Anterolisthesis és retrolisthesis – mi ez, és mit kezdhetünk vele?

Amikor valaki megkapja az anterolisthesis vagy retrolisthesis diagnózist, általában egy ideje már fáj a dereka, és egy RTG vagy MRI felvételen látszott ez az elváltozás.

Ilyenkor az ember kíváncsi rá, hogy:

– mit is jelent ez a csigolycsúszás pontosan?
– Mennyire veszélyes egy antero vagy retrolisthesis,
– Mi okozza ezt?
– És természetesen, hogy mit lehet tenni ellene.

Ebben videóban ennek nézzünk utána.

Nagyon fontos tudni, hogy antero vagy retrolisthesis teljesen egészséges tünetmentes emberek gerincében is rendszeresen előfordul.

Az anterolisthesis a csigolya enyhe előre míg a retrolisthesis a csigolya enyhe hátra csúszását jelenti az alatta vagy felette álló csigolyához képest. A jelenség lényege hogy ezzel a teljesen öntudatlan, gerincvelői reflexeken alapuló elmozdulással az idegrendszer kivédi azokat a potenciális irritációkat, melyiket a két csigolya például a csigolyaközti ízület tokján fejtenek ki abban az esetben, ha a gerinc működése közben az izmok működése már nem tudja teljesen tehermentesíteni a csigolyapárt.

Legtöbbször sem az antero sem retrolisthesis önmagában nem veszélyes, viszont jó esélyel jelzi azt, hogy a gerincet stabilizáló finom ideg-izom koordináció már nincs a helyzet magaslatán, így a gerinc az optimálisnál több terhelést kap az érintett csiglyapárnál, ezért egy célzott, modern felfogású mozgásterápia alkalmazása ilyen esetben mindig javasolt.

A csatolt videóban átnézzük a jelenség okait, hátterét, megoldási lehetőségeit és azt hogy mivel szokták a páciensek keverni ezt a jelenséget – spondylolisthesis – amikor a friss MRI vagy röntgen leletüket önállóan próbálják – pl. a Google segítségével elemezni és értelmezni.

Te láttad már, hogy

Megújult a Gyógyítsd meg az
ágyéki porckorongsérved oktatócsomag?

Ez A TELJES MEGOLDÁSRENDSZERÜNK ÁGYÉKI (DERÉKTÁJI) PORCKORONGSÉRVESEKNEK

 

Ebben az anyagban az tanítom, hogyan lehet úgy használni a gerincet, hogy azokkal az “ingerekkel etessük” ami szükséges az egyre jobb, egészségesebb működéshez:

https://porckorong.hu/agyeki-porckorongserv-oktatoanyag/

 

0 Shares

“Anterolisthesis és retrolisthesis – mi ez, és mit kezdhetünk vele?” bejegyzéshez 18 hozzászólás

 1. Mária vagyok Ceglédről! 2× volt gerinc műtétem! Sajnos 5-6 hónapja megint erős fájdalmaim vannak, melyeket fájdalom erősödés közben szakad a víz rólam! Most MR -eredményem: Protrusio dicci L II. Iu. Mindkét oldalonformális gyöki érintéssel valamint eredő gyöki érntettséggel. Secundur szük csontos canalis spinalis. Protrusio disci L I. I.u. Spondylosis lumbalis. Gyógytorna, fájdalom csillapítás nem segít, erősedő fájdalom mely gátol mozgásban, háztartási munkát sem tudom elvégezni! Másik ami aggaszt 2021 10.12.-en kaptam meg a harmadik covid oltásr Pfizert ami után 2-napig nagyon fájt a ball válam, de magátol megszünt. 2-hete újra erős fájdalmam van a ball karbam, mely már a csuklómig hatol. Gyengének érzem magam, fogni is alig birok. Most már se közlekedni, se házimunkát nem tudom el végezni. Fájdalom csillapítok, gyógytórna, Tensz kezelés, kenőcsök nem használnak! Mit tudok tenni, hogy el viselhető legyen a betegségem, ami minden napjaim, éjszakáim megnehezíti. Édesanyám 81-evesen betegen sajnos mozgás korlétozott nem tud egyedűl csinálni semmit, csak én vagyok neki! Nagyon szépen kérem válaszoljanak, mi a teendőm, hogy minél korábban rendbe jöjjek. Várom mi elöbbi válaszát mert tehetetlen vagyok, nagy fájdalmakkal!! Jövöhéten kedden kellene idegsebészhez utaznom, de nem tudom, hogy képes leszek e rá? Köszönöm! Mária Cegléd

  Válasz
  • Tisztelt Mária!

   Mielőbbi jobbulást kívánok Önnek!
   A helyzetében természetesen az Önt ismerő orvos fog tudni pontosat mondani – neten keresztül minden ilyen információt kizárólag
   hangos gondolkodásnak érdemes tekinteni – kérem ezt is kizárólag annak vegye!

   Elsősorban köszönöm, hogy ilyen részletesen leírta a probléma több meghatározó faktorát is!

   Azt érdemes tudni, hogy az MRI felvételen látható dolgok csak egy részét jelentik a gerincproblémáknak, egy másik jelentős részét az idegrendszer jellemző működése jelenti / okozhatja.
   Ha valaki hosszabb ideig él fájdalmak között, akkor az idegrendszer – a testben elektromos és kémiai jeleket közvetítő, feldolgozó rendszerünk – több irányból és módon is jelentősen “érzékenyedni” tud.

   Ez egy természetes jelenség, része az évmilliók alatt kialakult túlélési mechanizmusunknak – az idegrendszert nagyon érdeki, hogy hol mi történik a testünkben, és ahol valami gond van ( pl. gerinc) , arra a területre könnyen el tud kezdeni “kiemelten figyelni”. Néha ez a mechanizmus – annak köszönhetően, hogy ma már nem azt az életet éljük, amit a régi, jellemzően törzsi társadalomban, sok mozgásnak kitett őseink – egy potenciálisan sérült területen kicsit túlszaladhat. Ilyenkor a probléma gerinces elvátozásai mellett ( néha a helyzetet akár sokkal nagyobb mértékben megahatározva ) ez a jelenség is nagyon erősen rontja az ember hétköznapjait, mert az idegrendszer túlérzékenyedése – centrális szenzitizáció – minden elváltozás jelét sokkal erősebben továbbíthatja az agyba, és így a fájdalom jóval erősebbé válhat – és egyre több ingerre, mozgásra, helyzetre, terhelésre jelentkezhet. / kis egyszerűsítéssel mondhatjuk azt, ahogy az idegrendszer egyre jobb lesz abban, amit csinál – és ha tartósan fájdalmat tapasztal, akkor ezt fogja egyre jobban csinálni – egyre kisebb ingerre/ terhelésre/ mozdulatra produkálja azt. /

   Ez egy olyan jelenség, ami mindannyiunkat érinthet ha sokáig fájdalomnak vagyunk kitéve, és idővel – már túlmutatva a gerinc problémáin – egyre jobban tönkreteheti az ember életét. ( úgy lehet felfogni ezt, mint egy allergiát : arra is reagál az idegrendszer, amire nem feltétlen kéne ) Legtöbbször centrális szenzitizációnak hívják a folyamatot – és ezt úgy gondolom, hogy az Ön esetében mindenképp meg kellene vizsgálni ill. ha szükséges foglalkozni vele.

   Kognitív terápiák, krómikus fájdalommal foglalkozó szakorovosok, pszichológusok tudnak ebben segíteni – mindeképp fontosnak tartom egy olyan szakember megkeresését, aki ezt a jelenséget figyelembe veszi, és ebben is segíteni tud, mert a dolog önmagába térő köröket tud kialakítani, ami így nehezítheti a javulást.

   Amíg az ember a fent leírt módon szenzitizált – az Ön esetében azt súgja a tapasztalatom, hogy erről is szó lehet – addig a gyógytorna és a többi kezelés nem mindig és nem feltétlenül tud teljességgel segíteni az fájdalmon, mert magát a fenti folyamatot ritkán képes önmagában megfordítani. Természetesen a helyzet komplex, a gerincével is mindenképp foglalkozni kell, de úgy érzem, hogy a fent vázolt rész az, aminek a figyelembevételére ma a szükségesnél kevesebb figyelem szokott kerülni – és néha ezen akadhat el a várt javulás.

   Ha ezen az úton tudna segítséget találni, az érzésem szerint rengeteget segíthetne a körből való kilábalásban.

   A szenzitizációt és a gerinc állapotát is rontja a szorongás / nagyon erősen tapasztaljuk a kollégáimmal, hogy az, hogy Covid van – annak minden feszültségével + a rengeteg idióta álhírrel a közösségi médiában nagyon nem segíti a folyamatot. ( Ezúton gratulálok amúgy a 3. oltás felvételéhez! Nekem még csak az első kettőre volt időm, de amint tudom én is beadatom a harmadikat is – ezzel Ön is óriási mértékben – és objektív kutatások lassan tonnányi anyaga szerint biztonságos módon csökkentette le az Önre és Édesanyjára vonatkozó kockázatokat. Emiatt szerintem ne aggódjon, ez biztosan jó döntés volt. )

   Az alvászavar és a szorongás sajnos tovább erősítheti a szenzitizációt, de egymás következményei is lehetnek – így ez sem könnyíti a helyzetet.

   Összefoglalva a tanácsaim:

   – Olyan orvosi segítséget találni, ahol mindezeket a tényezőket – gerinc, szenzizizáció, alvászavar, szorongás – együttsesen kezelni lehet.
   Azt gondolom, hogy ezek együttes figyelembe vétele lehet Önnél egy olyan irány, ami a leginkább tudja támogatni a gyógyulás felé vezető úton.

   Addig a kis lépésekben haladást tudom javasolni:

   – Találja meg a módját, hogy először hogyan tud kicsit jobban, majd hogy tudja magát kialudni – Ez egy lényegi pont – tudom nem könnyű, de nagyon fontos lépés.
   – Kezdjen el olyan mozgást végezni, amit az orvosa jóváhagy, és Ön is MAXIMÁLISAN biztos benne, hogy nem okoz / fokoz tüneteket.
   Ez oldja a szorongást, erősíti a gerincet, csökkentheti a fájdalmakat.
   – úgy érzem, hogy az Édesanyja érdeke is, hogy az ellátásában valamilyen segítség nagyon jól jönne.
   – Ha esetleg tud angolul ( vagy ismer valakit, aki tud ) Lorimer Mosely: Explain paic c. kis füzetét javaslom elolvasásra,
   nagyon sokat segíthet a fájdalom megértésében, ami talán egy első lépés lehet.

   Tudom ezek nem könnyű dolgok de úgy érzem, hogy a problémájában sok tényező függ össze, így
   kb. minden végéről egy kis lépés “cseppenként a pohárba” végül összeadódva tudnak olyan irányt jelenteni, ami a megoldás felé vezethet.
   Ami fontos: az ember valójában ritkán tehetetlen – legtöbször inkább nem rendelkezik azzal a kulccsal, ami nyitja a zárat. A legfontosabb tanács talán az, hogy
   érdemes elkezdeni megkeresni ezeket a kulcsokat – szakemberek, a krónikus fájdalomról szóló információk és tudás összegyűjtése, új gondolkodásmód megszerzésével.
   Tudom ez nehezített pályán a legnehezebb, de ilyen esetben elengedhetetlen!

   Mielőbbi jobbulást kívánva:
   m.

   Válasz
 2. Tóthné Zsuzsa vagyok. Egy idős gerinc fájdalommal és lábfájással szenvedek. Ez év júliusban műtéttel a gerinccsatornából cysztát eltávolították. Majd műtétet követő pár héten belül a baloldalamon erős fájdalom kezdődött,ami a lábamba is lesugárzott. Röntgen kimutatta,hogy LIV csigolya haránt irányban elrepedt,és a gerinc 3mm el van csúszva.A sok fájdalomtól nyugtatókat kell szednem és hogy pár órát tudjak aludni altatót is. Aorta billentyű van beépítve és pacemekerrel élek. Egy nagy műtétről lenne szó,hogy a gerincemet megerősítsék. Nagy rizikó miatt az orvos nem tanácsolja,de ha nem bírom már ezt a fájdalmat akkor meg kell csinálni. Ha nyugodt vagyok és tudok pihenni akkor könnyebb. Voltam pszichologusnál és olyan gyógyszereket kaptam amitől az agyam nem úgy dolgozott mint normális esetben,egy másik orvos meg a Cuvé könyveit ajánlotta, hogy programozzam át az agyamat,biztosan nagyon jó lett volna de a fájdalomtól képtelen voltam csinálni. Az orvosom minden tornától eltiltott,pedig előtte jógáztam,táncoltam és gerinc tornára jártam. Most csak a séta maradt de a férjem segítségével napi 2-3 km. Szeretném megkérdezni ,hogy az én esetemben a műtétet el lehetne kerülni, ha a csigolyám összeforrna? És van arra esély hogy bizonyos étrend kiegészítővel az összeforrás lehetséges. Nagyon sokat szenvedek ,szorongok és pihenni nagyon keveset tudok. Nagyon kérem szíveskedjék válaszolni,és ajánlást tenni,hogy milyen utat válasszak.
  Őszinte tisztelettel:Tóthné

  Válasz
  • Tisztelt Tóthné Zsuzsa!

   Köszönöm a bizalmat! Nagyon kevés az információt írt a pontos tanácsokhoz, ezért kérem mindenképp az Önt ismerő orvosra hallgasson,
   és az itt olvasottakat általános hangos gondolkodásnak tekintse.
   Amit hasonló helyzetben családtagnak tanácsolnék:
   – Első körben kérnék egy pontosítást / másodvéleményt egy másik orvostól azt illetően, hogy a mozgást meddig és milyen formában kell elkerülni.
   Ha az L4 összeforr – ez bizonyos esetekben elő tud fordulni, bizonyos esetekben nem – akkor a vélemény idővel felülíródhat. Ez a gerinc szempontjából és a szorongást illetően is óriási előrelépés lenne, mert a mozgás csökkenti az agy stresszérzékenységét, csökkenti a fájdalomélmény intenzitását – ergo lemondani róla néha rövid távon a csont gyógyulásááig szükséges lehet, hosszú távon viszont mindenképp megoldandó kérdés, hogy mozogni tudjon. ( néha BIZONYOS MOZGÁSOKAT ki kell hagyni, de szinte sosem mindent – azt kell megbeszélni az orvossal, hogy mi az, amit csinálhat, és ezt amint lehet el kell kezdeni. Családtag esetén kb. addig mennék, amíg nem találok egy olyan orvost, aki erre a hozzáállásra nyitott. )
   A táplálékkiegészítők nagyobb részét túlmarketingezett marhaságnak tartom – helyette egy kiegyensúlyozott, egészséges étrend fegyelmezett bevezetése nagyon fontos lépés lehet. Nem is elsősorban a gerince miatt, hanem azért, mert látom szív és érrendszeri betegségei is vannak, jelen van a szorongás is és ezekre mind nagyon jótékonyan hat az ilyesmi.
   A műtét kérdésében mindenképp az orvosával beszéljen, tőle kérdezze meg a részleteket! ( és ha bárki neten keresztül erre limitált információból pontosabbat mond, azt inkább kerülje el.) A Cuvé jó ötlet, de amíg az emberek erős fájdalmai vannak, addig nehéz relaxálni így előbb a fájdalom csillapítására tennék a fókuszt. A séta nagyon jó ötlet, egy gyógytornász kollégát is érdemes lehet megkeresni, mert pontos információkból Önt megvizsgálva és az orvosával egyeztetve segíthet a fájdalomcsillapításban a pontos, gerincére jól ható mozdulatokkal.

   Mielőbbi jobbulást kívánva:
   m.

   Válasz
 3. Kozma Éva vagyok, 73 éves. Szeptembertől a jobboldali ülőideggumó erős fájdalommal jelentkezett, járni nem tudok – már 10 méter után annyira fokozódik a fájdalom, hogy meg kell pihennem. Ha nagyon odafigyelek és nem terhelem a lakásban megvagyok. A fájdalom helyi – nem sugárzik sehova. A bal oldalomon kb 15 éve volt egy piriformis szindrómám – az végig sugárzott a lábamon- de manuálterapeuta közreműködésével sikerült egy egy hónapos intenzív munkával megoldani. Ősszel kb 2 hónapos kezeléssel a manuálterapeuta nem tudott rajtam segíteni. Három hete elkezdtem egy injekciós gyulladás csökkentő és hialorun alapú kúrát — 4 ülés után semmi előrehaladás nincs.
  Egy hete elkészült a lumbális gerinc MR vizsgálata.
  “Sagittalis és coronális TI súlyozott, sagittális STIR, valamint sagittális és axiális T2 súlyozott szekvenciák készültek.
  A conus a Th.XIl. csigolya corpus magasságában van.
  Jobbra konkáv scoliosis látható.
  A lordosis íve diszharmóníkus: az L.IV.-V. segmentumban anterolisthesis látható.
  Porckorong eltérések nem szűkitik a spinalis canalist.
  Kisízületi synovitis és foraminalis osteophyták az LIV. segmentum dominanciával ábrázoládnak mk.o.
  Vélemény:
  Jobb oldali panaszokat nem porckorong eltérések, hanem az L.IV.-V. segmentum instabilitása és inflammált kisizületi arthrosis, valamint a scoliosis testhelyzettől függő változásai együttesen okozhatják.”
  Kérem szíves tanácsát hova forduljak, hogy megoldást találjak.
  Válaszát előre is köszönöm.
  Tisztelettel: Kozma Éva

  Válasz
  • Kedves Éva!

   Egy olyan gyógytornász kollégához lenne érdemes fordulni, aki a kifejezetten a gerinc degeneratív eltéréseire szakosodott,
   és elsősorban aktív terápiával kezel.
   ( ez azt jelenti, hogy nem “Önön” csinál valamit, hanem eleinte “Önnel” dolgozik, majd később Önt készíti fel, hogy nélküle is csinálni
   tudjon gyakorlatokat. ) Jó eséllyel eleinte pár nagyon célzott mozdulatra lesz szüksége, majd később / ezzel párhuzamonsan
   pár életmódi változást lesz érdemes beiktatnia. A lelelt és a leírás alapján az ADT-s kollégáim jó eséllyel segíteni fognak tudni
   elindulni az úton.

   Tisztelettel és mielőbbi jobbulást kívánva:
   Máté

   Válasz
 4. Kedves Máté!
  Rendszeres nézője és olvasója vagyok videóidnak, blogjaidnak, ráadásul valamelyest szakmabeli is. Nemrégiben krónikus deréktáji, lágyékba sugárzó fájdalommal felkerestem egyik ADT terapeuta kollégádat. Átnéztük az MR leletemet, kaptam 4 torna gyakorlatot, majd egy hónap elmúltával jeleztem, hogy nem javul, sőt fájdalmat érzek gyakorlás közben, így leálltam. (megvallom az egész folyamat egy kicsit csalódás volt!)
  Azóta készült új MR: MODIC I-II. elváltozásokkal, balra konvex scoliosis, osteophyták, LIV csigolyatest 6 mm-rel ventrál felé csúszott, gerinccsatorna és foramen szűkület, komprimált gyök. Porckorongok protrúsiója, osteophytákkal együtt gyöki kompressziót okoz. Kisízületi arthrosis. S I-nél mindkét oldalon Tarlov ciszták.
  A kollégádban akinél korábban konzultáción voltám már nem sok bizodalmam van, kérlek, ha van általad ajánlott kolléga, aki profi ebben a tünetegyüttesben, és segíteni tud, akkor irányíts hozzá engem. A gerincnap ismétlőn saját gyógyulásom érdekében ott leszek, de biztosan kell még további segítség is. Jógáztam, úsztam rendszeresen, illetve fitness trambulinon edzettem, mert a 16 évi hosszútávfutás után a mozgás nagyon hiányzott. Fájdalmaim miatt már egy éve az úszáson kívül semmit nem merek, így – na és a koromnak köszönhetően, 63 éves vagyok – plusz 5 kiló, amit tudom, hogy le kellene adnom.
  Segítségedet nagyon köszönöm és hamarosan a Gerincnapon is találkozunk, nagyon várom.

  Válasz
  • Kedves Márta,

   Köszönöm a bizalmat és sajnálom a helyzetet!
   Ezeken a területeken minden ADT-s kollégám profi, de azt könnyen el tudom képzelni, hogy két ember nem kompatibilis – személyi ajánlást
   azért nem teszek soha, mert nem tudom, hogy Te kivel lehetsz a leginkább kompatibilis. Rosszabbodást rengeteg faktor okozhat – a legtöbbnek nincs
   sok köze a gyakorlatokhoz – ezt alapértelmezetten a legszerencsésebb azzal átbeszélni, aki ismer Téged, viszont bizalmatlanság esetén valóban
   érdemesebb másnak átvenni a folyamatot. A gerincnap egy masszív információhalmaz lesz, ami sok bizonytalanságot el fog oszlatni ebben a kérdésben,
   és behoz egy sor olyan tényezőt, ami segítheti menedzselni a folyamatot. Az 5 kiló valószínűtlen hogy érdemi tényező ebben a problémában, így emiatt
   nem aggódnék túl sokat – a 4 tornagyakorlat viszont elég sok a mi műfajunkban – majd a gerincnapon megbeszéljük, hogy miért nem ennek a feldúsítására,
   hanem valószínűleg a gyakorlatok “lazítására”, a hétköznapi tevékenységeidbe való “átfolyatására” lehet szükség.
   Folyt. köv. nov. 18-án, és remélem addig megtalálod az “igazit” is a gerincterápiás vonalon!
   Üdvözlettel:
   Máté

   Válasz
 5. Kedves Máté!
  Az elmúlt 15 évben több képalkotó vizsgálat készült az L5-S1- ről,ami spondilolisztézist írt le dg.ként. Elvoltam vele az első szülésig(41), időszakos fájdalmakkal..aztán újabb 4 évig,ez év januárig. MR vizsgálat esetemben múlt héten először készült, aszerint anterolisztézis 10 mm+ a hátsó íveken lysis. Ezen szegmentumban a zárólemezek környezetében kifejezett Modic-1 degeneratív oedema. A discus jelentősen ellapult, mindkét foramenbe beterjed,azokat kp.fokban szűkíti,a kilépő gyökök megemeltek mindkét oldalon. Kb.ez a lényege.
  Még hadakozok az elavult eü rendszerrel a továbblépésért, ennek részleteivel nem terhellek, elég annyi, hogy folyamatosan romló állapotban vagyok,de itt még magánban is lassan mennek a dolgok. Ezért amíg egy idegsebészhez nem jutok el konzultálni az eredményről,marad a rengeteg gyógyszer+ próbálom érteni,amit kaptam.( Igen,nem segít,de a félelmeimet oldja kicsit a megismerés)
  Amit a videó végén mondtál, hogy ne keverjük az antero- spondylo lisztéziseket,pont úgy összezavart,mint a mostani MR az évekkel korábbi Rtg,CT eredményekkel.
  Most akkor hogy vannak ezek a lisztézisek..? 🫣Nem minden antero spondylo,de minden spondylo vagy antero,vagy retro? Így valahogy? 🫣
  Másik kérdésem az lenne, hogy ha az elmúlt hetekben egyre ijesztőbb gyöki tünetek jelentkeznek ,meddig várhatok vajon? Lehetséges hirtelen bénulás,vagy teljes ürítési zavar? Van erről vmi adat? Vagy ezek nem fognak hirtelen kialakulni?Másfél hónapot kéne várnom a magán idegsebészre. Vajon ezt megtehetem annak függvényében, hogy a ” hirtelen egyre rosszabb” stadium 4 hónapja áll fenn, ebből gyöki tünetek cc 2 hónapja kezdődtek?
  Még csak 45 vagyok,egy ovis kisgyermekkel,akit nem tolószékben akarok felnevelni,de az ellátórendszer lassú,a romlás gyors és lövésem nincs, komolyan,mi lenne a jó..😟
  A gyógytornászom és több eü- ben dolgozó ismerősöm szerint a következő ” rohamnál” ( értsd: nem bírok járni, feküdni, ülni) hívjam magamra a mentőt,vagy vitessem be sürgőre magam éjjel. Eddig kijöttem ezekből a helyzetekből, pár óra,max egy nap alatt,mert fóbiás vagyok az állami rendszerrel a sok negatív tapasztalat miatt. Eddig én nyertem. De nem látok egy idegsebész szemével,nem tudom,rizikós- e azt a másfél hónapot kivárni,vagy menjek oda,ahol hamarabb fogadnak,akkor is,ha felemás betegvéleményeket látok és bizonytalan vagyok felőle?
  Elnézést,ha olyat kérdeztem,amire nem lehet felelősen válaszolni.Csak a helyzet most meredek, tegnap kidobtak az állami neurológia rendelésről, pusztán azért,mert nem vártam ki az általuk júliusra datált MR- t, hanem elmentem magánba’, és a vizsgálatot végző intézmény még nem töltötte fel az eredményt EESzT-be,noha nekem már átküldték,ott volt nálam papíron,CD-n, pendrive- on minden.De őket ez nem hatotta meg,csak a Tér…hogy ott még nincs..addig ők nem tudnak velem mit kezdeni.. Nonszensz. Csoda, hogy volt élet az EESzT előtt…🤌
  Ez volt a sokadik fal,amibe ütköztem, így most várok és próbálok tisztán látni.
  A magán kórház,ahol csinálták az MR- t,azt közölte ma, hogy jövő héten fenn lesz…majd.. ők se tudják,mikor,majd hívnak.
  Elnézést,ha zűrösre sikeredett, talán a lényeg kivehető… köszönöm,ha tudsz segíteni akár csak egy részében is!
  Mellékesen írom, hogy 4 éve is voltam fizikón,a torna 70% kivitelezhetetlen volt( csoportos) fájdalmas és/vagy elvégezhetetlen,de természetesen papíron javult az állapotom..😂 az UH kezelés gerincre semmit se változtatott,ezt el is mondtam,a kutyát nem érdekli, újra kiírták, én meg inkább elmentem egyénileg tornázni másfél hónapja. Sokat segít fizikailag és mentálisan,de ugyanúgy jönnek a tünetek talptól derékig és még újabb és újabb formában.Hol így,hol úgy,hol rövidebb,hol hosszabb ideig, más intenzitással,de minden nap, és főleg éjjel…🥺Zabálom a Curidolt,Doretát,Sirdaludot,Diclacot,mondhatni. Nem függésből, hanem bedilizek a fájdalomtól. Állni és menni egy 80 éves szintjén tudok mostanra.A gyógytorna személyre szabottan óvatos,most felfüggesztve az MR miatt, én azért itthon folytatom+ erősítő gyakorlatokkal,ami belefér a fájdalommentesbe… néha túltolom,nem látom előre, hogy amit 3 hete simán megcsináltam, jó érzéssel,most ottmaradok tőle a padlón. Jobb lenne leállni teljesen? Vagy ritkábban,pl heti 1x? Olyan,mintha egyszerre tenne jót és rosszat a torna és már ebben se látok tisztán,mit meddig hogyan…
  Ez egy műtendő allapot,ha semmire se jutok hónapok óta önszorgalommal? Bár a cigi és a + 3-4 kg rajtam lehet ellenem van, hiába igyekszem..🙈?
  Minden jót kívánok, köszönöm,ha tudsz segíteni bármiben..
  Üdvözlettel, tisztelettel;
  Ádám Krisztina

  Válasz
  • Kedves Krisztina!

   Igen, sajnos van egy kis “kutyulás” a fogalomrendszerben. A spondylolisthesis az, amikor van egy folytonossági hiány
   a csigolyaíven, de ez is előre tendál, ettől antero – az előre tendálást viszon simán “leművel” egy csigolyapár folytonossági hiány nélkül is, ezért
   jelennek meg néha mindketten a leleteken.

   A spondylolisthesisről van egy önálló videóm a blogon – kérlek nézd meg azt, Rád inkább az vonatkozhat, és sok dolgot helyre tud tenni.

   Amit felelősen le lehet írni:

   1. Úgy látom eddig nem igazán kaptál olyan terápiát, amitől ez igazán javulni szokott – ez legtöbbször a nagyon Rád szabott, célzott gyógytorna.
   Az UH hatékonysága megegyezik akkor, amikor be van kapcsolva a gép és amikor nincs – a csoportos, tünetet provolákó tornát akut esetben inkább kerülném.
   Olyan mozgásterápia tud ilyenkor segíteni, ami minden tünetet elkerül, és egyértelműen jól esik. A hétköznapokban is azokat a terhelyzeteket, pozíciókat, mozgásokat
   keresném, ami nem okoz / fokoz tünetet – ha van olyan, ami oldja őket, akkor jelenleg az a Te utad.

   2. Betevéleményeket egy percig se olvass – általában borzalmasan károsak és könnyen tévútra tudnak terelni – rengeteg faktor határoz meg egy ilyen fájdalmat, sok ebből
   nem is a struktúra kérdése ( a spondylolisthesised ott volt 5 évvel / fél évvel ezelőtt is, de mégsem fájtál. Nem látunk bele egymás életébe, így ha nem objektív utatásokra
   építkezünk, hanem a ki tudja milyen faktorok által meghatározott, ki tudja milyen célből írt betegbeszámolókra, abból általában szorongás szokott lenni, nem előrelépés
   és objektív információ gyűjtés.
   3. Rizikós-e várni: erről felelősen annyit lehet mondani, hogy általában egyáltanán nem az – az idő legtöbbször javít ezeken a dolgokon ha nem tetézi az ember a problémát
   tünetet okozó gyakorlatokkal, túlzott szorongással, hókuszpókok néha kétesélyes kezeléseivel – de hozzá kell tenni: kivéve a ritka eset, amikor nem – ezért
   kell egy jó orvos, aki ismer Téged és ezt rendesen át tudjátok beszélni.
   4. Hogy műtendő állapot-e, arról is az orvosd tud tájékoztatóst adni. Egyébként elvétve az. A 3-4kg miatt ne aggaszd magad, zéró jelentősége van ebben, a ciginek annál inkább,
   de ezt Te is tudod.

   A teendő – ezzel nem tudsz ártani – az orvos meglátogatásáig:
   – minden olyan testtartás / pozíció / mozdulat ami oldja a tüneteket jó eséllyel jót tesz neked.
   – ami tüneted okoz/fokoz azt engedd el.
   – sakkozd ki az az alvó pózt, amiben a legjobban ki tudod pihenni magad.
   – zéró betegfódum és egyéb rémregény olvasás!
   – spondylolysthesis videó a blogon.

   Mielőbbi jobbulást és gyors megoldást kívánva:
   m.

   Válasz
 6. Nagyon szépen köszönöm a gyors választ! Azóta eljutottam egy magán idegsebészhez,aki először nekem esett, hogy mit keresek ott,a végére meg azért, hogy mielőbb szánjam rá magam a műtétre. Nem szerettem bele…😒
  Holnap másodvéleményt kérek. A fizikális vizsgálatok nem túl jó eredményt adtak pluszban az eddigihez. Sok a maszat,nem másolom,de a lényege további romlás. Már mindkét oldalon Lasegue- tünet,mko alig kiváltható patella- reflex( térd?),mko Achilles areflexia,(azmi?)j.o.hypaesthesia,L- gerinc mozgások kifejezetten korlátozottak,paralumbális és gluteális izomzat mko nyomásérzékeny…blabla…Plif műtét javasolt,ha rászántam magam,jelentkezzek…addig rögzítő öv, gyógyszerek.
  Minden erőmmel ki akarok jönni műtét nélkül. Tanácsodra kerülöm,ami lehúz és keresem,ami kihúz- hat. Egyelőre eredménytelenül.
  Sajnos a mi megyénkben nincs specifikus torna. Nem vagyok önjáró, segítség kell eljutni 50 km-re,ahol legközelebb lenne. Ez borzasztóan nagy logisztika a mostani túlterhelt helyzetben a férjemnek,rajta kívül a világon semmi segítségünk nincs. Anyagi oldalról se egyszerű,most, hogy elvesztettem a munkám is,de valahogy ezt is megoldanánk,ha tudnánk, hogy ezzel az állapottal is esélyes még…Te mit gondolsz erről? Segíthet még az ADT/NMPT? Vagy ha 2/2 idegsebész műtétre küld,mert a ” nagykönyv szerint minden fennáll,ami indokolja és stabilizáció nélkül csak rosszabb lesz”,akkor felesleges idő/ pénz/ reménypazarlás lenne?
  Lehet egyáltalán egy csigolyacsúszott,idülten fájó emberrel együtt haladni,ha az se hason,se homorítani,se vállból rotálni( sok régi subluxatio),se háton nyújtott lábbal feküdni nem tud?? 🥺
  Vagy kellene előbb egy hatékony kezelés megszüntetni a kialakult fájdalomgenerátorokat? A torna oldaná a résszűkületet, gyulladást,vagy előbb vmi szer ezekre, utána,ha eljutok egy élhetőbb életig,akkor jöhet a kezelés? De milyen szakorvoshoz jussak el,ha az idegsebész a szikét,a neurológia a szrt se érő fizikoterápiát,a reumatologia meg az előzőekhez való lepattintást kínálja?! Hova menjek? Mindenki egy szeletet fog meg az esetből,nincs idő végigbeszélni, kérdezni, alternatívákat tudni,csak gyorsan,15 percben összedob,mehetsz. Hónapok óta sötétben tapogatózok,nincs orvosom,akit említettêl, hogy kéne. Mert kézről- kézre járok.
  Elnézést, már megint kiborult a bili,csak így 5.hónapja falakba ütközni baromi sok. Tehát a lényeg az, hogy szeretnék műtét nélkül javulni,de nem biztos, hogy ez okos ötlet és a mozgásterapeuta gondolom,csak a részletek ismeretében áll velem szóba,avagy küld vissza a sebészhez,ahogy minap az eddigi tornászom is megtette finoman,de egyértelműen…🥲
  Vagy a csigolyacsúszás résszűkületekkel mindenütt mumus?
  Az se baj,csak ne fussak már több plusz kört,akkor műtsenek, vállalom,tudva, hogy más nincs.
  Orvost mindenképp be kell vonni,ha mégis nekifutnék a debreceni ADT- nek? Az ám,de melyiket a sok egyszerhasználatos közül? 😄
  Köszönöm,ha még mindig tudsz időt szánni erre a káoszra. Addig is kapaszkodok a videoidba, amikből egy is hasznosabb,mint itt 3 hozzáértő együttvéve..😕
  A mozgás- fekvés továbbra is hektikus,a gyöki nyomás függvényében,ami kívül esik rajtam.Egyik nap így, másik úgy, akkor is,ha pont ugyanúgy csinálok mindent.Ami változatlanul nehéz,az a pihenés,maga a fekvés.A torna is beszűkült pár gyakorlatra,nem megy,nem erőltetem..De próbálkozok tovább,a kevés is több a semminél.🫠

  További eredményes munkát, jó egészséget kívánok Neked!
  Köszönöm!

  Válasz
  • Kedves Krisztina!

   Sajnálom a helyzetet!

   Tudom, hogy ennyi fájdalom után a legtermészetesebb dolog ,
   hogy a “káosz” egyre jobban teret tud nyeni magának, így hadd
   foglaljam össze nyers racionalitással, hogy milyen GPS koordinátán
   állsz most, és innen merre tudsz/ehet érdemes menni.

   Előtte viszont egy dolgot tartok fontosnak megkérdezni
   magadról: Te mit szeretnél leginkább?

   Családtagnak a következőt javasolnám végigvenni:

   1. Kérdezze meg az orvosát, hogy van-e olyan dolog,
   ami miatt sürgősen meg kell műteni, vagy érdemessebb-e a műtét.

   ( ez az orvos alapértelmezetten olyan legyen, akiben 110%-ig megbízik, csak akkor műt ha az neked jobb, és megvan a “kémia”. Mivel a gerincéről van szó, akár az ország másik végébe is menjen el ezért a dokiért. )

   2. Ha megvan ez az orvos, és azt mondja, hogy van olyan dolog,
   ami miatt sürgős vagy érdemesebb műteni, akkor műtesse meg!

   2 . Ha nincs ilyen faktor / nem tényező az idő ( ritkán az)
   akkor döntsd el, hogy merre szeretnél menni –
   pontosabban melyik kockázatot vállalod könnyebben:

   a. ) Ha a gyors fájdalomcsillapodás felé mennél – az a műtét.
   Ennek viszont van egy minimális kockázata.

   b.) Elkerülni a műtétet:

   – b1.ez általában sikerül
   – b2. de előfordul, hogy nem.

   Ebben az esetben az ember veszít kb. 4 hetet, ami
   4 további fájdalmas hét napot jelent.

   Az orvosoddal egyeztetve ezeket a tényezők érdemes mérlegelni – melyikkel
   tudsz könnyebben / melyikkel tudsz nehezebben menni.

   Ha lehetséges ( ezt az orvos mondja meg ) és szeretnéd is (!) elkerülni a műtétet
   akkor teszetosza sablonterápiákkal ez szerintem nehezen tud sikeres lenni.

   Debrecenben egy zseniális gyógytornász kollégám dolgozik, olyan állapotokból hozott vissza páceinseket, hogy én csodálkoztam rajta. Ő pár totálisan egyénre szabott gyakorlatot tud mutatni, amit önállóan, otthon kell csinálni.
   Ezek nem erősítések, nem nyújtások, hanem azok az irányok, amiktől az ízület/gyök/porckorong idővel kicsit tehermentesül. Nem gyors eredményt adnak, és még az sem biztos, hogy meg lehet velük oldani a dolgot műtét nélkül. Ha viszont igen, akkor erősen hiszek benne, hogy a leghatékonyabban ezzel lehet.

   – Ha pedig azt mondod, hogy gyorsan akarsz “kész” lenni, akkor a stabilizációs
   műtét egy nagyon jó megoldás.

   Ezeket érdemes átgondolni és hozni egy döntést, és azon elindulni.

   Mielőbbi jobbulást, gyors fájdalomcsillapodást
   és a folyamat felgyorsulását kívánom!

   Máté

   Válasz
   • Kedves Máté!

    Őszintén megrendültem azon a tényen, hogy 3 órával a levelem elküldése után képes voltál késő este időt áldozni a ” nyűgömre”. Komolyan, ülök és nézek, hogy ilyen Ember IS van még..?? 🥺
    Ha Te orvosként praktizálnál,Grönlandra is elutaznék konzultálni hozzád ama 110% bizalommal 😄,de mivel már gyógytornászként se, így megkérlek szépen,oszd meg velem a debreceni ügyes kollégád publikus adatait, hátha ő lesz az egyik irány kulcsfigurája.
    Ezzel párhuzamosan, átgondolva minden szavadat, megyek tovább.
    Ma este Rahmani M.Tayeb idegsebészhez,azon a vonalon,amit vázoltál. Legalább már tudom,mit akarok tudni,mert még az is szétesett már,ami eddig tiszta volt..😵‍💫
    Nem tudom eléggé megköszönni az eddigi józan segítőkészséged,amire valójában a legnagyobb szükségem van az eddigi ámokfutásban.

    Őszinte tisztelettel:
    Krisztina

    Válasz
 7. Kedves Mate!

  Tanacsodat szeretnem kerni, a ma kezhezkapott Ct. leletemben ez a diagnozis is szerepel
  A lumbalis gerincoszlopon balra convex scolioticus deformitása látható, emellett az L.
  II-IV. csigolyatestek enyhe fokú anterolisthesise azonosítható. A leképezett csontokban a
  degeneratív eltérések mellett destruktív folyamat nem ábrázolódik.
  A tuneteim a kovetkezok. Nem tudom kihuzni magamat, nagyon ra kel figyelnem, hogy egyenesen probaljak allni, de sajnos csak rovid ideig sikerul, jaras kozben pedig meg ennyire sem. Turabottal jarok, igy elviselhetobb a jaras es meg tudom tartani magamat, bot nelkul egyre jobban elorehajolok. Meg az segit, ha hatizsakkal kozlekedek, mert az abban levo suly kisse hatrahuz, igy konnyebben meg tudom tartani magamat.
  Szeretnem a tanacsodat kerni, hogy melyik videot vasaroljam meg, vagy hasznosabb lenne egy szemelyes gyogytorna. 77 eves vagyok, lehet e meg egyaltalan korrigalni.
  Valaszodat elore is megkoszonom.
  Tisztelettel es udvozlettel, Bea

  Válasz
  • Kedves Bea!

   Köszönöm a bizalmat! Ez az ágyéki gerinc CT szerencsére nagyon “barátságos” – jóval fiatalabb, tünetmentes embereknek is sokkal “több”
   dolog szokott rajta lenni – viszont a problémád nem jó eséllyel nem az ágyéki, hanem a háti szakaszon található.

   Szerintem ne videót vegyél, hanem egy reumatológus orvossal nézz rá a háti szakaszodra. Ha nem javasol mást, akkor
   egy nagyon rendes és profi gyógytornászt kellene találni, aki erre mutat Rád szabott gyakorlatokat.

   Addig is ami biztosan jót tesz:

   – Járás előtt állj meg egy pillanatra, és lazítsd el a nyakad hátsó izomzatát, és képzeld el/érezd azt, hogy “levitál” a fejed.
   – A “helyes” tartás sose izmok mefeszítésével, hanem ellazításával próbáld kialakítani.
   Ez elsőre kicsit fura tanácsnak tűnhet, de ha az ember átvett egy kicsit görnyedő tartást, akkor az izomzata és a teljes teste idővel ehhez alkalmazodik,
   és bármi is ennek a kicsit görnyedtebb tartásnak az oka, ha “izomból” próbáljuk megoldani, akkor ez egy “belső küzdelem” lesz,
   ami nem tartható sokáig. A tartás attól szokott előre dőlővé válni, hogy sok izmot teszítünk a nyak mögött, ami előre tolja a fejet – ettől pedig még több izmot kell
   feszíten a hát mögött, ami így egy görnyedtebb tartásban konzerválódik. Ennek sokszor az oka az élet során halmozódó szorongás, feszültésgek – így ha ez ember képes
   észrevenni ezeket az extra feszültségeket, majd képessé válik elengedni ezeket, akkor tud javítani a helyzeten.

   Lehet-e javítani:
   – Javítani 110%, hogy lehet. Dr Greg Lehman mondta viccesen, hogy amíg az ember életben van, addig a szövetei adaptálódnak az őket érő ingerekhez, így javítani egészen biztonsan lehet –
   szerintem nincs ilyan gerincprobléma, amin ne lehetne.
   – A kérdés mindig a dolog mértéke – ezt pár dolog befolyásolhatja: ha a görnyedt tartást esetleg csontritkulásos törés okozza, annak a nyomát nem tudjuk megváltoztatni, de a környezetet
   irányító izommunkát, a lapocka helyzetét és még vagy 25 faktort igen – így általában nagyon jól befolyásolható a dolog, csak olyan szakembert kell keresni, aki szintén hasonló elvek szerint
   gondolkodik.
   – ami biztató: hátizsákkal jobb a helyzet – azaz már most van olyan statikai változtaátsra lehetőség, ami javítha a szitut.

   Kitartó gyakorlát, mihamarabb laza és problémamentes túrákat, és még sok sok egészséges évet kívánok!
   Tisztelettel:
   m.

   Válasz
 8. Kedves Mate!

  Nagyon koszonom a gyors megnyugtato es segito valaszodat. Igyekszem lelkileg is kiegyenesiteni magamat, de ugy gondolom, ugy erzem, hogy szakember nelkul nem fog menni.
  Szeretnek ehhez a problemahoz erto erre szakosodott gyogytornaszhoz eljutni. Budapesten elek, ha ebben tudnal segiteni, hogy egy elerheto gyogytornaszt tudjak talani, az nagyon megkonnyitene a helyzetemet.

  Segitsegedet elore is halasan koszonom.

  Udvozlettel es koszonettel, Bea

  Válasz
  • Kedves Mate!

   Nagyon koszonom a gyors megnyugtato es segito valaszodat. Igyekszem lelkileg is kiegyenesiteni magamat, de ugy gondolom, ugy erzem, hogy szakember nelkul nem fog menni.
   Szeretnek ehhez a problemahoz erto erre szakosodott gyogytornaszhoz eljutni. Budapesten elek, ha ebben tudnal segiteni, hogy egy elerheto gyogytornaszt tudjak talani, az nagyon megkonnyitene a helyzetemet.

   Segitsegedet elore is halasan koszonom.

   Udvozlettel es koszonettel, Bea

   Erre a mailra nem kaptam valaszt, nem tudom mi lehet az oka. Talan lemaradt a cimem, ezert nem tudtál valaszolni. fontos lenne, egy olyan gyogytornaszt talalni, aki az elso levelemben leirtak miatt segiteni tudna, sajnos egyre nehezebben tudok jarni.
   Valaszodat elore is megkoszonom, udvolettel, Bea Botykaine

   Válasz

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .