Tényleg muszáj egy 32 éves ember gerincének tönkremennie?

0 Shares

Pár hete volt nálam egy 32 éves programozó srác. Lassan nyolc éve fáj a dereka, és olyan 5-6 éve készült az első MRI felvétel a gerincéről. A fotó már akkor is porckorong kiboltosulásokat mutatott…

A fiatalember – nevezzük Lacinak- annak ellenére, hogy egy jó nevű egészségügyi intézményben évente megkapja a „szokásos” kezeléscsomagját (fizikoterápia, masszázs, infúzió )legalább kétszer betegállományba kényszerül, mert szinte mozgásképtelenné válik a felerősödő derékfájdalmai miatt…

A helyzete évről évre egyre rosszabb: az utóbbi időben már állandó lábba sugárzó fájdalmai vannak, és az igénybe vett terápia ellenére minden évben egyre hosszabbak és egyre erősebbek tünetekkel járnak a rossz periódusok .

A kérdésem a következő:
Ha ezen az úton halad, akkor tíz év múlva hol fog tartani?
 

Laci esete nem különleges: a műtéttel végződő porckorongsérves karrier egyik tipikus sztorija ez. (Magadra ismersz a történetben?)

 Sajnos számomra úgy tűnik, hogy sem az egészségügyi ellátás, sem az alternatív gyógyászat nem  képes megelőzni a gerincbetegségek kialakulását, ill. ha azok már kialakultak, akkor mindkét irányzat döntően csak a tünetet kezeli.

 Nézzük meg Laci gerincbetegségét, amit nyilvánvalóan a munkája okoz: egész nap egy számítógép előtt ül. A gerinc statikai rendszere az álló, jövő-menő életmódra tervezett. Ha egész nap egy székbe kényszerül, akkor a görnyedő testhelyzet miatt csigolyák elülső része közelebb kerül egymáshoz.

Ez a helyzet hatalmas terhelés jelent az amúgy a gerinc természetes görbületeinek elviselésére hivatott porckorongok számára. Ha ez az ülő pozíció hónapokig/évekig jellemzi Laci életét, akkor a porckorongjai a túlnyomás miatt elkezdenek vizet kipréselni magukból, majd idővel (pontosabban idő előtt) lelapulnak, és kialakítják az állandó becsípődés hajlamot. Ezt nevezzük szegmentális instabilitásnak.

Ha Lacinak épp „becsípődik a dereka” akkor szinte mozgásképtelenné válik, és nagyon erősek lesznek a fájdalmai. Ekkor elmegy a kezelésre, ahol megkapja a „szokásosakat”. Az infúzió megszünteti a gyulladást a csigolyák közötti izületben, a masszázs kioldja a reflexes feszültséget az izmokból, a fájdalomcsillapító kellemes enyhülést hoz…

 


De oki szinten változott-e valami?

Dehogy… A porckorong továbbra is dehidrált, és Laci továbbra is ugyanúgy ül a székén, ami ugyanúgy terheli a porckorongjait. A gond az, hogy még lelapult, sérvesedett porckoronggal is nagyon jól el lehet élni teljesen tünetmentesen, ha a csigolyákat pozicionáló stabilizáló izomfűző jól működik – ezt kutatások sora bizonyítja – de az ülő munka azt is rövid úton kikapcsolja. Az ok nem lett megoldva, és attól függetlenül, hogy a fájdalom a tüneti kezeléseknek köszönhetően átmenetileg megszűnik, a baj idővel szinte biztosan tovább fajul.

Az eredmény: Laci porckorongjai egyre jobban tönkremennek, egyre többször lesz „lumbágója”, és egyre kevesebbet fognak érni a kezelések.

Ezzel párhuzamosan az még rossz helyzetben is megoldást jelentő izomfűző is egyre több izomvédekezést, tartáshibából származó túlfeszülést szenved el, így a “szoftver” ami meg tudná védeni a lelapult porckorong hatását egy idő után lefagy. A teher onnantól a porckorongra hárul, és még gyorsabbá válnak a degenerációs folyamatok.

Mit lehet tenni?

Ha a derekad fáj, az a legtöbbször annak a jele, hogy rosszul használtad a gerinced: rosszul ültél az irodádban, rossz az autóülésed, rosszul emelgetted a bevásárlószatyrot, vagy egyszerűen túlerőltetted magad.

Ha tényleg hatékonyan szeretnél tenni a problémád ellen, akkor a legfontosabb, hogy a porckorong degenerációjának az okait kell megkeresned, és kiiktatnod. Laci esetében, és a legtöbb gerincproblémás ember esetében ez a lépés marad ki, emiatt lesz hosszútávon sikertelen a történet!

(Félreértés ne essék: nem azt mondom, hogy rosszak a tüneti kezelések! Csak azt, hogy nem a baj okát szüntetik meg…)

Ezt a blogot azért hoztam létre, mert elfogadhatatlannak tartom, hogy évente több tízezer ember gerince menjen tönkre csak azért, mert az egészségügyi ellátás lényeglátásának a hiánya miatt az emberek nem jutnak hozzá ahhoz a tudáshoz melyekre szükségük lenne a tüneti kezelések mellett!

Akkor tudod a legjobban használni ezt a blogot, ha feliratkozol a www.porckorong.hu  ” Gyógyítsd meg a porckorongsérved” ingyenes email tanfolyamára, mely egy felépített, haszonos anyagot ad Neked. A  blogon egy kicsit szabadabb, kötetlenebb formában beszéljük meg, mire érdemes odafigyelni, mit érdemes elkerülni gerinc téren!

Sok sikert az olvasáshoz, kitartást a tennivalók megvalósításhoz!

Bene Máté Zoltán
www.porckorong.hu

0 Shares
Kérdésed vagy véleményed van? Kattints ide és írd meg kommentben!

A megjegyzésedet írd a dobozba!

0 Shares
Share
Pin