Gravitációs állvány – érdemes-e venni ha gyógyítani akarod a gerincsérved?

A gravitációs állvány komoly divatcikk lett a porckorongsérvesek körében, ami sajnos egy kicsit az “én bűnöm” is, mert a dekompresszió hatását sokszor demonstráltam ezt az eszközt felhozva példaként.  Ezért picit kompenzálandó ezt a túlzott lelkesedést, ebben a bejegyzésben leírom, hogy miket látok pro és kontra érveknek mellette és ellene, ill. a szubjektív – bár kutatásokra építő – véleményem arról, hogy mire igen, és mire nem számíthatunk az eszköztől.

A véleményem tömören:  a passzív eszközök általában  jó segítségek, de közel nem jelentenek teljes megoldást.

 

Hatásmechanizmus:

 

A hatásmechanizmusa ezeknek a függesztő állványoknak azon alapul, hogy a felsőtest súlyát “ráeresztve” a problémás S1-L5, L5-L4 csigolyákra azok távolodását éri el. A létrejött dekompresszió a belső nyomást csökkenésével jár a porckorongban, ami relatíve zárt hidraulikus térként működve ezzel centralizálódni, visszahúzódni fog.


Egyszerűen fogalmazva: a csigolyák távolítása visszahúzza a porckorong kiboltosult részét!:)

Te láttad már, hogy

Megújult a Gyógyítsd meg az
ágyéki porckorongsérved oktatócsomag?

Ez A TELJES MEGOLDÁSRENDSZERÜNK ÁGYÉKI (DERÉKTÁJI) PORCKORONGSÉRVESEKNEK

Emellett a porckorong víztartalmát is előnyösen befolyásolja egy ilyen állvány, ezért egy kor után (14:) ) lehet preventív jelleggel, vagy a szegmentinstabilitások, becsípődéshajlamok megelőzése céljából is használni őket. Összességében tehát hasznos szerkezetek a gravitációs állványok, viszont a megfigyelésünk az, hogy sokan rosszul, vagy túlzott elvárásokkal használják őket.


Amire nem jó:

 

Régen azt gondoltuk, hogy a sérv és a porckorong lelapulásának a mértéke határozza meg azt, hogy a páciensnek milyen, és milyen erős tünetei vannak. Sajnos erősen tévedtünk. A kutatás egyre jobban mutatja, hogy a felső és alsótest között fellépő erőket a derekunkban nem elsősorban a porckorong és a csigolya közti ízület, hanem az a stabilizátor izomfűző vezeti el. Ha ez jól működik, akkor erősen sérült porckorongok mellett is képes olyan csigolyaközti helyzetet biztosítani, ahol a porckorongnak “megfelelő helye van”, így nincs tünet, míg egy viszonylag kisfokú degenerációval bíró porckorong mellett is súlyos tünetek tudnak jelen lenni abban az esetben, ha ez a fűző nem működik. Sajnos legtöbbször nem működik… Ez az, amiért egy valóban hatékony terápia ezeket a rendszereket is célozza. A tudomány 87-óta akkorát fejlődött ezen a téren, hogy sajnos még a ma használt mozgásterápiás módszerek többsége sem tartalmazza ezeket az technikákat, de ez most nem ide tartozik. A lényeg az, hogy az állvány a porckorong szintjén, annak a centralizálásával tud hatni, de csak arra… ami persze segítség…bizonyos esetekben nem is kicsi.

1. Melyiket érdemes választani:

 

Rengeteg függesztőállvány létezik, ezért én szubjektíven két fő rendezőelvet szoktam javasolni a választásnál:

  1. A lábrögzítő kar hosszát.
  2. Azt, hogy a lábat hogyan, mennyire kényelmesen rögzíti a készülék.Mivel a legtöbb gyártó megkeresett már, és mind a saját készülékét titulálta valamilyen szempont szerint a legjobbnak, a tudományos gondolkodásmódra hivatkozva személy szerint akkor hiszek majd bárkinek is, ha egy anyagilag nem érdekelt kutatócsoport vizsgálati és kontrollcsoporttal, megfelelő esetszámmal megmutatja, hogy van bármiféle különbség a hatásaik között. Azt, hogy kényelemben van különbség, az nyilvánvaló, így ebben a kérdésben mindenkinek az igényszintje, pénztárcája, ízlése szerint szoktam javasolni a választást, bár rá sosem szoktam beszélni betegeket a készülékre, csak akkor kerül elő ez a kérdés, ha ők kérdezik.

Lábrögzítő kar hossza:

 

Jellegzetes része az állványoknak a lábrögzítő kar, ami kicsit hasonlít az autók kézifékjéhez. A túl egyszerű állványokon ez csak egy arasznyi hosszú, a kicsit igényesebbeken viszont hosszabb. Mindenképp érdemes elkerülni a túl rövid kart, mert egy hosszabb lógás után azokon egy meredek előre hajlást kell eszközölni, ami nem csak nem szerencsés, hanem bizonyos sérveknél veszélyes is lehet.

Felfüggesztés:

 

A láb rögzítése azért kritikus pont, mert tekintve, hogy a test súlya ezen lóg, készüléktől függetlenül nagyjából mindegyik kényelmetlen. 🙂  Bizonyos készülékek elölről, egy szivaccsal borított hengerrel rögzítik a bokát, ami egy masszívabb bokájú embernek nem jelent problémát, de laza szalagrendszerrel rendelkezőknek akár sérülést is okozhat. (én ezt használom, nekem nincs gondom vele) A másik megoldás egy vápával oldalról fogja meg a bokát.

Mindegyik készülék jó, mindegyiknek rögzítésének megvannak a hátrányai és előnyei, célszerű ezért kipróbálni vásárlás előtt, hogy mennyire kényelmes a termék.

A porckorong.hu -n amúgy pár héten belül elindul a webshop, ahová a legjobb ár / érték arányú gravitációs állványt fogom kiválasztani, hogy akik hozzánk fordulnak, a legjobban járjanak. Van olyan készülék, amit még nem próbáltunk ki, így még nincs végleges véleményem a kérdésben.

Szerk 2017.: már nem terjesztem a gravitációs állványokat, mert az újabb kutatások eredményei és a saját terápiás tapasztalatok miatt még inkább az aktív megoldások állnak hozzám közelebb.  A másik ok, amiért nem veszek részt a közvetítésükben az, hogy egyre ellenszenvesebbé vált számomra egyes gyártók agresszív marketinghadjárata, mely a vásárló felé olyan ígérteket, a piacon lévő egyéb szereplők felé pedig olyan magatartást tartalmazott, amikkel sem egyet érteni, sem azonosulni nem tudtam.

 

Használat:

 

A nem ártani elv nevében először nézzük meg, ki ne erőltesse a készülék használatát:

  1. akinek zöld hályog van a szemén, mindenképp kerülje a használatát, magas vérnyomásban szenvedők is mindenképp kérjék ki az orvosuk véleményét a függesztő állvány használatáról!

Hogyan használd:

 

  • Azoknak a sérves embereknek, akik a “saját lábukon” járnak dolgozni, és a kisugárzó fájdalmaik sem teszik lehetetlenné a hétköznapjaikat, nem kell túl sok mindenre odafigyelniük a gravitációs állvány használatakor.Ilyen esetekben bele kell feküdni, megfordulni, lógni és kész. Minél tovább, és minél hosszabban, annál jobb!
  • Ha a sérv épp fellángolt, “idegbecsípődéskor”, vagy abban az esetben, ha az ember hétköznapjait erősen negatívan befolyásolják a sérves tünetek, akkor lehet, hogy óvatosabban kell hozzáállni a lógatás kérdéséhez! Ebben az esetben célszerű egy segítő családtag vagy ismerős segítségét kérni! Ha nem a szokásos módon, hanem hassal a készülék felé rögzíted magad, akkor két, vagy akár több párnát a hasad alá téve egy hajlításba tudod hozni az ágyéki gerincet, ami sokkal biztonságosabbá teszi a lógás alatt kialakuló dekompressziót. Igy a függeszkedés teljes ideje alatt szinte biztos lehetsz benne, hogy sem a sérült porckorongnak, sem az ízületi felszíneknek nem ártasz ezzel a megoldással. Sajnos ebben a helyzetben valószínűtlen, hogy egyedül át tudod fordítani magad, így egy segítő jelenléte szükségessé válik.

Földi Gyula kollégám hívta fel a figyelmem egy sajátos jelenségre. Phd. hallgatókkal vizsgálták a gép hatásmechanizmusát, és azt tapasztalták, hogy 45 foktól felfelé a szakadt annulus fibrosus további szakadását idézheti elő a lógás, így mi további vizsgálatok elvégzéséig annulus ruptura esetén csak képzett gyógytornász vagy orvos felügyelete mellett javasoljuk a készülék használatát.

A készülék hátránya:

 

A gond a gravitációt, vagy bármilyen külső erőt kihasználó csigolyaközti dekopressziós készülékekkel, hogy a gerincet mozgató és stabilizáló izomzat nem vesz részt a folyamatban, így képtelen “feltanulni” a stabilizáló szerepet a terápiás folyamat során. Mivel egy passzív eljárásról vagy szó, bár komoly tüneti eredményeket érhetünk el vele, így erősen megtámogatja, de sajnos nem helyettesíti a dekompressziós mogzássorokat. Ezeknek az elsajátításához az elektronikus oktatóanyagomat javaslom, aminek a gyakorlataiban egyszerre érvényesül a dekompresszió, és a stabilizáció elve is, vagy súlyosabb esetben egy autodekompressziós kolléga megkeresését, aki pontosan be tudja tanítani a porckorongra, a fűzőre, és az idegrendszerre egyszerre, együtt, a megfelelő minta szerint ható korrekciós technikákat.

Sok sikert a készülékekhez!

 

ui: Feliratkoztál már a porckorong.hu Gyógyítsd meg a porckorongsérved c. ingyenes email tanfolyamára? Ha még nem gyorsan pótold ezt a hiányosságot! Kattints fent a porckorong.hu menüpontra!

31 Shares

“Gravitációs állvány – érdemes-e venni ha gyógyítani akarod a gerincsérved?” bejegyzéshez 75 hozzászólás

  1. Szia Máté!

    A több ízben farba kisugárzó fájdalom egyszer csak lábba kisugárzó zsibbadásba fordult át nálam,innen kezdődött nekem a porckorongsérves pályafutásom,előtte csak ki-ki újuló régi sérülésre gyanakodtam.
    A témához kapcsolódva lenne egy kérdésem.
    Látjuk hogy a fejjel lefelé való lógás mennyire jótékony hatású,viszont az én esetemben a terápiáimat kiegészítettem azzal a módszerrel hogy két kézzel felkapaszkodva lefelé lógtam napi több ízben a derekam totális ellazításával.
    Kérdésem az lenne hogy véleményed szerint ez mennyire hatásos a gravitációs állvánnyal szemben,lehet e a kulcsa a gyógyulásomnak vagy vagy ez nem lehetett befolyással a javulásomra
    Köszönöm!

    Válasz
  2. Szia Nándi!

    A hozzászólásodból arra következtetek, hogy komolyabb sportmúlttal rendelkezel!

    Ha ilyened nem lenne, akkor azt írnám, hogy szinte semmi értelme kézzel kapaszkodva lógni, mert a váll izmainak a feszítése szükséges ahhoz, hogy lógni tudj. (különben kimozdulna a felkarcsont feje a vápából) A vállöv körüli izmok feszítése pedig általában magával hozza a has és mély hátizmok feszültségét, ami lehetetlenné teszi az ágyéki csigolyák között kialakuló dekompressziót.

    DE!

    Ha extrém erős testtudatod vagy, akkor elvben lehetséges, hogy annyira ellazítsd a derekad, hogy az már érdemben hatni tudjon a porckorongjaidra. Sajnos azonban egy jól megkonstruált gyógytornához, vagy egy függesztőállványon kialakuló dekompresszió hatásához képest nagyon kicsi egy ilyen lógásnak a jelentősége. 🙁

    Válasz
  3. Kedves Máté! 42 éve férfi vagyok deréktáji panaszaim évekkel, ezelőtt kezdődött eleinte ritkán bizonyos álló helyzetben zsibbadt a bal combom, most már egyre gyakrabban előfordul hogy járás közben is zsibbad. Rendszeresen túrázom és négy éve karatézom, mindig is sportoltam fiatal koromban 12 évig élsportot is folytattam súlyemeltem, tudom ilyenkor mindenki azt mondja ,hogy azért ilyen a derekam, de én világ életembe sportoltam és még nem szeretném abbahagyni. Főleg ha az ember a saját gyerekével állhat egy sorba az edzésen
    Nem tudom, mit kellene erősítenem, vagy tennem, hogy egy kicsit változzon a zsibbadás a lábamban, Köszönöm, hogy írhattam és várom válaszát. Tisztelettel egy apa, aki szeretne még sportolni!

    Válasz
    • Kedves Tóth János!

      Köszönöm a bizalmát!
      42 évesen irreális még elképzelni is azt, hogy le kelljen mondani a sportról!
      Sajnos a súlyemelés pont az egyike a legporckorongrombolóbb sportoknak, de ez már a múlt, így ezt ne feszegessük, nézzük át inkább, mit lehet tenni!

      Első körben az javaslom, nézze át a porckorong.hu-n a tudástár menüpont össze pontját. Ezekből megtudhatja, hogy mire kell odafigyelnie, mit kell betartania a sporton kívüli élete során! Jó, ha az ajánlóból is letölti a 46 oldalas kiskönyvet, ami szintén egy sor hasznos információt tartalmaz! Tudom a kérdése a sportra vonatkozott, de a porckorong problémák a legritkább esetben származnak a sportból, ezt a gondot legtöbbször a irodai szék, vagy az internet okozza…csak épp a sport, ami kiváltja az ott megalapozott fájdalmat!

      A túrával nincs semmi gond, és alapvetően a karate mozgásanyaga sem árt a gerincnek! Az ütések, rúgások és formagyakorlatok teljesen rendben vannak gerinc szempontból, zsákolnia is lehet, a küzdelmi gyakorlatok sem okoznak problémát. ( ha azt mondta volna, hogy judozik, ott már óvatosabb lennék, mert az emelések és gyűrkőzések sajnos okozhatnak gondot, de egy alapvetően ütő-rúgó küzdősport teljesen ártalmatlan)

      Ami miatt a karatésoknak mégis sok bajuk van a gerincükkel, az inkább a rosszul végzett bemelegítések és nyújtások miatt fordul elő! Széles terpeszben például előre hajolni, a társsal a háton az maga a “porckorongsérv-gyár”. Sajnos sok edző nincs tisztában vele, hogy mi okoz gerincproblémát, és ezeket a gyakorlatokat súlyosan sokszor erőltetik is! Ha elolvassa a tudástárat, akkor pontosan tudni fogja, mik azok az irányok, melyeket el kell kerülni, ezt meg kell beszélni az edzővel, és innentől a karate csak jót tehet Önnek!

      Az aktuális helyzet jobbítására megint az ingyenes 46-oldalas kiskönyv letöltését ajánlom, ott a dekompressziós fejezetben le van írva, merre érdemes indulni a gerince jobbítása érdekében, és két korrekciós gyakorlatot is talál!
      A két korrekciós gyakorlat után érdemes kipróbálni ezt az alap McKenzie technikát:

      http://www.youtube.com/watch?v=ccuvvH8Dg4s&feature=fvw

      Kellemes edzést!
      m.

      Válasz
  4. Kedves Máté!

    34 éves sportoló vagyok. Karate, ökölvívás, futás, röplabda, k1, Statikus edzés melyek tudom nem jók s csak egy gyakorlatot végzek, ami a gerincemet terheli. A mellről nyomást egykezes 12kg -al. Minden gyakorlatot vagy fekve csinálok, vagy húzódzkodok. Az MRI vizsgálatom volt.
    A LELET-em kiértékelése:

    Vélemény: Az L.V résben enyhe discopathia a kis körkörös protrosioval. Az anatómiai viszonyok miatt a szokásosnál szűkebb L.5. foramentek, bal oldalon jelzett L.5 gyöki érintettséggel. A kisizületekben mérsékelt arthrosis kevés foladékkal.

    Nos ez még egyenlőre úgy néz ki kiboltosulás. Naponta kétszer lógok gravitációs padon. 20-20percet. Speciális a Csatári Ervin által ajánlott mély hát izom fejlesztő gyakorlatokat végzem. Persze mindenhol összeollóztam gyakorlatokat még pilates gyakorlatokat is. És Zeel homeopátiás tablettát és heti két Zeel injekciót adok be magamnak napi 5liter folyadékbevitellel. Tanár vagyok és sokat ülök. Ha otthon ülök pl: most a számítógép előtt akkor fit ball labdán s egyenesen teszem. Figyelek arra, hogy tudatosan a gerincem ülve, s a gyakorlatokat végezve is egyenes, s fixált legyen nyíró hatásoktól kímélve. Ez idáig életemet nem így éltem. Természetesen döntve emeltem, s dőlve ültem. Tipikus hibák.:)
    Nos ez idáig úgy látszik megúsztam csak kiboltosulással. Converse tornaciőt egyáltalán nem hordok már hiszen abban bicegnék s egészségtelen is a gerincnek. Viszont sima cipőben is, tehát szimplán érzem a sugárzó fájdalmat s bizsergést, ami gondolom az L5 gyöki érintettség miatt van. Ha lógok s tudatosan azt teszem, amit tennem kell.
    A napi tudatos lógással megvan az esély a kiboltosulás vissza menjen eresedi helyére s tünetmentes legyek?
    tudom a statikus sport nem igazán jó, sőt rossz a gerincnek, de a húzódzkodás mivel közben a csigolyák távolodnak ugye nem káros?

    Előre is Köszönöm válaszodat!
    Feliratkoztam a csatlakozz projektre! Minden, ami jó nyitott vagyok s legfőképpen tudatos, s elhatározott.

    Egyébként Boldog Újévet kívánok!

    Szeretettel, s Tisztelettel:

    Tóth Zoltán

    Válasz
  5. Kedves Zoltán!

    Köszönöm a bizalmat!
    Rettentő eltökéltnek tűnsz a hozzászólásod alapján!
    Nehéz esélyekről írni, de az MR alapján a helyzet szinte biztos, hogy nem visszafordíthatatlanul veszélyes!

    Ha nemrég kezdtél el odafigyelni az ülésre és nem túl régóta lógsz, akkor szerintem minden adva van, hogy a helyzet javulásnak induljon!

    A teljes visszahúzódás mindig kérdéses, de szinte soha nem szükséges ahhoz, hogy egy tünetmentes – kvázi gyógyult – gerincet kapj! Erről annyian kérdeztetek már, hogy pont erről tervezek írni a következő blogbejegyzésben, remélhetőleg pár napon belül!

    Az ökölvívás, a k1 és a karate mozgásanyaga önmagában egyáltalán nem árt a gerincnek. ( ha elkerülöd azokat a nyújtásokat és erősítéseket, melyekkel az edzésen ártasz a porckorongjaidnak, akkor ezekkel semmi probléma nincs.) Tudom ezzel sokan nem értenek egyet, de a futás sem egy porckorongromboló sport. Egyedül a röplabda vetődéseit illetően nem vagyok biztos abban, hogy az jó-e, de szerintem többet árt az, ha aktív emberként meg kell válnod a kedvenc sportjaidtól, mintha utána tudatosan teszel azon nagyon kevés rossz hatás ellen, melyeket ezek a rengeteg jótékony hatásuk mellett gyakorolnak a gerincedre!

    A kondival kapcsolatban: a következő utáni blogbejegyzésem pont a konditeremről fog szólni, hogy ott mit szabad és mit nem ( majdnem mindent szabad). Fekve nehezen tudsz ártani magadnak, a húzódzkodás pedig semmiféle káros hatással nincs az ágyéki gerincre nézve.

    Szóval szerintem itt minden adva van ahhoz, hogy a helyzet ok. legyen!

    Boldog újévet Neked is!

    máté

    Válasz
  6. Szia Kedves Máté!

    Köszönöm a válaszodat!
    Ma és tegnap szinte nagyon nehezen mentem munkába hiszen a bal lábamba sugárzó fájdalom nehezíti a járást.:(
    Örülnék ha elmehetnék a gerincklinikádra s segítenél nekem egy olyan személyre szabott fizioterápiás gyakorlatsort, s életmódbeli segítséget, mely
    lehetővé tenné a normál életvitelem végzését.
    Naponta többször lógok s az utcán szinte sántítva megyek. Lehet a gerincemben jelen lévő kvázi gyulladás miatt a túlzott lógást s alsó hát izom gyakorlatokat vissza kéne vennem? Hajlamos vagyok a túlzott íntenzításra, de ez árthat is ha nem megfelelően csinálom.
    Nos mit tanácsolnál?
    Egyébként a tavaszi szünetben de legkésőbb a nyáriban mindenképpen el szeretnék menni a gerinc szervízbe!
    Előre is Köszönöm válaszod!

    Üdv:

    Tóth Zoltán

    UI: Az itt található ebookot letöltöttem de szeretném megkérdezni az általad megrendelhetőt ajánlod e addig míg nem találkozunk vagy inkább menjek minél hamarabb?

    Válasz
  7. Kedves Máté,

    A gravitációs padhoz lenne annyi kérdésem, hogy mely gerinc sérv esetében nem ajánlatos ha van ilyen?
    Illetve hogy milyen ártalmai lehetnek ha valaki kipróbálja?

    Köszönöm,

    Üdvözlettel:

    Tímea

    Válasz
    • Kedves Tímea!

      Elvétve fordul elő, hogy egy sérvnek az állvány rosszat tesz. Ilyenkor azt azonnal megérzed ezt fájdalom formájában. Ha ez előfordulna, akkor írj privit, és pár kérdéssel meg tudjuk oldani azt a kérdést.

      A problémás dolgok nem gerinc téren fordulhatnak elő, hanem inkább a keringéssel összefüggésben:
      – beállítatlan magas vérnyomás
      – glaukómában vagy recehártya bántalmakban szenvedőknek.

      Illetve én óvatos lennék továbbá:

      – kismamákkal
      – a kettleren instabil ízületekkel, elsősorban laza bokaszalagokkal rendelkezők esetében.

      Üdv:
      m

      Válasz
  8. A függesztő állványt nem találom a gerincshopban?? Tényleg nincs még vagy én nem kutatok jó helyen???
    Gorzó Laci

    Válasz
    • Szia Laci!

      Sajnos tényleg nincs a webshopban, pedig nagyon ott volna a helye! Ez egyelőre az én lustaságom következménye. Anno, amikor létrejött a gerincshop.hu, akkor végignéztem és leteszteltem miket árulnak a gerincbetegeknek – számolatlan használhatatlan és drága hulladékot és csak minimális hasznos holmit – és a tényleg hasznos dolgokat összeválogattam a shopba.

      Egy gravitációs állványt is mindenképp be akartam venni a készlet közé, így kiválasztottam az ár-érték arányban legjobbnak bizonyuló, és a Rosco sport által forgalmazott Robust készüléket. Viszont ellentétben a legtöbb céggel, aki örült, hogy egy ilyen küldetéssel megkeresem Őket, a Rosconál egy végletekig hisztis Hölgy vette fel a telefont, aki szinte sértésnek vette, hogy vevőket akarok szállítani Nekik. Aztán sajna lusta voltam, és nem kerestem tovább a lehetőségeket… Pedig kéne! Ezt pótolni fogom! : )

      Válasz
  9. Kedves Máté!
    Köszönöm a gyors tájékoztatást és várom a megfelelő gravitációs állványt a gerincshopban amit szándékozok majd megvenni, addig is csinálom leckékben előírt alapnyújtózkodást. Én reggel és este szoktam végezni ( nyújtózkodás 1 perc kitartással) csak azt nem tudom hányszor érdemes végrehajtani egymás után? Kb. 4-5 ször szoktam elegendő vagy többet kell ill. más időszakokban???
    Köszönettel Gorzó Laci

    Válasz
  10. Kedves Máté!

    Egy 30 éves örökmozgó vagyok!Sokat dolgozom,és szabadidőmben futballozom,ahol kapusi posztot töltök be!2005 nyarán derékfájási panaszaim voltak,ami a bal lábamba sugárzott!
    Orvoshoz fordultam.Úszást és fizikoterápiát javasolt,amiben hittem és segített is!2005 novemberében MR vizsgálaton kiderült,hogy idézem:”A IV.porckorongon apró mediális sérv látható.Az V.discuson kb. 3mm-es,durazsákos enyhén deformáló,kp. vonali hernia figyelhető meg.”

    Nos,mivel fájdalmaim elmúltak,így az úszást is hanyagoltam,majd abbahagytam.Évekig tünetmentes voltam.De ez év januárjában becsípődött és injekciózásra,majd gyógyszeres kezelésre szorultam.Az orvos újra fizikoterápiát,fürdőmasszázst és úszást javasolt.Közben CT vizsgálatra küldött,ahol újra idézem:”A lumbalis lordosis,a csigolyateste magassága megtartott.A gerinccsatorna és a foramenek tágassága szabályos.A kisízületek eltérés nélküliek.L.IV. discus medialisan 5mm-t hernialódott,mely az L.5. eredő gyököket eléri.Az L.V. discus ellaposodott,bal oldalon medio-lateralisan rajta 14mm szélességben 6mm-re Prae-,valamint paravertebralisan kóros nem látszik.”

    A futballt azóta abbahagytam és csak a sérvemre koncentrálok!Gyógyszert nem szedek,csak ha nagyon muszáj.
    Olvastam a gravitációs állványról(denevérpad),és a gravitációs csizmáról ami úgy érzem segítene,de az orvosok nem ajánlják,mivel kifakadhat a sérvem!A gravitációs csizmát próbáltam és ez a fejjel lefelé való csüngés fura,de jólesett és nem fájt!A kérdésem az lenne,hogy használhatom-e a gravitációs csizmát,vagy esetleg nagyobb kárt teszek ezzel a sérvemnek?Igazából műtétről hallani sem akarok!

    Válaszod előre is köszönöm!

    Üdv.:Miki

    Válasz
  11. Tisztelt Miki!
    Én is gerincsérves vagyok a leletek szerint elég komoly, nekem a bal lábujjaim zsibbadnak…..
    Milyen a gravitációs csizma??? Hol lehet ilyet látni, esetleg kipróbálni?? Itt a blogon olvastam a gravitációs állványról de kipróbálni még ezt sem sikerült. Várom hátha majd a webshopra felkerül s tán olcsóbb lesz mint más forgalmazónál mert sajnos az ár is számít ( az én esetemben)

    Válasz
  12. Kedves Laci!

    Nekem egy ismerősöm vett és használja a gravitációs csizmát.Neki derékfájása volt és egy 3mm-es sérve.Minden nap használja és azóta nincsenek derékfájási panaszai!De nem tudom,hogy Neked mennyire használna és tenne jót,mivel én sem használom,csak kipróbáltam ennél az ismerősömnél!Itt tudod megnézni:www.szafarisport.hu/gravitacios-csizma-cikk-4.html ,ha meg vásárolni szeretnél,igen sajnos a gerincshopban nincsen,de nagyobb sportszerboltban lehet kapni.www.sportszert.hu/detail/Fitness/Fitness_eszkozok/Egyeb_fitness_eszkozok/Body_Solid_gravitacios_csizma.A gravitációs csizma ára lányegesen olcsóbb,mint a gravitációs állványé.De nehezebb is a függeszkedés!Remélem segítettem valamit!
    Üdv.:Miki

    Válasz
  13. Kedves Máté!
    Hallottam,hogy a vibrotréner készülék rezgő mozgása, jó a becsípődések elkerülésére és gyógyítására. Egy rossz mozdulattól valamilyen becsípődésem lehet,mert amíg reggel be nem mozgatom, alig birok járni.Kisugárzik a fájdalom az egyik lábamba, sőt úgy érzem még a hasamba is.Ha sokat járkálok, vagy ha csak ráállok,ráülök is a vibrotrénerre, ez a fájdalom megszűnik. Ülés és fekvés borzasztó. Orvoshoz még nem jutottam el. Mit tanácsolsz a vibrotrénerrel kapcsolatban? Nem szeretném ha rosszabbat csinálnék a hosszútávú használatával. Köszönettel: Tóth Anna

    Válasz
  14. Tisztelt Tóth Anna!

    Biztos nem ártasz vele! A vibrotréneren egyenesen, szép lordotikus derékkal állsz. A rezgés szinte kikényszeríti a helyes tartást, és ráveszi a gerincedet stabilizáló izmokat az aktív munkára. Ez mindenképp jót tesz, bár erre a készülékre építeni a gyógyulást egy ismeretlen eredetű lábba sugárzó fájdalom esetén nem a legcélszerűbb. Jó lenne mihamarabb elmenni orvoshoz, hogy kiderüljön pontosan mi ez.

    Üdvözlettel:
    m.

    Válasz
  15. Kedves Máté!
    A gravitációs állvány nyaki gerincsérv esetén mennyire hasznos? Másik kérdésem, hogy a “Porckorongsérv és sport” videóban elmondottak a nyaki sérvesekre is vonatkoznak, nagy vonalakban?
    Egyébként jómagam nem rendelkezem sérvvel, legalábbis nem tudok róla, viszont van egy enyhe scoliosis és lordosis a gerincemben, valamint az ágyéki gerincem nem hajlik, ezen eddig csak nagyot néztek az ortopédek, de túl sok hasznos információval nem láttak el.
    Ezért szeretném kérdezni, hogy ilyen, és hasonló, enyhébb patológiás állapotokról milyen megbízható forrásból olvashatnék? Mondjuk ha lenne egy a porckorong.hu-nak egy “unokatestvére”, pl. gerincproblemak.hu…:)
    Előre is köszi a választ!

    Válasz
  16. Kedves Duuszny!

    Jó ötlet ez az unokatesó. Talán majd a jövőben lesz arra is idő! Amúgy a facebook oldalt hamarosan szerkeszteni fogom, ott tágabb lesz a keresztmetszet.

    Nyaki sérvre egyáltalán nem jó a gravitációs állvány. Ahhoz elég a fej súlya, hogy előre helyezkedve sérvet okozzon, ahhoz sajnos kevés, hogy lógva megoldja azt…

    A nyaki sérvesekre is többé-kevésbé igaz, ami a videóban szerepel, bár Nekik majd csinálok egy személyre szabottabbat.

    Válasz
  17. Kedves Bene Máté!
    Kb. 10 éve fáj a derekam (fájdalomcsillapítokon élek), de most derült ki, hogy állapotom nagyon rossz (MRI). 1 cm csigolya-csúszásom van a IV-V. lumbális szakaszon. Baloldalon fáj a derekam, jobboldalon a két fenék-pofa zsibbad és onnan lekanyarodva végig a jobb lábam sarkáig zsibbad. Öt lépés után meg kell állnom, hogy kicsit felengedjen (gondolom) az ideg-nyomás.
    Kérdésem: Ilyen mérvű csúszás ellensúlyozható-e, stabilizálható-e? Mi a véleménye? milyen terápiát javasol, amennyiben nem tart tökéletesen reménytelennek…Ajánlja-e a denevérágyat?
    üdvözlettel
    Vera

    Válasz
    • Kedves Vera!

      Elnézést! Rengeteg kérdés jön, néha elkerülhetetlen, hogy elkerülje egy-egy a figyelmem.
      A csúszás elvétve gyógyul magától ( spontán fúzió), de egy 1 cm-s elmozdulásnál ez valószínűtlen. Sajnos nem tudom, hogy ellensúlyozható-stabilizálható-e, erről mindenképp az orvosát kérdezze meg!
      Gyakran a csúszás esetén nem maga a csontos elmozdulás, hanem az elmozdult két csigolya közti porckorong sérülése – nagy nyíróerőt kénytelen elviselni- sérvesedése okozza. Ezt viszont lehet ellensúlyozni.
      Egy célzott gyógytorna lehet a megoldás, minden más gyakorlatilag csak tüneti kezelés. A gravitációs állványról kérdezze meg az orvosa véleményét! Hason fekve három párnával a hasa alatt jó és biztonságos lehet, háton fekve nem ajánlom.

      Üdvözlettel:
      máté

      Válasz
  18. Kedves Máté!
    Nekem is van 2 ágyéki porckorong sérvem. Közel 1 éve használom a denevér padot, és rendkívül elégedett vagyok vele. Igaz hogy lényegesen drágább mint a gravitációs tornaeszközök, de lényegesen kényelmesebb és biztonságosabb. Idős, nehezen mozgó betegek is könnyedén tudják használni, gombnyomással lehet beállítani a dőlési szöget. A lábak rögzítő pántja is kényelmes, biztonságos. Én jó szívvel tudom ajánlani mindenkinek. Az én közérzetem lényegesen jobb mióta nyújtom a gerincemet.
    Az e-mail tanfolyamra feliratkoztam, és hálás leszek ha elérem segítségével a teljes gyógyulást.

    Válasz
  19. Kedves Bene Máté!
    Érdeklődnék, hogy kiszakadt, lumbális 1 porckorongot érintő gerincsérv esetén használható-e a gravitrációs pad? A komolyabb tünetek 1.5 éve jelentkeztek, ekkor gyöki tüneteim (enyhe parézis és érzészavar S1-nek megfelelően) voltak. Idegsebész sem ajánlott műtétet, tekintettel a szerencsére relatíve tág helyre az idegek mellett ("volt hová kibuggyanni a tartalomnak a hely miatt"). Akupunktúra után a gyöki tünetek nagyon gyorsan, 3-4 hét alatt megszűntek, azóta sem jelentkeztek. Azonban főleg reggelente, illetve nagyobb terhelés (sajnos a munkám is ilyen) után szokott fájni ill. merevebb lenne a lumbális gerincszakaszom, ezt szeretném javítani, megelőzni a készülékkel ill. gerinctornával (McKenzie-torna). Ebben kérném tanácsát.
    Üdvözlettel: Szűk Tibor

    Válasz
    • Kedves Tibor!

      Ha 1,5 éve voltak a vadabb tünetek, az akupunktúrára ilyen szépen reagált, és a McKenzie-t jól viseli, akkor mindenképp!
      Sokat fog segíteni a kiújulás megelőzésében.

      Üdvözlettel:
      máté

      Válasz
  20. Visszajelzés: Segédeszközök |
  21. Kedves Máté!
    32 évesen az  elmúlt egy évben már volt kettő sérv műtétem ugyanazon magasságban (L4-L5),majd a tünetek még jobban fokozódtak és 6 hete stabilizációs műtétet végeztek el rajtam. Most egész jó az állapotom.Megelőzés céljából az lenne a kérdésem,mikor lehet leghamarabb ilyen műtét után gravitációs állványt használni? Nem szeretnék újból műtétre kerülni ezért használnám az állványt. 
    Válaszod előre is köszönöm nagyon hasznos az oldalad további sok sikert a munkádhoz!     

    Válasz
    • Kedves József!

      Jó dolog ez az állvány, de stabilizációs műtét után 4-5 hónapig egyáltalán nem javaslom!

      Addig az lenne a lényeg, hogy rettentően figyelj a helyes ergonómiára, és ha letelt a hat hét csinálj minden nap McKenzie szerű feltolásokat.
      Amikor ez jól megy, akkor erősítsd “rommá” a mély hátizmaidat. Erre szeretnék hamarosan feltenni ide egy kis segítséget.

      Ilyen műtét után amúgy nem a gravitációs állványt látom a legjobb megoldásnak a prevencióra, hanem egy Bálna nevű eszközt, amit a társammal fejlesztettünk tovább egy amerikai kolléga szabadalmát felhasználva. Ez egyszerre adja a McKenzie homorító, és a gravitációs állvány dekompressziós hatását.

      Ha elkészül, akkor megmutatom, és felteszem ide.
      Addig is jobbulást és kitartó munkát a rehabilitációhoz!

      m.

      Válasz
  22. Kedves Máté! Azt szeretném kérdezni denevérpad kapcsán, hogy a sok haszna mellett lehet-e olyan káros hatása, hogy az elszakadt annulusgyűrűt ismét "feltépi"? Lehet, hogy élettanilag butaság, amit kérdezek, de kaptam egy denevérpadot egy hétre kipróbálni, és ugyan betartottam a fokozatosság elvét, illetve mindig jó érzésekkel szálltam le róla (kivéve a bokámat), de pont azokban a napokban az történt velem, hogy beszálltam a kocsiba és a deréktámaszt igazgattam (izegtem-mozogtam), amikor éles fájdalom állt be a derekamba ott, ahol az első sérvem is kialakult. Él bennem a gyanúper, hogy lehet valami köze a gravitációs állványnak, de tökre elhiszem azt is, ha azt mondod, hogy ez max. egy időbeli egybeesés. Előre is köszönöm a válaszodat és üdvözöllek, Bíró László

    Válasz
    • Kedves László!

      Szerintem ilyet nem tud csinálni, mert tengely irányban a csigolyatestes – sajnos – olyan nagyot nem tudnak mozdulni egymáshoz képest, az annulus roslefutásai miatt pedig erre erősen strapabíró.
      Itt más dolog történhetett: a sérül porckorongod szint biztos, hogy nem csak sérves, hanem le is lapult. Ilyenkor a kisízületi felszínek közelebb állnak egymáshoz. Ettől az ízület tokja hajlamosabb a becsípődésre.
      A deréktámasz igazgatás nagyjából pont az a homorító-rotáló mozgás, amikor a legnagyobb az esélye a tok becsípődésének, mert közben “gyűröd” a tokot, és közelíted a felszíneket, amit nem tart távol a porckorong. Ne aggódj túlzottan emiatt. Javítsd meg, és kezeld tovább a sérvet. Ha ilyen a szitu, akkor lehet jobb hason lógni két párnával a medencéd-hasad alatt.

      ÜDv:
      bene máté

      Válasz
  23. Köszönöm szépen a választ! Az orvos is kisizületi gyulladást állapított meg. Három napi Voltaren teljesen rendbe tette. Annak is örülök, hogy továbbra is ajánlod a denevérpadot. Üdv, Bíró László

    Válasz
  24. Véletlenül keveredtem e honlapra, de nagyon örülök a sok hasznos információnak, tapasztalatnak.
    Én 69 éves asszony vagyok, 36 éves koromban estem át egy discus hernia műtéten, azóta felette újabb porckorongsérv alakult ki, valamint 1,5 éve nyaki porckorongsérvre ébredtem, iszonyatos fájdalmak közepette.  Ezek meglétét MRI vizsgálat igazolta.
    A sárvári Rehabilitációs kórházban 5 hetet töltöttem el, hihetetlen de napi 13 kezelést, infúziókat, gyógytornákat, gyógymasszázst és többek között a Denevér padot is használtam minden nap. Ez utóbbira, mint számomra újdonságra térek ki, VALÓJÁBAN NAGYON JÓ hatással volt a gerincemre, a többi kezeléssel együtt remek egészségi állapotba hoztak.  Mindkét sérvet visszaterelték, ezek ma nem is okoznak mozgás problémát.
    Megemlítették, hogy ebben a korban – 69 év – nem igen veszik fel ezt a kezelést, én most itt is mindenkinek jó szívvel ajánlom a Denevér padot, mert valójában ha tartósan és rendszeresen veszi fel bárki ezt a kezelés módot, egészsége javára teszi.
    Számomra problémaként megmaradt a jobb karom zsibbadása, most már csak az alkaré. Mindkét kezem újjai viszont duzzadtak és fájósak maradtak, most ezekre találtam jó magyar és kínai masszázst, ill. torna gyakorlatokat, amelyek kissé már mérsékelték főleg a zsibbadást. A jobb felkarommal csak annyi történt, véletlenül roppant egy nagyot a vállam, azóta e felkarom nem zsibbad.
    Amit anyagilag felvállaltam, heti 1 alkalommal 1 órára gyógymasszőrt, ez hétről hétre jobb egészségi állapotba hoz.
    Hát ennyi az én közelmúlti tapasztalatom és örömömre szolgál, hogy itt jó ajánlásokat olvashatok.
    Annyit azért megemlítek, az életemet végig kisérte a "fájdalom", amin meg kellett tanulnom uralkodni és vele együtt élni, úgy vélem, ez nagyon fontos volt ahhoz, hogy ép lélekkel élhettem, ill. élek.
    Jó egészséget kívánok, Márthy
     
     

    Válasz
    • Kedves Márthy!

      Köszönjük a tanácsokat, és jó egészséget kívánok!
      Tisztelettel:
      máté

      Válasz
  25. Kedves Máté!
    Először is nagyon örülök, hogy létezik egy ilyen információkban gazdag, rengeteg kérdésre választ adó honlap, ami elérhető bárki számára. Gratulálok hozzá és köszönöm!
    Aktívan mozgó 26 éves nőként, sajnos arra a felismerésre kellett jutnom, hogy derékfájdalmam (pontosabban a folyamatos, enyhe feszítő érzésa keresztcsonti területen) kialakuló gerincsérvre utalhat. Pontos diagnózisért ellátogattam egy hónapja az üzemorvoshoz (egy éve végzek ülőmunkát), aki azt a választ adta, hogy elképzelhető deformitás, de ezzel nem lehet mit kezdeni, nem műtik, fogyjak 5kg-t és tornázzak kicsit. Megelőzésről, tornáról, fitball labdáról szó sem esett. És megjegyezném, hogy hetene 2x egy órát minimum aktív mozgással töltök (step, alakformáló órák) és minden nap sétálok egy órát. Ez az orvosi válasz nagy bosszúsággal töltött el.. De nem csüggedek 🙂 és az orvosi szakvélemény megszerzéséig is minden magamtól telhetőt megteszek a derekamért.
    Nagyon gazdag a gerincnyújtó padok repertoárja és arról szeretnék érdeklődni, hogy érdemesebb-e olyan padot választani, amelyiken van deréktámasz is vagy tökéletesen megfelel a célnak a "hagyományos", domborulat nélküli fekvőpad?
    Előre is köszönöm a válaszodat, üdvözlettel:
    Eszter

    Válasz
    • Kedves Eszter!

      Köszönöm a visszajelzést!:)

      Pad: mindig azt szoktam javasolni, hogy a legolcsóbbat kell megvenni.
      A deréktámasz a gravitációs állványok esetében nem több, mint optikai tuning…jópofa dolog, de nincs jelentősége.

      Derekad: ha már ott vagy a teremben, akkor a következőket tedd hozzá a step után:
      – lehúzás gépen erősen homorított derékkal ülve. ( ne félj, hogy nagy leszel tőle…)
      – combhajlítás gépen hason fekve

      Majd ha ezzel végeztél, akkor befejezésként – EZT SZIGORÚAN CSAK AKKOR, HA JÓL ESIK – feküdj hasra, és told fel magad egy homorított helyzetbe 100x. ( ez komoly 🙂 pikk-pakk megvagy, ha 1 mp/db tempóban csinálod) Ezzel ellensúlyozod az ülő munka hatásait.

      Üdv:
      m.

      Válasz
  26.  
    Kedves Máté!
     
    Az alábbi MR lelettel kapcsolatban kérném a véleményed:
    A L.III. porckorong jobb oldali paramedialis herniája látható,mely teljesen kitölti a recessust és komprimálja az L.4. eredő gyököt és az equinát.
    A L. IV. porckorong körkörös protrusiot mutat, valamint jobboldalon paramedialisan kisebb kiszakadt sérv sequester látható.
    A L. V. csigolya kb. 8 mm-es előre csúszást mutat, ezen csigolya spondylolysis figyelhető meg. A L. V. porckorong széles alapú körkörös protrusiot mutat.
    A L. V. mindkét neuroforamen szűkebbek, deformáltak, jobb oldalon túlsúlyú. gyöki compressio látható.
     
    Az általad összeállított gyakorlatsor mellé javasolható-e ebben az esetben a gravitációs állvány használata?
    Egyébként rendszeresen úszom, és erősítő gyakorlatok is csinálok, próbálom a könyvedben található jó tanácsok is betartani!
    Köszönettel
     

    Válasz
    • Kedves Tamás!

      Hú de kemény első olvasatra ez a lelet!
      A gravitációs állvány jó lehet, de a csúszás/lysthesis miatt csak és kizárólag és szigorúan csak hason, és két nagy párnával a medencét alatt!
      A könyves gyakorlatsorhoz holnap írok egy kis személyre szabást. Ha esetleg nem küldeném holnap este, kérlek dobj rám egy emailt, hogy kéred a kiegészítést!

      köszönettel:
      m.

      Válasz
  27. Kedves Máté!
    Várom a személyre szabott kiegészítést ,a gyakorlatsorhoz!
    Természetesen bármi más hasznos , jó ötlet is ha eszedbe jut !
    Köszönettel
    Tamás

    Válasz
  28. Tisztelt Bene Máté Zoltán! Nagyon szimpatikus az oldala és a munkája. Szeretném megkérdezni, hogy térd porc szakadás miatt végzett műtétet követően lehet-e a gravitációs ágyat használni és mikor? A gravitációs ágy használata valóban nagyon jó és nagyon szeretem. De nem olvastam arról, hogy a túlsúlyos emberek milyen kockázat mellett használhatják, hiszen a lógás következtében a bokaízület igen nagy terhelésnek van kitéve. Szóval nem tudom, hogy amennyit használ a gerincnek a szívnek az érrendszernek, mennyit ronthat a bokának. Van-e erre megoldás, vagy valami trükk? Esetleg kapaszkodjak lógás közben, hogy csökkentsem a bokára nehezedő "szakító" erőt? Előre is köszönöm a válaszát.

    Válasz
    • Tisztelt Moxika!

      Köszönöm! Pár napon belül lesz videó a gravitációs állványról is, ott sok válasz lesz ezekre a kérdésekre.
      Túlsúly: a bokaszalagokat tényleg nyírhatja az állvány, mert boka nyílt ízületi helyzetben van lógás közben, és a szalagok fogják. Ez sajnos gond lehet, de egy masszívabb bakanccsal megoldható. A kettler appolójába a síbakancs is megoldás lehet.
      Térd: nem gond. Ott zárt az ízületi helyzet. Helyes rehab után meniscussérülés után 6-8 héttel elvileg lógatható, de erről azért kérdezze meg az Önt operáló orvost!
      Szív és érrendszer: egy egészséges embernek szuper! A vénás keringést serkenti, az agyki keringést fokozza. Ha érdekli ez a téma, akkor a jóga fordított testhelyzeteinek a hatásmegchanizmusa kérdéskörben nézzen szét, ott sokat írnak róla.
      Kapaszkodás: Semmiképp! Ezzel pont a dekompressziót iktatja ki.

      Üdvözlettel:
      m.

      Válasz
  29. Érdeklődnék, hogy nyaki gerinc műtét / 4hónapja 2db  műanyag porckorongokkal/ alkalmazható-e a denevér pad? Ha igen mikortól?

    Válasz
    • Kedves Gyöngyi!

      Sajnos ebben nem tudok segíteni, az Önt műtő orvost kell megkérdeznie!

      Üdvözlettel:
      máté

      Válasz
  30. Kedves Màté!
    Még tavasszal írtam önnek(fegyencedzedzés stb.)Azóta túl vagyok egy műtéten(jun.4.)
    Nyàron teljesen panaszmentes voltam.Azt gondoltam minden rendben van a gerincemmel.
    Csinàltam a nyújtàsokat,gerinctornàt,finoman az edzést is.Kivéve a gravitàciós állvànyt.
    Szeptember 1-töl elkezdtem lógni,napi pàr percet.Tegnap berobbant a derekam egy rossz emeléstől.Felteszem elötte sem volt túl jó állapotban,ha ennyitől kikészült.Felpattantam tehàt az àllvànyra,hogy gyorsan megelőzzem, a bajt.Sajnos alig tudtam leszàllni róla.Ma ismét megpróbàltam.A kis fàjdalomból megint nagy lett.
    A kérdésem az lenne,hogy én kötöm csak össze ezeket az eseményeket a lógàs elkezdésével,vagy lehetséges,hogy nem tesz jót nekem?
    Tisztelettel        Szigeti Gàbor

    Válasz
    • Kedves Gábor!

      Nem hiszem, hogy az állvány a gond, de most, amíg tart ez a “belbbanás”, addig biztos nem tesz jót Önnek!
      A sérvműtétek után sajnos a porckorong magassága ált. egy picit csökken, ami minimálisan ugyan, de növeli a csigolyák közti kisízület becsípődésének a kockázatát. Vlsz. most egy ilyet “nyelt be”. Ha lóg, akkor a közelebb álló ízületi felszínek elkezdik gyötörni az amúgy is becsípett tok érintett bolyhocskáját, ami drasztik fájdalmat tud okozni.

      Hagyja az állványt, amíg ez elmúlik, és még kb. két hetet, utána bátran lóghat rajta megint.

      Üdvözlettel:
      m.

      Válasz
  31. Kedves Màté!
    Köszönöm a gyors vàlaszàt.Megpróbàlom ehhez tartani magam.
    Beszéltünk annak idején a làb edzéséről.Abban maradtunk,hogy az egylàbas gugolàs nagyon rossz és majd a műtét utàn ajànl nekem pàr gyakorlatot amivel erősíthetem a làbam.Úgy is rossz az egylàbas,ha félig gugolok le és az egyik làbamat hàtul odafogom a fenekemhez?
    Köszönettel      Szigeti Gàbor

    Válasz
    • Kedves Gábor!

      Sokadszorra próbálom ki, amit írtál erről a fenékhez húzott lábás egy lábas gugolásról, de nem sikerül rosszul csinálni, úgyhogy azt kell mondanom, hogy így rendben lehet a dolog. 🙂

      Üdv:
      m.

      Válasz
  32. Kedves Máté! Köszönjük a denevérpados videót. A bokakímélő vápás változat hogy néz ki, melyik márkát ajánlod?

    Válasz
  33. Tisztelt Gábor!
    Lábamban erős fájdalom alakult ki hirtelen két hét hétig nem bírtam lábra állni. Egy hónap múlva igazolódott be a gerincsérvem MRI, vizsgálat által.  Alsó háti Lumbalis gerincről T2 és T1 súlyozott axiális síkú képek készültek. 
    Lumbalis lordosis megtartott.
    L.II-III. csigolyák felső zárólemezén sclerolicus szélű Schmorl benyomoatok.
    L. csigolyák közötti intervertebralis rések kisebb nagyobb mértékben beszűkült.
    L.I-IV csigolyák közötti discusok min. benyomatot okozva boltosulnak elő. gyöki compressio nem látható.
    L IV-V. csigolyák közötti intervertebralis résben a bal o. formenben 10mm átm. discus hernia, amely a bal o. gyököt disclocalja, comprimálja.
    L-S rés discusa mediálisan 3mm-re bolzosul elő gyöki compressiont nem okoz.( kifadt)
    l csigolyák peremszélein meszes felrakódások.
    Kisízületek arthrosis.
    A canalis spinalis sagitális átm. 13-14mm.
    Tisztelt Gábor kérdésem,hogy a kifakadt sérv és a 10mm-es meglévő sérvnek a McKenzie  torna megfelelő-e mert ezt írták elő mivel nem engedtem megműteni magam, a De a ön által javasolt dekompressziós tornát alkalmazom és a fájdalom enyhült sőt dolgozni is vissza mentem. Kérdésem az lenne,hogy a gravitációs állványt használhatnám-e mert vérhígítót szedek és gyógyszerrel beállított jó vérnyomásom van.
    Milyen tornát javasolna a leleten feltüntetett sérvekre? 
    Előre is köszönöm válaszát és sok elégedett pácienst kívánok önöknek.
    Tisztelettel: Török Ferenc
     

    Válasz
    • Tisztelt Török Ferenc!

      A kiszakadt sérv miatt nem kell annyira aggódni, mert nem nyom semmit a lelet miatt. A felette lévő okozza a gubancot, ami érinti a kilépő ideggyököt.
      Valószínű, hogy a McKenzie jó lehet a problémára, szigorúan abban az esetben, ha nem okoz fájdalmat homorítani! (próbálja ki: ha hasra fekszik, és feltolja magát, és ez jól esik, akkor a keressen egy McKenzie-s gyógytornászt, vagy szerezze meg Robin McKenzie: Treat your own back c. könyvét. Ha az gondot jelent, akkor egyértelműen Gerincszervíz és Dekompresszió, és majd 2. lépésben egy McKenzie. ( amúgy ne aggódjon: a 10mm. a sérve szélessége, ami eddig “elvolt” a gerinccsatornájában probléma nélkül. A problémát kb. 15 éve “növeszti”, most csak vlsz. tett egy utolsó cseppet a pohárba, amitől a gyök nyomás alá került, de a tünetmentességhez elég ezt az “utolsó cseppet” kiönteni. Persze érdemes tovább “üríteni a poharat…” ill. centralizálni a sérvet!

      Tisztelettel:
      máté

      Válasz
  34. Kedves Máté !
    Ha az e-book szerint mindennap a tornagyakorlatokat elvégzem, a gerincnyújtó pad nem teljes függőleges használata, csak amennyire jólesik a jelen állapotomnak, segíthet e kiegészítő kezelésben, a csigolyák  porckorongsérv regenerálódásában….Nagyon jó a torna, néha izomláz itt ott, de ez a régebbi mozgásszegény életmód miatt is van. Rendesen megizzaszt mire végig csinálom, de közben ha lehet szeretném ezzel a lehetőséggel is kiegészíteni. A teljesen függőleges helyzet más dolog miatt nem nagyon lehetséges., de egy 40-60 fokig menne az tuti..Tulajdonképpen nyújtás hatás akkor már ki kellene alakulni ha kevésbé is mint lógva…Köszönettel   Dániel

    Válasz
    • Kedves Dániel!

      Mindenképp segíthet! Nagyon jó eszköz ez az állvány. A gyakorlatok – fura, mert közben kevésbé érzi az ember, hogy nyúlik- de sokkal többet adnak, mert közben tanulja fel az izomzat azt, hogy hogyan őrizd meg a nyújtás hatását, oldja fel az izomvédekezés kis anyagcserezavarait, stb…Ezt az állvány nem tudja, cserébe “nagyobbat húz”, ami mindig előny.

      A 60 fok már nagyon jó!:)

      Üdvözlettel:
      máté

      Válasz
  35. Tisztelt Máté!
    Én is – a jótékony hatását tekintve – gravitációs állvány vásárlásán gondolkodom, de ahogy olvastam a témában tett megjegyzését, kicsit elbizonytalanodtam. Sajnos mindkét bokámnál korábbi baleset miatt szalag lazulás van, ezért kérném tanácsát a vásárlással kapcsolatban, melyik gr állvány lenne a megfelelőbb választás, esetleg van-e vmilyen bokakímélő/rögzítő megoldás.Köszönöm válaszát.

    Válasz
    • Kedves György!

      Ez esetben az állvány nem feltétlen szerencsés választás, mert sajnos még egy olyan rögzítéssel sem találkoztam, ami a bokát kímélte volna.
      Mindenképp javaslom, hogy mielőtt vásárol, próbálja ki az adott típust. A Decathlonban láttam Kettler Appolót, az a két henger alakú szivaccsal rögzítős verzió, az egy síbakanccsal kombinálva talán jó megoldás lehet. Hátránya, hogy jóval drágább, mint a kínaiak, amit a legtöbb cég árul. Használtan viszont nagyon jó áron lehet kapni néha.

      Üdvözlettel:
      máté

      Válasz
    • Kedves Tihamér!

      Nem sok. Egy nyaki súlyfürdő, manuálterápia – orvos .v gyógytornász manuálterapeutával – sokkal célszerűbb. Véleményem szerint a legjobb persze egy aktív megoldás, a tartás és a nyaki gerincgörbület kijavítása.

      Üdvözlettel:
      m.

      Válasz
  36. kedves máté a kérdésem a következő: kiszakadtL4-ES SÉRVET MEG KELL-E MÜTENI,HA NYOMJA A KILÉPŐ IDEGGYÖKÖT; VEGETATIV,BÉNULÁSOS TÜNET NINCS,A FÁJDALOM GYŐGYSZERREL KEZELHETŐ,A JÁRÁS MAX60 MÉTER,UTÁNNA PIHENNEM KELL.

    Válasz
  37. Kedves Máté!
    2019.03.07.-én diagnosztizáltak nálam kiszakadt porckorong sérvet L V. és kiboltosulást L IV. Csinálom az ADT. nyújtásokat. Korábban nem volt magas a vérnyomásom. Most viszont igen. Használhatom -e a gravitációs állványt. Ha igen hányszor és mennyi időt javasolsz?Köszönettel: Ildikó

    Válasz
    • Kedves Ildikó!

      Erre a kérdésre az orvosod fog tudni válaszolni.
      ( amúgy nem vagyok gravitációs állvány párti, szerintem akkor érdemes, ha a valóban fontos dolgokat egy pillanatig sem hanyagolod miatta )

      Jobbulást:
      m.

      Válasz
  38. Kedves Máté!
    Kilenc hónapja egy “becsípődés” után hajnali deréktáji nyomásra ébredek. Forgolódás és járkálás után visszaalszom. Viszont most már nappal is egyre hamarabb fárad a derekam, állni szinte 10 percet sem tudok. A CT lelet alapján mérsékelt kisizületi arthrosis található, az L5 discus dorsalisan kissé lelapult, rajta 3mm-es körkörös protrusio van. megszállottként túrázom 5-6 kilós hátizsákkal, kéthetente 30-40 kilométeres túrákat csinálok, van hogy több naposat, több száz kilométereset. Kérdésem lenne, használok vagy ártok az állapotnak ezzel, vagy szabad-e csinálni, esetleg vissza kell vennem a terhelésből? Köszönettel: Horváth Tamás

    Válasz
    • KEdves Tamás!

      Köszönöm a bizalmat! Erre a kérdésre a Téged ismerő orvosnak / gyógytornásznak kellene válaszolnia, mert ő ismer, tud tesztelni, stb..
      Általánosságokat írok csak, melyeket a fenti szakember véleményével összevetve értékelj:
      – ha az embernek tünete van, de a túra maga EGYÁLTALÁN nem okoz tünetet, akkor szinte biztos, hogy jót tesz. ( az extremitás ellenére)
      Ezt rengeteg komponens miatt mondom – pszichés, mozgásos, az egyenetlen talaj hatásai.
      – ha tünetet provokál, akkor érdemes kicsit visszavenni.
      És mindkét esetben törekedni a korrekcióra, mert ezek szerint maga a túra már nem elég a helyzet rendezéséhez. Egy ADT-s kolléga be tudja tanítani a korrekciós technikákat,
      melyekkel a túra “alá tudsz dolgozni”. Érdemes megkeresni valamelyiküket.

      jó utat és mielőbbi jobbulást:
      m.

      Válasz
  39. Kedves Máté,

    A férjemnek szeretnék egy gravitációs padot venni – átlagos(?) sportos, ülőmunkás 45 éves akinek nincs különösebb panasza, inkább csak megelőzésképpen.
    Most a posztodban olvastam, hogy ezt a passzív eszközt nem igazán ajánlod már, inkább az aktív megoldásokat. Ez kb. mit takar?
    Otthonra ez (vagy egy plafonra szerelhető “lógó” alkalmatosság) nem hasznos?
    Csak úgy naponta pár percet nyújtani vele a gerincet – akár nekem a feleségnek is?
    előre is köszi a választ
    K. Betti

    Válasz
    • Kedves Betti!

      Köszönöm a bizalmat! Egy gerincprobléma rengeteg komponensből áll össze, amiből viszonylag kevés szerepe van pl. a porckorong magasságának. ( MRI kutatások megmutatták, hogy a tünetmentes embereknek kb. ugyanolyan arányban “lelapult” a porckorongja, mint a derékfájósoknak) ergo az, hogy a gerincet stabilizáló izomfűző jól működik-e, időben kapcsol-e be sokkal többet számít. Természetesen segítség néha lógni, és kellemes időtöltés, de egy aktív módszer sokkal intenzívebben és oki szintűbben nyúl bele a rendszerbe – így egy túracipő vagy egy páros kondibérlet szerintem lényegesen hasznosabb ajándék lehet. 🙂

      üdvözlettel: m .

      Válasz
  40. Szia Máté!L3-L4 csigolyák között van egy sérvem és vele született gerinc csatorna szükületem is a denevérpadod használhatom!ha igen hogyan?esetleg elkerülhetőek vele a műtétet?köszönöm válaszod

    Válasz
    • Szia Boldizsár!

      Ha hasonló helyzetben lennék, és komolyan szeretném karbantartani a gerincem, akkor egy olyan megoldásban gondolkodnék, ami:

      – saját idegrendszer irányításával.
      – a saját izomzat összehangolásával.
      – AKTIVAN és állandóan hat a gerincre.

      A passzív megközelítések ritkán tartalmazzák a fenti paramétereket, így én elsősorban a célzott, tudatos mozgásterápiát – aktív gerincbarát életet javaslom a sérvek és degeneratív gerincproblémák tüneteinek a kezelésére – majd az így elért eredmények fenntartására.

      Mielőbbi jobbolást:
      Máté

      Válasz
  41. Tisztelt Máté!
    Az lenne a kérdésem, hogy kezdeti szívritmus zavarom van.Pontosan pitvarfibrilláció. A vérnyomásom rendben van. De vérhígító gyógyszeres kezelésen vagyok a lehetséges vérrög kialakulás miatt.
    Jelenleg 2 hete gerincnyújtó padot használok, minden nap lefekvés előtt 30 percet. Ami jóval enyhíti a közép hátfájásom. A legutolsó szívritmus zavarom 12 óra hosszig tartott. De korábban rövid ideig volt zavar ,havi 1x.
    A kérdésem pedig az lenne, hogy alkalmazhatom-e a gerincnyújtó padot, vagy a denevérpadot ezzel a gondommal?Aki kezel orvosa szívritmussal az azt mondta h igen, de rövidebb ideig., ami napi 10 perc.
    Önnek mi a vélemény?
    Választ előre köszönöm.
    Üdv. Palócz István

    Válasz
    • Tisztelt István!

      Köszönöm a bizalmát! Ebben a kérdésben mindenképp a kardiológusára érdemes hallgatnia. Amit javaslok: lógjon annyi ideig, amit a kardiológus mondott, és a
      fennmaradó időben kezdjen el egy aktívabb mozgásprogramot csinálni a hátfájására. A lógás kellemes megkönnyebbülést okoz, a saját testtel – idegrendszerrel végzett
      korrekciós mozgás viszont tartósan is befolyásolni tudja a hát helyzetét – így jóval nagyobb eséllyel tudja eljuttatni az embert oda, hogy végül elmúljon a mozgásszervi fájdalom.

      Kívánok mielőbbi jobbulást, és remélem idővel a ritmuszavar is rendeződik!

      Üdvözlettel:
      Máté

      Válasz
  42. Tisztelt Máté!
    Kezdődő deréksérvvel küzdök én is. Használok gerincnyújtó gépet is az Ön instukciói alapján. Az lenne a kérdésem, hogy a boltokban vásárolható dekompressziós öv jó lehet-e? Ön ajánlaná? Van értelme egy ilyen öv beszerzésének.

    Válasz
    • Tisztelt Artúr!

      Elnézést a fáziskéső válaszért! Teszteltem ezeket az öveket – nagyrészt alkalmatlannak éreztem őket a csigolyák érdemi távolítására. A kezdődő sérv esetén nem passzív megoldásokat, hanem egy olyan tornát javaslok, ami ráveszi az idegrendszert az izomzat finom együttműködésére, amivel a csigolyasor porckorongbarát mozgása elérhető.
      Úgy vagyok vele, hogy az idő óriási érték, így érdemes a leghatékonyabb megoldással tölteni – a tudomány mai állása szerint ez a mozgás, így egyre inkább ezt javaslom hasonló esetben.

      Üdvözlettel:
      m.

      Válasz
  43. Kedves Máté! A függeszkedésről korábban már elmondtad a vélemenyed. És ha az alsókaron támaszkodva “lóg a lábad”, lehet eredményes ez a nyújtási forma? Mi a véleményed? Előre is köszönöm válaszod.

    Válasz
  44. Kedves Máté. egyik irásában az szerepelt, hogy a denevérpadot egy családtaggal is tudjuk helyettesiteni, de nem találom a konkrét utmutatást leirást. Nagyon köszönöm, ha tájékoztat erről a lehetőségről, gyakorlatról.

    Válasz
    • Kedves Gabriella!

      Köszönöm az érdeklődést. A cikk nagyon régi, azóta rengeteget fejlődött az oldal is és – remélem – a szakmai tudásunk is.
      Ma már zéró mértékben javaslok ilyen passzív megoldásokat – aktív, saját idegrendszerrel – izomzattal végzett mozgásokat
      annál inkább. Ilyeneket a gerinces kihívások videóiban talál a porckoron youtube csatornáján.
      Üdvözlettel:
      máté

      Válasz

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .