Kihez ne fordulj porckorongsérv esetén?

2 Shares

Alapvetően jobban szeretem a pozitív kicsengésű bejegyzéseket, mint a porckorongsérv kezelés sötét oldalait, de mostanában annyi rémregényt hallok a gerincsérves pácienseimtől, hogy úgy érzem, elkerülhetetlen kitérni arra, kit kerülj el ha tényleg gyógyulni akarsz!

 1. Ne vesztegesd az időd és a pénzed a futószalag kezelésekre: Az egyik leggyakoribb probléma, amiről a pácienseink panaszkodni szoktak, hogy elmennek valahová a problémájukkal, de csak begyűjtik Tőlük a kezelés díját, majd pár perc után elköszönnek.Bármilyen nagy tudású is valaki, két perc alatt, a leleteid alapos áttanulmányozása nélkül nem fog tudni rájönni, hogy mitől fáj a hátad, és mi erre a megoldás.A gerincbetegségek gyógyítása pont attól szép és rejtélyes, hogy rengeteg dolog adhatja pontosan ugyanazokat a tüneteteket, miközben teljesen más gyógymód szükséges hozzájuk. Ha a terapeuta nem áldoz Rád elég időt, és nem nézi át a leleteidet, akkor szinte biztos, hogy nincs értelme az adott  kezelésnek.
 2. Sose vedd komolyan azt, aki lebeszél az orvosról:

  Egyszer volt egy fura élményem egy bioenergetikus Hölggyel. Az idős természetgyógyász kb. két perc alatt mulasztotta el egy sportsérülés miatt régóta fájó lábam problémáját. Távol áll az ilyesmi az eü. világképemtől, de ha valami ártani nem tud, akkor miért ne?

  A legtöbb természetgyógyászati ág – kivéve a durva behatásokat is magukba foglaló manuális technikákat- kizárólag segíthet a porckorongsérves emberek problémáján, így természetesen igen jó segítség lehet a gerincbetegségek terápiájában!

  DE!!!! (és ez egy hatalmas DE!)

  Az a természetgyógyász, aki lebeszél a hivatalos orvosi vizsgálatról, vagy az olyan vizsgálati eljárásokról, mint az MR, határozottan kerülendők! A gerincsérv túl súlyos probléma ahhoz, hogy ne vegyük komolyan, és nem feltétlen egyértelmű dolgokra építsük a gyógyítását.

 3. Kerüld el azokat, akik árthatnak is:

  Míg a legtöbb terápiás eljárás legnagyobb problémája maximum az lehet, hogy nem használ, Magyarországon van a természetgyógyászatnak egy olyan szabályozatlan ága, ami komoly károkat is okozhat egy súlyosabb gerincsérv esetén: a rosszul képzett, vagy csaló csontkovácsok.

  Egy kollégám hallotta, hogy Pécsett egy magát porckorongsérv specialistának tartó figura tart “kiropraktőr” tanfolyamot. Természetesen kíváncsiak voltunk rá, hogy mit takar egy ilyen képzés. Az emberünknek meggyőzően berendezett rendelője volt,  és arrogáns magabiztossággal részletezte, hogy ő egészen biztos meggyógyít bármilyen gerincsérvet 3 alkalom alatt. A bemutatóján elborzadtunk. Mindenféle előzetes vizsgálat nélkül iszonyú erővel ropogtatott végig egy porckorongsérves embert. Az irányok, amiket használt, és az erő, amivel kezelt bőven elég lett volna egy súlyosabb sérv kiszakításához.

  Hamar kiderült, hogy ennek a “kiropraktőrnek” egyetlen masszőri végzettsége van. Tudni kell, hogy egy “igaz” kiropraktőr hosszú évekig tanul anatómiát, biomechanikát, és radiológiát. Szégyen, hogy ilyen veszélyes kóklerek működhetnek – és árthatnak – az országban.

  Ha csontkovácsot keresel, mindenképp olyan emberhez fordulj, aki elvégezte a SOTE kétéves posztgraduális képzését, és vagy orvosi, vagy gyógytornász végzettsége van. Náluk biztos jó helyen jársz majd! Több súlyos baleset történt már az önjelölt csontkovácsok tevékenységéből kifolyólag! Érdemes tudni, hogy manipulációs kezelést (ropogtatást, csontkovácsolást) Magyarországon kizárólag orvosi végzettséggel lehet végezni!

Kiben lehet megbízni, merre  érdemes menni?

 1. Ha a téma a gerinc, akkor mindenek előtt keress egy lelkiismeretes és hiteles orvost, aki felállít Rólad egy pontos diagnózist. Ezt a lépést ma “divat” kihagyni, pedig egy pontos diagnózis a sikeres terápia elengedhetetlen feltétele.
 2. Fő csapásiránynak válassz egy olyan terápiás formát ami nem csak a tüneteket, hanem az okot kezeli. Nem szeretnék túlzottan hazabeszélni, de ezen terápiás formák  közül porckorongsérv esetén hiszem, hogy az egyik legjobb a Gerincszerviz komplex eljárása. Kiegészítő kezeléseket is lehet keresni, de fontos, hogy a fő terápiás eszköz egy oki szintű terápiás forma legyen!
 3. Az terápiás forma kiválasztása után keress egy olyan szakembert, aki partnerként kezel, megfelelő végzettséggel, tapasztalattal, és hozzáállással fog neki a kezelésednek. A legegészségesebb kombináció, ha erről a szakemberről a korábbi páciensei, és a szakma is elismerően nyilatkozik. Érdemes fórumokon, és korábbi betegektől tájékozódni!

Ha ezen pontok figyelembe vételével választasz, akkor nem nyúlhatsz mellé!

Szép napot!
m

ui:

Feliratkoztál már a porckorong.hu Gyógyítsd meg a porckorongsérved c. ingyenes email tanfolyamára? Ha még nem gyorsan pótold ezt a hiányosságot! Kattints fent a porckorong.hu menüpontra!


2 Shares
Kérdésed vagy véleményed van? Kattints ide és írd meg kommentben!

A megjegyzésedet írd a dobozba!

2 Shares
Share2
Pin