Porckorongsérv kezelése műtét nélkül - autodekompressziós terápia (ADT)

Mit jelent az ADT?

Az ADT célja, hogy a gerincsérves ember a lehető leghamarabb, műtét nélkül, önerőből, tudjon kijönni a problémájából. 

A gerincre vonatkozó kutatás óriásit robbant az utóbbi 15 évben, a terápiás hozzáállások többsége viszont sajnos a 60-70-80-as évekből származik. 

Azóta egész másképp ( kellene ) gondolkodunk azt illetően, hogy 

 • vajon tényleg az okozza-e a tünetet, amit az MRI felvételen látunk?
 • mozoghatunk-e a probléma alatt?
 • mire kell vigyázni, mit kell elkerülni?

Ha nem haladunk a korral, az számos tévúthoz, tiszteletkörhöz, a lehetségesnél lassabb gyógyuláshoz, esetleges műtétekhez és kiújulásokhoz vezethet.

Az ADT a modern kutatásra épít, így egy ADT terapeuta régi mozgásterápiás dogmák és a sokszor félrevezető saját vélemények helyett azt fogja csinálni, amiről a legutolsó tudományos eredmények szerint szükség van.


Az ADT lényege:


Az ADT alapgondolata, hogy nem a porckorongsérv következményes TÜNETEIRE, hanem magára a sérvre hatunk. Ez azt jelenti, hogy:

 • nem csak az izomvédekezéseket ( masszázs)
 • következményes ízületi reflexköröket ( csontkovácsolás),
 • a sérvvel együtt járó gyulladásokat ( fájdalomcsillapítás, gyulladáscsökkentés)

  kezeljük, hanem a problémát meghatározó rengeteg faktor közül azokat igyekszünk direkben megcélozni, ami a páciens sérve vagy fájdalma szempontjából a legmeghatározóbb.

  / ez rengeteg faktor lehet: ideggyöki érintettség, idegletapadás, bármilyen okból együtt feszülő izok (kokontrakciók), félelem - elkerülő magatartás, kisízületi reflexes izomvédekezések fennmaradása, stb.stb./

  Ezeket úgy kezeljük, hogy egy - a lehető legkevesebb, önállóan is végzethető terápiás mozdulatba illesztve - megtanítunk neked pár mozdulatot. Ezekkel a mozdulatokkal igyekszünk a porckorongot centralizálni is.
  / kis túlzással: a kiboltosulásból visszafelé húzni / 

  A fenti koncepció általában bár nagyon jól hangzik a pácienseink számára, de annak amit csinálunk, a lényege mégsem ez.

Az utóbbi évek kutatása megmutatta, hogy sokszor a porckorongsérv maga is csak egy következmény. Amikor az idegrendszer nem tudja úgy irányítani az izmokat, hogy a porckorongokat és csigolya közti ízületeket tehermentesítsék, akkor a porckorong elkezd nagyobb terhet viselni. A legtöbb sérvnek és kisízületi érintettségnek ez a jelenség a fő oka.

A fenti helyes "fűző működés" nem az izmok erejét jelenti, hanem a megfelelő időben, megfelelő ritmusban történő együttműködésüket.

Ezt a jelenséget izgalmasan bizonyítja, hogy ha teljesen tünetmentes, boldogan mozgó és sportló emberekről MRI felvételt készítünk, körülbelül ugyanolyan arányban fogunk porckorong kiboltosulásokat és degenerációkat találni, mint a sérves tünetekkel rendelkező embereknél.

A kulcs, hogy ebből lesz-e fájdalom, vagy tünet, jellemzően az , hogy az idegrendszer képes-e rávenni az izmainkat arra, hogy levegyék a terhet a porckorongról. 

Ha nem képes rá, akkor nagyobb eséllyel alakulnak ki tünetek.
 

A rossz minta sokszor évekkel a sérves tünetek kialakulása előtt felismerhető, és sajnos egy nem oki terápia után is fennmarad, ezért gyakori a tünetek kiújulása, esetleg más területeken vagy más ízületekben jelentkező megjelenése, ill. a terápia nem kielégítő hatásossága.

Az ADT fől célja a fejezet elején említett porckorong centralizáció mellett - ami a modern kutatás szerint egyre kevésbé tűnik lényegesnek - a helyes minta visszállítása.

Ez elvétve az izmok erején, sokkal inkább azok ügyes és LAZA együttműködésén múlik - ezért nem megfelelő az izmok régi vágású erősítése. Sokkal inkább egy ügyes „programozási” munka szükséges a korrekcióhoz.

Az ADT lényege, hogy miközben a csigolyákat ÖNERŐVEL távolítva centralizálja a sérvet, eközben újra aktiválja a csigolyasort stabilizáló izmok működtetésének helyes működését, oldja az együtt feszülő izmok túltónusából származó kompressziós és nyíró erőket. 

Ezzel újra lekerül a terhelés a porckorongról, ami a TARTÓS GYÓGYULÁS kulcseleme. Ez az, amiben az ADT ma szinte egyedülálló a műtét nélküli terápiák terén.

KINEK HASZNOS:

Az ADT célterülete a porckorongsérv és a szemgmentális instabilitás – ennek a kezelésében különösen erős lehetőséget nyújt. Emellett nyaki gerinces tünetek, nyaki eredetű fülzúgás/szédülés, és mindenféle a gerinc diszbalanszaiból származó tünet enyhítésére is alkalmas.

A kezelés ára:

Egy Autodekompressziós kezelés ára kollégánként változó, 25 ezer forinttól indul. 


Miért kerül ennyibe és mit kapsz a kezelés áráért: 

A kollégák célja, hogy a lehető leghamarabb segítsenek meggyógyulni, ezért:


 • RÁD FIGYELÜNK:
   
  A kezelésen nincs "futószalagmunka". Az ADT-s kolléga bőven szán rád időt, bármit megbeszélhetsz vele / megkérdezhetsz tőle, és mindenre megtanít amit tudnod
  kell a folyamat véghezviteléhez - a kutatás szerint a fejedben lévő bizonytalanságok és megmaradt kérdések feszültsége is lassítják és nehezíti a gyógyulást - ezért minden kérdésedet igyekszünk megbeszélni veled.

 • ARRA TÖREKSZÜNK, HOGY NE KELLJEN SOKSZOR LÁTNUNK EGYMÁST:

  Stuart McGill professzor írta a pácienseknek szóló Back Mechanic című könyvében,
   hogy óvakodj attól a terapeutától, aki sokszor vissza akar téged hívni.

  Hasonló szellemben mi is arra törekszünk, hogy a lehető legkevesebb kontrollra kelljen visszajönnöd, és mielőbb önellátóvá válj.  

 • MÉLYRE MEGYÜNK, DE EBBŐL CSAK A VÉGTELEN EGYSZERŰSÉGET FOGOD LÁTNI:
   
  Borzalmasan sok az országban az egy hétvégés tanfolyamon végzett lelkes "gyógyító", akik munkája veszélyesen felületes "tudásra" épül. ADT terapeuták kizárólag gyógytornász vagy orvos végzettséggel rendelkező kolléga lehet - hosszú gerincterápiás tapasztalattal.

  Folyamatosan képezzük magukat, beépítjük a tudásunkba a tudomány új eredményeit, de elkerülünk minden felkapott - de limitált értelemmel bíró - hype-ot.

  Mindegyikünk érvényes ÁNTSZ engedéllyel, szakmai kamarai tagsággal és a területünk iránti komoly lelkesedéssel rendelkezik.

  A mai "terápiás" környezetben fontosnak tartom elmondani, hogy mi garantáltan nem akarunk eladni neked a kezelésen semmilyen csodakütyüt vagy bogyót.
  / egyrészt nem hiszünk ilyesmiben, másrészt - ugyanúgy utáljuk az ilyet, mint Te is... /  

  Ezekben a pontokban szóban bár sokan próbálnak másolni minket, mégis azt gondolom, hogy ebben a mentalitásban  meglehetősen egyediek vagyunk...


  KIT VÁRUNK: 

   
 • Viszont páciensként ezért mi is elsősorban azokat az embereket várjuk, akik pontosan tudják, hogy senki nem gyógyítja meg egy "roppantással" azt a hibát, amit tizen-évek alatt okoztak maguknak. 

 • Azokkal  tudunk hatékonyan együtt dolgozni,  akik hallani sem akarnak a műtétekről.
   
  / Ha egy ágyéki sérv nem okoz vizelet és széklettartási gondot, nem bénult le a lábad
  ( az elég gyakori izom gyengülés NEM bénulás (!) ), nincs tolerálhatatlan fájdalmad és az orvosod is hozzájárul egy konzervatív ( műtét nélküli ) próbálkozáshoz, akkor a műtét jó eséllyel abszolút nem SOS dolog számodra.

  Akkor lesz jó esélye az ADT-s megközelítésnek, ha a páciens hajlandó kicsit tanulni, képes otthon rászánni az idejéből a nálunk megtanult mozgásokra /kb. napi 20 perc / - és betartja a megbeszélt "szabályokat".

 • Ha valaki bele tudja tenni ezt az energiát a gerincének a kezelésébe, akkor cserébe maximális odafigyelést és egy hatékony és logikus, felesleges lépések nélküli eszközt biztosítunk.

  Nem rendelünk vissza sokszor - azt szeretnénk, hogy "önellátó" legyél - igyekszünk minél kevesebb gyakorlatot adni - kevés mozdulatba akarunk sok hatást "belecsomagolni", hogy könnyebben megtanulhasd és nem kelljen visszajárnod hozzánk.
   

  Ha úgy döntöttél, hogy kipróbálod, keress egy közeledben dolgozó ADT kollégát!

ADT terapeuták listája

Megelőzés és rehabilitáció - (NMPT)

Mit jelent az NMPT?

A gerincproblémák egy jellemző kellemetlen "hobbija", hogy sokszor kiújulnak, vagy más gerincszakaszokon jönnek elő.

Az NMPT célja ez a tipikus forgatókönyvet megelőzni úgy, hogy kiiktatja azt a helytelen izommunkát, melyek általában már évekkel a gerincbetegségek tüneteinek kialakulása előtt jellemzők az emberekre.

Ez az a jelenség, amiről az email tanfolyamban is sokat beszélek: 

 • amikor már kompenzáló izmok veszik át a gerincet stabilizáló fűző szerepét, és így a porckorong kénytelen terhet viselni - persze, hogy idővel könnyebben tönkremegy...
 • amikor kiegyenesednek a gerinc görbületei - és ezzel "elszáll a test futóműbeállítása" és emiatt jóval több terhet gyakorlunk a porckorongjainkra, ízületeinkre
 • de még kisebb fájdalmakon, fáradékonyságon, kellemetlen izomfeszültségeken túl nincs komoly tünet.

Ez sajnos a sérves tünetek elmúlása után is megmarad, ami ha nem kerül korrekcióra, akkor a kiújulás esélye magas.

Az itt található NMPT instruktor kollégáim NEM gyógyítanak sérveket vagy gerincbetegségeket, hanem abban segítenek, HOGY NE LEGYÉL A JÖVŐBEN SÉRVES,
ILL. HA VOLTÁL, AKKOR NE ÚJULJON KI MÁSHOL, VAGY UGYANOTT.

Az NMPT rengeteget segíthet az egyéb ízületi problémák elkerülésében is.

(Ha olyan edzőt /jógaoktatót keresel, aki biztosan nem fog veled sport ürügyén
gerinc elleni merényleteket elkövetni, akkor is jó helyen jársz náluk.)

Az NMPT elég szabad rendszer, az alábbi instruktorok között van, aki a saját sportjába iktatja be az NMPT gondolkodásmódját, van aki tiszta NMPT mozgásminta korrekciós órát tart, van aki csoportban, van, aki magánórában is dolgozik.

Érdeklődj a náluk, biztosan találsz kollégát a lakóhelyed közelében is: 

NMPT Instruktorok listája

Ismerd meg a porckorongsérvedet!

4 részes INGYENES videósorzat, amiből megtanulod a porckorongsérv praktikus  tudnivalóit. Azért hasznos, mert ha érted a miérteket, akkor könnyebb megoldani a dolgot.