Nyaki gerincsérv – gyógyítása, megelőzése, megoldása…

A nyaki gerincsérves emberek egy elég tipikus utat járnak végig, és sajnos gyakran tapasztalják, hogy a klasszikus kezelések becsületes igénybevétele ellenére is kiújulnak a tüneteik. Ebben a nyaki sérves videósorozatban azt nézzük végig, hogy

1. rész: mi okozza a nyaki sérvet, és miért nem feltétlen fog javulni a kezelések ellenére sem.

2.rész: hogyan lehet kiiktatni a testen belüli okot, és mit kell csinálni, hogy a terápiák, amiket kapsz, használni tudjanak.

http://www.youtube.com/watch?v=aFnTj8pHibA

Egy kis motiváció sérveseknek:

gerincserv

Te láttad már, hogy

Megújult a Gyógyítsd meg az
ágyéki porckorongsérved oktatócsomag?

Ez A TELJES MEGOLDÁSRENDSZERÜNK ÁGYÉKI (DERÉKTÁJI) PORCKORONGSÉRVESEKNEK

1 Shares

“Nyaki gerincsérv – gyógyítása, megelőzése, megoldása…” bejegyzéshez 21 hozzászólás

 1. Legnagyobb gondom, hogy minden reggelre nagyon fáj a nyakam és a derekam, recseg-ropog minden erősebb mozdulatra.
  Ébredés után minden reggel fél órát tornázok egy gyógytornász által
  összeállotitt kazettára. Ez nagy segitség számomra.
  Nagy gondot jelent, hogy ha 1 órahosszánál többet ülök, nagyon
  megfájdul a derekam.
  Évente kétszár járok reumatológus orvoshoz, aki általában 10-10
  fizikoterápiás kezelést ír fel. Állapotom viszont egyre romlik.
  Normál testsúlyu vagyok, kevés húst fogyasztok.
  Kérem segitségüket. Tisztelettel: Sándor

  Válasz
  • Tisztelt Sándor!

   Sajnos egész napi ülő munka esetén a reggeli fél óra torna maximum segítség, de nem megoldás.
   Az első lépés a helyes ülőhelyzet és a monitor beállítása lenne, mert ez az, ami okozza a problémát. Erről lesz szó a következő videóban.
   Addig érdemes elolvasni a tudástárban a helyes ülés szabályairól szóló részeket. Ott sajnos egyelőre minden a derékra van vonatkoztatva, de mivel a gerinc “egy fogaskerékrendszer”, ha a derék jól áll, akkor a nyak is jól fog, így érdemes ezeket mielőbb megvalósítani és nagyon betartani.

   A torna innentől fog tudni hatékony lenni. Ha a reumatológus komolyabb elváltozást nem talált, akkor érdemes újra keresni egy gyógytornász kollégát, aki egy esetleg hatékonyabb tornát tud betanítani.

   Üdvözlettel:
   máté

   Válasz
 2. Gerincsérvem volt–van—mulandóban!!Nem gondoltam volna,hogy többéves torturám egyszer mult idöben irandó lesz..OKULÁSUL IROM LE MINDENKINEK,AKI NEM SZERETNE SZENVEDNI,POKLOT MEGJÁRNI,REMÉNYTELENSÉGBEN.Emeltem korlátlanul,felelötlenül nagy sulyokat..Egyszer roppant a derekam,de akkor 33 voltam és 2 hét alatt “rendbejött”..43 évesen ez már “komplikáltabb dolog”..Érdekes,hogy a csodálatos természetgyógyászati cuccok gyakran produkálnak REVERZ TÜNETEKET,ROSSZABBODÁST!EZT NE VESSZÉTEK SZEM ELÖL!..szóval egy ártatlan gyógylámpázással kezdödött,egy tulzásba vitt 1 órás kezeléssel deréfájás után..(terméket nem irok,mert kitünö amugy)Másnapra nem tudtam sem lábra állni,sem hajolni,sem WC-re ülni..Pihentetés,izomlazitó,gyulladás csökkentö,SZTK..2 hét után javulgatott,de nem gyogyult..Visszaestem és egyre nehezebben hajoltam,ébredés kori talpraállás 2-3 percig tartott,felülés lehetetlen,cipökötés nem ment,pár sulyzos gyakorlat után bedurrant a lágyéksérvem..Kórház,konzultácio…visszautasitás..”nehogy megmütesse má!”–pihentesse”–“gyogytorna”…”ezzel együtt kell élni”.
  és társai..A legmélyebb állapot az volt,amikor 15 mp alatt kellett végezni a WC-n,mert utána a görcs felugrasztott..Autóbol vezetés közben szinte ki kellett ugranom,mert “feszült hátul,lennt”.”.Ha ez rosszabbodik,talán jobb lenne tán majd meghalni inkább..”..Aztán jött Bene Máté oldala,ahonnan megkaptam az INGYEN SEGITÖ KEZEKET.Megtanultam ülni,mint egy angolkisasszony”((((Megtanultam különbözö tornagyakorlatokat,nyujtásokat,denevér-pad használatot,sok mindent..Ezért köszönet és hála!A legrátermettebb,hozzáértöbb sebész a SZILIKONOS SAROKEMELÖ-t ajánlotta–ez hatalmas segitség volt,bejött..Kiprobáltam a CERAGEM MASSZÁZSÁGYAT–nekik is köszönetet mondok,mert rohamos fejlödésnek indultam,bár a fájdalom gyakran visszatért,söt sulyosbodott2 hónap kazalés után!(reverz tünet ismét,hahó,gerincbetegek,nem megijedni!!)
  Véletlen vitt rá az ötletre,figyeljetek,megosztok egy titkot–egy orvos sem javasolta,nem veszik észre,az orruk hegyéig sem látnak: a 40 fölötti csot-és porcanyag fogyást a Ca-Mg-Zn bevitel helyes aránya,vizfogyasztás és a megemelt D3+k2 vitamin(!!!!!!!!!!!!!!!)FÜGGYVÉNYE!!Emberek,ne féljetek kiprobálni mindent,de legföképpen a táplálkozás és testtartás megreformálását!Nem feladni és nem müttetni–lehetöleg!”A kakit a WC-ben nem letakarni kell,hanem kitakaritani”Bocs,ha extrém voltam,de örülök,hogy kijöttem abból,ahonnan alig volt reményem!

  Válasz
  • T.Szokoly Róbert!
   Pontosítaná, mit jenet a megfelelő mennyiség az Ca-Mg-Zn és B3+K2 anyagokra? Esetleg a saját testsúlyával együtt? Mert akkor át tudom számolni az enyémre is.
   Előre is köszönöm

   Donászi Judit

   Válasz
 3. KedvesMáté!

  Örülök,hogy van remény!
  A Mckenzi gyógytornát a nyaki gerinccel keztük el ûgy másfél hónapja,mert ez fáj jobban.Az ágyéki szakaszon van egy enye csavarodás.Lehet,hogy ezzel kellett volna indítani?Egy Schrot terápíával?

  Üdvözlettel: Lukács Katalin Brigitta

  Válasz
  • Kedves Brigitta!

   Ha a nyaki szakaszról van szó, akkor a McKenzie teljesen jó választásnak tűnik.

   Üdvözlettel:
   m.

   Válasz
   • Kedves Máté!
    Félreérthetö voltam.Két dolog miatt kerestem fel a Mckenzi Intézetet.Nyaki fájdalommal, valamint egy enyhe gerincferdüléssel.Egyszere csak az egyikkel tudnak foglalkozni,és mivel a nyakam jobban fáj, ennek a gyógyításával kezdtük.Azért gondolom,hogy talán inkább a gerinc “talpraállításával”kellett volna kezdeni (schrot terápiával),mert a gerincferdülés elsímiitja normál fiziológiás görbületeket.Hiszen ez történt ,mindkét lordózisom
    kiegyenesedett,c.szakasz enyhe szkifózisba ment át,mindez olyan következményekkel járt,mint kiboltosulások,kisizületi kopások.
    Úgy vélem ha talpra áll az ágyéki és a háti szakasz,akkor a nyaki problémák is
    orvosolhatóak lesznek.Röviden:a gerincferdülést tartom “oknak“ . Jól gondolom?

    Üdvözlettel: Lukács Katalin Brigitta

    kiegyenesedett,a c.szakasz enyhe szkifózisba megy át

    kiegyenesedett,a c.szakasz enyhe szkifózisban van,ami tovább prob

    Válasz
 4. Kedves Máté !

  Én gyógytornával igyekszem segíteni az ágyéki és nyaki sérvemen is.
  Abban nem vagyok biztos, hogy a “hivatalos” gyógytorna mindenben megfelel a célnak, próbálom azzal a logikával használni ahogy Te javasolod.
  Arra szeretnék választ kapni, hogy mi a véleményed a csí gép használatáról. Hasznos, vagy káros lehet ez a fajta mozgás?
  Köszönöm! Zsóka

  Válasz
  • Kedves Zsóka!

   Köszönöm!
   A chi gép kellemesen ellazít. Sok gondod nem jelenthet a használata.

   Üdvözlettel:
   máté

   Válasz
 5. Tisztelt Bene Máté!

  Én egy 47 éves nő vagyok. Soha semmi különösebb bajom nem volt. Kb fél éve kezdődtek a problémáim. Vérnyomásom magas lett, rossz volt a közérzetem. Vérvizsgálat, nőgyógyászati vizsgálat után megnyugtattak, hogy ez a változó korral jár. Vérnyomás csökkentőt kaptam. A közérzetem nem javult, de megmagyaráztam, hogy ez az időszak biztos ezzel jár.
  Sajnos újabb tünetek jelentek meg, illetve erősödtek fel. Többször fájt a bal lábam, próbáltam este sétálni, akkor kicsit jobb volt, de már az alvásban is zavart egy idő után. Aztán elkezdett zsibbadni a karom, néha még a szám, a fejbőröm is zsibbadt. Fájt a nyakam a fejem nehéz volt tartani. Megijedtem, ismét orvos, elküldött gerinc röntgenre. A lelet: “A nyaki lordosis íve CIV.V. között megtörik, enyhe kyphosisba fordul. A csigolyatestek és rések magassága megtartott. A ventralis peremek megnyúltak. Házi orvosom szerint nyaki gerincsérv valószínűleg. Elküldött reumatológiára, a doktornő szerint nincs sérv, most kapok ultrahangos kezelést a nyakamra, és elektromos kezelést a derekamra (mert már az is fáj) Be kell vallanom nem érzek javulást.
  Mivel nem találkoztam még ilyen problémával, ezért böngésztem a neten, így találtam Önre.
  Nagyon sok jót “tanultam” a honlapról, de sok mindenben bizonytalan vagyok. Azt elfelejtettem írni, hogy egész nap ülök a számítógép előtt, és igen keveset mozgok. Mindig is egy görnyedt tartásom volt. Sajnos előfordul, hogy fel sem állok egész nap. ( Az ékpárnával természetesen meglepem magam karácsonyra)
  A kérdésem. Utal e a röntgen eredmény sérvre. Amennyiben ez valóban nem sérv, kialakulhat majd a jövőben? Mivel úgy érzem, hogy az egész hátam görcsben van (bár ajánlották szedjek nyugtatót mert az segít, de már nem akarok több gyógyszert) véleménye szerint keressek egy gyógymasszőrt? És ami nagyon aggaszt: próbálom követni a gyakorlatokat amit imélben kaptam Öntől, de annyira recseg ropog a nyakam, hogy ez rémisztő. Merjem folytatni? Szeretném, ha megírná, hogy mit tanácsol. Segítségét előre is nagyon köszönöm! Tisztelettel: Erzsi

  Válasz
  • Tisztelt Erzsi!

   A röntgenen sajnos nem látszanak a porckorongok, így biztosat ez a lelet erről a kérdésről nem mond.
   A kiegyenesedett lordózis és a beállt nyakizmok mind arra a rossz tartásra utalnak – ez a videóban is elhangzik – ami a sérvek egyik okozója is, így erre oda kell figyelni, és ki kell javítani.

   Nem elsősorban gyógymasszőrt javasolnék -bár az is jó – hanem egy profi gyógytornászt, aki az izomegyensúlyt helyreállítva kijavítja ezt a tartást.
   A ropogás a gyakorlat közben amúgy önmagában nem annyira dráma, a gond inább az, ha egy mozdulat fáj. Azt semmiképp sem érdemes erőltetni.

   Üdvözlettel:
   máté

   Válasz
 6. Lumbális műtétem óta, orvosom tanácsára nem tudom használni a gerincnyújtó padom /denevérpad/. Ezért eladnám nagyon jutányos áron, mert csak a helyet foglalja. Email: wk62@freemail.hu
  Sok hasznos tanács van itt, talán, ha pár évvel ezelőtt rátalálok, az gerincsérvem nem szakad le. Mindenesetre megtanultam, hogyan nem kellett volna, hogy emeljek.

  Válasz
 7. Kedves Máté!
  Ma ismerkedtem meg a nyaki gerinccel kapcsolatos gyógyitásokkal és az eddig elért eredményekkel. A nyaktornát azonnal kipróbáltam. Mivel fáj a nyakam és “be vagyok rozsdásodva”, elég nehezen ment, de hiszem, hogy a folyamatos gyakorlás eredményre vezet nálam is.
  Mióta a Te, és csapatod terápiája szerint élek kicserélődtem. Hála Nektek, Akik önzetlenül segítetek!
  Már nem járok állandóan a reumatológiára és különféle kezelésekre (mint évtizedek óta) és nem töltök félnapokat az orvosi előszobákban. Helyette sétálok, tornászok és kipróbálom “receptjeiteket”. Ami még örvendetes; nem szedek fájdalomcsillapítókat! Köszönöm! Köszönöm! Köszönöm!
  Sz. Zsuzsa

  Válasz
  • Kedves Zsuzsa!

   Köszönöm szépen a visszajelzést!
   Sokat jelent minden ilyen reakció. További sikeres javulást kívánok!

   Üdvözlettel:
   máté

   Válasz
 8. Tisztelt Cím!
  Kedves Máté!

  Szeretném a véleményét kikérni, hogy a nyaki IV. És V. csigolya közötti kibolytosulás okozhat-e tartós tarkó tájéki fejfájást, némi vérnyomás emelkedést, rossz közérzetet. Lassan már két éve küzdök ezekkel a problémákkal. Az Önöktől kapott nyaki tornára vonatkozó feladatokat rendszeresen végzem.
  Válaszát előre is köszönöm!

  B. Gábor

  Válasz
  • Kedves Gábor!

   A sérv maga nem, de a sérv okául szolgáló előre helyezett fej tartás könnyen okozhat ilyesmiket.
   Olvasse el a “katonalány kiegyenesedett lordózisa” bejegyzést, ott találja erre a potenciális magyarázatot.

   Üdv:
   m.

   Válasz
 9. Kedves Máté! nagyon szeretem olvasni, és hallgatni az anyagaidat, egyszerű,logikus, civileknek is érthető.
  Én gyógytornász vagyok(Te is?),egy” sztk “rendelőben tornáztatok betegtömegeket. Nagyon hasznosnak tartom így összeszedve a “sérves dolgaidat”!
  Tartasz-e továbbképzést gyakorló gyógytornászoknak?
  Ha igen én szívesen résztvennék!
  Üdvözöllek, további sikeres munkát kívánok:Zsuzsa.

  Válasz
 10. Kedves Máté!

  Egy ideje követem a weboldaladon levő bejegyzéseket, a tudástárat is végigolvasta, végignéztem, de sajnos még mindig nem világos számomra, hogy mit tegyek, mi lenne nekem a legjobb. Én 41 éve vagyok, ülőmunkát végzek, de szeretek mozogni, imádok biciklizni, a kert körüli fizikai munkát is szeretem végezni és sokat túrázom a családdal. 2017 elején diagnosztizáltak nálam nyaki gerincsérvet (jobboldal) a C5-C6 és C6-C7 csigolyáknál idegi érintettséggel. A múlt év végén egy kisebb megerőltetés (hó lapátolás) a jobb karom ideiglenes “lebénulását” idézte elő, ami rettenetes fájdalommal járt. Ez nagyon nehezen (többszöri gyulladáscsökkentő injekciók próbálgatása) után helyrejött, de azóta is zsibbad és fáj a karom és beszűkült a mozgás tartománya. Többször is visszautasítottam a idegsebésszel való találkozás. Most újabb MRI-t készítettek és a már meglevő sérvek mellett a C2-C3, C3-C4 (idegi érintettséggel) és C4-C5 (igei érintettséggel) kiboltosulás van. Megint ijesztgetnek a műtéttel, amit én sem szeretnék, figyelembe véve, hogy Csíkszeredában (Erdély) élek és ez nem egy egyszerű műtét. Nagy szükségem van a segítségedre, de sajnos a távolság miatt ezt személyesen nem lehet, ezért írok. Elnézést, hogy ilyen hosszasan, de szerettem volna minél több információt leírni. Mit tegyek, hogy elkerüljem e műtétet: gyógytorna, úszás (csak mellúszás jöhet szóba, vízből kiemelt fejjel) ?

  Válaszodat és a rám szánt idődet előre is köszönöm,

  Üdvözlettel, Bakos Judit

  Válasz
 11. Szép Estét! Pár hete tapasztaltam először bal lapockámban egy kis fájdalmat majd egyre fokozódott,mostmár zsibbad fáj a bal kezem a nyakam is.Voltam röntgenen abból ellaposodás látszik most MRI re várok.Kiirtak Fiziko és ultrahangos terápiát.Jegelem és meleg vizben fekszem mikor mi jó rá.Szeretnék helyre jönni .Minden tanácsot szivesen fogadok.Köszönettel.

  Válasz
  • Kedves Mónika,

   Egyetlen jó tanácsom van: fordulj egy olyan gyógytornász kollégához, aki kifejezetten (nyaki) gerinccel foglalkozik és célzottan kezel! ( a félinformációkból
   adott netes tanácsokkal kapcsolatban: ezekkel legyél erősen szkeptikus, mert a 10 millió “gerincterapeuta” országában rengeteg furcsa dolgot tudnak javasolni,
   ami nem biztos, hogy olyan tempóban visz előre, mint kellene. )
   Akiért kezeskedni tudok, az az ADT-s csapat itt a porckorong.hu-n – nagyon jó hozzáállással, naprakész tudással tudnak segíteni.
   Mielőbbi jobbulást kívánva: m.

   Válasz

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .