Gerincsérv gyógyítása

 

Tartalomjegyzék

Hogyan lehet megelőzni a gerincsérv kialakulását?

Van pár egyszerű szabály, amivel megelőzhető a gerincsérv.
Az porckorongsérv okáról szóló tudástár cikkből már tudod, hogy a porckorongsérv egy statikai eredetű betegség, mely legtöbbször azért alakul ki, mert valaki éveken, huzamosabb időn keresztül olyan helyzetben tölt időt, ahol a csigolyáinak elülső része közeledik egymáshoz, így a porckorong hátradomborodik a gerinccsatorna felé.

Nézzük meg kicsit alaposabban az egészséges, és a sérvet okozó helyzeteket.

Az egészséges pozícióban a medence kissé előre billen, a gerinc ágyéki szakasza homorú, lordotikus ívet alkot, ezáltal a csigolyák hátsó része kissé közelebb áll egymáshoz, ami védett helyzetet biztosít a porckorongoknak.

Üléskor viszont a medence hátrabillen, az ágyéki lordózis eltűnik, a csigolyák elülső része közeledik egymáshoz, így a porckorongra azonnal elkezdenek olyan erők hatni, melyek a gerinccsatorna felé komprimálják azt. Ha ez a tendencia hónapokig, évekig fennáll, akkor a porckorong sérvesedése igen valószínű.

A megelőzés a fentiek ismeretében kézenfekvő:

1. Soha többet ne menjünk be a munkahelyünkre, ne üljünk le az íróasztalunk mellé, mondjuk vissza az Internet előfizetésünket, és költözzünk be egy barlangba. Kétségkívül működő módszer lenne, bár jelen körülmények között vannak káros mellékhatásai.

2. A munkánk során, és ülő tevékenység közben is biztosítsuk az egészséges medence dőlésszöget, ezzel a természetes (fiziológiás) gerincgörbületeket, hogy a porckorongok terhelése természetes legyen.

Hogyan lehet megtenni mindezt?

Vagy úgy, hogy mi magunk ülünk előre billentett medencével, lordotikus gerinccel. Ez lenne a legjobb megoldás, ugyanis ilyenkor a saját hátizmaink ereje tartja fenn az ágyéki lordózist, a porckrongok védett helyzetét. A legnagyobb hátránya szintén ez: az embernek az állás, járás, jövés menés a természetes működése, így az ülés ilyen formájú elviselésére a hátizmaink pár perc után képtelenek, még akkor is, ha alapból edzettek vagyunk.

Te láttad már, hogy

Megújult a Gyógyítsd meg az
ágyéki porckorongsérved oktatócsomag?

Ez A TELJES MEGOLDÁSRENDSZERÜNK ÁGYÉKI (DERÉKTÁJI) PORCKORONGSÉRVESEKNEK

Használnunk kell tehát valamit, ami átveszi az izmok munkáját, vagy legalább is nagyon megkönnyíti azt.

Irodai munka végzése közben a legegyszerűbb megoldás, egy ékpárna használata.

Ha egy előre felé lejtő ék alakú párnát teszel magad alá, akkor a medencéd automatikusan előre fog billenni, és rögtön homorúbbá, lordotikusabbá válik a derekad, ami a helyes porckorong terhelés kulcsa. Ez az apró trükk a terhelés közel 75%-át leveszi a legsérülékenyebb L5-S1 porckorongodról, így sok fájdalommentes évet adhat a gerincednek.

Apróságnak tűnik, ugye?

Pedig nem az! A jelentősége hatalmas. Kb. annyira fontos, mint a futómű beállítás az autóknál. Ha nem úgy terheljük a rendszert, mint aminek az elviselésére az hivatott, akkor egy idő után valahol sérülni fog. A gerinc leggyengébb láncszeme a porckorong, így nálunk valószínűleg ez fog degenerálódni a leghamarabb… Ezt tudjuk kivédeni egy helyes ergonómiájú ülőhelyzettel, amit egy jó ékpárna közel tökéletesen biztosítani tud.

Sokan hengerpárnát, vagy McKenzie párnát ajánlanak a munkahelyi használtara, mi ezzel a Gerincszervízben nem értünk egyet!

Ha valaki belemerül a munkájába, akkor rövid idő után már nem az ülőpozíciójával foglalkozik, és előbb utóbb előre fog görnyedni. Ilyenkor az ember egy hengerrel a dereka mögött már semmivel nincs előrébb, mint rendesen, viszont az ékpárnán még előre dőlve is előre bille a medence, ami az ágyéki gerinc automatikus homorulatával, ergo a porckorongok tehermentesülésével jár.

(Valószínűleg ezért hintáznak a széken a gyerekek, ha hosszan kell ülniük: ők még érzékelik, hogy nem stimmel az előre görnyedt ülő pozíció, és ösztönösen korrigálnak, egészen addig, amíg a nagytudású felnőtt rájuk nem szól, hogy fejezzék be ezt a fajta öntudatlan korrekciót…)

Vannak, akik felfújható korong alakú párnát ajánlanak, a dinamikus ülést hangsúlyozva. Ez véleményem szerint nem a legjobb megoldás. Tény, jobb mozogva ülni, de a medencét nem billenti kellően a felfújt korong, tehát a porckorong sem kerül abba a védett helyzetbe, mint az éken, előre billenő medencével. ( jobb statikusan ülni jól, mint mozogva rosszul.)

Ha nem a munkahelyeden vagy, hanem pl. otthon tévézel, tegyük fel egy kanapéra, vagy süppedős fotelra rogysz le, akkor is veszélyben vannak a porckorongjaid. Ezekre az ülőalklamatosságokra érdemes egy hengerpárnát helyezni. Ez a párna „beletolja a gerinc ágyéki szakaszát a lordózis állapotába, így ellazult pihenés közben is segíti a porckorongok természetes terhelésének a kialakulását.

Nem akarok ilyenekre költeni, de fáj a derekam, mit tehetek?

A gyógyítsd meg a porckorongsérved ingyenes emailtanfolyam egyik korai részében leírom, hogyan tudsz egyszerűen ékpárnát készíteni otthon, egy sima Tesco gazdaságos polifoamból… itt iratkozhatsz fel!

Ennyi lenne a sérv megelőzése?

Természetesen nem csak ennyi, de a porckorongokat romoló hosszú ülőhelyzet korrigálása alapvető fontosságú! Ha minden betartasz, amit be kell tartani – helyes emelés, helyes sportolás, helyes regenerálás- de a munkahelyeden napi nyolc órát egy korrigálatlan székben ülsz, akkor szinte biztos, hogy csak részeredményeket érhetsz el a sérved terápiájában. Ezért azt javasoljuk, hogy a sérved gyógyulásának elősegítéséhez mindenek előtt a munkahelyi székedet korrigáld! Ha ülő munkát végzel, mindenképp nagy segítség lesz. Ha sok időt töltesz Internet/ tévé előtt, akkor azokat az ülőalkalmatosságokat is érdemes átnézni, melyekben ezeket a tevékenységeket végzed!

Prevenció egyéb fontos lépéseiéről a további tudástár cikkekben olvashatsz.

 

Megnézem, hogy jelenleg milyen ékpárnák vannak a gerincbetegek boltjában!

 

Szeretném megnézni, milyen deréktámaszok vannak a gerincbetegek boltjában!

Milyen kezelések állnak rendelkezésre, és miért/miért nem működnek?

Pihentetés:

Szükséges rossz megoldás, amit -ha lehet- el kell kerülni, vagy a lehető legrövidebbre fogni. Régen nagyon dívott, hogy hosszú ágynyugalomra késztették a beteget. Ma ezt már a legtradicionálisabb terapeuták sem javasolják, mert már napok alatt is nagy mennyiségű izomtömeg veszik el azokból a mély, és a mély réteg alatti hátizmokból, melyek felelősek a sérült szegment stabilan tartásáért.

(ha volt eltörve valamelyik végtagod, akkor bizonyára emlékszel, milyen gyorsan fogyott el az izomtömeg a gipsz alatt…A sokkal kisebb, és kevésbé használt hátizmokban ez a folyamat még gyorsabban megy végbe)

Ha van rá mód –ill. amíg van rá mód- mozgatni kell a beteg területet…

A gyógyítsd meg a porckorongsérved emailprogramban leírom, hogy hogyan tudsz még egy akut fellángolás esetén is mozdulni úgy, hogy a leggyorsabban kihúzd magad a legkellemetlenebb fázisból.

 

Gyógyszerek, izomrelaxánsok, fájdalomcsillapítók:

Ha sérved van, főleg annak akut fellángolásakor alakul ki egy erős izomvédekezés a hátizmokban, melynek a szerepe az, hogy megóvja a további mozgástól a sérült szegmentet.

Ezzel az izomvédekezéssel a baj az, hogy nem csak védi a beteg szegmentumot, hanem egyben meg is akadályozza annak mozgását, így egy ördögi kör alakul ki: a feszes izom tulajdonképpen akadályozza a kimozdulást a fájó holtpontról, ettől fokozódik a fájdalom, ami tovább növeli az izomfeszültséget…

Az izom állandó spazmusa önmagában is további, helyi izomlázszerű fájdalmakat, és izomgyengülést okozhat.

Az izomrelaxánsok ezt a folyamatot oldják, a fájdalomcsillapítók a fájdalmat és a gyulladást csökkentik. Ez mind nagy előny a fenti ördögi kör megtörésében. Azonban tudni kell, hogy egyik sem oki szintű terápia, tartós eredményt nem lehet várni tőlük.

 

Helyi meleg:

Szintén az izomvédekezést, és a vele járó izom-anyagcsere zavarból eredő fájdalmat oldhatja egy kellemes melegkezelés. Nagymamáink ezért tettek vasalót, vagy meleg sószsákot a fájós derékra.

Ezen a ponton amúgy alaposan ellentmond a népi gyógyászat és a modern tudomány. A modern elmélet szerint a lokális meleg fokozhatja a gyulladást, ezért pl. sérves embereknek a legtöbb terapeuta sem a meleg vizet, sem a szaunát sem javasolja.

A Gerincszervíz véleménye szerint alapvetően nem a meleggel van baj, hiszen a bőrön, mély hátizmokon, a csigolya hosszú tövisnyúlványán, a csontos csigolyaíven, és a rögzítő szalagokon valószínűtlen, hogy a gyulladás helyéig „átérjen” a külső meleg, viszont pl. egy szaunában ellazult izmokkal görnyedten ülve tökéletesen tovább lehet terhelni egy sérült porckorongot, ami természetesen a gyulladás azonnali fokozódásával járhat.

Mi általában nem szeretjük betegeinket lebeszélni semmiről, így ha valaki úgy érzi, a szaunázna, vagy a gyógyvíz jót tesz neki, akkor bíztatjuk, hogy tegye, de javasoljuk, hogy vagy feküdjön le közben talpra húzott lábbal, vagy kiemelten figyeljen az ágyéki lordózis kialakítására akár szaunában akár gyógyvízben szeretne pihenni.

A meleg kellemes lehet, enyhülést hozhat, de oki szinten természetesen nem várhatunk tőle eredményt.

 

Masszázs:

Szintén a sérült szegmentet reflexesen rögzítő kóros izomvédekezést ütheti ki, ami jó, hiszen könnyebbé teszi a csigolyák mozgását, de nem oki szintű terápia, ui.a porckoronghoz nem fér hozzá. A Gerincszervízben is használjuk egy speciális manuálterápia első lépéseként.

 

Fizikai tréning, gyógytorna:

Ezalatt általában a hát, és hasizom erősítést értik. Először elmondom a hivatalos verziót, utána a Gerincszervíz véleményt.

1) A sérült szegmentet rögzítő izmok megerősödése tehermentesíti a sérült porckorongokat, így a tünetek enyhítője lehet. Jelenleg a degeneratív eredetű, műtétet nem igénylő derékfájások leghatékonyabb konzervatív terápiás formájának tartott eljárás a céltudatos gyógytorna. Egy valóban jó gyógytornásszal általában ez a terápiás forma meg is hozza a várt enyhülést. Műtét utána rehabilitáció alapvető eszköze.

2) A Gerincszervízben mi is mozgással gyógyítunk, de a hagyományos gyógytorna fenti jó tulajdonságai ellenére mégis alapvetően más álláspontot képviselünk. Szerintünk a fájdalom fázisában, sőt, még valamivel az után sem szabad az izmokat úgy erősíteni, ahogy ezt ma ezt a gyógytornászok többsége ajánlja. Úgy tapasztaltuk, hogy egy koncentrikus erősítés nem csak a stabilitást, hanem a kompressziót is fokozza a csigolya közti ízületben, így egyenesen ronthat a helyzeten. Ha valakinek a sérv gyógytornája fájdalmas, akkor az minden bizonnyal ennek a jelenségnek köszönhető.

A Gerincszervízben azt gondoljuk, hogy nem szabad túl korán izmokat erősíteni egy sérv, -vagy bármilyen okból sérült szegment- körül. Legalább is nem úgy, ahogy ezt ma erőltetik. Elvünk szerint céltudatos megközelítéssel először a porckorongot kell a lehető legjobban regenerálni, helyreállítani – ezzel párhuzamosan a stabilitást is növelve- de nem azzal a koncentrikus izomműködéssel, mely további kompressziót okozva esetleg irritálja a sérült területet, hanem kizárólag a dekompresszió elvét betartva mozgatva a csigolyatesteket. Ez a gondolkodásmód egy egész más úton, de szintén hatékonyan fokozza a szegment stabilitását! Erről a legtöbbször gyors javulást hozó, egyszerű módszerről a Gyógyítsd meg a porckorongsérved leckékben vagy a Gerincszervíz menüpontban bővebben olvashatsz.

 

Fogyás:

Mindenképp jót tesz, ha kisebb súly nehezedik a kisízületekre. Extrém esetektől eltekintve ritka, hogy kizárólag a súlyon múljon az eredmény, de a jelentősége nem elhanyagolható… És nem csak a porckorongoknak.

 

Letenni a cigarettát:

A porckorongnak nincs önálló vérellátása, a tápanyagokat az alattuk és felettük lévő csigolyatestek zárólemezén keresztül nyerik. Érdekes, ugye? Egy lágy szövet, ami tulajdonképpen a csontból táplálkozik. Ezen csontoknak sem túl jó a vérellátása, ha ezt a cigivel még jobban megnyirbálja az ember, az biztosan nem tesz jót a porckorongok tápanyagellátásának..

 

Sport:

Erről külön cikk szól. Elolvashatod itt.

 

Műtét:

A Gerincszervízben általában a páciensek célja a műtét elkerülése, vagy megismétlésének elkerülése, de be kell látnunk, a kiboltosult porckorongdarab kimetszése elvitathatatlanul hatékony módja fájdalom megszüntetésének.

 

Csontkovács:

Ilyen elnevezésű terapeuta Magyarországon ELVILEG nincs is. A jellegzetes roppanó hangot kiadó, úgynevezett manipulációs kezelés végézésére ma kizárólag valamelyik Orvosi Egyetem kétéves posztgraduális képzésén részt vett orvosok vagy gyógytornászok jogosultak, viszont ők minden bizonnyal nem csontkovácsnak, hanem manuálterapeutának fogják magukat nevezni.

Egy csontkovács „nagy csodákat” tehet az ízületi tokbecsípődésekkel, de rettenetesen veszélyes egy sérv esetén. (Attól függetlenül, milyen legendák terjednek a sérvet egy mozdulattal helyretevő csontkovácsokról. Ilyen természetesen nincsen, ezekben az esetekben nem a sérv okozta a tünetet.)

Egy sérült porckorongot nagy erejű, és hirtelen rotációs mozgásokkal terhelni veszélyes, így nagyon fontos, hogy csak ORVOS végzettségű terapeuta kezébe adjuk a gerincünket, aki kellő anatómiai tudással felvértezve biztosan tudja, hogy melyik mozdulatával mit okoz. Míg a legtöbb kezelési forma legnagyobb hibája maximum az lehet, hogy nem működik, addig csontkovácsként egy jó szándékú dilettáns helyrehozhatatlan károkat okozhat, amit nem éri meg kockáztatni.

A “csontkovácsolás” hatásmechanizmusáról itt, vagy az ingyenes gyógyítsd meg az porckorongsérved email tanfolyamon olvashatsz.

 

Telefonos bejelentkezés hozzám a gerincszervízbe

Ha Ön is úgy látja, hogy végül minden porckorongsérves ember a műtőasztalon köt ki, akkor lehet, hogy még nem hallott rólunk:

Gerincszervíz

(A képre kattintva bővebb infót kaphat arról, hogy mit csinálunk másképp a Gerincszervízben.)

A gyors és végleges megoldás: Gyógyítsd meg a porckorongsérved autodekompresszióval oktatócsomag

Lehet, hogy ha egy hónapja nézed meg ezt az anyagot, akkor már jobban lennél?

Már elérhető Bene Máté Zoltán könyve és videós útmutatója, melyből megtudhatod, miért nem gyógyulnak a sérvek, és mit kell másképp tenned, hogy elnidulhass a gyógyulás útján!

Hogyan gyógyíthatod meg a porckorongsérvedet?

Összeállítottam egy 4 részes ingyenes videósorzatot, amiből megtanulod a porckorongsérv okait és kezelését


“Gerincsérv gyógyítása” bejegyzéshez 43 hozzászólás

  1. Tisztelt Bene Máté Úr!
    Feliratkozásom után megkaptam egy emailt, majd próbáltam tovább lépni, hogy az ingyenes email tanfolyam anyagát megismerhessem. Ez sajnos nem sikerült. Valószínű bennem van a hiba?
    Köszönettel egy kiegyenesedett lordozisú /több évtizede történt első ízben a diagnózis/ 68 éves nő 

    • Tisztelt Téglássyné Őszy Ágnes!

      Köszönöm a visszajelzést, és különösen köszönöm, hogy vállalja a nevét a blogon!
      Nem minden rendben! Az email tanfolyam anyagát leckénként fog érkezni a postafiókjába, két-három naponta.
      Amikor csináltuk a programozóval, úgy voltunk vele, hogy kevesen olvasnának el ennyi anyagot egyszerre, de kisebb egymásra épülő lépésenként fogyaszthatóbb a tartalom.
      Remélem legkésőbb holnapután megérkezik az első lecke, ha akkor is gond lenne, kérem jelezze, és megoldjuk a kérdést!

      Tisztelettel:
      bene máté

  2. Tisztelt Bede Máté,
    Frissen diagnosztizált gerincsérvemmel éppen a neurológus által javasolt 10 napos ágynyugalmamat töltöm. Korábbi derékfájdalom alkalmával gondolkoztunk térdeplőszék vásárlásán, lévén ülőmunkát végzek, de "sajnos" a derékfájás túl hamar véget ért akkor. Érdeklődnék, javasolja-e a térdeplőszék használatát. Mivel a térdeplőszéknek nincs támlája, nem fárasztja-e a derekat túlzottan, ha napi 8 órát tölt az ember rajta? 
    Köszönettel,
    P.A

    • Tisztelt P.A.!

      Az a jó ezekkel a “billentett ülésekkel”, hogy csak egy tisztességesebb ülőhelyzetet alakítanak ki, hanem az egyenes üléshez szükséges izommunka mértékét is lecsökkentik.
      Azzal, hogy az ember medencéje előre billen ( magyarul pucsít) a gerinc görbületei könnyebben megtartják magukat, mert a helyzet statikája egész jól kiegyensúlyozott helyzetben áll.

      Persze ettől függetlenül egy idő után természetesen tényleg fárasztja az ember hátát, ez elkerülhetetlen. Ezért szoktam inkább az ékpárnát javasolni, ami egy hengerpárnával kombinálva már ezt a fajta izommunkát is leveszi az ember “gerincéről”

      Üdvözlettel:
      m.

  3. Tisztelt Bene Úr!Kerle Tibor,frissen regisztrált(betege)vagyok.Néhány éve borzalmas lábfájdalmam során megállapították a porckorong sérvet CT-vel.Három epidurális kezelést kaptam.Csak nagyon lassan épültek vissza a lábamra az izmok.A derekam azóta is fáj.Időjárástól függően!Ma például eszméletlenül fáj a derekam,kenegetem!!!Persze ez csak rövid hatású.A kérdésem az lenne;hogy mivel nagyon kevés időm van magamra,ez a fájdalmas állapot javulhat-e,akár kis időráfordítással is?Előre is köszönöm a válaszát.Üdvözlettel;Tibor.

    • Tisztelt Kerle Úr!

      Korrekt leszek: kis időráfordítással biztosan nem fog javulni… ( hacsak nem elégszik meg az átmenetileg ható tüneti kezelésekkel, melyek egész “gyorsan megvannak”)
      Az ilyen szintű sérvek kezeléséhez kb. napi 20 perc mozgás, és az ergonómiára való odafigyelés szükséges.

      Amúgy teljesen megértem a helyzetét. Az ember a mai hajszában szinte lehetetlen, hogy magára is szánjon időt.
      De egy dolgot látni kell, és felelős döntést kell honi: az ember vagy megoldja addig, amíg lehet, vagy megoldja sokkal rosszabb helyzetben akkor, amikor nincs más választás…
      Elnézést, ha károgó voltam, de a tapasztalatom egyértelműen azt mutatja, hogy ez a könyörtelen valóság.
      Tisztelettel:
      máté

  4. Tisztelt Bene Úr!Köszönöm válaszlevelét.Természetesen 20 percet tudok magamra fordítani,és fogok is ha ehhez megkapom a pontos instrukciókat.Tavasszal meg fogom keresni önt.Addig is megfogadom az emailokban leírtakat.Mégegyszer köszönöm.Üdv;Tibor

  5. Tisztelt Bene Máté Zoltán!            Én egy nehez fizikai munkát végző ember vagyok ami sok hajladozást és  emelést igenyel. A hobim is  eleget meg terhelo a gerincemnek  a terepmotorozasrol van szo ,a tavaj nyár kőzepén   kezdtek a tünetek jelentkezni  , én a motorazásat gyaniton     mivel  hogy ráz és ereztem hogy ütés érte a farokcsontomat   azota is fajdogál és az ágyékcsigojám  also reszeből  sugárzo fájdalmat érzek   , kb oan két honapja meg támadta  zavarja a   a széklet üritést és   végbéltáji fájdalmaim vannak   ,orvos nál voltam  egyelore csak  gyulladás csokentö    és izomlazitot irt fel .A kérdesem  az hogy mi okozhasa_ talan porckorong sérv, vagy csak alakuloban van ,megsérült    a motorzás jovoltábol  ,     nagyobb is lehet a baj  ,mütétre merni sem gondolok    .   A  doktor  nem utalt CT re  csak rontgen felvetelre . gondolom a CT vel nagyobb az esély a porckorongsérv kimutatására     . Elore is köszönöm valaszodat .

    • Tisztelt Pakular Hunor!

      Igen, a sérvet képileg CT-vel és MRI-vel lehet kimutatni, de enélkül is megmondható bizonyos tesztekkel és a tünetek jelleg alapján.
      A székletürítési fájdalom oka sok minden lehet, de ha a sérv okozza, akkor érdemes komolyan venni a problémát, és visszamenni az orvosodhoz, mert arra utal, hogy a sérv erősen nyomja az L4 ideget, ami sürgős terápiát igényel!

      Üdv:
      m

  6. Tisztelt Bene Úr.
     
    Lábmozdulatra bal tomporba nyilaló éles fájdalom miatt ct-t csináltak nekem. A lelet szerint "laposabb lumbalis lordosis…..az LIV/V. szegmentumban széles alapú enyhe bal túlsúlyú protrusio látható amely a bal oldali eredő 5ös gyököt a recessus lateralisban érintheti"
    A "képet" nem kaptam meg. 
    Ez a lelet elegendő ahhoz, hogy bejelentkezzek Önhöz vagy csináltassak magán úton egy MRI-t? Addig is segítene megérteni pontosan ez mit jelent?
    Előre is köszönöm

    • Tisztelt Norbert!

      Egy kisebb sérvet, ami pechjére rossz helyen van, ezért nyomja a gyököt.
      Ez a lelet bőven elég a bejelentkezéshez, és remélem viszonylag könnyen tudunk erre megoldást találni.
      (A széles alapú sérvek a Bene – féle autodekompresszióval mindig kicsit lassabban, de tartósan szoktak gyógyulni, és kb. 3 hónapig napi fél órájába kerül)

      Üdvözlettel:
      m

  7.  
    Tisztelt Bene Máté Zoltán!
    Olyan dolgokat mondott nekem az egyik orvos amitől megijedtem, de úgy gondoltam még van időm ezen rágódni.
    2003-ban (17 évesen) 4-5 nap alatt olyan szinten leromlott az állapotom, hogy a végén már képtelen voltam egyenes háttal, kinyújtott lábakkal felülni (reggel ébredés, az ágyból kigurultam).
    Irány a kórház.
    A kedves doktor úr nekilátott a vizsgálatnak, kirobbanó életkedvvel, majd felállította a diagnózis. 4-5 szakzsargonos mondat után, gondolom észrevette az arcomon a kétségbeesést, ezekkel a szavakkal zárta a beszélgetésünket (egyedül szülők nélkül voltam). Járjál úszni, és ha megállsz a növésben valószínűleg műteni kell. Persze más orvosoknál is voltunk kivizsgáláson.
    Pár hónap elteltével csökkent a fájdalom a hátamban, kezdtem tudni újra ülni. Nem is foglalkoztam utána a problémával.
    Jelenleg 25 éves vagyok, napi 8-10 órákat ülök gépnél. És érzem ha nem teszek valamit ez a jövőben csak romlani fog. Számomra első a szervezetem hisz ebben élek!
    Az egyik barátom küldte tájékoztató jellegű videóit. Érdekelt a dolog és most itt vagyok.
    Diagnózis: Spondylolisthesis, Osteochondrosis juvenilis.
    Status: Gerinc: ágyéki lordosis és a háti kyphosis fokozott, L-S szegmentum nyomásérzékeny. Bal Valleix I-II. pontok fájdalmasak. Lasegue-tünet mko. negatív, izomerőgyengülés, érzékzavar nem észlelhető.
    Néhány felvétel:
    http://www.kephost.com/view3.php?filename=r9twyfwkvg67vxaooygn.jpg
    http://www.kephost.com/view3.php?filename=nlczdb0eh0e85ra8a38s.jpg
    http://www.kephost.com/view3.php?filename=x9mzlgk11xn36q9kfp0l.jpg
    Javaslat: rendszeres hátizomerősítő gyógytorna, úszás szükséges, szigorú gerinckímélet javasolt. Műtéti indikáció jelenleg nem áll fenn.
    Kérdésem: Képes vagyok e ha nem is helyrehozni, de javítani az állapotomon saját magam?
    Nemrég kétkezes súlyzókkal, elkezdtem a felsőtestizmait erősítettem.

    • Kedves Bajnai Tamás!

      Köszönöm a képeket! Sajnos elég csúnya ez a csúszás. Tudni kell, hogy helyrehozni ezt nem lehet, de karban tartani igen. A probléma az Ön esetében az, hogy a keresztcsontja alkatilag “nagyot dől’, így a “csúszda”, amin a legalsó porckorong fekszik nagy. Ez azért gond, mert a csigolyaív nem tart, kvázi a legalsó porckorong hatalmas túlterhelésnek van kitéve.

      Amit tehet:
      1. nézzen utána a pilates torna Imprint nevű mozdulatának…az egyik legjobb dolog, amit ezzel a csúszott szegmenttel tehet.
      2. ne a hátizom erősítésre gyúrjon elsősorban, hanem azokra az izmokra melyek a megencéjét hátrafelé döntik. ( ez az a mozdulat, ami az imprintkor, illetve talpra húzott lábbal a derék leszorításakor történik.
      3. A jóga lefelé néző kutya póza igen jó gyakorlat Önnek, amit lehet jobb, ha kicsit hajlított térddel csinál. ( youtube: downward facing dog pose)
      4. Ne erőltesse a homorító és a rotációs gyakorlatokat.
      5. minden más mehet, a súlyzózás is.

      6. a legfontosabb pont az S1 porckorong megvédése üléskor, ennek érdekében 110%-osan tartsa be a tudástárban leírtakat, mert ezek Önre hatványozottan vonatkoznak!

      Üdvözlettel:
      m.

  8. Tisztelt  Bene úr!
    Másfél évvel ezelőtt volt gerincsérv műtétem, azért volt elkerülhetetlen, mert a bal lábam részlegesen lebénult. Félévre rá mentem gyógytornára és masszázsra, fizioterápiára. Tegnap volt az utolsó masszás, ami nagyon megviselt, olyan erősen végezte a masszőr. Ma visszamentem kontrollra a Reumatológiára bemutattam az elkészült MR-eredményt.  Kiderült, hogy a műtött (L .IV) sérv kiújult és az L.V-ösnél szintén sérv, és még egy a hátamban valahol keletkezett sérv.
    Nagyon elkeseredtem, mert nem erre számítottam, hogy három sérvem is lesz. Műtét után nagyon vigyáztam magamra, nem emeltem, a mozdulatokra is figyeltem és mégis. A reumatológus doktornő nem javasolja a műtétet, helyette nappali kórházi kezelésre küldött. Nem értem, ha vigyáztam magamra akkor miért is érkezett egyszerre három sérvem? Eddig nem fájt a hátam, csak a tegnapi erős masszázs után. A műtéttől nem félek, de lebénulni semmiképpen nem akarok.

    • Tisztelt Katalin!

      Arra figyeljen, hogy mit érez, ne arra, amit a lelet mutat! Ha jól van, akkor a lebénulástól távol áll!
      A következőkre figyeljen:
      1. a porckorong.hu-n leírt ergonómiai szabályok, helyes ülés stb…
      2. gerinctréning, gyógytornaprogram két naponta.

      Sajnos gyakran pont a túlzott kímélet okozza a sérv kiújulását:

      A mozgásterápiában van egy mondás : amit az ember nem használ, az használhatatlanná válik.

      Igaz ez a műtött porckorongra is: néha bizony meg kell mozgatni, erősíteni és használni a stabilizátor izmokat, ezzel javítva az anyagcserét.

      Ne aggódjon, keressen egy jó gyógytornászt, kezdjen el sportolni valamit, sokat túrázni, néha kicsit megdolgoztatni a hátát, és reméljük minden ok lesz a gerincével.
      Üdvözlettel:
      máté

  9. Tisztelt Bene Úr !Feliratkoztam ingyenes hírlevelére szeretnék kérdezni öntöl ha nem vagyok mozgásban milyen testhelyzettel védhetem ki a sérv fájdalmát illetve a hátsó comb fenék alsó része fájdalmát?Mr diagnózis:A csigolyatestek magassága,szerkezete megtartott.Az alsó két discus dehydralt ,laposabb.Az LIV/V.discuson centrálisan kis körülírt protrusio van,mely lényeges compressiót nem okoz.Az LV/SI discuson bal oldalon paracentrálisan 6-mm-es hernia látható,mely centrálisan nyomja az S1 gyököt,amellett ugyenezen a discuson körkörös előboltosulás is van,mely szűkiti a neuroforamant is.Kérem segítségét lefordítaná nekem mindezt érthető polgári nyelvre?Előre is köszönöm.Káposztár Andrea

    • Tisztelt Káposztár Andrea!

      A fordítás: az alsó két porckorongjának a víztartalma csökkent. (Ez vlsz. azért alakult így, mert túlterhelte a derekát – ez legtöbbször az ülés.)
      A IV porckorongján van egy kis kiboltosulás, de ez nem vész. (A legtöbb 30 feletti embernek van)
      A legalsó porckorongján bal – középen van egy 6 mm-s sérve, ami nyomja a lábába menő ideg eredését, és szűkíti azt a csatornát, ahol ez az ideg kilép.
      Ezen kéne javítani!

      A kérdésére ennyi információból nem tudok válaszolni. ( tudnom kéne mikor fáj, milyen helyzetre enyhül, mitől fájdul meg, stb…)
      Ami biztos: gyakorlatilag minden Önre vonatkozik az oldal tanácsai közül – az ergonómiától a praktikus ötletekig, ezeket mindenképp olvassa végig- de a sérve méretére való tekintettel érdemes lenne egy szakembert, aki gyorsan tud ezzel kezdeni valamit. Ezen a blogon elvből ritkán ajánlom a Gerincszervizt, de a sérve méretét tekintve most azt hiszem akkor jár a legjobban, ha találkozunk.

      Tisztelettel:
      m.

  10. Megismertem, odafigyelni a gerincemre. Az én esetembe szerintem elég nehézkes lesz.
    Köszönöm!

  11. Tisztelt Bene úr. Nagyon örülök, hogy rátaláltam a porckorong.hu oldalra,(nagy kár hogy nem hamarább) és teljes körű felvilágosítást kaptam a sérv fogalmáról. KÖSZÖNÖM. Kérdésem az lenne, 2007 ben volt először sérvem a mi 8mm-t  kiboltosult szerencsére visszatudott húzódni,és nem kellet műteni. Én azt hittem, hogy ez teljesen rendbejött, elmúlt, vége. De nem így történt. A mostani CT eredménye:A lumbális lordosis íve mérséklődött. Az L.IV-V.csigolyák közötti discus területén bal oldalon paramedialisan 18×12 mm nagyságú herniatió látható, mely a durazsákon benyomatot okoz, a gyökkilépést kompimálja. a lumbális gerincben mérsékelt fokú spondylosis jelei is láthatók. Konzultálva az idegsebésszel arra jutottam hogy ez sajnos kifakadt sérvet jelent. A mások által is leírt kínzó kisugárzások, és a zsibbadás mértéke, az elmúlt napokban jelentősen csökkent, ezért a műtétet talán eltudom kerülni (amit nagyon szeretnék). Én is feliratkoztam az ön által kezdeményezett gyógyítsd meg a porckorong sérvedet tanfolyamra. A  kérdésem az lenne, hogy nekem milyen mozgásterápiát ajánlana gondolok én a manuálterápiára, gravitációs padra, gyógytorna, mágnes illetve fizikóterápiára. Van e valami különbség a már kifakadt, és a még csak kiboltosult porckorong helyreállítási folyamatában? KÖSZÖNÖM

    • Tisztelt Balogh Győző!

      Köszönöm, igyekszem folyamatosan fejleszteni az oldal tartalmát, így remélem még fog sok érdekességet találni itt.
      Ha jelentős mértékben enyhültek a tünetei, akkor jó esélye van elkerülni a műtétet. A korrekt mozgásterápia gyógytorna lenne, a gravitációs állványt kellő óvatossággal érdemes használni, ilyen sérv esetén inkább hason fekve, egy magas párnával a has alatt. A mágnesterápiában nem tudok hinni, de ez szubjektív vélemény, a fizikó a fájdalom csillapításában tud egy keveset segíteni.

      A kiszakadt sérv is gyakran meggyógyul magától. Ha a kiszakadt rész felszívódik – ez gyakori – akkor a rostos réteg hegesedéssel gyógyul. Ez néha még jobb helyzet is, mint a “mezei” nagy méretű sérv. Ilyenkor gyakorlatilag nincs különbség a sérvek mozgásterápiájában, de érteni ilyen esetekben nagyon kell ahhoz, hogy merre induljon az ember, így egy vér profi gyógytornászt érdemes keresni segítségnek!

      Üdvözlettel:
      m.

  12. Kedves Uram/Asszony,
    Szeretnem megkerdezni hogyan fizethetnem ki a konyvet kulfoldi bankszamlarol, ugy hogy magyar postazasi cimre kuldenek ki. (Ha letezik papir formatumban) Az edesapamnak nagyon sulyos porckorong serve van, es szeretnek neki segiteni. 50 evnel idosebb ezert a mutet nagyon veszelyes.
    Udvozlettel
    Hellebrandt Aniko
     

    • KEdves Hellebrandt Aniko!

      Köszönöm a bizalmat, hogy a GYPS-t választaná Édesapjának!
      Pár dolgot azonban a korrektség jegyében muszáj elmondanom:
      – Sajnos a könyv jelenleg csak online formában kapható. Aki még nem ez a netes generáció, általában nem fogadja örömmel, hogy a gépen kell olvasni. Persze ki lehet nyomtatni, de akkor meg macerás, hogy elvesznek a lapok.
      A mozdulatokat viszont az idősebb korosztály – amúgy az 50+ még a fiatalok közé tartozik – szeretni szokta.

      Külföldről rendeléskor a kollégám elküldi a Gerincszerviz IBAN és SWIFT kódját, és minden további nélkül megoldható a rendelés.

      Tisztelettel:
      bene máté

  13. Üdvözlöm!
    Ma találtam rá erre a lehetőségre, és regisztráltam is…
    Nekem 1998-ban állapítottak meg gerinc problémát ( mentőztem 10 évig közben alakult ki valószínűleg…)
    Voltam Mr-en diagnózis: A LIII-IV és LIV-V közti discusok degeneráltak, kórosan alacsony jelet adnak…LIII-IV szintben jobb o. laterális a formaent enyhén szűkítő discus protrusio ábrázolódott LIV-V magasságban intraforaminalis d.hernia alakult ki mely a jobb oldali L.4: gyököt deformálja.
    A conus az L.I.csigolya középső harmadának magasságában végződik…
    Vélemény: lumbalis polydiscopathia, protrusio disci L III-IV és L IV-V
    Szerencsére kb. 4 éve nem volt komolyabb panaszom…csak ha hideg érte a hátam ( megfázott ), vagy nagyot emeltem, de ennyire mint most még nem fájt…
    Egy hete nagyot emeltem, és hatalmas fájdalmaim lettek 1-2 nap múlva…a forgóm, a sípcsontom, és a combom környéke fáj kegyetlenül…van-e remény hogy rendbe jöjjek???
    Mit tehetek érte???
    Előre is hálásan köszönöm segítségét!!! Molnár László 

    • Üdvözlöm László!

      Amit most tenni érdemes az a gyulladáscsökkentés, fájdalomcsillapítás, és a nyugalomba helyezés. Ezt úgy érdemes csinálni, hogy 90 fokos térd-csípő helyzetben kellene pihenni – konkrétan háton fekve a comb függőleges, a vízszintes lábszár előtt egy szék v. puff pl.

      Emellett két óránként végezze el azt a két gyakorlatot, ami a porckorong.hu kezdőoldalán letölthető kis füzetben van. ( sajnos a letöltési link valamiért csak a kezdőoldalról működik). Az alap nyújtózás a leírt formában végezze, az alkartámaszost úgy, hogy a lábát a földön nyújtja hátra. ( ha fokozódna ettől a fájdalom, akkor csak a fájós lábbal nyújtózzon hátrafelé.)

      Persze mindenek előtt mielőbb forduljon orvoshoz!!!!
      Üdvözlettel:
      m.

  14. Kedves Máté!
    Köszönöm a tanácsot, szerencsére talán a gyógyszerek miatt, talán az akkupunktúra hatására, mára már csökkent a sípcsont környéki zsibbadás, viszont jobban fáj a "forgóm" környéke, éjjel nem is tudtam aludni…érdekes, de megfigyeltem, hogy a gyógyszer beszedése után fokozódik a fájdalom…amit felírt a körzeti orvos: Apranax 550mg 1×1, Zaldiar 2×1, Miderizone 2×1
    Ma már mikor mozgok, néha roppan egyet-egyet a csípőm, vagy a térdem…rájöttem, hogy ha kemény felületen fekszem, párna nélkül akkor nem fáj annyira…
    Szeretném kérdezni, hogy mivel sokat kell autóznom ezzel kapcsolatban milyen tanácsaik lennének?
    Köszönöm segítségét! Molnár László Gábor

    • Kedves László!

      Ez jó irány! Ha a sípcsonttól “megy felfelé” a fájdalom, az teljesen nyerő dolog! A porckorong mögött az ideggyök gyakorlatilag egy kábelköteg, amiben közelebb vannak a sérvhez a derékhoz közeli területekre menő “vezetékek”, így az, hogy a fájdalom közeledik a centrumhoz, a jobbulását mutatja.

      A roppanás nem probléma: a kevesebb mozgás miatt elmacskásodott ízületek, vagy a sérv miatti tengelyeltérések okozzák, ha egyszer kiroppan, és utána nem szól, azzal nincs gond. Az nagyobb baj, ha mindig serceg, de gondolom itt nem erről van szó.

      Autó: van a tudástárban erről egy külön topic. Azt érdemes elolvasni, ott le vannak írva a tudnivalók. Önre egy dolog vonatkozik másképp: bármi ami fáj, az rossz – lehet, hogy most a nagyobb sérv miatt a túlhomorítás fájdalmat okozna, akkor kerülni kell…De csak akkor!!!!!

      Hogy a gyógyszer bevétele után mitől fáj jobban? Őszinte leszek: halvány fogalmam nincs…Ilyenről még nem számoltak be, de a gyógyszer szerencsére nem az én kompetenciám, erről lehet egy hozzáértő gyógyszerészt kéne megkérdezni, Ő biztos tudná a potenciális válaszokat.

      Jobbulást kívánva:
      m.

  15. Tisztelt Bene Úr!
    Frissen diagnosztizált porckorongsérves betegként találtam rá és regisztráltam is a porckorong.hu-ra. Köszönöm a lehetőséget és a hasznos tanácsokat, nagyon sokat segít a betegség megismerésében!
    Több heti kínzó, sokszor elviselhetetlen forgó-táji és kisugárzó lábszárfájdalom és kórházi tortúra után a napokban végzett Ct-vizsgálat mutatta ki, hogy az L IV. korongon medialisan 24mm széles alapon 7-8mm-re előredomborodó sérv található, melynek alsó részéhez a csigolyaperemről kiinduló osteophyta felrakódás csatlakozik. A diagnózis szerint a meszesedést tartalmazó sérv a gerinccsatornát jelentősen szűkíti és a durazsákot mérsékelten comprimalja. Vélemény: hernia disci L IV. l.s. (medialis extrusio és a bal L 5. gyök mentén caudalis irányba migralt sequestum)
    Jelenleg 57 éves vagyok, fizikai munkát végzek de a (ezek szerint) sérv megjelenése óta még lábra állnom is rendkívüli fájdalommal jár, munkavégzésre képtelen vagyok. Kérdésem lenne, hogy esetemben a pihentetés javasolt-e? Van-e valamiféle gyakorlat, ajánlott testhelyzet? Nagyon el vagyok keseredve és nem tudom, milyen esélyeim lehetnek a gyógyulásra, javulásra…A súlyosbodástól is félek..Mit tehetek?? Hálásan köszönöm a segítségét!
    Üdvözlettel: Sógor Gábor

    • Tisztel Sógor Gábor!

      Mindenek előtt jobbulást kívánok Önnek! A sérve most -úgy értem 6-8 héten belül kezdett el jelentősen fájni? Mert ha nem túl rég fáj, akkor a Gerincszervizes tapasztalat azt mutatja, hogy általában a nagyobb sérvek is tudnak jó gyógyhajlamot mutatni. Amíg a helyzet drasztikus, addig pihenni érdemes, ha van rá mód, akkor háton fekve, a lábszárat feltéve egy puffra vagy székre, hogy 90 fokban álljon a térd és a csípő. Ez a pozíció adja a legnagyobb megkönnyebbülést annak a területnek.

      A későbbiekben – ha a nagy fájdalom enyhült – akkor bitang komolyan tartson be MINDENT, amit az email tanfolyam ír: ülés szabályai, vezetésnél az összetekert törülköző a derék mögé, guggolva emelni, stb…

      Az 57 éves kor nem rossz egy sérv gyógyulásához – a mai huszonévesekkel több baj szokott lenni, mert eleve ” vacak az anyag” amivel dolgozunk.
      Az Ön helyében maradéktalanul azt végezném amit az orvos mond: infúzió, fájdalom és gyulladáscsökkentők, fizikó stb… majd amikor a dolog javulni kezd, akkor belevágnék egy erős gyógytornába. A sorozat végén lesz egy egyszerű gyakorlat, azt már most csinálhatja, vagy ha porckorong.hu főoldalán lévő ajánlóból letölteni a kisfüzetet, ott rögtön megtalálja amit tenni kell. ( a négykézlábast egyelőre ne csinálja , csak az alapot)

      Mielőbbi jobbulást kívánok Önnek :
      m.

  16. Üdvözlöm!
    Sajnos még mindig nem kapom meg valami miatt az ingyenes torna leckéit…pedig nagyon szeretném olvasni/gyakorolni…
    Ha lehetséges szeretném megkapni…köszönöm!
    Laci

    • Kedves Laci!

      Nézem a listán, de nem látod a nevét. Nem lehetséges, hogy elírta az email címét? Alapvetően két okból szokott előfordulni, hogy valami nem kapja meg: _
      1. a levelezője a spam mappába teszi. Ezt úgy lehet megelőzni, hogy az ember hozzáadja a biztonságos levelekhez a porckorongot.
      2. az ember elírja a nevet.

      Próbáljon meg regisztrálni újra, és biztos menni fog a sorozat.
      Amúgy nem elsősorban torna, hanem betartandó szabályok, amiket minden sérvesenek tudnia kell(ene)

      Üdv:
      m.

  17. Tisztelt Bene Úr!

    Hálásan köszönöm a válaszát! A helyzet már sokat javult a legutóbbi levelem óta, tanácsait igyekszem megfogadni a későbbiekben is az emaileknek megfelelően!
    Munkájához további sok sikert és jó egészséget kívánok!
    üdvözlettel: S. Gábor

  18. Tisztelt Bene úr és Sorstársak!
    Egy "találmányom" osztanám meg, amely másoknak is hasznára válhat: gerincsérv gyógyítása laptoppal.
    Időnként sok számítógépes munkát kell végezzek. Szerencsére otthon és nem irodában. A számítógép előtti napokon keresztüli üléstől megfájdul a derekam, akárhogy állítom is a széket és hiába ülök az ékpárnára. (Ékpárnán is tudok görnyedten ülni.) No amikor nagyon fájt már a derekam, egy rétegelt lemezt tettem az ágyamba a párna helyére (bármi kemény jó, ami biztosítja a laptop aljának szellőzését) rátettem a laptopom és hasonfelve – könyökölve folytattam a munkámat. A derékfájás elmúlt. Pár hónap múlva viszont a könyököm kezdett el fájni. Visszamentem az asztali PC-hez. Két-három hét alatt elmúlt a könyökfájásom, viszont megint elkezdett fájni a derekam. Vissza az ágyba a laptoppal!
    Szóval ha megfelelő "vetésforgóval" váltogatja az ember az ülő és hasonfekvő dolgozást, akkor nem fog fájni dem a dereka, sem a könyöke.
    A hasonfekve TV nézés is hasznos lehet, bár én nem próbáltam, mert nem érdekel a TV műsor.
    Üdvözlettel: Győző

    • Tisztelt Győző!

      Ön a filmünk operatőre, vagy csak névrokonság? 😛

      Üdv:
      m.

  19. Tisztelt Bene Úr.

    A kérdésem az lenne,hogy az időjárási frontok befolyásolhatják-e a gerincsérvi fájdalmakat.

    • Tisztelt Krisztián!

      Maximálisan! Amikor a porckorong kiboltosulása az ideggyök közelében van, akkor az időjárás -esős idő, hidegfront- általában ront a helyzeten. (Ilyenkor fokozódik a nyomás a szöveteken belül.)Ezekre a fájdalomfokozódásokra a lazítás, meleg fürdő (jó ülőhelyzetben!!!!!) hason fekve párnával a has alatt masszázs lehet átmeneti gyorssegély.

      ÜDv:
      m.

  20. Tisztelt Máté!
    Valamelyik blog bejegyzésnél megkérdezték,hogy mik az ékpárna méretei,de sajnos nem találtam meg  újra!Előre is köszönöm!
    Üdvözlet József

    • Tisztelt József!

      Az ékpárna sablon: 33x33x8. Ez az, ami mindenkinek jó, de ezt embere/sérve szerint még lehetne cifrázni!
      Talán majd írok erről egy bejegyzést!

      Üdvözlettel:
      máté

  21. Kedves Máté!

    Köszönöm a missziódat a gerinc betegségek ellen. Én még nem vagyok sérves, de nem is szeretnék, viszont sokat ülök irodában, és észrevettem, hogy nincs olyan szék a környezetemben, ahol előbb-utóbb ne fáradnék el. A tartásom elég rossz már. Valamit tennem kell. 

    Az ékpárnával kapcsolatban szeretnek kérdezni. 

    1. Lehet-e valahol gerincbarát széket kapni? Azt gondolom igény lenne rá. Nincs-e ilyen kapcsolatod? (Most beleszólhatok az új irodai székem beszerzésébe. )

    2. A honlapon szettben lehet kapni a párnát es a derékpárnát is. Ez utóbbi autóba való. A képen viszont széken van ábrázolva. Lehet így is használni?

    3. Csak kék színben lehet kapni? 

    Válaszodat köszönöm. 

    Üdv, Attila

    • Kedves Attila!

      Köszönöm! HA a cég megveszi Neked a széket, akkor Stokke-t érdemes választani. Semmi közöm hozzájuk, így bátran merem “sztárolni” a céget: eszméletlen jó székeik vannak, de sajnos horror ára van.Kb. 80e. Ft. egy szék, ami nagyjából a dráma kategória. Viszont székügyileg a legjobbat képviselik. Azt hiszem van magyarországi képviseletük is valahol a III. kerületben.

      A deréktámasz székben szinte alkalmatlan, alapvetően ez autós eszköz. Egyelőre csak kékben kaphatók. ( a porckorong.hu színe:))

      Üdv:
      m.

  22. Tisztelt Bene Mate Ur!
    37 eves multam es meg nem szultem. Az a kerdesem lenne, hogy gerincservvel ki tudom e hordani a babat? Meg kell e muteni? Sajnos az elmult evben sulyosbodott a servem, mar a fenektajra sugarzik ki a fajdalom.

    • Tisztelt Krisztina Babothy!

      Sajnos kevés infót írt, így Önnek pontosat nem tudok mondani, ezért általánosságokat írnék: a legtöbb sérv esetén egy terhesség nem annyira vészes dolog. Vigyázni kell a gerincre, esetleg kismamatornázni-jógázni, és akkor a legtöbbször minden rendben szokott lenni. Sokkal inkább a szülés után kell vigyázni a gyerek körüli dolgokkal, mert a relaxil hormon hatása alatt emelgetni a sérv gyors romlását okozhatja. Ilyenkor kell egy lelkes apuka, aki 1. megoldja, hogy a pelenkázó és a többi “babás cucc” magasan legyen, ill. 2. sokat emelget az anyuka helyett. A fenéktájba sugárzó sérvek azért annyira még nem vészesek. Forduljon orvoshoz, és meg tudják beszélni, hogy hogyan tudja javítani a helyzetet.

      ÜDv:
      m-

    • Tisztelt Babothy Krisztina!

      Ezt a kérdést az orvosával kell megbeszélnie. A tapasztalat azt mutatja, hogy legtöbbször nem okoz gondot a terhesség, az utána lévő periódusnál viszont annál inkább oda kell figyelni, amikor az ember a szövegeteket fellazító hormonok még tartó hatása alatt emelgeti a babát a kiságyból, szoptat, stb… Ezeknek a kérdéseknek a megoldására hamarosan csinálunk egy kisvideót, ezt érdemes majd megnézni!
      Üdvözlettel:
      m.
      ui: egy percig nem akarom degradálni a problémát, de egy fenéktájba sugárzó fájdalom még nem annyira a vészes sérv kategória. Beszéljen az orovosával, és kérdezze meg a lehetőségekről.

  23. T. Bene Máté !

    Sajnos mind a lumbalis szakaszon és a nyakamnál ia van sérv több is. A bal karomat meg kellet műteni állítólag Cubital syndroma miatt. A kis ujjam már évek óta zsibbadt. A problémám az, hogy egyre jobban zsibbad a bal tenyerem és az ujjaim is, ráadásul ízületi gyulladás is jelentkezett. Számítógépen dolgozom, csak a középső ujjamat tudom használni. Orvosi javaslatra Mckenzi tornára kell járnom, de még nem érzek javulást. A karomban is többször érzek nyilalló fájdalmat és nagyon gyenge a bal kezem. Nagyon várom a tanácsát, ill. az új email könyvet ami kifejezetten a nyaki sérv gyógyulásához hozzájárulhat.Fog -e annyit erősödni a torna után, hogy teljes mértékben visszakapjam a kezemet.

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.