Bemutatkozom – a porckorong.hu és ADT-NMPT sztori…

Rengeteg új olvasó érkezett az utóbbi időben az oldalra, így röviden bemutatkoznék, ill. bemutatnám, hogy mit és miért csinálunk a porckorong.hu-n.


A tanulmányaim utolsó évében – kb.amikor el kellett dönteni, hogy milyen területen kezdjek el dolgozni – a legendás Antall János karatemester egyik békásmegyeri klubjában edzősködtem. Egy sporttársam egy gyakorlat közben ráesett a fejemre, amitől traumás nyaki porckorongsérvem alakult ki. A dolog bár akkor nem esett jól, mégis nagyon hasznosnak bizonyult:

 • Rájöttem, hogy mennyire nem tanultunk semmiféle gyakorlati tudást a porckorongsérv kezelésével kapcsolatban, majd gyors tempóban rájöttem arra is, hogy a rendelkezésre álló kezelések közül szinte mind a probléma következményeit, és nem a lényegét kezelik.
 • Menet közben megtapasztaltam, hogy a hozzáértés pár helyen – bár szerencsére több erős kivétellel is találkoztam – nem mindig az igazi: a legnyilvánvalóbb sérves tüneteimet a területen dolgozó pár kolléga húzódásnak, izomsérülésnek, egyéb komolytalan dolognak titulálta.
 • És megfigyeltem, hogy a legtöbb terápiás módszer és a modern tudomány ismeretei között egy konkrét szakadék húzódik.
  ( ez 15 éve volt, azóta a tudomány még extrémebb tempóban ugrott el a gerincet illető ismeretek terén. )

Szerencsére akkor nem ismertem a gerincsérv kezelésének a bevett módjait, ilyen irányú képzésekre pedig ilyen gyors tempóban nem volt lehetőségem elmenni, ezért az akkori Szentkirályi utcai eü. könyvtárba vackoltam be magam. Mivel láttam már pár műtétet, ez az irány nulla mértékben volt opció számomra, így elolvastam mindent a témáról, és mivel a rendszer anatómiáját, működését már kellő pontossággal ismertem, egyszerű volt kitalálni, hogy merre kell menni a nyakammal, hogy a probléma elmúljon.

A kiokoskodott irányoknak köszönhetően két hét után elmúltak a gyöki tüneteim, pár hét után újra tudtam edzeni, majd egy vidéki kórház reumatológiai osztálya után egy privát gerincklinikán kezdtem el dolgozni, ahol csőstül jöttek a hasonló esetek.

A klinika jó iskola volt, és egyben sok tapasztalatot is hozott a napi sokszor 8-10 gerincsérves ember esete. Volt módom kitapasztalni a gondolkodásmódom különböző sérvekre való adaptálását, és kb. addig optimalizálni a rendszert, amíg már nem volt benne egy felesleges elem.

A Porckorong.hu

Közben láttam, hogy mekkora kárt okoz az embereknek az ellentmondó információkból származó bizonytalanság, ill. hogy sehol nem kapják meg azokat a „civil ismereteket”, melyek alapvetően szükségesek a porckorongsérv hatékony gyógyításához. Ezért csináltam meg a porckorong.hu-t, ami megmutatja ezeket a fontos dolgokat: hogyan ülj, sportolj, mi az, amit előfordul, hogy idejétmúlt módon tanítanak neked, mit vegyél komolyan, mit kezelj fenntartásokkal…

Az oldal egyik mellékhatása lett számomra, hogy megdöbbentő számú műtét előtt álló beteg kezdett megkeresni, és iszonyatos mennyiségű kérdés érkezett, így tíz év kb. a megállás nélküli 110%-os munka, és a hajnaltól késő estig tartó túlfeszített hajtás állapotban telt. A rengeteg újabb és újabb eset viszont sok újabb tapasztalatot hozott:

 • Megfigyeltem, hogy nem annyira számít, hogy a beteg MRI felvétele mit mutat, a gyógyulás esélye és a tünetek mértéke nem ezen múlik. Nagyon meredeknek tűnt ez a tapasztalat, de a tudomány már több, mint öt éve pontosan igazolta ezt a megfigyelést, ahogy azt is, hogy mennyire könnyen ijednek meg az emberek, amikor meglátják azt az MRI-t, ami egy sor elváltozást mutat. ( Ha tudnák, hogy a tünetmentes szomszédnak is jó eséllyel hasonlók lennének a felvételén, lehet nyugodtabbak lennének, és kisebb eséllyel hoznának meggondolatlan döntéseket…)

Autodekompresszió (ADT) :
a porckorongsérvesek modern műtét nélküli kezelési módszere:

Rájöttem, hogy bár a sérv és az instabilitás legadekvátabb terápiája a célzott mozgás, a mozgásterápiás módszerek döntő többsége idejétmúlt tudományos modellekre, vagy nem mindig pontos empirikus megfigyelésekre épül. A leghaladóbb rendszert pl. a hetvenes években terjesztette el egy ausztrál gyógytornász. Akkoriban, amikor még nem ismertük a gerinc terhelését viselő izomfűző pontos működését, nem tudtuk, hogy a porckorongsérvben gyakran nem is a sérv a legfájdalomfüggőbb tényező, hogy a hatékony terápiában más elemekkel sokszor jobban kell törődni, mint a porckorong kiboltosulásával, nem ismertük a miofasicális láncok szerepét a csigolyasor teherviselésében.

Ezeket a hiányokat pótolva a tudomány új felfedezésére építve összeállítottam az Autodekompresszió módszerét, ami nagyon egyszerű elvekre épül: ha pl. a tudomány azt mondja, hogy a multifidus izom elhalása függ össze legjobban a fájdalmakkal, és nélküle nem működik az a fűző, ami kialakítja a gerincnek azokat a természetes görbületeit melyek tehermentesíti a sérült porckorongot, akkor empirikus megfigyelésekre épülő tippek helyett elkezdjük direktben visszaállítani a multifidus működését…

A tudomány gerinc téren ma is gyorsvonati tempóban fejlődik, ezt napi szinten követem és építem be az egyre egyszerűsödő autodekompresszió módszerébe. Azt gondolom, hogy ez a hozzáállás hozhatja a nagyfokú eredményességet, a tévutak elkerülésének a lehetőségét, és a legzökkentőmentesebb gyógyulást, hiszen egy hetvenes évekbeli autó bár lehet egy gyönyörű és tiszteletreméltó veterán, de ha biztonságban és gyorsan akarunk eljutni az úticélig, akkor azért célszerűbb a tavalyi mérnöki tudásra épülő technikával megoldani azt.

NMPT:
hogy ne legyél beteg, vagy ha már volt sérved, akkor sose újuljon ki:

Megfigyeltem, hogy a betegek nagy részének a problémája idővel kiújul, ahogy az is rettentő gyakori, hogy más gerincszakaszon, vagy más ízületekben lesz gondjuk. Egyértelmű volt, hogy a gerincsérv nem egy lokális baj lesz, hanem egy „rendszerbetegség” része. ( Mára a biotensegrtiy modellel, a fascialáncok felfedezésével és egy sor eredménnyel ezt is meggyőzően megerősítette a robbanásszerűen fejlődő tudomány.)  A rendszer elállítódása annak leggyengébb pontján okoz tünetet, ami ha kezelésre kerül, akkor sokszor inkább “áttoljuk” a terhelést egy másik területre, ahol a tünet idővel újra megjelenik…

Egyértelmű volt, hogy ha ezeket a rendszerhibákat kiiktatjuk, akkor a legtöbb gerincbetegség megelőzhető, a kiújulások többsége elkerülhető. A tudomány 87 óta zsinórban erősíti meg ezt a megfigyelést, ezért összeállítottam az NMPT ( Natural Movement Pattern Training) programot, ami az idegrendszert készíti fel újra a gerincet beállító izmok helyes használatára.

Az autós példánál maradva  ezzel a „futómű” és a “szoftver” újra beállításra kerül, optimálisan eloszlik a terhelés az “alkatrészeinket”, így lekerül a porckorongokról és ízületekről, ezáltal rengeteg probléma megelőzhető, a gyógyult gerincbetegségek kiújulása elkerülhető. Ma ezt minden még nem beteg iskolással, és minden gyógyult mozgásszervi problémával rendelkező emberrel gyakoroltatnám.

Ma 80 tanítványom tart NMPT órákat és szemináriumokat országszerte, és hamarosan még több helyen lesznek elérhetők.

 

Gyógyításból  oktatásba:

Sajnos bármennyire szeretem ezt a fajta tevékenységet, végig elég extrém volt rajtam a túlterhelés és egy idő után képtelen voltam ellátni azt a betegmennyiséget, aki hozzám fordult, ami több szempontból rossz hangulatot és számos problémát eredményezett. Döntően ezért kezdtem el kiképezni az Autodekompresszióra kizárólag gyógytornász és orvos kollégáimat, akik ma több, mint 40-en, aktív terapeutaként már szinte mindenhol elérhetők az országban ill. pár európai városban is.

Bár sokan szeretnék elsajátítani a módszert, extrém fontosnak tartottam, hogy kizárólag megfelelő alapképzettséggel rendelkező, kiemelkedően lelkes emberek csatlakozhassanak. Menet közben kénytelen voltam egy kemény döntést is hozni, és befejezni először a csoportos órák, majd az új betegek kezelését, hogy 100%-ban az oktatás színvonalának a minőségére, az ADT lényeglátásának fejlesztésére tudjam tenni  a fókuszt, mert beláttam, hogy a kettő együtt nem működik tovább, és fő célnak mindenképp azt kell tekinteni, hogy a módszer eljuthasson minden érintetthez.

 

Egomentes övezet – együtt fejlődés:

Az autodekompressziós kollégák kizárólag gyógytornászok és orvosok lehetnek, és amíg a legtöbb hasonló témájú képzést “izomból” reklámozzák, addig hozzánk csak egy várólistára lehet jelentkezni. Azt szeretném, hogy ne sokan legyünk, hanem csak a megfelelő hozzáállással rendelkező emberek induljanak el az ADT  úján.  Az autodekompresszió képzését akkor indítottam el, amikor a rendszerben már konkrétan nem volt egy felesleges elem, a csapat kialakításában pedig a legfontosabb az volt, hogy elkerüljük a sok helyen jelen lévő egymással való konkurálást és egotripeket, és egy olyan légkör tudjon kialakulni, ahol bárki bátran kérdezhet, kritizálhat, megvitathat eseteket, így együtt, egymást fejlesztve, exponenciálisan tudjuk erősíteni egymást, és az autodekompresszió rendszerét.

Konkrétan büszke vagyok rá, hogy az autodekompressziós terapeuták szövetségében jelenleg hogyan dolgozunk együtt. Ezt a szellemiséget igyekszem megőrizni a munkánk során.  Nagyon örülök, hogy ha valakinek szakmai kérdése adódik, akkor azonnal és teljes nyugalommal kérdezhet, tudva, hogy 40-en segítünk rögtön megoldani azt. Rendszeresen találkozunk, egy irányba nézünk, és a kollégák sokszor aktívan a kezükbe vesznek feladatokat – Gábor pl. létrehezott egy gerincbarát iskolai osztályt Egerben, Rita ADT-s egyenpólót csinált, Gyula tévéinterjút szervez, stb. – és szinte baráti kapcsolatban vagyunk egymással.

 

Bekapcsolódnak a prevencióba az NMPT instruktorok:

A hatékony terápia azért látni kell, hogy nem a legjobb lehetőség a páciensek számára.
Az elkerült betegség a legjobb megoldás, ami viszont nehéz ügy, mert amíg nem vagy beteg, addig nem igazán van a fókuszodban az egészséged. Ezért a szabadidősportokba becsempészve, nem sokkal az ADT  után elkezdtem az NMPT-re kiképezni a gerinc irányában érdeklődőbb és képzettebb edzőket, jógaoktatókat.

Ők a megelőzésben, a későbbi problémákat okozó mozgásminták korrigálásában vesznek részt. Az NMPT instruktorok nem gyógyítanak – ez nálunk az ADT gyógytornászok és orvosok feladata – de a feladatuk szinte ennél is fontosabb:
arra törekszenek, hogy egyáltalán ne legyen szükség a gyógyításra…

 

Velük kicsit nehezebb helyzetben voltam, mint az egységes háttérrel rendelkező ADT-k kiképzésénél, hiszen különféle irányzatokból érkeztek, de a lassan 1,5 éves csendes “tesztüzem” után már pontosan látni, hogy jó az irány. Kijavítottuk a kezdeti hibákat, összefésültem a rendszert az ADT-vel, így idén már egy komoly szervezetként, törvény által védett név alatt működünk.

Az NMPT instruktorok elérhetősége hamarosan felkerül a porckorong.hu-ra. Bátran javaslom őket, mint a gyógyulás után ( vagy jobb esetben a betegség előtt/ helyett 🙂 ) választandó sportalternatíva azok számára, akiknek fontos, hogy úgy eddzenek, hogy közben az egyik leghatékonyabb gerincprevenciót is gyakorolják.

 

 

Közben persze ezer dologgal foglalkozom most is:

 • Igyekszem elérni, hogy a porckorong.hu folyamatosan emberek ezreit vegye rá a gerincbarátabb életmódra a kihívásokkal, tippekkel, videókkal.
 • Előadásokat tartok és segítem a kollégák munkáját az Autodekompressziós terapeuták szövetségében,
 • Folyamatosan tartok képzéseket és találkozókat kollégáknak
 • A Bene Máté Gerincakadémián tanfolyamokat tartok fitness instruktoroknak és jógaoktatóknak, hogy tudományosabb, gerincbarátabb órákat és adhassanak a hozzájuk fordulóknak.
 • Sokszor hívnak egyetemek – kórházak továbbképzéseire, és a médiába, és hamarosan elindulunk angol nyelvterületen is.
 • De most a legfontosabb és legizgalmasabb számomra mégis két olyan irány felkutatása, aminek szintén sok köze van a gerincproblémák kialakulásához, ill. ahhoz, hogy egyáltalán jó úton járunk-e, és tényleg ott van-e a megoldás legnagyobb része, ahol eddig kerestük azt…

Mindkettőről sok szó lesz a Május 26-os Gerinc és Egészség Konferencián, ahová Téged is szeretettel várlak!

[thrive_link color=’blue’ link=’https://porckorong.hu/gerinc-egeszseg-2018/?utm_source=blog&utm_campaign=bemutatkozas’ target=’_self’ size=’medium’ align=’aligncenter’]Megnézem a részleteket![/thrive_link]

Köszönöm, hogy jelen vagy az oldalon és figyeled a porckorong munkáját, remélem rengeteget profitálsz belőle a jövőben is!

Máté

1K Shares

“Bemutatkozom – a porckorong.hu és ADT-NMPT sztori…” bejegyzéshez 4 hozzászólás

 1. Kedves Máté én nem tudok elmenni a konferenciára mert 7o éves vagyok és egyedűl élek és nincs rá anyagi lehetőségem Szabadkárol menni nagyon megkőszőném ha káldene pár gyakorlatot ami segitene mert gerinc és nyaki sérvem is van a lábujjaim lábszáram fáj ég sűt. zsibad reggel a válam a karjaim fájnak azt a pár gyakorlatot csinálom a fűvőn megyek m indennap fél orát az űlést is henger párnával oldom meg és mindenre vigyázok amit őntől tanultam de a fájások nem szűnek kérem segitsen kőszőnőm előre is mert már sokat segitett szeretettel űdvőzlőm

  Válasz
 2. Először is köszönetet szeretnék mondani a segítségért, amit kaptam. Január óta végzem a gyakorlatokat, azóta több családtagom is csatlakozott. Ha jól értettem, hamarosan angolul is elérhető lesz mindez, ami nagy örömömre szolgál, mert munkahelyemen járványszerűen törtek elő a gerincproblémák és hiába “dicsekszem” a porckorong.hu-val saját tapasztalatom alapján, mert nem tudnak magyarul. Kérdésem tehát röviden az lenne, hogy elérhető lesz-e ez számukra is mondjuk Pármában? Köszönettel Bura László

  Válasz
 3. Kedves Máté, szeretettel gratulálok ehhez a szép életpályához, az elhivatottságodhoz,a sikerekhez, és nagyon köszönök minden segitséget, amit a nagylelküségednek köszönhetöen teljesen ingyen kaptam töled!

  Válasz
 4. Szia Máté! Köszönöm szépen a sok jó információt amit már jó ideje kapok tőled itt is+facen is. Kérdésem, porckorongsérvem van L4-5, mellette ferdül a gerincem és jobb oldalon kis bordapúp is előjött, és még ráadásul csontritkulásom is van. Nem tudom,milyen torna lenne nekem ami igazán jó minderre? Most is tornázom és szeretek is, meg Erdélybe járok túrázni elég gyakran. A mozgás lételemem. Szeretném karbantartani a gerincem,hogy ne legyen rosszabb, mit tudnál erre javasolni? Békéscsabán lakom és 63 éves vagyok. Bízom benne, hogy egy jó gyakorlatanyagot össze lehet erre állítani. Várom a válaszod? Napsütéses,szép napokat kívánok ! Ani

  Válasz

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .