Hemangioma – mit jelent?

A gerincben általában véletlenszerűen, MRI-vel vagy CT-vel megállapított hemangioma a csigolyatestekben előforduló, jóindulatú érdaganat, melyek a csigolyákban található kapillárisok ( hajszálerek )
vagy vénás struktúrák burjánzásából alakulhat ki.

Boncolásos és MRI vizsgálatokból tudjuk, hogy a tünetmentes emberek több, mint 11% ában, egyéb okból gerinces tünetekkel rendelkező emberek közel 27%-ában vannak jelen.
A jelenlétük legtöbbször nem igényel különösebb kezelést vagy okoz bármilyen problémát.

A tüneteket okozó hemangiómák a klinikai vizsgálatok szerint az esetek mindössze 0,9-1.2 százalékában felelősek az elsősorban háti és ágyéki szakaszon jelentkező tünetekért.

 

A hemangioma okai és előfordulása:

hemangioma

 

A hemangioma okai egyelőre nem ismertek.

Annyit tudunk, hogy a csecsemőkori hemangiómákkal ellentétben ritkán fejlődnek vissza,  nőket valamivel gyakrabban érint, az egyéb okból készített MRI felvételek akár 27%-án láthatók, és
főleg a 40-es korosztályt érinti. Kezelés az esetek többségében nem igényel.

 

Nagyon ritka eset, hogy a hemangioma tünetekt okoz:

 

 • A legöbb hemangiomát sosem fedezik fel, mert nem okoznak tünetet  – meglepő mód általában – egyéb okból végzett – boncoláskor találkoznak vele a patológusok.
 • Elsőre ritkán érdemes arra gondolni, hogy egy kisebb hemangioma lesz a tünetek oka, mert számos degeneratív gerincprobléma tud hasonló tünetet okozni.
 • A nagyon ritkán előforduló  tüneteket okozó esetek a csontszövet irritációját okozzák, mely kompressziós terhelésre okozhatnak tünetet – ez leggyakrabban a 30 és 50 között újra elkezdett sport megkezdését követően,
  nehezebb háztartási munka vagy bármilyen, intenzív, axiális irányú terhelésre jelentkezik.  ( mindenképp szükséges az egyéb, hasonló tüneteket okozó problémák kizárása a pontos ok federítése érdekében )
  A tünetek jellemzően lokálisak, terhelésre jelentkeznek a hemangióma területén, vagy közvetlen közelében.
 • Súlyos esetben a csontszövet elhalását, vagy a gerinccsatornába jutását okozhatja, ahol az irritáció helyének megfelelően neurológiai tünetekhez vezethet, ill. az osteoporosis-os kompressziós töréshez hasonló
  törések kialakulásához vezethet el.
 • Elvétve vérzést okozhatnak, mely szintén okozhat gyöki nyomást a kilépő gerincvelői idegen, a gerincvelőn vagy annak külső burkán, a durán.

A diagnosztikában a nagyobb érzékenységű képalkotó eljárások jelentenek az orvosnak komoly
segítséget, mert összevethetővé válik az elváltozás helye, métete és a tünetek képe, így kizárható a tünetek egyéb eredete.

 

A tünetet adó hemanangióma kezelése:

 

Egyedül a tünetet okozó hemangióma igényel kezelést, ami igen ritka.

A kezelés lehetséges módjai:

– sugárkezelés,
– embolizáció
– műtét a kompressziós törések megelőzésére / kezelésére.
– a sérült csont eltávolítása, ill. ha szükséges fúziós vagy fixációs műtétek.

 

 

 

 

 

 

 

 

0 Shares

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .