Autós deréktámasz

Az autós deréktámasz segít a manapság egyre rosszabb kialakítású autóülésekben megvédeni a porckorongokat a sérvesítő erőktől.

A derék természetes görbületének (lordózis) kirajzolásával a deréktámasz a csigolyák természetes helyzetét alakítja ki, ezzel erősen csökkentve a porckorongra nehezedő túlnyomást.

Ha rendszeresen vezetsz akkor hosszú távon ez a korrekció lehet a gerinced egészségének a kulcsa.


Hogyan kell használni a deréktámaszt?


 • A deréktámaszt az ágyéki homorú gerincgörbület, a lordózis mögé kell tenni - tehát nem az ülés aljára, hanem pár centivel feljebb, pont ahogy a képen látható!

 • A deréktámasz mérete akkor jó, ha a derekad annyira homorúvá válik, hogy a tarkód sokkal könnyebben ér hozzá az autó fejtámaszához, mint deréktámasz nélkül.

 • Ez a segédeszköz a nyaki gerinc szempontjából is nagyon hasznos, mert a fejet is segít a gerinc "felett" tartani, elkerülve a fej előre helyeződéséből származó nyaki túlterheléseket. 


Autóba javaslom: Legyél óvatos a jó szándékú "internetes szakértői" tanácsokkal
- nem mindenhová ez lesz a megfelelő párna!


Sok marketing üzenet irodai székbe is javasolja ezt a deréktámaszt, de ez alapvetően  autóba jó - irodába mutatok jobb alternatívát, csak előbb értsük meg a miértet:

 • Autóban a derekad végig megtámaszkodik az  ülés háttámláján,
 • a medencéd pedig az ülőlap és a támla találkozásánál helyezkedik el - magyarul a feneked a széken mindig a támla közelében helyezkedik el. 

Ez biztosítja azt, hogy az autós úton a deréktámasz a rajta megtámaszkodó derékkal végig ideális kapcsolatba kerül.  

Viszont ahhoz, hogy az irodában megvédje a gerinced, ez a termék nem a legideálisabb eszköz, mert egy irodai székben ha döntően inkább előre dőlsz, akkor elveszíted vele a kapcsolatot - hiszen nem érsz hozzá. Ilyenkor az ékpárna lesz az ideális megoldásod.

Ha pedig az inkább "hátradőlő/lefolyó" ülő helyzetben töltesz időt, akkor a medence ritkán van a széken teljesen hátra tolva, így kevéssé tudja az ideális görbületet kialakítani. Ilyenkor a hengerpárna lesz a Te eszközöd. 

Autóba viszont a deréktámasz "világbajnok" megoldás.


Hol rendelheted meg?

Nyilván látod, hogy rengeteg helyen rengetegféle kütyümütyüt akarnak rásózni a gerincproblémás emberekre, így itt a porckorongon a szigorú minimalizmus elvét követem:

 • csak azt javaslom, ami feltétlen hasznosnak tartok a gerincbetegeknek
  / ha megnézed alig van termék a porckorong.hu-n - ez nem véletlen! /
 • elhajolok minden üzleties marhaság elől
 • és igyekszem mindenre ingyenes alternatívát is mutatni.
   

Ha napi húsz percnél több időt töltesz autóban, akkor a Deréktámasz fontos dolog, mert hatalmas terhet tud levenni a porckorongokról.

 

A rengeteg elérhető deréktámasz közül a
 Ezt a Benergo deréktámaszt javaslom.

 

Ennek benne voltam a tervezésében - ív kialakítás, anyagválasztás, stb. - a családtagjaim is ezt használják, viszont zéró anyagi érdekem fűződik hozzá, hogy itt ennek a linkje áll: egyszerűen ezt tartom jónak a kialakítás és az ár-érték arány szempontjából is.

Az autós deréktámaszt egy volt páciensem / barátom készíti és forgalmazza
- vele kérdés esetén mindent meg tudsz beszélni.


Ha bármilyen kérdésed adódna a postázással, keresd Krasznai Zolit a következő telefonszámon: 06 70 3398676 -  nagyon segítőkész, és teljes felvilágosítást tud adni az esetleges felmerülő kérdésekkel is. 

Az autómban van beépített deréktámasz. Ilyenkor is jó nekem?

Hadd legyen teljesen nyílt: a beépített deréktámaszok többsége bár valamit segít a helyes gerinctartás kialakításában, de általában teljes megoldásra alkalmatlan: a legtöbb gyártó a homorulatot túl kicsire veszi, így bár valamelyest csökkent a terhelésen, de úgy levenni, mint egy rendes támasz nem tudja. Sajnos nem sorolhatom fel azokat a konszerneket és gyártókat, akik ki tudja miért még mindig alkalmatlanok egy rendes ülés megtervezésére - sajnos a legtöbb ilyen -  így inkább azt mondom: jó esély van rá, hogy akkor is hasznos a deréktámasz, ha van az ülésedbe építve ilyen.  

 

Nincs rá pénzem, mit tegyek?

Kiválóan meg tudod oldani az autóban való ülés problémáját egy összetekert törölközővel. Ez gyönyörűen meg tudja támasztani a derék ívét és magadra tudod szabni. Egyetlen hátránya van, hogy amíg a Benergo "ott marad" a kis ellensúlyával, addig a törölközőt minden induláskor pontosan oda kell helyezned a derekad mögé, ami némi macera, de így ingyen is meg tudod oldani a kérdést. 

 

A fejtámla előre nyomja a fejem. Mit tegyek?

Ez sajnos valós probláma,nem "csak" kényelmi kérdés. 

A modern autógyártók - ki tudja milyen megfontolásból - egyre inkább "előre tolják" a fejtámlát, ami az egész gerincre fokozott terhet gyakorol.
 
Ha van mód a fejtámlád állítására, akkor fejet előre tolását próbáld minél "visszább csinálni".

Ha ez nem megoldható, esetleg komolyabb degeneratív gerincproblémád van és mindehhez jelentős időt töltesz autóban, akkor akár az autó lecserélésén is érdemes elgondolkodni.

Pár autómárka, melyek "gerinceseknek" is vállalhatóbb ülésekkel készülnek: 
 
A még svéd Volvó-k közül szinte az összes:

/ Ezek nem mai darabok, de nagyon jó az ülésük - sokat közülük a legendás gerincprofesszor, Alf Nachemson tervezett./

- KIA:

 / Koreában még tudnak jó ülést csinálni, de a tendencia amerre az újabb autóik ülései haladnak itt sem túl szimpatikus. /
 
- Néhány Lexus:

/ Az állítható fejtámlái miatt megoldható, hogy ne tolják előre a fejet./

 

Fokozott lordózisom van - akkor ez nem jó nekem, ugye?

A gerinc területtel az a baj, hogy "mindenki ért hozzá" - így néha borzalmas kommunikációk tudnak szembe jönni az emberrel. :) 

Ha a derekad állva túl homorúnak látszik, akkor üléskor a keresztcsontodat sajnos még nagyobb úton "tekered magad alá", ami jó eséllyel még több feszültséget generál az alsó két porckorongban.

Nyugodtan használd a deréktámaszt,nem csak semmi gondot nem fog okozni, de jó eséllyel a Te esetedben még határozottabb védő funkciója lehet.

Még egy dolog: nem attól lesz valakinek túl homorú dereka, hogy az autóban kevésbé rosszul ül. :)

( Érdemes megnézni a témáról a "Fokozott lordózis legendája" c. videómat. )

 

Ⓒ 2024 | Porckorong.hu | Bene Máté Zoltán
Adatkezelés tájékoztató | ÁSZF