Kihez ne fordulj porckorongsérv esetén?

Alapvetően jobban szeretem a pozitív kicsengésű bejegyzéseket, mint a porckorongsérv kezelés sötét oldalait, de mostanában annyi rémregényt hallok a gerincsérves pácienseimtől, hogy úgy érzem, elkerülhetetlen kitérni arra, kit kerülj el ha tényleg gyógyulni akarsz!

 1. Ne vesztegesd az időd és a pénzed a futószalag kezelésekre: Az egyik leggyakoribb probléma, amiről a pácienseink panaszkodni szoktak, hogy elmennek valahová a problémájukkal, de csak begyűjtik Tőlük a kezelés díját, majd pár perc után elköszönnek.Bármilyen nagy tudású is valaki, két perc alatt, a leleteid alapos áttanulmányozása nélkül nem fog tudni rájönni, hogy mitől fáj a hátad, és mi erre a megoldás.A gerincbetegségek gyógyítása pont attól szép és rejtélyes, hogy rengeteg dolog adhatja pontosan ugyanazokat a tüneteteket, miközben teljesen más gyógymód szükséges hozzájuk. Ha a terapeuta nem áldoz Rád elég időt, és nem nézi át a leleteidet, akkor szinte biztos, hogy nincs értelme az adott  kezelésnek.
 2. Sose vedd komolyan azt, aki lebeszél az orvosról:

  Egyszer volt egy fura élményem egy bioenergetikus Hölggyel. Az idős természetgyógyász kb. két perc alatt mulasztotta el egy sportsérülés miatt régóta fájó lábam problémáját. Távol áll az ilyesmi az eü. világképemtől, de ha valami ártani nem tud, akkor miért ne?

  A legtöbb természetgyógyászati ág – kivéve a durva behatásokat is magukba foglaló manuális technikákat- kizárólag segíthet a porckorongsérves emberek problémáján, így természetesen igen jó segítség lehet a gerincbetegségek terápiájában!

  DE!!!! (és ez egy hatalmas DE!)

  Az a természetgyógyász, aki lebeszél a hivatalos orvosi vizsgálatról, vagy az olyan vizsgálati eljárásokról, mint az MR, határozottan kerülendők! A gerincsérv túl súlyos probléma ahhoz, hogy ne vegyük komolyan, és nem feltétlen egyértelmű dolgokra építsük a gyógyítását.

 3. Kerüld el azokat, akik árthatnak is:

  Míg a legtöbb terápiás eljárás legnagyobb problémája maximum az lehet, hogy nem használ, Magyarországon van a természetgyógyászatnak egy olyan szabályozatlan ága, ami komoly károkat is okozhat egy súlyosabb gerincsérv esetén: a rosszul képzett, vagy csaló csontkovácsok.

  Egy kollégám hallotta, hogy Pécsett egy magát porckorongsérv specialistának tartó figura tart “kiropraktőr” tanfolyamot. Természetesen kíváncsiak voltunk rá, hogy mit takar egy ilyen képzés. Az emberünknek meggyőzően berendezett rendelője volt,  és arrogáns magabiztossággal részletezte, hogy ő egészen biztos meggyógyít bármilyen gerincsérvet 3 alkalom alatt. A bemutatóján elborzadtunk. Mindenféle előzetes vizsgálat nélkül iszonyú erővel ropogtatott végig egy porckorongsérves embert. Az irányok, amiket használt, és az erő, amivel kezelt bőven elég lett volna egy súlyosabb sérv kiszakításához.

  Hamar kiderült, hogy ennek a “kiropraktőrnek” egyetlen masszőri végzettsége van. Tudni kell, hogy egy “igaz” kiropraktőr hosszú évekig tanul anatómiát, biomechanikát, és radiológiát. Szégyen, hogy ilyen veszélyes kóklerek működhetnek – és árthatnak – az országban.

  Ha csontkovácsot keresel, mindenképp olyan emberhez fordulj, aki elvégezte a SOTE kétéves posztgraduális képzését, és vagy orvosi, vagy gyógytornász végzettsége van. Náluk biztos jó helyen jársz majd! Több súlyos baleset történt már az önjelölt csontkovácsok tevékenységéből kifolyólag! Érdemes tudni, hogy manipulációs kezelést (ropogtatást, csontkovácsolást) Magyarországon kizárólag orvosi végzettséggel lehet végezni!

  Te láttad már, hogy

  Megújult a Gyógyítsd meg az
  ágyéki porckorongsérved oktatócsomag?

  Ez A TELJES MEGOLDÁSRENDSZERÜNK ÁGYÉKI (DERÉKTÁJI) PORCKORONGSÉRVESEKNEK

Kiben lehet megbízni, merre  érdemes menni?

 1. Ha a téma a gerinc, akkor mindenek előtt keress egy lelkiismeretes és hiteles orvost, aki felállít Rólad egy pontos diagnózist. Ezt a lépést ma “divat” kihagyni, pedig egy pontos diagnózis a sikeres terápia elengedhetetlen feltétele.
 2. Fő csapásiránynak válassz egy olyan terápiás formát ami nem csak a tüneteket, hanem az okot kezeli. Nem szeretnék túlzottan hazabeszélni, de ezen terápiás formák  közül porckorongsérv esetén hiszem, hogy az egyik legjobb a Gerincszerviz komplex eljárása. Kiegészítő kezeléseket is lehet keresni, de fontos, hogy a fő terápiás eszköz egy oki szintű terápiás forma legyen!
 3. Az terápiás forma kiválasztása után keress egy olyan szakembert, aki partnerként kezel, megfelelő végzettséggel, tapasztalattal, és hozzáállással fog neki a kezelésednek. A legegészségesebb kombináció, ha erről a szakemberről a korábbi páciensei, és a szakma is elismerően nyilatkozik. Érdemes fórumokon, és korábbi betegektől tájékozódni!

Ha ezen pontok figyelembe vételével választasz, akkor nem nyúlhatsz mellé!

Szép napot!
m

ui:

Feliratkoztál már a porckorong.hu Gyógyítsd meg a porckorongsérved c. ingyenes email tanfolyamára? Ha még nem gyorsan pótold ezt a hiányosságot! Kattints fent a porckorong.hu menüpontra!


7 Shares

“Kihez ne fordulj porckorongsérv esetén?” bejegyzéshez 25 hozzászólás

 1. Szia Máté!

  Próbáltam mindent leírni, amit röntgen vagy MR formájában leírtak rólam. Remélem segít. Előre is köszönök mindent!!!! Katonalány
  Diagnózisok: Koponya CT, 2009. július: nagyjából rendben, vélemény: Gracilis hátsó skálai érképletek, melyek v.s.fejlődési variációnak tekinthetők.

  háti gerinc 2009.július: a háti kyphosis kissé fokozott, kisfokú balra convex scoliosos látható. A csig.testek magassága ventrálisan kissé csökkent. A csig.testek ventrális felszínén csőrképződés figyelhető meg. Az Intervetebrális rések ventrálisan kissé szűkebbek, kisfokú subchondralis sclerosis ábrázolódik.

  Nyaki gerinc, kétirányú: 2009.július A lordisis kiegyenesedett,m a C.IV-VI szakaszon enyhe kyphosos látszik. A C.VI_VII.közti rés közepesen beszűkült, a peremeken osteophyatal láthatók. A többi porcrés szabályos tágasságú, a csigolyatestek alsó zárólemezei íveltek. Csontos nyaki borda nem látható.

  C gerinc MR vizsgálat 2010.január: A cervicalis lordosis kiegyenesedett. Scoliosis nem látható. A csigolyatestek magassága, zárólemezei, jelintenzitása szabályos.
  C.V.VI résben jobb oldali medio-lateralis körülírt kiboltosulás látható, mely 2 mm-t domborodik a canalis spinalisba.
  C.VI_VII résben median discus hernia figyelhető meg, mely 3 mm-t dombordik a canalis spinalisba.
  A fenti eltérések a myelont elérik, de nem comprimálják. A gyök kilépések szabadok.
  Utolsó reumatológia szakvélemény: Hernia disci CVI.CVII protrusio medolat C.V-VBI spondyl.cerv.Kifejezett tartási rendellenesség a nyaki gerincen (kiegyenesedett C lordosis. CIV.VI enyhe kyphosis) Vertigó Kyphoscoliosos spondyl. polidisckp.dors.

  Válasz
  • Kedves Máté!Szeretném megkérdezni a véleményét az állapotommal kapcsolatba.Lassan egy éve szenvedek az erős fájdalmakól.Próbáltam már sok mindent de eddig semmi nem segített.Végre elkészült az MRI vizsgálat aminek az eredményét leírom.Jelzett jobbra convex scoliosis látszik.A háti kyphosis íve fokozódott.A csigolyatestek közép magasak ,a zárólezek épek.A ventralis peremek alatt illetve a zárólemezek mentén ventralisan elszórtan keskeny,zsíros degeneratio figyelhető meg.A ventralis peremeken csőrök,illetve kapocsképződések láthatók.A discusok víztartalma,magassága,kontúrja általában ép.A T.III.-T.IV. csigolyák közötti discuson kétoldalt laterálisan látszik kezdődő protrusio.mely a durazsákon benyomatot ad.nagyobb gyöki kompressziót nem okoz.T.VIII.-T.IX.csogolyák közötti discuson jobb oldalon mediolaterálisan látszik 5,5mm széles alapú,cranial felé hajló,5,5mm.cranio-caudalis kiterjedésű és 2,5mm ap.vastagságú protrusio,mely a myelonon jobb oldalán benyomatot ad.A myelon lefutása,vastagsága,jelmenete egyépként ép.Spondylosis thoravalis disci T.III.-T.IX.medioratealis l.d. myelon compressioval. Szeretnék tanácsot kérni mit ajánl,milyen terápiát.Köszönöm!

   Válasz
   • Kedves Lujber Jánosné!

    Köszönöm a bizalmát és sajnálom a helyzetet!

    Sajnos ahhoz, hogy pontos tanácsot tudjak adni azt illetően, hogy merre érdemes indulni, alapvetően sok más információkra lenne szükség, mint ez az MRI – ami önmagában sajnos kevés a tünetek értelmezésére.
    ( itt talál információt arról, hogy miért:
    https://porckorong.hu/blog/sajnalom-olyan-a-gerince-mint-egy-110-evese/

    Azt kellene tudni, hogy hol fáj, mire fokozódik (testhelyzet, terhelés, napszak, stressz, stb..) mire javul, mióta tart, mennyire konstans, stb… ill. pár tesztet kellene elvégezni, amivel tovább pontosítható, hogy mi okozza a problémát.
    Ennek érdekében – ha az orvosa másképp nem rendeli – egy kollégám megkeresését javaslom, aki ezen információk birtokában Önre szabott segítséget tud nyújtani.

    Jobbulást kívánva, üdvözlettel:
    m.

    Válasz
 2. Ma hallottam egy kérdést, ami szintén ide vág:

  Egy elég súlyos ágyéki gerincsérves páciensnek ajánlott a családja egy Hölgyet az ország másik végében, aki “helyre tudja nyomkodni” a porckorongsérvét.

  Bár létezne ilyesmi!

  Azonban a porckorongsérv “helyretuszkolásához” a Hölgynek az ujjaival át kelle tudni nyúlnia hát bőrén – ez talán még nem lenne megoldhatatlan feladat – a hátizmokon, a csigolyák pár centi hosszú tövisnyúlványán – ez csont- a csigolya szintén csontos ívén, ki kellene kerülnie a csigolyaíven belül húzódó gerincvelőt, annak az összes burkával, és így jutna el a jópár centi ményen húzódó porckoronghoz.

  A dolog annyira lehetsége, mint a koponyán keresztül megnyomkodni az agyat: semennyire…

  Érdemes kerülni azokat a – bár legtöbbször jó szándékú – “gyógyítókat” akik az hasonló kijelentéseket tesznek.

  Válasz
 3. Kedves Máté!
  Szeretném megtudni, hogy elég e az Ön könyvét megvásárolnom és azt ott leírtakat követve meggyógyíthatom sérveimet? Vagy jobb,ha előtte személyesen keresem fel Önt a problémáimmal. Engem már műtöttek nyaki sérvvel, lemezelve vagyok és csípőcsontból is pótolták. kb. 5 éve, de azóta is rendszeresen görcsölnek az izmaim, szinte minden hol, napi szinten, emellett rossz közérzet és depi is kísér.Szakrális részen pár éve vették észre, hogy rejtett nyitott gerinc van, ami megint csak problémát okoz, plusz egy csigolyával több van, mint rendesen kellene.Majd el felejtettem, Én annak idején egy Ukrán csontkovácsnál kezdtem egy gerincferdüléssel. Most rokkant vagyok, havi 27 ezer Ft,.-os ellátmánnyal.
  Köszönöm segítő válaszát!
                                                        Szép napot kívánok!
                                                                                                    Liza.

  Válasz
  • Kedves Liza!

   Köszönöm a bizalmát!
   A könyvet nem ajánlom Önnek! A nyaki rész elsősorban a sérült porckorong korrekcióját célozza meg, azaz a műtét elkerülését, a fájdalmak mulasztását műtét nélkül. Ha már rögzítették a szegmentet, akkor ott ilyen teendő nincsen, az izmok görcsét legtöbbször műtét után más okozza. A sérvet általában egy rossz izomegyensúly, egy rossz gerincgörbület okozza, amit a műtét nem old meg. Ezt egy erős gerinctréninggel, tartásjavítással kell megoldani. Javaslom ilyen lehetőség keresését!

   Üdvözlettel:
   máté

   Válasz
 4. Kedves Máté!        A problémám pár hete kezdödött egy erös hátfájással és alába sugárzó görcsös fájdalommal . MRI vel megállapitották  hogy lumbalis és más intravertebrális discus rendelenesség radioculopathiaval. Természetgyógyásznál probálkoztam elöször aki aki energiával gyógyit a tüneteim nagyfokban enyhültek de nem vagyok meggyőzödve róla hogy ez véglegessen megoldaná aproblémámat . Kérném a atanácsát hogy hogyan tovább? Köszönettel: Kocsis Zsuzsanna

  Válasz
  • Kedves Zsuzsa!

   Elnézését a kicsit késő válaszért, külföldön voltam, ezért a lassú válasz.
   A lelet azt jelenti, hogy a porckorongjainak a víztartalma csökkent, lelapult, és valami miatt az ideggyök is érintett.
   Szuper, hogy a term.gyógy. ilyen szép tünetenyhülést hozott! Ettől függetlenül lehet tényleg érdemes ezt a gerincet egy kicsit stabilizálni.
   Az ilyen discopathia legjobb terápiája a torna, a célzott gerinctréning, és a tapasztalatom szerint – ha nem fáj- a túrázás.
   Ezeket lenne érdemes gyakorolni, ill. ha ülő munkát végez, akkor a tudástárban leírtaknak megfelelően a helyes ergonómia kialakítását, ami a további degeneráció legfőbb megelőzője lehet.

   Üdvözlettel:
   máté

   Válasz
 5. Kedves Máté!
  Megnéztem a Misi csontkovács kezeléséről szóló videót.Felkeltette az érdeklődésemet,szerettem volna tenni nála egy próbát.
  Sajnos az ott feltüntetett telefonszám nem él.Esetleg kaphatnék róla bármilyen elérhetőséget?Cím,teljes név,ilyesmi.Esetleg másik szám.
  Nagyon köszönöm,szép napot!
  Éva
   

  Válasz
  • Kedves Éva,

   Misivel nem azért készült az interjú, mert egyet értek azzal, amit csinál, hanem mert be akartam mutatni egy ilyen kezelést.
   (Bár én is hozzá szoktam menni, ha meghúzom valamimet, de itt egy sérveseknek szóló oldalon mindenképp ki szeretném hangsúlyozni, hogy nagyon nagyon óvatosnak kell lenni egy ropogtatós kezeléssel! )
   Sajnos én is ezt a számát ismerem, de a neve alapján megtalálja a Google-n : Ségér Mihály)

   Üdv:
   m.

   Válasz
 6. Szervusz Máté,
  A tanácsodat szeretném kérni.37 éves vagyok.ápílis 26 án túlestem egy nyaki porckorong mütéten,ami egyelöre nem szüntette meg a gondjaimat.A c5-c6 os csigolyák közé ültettek be egy titán távtartó betétet.A jobb kezem továbbra is zsibbad,(igaz kicsit kevésbé) az érintett részen hátul,jobb oldalt megmaradt a nyakfájásom,ami erösödik,ha hátra mozdítom a fejem.Továbbá az általános rossz közérzet és gyengeség és szédülés.Az érdekelne föleg,hogy az elmult 3 hét után még tul korai e azt várnom,hogy elmuljanak ezek a tünetek.Javaslatodat elöre is köszönöm.
  Üdv: Tomi Szlovákiából

  Válasz
  • Szervusz Tomi!

   Mindenképp beszélj az orvosoddal, de gyakorlatilag még bőven időben vagy. Ha enyhül a gyöki nyomás, akkor szép lassan csökken a zsibbadás. Ez szépen alakul is, de még a nyakad keresi az új helyét, innen az új tünetek. Még egy-két hétig várj aztán jó lenne keresned egy McKenzie-s gyógytornászt, akivel elmulasztjátok azt a fejhátradöntős kérdést, majd bitangul ki kell javítani a tartásod, hogy a probléma ne újuljon ki megint!

   Üdv:
   m.

   Válasz
 7. Kedves Máté! 
  Én 35 éves vagyok és kb 3 hete szembesültem vele hogy gerincsérvem van, előtte nem nagyon hallottam erről a betegségről. Nagyon gyorsan történt mindent, egy napon iszonyú lábfájással kezdődött majd egy hét injekció kúra után lebénult a jobb lábam. Egyből kórház és két nap múlva már műtöttek is Pécsen az idegsebészeten mert a sérv már ki volt szakadva. Most egy héttel a műtét után azt szeretném tőled kérdezni hogy hogyan tovább, mit tanácsolsz. Engem 3 hét fekvéssel engedtek haza utána majd kontroll. De vajon biztos a fekvés a legjobb?? amúgy is súlyfeleslegem van és ez nem tesz túl jót szerintem. Hogyan térjek vissza a normális életembe?? Amúgy én is ülő munkát végeztem előtte. Válaszodat előre is köszönöm.Nóri.

  Válasz
  • Kedves Nóri!

   Teljesen jó úton haladsz: a műtét megoldotta a gyöki nyomást, most pihend ki magad, feküdj nyugodtan ,csak csináld a kórházi gyógytornász által mutatott gyakorlatokat rendületlenül – ha tényleg csak fekszel, akkor ha lehet pár óránként. Az orvosoddal mindent beszélj meg: ha már lehet, kezdj el egyenetlen talajon sétálni, majd hátizmokat erősíteni. Utána lassan el kellene kezdened valami sportot, olyat, ami segít fogni a rendszert: úszás, kondiban háterősítés, pilates, tai chi, gyógytorna, stb… A legfontosabb viszont az, hogy az ülő munka pozícióját javítsd ki, mert nagyjából ezen áll vagy bukik, hogy mi lesz a jövőbeli sorsa a gerincednek.

   Üdv:
   m.

   Válasz
 8.  
  Kedves Máté!
  Köszönöm szépen a gyors válaszodat, tanácsodat megfogadom és többször elvégzem majd a tornát a nap folyamán. Időközben elhatároztam hogy ha felépülök mindenképpen megpróbálok hozzád eljutni egy személyes tanácsadásra. Én vidéki vagyok de meg fogom tudni oldani, viszont addig szeretnék még tőled tanácsot kérni. Az egyik az lenne hogy ebben a 3 hetes fekvési időszakban ha mégis ülni szeretnék egy rövid időre, pl evés vagy internet látogatás végett akkor erre a célra a gimnasztikai labdám megfelelő e? Még terhességem alatt szereztük be mert akkor nagyon sokat segített a derékfájásomon. Vajon ez most is jó lehet? Vagy az ülésnek most semmilyen formája nem ajánlott?
  A másik kérdésem a szobabiciklivel kapcsolatos. Tavaly kaptam egy szobabiciklit mert  ez volt a legelérhetőbb sport a munka és a gyermeknevelés mellett,  erről most le kell mondanom? Vagy a későbbiek folyamán esetleg az ülés megdöntésével (ahogy ajánlottad a rovatodban) napi fél óra tekerés azért bele fér? Ki szeretném próbálni az úszást és a pilátest amiket  ajánlottál de én a biciklizést nagyon szeretem és az tényleg azért jó anyukaként mert amikor van potya fél órám akkor csak felpattanok  rá . Az ékpárnát megszeretném rendelni, az lenne a kérdésem hogy már érdemes mostantól használni vagy majd gyógyulás után kezdjem el alkalmazni? Üdv : Nóri! 

  Válasz
  • Kedves Nóri!

   Labda: oké!
   Szobabringa: előre döntött nyereggel teljesen ok.:)

   Üdv:
   m.

   Válasz
 9. Szia Máté!
  Én tavaly voltam nálad személyesen, illetve meg is rendeltem online a könyvedet már. Nekem minimális nyaki és háti gerincsérvem van. Érdeklődni szeretnék hogy most kondiba járok, én nekem mit lehet vagy mit nem lehet csinálni? Akkor azt mondtad nekem hogy olyat csinálhatok kondiba, ahol a hátam vagy fekve vagy ülve ki van támasztva. De akkor hogy fogom a hátamat erősíteni? Hiszen a hátizomerősítő gépeknél nincsen támasz. Vagy olyan mozdulatokat ahol állok de a súlyokat emelgetem? (ha folyamatosan kihúzom magamat lehet baj?)Köszönöm válaszodat.

  Válasz
  • Szia Tamás!

   Kondiban mindent csinálhatsz, a következők kivételével: guggolás, merev lábas felhúzás, hasprésen túli hasizom gyakorlatok, evezőgép.
   Amire figyelni kell: minden gyakrolatnál told be az állad, tokásíts…Ezzel megvéded a nyaki sérved, mert egy bebiztosított-védett helyzetben tartod a sérvet a nyak hátsó részének nyújtásával.
   Ami nagyon jó tud lenni: lehúzás, megtámasztott mellkasú evezés, fűrészelés (betolt állal, homorú derékkal)
   Üdv:
   máté

   Válasz
 10. Kedves Máté!
  Tanácsot kérnék tőled.2016-ban készült Mr felvételem eredménye:aThVII-VIII csigolya közötti porckorong körkörösen széles alapon elöboltosult,de a myelont nem éri el.compressiot nem képez.ThVIII-IX csigola között bal oldalon laterális recessusba elöboltosul,myelont nem éri el,bal foramenbe minimálisan bedomborodik,de gyököt nem diszkonálja.Lumbális szakaszon az alsó három porckorong protrudált,nics számottevő térszükités,gyöki kompresszió nincs.Kezdődő spondylosis.Akkor nem értem miért fáj.2006-ban volt két nyaki elöboltosulásomVI,VII csigolyánál.2016-ban már nem volt.De a nyakam azota is instabil+banyapup lett az állandó rossz testtartástól,mert fájt a durazsákkal érintkezett.Azóta sem jött helyre egyre rosszabb lett,kineotapassszal éltem.Most januárban lerobbantam,alig tudok állni,olyan,mintha mindenem égne.Vállaim,karom,zsibbadások,arban,lábban,izomgyengeség.fejem hónapig megsem tudtam emelni.Olyan,mintha az izmaim is égnének,szédülök,hidegráz,izomgörcsök,nem tudom tartani a gerincem.Szerintem gyulladásban van+ideggyulladásra is tippelek,mert arra utalnak a tünetek.Zokni láb, ujjakba fájdalom ,elkezdtek recsegni a vállaim.Egyszer már voltam dokinál szedjem a gyulladás csökkentőt,de nem javul.Ma jelenkeztembe privát ismét mondtam ,hogy nem javul.Kérdésem lehet vmit tornázgatni idegyulladás,ízületei gyulladás esetén.Elmegyek ismét Mr-re is,mert a nyakamba tű szúrások,idegi fájdalom.Esetleg 1-2 óra Shánz gallérral.Ha megmasszírozom a nyakam zsibbad a lábam .A hátamon fát lehetne vágni ,próbálok sétálni,de iszonyú gyenge mindenem.Nincs normál egyensúlyom.Mi a véleményed,javaslatod.Köszönöm a választ!

  Válasz
  • Kedves Anita!

   Köszönöm a bizalmat!
   Az MRI tényleg elég barátságos, de sajnos elég komplex dolog a gerinc témaköre,
   aminek a fájdalmát rengeteg tényező határozza meg – sokszor kellő erővel elő tud ez sajnos
   strukturális elváltozások nélkül is.

   – alvásmennyiség
   – munkahelyi stressz
   – családi kapcsolatok
   – tartás
   – mozgás mennyisége
   – napfény
   – táplálkozás
   – menstruációs ciklus mind-mind befolyásoló tényező lehet.

   Amíg az MRI barátságosabb, addig gerinc szempontból nincs igazán komoly veszélytől tartani:
   – egy kellemes mozgás,
   – a tartás rendezése/javítása,
   – sok pihentető alvás,
   – napfény,
   – egyenetlen talajon járás jó eséllyel hasznos lehet.

   Fontos szerintem egy alapos kivizsgálás, hogy nincs-e más oka ennek,
   ha nincs, akkor sem elkeseredni, hanem megvizsgálni a komolyabb szomatizáció esetleges jelenlétét.
   ( erről készítettem egy videót, ez is sokszor tényező )

   A javaslatom összefoglalva: egy alapos kivizsgálás – majd kezelni az ott megtalált okot.

   Kitartást és mielőbbi jobbulást kívánok:
   m.

   Válasz
 11. Kedves Máté!
  Olvastam már többet az állkapocsizületi problémákról. Az én tüneteim is ebbe az irányba mutatnak. Sajnos fokozódó fülzúgás, lüktetés, kattogás, időnkénti fájdalom, amit az orvosok arcideg fájdalomnak gondoltak. Nagyon szeretnék ettől megszabadulni. Leginkább a fülzúgás zavar, amit már nappali zaj mellett is hallok. Mit javasolsz, mit tehetnék. Köszönettel: Anikó

  Válasz
  • Kedves Anikó!

   Ha tényleg ez okozza a tüneteket, akkor a nyaki gerinc görbületének rendezése, a nyakizmok szokás szintű ellazításának a megtanulása szokta a végleges megodlást hozni.

   Üdvözlettel:
   Máté

   Válasz
 12. Üdvözlöm Máté én Hegedűs Zsolt vagyok Miskolcon lakom tavaly október elején műtöttek gerinc sebre október közepe fele jöttem haza a kórházból és kisugárzó baloldali far tájék tol lefelé fájdalom küszködtem egész december végéig majd egy reggeli felkelés kor valami Valami megroppant és azóta elmúlt a fájdalom de most közel egy hónapja újból előjött voltam vissza az orvoshoz írt fel érciót múlva liszt hat napost de az sem segít megszeretnélek kérdezni hogy mitől lehet ez a fájdalom bal falBal farcsont vagy másnéven ülő gumóstol lefelé nagyon fáj a combom hátsó része illetve a vádlim főleg ülésnél nem tudom hogy ez gyulladástól lehet-e vagy becsípődés kíváncsi lennék a véleményedre előre is köszönöm

  Válasz
 13. Kedves Máté!

  Mi a véleménye a LUMBALIS MRimről
  Koszonom megtisztelő Válaszát
  ADT terapeuta gyogytornaszhoz megyek.

  Lumbalis gerinc MR vizsgálat:
  Sagittalis síkú T1, T2, STIR, axialis síkú T2 súlyozott szekvenciák készültek.

  Kérés indoka: Pár napja megerőltette magát, azóta fokozódott a derékfájása és a jobb talpáig lesugárzik zsibbadással társulva.

  Lelet:

  Az ágyéki lordosis csökkent.
  Enyhe balra convex scoliosis.
  . A csigolyatestek épek.
  Az L.IV.- LV valamint az L.II.-III. csigolyák közötti discusok dehidráltak.
  Protrusio látható az L.IV.-V. csigolyák közötti discus magasságában, mely foramentől foramenig terjed, gyök compressiot nem okoz.
  Az L.III. csigolya felső fedőlapja alatt apró jelintenzív góc látható, mely oedemának megfelel.
  A csigolyatestekben helyenként zsíros degeneratio látható.
  Az L.IV. csigolya alsó ventralis részében kis kiterjedésű oedema van.
  A myelon normál jelintenzitású, a conus az L.I. csigolyatest magasságában van.

   

  Válasz
  • Kedves Anna!

   Köszönöm a bizalmát!
   Ez az MRI önmagában túl sok információt nem hordoz a probléma okát ill. mozgásterápia irányát illetően.
   infó:
   https://porckorong.hu/blog/sajnalom-olyan-a-gerince-mint-egy-110-evese/
   A kolléga megkeresésre szuper ötlet, ő ezt tesztekkel és néhány jól irányzott kérdéssel
   le fogja tudni pontosítani, hogy mi okozza a tünetet, és megtanítani a korrekcióhoz szükséges mozdulatokat.

   Mielőbbi jobbulást kívánva:
   m.

   Válasz

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .