A nyaki gerinc problémák és a stressz kapcsolata

Ebből a videóból azt tudhatod meg, hogyan függ össze a nyakfájás és a stressz.

A stressz a gerinc nyaki szakaszára hat a legjobban.
Ebből a videóból  kiderül, hogyan – és milyen szokásokkal tudod minimalizálni azt a káros hatást,
amivel a túltolt feszültség  idővel komolyabb nyaki gerinc problémákat okozhat.

Megnézzük a stressz mozgásszervekre gyakorolt hatásának egy tipikus útját, majd
átnézzük, hogyan lehet ezen a hatáson enyhíteni.

Amit érdemes még csinálni:

1. aludd ki magad!

A kutatás szerint a nyaki szegmentális instabilitás tünetei már ettől kiemelkedő mértékben javulnak.
Ha kipihent vagy, magasabb a stressztűrő képességed, a fájdalomküszöböd és javul a tartásod, ami a nyak szintjén mind nagy jelentőségű tényező.

2. javítsd a tartásod!

Ehhez érdemes egy modern szemléletű szakembert keresni, mert a téma egyrészt nagyon összetett, másrészt kevesen értenek hozzá igazán.
Ha egy NMPT instruktorral megjavítjátok a tested biomechanikai elrendezését, akkor egyrészt stressz ide vagy oda – sokkal jobb helyzetben fognak állni a nyaki
csigolya közti ízületeid – így kisebb lesz a sérülés vagy degeneráció esélye.  Másrész az órákon megtanulod felismerni a rossz mintát, és a szokásoddá teszed a korrekciót.

3. ha depressziós vagy, keress megoldást:

Ha megnézzük a firss MRI felvételedet, nem tudjuk belőle megjósolni, hogy a következő három évben fog-e fájni a nyakad.
( rengeteg tünetmentes ember felvétele tele van kiboltosulásokkal, meszes felrakódásokkal, degenerációkkal – mégsem fáj nekik )
Ellenben ha depressziós vagy, szinte biztosan fogsz valamilyen gerinces tünetet mutatni a következő három évben. Sajnos ebben az esetben
a hátfájás nem valódi okát – a depressziót – hanem a degenerációt kezelik – tévesen – ami így eleve kudarcra ítélt történet.

 

Ha bővebben érdekel a nyaki gerinc javításának / nyaki gerinc problémák megelőzésének az útja, akkor ebben az
anyagomban találsz bővebb információt:

https://porckorong.hu/nyaki-porckorongserv-oktatoanyag/

316 Shares

“A nyaki gerinc problémák és a stressz kapcsolata” bejegyzéshez 18 hozzászólás

 1. Köszönöm szépen a videót, nagyon értelmes, szépen elmondott anyag, élvezet volt hallgatni. Szép az orgánumod, kellemes a megjelenésed és nagyon okosakat mondtál.
  Sajnos, okos órát nem tudok beszerezni erre a célra, de a többit igyekszem betartani.
  Köszönettel: Mária

  Válasz
 2. Kedves Bene Máté!
  Szuper videó, megcsinálom!
  Köszönöm szépen!😊
  Ui. Nyaki és gerinc sérvem van.

  Üdv. Nagy Ákosné Zsuzsa

  Válasz
 3. Kedves Máté,meg fogom próbálni,de sajna nem vagyok túl kitartó.
  Sokszor észreveszem,hogy úgy állok,ülök ahogy nem szabad,akkor javitom,de a stressz már belém ivódott.
  Mint mindig,ez a video is nagyon jó,köszönöm!

  Válasz
 4. Kedves Máté!
  Sajnos kialakult nyaki porckorong sérvem van. C IV csigolyánál széles alapú centrális hernia, ami érint gerincvelőt, és a C V csigolyánál protrusio disci. Szédüléses, egyensúlyzavaros tüneteim a legzavaróbbak. Mc Kenzy terápiát ajánlott az orvos, azt kezdtem el a héten, illetve javasoltak fizikoterápiát és masszázst, amire a gyógytornász azt mondta, h szerinte masszázst ne és a melegvizet sem szabad. Csak langyos zuhany. Fejemet nem forgathatom, ne hajoljak, ne emeljek, ne végezzek házi munkát. A megadott fealadaton kívül ne csináljak semmit. Ez tényleg ennyire így kell csinálni? Vagy váltsak inkább ADT terápiára, szívesen venném a javaslatod, mert így nagyon nem jó…. Köszönöm!

  Válasz
  • Kedves Márti!

   Köszönöm a bizalmad! Mindenképp a Téged ismerő orvos véleményére kell hallgatni! Tüneteket, ill. azt, hogy mióta tart ez a dolog nem írtál – a MRI felvétel ilyen szempontból kevés infó, mert sok akár tünetmentes embernek van hasonló lelete – így sajnos nem tudok tanácsot adni ez ügyben. A gyógytornász kolléga megközelítése számomra nagyon rosszul hangzik, de ő ismer és vizsgált meg Téged, így azt gondolom, hogy hallgass rá – bár ebben a helyzetben valószínűleg megkeresnék és megkérdeznék egy olyan gyógytornász szakembert is, akit az orvosod is javasol, száz éve gerincsérvekkel foglalkozik, és kevésbé visszafogott módon áll hozzá ehhez a kérdéshez. Mivel a leveledből azt érzem, hogy a bizalom nem teljes ebben az irányban, ezért is javaslom egy másik gerinccel foglalkozó gyógytornász megkeresésért. Érdemes ez ügyben egyeztetni az orvosoddal, és bízom benne, hogy hamar megtalálod az “igazit”- akivel jobban egymásra hangolódva, kicsit komfortosabban tudjátok megoldani a kérdést.
   Mielőbbi jobbulást kívánva: m.

   Válasz
 5. Kedves Máté!

  Köszönöm a választ, a tünetek igazából márciusban kezdődtek szédüléssel, de álmomban nem gondoltam, h nyaki gerincsérvem van. A netes online edzéseket csináltam, az ülőmunka ellensúlyozására(cardio kickbox, erősítés-plankkel, jóga nyújtásnak, csavarások, stb… úgyh azt hiszem még jobban betettem magamnak, és a tünetek kb. másfél hónapja rosszabbak lettek, elnehezedtek a karjaim, zsibbadás főleg a kisujjak és gyűrűs ujjaknál, fáj a derekam is, és sokszor zsibbad a lábam ujja is, és olyan gyengének érzem, zúg a fülem is sokszor, pulzusom is felment, stb…, mert sajnos ettől az egésztől ilyen rosszullétek jöttek rám. Kardiológia, neurológia kivizsgálás volt, szerencsére semmi szervi bajt nem találtak, így magamtól mentem el egy MR-re, amit megnézett egy idegsebész és ő javasolta a terápiát. Az edzések alatt voltam manuálterápián is, ahol helyre lett téve a derekam, nyakam, de sajnos megint el van csavarodva a medencém, ezt mondta most a gyógytornász is. Az biztos, hogy nem úgy állnak egyenlőre a dolgaim mint kellene…. Természetgyógyászhoz is járok, ő segít a stresszt oldani, ami ugye kialakult ettől az egész helyzettől, mert egyedül nem merek menni sehova, félvén a rosszullétektől. (ahogy olvastam “katonalány” esetére nagyon hasonlít a dolog) Ezért tényleg bizonytalan vagyok, mert mielőbb szeretnék ebből az egészből kikerülni. Nehéz eldönteni, nekem mint laikusnak, hogy melyik terápia lenne számomra a legjobb.

  Válasz
 6. Köszönöm , nagyon sok segítséget kapunk, bár szerencsére nincsenek ilyen problémáin de ezek az ismeretek rendkívül fontosak köszönet, a sok sok törődésért😊

  Válasz

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .