Katonalány kiegyenesedett lordózisa: brutális fejfájás és vérnyomásprobléma a nyaki gerinc miatt!

10 Shares

Kedves Máté
40 éves, katonahölgy vagyok. Mindennapjaim, életminőségem teljesen megromlott. 1 éve járok orvostól orvosig, reuma-neurológia, fizikoterápia, stb. Minden orvos mást mond, mást ajánl. Szedjem,(szteorid) ne szedjem, csináljam, (gyógytorna,fizioter)ne csináljam, hordjam,(shancz gallér) ne hordjam, már nagyon tele vagyok ezekkel. Csak az állapotom romlik, most már pszichésen is rámentem a fájdalmakra, rosszullétekre. Pánikbeteg és depresszió. Rengeteg CT, MR és egyéb vizsgálati anyag után sem történik semmi.

Panaszok, melyek hosszú ideje megkeserítik életem: szédülés a legkülönbözőbb helyzetekben, fül mögötti, tarkó tájéki, nyaki fájdalmak nagyon erősek, fejgörcsök, orr-nyereg,halénték,fej állandó fájása, iszonyatos fejgörcsök, tompaság érzése, néha olyan, mintha áramütés érné a fejem, borzasztó érzés, kialakult magas vérnyomás, mely ingadozik. Nyaki, válli, háti fájdalmak, tulajdonképpen derékig már teljesen használhatatlan vagyok.


Diagnózisok: Koponya CT, 2009. július: nagyjából rendben, vélemény: Gracilis hátsó skálai érképletek, melyek v.s.fejlődési variációnak tekinthetők.
háti gerinc 2009.július: a háti kyphosis kissé fokozott, kisfokú balra convex scoliosos látható. A csig.testek magassága ventrálisan kissé csökkent. A csig.testek ventrális felszínén csőrképződés figyelhető meg. Az Intervetebrális rések ventrálisan kissé szűkebbek, kisfokú subchondralis sclerosis ábrázolódik.
Nyaki RTg, 2009.július A lordisis kiegyenesedett,m a C.IV-VI szakaszon enyhe kyphosos látszik. A C.VI_VII.közti rés közepesen beszűkült, a peremeken osteophyatal láthatók. A többi porcrés szabályos tágasságú, a csigolyatestek alsó zárólemezei íveltek. Csontos nyaki borda nem látható.
C gerin MR vizsgálat 2010.január: A cervicalis lordosis kiegyenesedett. Scoliosis nem látható. A csigolyatestek magassága, zárólemezei, jelintenzitása szabályos.
C.V.VI résben jobb oldali medio-lateralis körülírt kiboltosulás látható, mely 2 mm-t domborodik a canalis spinalisba.
C.VI_VII résben median discus hernia figyelhető meg, mely 3 mm-t dombordik a canalis spinalisba.
A fenti eltérések a myelont elérik, de nem comprimálják. A gyök kilépések szabadok.
Utolsó reumatológia szakvélemény: Hernia disci CVI.CVII protrusio medolat C.V-VBI spondyl.cerv.Kifejezett tartási rendellenesség a nyaki gerincen (kiegyenesedett C lordosis. CIV.VI enyhe kyphosis) Vertigó Kyphoscoliosos spondyl. polidisckp.dors.
Hát ennyi. Sajnálom, hogy kicsit hosszúra sikeredett, de nagyon elvagyok keseredve. Holnapra bejelentkeztem a McKenzie Intézet szakrendelőjébe, talán tudnak segíteni, mert ez így tovább nem mehet. Katona vagyok, elvárások vannak velem szemben, fizikai, testnevélési és egyéb, de már dolgozni sem tudok.
Ne haragudjon (haragudj), hogy ilyen sokáig feltartottalak, igazából csak néhány biztató, de őszinte szót szeretnék hallani, hogy javítható az állapotom.
Mégegyszer köszönön a türelmet
Üdvözlettel: Egy katonalány

Szia Soldiergirl!

Ugyan, nincs mit! A türelmemet nem a hosszú levél miatt vesztettem el, hanem mindig felbosszant, amikor azt látom, hogy egy egyszerűnek tűnő probléma miatt kell valakinek hosszú ideje szenvednie! Ezért bár nagy rohanásban vagyok, de nem tudok csak annyit írni, hogy “nyugodj meg, valószínűleg javítható az állapotod!”

Rengeteg páciensem érkezett a Hozzád hasonló tünetegyüttessel:

– Nyaki porckorongproblémák annak szokásos velejáróival :

-karba sugárzó fájdalom

-nyakfájás,

-becsípődések,

-sercegés ( az okosok kedvéért: krepitáció az intervertebrális ízületből, szubluxáció, gyöki tünetek :p)

– Fülzúgás és/vagy szédülés
– Erős, ált. migrén szerű fejfájások

– egyik probléma sem javul az újabb és újabb kezelések ellenére sem, ezért egyre nagyobb elkeseredettség.

Ezeknek a pácienseknek egy jó része – ha hiszed ha nem – miután minden lehetséges vizsgálaton rendben lévőnek mutatkoztak  – és ez tényleg nem vicc! – a pszichiátrián kötöttek ki… (Mondván, beképzelik a problémájukat: a fejük csak úgy tűnik, mintha fájna, a fülük zűgását és a szédülésüket csak kitalálják, és a depressziójuk nem azért van, mert egy év után bárki kedvét elvenné a fejhez közel eső nagyon kellemetlen fájdalom, hanem mert hipochonderek…)

Csőd…

Nézzük mi szokott Náluk a néha igen gyors, – tény: néha kicsit küzdelmesebb- megoldás lenni:

A közös pontot ezeknél a betegeknél a kiegyenesedett nyaki lordózis adja.

(A nyaki lordózis azt az enyhén homorú görbületet jelenti, ami a háti gerincedet és a fejedet összeköti. A nyaki lordózis a nyakad ideális állapota.)

Ha a nyaki gerinc lordotikus, akkor a csigolya közti ízületek és a porckorongok terhelése normális. 

Normális az anyagcsere, nincsenek felgyorsult degenerációs folyamatok, az izmok tónusa normális.

Általában az ülő munkát végző embereknél szokott felborulni ez az érzékeny izomegyensúly. Az ember egész nap előre görnyedve ül egy számítógép előtt, és közben folyamatosan maga elé néz.

A fejét azokkal az izmokkal tartja kiemelve, melyeknek ez nem lenne feladatuk.

Igy ezek az izmok – sajnos kivétel nélkül mind genetikailag is zsugorodni hajlamosak- az ülő munkával töltött évek során megrövidülnek, és ennek következtében elkezdik eltolni a gerinc rendes tartását:

– a nyaki lordózis a fokozott izomtónus miatt kiegyenesedik…

Ilyenkor a fej már nem a gerinc tengelyében helyezkedik el, hanem a kiegyenesedett görbület miatt kicsit előrébb.

Ami számos problémát hoz magával:

1. A porckorongok degenerációját:  ha olvastad a porckorongsérv oka c. részt a porckorong.hu tudástár menüpontjában, akkor talán előtted van, hogyan védi a lordózis a porckrongokat. Sajnos ha a nyaki lordózis kiegyenesedik, akkor ez a védő statika megszűnik: mivel a fej előrébb kerül, mint a gerinc vonala, nagyobb teherkarral terheli a piciny nyaki porckorongokat, melyek a rossz csigolyahelyzet miatt nem csak vizet vesztenek. ( spondylosis a leleteden) hanem sérvesedni is kezdenek…(ált. pont abban a 6.7 szegmentben, ahol Neked is jelentkeznek a kiboltosulásaid).

Sajnos ha az izomegyensúly nem áll helyre, akkor a folyamat eszkalálódni fog. Ez nem rossz jóslat, hanem biomechanikai-fizikai tény. Jó dolog a fájdalomcsillapítás, és a fizikoterápia meg a szteroid, de még jobb lenne az okát megoldani az egész kérdésnek: az előre helyezett fejtartást, ami gerjeszti a folyamatot, ami miatt egy éve tartanak a tüneteid… Nem kéne egy ilyet írnom egy nyilvános blogra, de ha ilyet olvasok, mindig felbosszant az egészségügy impotenciája…

De menjünk tovább:

Magas vérnyomás:

A csigolyáknak van egy oldalsó csontos nyúlványa, amiben egy alagút húzódik. Ebben az alagútban bal és jobb oldalon megy fel az agy felé két igen fontos ér: az artéria vertebralis.  Ezt az eret azért tehette a természet ebbe az igen védett helyzetbe, mert az agy vérellátását csak 4 fő ér biztosítja. Elöl a két carotis artéria, aminek érzed a pulzálását, és ez a két vertebralis ér.

A természet ott tévedett, hogy feltételezte, egész nap jönni- menni fogunk egy mezőn. Ha igy lenne, akkor a nyaki lordózisunk életünk végégi szépen kirajzolódna, és sosem lennének olyan típusú fejfájásaink, mint Neked.

A gond  vélhető oka: Az egymás felett álló nyaki csigolyák ahogy tolódnak el a kiegyenesedett lordózis, az előre helyezett fejtartás miatt, úgy szűkül a csontos alagút amiben az arteria vertebralis húzódik. Az agy vérellátását a szervezet MINDEN ÁRON biztosítja, ezért ha kell, nagyobb nyomással küldi fel a vért…

Az eredmény: ingadozó vérnyomás… Néha akár brutálisan magas mértékben…

A fejfájás az agyi erek átmeneti szűkülete…Ha az agyi keringés zavart szenved, akkor az erek tónusa változik…Néha összehúzódnak, és akkor jön a nagyon erős fejfájás...

Még sorolhatnám, hogyan tud ez a tipikus tartásbeli rendellenesség – ami önmagában nem olyan nagy probléma- ilyen durva fájdalamakat csinálni, de azt hiszem időszerű a megoldásra koncentrálnunk!

1. SZÜNTESSÜK MEG AZ OKOT!

– 1. tartsd be azokat az ergonómiai szabályokat, amiket a porckorong.hu email tanfolyamában leírok! Ezzel csökkentet az izmok fokozott tónusát, aminek köszönhetően nem fajul tovább az állapot!

2. SZÜNETSSÜK MEG AZ ELŐRE HELYEZETT FEJTARTÁSODAT!

A legtöbb páciensünknél, aki a Hozzád hasonló panaszokkal érkezett, igen gyorsan oldotta meg a problémáját ez a lépés…

Azért vagyok morcos, amikor ezeket a beszámolókat olvasom, mert nem értem MIÉRT nem látják meg az előre helyezett fejtartást a szakemberek?  Ha minden vizsgálat negatív, de kiegyenesedett a nyaki lordózisod, akkor a megoldás igen igen valószínű, hogy ebben az irányban keresendő.

Nagyon jó ötletnek tartom a McKenzie-s terápiát! Számolj majd be, hogy hogyan működött!

10 Shares
Kérdésed vagy véleményed van? Kattints ide és írd meg kommentben!

A megjegyzésedet írd a dobozba!

10 Shares
Share10
Pin