Miben más a porckorong.hu?

Ha egy ideje már a gerincproblémás emberek útján jársz, akkor biztos Te is tapasztaltad a következő helyzetet:

 • chevron-right
  Az első fájdalmakat - évekkel ezelőtt -  te sem vetted komolyan, ahogy azt sem, hogy ezek egyre gyakrabban, és egyre tovább tartanak...
 • chevron-right
  Aztán az első súlyosabb állapotot a háziorvos egy fájdalomcsillapítóval és gyulladáscsökkentéssel meg is oldotta. Még itt csak rövid ideig aggódtál, pedig valahol tudtad, hogy ez a baj már nem oldódik meg magától, valamit csinálni kéne...
 • chevron-right
  Végül az első valódi sérves tünetek állítottak meg... Hirtelen elkezdett mindenki mást mondani, mást javasolni - műtét, nem műtét, súlyos, hagyj abba mindent, véletlenül se műttesd meg, stb... Az egész olyan, mintha mindenki mást látna a leleteden...
 • chevron-right
  Még rosszabb, hogy a kezeléseken vagy flegma nemtörődömséggel, vagy ijesztgetéssel találkoztál, de részletesen elmagyarázni, hogy mi a baj - hogy korrekt és pontos információk birtokában tudj a gerinced sorsáról dönteni - nem igazán voltak hajlandók...
 • chevron-right
  Menet közben a kezelések sem adtak annyira átütő eredményt, felkerestél pár csodaszakit, akit a kollégák ajánlottak, de valahogy semmi nem adott meggyőző eredményt és kapaszkodót...

Ha ismerős a fenti történet, akkor azt gondolom, hogy végre jó helyen jársz....


A porckorong.hu-t 9 évvel ezelőtt azért hoztam létre, mert korábban súlyos gerincsérves fizioterapeutaként elfogadhatatlan tartottam ezt a helyzetet, ezért fő célomként tűztem ki, hogy aki erre az oldalra egyszer feljön, annak az embernek:

 • check
  Egyre távolabbi opcióvá váljon egy esetleges gerincműtét
 • check
  Egyértelművé váljon, hogy mi okozza/okozta a problémáját, és hogyan lehet kiiktatni ezt a tényezőt az életéből. 
 • check
  Megismerje, hogy mik a sérv pontos tünetei, mikor nem az fáj, milyen kezelési lehetőségek állnak rendelkezésre, ill. azok milyen hatásmechanizmus útján működnek. 
 • check
  Pontos információhoz jusson az életmódra, sportra, stb. vonatkozó kérdéseit illetően, hogy ne ártson a gerincének és a lelkének azzal, hogy feleslegesen abbahagy számára fontos tevékenységeket, de ne is csináljon "merényleteket", amivel tovább rontja az állapotát. 
 • check
  Mindezeket ne valamiféle hitre, tekintélyre vagy hipotézisre alapozva fogadja el, hanem pontos információkra épített megértésre,  tudományos kutatásokra támaszkodva 

Fontos számomra, hogy :

 • check
  Ne téveszenek meg a sokszor a 60-as, 70-es évek tudományos modelljeire alapozó elavult ismeretek, melyekbe úton útfélen belefutsz, vagy a jószándékú, ámde hiányos hozzáértéssel rendelkező alternatív gyógyítók tanácsai. Ezek sajnos sok kellemetlenséget és néha kárt is okozhatnak.   ( pl. egy kiszakadt sérvet mindig meg kell műteni, sérvvel tilos mozogni, "kiroppantjuk-helyretesszük, stb...) 
 • check
  Pontosan megtudd, hogy mi árt és mi segít egy gerincsérven, mert így sokkal nagyobb eséllyel tudsz kijönni belőle, ill. ne árts magadnak tovább olyan dolgokkal, amikre esetleg nem is gondoltál. Fontos, hogy ne hagyj abba olyan dolgokat, amiket szükségtelen abbahagyni, hogy így a legteljesebb életet élhesd a gyógyulásodig is. ( pl. nem mindegy, hogyan jógázol, kondizol, vezetsz, hasizmozol, olvasol, szeretkezel, cipelsz, stb... Ezeket mind lehet gerincbarát módon, és gerinckárosan is végezni. Ezt mind - mind átnézzük a blogon) 
 • check
  Így könnyebben el tudjon indulni a valódi, oki szintű gyógyulás útján.
 • check
  Természetesen a Te állapotodat az orvosod vagy gyógytornászod ismeri pontosan, így mindenben őt kövesd, viszont az itt található információk olyanok, mint az autók esetében a jó futóműbeállítás, vagy a megfelelő olajszint: ha ez rendben van, az biztos jobb, mint ha nincs. Ezek a biztos pontok, figyelj rájuk, tanulmányozd át őket, az egyedi kérdésekben pedig a kezelőorvodat, gyógytornászodat kérdezd. 

Hol tart most a porckorong.hu küldetése?

envelope-o

40.000+

Ember végezte el az ingyenes tanfolyamomat

youtube

2.000.000+

Megtekintés a YouTube-os oktatóvideóimon

user

10.000+

Elégedett oktatóanyag vásároló

group

1.000+

Általam kiképzett fitness edző és jóga oktató

 • chevron-right
  Már több mint 40.000 ember végezte el az ingyenes tanfolyamomat - jelentkezhetsz itt, full ingyenes és nagyon erős. 
 • chevron-right
  Közülük közel 10.000-en vásárolták meg a komplex "Gyógyítsd meg a porckorongsérved!" oktatóanyagomat
 • chevron-right
  A youtube-os oktatóvideóimat több, mint 2 millió ember látta.
 • chevron-right
  Már több mint 1.000 Fitness edző és jóga oktató használja a Bene Máté Gerincakadémián tanult prevenciós rendszert.

Napi szinten rengeteg köszönőlevél érkezik ezért a munkáért.

Ezeket azért írom le, mert úgy gondolom, hogy fontos, hogy lásd, hogy neked is hasznos lesz, amit nyújtunk. Természetesen nem lehet minden sérvet megoldani műtét nélkül, és nem minden állapotból lehet visszafordulni, de azon vagyunk, hogy amíg igen - és ez néha meglepően rossz állapotból is sikerül - addig itt hasznos információkat találj. 


          Mi az az autodekompressziós terápia?

A tudomány 1987 óta megdöbbentő szinten fejlődött fel a gerinc kutatását illetően. Mivel a jelenleg elérhető műtét nélküli mozgásterápiás módszerek többsége a 70-es évekből származik, nem éreztem őket olyan szinten hatékonynak, mint lehetnének akkor, ha magukba foglalnák azt a tudást, amire az utóbbi években tettünk szert.


Ezért kezdtem el tanítani és terjeszteni a saját módszerem, az Autodekompressziós terápiát. Ez semmiben nem tér el a ma használt fizioterápiás elvektől, csak kiegészíti a modern kutatási eredmények ismereteivel. Kiképeztem 26 orvos és gyógytornász-fizioterapeuta kollégát, amik ma már országszerte kezelik ezzel a módszerrel a degeneratív gerincproblémával rendelkező pácienseiket. Az Autodekompresszió (ADT) módszere a legújabb tudományos modellre épít -a legújabb kutatás, amit felhasznál, 2016-os - és oki szinten, rendszerszemlélettel kezeli célzott mozgással a gerincsérves emberek problémáját.

Bene Máté, a porckorong.hu alapítója

 • check
  Máté gerincspecialista fizioterapeuta. A gerincsérvesek tipikus útjának "végigszenvedése", majd saját nyaki gerincsérvének a gyógyítása után álmodta meg és hozta létre 2009-ben a porckorong.hu-t, melynek a célja a kezdetektől az volt, hogy segítséget nyújtson a gerincsérveseknek az eü. ezen a téren nem mindig eléggé lényeglátó káoszában. Az oldal az elmúlt közel tíz év alatt gyakorlatias szemlélete miatt fogalom lett a gerincbetegek körében. 
 • check
  Máté rendszeres elődadója a Pécsi Tudományegyetem és különböző kórházak kötelező szakmacsoportos képzéseinek és továbbképzéseinek, rendszeresen tart előadásokat  kórházakban, konferenciákon, rendezvényeken.  
 • check
  2012 óta a Bene Máté Gerincakadémia tulajdonosa, ahol több száz jógaoktató, természetgyógyász, fitness instruktor tanulta meg, hogyan ne ártson az óráival, és hogyan tudja korrigálni azokat a korai mozgásmintákat, melyekből később a sérv és a degeneratív gerincbetegségek később menetrendszerűen kialakulnak.  Ők természetesen nem gyógyítanak, viszont ez a munka - mivel ők rengeteg emberhez még időben, a tüneteket kialakulása előtt jutnak el - óriási preventív erőt képvisel.
 • check
  A ezer gerincsérves ember által használt, a legújabb tudományos modellre épülő autodekompressziós terápia szerkesztője. Ennek (ADT) a terápiás formának a lényege és célja, hogy kizárólag orvos és gyógytornász-fizioterapeuta kollégákkal végre a legújabb tudományos modellekre építve segítsünk műtét nélkül, oki szinten, nem a „felszínen a következményes tünetekkel maszatolva” megoldani a gerincsérves emberek problémáját. ( sajnos ma a legtöbb terápiás módszer csak a sérv tüneteit, és nem az okait kezeli, ezért a hatásfoka sem olyan, ami a betegek számára hosszú távon megfelelő lenne - ezt a helyzetet törekszünk megreformálni az ADT - autodekompressziós terápia - segítségével, ami egy tartós, oki szintű megoldást nyújt a porckorongsérves emberek számára. ) 

Hol találkozhattál Mátéval és a Porckorong.hu-val?

Máté gerinc témában keresett előadó és szakértő, gyakran kérik a véleményét számos helyi és országos médiumban: RTL Klub, TV2, Tilos Rádió, Karc Fm, Házpiatika.com, Duna TV, M1, WNM.hu, 108.hu, Fem3Café, stb… Emellett pedig rendszeresen hívják előadni egyetemek és kórházak által szervezett továbbképzésekre, konferenciákra. Máté tanítványai és kollégái is egyre gyakrabban írnak, nyilvánulnak meg a különböző médiákban, és érhetők el az ország különböző pontjain, tevékenykednek a gerincvédelem különböző területein. 

Máté az M1-en a porckorongsérv műtét elkerülésének a lehetőségeiről

Máté a hétköznapi praktikákról beszél a gerincsérv elkerüléséhez a Super TV2-őn

Máté a TV2 Egészségklinika című műsorában

Máté a gerinctorna és a helyes ergonómia szerepéről beszél a gerincbetegségek elkerülésében

Máté az M1-en beszél a jóga és a gerincsérv összefüggéseiről

Mátét a reggeli sport adásban az élsport és a gerincbetegségek összefüggéseiről kérdezte Csisztu Zsuzsa

Mit tud az autodekompressziós terápia?

Az autodekompressziós terápia ( ADT ) a porckorongsérv és a degeneratív gerincbetegségek modern, műtét nélküli gyógymódja. Az elve, hogy a porckorongsérvet ne a tünetek szintjén, hanem:

 • magára a sérvre hatva
 • és annak tesen kívüli és belüli kiváltó tényezőit kiiktatva

lehet érdemben és tartós eredménnyel megoldani.


A kezelés a porckorongsérv centralizálásával - a csigolyák céltudatos mozgatását megtanulva leegyszerűsítve fogalmazva annak "helyrehúzásával" kezdődik.


Amiért az autodekompresszió sokszor sokkal tartósabbat is tudhat:

Mindezt azonban nem egy külső eljárással hozzuk létre, hanem a testet, a gerincet irányító idegrendszert és izmokat tanítjuk újra fel arra, hogy képes legyen ezt a porckorong szempontjából ideális csigolyahelyzetet fenntartani. / ugyanazon a napon, ugyanabban az MRI készülékben ugyanaz a beteg más gerincpozícióban "más" sérvet mutat - ezt használjuk ki a kezelés során / Mivel a gerincsérv és a szegmentális instabilitás tünetei egy hosszú folyamat végeredménye - mely során felborul a gerinc ideális terhelési viszonyait szabályozó görbületrendszer és az azt fenntartó ideg-izom minta - ezt is muszáj korrigálni a tartós gyógyulás érdekében. Mivel a probléma kialakulásának ideje alatt egy sor kompenzciót tanul fel a testünk, ez egy nehéz, komoly tudást igénylő munka. Az autodekompresszió a maga lényeglátásával ezt törekszik visszaállítani, így nem "csak"  a sérv és az instabilitásos tünetek, hanem a teljes problémakör javulásnak indulhat.  

Nem álltunk meg a hetevenes éveknél:

Az autodekompresszió semmiben nem tér el a fizioterápia szabályaitól, viszont ellentétben a legtöbb porckorongsérv kezelési eljárással nem köti meg az a tehetetlenségi erő, ami a régi, az új kutatási eredmények előtt kiakakult módszereket a tradíciói miatt lelassítják. Ezért használhatja a legújabb tudományos eredményeket és kutatásokat. 

Az eredmények gyors és lényeglátó gyógyulások, elkerült műtétek és kiújulások, oki szinten gyógyult sérvesek. A módszert az országban 26 gyógytornász-fizioterapeuta és orvos gyakorolja, akik egyre újabb és újabb eredményeket mutatnak fel.Emberségesen, a pácienst egyenrangú félként kezelve:

Sajnos mindannyian tapasztaltuk már, hogy az egészségügyben - közben tisztelettel a rengeteg elhivatott kollégának - azért találkozunk a betegeket tárgyként kezelő figurákkal. Ez nálunk elképzelhetetlen.

Az ADT-k kiképzésénél külön törekedtem arra, hogy ne "csak" egy erős mozgásterápiás eljárást, hanem emberséges szakembereket indítsak útnak. Oda fognak figyelni a pácienseikre, válaszolnak a kérdéseikre, megtanítják őket a hétköznap is fontos ismeretekre, így a páciens nem elsősorban gyógyítást, hanem "oktatást" kap azt illetően, hogy hogyan gyógyíthatja meg magát. Ezért nem fog függeni a terapeutától, és az esetek döntő többségében egyetlen találkozás elég, hogy a páciens megtanulja amit a gyógyulásához az ő szempontjából tennie kell.


Miben más egy Autodekompressziós kezelés?

Hadd hozzak erre egy szemléletes példát: ha egy olyan szerencsétlen helyzet adódna, hogy egy autós koccanásban kellene részt venned, milyen autóban ülnél szívesebben? Egy hetvenes években gyártottban, vagy egy olyanban, ami a modern törésbiztonsági elveknek felel meg?


A probléma az, hogy a gerinc működéséről, műtét nélküli terápiájáról olyan gyökeresen változtak meg a tudomány koncepciói az elmúlt pár évtizedben, aminek a műtét nélküli terápiás hozzáállást alapjaiban kellett volna megváltoztatnia.

Sajnos azonban ennek a tudásnak a beszivárgása a terápiába nagyon korlátoltan történt meg -így tisztelet a nagyon ritka kivételnek - a műtét nélküli mozgásterápiás módszerek legtöbbje bár nem hibás, de kissé elavult, és ritkán eléggé lényeglátó.

( -Csak 87 óta ismerjük pontosan, hogy hogyan működik a gerinc stabilitása – a visszaállítása alapfeltétele minden sérv műtét nélküli és műtét utáni terápiájának
- 2006 óta tudjuk, hogy a degeneratív gerincbetegésgek tünetei jobban függenek a multifidus és transversus izomcsoport szinte minden sérvesnél jelen lévő elhalásától / bekapcsolódási fáziskésésétől, mint a sérv méretétől, ennek ellenére nemhogy a terápiában nincs jelen ezen tényezők valóban hatékony pótlása, de még az MRI felvételek leírására sem szokták legtöbbször ráírni ennek az izomnak az atrófiáját, mert ez sajnos a terápia szintjén még szinte senkit nem érdekel.)

Ezer és egy hasonló példát hozhatnék, de a lényeg nem ez. A lényeg az, hogy kizárólag orvos és gyógytornász-fizioterapeuta végzettségű kollégáimat úgy képeztem ki, hogy lényeglátó módon, a beteget partnerként, gondolkodó emberként kezelve, a tudomány legújabb koncepcióit követve kezeljenek, és ezzel a lehető leggyorsabban, leghatékonyabban tudják megoldani a problémájukat.

Egy olyan módszerrel ahol: 

 • nem a sérv tüneteit, hanem magát a sérvet - centralizáció
 • és nem a következményeit, hanem annak az okait kezeljük - lokális stabilizáció


mindezt a mai tudomány koncepciójának megfelelően, a betegre odafigyelve, őt partnerként kezelve, a kérdéseire válaszolva.   


Mindig sikerül elkerülni a műtétet és mindig hatékony a terápiánk?

Nem. Sajnos ez nem mindig sikerülhet. De élmény látni, hogy a kollégáim pont ugyanolyan erővel törekszenek a páciensek meggyógyítására, mint ahogy én is ezt tettem, és ahogy törekszem a gyógyulásban hasznos információk megosztására itt az oldalon, és a az ehhez szükséges tudás átadására a továbbképzéseimen. 

Hogyan gyógyíthatod meg a porckorongsérvedet?

4 részes INGYENES videósorzat, amiből megtanulod a porckorongsérv okait és kezelését.
Azért hasznos, mert ha érted a miérteket is, akkor könnyebb egy gyorsabb lehet a gyógyulás...

Ⓒ 2019 | Porckorong.hu | Bene Máté Zoltán
Adatkezelés tájékoztató | ÁSZF