Tartásjavító ékpárna


EZEN AZ OLDALON SZERETNÉK MINDEN FONTOS
INFORMÁCIÓT MEGADNI ARRÓL, HOGY MILYEN ESETBEN
ÉS MIÉRT LEHET HASZNOS AZ ÉKPÁRNAHa ülő munkát végzel, az ékpárna nagyon jó barátja lehet a gerincednek, mert közelíti a gerincet ahhoz a helyes pozícióhoz, ahol kisebb terhelés nehezedik a porckorongokra, és kisebb izommunka szükséges az ideálisabb ülő helyzet megtartásához. 

Ha az a "típusú ülő" vagy, aki a tevékenysége közben jellemzőbb, hogy előre dől, akkor ez a párna való Neked a legjobban, és javaslom leginkább a kellemetlen terhelés kivédésére. 

FONTOS: Bár a párnát egy barátom - régebben súlyos gerincsérves páciensem - Krasznai Zoli gyártja, és volt részem a párna paramétereinek - dőlésszög, keménység, anyag  -kidolgozásában is, zéró anyagi érdekem van abban, amit itt leírok - minden célom az informált döntésed támogatása a vásárlásod előtt.  

MIÉRT HASZNOS?

Ha ülsz, akkor egy idő után vagy hátra fogsz dőlni, vagy pedig előrefelé görnyedsz. 

Mindkét helyzetben a medencéd hátrafelé billen – ezt mutatja az ábrán a nyíl – aminek következtében csigolyáid elülső része folyamatosan közelebb kerülnek egymáshoz.

Ez természetesen egy rövid távú ülésnél vagy problémamentes gerinc esetén sok gondot nem jelent, viszont ha:

  • A porckorongod már sérült. 
  • Esetleg hónapokon, éveken át ebben a helyzetben töltöd az időt...

...akkor a porckorongok az állandó statikus helyzet külpontos nyomásából adódóan további károsodást szenvedhetnek.

A dolog mechanizmusa az, hogy az elől közeledő csigolyatestek elkezdik hátrafelé nyomi a porckorong lágy szövetét, ami az évek alatt kidomborodhat hátrafelé - a gerinccsatorna irányába.

EZ A PORCKORONG SÉRVESEDÉSÉNEK EGYIK
TIPIKUS MECHANIZMUSA. 

Ha ülő munkát végzel, akkor sajnos valamivel veszélyeztetettebb vagy abból a szempontból, hogy nyaki, vagy ágyéki gerincsérved alakuljon ki.
( Sajnos ez ma már igaz az iskolás gyerekekre is.) 

A sérv kialakulásának a folyamatát a fent balra látható ábra mutatja be. Azt hiszem innentől már világos, hogy milyen úton védi ki ennek a folyamatnak egy jelentős részét az ékpárnánk.

Mivel a medencét enyhén előrefelé billenti, még akkor is homorítja – ezáltal a porckorongokat védő helyzetbe hozza – a derekat, amikor az ember előre görnyedve dolgozik.


A porckorongjai védettebbek, az ülő tartás kiegyensúlyozottabb, és az izmok egyensúlya is könnyebben megmarad. 


HOL TUDOD MEGRENDELNI? Nyilván a lekézenfekvőbb az lenne, hogy itt a porckorong.hu-n rendeld meg, de sajnos mi nem forgalmazunk fizikai termékeket - alapvetően "gyógyító - oktató" cég vagyunk - így nincs kapacitásunk a dolog logisztikájára, ezért Krasznai Zoli barátom Benergo webshopját maximális nyugalommal tudom ajánlani: 

 
https://benergo.com/pages/ekparna


Az általa kínált a verzió használatához 110%-ban tudok csatlakozni - nem csak azért, mert nenne voltam a tervezésében és mert jelenleg is folyik egy kutatás a hatásáról - hanem azért, mert a fél családom is egy ilyenen ül. :)

VÉGÜL OSZLASSUNK EL PÁR TÉVESZMÉT
AZ ÉKPÁRNÁVAL KAPCSOLATBAN

Gerinc témában gondolom tapasztaltad már, hogy sok helyen sok furcsaságot állítanak -  aminek úgy gondolom, hogy legtöbbször jó szándékú dilettantizmus felületes hozzáértés vagy szimpla marketing célok az okai.

Ezért a következő pontok alatt szeretnék pár mainstream téveszmét eloszlani - ezekbe lehet belefutottál már, és pontosan tudom, hogy ha az ember háta már nem problémamentes, akkor a bizonytalanság és az ellentmondó információk nem segítik az ember életkedvét:  

Az ékpárna használata fokozott lordózissal.

Az ékpárna maximálisan alkalmas fokozott lordózisú emberek számára is, hiszen üléskor egy fokozott lordózissal rendelkező  ember még távolabb kerül a számára helyes statikától - így a korrektebb ülőhelyzet számukra még fontosabb.

Javaslom megnézni a "Fokozott lordózis legendája" c. videómat, ami segít megérteni, hogy a helyes ülőpozíció miért segíthet a fokozott lordózisnak tűnő helyzetek megelőzésében - ill. annak a megértésében, hogy a fokozott lordózis sokszor miért nem az, aminek látszik és mért vezet el a kisízületi fájdalmakhoz. 

Azt mondták mozogva kell ülni...dinamikus párnára van szükségem.

A gerinc műfajban hajlamos mindenki - mindenféle tudás alapján -  sok mindent mondani.

Ha valami nem tűnik logikusnak, érdemes megkérdezni, hogy pontosan melyik kutatásra vagy szerzőre hivatkozik a "tanácsadó" - ez segíthet eldönteni, hogy inkább tény vagy inkább vélemény-e a tippje.

Stuart McGill professzor véleményére hivatkozva: Az "ülés közben történő mozgás" elmozdulásait meg is kell állítani.  

Mivel a törzsizmaink nem vízszintesen, hanem fentről - lefelé húzódnak, ha "lassítani" kell egy ülés közben kialakuló mozgást, akkor mindig lesz az izommunkának egy olyan vektora, ami még jobban összenyomja a gerincet.

A kérdés, hogy megéri-e ez a fokozott kompresszió azokat minimális mozgásokat, melyeket a "dinamikus ülés" megad.

Én úgy gondolom nagyon nem éri meg.
 
Tekintve, hogy a porckorong problémák egy része "nem szereti" a kompressziós terhelés fokozódását, mi nem ezt az irányt választottuk.

A - legtöbbször fix párnán is megtehető - minimális mozgásoknak kevesebb előnyét, de több potenciális kellemetlenségét látjom - ezért százszor inkább akarunk egy helyesebb medence pozícióban stabilan ülni - majd 30 percenként kicsit felállni. Ennek biomechanikailag és szövettanilag úgy gondolom lényegesen több értelme és előnye van.   

Mit tegyek, ha nincs rá pénzem?

Ha nincs lehetőséged vásárolni ilyet, de ülő munkát végezel, és az "előre dőlve ülő típus" vagy, akkor bármilyen úton, de old meg, hogy a széked ülőlapja lejtsen egy kicsit.

Ezt meg tudod oldani például egy lexikon berakásával a szék hátsó lába alá, de volt olyan páciens, aki egy fakockát fúrt meg, és abba állította bele a székének a hátsó lábait. 

Egy a lényeg: sérvesként ne állj fel a porkcorong.hu elől úgy, hogy az ülőhelyzeted változatlan maradt és az ülőlapod nem dől kicsit előre.  :) 

 

Miért nincs lyuk a farokcsont alatt?

Mert szeretjük az "ami nem szükséges az felesleges" elvet. Az ülőgumóid ( tuber iscii) anatómiailag lejjebb vannak, mint a keresztcsontod, így totálisan mindegy, hogy van-e lyuk a párna hátulján. Ha lenne, akkor viszont drágább kéne, hogy legyen - erre meg zéró szükséged van neked is és Zolinak is. 

 


Ha bármilyen kérdésed adódna az ékpárnával kapcsolatban, nyugodtan keresd Krasznai Zoli-t a következő telefonszámon: 06 70 3398676  Ultra segítőkész, és nagyon szívesen válaszol a kérdéseidre. 

Itt tudod megrendelni

Ⓒ 2024 | Porckorong.hu | Bene Máté Zoltán
Adatkezelés tájékoztató | ÁSZF