Porckorongsérv – kérdések és válaszok

Ebben a topicban a hozzám érkezett leveleket válaszolom meg. Természetesen név és minden olyan elem nélkül, ami felismerhetővé tenné a kérdezőt, viszont nyilvánosan, hogy a hasonló problémáktól szenvedők is okulhassanak belőle!

Zsibbadó lábak, úszás és Ceragem:

Szia kedves Máté!

Ne haragudj, hogy itt az iwiw -en zavarlak, én egy szorgalmas porckorong.hu oldal olvasó vagyok, de ott nem találtam lehetőséget közvetlenül üzenetírásra. Sajnos én is porckorongsérvel küzködöm, ezért is találtam az oldaladra. Nagyon sok magyarázatot találtam az oldaladon olyan kérdésekre, amelyekre az orvosok számomra elég érthetetlen választ adtak. De még mindig sok kérdésem lenne. Én mindenképpen elhatároztam, hogy meggyógyulok, 33 évesen két kicsi gyerekkel nem szeretnék fájdalmak közt élni. Lévén, hogy sopronban élek nehézkes eljutni hozzád, de mindenképpen szeretnék. Soha nem végeztem ülő munkát, felszolgáló voltam, viszont sohasem sportoltam. December elején egy éles fájdalommal kezdődött minden, előtte nem voltak derékproblémáim. Azóta a deréktáji fájdalmam majdhogynem megszünt, néha érzem, a lábamba viszont azóta is sugárzik, ami igen kellemetlen tud lenni. Hol erősebben, hol kevésbé. Bármit képes lennék megtenni, hogy meggyógyuljak! Jelenleg hetente kétszer úszom és keresek valami igazán jó pilates vagy jóga oktatót eddig kevés sikerrel. Mit tehetnék még a javulás érdekében? A Mc-kenzie-t én is csinálom, azóta szünt meg a deréfájás. Ja és párszol voltam Ceragem masszázságyban, ami úgy érzem jót tett a lábzsibbadásnak. Tudnál vélemény írni erről? Nagyon vegyes véleményeket hallottam róla!
Nagyon köszönöm, hogy végig olvastad a levelem és örülnék, ha pár sorban válaszolnál!

Köszönettel:
H.T.

Kedves H.T!

Nincs mit! Most jöttem haza egy hosszabb szabadságról, így hamarosan frissítem az oldalt, és remélem azokra a kérdésekre is meg fogjátok találni a választ, melyekre eddig még nem.

A kérdéseidre válaszolva:

Te láttad már, hogy

Megújult a Gyógyítsd meg az
ágyéki porckorongsérved oktatócsomag?

Ez A TELJES MEGOLDÁSRENDSZERÜNK ÁGYÉKI (DERÉKTÁJI) PORCKORONGSÉRVESEKNEK

Az úszás jó! Ha úgy érzed, segít, akkor folytasd bártan. A betegek  tapasztaltai alapján úgy tűnik, hogy az úszás van, akinek segít, és van, akinek semmit nem használ. Ha viszont úgy tapasztaltad, hogy segít, akkor érdemes folytatnod.  sokat.

Jóga és pilates:

Erről a témáról napokon belül írok egy külön blogbejegyzést. Leírom majd, hogy hogyan érdemes jógázni, melyik jógairányzat lehet hasznos sérveseknek, és megpróbálok oktatókat is ajánlani. (sokszor tartok továbbképzéseket jógaoktatóknak, a legügyesebbek listáját megpróbálom előkeríteni, és esetleg felteszem Őket ide)

A derékfájás elmúlása kontra zsibbadás:

Ha fordítva írod, jobban örültem volna. Ha a lábad zsibbad, az legtöbbször annak a jele, hogy az ideggyök még érintett. Hogy a McKenzie-re jobb lett a derekad, szuper! Arra érdemes törekedni a gyógytornászodnak, hogy a gyöki érintettség is csökkenjen, azaz a zsibbadás is múljon.

Ceragem ágy:

Sajnos személyesen még nem próbáltam a Ceragemet.  Sok páciensem mesélt róla nagyon jókat, és csak 2 volt, akinek rosszabb lett tőle az állapota, viszont Ők nagyon súlyos sérvekkel rendelkeztek, így gyanítom bármitől rosszabbul lettek volna, ami kimozgatja a csiolyáikat.

Attól, hogy meleget csinál a hátad körül az ágy, nem kell tartanod. Sokan mondják, hogy a meleg fokozhatja a gyulladást. Ez ebben az esetben azért nem áll, mert a sérved elég mélyen van ahhoz a testedben, hogy ez a meleg ne okozzon gondot ( a bőr-az izom-a szalagrendszer- a csigolya csontos tövisnyúlványa, a csigolyaiv mind a meleg és a sérv közé áll) viszont az izmaid sérv miatti kötöttségét oldhatja a masszázs és a meleg ilyan fajta kombinációja. Tehát ha úgy érzed, hogy jót tesz, akkor szerintem használd bátran a Ceragemet. A véleményem az, hogy ha valami jól esik, az porckorongsérves kérdésben rossz nem valószínű, hogy lehet…

Szép napot!
Bene Máté

0 Shares

“Porckorongsérv – kérdések és válaszok” bejegyzéshez 73 hozzászólás

 1. Kedves Máté!

  Köszönöm a gyors és kielégítő választ!
  Igen, sajnos én is úgy gondolom, hogy amíg a láb zsibbad addig a sérv nyomás alatt van, vagyis nem igazán mozdul visszafelé. Pedig én mindenáron vissza akarom kergetni a helyére!
  Én úgy gondolom, hogy mivel soha nem végeztem ülő munkát, nekem inkább a rossz testartás miatt alakult ki a sérvem, mert az sajnos volt. Most már kínosan ügyelek a helyes testtartásra, ami jelenleg még nagyon megeröltető, de remélem idővel majd természetessé válik.
  Ami számomra még nem teljesen világos: Miért reggel a legrosszabb a helyzet?
  Reggel felkeléskor-vigyázva arra is, hogyan szállok ki az ágyból-igen erős a kisugárzás a lábamba és-vagy a farba. Majd mindjárt tornával kezdem a napot, azokkal a gyakorlatokkal amiket te írtál, plusz mc kenzie, plusz egy kis hátizom gyakorlat, kb 20 perc. Aztán legtöbbször jobb a helyzet, ritkán makacsul megmarad a fájdalom. Ha napközben intenzíven tevékenykedem akkor sokszor nincs semmi fájdalmam. (sokszor nem merek leülni sem)! Aztán este megint torna lefekvés előtt, ugyanaz mint reggel. Reggel pedig ismét a kellemetlen féjdalommal kelek. Bízom benne, hogy a közeljövőben tervezett matraccsere után a reggeli fájdalom is szünni fog!

  Szép napot mindenkinek!

  Válasz
 2. Szia Tímea!

  Az éjszakákkal és a reggelekkel az a gond, hogy amig nappal a szervezet folyamatosan “rákeres” a sérvet legkevésbe irritáló testhelyzetekre, éjjel ez a kontroll -amint elalszol- lekapcsol.

  Nappal az idegrendszered automatikusan úgy feszíti-lazítja az izmokat, hogy azt a tartást alakítsd ki, ami a legjobban védi a sérvet. (Súlyos sérveseknél gyakran látni a teljesen oldalra dőlt, ún. antalgiás tartást. Ilyenkor ez szemmel is látható.) Nálad “kicsiben” szintén meglehet ez a kompenzáló mechanizmus: folyamatosan úgy állsz, mozdulsz, hogy a sérved a lehető legkevésbé irritálódjon. (Ez teljesen automatikus idegrendszeri funció, Te nem tudsz róla, hogy teszed, de a sérved a lehetőségekhez mérten mindig védve van.)

  Éjjel azonban -amint elalszol- a csigolyáid elkezdenek úgy állni, ahogy az ágyad és a matracod irányitja őket. A csigolyák helyzete pedig meghatározza azokat az erőket, melyek a porckorongra hatnak…Az alvó pozíciódtól függően vagy így, vagy úgy…

  Sajnos amig pl. egy irodaszéket nem túl bonyolut korrigálni, a matrac és az alvó testhelyzet átalakítása már nem könnyű:

  A megszokott alvási pozicíó a legtöbb embernél nem átalakítható, egy új matrac beszerzése pedig komoly költségvonzattal jár. A legtöbbször az új matracról csak akkor derül ki, hogy megfelelő-e, ha már aludtál rajta egy-két éjszakát…

  Amit most tudunk, az az, hogy a jelenlegi alvási testhelyzeted és a matracod kombinációja “nem tetszik” a sérvednek, ezért valamelyiken változtatni érdemes.

  Az alvó pozíciódat vegyük fixnek, tegyük fel, hogy az oldaladon alszol. Ha kis hengerré tekersz egy törülközőt, és beteszed a derekad magasságában az oldalad alá (kb. a mednce és a bordakosár közé) akkor kicsit megváltozik a csigolyák alvás közbeni helyzete, ami segíthet a reggeli ébredések könnyebbé tételében.

  Kísérletezz a törülköző méretével, helyzetével, és ha kitartó vagy, megtalálhatod azt a felállást, amiben enyhül a helyzet. (természetesen ez nem egy végleges és oki szintű megoldás, de miért ne tegyük könnyebbé a reggeleket, ha lehet.)
  Próbáld ki ezt, ha gondolod!

  Ha Te pont nem az oldalt alvók közé tartozol, akkor lsz. írd le a pontos alvó helyzeted és a matracod keménységét, és mondok más lehetőségeket!

  Válasz
 3. soldiergirl szerint:
  2010. március 3. szerda 10:49-kor
  Kedves Máté
  40 éves, katonahölgy vagyok. Mindennapjaim, életminőségem teljesen megromlott. 1 éve járok orvostól orvosig, reuma-neurológia, fizikoterápia, stb. Minden orvos mást mond, mást ajánl. Szedjem,(szteorid) ne szedjem, csináljam, (gyógytorna,fizioter)ne csináljam, hordjam,(shancz gallér) ne hordjam, már nagyon tele vagyok ezekkel. Csak az állapotom romlik, most már pszichésen is rámentem a fájdalmakra, rosszullétekre. Pánikbeteg és depresszió. Rengeteg CT, MR és egyéb vizsgálati anyag után sem történik semmi.
  Panaszok, melyek hosszú ideje megkeserítik életem: szédülés a legkülönbözőbb helyzetekben, fül mögötti, tarkó tájéki, nyaki fájdalmak nagyon erősek, fejgörcsök, orr-nyereg,halénték,fej állandó fájása, iszonyatos fejgörcsök, tompaság érzése, néha olyan, mintha áramütés érné a fejem, borzasztó érzés, kialakult magas vérnyomás, mely ingadozik. Nyaki, válli, háti fájdalmak, tulajdonképpen derékig már teljesen használhatatlan vagyok.
  Diagnózisok: Koponya CT, 2009. július: nagyjából rendben, vélemény: Gracilis hátsó skálai érképletek, melyek v.s.fejlődési variációnak tekinthetők.
  háti gerinc 2009.július: a háti kyphosis kissé fokozott, kisfokú balra convex scoliosos látható. A csig.testek magassága ventrálisan kissé csökkent. A csig.testek ventrális felszínén csőrképződés figyelhető meg. Az Intervetebrális rések ventrálisan kissé szűkebbek, kisfokú subchondralis sclerosis ábrázolódik.
  Nyaki RTg, 2009.július A lordisis kiegyenesedett,m a C.IV-VI szakaszon enyhe kyphosos látszik. A C.VI_VII.közti rés közepesen beszűkült, a peremeken osteophyatal láthatók. A többi porcrés szabályos tágasságú, a csigolyatestek alsó zárólemezei íveltek. Csontos nyaki borda nem látható.
  C gerin MR vizsgálat 2010.január: A cervicalis lordosis kiegyenesedett. Scoliosis nem látható. A csigolyatestek magassága, zárólemezei, jelintenzitása szabályos.
  C.V.VI résben jobb oldali medio-lateralis körülírt kiboltosulás látható, mely 2 mm-t domborodik a canalis spinalisba.
  C.VI_VII résben median discus hernia figyelhető meg, mely 3 mm-t dombordik a canalis spinalisba.
  A fenti eltérések a myelont elérik, de nem comprimálják. A gyök kilépések szabadok.
  Utolsó reumatológia szakvélemény: Hernia disci CVI.CVII protrusio medolat C.V-VBI spondyl.cerv.Kifejezett tartási rendellenesség a nyaki gerincen (kiegyenesedett C lordosis. CIV.VI enyhe kyphosis) Vertigó Kyphoscoliosos spondyl. polidisckp.dors.
  Hát ennyi. Sajnálom, hogy kicsit hosszúra sikeredett, de nagyon elvagyok keseredve. Holnapra bejelentkeztem a McKenzie Intézet szakrendelőjébe, talán tudnak segíteni, mert ez így tovább nem mehet. Katona vagyok, elvárások vannak velem szemben, fizikai, testnevélési és egyéb, de már dolgozni sem tudok.
  Ne haragudjon (haragudj), hogy ilyen sokáig feltartottalak, igazából csak néhány biztató, de őszinte szót szeretnék hallani, hogy javítható az állapotom.
  Mégegyszer köszönön a türelmet
  Üdvözlettel: Egy katonalány

  Válasz
 4. Kedves Máté!

  31 éves nő vagyok, körülbelül 5 éve kezdődtek a panaszaim, addig azt sem tudtam, hogy van hátam. Súlyzóval való guggolás közben “kiakadt” a derekam jobb oldalon, alul a keresztcsontnál. Kábé egy hétig fájt majd elmúlt én folytattam a súlyzóval való edzést. Fél év múlva megint megtörtént, ezután végre észbe kaptam és leálltam a derekamat túlságosan terhelő gyakorlatokkal. Ezután néha fájdogált de semmi komoly, bár azt már nem mondhattam el, hogy “nem is érzem, hogy van hátam”. Majd két éve munkát váltottam és azóta nagyon sokat ülök számítógép előtt, egyre gyakrabban fájt a derekam és előfordult, hogy 3 napig a vécére is kúszva mentem ki, utána pihentem és elmúlt. Megröntgeneztek: kiegyenesedett lordosis, ennyi, azt mondták ez alkati dolog. Közben levegővételi problémáim lettek, zsibbadt a karom, a fejem, az orrom, olykor még az ínyem is. Megrémültem, orvostól orvosig jártam, sehol nem találtak semmit: tüdő, szív, agyi MR stb. minden negatív. Nyaki röntgen: “nyaki lordosis enyhe kyphosisba ment át”. Végül mindenki azt mondta, hogy ez vegetatív és semmi bajom. Közben jártam kiropraktőrnél, manuálterápán is. A légszomj és zsibbadás hol elmúlt, hol visszajött. Közben jógáztam, egy ideig jártam McKenzie tornára is, de nem voltam kitartó.
  Az igazi baj most dec.25 kezdődött, egyszer csak nem bírtam ülni se lehajolni úgy el kezdett fájni a derekam, a szokásos “kiakadós” helyből kiindulva. Orvos január elején felírt fizikoterápiát, fájdalomcsillapítót, izomlazítót, gyógytornát. Lassan úgy éreztem javulok, amikor nagyon fájt a derekam nem tört rám se zsibbadás, se légszomj. Röntgen megint ennyi: “kiegyenesedett lordosis, presacralis rés szűkebb”. Aztán visszaestem, szerintem akkor amikor gyógyfürdőben ültem vagy 20 percet a meleg vízben… Utána iszonyatosan lüktetett az egész derekam. De tovább gyógytornáztam, újra mentem manuálterápiára és most kábé két hete mintha a derekam viszonylag rendbe jött volna, erre most az egész fenekem és hátul a combom a jobb oldalon fájdalmas görcsbe rándul és nyújtott lábbal szinte egyáltalán nem bírok lehajolni és most már zsibbad a talpam is olykor az egész fejem, de olyan érzés mintha a derekam viszont rendben lenne, persze ez nyilván nincs így. December óta labdán ülök, úgy dolgozom. Az orvos nem küld MR-re szerinte semmi komoly, “csak” a porckorongnak vissza kell mennie a helyére: ismét felírta ugyanazokat és azt mondta nincs nagy baj… A manuálterapeuta szerint komoly gyulladás van a derekam jobb oldalán. Propoliszt és gyógyteákat ajánlott, iszom. Mi a véleményed, lehet, hogy mégis sérv? El vagyok keseredve a zsibbadástól meg vagyok rémülve… Bocs, hogy ilyen hosszan taglaltam a dolgokat persze tudnám hosszabban is, gondolhatod…

  Előre is köszönöm a segítséget.

  Terrier

  Válasz
 5. Szia Terrier!

  Az, hogy ez sérv-e, az orvosod tisztje eldönteni, így engedd meg, hogy én csak hangosan gondolkodjak a bejegyzésed kapcsán! Talán így lesz a leghasznosabb ez a bejegyzés Számodra, és a Többiek számára is!

  Kedves Máté!

  31 éves nő vagyok, körülbelül 5 éve kezdődtek a panaszaim, addig azt sem tudtam, hogy van hátam.

  31 év már bőven elég idő ahhoz, hogy a porckorongok degeneratív folyamatai elinduljanak. 30 év alatt az ember például ül annyit az iskoláiban ill. a munkahelyén, hogy a gerince megkapja azt a túlterhelést, ami azt kellő eredménnyel rombolhatja. A legfiatalabb jelenlegi sérves páciensünk például 17 éves…Igy eddig még semmi nincs kizárva…Menjünk tovább!

  A súlyzóval való guggolás közben “kiakadt” a derekam jobb oldalon, alul a keresztcsontnál. Kábé egy hétig fájt majd elmúlt én folytattam a súlyzóval való edzést.

  A súlyzóval a nyakban való guggolás az egyik legkárosabb terhelés az ágyéki gerinc számára, amit az ember sportmozgások közben elkövethet. Guggolva hosszú teherkarral nagy súly nehezedik az ágyéki porckorongokra. Az L5-S1 résben lévő legalsó porckorongra vetítve ilyenkor -a megmozgatott súly függvényében – akár 300-800 kg-nak megfelelő terhelést nehezedik. Ez egy már nem teljesen ép porckorong esetében könnyen okozhatja a porckorong külső részét alkotó rostos gyűrű (annulus fibrosus) mikroszakadásait, vagy rossz esetben annak a kiszakadását.

  Ha személyesen beszélnénk, ezen a ponton feltenném a kérdést, hogy vissza tudsz-e emlékezni arra a pillanatra, amikor “beállt” a derekad? Ha akkor történt a nyilalló érzés, amikor lefelé hajoltál, az inkább a porckorong sérülésére, ha inkább akkor, amikor már jöttél felfelé – súllyal a nyakadban- az inkább egy ízületi blokkra ( a csigolyák hátsó nyúlványai között elhelyezkedő tok egyik mikrobolyhának a becsípődésére) enged következtetni. Ez nem sérv, bár azt utánzó, és igen nagy fájdalmakat okozhat. (Ez ált. pár nap alatt maradéktalanul gyógyul…Egy darabig, mert ez a sérülés a porckorong degenerációjának – túl csekély víztartalmának és a lelapulásának – az egyik biztos jele…)

  Fél év múlva megint megtörtént, ezután végre észbe kaptam és leálltam a derekamat túlságosan terhelő gyakorlatokkal

  Bölcs döntés!
  A konditermet sokan derékgyilkos helynek tartják, azonban ez korántsem igaz! A legtöbb edzőtermi súlyzós gyakorlat kifejezetten hasznos a gerinc stabilizálására, viszont az a pár gyakorlat, ami árt, az nagyon árt (pl. a guggolás ) …ha ezeket kihagyod, akkor a konditerem vállalható!

  Ezután néha fájdogált de semmi komoly, bár azt már nem mondhattam el, hogy “nem is érzem, hogy van hátam”. Majd két éve munkát váltottam és azóta nagyon sokat ülök számítógép előtt, egyre gyakrabban fájt a derekam és előfordult, hogy 3 napig a vécére is kúszva mentem ki, utána pihentem és elmúlt.

  Ez megint lehet ez is, az is… Ami biztos: a porckorongjaid a sok terhelés és a sok ülés miatt vizet vesztettek, ún. szegmentinstabil a gerinced emiatt. Ez azt jelenti, hogy a csigolya közti porckorongok lelapultak, így az ízületi felszínek közelebb állnak egymáshoz. Ilyenkor gyakran érzi azt az ember, hogy fáradékony, “becsípődős” a dereka, esetleg reggel rosszul ébred, be kell mozgatnia magát. Az ülés ezt a folyamatot rendkívül gyorsítja! Nagyon javaslom Neked az erre vonatkozó http://www.porckorong.hu -s tudástár részt elolvasását!

  Megröntgeneztek: kiegyenesedett lordosis, ennyi, azt mondták ez alkati dolog.

  A RTG azért nem az igazi számunkra, mert a porckorongokat nem mutatja meg! A lordosis kiegyenesedése a sérv egyik jele, azonban nem feltétlen jelent sérvet! Tényleg lehet alkati adottság: ilyen alkatú embereknél a keresztcsontot dőlésszöge általában túl nagy, hogy kompenzálja a sekély ágyéki gerinc görbületet. (ez úgy veszed észre, hogy oldalról nézve a fenék kicsit hátrafelé kiáll). Ez szintén hajlamosít a legalsó ágyéki csigolya (L5) és a keresztcsonti 1-es csigolya (S1) közti ízületi blokkolódásra…Innen sajnos még mindig nem tudom megmondani, Neked melyik lehet.

  Közben levegővételi problémáim lettek, zsibbadt a karom, a fejem, az orrom, olykor még az ínyem is.

  Ez a derekaddal egészen biztosan nem függ össze…

  Megrémültem, orvostól orvosig jártam, sehol nem találtak semmit: tüdő, szív, agyi MR stb. minden negatív. Nyaki röntgen: “nyaki lordosis enyhe kyphosisba ment át”. Végül mindenki azt mondta, hogy ez vegetatív és semmi bajom. Közben jártam kiropraktőrnél, manuálterápán is. A légszomj és zsibbadás hol elmúlt, hol visszajött. Közben jógáztam, egy ideig jártam McKenzie tornára is, de nem voltam kitartó.

  Ez egy másik történet, a nyaki lordosisod kiphosisba fordulása azt jelenti, hogy életed során volt egy időszak, amikor órákon át néztél magad elé, (vezetés, számítógépes munka) ettől zsugorodtak a nyakad hátsó részén húzódó mély hát és tarkó alatti izmaid, melyek kiegyenesítették a nyaki gerinced görbületét.
  Ebben a bejegyzésben most a derekadra szorítkoznék, így ezt csak mint infót használom fel: ha ez a tartás ki tudott alakulni a nyaki gerinceden, akkor az ágyéki terület is jelentős terhet kapott, és vélhetően sokat volt hajlított állapotban, ami a sérvet kiváltó statikai helyzetnek felel meg…

  De sajnos ebből még mindig nem tudni biztosan, sérv, vagy nem sérv..Azt viszont igen, hogy a gerinced sajnos nagyon is van mit kijavítani!

  Az igazi baj most dec.25 kezdődött, egyszer csak nem bírtam ülni se lehajolni úgy el kezdett fájni a derekam, a szokásos “kiakadós” helyből kiindulva.

  Ilyen tüneteket legtöbbször a porckorongsérvesek szoktak produkálni, azonban sajnos még ez sem dönti el végleg a kérdést!

  Orvos január elején felírt fizikoterápiát, fájdalomcsillapítót, izomlazítót, gyógytornát. Lassan úgy éreztem javulok, amikor nagyon fájt a derekam nem tört rám se zsibbadás, se légszomj. Röntgen megint ennyi: “kiegyenesedett lordosis, presacralis rés szűkebb”.

  Csak csendben jegyzem meg: még mindig nem készült Terrierről egy MRI felvétel…Köszönjük Magyar Egészségügy!:P

  Aztán visszaestem, szerintem akkor amikor gyógyfürdőben ültem vagy 20 percet a meleg vízben… Utána iszonyatosan lüktetett az egész derekam.

  Érdekes kérdés ez a gyógyfürdő és szauna dolog! Sokan azt javasolják, ha beteg a gerinced, ne menj bele, mert a gyulladást fokozza a meleg! Ahhoz, hogy a szauna vagy a gyógyvíz melege elérje a gyulladt ideggyököt, vagy a porckorongot, át kelle tudnia hatolni a bőrön, az izmokon, a szalagrendszeren, a sok centi széles tövisnyúlványokon…Képtelenség…
  A meleg jót tesz, mert oldja az izmok feszültségét.
  Az, hogy mégis sok gerincbeteg ember Terrierhez hasonló rosszabbodásokról számol be, azért lehetséges, mert a melegben kellemesen ellazult izmokkal az ember nagyon könnyen ül be a szaunába vagy a gyógyvízbe a tipikus “elfolyósan” görnyedt helyzetben… És laza izmokkal az amúgy is sérült porckorongot görnyedten ülve terhelni több, mint lehetséges oka a rosszabbodásnak…Tehát nem a meleg víz, hanem a meleg vízben felvett póz a hibás ezért!

  Sajnos ez is lehet egy sérv miatt, bár még mindig nem biztos, hogy az…

  De tovább gyógytornáztam, újra mentem manuálterápiára és most kábé két hete mintha a derekam viszonylag rendbe jött volna, erre most az egész fenekem és hátul a combom a jobb oldalon fájdalmas görcsbe rándul és nyújtott lábbal szinte egyáltalán nem bírok lehajolni és most már zsibbad a talpam is olykor az egész fejem, de olyan érzés mintha a derekam viszont rendben lenne, persze ez nyilván nincs így. December óta labdán ülök, úgy dolgozom.

  Boldogabb lettem volna, ha fordítva mondod: ha a derekad fájna, és nem a lábad zsibbadna, az csökkentené az esélyét, hogy sérved van! Sajnos azonban ennyi infóból látatlanban még mindig nem tudom…:(

  Az orvos nem küld MR-re szerinte semmi komoly, “csak” a porckorongnak vissza kell mennie a helyére: ismét felírta ugyanazokat és azt mondta nincs nagy baj… A manuálterapeuta szerint komoly gyulladás van a derekam jobb oldalán. Propoliszt és gyógyteákat ajánlott, iszom. Mi a véleményed, lehet, hogy mégis sérv? El vagyok keseredve a zsibbadástól meg vagyok rémülve…
  Bocs, hogy ilyen hosszan taglaltam a dolgokat persze tudnám hosszabban is, gondolhatod…

  Az MR-t valószínűleg azért nem forszírozta az orvosod, mert sok ún, funkcionális teszt is korrektül árulkodik a gerinced állapotáról (pl. a Lasseque teszt, amikor az asztalon az orvos felemeli a lábad, így tesztelve, hogy az ideg “nyújtásával” a sérv provokálható-e. ) Minden bizonnyal rutinos szemmel úgy látta, a helyzet megítélhető MR nélkül is, így talán meg akart kímélni attól, hogy ki kelljen tenned magad egy macerás MRI vizsgálatnak!

  Igy neten keresztül biztosan lehetetlen megmondani, hogy van-e sérved! A diagnózis felállítása kizárólag az orvosod feladata, azonban nem kevés olyan jelet mutatsz, amit egy ágyéki porckorongsérves ember mutatni szokott, így mint eshetőségre lehet érdemes rá gondolnod!

  Az elkeseredettséged a zsibbadás miatt teljesen megértem, viszont ha – tételezzük fel a legrosszabbat- porckorongsérved van, még nem kell rosszra gondolnod!

  A porckorongsérv a legtöbb esetben hatékonyan és egyszerűen gyógyítható, onnan, ahol tartasz ez nem is tűnik olyan kihívásos feladatnak!

  Első lépésként javaslom olvass el mindent a http://www.porckorong.hu tudástárában arról, hogyan ülj, emelj, és vezess, esetleg töltsd le az ajánlóban lévő Ebookot! Abból nagyon sok mindent megtudhatsz a problémáról, és sok jó tanácsot olvashatsz arról, mit érdemes tenned, hogy mielőbb kigyere belőle!

  Jobbulást és kellemes hétvégét!
  m

  Válasz
 6. Kedves Máté!

  Köszönöm kimerítő válaszodat. Ezek szerint próbáljam meg kierőszakolni az MR-t. Bár az orvos, ha megállapítaná, hogy sérv, akkor is ugyanazt írná fel, mint most…:(
  Feliratkoztam a hírlevélre, úgyhogy várom az anyagot.
  Még egy kérdésem lenne, olvastam, hogy te az ékpárnát javaslod, mi a véleményed a labdáról? Én azon ülök, már két hónapja, már nem is bírnék máson.

  Köszi

  Terrier

  Válasz
 7. Kedves Máté!

  Az én történetem nagyon sokban hasonlít a már olvasottakhoz, ezért csak vázlatolok.
  1. 16 évesen egy rossz fejes a medencébe, ami közben hátrafele elcsukott az egész alfelem. Sokkoló, égő fájdalom, pár perc görnyedt mozgásképtelenség, aztán mindez nyomtalanul eltűnt. Saját lábon mentem haza.
  2. A fájdalom csak 19 évesen kezdődött újra. Szokásos ügymenet: rheumatológia, flegma orvos, kötött csípő, röntgen, diagnózis: spina bifida, holott ma már, gyakorlott szemmel még én is észreveszem a kiegyenesedett ágyéktáji ívet. 10 alkalmas fizikoterápia, a 8. után hagytam abba, semmit sem ért, maradtam a fájdalomcsillapítónál.
  3. Főiskola, távol otthonról, minten héten 30-40 kg-s csomagok cipelése, 6 órás buszozás. Sport: futás. Minden egyéb idő a remek padokban görnyedve. Időnként fájdalomcsillapító.
  4. Hosszú évek ülőmunkája. 27 évesen a fájdalom elviselhetetlensége miatt MRI: 2 porckorongsérv (LIV-LV, LV-SI). Gyógytorna. A futással fel kell hagynom. Elhízok, de a gyógytorna nagyon sokat használ. Beszerzek egy térdelőszéket, az is sokat segít. Tudom, hogy kell helyesen ülni, állni, felkelni és tornázok is – az állapotom romlása lassul ugyan, de nem áll meg.
  5. Első terhesség. A gyerek emelgetése. Tavaly év elején drámai romlás, egy hét mozgásképtelenség, gyógytorna ismét segít. Ismételt MRI: 3 porckorongsérv. Az orvos elő akar jegyezni 3 szintes stabilizációs műtétre (tehát ki akarja venni mindhárom sérves porckorongomat és egy titánvázzal kimerevíteni a gerincem), de kemény alkudozásal ki tudom tolni a műtétet a következő gyerek utánra.
  6. Idén vissza a munkába, napi 4 óra tömegközlekedés, 8 óra ülőmunka. Egy hónap alatt drámai romlás, a lábaim bokától lefelé zsibbadnak, ránganak és remegnek, egyszer ki is csuklanak alólam. Ez sajnos egyértelműen műtétet tesz szükségessé, de ismét terhes vagyok.

  A kérdésem: a módszeretekkel ki lehet tolni a műtétet a szülés utánra? Vagy ilyen súlyos sérveknél már nem segít?

  Előre is köszönöm:

  Edit

  A tavalyi MRI-leletem: A lumbalis lordosis íve kiegyenesedett. A csigolyatestek magasága, szerkezete megtartott. Az LV csigolya alsó zárólemezén kis egyenetlenség. Az alsó három discus dehidrált, az intervertebralis rések kissé szűkebbek. Az LIII discuson körkörös protrusio, mely mérsékelt canalis spinalis szűkületet okoz. Az LVI-en kifejezettebb körkörös protrusio, mely jelentős canalis spinalis, illetve neuroforaminalis szűkületet okoz. Az LV discuson is hasonló látható baloldali túlsúllyal. A discusokon hernialisation nem látható.

  Válasz
 8. Kedves Edit!

  Sajnálom a történetedet! Főleg azért, mert – ahogy Te is mondod – a folyamat nagyon hasonlít a “tipikus” porckorongsérv műtött ember sztorijára.

  Korrekt szeretnék lenni:

  A választ a kérdésedre nem tudom.
  A módszerünk elsősorban azoknak szól, akik el szeretnék kerülni a műtétet, így ebben kérdésben elég nagy “adatbázisból” építkezve tudnék vélemény mondani, de a Te esetedben – amit írsz abból elég valószínűnek látszik – tényleg eredményesebb megoldást hoz, ha műtétre kerül a sor.

  Abban az esetben, ha a “műtét kitolása” a cél, be kell vallanom- nincs nagy tapasztalatom.

  Véleményem szerint a műtét eltolására is igen hatékony eszközt jelenthet a korrekciós mozgásanyag, hiszen a dekompressziós technikák pont azokat a területeknek a “tágítását”, felszabadítását célozzák, melyek az MRI-den szűkebbnek mutatkoznak. Az, hogy a hagyományos gyógytornára mindig jól reagáltál, számomra szintén jó jelnek számít.

  Ha a műtétedet az orvosod sürgősnek ítéli, akkor hitem szerint nem szerencsés a Téged jól ismerő orvos véleményét megkérdőjelezned.
  Ha azonban Ő nem tartja veszélyesnek a műtét halogatását, akkor úgy gondolom, a műtét pár hónapos eltolásában TALÁN hatékonyak lehetünk, de ismétlem ezen a téren nincs akkora tapasztalatom, hogy megközelítően meg tudjam tippelni, mi az, amit pontosan el lehet várni ebben a kérdésben az korrekciós anyagunktól.

  m

  Válasz
 9. Szia Máté!

  Voltam olyan bátor katonalány, és zaklattalak az iwiw-n, egy hosszabb levéllel.
  Ne haragudj, várom majd válaszod
  Üdv. és puszi Katonalány

  Válasz
 10. Fantasztikusak a hírlevelek! Számomra nagyon megnyugtatóak és tökéletes támpontot adnak mit és hogyan tehetek. Köszönöm ezt is Máté!
  A kerékpározás is jó lehet, ha feljebb van állítva kormány? Nagyon várom, hogy milyen eszközöket fogtok ajánlani! H.Kati

  Válasz
 11. Szia Kati!

  A bicikli alapvetően nem a porckorongsérves emberek sportja.

  Ha nyaki sérved van, azért nem túl jó, mert azzal, hogy előre dőlve kiemeled a fejed ( ez a tipikus kerékpáros fejtartás) pont azokat a nyakizmokat kell, hogy megfeszítsd, melyek fokozott tónusa nagy nyomást gyakorol a nyaki porckorongokra és csigolya közti ízületekre. Ha valakinek nagyobb nyaki sérve van, akkor célszerű elkerülni a hosszú biciklizéseket.

  Ágyéki gerincsérv esetén a biciklin felvett előre dőlő testhelyzet miatt a porckorongok hátsó, sérvesedő részén van nagyobb nyomás, ami a rázkódás miatt egyszer-egyszer nagyobb ütést kaphat, ezen a téren ezért nem szerencsés a biciklitúrákat erőltetni.

  Ennek ellenére a bicikli nem a legkárosabb sportok egyike a sérvesek számára. A Te esetedet ismerve (műtött ágyéki sérv, kiegyenesedett nyaki lordózis és egy pici degeneráció különösebb egyéb gond nélkül) viszont azt mondom, hogy bátran bringázz, Neked minimálisan sem fog ártani, ha napi szinten tudod tartani a gyakorlataidat.

  Szép napot!
  m

  Válasz
 12. Szia Máté!

  Próbáltam mindent leírni, amit röntgen vagy MR formájában leírtak rólam. Remélem segít. Előre is köszönök mindent!!!! Katonalány
  Diagnózisok: Koponya CT, 2009. július: nagyjából rendben, vélemény: Gracilis hátsó skálai érképletek, melyek v.s.fejlődési variációnak tekinthetők.

  háti gerinc 2009.július: a háti kyphosis kissé fokozott, kisfokú balra convex scoliosos látható. A csig.testek magassága ventrálisan kissé csökkent. A csig.testek ventrális felszínén csőrképződés figyelhető meg. Az Intervetebrális rések ventrálisan kissé szűkebbek, kisfokú subchondralis sclerosis ábrázolódik.

  Nyaki gerinc, kétirányú: 2009.július A lordisis kiegyenesedett,m a C.IV-VI szakaszon enyhe kyphosos látszik. A C.VI_VII.közti rés közepesen beszűkült, a peremeken osteophyatal láthatók. A többi porcrés szabályos tágasságú, a csigolyatestek alsó zárólemezei íveltek. Csontos nyaki borda nem látható.

  C gerinc MR vizsgálat 2010.január: A cervicalis lordosis kiegyenesedett. Scoliosis nem látható. A csigolyatestek magassága, zárólemezei, jelintenzitása szabályos.
  C.V.VI résben jobb oldali medio-lateralis körülírt kiboltosulás látható, mely 2 mm-t domborodik a canalis spinalisba.
  C.VI_VII résben median discus hernia figyelhető meg, mely 3 mm-t dombordik a canalis spinalisba.
  A fenti eltérések a myelont elérik, de nem comprimálják. A gyök kilépések szabadok.
  Utolsó reumatológia szakvélemény: Hernia disci CVI.CVII protrusio medolat C.V-VBI spondyl.cerv.Kifejezett tartási rendellenesség a nyaki gerincen (kiegyenesedett C lordosis. CIV.VI enyhe kyphosis) Vertigó Kyphoscoliosos spondyl. polidisckp.dors
  Ui. Amit kérdeztél, a legutóbbi “magánklinikán” semmit nem csináltak gyógytorna néven velem, masszázs az volt, jót is tett. McKenzie terápiáról szó sem esett, pedig állítólag nekem kifejezetten jót tenni. Sajnos lassan kezdenek visszatérni a tünetek, már zsibbad a kezem, fáj a nyakam, tarkóm, fejem, halántékom, szédülgetek. A legfurcsább az egészben, hogy most már viszont végig fáj a hátam, a gerincoszlop mellett is, a lapockám alatt, a derekam, szóval fejemtől a fenekemig nincs olyan pont, ami ne fájna iszonyúan.Bejelentkeztem Both Júliához, illetve keresnem kell egy megbízható helyet, ahol tényleg megtanítanak a McK.terápia gyakorlataira.
  Így állok most. Nem adom fel, amikor tehetem (ált.2x egy héten) megyek nordic walkingozni, illetve most már tényleg el kell járnom úszni is.
  Csak optimistán: ahogy szoktuk mondani a helyzet nagyon …., de nem reménytelen. Legalábbis remélem.
  Köszönök mindent
  Katonalány

  Válasz
 13. Szia Máté!

  Kicsit eltűntél, remélem nem a munkád nagyon sok. Sokkal inkább remélem, hogy pihensz, vagy utazol, vagy egyéb kellemesebb elfoglaltságod van.
  Máté, fenti levelemhez kapcsolódóan még két dolgot szeretnék írni. Both Júliával nem sikerült az egyeztetés, nem hozzá járok. Kettő: elypszis tréner gépet használhatom? Van itthon és egyfolytában szemezünk egymással, de nem tudom, hogy mit tegyek!!
  Köszönöm a segítséget
  Katonalány (Erika)

  Válasz
  • Szia Erika!

   Kicsit távol kellett lennem az oldaltól, de mostantól újra…:):):)
   Julit sajnálom, Ő az, akiben maradéktalanul meg tudok bízni. Ha Vele nem sikerült időpontot egyeztetni, akkor ismerek egy nagyon szuper gyógymasszőrt, Molnár Timit, aki szintén nagyon hatékony szokott lenni. Rettentően fáj, ahogy kimasszírozza a nyak körül az izomcsomókat, szl. ha Őt választod, akkor fel kell készülnöd lelkiekben a kezelésre, de utána nagy megkönnyebbülés szokott lenni.

   Az elipszistrénert használd nyugodtan! Elenyésző az esélye, hogy áthat bármit is a nyaki gerincednek!

   Szép napot!
   m

   Válasz
 14. Kedves Máté!

  Örülök, hogy visszatértél:):) Én is sajnálom Julit, hiszen olvastam mennyire otthon van a különféle masszőr technikákban, mennyire ért sérvesekhez, különféle terápiákat alkalmaz és stb. Máté, én nagyon bízom benned, Te meg Timiben, akkor esetleg elküldenéd nekem az elérhetőségét?? Te fent olvastad, hogy mennyire szánalmas a nyakam,tarkóm,vállam,hátam, mindenem. Ahová most járok masszőr, szerintem ő is nagyon jó, az is fájdalmas, azt mondta a fejemtől a derekamig “kavicsok” vannak bennem, ő még ilyet nem látott. Tudod, katona vagyok, nem igazán érdekel a fájdalom, bírom, csak segítsen az állapotomon.
  Egyébként a jövő héten a McKenzie Intézet meghívott egy 3 napos bemutatóra. Elmondtam mi a problémám, szerintem kihívás vagyok, ezért választottak engem:):) Egy külföldi előadó kb. 30 McKenzis gyógytornász előtt fog kezelni, bemutatót tartani (tehát valószínűleg a legjobb kezekben leszek) aztán majd visszakell mennem, hogy mit érzek, mit tapasztaltam.
  Amennyiben érdekel, majd leírom mi volt:):)
  Tehát ha úgy gondolod, akkor kérlek, hogy írd meg Timi valamilyen elérhetőségét.
  Előre is köszönöm!!
  Remélem Te jól vagy és még mindig egyfolytában mosolyogsz, ami mint már írtam, fél gyógyulás a pácienseidnek:)
  Szép napot
  Erika

  Válasz
 15. Kedves Máté!

  Nagyon örülök, hogy megtaláltam az oldalt, nagyon hasznos és szemléletében is közel áll hozzám.

  Én egy haladó porckorongsérves vagyok, ha a nyelvtanfolyamok szerint osztályozzuk a betegeket 🙂 Most 36 évesen már 18!!! éve kerülöm el a műtétet három lumbális porckorongsérvem miatt. Úszással, masszázzsal, gyógytornával, életmóddal tényleg elviselhetővé tehető a dolog, de én nem remélem, hogy az időnkénti lábzsibbadásoktól és a központi idegrendszeri tünetektől már megszabadulok. De egy évből legalább 8-9 tünetmentes hónapom van és egy szerintem super eredmény. Különösen, ha figyelembe veszem, hogy a 15 kilós és 17 kilós két és négyéveseimet bizony még emelgetnem kell időnként és a munkám is a számítógéphez köt.

  Szerintem a nyakam sem stimmel, mert a bal kezem sokkal gyengébb és sokat zsibbad is, de ennyi idő alatt azt tanultam meg, ha sokat szaladgálok orvoshoz, betegségtudatom erősödik, a komoly tüneteket meg megtanultam felismerni.

  Ezt csak azért írtam le, mert szerintem is van megoldás a fájdalmakra, néha kell gyógyszert szedni, de az optimális súly megtartása, az úszás, torna és az állandó odafigyelés a tartásra, emelésekre, ülésre tényleg segít!

  Az első kérdésem: láttam, hogy ennek az oldalnak a képanyagát használod a gyerekekről szóló részben:
  http://www.gyogyaszati.hu/termekek.php?id=158

  Ez azt jelenti, hogy az itt található ékpárnákat javasolnád is használni? Mivel én elég jó állapotban vagyok “izmilag”, a dinamikus ékpárnára gondoltam, jó döntés lenne szerinted? Melyiket az oldalon felsoroltak szerint? 172 cm-es nő vagyok, 66 kg.

  A második kérdésem: nekem főleg a lépcsőzéssel van gondom: van esetleg ötleted, hogy ezen hogyan lehet segíteni?

  Köszönettel,
  Móni

  Válasz
  • Szia Móni!

   Köszi, hogy megosztottad a véleményed! Maximálisan egyet tudok érteni vele! A gyermekek kiemelése a járókába, majd visszapakolása közvetlen a szülés után nem túlzottan kedvez a gerincnek, de sajnos ezt kikerülni elég nehéz lenne…A tornáddal és az odafigyeléssel valószínűleg igen jól kompenzálod ezeket a káros hatásokat!

   A képanyagot forrása alapvetően nem az a weboldal, hanem minden, ami szembejön. Most egy olyan képet kerestem, amivel demonstrálni lehet egy jó ékpárnát!

   A dinamikus ékpárnák között sok különbség nincsen, szerintem célszerű egy olyat választani, ami hátul kellően magas, így megfelelően képes biztosítani az ágyéki gerinc porckorongokat védő lordózisát!
   (Mindig nagyokat nézek, amikor látom, hogy úgy hirdetik ezt az ék alakú párnát, hogy csak kiegyenesedett lordózisú embereknek szabad használni! Több webshop megjegyzi ezt a butaságot… Voltam egyszer egy jóganapon, ahol az ismerősömnek, aki akart venni egy ilyet, az eladó – aki egyébként civilben fitness trénereket képez- alig akarta engedni megvenni ezt a párnát, mondván, hogy túl nagy a lordózisa. Félelmetes, hogy valaki a téma tanáraként nem érti meg, hogy az ülő ember lodózisa – függetlenül attól, hogy állva az mekkora- egy ellenirányú görbületbe fordul át, ami mindenképp erősen terheli – és sérvesíti – a porckorongokat. Néha elgondolkozom, hogy ha ez a fajta dilettantizmus állítólagos szakemberek körében jelen van, akkor mit várjon egy beteg, aki tanácsot kér. Na hagyjuk ezt! Kár is volt ezért a kitérőért, nézzük a megoldásokat a kérdésedre:

   A lépcsőzésről nem írtál túl sokat! Mikor fáj lépcsőzni, és milyen érzést okoz! Jó lenne, ha kifejtenéd egy kicsit bővebben, hátha akkor többet tudok mondani!

   Szép napot!
   máté

   Válasz
 16. Kedves Máté,

  köszönöm a választ! A lépcsőzéssel az a gond, hogy bizonyos emeletszám felett azonnali gyengeségérzést és szédülésérzést okoz. Sok lépcsőzéstől pedig másnap már fáj a derekam. Mivel úszok, kerékpározok, biztos, hogy nem a kondimmal van baj, ha valamit cipelnem kell, akkor max 1 emelet, ha csomag nélkül vagyok, akkor két emelet után.

  Ha közben tudok figyelni arra, hogy a medencémet behúzzam és a felsőtestemet egyenesen tartsam, akkor jobb a helyzet. De az igazság az, hogy át kell gondolnom, hogy egy nap hányszor megyek le a kapuhoz és vissza (kb a harmadikon lakunk lift nélkül) Ha olyan napom van, hogy kettőnél többször, már tudom, hogy a következő napokban derékfájásra és bal lábba való kisugárzásra kell számítanom, ilyenkor a bal lábamat is húzom, nem emelem olyan magasra, mint a másikat.

  Most épp a Balatonon nyaralunk, itt egyáltalán nincs lépcső, panaszom sincs hetek óta. Lehet, hogy el kellene gondolkodnom a lakásváltáson? Sok éve élünk itt, de mindig gond volt a lépcsőzés, gyerekcipeléssel meg egy rémálom. Most már mindketten szaladnak fel a lépcsőn, úgyhogy sokat könnyebbedett, de “mozgáskorlátozottnak” érzem magam miatta. Szeretjük nagyon ezt a lakást, de minden héten elgondolkozok a váltáson.

  Amit még nem említettem, hogy csípőízületi kopásaim és meszesedéseim is vannak, talán ez is közrejátszik.
  köszönettel,
  Móni

  Ps: A gyerekekkel kapcsolatban még annyit tennék hozzá, hogy a gyerek hordozásának megtanulása alapvető fontosságú ebben az esetben. Nekem csak a hordozókendő vált be, 7 kg-ig elől, utána szigorúan csak háton. Mindenfajta más hordozóeszköz, kézben tartás, csípőre ültetés azonnali problémákat okozott. Nagyon kell figyelni a pelenkázó és a fürdőkád elhelyezésére is, super állványokat lehet kapni nagyon olcsón, de egy TV-s doboz is megfelel, ha elég magas.

  Válasz
 17. Kedves Máté!!!

  Nyaki gerincsérvem tegnap reggel újra azt gondolta, kicsit elkezd aktív lenni. Ennek következtében zsibbad, húzódik a jobb kezem, a tarkóm, nyakam nagyon fáj, fáj a fejem, halántékom, szóval a szokásos.
  Reumatológia: Flector rapid por, flector gél, schanz gallér. Hamarosan megyek MR-re aztán ahogy már beszéltük, hozzád szeretnék eljutni, mert lassan kezd elegem lenni:):)
  Máté, segíts nekem ha tudsz: az áll behúzásos gyakorlaton kívül, tudsz valamit ajánlani addig is, amivel csökkenthetném a tüneteket?? Illetve milyen párnán ajánlatos aludni egy nyaki sérvesnek? Kipróbáltam mindent, Dormeo, köles párna, kicsi, nagy melyik tompítaná a fájdalmat talán leginkább??
  Előre is köszönöm, remélem hamarosan találkozunk
  Puszi Katonalány (Erika)

  Válasz
 18. Kedves Máté!

  Lenne néhány kérdésem a kiegyenesedett lordózis és a deréktartás összefüggéseiről. (mert nekem is fáj… 😉
  Elolvastam a honlapodon található TUDÁSTÁR-at, hálás vagyok érte, hogy mindezeket leírtad, de vajon jól értem?

  1. Amikor gyerekkoromban rám szóltak, hogy üljek egyenes derékkal, azt úgy kellett volna értelmeznem, hogy a derekam görbülhet előre, csak a hátam legyen egyenes? (Lehet, hogy az “arisztokrácia” azért ül a szék elejére, mert úgy könnyebb megtartani a görbült lordózist?)

  2. Jól gondolom, hogy bármilyen testhelyzetben törekedni kell a természetesen görbült lordózis megtartására? Pl.: a sokszor mondott: “ne derékból emeljünk, hanem guggolásból” is erre utal?

  3. Árthatok-e magamnak azzal, ha a törekszem egy olyan tartásra, amit leginkább úgy tudok leírni: a csípőmet magam alá billentem (mintha elhúznám valamitől egyik legértékesebb szervemet), és a hasamat engedem előrébb menni… érdekes mód azt vettem észre, hogy ebben a tartásban egyenesebb a hátam és a fejem is hátrébb húzódik.
  Fenti módszerrel derékfájdalmaim két nap alatt a felére csökkentek…
  Csak nehogy ezzel a kényszer tartással valami rosszabbat váltsak ki…

  Válaszaidat előre is köszönöm!
  Üdvözlettel:
  András

  Válasz
 19. Kedves András!
  Igyekszem válaszolni ezekre a nagyon jó és találó kérdésekre!

  1. Amikor gyerekkoromban rám szóltak, hogy üljek egyenes derékkal, azt úgy kellett volna értelmeznem, hogy a derekam görbülhet előre, csak a hátam legyen egyenes? (Lehet, hogy az “arisztokrácia” azért ül a szék elejére, mert úgy könnyebb megtartani a görbült lordózist?)”

  Igen is, meg nem is!
  Ha egy széken ülsz, ahogy elkezded kihúzni magad, a derekad automatikusan homorodni kezd, azaz lordotikussá válik! A gerinc egybefüggő rendszer, így gyakorlatilag ülve – a nyaki szakaszon kívül- nem tudod egyetlen részét sem úgy megmozdítani, hogy a többi ne kövesse le! Kicsit úgy működik a dolog, mintha fogaskerekek tekernék egymást – ha elkezded kihúzni magad, azaz csökkented a háti szakasz púposságát, akkor a derekad automatikusan homorodni, a lordózishoz közeledni fog, és ez nagyon jó számodra! Tehát összefoglalva ha azt mondták “húzd ki magad” az egyben azt is jelentette : “Tedd lordotikussá a derekad, és ezzel védd a porckorongjaidat!”

  “2. Jól gondolom, hogy bármilyen testhelyzetben törekedni kell a természetesen görbült lordózis megtartására? Pl.: a sokszor mondott: “ne derékból emeljünk, hanem guggolásból” is erre utal?”

  Abszolút!
  Üléskor emeléskor szinte kötelező a porckorongok megvédése érdekében! Egyetlen kakukktojás pozíció van, ez pedig az állás. Állva a derék automatikusan lordotikussá válik, sajnos a sok ülés miatt kialakakul izomzsugorodások miatt néha kicsit túlzottan is. Állva vagy adja magát a jó helyzet, vagy pedig a fenék és a has megfeszítésével egy kicsit érdemes “visszafogni” lordózist!

  3. Árthatok-e magamnak azzal, ha a törekszem egy olyan tartásra, amit leginkább úgy tudok leírni: a csípőmet magam alá billentem (mintha elhúznám valamitől egyik legértékesebb szervemet), és a hasamat engedem előrébb menni… érdekes mód azt vettem észre, hogy ebben a tartásban egyenesebb a hátam és a fejem is hátrébb húzódik.
  Fenti módszerrel derékfájdalmaim két nap alatt a felére csökkentek…
  Csak nehogy ezzel a kényszer tartással valami rosszabbat váltsak ki…

  Ülve mindenképp!
  Nem véletlen mulasztja ez a pozíció a tüneteidet! Ha így ülsz, akkor a csigolyák hátsó része nyomódik össze,így útjába állva a porckorong további kiboltosulásának! Azon kívül, hogy fárasztó így ülni, semmi gondot nem okozol magadnak! SŐT!!!!!

  Válasz
 20. Tisztelt Máté!

  Nekem eddig van háromféle diagnózisom az ágyéki gerincszakaszról, eközött van sérv, nem sérv, meg minden egyéb is. 🙂 Egy viszont tény, reggelenként a jobb lábszár első-külső része zsibbadással emlékeztet elmúlt fiatalságomra.
  Voltam gyógytornán, otthon is igyekszem csinálni, rendszeresen görkorizom (nem ugrálva:), és most lehetőségem van konditerembe járni.

  A tunetek eddig (elmult 1 év távlatában) stagnálnak, néha kicsit jobbak, néha kicsit rosszabbak. Nagyon nem szeretnék lemondani a kondiról, valahogy ösztönösen igyekszem kiszűrni azt, ami árt, de nyilván veszélyes ez így.
  Szóval mit kellene hanyagolnom a gyakorlatokból? Nyilván az emelgetős dolgokat nem erőltetem, de pl a láberősítő gépekkel mi a helyzet?
  Van arra esély, hogy akár használjon is, ésszel csinálva?

  Egyáltalán hogy lehet zsibaddás, ha szinte sosem fáj a derekam, ha rendszeresen mozgok? Biztosan sérv ez?

  Segítségét előre is köszönöm,
  Péter

  Válasz
 21. Kedves Péter!

  Nagyon is van esély arra, hogy a konditeremtől javulni fog az állapotod!
  Rengetegen lebeszélik a sérves embereket a konditeremről, pedig a gyakorlatanyag kb. 80%-a kifejezetten jó, vagy pedig indifferens egy sérves embernek! Ezekről kár lenne lemondani…

  Sokakat foglalkoztat ez a kérdés, ezért pár napon belül írok egy részletes blogbejegyzést arról, hogyan kell kondizni, hogy a gerincnek jó legyen!

  Válasz
 22. Kedves Máté,

  először is gratulálni szeretnék az oldaladhoz. Nagyon informatív.
  Sajnos nekem is turkálni kell az információk között, mert nem vettem komolyan a fájó derekam. Orvosi diagnózis szerint kezdeti porckorong sérvem van. Ennek sajnos annyira nem örültem, mert őrült kerékpáros vagyok, nem bírom abbahagyni. Próbáltam erősítgetni a mély hátizmaimat, hátha azzal majd eredményt érek el, de 6 napja elég erősen elkezdett fájni a derekam, és most már lesugároz a hátsómba és a jobb oldali combomba is.

  Nappal úgy érzem kezelhető a dolog, a mozgástól és a helyes testtartású üléstől normálisan tudok élni, azonban éjszaka egyszerűen nem tudok aludni. Őrülten fáj a hátsóm és görcsöl (vagy mi) a combom.
  Szerinted lehet ezen segíteni valahogy? Nagyon jó lenne már aludni, mert ezalatt a 6 nap alatt aludtam összesen vagy 24 órát, és ez elég karcsú.

  Üdv.: Krisztián

  Válasz
 23. Kedves Máté!
  Én is gratulálok az oldalhoz,végre valaki foglalkozik.a prevencióval is!
  Sajnos én is a derékfájósok társaságához tartozom,ezért szeretnék pár
  kérdést feltenni.
  Miért van az,hogy a 15 alkalmas gyógytorna kúra után a derékfájásom
  elmúlt,viszont rendkívül erős fájdalmaim vannak,a csípőmben,a combomban,és a farpofáimban?Az utóbbi időben,a lépcsőzés is nehezemre esik.Ha napközben mozgásban vagyok,a fájdalmak csökkennek,viszont
  15-20 perces ülés után elindulni fájdalmas.A reggelek szintén nehezen indulnak.Végezetül azt szeretném kérdezni,hogy a Gyógyítsd meg a porckorongsérvedet e-mail tanfolyam anyagához hogy lehet hozzájutni?
  Elnézésedet kérem,ha kicsit hosszúra nyúlt a levelem,de végre valaki érdemben foglalkozik a derékfájósokkal.
  Várom válaszod,üdvözlettel:Kiss Mihály

  Válasz
 24. Kedves Mihály!

  Egyáltalán nem hosszú a leveled, sőt, ahhoz, hogy érdemben válaszolni tudjak, igazság szerint még egy sor kérdést fel kéne tennem!
  Pl. azt, hogy mi állt pontosan a diagnózisodban, ill. készült-e Rólad MR felvétel?

  Azért érdekel ez, mert sajnos amit írsz, nem jó jel! Ha porckorongsérved van, akkor ha fordítva lenne, boldogabb lennék! Ha sérved van, akkor a fájdalmak lesugárzása azt jelzi, hogy az ideggyököt még mindig nyomja a porckorong kiboltosulása. Az, hogy mozgásra-járásra jobbá válik a helyzet, jó jel. A lépcsőzés inkább lefelé, vagy inkább felfelé kellemetlen?

  Az ülés egyértelműen rossz egy sérves gerincnek, ennek a miértjét Te szerintem már elolvastad! A kezdő blogolvasók is el tudjátok olvasni a http://www.porckorong.hu tudástárában. (Javaslom utána a következő részt is elolvasni, amiben arról van szó, hogyan kell ülni, hogy az ne rombolja a porckorongokat!)

  Az alvás egy nehezebb kérdés! Amikor ébren vagy, akkor egy ösztönös kontrollal úgy helyezed a csigolyáidat, hogy a lehető legkevésbé irritáld a sérves szegmentet. Amikor elalszol, akkor ez a kontroll kikapcsol, így az ízületi tokot, a porckorongot, és minden érzékeny alkatrészt könnyedén és tartósan meg tudsz terhelni, ha épp olyan helyzetbe helyezkedsz, ami nem megfelelő a gerincednek. És miután elalszunk, sajnos ez gyakran elkerülhetetlen…

  Amit tenni tudsz, annyi, hogy kis törülközőt teszel a derekad alá. Ez némiképp megváltoztatja a derekad alvás közbeni statikai helyzetét, ami TALÁN jobb lesz a sérült szegmentnek… Érdemes kísérletezni: kis hengert hajtogatva, kockába gyűrve, vagy bármilyen magasságúra kialakítva. Lesz egy olyan pozíció, ami sokkal jobb ébredést biztosít, mint a többi. Sajnos ennek a kikísérletezéséhet türelem kell!

  Válasz
 25. Kedves Máté!
  Köszönöm a leveled! A feltett kérdéseidre az alábbiak a válaszaim:
  a diagnózis:Discopathia lumb.Ischialiga ,MR sajnos nem készült a rtg leletem:fokozott lumbalis lordosis,az L-IV -V csigolya közötti rés mérsékelten beszűkült az egymásfelé néző peremeken spondyloisos felrakódások vannak.Az II-III-as csigolya közötti rés dorsalis részlete szintén beszűkült.Ezek a megállapított tények.A felfelé lépcsőzés a nehezebb.
  Viszont az utóbbi napokban,történt velem egy apró(?)csoda. A már eddig is napi háromszor gyakorolt Mckenzie torna gyakorlatai közé beiktattam,az Általad ajánlott dekompressziós nyújtózásokat is,valamint egy felfújható korongpárna szélére ülve,ezt lenyomva,ékpárnát képeztem,és ezen ülve végeztem a napi teendőimet. Nagy örömömre,a tüneteim javulni kezdtek,a fájdalmak csökkentek. Hatalmas megkönnyebbülés,és öröm!A kérdésem az lenne ezzel kapcsolatban:korán örültem?
  Mit tehetek az állapotom stabilizálása,esetleg továbbjavítása érdekében? Nagyon szeretek úszni,és túrázni gyakorolhatom őket?
  Köszönöm a türelmedet,és várom válaszod.
  Üdvözlettel:Kiss Mihály

  Válasz
 26. Szia kedves Máté!
  Légy szíves, válaszoljál nekem pár kérdésemre.
  Már 2 éve fájt a derekam,amikor végre elmentem orvoshoz, de túl sokat a gyógytorna nem ért. Majd elmentem gyógytornászhoz és a Mckenzie tornát gyakorlom. Először valamivel jobb lett ,de csak fáj tovább a derekam és a forgójaim.
  A munkahelyemen szinte egész nap ülök,ezen kellene változtatnom?Rossz a szék, vagy pihenjek járkáljak közben?
  Idáig futottam, lehet-e egyáltalán futni? Vagy még rosszabb tőle?Itt az őszi futószezon, vagy csak sétáljak , felejtsem el a futást!
  A meleg fürdő akkor végül is jó,ha nem ülök? Melyik úszás a jó?
  Olvastam feljebb mi az a dekompressziós nyújtózás?
  Nagyon köszönöm válaszaidat előre is.
  LÍdia

  Válasz
 27. Kedves Máté!
  CT eredményeim alapján kérem segítségét:
  A nyaki lordosys a középső szakaszon kyphosisba megy át,a rések egyenletesen beszűkültek,a canalis spinalis átlagos tágasságú,a csigolyák permszélén diszkrét spondylosis ábrázolódik.
  A C. VI-VII résben a discuson jobb oldali mediolaterális 3 mm-es hernia van,mely a recessusba terjed és a kilépő ideggyök eredését komprimálja.A többi résben a discuson kisfokú protrusio látható.
  Gondolom porckorong sérv,sajnos elég sokat fáj a fejem is,zúg a fülem,és szédülök is.Mit tudna javasolni mit tegyek?Mindenképpen szeretnék Önhöz elmenni,ha gyógyítható a helyzet.
  Köszönöm
  Üdvözlettel:T Krisztina

  Válasz
 28. +bejegyzés
  Sajnos a jobb karomba is sugárzik a fájdalom.Az sztk-s reumatológustól kaptam gyulladáscsökkentő szereket,meg tornát de mindeddig semmi hatása nincs,szerintem nem is lesz,azt mondta csak valami gyulladásom van,de a Hernia disci mediolateralis i.d C. VI-VII nem hiszem,hogy egy szimpla gyulladás.Véleményezése után ha Ön is javasolja felkeresem rendelőjében.
  Üdvözlettel:T Krisztina

  Válasz
 29. Kedves Máté!
  16 éves vagyok, nem rég tudtam meg, hogy porckorong sérvem van.Testnevelés alól felmentettek, én mégis szeretnék valamiféle mozgást végezni.Viszont nem tudom, hogy melyek azok a gyakorlatok, amelyekkel nem ártok magamnak.Szeretek táncolni(kb. 10 évig néptáncoltam), ki szeretnék próbálni más fajta táncokat is,érdekelne, hogy ezzel nem tennék-e rosszat a sérvemnek.A futást mennyire hanyagoljam?
  Válaszaidat előre is köszönöm.
  Zsani

  Válasz
 30. Temesvár Krisztina és Zsani!

  A kérdéseiket átmásoltam a kérdések és válaszok 2. topciba, mert itt kezdtünk kicsit hosszúra nyúlni! Ott már írom is a válszt!

  Üdv:
  m.

  Válasz
 31. Tisztelt Máté.

  Ma találtam rá az oldaladra,nagyon jó!Én 29éves férfi vagyok,kb 1hónapja fáj a gerincem melett egy pontban,a derekam.Jobb oldalt.2hete elmentem egy reumatológus doktorhoz,aki izületi blokkot állapitot meg.Ultrahangos kezelést irt fel 10szer.Ebből ma volt az 5ik.Amikor vége a kezelésnek tényleg jó,de aztán estére megint érzem.Sőt most ugy érzem hogy a derekam nem fáj,viszont a fenekem felső része,és a combom hátsó része fáj.Ha pl: fel akarok kelni,vagy lehajolok stb.Aztán ha mozgok dolgozom nem fáj semmim.Nidol és mytedon gyogyszert szedek.És tornázok.Ha nem javuil a kezelések után vissza kell mennem,a dokihoz.Az a baj hogy bemesélek magamnak minden féle betegséget.És ettől a porckorong sérvtől meg nagyon félek.Azt szeretném megkérdezni gyanitható e,hogy sérvem van.Ezek alapján?Ja és egy röntgenre küldtek el,ahol persze minden rendben volt.Kértem MR vizsgálatot is csak hát hiába.Majd ha zsibbad stb.Egyenlőre még nem zsibad semmim,és nem megy le a fájdalom a lábujjamig.Csak azért jobb szeretném tudni mire számithatok.Az orvosaim nem mondanak semmi konkrétat.Szerinted mi lehet a baj?
  Köszönöm szépen!
  Dániel

  Válasz
 32. Tisztelt Dániel!

  “Ma találtam rá az oldaladra,nagyon jó!”

  Köszönöm szépen! Még sok szerkeszteni és szépíteni való van rajta, de már kezdek én is elégedett lenni vele.

  “Én 29éves férfi vagyok,kb 1hónapja fáj a gerincem melett egy pontban,a derekam.Jobb oldalt.2hete elmentem egy reumatológus doktorhoz,aki izületi blokkot állapitot meg.”

  Eddig a dolog teljesen stimmel.

  “Ultrahangos kezelést irt fel 10szer.Ebből ma volt az 5ik.Amikor vége a kezelésnek tényleg jó,de aztán estére megint érzem.”

  Sajnos az utrahang ilyen. Elvben a hatásmechanizmusa az, hogy belül mikrorezgéseket kelt, és az emiatt változó nyomásviszonyoknak kitett sejtek kicsit tágulnak és szűkülnek, amitől javul az anyagcsere. Ez néha javulást okoz… ( hangsúly sajnos a néhán)

  “Sőt most ugy érzem hogy a derekam nem fáj,viszont a fenekem felső része,és a combom hátsó része fáj.Ha pl: fel akarok kelni,vagy lehajolok stb.Aztán ha mozgok dolgozom nem fáj semmim.Nidol és mytedon gyogyszert szedek.”

  Ezek a tünetek sok mindentől lehetnek.
  Egy sima ízületi blokktól kedve egy keresztcsont-csípőcsonti ízületi problémán át akár egy kis kezdődő L5-S1 porckorongsérvig.

  Ne aggódj azonban, a problémád a leírásból ítélve nem lehet túl veszélyes, és abban innen a távolból is 99%-ig biztos vagyok, hogy relatíve egyszerűen javítható. Egy durva sérv nem ilyen tüneteket mutat, úgyhogy ne aggódj! A helyzet úgy néz ki egyáltalán nem súlyos, bár foglalkozni mindenképp kell vele!

  “És tornázok.Ha nem javuil a kezelések után vissza kell mennem,a dokihoz.Az a baj hogy bemesélek magamnak minden féle betegséget.És ettől a porckorong sérvtől meg nagyon félek.”

  🙂
  Megértelek!
  22 évesen egy hónapot töltöttem a balatonfüredi szívkórházban gyakorlaton csupa agyvérézéses és infarktuson átesett beteg között…Egy kórteremben laktunk…:) Amikor láttam, hogy a legfiatalabb infarktusos beteg 17 éves volt, elkezdett fájni a szívem, aztán amikor poénból nekünk is csináltak egy szívultrahangot, ami mutatott egy kis defektet, onnantól nagyon fájt, és ez tartott egy hónapig…:) Minél többet olvasol utána, ez csak annál rosszabb lesz.

  Ha elfogadsz egy javaslatot:

  A porckorong.hu-n alaposan olvasd végig a tudástárat, és az ajánlóból töltsd le az ingyen ebookot! Ezekben le van írva sok minden, hogy mire érdemes figyelni. Aztán ha hajlamos vagy a hipochondriára, akkor elméletben ne foglalkozz ezzel a kérdéssel többet, hanem térj át a gyakorlat mezejére: ékpárna, deréktámasz, mozgás!

  “Azt szeretném megkérdezni gyanitható e,hogy sérvem van.Ezek alapján?Ja és egy röntgenre küldtek el,ahol persze minden rendben volt.Kértem MR vizsgálatot is csak hát hiába.Majd ha zsibbad stb.Egyenlőre még nem zsibad semmim,és nem megy le a fájdalom a lábujjamig.Csak azért jobb szeretném tudni mire számithatok.Az orvosaim nem mondanak semmi konkrétat.Szerinted mi lehet a baj?
  Köszönöm szépen!”

  Ha esetleg sérved is van, az akkor vagy kicsi, vagy jó helyen van, vagy kezdődő, tehát nem veszélyes! ( tudnod kell, hogy ha most kimennél az utcára, és véletlenszerűen megMReznél tíz huszonötön felüli teljesen panaszmentes embert, abból párnak lenne porckorong kiboltosulása a felvételen)

  Pár kérdést hadd tegyek fel, mielőtt erre hipotetikus választ adnék:

  Mi a jobb: állni/járni, vagy ülni?
  Mi az a testhelyzet, amitől mindig jobb lesz?
  Mi az a testhelyzet, vagy tevékenység amitől mindig rosszabb lesz?
  Milyenek a reggeleid? Reggel jobb vagy rosszabb?
  Milyen érzés lehajolni, vagy sokáig ülni?
  Ülő munkát végzel?
  Sportolsz-e valamit, vagy van-e olyan hobbi, ami jellemző Rád és rendszeresen csinálod?
  Mit érzel egész pontosan ott ahol a fájdalom van. Mindig ugyanott?

  És még egyszer: ne aggódj, ez egyelőre egyáltalán nem hangzik veszélyesen!

  Üdv:
  máté

  Válasz
 33. Kedves Máté!

  Köszönöm a válaszod,kicsit megnyugodtam:)Azóta visszamentem a dokihoz,mondtam neki hogy az ultrahangos kezelés nem használt,szerintem.Bár akkor már egyáltalán nem fájt a gerincem.Csak mikor felkeltem a székről,akkor a fenekem és a combom belül.Ő injekciót adott.Diprophos és lidokaint.Amitől tényleg jobb lett,de teljesen nem mult el.Mikor beadta rá két napra ugy érzetem mintha előlről kezdődne az egész:)Nem a fenekem combom fájt,hanem a derekam,vagy gerincem melett jobb oldalt egy pontban.Nem tudom miért.De az biztos hogy valamit használt az injekció.Válaszolok a kérdéseidre:Mi a jobb állni járni vagy üllni?:Egyik sem rossz,nem érzek külömbséget.Ha állok,ülök,megyek nem fáj semmim.
  Mi az a testhelyzet amitől mindig jobb lessz?:Hu ezt igy nem tudom,mert csak akkor érzem ha pl:ülésből felálás,fekvésből felálás,olyan kor is kb 10másodpercig.
  Mi az a testhelyzet amitől rosszabb lessz?:Ha pl reggel leülők és le akarom huzni a zsoknim,az rossz.
  Reggel jobb vagy rosszabb?:Reggelente rosszab volt a helyzet,de már nem annyira.Aztán ha mozogtam elmult.
  Milyen érzés lehajolni vagy sokáig ülni?:Lehajolni nyujtott lábbal nem birok ugy hogy megérintem a talajt.De már 7ikes koromba sem tudtam:)Ez nem is zavar.De ha le akarok hajolni nyujtott lábbal,akkor a jobb oldalon érzem hogy feszül a fenekem combom.Sokáig ülni?:El tudnák üldögélni napokat is:)Nem érzek semmit,ha sokat ülök.
  Ülő munkát végzel?:Nem fizikai munkát végszek,egy szervizben dolgozom.
  Sajnos nem sportolok.
  A fájdalom mindig ugyan ott van igen.A gerincem melett alul jobb oldalt egy pontban,és a combom hátsó része és a fenekem.

  Válasz
 34. Ja elnézést elfelejtettem hogy akkor is érzem hogy fáj a gerincemnél,és a fenekemnél ha köhögök,vagy tüsszentek,orromat kifujom.Nem nagyon fáj de kicsit érzem.És valamikor csak a fenekemnél,valamikor csak a gerincemnél.Ritka hogy a kettő egyszerre fájna olyankor.

  Köszönöm.

  Dániel

  Válasz
 35. Kedves Máté!
  36 éves vagyok,tinédzser korom óta hát-és derékfájós.10 éve mentem először orvoshoz.Akkor csak gerincferdülés,osteochondrosis,intervertebrális discus degenerátio volt a diagnózis.Kezelés:fizioterápia,masszázs,gyógytorna.Volt javulás,de a derekam elég sokat fájt. Azóta született 2 gyermekem,és most szeptemberben arra ébredtem,hogy nem tudok felállni.Pár nap múlva elkezdett zsibbadni a bal lábam,külső oldalán tompább az érzékelés és gyengébb a lábfejem.CT lelet alapján:L3 porckorongon mérs.egyenletes előboltosulás,L4 szinten bal oldalon lat.az 5. gyökeret comprimáló rupturált hernia látszik.A lat.recessusban közel 1 cm-es fragmentum helyezkedik el.L5 szintben mediális protrusio látható.
  Az idegsebész orvos műtétet javasol,de én ha lehet szeretném elkerülni.Most a derékfájás elviselhető,a bal lábam kicsit gyengébb,fázékonyabb,enyhén zsibbad.Sok jó tanácsot olvastam az oldaladon,megkaptam már 3 levelet is tőled,nagyon sok a hasznos információ.A műtétről annyira megoszlanak a vélemények(még szakemberek között is);hogy nem tudom mit csináljak.
  Mi a Te véleményed,tudnál tanácsot adni?
  Köszönöm:Zsuzsa

  Válasz
 36. Kedves Máté!
  42 éves átlagaos, talán egy kis súlyfelesleggel rendelkező nő,irodai (8 óra)+ másodállás pedikűrösként(házhoz kijárok,főleg gyalogolok,súlyt viszek). gondom.Alapproblémám:ülőmunka,ágyéki gerinc fájás állandóan,comb,láb zsibbadás.Ezeket próbálom gyakorlatokkal elviselhetővé tenni.Ez hellyel-közzel sikerül.Kérdésem a lépcsőzéssel kapcsolatos.Kb. 2 éve vettem észre, hogy lépcsőzéskor max.1-2 emeletet tudok úgy megtenni,hogy ne fáradjak ki.Ezen azt értem,hogy teher nélkül 2 emelet után ugy érzem kezd a térdem-combom fáradni.Mintha minden erő kimenne a lábamból,utána az elfáradástól erősödik a fájdalom a combomban.Szinte szédelgek a végére.Ha sima emelkedő mentes a terep, ez nem jön elő.Biciklizéskor nincs semmi bajom,egyáltalán nem fáradok ki extrém módon.2010.július 7.-én 11.35 kor Móni nevű hölgy nagyon hasonló problémát írt le mint az enyém de arra konkrétan a választ nem találtam meg ezért most személyesen teszem fel a kérdést.Üdvözlettel:

  Válasz
 37.  
   
  Tisztelt Bene Úr! 
  Olvastam a könyvét melyhez sikerült hozzájutnom sajnos nekem immáron (az első jobb oldalon volt) másodjára jött létre porckorongsérv korábban az elsőnél sportoltam testépítéssel foglalkoztam de a műtét után ezt abbahagytam azóta eltelt négy év rendszeresen futottam és úsztam és jelenleg is  úszom szóval szerintem mindent megtettem azért hogy ne legyen másik mégis lett bár ez még nem biztos most csak annyit tudni hogy kint voltam kocogni és megbotlottam majdnem elestem ekkor hasított a bal lábamba irtózatos fájdalom végig az egészen ez azóta megszűnt helyette maradt azonban  a rendszeres bizsergés mely bal oldalon jelentkezik a fenék izomban, és nem tudok sokat ülni miatta . Az lenne a kérdésem ön szerint, jelenthet ez sérvet, illetve gravitációs állvánnyal helyrehozható  a dolog ?
   
   
   
   
  Üdvözlettel Polyák Attila
   

  Válasz
  • Tisztelt Polyák Attila!

   Sajnos önmagában az úszás és a futás nem elég a sérv kiújulásának a megelőzésére. Minden tanácsot amit a könyvben talál, be kell tartani, a helyes üléstől a sport megfelelő gyakorlásáig.
   Ha valaki heti háromszor úszik – ez nagyon ideális eset- és kétszer fut, de emellett napi nyolc órában rosszul ül a munkahelyén, akkor pont ugyanúgy fog tönkremenni, mint aki nem sportol, csak kicsit lassabban…

   Amit ír, lehet a sérv kiújulása, és lehet esetleg hegesedés következménye. Mindkettőnek jót tesz a gravitációs állvány, főleg hason fekve sok párnával a has alatt, de ha lóg, ha nem ELENGEDHETETLEN az a fajta mozgás, amit a könyv végén talál! Amíg ez nem múlik, napi fél órát szánjon a sorozatra!

   Üdvözlettel:
   máté

   Válasz
 38. Tisztelt Bene úr!
  Édesapám  miatt írok Önnek.66 éves, 45 éven keresztűl fizikai munkát (asztalos) végzett.Karácsony óta kényszerpihenőre van fogva (magas pulzus miatt).Olvasás,tv-nézés,keresztretjtvény fejtés stb.,persze mind ülve.Ez idő alatt kialakult nála egy heves derékfájdalom.Idézet" ez a fájdalom kisugárzott a jobb AV-ba."A fájdalma ugyan megszünt, de ugyanakkor jobb lábfeje gyengébb lett és lábujjhegyre egyáltalán nem tud állni.
  Elküldték ct vizsgálatra.Leleten leírt diagnózis:" Vizsgálatkor a jobb oldalon plantar flexios pleghia,Achilles araflexia, S.1.hypalgesia."
  Panaszai miatt ágyéki gerinc MR vizsgálat is történt.A felvételeken panaszait jól magyarázó,jobb oldali L.V-ös porckorongsérv ábrázolodott.
  Szeretném kérni a segítségét,hogy most mit javasolna, mert már műtét időpontunk is van,de azt szeretnénk elkerülni.
  Válaszát előre is köszönöm!
  Edit.

  Válasz
  • Tisztelt Zámbori Edit!

   Sajnos nem tudok egyértelmű fekete-fehér, igen-nem választ adni.
   Tudni kéne, hogy mekkora a sérv, mennyire nyomja a gyököt, és hogy mikorra szól a műtéti időpont.
   A lelet szerint bénult a lábfej, ilyenkor érdemes az orvosi utasítást betartva műtétet választani.

   Ha mihamarabb elkezdik valamilyen célzott mozgásprogrammal centralizálni a sérvet, akkor is ritka, hogy az ilyen jellegű panaszok egy hónapon belül enyhüljenek, így ha az időpont egy hónapon belüli, akkor sajnos kevés az esély, hogy elkerülhető. Ha elkezdik a korrekciót, és a műtéti időpont előtt visszatér az izomerő, akkor a dolog egyértelmű: a műtét elkerülhető.

   Ha a sérv kisebb, akkor ezt megpróbálni a McKenzie gyógytorna a legalkalmasabb, ha nagyobb, akkor a Gerincszerviz korrekciós mozgásprogramja.
   Addig is érdemes a lábujjhegyre állás izmait erősíteni. Ha mozgatható a lábfej -a lelet szerinte nem az- akkor először tehermentesített helyzetben – fekve, ülve- kéne a gyengült irányba forszírozni a mozgást, ha nem mozgatható, akkor TENS készülékkel mozgatni az ezen mozgást végző izmokat.

   Üdvözlettel:
   m.

   Válasz
 39. Tisztelt Bene Úr!

  Az élet úgy hozta, hogy erre az oldalra is kattintanom kellett, a könyvet is megrendeltem, hamarosan utalom a pénzt is.
  Ha lenne olyan kedves és a leletem alapján írna pár szó, nagyon hálás lennék. Ez egészen friss lelet, még az idegsebész sem látta.
  Kegyetlen fájdalommal, jobb oldali lábzsibbadással kerültem Ct-re.
  Természetesen az érdekelne, hogy van-e esélyem elkerülni a műtétet ilyen eredményekkel.
  A III. korongszintben discus hernia nem látható. A IV. korong magasságában mediális discus hernia ábrázolódott, a durazsák compressiot mutat. Az V. korong lelapult, jobb oldalo durván meszes discus hernia ábrázolódott, kb. 12 mm-es fragmentum a durazsákot kifejezetten comprimálja, korongszint alá-fölé terjed, az S1 gyök is comprimált. A gerinccsatorna normálisan tág. A kisizületek anyhén scelrotikusak.
  Jelenleg 5 gyöki infuziót kapok, Miderizone és Contramal 100mg-ot szedek mellé. Így elviselhető, de járni alig bírok.
  Remélem hamarosan jobban leszek.
  Köszönöm válaszát, amit az emailomra is küldhet. Tisztelettel: V. Timea

  Válasz
  • Tisztelt V. Timea!

   Köszönöm a bizalmát! Ha nem gond inkább itt, az emailt ritkán használom.
   Sajnos egy leletből nagyon nehéz kiindulni, hiszen sok embernek egy durván csúnya lelet sem okoz komoly gondot, van, akinél egy kis sérv hatalmas fájdalmakat jelent. (Erre a kérdésre amúgy sajnos nem tudok korrekt választ adni, mert néha brutális-menthetetlennek tűnő állapotból viszonylag könnyen lesznek tünetmentesek emberek, néha pedig a könnyűnek látszó történet lesz a nehéz…)

   A lelet annyit jelent, hogy az L4 es porckorongján van egy középre néző sérv, az L5-ös – legalsó – porckorongja elég csúnyán sérvesedett, és nyomja a gyököt.
   Azt tudnia kell, hogy ezt a sérvet hosszú hosszú éveken át érlelte, és biztos, hogy régóta hordozza is magával.

   Ha a könyvben gondolkodik, akkor a szegment instabilaknak szóló gyakorlatsort nézze meg ( sérves fájdalmak sérv nélkül), és a következő sorozatot csinálja:

   1. alap nyújtózás
   2. ellentétes kéz láb nyújtás négykézláb, azzal a módosítással, hogy a lábát NE a levegőben, hanem a földön csúsztatva tolja hátra.
   1. alap nyújtózás újra
   3. alkartámaszos nyújtózás – a láb itt is a földön csússzon
   1 ismét alap nyújtózás.

   Ez így kb. fél óra, de biztosítja a korongszint alá és fölé terjedő sérvnek a helyet a dekompresszió közben.
   Ezt csinálja napi kétszer. Ha gondolja végezheti a többi gyakorlatok közül is, ami nem fáj, de ezek lesznek a leghatékonyabbak.

   Jobbulást!
   m.

   Válasz
  • Szuper! Köszönöm! Ha mostanság figyeli a youtube csatornát, fel fog kerülni több új sportos videó!
   🙂
   Üdv:
   m.

   Válasz
 40. Kedves Máté,
  7 évvel ezelőtt volt egy kiszakadt Porckorong sért műtétem, melynek következtében a jobb peroneus lebénult. Lógó lábfejjel járok, néha felbukom a saját nagylábujjamban, és mintha rosszabbodna az állapotom. Tudna nekem ajánlani bármit, ami segíthet ezen a helyzeten? 
   
  Előre is köszönöm a válaszát.
  üdvözlettel, : kata

  Válasz
  • Kedves Kata,

   Ezen a blogon nem nagyon mondtam még ilyet, de sajnos erre a problémára nincs ötletem. Ha a saját esetem lenne, én a természetgyógyászat felé néznék szét, talán Dr. Pálhalmi János neurobiológus professzort keresném meg, aki akupunktőr, és hatalmas tudora a keleti orvostudománynak, és a nyugati neurobiológiának. Próbáljon meg Vele beszélni, nagyon nagy tudása van, ha van lehetőség a dolog jobbítására, akkor ő tudni fogja, hogy mi az.

   Tisztelettel:
   máté

   Válasz
 41. Tisztelt Bene Úr !
  Az alábbiakban szeretném a segitségét kérni .
  Nemrég diagnosztizálták nálam az alábbi porckorong sérvet : Hernia disci LV/SI mediolat I.s.
  A munkám során 4 kg zsákokat emelgetek és 1/2 kilós tálcákat folyamatosan ez mennyire árthat a sérvnek továbbá még azt szeretném kérdezni,hogy mielőtt utánna olvastam elmentem egy Vibrácios tréningre 1x voltam 10 percet és (ez a mai nap volt ) azota elkezdett fájni a gerincem illetve egy kicsit zsibbad a lábam.Ön szerint árthattam ezzel az 1 alkalommal a porckorong sérvemnek? Utánna olvastam,hogy nem ajánlott.
  Válaszát előre is köszönöm.
  Szilvia

  Válasz
  • Tisztelt Szilvia!

   Az egy alkalom vibrációs tréning túl sok gondot nem okozhat. Ha egyenesen áll rajta, akkor általában kifejezetten hasznos mozgásforma. Akkor szoktam “felsírni” amikor látom, hogy az emberek előre hajolva fogják a kapaszkodót. Na akkor nagyon rossz, de egyenesen minden további nélkül használható. Az sem rossz, ha az ember fekvőtámaszban tartja magát rajta, a lényeg, hogy a gerinc ne hajoljon a használata közbnen.

   Emelni 4 kilókat nem vészes. Guggolva, erősen pucsítva homorú derékkal nem egy vészes terhelés, a tálca pedig szintén nem gond.

   Üdvözlettel:
   máté

   Válasz
 42. Kedves Máté! Mi a véleményed nyaki centrális protrusio esetén a gyertyaállás gyakorlatról?
  Úgy érzem, tudom szabályozni a nyomást, ami a nyak hátsó részét éri, egyébként is szabályosan úgy néz ki ez a gyakorlat, hogy a nyak hátsó íve nem lapul rá a talajra.
  Gyógytornászok óva intenek ettől a gyakorlattól mindenkit, mert azonos irányba hat a sérvvel, de én mindig jótékonynak éreztem a hatását. Igazából az Ebookban található nyakgyakorlatokkal azonos hatásúnak tűnik a gyertya, csak a nyomás nagyobb, ha az
  ember nem figyel. Mi a véleményed?

  Válasz
  • KEdves MIsmis!

   Kizárt dolog, hogy jót tehet!
   Jól fog esni persze, mert ha sérved van, akkor tutira lelapult a porckorongod, aminek bitang jól esik, ha széthúzod az ízületi felszíneket.
   DE a porckorong sérvesedett részébe gyakorlatilag tolod az utánpótlást! Hatalmas hiba.

   Az ebook gyakorlata szintén széthúzza a kisízületeket, de közben párhuzamosak a csigolytesetek, így az biztosan nem árt semminek.
   Ellentétben a gyertyával.

   ÜDv:
   m.

   Válasz
 43. Kedves Máté!
  Nagyon köszönöm a fülzúgással kapcsolatos videódat, sokat segített, ilyen részletes magyarázatra igen nagy szükség van! 10 éve kezdődött nálam egy hetes bal oldali fülzúgás után egy komoly szédülési roham. MR negatív. Ezután a zúgás elmúlt, de 2 hónapig feküdtem a szédülés miatt. 2013-ban belefújtam egy összenyomott PET palackba és újra fülzúgás, süketség, szédülés következett, ezúttal 2,5 évig tartott folyamatosan. Sok lelki munka után szerencsére elmúltak a tünetek, és már több, mint 1,5 éve jól voltam, de pechemre a fiam megkért, hogy mutassam meg hogyan kell kézen állni és egy hónapja újra kezdődött a füldugulás, súgás, nyomás. A lelki okok mögött a videód segítségével megértettem a testi okokat is ! Tudnál – e ajánlani olyan gyógytornászt, aki a segítségemre lehetne? Köszönöm szépen! Ildi

  Válasz
 44. Kedves Mátè èn azt szeretném kérdezni hogy a múlthèten derült ki, hogy porckorong sèrvem van. Ès nagyon tanácstalan vagyok mihez kezdjek. Mert nem hiszem,hogy azt a munkát eltudom majd vègezni amit eddig csináltam ès egyáltalán mit is lehet ezzel dolgozi? Kèrem ha tud adjon tanácsot ! Üdv Tîmea

  Válasz
  • KEdves Tímea!

   Elnézést kérek a késő válaszért! A kérdéssel az a gond, hogy ebben a formában megválaszolhatatlan. Nagyon sokféle sérv létezik, és ha most a 4-es 6-os megállóban MRI felvételt csinálnánk a TÜNETMENTES emberekről, akkor 35 éves kortól felfelé szinte midnenkinek lenne valamilyen szintű porckorong degenerációja vagy kiboltosulása. Hangsúlyozom: ők teljesen tünetmentes emberek. Nagyon sok embernek ha bármilyen okból megfájdul a derekuk – látszana ugyanez az MRI felvételükön – mégis csak kb. az emberek 9-10%-ának felelős a fájdalmáért a képen látható elváltozás. A sérvek közül is rengeteg létezik – a többség egyébként meggyógyul idővel magától – és arról sem írt, hogy ez a munka micsoda pontosan. A legtöbb munka a legtöbb meggyógyított sérvvel könnyen végezhető, egészen extrém eseteket tudok elképzelni, ami nem annyira szerencsés – légkalapácsolás, magatehetetlen betegek előre hajolva történő emelgetése – de szerencsére a legtöbb munka nem ilyen. Érdemes végigolvasni itt a wweboldal blogját, ez nagyon sok bizonytalanságot segíthet eloszlatni. Remélem azóta megoldódott a helyzet, és sikerült megtalálni az ideális megoldást.
   Üdvözlettel: máté

   Válasz
 45. Kedves Máté! Egy éve, Romániában készűlt nyaki MR leletemet próbálom lefordítani: Korong/ osteofita körkörös komplexumok C3-C4, C5-C6 és C6-C7 szinteken, jelentősen beszűkítve a forament bilaterálisan a C5-C6 szintjén és jobb oldalon a C6-C7 szintjén. Ez tavaly áprilisban készűlt, akkor is jobb karba és jobb lapockatájékra sugárzó fájdalmam volt, zsibbadt a jobb karom de segített a gyógytorna, szteroid majd nem szteroid gyulladáscsökkentők, izomlazítók. Most három hete hasonló tüneteim vannak, de nem tudok lefeküdni, nincs olyan pozíció ami elviselhető volna. Űlve, fejemet bal oldalra a vállamra- karomra hajtva sikerűl egy- egy keveset pihennem, de 3 napja állandó a fájdalom és a zsibbadás. Kaptam az elején diclofenákot p.o, utánna 10 napig dexametazont i.m., izomlazítót, gabapentint, Doretát (tramadol+paracetamol), Milgammát(B vitaminok) de semmi nem változott. Már a mellékhatások miatt nem tudok gyulladáscsökkentőt szedni, a műtétet mindenképpen szeretném elkerűlni, a denevérpadot nem bírom elviselni csak 2-3 másodpercig. Ön szerint van még valami amit tehetnék? Tisztelettel, D. Attila

  Válasz
  • Kedves Attila!

   Elnézést kérek a késő válaszért!
   Ilyenkor a célzott mozgásterápia a megoldás. A gyulladáscsökkentők / fájdalomcsillapítók szuper megoldások, de ha a nyaki gerincnek a mozgásán / a csigolyák helyzetén, az ezek irányítását végző izmok működési szokásain nem változtat, akkor az eredmény jó eséllyel átmeneti lesz. Remélem azóta megoldódott a kérdés, és ha van mód a nyakát egy helyesebb mozgás / tartásmintára megtanítani, akkor várható tartós javulás műtét nélkül is. A gravitációs paddal szerintem nem veszít sokat, a nyakra túlzott hatása nincs.
   Üdvözlettel: m

   Válasz
 46. Kedves Máté!
  Egy kérdésem lenne, de számomra fontos. Létezik egy mély izomra ható vibrációs alapon működő (termékmegnevezést nem szeretnék írni) professzionális gép, ami kimondottan a mély izmokra hat. Egyszer volt részem a használatában, és szeretnék beszerezni egyet, de csak abban az esetben, amennyiben egy porckorongsérv (ágyéki, lehet, hogy nyaki is, ill. spina bifida) esetében használható. 15 perc alatt az egész test mély izmait kilazítja. Amikor egyszer alkalmazták rajtam, épp tünetmentes voltam, legalábbis a jelenlegi állapotomhoz képest, és nagyon jól esett. Jelenleg minden mozgás megy, de kisugárzó fájdalmaim vannak (derék, fenék, lábak). Arra gondoltam, hogy esetleg volna értelme annak, hogy a mély izmok kilazítását követően végeznék gyakorlatokat. Elég erős gép, de állítható a vibráció erőssége. Használata utána nagyon jól éreztem magam, mintha teljes testmasszázst kaptam volna. Ellenjavallt ennek használata, vagy lehet ? Válaszodat előre is köszönöm!
  Andrea

  Válasz
  • Kedves Andrea!

   Az a baj, hogy csak véleményem van a kérdésről – ez mindenkinek van, de kb. annyit is ér – de nem olvastam korrekt kutatásokat a témáról.
   Azt gondolom, hogy nagyon kevés információt írt a sérvéről, de azt leírom, hogy saját esetben mit tennék – és természetesen midnenképp az orovosát kérdezze meg az Önre vonatkozó speciális tudnivalókról.
   1. A Vibráció és a gerinc hajlítása biztosan nem szerencsés kombináció – ezért előre hajlított ( “bicska helyzet”) gerincel ne gyakoroljon a gépen.
   2. Ha amúgy jól esik a dolog, vlsz. egy sor gerincvelői és egyéb reflexel kapcsolgat egy sor izmot, így érdemi kárt SZERINTEM semmiképp nem tehet
   ( olvastam egy idézetet, sajnos nem tudom kitől származik: az eü. kérdésekben a SZERINTEM a legveszélyesebb dolgok egyike) viszont ha jól érzi magát és
   ellazul az izomzata, annak rengeteg előnye van. Nem tudom nem megjegyezni, hogy elég mesterséges “mozgásformáról” van szó, így vlsz. az ember minden funkciójának jobbat tesz egy
   séta – a gerincnek biztosan – de ha szereti / élvezi, akkor az előre hajlás elkerülésével kifejezetten hasznos is lehet.
   Üdvözlettel: m.

   Válasz
 47. Tisztelt Máté!
  1 hónappal ezelőtt erős zsibbadás és fájdalom érzetem lett a ball lábamban. Ez az érzés kettő hét multán egyhültek és jelenleg a külső láb élnél érzek egyhe zsibbadást és egy gyenge achillesz reflex kisésem van. (jelenleg ennyi a tünetem). Derék fályásom nincs! Lábújhegyre tudok állni, járni is tudok vele kisebb megingásokkal. Az MRI felvételen egy jelentős porckorongsérv lenyúlásom van, ami után nagyon megíjedtem és lehangólt vagyok. Őn szerint mit tegyek? Ezt lehet orvosolni gyógytornával vagy minden képp műteni kell. Minden képp megszeretnék gyógyulni műtét nélkül.
  Köszönöm válaszát!
  Tamás

  Válasz
  • Tisztelt Tamás!

   Más irányból közelíteném meg ezt a kérdést: egy porckorongsérvet ha nincs radikális izomgyengülés, “pisiprobléma” vagy elviselhetetlen és csillapíthatatlan fájdalom, általában nem érdemes – legtöbbször fel sem merül opcióként – megműteni.
   Innentől kezdve ha az orvosa is így látja jónak és nincs más tényező a képben, akkor elég valószínűtlennek sejtem a műtét lehetőségét az Ön esetében. Kérezze meg az orvosát a mozgásterápia lehetőségéről, és keressen egy gerinc téren VALÓBAN PROFI
   gyógytornászt, aki azt gondolom, hogy jó eséllyel fog tudni segíteni.
   Mielőbbi jobbulást kívnva: m.

   Válasz
 48. Kedves Máté!
  Csak egy javaslatot szeretnék kérni. Nagyon komoly fájdalmaim vannak. Egyenlőre csak MRI kiértékelesem van, orvos még nem látott
  Köszönöm szépen előre is a választ Üdv :Ádám
  Lumbalis gerinc MR vizsgálat: T1, T2 súlyozott és STIR sagittalis síkú, T2 súlyozott coronalis síkú felvételeket készített egy Th.Xl-től a sacrumig. T2 súlyozott axialis felvételeket készítettünk az L.I-S.I. intervertebralis résekrõl. A gerinc íve diszhamónikus, az ágyéki lordosis kiegyenesedett. A csigolyatestek magassága megtartott, egy peremszélek enyhén megnyúltak, az L.V./S.I.rés szintjében osteophytosissal. Spondilolízis nem látható. A conus medullaris az L.I. csigolya magasságában végződik, jelszerkezettség felesleges. Beszélgetés a T2 súlyozott szekvencián kissé csökkentésével. Az L.V. diszkó nagy jobb mediolateralis kiszakadt sérv ábrázolódik, melyik sagittalis síkban mérés 21 x 9 mm-es, egy gerinccsatornát jelentősen szûkíti, egy jobb S.1. gyököt komprimálni, diszlokálni. Vélemény: Mérsékelt spondylosis. Polydiscopathia. Stenosis canalis spinalis és hernia mediolateralis disci L.V. I.d., jobb S.1. gyök kompressziójával, diszlokálásával. Vizsgált képi dokumentációjához és hozzáféréshez SMART portálon biztosítottuk és CD-n kiadást! Leletezte távleletezéssel: dr.Kovács Rita 2020.07.31. dr.Kovács Rita 38308 Diagnózis: M5110 Ellátások: 34924 x1 Gerinc MR vizsgálata natív gerinc

  Válasz
  • Kedves Ádám!

   Mielőbbi jobbulást kívánok! A legfontosabb tanács, hogy érdemes mielőbb felkeresni az orvososát, hogy segítsen a fájdalom csillapításában, és a megfelelő kezelési terv kialakításában. A lelet egy kiszakadt sérvet ír, ami elsőre rosszul hangzik, de a kutatás szerint a legtöbb ilyen jellegű sérv gyors tempóban ( pár hét) felszívódni kezd a gerincsatornából, viszont addig jellemzően erősebb fájdalmat okoz, mert a kiáramló folyadék gyulladást és térszűkületet okoz. Érdemes mielőbb felkeresni az orvosát – ha nincs még, akkor tényleg mielőbb keressen egy reumatológust – hogy pontos terápiás tervet dolgozzon ki, és fájdalomcsillapítás – ez több szempontból nagyon fontos ilyenkor – elinduljon. Ő fog tudni személyre szabott, és pontos információkkal szolgálni. Saját esetben – ha műtétre utaló dolgok – pisiprobléma, radikális izomgyengülés – nem állnak fenn ( ez ritka ) – és a fájdalom elviselhető szintre csillapítható – ill. az orvosom nem látja másképp – akkor fájdalomcsillapítás és a tüneteket nem provokáló finom mozgás mellett – ebbei is az orvosa, ill. ha úgy látják, akkor a gyógytornász fog tudni segíteni – kivárnék pár hetet, mert a tapasztalat az, hogy az ilyen jellegű kiszakadt sérvek pár hét után elég gyors tempójú javulásnak szoktak indulni. Természetesen ez nincs minden esetben így, és a netes tanácsok kb. csak az általánosságok, így mielőbb keressen egy reumatológust, aki fel fogja világosítani a teendőkről.
   Üdvözlettel és jobbulást kívnva: m.

   Válasz
   • Kedves Máté!
    Köszönöm gyors válaszát hálás vagyok. További jó egészseget és sok sikert kívánok!
    Tisztelettel :Kiss Ádám

    Válasz
 49. Tisztelt Máté
  Gerincsérvvel küszködök. Van gerinnyújtó padom, amit hasznosnak találok a tornával eggyütt. Az lenne a kérdésem, hogy a dekompressziós Öv hasznos lenne-e? Mi az Ön véleménye erről az eszközröl?
  Válaszát előre is köszönöm.
  Artúr

  Válasz
 50. Kedves Máté,
  Ma van szombat este. Szerda délután kaptam meg az MR utáni C6-C7 sérv diagnòzisát.
  Le kellett feküdnöm az orvosnál, hogy el ne ájuljak. Aztán meg akartam ‘halni’ az operáciò szòra, mert ilyet én biztosan nem akarok… nem volt vicces.

  Szerda este rákerestem a neten a számomra teljesen ùj problémára és Bene Mátè: 9 porckorongsérves szabály videòt néztem meg elôször ebben a témàban. Azonnal beszívott a tartalma…

  3 napja gyakorlom a helyes testtartást…
  Ma este volt az amikor észrevettem séta közben egy padon megpihenve, hogy a csuklyás izmom teljesen el van lazulva és egyáltalán nem fáj. Az utòbbi hetekben gyakran láttam a fájdalom csillagait… az egyèb tünetekről nem is beszèlve.
  A hála az a minium volt, amit éreztem…

  Jövô kedden megyek gerinc gyògyászhoz.
  A gyakorlatokat csak megnéztem eddig. Kipròbáltam ugyan a fej felfelé hùzását, de éreztem valami belenyilallò, a fej irányába futò rövid fájdalom-szerű valamit, amit rövid fejfàjàs ès egy pici szèdülès kísért. Mindegyik hamar elmúlt. Egyik tünet sem jellemző ràm, így inkàbb az orvosi ‘làttam’ utàn kezdek bele a gyakorlatokba, mert kísèrletezni nem akarok.
  A helyes testtartàs hatása viszont màr most fantasztikus!

  Szuper ès leírhatatlanul bàmulatos amit csinàl! Köszönet èrte!
  Christine

  Válasz
 51. Károly, 2023.03.23
  Kedves Máté!
  A bajom a következő. Bal karom zsibbad. A jobb lábam zsibbad rálépésre fájdalom van a piriformis izomtól, ritkábban a gerinc tájáról. Egy könyökmankó segítségével járok, segítve a meggörnyedve történő közlekedésemet. Ha kiegyenesedek,akkor már kezdődik a fájdalom. Emiatt az ágyon háton nem tudok aludni, mert a piriformis rész azonnal sugározza a fájdalmat. A bal oldalamon sem mindig tudok alvó poziciót találni, ezért nagyon sokszor az alvás a dönthető háttámlájú fotelben történik a kapott fájdalomcsillapító és izomlazító ellenére. A 30 perces MR vizsgálatot csak vénás fájdalomcsillapítással tudtam végig feküdni.
  Az Mr. vizsgálat eredmény összesítése:
  Nyak
  Hernia disci C.IV. I.med
  Protrusio disci C.V. mai.grad. myelon érintettséggel.
  Polydiscopathia, spondylosis cervicalis. gyöki érintettséggel a fent leírt helyeken
  Ágyék, lumbális gerinc
  Hernia disci L.II. intraforaminale I.s. Polydiscopathia lumbalis, gyök érintettség a bal gyökkilépésénélés a foramenben .
  Jobb foraminalis gyöki érintettség az L.IV. résben
  Jobb foraminalis gyöki kompresszio az L.V. résben
  Spondylosis, spondylarthrosis lumbalis
  Az orvosi megállapítás:

  A műtét helyett konzervatív kezelés címén öt alkalmas infúziós kezelést kaptam:
  Az instrukció:pihenés,kimélet ,fizikóterápiás kezelés szükség esetén, gyógytorna.
  Az ötszöri maszírozás az általam remélt eredményt nem érte el, a fájdalmaim megmaradtak. A meglepő, hogy a masszőr azt mondta, hogy a torna csak az ő munkája után, ha a gyulladás megszünt, akkor legyen elkezdve. Ezt nem akarom elhinni.
  A porckorongsérv műtét elkerülése érdekében mit kellene tennem? Kerestem a honlapon ADT terapeuta személyt Szolnokon, de nem találtam, csak Jászberényben. Még az átjárást is vállalnám, mert nem akarom feladni. Ja és majdnem elfelejtettem, hogy 76 éves vagyok, de még nem roggyant. A fájdalom és az alvás minőség hiánya miatt viszont türelmetlen vagyok.
  Köszönöm, ha tudsz egy kis jó irányt adni a megoldás végett.

  Válasz
 52. Kedves Máté!
  75 éves férfi vagyok és rendszeres asztaliteniszező. Azaz csak voltam, mivel ez év januárjában egy lépcsőn megcsúszva a gerincemre estem. Ezt követően alig tudtam menni és iszonyú fájdalmam volt a gerincemben és a bal lábamban lefutó idegben. Egy szakember gerincsérvet állapított meg, és végleg eltiltott a pingpongtól és a szaunázástól. A röntgen viszont nem mutatott ki csigolyasérülést. Felkerestem Bitter Laura terapeutát, akinek javaslatai alapján fél éve végzem az ADT-t. Most már ott tartok, hogy akadálytalanul tudok menni, sőt akár futni is, viszont éjjelente gyakran ébredek arra, hogy fáj a derekam és reggel be kell járatni. Napközben viszont már csak egész enyhe fájdalmat érzek. A kérdésem a következő: van egy fekvő infra szaunám, amit azóta nem merek használni, korábbi javaslat alapján, mely szerint lazítja az izmokat és ezért veszélyes lehet. De nagyon hiányzik. Használatának ellenjavallata az ízületi gyulladás.
  Kérdésem, hogy ez a derékfájdalom jelent e ízületi gyulladást, illetve, hogy szabad e már használnom a szaunát, ill. további gyakorlatokra van-e még szükség ennek érdekében.
  Válaszát megköszönve, üdvözlettel Kertai László

  Válasz
  • Kedves László!

   Az első tanácsom:

   Keressen egy olyan orvost, aki saját maga is sportol – könnyen lehet, hogy azt fogja mondani, hogy
   nagyon itt az ideje visszatérni az asztaliteniszhez – a szauna kihagyása nekem értelmezhetetlen
   tanács – de az orvosa látta Önt, az ő kompetenciája ebben irányt mutatni – viszont a “hatodik érzékem”
   azt súgja, hogy érdemes egy másik szakember megkeresését megfontolni, mert aki egy életre tilt egy olyan sportot,
   ami nem is jár vészes megerőltetéssel, valahogy nehezem tudom kellően modernnek és lényeglátónak sejteni.

   Neten keresztül nyilván komolytalan minden tanácsadás és okoskodás, viszont ilyen kontextusban az éjszakai
   fájdalmakért sokszor a matrac is felelős – ennek a TIPPNEK a megerősítésében is egy JÓ reumatológus orvos tud segíteni.

   Az ízületi gyulladáshoz ha a külső hőnek jó pár centi mélyre kellene tudnia bejutni a testébe – ha erre képes lenne az óriási baj lenne,
   mert a kollagénjeink szerkezete kezdene el szétesni – de szerencsére ilyen csak a mesében vagy olyan tűzben létezik, amiben az ember
   maga is elég – így emiatt egy percig nem aggódnék, de erről is az orvosát kérdezze meg.

   A meleg fürdők / szaunák ha rontják is egyes emberek állpotát, az nem a meleg miatt fordul elő, hanem azért, mert a.) túl sokat vannak a meleg kellemes, izmokat ellazító állapotában egy rossz testhelyzetben- pl. görnyednek a medencében vagy a szaunában b.) megfáznak utána.

   Ha ezek nem állnak fenn, az orvosai is egyet ért vele és egyértelműen jól esik a dolog, akkor nincs az a “bölcs tanács”,
   amiért visszafognám magam hasonló helyzetben, de hangsúlyozom, hogy egy netes, limitált információ alapján adott tanácsra nem
   szabad építeni – az orvosa fog tudni pontosabbat mondani.

   Gratulálok a javulásához, gyakorlatokra szinte biztos nincs szüksége – ezen a ponton általában nem a gyógytorna, hanem az élvezetes szabad
   mozgás, az azzal járó relaxáció az, ami pl. tovább tudja vinni az embert.

   Üdvözlettel és mielőbbi teljes gyógyulást és jó asztalitenisz meccseket kívánva:
   m.

   Válasz
   • Kedves Máté!
    Nagyon köszönöm a kimerítő és nagyon hasznos válaszát.
    Üdvözlettel Kertai László

    Válasz

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .