Katonalány kiegyenesedett lordózisa: brutális fejfájás és vérnyomásprobléma a nyaki gerinc miatt!

Kedves Máté
40 éves, katonahölgy vagyok. Mindennapjaim, életminőségem teljesen megromlott. 1 éve járok orvostól orvosig, reuma-neurológia, fizikoterápia, stb. Minden orvos mást mond, mást ajánl. Szedjem,(szteorid) ne szedjem, csináljam, (gyógytorna,fizioter)ne csináljam, hordjam,(shancz gallér) ne hordjam, már nagyon tele vagyok ezekkel. Csak az állapotom romlik, most már pszichésen is rámentem a fájdalmakra, rosszullétekre. Pánikbeteg és depresszió. Rengeteg CT, MR és egyéb vizsgálati anyag után sem történik semmi.

Panaszok, melyek hosszú ideje megkeserítik életem: szédülés a legkülönbözőbb helyzetekben, fül mögötti, tarkó tájéki, nyaki fájdalmak nagyon erősek, fejgörcsök, orr-nyereg,halénték,fej állandó fájása, iszonyatos fejgörcsök, tompaság érzése, néha olyan, mintha áramütés érné a fejem, borzasztó érzés, kialakult magas vérnyomás, mely ingadozik. Nyaki, válli, háti fájdalmak, tulajdonképpen derékig már teljesen használhatatlan vagyok.


Diagnózisok: Koponya CT, 2009. július: nagyjából rendben, vélemény: Gracilis hátsó skálai érképletek, melyek v.s.fejlődési variációnak tekinthetők.
háti gerinc 2009.július: a háti kyphosis kissé fokozott, kisfokú balra convex scoliosos látható. A csig.testek magassága ventrálisan kissé csökkent. A csig.testek ventrális felszínén csőrképződés figyelhető meg. Az Intervetebrális rések ventrálisan kissé szűkebbek, kisfokú subchondralis sclerosis ábrázolódik.
Nyaki RTg, 2009.július A lordisis kiegyenesedett,m a C.IV-VI szakaszon enyhe kyphosos látszik. A C.VI_VII.közti rés közepesen beszűkült, a peremeken osteophyatal láthatók. A többi porcrés szabályos tágasságú, a csigolyatestek alsó zárólemezei íveltek. Csontos nyaki borda nem látható.
C gerin MR vizsgálat 2010.január: A cervicalis lordosis kiegyenesedett. Scoliosis nem látható. A csigolyatestek magassága, zárólemezei, jelintenzitása szabályos.
C.V.VI résben jobb oldali medio-lateralis körülírt kiboltosulás látható, mely 2 mm-t domborodik a canalis spinalisba.
C.VI_VII résben median discus hernia figyelhető meg, mely 3 mm-t dombordik a canalis spinalisba.
A fenti eltérések a myelont elérik, de nem comprimálják. A gyök kilépések szabadok.
Utolsó reumatológia szakvélemény: Hernia disci CVI.CVII protrusio medolat C.V-VBI spondyl.cerv.Kifejezett tartási rendellenesség a nyaki gerincen (kiegyenesedett C lordosis. CIV.VI enyhe kyphosis) Vertigó Kyphoscoliosos spondyl. polidisckp.dors.
Hát ennyi. Sajnálom, hogy kicsit hosszúra sikeredett, de nagyon elvagyok keseredve. Holnapra bejelentkeztem a McKenzie Intézet szakrendelőjébe, talán tudnak segíteni, mert ez így tovább nem mehet. Katona vagyok, elvárások vannak velem szemben, fizikai, testnevélési és egyéb, de már dolgozni sem tudok.
Ne haragudjon (haragudj), hogy ilyen sokáig feltartottalak, igazából csak néhány biztató, de őszinte szót szeretnék hallani, hogy javítható az állapotom.
Mégegyszer köszönön a türelmet
Üdvözlettel: Egy katonalány

Szia Soldiergirl!

Ugyan, nincs mit! A türelmemet nem a hosszú levél miatt vesztettem el, hanem mindig felbosszant, amikor azt látom, hogy egy egyszerűnek tűnő probléma miatt kell valakinek hosszú ideje szenvednie! Ezért bár nagy rohanásban vagyok, de nem tudok csak annyit írni, hogy “nyugodj meg, valószínűleg javítható az állapotod!”

Rengeteg páciensem érkezett a Hozzád hasonló tünetegyüttessel:

– Nyaki porckorongproblémák annak szokásos velejáróival :

-karba sugárzó fájdalom

-nyakfájás,

-becsípődések,

Te láttad már, hogy

Megújult a Gyógyítsd meg az
ágyéki porckorongsérved oktatócsomag?

Ez A TELJES MEGOLDÁSRENDSZERÜNK ÁGYÉKI (DERÉKTÁJI) PORCKORONGSÉRVESEKNEK

-sercegés ( az okosok kedvéért: krepitáció az intervertebrális ízületből, szubluxáció, gyöki tünetek :p)

– Fülzúgás és/vagy szédülés
– Erős, ált. migrén szerű fejfájások

– egyik probléma sem javul az újabb és újabb kezelések ellenére sem, ezért egyre nagyobb elkeseredettség.

Ezeknek a pácienseknek egy jó része – ha hiszed ha nem – miután minden lehetséges vizsgálaton rendben lévőnek mutatkoztak  – és ez tényleg nem vicc! – a pszichiátrián kötöttek ki… (Mondván, beképzelik a problémájukat: a fejük csak úgy tűnik, mintha fájna, a fülük zűgását és a szédülésüket csak kitalálják, és a depressziójuk nem azért van, mert egy év után bárki kedvét elvenné a fejhez közel eső nagyon kellemetlen fájdalom, hanem mert hipochonderek…)

Csőd…

Nézzük mi szokott Náluk a néha igen gyors, – tény: néha kicsit küzdelmesebb- megoldás lenni:

A közös pontot ezeknél a betegeknél a kiegyenesedett nyaki lordózis adja.

(A nyaki lordózis azt az enyhén homorú görbületet jelenti, ami a háti gerincedet és a fejedet összeköti. A nyaki lordózis a nyakad ideális állapota.)

Ha a nyaki gerinc lordotikus, akkor a csigolya közti ízületek és a porckorongok terhelése normális. 

Normális az anyagcsere, nincsenek felgyorsult degenerációs folyamatok, az izmok tónusa normális.

Általában az ülő munkát végző embereknél szokott felborulni ez az érzékeny izomegyensúly. Az ember egész nap előre görnyedve ül egy számítógép előtt, és közben folyamatosan maga elé néz.

A fejét azokkal az izmokkal tartja kiemelve, melyeknek ez nem lenne feladatuk.

Igy ezek az izmok – sajnos kivétel nélkül mind genetikailag is zsugorodni hajlamosak- az ülő munkával töltött évek során megrövidülnek, és ennek következtében elkezdik eltolni a gerinc rendes tartását:

– a nyaki lordózis a fokozott izomtónus miatt kiegyenesedik…

Ilyenkor a fej már nem a gerinc tengelyében helyezkedik el, hanem a kiegyenesedett görbület miatt kicsit előrébb.

Ami számos problémát hoz magával:

1. A porckorongok degenerációját:  ha olvastad a porckorongsérv oka c. részt a porckorong.hu tudástár menüpontjában, akkor talán előtted van, hogyan védi a lordózis a porckrongokat. Sajnos ha a nyaki lordózis kiegyenesedik, akkor ez a védő statika megszűnik: mivel a fej előrébb kerül, mint a gerinc vonala, nagyobb teherkarral terheli a piciny nyaki porckorongokat, melyek a rossz csigolyahelyzet miatt nem csak vizet vesztenek. ( spondylosis a leleteden) hanem sérvesedni is kezdenek…(ált. pont abban a 6.7 szegmentben, ahol Neked is jelentkeznek a kiboltosulásaid).

Sajnos ha az izomegyensúly nem áll helyre, akkor a folyamat eszkalálódni fog. Ez nem rossz jóslat, hanem biomechanikai-fizikai tény. Jó dolog a fájdalomcsillapítás, és a fizikoterápia meg a szteroid, de még jobb lenne az okát megoldani az egész kérdésnek: az előre helyezett fejtartást, ami gerjeszti a folyamatot, ami miatt egy éve tartanak a tüneteid… Nem kéne egy ilyet írnom egy nyilvános blogra, de ha ilyet olvasok, mindig felbosszant az egészségügy impotenciája…

De menjünk tovább:

Magas vérnyomás:

A csigolyáknak van egy oldalsó csontos nyúlványa, amiben egy alagút húzódik. Ebben az alagútban bal és jobb oldalon megy fel az agy felé két igen fontos ér: az artéria vertebralis.  Ezt az eret azért tehette a természet ebbe az igen védett helyzetbe, mert az agy vérellátását csak 4 fő ér biztosítja. Elöl a két carotis artéria, aminek érzed a pulzálását, és ez a két vertebralis ér.

A természet ott tévedett, hogy feltételezte, egész nap jönni- menni fogunk egy mezőn. Ha igy lenne, akkor a nyaki lordózisunk életünk végégi szépen kirajzolódna, és sosem lennének olyan típusú fejfájásaink, mint Neked.

A gond  vélhető oka: Az egymás felett álló nyaki csigolyák ahogy tolódnak el a kiegyenesedett lordózis, az előre helyezett fejtartás miatt, úgy szűkül a csontos alagút amiben az arteria vertebralis húzódik. Az agy vérellátását a szervezet MINDEN ÁRON biztosítja, ezért ha kell, nagyobb nyomással küldi fel a vért…

Az eredmény: ingadozó vérnyomás… Néha akár brutálisan magas mértékben…

A fejfájás az agyi erek átmeneti szűkülete…Ha az agyi keringés zavart szenved, akkor az erek tónusa változik…Néha összehúzódnak, és akkor jön a nagyon erős fejfájás...

Még sorolhatnám, hogyan tud ez a tipikus tartásbeli rendellenesség – ami önmagában nem olyan nagy probléma- ilyen durva fájdalamakat csinálni, de azt hiszem időszerű a megoldásra koncentrálnunk!

1. SZÜNTESSÜK MEG AZ OKOT!

– 1. tartsd be azokat az ergonómiai szabályokat, amiket a porckorong.hu email tanfolyamában leírok! Ezzel csökkentet az izmok fokozott tónusát, aminek köszönhetően nem fajul tovább az állapot!

2. SZÜNETSSÜK MEG AZ ELŐRE HELYEZETT FEJTARTÁSODAT!

A legtöbb páciensünknél, aki a Hozzád hasonló panaszokkal érkezett, igen gyorsan oldotta meg a problémáját ez a lépés…

Azért vagyok morcos, amikor ezeket a beszámolókat olvasom, mert nem értem MIÉRT nem látják meg az előre helyezett fejtartást a szakemberek?  Ha minden vizsgálat negatív, de kiegyenesedett a nyaki lordózisod, akkor a megoldás igen igen valószínű, hogy ebben az irányban keresendő.

Nagyon jó ötletnek tartom a McKenzie-s terápiát! Számolj majd be, hogy hogyan működött!

20 Shares

“Katonalány kiegyenesedett lordózisa: brutális fejfájás és vérnyomásprobléma a nyaki gerinc miatt!” bejegyzéshez 76 hozzászólás

 1. Kedves Máté!

  Nagyon köszönöm a válaszod, sokat jelent számomra, hogy végre valaki nem a vállát húzza meg a problémámra. Az iwiw-n is írtam és megköszöntem mindent. Várom a porckorong email tanfolyam anyagát, hogy mielőbb hozzá lássak gyógyításomhoz! Fontos kérdés: Mehetek szerinted úszni? Erre soha senki nem ad egyértelmű választ. Talán egy két ember mondta, hogy a hátúszás talán…Imádok úszni, sportolni, szerintem pszichésen is nagyon jót tenne. Szerintem:) Aztán majd jön a jóga, amiről már annyi jót hallottam, hogy a stressz, egyik legjobb ellenszere. Jót tesz lelkileg, fizikailag és mindenhogy. Ezt még majd megbeszéljük:)
  Mégegyszer KÖSZÖNÖM,KÖSZÖNÖM,KÖSZÖNÖM!!!
  Erika

  Válasz
  • Kedves Katonalány.
   Enyhültek azóta a panaszaid? Esetleg meg is szüntek? Milyen kezeléssel? Ugyan ezzel küzdök, már én is megjártam a pszichiátriát… Köszönöm. Kata

   Válasz
  • Kedves Katonalány.
   Ugyan ezekkel a tünetekkel küzdök. Sikerült megoldást találnod? Köszönöm. Kata

   Válasz
  • Kedves Katonalány!
   ÉN is hasonló problémával küzdök.Kérlek írd meg, mi volt rá a megoldás!
   Hálás köszönettel! Szilvi

   Válasz
 2. A sportot mindenképp érdemes folytatni, mert nagyon kevés olyan sport van, ami direktben áthatna ennek a helyzetnek.

  A jógát tényleg érdemes külön átbeszélni, mert az ilyen téren egy eléggé kétesélyes terület, viszont az úszás, a túrázás, a labdajátékok, az ütő-rúgó küzdősportok – katona vagy, gondoltam ez is érdekelhet- mind hasznosak lehetnek számodra.

  A fejfájásaid és a vérnyomáskiugrások ilyen esetben elég erősen stresszfüggők lehetnek: ha valami miatt rosszabb passzban vagy, akkor a nyakizmok tónusa fokozódik a legjobban, ami növeli a csigolya közti ízületekre nehezedő kompressziót, és ezzel a tünteket. ( ezért tűnik gyakran pszichés eredetűenk ez a gond, holott nagyon is testi eredetű)

  Ezért – is – a sport gyakorlása nagyon hasznos lehet számodra: kihúz a fáj- ezért feszült vagy – nem múlik, ezért még feszültebb vagy, ettől még jobban fáj, amitől még feszültebb vagy ördögi körből!

  Szerintem próbáld ki, milyen az úszás számodra, és ha nem okoz gondot, akkor bátra gyakorold. Azt viszont mindenképp javaslom, hogy eleinte ne egyedül menj, ha ne adj isten rádjönne egy erősebb fejfájás, akkor ne legyen probléma.

  A hát és a gyors úszás hasznos lehet számodra. A mell csak akkor nem jó, ha kiemelt fejjel úszol, mert ebben a helyzetben szintén azokkal a suboccipitális és mély hátizmokkal tartod a fejed, amiknek a túltónusa a problémádat gerjeszti.

  Válasz
  • Üdvözlöm! Nálam is minden megvan ami a katona lánynál. A házi orvosom azt javasolta szedjek magne b 6-ot mert ez a stressz miatt van a rötgen kimutatta a kiegyenesedett lordisyst. Hogyan lehet önnel felvenni a kapcsolatot vagy mit gondol merre menjek tovább? Engem a szédülés ami nagyon zavar. Előre is köszönöm a válaszát.

   Válasz
   • A röntgen ezt írja
    Nyaki borda nem látható
    A nyaki lordosis kiegyebesedett
    Csigolya testek magassága megtartott
    Zárólemezek simák
    Peremek az alsó harmadban ventralisan jelzettek
    Porc rések nem szűkebbek
    Kisizületi arthrosis jelei nem láthatók.
    Vélemény spondylosis

    Válasz
 3. Tisztelt Máté!

  Szinte úgyan ez a problémám nekem is 2 hónapja.Túl vagyok ct-en, több röntgenen is. Van egy leletem amit még most adok oda a neurologusnak .legyen szives lefordítani nekem ,magyarul mit is jelent:

  a cervicalis lordisis íve kiegyenesedett, a C V: csigolya magasságában minimális kyphosisba megy át.
  a C V.VI. csigolya peremsarkai enyhén megnyúltak.
  Köszönöm előre is válaszát! Alica

  Válasz
 4. Tisztelt Alica!

  A leleted jelentése:

  1. a cervikális lordózis íve kiegyenesedett:

  Ezt azt jelenti, hogy a nyaki gerincednek oldalról nézve alapértelmezett állapotában egy homorú ívet kellene felvennie, viszont a Te esetedben ez az ív kiegyenesedett, ill. az 5. csigolya magasságában át is görbült a másik irány felé, magyarul ott kicsit “púpos” a nyakad.

  2. A C V.VI. csigolya peremsarkai enyhén megnyúltak:

  Ez azt jelenti, hogy a csigolyáid szélein némi csontképződés indult el.

  Gondolom nem elsősorban a fordításra vagy kíváncsi, hanem arra, hogy ez mit jelent számodra!

  Megnyugtatnálak:

  Tudnod kell, hogy a kiegyenesedett nyaki lordózis az ülő életmódot élő, sokat vezető, irodában dolgozó emberek körében – most már a tizenéves gyerekeknél is teljesen tipikus. A lelet amit írsz, gyakorlatilag egy átlagos életet élő 30-as ember nyakának felel meg. A nyakadban nincs sérv, nincs probléma a csigolyáiddal, nincsenek gyulladásos folyamatok! Ennél rosszabb a nyakad CT- eredménye kívánom sose legyen!:)

  Ami gond:

  A tény, hogy ki van egyenesedve a nyaki lordózisod, abból a szempotból rossz, hogy az egészséges terhelés a nyaki gerinc porckorongjaira akkor nehezedik, ha a gerinc tartása helyes. Ez sajnos Nálad nem adott: a görbület kiegyenesedése miatt a fej súlya a nagyobb teherkar miatt nagyobb erővel terheli a porckorongokat és csigolyaközti ízületeket, így azok gyorsabban fognak degenerálódni, kopni. Valószínűleg ennek a megnövekedett terhelésnek a jele a csigolya széli csőrképződés, és a Katonalányhoz hasonló tünetek is minden bizonnyal-e miatt a megnövekedett kompresszió miatt alakulnak ki.

  Összefoglalva:

  A Ct eredményed alapvetően nem rossz, a tartásodon viszont sokat kéne javítani, hogy levedd a fokozott terelést a nyaki gerinced “alkatrészeiről”, és ezzel hosszú távon biztosítani tudd a tünetmentes és egészséges gerincet!

  Válasz
 5. Tisztelt Bene Máté!

  Köszönöm a választ!
  Részben megnyugodtam,csak a tünetetek amit valószínű ez okoz nem múlnak:(.Harmadjára megyek haza a munkahelyről ..rosszullétem miatt.Ami erős szédülés,hányinger amikor mozgatom a nyakam ..akár merre.A munkám minőségiellenőr.Tegnap kezdődött még a szédülés mellé a láb és kéz gyengeség Mintha nem is érezném őket..2 hónapja tart ez , és mellé magasvérnyomás is kialakult ….160- 180 ra megy fel ilyenkor.Az ideg ami ettől kialakult bennem egyszerűen kész vagyok. Szedek gyógyszert,sőt sokat is.Mert kezdetben vírusra gyanokodott az orvosom…augmentin, neocitrán, mydeton, tensoimin, B6, betaserc,brexin, panangin, és már frontin is.És izomlazítókrém napi 3x.

  Válasz
 6. Tisztelt Bene Máté Zoltán!

  A problémám szinte megegyezik az előttem kérdezőkével. Villamosmérnök révén sajnos a szémítógéphez vagyok kötve. A problémáim: nyaki fájások izom szinten, kb. 1 éve tartó fülzúgás, ill. bizsergés és zsibbadás érzése kézben, lábban ami csökkent a kezdetekhez képest. Idegrendszeri és MR vizsgálatot végeztek aminek az eredménye:
  A nyaki lordosis csökkent, enyhe kyphoticus kényszertartás. A c IV. szintben a porckorong dorsomedialisan enyhe előboltosul, benyomatot okoz a durazsákon, de a myelont nem éri el. (minimális protrusio a C.IV. szintben) A myelon jelintezitása és szélessége megtartott.

  Kérdésem az lenne, hogy merre az irányba tudnék elindulni. Borsodi lévén nehezen tudnám megoldani többszöri Pestre való utazást.
  Válaszát előre is köszönöm.

  Válasz
  • Tisztelt Lajos!

   Elvem, hogy ezen a blogon nem említem meg sem a könyvem, sem a rendelést, de erre a kérdésre sajnos csak azzal tudok válaszolni, hogy személyesen kellene találkoznunk! Sőt, a legjobb az lenne, ha tudna magával hozni valakit, akinek az Önnek mutatott korrekciós mozdulatokon kívül taníthatok egy manuálterápia szerű technikát, amivel az első három hétben otthon majd tud segíteni Önnek! Alternatív megoldás lehet, ha alaposan elolvassa a könyvem nyaki gerinccel foglalkozó fejezetét, és rettenetesen betartja, majd gyakorolja az ott leírtakat! Ha a kezelést választja, természetesen elég egyszer eljönnie, utána már mindent tud majd csinálni egyedül az otthonában!

   Ha a felutazás nem megoldható, akkor célszerű egy nyaki McKenzi technikában jártas gyógytornászt keresni, aki meg tudja tanítani Önnek a McKenzie- féle nyakgyakorlatokat. Ez kicsit más eljárás, mint amit mutatnék Önnek, de ugyanolyan hatékony lehet!

   Ha a fejfájások nagyon erősek, azokat egy ideig manuálterapeuta is enyhíteni tudja, de ehhez a lehetőséghez csak akkor forduljon, ha orvosi vagy gyógytornász végzettsége van. (egy hiányos tudású csontkovácsot egy sérült porckorongú nyakhoz hozzányúlni engedni nem biztos, hogy egészséges.) A manuálterápia mellett mindenképp fontos a nyak-vállövi régió izomegyensúlyának a helyreállítása is, ebben egy gyógytornász tud segíteni!

   Összefoglalva:

   A legjobbnak azt látom, ha egyszer tudunk találkozni, mert akkor a korrekciós technikát, és az izomegyensúly rendező gyakorlatokat is meg tudom mutatni Önnek.
   Ha ez nem megy, akkor egy McKenzie-s gyógytornászt érdemes felkeresni a környékén. Ha a fejfájások tolerálhatatlanok, akkor egy manuálterapeuta időlegesen tud segíteni!

   Válasz
 7. Tisztelt Bene Máté Zoltán!

  Nagyon szépen köszönöm a válaszát.
  A jővő héten időpontot fogok kérni magától.

  Válasz
 8. Erzsebet Tisztelt Bene Mate ! Varono vagyok es nagyon fajt a derekam es egy honapja borzalmasan megfajult a nyaktajeknal a gerincem. Az orvosom elkuldott MRI felvetere es a felvetel eredmenye a kovetkezo; lumbalis gerinc MRI afelveteleken az L.V resben centralisan es bal oldalon paramedialisan kiszakadt porckorongserv lathato,mely agyokot es a durazsakot egyarant comprimaja . Anyaki gerincMRI felveteleken a C. V resben sulyos discopathia,spondylosis es discusprotusio eszlelheto bal oldali dominanciaval,ami a C6 gyokot is comprimalja. Voltam idegsebesz orvosnal es szerinte nem feltetlenul igenylek idegsebeszeti kezelest,McKenzi tornat, viz alatti gyogytornat,sok uszast javasolt. Kerem szepen a velemenyet, hogy mik az eselyeim agyogyulashoz ? ?? Elore is koszonom.

  Válasz
  • Tisztelt Erzsébet!

   Nagyon nehezet kérdez! Ezt még élőben sem tudnám pontosan megmondani, így meg különösen nehéz, úgyhogy hangsúlyozom, csak tippelgetek, de ettől függetlenül inkább bízatnám, mint elkeseríteném!

   Nézzük:

   Az MRI-jén az LV résben található kiszakadt sérv csak a derekában, ill. “onnan lefelé” okozhatna tüneteket, így arra maximum vigyáznia kell, de túlzottan aggódni miatta nem!

   A nyaki részen a csúnyán hangzó “súlyos discopathia” azt jelenti, hogy a porckorongja vizet vesztett, és lelapult. Erről azt kell tudnia, hogy nem egy hónap, sokkal inkább évek alatt alakul ki egy ilyen elváltozás, és a nyak rettentően túl van biztosítva, tehát még súlyos degeneráció alatt sem feltétlen fog fájni semmije. A nyaka vélhetően ilyen volt már két hónapja és egy éve is, amikor még teljesen tünetmentes volt, tehát talán nem is olyan nehéz ezt egy ügyes McKenzie tornával helyretenni. ( a nyaki McKenzi torna nagyon hatékony, csaj ajánlani tudom ) Nagyon fontos, hogy varrónőként az ülő helyzetét korrigálja, mert vlsz. ettől alakult ki ez az elváltozás, ezt a porckorong.hu tudástárában el tudja olvasni, hogy hogyan csinálja.)

   A C6 gyök nyomása sem két nap alatt alakul ki, a nyaki McKenzie erre is igen jó lehet!

   Hangsúlyozom, csak tippelek, de első körben a dolog – már ha odafigyel az ülés korrekciójára- teljesen jól javíthatónak látszik!

   Válasz
 9. Tisztelt Bene Máté!
  42 éves vagyok és sajnos nekem is a katonalányéhoz hasonló problémám van. 4 hete kezdtem el a vizsgálatokat, reumatológia, röntgen, ct. Hétfőn kezdem a fizikoterápiát és a shancz gallért nekem is felírták. Kiegyenesedett nyaki lordózis, gerincferdülés, meszesedés. Állandó fejfájás, nem tudom a fejem sokáig tartani, fel kell támasztanom. Gerinc és derékfájdalmak, kar és lábzsibbadás.
  A dr nő erre azt mondta, nem nagy a baj, szedni kell a gyógyszereket eljárni a terápiára és előjegyzett a neurológiára.
  Köszönöm, hogy nem mindenki így fogja fel. Biztosan nagyon sok szerepe van ebben az idegességnek, mivel volt egy rossz házasságom és 4 éve egyedül nevelem két gyermekem. Dolgoznom viszont muszáj és elég kemény fizikai munkát végzek. Most megpróbálom a McKenzie terápiát és javasolták a guriga párnát, igaz kényelmetlen, de az is sokat segít, egy ideig szünteti a borzalmas fejfájásomat.
  Köszönöm a tanácsokat és megpróbálok javítani a testtartásomon.

  Válasz
  • Tisztelt Judit!

   Köszönöm a bizalmát!
   Ha bármiben tudok segíteni, vagy kérdése merül fel, írjon nyugodtan!

   m.

   Válasz
 10. Tisztelt Bene Máté Zoltán!

  Én két éve körözök orvostól orvosig. A leleteim negatívak (UH, CT, dopler… stb.stb.) Jártam neurológusnál (a szeme láttára estem neki a szekrénynek), elküldött a pszichiáterhez. Ott szabályszerűen üvöltött velem a pszichológus, hogy tanuljak meg ezzel élni, sosem leszek jobban, mit akarok én, majd felírt egy csomó nyugtatót, mert szerinte ez pánikbetegség. (Bevallom, nem szedtem be egyiket sem.)

  A tüneteim: folyamatos kéz- és lábzsibbadás, nyakfájás, derékfájás, arcrángás, remegés, és a legrosszabb a szédülés, ami olyan fokú, hogy már utcára sem tudok fél éve egyedül kimenni, a lakásban is el tudok esni. A munkám már elvesztettem.

  Végre múlt héten elküldtek MR-re, nagy hümmögéssel. A lelet a következő lett:
  A nyaki lordosis kiegyenesedett. A VI. és VII. porckorongok jelszegényebbek. A korongokon enyhe körkörös előboltosulás látható, körülírt, discus herniára jellemző előboltosulás nem ábrázolódott. A myelon normális vastagságú, kóros intramyelaris jel nem látható.

  Vittem az idegsebészhez. A következő véleményt írta:
  Az elvégzett vizsgálat panaszait magyarázó eltérést nem talált. Neurológiai kivizsgálás javasolt.

  Most akkor kezdem az újabb kört??????

  Várom válaszát:
  egy elkeseredett, 47 éves, egyedülálló, kisgyerekes anyuka

  Válasz
  • Tisztelt Anyuka!

   Üvöltöző pszichológus…
   Hogy engedheti meg ezt magának egy elvben segítő szakmát végző ember…
   Lehet meg kéne kérdezni, hogy “akar-e róla beszélni” vagy hogy ő miért nem szed nyugtatót…

   De térjünk a tárgyra:

   Sajnálom a helyzetét, már csak azért is, mert egy ismerősöm pont ebben a helyzetben van, és közelről nézem végig, milyen szörnyű állapotba sodródik!

   Teljesen egyet értek az lelet kiértékelőivel: önmagában tényleg nem tűnik annyira veszélyesnek. A kiegyenesedett lordózis a Katonalánynak írtaknak megfelelően könnyedén tudja produkálni az Ön által leírtakat, viszont önmagukban a legtöbbször kevesek az olyan tünetek kialakulásához, melyeket leír.

   A nyaki gerinc ilyen jellegű eltérése a legtöbb mai húszon túli emberre jellemző, és a legtöbbször semmi gondot nem okoz.

   Azonban ha az ember az életének egy nehéz periódusát éli, akkor elkerülhetetlen, hogy az izomzatában a növekvő stressz szint miatt tónusfokozódás jöjjön létre, ami:

   1. csökkenti a fájdalomtűrő képességet
   2. felfokozza a kiegyenesedett lordózis által esetlegesen okozott tüneteket.

   Ez ördögi kört indít el:

   Mivel fáj, még stresszesebb az ember, attól még jobban feszül az izom, amitől még jobban összetorlódnak az ízfelszínek és indul elölről a kör.

   Azonban ezt a rossz kört az Ön esetében úgy tűnik nem a test szintjéről, hanem a stressz irányából érdemes megközelíteni!

   Egy közeli ismerősön pont ezt a kört futotta végig az elmúlt fél évben, amit Ön is írt. Agydaganattól az agyi ereiben lévő vérrögtől kezdve mindennel vizsgálták már, de minden lelete negatív. Viszont már annyira tart a fájdalmatól, hogy képes elájulni a villamoson.

   Sajnos ilyenkor az ember már a tüneteit figyeli, ami a kiegyenesedett görbületi egyszerű problémájából egy komplex, és belőle nagyon nehezen szabadulni lehetséges problémakört okoz:

   1. az ember figyeli magát
   2. egyre jobban fél az egyre erősödő tünetektől.
   3. emiatt nő a stessz szintje, azáltal csökken a fájdalomtűrő képessége
   4. erősödnek a tünetei
   5. kialakul egy hatalmas betegségtudat és bizonytalanság

   A megoldás:

   1. Az ebbe a körbe belesodródott embernek az első el legnehezebb – sajnos gyakran az erejét meghaladó – feladata, hogy belássa: a tüneteiért döntően a saját gondolkodásmintája felelős.

   2. Ha ezt elfogadta, akkor MUSZÁJ keresni egy olyan tevékenységet, amit szeret, ami lelkesíti, és amit élvez. Ez csökkenteni fogja stressz szintjét, és a tünetek maguktól javulnak.

   3. Fontos jól kialudnia magát. (Rengeteget számít ilyen esetben.)

   4. Érdemes elkezdeni egy sportot, ami megpörgeti szívét :nagyon jó a kocogás. Ez szinte “elégeti” a stresszhoromonokat a vérében.

   5. El kell gondolkodni azon, hol érdemes rendet tenni az ember életében.
   Ez azért nagyon fontos, mert ilyen esetben a “betegség” az ember életét teljesen uralni kezdi. Ezen gondolkodik, ezzel foglalkozik, erre irányul a figyelme nagy része…

   Érdemes nagyon őszintén és önelemzően végiggondolni, hogy mi az, ami emiatt nem kap helyet, mi az, amivel a fájdalom miatt halogatja a szembenézést.

   Ha ez ember megszabadul az életében azoktól a dolgoktól, melyeket rég ki kellett volna onnan söpörnie, vagy változtatni kezd a változtatni valókon, akkor az ilyen ” gerincbetegségek” rohamos tempóban tudnnak javulásnak indulni.

   Persze ehhez rengeteg erő kell, amit nem könnyű összeszedni…

   De érdemes ,hiszen életünk csak egy van. Nem mindegy, hogy élvezzük, vagy egy betegséggel vívva töltjük el. Kívánom Önnek, hogy legyen ereje meghozni a változást elindító döntéseket, és önállóan szembenézni a betegségvel!

   Üdvözlettel:
   Máté

   ui:
   ja, és persze kell egy erős tartásjavítás a kiegyenesedett lordózis kezelésére. Ilyeneket bármelyik gyógytornász tud Önnek mutatni!

   Válasz
 11. Tisztelt Bene Máté!

  Örülök, hogy megtaláltam ezt az oldalt, mert eddig nem találtam választ a kérdéseimre.
  Kb. 5 napja zsibbad a jobb karom, illetve a kézfejemtől a könyökömig felfelé. Elmentem vele a háziorvosomhoz, aki elküldött Röntgenre, de csak annyit mondott a leletre, hogy se nem jó, se nem rossz, ezért szedjem a B-vitamin komplexet és a Flemacot amíg nem lesz kész a laborom.
  Úgyhogy azt sem tudom igazából mi is lehet a probléma.

  A lelet:

  Nyaki borda nem látható.
  A nyaki lordosis az alsó szakaszon enyhe kyphsisba megy át.
  Csigolyatestek magassága megtartott.
  Zárólemezek simák.
  Peremek C IV-VI. szakaszon minimálisan megnyúltak.
  C IV-VI. szakaszon a porcrések mérs. szűkebbek.

  A háti kyphosis mérs. fokozott.
  Th XI. corpusa ventral felé kb. 3 mm-rel alacsonyabb.
  A csigolyatestek magassága megtartott.
  A zárólemezek simák.
  A peremek épek.
  Porcrések a felső szakaszon ventralisan mérs. szűkebbek.

  Szeretném kérni Önt, hogy fordítsa le ezt a leletet nekem.

  Előre is köszönöm válaszát.

  Tisztelettel egy 24 éves lány

  Válasz
 12. Kedves Sass Timea!

  Nyaki borda nem látható.

  Ez annyi, hogy nincs extra bordád, ami elszoríthat idegeket és ereket.
  Ez mindenképp jó!

  A nyaki lordosis az alsó szakaszon enyhe kyphsisba megy át.

  Ez nem feltétlen jelent még gondot, de hosszú távon mindenképp ahhoz vezethet. Azt jelenti, hogy a nyaki gerinced normális görbülete nincs meg, hanem tartáshiba/sok ülés/egyoldalú sport/Stb. miatt a csigolyáid nem abban a helyzetben állnak, mint ahol kéne.

  Ez kb. annyit jelent, mint egy autónál a rossz futóműbeállítás. Nem feltétlen jelenti azt, hogy valamelyik alkatrész rossz, de 110%, hogy a használattal az alkatrészek rosszul terhelődnek, és hamarosan gondot okoz.

  Én azt komolyan venném. Egy erős tatásjavító gyógytornával ezt a helyzetet érdemes lenne rendezni.
  Jövő hét végén tartok egy tanfolyamot. Ha vállalod, hogy eljössz alanynak, akin demonstrálni lehet bizonyos problémákat, akkor ott az oktatók megnéznek, és adnak majd tanácsokat.

  Csigolyatestek magassága megtartott.
  Zárólemezek simák.

  Ez rendben van, azt jelenti, hogy a csigolyáid rendben vannak.

  Peremek C IV-VI. szakaszon minimálisan megnyúltak.
  C IV-VI. szakaszon a porcrések mérs. szűkebbek.

  Ez sem vész. 20 éves kor felet nem nagyon van ember, akinél ezt nem lehet látni. Az, hogy a porcrések kicsit szűkebbek, az a “rossz futóműbeállítás” miatt van: a kiegyenesett görbület miatt nagyobb terhet kell viselnie a porckorongjaidnak, ezért ők enyhén meglapultak. Ez még nem nagy gond, kis mértékben 20 éves kor felett természetes is.

  A háti kyphosis mérs. fokozott.

  Kicsit púposabb a hátad, mint az átlagnak. Ez is oka lehet a nyaki gerinced rossz tartásának. Nálad a lényeg egy erős tartásjavítás lesz, és a porckorongjaid regenerálása.

  Th XI. corpusa ventral felé kb. 3 mm-rel alacsonyabb.

  A 11.háti csigolyád teste elöl 3mm-el alacsonyabb.
  Ez sem vész. Alkati adottság. Egy kicsit hozzájárul a háti görbületed fokozottságához.

  A csigolyatestek magassága megtartott.
  A zárólemezek simák.
  A peremek épek.

  Ez a minden ok. szinonímája.

  Porcrések a felső szakaszon ventralisan mérs. szűkebbek.

  Ez szintén a porckorongok túlterheltségére utal!

  Szeretném kérni Önt, hogy fordítsa le ezt a leletet nekem.
  Előre is köszönöm válaszát.
  Tisztelettel egy 24 éves lány

  Természetes!
  Ha megoldást keres – és ha a zsibbadása a nyaki gerincéből származik, mert ez még nem biztos, csak igen valószínű- akkor kezdjen neki egy erős tartásjavításnak. Ha Tímea pesti, akkor Almássy Csilla gerinctréning óráját, Dr.Hovanecz Anikó gerincjóga óráját ajánlom tartásjavítás célra, és a tanfolyami ajánlat is áll: ha nincs ellenére, hogy sok oktató kielemzi a gerincét, akkor igen részletes véleményt és tanácsokat kaphat a kérdésről.

  Üdvözlettel:
  Máté

  Válasz
 13. Tisztelt Bene Máté!

  Sajnos én is csak bőviteni tudom az előttem szólók sorát.45 éves vagyok.Nálam 2008 nyarára derült ki a köv. diagnozis: Hernia disci intervertebralis C III-IV, CIV-V, CV-C VI, Stenosis canalis spinalis cervicalis (M5010)Tünetek:2007 óta nyak fokozatosan egyre merevebb fájdalmas, mind2 FV ujjak zsibbad, járás enyhén de egyre instabilabb.
  Nyaki gerinc MR vizsg. szerint polysegmentalis degenerativ jelek mellett a C III-IV ill. a C IV-V közti valamint kisebb mértékben C V-VI spondylosist ábrázolja kifejezett gerinccsatorna szükülettel a C IV-V közt myelopathiás jellel.
  2008. 09.01. elülső nyaki feltárásból a myelopathiás gerincvelő szakasz magasságában CIV-V discectomia, ventralis decompressio és intervertebralisan cage behelyezés történt.
  A mütétet követően paraparesis ill. spinalis ataxia nem javult, átmeneti romlás lett. Ujabb kontroll nyaki gerinc MR-n változatlanul ábrázolódott a myelopathiás gerincvelő a szük g.csat. szakaszon, ill. a C IV-VI a csigolyatesteket kitöltő csontvelő oedémát mutatott.Ezért ujabb mütét 2008. 10. 18. a másik két csigolyán is megtörtént a cage behelyezés.
  A lényeg : a mütétek előtti kéz zsibbadás tünetek ugyan elmultak de nagyfoku járás és egyensuly probléma alakult ki nyaki és hátközép táji izom fájdalom is szinte állandó jelleggel ami ugyan minimálisan csökken az eltelt 2 év alatt de a mütétek után összességében a mozgásom rosszabb lett.A teljességhez hozzátartozik hogy születéskor agyvérzést kaptam (M.Little kór) de a mütét előtti időszakig komolyabb mozgás és egyensuly zavarom nem volt, sőt rengeteget és intenziven sportoltam, kerékpároztam.
  Nehéz elhinnem hogy ez lenne a vég mert azért az eltelt időben van némi javulás de meddig?
  Esetleg lehetne még valamit javitani?

  ne kiméljen berci

  Válasz
 14. Tisztelt Bene Máté!

  26 éves vagyok és arra gyanakszom, hogy az előttem szólókhoz hasonló problémával rendelkezem. Gyakorlatilag szép lassan tönkre teszi ez a nyaki gerinc kiegyenesedés az ember életét, minden szinten. Nemsokára lesz időm egy nagyobb kivizsgálásra, de kitapintható a nyaki gerinc deformálódása.

  Grafikus vagyok és rengeteget ülök gép előtt. Filmes szakemberként a 12 őrázás az alap műszak, annál csak több van (7-7).
  Rendkívül feszültek a vállaim/nyakam, fejfájások vannak de szerencsére ritkábban és nem olyan mértékűek mint amit olvastam másoknál. Félek, hogy ez egyre csak súlyosbodni fog.

  Bármilyen tanácsot szívesen fogadok.

  köszönettel,

  M

  Válasz
 15. Tisztelt Berci!

  Elnézését kérem, csak most sikerült érdemben géphez ülnöm. Tegnap este telefonon olvastam el a történetét, és ledöbbentem, milyen durva.

  Javítani biztosan lehet valamit, de hogy mennyit, azt sajnos így nem tudom megmondani.

  Teljesen igaza lehet, a születési agysérülésnek ebben a kérdéskörben nincs jelentősége.

  Az izomfájdalmakon lehet enyhíteni a váll-vállöv statikai viszonyainak a rendezésével, mert azzal csökkentheti az erőkart, amivel ezeket a túlfeszült izmokat terheli. Kérem küldjön egy emailt az info@porckorong.hu-ra, hogy megtudjam az email címét! Szívesen küldenék Önnek egy anyagot ennek az elméletéről.

  A spinális ataxia kezelése már keményebb dió…
  Ebben sajnos nem mi vagyunk kompetensek, viszont egy szakértő gyógytornászt tudok ajánlani, aki nagyon otthon van neurológiai területen. Bár jó pár éve nem beszéltünk már, de nagyon nagyon otthon érti ezt a témát, lehet vele lenne érdemes felvenni a kapcsolatot. Ha megadja a mailcímét, átküldöm a Hölgy elérhetőségét.

  Üdvözlettel:
  máté

  Válasz
 16. Marcell:

  Gyakorlatilag az első tanács, hogy jó alaposan olvasd végig a porckorong.hu tudástárát, és mindent tarts be, ami ott le van írva!

  Az ékpárna és a deréktámasz alapfelszerelés kell, hogy legyen. Ezekkel a lehető legjobban le tudod csökkenteni a nyaki gerincet ért terhelést a 12 órázások alatt.

  Sok filmes páciensünk volt már a Gerincszervizben. Úgy vettem észre, kivétel nélkül mindegyikük elég kemény stressz alatt él, és az átlagnál több nyaki gerinc probléma fordul elő Náluk, talán pont azért, mert a stressz a nyakizmok tónusát fokozza először, ami sokat ront az amúgy is rossz statikai helyzeten az emiatt jelentkező túlnyomással.

  Célszerű elkezdeni – már ha belefér az idődbe- jógázni. A Te korodban valami aktív pörgősebb jógastílust. Ez átmozgatja az izmokat, lazítja az ízületeket, így sokat segíthet! A jógás részen találsz egy sor oktatót, akiket akár végig lehet próbálni, amíg megtalálod az “igazit”.

  Sokat segíthet még, ha egy zúzósabb munkanap után lefekszel hanyatt egy ágyra, és hátra lelógatod a fejed. Ez picit szintén javítja a porckorongok anyagcseréjét – és ha még nem okoz fájdalmat- akkor kompenzálja a rá nehezedő túlterhelést is.

  Üdv:
  m

  Válasz
 17. kedves bene máté 66 éves vagyok kérem legyen elnéző aszámitógép használata még kivánnivalót hagy maga után .rtg felvetel készült anyaki gerincemről 07 06 án.nyaki borda nem látható c 7 porc. transversusai jobb oldali túlsullyal megnyúltak.a nyaki lordosis kiegyenesedett c5 6corpusok jelzetten laposabbak, zárólemezeik kissé egyenetlenek,közöttük a porcrés jelentőssen beszükült c3 ,4, 6, porcrések mérs.-kp fokban szükebbek.peremek főként az alsóbb szintekben körkörösen megnyultak.a kisizületekben arthrosis jelei láthatók.fájdalmaim lassan elviselhetetlenek. kéere adjon tanácsot köszönettel vadasné

  Válasz
  • Kedves Edit!

   Semmi gond, teljesen megértem, én is informatikai analfabéta vagyok.
   Pribátban küldtem mailt!

   Üdvözlettel:
   m.

   Válasz
 18. Kedves Máté!
  Bővíteném én is a kört.Nekem is majdcsak megegyező tüneteim annak,mint a katona lánynak.Nekem 7hónapja  vannak jelen a tünetek.Az utóbbi másfél évem borzasztóan stresszes volt,rossz munkahely,pénztelenség stb…Tavaly nyáron egy gyárban dolgoztam,ahol 4 hónapig állva,2 hónapig pedig ülve kellett dolgozni 12órát.Plusz oda vissza 1 órás buszozás.2 alkalommal pánik szerű roham jött rám,amivel pszihológushoz fordultam.Igazából nem történt semmi elmúltak a tünetek.Decemberre sikerült a lakhelyemhez közeli munkahelyet találni,azt hittem most már jobb lesz,de nem így történt.Egyik reggel a számítógép előtt ülve borzasztó furcsa érzés kerített hatalmába.nagyon el kezdett zsibbadni a bal karom,a bal arcféltekem,alig kaptam levegőt.Azt hittem megint a pánik jött rám.De ezután kb egy hétig alig bírtam aludni,szédültem,nem ettem,munkába is borzasztó volt elmenni.Elmentem ismét pánik szakrendelésre,ahol egyből gyógyszert adtak volna.Édesanyám is pánik beteg mióta az eszemet tudom,és mondta,hogy a gyógyszer elmulassza a tüneteket,de nem gyógyít meg.Így hallgattam rá,nem szedek gyógyszert.Ez után úgy éreztem április fele enyhültek a tünekek,nem voltak minden naposak.De csak nem alakultak jól a dolgok visszajöttek a borzasztó fájdalmak.Elküldött a háziorvos kardiológushoz,mivel nem csak a karom zsibbad meg fáj,hanem a bal oldalam is.Ott szerencsére minden rendben volt,ő küldött el reumatológushoz.Kb ugyanaz jött ki,hogy kiegyenesedett a nyaki lordosis az alsó szakaszon enyhe kyphosisba ment át.Engem is elküldtek gyógytornára,de nem segített semmit.Arra lennék kíváncsi ha esetleg a pánikot le tudnám győzni,akkor esetleg ezek a tünetek s elmúlhatnak?Előre is nagyon köszönöm a választ!
  Üdvüzlettel:B. Heni

  Válasz
 19.  
  Kedves Máté!
  Nagyon örülök, hogy megtaláltam a porckorong.hu-t! Sok mindent tanultam belőle a gerincsérvről. Én is szenvedő alanya vagyok a magyar egészségügy útvesztőinek :(. 2 évvel ezelőtt vállfájdalommal kerestem fel a reumatológiát, ahol fizioterápiát, gyógytornát és masszázst kaptam. A torna maga volt a gyötrelem, az elektromos kezelések nem használtak semmit, a masszázs talán egy kicsit segített, hogy a következő 4 hónapot kisebb fájdalommal éljem. Fenti tortúra még 3 alkalommal ismétlődött meg, az utolsó kezelések már semmit sem használtak. Idén április 21-én kezdtem meg a kálváriát, hogy most már csak-csak ki kellene találni, hogy mi lehet a baj a vállammal. Hozzáteszem, hogy ülő munkát végzek, számítógép előtt. 4 orvos 4 diagnózist állított fel, csak azt nem tudják, hogy miért is fáj a vállam.
  Alábbiak:
  Idegsebész – nem sérvtől fáj, mert azok bal oldalon vannak, nekem pedig a jobb vállam fáj.
  Vállsebész – icipici meszes lerakódás a vállban, fizioterápia+masszázs életem végéig (amit ugye a tb nem fizet!!!)+torna.
  Általános orvos – ideggyulladás, góckutatás (negatív eredményekkel egy csomó pénzért, hogy ne teljenek a vizsgálatok hónapokba!!!) Nagy dózisú (1500 mg) antibiotikum, amit nem sikerült beszedni, mert rosszul lettem tőle!
  Reumatológus – próbáljuk meg szteroidos infúzióval kezelni a nyaki sérvet, az TALÁN!!! használ a vállnak is (sic!).
  Na itt elszakadt a cérna, elmentem másik reumatológushoz, és kértem, hogy írjon ki fürdőkúrát a közeli gyógyfürdőben. Most súlyfürdőbe, és masszázsra járok, és reménykedem abban, hogy valamit csak segít!
  Mindeközben találtam meg az Ön oldalát, ahonnét igyekszem hasznosítani a tanácsokat.
  MR eredményem: a myelon jelmenet szabályos. Nyaki lordosis kiegyenesedett. A csigolyák magassága, jelintenzitása norm. A zárólemezek épek. A discusok dehydráltak, magasságuk megtartott. C IV,V,VI, discuson körkörös protrusio látható, mely C IV-ben a myelont és  bal gyököt, C V-ben szintén a myelont és a bal gyököt eléri, C VI-ban a liquorteret szűkíti.
  Kérem, írja meg véleményét, hogy a fenti okok következménye lehet-e a jobb váll fájdalma, és ha igen, akkor lehet-e valamit tenni, hogy fájdalommentes életet élhessek, vagy 43 évesen tanuljak meg együtt élni az örökös fájdalommal.
  Válaszát megköszönve, tisztelettel:
  Ildikó
   

  Válasz
  • Kedves Ildikó!

   Köszönöm a bizalmát!
   Hogyne lehetne! Engedje meg, hogy most ne az Ön esetéről – azt nem ismerem eléggé- hanem általánosságban írjak a nyaki sérv, és a vállproblémák összefüggéséről!

   A váll legtöbbször nem a sérv miatt fáj, de az okaik azonosak.

   1. az ember huzamosabb ideig végez ülő munkát – ettől eltolódik az izomegyensúlya: a felkarja berotál ( ezt úgy tudod kipróbálni, mit jelent, hogy összegörnyedsz egy kicsit és figyeled, mit csinál a felkarod – nagyjából ezt csinálja egész nap ha ülünk)
   2. a berotált felkarcsont miatt a fej előre helyeződik – ez ha tartósan fenn áll lesz a kiegyenesedett lodózis, ami a nyaki sérv statikai oka.
   3. és a berotált felkarcsont okoz két tipikus problémát:

   a.) a felkarcsont fején van két csontos gumó. Ezek között húzódik egy-egy ín. Az egyik elöl a biceps hosszú fejének az ina, a másik hátul a supraspinatus izom ina. ( az ín az a képlet, amivel az adott izom a csonthoz kapcsolódik. Ha a kar jól áll, akkor az inak a gumók alkotta alagútban húzódnak. Ha viszont berotált, akkor a gumór “ráfordulnak” az inakra, és azok sérülését, gyulladását ergo baromi erős fájdalmat okoznak.

   Ilyenkor ha a gyógytorna a kar olyan jellegű mozgatásából áll, hogy emeljük a kezünket a fej fölé és erőltessük, akkor annak egy eredménye lesz: fájdalom.
   Ha viszont a felkar kirotációját célozza, akkor – sajnos ez nem egy gyors folyamat- akkor szép lassan megoldja a kérdést. ( és mintegy mellékhatásként a kiegyenesedett lordózis- ezzel a nyaki sérv statika okát is…

   Nem tudom, hogy Önnél is ez-e a helyzet, sajnos amit írtam, igen gyakori, és megint csak az eü. ellátás lényeglátásának és logikus gondolkodásának a hiányát jelzi.

   Válasz
 20. Kedves Máté!Korábban már írtam önnek,de még annyit szerettem volna kérdezni,hogy esetleg milyen sporttal lehetne ezeken a borzalmas fájdalmakon enyhíteni?Ezt elfelejtettem megkérdezni.Előre is köszönöm a választ,nagyon jó lenne,ha tényleg újra normális életet élhetnék.                    
   
                                                                                Üdv:Heni(27)

  Válasz
 21. Kedves Máté!

  Kérem véleményezze leletemet:
  Nyaki gerinc rtg kétirányú
  A nyaki lordosis kiegyenesedett. A rések nem szűkebbek. Nyaki borda nincs.

  Váll AP velvétel
  Öh. váll felv. a tub maiuson mk. o. min sclerosis látható. A humero- acromalis távolság mk. o. 9 mm ( norm. 10 mm)- min. szűkebb. Más eltérés nincs.

  Tünetei megfelelhetnek min. fokú alagút tünetnek.

  Panaszaim, amivel orvoshoz fordultam: jobboldali fájdalom fül-állkapocs és nyak, nyakferdeség, nyakmerevség.
  Jelenleg gyógytornára járok, de sajnos eddig javulást nem tapasztaltam.

  Kérem véleményezése mellett, tanácsát is, mit tehetnék tüneteim megszüntetéséért.

  Köszönettel:
  egy kétségbeesett 33 éves

   
   

  Válasz
 22. Tisztelt Bene Máté!
  40 éves GYED-en lévő anyuka vagyok. A gyerekek születése előtt szellemi munkát végeztem,számítógép, íróasztal előtt. Kb. két hónappal ezelőtt kezdődött a nyakfájásom, ami egy hónap alatt annyira súlyosbodott, hogy minden reggel teljesen merev nyakkal, erős fejfájással és nyakfájással ébredtem,  a tüneteim dél körül enyhültek, a fejfájás csak gyógyszer hatására javult.
  A röntgen felvétel: A nyaki lordosis kiegyenesedett  CV-VI között dyscopathia,.
  Ugyanitt a csigolya peremeken kezdődő spondylosis.
   Elolvastam az előző hozzászólásokat és elsőre úgy tűnik, hogy nem nagy a baj, de baj van és rosszabbodhat. Túl vagyok 10 db nyaki ultrahangos kezelésen valamint a szakorvos tanácsára vettem egy gyógypárnát. A nyakam már nem merev annyira, nem fáj és a fejem is ritkábban fájdul meg. Régi félelemem viszont, hogy visszatér a sokizületi gyulladásom (SNSA), amely 7 évvel ezelőtt támadott meg súlyosan és alattomosan és amiből én, véleményem szerint kigyógyultam.
  Lehet a jelenlegei probléma és a sokízületi gyulladás között összefüggés?
  válaszát várom tisztelettel
  Kurkó Lisette

  Válasz
  • Kedves Kurkó Lisette!

   Nem hiszem, hogy lehet köze az SNSA-hoz. ( bár ezt mindenképp az orvosának kell eldöntenie, így a véleményem minden, csak nem mérvadó) . X év ülő munka, kiegyenesedett lordózis, a jelen lévő diszkopátia – és a felette vlsz. jelen lévő izomegyensúly eltérés, előre helyezett fej tartás, és egyéb menetrendszerű csatolt dolgok viszont pont elegek lehetnek az ilyen tünetek provokálásához.

   Tisztelettel:
   máté

   Válasz
 23. Kedves Máté! 
  Sajnos nekem is hasonló problémám van, mint amit az előző üzenetekben olvastam. Egy éve küszködöm erős fejfájással, olyannyira, hogy dolgozni sem mindig tudok bemenni. A háziorvosom első körben fájdalomcsillapítókkal próbálkozott. Közel 10 fajtát írt fel, ebből egy segített, ha időben szedtem be, de ez is csak enyhítette a fájást, de nem szüntette meg.
  Különböző vizsgálatokon is túl vagyok már, szemvizsgálat, neurológus, vérvétel, MRI. A neurológus külön megjegyezte, hogy rég látott ilyen egészséges és szép agyat mint az enyém, tehát semmi bajom sincs. Esetleg frontérzékeny lehetek, és egyek magnéziumot, meg különböző vitaminokat. A háziorvosom sem tudott sok mindent mondani, csak, hogy meg lehet szokni a fejfájást 🙂 A kollégáim és több ismerősöm meg már hipochondernek nézett, furcsállták, hogy ilyen fiatalon ( 28 éves vagyok) folyton panaszkodom, és orvosokhoz járok.
  Így próbáltam elfogadni a diagnózist, ha egyáltalán ezt annak lehet nevezni. Egyszerűbbnek találtam beletörődni, és elfogadni, mint tovább hadakozni. Már én is elkezdtem azt gondolni, hogy csak bebeszélem magamnak az egészet, és tényleg hipochonder vagyok.
  Ez addig ment is, amíg el nem kezdett zsibbadni a jobb karom. Újból elmentem a háziorvosomhoz, aki így már idegbecsípődésre gyanakodott, így javasolta, hogy menjek el masszázsra. Ennek külön örültem, mert egyébként is el akartam már menni mert az utóbbi időben sokat fájt a hátam, és a nyakam is. Ismeretségemben két masszőr is van, így mindkettő véleményét kikértem, és mindketten egyöntetűen elutasítottak, hogy nem mernek hozzányúlni a hátamhoz/nyakamhoz. (Ugyanis amellett, hogy fáj, egy dudor is kiáll az egyik nyaki csigolyámnál. Ezt eddig én nem vettem túl komolyan, más nyakán is láttam már ilyet. Gondoltam a rossz testtartás és az ülő munka eredményezheti.) A masszőr ismerőseim sérvre, vagy csigolya el/kimozdulásra gyanakodtak. Így újból visszamentem a háziorvosomhoz, akitől már kaptam gerinc röntgenre illetve reumatológiára beutalót. A röntgenen már túl vagyok, a reumatológushoz majd novemberben megyek. A röntgen leletre a háziorvosom nem volt kíváncsi, külön kihangsúlyozta, hogy vigyem majd a reumatológushoz.
  Így a leletet, hogy megértsem ( Nyaki borda nem látható. Kiegyenesedett lordosis. Norm. tágasságú porcrések. Ép csigolyatestek és kisüzeletek) elkezdtem ki google-zni. Sejtettem, hogy nincs nagy baj, azaz addig amíg ezt az oldalt meg nem találtam. Elolvastam a katonalány levelét, és azt hittem rosszul látok. Szinte ugyan azt írta le, amin én végigmentem az elmúlt évben (a magas vérnyomást leszámítva).
  Örülök, hogy van remény, és legalább már tudom, hogy mi okozza ezt az őrült fejfájást. És még jobban bosszant az orvosok hozzáállása. Hihetetlen, hogy végig a szemük előtt volt a probléma, és nem jöttek rá, nem törődtek vele.
  Most már csak azt nem tudom, hogy mit tegyek.
  Gondoltam, hogy eljárok jógára, de olvastam, hogy nem minden esetben ajánlja Ön. A hétvégén voltam úszni, ahogy az egyik előző levélben kiderült, háton úsztam és nem mellben, de annyira elkezdett fájni a fejem, hogy arra gondolok ez sem lesz számomra jó megoldás. A munkahelyi székemet lecseréltem térdelőszéket.
  Ezen kívül mit tehetek, járjak el masszőrhöz, és próbálkozzak továbbra is az úszással? Szoktam futni, továbbra is eljárhatok, nem tesz rosszat a gerincemnek?

   
  Köszönöm előre is a válaszát: Noémi

  Válasz
  • Kedves Noémi!

   Pár dolog a teljesség igénye nélkül : – nagyon magas ékpárna – sokkal jobban segít “visszaírni” a nyaki lordózist, mint egy alacsony.
   – a futástól nem lesz semmi gondja. ( a nyaki lordózisát nem egyengeti tovább, de a stressz szintet, ami ha magas, ennek szintén rossz – csökkenti.
   – úszás: kellemes sport, de sokat ezen nem segít.
   – jóga: ennek a problémának CSAK JÓT TEHET! ( lefelé néző kutya, + a felkart kirotáló gyakorlatok pl. kobra hátizomból végezve)

   Válasz
 24. Tisztelt Bene Máté,
   
  Rátaláltam erre az oldalra, és megnyugodtam, talán nekem is hasonló a bajom, mint a fent leírtaknál, a tüneteim a következők: egy hónapja elkezdett fájni a derekam aljánál két csigolyám közelében a derekam, ez a két csigolya gyerekkorom óta jobban kiáll, mint a többi, de nem nagyon fájt, de most érzem, főleg hajoláskor. Egy hét múlva jött hozzá egy fura feszítő, húzódó zsibbadó érzés a bal karomban végig, de nem sugárzott ki az ujjakba, s ehhez jelentkezett nyaki- váll, és a csuklyás izmok körüli fájdalom, valamint fejfájás, hol kicsit erősebb, hol gyengébb,olyan tompa – nyomó érzés, hol a tarkómnál, hol felette egy kicsivel, hol pedig a fejem legtetején, a búbján. Ülőmunkát végzek elég régóta, sajnos nem nagyon mozgok hozzá, és a jelenlegi munkahelyem elég stresszes, amit úgy érzem, nehezen tudok kezelni. Gondolja, hogy ezen tünetek alapján valami nyaki-gerincbántalom lehet a háttérben, és ez okozhat fejtetői-tarkói, fül mögötti fejfájást (fülcsengést) akár egy-két hétig is? Orvosnál még nem jártam vele, csak a háziorvoshoz mentem el, aki izomlazítót írt fel, valamint krémet. Bevallom, ezeket elkezdtem használni, de mivel nem nagyon hatott, abbahagytam. Mit tudna javasolni, hogy orvosolni tudjam a panaszaimat?
  Köszönettel: Lara

  Válasz
  • Tisztelt Lara!

   SOS indulásnak :

   – Egy erős tartásjavítás /pl: gerinctréning, valamilyen hozzáértő oktató által vezetett jógaóra/ ,
   – ékpárna a munkahelyre,
   – valamilyen nyaki porckorong korrekciós gyakorlat ( pl. McKenzie, vagy Gerincszerviz)

   Mihamarabb : Ebben a kérdésben a pszichés komponensek is mindig jelentősek, így heti egy-kétszer valamilyen aktív “széthajtós” sportot, amivel az ember kiereszti a munkahelyi vagy családi gondokat.
   A lelki tényezőket okozó élethelyzet megoldását.

   Üdvözlettel:
   máté

   Válasz
 25. Tisztelt Bene úr!
  52 éves vagyok, a napi munkám a számítógép elé köt. A jobb vállam, a gerincem évek óta fáj, jelenleg elég nehezen emelem meg a karomat, elég sűrűn fáj a fejem,az utolsó vizsgálatnál a reumatológusnak feltetettem a kérdést, hogy nem lehet-e MRI, vagy CT vizsgálattak megnézni, hogy a kopáson kívül nincs-e elváltozás. a válasz az volt, hogy csak akkor csinálnak ilyen vizsgálatot, ha már műtét-gyanús esettel van dolguk.
  Az én esetemben elég a megszokott, nyaki röntgen
  Eredmény:
  Nyaki lordosis kyphosisba megy át. A C., V. csigolya alsó ventralis peremszélén osteophyta képződés.
  Nyaki borda nem látható.
  Orvosi masszázst és gyógyfürdőt kapok erre, a kérdésem az lenne, hogy mi lehet a konkrét bajom, a kopáson kívül és mivel tudnék segíteni magamon.
  Előre is köszönöm a válaszát.

  Válasz
  • Kedves Nyerges Éva!

   Köszönöm, hogy a blogon kérdez, és hogy vállalja a nevét! Ezek azok a kérdések, melyekre a szűkös idő ellenére a lehető leghamarabb igyekszem válaszolni.

   Elég sok képzést tartok jógaoktatóknak és fitness instruktoroknak. Ez a cikk Nekik íródott, de Önről szól:
   http://jogaterapia.hu/index.php/?p=140#more-140
   Érdemes elolvasnia, mert megmagyarázza, hogy nagy valószínűség szerint miért alakultak ki a tünetei.

   A megoldást egy korrekt gyógytorna, tartásjavítás, és a gép előtt ergonomikus kiegészítők adhatnák: ékpárna, hengerpána.

   Ha a bejegyzés elolvasása után bármi kérdése adódna, kérem írjon, igyekszem mihamarabb válaszolni!
   Üdv:
   máté

   Válasz
 26. Tisztelt Bene Máté!
    2 hete történt egy sérülésem.  Munka közben sietnem kellett egy helyre és nekiszaladtam egy épületben az egyik ajtónyílás felső betonszegélyének, mely  tíz centivel alacsonyabban helyezkedett el, mint az én magasságom. A koponyatetőmmel a betonról lepattanva fekvő helyzetbe kerültem, de eszméletvesztésem nem volt. A nyaki gerincem viszont iszonyatosan zsibbadt és görcsölt, valamint a fejemet hátra nem voltam képes hajlítani a fájdalom miatt. További tüneteim voltak a hányinger, fülzúgás, és erőteljes fejfájás, szédülés, egy seb a koponyatetőmön. A balesetin a kezelőorvos koponya és nyaki gerinc ct vizsgálatot csináltatott , amelyből a koponya ct-t nem részletezem -a lényeg annyi, hogy ott a doktor szerint probléma nem volt, traumás eltérés nem tapasztalható.  A nyaki gerincnél (rándulás, húzódás) sem komolyabb a lelet szerint: A cervicalis csigolyákon fractura, luxatio nem látható. Mindkét oldalon a tüdőcsúcsi régiókban spec. residuumok.  Cavum septi pellucidi, cavum Vergae. traumás eltérés nem volt.  Ennyi lenne bár ez korántsem olyan részletes, mint a fenti hozzászólásokban, amiket olvastam. Ezt követően a doki azt mondta jöjjek vissza, ha a panaszaim nem múlnak és megnéz egy ideggyógyász is. A balesetet követő két hétben a nyaki gerincemnél az izom folymatosan görcsölt szinte egész nap mind a mai napig, és főleg elfordulásoknál késszúrásszerű, pillanatra bénító jellegű fájdalmat éreztem a gerincemből kiindulva több ponton is.  A fejfájás a nyaki gerincből kiindulva is hol előjön, hol elmúlik. Az ideggyógyászt is meglátogattam ma ,aki az alapján a ct eredmény alapján, ami két hete készült és a fenti tünetek alapján tüneti kezelést és nyakizommasszázst javasolt.
  Ezen túlmenően a másik problémám, hogy harminchat évesen a  testtartásom, ha elengedem magam és nem figyelek rá az a honlapodon sokat emlegetett fej előretolásos, váll előereséses, púpos, görnyedt tartás, ami elsősorban a nyakamban alapvetően is állandó feszülést idéz elő, ill. sokszor zsibbad kifejezetten a jobb karom és főleg felkelés után néha nem tudom felemelni.  Pár napig ez a tünet aztán tünetmentes. Ilyenkor, mintha a hátam és a nyakam találkozásánál durván be lenne görcsölve az izom. Sportolok is ahol szem előtt próbálom tartani, hogy a törzs izomzatát megfelelő módon próbálom erősíteni( pl. egylábas gyakorlatokkal- guggolás egylábon, callenetics gyakorlatok, hiperhajlítás – a vízszintesen nem túlhajlítva, függeszkedés lábemeléssel, stb.)- így  a derekammal nincs gond- bírja a terhelést) crossfittelek(elsősorban szabadsúlyos gyakorlatok(húzodzkodás, négyütemű fekvőtámasz, tolódzkodás, kötélmászás ill. fekvenyomás ) és futás heti háromszor, amit persze ebben a két hétben hanyagoltam. És minden edzés végén 15-20 percet nyújtottam(crossfit labdán hason deréknyújtás, fél-teknős póz, fej-térdtartás terpeszülében, gerinccsavarás, stb. )- ezeket nem tudom mennyire számít előrehajló gyakorlatnak, amit nem tartasz kívánatosnak.
  Kérdésem az lenne, hogy milyen gyakorlatokat csinálhatok most még a sérülésem miatti még kicsit akut fázisban: gondolok arra, hogy  lakhelyemen Kaposváron tudsz -e javasolni gyógytornászt ill. a letölthető megvásárolható könyvet javasolnád inkább? A felutazás nem tudom, hogy szükséges-e, mivel nem olyan súlyos műtét előtti problémáról van szó?.(de ezt sem vetettem el végső esetben). Ezen felül a fenti sportokat csinálhatom -e ilyen problémával ? Az biztos, hogy a munkám miatt fenti problémát végérvényesen meg akarom oldani, mivel rendőrként dolgozom egy speciális egységnél ahol a fizikai igénybevétel nagyon erős és nem akarok fentiek miatt egy komolyabb sérvvel végezni, hiszen a munkámat kellene feladnom akkor.     
            Bocsánat ha kicsit sokat írtam és  előre is köszönöm a válaszodat!!!  

  Válasz
 27. Kedves Máté!
  Az ember hihetetlen boldog lesz,ha rájön,hogy nem komplett idióta és van megoldás a 
  problémájára!Ezer köszönet!!!
  Tüneteim 2008 óta vannak:jobb arcfél+nyelv jobb oldalán,jobb orrcimpán zsibbadt érzés.Vizsgálatok:Fül-orr-gége:negatív.Nyaki gerinc rtg:a fiziologiás nyaki lordosis kiegyenesedett,de a zárólemezek és porckorongok épek.Fogászat:jobb felső 5ös érzékeny(most küldtek harmadszor panoráma rtg.re).MR vizsg:negatív.Neurológiai vélemény:Obs ad proc.somatisationem,partim reactiv dysthymiam.Az erre vonatkozó terápiát megkezdtem(citalopram),de 3 hónap után abba is hagytam,mert aluszékonnyá tett de a zsibbadás maradt.2009 jún.óta nem mentem orvoshoz.Környezetem hülyének néz,most megint elmentem egy másik fogorvoshoz aki szájsebészetre akar küldeni,bár nem talált semmit,ezért a rtg.re küldés.Ja,igazi fájdalmam nincs,de áll.fülzúgás,szédülés igen.De ezt nem vettem tünetnek az alacsony vérnyomás miatt.Viszont két napja esténként hirtelen áramütésszerű érzések keletkeznek az állcsont jobb oldalától felfelé.Tegnap este annyira intenzív volt,hogy sírva fakadtam,majd elmentem arcot mosni és a hideg víztől még jobban tombolt az érzés!
  Ma elővettem a leleteimet és az egyetlen kézzelfogható ldiagnózis alapján találtam erre az oldalra!Bocs,hogy ilyen hosszan írtam,de nem akartam semmit kihagyni!
  Még annyit magamról,hogy 47 éves,házasságban élő anyuka vagyok,20 és 17 éves lányom van,a "kicsi" lány autista,ezért ápolási díjon vagyok, az életem a háztartás,a napirend,a teljes létbizonytalanság mind anyagi mind lelki szinten.2007-ben a bank miatt albérletbe költöztünk Bp.re a gyerek iskolája mellé,2010-vidéki ház(szintén albérlet)Napi 7 óra tömegközlekedés volt.Gyerek most a helyi foglalkoztatóban van.Ennyit a stresszfaktorról.                                                                                                                       
  Merre induljak?Tudom,hogy a "toronyban"kéne rendet tegyek,de jó lenne,ha a lordózissal is történne vmi,kérem segítsen! 
  Üdv:Tünde

  Válasz
  • Kedves Tünde!

   Köszönöm a bizalmadat! Sajnálom a helyzeted!
   Nagyon jól írod a leveled végén, az ilyen jellegű tünetekhez mindig kő keményen pszichés tényezők járulnak hozzá.
   Ez két módon lehet kezelni:
   a.) rövid távon – tüneti kezeléssel: pörgős sport, relaxáció, jóga, agykontroll stb…
   Ezek mind zseniális dolgok, egy tornavideó – akár youtube-ról letöltve- egy elkezdett futás kocogás mind sokat segíthet kisütni a stresszt, ami táplálja ezt a problémát.
   b.) oki szinten – ez manapság az a szinte lehetetlen feladat, amit ír: a torony átírása. Rendezni a munkát, életet, házasságot. ( kíváncsi lennék, van-e ember, aki teljes mértékben erre egyáltalán képes-e)

   A lordózis már egy lényegesen könnyebb kérdés:

   A fej akkor áll jól – azaz akkor van meg a rendes lordózis – ha a lapockák alsó csücske össze és le van húzva.
   – Ez akkor következhet be, ha a váll elülső szalagjai kellően nyújthatók – azaz képes legyél felvenni a jó tartást.
   – Hátul kellően erős legyen az izomzat, hogy tartósan ki tudd rotálni a felkart, azaz fenn tudd tartani a jó helyzetet.
   – nagyon oda kell figyelned, hogy a vállad hátra álljon, mert a nyak csak akkor válik hátul hosszúvá, szépen lordotikussá.

   Kezdetben erre egy jóga alapú programot javasolnék:
   (Ami hasznos lehet Neked: a jóga összes mellkasnyitó gyakorlata, és ami a legjobb, az a lefelé néző kutya póz.

   Üdvözlettel:
   máté

   Válasz
 28. Kedves Máté!
  Köszönöm a gyors választ,adott egy új nézőpontot,ami nagyon kellett,idővel be fogok számolni a javulásról!
  Üdv:Tünde

  Válasz
 29.  
  Tisztelt Bene Máté!
   
  35éves informatikus vagyok.Nálam 3 hete kezdődött a komolyabb probléma. Kicsit fájt a nyakam a munkahelyemen, majd az egyik kolléga meg masszírozott és megropogtatta nyakamat. Állítólag helyre tette a csigolyámat. Onnantól kezdve azt hittem szétszakad a fejem. A vérnyomásom elkezdett ugrálni, elmentem az üzemorvoshoz, aki lehúzta vérnyomásomat majd azt mondta 1-2 hét alatt helyreáll. Majd 1 napig semmi, következő éjszaka fejfájás, remegés, 180 as vérnyomás …. Éjszakai ügyelet ismét vérnyomás csillapítás és lehet hazamenni. Ezt játszottuk 1 hétig, majd háziorvos elküldött a traumatológiára. Ott készíttetek egy kétirányú nyaki felvételt :
   
  A nyaki hajlat íve kiegyenesedett,a corpus magassága megtartott.
   
  A C.IV.-es és V.- ös rés minimálisan szűkebb. A peremszéleken meszes megnyúlások észlehetők. Nyaki borda nem észlelhető.
   
  Elmondásuk szerint ez egy, 35 éves nyaknak jó lelet. Tovább küldtek a Neurológiára.
   
  A Neurológiáról  , küldenek MRI-re . Irtak fel mydetont, és Aflamin krémet és flektort port.
   
  Nappal a gyógyszerek megoldják  problémát,és a sétálás is sokat segít, viszont estem mikor lefekszem a fejfájás szinte azonnal jelentkezik, ha rosszul sikerül elaludni. Különböző fekvési módokkal, és párnákkal próbálkozom de még nem találtam meg az igazit.
   
  Kérdésem, hogy aludjak, mit tegyek a fejem alá? Merre induljak a problémával ?  Jelenleg a puha párna legjobb úgy látom, és egy kicsit magasabb.  Akkor jelentkeznek a tünetek szerintem ha a nyakamat nyomja a párna.
   
  Köszönettel:
   
  Zoli

  Válasz
  • Tisztet Zoli!

   Jajjjjjjjjjjjjjjjj! Ezért “sírok fel” mindig, amikor a kétnapos gyorstalpalón végzett csontkovácsok “kezelik” az embereket…
   Az esetek 90%-ában baromi jó, amit csinálnak, de mindig van tízből egy kivétel, aki jelenleg sajnos Te vagy.

   Ne aggódj, a durva látszat ellenére nem annyira horror ez az állapot.
   A következőt érdemes tenni:
   Keress egy szaunát, ahol egyedül tudsz lenni Te, meg aki felügyel Rád, hogy ne ott ugorjon ki a vérnyomásod. 🙂
   Jól felfűtött szaunában feküdj le a hátadra és relaxálj, amíg full átmelegszel.
   A hátadon fekve az álladdal finomat tokásíts, hogy a nyakad hátsó íve LAZÁN!!!! de egyre közelebb kerüljön a deszkához.
   Lazítsd a nyakad hátulját teljesen, és két oldalról – anélkül, hogy felemelnéd a fejed- a két mutató és középső ujjaddal kezd el húzni a fejed – úgy mintha finoman le akarnád szakítani a nyakadról a tarkó és a nyak határán lévő dudornál fogva. ( ezt könnyen megközelíted az ujjakkal oldalról is, így nem kell a fejet emelni)

   Kezd el laza nyak hátsó résszel húzni a fejed. Ne izomkodj, finoman, de határozottan csináld. Essen jól legyen kényelmes, és így húzd a fejed laza hátsó nyakizmokkal, tokásítva, a nyakad hátsó részét a egyre lejjebb engedve és egyre hosszabbra nyújtva. Ezt játszd 10-15 p. -ig. Ha végeztél, ne hagyd kihűlni, öltözz fel, tegyél fel egy sálat.

   Ha a szauna nem megoldható, akkor csináld ezt egy forró fürdő után egy jó meleg szobában.

   A probléma oka a következő: bámultad a monitort, ettől a kiegyenesedett nyaki íven a monitorra nézés közben megtörik. A fej előre kerül, az izmok beállnak, Neked fáj. Jön a kolléga, aki hozzá van szokva hozzá, hogy ha a megtört nyaki ívnél egy tekeréssel szétrántja a csigolyák közti ízülek felszínét, akkor a monitoros tartással “összegyűrt” tok kiszabadul, és jön az ellazulás érzés. CSak a Te esetedben nem ez történt: vagy Ő szúrta el az irányt, vagy Te feszítettél rá, de pont begyűrte a kisízület tokját a két ízületi felszín közé, erre reflexesen rárántott az izom, és most a rossz ízületi állás mindent érzékenyen érint: a csigolyában felfelé menő csigolya verőeret: fejfájás, vérnyomáskiugrások, és minden más.

   Rövid távon a fenti gyakorlat ha beválik, akkor elég lehet.
   Ha nem, akkor keress egy olyan manuálterapeutát, aki az orvosi két éves képzését végezte el. ( Erőss Ágnes, Császár Angelika) Ők tudnak segíteni.
   Majd azért old meg az előre helyezett fejtartás is, mert hosszú távon ebből azért egy sor egyéb gond is lehet.

   Üdv:
   m.

   (ui: a szaunás cuccot természetesen saját felelősségre…:P:P:P)

   Válasz
 30. Kédve Máté!
  Én is hasonló cipőben játok már két éve, orvostól orvosi jártam a reumát kivéve minden negatív, de ott is azt mondták nincs jelentősége.A nálam sokkal lükébb ideggyógyász közölte pánikbetegség.rtg leletem:A nyaki lordózis kiegyenesedett, a C.VI-VII rés dorálisan jelzetten szűkebb, a CIV.VI.kisizületben arthrosis.A C III-IV és C.IV-V.magasságában kb 1-1mm lépcsőképződés van.Vélemény:spondylosis, spondylarthosis cervalitis.A lumbális gerincen az L.III-S.I.kisizületben durva arthrosis.A tüneteim legrosszabb része a szédülés, főleg lefekvés után és reggelente.Van olyan, hogy arra riadok fel, hogy mindárt elájulok, de ha felülök kb 1 perc alatt elmúlik,éjszaka zsibbadnak az ujjaim,és a felső mellkasom része is ami nagyon ijesztő dolog.Lehetnek ettől ezek a tüneteim?Már nagyon elegem van az egészből, nem tudom mit csináljak.
  Köszönöm:Kriszti

  Válasz
  • Kedves Kriszti!

   Simán lehet a nyakadtól, hiszen ez a RTG pont az ilyen tüneteknek megfelelő. Érdemes elolvasnod a fenti hozzászólásokat, mert sok ponton voltak olyan válaszok, melyek pont Rád vonatkozhatnak. Érdemes ilyen esetben a lelki tényezőket is átnézni, mert egy parás munkahely, egy zúzós családi viszony, azaz egy krónikus stressz nagyon sokat ad hozzá az ilyen jellegű tünetekhez. ( a mély hátizmok nyaki vonulata az egyik legstresszfüggőbb terület: ha stressz van, ott nő a tónus, ha nő a tónus, akkor nő a csigolyák közt a kompresszió, ami erősíti a fenti tüneteket)

   Amit tenni kell:
   1. rendezni a tartást, hogy újra rendben legyen a lordózis
   2. rendezni az ülő helyzeteket, hogy sose legyen többet rossz a tartás
   3. rendezni a lelki tényezőket ( ez a legnehezebb)
   4. ha sérv is társul a történethez, azt is centralizálni érdemes.

   Egy McKenzie gyógytorna, egy erős tartásjavítás szokott a megoldás lenni a kérdésre.
   Üdvözlettel:
   m.

   Válasz
 31. végigolvasva a régebi kommenteket, rengeteg hasonló probléma van, mint az enyém, főleg a nyaki problémák, hasonló a diagnózisom, mint a hozzászólóknak. Most voltam Visegrádon a rehabilitációs kórházban, ahol mindenféle jó tornák, kezelések voltak. Csak sajnos otthon nehezebb csinálni a tornákat, ha nem vezényli a gyógytornász. Van egy-két patikai krém, ami enyhiti a nyakfájást, lazitja persze csak átmenetileg az izmokat. Az nagyon igaz.hogy nem szabad lelógatni a fejet állandóan, de pl.Budapesten hogy lehetne a járdán kihúzott és felszegett fejjel járni, mikor nemcsak a kutyapiszok, de a rossz aszfaltozás miatt is muszáj az embernek a lába elé nézni
  De nagyon örülök, hogy megtalltam ezt a blogot, mert nagyon jó tanácsokat és példákat lehet olvasni, azonkivül csodálatos, hogy Bene Máté úr személyre szólóan válaszol minden neki feltett kérdésre. /már én is kaptam tőle privát e-mailt/.

  Válasz
 32. Kedves Máté!
  Elolvasva a  leveleket úgy tűnik, hogy a problémám kevésbé súlyos, de a hasonlóságok miatt szeretnék megelőző intézkedéseket foganatosítani magammal szemben. Most is laptop előtt ülök, erre is ki kell találni valamit…
  Évekkel ezelőtt tűnt fel, hogy a fejem nem egészen úgy áll, mint másnak. Van egy púp a nyakam alján hátul és onnan nem felfelé, hanem előrefelé tartom a fejemet. Mellesleg a két vállam sem egyforma magasan tartom, van némi gerincferdülésem is. Egy éve volt nagyon heves fejfájásom, ennek kapcsán készült a gerincemről felvétel, ami szerint:
  A C.IV.V. ventralis alsó peremsarkán minimális spondylosis felrakódás látszik, a discusrések nem szűkek. Nyaki borda nem mutatkozik.
  A neurológiai vizsgálat negatív volt.
  Most ismét előjött a fejfájás, nem túl erős, de gyakori. Gyengeséggel és enyhe rosszulléttel, néha heves szívdobogással párosul.
  Ön szerint van összefüggés a tartásprobléma és a fejfájás között vagy máshol keressen az okát az utóbbinak. 
  Most 39 éves vagyok. A tartásproblémám gyerekkori kezdetű és az ülőmunkával fokozódott. Jógázni szeretek, de nem járok rendszeresen. Mit javasol, elég az életmódváltás vagy nem ártana orvoshoz menni, kezelésre járni?
  Előre is köszönöm,
  Eszter

  Válasz
  • Tisztelt Eszter!

   Egy vizsgálat mindenképp jól jön, hogy kizárja a többi eredetét a gondnak, de a lelete alapján könnyedén lehet nyaki gerinc eredetű a történet.
   A kezelések többsége csak tüneti szintű, a megoldást a tartásának a rendezése adja. Ennek érdekében egy jó gyógytornászt érdemes felkeresni, esetleg egy tényleg profi jóga oktató segítségét igénybe venni. Ezen túl mindenképp érdemes végignéznie a tudástárat, és betartani onnan minden szabályt.

   Üdv:
   máté

   Válasz
 33. Kedves Máté ! 4.hete küzdök a fájdalommal .Küldözgetnek ide oda .Kaptam fájdalom és gyulladáscsökkentő szereket.Izomlazítót ,injekciókurát most fizioterápiáea járok de semmi javulás.Ma voltam az idegsebészeten ahol műtétet javasolt az orvos .c4-6 rés keskenyebb,c5-7 vent.peremszéleken csőrképződés.Sérv és meszesedés miatt indokolt az orvos szerint a műtét de én nem szeretném .c4-ben a porckorongon középen szélesebb alapú sérvnek megfelelő kiboltosulás,kissé jobb túlsúllyal,ugyanitt mk gyökér kissé vékonyabban telődik.Maga a gerincvelő mérs. komprimált.C6-ban enyhe szélesebb alapú porckorong prolapsus,mely gerincvelőt nem érinti.Ugyanezen magasságában jobb túlsullyal a gyökér vékonyabban telítődik .Ön szerint is indokolt a műtét ?Köszönöm válaszát

  Válasz
 34. Tisztelt Bene Máté!
  Édesanyámnál nemrég diagnosztizálták ugyanezt a problémát, de az ágyéki szakaszon. Jelenleg három hete a hátán fekszik, amint kicsivel jobban van és fölkel, kb fél órán belül még jobban elkezd fájni a dereka. Sérve nincs (sérvet megelőző állapot van) az MR szerint, az ágyéki porcai vizet vesztettek, az ágyéki lordózis kiegyenesedett.
  Munkahelyileg sokat áll, ül, szabadidőben úszik, gyalogol.
  Ágyéki lordózis visszaszerzéséért mit lehet tenni?
  Köszönettel,
  Krande

  Válasz
  • Tisztelt Krande!

   Jobbulást kívánok az Édesanyjának. Kérem olvassák el a szegmentális instabilitásról szóló blogbejegyzésemet, utána pedig érdemes egy ADT terapeutát megkeresni.

   Üdvözlettel:
   Máté

   Válasz
 35. Kedves Máté,
  érdelődnék, hogyan tudok feliratkozni erre az e-mail sorozatra, amit fentebb is említettetek? Közönöm előre is. H.

  Válasz
 36. Tisztelt Bene Máté!
  42 éves vagyok,1 éve erős nyaki fájdalommal, szédülésszerű érzéssel és homályos látással. Kiegyenesedett nyaki gerincszakasszal C. IV. -nél és a C. VI.-nál kiboltosulás látható,C.IV-nél a korongszél a myelonon enyhe benyomatot képez, C.VI.-nál a durazsákot benyomja a myelont nem éri el. Ön szerint, elégséges a gerinctanfolyamot (oktató csomagot) megrendelnem, vagy ADT terapeutához is szükséges fordulnom?
  Köszönettel: Anita

  Válasz
  • Tisztelt Anita!

   Hasznos dolog a tanfolyam, de ilyen konkrét esetben sokkal inkább egy terapeuta személyes megkeresését javaslom, aki Önre szabott kezelést fog betanítani.
   Jobbulást kívánva:
   m.

   Válasz
 37. Kedves Máté!

  Az elmúlt időkben nyaki, csuklyás izom körüli fájdalmaim vannak. Sok millió emberhez hasonlóan számítógép előtt ülök, bizonyosan egészségtelen módon. Kicsi korom óta rossz a testtartásom (gyorsan nőttem, és majdnem 2 méter magasra), ugyancsak jó ideje sokszor keserít bizonytalanság érzés. A blogban hasonló problémákról is olvasok, ám a kétes öndiagnózis helyett, kérem, ha ideje engedi, legyen szíves írja meg a véleményét, gondolatait!

  A legutóbbi reumatológiai leletem anamnesise:
  RTG: a nyaki gerinc íve kiegyenesedett, illetve a C.IV.-VII. szintjében minimális kyphoticus megtöretést mutat. A csigolyák alakja szabályos, a rések nem szűkebbek. Nyaki borda nem látható. A háti gerincen kisfokú jobbra konvex scoliosis van. A kyphosis íve mérs. fokozott. A csigolyák testmagassága megtartott.

  Status: kiegyenesedett nyaki gerinc. Fokozott háti kyphosis, elsimult lumbális lordosis. A nyaki gerinc rotatio jobbra 60 fok, lateralflexio 45 fok, balra rotatio 80 fok, lateralflexio 60 fok, anteflexio 45 fok, dorsalflexio 30 fok. Dorsolumbális gerinc mozgásai fájdalmasak, elsősorban a flexioban. Flexio 70 fok, laterálflexio mindkét irányban 30 fok, dorsalflexio 10 foknál fájdalmas. A lumbális paravertebrális izomzat mindkét oldalt feszes, nyomásérzékeny. A sacriliacalis Mennel teszt negatív. Lasegue tünet és femorális jel negatív. Valleix pontok nem érzékenyek. Reflexeltérés, pareseis alsó végtagon nem észlelhető. Mk. térd nyom. érz.

  Therápia: tanácsadás.

  Diagnózisok: lumbalis és más intervertebrális discus rendell. radiculopathiával.

  Mindezek nekem nem jelentenek semmit, miközben rólam szólnak. Kérem, segítsen az értelmezésben is, mert fejfájás, bizonytalanság tüneteket már pszichiátriai kezelésre is bevittem.
  Mit érdemes, merre tovább?

  Köszönettel és üdvözlettel,
  Szabolcs

  Válasz
  • Kedves Szabolcs!

   Köszönöm a bizalmát!
   A bizonytalanság érzés, szédülés , fülzúgás kérdéskör alapos kivizsgálást igényel. Ha máshol minden negatív, akkor az Ön által leírt lelet okozhat ilyen tünetet.
   Amit a lelet jelent: A nyakad íve kiegyenesedett – ez kb. minden 10 emberből 9-nek ilyen ma – és egy kicsit a másik irányba fordult. Ilyenkor egy erős tartásjavítás nem árt, mert ez a nyakban a “rossz futóműbeállítás” klasszikus esete, ami sajnos túlterhelést okoz. Ez a tartás azt jelenti, hogy a fejed előrébb hordod, ami miatt a csuklyás és még pár izmodnak túl kell feszülnie. Az orvosod nagyon alaposan megvizsgált, és kisugárzó fájdalomnak látta a problémát. Azt javaslom, hogy keress egy gerincben profi, modern szemléletű gyógytornászt, akivel kigyomláljátok ezt a nyakadból, és ha a probléma innen származik, akkor jó eséllyel javulni fog a dolog.
   Amit még javaslok, hogy nézd meg a szomatizációról szóló videómat, mert a szédülést-bizonytalanságot okozó nyaki – állkapocs ízületi eredetű problémakörhöz ez a jelenség nagyon gyakran csatlakozik. Ami még extrém fontos, megtanulni ellazítani – ill. észrevenni a nyaki gerinc feszességét. Ez bármilyen jó a tartás elengedhetetlen ezeknek a gondoknak a megoldásához.
   Jobbulást kívánva: m.

   Válasz
   • Kedves Máté!

    Nagyon köszönöm a figyelmes és számomra is értelmezhető magyarázatot, és, hogy rá(m)szántad az időd. Ma megnéztem az általad javasolt szomatizációs videót, és abban is, illetve a “Fülzúgás – szédülés : nyaki gerinc és állkapocs ízület eredettel…” anyagban is fontos és hasznos gondolatokat találtam. Az előző levelemben el is felejtettem említeni, hogy jó pár éve kattog az állkapcsom, amit eddig (fogorvosi sugallatra) bölcsességfog-kivét következményének gondoltam. Így most bővült az alternatív magyarázatok tárháza – remény, hogy a nyaki gerinc helyreállításával esetleg ez is megszűnhet!

    Ezekhez kapcsolódnak gyakorlati kérdéseim:

    – említed, hogy keressek egy “egy gerincben profi, modern szemléletű gyógytornászt”; örömmel, tudsz-e esetleg konkrét személyt javasolni? A blogon említed Almássy Csilla és Dr. Hovanecz Anikó nevét, nem tudom, e problémához ők megfelelőek-e?! Zuglóban lakom, ha ez támpont. Úgy is kérdezhetem, hogy találhatok jó szakembert a szakembertengerben? Mire figyeljek a (ki)választásnál?

    – említed azt is, hogy fontos megtanulni ellazítani a nyaki gerinc feszességét. Van-e erre speciális módszer? Jó lehet-e rá pl. az autogén tréning, vagy célzottabbat keressek?

    Köszönöm és üdvözöllek,

    Szabolcs

    Válasz
 38. Tisztelt Máté!
  Szeretném kérdezni, hogy van-e mód arra, hogy személyesen találkozzunk nyaki problémám miatt?
  Tisztelettel:
  Boritsné Helle Anna

  Válasz
  • Tisztelt Anna!

   Köszönöm a bizalmát!
   Sajnos én most 100%-ig az oktatásra koncentrálok, de a kollégáimat – pont ugyanezt csinálják – megtalálja a porckorong.hu-n a kezelések menüpont alatt.
   Lelkiismeretes, profi csapat, nyugodtan rájuk bízhatja magát.
   Tisztelettel:
   m.

   Válasz
 39. Kedves Máté!

  Lehet, hogy a rendszer nem jelzi, hogy kb. két hete küldtem választ az üzenetedre. Az is lehet, hogy arról van szó, hogy idő hiányában nem tudtál válaszolni, ez esetben, kérlek, ne vedd türelmetlenségnek az ismételt üzenetem! Csupán el akarom kerülni, hogy technikai ok miatt hiába várjak. Az egyszerűség kedvéért bemásolom a válaszom:

  Nagyon köszönöm a figyelmes és számomra is értelmezhető magyarázatot, és, hogy rá(m)szántad az időd. Ma megnéztem az általad javasolt szomatizációs videót, és abban is, illetve a “Fülzúgás – szédülés : nyaki gerinc és állkapocs ízület eredettel…” anyagban is fontos és hasznos gondolatokat találtam. Az előző levelemben el is felejtettem említeni, hogy jó pár éve kattog az állkapcsom, amit eddig (fogorvosi sugallatra) bölcsességfog-kivét következményének gondoltam. Így most bővült az alternatív magyarázatok tárháza – remény, hogy a nyaki gerinc helyreállításával esetleg ez is megszűnhet!

  Ezekhez kapcsolódnak gyakorlati kérdéseim:

  – említed, hogy keressek egy “egy gerincben profi, modern szemléletű gyógytornászt”; örömmel, tudsz-e esetleg konkrét személyt javasolni? A blogon említed Almássy Csilla és Dr. Hovanecz Anikó nevét, nem tudom, e problémához ők megfelelőek-e?! Zuglóban lakom, ha ez támpont. Úgy is kérdezhetem, hogy találhatok jó szakembert a szakembertengerben? Mire figyeljek a (ki)választásnál?

  – említed azt is, hogy fontos megtanulni ellazítani a nyaki gerinc feszességét. Van-e erre speciális módszer? Jó lehet-e rá pl. az autogén tréning, vagy célzottabbat keressek?

  Köszönöm és üdvözöllek,

  Szabolcs

  Válasz
 40. Kedves Mate,

  Egy ideje van nyaki merevsegem es fagyott jobb vallam.
  3 eve kezdodott hogy lett egy idegletapadas a lapockam mellett.
  Napi szinten kb. 10 orat ulok szamitogep elott es kialakult egy ferdenyaktarasom is, visszatero nyaki idegbecsipodeseim is vannak.
  Par hete eszrevettem hogy zsibbad a karom, konyokom faj es zsibbadnak a csukloim. Ezutan egyik nap ki akartam mozgatni a nyakamat es eszrevettem hogy a legalso nyakcsigolyam felett egy dudor van ami kiboltosul ha gornyedek, de besimul a gerincvonalaba ha kiegyenesedek. Ez egy kemeny , csontos valami, Eloszor azt hittem hogy csigolyam az de probaltam kitapintani es becsuszik a gerinc vonalaba ha kiegyenesedek. Fajdalmat nem okoz de a kez es karzsibbadasom nem mulik. Segitene mire szamitsak, mi lehet ez a kidudorodas a csigolyam felett?
  Vegzek rendszeresen nyaktornat, lazitast es nem tudom igy milyen tornat szabad elvegezni.
  koszonettel, Nora

  Válasz
 41. Kedves Máté!
  Szeretném a véleményed kikérni.
  33 éves nő vagyok, ülőmunkát végzek, küzdök kb 10kg túlsúllyal és most rázódok vissza a mozgásba. Szerintem lordózisom van (ezt a görbületet már 1-1x megjegyezte masszőr pl.), ám ez eddig nekem semmilyen problémát nem okozott és nem igen foglalkoztam vele. Nagyjából 2 hete veszem észre, hogy derék tájékon valami nincsen rendben, nem fáj kifejezetten a derekam, de jól esik előrefelé megnyújtani, illetve akár már 1 óra sétálás közben is észreveszem ezt az érzést magamon újabban. Nem hinném, hogy sérv, de valami nem tetszik most ott neki. Olvasgattam a témában, találtam a neten pár erősítő és nyújtó gyakorlatot, de a kommentek hozzájuk eléggé megoszlanak, van aki szerint jó a gyakorlat, van aki ellenzi. Nálad olvastam, hogy a jóga nem feltétlenül mindig jó dolog a gerincre vonatkoztatva és ha belegondolok nagyjából egybeesik az időpont mikor jógázni kezdtem és ez jelentkezett. Nagyon sajnálnám ha le kellene róla mondanom. Te mit tanácsolnál? Van valami tuti gyakorlatsor erre? Próbáljam meg azt a területet erősíteni vagy ezt ilyenkor már meg kellene nézetnem?
  Nagyon köszönöm ha válaszolsz!
  Hajni

  Válasz
 42. Kedves Máté!

  48 éves 3 gyermekes anyuka vagyok (178 cm gerincferdüléssel). Fél éve erős nyak, váll és csuklyás izom körüli fájdalmaim vannak,fejem forgatásakor enyhe szédülést érzek. Időközönként migrénes fejfájással.
  Számítógép előtti munkát végzek. Örülnék neki ha ebben a rohanó világban értelmeznéd és véleményt javaslatot írnál a vizsgálataimra. Mazsoláztam már a fenti válaszokból is!!
  Státusz: A gerincoszlop végig üt.-re érz. A nyaki szakaszon mko. ill a háti szak. jo., mig lumbalis szak.bal oldalon pv. izomvédekezés. Végtagokon érzés-keringészavart nem jelez. A gerincoszlop össz mozgása flexioban és extensioban, beszükült, fájdalmas. Torsio fájdalmatlan.
  Nyaki-háti gerinc átmenet, kétirányú felvétel:
  Nyaki borda nem látható. A nyaki lordosis íve csökkent. Csigolyatestek magassága megtartott. Zárólemezek simák. Peremek jelzettek. Porcrések nem szűkebbek. Kisízületekben arthrosis jelei nem láthatók.
  Háti kyphosis fokozott. Az alsó Th gerincen jelzett jobbra hajlat látható. A csigolyatestek magassága a kp. szakaszon ventralisan néhány mm-t csökkent. A zárólemezek simák. Peremek enyhén megnyúltak. Porcrések ventralisan mérs. szűkebbek.
  A lumbális lordosis íve fokozott. Balra konvex torsios scoliosis látható. Csigolyatestek magassága megtartott. Zárólemezek simák, íveltek. Peremek jelzettek.Porcrések dorsalisan szűkebbek. Kisízületekben arthrosis jelei nem láthatók.
  A csigolyák mésztartalma csökkent, compresio nem látható.
  Mindent leírtam.
  Várom a válaszodat.

  Előre is köszönettel:
  Egy fáradt anyuka

  Válasz
  • Kedves Fáradt Anyuka!

   Sajnálom a helyzetet és nagyon szívesen segítenék, de szerintem nem írtál le mindent – a “fáradt anyuka” aláírás nekem többet mondt mint a lelet,
   ami nagyon kevés információt ad bármilyen hiteles véleményhez. A leírás akár egy egészséges, akár egy tünetes ember leletét is takarhatja.
   itt találsz infót arról, hogy miért: https://porckorong.hu/blog/sajnalom-olyan-a-gerince-mint-egy-110-evese/
   A tünetek mögött szintén több midnen állhat a rossz tartásból eredő problémáktól egy kiboltosulásig. Érdemes lenne kivizsgálatatni, hogy mi okozza ezt – ezt egy kikérdezés és pár teszt jobban
   meg fogja tudni mondani, mint egy ilyen RTG lelet. Mielőbbi jobbulást, és – ha van rá mód egy kis pihenést kívánok!
   m.

   Válasz
   • Kedves Máté!
    Köszönöm a gyors válaszát.
    Folytatják a kivizsgálást, MRI-t fognak készíteni.
    Tényleg rám férne egy kis pihenés!!
    Minden jót kívánok!!
    Mónika

    Válasz
 43. Kedves Máté, már csak benned van minden reményem,hogy tudsz valami biztatót mondani!!!
  Kb 3 hete nem tudok lábra állni,az első 2 hétben felülni sem tudtam,mentő vitt be sürgősségire, csináltak egy ct vizsgálatot
  A lumbalis lordozis kiegyenesedett,az L IV .és V. Intervertebralis résekben dorsalisan körkörös protrusio és a gerincvelő kompresszióját okozó meszesedő centralis típusú hernia figyelhető meg, az L IV résben 10mm-es az L v. Résben 6mm-es, e közben a bokám is megsérült,nem műtik a covid miatt,még a magán kórházak sem, fáj már szinte az egész hátam,fáj a fenekem,a lábam,zsibbad is de nagyon,vannak helyek ahol teljesen érzéketlen, ezek ellenére sem műtenek,minden oldalamra tudok feküdni,kivéve hasra,agyalva pisilek,kakilok,kérlek segíts,más nem legalább azzal hogy ha keményen tornázok még helyre jöhetek,legalább valami biztatást,+ van egy 2 éves kisfiam akit nem tudok ellátni,szüleim segítenék!!!! Kérlek szépen mond hogy van remény még

  Válasz
 44. Kedves Máté! Kata vagyok. 46 éves. Tavaly februárban kezdődtek nyaki fájdalmaim. A lényeg 2021.októberében megműtöttek nyaki gerincsérvel. Fel lélegeztem megszüntek az iszonyatos fájdalmaim. Ez kb.1 hónapig tartott, aztán visszatértek a tünetek:jobb karba, újjakba kisugárzó fájdalom, zsibbadás.2022.Nyaki gerinc kétirányú felvétel. Nyaki borda nem látható. A nyaki lordosis gyakorlatilag kiegyenesedett. A csigolyatestek magasság megtartott. A peremek épek. A zárólemezek simák. C. VI-VII. között cage beültetés utáni állapot látható. A porcrések nnem szűkebbek. Vélemény:megfelelő post.op.állapot.Tanácsot szeretnék kérni. Ez már életem végéig így lesz? Gyógytornára járok, jártam, de semmi változás. Mit tudok tenni? Nagyon szépen köszönöm válaszát! Üdvözlettel. : Kata

  Válasz
  • Kedves Kata,

   Köszönöm a bizalmát és a türelmet! Azt kérdezi, hogy ez már élete végégi így lesz-e. Látnoknak kéne lenni ahhoz, hogy ezt meg tudja bárki mondani, de statisztikákból tudok dolgozni: Ha nem változtat az életmódján akkor…
   – még akkor sem biztos, hogy továbbra is így lesz.

   Szerencsére a degeneratív gerinces tünetek tulajdonsága, hogy kb. bármikor “random” elmúlhatnak, mert végtelen tényező határozza meg őket
   – sajnos ritkán tudni egész pontosan, hogy melyik nyom ezek közül a legtöbbet a latban, és szerencsére sok ilyen tényező “tologatható”, és “tologatódik” is az ember életében.

   A szerencsétlen tulajdonságuk ugyanez: ha trigereli a meghatáró tényezőket, akkor pedig elő tudnak jönni – még akkor is, ha esetleg megműtötték.

   Ön a leírás alapján úgy tűnik, hogy egyelőre (TALÁN) még nem nyúlt bele eléggé azokba a tényezőkbe, melyek az Ön tüneteit a leginkább meghatározzák- ezen kellene változtatni.

   Nulladik lépésként arra kell rájönni, hogy pontosan mitől fáj a nyaka – ehhez kellene keresni egy olyan szakorvost, aki Önre szánja az időt, vér profi és “minden” tényezőt figyelembe vesz.

   Onnantól általában a megoldás már könnyebb menet lesz – jóval pontosabb célzással és kisebb hibalehetőséggel. A nyaki gerinc problémái esetén (ha a probéma eredete strukturális – azaz valamelyik anatómiai képlet okozza) akkor a mozgásterápia, az életmódváltás, esetleg – legritkább esetben – a műtét – szokott a megfelelő célszerszám lenni. Ha az MRI nem ír különösebb gondot, akkor az orvosa jó eséllyel az első kettőt fogja javasolni – valószínűleg erre kell indulnia majd.

   ( Egy rövid kitérő: a “gyógytornára jártam / járokkal” kapcsolatban: a “gyógytorna” a fizioterápia szerencsétlen magyar nyelvű megnevezése ellenére egy végtelenül összetett tudomány, így ez a mondat abban az esetben, ha a tünetek eredete strukturális, kicsit olyan, mintha azt mondaná, hogy “voltam már a patikában”. Rengeteg gyógyszer található ott, de viszonylag kevés lesz jó az ember adott problémájára, így hadd nézzek erre egy más nézőpontból, és mondjam azt, hogy az adott “gyógytorna” megközelítése önmagában nem működött Önnél. Lehet érdemes egy másik kollégánál is megpróbálni a kezelést.

   A nyaki gerinc tünetei ezen túl rengeteg egyéb tényezővel is erősen összefüggenek: alvásmennyiség / minőség, szorongás, munkahelyi pozíció, mozgás minősége, depresszió, a szövetek napi szintű mozgatásának a mennyisége, stb.,stb.,stb… Ezeket vizsgálja meg, mert az ember szinte mindig tud hozzátenni a javulásához – és meggyőződésem, hogy az életmódi tényezők ( főleg a nyaki gerincnél) sokkal erősebben meghatározók, mint bármilyen kezelés átmeneti lendülete. Mielőbbi jobbulást kívánva: m.

   Válasz
 45. Kedves Máté. Segítségét szeretném kérni mert már nagyon tanácstalan vagyok. Kb 3 hónapja egy rossz előre hajlás után iszonyatosan megfájdult a nyakam és tarkóm. Mindenféle vizsgálatok voltak minden negatív kivéve a nyaki mr. Kiegyenesedett nyaki lordsosis ill VI csigolyán előbultosulás látható. Neurológus fizio th írt elő minimális jobb volt de azóta újra jelentkeznek a tüneteim: nyak fájdalo, ujjak néha zsibbadnak nehéz fej érzett, szédülés ill nagyon erős időnként jelentkező fáradtság érzés képes lennék állva elaludni. Normálisak ezek a tünetek? Tud esetleg valami segítséget nyújtani mit próbáljak meg hogy enyhüljenek tüneteim. Köszönöm Edit

  Válasz

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .