A lényeg: nagyon szeretném, hogy az embereknek ne kelljen végtelen tiszeletkörön, rengeteg bizonytalanságon, ellentmondó információk és jó szándékú dilettánsok tanácsainak özönén átküzdeni magukat, amikor belefutnak a porckorongsérv problémájába. Ezért csinálom a porckorong.hu-t.


A történet és a tünetek gyakran nagyon hasonlóak, de ami mögötte van - és ahogy el lehet indulni belőle kifelé - az mindig kicsit más: 

 • Az első apró fájdalmakat vagy becsípődéseket - legtöbbször évekkel ezelőtt -  általában egy percig nem vesszük komolyan. ( Ahogy azt sem, hogy ezek mintha egyre gyakrabban jönnének, és egyre tovább tartanak.) 
 • Aztán az első komolyabb fájdalmat a háziorvos egy fájdalomcsillapítóval és gyulladáscsökkentéssel legtöbbször meg is oldja. ( Ezen a ponton csak rövid ideig szoktunk aggódni miatta, pedig valahol tudjuk, hogy ez nem fog magától megoldódni - valamit csinálni kéne...Persze aztán mindig jön valami, ami miatt rohanni kell. )
 • Legtöbbször az első "valódi" sérves tünetek ijesztenek meg... Ilyenkor azonnal indulnánk a megoldásért... De hirtelen elkezd "mindenki mást mondani", mást javasolni - műtét / nem műtét / súlyos / nem olyan súlyos / fejezz be minden sportot / véletlenül se műttesd meg  - mindenképp műttesd meg / stb... Ezen a ponton a dolog olyannak szokott tűnni, mintha mindenki valami mást látna a leleteden...
 • Még rosszabb, hogy a kezeléseken azért lehet flegma nemtörődömséggel, vagy cinikus riogatással találkozni. Részletesen azt elmagyarázni, hogy mi a baj - hogy pontos információk birtokában tudj dönteni a gerinced sorsáról - ritkán van idő a rendelőkben. 
 • Menet közben a kezelések sem mindig adnak átütő eredményt. Pedig az orvos és a gyógytornász mellett felkerestél pár "csodaszakit" aki a barátaidnak régebben bevált, de valahogy semmi nem adott meggyőző és végleges eredményt...

Voltam ebben a cipőben, és szó szerint legalább ezerszer végighallgattam ezt a történetet. Ha ismerősek a fentiek, akkor itt az ideje szétnézned a porckorong.hu-n!

Bene Máté vagyok, gerincsérvre szakosodott gyógytornász. Ezt az oldalt lassan 15 éve azért kezdtem el szerkeszteni, mert korábban nyaki gerincsérves - bár az ilyen jellegű értelmetlen "post itezést" elég károsnak tartom, mert legtöbbször teljesen feleslegesen identifikálnánk beteggé -  fizioterapeuta tanulóként totálisan elfogadhatatlan értezem a fenti helyzetet.

Ezért az egyik fő célomként tűztem ki, hogy aki erre az oldalra megérkezik, az:

 • Rengeteg olyan infót kapjon, amivel könnyebbé válik gerincbarát életmódot élni - ill. az ember egyáltalán megismerhesse azt, hogy mire kell figyelnie. 
 • Egyértelművé váljon, hogy milyen tényezők járulhatnak hozzá a gerincproblémákhoz terhelhetik meg az érzékenyebb szöveteinket, és hogyan lehet kiiktatni ezeket a tényezőket az életünkből - ezeket úgy gondolom mindenképp ismerni kell a hatékonyabb gyógyuláshoz / megelőzéshez. 
 • Megismerje, hogy mik a porckorongsérv pontos tünetei, milyen kezelési lehetőségek állnak rendelkezésre, azok milyen hatásmechanizmus útján működnek - mert nagyon nem mindegy, hogy a probléma okaira vagy csak a tüneteire fókuszálunk.
 • Végtelen sok az oldschool dogma a gerincproblémák kérdésében, ugyanúgy, hogy az egy hétvégés képzéseken végzett jó szándékú dilettáns. Fizikalilag ártani szerencsére egyik sem tud sokat, viszont két ponton nagyon sokat  el tudnak venni tőlünk: húzzák az értékes, hasznos terápiára is fordítható időt, vagy olyan "elméleteket" hitetnek el velünk, ami nem szolgálja a gyógyulásunkat. ( pl. elmozdult, helyre kell tenni, letapadt, nem elég erős - ezek tudományos konszenzus hogy butaságok, melyek sokszor felesleges szorongásokat okoznak.  )
 • Pontos információhoz jusson az életmódra, sportra, stb. vonatkozó kérdéseit illetően, hiszen sokszor azzal ártunk a legtöbbet a gerincünknek ( is )  ha ok nélkül hagyunk abba számunkra fontos tevékenységeket (!!!), de persze az is fontos, hogy ne csináljunk sport címszó alatt rendszeresen "merényleteket" a gerincünk ellen.                ( természetesen az orvosoddal / gyógytornászoddal mindig egyeztetni kell az egyéni esetedet illetően, de nagyon sok olyan általános szabály van, aminek a nem ismerete egyértelmű hátrány.) 
 • Mindezeket ne valamiféle hitre, ismerős szubjekív véleményére, valamilyen egy hétvége alatt végzett "csodagyógyító" véleményére, vagy már évtizedek óta idejétmúlt hipotézisre alapozva fogadja el, hanem pontos információkra épített megértésre,  modern kutatásra támaszkodva. 

Fontos számomra, hogy :

 • Ne tévesszenek meg a sokszor a 80-as, 90-es évek túlhaladott tudományos modelljeire alapozó elavult ismeretek, melyekbe úton útfélen bele lehet futni az internet "szakértőitől", vagy a jó szándékú - de sokszor limitált hozzáértéssel rendelkező, egyhétvégés gyógyítók tanácsai. Ezek sajnos sok kellemetlenséget és néha kárt is okozhatnak.   ( pl. egy kiszakadt sérvet mindig meg kell műteni, sérvvel tilos mozogni, "kiroppantjuk-helyretesszük, stb...) 
 • Természetesen a Te állapotodat az orvosod vagy gyógytornászod ismeri pontosan, így mindenben őt kövesd, viszont az itt található információk olyanok, mint az autók esetében egy jó futóműbeállítás, vagy a megfelelő olajszint: ha ez rendben van, az biztos szerencsésebb, mintha a nincs. Ezek a fontos alapok, figyelj rájuk, tanulmányozd át őket, az egyedi kérdésekben pedig a kezelőorvodat, gyógytornászodat kérdezd!

Hol tart most a porckorong.hu küldetése?

75.000+

Ember végezte el az ingyenes tanfolyamomat

10.000.000+

Megtekintés a YouTube-os és fb-os oktatóvideóimon

10.000+

Elégedett oktatóanyag vásároló

2.000+

Kiképzett preventív gerinc edző és jóga oktató

 • Már több mint 75.000 ember végezte el az ingyenes tanfolyamomat - jelentkezhetsz itt, teljesen ingyenes és nagyon erős. 
 • Közülük közel 10.000-en vásárolták meg a "Gyógyítsd meg a porckorongsérved!" oktatóanyagomat, amit folyamatosan frissítek, és azt foglalom benne össze, amit szeretném, ha egy hasonló cipőben járó családtagom tudna ilyenkor. 
 • Az ingyenes oktatóvideóimat a youtube-on és a facebookon több, mint 10 millió ember látta.
 • Már több mint 2.000 Fitness edző és jóga oktató használja a szakmai iskolámban, a Bene Gerincakadémián tanult prevenciós gondolkodásmódot.

Napi szinten rengeteg köszönőlevél és visszajelzés érkezik ezért a munkáért.

off.:végtelen undorodom az interneten szokásos önfuttatástól, ezeket azért írom le, mert úgy gondolom, hogy fontos, hogy lásd, hogy könnyen hasznos lehet neked is, amit itt tanulhatsz.

Természetesen nem lehet minden sérvet megoldani műtét nélkül, és nem minden állapotból lehet visszafordulni, de a kollégáimmal mélyen hiszünk abban - követve a tudomány eredményeit - hogy legtöbbször igen, és azon vagyunk, hogy amíg igen - a kutatás szerint ez nem az MRI felvételen, hanem sokkal inkább a tüneteiden múlik - addig itt hasznos információkat találj, hogy nagyobb esélyed legyen az egészséges gerincel élt teljes élere.  


          Mi az az autodekompressziós terápia?


Egy olyan gondolkodásmód, amit kizárólag gyógytornász és orvos kollégáimmal alkalmazunk. A tudomány az utóbbi időben megdöbbentő szinten gyorsult fel a gerincre vonatkozó kutatást illetően - így sokkal pontosabban, célzottabban, rengeteg felesleges "sallangot" elhagyva is lehet(ne) gerincproblémákat kezelni.

Mivel a jelenleg elérhető műtét nélküli mozgásterápiás módszerek egy része évtizedekkel ezelőtt alakult ki, sokukat nem érezem olyan szinten hatékonynak, mint lehetnének akkor, ha magukba foglalnák azokat  az ismereteket, amire az utóbbi években tettünk szert.

Az ADT semmiben nem tér el haladó fizioterápiás elvektől - egyedül abban, hogy semmilyen korábbi dogmához nem ragaszkodva fel is használja azokat.  

Pár éve kiképeztem 26 gyógytornász-fizioterapeuta kollégát, akik ma már országszerte kezelik ezzel a látásmóddal a degeneratív gerincproblémával rendelkező pácienseiket. Az Autodekompresszió (ADT) módszere dogmák helyett a modern tudományos eredményekre épít - a legújabb kutatás, amit felhasznál, 2023-as - elengedi azt, ami elavult, beépíti azt, amit érdemes, és amennyire ez lehetséges - mindig kételkedj abban aki ezt túl magabiztosan állítja, mert rengeteg faktor járul hozzá egy gerincbetegséghez, így nehéz megmondani mi a pontos oki faktor - oki szinten, rendszerszemlélettel, célzott mozgásterápiával kezeli a szakorvos által diagnosztizált gerincsérves emberek problémáját.

Bene Máté, a porckorong.hu alapítója:

 • Végzettségem: gyógytornász/fizioterapeuta. 
 • Gyakori elődadója voltam a Pécsi Tudományegyetem és különböző kórházak kötelező szakmacsoportos továbbképzéseinek, voltam a Házipatika.com szakértője, rendszeresen tartok előadásokat szakmai konferenciákon, fizioterápiás rendezvényeken.  
 • 2012-ben látva - a hazai terápia hiányosságait - alapítottam a Bene Gerincakadémiát ( BGA) ahol azóta gyógytornászok és manuálterapeuták mellett több száz jógaoktató, fitness instruktor tanulta már meg, hogyan ne ártson az óráival, és hogyan tudja megelőzni azokat a mintákat, melyek hozzájárulhatnak a későbbi degeneratív gerincbetegségek kialakulásához.   / Ők természetesen nem gyógyítanak, viszont ez a munka - mivel ők rengeteg emberhez még időben, a tüneteket kialakulása előtt jutnak el - óriási preventív erőt képviselhet - a BGA-n ezért óriási fókusz van ezen a preventív "kiképzésen".  / 
 •  7 éve indítottam útjára az  ADT-s megközelítést.  Ennek a látásmódnak a lényege és célja, hogy - kizárólag ÁNTSZ engedéllyel és kamarai tagsággal rendelkező orvos vagy gyógytornász-fizioterapeuta kollégákkal - úgy segíthessünk a hozzánk fordulóknak, hogy nem "húzzuk az időt" elavult mozgásterápiás dogmákra vagy épp az aktuálisan felkapott hype-okra épülő tiszteletkörökkel, hanem a tudomány valid és modern eredményeire építve a lehető leglényeglátóbban közelítve igyekszünk mielőbb "önellátóvá" tenni a pácienseinket. Azt szeretnénk elérni, hogy a lehető legkevesebb alkalomból megtanítsuk, hogy mit kell tenned, és ne legyen szükséged ránk.  
 • Majd szintén 7 éve elindíottem egy NMPT nevű prevenciós irányt, ami a mai életmód hatásait igyekszik a "minimum hatékony dózis" elve alapján kompenzálni, hozzájárulva ezzel a mozgásszervek egészségéhez. 

Hol találkozhattál Mátéval vagy a Porckorong.hu-val?


Máté gerinc témában keresett előadó és szakértő, gyakran kérik a véleményét számos helyi és országos médiumban: RTL Klub, TV2, M1, Rádió 1, Tilos Rádió, Karc Fm, Házpiatika.com, Duna TV, M1, WNM.hu, 108.hu, Fem3Café, stb…stb... Rendszeresen hívják előadni egyetemek és kórházak által szervezett továbbképzésekre, szakmacsoportos képzésekre, szakmai konferenciákra. Máté kollgái is egyre gyakrabban írnak, nyilvánulnak meg a különböző médiákban, és érhetők el az ország különböző pontjain, tevékenykednek a gerincvédelem különböző területein.

Máté a Rádió 1-en Balázséknál - a teljes beszélgetést megtalálod itt fent a blogban. 

Máté a gerincfájdalomról beszél a Fem3 Café-n.  

A 2019-es Gerinc Napon közel 1000 fő vett részt. 

A 2023-as Gerinc Napot meg kellett ismételnünk, mert 3 óra alatt betelt az ELTE előadója... 

Máté az M1-en a porckorongsérv műtét elkerülésének a lehetőségeiről

Máté a hétköznapi praktikákról beszél a gerincsérv elkerüléséhez a TV2-ben.

Máté a TV2 Egészségklinika című műsorában

Máté a gerinctorna és a helyes ergonómia szerepéről beszél a gerincbetegségek elkerülésében

Máté az M1-en beszél a jóga és a gerincsérv
lehetséges összefüggéseiről

Mátét a reggeli sport adásban az élsport és a gerincbetegségek összefüggéseiről kérdezte Csisztu Zsuzsa

Mit tud az autodekompressziós terápia?

Az autodekompressziós terápia ( ADT ) a porckorongsérv és a degeneratív gerincbetegségek modern mozgásterápiás megközelítése. Az elve, hogy a porckorongsérvet ne a tünetek szintjén, hanem:

 • magára az oki tényezőkre hatva
 • azok tesen kívüli és belüli meghatározó faktorait  folyamatosan csökkentve

lehet érdemben és tartós eredménnyel megoldani.

A kezelés egyik pontja, hogy felmérjük a páciens állapotát, megkeressük, a legfontosabb faktrokat, és azokat célozzum meg, hogy a lehető legnagyobb hatást a lehető legrövidebb idő alatt érjük el.  

Tényleg dekompresszió? 


Igen, de nem ez a lényeg.  A csigolyák gyakorlatokkal történő, átmeneti elávolítása sokat könnyíthet az aktuális fájdalmakon, de hosszú távon a lényeg az, hogy a gerincet övező izmok képesek legyenek tartósan is olyan közeget teremteni a porckorong számára, ahol az eltávolodhat az idegtől, vagy attól a struktúrától - ez a fancy elnevezése az alkatrészeinknek - ami a tüneteinkért felelős.

Mindezt nem egy külső eljárással vagy készülékkel hozzuk létre - úgy gondolom, hogy ezek hatása átmenti és jelentéktelen - hanem a gerinc körüli izmokat irányító idegrendszert "tanítjuk meg újra", hogy képes legyen ezt a porckorong szempontjából ideálisabb csigolyahelyzetet fenntartani. 

/ Ez egy fontos pont : ha ugyanazon a napon, ugyanabban az MRI készülékben ugyanaz a beteg egy másik gerincpozícióban egy "más" sérvet fog mutani - attól függően, hogy a csigolyái milyen helyzetben vannak. Egy MRI készülékben, tehermentesített pozícióban fekve persze ennek kisebb jelentősége van, de a hétköznapi életben, "terhelt" pozícióban - úgy gondolom óriási. /

Mivel a gerincsérv vagy a szegmentális instabilitás tünetei egy hosszú folyamat eredményei - mely során felborul a gerinc ideális terhelési viszonyait szabályozó görbületrendszer és az azt fenntartó ideg-izom minta - úgy gondolom, hogy ezt (is) muszáj céloznunk és javítanunk a tartós gyógyulás érdekében.

Mivel a probléma kialakulásának ideje alatt egy sor kompenzciót tanul fel a testünk, ez egy precíz látásmódot igénylő munka. Az ADT a maga lényeglátásával ezt törekszik visszaállítani, így nem "csak"  a sérv és az instabilitásos tünetek, hanem az a tartás és mozgásminta is kezelésre kerül, ami sokszor a témban jellemző kiújulások oka lehet.  

A nyolcvanas - kilencvenes éveknek szeretjük a zenéit - viszont eszünk 
ágában nincs leállni az akkori mozgásterápiás tudásnál és dogmáknál:

 
Minket az érdekel, hogy jobban legyél, ezért egy percig nem köt meg az a "tehetetlenségi erő", ami a modern kutatási eredmények ELŐTT kiakakult gerincterápiás módszereket azok tradíciói és dogmái - miatt lelassítják.  

ADT-s gyógytornászként folyamatosan tanulunk, bújjuk a ropogós kutatásokat, nemzetközi konferenciákra járunk, igyekszünk mindent megvitatni, beéptíteni és folyamatosan fejlődni, hogy a legjobbat tudjunk adni a hozzánk fordulóknak.

Ennek nagyon fontos része hogy nem teszünk felesleges lépéseket.
Nem fogunk semmi olyat csináltatni Veled, amire nincs szükség. Elvünk a jó értelemben vett minimalizmus: ami nem szükséges, az felesleges - és ha tényeleg a lényegre tudjuk tenni a fókuszt, akkor a tempó hirtelen jelentően felgyorsulhat.

Ezt a megközelítést az országban jelenleg 26 gyógytornász-fizioterapeuta és orvos gyakorolja - őket megtalálod a porckorong.hu/kezelések/adt menüpontja alatt. 

Természetesen biztos eredményt ígérni ebben a műfajban nem lehet - többek között azért sem, mert a degeneratív gerincproblémák tüneteinek az oka a modern kutatás szerint sokszor akár depresszióban, álmatlanságban, pszichés faktorokban (is) rejlik - viszont azt igen, hogy mindent megteszünk a dolog érdekében. 


Emberségesen - a pácienst egyenrangú félként kezelve:

Sajnos mindannyian tapasztaltuk már, hogy az egészségügyben - természetesen hatalmas tisztelettel a rengeteg elhivatott kollégának - azért találkozunk a betegeket "tajszámként" kezelő figurákkal is. Ez nálunk elképzelhetetlen.

Az ADT-s kollégák kiválasztásánál külön törekedtem arra, hogy ne "csak" egy erős mozgásterápiás szemléletettel, hanem emberséges szakemberekkel dolgozzunk együtt.

Kiemelten törekszünk rá, hogy 110%-osan odafigyeljünk a pácienseikre, válaszoljunk minden kérdésre, megtanítsuk őket a hétköznap is fontos ismeretekre - így a páciens nem elsősorban gyógyítást, hanem "oktatást" kap azt illetően, hogy hogyan segítheti a saját gyógyulását - a tornával és főképp az "odafigyelni valókkal".  

Célunk, hogy mielőbb megtanuld amit csinálod kell, egy percig "ne függj" tőlünk - ezért  az esetek döntő többségében meglepően kevés találkozás is elég, hogy a páciens megtanulja amit a gyógyulás legjobb esélyéhez az ő szempontjából tennie/tudnia kell.


Miben más egy Autodekompressziós ( ADT) kezelés?

Hadd hozzak erre egy szemléletes példát: ha egy olyan szerencsétlen helyzet adódna, hogy egy autós koccanásban kellene részt venned, milyen autóban ülnél szívesebben? Egy hetvenes években gyártottban, vagy egy olyanban, ami a modern törésbiztonsági elveknek felel meg?

A probléma az, hogy a gerinc működéséről, műtét nélküli terápiájáról olyan gyökeresen változtak meg a tudomány koncepciói az elmúlt pár évtizedben, aminek a műtét nélküli terápiás hozzáállást alapjaiban kellett volna megváltoztatnia.

Sajnos azonban ennek a tudásnak a beszivárgása a terápiába nagyon lassan történik meg -így tisztelet a ritka kivételnek - a műtét nélküli mozgásterápiás módszerek közül sok bár abszolút nem "hibás", de kissé elavult, és ezért ritkán kellően lényeglátó.

Mindig sikerül elkerülni a műtétet és mindig hatékony a terápiánk?

Nem. Sajnos ez nem mindig sikerülhet. De nagyon nagyon sokszor igen! Élmény látni, hogy a kollégáim pont ugyanolyan erővel törekszenek a pácienseket ehhez elvezetni, ahogy törekszem a gyógyulásban hasznos információk megosztására itt az oldalon, és a az ehhez szükséges tudás átadására a továbbképzéseimen. 

Mit kell Neked tudnod, ha megkeresed a kollágáimat?

A legfontosabb, hogy legyél előítélet és elvárásmentes, mert nem feltétlen azt fogod kapni, amire számítasz!

/ Az  emberek legtöbbször gyakorlatokért jönnek hozzánk.  Sokan úgy gondolják, hogy minél több gyakorlatot kapnak, annál jobb. Tudnod kell, hogy a kutatás azt mutatja, hogy egy krónikus derékfájás esetén a gyógytorna gyakorlatai kis esélyel lesznek bármivel hatékonyabbak, mint bármilyen nem specifikus mozgás. Jó eséllyel gyakorlatból igen keveset fogunk mutatni - néha csak egyet -  az viszont nagyon célra tart majd. Előfordulhat, hogy nem is tornagyakorlatot fogsz kapni, hanem egy alig látható mozdulatot, ami naponta rengetegszer meg kell majd csinálnod. )

Helyette a kollégák nagyon sok kérdést fognak feltenni Neked : többek közt érdekelni fogja őket, hogy hogyan telik egy napod, mitől fáj és mitől könnyebbül meg a tüneted, volt-e előzménye, stb.,stb.,stb... Ez lehet hosszú lesz. 

Majd teszelni fogják a tünetedet, és amikor összeáll a kép, akkor főképp tanítani fognak.
Megmutatják, hogy mit kerülj el, hogyan végezd a sportjaidat, mennyit és mikor pihenj, ill. jó eséllyel adnak majd pár gyakorlatot.

De még az is lehetséges, hogy helyette annyit javasolnak majd, hogy bizonyos időnként menj el sétálni.

/ Igen, jól olvasod! A krónikus derékfájások esetén a legtöbb gyógytorna gyakorlatnak pl. nincs szignifikánsan nagyobb hatékonysága, mint bármilyen "random" nem specifikus mozgásnak - ebben az esetben biztosan nem fogunk "fárasztni" olyan gyakorlatok betanításával, melyek bonyolultságuk miatt hozzánk kötnének, vagy amire nincs szükséged. /

Eredménycentrikusak vagyunk - ha látunk egyszerű megoldás, akkor azt fogjuk megmutatni "okoskodás"  helyett. 

/ Leonardo mondta, hogy az egszerűség a kifinomultság legmagasabb szintje - a kollégáimman nagyon sokat kellett és kell folyamatosan tanulunk ahhoz, hogy erre képesek legyünk. A valódi hozzáértés úgy gondolom ott kezdődik, ha meg tudjuk látni azokat a biomechanikai és egyéb faktorokat, melyek a legnagyobb eséllyel segíteni tudnak, és ezt a lehető legegyszerűbben / kivitelezhetőbben adjuk át./

Nagyjából ennyi. 

Ami most épp a legjobban foglalkoztat:

Ami most szakmailag a legjobban foglalkoztat, az a fájdalom neurológiája és a centrális szenztizáció.

Megdöbbentően izgalmas területek - sokszor az ilyen jellegű ismerek hiánya miatt célzunk rosszul a pácienseinknél -  mindenáron strukturális okot keresve ott, ahol (már) nincs is annyira. Két éve állt össze ebből egy képzés a kollégáknak, idén pedig manuálterapeuták számára  -  10 éve talán az első olyan, amivel végre elégedett is vagyok. :)

Amit kérem ne kérj és ami miatt ne írj rám:

6 éve kizárólag az oktatásában dolgozom, pácienst egyáltalán nem vállalok - ezt kérem tartsd tiszteletben, és ne írj ilyen irányú üzenetet.  Pár éve a kiszakadt sérves családtagomat is a kollégáimhoz küldtem - ezt ennyire komolyan veszem. Máig semmi baja, és úgy gondolom, hogy náluk Te is nagyon jó helyen fogsz járni -  nyugodtan bízd rájuk magad.
 

Ismerd meg a porckorongsérvedet!

4 részes INGYENES videósorzat, amiből megtanulod a porckorongsérv praktikus  tudnivalóit. Azért hasznos, mert ha érted a miérteket, akkor könnyebb megoldani a dolgot.