A nyaki gerinc problémák és a stressz kapcsolata

Ebből a videóból azt tudhatod meg, hogyan függ össze a nyakfájás és a stressz.

A stressz a gerinc nyaki szakaszára hat a legjobban.
Ebből a videóból  kiderül, hogyan – és milyen szokásokkal tudod minimalizálni azt a káros hatást,
amivel a túltolt feszültség  idővel komolyabb nyaki gerinc problémákat okozhat.

Megnézzük a stressz mozgásszervekre gyakorolt hatásának egy tipikus útját, majd
átnézzük, hogyan lehet ezen a hatáson enyhíteni.

Amit érdemes még csinálni:

1. aludd ki magad!

A kutatás szerint a nyaki szegmentális instabilitás tünetei már ettől kiemelkedő mértékben javulnak.
Ha kipihent vagy, magasabb a stressztűrő képességed, a fájdalomküszöböd és javul a tartásod, ami a nyak szintjén mind nagy jelentőségű tényező.

2. javítsd a tartásod!

Ehhez érdemes egy modern szemléletű szakembert keresni, mert a téma egyrészt nagyon összetett, másrészt kevesen értenek hozzá igazán.
Ha egy NMPT instruktorral megjavítjátok a tested biomechanikai elrendezését, akkor egyrészt stressz ide vagy oda – sokkal jobb helyzetben fognak állni a nyaki
csigolya közti ízületeid – így kisebb lesz a sérülés vagy degeneráció esélye.  Másrész az órákon megtanulod felismerni a rossz mintát, és a szokásoddá teszed a korrekciót.

3. ha depressziós vagy, keress megoldást:

Te láttad már, hogy

Megújult a Gyógyítsd meg az
ágyéki porckorongsérved oktatócsomag?

Ez A TELJES MEGOLDÁSRENDSZERÜNK ÁGYÉKI (DERÉKTÁJI) PORCKORONGSÉRVESEKNEK

Ha megnézzük a firss MRI felvételedet, nem tudjuk belőle megjósolni, hogy a következő három évben fog-e fájni a nyakad.
( rengeteg tünetmentes ember felvétele tele van kiboltosulásokkal, meszes felrakódásokkal, degenerációkkal – mégsem fáj nekik )
Ellenben ha depressziós vagy, szinte biztosan fogsz valamilyen gerinces tünetet mutatni a következő három évben. Sajnos ebben az esetben
a hátfájás nem valódi okát – a depressziót – hanem a degenerációt kezelik – tévesen – ami így eleve kudarcra ítélt történet.

 

Ha bővebben érdekel a nyaki gerinc javításának / nyaki gerinc problémák megelőzésének az útja, akkor ebben az
anyagomban találsz bővebb információt:

https://porckorong.hu/nyaki-porckorongserv-oktatoanyag/

352 Shares

“A nyaki gerinc problémák és a stressz kapcsolata” bejegyzéshez 23 hozzászólás

  1. Köszönöm szépen a videót, nagyon értelmes, szépen elmondott anyag, élvezet volt hallgatni. Szép az orgánumod, kellemes a megjelenésed és nagyon okosakat mondtál.
    Sajnos, okos órát nem tudok beszerezni erre a célra, de a többit igyekszem betartani.
    Köszönettel: Mária

    Válasz
  2. Kedves Bene Máté!
    Szuper videó, megcsinálom!
    Köszönöm szépen!?
    Ui. Nyaki és gerinc sérvem van.

    Üdv. Nagy Ákosné Zsuzsa

    Válasz
  3. Kedves Máté,meg fogom próbálni,de sajna nem vagyok túl kitartó.
    Sokszor észreveszem,hogy úgy állok,ülök ahogy nem szabad,akkor javitom,de a stressz már belém ivódott.
    Mint mindig,ez a video is nagyon jó,köszönöm!

    Válasz
  4. Kedves Máté!
    Sajnos kialakult nyaki porckorong sérvem van. C IV csigolyánál széles alapú centrális hernia, ami érint gerincvelőt, és a C V csigolyánál protrusio disci. Szédüléses, egyensúlyzavaros tüneteim a legzavaróbbak. Mc Kenzy terápiát ajánlott az orvos, azt kezdtem el a héten, illetve javasoltak fizikoterápiát és masszázst, amire a gyógytornász azt mondta, h szerinte masszázst ne és a melegvizet sem szabad. Csak langyos zuhany. Fejemet nem forgathatom, ne hajoljak, ne emeljek, ne végezzek házi munkát. A megadott fealadaton kívül ne csináljak semmit. Ez tényleg ennyire így kell csinálni? Vagy váltsak inkább ADT terápiára, szívesen venném a javaslatod, mert így nagyon nem jó…. Köszönöm!

    Válasz
    • Kedves Márti!

      Köszönöm a bizalmad! Mindenképp a Téged ismerő orvos véleményére kell hallgatni! Tüneteket, ill. azt, hogy mióta tart ez a dolog nem írtál – a MRI felvétel ilyen szempontból kevés infó, mert sok akár tünetmentes embernek van hasonló lelete – így sajnos nem tudok tanácsot adni ez ügyben. A gyógytornász kolléga megközelítése számomra nagyon rosszul hangzik, de ő ismer és vizsgált meg Téged, így azt gondolom, hogy hallgass rá – bár ebben a helyzetben valószínűleg megkeresnék és megkérdeznék egy olyan gyógytornász szakembert is, akit az orvosod is javasol, száz éve gerincsérvekkel foglalkozik, és kevésbé visszafogott módon áll hozzá ehhez a kérdéshez. Mivel a leveledből azt érzem, hogy a bizalom nem teljes ebben az irányban, ezért is javaslom egy másik gerinccel foglalkozó gyógytornász megkeresésért. Érdemes ez ügyben egyeztetni az orvosoddal, és bízom benne, hogy hamar megtalálod az “igazit”- akivel jobban egymásra hangolódva, kicsit komfortosabban tudjátok megoldani a kérdést.
      Mielőbbi jobbulást kívánva: m.

      Válasz
  5. Kedves Máté!

    Köszönöm a választ, a tünetek igazából márciusban kezdődtek szédüléssel, de álmomban nem gondoltam, h nyaki gerincsérvem van. A netes online edzéseket csináltam, az ülőmunka ellensúlyozására(cardio kickbox, erősítés-plankkel, jóga nyújtásnak, csavarások, stb… úgyh azt hiszem még jobban betettem magamnak, és a tünetek kb. másfél hónapja rosszabbak lettek, elnehezedtek a karjaim, zsibbadás főleg a kisujjak és gyűrűs ujjaknál, fáj a derekam is, és sokszor zsibbad a lábam ujja is, és olyan gyengének érzem, zúg a fülem is sokszor, pulzusom is felment, stb…, mert sajnos ettől az egésztől ilyen rosszullétek jöttek rám. Kardiológia, neurológia kivizsgálás volt, szerencsére semmi szervi bajt nem találtak, így magamtól mentem el egy MR-re, amit megnézett egy idegsebész és ő javasolta a terápiát. Az edzések alatt voltam manuálterápián is, ahol helyre lett téve a derekam, nyakam, de sajnos megint el van csavarodva a medencém, ezt mondta most a gyógytornász is. Az biztos, hogy nem úgy állnak egyenlőre a dolgaim mint kellene…. Természetgyógyászhoz is járok, ő segít a stresszt oldani, ami ugye kialakult ettől az egész helyzettől, mert egyedül nem merek menni sehova, félvén a rosszullétektől. (ahogy olvastam “katonalány” esetére nagyon hasonlít a dolog) Ezért tényleg bizonytalan vagyok, mert mielőbb szeretnék ebből az egészből kikerülni. Nehéz eldönteni, nekem mint laikusnak, hogy melyik terápia lenne számomra a legjobb.

    Válasz
  6. Köszönöm , nagyon sok segítséget kapunk, bár szerencsére nincsenek ilyen problémáin de ezek az ismeretek rendkívül fontosak köszönet, a sok sok törődésért?

    Válasz
  7. Egy kérdéssel fordulok hozzàd!Van lehetőség szemèlyes találkozásra mert meggyöződésem,hogy a Te tudásod adna választ az én szemèlyes problémámra.Bárhová bármikor elmegyek csak egy esélyt kérek!Az összes videot végig néztem nagyon sokmindent megértettem de az Én esetemmel nem találmoztam és nem is tudom elmondani.csak egy találkozást kérek a magán rendelőben!
    Maradok tisztelettel Klári mami

    Válasz
  8. Ez is nagyon hasznos kis video! Köszönöm, és az ötletet is: elolvasom Selye János könyvét.

    Válasz
  9. Köszönöm, hogy vigyázol ránk Máté!

    Vigyázzunk egymásra ezekben az embert próbáló időkben!

    üdv,

    Zsolt

    Válasz
  10. Kedves Máté!

    Mit gondol az alábbi leletről? Mire kellene figyelnem? Nagyrészt állva Enduro motorozás ajánlott ebben a helyzetben?

    Technika:Sagittalis síkú T1, T2, STIR, coronalis és axialis síkú T2 méréseket készítettünk. Anamnézis: jobb felkarba sugárzó zsibbadás, discus hernia C6 l.d.? A craniospinalis átmenet normális. A myelon ábrázolódó szakaszán jelzavar nem mutatható ki. A nyaki lordosis íve megtartott. Scoliosis nem látható. A csigolyatestek magassága és jeladása szabályos. A zárólemezek épek. C.IV./C.V. discuson centralisan-jobb paramedialisan 7 x 3 mm-es körülírt kiboltosulás látható. C.V./C.VI. discus ellapult, peremszéli megnyúlások között körkörös protrusioja látható, a discus-osteophyta complex a jobb lateralis recessusban és a jobb foramenben jelentős méretű, kb. 6×10 mm, bal oldalon is kb. 6×4 mm-es körülírt kiboltosulás látható, mindkét foramen kifejezetten szűkített. A myelon minimálisan modellált, benne jelzavar nem ábrázolódik. C.VI./C.VII. discus mérsékelt széles alapú szimmetrikus protrusioja látható, érdemi foramen szűkület nélkül. Az egyéb discusok jeladása csökkent, rajtuk protrusio nem látható. A gyökök kilépése szabad. A canalis spinalis tágassága egyebekben megtartott. A kisízületek épek.

    Válaszod előre is köszönöm szépen,
    Attila

    Válasz
    • Kedves Attila,

      Szívesen segítenék, de ez nagyon kevés infó hozzá.
      Hogy miért arról írtam itt:
      https://porckorong.hu/blog/sajnalom-olyan-a-gerince-mint-egy-110-evese/
      ( az emberek szeretik azt hinni, hogy egy MRI elárulja a terhelhetősgüket / a problémájuk súlyosságát / a megoldás irányát, de ez sajnos nagyon limitáltan igaz. )

      Ebben a helyzetben ha tüneteket provokál a motorozás vagy terhelés akkor átmenetileg (talán) inkább nem ajánlott – de erről mindenképp a Téged ismerő és alaposan kivizsgáló orvos véleményét érdemes megkérdezni.

      A következők abszolút nem tanács, csak egy hangos gondolkodás, hogy hasonló helyzetben én mit csinálnék:

      Hasonló helyzetben – és ha nincs olyan egyéb ténylező, ami ezt leheteltenné teszi – és ha az endurózás nagy szerelem lenne, akkor először alaposan helyretenném a nyakam, elmulasztanám a tüneteket, majd onnantól motoroznék “gátlástalanul”, viszont a motorozás óráin túl – ami jó eséllyel kétségtelenül megterheli ezt a szegmentet – kialakítanék egy olyan általános nyaki gerinc használatot, ami a motoron kívüli órákban bőven elég pihenést ad a rendszernek, hogy az jól tudja érezni magát. Ebbe kell munkát tenni, de ha a nyak megfájdult – ha nem volt valamilyen trauma – azért ritkán egy időszakos motorozás, sokkal inkább a nyak 0-24-ben felvett helyzete szokott a felelős lenni, így inkább ebben az irányban keresném a kiváltó “bűnöst”.

      De ezekről a további lehetőségekről mindenképp a Téged ismerő orvost kérdezd meg, ő fog tudni és az ő kompetenciája Rád és a helyzetedre vonatkozó pontos tanácsokat adni.
      A nyakadban lévő helyzet kezelésére pedig ha az orovosod mozgásterápiát javasol, akkor az ADT-s kollégák pontos segítséget tudnak nyújtani.

      Üdvözlettel és jobbulást kívánva:
      Máté

      Válasz

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .