Az elmúlt és a következő hetek eseményei a porckorong.hu-n

Az idei év extrém pörgősen kezdődött nálunk. Alig ért véget a tízezreket megmozgató tavaszi gerinckihívás, ill. az új autodekompressziós (ADT) és az NMPT-s kollégák kiképzése, máris egy sor új dolog történt. Ezekről, a fasciahype-ról, a találkozóinkról és a következő célokról mesélek ebben a posztban…

Egy renegát fasciatovábbképzés, aminek a fogadtatásban nem voltam előre biztos…

Ma az edzők és a természetesebb gyógymódokkal foglalkozók között nagyon felkapott egy új irányzat, ami a testben mindenhol jelenlévő kötőszövetek, a fasciák szerepével foglalkozik.

A kutatások pár éve gőzerővel indultak el ezen a területen, és bár megdöbbentően izgalmas eredmények születnek – közülük néhány pár korábbi nézetünket is felülírja – azért azt tudni kell, hogy a téma megismerése még elég gyerekcipőben jár.

Viszont mivel rövid idő alatt erősen felkapott lett a terület, elkezdtek gombamódra szaporodni a „fasciacentrikus” terápiás és edzésirányzatok, melyek legtöbbje annak ellenére, hogy nagyon magabiztos marketinggel rendelkezik, általában inkább „tudományos részigazságokra” építve ígér nagy csodákat.

Ahogy ez ilyenkor lenni szokott, elkezdtek terjedni a fasciákra hivatkozó, olcsón előállítható, de drágán eladható termékekkel végzett terápiás formák, melyek a nagy hype miatt egyre népszerűbbek, és egyre inkább jelen vannak az edzésben is.

Pár éve sportedzőknek és fitnessinstruktoroknak is tartok továbbképzéseket, mert egy gerinctudatos óra még akkor belenyúlhat a rossz tartás és mozgásmintákba, amikor abból még nem alakult ki betegség, így a preventív lehetőségeik miatt az edzők képzését kiemelt fontosságúnak tartom. Az elmúlt hetekben számukra állítottam össze egy olyan FASCIA tanfolyamot, ami csodaígéretek helyett végigmegy a legutóbbi kutatási eredményeken, és arra épít, amit a tudomány valóban lát.

Viszont be kell vallanom, hogy emiatt nem voltam biztos benne, hogy milyen fogadtatása lesz ennek a három napnak. 🙂

Amikor a „fasciamarketing” háttérzaja legendákat terjeszt attól, hogy mi történik, amikor valaki végigmasszírozza magát egy egyszerű célszerszámmal, vagy magára ragaszt pár tapaszt, azt gondoltam, hogy talán unalmasnak, esetleg a sok „ellenvélemény” miatt nehezen elfogadhatónak fogják tartani, ha elmondok például egy olyan eredményt, miszerint nagyságrendekkel erősebb hatása van egy régivágású stretchingnek, mint az újonnan bevezetett „csodáknak”, és egérkísérletekről mesélek az edzésmódszertan új irányzatainak magyarázataként vagy épp cáfolataként.

Az edző kollégák viszont úgy látszik nagyon pozitívan fogadták a misztikummentes, tudományosabb megközelítést, így nagy megkönnyebbüléssel mentem haza tegnap azzal a tudattal, hogy 30 ember ismét globálisabb látásmóddal, hatékonyabb preventív erőt képviselve dolgozik.

I. Hivatalos NMPT találkozó jövő hétvégén

Most hétvégén az általam kiképzett 80 NMPT instruktorral találkozom. Már több, mint egy éve aktív a gerinc és egyéb ízületi betegségek megelőzésén dolgozó NMPT csapat, így most egyeztetjük az eredményeinket, megvitatjuk a felmerült problémákat, és a prevenciós módszer képviselőiként rácsatlakozunk az autodekomopressziós kollégák már jól működő rendszerére, hogy együtt folytassuk a munkát.

A cél az lesz, hogy ha egy gerincsérves ember meggyógyul az autodekompressziós kollégánál, akkor az NMPT instruktorral egy olyan sportág gyakorlása közben folytathassa a mozgásmintáinak korrekcióját, amit szeret. Igy érjük el, hogy senkinek ne kelljen tartani az amúgy sajnos eléggé jellemző kiújulásoktól, és egyre hamarabb térhessen vissza az aktív és egészséges életbe.

Szombaton azon is dolgozni fogunk, hogy hogyan tudunk több „még egészséges” embert elérni, mert a legjobb az lenne, ha nem is betegednének meg, és már szükség sem lenne ránk ADT terapeutákra. Az NMPT módszere nagyon erős abban is, hogy kijavítsa a tartás és mozgáshibákat, így óriási ereje van a gerinc és ízületi problémák megelőzésében. Erre is egyeztetjük a stratégiánkat, kommunikációnkat, a közös munka, és egymás erősítésének lehetőségeit.

Május 26: Gerinc és Egészség Konferencia

Aztán május 26-án jön a porckorong legnagyobb eddig rendezvénye, a Gerinc és Egészség Konferencia, ahol az izgalmas és új előadások mellett az autodekompressziós és az NMPT-s kollégáimmal is találkozhattok / beszélgethettek. Mind azért jönnek, hogy a legjobb és leghasznosabb tanácsokat adhassák Nektek.

Az egész rendezvényt arra fűzzük fel, hogy a leghatékonyabban megelőzhessétek a kiújulást /NMPT/ és a leggyorsabban jöhessetek ki a bajból. Rengeteg újdonságot hozok, érdemes eljönni!

Gerinc és egészség konferencia

 Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Tudományos napja:

Meghívott az Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara, hogy a tudományos napjukon tartsak egy előadást a telefon és facebook függőség hatásairól a gerincre nézve, a tavaszi kihívásunk egyik jellemző témáját így szakmai közönség előtt is kifejthetem. A meghívást nagyon megtisztelőnek érzem, és a téma izgalmas volta miatt már most élvezettel gondolok a felkészülésre.

És minden más:

Ez persze csak pár dolog.

  • Folyamatosan dolgozunk az autodekompresszió működésének finomításán,
  • a videóinkon és egy NMPT-s gerinctáboron
  • az angol nyelvű oldalon,
  • jövő héten egy két oldalas cikket hoz az ADT-NMPT módszerek működéséről a Fanni magazin,
  • és készül pár olyan dolog is, ami egyelőre még nem publikus, de nagy szerepe lesz abban, hogy egészségesebb gerinccel tudjatok működni.

Nagyon köszönöm, hogy követed a munkánkat, hamarosan sok új és hasznos tartalommal jelentkezem!

Üdvözlettel:
Máté

“Az elmúlt és a következő hetek eseményei a porckorong.hu-n” bejegyzéshez 1 hozzászólás

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .