Anterolisthesis és retrolisthesis – mi ez, és mit kezdhetünk vele?

Amikor valaki megkapja az anterolisthesis vagy retrolisthesis diagnózist, általában egy ideje már fáj a dereka, és egy RTG vagy MRI felvételen látszott ez az elváltozás.

Ilyenkor az ember kíváncsi rá, hogy:

– mit is jelent ez a csigolycsúszás pontosan?
– Mennyire veszélyes egy antero vagy retrolisthesis,
– Mi okozza ezt?
– És természetesen, hogy mit lehet tenni ellene.

Ebben videóban ennek nézzünk utána.

Nagyon fontos tudni, hogy antero vagy retrolisthesis teljesen egészséges tünetmentes emberek gerincében is rendszeresen előfordul.

Az anterolisthesis a csigolya enyhe előre míg a retrolisthesis a csigolya enyhe hátra csúszását jelenti az alatta vagy felette álló csigolyához képest. A jelenség lényege hogy ezzel a teljesen öntudatlan, gerincvelői reflexeken alapuló elmozdulással az idegrendszer kivédi azokat a potenciális irritációkat, melyiket a két csigolya például a csigolyaközti ízület tokján fejtenek ki abban az esetben, ha a gerinc működése közben az izmok működése már nem tudja teljesen tehermentesíteni a csigolyapárt.

Legtöbbször sem az antero sem retrolisthesis önmagában nem veszélyes, viszont jó esélyel jelzi azt, hogy a gerincet stabilizáló finom ideg-izom koordináció már nincs a helyzet magaslatán, így a gerinc az optimálisnál több terhelést kap az érintett csiglyapárnál, ezért egy célzott, modern felfogású mozgásterápia alkalmazása ilyen esetben mindig javasolt.

A csatolt videóban átnézzük a jelenség okait, hátterét, megoldási lehetőségeit és azt hogy mivel szokták a páciensek keverni ezt a jelenséget – spondylolisthesis – amikor a friss MRI vagy röntgen leletüket önállóan próbálják – pl. a Google segítségével elemezni és értelmezni.

Te láttad már, hogy

Megújult a Gyógyítsd meg az
ágyéki porckorongsérved oktatócsomag?

Ez A TELJES MEGOLDÁSRENDSZERÜNK ÁGYÉKI (DERÉKTÁJI) PORCKORONGSÉRVESEKNEK

 

Ebben az anyagban az tanítom, hogyan lehet úgy használni a gerincet, hogy azokkal az “ingerekkel etessük” ami szükséges az egyre jobb, egészségesebb működéshez:

https://porckorong.hu/agyeki-porckorongserv-oktatoanyag/

 

0 Shares

“Anterolisthesis és retrolisthesis – mi ez, és mit kezdhetünk vele?” bejegyzéshez 2 hozzászólás

 1. Mária vagyok Ceglédről! 2× volt gerinc műtétem! Sajnos 5-6 hónapja megint erős fájdalmaim vannak, melyeket fájdalom erősödés közben szakad a víz rólam! Most MR -eredményem: Protrusio dicci L II. Iu. Mindkét oldalonformális gyöki érintéssel valamint eredő gyöki érntettséggel. Secundur szük csontos canalis spinalis. Protrusio disci L I. I.u. Spondylosis lumbalis. Gyógytorna, fájdalom csillapítás nem segít, erősedő fájdalom mely gátol mozgásban, háztartási munkát sem tudom elvégezni! Másik ami aggaszt 2021 10.12.-en kaptam meg a harmadik covid oltásr Pfizert ami után 2-napig nagyon fájt a ball válam, de magátol megszünt. 2-hete újra erős fájdalmam van a ball karbam, mely már a csuklómig hatol. Gyengének érzem magam, fogni is alig birok. Most már se közlekedni, se házimunkát nem tudom el végezni. Fájdalom csillapítok, gyógytórna, Tensz kezelés, kenőcsök nem használnak! Mit tudok tenni, hogy el viselhető legyen a betegségem, ami minden napjaim, éjszakáim megnehezíti. Édesanyám 81-evesen betegen sajnos mozgás korlétozott nem tud egyedűl csinálni semmit, csak én vagyok neki! Nagyon szépen kérem válaszoljanak, mi a teendőm, hogy minél korábban rendbe jöjjek. Várom mi elöbbi válaszát mert tehetetlen vagyok, nagy fájdalmakkal!! Jövöhéten kedden kellene idegsebészhez utaznom, de nem tudom, hogy képes leszek e rá? Köszönöm! Mária Cegléd

  Válasz
  • Tisztelt Mária!

   Mielőbbi jobbulást kívánok Önnek!
   A helyzetében természetesen az Önt ismerő orvos fog tudni pontosat mondani – neten keresztül minden ilyen információt kizárólag
   hangos gondolkodásnak érdemes tekinteni – kérem ezt is kizárólag annak vegye!

   Elsősorban köszönöm, hogy ilyen részletesen leírta a probléma több meghatározó faktorát is!

   Azt érdemes tudni, hogy az MRI felvételen látható dolgok csak egy részét jelentik a gerincproblémáknak, egy másik jelentős részét az idegrendszer jellemző működése jelenti / okozhatja.
   Ha valaki hosszabb ideig él fájdalmak között, akkor az idegrendszer – a testben elektromos és kémiai jeleket közvetítő, feldolgozó rendszerünk – több irányból és módon is jelentősen “érzékenyedni” tud.

   Ez egy természetes jelenség, része az évmilliók alatt kialakult túlélési mechanizmusunknak – az idegrendszert nagyon érdeki, hogy hol mi történik a testünkben, és ahol valami gond van ( pl. gerinc) , arra a területre könnyen el tud kezdeni “kiemelten figyelni”. Néha ez a mechanizmus – annak köszönhetően, hogy ma már nem azt az életet éljük, amit a régi, jellemzően törzsi társadalomban, sok mozgásnak kitett őseink – egy potenciálisan sérült területen kicsit túlszaladhat. Ilyenkor a probléma gerinces elvátozásai mellett ( néha a helyzetet akár sokkal nagyobb mértékben megahatározva ) ez a jelenség is nagyon erősen rontja az ember hétköznapjait, mert az idegrendszer túlérzékenyedése – centrális szenzitizáció – minden elváltozás jelét sokkal erősebben továbbíthatja az agyba, és így a fájdalom jóval erősebbé válhat – és egyre több ingerre, mozgásra, helyzetre, terhelésre jelentkezhet. / kis egyszerűsítéssel mondhatjuk azt, ahogy az idegrendszer egyre jobb lesz abban, amit csinál – és ha tartósan fájdalmat tapasztal, akkor ezt fogja egyre jobban csinálni – egyre kisebb ingerre/ terhelésre/ mozdulatra produkálja azt. /

   Ez egy olyan jelenség, ami mindannyiunkat érinthet ha sokáig fájdalomnak vagyunk kitéve, és idővel – már túlmutatva a gerinc problémáin – egyre jobban tönkreteheti az ember életét. ( úgy lehet felfogni ezt, mint egy allergiát : arra is reagál az idegrendszer, amire nem feltétlen kéne ) Legtöbbször centrális szenzitizációnak hívják a folyamatot – és ezt úgy gondolom, hogy az Ön esetében mindenképp meg kellene vizsgálni ill. ha szükséges foglalkozni vele.

   Kognitív terápiák, krómikus fájdalommal foglalkozó szakorovosok, pszichológusok tudnak ebben segíteni – mindeképp fontosnak tartom egy olyan szakember megkeresését, aki ezt a jelenséget figyelembe veszi, és ebben is segíteni tud, mert a dolog önmagába térő köröket tud kialakítani, ami így nehezítheti a javulást.

   Amíg az ember a fent leírt módon szenzitizált – az Ön esetében azt súgja a tapasztalatom, hogy erről is szó lehet – addig a gyógytorna és a többi kezelés nem mindig és nem feltétlenül tud teljességgel segíteni az fájdalmon, mert magát a fenti folyamatot ritkán képes önmagában megfordítani. Természetesen a helyzet komplex, a gerincével is mindenképp foglalkozni kell, de úgy érzem, hogy a fent vázolt rész az, aminek a figyelembevételére ma a szükségesnél kevesebb figyelem szokott kerülni – és néha ezen akadhat el a várt javulás.

   Ha ezen az úton tudna segítséget találni, az érzésem szerint rengeteget segíthetne a körből való kilábalásban.

   A szenzitizációt és a gerinc állapotát is rontja a szorongás / nagyon erősen tapasztaljuk a kollégáimmal, hogy az, hogy Covid van – annak minden feszültségével + a rengeteg idióta álhírrel a közösségi médiában nagyon nem segíti a folyamatot. ( Ezúton gratulálok amúgy a 3. oltás felvételéhez! Nekem még csak az első kettőre volt időm, de amint tudom én is beadatom a harmadikat is – ezzel Ön is óriási mértékben – és objektív kutatások lassan tonnányi anyaga szerint biztonságos módon csökkentette le az Önre és Édesanyjára vonatkozó kockázatokat. Emiatt szerintem ne aggódjon, ez biztosan jó döntés volt. )

   Az alvászavar és a szorongás sajnos tovább erősítheti a szenzitizációt, de egymás következményei is lehetnek – így ez sem könnyíti a helyzetet.

   Összefoglalva a tanácsaim:

   – Olyan orvosi segítséget találni, ahol mindezeket a tényezőket – gerinc, szenzizizáció, alvászavar, szorongás – együttsesen kezelni lehet.
   Azt gondolom, hogy ezek együttes figyelembe vétele lehet Önnél egy olyan irány, ami a leginkább tudja támogatni a gyógyulás felé vezető úton.

   Addig a kis lépésekben haladást tudom javasolni:

   – Találja meg a módját, hogy először hogyan tud kicsit jobban, majd hogy tudja magát kialudni – Ez egy lényegi pont – tudom nem könnyű, de nagyon fontos lépés.
   – Kezdjen el olyan mozgást végezni, amit az orvosa jóváhagy, és Ön is MAXIMÁLISAN biztos benne, hogy nem okoz / fokoz tüneteket.
   Ez oldja a szorongást, erősíti a gerincet, csökkentheti a fájdalmakat.
   – úgy érzem, hogy az Édesanyja érdeke is, hogy az ellátásában valamilyen segítség nagyon jól jönne.
   – Ha esetleg tud angolul ( vagy ismer valakit, aki tud ) Lorimer Mosely: Explain paic c. kis füzetét javaslom elolvasásra,
   nagyon sokat segíthet a fájdalom megértésében, ami talán egy első lépés lehet.

   Tudom ezek nem könnyű dolgok de úgy érzem, hogy a problémájában sok tényező függ össze, így
   kb. minden végéről egy kis lépés “cseppenként a pohárba” végül összeadódva tudnak olyan irányt jelenteni, ami a megoldás felé vezethet.
   Ami fontos: az ember valójában ritkán tehetetlen – legtöbször inkább nem rendelkezik azzal a kulccsal, ami nyitja a zárat. A legfontosabb tanács talán az, hogy
   érdemes elkezdeni megkeresni ezeket a kulcsokat – szakemberek, a krónikus fájdalomról szóló információk és tudás összegyűjtése, új gondolkodásmód megszerzésével.
   Tudom ez nehezített pályán a legnehezebb, de ilyen esetben elengedhetetlen!

   Mielőbbi jobbulást kívánva:
   m.

   Válasz

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .