Anterolisthesis és retrolisthesis – mi ez, és mit kezdhetünk vele?

Amikor valaki megkapja az anterolisthesis vagy retrolisthesis diagnózist, általában egy ideje már fáj a dereka, és egy RTG vagy MRI felvételen látszott ez az elváltozás.

Ilyenkor az ember kíváncsi rá, hogy:

– mit is jelent ez a csigolycsúszás pontosan?
– Mennyire veszélyes egy antero vagy retrolisthesis,
– Mi okozza ezt?
– És természetesen, hogy mit lehet tenni ellene.

Ebben videóban ennek nézzünk utána.

Nagyon fontos tudni, hogy antero vagy retrolisthesis teljesen egészséges tünetmentes emberek gerincében is rendszeresen előfordul.

Az anterolisthesis a csigolya enyhe előre míg a retrolisthesis a csigolya enyhe hátra csúszását jelenti az alatta vagy felette álló csigolyához képest. A jelenség lényege hogy ezzel a teljesen öntudatlan, gerincvelői reflexeken alapuló elmozdulással az idegrendszer kivédi azokat a potenciális irritációkat, melyiket a két csigolya például a csigolyaközti ízület tokján fejtenek ki abban az esetben, ha a gerinc működése közben az izmok működése már nem tudja teljesen tehermentesíteni a csigolyapárt.

Legtöbbször sem az antero sem retrolisthesis önmagában nem veszélyes, viszont jó esélyel jelzi azt, hogy a gerincet stabilizáló finom ideg-izom koordináció már nincs a helyzet magaslatán, így a gerinc az optimálisnál több terhelést kap az érintett csiglyapárnál, ezért egy célzott, modern felfogású mozgásterápia alkalmazása ilyen esetben mindig javasolt.

A csatolt videóban átnézzük a jelenség okait, hátterét, megoldási lehetőségeit és azt hogy mivel szokták a páciensek keverni ezt a jelenséget – spondylolisthesis – amikor a friss MRI vagy röntgen leletüket önállóan próbálják – pl. a Google segítségével elemezni és értelmezni.

Te láttad már, hogy

Megújult a Gyógyítsd meg az
ágyéki porckorongsérved oktatócsomag?

Ez A TELJES MEGOLDÁSRENDSZERÜNK ÁGYÉKI (DERÉKTÁJI) PORCKORONGSÉRVESEKNEK

 

Ebben az anyagban az tanítom, hogyan lehet úgy használni a gerincet, hogy azokkal az “ingerekkel etessük” ami szükséges az egyre jobb, egészségesebb működéshez:

https://porckorong.hu/agyeki-porckorongserv-oktatoanyag/

 

0 Shares

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .