Fájhat-e a porckorongsérv egy másik ideg lefutása mentén?

 

Fájhat-e egy porckorongsérv egy olyan ideg lefutása mentén, ami az MRI lelet kézhez kapása utáni első “netes tájékozódásod” után nem illik a képbe?

Röviden: nagyon is! 

Viszont rögtön két fontos dolog:

  • Egy MRI felvétel NEM(!) diagnózis:

Egy MRI felvétel nem a fájdalom okát mutatja meg, hanem a gerinced anatómiáját. ( Azt is egy tehermentes, fekvő helyzetben, ami mozgás és funkció közben egész másképp mutathat.) Másrészt rengeteg teljesen tünetmentes ember MRI lelete is “tele lenne” porckorongsérvekkel, kiboltosulásokkal, degenerációkkal – csak épp semmi bajuk nincs, így nem készül róluk felvétel – viszont rengeteg egyéb szövet, és további faktor tud porckorongsérvhez hasonló tüneteket okozni, melyek elkülönítése a szakember számára sem egyszerű menet.

Többek közt ezért nem biztos, hogy egy MRI lelet laikus értelmezésére irányuló kísérletek jó irányba vezetnek. ( Peter O’Sullivan professzor nem véletlen írta meg a nagy port kavaró cikkét “Hagyjuk már abba a károkozást a felesleges képalkotó vizsgálatokkal” címmel.

– az ilyesmiről részletesebben olvashatsz ( érdemes) itt:

https://porckorong.hu/blog/sajnalom-olyan-a-gerince-mint-egy-110-evese/ 

Te láttad már, hogy

Megújult a Gyógyítsd meg az
ágyéki porckorongsérved oktatócsomag?

Ez A TELJES MEGOLDÁSRENDSZERÜNK ÁGYÉKI (DERÉKTÁJI) PORCKORONGSÉRVESEKNEK

Ezért (is) tartom szerencsésebbnek – a terület végtelen összetettsége miatt is –  netes böngészés helyett keresni egy olyan szakembert,
aki tényleg megfelelő alapokkal és hozzáértéssel rendelkezik a témában + szán Rád elég időt. A szakember hozzáértése és hozzáállása úgy gondolom, hogy kulcselem.

MIÉRT?

Ha valaki nem “életmódszerűen a gerincterápia témakörében él”, nincsenek meg a betonstabil alapjai, és nem követi a tudomány napi fejlődését a területen, akkor a rengeteg egymásnak látszólag ellentmondó információ, elavult hitek, modernnek kikiáltott “terápiás hájpok” egyaránt könnyen félrevihetik.

Az ilyesmi a páciensnek is bizonytalanságot okoz, és az ebből származó feszültség nem segíti a gyors,
a lehető legzökkenőmentesebb gyógyulási folyamatot.

A fent említett hozzáértéssel úgy gondolom, hogy jellemzően orvosok és a területre szakosodott gyógytornászok rendelkeznek, mert ők tanulják meg azokat az alapokat, melyek a téma kellően komplex megismeréséhez – és egy biztosabb döntéshozatali folyamathoz szükségesek. / magas szintű anatómia, biomechanika, reumatológia, neurológia, fájdalomtudomány, stb…stb…stb…/

…………………………………………………………………………………………………………………………

A mozgásterápiában az ADT-s gyógytornász kollégák jellemzően ennek a szintnek a művelésére törekszenek, és szívesen segítenek ha a degeneratív gerincproblémákról van szó.

0 Shares

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .