Mielőtt magamról írnék, hadd kérdezzem meg, hogy ismerős-e a következő történet?   


 • Az első fájdalmakat - már évekkel ezelőtt -  te sem vetted túl komolyan, ahogy azt sem, hogy ezek egyre gyakrabban jönnek, és egyre tovább tartanak...
 • Aztán az első súlyosabb állapotot a háziorvos egy fájdalomcsillapítóval és gyulladáscsökkentéssel meg is oldotta. Ezen a ponton csak rövid ideig aggódtál, pedig valahol tudtad, hogy ez nem fog magától meg oldódni - valamit csinálni kéne...
 • Végül az első valódi sérves tünetek ijesztettek meg... Hirtelen elkezdett mindenki mást mondani, mást javasolni - műtét / nem műtét / súlyos / nem olyan súlyos / hagyj abba mindent / véletlenül se műttesd meg  - műttesd meg / stb... Az egész olyannak tűnt, mintha mindenki mást látna a leleteden...
 • Még rosszabb, hogy a kezeléseken vagy flegma nemtörődömséggel, vagy riogatással találkoztál, de részletesen azt elmagyarázni, hogy mi a baj - hogy pontos információk birtokában tudj a gerinced sorsáról dönteni - nem igazán volt senki hajlandó...
 • Menet közben a kezelések sem adtak annyira átütő eredményt. Pedig az orvos és a gyógytornász mellett felkerestél pár "csodaszakit" aki a barátaidnak bevált, de valahogy semmi nem adott meggyőző és végleges eredményt...

Ha ismerősek a fentiek, akkor azt gondolom, hogy itt az ideje szétnézned a porckorong.hu-n...

Az oldalt 10 évvel ezelőtt azért kezdtem el csinálni, mert korábban nyaki gerincsérves - bár az ilyen jellegű "post itezést" elég károsnak tartom, mert feleslegesen identifikálnánk betegnek :) -  fizioterapeutaként elfogadhatatlan tartottam a fenti helyzetet. Ezért egyik fő célomként tűztem ki, hogy aki erre az oldalra egyszer megérkezik, az:

 • Minden olyan infót megkapjon, amitől egyre távolabbi opcióvá válhat egy esetleges gerincsérv műtét
 • Egyértelművé váljon, hogy mi okozza/okozta a problémáját, és hogyan lehet kiiktatni ezt a tényezőt az életéből - ezt azt gondolom ismerni kell a gyógyuláshoz. 
 • Megismerje, hogy mik a porckorongsérv pontos tünetei, mikor nem is az fáj - ez nagyon gyakori -  milyen kezelési lehetőségek állnak rendelkezésre, azok milyen hatásmechanizmus útján működnek - mert nagyon nem mindegy, hogy a probléma okára vagy csak a tüneteire és következményeire - pl. reflexes izomvédekezések - fókuszálunk.
 • Pontos információhoz jusson az életmódra, sportra, stb. vonatkozó kérdéseit illetően, hiszen sokszor azzal ártunk a legtöbbet a gerincünknek ( is )  ha ok nélkül hagyunk abba számunkra fontos tevékenységeket, de persze az is fontos, hogy ne csináljunk sport címszó alatt rendszeresen "merényleteket" a gerincünk ellen. ( szerencsére ez a ritkább, de ha előfordul, akkor tud komoly gondokat okozni ) 
 • Mindezeket ne valamiféle hitre, tekintélyre vagy évtizedes hipotézisre alapozva fogadja el, hanem pontos információkra épített megértésre,  modern kutatásra támaszkodva. 

Fontos számomra, hogy :

 • Ne tévesszenek meg a sokszor a 60-as, 70-es évek túlhaladott tudományos modelljeire alapozó elavult ismeretek, melyekbe úton útfélen belefutsz az interneten, vagy a jó szándékú - ámde sokszor hiányos hozzáértéssel rendelkező - alternatív gyógyítók tanácsai. Ezek sajnos sok kellemetlenséget és néha kárt is okozhatnak.   ( pl. egy kiszakadt sérvet mindig meg kell műteni, sérvvel tilos mozogni, "kiroppantjuk-helyretesszük, stb...) 
 • Pontosan megtudd, hogy mi árt és mi segít egy gerincsérven, mert így sokkal nagyobb eséllyel tudsz kijönni belőle, ill. ne árts magadnak tovább olyan dolgokkal, amikre esetleg nem is gondoltál. Fontos, hogy ne hagyj abba olyan dolgokat, amiket szükségtelen abbahagyni, hogy így a legteljesebb életet élhesd a gyógyulásodig is. ( pl. nem mindegy, hogyan jógázol, kondizol, vezetsz, hasizmozol, olvasol, szeretkezel, cipelsz, stb... Ezeket mind lehet gerincbarát módon, és gerinckárosan is végezni. Ezt mind - mind átnézzük a itt a blogon) 
 • Így könnyebben el tudjon indulni a valódi, oki szintű gyógyulás útján.
 • Természetesen a Te állapotodat az orvosod vagy gyógytornászod ismeri pontosan, így mindenben őt kövesd, viszont az itt található információk olyanok, mint az autók esetében a jó futóműbeállítás, vagy a megfelelő olajszint: ha ez rendben van, az biztos jobb, mint ha nincs. Ezek a biztos pontok, figyelj rájuk, tanulmányozd át őket, az egyedi kérdésekben pedig a kezelőorvodat, gyógytornászodat kérdezd. 

Hol tart most a porckorong.hu küldetése?

45.000+

Ember végezte el az ingyenes tanfolyamomat

10.000.000+

Megtekintés a YouTube-os és fb-os oktatóvideóimon

10.000+

Elégedett oktatóanyag vásároló

2.000+

Általam kiképzett fitness edző és jóga oktató

 • Már több mint 45.000 ember végezte el az ingyenes tanfolyamomat - jelentkezhetsz itt, teljesen ingyenes és nagyon erős. 
 • Közülük közel 10.000-en vásárolták meg a komplex "Gyógyítsd meg a porckorongsérved!" oktatóanyagomat
 • Az ingyenes oktatóvideóimat a youtube-on és a facebookon több, mint 10 millió ember látta.
 • Már több mint 2.000 Fitness edző és jóga oktató használja a Bene Gerincakadémián tanult prevenciós rendszert.

Napi szinten rengeteg köszönőlevél érkezik ezért a munkáért.

Ezeket főként azért írom le, mert úgy gondolom, hogy fontos, hogy lásd, hogy neked is hasznos lehet, amit itt tanulhatsz. Természetesen nem lehet minden sérvet megoldani műtét nélkül, és nem minden állapotból lehet visszafordulni, de a kollégáimmal azon vagyunk, hogy amíg igen - és ez néha meglepően rossz állapotból is sikerül - addig itt hasznos információkat találj, hogy esélyt kaphass az egészséges gerincel élt teljes élere.  


          Mi az az autodekompressziós terápia?

A tudomány 1987 óta megdöbbentő szinten fejlődött fel a gerinc kutatását illetően. Mivel a jelenleg elérhető műtét nélküli mozgásterápiás módszerek többsége a 70-es évekből származik vagy a porckorongsérvnek nem az okát csak a tüneteit kezeli, nem éreztem őket olyan szinten hatékonynak, mint lehetnének akkor, ha magukba foglalnák azokat  az ismereteket, amire az utóbbi években tettünk szert.


Ezért kezdtem el tanítani és terjeszteni a modern fizioterápiás kutatásokra épülő módszerem, az Autodekompressziós terápiát. Ez semmiben nem tér el a ma használt fizioterápiás elvektől, csak az évtizedes tudomány-gyakorlat fáziskésés áthidalásával felhasználja a modern kutatási eredményeit. Kiképeztem 26 orvos és gyógytornász-fizioterapeuta kollégát, amik ma már országszerte kezelik ezzel a módszerrel a degeneratív gerincproblémával rendelkező pácienseiket. Az Autodekompresszió (ADT) módszere dogmák helyett a  modern tudományos modellre épít - a legújabb kutatás, amit felhasznál, 2018-as - és oki szinten, rendszerszemlélettel, célzott mozgásterápiával kezeli a gerincsérves emberek problémáját.

Bene Máté, a porckorong.hu alapítója

 • Máté gerincspecialista gyógytornász-fizioterapeuta. A gerincsérvesek tipikus útjának "végigszenvedése", majd saját nyaki gerincsérvének a gyógyítása után álmodta meg és hozta létre 2009-ben a porckorong.hu-t, melynek a célja a kezdetektől az, hogy segítséget nyújtson a gerincsérveseknek az eü. ezen a téren nem mindig eléggé lényeglátó káoszában. Az oldal az elmúlt közel tíz év alatt gyakorlatias szemlélete miatt fogalom lett a gerincbetegek körében. 
 • Máté rendszeres elődadója a Pécsi Tudományegyetem és különböző kórházak kötelező szakmacsoportos képzéseinek és továbbképzéseinek, a Házipatika.com szakértője, rendszeresen tart előadásokat szakmai  konferenciákon, rendezvényeken.  
 • 2012 óta a Bene Gerincakadémia tulajdonosa, ahol több száz jógaoktató, fitness instruktor tanulta meg, hogyan ne ártson az óráival, és hogyan tudja korrigálni azokat a korai rossz mozgásmintákat, melyekből később a sérv és a degeneratív gerincbetegségek később kialakulhatnak.  Ők természetesen nem gyógyítanak, viszont ez a munka - mivel ők rengeteg emberhez még időben, a tüneteket kialakulása előtt jutnak el - óriási preventív erőt képvisel.
 • Az ADT terápia szerkesztője. Ennek (ADT) a terápiás formának a lényege és célja, hogy kizárólag orvos és gyógytornász-fizioterapeuta kollégákkal, modern tudományos modellekre építve segítsünk műtét nélkül, oki szinten, nem a „felszínen a következményes tünetekkel maszatolva” megoldani a gerincsérves emberek problémáját. ( sajnos ma a legtöbb terápiás módszer csak a sérv tüneteit, és nem az okait kezeli, ezért a hatásfoka sem olyan, ami a betegek számára hosszú távon megfelelő lenne - ezt a helyzetet törekszünk megreformálni az ADT segítségével, ami egy tartós, oki szintű megoldást nyújt a porckorongsérves emberek számára. ) 

Hol találkozhattál Mátéval és a Porckorong.hu-val?

Máté gerinc témában keresett előadó és szakértő, gyakran kérik a véleményét számos helyi és országos médiumban: RTL Klub, TV2, Tilos Rádió, Karc Fm, Házpiatika.com, Duna TV, M1, WNM.hu, 108.hu, Fem3Café, stb… Rendszeresen hívják előadni egyetemek és kórházak által szervezett továbbképzésekre, szakmacsoportos képzésekre, szakmai konferenciákra. Máté tanítványai és kollégái is egyre gyakrabban írnak, nyilvánulnak meg a különböző médiákban, és érhetők el az ország különböző pontjain, tevékenykednek a gerincvédelem különböző területein. 

Máté az M1-en a porckorongsérv műtét elkerülésének a lehetőségeiről

Máté a hétköznapi praktikákról beszél a gerincsérv elkerüléséhez a Super TV2-őn

Máté a TV2 Egészségklinika című műsorában

Máté a gerinctorna és a helyes ergonómia szerepéről beszél a gerincbetegségek elkerülésében

Máté az M1-en beszél a jóga és a gerincsérv összefüggéseiről

Mátét a reggeli sport adásban az élsport és a gerincbetegségek összefüggéseiről kérdezte Csisztu Zsuzsa

Mit tud az autodekompressziós terápia?

Az autodekompressziós terápia ( ADT ) a porckorongsérv és a degeneratív gerincbetegségek modern, műtét nélküli gyógymódja. Az elve, hogy a porckorongsérvet ne a tünetek szintjén, hanem:

 • magára a sérvre hatva
 • és annak tesen kívüli és belüli kiváltó tényezőit kiiktatva

lehet érdemben és tartós eredménnyel megoldani.

A kezelés a porckorongsérv centralizálásával - a csigolyák céltudatos mozgatását megtanulva leegyszerűsítve fogalmazva annak "helyrehúzásával" kezdődik.


Amiért az ADT eredménye sokkal tartósabbat is tudhat :

Mindezt azonban nem egy külső eljárással hozzuk létre, hanem a testet, a gerincet irányító idegrendszert és izmokat tanítjuk fel újra arra, hogy képes legyen ezt a porckorong szempontjából ideális csigolyahelyzetet fenntartani. / ugyanazon a napon, ugyanabban az MRI készülékben ugyanaz a beteg más gerincpozícióban "más" sérvet mutat - attól függően, hogy a csigolyái milyen helyzetben vannak /

Mivel a gerincsérv és a szegmentális instabilitás tünetei egy hosszú folyamat végeredményei - mely során felborul a gerinc ideális terhelési viszonyait szabályozó görbületrendszer és az azt fenntartó ideg-izom minta - ezt is muszáj korrigálni a tartós gyógyulás érdekében.

Mivel a probléma kialakulásának ideje alatt egy sor kompenzciót tanul fel a testünk, ez egy precíz látásmódot igénylő munka. Az ADT a maga lényeglátásával ezt törekszik visszaállítani, így nem "csak"  a sérv és az instabilitásos tünetek, hanem a teljes problémakör javulásnak indulhat.  

Nem álltunk meg a hetvenes éveknél:

Az ADT semmiben nem tér el a fizioterápia szabályaitól, viszont ellentétben a legtöbb porckorongsérv kezelési eljárással nem köti meg az a tehetetlenségi erő, ami a régi, az új kutatási eredmények előtt kiakakult módszereket a tradíciói és dogmái miatt lelassítják. Ezért használhatja a legújabb tudományos eredményeket és kutatásokat.

Az eredmények gyors és lényeglátó gyógyulások, elkerült műtétek és kiújulások, oki szinten gyógyult porckorongsérvesek. A módszert az országban 26 gyógytornász-fizioterapeuta és orvos gyakorolja, akik egyre újabb és újabb eredményeket mutatnak fel.Emberségesen, a pácienst egyenrangú félként kezelve:

Sajnos mindannyian tapasztaltuk már, hogy az egészségügyben - közben tisztelettel a rengeteg elhivatott kollégának - azért találkozunk a betegeket tárgyként kezelő figurákkal. Ez nálunk elképzelhetetlen.

Az ADT-k kiképzésénél külön törekedtem arra, hogy ne "csak" egy erős mozgásterápiás eljárást, hanem emberséges szakembereket indítsak útnak. Oda fognak figyelni a pácienseikre, válaszolnak a kérdéseikre, megtanítják őket a hétköznap is fontos ismeretekre, így a páciens nem elsősorban gyógyítást, hanem "oktatást" kap azt illetően, hogy hogyan gyógyíthatja meg magát.

Ezért nem fog függeni a terapeutától, és az esetek döntő többségében meglepően kevés találkozás is elég, hogy a páciens megtanulja amit a gyógyulásához az ő szempontjából tennie kell.


Miben más egy Autodekompressziós ( ADT) kezelés?

Hadd hozzak erre egy szemléletes példát: ha egy olyan szerencsétlen helyzet adódna, hogy egy autós koccanásban kellene részt venned, milyen autóban ülnél szívesebben? Egy hetvenes években gyártottban, vagy egy olyanban, ami a modern törésbiztonsági elveknek felel meg?

A probléma az, hogy a gerinc működéséről, műtét nélküli terápiájáról olyan gyökeresen változtak meg a tudomány koncepciói az elmúlt pár évtizedben, aminek a műtét nélküli terápiás hozzáállást alapjaiban kellett volna megváltoztatnia.

Sajnos azonban ennek a tudásnak a beszivárgása a terápiába nagyon lassan történik meg -így tisztelet a nagyon ritka kivételnek - a műtét nélküli mozgásterápiás módszerek legtöbbje bár abszolút nem "hibás", de kissé elavult, és ezért ritkán kellően lényeglátó.

( -Csak 87 óta ismerjük pontosan, hogy hogyan működik a gerinc stabilitása – a visszaállítása alapfeltétele minden sérv műtét nélküli és műtét utáni terápiájának

- 2006 óta tudjuk, hogy a degeneratív gerincbetegségek tünetei jobban függenek a multifidus és transversus izomcsoport szinte minden sérvesnél jelen lévő elhalásától / bekapcsolódási fáziskésésétől, mint a sérv méretétől, ennek ellenére nemhogy a terápiában nincs jelen ezen tényezők valóban hatékony pótlása, de még az MRI felvételek leírására sem szokták ráírni ennek az izomnak az atrófiáját, mert ez sajnos a terápia szintjén még szinte senkit nem érdekel mélyebben)

Ezer és egy hasonló példát hozhatnék, de a lényeg nem ez. A lényeg az, hogy kizárólag orvos és gyógytornász-fizioterapeuta alapvégzettségű kollégáimat úgy képeztem ki, hogy lényeglátó módon, a beteget partnerként, gondolkodó emberként kezelve, a tudomány modern koncepcióit követve kezeljenek, és ezzel a lehető leggyorsabban, leghatékonyabban törekedjenek megoldani a problémájukat.

Egy olyan módszerrel ahol: 

 • nem a sérv tüneteit, hanem magát a sérvet 
 • és nem a következményeit, hanem annak az okait kezeljük - lokális stabilizáció

mindezt a mai tudomány koncepciójának megfelelően, a betegre odafigyelve, őt partnerként kezelve, a kérdéseire válaszolva.   

Mindig sikerül elkerülni a műtétet és mindig hatékony a terápiánk?

Nem. Sajnos ez nem mindig sikerülhet. De élmény látni, hogy a kollégáim pont ugyanolyan erővel törekszenek a páciensek meggyógyítására, mint ahogy én is ezt tettem, és ahogy törekszem a gyógyulásban hasznos információk megosztására itt az oldalon, és a az ehhez szükséges tudás átadására a továbbképzéseimen. 

Hogyan gyógyíthatod meg a porckorongsérvedet?

4 részes INGYENES videósorzat, amiből megtanulod a porckorongsérv okait és kezelését.
Azért hasznos, mert ha érted a miérteket is, akkor könnyebb és gyorsabb lehet a gyógyulás...

Ⓒ 2020 | Porckorong.hu | Bene Máté Zoltán
Adatkezelés tájékoztató | ÁSZF