Kérdések válaszok 2.

Ebben a topicban a blogolvasók kérdéseire igyekszem mihamarabb válaszolni!

0 Shares

“Kérdések válaszok 2.” bejegyzéshez 108 hozzászólás

 1. Kedves Máté!
  CT eredményeim alapján kérem segítségét:
  A nyaki lordosys a középső szakaszon kyphosisba megy át,a rések egyenletesen beszűkültek,a canalis spinalis átlagos tágasságú,a csigolyák permszélén diszkrét spondylosis ábrázolódik.
  A C. VI-VII résben a discuson jobb oldali mediolaterális 3 mm-es hernia van,mely a recessusba terjed és a kilépő ideggyök eredését komprimálja.A többi résben a discuson kisfokú protrusio látható.
  Gondolom porckorong sérv,sajnos elég sokat fáj a fejem is,zúg a fülem,és szédülök is.Mit tudna javasolni mit tegyek?Mindenképpen szeretnék Önhöz elmenni,ha gyógyítható a helyzet.

  Temesvári Krisztina szerint:
  2010. október 13. szerda – 14:30 (Szerkeszt)
  +bejegyzés
  Sajnos a jobb karomba is sugárzik a fájdalom.Az sztk-s reumatológustól kaptam gyulladáscsökkentő szereket,meg tornát de mindeddig semmi hatása nincs,szerintem nem is lesz,azt mondta csak valami gyulladásom van,de a Hernia disci mediolateralis i.d C. VI-VII nem hiszem,hogy egy szimpla gyulladás.Véleményezése után ha Ön is javasolja felkeresem rendelőjében.
  Üdvözlettel:T Krisztina

  Zsani szerint:
  2010. október 14. csütörtök – 21:26 (Szerkeszt)
  Kedves Máté!
  16 éves vagyok, nem rég tudtam meg, hogy porckorong sérvem van.Testnevelés alól felmentettek, én mégis szeretnék valamiféle mozgást végezni.Viszont nem tudom, hogy melyek azok a gyakorlatok, amelyekkel nem ártok magamnak.Szeretek táncolni(kb. 10 évig néptáncoltam), ki szeretnék próbálni más fajta táncokat is,érdekelne, hogy ezzel nem tennék-e rosszat a sérvemnek.A futást mennyire hanyagoljam?
  Válaszaidat előre is köszönöm.
  Zsani

  Válasz
  • Kedves Máté!
   Ez van a papiromra irva:
   Néhány fokos balra konvex scoliosis, fokozott kyphosis,amelynek punctum maximuma a D. VII.csigolya magasságában van. A D. VI-X. csigolya zárólemezeimek kontúrja egyenleten. A VI-VIII csigolya közti porcrések szűkebbek. Más eltérés nem található.
   Szerezném megkérdezni hogy ez mit jelent mert nem mondtak semmit.
   Udv Ernő
   20 éves vagyok

   Válasz
   • Kedves Ernő!

    Köszi a bizalmat!
    Erről az orovosodat kellene részletesebben megkérdezni, mert az sem mindegy, hogy ez milyen papír – és a papír gyakran semmit nem jelent, a tünetek a fontosak.
    Egy minimál gerincferdülést mutat – ember nincs, akinek ennyi nincs – púposabb hátat – ez vlsz. tartáshiba – a csigolyád alsó felső részének az egyenetlenségét – ez előfordul –
    és egy kicsit vékonyabb porckorongokat a háti VI-VIII csigolyáid között. ( Ha “csak” ennyi lenne a gond, ami a papíron van, akkor szívesen elcserélném Veled az leletemet.) Ha derék v. hátfájás miatt készült a RTG, egy gyógytornász megkeresését javaslom, aki funkcionális tesztekkel kisakkozza, hogy mi lehet a probléma oka, és segít megoldani azt.

    Üdvözlettel:
    Máté

    Válasz
 2. Kedves Temesvári Krisztina!

  “CT eredményeim alapján kérem segítségét:
  A nyaki lordosys a középső szakaszon kyphosisba megy át,a rések egyenletesen beszűkültek,a canalis spinalis átlagos tágasságú,a csigolyák permszélén diszkrét spondylosis ábrázolódik.”

  Ez eddig annyit jelent, hogy a nyaki gerincének a görbülete nem a természetes, és a porckorongok megfelelő terhelését biztosító homorú görbületet írja le, hanem egy azokra erősebb nyomást kifejtő rossz tartást vett fel. Ennek az oka a hátsó nyakizmok zsugorodása szokott lenni, amit általában az ülő munka, vagy az egyoldalú sporttevékenység eredményez. A spordylosis kopást jelent, ami eddig nem tűnik vészesnek, 25 éves kor után kevés az olyan ember, aki ilyennel nem rendelkezik…

  “A C. VI-VII résben a discuson jobb oldali mediolaterális 3 mm-es hernia van,mely a recessusba terjed és a kilépő ideggyök eredését komprimálja.A többi résben a discuson kisfokú protrusio látható.
  Gondolom porckorong sérv,sajnos elég sokat fáj a fejem is,zúg a fülem,és szédülök is.Mit tudna javasolni mit tegyek?Mindenképpen szeretnék Önhöz elmenni,ha gyógyítható a helyzet.”

  Jobb oldalon egy 3mm-es porckorongsérve van, a többi porckorongon némi kiboltosuláskezdemény látható. Ez a rossz statikai helyzet, a kiegyenesedett nyaki ív következménye, ami túlerheli a porckorongokat.

  A helyzet a legtöbb hasonló esetben egész egyszerű technikákkal javítható, viszont tekintve hogy a nyaki gerincben minden “kicsi”, érdemes igen komolyan venni ezt a problémát!

  A gyógyítás 3 lépést kell, hogy kövessen:
  1. mindenek előtt a porckorongot centralizálni, hogy elmúljanak a tünetei.
  2. a rossz tartást kijavítani – hogy ne újuljon ki.
  3. a ossz ülést/egyoldalú sportot korrigálni, hogy a rossz tartás ne jöjjön vissza.

  Üdv:
  m.

  Válasz
 3. Zsani szerint:
  2010. október 14. csütörtök – 21:26 (Szerkeszt)
  Kedves Máté!
  16 éves vagyok, nem rég tudtam meg, hogy porckorong sérvem van.Testnevelés alól felmentettek, én mégis szeretnék valamiféle mozgást végezni.Viszont nem tudom, hogy melyek azok a gyakorlatok, amelyekkel nem ártok magamnak.Szeretek táncolni(kb. 10 évig néptáncoltam), ki szeretnék próbálni más fajta táncokat is,érdekelne, hogy ezzel nem tennék-e rosszat a sérvemnek.A futást mennyire hanyagoljam?
  Válaszaidat előre is köszönöm.
  Zsani

  Szia Zsani!

  Nehéz így válaszolni, mert elég kevés információt írtál! Tudnom kéne, hogy milyen sérved van, miért alakult ki ilyen fiatalon, ill. ha van MRI eredményed, akkor sokat segítene, ha bemásolnád az eredményt, vagy leírnád, hogy mit érzel!

  Tánc:
  kevés olyan tánc van, ami kifejezetten árt a gerincnek. A legtöbb javítja a tartást, egyenes, vagy kicsit homorított gerincre kényszerít, ami jó!

  A futást próbáld ki, hogy megfájdítja-e a hátad. Ha nem, akkor gyakorold! Tudom sokan írják a neten, és hangoztatják, hogy sérv esetén abba kell hagyni, de tudnod kell, hogy a gerincet a futás tengelyirányban terheli a porckorongokat, amit azok kitűnően viselnek, úgyhogy ha nem okoz gondot,szerintem bártan csináld ezt is.
  Vigyázni arra kell, hogy amennyiban “kifutottad magad” ne előre hajolva fújd ki magad, mert az viszont komolyan árthat!

  Érdemes véigolvasnod a http://www.porckorong.hu-n a tudástárat, ott részletesen le van írva, milyen gyakorlatokat érdemes végezni, és mit érdemes elkerülni! Üdv: m

  Válasz
 4. Kedves Bene Máté Zoltán!!
  12 nap fekvés,alig járás után találtam meg az Ön honlapját,nagy örömömre..:) iszonyú fájdalmak után mára jobb lett kissé az állapotom,de a bal lábam alsó részét húzza a görcs most is, és le van zsibbadva, a külső bal talpoldal, 3 két kislábujj-csak a bal oldalon..elolvastam sok írást itt..sajnos rám is igazak voltak..időben elmentem reumatológushoz,aki fizikot.t írt ki.de véletlenül sem utalt a sérvre,vagy ajánlotta volna a pihenést…így még rádolgoztam 1 hetet, tanár vagyok ,sok lépcsőzéssel jár,állással, autóztam napi 100 km-t,és 10.08-ra bekövetkezett a pokol…a mentő 2x vitt el, 12 injekció, stb..után a ct ezt mutatta: A lumbalis lordosis kissé csökkent.L I-V .szabadok a gyökök.Az L V. porckorong laposabb,dorsalisan a középvonaltól kissé jobbra egy 7-8 mm előboltosulás látzsik,,ami meghaladja a csigolyaperemet.Az elváltozás a bal S1 gyököt nyomja,a jobb oldalit kissé dislokálja. Vélemény: hernia disci, L V. S 1 dorsalis paramedialis ls.
  erre jött az idegsebész,aki a ct-tértékelve azt írta le ,és csak a lényeget írom: Az L IV:korong baloldali intraforaminalis protrusioja, az L V. korong gerinccsatornáját jelentősen zsűkítő bal túlsúlyú rupturáltnak látsz sérv. -teszem hozzá nem volt 100 % abban,hogy ki van e szakadva..pedig ézte a ct-t.
  kérem mondja meg,mit tegyek…két kisfiam van, nem fekhetek éveken át..járok masszázsra ,talán első után könnnyebben tudtam éjjelpihenni..,mindig hajnalban kezdődtek a görcsök..a bal lábszáramban végig..és a lábfejem végéig tartott..tegnap fél 6 ig tudtam aludni tompa fájalommal..kérem segítsen..mit tegyek,hogy tudjak járni ..és újra dolgozni..most is tudok,de csak rövid ideig,mert húzza a görcs..köszönettel és tisztelettel:Enikő

  Válasz
 5. Kedves Enikő!

  Igyekszem segíteni, amiben tudok, de nagyon nehezet kérdez, és több információra is szükségem lenne!

  Amit biztosan segít a jelenlegi helyzetben az, ha a sérvesedett rész alatti és feletti csigolyatestek hátsó részét kicsit megpróbálja elhúzni egymástól, mert az csökkenti a nyomást kiboltosult porckorongrész által nyomott ideggyökön.

  Ezt a következőképp teheti:

  A porckorong.hu kezdőoldalának jobb alsó részén van egy ajánló, ahol letölthet egy negyvenakárhány oldalas ebookot. Annak a végén szerepel két gyakorlat, az elsőt kellene nagyon sokat, és nagyon kitartóan végeznie! Ne aggódjon, gondot még így gyulladt állapotban sem okozhat a mozdulat, mert gyakorlatilag kizárólag csak a nyomást csökkenti a problémás szegmentban.

  2. Ha kész a fél perces nyújtózással, akkor abból a helyzetből a fájós oldali lábát nyújtsa ki a földön, a fájós oldali kezét nyújtsa a füle mellé, és egyre fokozódó erővel kezdjen el nyújtózkodni! (hamarosan próbálok erről egy képet keresni és belinkelni ide, hogy egyértelmű legyen) . Ezt tartsa ki egyre fokozódó erővel nyújtózva kb. 10-15 másodpercig, majd felváltva csinálja a az első mozdulattal, amit ez esetben ne fél percig, hanem szintén 10-15 mp.ig tartson ki!

  Természetesen ez csak egy kis gyorssegélyt jelent, de hátha segít a fájdalom múlásának a gyorsításában!

  Válasz
 6. Igen, sajnos…
  A hét első felében még előfordulhatnak ilyen hibák.
  Tegnap valaki megtámadta a porckorong.hu-t, és károkat okozott a rendszerünkben.

  A hibák kijavításáig pár szolgáltatás rövid ideig nem működik, de hamarosan megint elérhető lesz a könyveltöltés oldala, és új információk kerülnek a tudástárba, és a email tanfolyam sorozat is egy frissítésen esik át!

  Türelmüket előre is köszönöm!
  máté

  Válasz
 7. Kedves Bene Máte Zoltán!
  Feliratkoztam a hírlevélre, de nov.7-én kaptam utoljára, “Mi jó a gerincsérves embernek?” címűt, és a végén még szerepelt utalás következő részről…
  Köszönettel:
  Jávor Anita

  Válasz
 8. Kedves Máté!
  39 éves nő vagyok, szeretnék személyesen is elmenni e Gerincszervízbe, de most gyors segítséget kérnék. Szeptember elejétől fáj és zsibbad a jobb lábam, derekam, tomporom, eleinte csak éjszaka, aztán már napközben is. Mára már ritkán érzem, éjszaka már nem is fáj, napközben változó a fájdalom, zsibbadást nem is érzek. Voltam gy.tornán, fizikon, gyógyszert szedtem( mideton, nidol)Egy hete lett készen a CT eredmény ez alapján azt szeretném tudni, milyen mozgást végezhetek? A fájdalom előtt hetnte2x röplabdáztam, 2x futottam, néha tornáztam is. Leletem: az ágyéki gerincen kifejezett torsióval járó jobbra convex scoliosis látható. Az S.I. csigolya lumbalisált. A lumbosacralis átmenetben jobb túlsúlyú, középen 5mm-t elérő széles protrusio jött létre, mely a jobb forament érinti. A kisízületek kezdődő arthrosis morfológiai jeleit mutatják(szűk intervertebralis rés, deformált ízfelszínek). Mindkét sacroilicalis ízületben vacuum phenomen mutatható ki. Vélemény: L.V. discus kifejezett protrusiója.
  Nagyon örültem mikor megtaláltam ezt az oldalt, azonnal jelentkeztem a tanfolyamra, hiszem, hogy a műtét elkerülhető és teljes élet élhető a diagnózis felállítása után is. Köszönettel Kovács Enikő. 2010. 11. 29.

  Válasz
 9. Kedves Máté!

  Nemrég megkaptam az MRI vizsgálat eredményét amelyben ez áll:

  A lumbalis csigolyák szerkezete és magassága szabályos.A lumbalis gerincen balra convex scoliosis látható. Az L.V-ös discus víztartalma csökkent, a többi discus szerkezete szabályos.Az L.V-ös discusból a középvonalban illetve mellette a bal oldalon 7 mm vastagságú hernia boltosul elő, mely a bal oldali gyököt comprimalja és discolalja. A foramenek és a kisízületi rések normális tágasságúak. A durazsákban kóros jelintenzitás nem látszik. A conus medullaris a a lumbalis I-es csigolya magasságában végződik, normális szerkezetű.
  Hernia disci intervertebralis medialis et medio-lateralis L.V. l. s. Scoliosis lumbalis.

  Testnevelés alól teljesen fel vagyok mentve, viszont nagyon tanácstalan vagyok abban, hogy egyáltalán végezhetek-e otthon bármiféle gyakorlatot, amivel nem ártok a sérvemnek, de segít, hogy “formában maradjak”.
  Válaszaidat előre is köszönöm:Zs

  Válasz
 10. Szia Zsani!

  Ilyenkor mindig ledöbbenek, amikor azt hallom, hogy 20 alatt komoly sérve van valakinek. Bár a fiatalsági rekordot még mindig nem Te, hanem egy 14 éves volt páciensem vezeti a Gerincszervizben.

  Na komolyra fordítva:

  Amit kerülj el:

  – minden olyan sport és mozgás, ami előre hajlással jár.
  – kerülj el minden olyan gyakran ismételt mozdulatot, ami jobbra és előre hajlással jár! ( Ez a legveszélyesebb kombináció, tehát ha pl. a cipődet kell bekötni, akkor a jobb cipő bekötése a legrosszabb a kiboltosulásodnak, ezért ezt ügyesen old meg pl. a lábat felrakásával valamire!)

  Most elsőre lehet, úgy érzed, ezzel gyakorlatilag minden mozgást kilőttünk, de ez nagy tévedés! Gyakorlatilag pont, hogy majdnem mindent csinálhatsz, aminél nem hajlik meg a derekad.

  A biztonság kedvéért nézzük át, hogy lehet ezt megvalósítani a gyakorlatban:

  Tegyük fel lemész egy konditerembe.

  Lányként valószínűleg farizmot, hasat, lábat és tricepszet akarsz erősíteni.

  Az össze lábnyújtó – hajlító gépet használhatod, hiszen azokon nemcsak egyenes a gerinced, hanem meg is van támasztva. A csípő nyitó – záró gépek szintén teljesen biztonságosak.

  Súlyzóval bátran edzheted a tricepszed, hiszen a gerinced ott is egyenes vagy homorú. ( ha kicsit homorítasz, és az nem fáj, akkor az egy tökéletesen biztonságos helyzet a gerinced számára)

  A farizmok edzésére jó lehet az aerobic “kutyapisilős” gyakorlata, akár lábsúllyal, oldalra kirúgva is. ( ez nagyon jól edzi a gerincet stabilizáló multifidus és rotatores izmokat is, így két legyet ütsz egy csapásra)

  Ha egyenes törzzsel csinálod, akkor a kitörés is gyakorolható, akár súllyal a kezedben is, hiszen a gerinc tengelyirányban még sérvesen is terhelhető! ( Csak arra vigyázz, hogy amikor felveszed a súlyt, azt homorú derékkal tedd!)

  Konditeremben kifejezetten hasznos számodra a “lehúzás” nevű gyakorlat, ami kissé dekompressziót is gyakorol a derekadra, ami megint jó a sérvednek is.

  Az aerobic órák már neccesebbek egy kicsit. Az edzők elenyésző kisebbsége van tisztában azzal, mit szabad és mit nem, és néha merő jó szándékból borzalmas dolgokat tudnak javasolni!

  Hasizomgyakorlatok közül a hasprések lehetnek jók ( erről van egy külön blogbejegyzés, szerintem olvasd végig) , hátizom erősítések közül – ha nem fájnak- mindent csinálhatsz.

  Teljes felülést sajnos nem szabad csinálni, de vigasztaljon az a tény, hogy az semmivel nem erősíti jobban a hasat, inkább a psoas nevű izmot, ami fokozza a lordózist, ezáltal nagyobbnak láttatja a hasat és a feneket, így tehát nem maradsz ki semmiből, ami a formában tartást illeti!

  Egyéb sportok:

  – Úszni egy ilyen sérvvel akár vadállati módon és versenyszerűen is lehet.
  – A futást csak akkor javaslom, ha nagy szerelem. Ez esetben jó cipőben és egyenetlen talajon. A jó cipő nem feltétlen a méregdrága márkás, hanem a kényelmes puha talpú, ami elnyeli a talaj ütközéseit.

  – A jóga homorító gyakorlatai jók lehetnek – jógaórát mégsem ajánlok, mert ott sok az erősen káros gyakorlat is, és az oktatók ritkán tudják, de gyakran rosszul tudják, mit érdemes csinálni.

  – A túrázás tökéletes választás lehet, bár szinte látom a véleményed: az nem formálja az alakot.

  – A síelés és a sífutás is jó lehet, bár tudom ez elég szezonális dolog…

  Szóval a lehetőségek határtalanok, így nem kell kimaradnod semmiből:)

  A derekadat amúgy vlsz. alapvetően nem a sport, hanem a rossz ergonómiájú székek rombolják! Nagyon tudom javasolni a porckorong.hu tudástárának a pontjait, és azoknak a székeknek az alapos kipárnázását, melyekben rendszeresen ülsz…
  Ciki-nem ciki még az iskolában is!

  Válasz
 11. Kedves Kovács Enikő!

  Gyakorlatilag ugyanazt tudom mondani, mint Zsaninak.
  A sportok – kivéve az erősportokat, és az ész nélkül történő előre hajló nyújtásokat- a legritkább esetben okai a sérvnek. Viszont ha a rossz/ egyoldalú mozgásforma egy ülő munkával társul, akkor az nagyon káros tud lenni!

  Első körben tehát az ülőalkalmatosságaidat korrigáld! Autóba deréktámasz, az irodai székre ékpárna, a kanapéra hengerpárna és máris jobban fogja tolerálni a gerinced a mozgást.

  A röplabda mozgásanyagát sajnos nem ismerem eléggé ahhoz, hogy hitelesen tudjak véleményt mondani, ami így neten keresztül amúgy sem egyszerű, hiszen egy 7 mm-es sérv súlyossága nagyrészt attól függ, mik a tüneteid…

  Ahogy a youtube-on látom, változatos mozgás, ami jó! Sosem éri a gerincedet sok egyforma terhelés, ez pozitív oldal. A negatív az, hogy esni-kelni kell, ami azért egy kicsit ronthat a helyzeten.

  Ha a saját gerincemről lenne szó akkor azt csinálnám, hogy rettentően nagy hangsúlyt fektetnék a napi rutin helyes végzésére- ezt zömmel a párnázás és a helyes ergonómia jelenti- majd ezek után kipróbálnám mit szól a derekam a röplabdához. Ha nem tiltakozik ellene, akkor én biztos csinálnám, hiszen lelkileg többet elvesz a kedvenc sport és hobbi kiiktatása, mint amennyit eselteg a gerincnek árt -már ha árt egyáltalán…

  Persze ezt így neten keresztül nem javasolhatom…:P:P:P:P

  Válasz
 12. Kedves Máté,

  32 éves vagyok, az utóbbi félévben 3-szor kellett nagyon nehezet pakolnom, most már nem múlik a derékfájdalmam, sőt egyre rosszabb, ülés után alig tudok felállni, (ülőmunkát végzek). nap végére már teljesen ki vagyok készülve. amikor nem kell ülnöm, pl, hétvégén, akkor jobban érzem magam, és sétálni szeretek, jót tesz. de van amikor menés közbeni s fáj a derekam. Régebben is derákfájós, néhányszor becsípődött, de max, egy hét alatt elmúlt. de most már 2-3 hónapja állandó a fájdalmam, és az utóbbi hetekben még rosszabb.

  Jógáztam és az egyik jógaórán tapasztaltam, hogy zsibbad a fenekem, és volt, hogy a talpamig végig. volt, hogy a jóga után rosszabb lett másnapra a hátam, és a derekam.
  Ez nagy fájdalmam, hogy most jógázni nem merek.

  tegnap voltam MRI-n a gyógytornászom javaslatára, ez áll rajta:

  Lordosis íve kiegyenesedett. A porckorongok közül a víztartalom enyhe csökkenése és kisfokú ellapulás az L.IV/V. segmentumban ábárzolódik. Itt a porckorong hátraboltosulása a duarzsákot ap. irányban szűkíti, a szabad sagitalis átm. csupán 5 mm.
  A latero-lateralis átm. szűkített, megvastagodott ligamentum flavum miatt. Ennek következtében középvonaltól jobbra 2mm, balra 3mm latero-lateralis átm. márhető. Kisízületi arthrosis szűkíti a forament mindkét oldalon, bal oldali túlsúllyal.
  A többi segmentumokban csak lényegesen enyhébb discopathia jelei ábrázolódnak és ezek nem járnak kóros kiboltosulásokkal.
  Kisízületi arthrosis az összes lumbalis segmentumban megfigyelhető.

  szeretném megkérdezni, hogy ez mit jelent? hogyan kell ülni, hogy fel is tudjak állni utána? már reggelente félek a naptól, és várom, hogy vége legyen.

  köszönöm szépen a választ előre is.

  Üdvözlettel:
  Zsuzsa

  Válasz
 13. Kedves Máté!
  Szeretném megkérdezni, hogy milyen matracokat ajánlasz alvásra. A Dormeo matracok kozul melyiket lehetne választani – orthopedic, comfort, memory? Vagy esetleg valami mas cegtol? Szeretnem kikerni a velemenyedet es a tanacsodat ezekkel a matracokkal kapcsolatban. Az L4-L5-S1-esek okoznak nekem gondot. Elore is koszonom a valaszodat.
  Ildikó

  Válasz
 14. Kedves Ildikó!

  Nehezet kérdezel! Amíg széket és ülő helyzetet könnyű ajánlani, addig matracot nagyon nehéz. Igen gyakran tapasztalom, hogy amíg egy méregdrága csúcsmatracon fájdalmak között ébred egy sérves ember, addig egy olcsó szállodai szoba sima szivacsmatracán kivételesen jól alszik.

  Ez függ attól, hogy pontosan milyen sérved van, melyik oldalon, és milyen pozícióban alszol. Ezek ismeretében pontosabb választ fogok tudni adni.

  Addig is két általánosság:

  – a matrac legyen nagyobb kb. 10-15 cm-vel, mint Te, aki alszol rajta.
  – bármilyen helyzetben is alszol, semmiképp se legyen süppedős/túl puha.

  Válasz
 15. Kedves Máté!

  Érdeklődöm, hogy a január végi Asram-béli “gerincterápia jógával” c. kurzuson kívül – amely nekem sajnos nem alkalmas időpont most – mikor és hol lesz legközelebb ilyen kurzus? Jógaoktató vagyok, és ez a kérdés roppantul érdekel.

  válaszod köszönöm, üdvözlettel
  zsolt

  Válasz
 16. Kedves Zsolt!

  Köszönöm az érdeklődésed!
  Sajnos nem tudom még, hogy mikor lesz a következő, de abban biztos vagyok, hogy lesz még idén.

  Ha gondolod felveszlek a jógaoktatós címlistára, így ha tartok kurzust, akkor a lehető leghamarabb értesülhetsz róla.
  (Kérlek küldj egy mailt ha ehhez hozzájárulsz!)

  Üdv:
  m.

  Válasz
 17. 7 hónapja kezdődtek a panaszaim, nemigen tudtam mozogni a fájdalomtól. 4 hónapja az MRI porckorongsérvet mutatott, ám az orvos szerint nem kellett megműteni. Azóta nagy nehezen találtam egy megfelelő gyógytornászt, a panaszaim szinte elmúltak, újra tudok mozogni, dolgozni. Egy problémám még van, ill. 2. Nem tudom, milyen matrac lenne ideális, rengeteg fajtát találni az üzletekben, de egyik sem meggyőző komoly derék, ill. hátfájás esetén,a másik pedig, nem tudom, hogyan kell ülnöm az irodában. A fitneszlabdától kezdve mindenféle párnákig még egyik sem használt és már megint kezdődnek a fájdalmak, ami komoly mozgáskorlátozással jár, és napról napra egyre rosszabb. 30 éves vagyok és nem szeretném, hogy az életem hátralevő része erről szóljon. Épp elég volt ez a fél év. Válaszát köszönöm. Orsi

  Válasz
 18. Kedves Orsi!

  Jó lenne, ha be tudná másolni az MRI eredményét!
  Akkor lehet többet tudnék mondani.

  Ha le tudná írni, mik voltak a tünetei, és mit csinált, amitől elmúltak a fájdalmai, szintén sokat segítene.

  Amikor elmúltak, akkor abbahagyta a gyakorlatok végzését?

  Üdvözlettel:
  máté

  Válasz
 19. Kedves Máté!

  Diagnózisom “fokozott lordózis” a derékban. Rengeteget olvastam erről, kb. százféle gyakorlatot tanultam (és gyakorlom is ezeket). Egyvalamit viszont nem értek: miért jó nekem az ékpárna, ha az a “rossz” irányba dönti a medencémet? Elvileg az lenne a cél, hogy a derekam kiegyenesedjen, az ékpárna ennek pont az ellenkezőjét váltja ki. Ennek ellenére úgy tűnik, mégis működik… Ez nem fér a fejembe 🙂

  Válasz
 20. Kedves Gábor!

  Az ellentmondás csak látszólagos!:)

  A következő dolog oldja fel:

  1. Üléskor még a fokozott lordózisú embernek sem lordotikus a dereka, sőt!!!!!!

  Kicsit részletesebben:

  Az ember dereka alapból homorú, azaz lordotikus. Ha a gerinc alkotóelemeit, többek közt a porckorongokat egészségesnek akarjuk megőrizni, akkor tartanunk kell magunkat a természet adta gerincgörbületekhez. – Tehát az sem jó, ha a lordózisod túl nagy, és az sem, ha túl kicsi.

  Azok a nagytudású szakértők, akik lebeszélik a fokozott lordózisú embereket az ékpárnáról azt felejtik el, hogy üléskor a fokozott lordózisú egyén dereka is egy púpba hajlik át (szakszóval kifotikus lesz) annak minden porckorongokat terhelő, izmokat-szalagrendszert túlnyújtó hatásával együtt.

  Ezért az ékpárna gyakran Nekik igen jó segédeszköz az ülő munkához, hiszen nem visz át a “rossz” irányba, csak a másik “rossz” irányból az ideális helyzetbe irányít.

  Legtöbbször az álló helyzetben fokozott lordózisúnak tűnő emberek gerince igényli az ilyen fajta védelmet, hiszen az álláskor sem az ideális terhelést kapja.

  (Persze van amikor az ékpárna tényleg túl sok, de ez legritkább esetben a lordózis túlzott mértéke, hanem a túl degenerálódott porckorongok kisebb magassága miatt van így. )

  Amúgy a diagnózisodat lehet érdemes lenne újragondolni: “Csak” a fokozott lordózistól önmagában senkinek nem fáj a dereka igen gyakran a porckorongok degenerálódásából eredő szegment instabilitást “piszkálja” ki a fokozott lordózis. Erről a porckorong.hu ajánlójából letölthető kiskönyv “sérves fájdalmak sérv nélkül” c. fejezetében olvashatsz bővebben!

  A lényeg: nem feltétlen kell hinnünk a “nagytudású” szakértőnek, hanem célszerű kipróbálni mi esik jól! Míg a szakértők intelligenciája megkérdőjelezhető, a testünk jelzései sosem! 🙂

  Válasz
 21. Kedves Máté!

  Az MRI-n kapott leírást természetesen nem találom! 🙂
  Csak a CD-t, amivel nem sokat érek.
  Az orvos ezt írta: MR vizsgálat L-V discopathiát igazolt.

  A gyógytornász szerint azért alakult ki, mert alapállásban a medencémet előre tolom, évek óta.

  Az általa mutatott hasznos gyakorlatok a derék, hát izmok megerősítésére irányultak, illetve a lapockákra, McKenzie módszerrel.

  A gyakorlatokat nem hagytam abba, mégis visszajön a fájdalom.

  A gyógytornászom szerint ki kell tapasztalni, hogy milyen ülés, fekvés, matrac, szék a jó nekem, ezért próbálkozom úgy igazítani az otthoni, ill. az irodai, autó berendezéseket, hogy jó legyen, de egyenlőre még nem találtam rá a megfelelőre és közben ismét állandósulni látszik a fájdalom.

  Szívesen venném, ha lenne valamilyen megoldás ötlete a problémámra.

  Köszönettel:
  Orsi

  Válasz
 22. Kedves Máté!
  Az osztállyal minden évben elszoktunk menni korcsolyázni, amit idén jövő hétre terveztünk.Érdekelne, hogy mit javasolsz ezzel kapcsolatban.
  Válaszodat előre is köszönöm.
  Zs

  Válasz
 23. Kedves Máté!

  Sok köszönet a tanfolyamért.Igaz még csak a 3. leckénél tartok, de annyira világos és közérthető minden.A homorítás: számomra ez lett a kulcsszó.Azóta javulok…
  Próbáltam : én is a jógát., nem lett jobb.Már tudom ,miért: az előre hajlások!
  kb. 3 hete nem jógázom “rendesen”- a hátrahajlító gyakorlatokat csinálom otthon és nyújtok. Amit még csinálok a hastánc–mást most egyelőre nem. Csodák csodája mégis majdnem minden tökéletes. Ülőmunkát végzek, az ékpárnát már beszereztem.Tervezem még az úszást beiktatni. A korcsolyázás? mivel kissé előrehalított testhelyzetben történik nem javasolt?
  Előre is köszönöm a választ. Vanessa

  Válasz
 24. Kedves Máté!

  Nemrég felkerestem egy reumatológiai rendelést, mert néhány hónapja a kereszcsontnál bal oldalon időnként késszúrásszerű fájdalmat érzek a derekamban. Nem sugárzik sehová, egyetlen pontra koncentrálódik. Hol jobb, hol rosszabb, ha jobb, akkor is úgy érzem, ” mintha be lenne akadva valami” Ha kézzel tapintom – és ezt a doktornő is megerősítette – akkor egy kis csomó érezhető a csigolyánál, a doktornő szerint ez valószínűleg izomcsomó. A röntgen még nem készült, most megyek a napokban. Csak a tapasztalataidra lennék kiváncsi, hogy hasonló panaszok esetében általában mi a baj?

  Válasz
  • Kedves Mona!

   Ez a késszúrás szerű érzés legtöbbször a keresztcsont, és a legalsó – 5.- ágyéki csigolya találkozásánál lévő ízület problémája miatt jön létre.

   Legtöbbször az ülő munka, vagy egy gerincet egyoldalúan túlterhelő sport miatt a keresztcsont és a legalsó csigolya közti porckorong víztartalma csökken – kvázi lelapul- ettől közelebb kerül a két csontot összekötő két ízületi felszín, ami egy-egy rossz mozdulatnál vagy helyzet felvételénél “becsípi” az ízületi felszíneket borító ízületi tokot, vagy annak az egyik bolyhát… (Ez a késszúrás szerű fájdalom)

   Ettől meg akar óvni a szervezeted, amit egy módon tud megtenni: a két csigolya körüli hátizmokat megfeszíti.

   Ennek egy kellemetlen következménye van: ha egy izom tartósan feszül, akkor eleinte olyan lesz, mintha izomlázas lenne: kóros anyagcsere termékek halmozódnak fel benne, majd kimerül, az izomrostok összehúzódnak, és ilyenkor alakul ki ez a kis csomó az ízület környékén.

   A dolog amúgy – már ha tényleg ez a probléma – nem túl súlyos.

   Amire oda kell figyelni, hogy a porckorongodat innentől ne terheld túl, használd rendesen a gerinced, és csinálj valamit, ami segíti a porckorong anyagcseréjének a feljavulását.

   Gyakran ehhez a porblémához a derék túlfokozott görbülete, ún. fokozott lordózis is társul. Az sem túl nagy gond, de a porckorong degenerációjával kombinálva sajnos már eléggé fokozza ennek a tokirritáció-izomvédekezés kombónak a kialakulását.

   Válasz
 25. Kedves Vanessa!

  Szuper! Köszönöm!
  Mindig örülök, ha azt hallom, hogy ilyen ereje van a neten keresztüli információterjesztésnek!:)

  A korcsolyát nyugodtan próbáld ki!
  Elvileg hobbiszinten gyakorolva túl sok gondot nem okozhat!
  🙂

  Kedves Zsani!

  Szintén!
  Nyugodtan korcsolyázz!
  🙂

  Válasz
 26. Kedves Máté!

  Köszönöm szépen a gyors választ, remélem, valóban az derül ki majd röntgenből is, hogy ez a probléma. Ez az izomcsomó akár el is múlhat megfelelő gyógytornával, odafigyeléssel? Ezért is szeretném a továbbiakban kímélni a gerincemet. Ehhez magfelelő lenne az az ékpárna, ami nálatok kapható? És még egy kérdésem lenne: érdemes lenne csomtkovácshoz vagy manuálterapeutához fordulnom ezzel a problémával, tudna ezzel valamit kezdeni?

  Köszönöm előre is! Mona

  Válasz
 27. Kedves Mona!

  Ha ez a gond, akkor a röntgenen vlsz. az fog látszani, hogy a keresztcsont és a legalsó ágyéki csigolya közti rés valamilyen mértékben beszűkült, esetleg az, hogy a keresztcsont dőlésszöge fokozott. ( sajnos sem a porckorong, sem maga a tok nem látszik a röntgenen)

  Csontkovácshoz nem érdemes menni. (A csontkovács szó a hétvégi tanfolyamon végzett nem túl hozzáértő “szakember” szinonimája.) Egy jó manuálterapeuta viszont biztos, hogy érdemben is tud kezdeni valamit ezzel a kérdéssel! Oki szinten egy ügyes gyógytornász tudja kezelni ezt a problémát. ( már ha tényleg ez az ok) Ha olyan gyógytornászt tudsz találni, aki egyben manuálterapeuta is, az lenne a legjobb!

  Válasz
 28. Kedves Máté!

  Ma voltam korcsolyázni ..minden rendben van!
  Hihetetlen , hogy 1 ilyen egyszerű dolog ..mint a ” homorítás” így megváltoztatott mindent.Bocsánat a lelkendezésért , de még nem tértem teljesen magamhoz.. Már 7 éve szenvedek a hátammal, hol jobb- hol rosszabb volt .. most meg a hátrahajlások gyakorlása óta semmi.. pedig már sok mindent kipróbáltam: jóga– csontkovács- akupresszúra, fizikoterápia.. mégis ennyire egyszerű lenne? és logikus is.. ezt miért nem terjesztik sehol?
  Nálunk a jógaórán / ..erre határozottan emlékszem: bevésődőtt: a hátrahalításokkal kapcs.-ban azt tanultuk,hogy csak gyakorlott jógázóknak ajánlott , mert ha belelazulunk nagy a sérülésveszély!Ebből mi igaz? Sz.-em én most igy is csinálok homorítást és mégis jó.?? pedig a derekam a szakértők szerint fokozottan lordotikus. Így ezt nem értem, mert az eddig tanultaknak a gyakorlatban pont az ellentettje lett igaz mára.SZERENCSÉRE!:-) Szép Napot.Vanessa.

  Válasz
 29. Kedves Máté!

  A mai napon frissen megkapott MR vizsgálati leletem alapján elkeseredve kérem a segítségét.
  Az alábbiak állnak benne:
  A gerinc görbületei fokozottak.
  A rések átlagos tágasságúak.
  A csigolyák magassága megtartott, szerkezetük ksi mértékben zsírosan degenerált.
  Az S.I. csigolya corpuságban 10 mm-es haemangioma van.
  A D. VIII-as csigolya felső zárólemezén beroppanás látható.
  A canalis spinalis átlagos tágasságú.
  A conus cauda a D. XII-es magasságában van.
  A myelonban kóros jelentenzitás eltérés nem különül el.
  A csigolyákon diszkrét spondylosis jelei láthatóak.
  Az L.V/S.I. résben a discuson medialis 5 mm-es, a durazsákot kissé komprimáló hernia van.
  Egyebütt a discusokon kóros kiboltusulás nem látszik.
  A kisízületekben hypertrophiás arthrosis jelei.

  Sajnos gerincgyógyászattal foglalkozó orvosnak nem tudom jelenleg megmutatni a leletet, mert pár napon belül külföldre kell hosszabb időre mennem, és addigra már nincs mód orvoshoz kerülnöm. Annyit már én is tudok, hogy porckorong sérv… :(((
  Kérném a segítségét, hogy mit kéne még tudnom, mire vigyázzak, mit kéne tenenm, és hogyan enyhíthetnék egyenlőre orvosi segítség nélkül is a panaszaimon az Ön esetleges útmutatásaival, mellett?! Valamiféle segédeszköz, vagy fájdalomcsillapító beszerzésére csak három nap áll rendelkezésemre..
  Segítségét, tanácsát megköszönve!
  Üdvözlettel!
  Karolina

  Válasz
  • Kedves Karolina!

   Most sajnos mennem kell, este részletesen válaszolok a kérdésére!

   m.

   Válasz
 30. Kedves Karolina!

  Köszönöm a bizalmát!
  Mindenek előtt azt kell tanácsolnom, hogy semmiképp se hanyagolja az orvos meglátogatását! Ha még van három napja, akkor érdemes beiktatni valamikor. Ennek hiányában sajnos innen távolból nagyon felelőtlen dolog lenne bármiféle konkrét tanácsot adni!

  Sajnos csak a leletét csatolta, azonban ezzel sokat nem tudok kezdeni, ha nem írja le egész pontosan, mit érez, mert a lelet csak a tünetekkel összevetve értelmezhető.

  Kérem válaszoljon a következő kérdésekre:
  1. hogyan kezdődött a problémája, voltak-e előzményei, ha igen, akkor mi, és az hogyan múlt el?
  2. mit érez pontosan?
  3. mikor jobb, este reggel, vagy nincs ilyen összefüggés?
  4. van-e olyan testhelyzet, vagy tevékenység amitől mindig rosszabb lesz?
  5. Van-e olyan testhelyzet, vagy tevékenység, ami mindig megkönnyebbülést hoz?
  6. Ülni jól esik-e? mi a jobb állni/jáni vagy ülni?
  7. Kapott-e bármilyen kezelést rá, és ha igen, mi működött, mi nem?
  8. még bármi, amit fontosnak lát elmondani.

  Amíg a válaszok megérkeznek, hadd szorítkozzam csak az MR értelmezésére:

  A gerinc görbületei fokozottak.

  Ez eddig nem nagy gond. Majdnem minden 20 feletti ember gerincének fokozottak a görbületei, úgyhogy eddig még nem aggasztó a dolog.

  A rések átlagos tágasságúak.

  Ez kifejezetten jó! Azt jelzi, hogy a porckorongok víztartalma nem csökkent a kornak megfelelő mértéken túl.

  A csigolyák magassága megtartott, szerkezetük ksi mértékben zsírosan degenerált.

  Ez szintén ok.

  Az S.I. csigolya corpusában 10 mm-es haemangioma van.

  A hemangioma egy ércsomó. Az, hogy a csigolya corpusában, azaz a testében van, vlsz. azt jelenti, hogy szintén nem okoz gondot.

  A D. VIII-as csigolya felső zárólemezén beroppanás látható.

  Ez a rendhagyó forma is rengeteg teljesen tünetmentes ember gerincére jellemző.

  Ahogy kiskorunkban fejlődünk, erek látják el a csigolyáinkat, és ha bizonyos erek valamilyen oknál fogva nem szállítanak megfelelően, akkor a csigolya nem nő rendesen. Ez a fejlődési rendellenesség igen gyakori. A beroppanás emellett többek közt lehet még baleset, vagy csontritkulás következménye.

  Bár nem írta, mi a pontos tünete, de feltételezem a dereka fáj. Ha ez így van, akkor ez sem jelent komoly problémát.

  A canalis spinalis átlagos tágasságú.
  A conus cauda a D. XII-es magasságában van.

  Ez rendben van.

  A myelonban kóros jelentenzitás eltérés nem különül el.

  Ez különösen rendben van!:)

  A csigolyákon diszkrét spondylosis jelei láthatóak.

  Ez egy kis meszesedést jelent. Ilyet még a halak is produkálnak egy kor után a csigolya közti ízületeikben, úgyhogy emiatt sem kell aggódnia.

  Az L.V/S.I. résben a discuson medialis 5 mm-es, a durazsákot kissé komprimáló hernia van.

  Na ez az, ami viszont komolyabb odafigyelésre ad okot!
  Sajnos nem tudom megmondani, hogy ez az 5mm-es sérv mennyire veszélyes probléma. Rengeteg tünetmentes ember közlekedik és él ilyen, illetve ennél nagyobb kiboltosulásokkal is, míg másoknak kisebbek is okozhatnak komoly fájdalmakat.

  Az első lépésben érdemes letöltenie a porckorong.hu ajánlójából – főoldal jobbra lent – a 46 oldalas kis tájékoztató könyvet, és töviről hegyire átolvasni! Abban nagyon sok mindent megtalál, hogy mire kell figyelni, kezdve a helyes ülés, helyes sportolástól két korrekciós gyakorlatig. ( Ha beír egy címet, akkor felugrik a kezdőoldal tetejére a képernyő, vissza kell menni, és az ajánló tetején jelenik meg a letöltési link)

  Egyebütt a discusokon kóros kiboltusulás nem látszik.
  A kisízületekben hypertrophiás arthrosis jelei.

  Ez is ok.
  ez az utolsó kopást jelent a csigolya közti ízületeiben, ami szintén igen jellemző a huszonöt évén túl lévő tünetmentes emberekre.

  Jó utat kívánok Önnek, és addig is várom a tüneteinek a pontos leírását!

  Üdvözlettel:
  m.

  Válasz
 31. Kedves Máté!

  Köszönöm gyors válaszod! Feltétlen felkeresnék orvost, ha tehetném.., de időpontot kapni a Geringyógy. központba (ahonnan az orvos az MR-ire küldött) hetek, hanem hónapok kérdése. Már két héttel ezelőtt sem sikerült ekkora, mikor a vizsgálat lezajlott kapnom. Szintén akár ortopéd orvoshoz sem lehet egyszerűen, egyik napról a másikra eljutni, de ez bizonyára ismert. Én a leletem tegnap kaptam kézhez. A vizsgálatra is két hónapot vártam.
  A panaszaim már bizony sok hónappal ezelőttiek. Azt hiszem “szokásosan” kezdődtek. Fájt a hátam…, derekam, ha ültem, ha álltam, ha jártam.. Idővel ezt a körzeti reumatológus orvonak mondtam el. Ő derékgyógytornára, fizikó kezelésre küldött, más nem is történt. Mivel még térd problémák is adódtak Mesulid gyógyszert és Donna injekciót kaptam ekkor. A panaszaim nem igazán enyhültek. Ezután még jó időbe telt, mire a háziorvosom beutalójával a Geringyógyászati Központba eljutottam.
  A kérdések..:
  1., Mint fentebb irtam… Azt hittem “csak” esetleg a korommal (55 év) együttjáró derék -hátfájás,(ugynev. “majd belukad a hátam” szerűen kezdődött) ami kisugárzott idővel a farba és hasaljba, combba is. Mikor már a hasamalja részt is igen erősen érintette probáltam utána járni, és egyéb más vizsgálatokra is elmenni.., de nőgyógyszati és egyéb területek betegségét kizárták.
  2., Végtagba zsibbadást, ilyesmit nem érzek.. De ez a kellemetlen belukadós fájás már állandóan jelen van a mindennapjaimban. Változó intenzitással. Van hogy csak hátamközepén, vagy hogy deréktájt, igen sokszor lejebb ágyékban érzem. Néha annyira erős, hogy szinte hányingerem van tőle. Az ágyékba futó fájás, már sokszor a járásban is zavar, korlátoz. Ugyan fájnak a lábaim is, de volt sajnos pl. most augusztusban bokatörés, és egyéb más térdizületi fájások így nem tudom van -e valami összefüggés, kisugárzás oda is…
  Néha hirtelen mozdulatnál, nehezebb itthoni munkálatnál bele nyilalást, szúrást érzek.
  3., Igazából nem jellemző napszak. Van hogy reggel már annyira fáj, hogy alig tudok az ágyból kikelni. Estére, különösen ha aznap többet mentem jobban fáj.
  4., Hajolni, gugolni, emelni fájdalmasabb!
  5., Nincs
  6., Nem figyeltem meg nagy különbséget. Fáj üléskor is.. — ha nem feledkezem meg és közben kihúzom magam, akkor kicsit jobb — és hosszabb állás, járkálás esetén is igen fájdalmas.
  7., Mint fentebb irtam, csak pár napos enyhités hozott a fizikó kezelés.

  Talán még előbb kellett volna ezügyben orvoshoz fordulnom.., de vannak egyéb más orvosi problémáim is, közbejött a bokatörésem is, és édesanyám gondozásával is el voltam foglalva, így nem eléggé foglalkoztam a hátfájásommal.
  Most,hogy elég hirtelen külföldre kell(!) mennem, aggódom, hogyan tudok majd így meglenni és kisgyermekre vigyázni. Ezért is irtam és kértem a véleményed, segítséged.
  Elnézését kérek, hogy ilyen hosszú lére eresztettem, de hátha egy picit több támpontot adhattam.
  A háziorvosomhoz jutottam még el tegnap és Ő Tramadol -ratiopharm kapszulát irt az enyhítés érdekében.
  Szeretném kérdezni, mit tehetnék még, hogyan enyhíthetném a panaszaim és tehetném kicsit könnyebbé a mindennapokat? A “deréköv” viselése nyújthat segítséget? A porckorongsérvvel kapcsolatos email tanfolyamra jelentkeztem és várom, köszönöm a leckéket!
  Köszönöm a türelmed, válaszod, segítségnyújtásod!
  Üdvözlettel!
  Karolina

  Válasz
 32. Kedves Máté!

  Nagyön örülnék és megköszönném, ha még ma, vagy holnap tudna válaszolni a fenti levelemre!

  Üdvözlettel, köszönettel!

  Karolina

  Válasz
 33. Kedves Karolina,

  Elnézést a késésért!
  Naponta rengeteg levelet kapok, és miattuk néha pont a blogról feledkezem meg, pedig alapvetően ennek kéne az elsőnek lennie, hiszen ebből többen okulhatnak!

  Nézzük, mivel tudnál magadon segíteni:

  1. A legkönnyebb része a dolognak a hátközépi-felső hát fájdalmak, így kezdem ezzel:

  Úgy látom, hogy nem csak a derekaddal van gond, hanem lesz valamilyen tartáshibából eredő izomegyensúly gubanc is a gerinced körül, ami fájdalmakat okoz.

  Ennek a korrigálása érdemes lenne tartásjavító gyakorlatokat végezni.
  Olyanoknak próbálj utána nézni, amik a rotátor köpeny izomcsoportot, és lapockazáró izmokat erősíti. (ilyeneket hamarosan fel fogok tenni ide a blogra, mert szokás szerint csupa furcsaság van fent ilyen téren a youtubeon – ez egy kicsit jobb, mint a többi: http://www.youtube.com/watch?v=cPgEmJdDQzg&feature=related)

  2. A derekadról:

  Sajnos ez tényleg eléggé egyértelműen sérves fájdalomnak tűnik.
  Amit így sos-ben tudnál tenni:

  a.)töltsd le az ajánlóból a kiskönyvet, és nézd meg a végén a két egyszerű gyakorlatot. Csodát nem szabad tőlük várni, de már el tudsz indulni velük a dekompresszió irányába! Főleg az elsőt végezd minél gyakrabban, akár 2-3 óránként 2-3 percet!

  b.)Nem tudom merre utazol, de ha adódk rá lehetőség, próbálj ki egy ilyet:

  http://www.youtube.com/watch?v=91poDRFURR4&feature=related

  Ez nagyon jó lenne gyorssegélyként!
  Szintén a porckorong centralizálására jó.
  ( lehet jobb, ha két-három párnával a hasad alatt hason fekve lógsz)

  c. A derékövet akkor célszerű felvenni, ha tudod, hogy nehéz dolgokat kell emelgetned – pl. a babát-. Ilyenkor nagyon jól véd, de próbáld kizárólag csak annyit magadon hordani, amennyit feltétlen szükséges. (Hosszú távon a stabilizátor izmok elgyengüléséhez vezet, ami nagyon nem cél.)

  d. Ezt a gyakorlatsort is kipróbálhatod, de SZIGORÚAN CSAK AKKOR CSINÁLD, HA NEM OKOZ SEMMIFÉLE FÁJDALMAT! (Ebben az esetben szintén segít a sérved centralizálásban!)

  http://www.youtube.com/watch?v=wBOp-ugJbTQ

  Jobbulást!
  m.

  Válasz
 34. Kedves Máté!

  Köszönöm reagálásod, tanácsaid! Elnézést, ha türelmetlennek tüntem volna.., megértem, hogy mennyire elfoglalt lehetsz.
  Megnéztem az ajánlott gyakorlatsorokat .., és megpróbálom majd alkalmazni őket. A fejjel lefelé lógázásra azt hiszem nem igen lesz alkalmam..:)
  Sajnos a kiskönyvet nem tudom letölteni.., nem találom.., azaz ami könyvet itt látok arra nem mozdul az egér..:), csak megrendelni lehetne, vagy ilyesmit olvastam… Lehet, hogy nem jó helyen keresem és csak az én ügyetlenségem miatt nem sikerül?! Ha még egy picit részletesebb utmutatást kaphatnék hol találom, újra próbálkoznék.
  Fogom figyelni azokat a tartásjavító gyakorlatokat, amiket emlitesz, hogy rövidesen megjelennek itt.
  Köszönöm a derékövre vonatkozó tanácsot is.., így fogok eljárni. Kérdezném még, mi célszerűbb, tehet jobbat.., a kevesebb ülés, vagy állás, járkálás -séta? Valamint van -e olyan krém, kenőcs ilyesmi ami még segíthet?!

  Mégegyszer köszönöm a kedves segítséged!

  üdv.!
  Karolina

  Válasz
 35. Kedves Máté!

  Ágyéki sérvet és boltosulást diagnosztizáltak januárban ct-n, ezzel kapcsolatban szeretnék kérdezni tőled pár dolgot.

  1. Mennyire vehetjük készpénznek a ct-t? Azt a kis maszatot nézhetik pl a ligamentum flavanak is. 2 orvos látta a felvételeket, mindkettő mást mondott, az egyik szerint lateralisan, másik szerint medialisan nyomja a durazsákot. Kicsit érdekes… A 3. véleményt a gyógytornászom mondta, mégpedig azt h szerinte nincs sérvem. Mulligant kezelést alkalmazott rajtam, pár nyomogatás után teljesen megszűnt a fájdalom és azóta se tért vissza pedig kondizok és elég sokat ülök.

  2. Második kérdésem a passzív dekompressziós “kezeléssel” lenne kapcsolatos. Beszereztem egy gravitációs csizmát, de 1 percnél tovább sose tudok lógni egyszerre, mert bántja a bokámat. Kevés ez? Vagy ez is elég? Mennyit szabad egyáltalán?

  Nagyon megköszönném, ha válaszolnál!

  Tisztelettel,
  Dávid

  Válasz
  • Kedves Dávid!

   Tény, hogy Az MR lényegesen megbízhatóbb képet ad.
   A Gerincszervizben ennek ellenére azt tapasztalom, hogy amit a felvételt kiértékelő orvos a diagnózisra ír, az eddig mindig teljesen alátámasztotta azt, amit a betegek tünetei produkáltak.

   A lógás:

   Elvileg egy férfi porckorongjai kb. 15-20 mp után kezdenek el reagálni a dekompresszióra.
   Ha egy percet tudsz lógni egyszerre, az teljesen jó! Viszont ha bokádat védve megfeszíted magad, az sajnos sokat leront a dolog hatékonyságán. ( nekem is ez a gondom vele) A gravitációs állványokon meg lehet oldani úgy, hogy az ember felvesz egy masszív bakancsot, de a csizmában ez sajnos nem működik.

   Maximum limit nincs, gyakorlatilag gerincügyileg a lógást nem lehet túlzásba vinni. ( hamarosan kifejtem, miért nem igaz, akik azzal riogatnak, hogy ez bármi kárt tehet)

   A bokád sajnos más kérdés. Ott megnyújthatja a szalagrendszert, ami nem jó! Ezt meg kell oldani valahogy, mert így a gerincednek sem lesz annyira hatékony, mint amennyire lehetne.

   Üdv:
   m

   Válasz
 36. Sziasztok,

  A lógásos dologhoz szólnék hozzá. Máté javaslatára én is vettem egyet, ma már reggelente 10 percet lógok rajta. Sajnos azért nem többet, mert a lábfejem és a bokám addig bírja.
  És kipróbáltam masszív bakancsban is, az talán még rosszabb volt, mert nem elég, hogy a tartópánt nyomta a lábam, még a bakancs is 🙁
  De érdemes beszerezni, mert az ékpárnával és a kocsiban lévő támasszal – na, meg a tornával – együtt nagyon jó hatása van.

  Üdv,

  Zebi

  Válasz
  • Szia Imre!

   Köszi a kiegésztést!
   Amúgy most pár perce láttam az Auchan katalógusban, hogy a Robust függesztőállványt meg lehet venni 34000Ft.-ért! Ez nagyon jó ár egy ilyenért, szerintem aki gondolkodott rajta, hogy kell neki egy ilyen, de drágának találta a hetvenezres cuccokat, most érdemes…

   Válasz
 37. a kérdésem a következő volna: mi a véleménye az ugynevezett Táltosokról, akik nagy érdemmel hirdetik a porckorongsérv javulását? igénybe e lehet venni az ilyen segítséget. köszönöm!

  Válasz
 38. Kedves Máté,

  decemebr végén voltam nálad, és azóta elég jól vagyok, utólag is köszönök mindent – járok pilatesre, nagyon szeretem, talán jobban, mint a jógát.
  Viszont szeretnék most fogyni is, ezért szeretnék eljárni fittness terembe, cardio és súlyzós edzésre, szeretném megkérdezni, hogy a cardio esdzés javasolt-e ágyéki gerinc problémára (LVI, LV).
  futópad, bicikli stb.

  Köszönöm előre is!

  Zsuzsa

  Válasz
  • Kedves Zsuzsa!

   Persze!
   Azt, hogy elkerülni mit kell, azt tudod, amúgy meg mozogj bármit, ami jól esik, és ami nem okoz fájdalmat sem közben, sem
   másnap reggelre. A futópad és a bicikli teljesen jó, lehet még ellipszis tréner, úszás, kocogás…Gyakorlatilag bármi, ami cardio.
   A súlyzós edzés is hasznos lehet!

   Üdv:
   m

   Válasz
 39. meg egy kerdes,kaptam a szulinapomra egy legg-magic nevu torna gepet,ezen a comb belso izmait lehet edzeni,mivel fogytam 25 kilot,szuksegem van bizonyos erosito gyakorlatokra is,rosszat teszek magamnak ,ha mertekkel kb 3szor egy heten hasznalom ezt a gepet?koszonom,andrea

  Válasz
  • Szia Andrea!

   Ha jól emlékszem ,hogy a leg-magic az a gép, amire ráállsz, és összehúzod a lábaidat, akkor használd nyugodtan!
   Ha szerencséd van, nem csak a lábadnak és a farizmaidnak, hanem még a geirncednek is jót fog tenni. 🙂

   Üdv:
   m

   ui:
   rendezőelv:
   ha már fáj a gerince vkinek, akkor követhető az elv: ha fáj rossz, ha nem fáj , akkor ok.

   Válasz
 40. Kedves Máté!

  Pár hete elkezdtem úszni. A vízben megszűnik minden fájdalmam, viszont amikor vége az edzésnek alig bírok hazamenni,úgy fáj a derekam…
  Nem tudom, hogy ez egy idővel jobb lesz…?
  Válaszodat előre is köszönöm.
  Üdv,
  Zs

  Válasz
 41. Kedves Máté!

  Tanácsodat megfogadva itt teszem fel a kérdéseimet, amelyek a blogbejegyzések átolvasása után csak bővültek 🙂
  1. Milyen a természetes ágyéki lordózis, s milyen a fokozott?
  2. Porckorongsérvesnek segít e a kosmodisk?
  3. Amikor sántikáltam és nagyon fájt a combom hátsó felének a közepe, akkor csak úgy tudtam lehajolni, hogy a fájós lábamat felemeltem és követte hátrahajlással az előrehajlásomat. Ez is a sérv egyik jele volt vagy más valami? Mikor vmi vhol nagyot roppant bennem, akkor megszűnt a combfájás, normálisan előre tudtam hajolni, de a talpam egy része elzsibbadt.
  4. Az ebookban van egy fénykép egy túrabicajosról, hogy mennyire terheli a porckorongját. De a hagyományos férfibicajok is terhelik a gerincet? Ott az ember ki tudja magát húzni, egyenesen ülni. És a szobabicaj?
  5. A négykézlábos nyújtógyakorlatnál milyen pozicióban van a lábfej? Magam felé kell feszíteni? Ettől a gyakorlattól olyan kellemes csípéseket, bizsergéseket érzek elejében a talpamban, aztán megszűnik vagy zsibbadtá válik
  6. Mivel a munkahelyemen kivitelezhetetlen az ék alakú párna használata, gondoltam hegesztek magamnak egy olyan széket, amelynek az ülőrésze eleve szög alatt van! Csak milyen fokot zár be az ék hegyesszöge? Hungarocelllel bélelném a 36*36 cm ülőrészt
  7. A gyógytornász azt mondta, hogy a porckorong olyan mint a vöröshagyma, hogy vannak rétegek, s egyegy rossz mozdulat vagy akármi elszakít egy réteget, és utoljára kijön a közepén található zselés anyag, s az okozza a galibát. Na már most az Ön honlapján az van, hogy a két csigolyát távolítsuk el egymástól, törekedjünk a helyes testtartásra és a porckorong visszamegy a helyére. De mi van az elszakadt rétegekkel? Összenőnnek?
  8. Ha majd egyszer sikerül visszatornázni/nyújtani a porckorongot a helyére, akkor is nagyon vigyázni kell, hogy mit csinálok, vagy olyan leszek, mint a többi ember. Mert a munkahelyemen most nem emelgetek nehezebb lemezeket, szerszámokat, de hosszabb távon inkább a szellemi munka felé kellene koncentrálni
  9. Leg magic/toner-nél nem probléma, hogy a fogantyú elég alacsonyan van, és kissé meg kell hajolni tornázás közben? Vagy ne kapaszkodjon az ember húzza ki magát? A Twister részét szabad e használni?
  10. Fitballon milyen torna engedélyezett?

  Válaszait előre is köszönöm, üdv Joci

  Válasz
 42. Kedves Joci!

  Tanácsodat megfogadva itt teszem fel a kérdéseimet, amelyek a blogbejegyzések átolvasása után csak bővültek

  Köszönöm! Rengetegeg kérdést és emailt kapok, ezért pár hete mindenkinek azt mondom, hogy inkább itt tegyétek fel ezeket a kérdéseket. Ennek az az oka, hogy ilyen módon sokkal többen tudnak épülni a gyakran hasonló problémákra adott információkból.

  1. Milyen a természetes ágyéki lordózis, s milyen a fokozott?

  Ez egy nehéz kérdés.
  A természetes ágyéki lordózis definíciója helyett egy gyakorlatias megközelítéssel élnék : olyan, ami biztosítja a gerinc ideális terhelési viszonyait.

  A fokozott az, amikor oldalról nézve túl homorúnak látod a derékgörbületet. Ha érdekli a táma Seyfarth: Gyermekedről van szó c. könyvében sokat olvashat róla függő tartás néven.

  2. Porckorongsérvesnek segít e a kosmodisk?

  A kosmodisk egy gumicsík.
  Szerintem kb. annyira, mint amennyire a hasmenésen…:-/

  3. Amikor sántikáltam és nagyon fájt a combom hátsó felének a közepe, akkor csak úgy tudtam lehajolni, hogy a fájós lábamat felemeltem és követte hátrahajlással az előrehajlásomat. Ez is a sérv egyik jele volt vagy más valami? Mikor vmi vhol nagyot roppant bennem, akkor megszűnt a combfájás, normálisan előre tudtam hajolni, de a talpam egy része elzsibbadt.

  Olvas el a sérv oka c. részt a http://www.porckorong.hu tudástárában.
  Ott látni fogja, hogy a sérv hogyan nyomul rá a kilépő ideggyökre. Ha simán előre hajolsz, akkor a csigolyái elülső részét még jobban összenyomja, ami növeli az ideggyök nyomását. Ha felemeli a lábát előre hajláskor, akkor viszont a csigolyatestek párhozamosan állnak, így nem fokozódik a nyomás.

  A roppanás akkor történik, amikor a csigolyáit erővel elhúzza egymástól. Ez ÁTMENTILEG gyakran csökkenti a nyomást a gyökön. Viszont ha ezt a távolítást olyan mozdulattal éri el, ami a porckorongsérvnek nem jó, akkor a gyök újabb részeinek a nyomását teremted meg – eredmény: lábfejfájdalom. ( Erről részletesebben a http://www.porckorong.hu tudástárának mi a veszélye a csontkovácskezelésnek részében olvashat)

  4. Az ebookban van egy fénykép egy túrabicajosról, hogy mennyire terheli a porckorongját. De a hagyományos férfibicajok is terhelik a gerincet? Ott az ember ki tudja magát húzni, egyenesen ülni. És a szobabicaj?

  Minél egyenesebben ülsz, annál jobb…
  Vannak új szobabicajok, melyeknél már meg van támasztva a derék…
  Na az nagyon jó!

  5. A négykézlábos nyújtógyakorlatnál milyen pozicióban van a lábfej? Magam felé kell feszíteni? Ettől a gyakorlattól olyan kellemes csípéseket, bizsergéseket érzek elejében a talpamban, aztán megszűnik vagy zsibbadtá válik.

  Nem annyira lényeg a láb helyzete! Rendezőelv, hogy nagy erővel, és laza derékkal nyútózz. Olyan legyen a lábtartás, amiben ez a legnagyobb hatékonysággal megvalósítható. Ezt inkább Te érzed!

  6. Mivel a munkahelyemen kivitelezhetetlen az ék alakú párna használata, gondoltam hegesztek magamnak egy olyan széket, amelynek az ülőrésze eleve szög alatt van! Csak milyen fokot zár be az ék hegyesszöge? Hungarocelllel bélelném a 36*36 cm ülőrészt

  8,5 c. legyen az ülőrész hátsó részének a magassága, ha az első részét vesszük a nullának.

  7. A gyógytornász azt mondta, hogy a porckorong olyan mint a vöröshagyma, hogy vannak rétegek, s egyegy rossz mozdulat vagy akármi elszakít egy réteget, és utoljára kijön a közepén található zselés anyag, s az okozza a galibát. Na már most az Ön honlapján az van, hogy a két csigolyát távolítsuk el egymástól, törekedjünk a helyes testtartásra és a porckorong visszamegy a helyére. De mi van az elszakadt rétegekkel? Összenőnnek?

  Pontosan.
  Hegesedéssel gyógyulnak, mint a kezed, amikor elvágod.
  Az sem lesz olyan, mint a gyári, de attól még igen jól használható.

  8. Ha majd egyszer sikerül visszatornázni/nyújtani a porckorongot a helyére, akkor is nagyon vigyázni kell, hogy mit csinálok, vagy olyan leszek, mint a többi ember. Mert a munkahelyemen most nem emelgetek nehezebb lemezeket, szerszámokat, de hosszabb távon inkább a szellemi munka felé kellene koncentrálni

  Nem feltétlen!
  Ha valaki ülve végez munkát, az a lenagyobb teher a gerincnek. Ha napi párszor felemelsz dolgokat, az lényegesen kisebb teher, mintha egész nap ülve dolgoznál…Ott nagyon nagy a terhelés.
  https://porckorong.hu/mitol-alakul-ki-porckorongserv/
  Vigyázni minden esetben nagyon kell majd rá!

  9. Leg magic/toner-nél nem probléma, hogy a fogantyú elég alacsonyan van, és kissé meg kell hajolni tornázás közben? Vagy ne kapaszkodjon az ember húzza ki magát? A Twister részét szabad e használni?

  De!!!!
  Ez gond!
  Ha viszont kihúzod magad, akkor is simán tudod erősíteni a lábaidat.
  Úgy ez a mozgás teljesen veszélytelen.

  10. Fitballon milyen torna engedélyezett?

  Ez viszont egy kicsit nagyobb lélegzetvételű kérdés.
  Hamarosan születik róla egy hosszabb bejegyzés itt a blogon.

  Válaszait előre is köszönöm, üdv Joci

  Én pedig köszönöm a bizalmát!
  Remélem tudtam segíteni.
  Üdv:
  m

  Válasz
 43. Kedves Máté!
  Gyakorlatilag 10 éve fáj szinte elviselhetetlenül a derekam. Egész életemben ülőmunkát végeztem, így már tudom miért. Most 62 éves vagyok és túlsúlyos. 4 éve mentem nyugdíjba azóta takarítok. Ezt a munkát 2 éve csak fájdalomcsillapítókkal tudom megoldani, de már a napi 1 órára redukált munka sem megy. A derékfájás miatt előregörnyedve mentem, de egyszer elkezdett kattogni a bal combomon belül valami, (minden lépésnél) azután, kívül a combforgóból egy iszonyatos nyilallás a lágyékba, és járóképtelen lettem. Ez 2 hete történt. Az én hatalmas szerencsémre egy héten belül megtaláltalak és megvettem a könyved. 5 napja végzem a gyakorlatokat. Szerintem még a most végzett gyakorlataim sem hasonlítanak arra amit leírtál. Egyelőre képtelen vagyok úgy és annyiszor megcsinálni, de már érzem a derekam, (eddig egy betontömb volt) érzem a csigolyáimat és a lumbágós részek annyira kellemesen fájnak, nyúlnak a gyakorlatok alatt, hogy az hatalmas öröm. Kétségem nincs afelől, hogy rendbe jövök. Ma, az 5. napon már nem vettem be fájdalomcsillapítót és botok nélkül mozgok a lakásban, kihúzott háttal.
  Elnézést a hosszú bevezetőért, de a kérdésem az: összefügg-e a comb-lágyék fájdalom a gerincemmel, vagy különálló dolog. Ha kimozdult, vagy kilazult ott bent valami, (most is kattog, és időnkét roppan egyet) tudok-e rajta tornával segíteni. A comb-lágyék fájdalom is enyhült, de utcára menni még nem merek vele. Kérlek orvoshoz ne küldj, (csak ha nagyon muszáj) mert 10 éve hónapokig jártam oda feleslegesen.
  Köszönettel és szeretettel Pályi Sándorné (Ica)

  Válasz
  • Kedves Pályi Sándorné!

   Nagyon szépen köszönöm a bizalmad!

   Most 62 éves vagyok és túlsúlyos. 4 éve mentem nyugdíjba azóta takarítok.

   Sajnos az ülő munka már tudod, miért teszi tönkre a porckorongokat, viszont a túlsúly – ezért a kijelentésére a kollégáim lehet morcosan fognak nézni- de nem számít annyira a deréknak. A túlsúly többsége tengelyirányban terheli a gerincet, így -bár tény, hogy jobb nélüle- de ritkán ezen múlik!

   A takarítási munkák többségét meg lehet oldani gerincbarát módon – bár tény, hogy van, amit nagyon nehéz.

   Ezt a munkát 2 éve csak fájdalomcsillapítókkal tudom megoldani, de már a napi 1 órára redukált munka sem megy. A derékfájás miatt előregörnyedve mentem, de egyszer elkezdett kattogni a bal combomon belül valami, (minden lépésnél) azután, kívül a combforgóból egy iszonyatos nyilallás a lágyékba, és járóképtelen lettem. Ez 2 hete történt.

   Ajaj…
   Hiába kéred, sajnos nem tudom azt mondani, hogy ne menj orvoshoz! Tudom a gerincbetegség kapcsán igen sokat csalódhattál az orvosi ellátásban – nem véletlenül. De ez sajnos nem gerinc eredetű történetnek tűnik. Erre biztosan gyors és hatékony megoldást fog tudni az orvos szolgáltatni.

   Az én hatalmas szerencsémre egy héten belül megtaláltalak és megvettem a könyved. 5 napja végzem a gyakorlatokat. Szerintem még a most végzett gyakorlataim sem hasonlítanak arra amit leírtál. Egyelőre képtelen vagyok úgy és annyiszor megcsinálni, de már érzem a derekam, (eddig egy betontömb volt) érzem a csigolyáimat és a lumbágós részek annyira kellemesen fájnak, nyúlnak a gyakorlatok alatt, hogy az hatalmas öröm. Kétségem nincs afelől, hogy rendbe jövök. Ma, az 5. napon már nem vettem be fájdalomcsillapítót és botok nélkül mozgok a lakásban, kihúzott háttal.

   🙂 🙂 🙂 🙂
   Szuper!!!!
   Nagyon remélem, hogy mielőbb célt érsz vele!
   A gyakorlatokban hatalmas erő van ilyen szempontból. Gyakorlatilag beállítják a csigolyatesteket abba a pozícióba, ahol a legjobban tudod távolítani őket, és így gyakorlás közben a dekompresszióval szinte “visszahúzod” a kiboltosulást, “feltanítod” az izomzatot a stabil gerinc elérésez szükséges munkára anélkül, hogy a hagyományos torna irritációjának a veszélyének kitennéd a sérült ízületet.

   Elnézést a hosszú bevezetőért, de a kérdésem az: összefügg-e a comb-lágyék fájdalom a gerincemmel, vagy különálló dolog. Ha kimozdult, vagy kilazult ott bent valami, (most is kattog, és időnkét roppan egyet) tudok-e rajta tornával segíteni. A comb-lágyék fájdalom is enyhült, de utcára menni még nem merek vele. Kérlek orvoshoz ne küldj, (csak ha nagyon muszáj) mert 10 éve hónapokig jártam oda feleslegesen.

   Sajnos ezt így nem tudom pontosan. Első körben ez nem gerinc eredetű sérülésnek tűnik. Ha szépen javul, akkor lehet rendbejön magától is, de az ilyeneket érdemes megmutatni orvosnak! Erről semmiképp nem beszélnélek le, bár ha szépen javul, akkor…

   A gerinced fájdalmára a gyakolratok és a könyvben található betartani valók nagyon jó hatással lesznek. A legtöbben 5 nap után még nem tudják érezni azt a fajta húzást-nyúlást, amit Te pontosan leírtál! Ez azt jelzi, hogy már képes vagy tudatosan leküzdeni az izomvédekezést/nincs akkora izomvédekezés ami nagyon jó jel!

   Sok sikert a gyakorláshoz, ha bármiben tudok segíteni, írj nyugodtan!

   Üdvözlettel:
   Máté

   Válasz
 44. Kedves Máté!
  Nagyon köszönöm, hogy ilyen gyorsan válaszoltál, ez sokat segített.
  Így megtaláltam a tökéletes választ a másik problémámra: „csípőkopás”. (Minden szindróma tökéletesen egyezik.) Valóban, ezen a gondon is sokat segít az általad kidolgozott mozgássorozat.
  Azért írok, mert a kezeim is zsibbadtak. Mégpedig annyira, hogy zuhanyozás közben is le kellett engednem, és minden éjjel, reggel, arra ébredtem, hogy érzéketlenek a kezeim. Néhány perc alatt rendbe jöttek. Ez azért nem zavart, mert mind a két kezem zsibbadt. Ha csak a bal zsibbad, akkor szív problémára gyanakodtam volna. Egyszer azt olvastam, hogy minden zsibbadás keringési probléma, de nem merültem bele a témába. „Ez van” így fogtam fel.
  De ma, teljesen ledöbbentem, amikor rájöttem, hogy nem zsibbadnak a kezeim. Sem éjjel, sem nappal, sem pasziánszozás közben, amikor az egérrel kattintgatok. (Bocs, de ez bántott a legjobban, állandóan abba kellett hagynom.) Erre pedig nem dogoztam rá. Elképesztő! (és ez még csak 6 nap)
  Amit csinálok: naponta 2x-3x, ma, már 4x a mozgássorozat. Állandóan figyelek az ülésre, állásra, fejtartásra, alvásra, a monitort feljebb emeltem. Már mindenki észrevette, hogy mintha karót nyeltem volna olyan vagyok. De ezek a dolgok nem nehezek, nekem nagyon könnyen mennek, sosem esek vissza a rossz tartásba.
  Nem fogok állandóan írogatni, de ez még nagyon kikívánkozott belőlem, mert annyira örülök.
  Azt gondoltam, hogy ha egy valaki elolvassa amit írtam, és segítek neki, akkor már én sem éltem hiába.
  Köszönettel és szeretettel, Pályi Sándorné (Ica)

  Válasz
 45. Szia Máté!

  2011. 03. 18-án jártam nálad, ágyéki sérvvel. A mozgássorozat amit javasoltál, három hete javítja a mozgásomat és közérzetemet. Az éjszakai fájdalom a jobb fenékben is múlóban van, de ha vízszintesen lefekszem akkor minden esetben jelentkezik a fájdalom hosszabb-rövidebb időre. Szorgalmasan tornázom továbbra is és remélem, hogy ez is megszűnik.
  Üdvözlettel Kovács Enikő.

  Válasz
 46. Kedves Máté!
  Múlt hét kedden (április 12-én délelőtt) voltam nálad (akkor magázódtunk, de ha nem gond tegeznélek, kb. egyidősek vagyunk) egy jókora L5-S1 ágyéki sérvvel. A mozgássorozatot amit akkor megbeszéltünk (ellentétes kar-láb nyújtás négykézláb, lábnyújtás négykézláb és hanyattfekvésben nyújtózkodás a kezekkel) elkezdtem csinálni, de lehet hogy valamit nem jól csinálok vagy elsőre túl sok a mennyiség (2×10 30mp-es kitartásokkal és ezt kétszer egymás után, összesen 3-szor a nap folyamán), mert megint jobban fáj a lábam, derekam. Kérlek, adj tanácsot, hogyan folytassam a tornát! Köszönettel: Mogyorósi Edit

  Válasz
 47. Tisztelt Bene Máté !
  Deréktáji porckorong előboltosulás mellett hónapok óta nyaki problémával szenvedek. 20 éve hivatásos gkv. vagyok, szinte minden második nap váll és nyak közti fájdalommal kűzdök, ami a csuklyás izom csomósodásával is jár. RTG alapján a nyaki lordosis kiegyenesedett, a csigolyatestek alsó dors. peremei megnyúltak. Enyhe mészlerakódás is megfigyelhető. A váll-, nyak-, csuklyásizmok merevek, feszültek, és napi 2-3 óra vezetés után erősödő fájdalom miatt már hosszú hónapok óta fájdalomcsillapítókon élek. A fizioterápia semmit sem segített, sőt inkább erősítette a fájdalmat, a gyógytorna se mutatott javulást az állapotomban. Az izomcsomókat masszázzsal sem lehet eltüntetni, szinte folyamatosan jelen vannak. A legfontosabb célom, hogy a lassan napi rendszerességgel szedett fájdalomcsillapítókat el tudjam hagyni. Kérdésem, tud-e ebben segíteni nekem ?
  Köszönettel várom válaszát : Lelkes Norbert

  Válasz
 48. Helló Máté!
  Egy éve meglévő L V, mediálisan elterülő meszes sérv esetében,érdemes még tornázni? probálkozni?Már sokmindent kipróbáltam,közben szétment a térdem egy csontkovács kezelésen mind kettő fáj azóta.A fáldalom elviselhető a derekamban,de a zsibbadás már nem.Szóval legyen mütét?

  Köszi:Gergő

  Válasz
  • Szia Gergő!

   Veszélyes dolog ez a csontkovácshoz járás. Sejtem melyik mozdulat lehetett: a beteg a hasán fekszik, 90 fokban hajlított térddel. A csontkovács megfogja a sarkát és a lábujjpárnáit, majd ránt egyet balra, aztán jobbra…Hogy ez mire jó, még sosem sikerült rájönnöm…De jó sok embernek okozott már porcleválást a térdében…Borzalom!

   Műtét:
   Ebben a döntésben én nem tudok segíteni. Az orvosodé és a Tiéd a döntés!

   Sok sikert a zsibbadás elmulasztásához!
   m.

   Válasz
 49. Enikő:

  Köszönöm a visszajelzést, kitartó gyakorlást!

  Edit:

  Köszönöm! Én is fel akartam ajánlani a tegező formát, de meg szoktam várni a Hölgyet…

  Egyelőre nincs szükség különösebb tanácsra. Sajnos egy ilyen méretű sérvnél nem várható gyors javulás. Ilyen helyzetben még rengeteg dologtól függ az ember aktuális állapota. Többek közt: stressz – mennyire feszült az izomzat emiatt, alvásmennyiség és az előző néhány éjszakai alvási pozíció, menstruáció időpontja, előzetes terhelés – pl. hosszú ülés, még az időjárás változások is…

  Egy hét dekompresszió erről a szintről még kevés ahhoz, hogy stabil és mindentől független javulást érezz, de reméljük a legjobbakat, és bízzunk benne, hogy hamarosan ez a fázis következik!

  Ennek ellenére a tanácsok:

  A mennyiséggel biztos nincs baj! Ha jól csinálod őket, akkor egy védett helyzetben távolítod a csigolyatesteket, így ezek semmiféle gondot nem okoznak.

  Amire nagyon figyelj:

  1. Ne feszítsd meg a derekadban az izmaidat, amikor a négykézláb nyújtást csinálod. Tartsd lazán, és mindenképp legyen egyenes a derék, ne engedd behomorodni.

  2. Ez igaz a négykézláb karnyújtásra is. Ha úgy érzed, túl sok a gyakorlat, akkor ne vegyél vissza a három sorozatból, hanem ezt egyszerűen hagyd ki!

  3. Mindig tudatosan lazítsd az izmokat, miközben nyújtasz.

  Kitartást, és türelem!( tudom ilyenkor a legnehezebb)
  Üdv:
  m

  Válasz
 50. Pályi Sándorné Ica:

  Köszönöm, hogy megosztottad ezeket a dolgokat!
  Remélem többeknek segítesz és adsz lendületet ezzel!

  Üdv:
  m.

  Válasz
 51. Kedves Máté!
  Köszönöm a tanácsaidat! Azt hiszem az a gond, hogy a lazítás nem megy még tökéletesen. De gyakorolok szorgalmasan 🙂
  Üdv: Edit

  Válasz
 52. Kedves Máté! Írtam kb 2 hete, de nem látom és választ sem kaptam. Kérdésem regisztrálnom kell, hogy ezt megtehessem??? Üdv: Andi

  Válasz
 53. Szia Máté!

  Zoltán vagyok. Biztos emlékszel rám még videóra is felvettem ahogy pl: edzek, s mondtad mennyire fanatikus, s tudatos vagyok. Még Januárban voltam nálad, s az általad felállított 5 gyakorlatot napi 2szer csináltam. De már ebből 3at-4et s napi egyszer mert reggel lógok, s délután csinálom a gyakorlat sorozatot. Azt mondtad, hogy esetemben fél év vagy 1 év múlva érzek majd javulást de mivel Te magad is mondtad, hogy nagyon eltökélt vagyok így már 1 hónap után éreztem a javulást. Mondjuk nem csoda hiszen minden alkalommal ömlött rólam a víz!:))
  Nagyon Köszönöm Neked!
  Viszont a napi kétszeri 45perces programtól izomzatilag nagyon lefogytam (szálkásodtam). A váll izmok a kar. És itt jön a nagy kérdésem.
  Szeretném megkérdezni, hogy ha pl: az ellentétes kéz láb nyújtást ( fekve ) úgy csinálom, hogy a kezeim a tarkómon s ezzel a nyakamat nyújtom, s közben a jobb lábam fent, s a bal lábamat tudatosan nyújtom, ezzel is tudok eredményt elérni??? Tehát a nyakam s a jobb/bal lábam nyújtom. Azért kérdem ezt mert minden gyakorlat úgy a leghatékonyabb ha a kezünket is nyújtjuk de. Ha én úgy csinálnám, hogy a nyakamat fogom s pozicionálva nyújtom magam fekvő helyzetben akkor is elérhetem a dekomperessziót???
  Egyébként nagyon vizualizálva csinálok minden gyakorlatot, s érzem így is, hogy távolodnak el a csigolyáim. Nos mit mondasz erre? Nagyon kíváncsi vagyok mert ha lehet izomzatilag nem szeretnék nagyon fogyni, s amikor az 5ből csak 3at csinálok meg s egyszer, akkor is érzem, hogy távolodnak el a csigolyáim. Tehát tarkó fogással mintha lehúznám a fejemet a nyakamról s közben a lábamat nyújtom tipusú elven is megvalósulhat a dekompresszió?
  Bocs, hogy ennyiszer leírom csak másféleképpen.
  Egyébként nagyon tetszett, hogy te is olyan vagy, hogy többször elmondtad, hogy biztos legyél benn, hogy tudok e mindent! Nem semmi Máté! Amint kész lesz az újabb Mr felvételem kérek egy időpontot s szeretnék veled személyesen is konzultálni!
  Addig is örülnék a válaszodnak!
  Köszi:

  Zoltán

  Válasz
 54. Szia Andi!

  Elnézést a kellemetlenségért!
  Valamilyen gubanc lehetett a regisztrációdkor, mert nem látom az admin felületen sem a kérdésed! Igy, hogy ez a bejegyzés megjelent, már biztos ok. a regisztrációd, így ha felteszed újra, akkor válasz is pár napon belül érkezik!

  m.

  Válasz
 55. Szia Zoltán!

  🙂
  Ne írj ilyeneket, mert akkor a sérvesek helyett megrohanják a Gerincszervizt a fogyni akaró Hölgyek…:)
  Sajnos ilyen dózisban gyakorolva tényleg van egy erős fogyasztó mellékhatása a dekompressziós sorozatnak.

  Kezdj el súlyzózni, és akkor hamar visszajön a “tömeg” is!

  Dekompresszió:

  Másnak azt írnám, hogy nem az igazi úgy, ahogy írod, de a Te sportmúltaddal és rutinoddal könnyedén menni fog ebben a formában is: a távolítás hatékonysága így némileg csökkenni fog, de ez most már nem akkora gond. Stabilizációban ahogy írod talán még jobb is a sorozat, és Neked inkább most már arra van szükséged! ( a kondi újrakezdése is abszolút időszerű!!!!)

  Kellemes húsvétot!
  m.

  Válasz
 56. Szia Máté!

  Nem reklám szövegnek szántam!:) De tényleg nagyon hatékonyak a dekompressziós technikáid!
  S köszönöm a válaszod. Ismersz. Ha valami felmerül bennem úgy is felteszem!:)

  Kellemes Húsvétot Neked is és a családodnak!

  Üdv:

  Zoltán

  Válasz
 57. Kedves Mindnyájan,

  nagyon hasznos oldal és minden észrevétel hasznos.

  Kedves Máté,

  kétszeres gerincsérvem van, 18 éve, + nyaki is 2. Csontkovács és torna mellett élek. Minden nap gyógytornázom, a jóga nem tett jót neki, már tudom, hogy nem jól csináltam (előrehajlások) majd keresek a listádról.
  Kérdéseim:

  1. a diszkomfortérzéskor magam is ki tudom roppantani a derekamat, a fájdalmat, merevséget vagy az előérzetét megszünteti: háton fekve a behajlított lábamat hirtelen másik irányba forgatom, és roppan — ez csinálható naponta, vagy káros?

  2. máris beszereztem az ékpárnát, de nem esik jól, az egyik oldalon enyhe izomfájdalom, kis merev érzés, a másikon pedig a szokásos beakadt helyen kis figyelmeztető fájdalom kiegyenesedéskor. A lábamban hideget érzek, nem zsibbadást, de lefut, gondolom, az sem jó. Mellesleg a fenekem se szereti. Erőltessem? egyébként elsősorban, még széken is törökülésben szeretek ülni, az jó?

  köszönöm
  ZSuzsa

  Válasz
  • Kedves Zsuzsa!

   A kérdéseidre válaszolva:

   Káros is, meg nem is. Amikor azt érzed, hogy “ki kell roppantanod” magad, az nem a sérved miatt van, hanem mert a porckorongod lelapult ( az MR leleteden ez úgy áll, hogy az L5-S1 rés beszűkült, vagy discus degeneráció) így nem tartja távol a két csigolyát, ami a két csigolya közti ízület tokját kezdi irritálni. Ezeket rántod el egymástól a csavarással.
   Ha mázlid van, akkor napi 1 ilyen a sérvnek nem árt, és megkönnyebbülést hoz.

   Sajnos a tok-szalag rendszert rendszeresen “megcibálod” ezzel, ami napi 1x szintén belefér. Ha gyakoribbá válna, akkor vezetne további lelapuláshoz, instabilitáshoz. Ilyen esetekben szoktam azt javasolni a sérveseknek ,hogy térjenek át a “ropogtatásról” a dekompressziós gyakorlatokra. Ugyanazt elvégzi úgy, hogy közben a sérvnek, a szalagrendszernek és az izomzatnak is jó, tehát még stabilizál is.

   2. ékpárna:

   Ne erőltesd.
   Vlsz. szintén a lelapult porckorong miatt érinti érzékenyen a tokot a homorítás, amit kialakít.
   Az ékpárna hitem szerint a sérvesek legjobb prevenciós eszköze, de sajnos a Te porckorongod túl van azon a határon, ahol már alkalmazható! Fel kell javítani az állapotod, addig félre tenni, majd amikor a gerinced már “jó annyira” akkor visszatérni hozzá!

   Válasz
 58. Szia Máté!
  Előző hozzászólásom sajnos nem jelent meg, ezért megpróbálom mégegyszer.
  Februárban jártam nálad, feleségem kísért el, 34 éves vagyok, 5. csigolyánál kiboltosulással, ami csak előrehajláskor okoz panaszt. Ottjártunkkor a vizsgálati tesztek alatt sem jelentkezett fájdalom. Az általad előírt gyakorlatokat naponta rendesen megcsinálom, de csak mióta emeltem az adagot (kitartások idejét) most érzem a javulást. A kérdésem az lenne, hogy mivel csináltam egy gravitációs állványt, azt mikor célszerű használnom? Gyakorlatok előtt, közben, vagy után?
  Egyébként a vádlimban a “csipkedés” megszűnt, heti 3×1 órát futok továbbra is, (hosszútávfutó vagyok) nem érzem, hogy rossz lenne a gerincnek (ahogy te is mondtad). Köszönöm válaszod:
  Zoli.

  Válasz
 59. Kedves Máté !
  20 éves gépkocsivezetés után, deréktáji porckorong előboltosulással és deréktáji illetve nyaki gerinc kiegyenesedéssel kűzdök. Váll és nyak között állandó izommerveség, izomcsomók és persze a velejáró fájdalom áll fenn.
  A kérdésem az lenne, hogy az ilyen problémák mellett milyen éjszakai alvási pozíció a javasolt ? Milyen helyzetben és hogyan célszerű az éjszakai alvást véghezvinni ?
  Köszönettel : Norbert

  Válasz
 60. Kedves Máté!
  Ma lett meg a CT eredmény:L.II. résben mérs. fokú körkörös protrusio, mely jobb oldaon a lat.recessusban kifejezettebb, itt a durazsákon benyomatot okoz. L.IV. részben kis fokú protrusio, és mérsékelt fokú spondylarhrosis. 39 éves vagyok. 3 és 5 éves fiúgyermekeim vannak, egyszerűen nem engedhetem meg magamnak a “betegség” luxusát!!! 6 éve csak Spinningre járok és időnként lemegyek a konditerembe és rohanok 1 órán át az elliptikus tréneren (kar használata nélkül). 3 éve kínlódok a hátfájással, kb 7 hete nem tudtam felkelni, nagyon megijedtem, a manuálterapeuta javaslatára elkezdtem Pilatesre járni. Kérdésem a sporttal kapcsolatban: hegyi kerékpároztam a gyerekek előtt rendszeresen és ezt szeretnénk folytatni. Vagy én viszem a kicsit gyerekülésben vagy a nagyobbat húzom egy rúddal a bicóm után csatlakoztatva, melyik a kevésbé rossz megoldás? Pilates, antigravity torna, fitt ball, spinning, elliptikus tréner, melyikkel nem okozok gondot magamnak? Mindenképpen szeretném elkerülni a sérvet!!!!!! Itthon is elkezdenék tornázni, ha tudnám, hogy mivel teszek jót a hátamnak és az alakomnak is haszna válna belőle. Mennyi igaz az ezoterikus megközelítésben, hogy a hátunkon cipeljük a terheket?, javasolsz meditációt? Megvettem a Skechers Shape Ups cipőjét, remélem nem nagyon nyúltam mellé, MBT-re nem volt pénzem.
  Az asszisztens azt mondta, hogy az ilyen kiboltosulásból lesz a sérv, akár egy rossz mozdult miatt is. Most akkor keseredjek el?, nagyon fontos /gondolom, mint mindenkinek/, hogy egészséges legyen a hátam. Köszönettel: Andi

  Válasz
 61. Kedves Norbert!

  Köszönöm hogy feltetted itt is!
  Az alvás pozíciójáról írok egy önálló blogbejegyzést, mert nagyon gyakori probléma. Hamarosan kint lesz a bejegyzések között!

  m.

  Válasz
 62. Szia Andi!

  Nagyon betelt ez a topic, így a kérdésedet beidézem a kérdések és válaszok 3.-ba és ott válaszolom meg részletesen!

  Kérlek gyere át oda!

  Válasz
 63. Kedves Bene ur!
  Nagyon koszonom a sok fontos informaciot, amit megtudtam errol e weboldalrol a porckorongservet illetoen. Jomagam augusztus 27-en voltam megmutve porckorongservvel (L5/S1 porckorong). Nemreg feliratkoztam az e-mail tanfolyamara ahol szinten sok informaciot tudok meg errol a betegsegrol. En Erdelyben elek egy Felsobanya nevu kisvarosban ezert nincs modomban ont felkeresni tovabbi informaciokert. Ezert ha modja van ra kerem valaszoljon a kovetkezo kerdesekre:
  -mivel az egyik hobbim a sieles, szabad-e uznom ezt a sportot
  -a ket nyujtogyakorlatot amit on ajanlott, szorgalmasan csinalom, de ha lehetseges kerem kuldjon nekem meg nehany gyakorlatot amit otthon vegezhetek hogy mihamarabb felepuljek.
  Nagyon szepen koszonom!
  UI:Elnezest kerek az ekezethianyokert.
  Tisztelettel: Kaszoni Andras

  Válasz
  • Tisztelt Kaszoni András!

   Köszönjük a visszajelzést!
   Mire jönni fog a síszezon maximálisan gyakorolhatja a sízést, sőt! Még jót is tesz a korábban sérvműtött embereknek, mert edzi a stabilizátor izmokat.
   Műtét után kb. 6 héttel a gerincet tengely irányban nyújtó, és hátizom erősítő gyakorlatokat érdemes végezni. Ilyeneket a youtube-on rengeteget talál. Érdemes rákeresni a McKenzie módszer homorító gyakorlatára is. Az is jó arra, hogy segítsen megelőzni a kiújulást.

   Tisztelettel:
   Máté

   Válasz
 64. Tisztelt Bene Máté Zoltán!
  Sok érdekes dolgot olvastam már a honlapján. Az ék alakú párnát, már évek óta használom, nagyon jó. Denevérpadon is rendszeresen lógok, egyébként évek óta deréki porckorong problémám van. Miután sokat gyalogolok, és sokat mozgok elkezdtem célirányosan keresni olyan cipőt, amely segíthet a problémámon. Nagyon sokat olvastam különböző cipőkről,de kiváncsi lennék az Őn véleményére vagy estetleg tapasztalatára!
  Köszönettel:Anna

  Válasz
  • Tisztelt Anna!

   De jó kérdés!
   Erről a cipő kérdésről hamarosan egy részletes bejegyzést írok.
   Addig is: nem túl kemény talp, picit megemelt sarok, kicsit kiemelt harántboltozat. ( ez nem a “lúdtalp” hanem elöl a lábujjpárna közepének az emelése) A gördülőtaplas cipők is jók, de nem kell a drága márkásakat megvenni, az olcsóbbak is tudják ugyanazt. Egyedül azoknál okozhat problémát, ahol a sérv miatt a lordózis kiegyenesedett. Ez a törekvése a testnek néha “összeveszik” a cipő által kiprovokált ideálisabb tartással, ami fájdalmat okozhat.

   Üdvözlettel:
   m

   Válasz
 65. Kedves Máté!
  Egy kényes,de fontos,mindenkit érintő kérdést szeretnék feltenni.
  Kerestem,de nem találtam ebben a témában semmi infót.Hogy viszonyul egymáshoz a sérv és a szex?Nem túl megerőltető?
  Gondolom,nem könnyű ehhez a témához nyúlni,de szinte fél az ember,nem-e okoz további károkat magának.Biztos nem csak nekem okoz e téma fejtörést.:-)
  Köszönöm:
  Éva

  Válasz
  • Ez egy nagyon jó kérdés, mert a legtöbben nem merik feltenni!
   Fogok róla csinálni egy részletes blogbejegyzést hamarosan, ahol részletesen kifejtem.
   Üdv:
   máté

   Válasz
  • Szia Andi!

   Persze! Jót fog neki tenni.
   A sérveseket gyakran riogatják azzal, hogy nem szabad meleg vízbe, szaunába stb… menniük, hiszen a gyulladást fokozza a meleg.
   Egy sérv esetén relfexesen megfeszülnek a gerinc mögötti-melletti izmok, ez keringészavart okoz – és fáj. Ennek átmeneti oldására tökéletesek ezek a meleg hatású terápiák.
   A meleg a sérvhez viszont nem “jut be” hiszen ahhoz nem csak a bőrön, hanem az izomzaton, a gerinc pár centis hátsó nyúlványain és szalagokon, a szintén csontos és szintén pár centis csigolyÍven vagy újabb szalagokon jópár centi mélyre be kéne jutnia…Ilyet azonban nem tud.

   Az, hogy néhány sérves ember mégis rosszabbul lesz a meleg víz vagy a szauna hatására az, ahogy az emberek pl. a gyógyfürdőben ülnek: berogyva -görnyedve. Hogy ez az egyre jobban ellazuló izmok mellett miért dráma a sérvre nézve azt el tudod olvasni a tudástárban a sérv okai részben.

   Üdv:
   m

   Válasz
 66. Kedves Máté!
  20 éve tartó hát- és gerincfájdalmak és 1 éve diagnosztizált porckorongsérv után találtam erre az oldalra, fel is iratkoztam a e-mailes kurzusra, és úgy tűnik, talán most jó helyen vagyok. Igaz hogy július- augusztus folyamán talpreflexológushoz jártam (mindössze 6 kezelésem volt) és már az első kezelés után sokkal jobban éreztem magam, mint 2-3 évre visszatekintve bármikor. A kezelés végére teljesen jól voltam, így kb 4 hónapom nagyon kellemesen telt, fájdalmak nélkül, könnyen mozogtam, bírtam az utazást, ülőmunkát astb. Nagyjából az október elején elkezdett gyógyfürdős és fizioterápiás kezeléssel egyidőben begyulladt a jobboldali isiász idegem, ez azóta is tart, ráadásul egy hete mintegy áramütésként baloldalt ismét becsípődött az idegszál, vagy megint a sérvem szórakozik? Persze kaptam fájdalomcsillapítókat, ritex pakolás stb, de azóta is fekszem.
  Kérdéseim:
  1.mi a véleménye a talpreflexológiáról? (nem kontárhoz kerültem, nagyon jó ajánlásai vannak az úriembernek)
  2.a gyógyfürdős kezelés okozhatta-e ezt a hirtelen állapotrosszabbodást?
  3. mit tegyek hogy minél előbb kikerüljek az ágyból hogy elindulhassak ténylegesen az okot megszüntetni?
  Férjemmel együtt szeretnénk eljutni a Gerincszervízbe, de ehhez előbb mozgásképesnek kellene lennem
  Válaszát előre is köszönöm, és bizakodva tekintek az új felfedezésem (az Önök által nyújtott lehetőség) megváltó ereje felé.
  Jó gyógyulásokat és jó gyógyításokat kívánok, üdvözlettel: Ildikó, 45 év

  Válasz
  • Kedves Ildikó!

   Köszönöm a bizalmat!
   1. Szuper dolog, de végleges megoldást nem szabad várni tőle. Direktben a porckorongra nem hat, a fájdalmat, gyulladást, fájdalomküszöböt jótékonyan befolyásolhatja.
   2. Maga a gyógyfürdős kezelés nem veszélyes. Azonban az, ha a vízben kellemesen ellazult izomzattal az ember “görnyedve” ül hosszan, az nagyon veszélyes egy sérv esetén. Amilyen jó a meleg víz, ez annyira rossz tud lenni, így fürdő vagy szaunázás esetén különösen figyelni kell a helyes deréktartásra.
   3. A legcélszerűbb 90 fokos térd-csípő helyzetben pihenni (háton fekve egy szék a lábszár alá) és ha nem okoz különösebb fájdalmat, akkor onnan nyújtózkodni.

   Célszerű lenne mielőbb megkeresni az orvosát is, mert a két lábba sugárzó fájdalmat sok minden okozhatja, ezek közül ki kell zárni a súlyosabb bajokat!!!!
   Köszönöm szépen a bizalmat még egyszer! Jól esik a megelőlegezett dicséret is, de tudni kell, hogy a saját erővel végzett dekompressziós technika nagyon nem megváltó erejű. Aki kipróbálta, szinte senki nem szereti, mert megváltás helyett egy “nagyon kemény meló”…

   Jobbulást kívánva:
   máté

   Válasz
 67. Kedves Máté!
  Tegnap írtam egy hozzászólást, utána többször megnéztem és az volt mellette, hogy az üzenet moderációra vár. Ma nincs meg a bejegyzésem. Küldjem el még egyszer? köszönettel: Ildikó

  Válasz
 68. közben ismét megjelent a bejegyzésem, még mindig moderációra várakozik. Mit jelent ez?

  Válasz
  • Kedves Ildikó!

   Minden nap nem tudom megnézni a blogot, addig az “új versenyzők” hozzászólásai lebegnek az éterben. Sajnos csak igy lehet kiszűrni a rengetek spam-et és viagrareklámot, ami kéretlenül megjelenne az értékes hozzászólások között itt. 🙂 A válasz ha minden igaz már ment is a kérdésére!

   Tisztelettel:
   máté

   Válasz
 69. Igen, köszönöm szépen, megkaptam a választ! Kérem írja meg hogy mire gondol, milyen súlyosabb bajokra? És milyen orvoshoz menjek, mert a problémám éppen az, hogy egy éve folyamatosan orvosokhoz járok, ennek ellenére itt tartok. Egy hölgy azt javasolta, hogy menjek el ortopédiára és csontritkulás vizsgálatra, Ön mit javasol? Még ma elkészítem a polifoam ékpárnát, kíváncsi vagyok a hatására. Az Önök által javasolt gyakorlatokat is elkezdtem, remélem hogy eredményes lesz. Köszönöm a lehetőséget és a segítőkész válaszait, üdvözlettel: Ildikó

  Válasz
 70. Kedves Máté!
  A problémám 7 hónapja kezdődött ,amikor lépcsőztem vagy lábujjhegyre álltam nyílalo fájdalmat éreztem a combomban,derekam nem fájt egyáltalán.8 évig sportoltam aktívan.Elmentem orvoshoz a panaszaimmal elküldtek ortopédiéra-nem találtak semmit azt mondták ízületi gyulladásom van.elküldtek fül orr gégészetre kivetették a mandulám hogy biztos attól ,de a fájdalmaim ekkorra már nagyon erősek voltak comb hátsó része  lábszár boka zsibbadás ,végül 5honapig tartó fájdalom után elküldtek mr-re  kiderült 2 gerincsérvem van amit azonnal műteni kell mert lebénulok,meg is műtöttek a fájdalmam meg is szűnt  5 napig 6. nap olyan erős fájdalmaim voltak hogy fel se tudtam kelni .Az orvos az mondta gyulladásom van vérkép is mutatta most már 4 hete hogy megműtöttek ,de sajnos felkelni nem tudok mert nem bír el a lábam kb 10 lépés megy fekve is fáj ++nagyon görbén tartom magam aludni nem tudom még altatókkal sem kb 20 perc alvás megy és már nagyon ki vagyok ha az ágyba is meg kell mozdulni olyan fájdalom hasit belém mintha a  farokcsontomat ütnék kalapáccsal. és végül napi 16 gyógyszert szedek fájdalomcsillapítók gyulladáscsökkentők. próbálom nyújtani magam sok kalciumot és vitamint eszek+porcépítőket.sürgősségin is hetente vagyok mikor már szívesen öngyilkos lennék a fájdalomtól adnak egy infúziót és hazaküldenek. 25 éves vagyok gyerekem sincs és már teljesen napi 24 órába segítségre szorulok.Remélem tudsz nekem ajánlani valami megoldást. egy elkeseredett beteg:Évi
  Válaszodat előre is köszönöm

  Válasz
  • Kedves Éva!

   Sajnos az ilyen műtét utáni szövődményekben én mozgásterápiával nem tudok segíteni. Dr. Erbszt Andrást érdemes keresni a Dr.Fit életmódklinikán. Kiemelkedő orvos, és pontosan tudni fogja, hogyan lehet ezt elmulasztani.

   Kitartást és jobbulást!
   máté

   Válasz
 71. Tisztelt Bene Úr!
   
  Megvettem a gravitációs padot de nekem fáj tőle  a bal farpofám oldala jelenleg kezeléseket kapok fizikotherapiat valamennyire használ de nem az igazi néha bizsereg de a fájdalom állandó egyszer volt már gerincműtétem 4 éve a jelenlegi sérülést tavaly november közepén szereztem futás közben hirtelen megbotlottam majdnem elestem akkor hasított bele bal lábamba a fájdalom és azóta tart a háziorvosom szerint lehet hogy ágyéki gerincsigolyasérvem van emiatt nem tudok ülni háton, hason, feküdni ,bal oldalamon feküdni de biztosat február 20 MR után lehet tudni. Ön szerint is valóban ágyékcsigolya sérvem van?
   
  Attila

  Válasz
  • Tisztelt Attila!

   Sajnos előfordulhat, hogy sérve van.
   A gravitációs állványt kezdje el úgy használni, hogy hason lóg, három párnával a hasa alatt, hogy kb. 15 fokos szöget zárjon be a csípője lógás közben.
   Ettől megszűnik a farpofafájás lógás közben, és csak a jótékony hatás marad.
   MI volt a műtét 4 éve?

   Üdv:
   m

   Válasz
 72. Tisztelt Bene Úr!
   
   
  Ami azt illeti sikerült jól átvernie magam is vettem egy gravitációs padot és pokoli fájdalmakat okozott amíg használtam ön a honlapján azt írja sérvesek akik dolgoznak nyugodtan használhatják semmi bajuk nem lesz tőle ez nem így van ugyanis aki sérves annak az idegszálai gyulladtak és a pad ezeket is húzza ami fáj tehát az állapotuk rosszabbodik nekem is volt sok álmatlan éjszakám emiatt annyira fájt és fáj most is egyre inkább az a gondolatom hogy önnek a lényeg hogy eladja azon dolgokat melyeket hirdet a  többi nem számít van elég hülye az országban akik mindent megtesznek hogy meggyógyuljanak,  és ezt ki kell  használni valakiknek. Elég borsos a vizsgálati díja is 15000 Ft majdnem nekem ez félhavi keresetem és azt kívánom magának, legyen része azoknak a kínoknak egy részében melyeket másoknak is okozott és okoz. A TB támogatja a tevékenységét?
   
   
   
                                                                             Üdvözlettel Atilla

  Válasz
  • Tisztelt Attila,

   Annak ellenére, hogy a hozzászólása felháborít, a személyeskedő részeket nem kívánom kommentálni. Úgy gondolom ezen a téren mindenkit kellően jellemeznek a saját megnyilvánulásai.
   Azokat a kínokat, melyeket kíván nekem, pár éve volt szerencsém megélni, ezért foglalkozom ma is azzal a hozzáállással a porckorongsérves emberekkel, amire büszke vagyok.

   Az Önt érintő szakmai részről: sajnálom, hogy Önnél nem vált be a dekompressziós sorozat.
   Tudnia kell, hogy a telefonon megbeszélt módon végzett gyakorlás a biomechanika törvényei szerint semmilyen módon nem okozhatja a tünetek fokozódását, a könyvre pedig mindenki számára él a garancia: akinek nem működött, annak a vételár visszajár, úgy, mint ahogy ez a “borsos árú” kezelésre is él.

   Üdvözlettel:
   bene máté

   Válasz
 73. Tisztelt Bene Úr!
   Először is bocsánatot kérek a levelemért és örülök hogy legalább így is válaszolt a műtétem 4éve porckorongsérv L4 L5 csigolyáknál eddig semmilyen panaszom nem volt egészen tavaly novemberig amikor hirtelen(kocogás közben majdnem elestem) egy mozdulat után a bal lábamba combból lefelé erős fájdalom hasított azóta a bal farpofám állandóan bizsereg most fizikoterápiás kezelést kapok az állványt nem merem használni ugyanis húzza a begyulladt ülőidegeket kipróbáltam már párnával is de az sem vált be még jobban fáj tőle. Mi tanácsol mit tegyek?
   
   Üdvözlettel Attila

  Válasz
 74. Tisztelt Bene Máté!
  Kb. 8 hónappal ezelőtt jártam Önnél nyaki gerincsérv problémával. A konzultáción megbeszéltük és begyakoroltuk azt,amit a következő hónapokban tennem kell a javulás érdekében. Megvettem az ékpárnát (az ülőmunka miatt), amennyire tudtam elvégeztem a mutatott gyakorlatokat. Az első két hónap nehéz volt, de mára elmondhatom, hogy ennek köszönhetően egészen jól helyrejöttem, azt nem mondom, hogy tökéletes, de az akkori állapothoz képest hatalmas a javulás. Köszönöm a segítséget.
  Üdv:Zsolt

  Válasz
 75. Kedves Bene Zoltán Máté!
   
  A jobb lábamban érzek enyhe fájdalmat. Néha combfelső, majd ez "lemegy" a vádliba vagy a lábujjakba…aztán máskor feljebb a térd hajlatnál.
  Tudom, – a sok jó képek alapján is -hogy egy kis kitüremkedés van valahol a gerincnél.
  Ettől biztos tudod, melyik csigolyánál van a porbléma.
  Milyen torna gyakorlatokat végezzek, hogy vissza menjen a kitüremkedés?
   
  Üdvözlettel István Z.

  Válasz
  • Kedves Zimányi István!

   Első körben érdemes orvoshoz fordulni, aki ad egy korrekt diagnózist, szükség esetén kiír valamilyen képalkotó vizsgálatot. (rtg, mri) Ha ez megvan, akkor érdemes letölteni a porckorong.hu főoldalán lévő ajánlóból az ingyenes füzetet, annak a végén található két gyakorlattal lehet kezdeni, a tudástár és az email tanfolyam ergonómiai szabályainak betartása mellett.

   Üdvözlettel:
   máté

   Válasz
 76. Tisztelt doktor Ur ill. doktor No! A gerncvegzodesem (farokcsont) hosszu evekota faj,
  ot -tizperces ules utan kezdodik a fajdalom. MRI vizsgalat nem mutatott semmi elvaltozast es az orvosok eddig meg nemtudtak segiteni. Fajdalom csilapitokat szedek,
  de nemgyogyulok azoktol. Kanadaban elek mar harmincket eve es nemkaptam valaszt, hogy mitol faj es hogyan lehetne kikezelni ezt a fajdalmat ill. betegseget.
  Kerem Ont, hogy adjon tanacsot a gyogyulasomhoz. Udvozlettel! Nandor Farkas

  Válasz
 77. Kedves Bene Máté !
  Nem tudom működik-e még az oldal? Szeretném megkérdezni, mit jelent az alábbi ultrahangdiagnosztika:
  A nyaki lordosis kiegyenesedett, a C V-VII. csigolyák közötti porcrések jelentősen beszűkültek, itt a peremeken körkörösen kis csőrképződések láthatóak, a lordosis márs. ciphosisba megy át.
  Dr-nő szerint nem tehetek semmit. 63 éves nő vagyok, sokat ülök számítógép előtt. Fájdalmam különösebben nincs, esetleg ha egyhelyben maradok sokáig fáj a hátam, derekam.
  Mit tehetnék , hogy ne romoljon az állapot ?
  Köszönöm válaszát, üdvözlettel: Merengi Mici

  Válasz
  • Kedves Mici!

   Azt jelenti, hogy a nyakát rosszul tartja. Egy NMPT instruktor óráira járnék el, az pont erre a problémára megoldás.
   A csőrök miatt nem kell aggódni, 63 évesen olyan szinten természetesek, hogy egy középkorú kutyának de még egy halak is lesz.
   A kifózisba hajló nyaki lordózis azt jelenti, hogy a nyaka íve sajnos nem jó, a rossz tartás miatt egy természetellenes ívbe megy át.
   ez terheli a nyak és a gerinc többi részének alkatrészeit, így érdemes javítani rajta. EGy NMPT instruktor órájára érdemes elmenni, ők
   ügyesek az ilyesmiben. Amíg konkrét tünet nincs, addig ők ennek a specialistái.

   Üdvözlettel:
   Máté

   Válasz
 78. Üdv Máté!
  2 hete voltam Mr vizsgálaton, és ott kiderult hogy nyaki gerinc sérvem van, c6-nál, ami nyomja a ideggyökőt. Ha jól fogalmazok. Ez mellett szédülés, hirtelen vérnyomás emelkedés tapasztalható. Gyulladás csökkentőt kell szednem, de se fizioterápia de gyógytornara nem küldtek. Fájdalom van, és nem nagyon hatnak a gyógyszerek. Mit tanácsolsz, hogy tudnám enyhíteni a fájdalmakat.

  Köszönöm választ
  Üdv Laci

  Válasz
  • Szia Laci!

   Köszönöm a bizalmat és sajnálom a helyzetet. Ha nem vagy elégedett a terápia hatékonyságával,
   akkor érdemes visszamenni az orovsodhoz, esetleg egy másik reumatológustól kérni egy másik véleményt / javaslatot.
   Ha a Téged megvizsgáló orvos egyet ért, akkor lehet esetleg elektromos kezeléssel, másik gyógyszerrel jobban oldani a fájdalmat, vagy
   elindítani egy mozgásterápiát. Addig ami biztosan nem árt, az a nyaki gerinc izmainak tudatos ellazítása a nyakad mögött. ( ez nem tornagyakorlat, hanem
   annak a megkeresése, hogy hogyan tud a nyakad hátul a legjobban ellazulni. Ehhez a körülményekhez képest ideális helyzetbe kell hozni a vállat, és ha sikerül
   kicsit lazítani, az jót tehet a porckorong kompressziójának. ) Ettől függetlenül az orvoslátogatást semmiképp se hanyagold el!
   Jobbulást kívánva:
   máté

   Válasz
 79. Kedves Máté!
  Hálásan köszönök minden eddigi segítséget.
  Lábbeli tekintetében kérek most tanácsot, felszolgálóként dolgozom túl egy nyaki sérven, most pedig a háti szakaszon vannak problémáim.
  Milyen cipő az ideális több órás talpaláshoz?
  Előre is köszönöm.
  Tibi

  Válasz

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .