Gravitációs állvány – érdemes-e venni ha gyógyítani akarod a gerincsérved?

0 Shares

A gravitációs állvány komoly divatcikk lett a porckorongsérvesek körében, ami sajnos egy kicsit az “én bűnöm” is, mert a dekompresszió hatását sokszor demonstráltam ezt az eszközt felhozva példaként.  Ezért picit kompenzálandó ezt a túlzott lelkesedést, ebben a bejegyzésben leírom, hogy miket látok pro és kontra érveknek mellette és ellene, ill. a szubjektív – bár kutatásokra építő – véleményem arról, hogy mire igen, és mire nem számíthatunk az eszköztől.

A véleményem tömören:  a passzív eszközök általában  jó segítségek, de közel nem jelentenek teljes megoldást.

 

Hatásmechanizmus:

 

A hatásmechanizmusa ezeknek a függesztő állványoknak azon alapul, hogy a felsőtest súlyát “ráeresztve” a problémás S1-L5, L5-L4 csigolyákra azok távolodását éri el. A létrejött dekompresszió a belső nyomást csökkenésével jár a porckorongban, ami relatíve zárt hidraulikus térként működve ezzel centralizálódni, visszahúzódni fog.


Egyszerűen fogalmazva: a csigolyák távolítása visszahúzza a porckorong kiboltosult részét!:)

Emellett a porckorong víztartalmát is előnyösen befolyásolja egy ilyen állvány, ezért egy kor után (14:) ) lehet preventív jelleggel, vagy a szegmentinstabilitások, becsípődéshajlamok megelőzése céljából is használni őket. Összességében tehát hasznos szerkezetek a gravitációs állványok, viszont a megfigyelésünk az, hogy sokan rosszul, vagy túlzott elvárásokkal használják őket.


Amire nem jó:

 

Régen azt gondoltuk, hogy a sérv és a porckorong lelapulásának a mértéke határozza meg azt, hogy a páciensnek milyen, és milyen erős tünetei vannak. Sajnos erősen tévedtünk. A kutatás egyre jobban mutatja, hogy a felső és alsótest között fellépő erőket a derekunkban nem elsősorban a porckorong és a csigolya közti ízület, hanem az a stabilizátor izomfűző vezeti el. Ha ez jól működik, akkor erősen sérült porckorongok mellett is képes olyan csigolyaközti helyzetet biztosítani, ahol a porckorongnak “megfelelő helye van”, így nincs tünet, míg egy viszonylag kisfokú degenerációval bíró porckorong mellett is súlyos tünetek tudnak jelen lenni abban az esetben, ha ez a fűző nem működik. Sajnos legtöbbször nem működik… Ez az, amiért egy valóban hatékony terápia ezeket a rendszereket is célozza. A tudomány 87-óta akkorát fejlődött ezen a téren, hogy sajnos még a ma használt mozgásterápiás módszerek többsége sem tartalmazza ezeket az technikákat, de ez most nem ide tartozik. A lényeg az, hogy az állvány a porckorong szintjén, annak a centralizálásával tud hatni, de csak arra… ami persze segítség…bizonyos esetekben nem is kicsi.

1. Melyiket érdemes választani:

 

Rengeteg függesztőállvány létezik, ezért én szubjektíven két fő rendezőelvet szoktam javasolni a választásnál:

  1. A lábrögzítő kar hosszát.
  2. Azt, hogy a lábat hogyan, mennyire kényelmesen rögzíti a készülék.Mivel a legtöbb gyártó megkeresett már, és mind a saját készülékét titulálta valamilyen szempont szerint a legjobbnak, a tudományos gondolkodásmódra hivatkozva személy szerint akkor hiszek majd bárkinek is, ha egy anyagilag nem érdekelt kutatócsoport vizsgálati és kontrollcsoporttal, megfelelő esetszámmal megmutatja, hogy van bármiféle különbség a hatásaik között. Azt, hogy kényelemben van különbség, az nyilvánvaló, így ebben a kérdésben mindenkinek az igényszintje, pénztárcája, ízlése szerint szoktam javasolni a választást, bár rá sosem szoktam beszélni betegeket a készülékre, csak akkor kerül elő ez a kérdés, ha ők kérdezik.

Lábrögzítő kar hossza:

 

Jellegzetes része az állványoknak a lábrögzítő kar, ami kicsit hasonlít az autók kézifékjéhez. A túl egyszerű állványokon ez csak egy arasznyi hosszú, a kicsit igényesebbeken viszont hosszabb. Mindenképp érdemes elkerülni a túl rövid kart, mert egy hosszabb lógás után azokon egy meredek előre hajlást kell eszközölni, ami nem csak nem szerencsés, hanem bizonyos sérveknél veszélyes is lehet.

Felfüggesztés:

 

A láb rögzítése azért kritikus pont, mert tekintve, hogy a test súlya ezen lóg, készüléktől függetlenül nagyjából mindegyik kényelmetlen. 🙂  Bizonyos készülékek elölről, egy szivaccsal borított hengerrel rögzítik a bokát, ami egy masszívabb bokájú embernek nem jelent problémát, de laza szalagrendszerrel rendelkezőknek akár sérülést is okozhat. (én ezt használom, nekem nincs gondom vele) A másik megoldás egy vápával oldalról fogja meg a bokát.

Mindegyik készülék jó, mindegyiknek rögzítésének megvannak a hátrányai és előnyei, célszerű ezért kipróbálni vásárlás előtt, hogy mennyire kényelmes a termék.

A porckorong.hu -n amúgy pár héten belül elindul a webshop, ahová a legjobb ár / érték arányú gravitációs állványt fogom kiválasztani, hogy akik hozzánk fordulnak, a legjobban járjanak. Van olyan készülék, amit még nem próbáltunk ki, így még nincs végleges véleményem a kérdésben.

Szerk 2017.: már nem terjesztem a gravitációs állványokat, mert az újabb kutatások eredményei és a saját terápiás tapasztalatok miatt még inkább az aktív megoldások állnak hozzám közelebb.  A másik ok, amiért nem veszek részt a közvetítésükben az, hogy egyre ellenszenvesebbé vált számomra egyes gyártók agresszív marketinghadjárata, mely a vásárló felé olyan ígérteket, a piacon lévő egyéb szereplők felé pedig olyan magatartást tartalmazott, amikkel sem egyet érteni, sem azonosulni nem tudtam.

 

Használat:

 

A nem ártani elv nevében először nézzük meg, ki ne erőltesse a készülék használatát:

  1. akinek zöld hályog van a szemén, mindenképp kerülje a használatát, magas vérnyomásban szenvedők is mindenképp kérjék ki az orvosuk véleményét a függesztő állvány használatáról!

Hogyan használd:

 

  • Azoknak a sérves embereknek, akik a “saját lábukon” járnak dolgozni, és a kisugárzó fájdalmaik sem teszik lehetetlenné a hétköznapjaikat, nem kell túl sok mindenre odafigyelniük a gravitációs állvány használatakor.Ilyen esetekben bele kell feküdni, megfordulni, lógni és kész. Minél tovább, és minél hosszabban, annál jobb!
  • Ha a sérv épp fellángolt, “idegbecsípődéskor”, vagy abban az esetben, ha az ember hétköznapjait erősen negatívan befolyásolják a sérves tünetek, akkor lehet, hogy óvatosabban kell hozzáállni a lógatás kérdéséhez! Ebben az esetben célszerű egy segítő családtag vagy ismerős segítségét kérni! Ha nem a szokásos módon, hanem hassal a készülék felé rögzíted magad, akkor két, vagy akár több párnát a hasad alá téve egy hajlításba tudod hozni az ágyéki gerincet, ami sokkal biztonságosabbá teszi a lógás alatt kialakuló dekompressziót. Igy a függeszkedés teljes ideje alatt szinte biztos lehetsz benne, hogy sem a sérült porckorongnak, sem az ízületi felszíneknek nem ártasz ezzel a megoldással. Sajnos ebben a helyzetben valószínűtlen, hogy egyedül át tudod fordítani magad, így egy segítő jelenléte szükségessé válik.

Földi Gyula kollégám hívta fel a figyelmem egy sajátos jelenségre. Phd. hallgatókkal vizsgálták a gép hatásmechanizmusát, és azt tapasztalták, hogy 45 foktól felfelé a szakadt annulus fibrosus további szakadását idézheti elő a lógás, így mi további vizsgálatok elvégzéséig annulus ruptura esetén csak képzett gyógytornász vagy orvos felügyelete mellett javasoljuk a készülék használatát.

A készülék hátránya:

 

A gond a gravitációt, vagy bármilyen külső erőt kihasználó csigolyaközti dekopressziós készülékekkel, hogy a gerincet mozgató és stabilizáló izomzat nem vesz részt a folyamatban, így képtelen “feltanulni” a stabilizáló szerepet a terápiás folyamat során. Mivel egy passzív eljárásról vagy szó, bár komoly tüneti eredményeket érhetünk el vele, így erősen megtámogatja, de sajnos nem helyettesíti a dekompressziós mogzássorokat. Ezeknek az elsajátításához az elektronikus oktatóanyagomat javaslom, aminek a gyakorlataiban egyszerre érvényesül a dekompresszió, és a stabilizáció elve is, vagy súlyosabb esetben egy autodekompressziós kolléga megkeresését, aki pontosan be tudja tanítani a porckorongra, a fűzőre, és az idegrendszerre egyszerre, együtt, a megfelelő minta szerint ható korrekciós technikákat.

Sok sikert a készülékekhez!

 

ui: Feliratkoztál már a porckorong.hu Gyógyítsd meg a porckorongsérved c. ingyenes email tanfolyamára? Ha még nem gyorsan pótold ezt a hiányosságot! Kattints fent a porckorong.hu menüpontra!

0 Shares
Kérdésed vagy véleményed van? Kattints ide és írd meg kommentben!

A megjegyzésedet írd a dobozba!

0 Shares
Share
Pin