Pár infó a hátfájásról:

1 Shares

Ha érdekel a hátfájás és a hátfájás önkezelése, akkor célszerű végigolvasni a porckorong.hu tudástár menüpontját. Ott vannak leírva a legszükségesebb infók a hátfájás és a porckorong sérvek elkerüléséről.

Nézzük mit lehet tenni, ha azon kapod magad, hogy fáj a hátad:


– A gerincpanaszok nagyon gyakoriak és az esetek többségében egyszerű okkal kezdődnek  ( pl. a sok rossz pozícióban eltöltött ülés). Ülő munka során elengedhetetlen a gerinc számára megfelelő pozíció kialakítása.

–  Erről a porckorong.hu -n a tudástárban a porckorongsérv oka és megelőzése fejezetekben olvashatsz részletesen.

–  A degeneratív elváltozások (az ízületek kopása, a csigolyatestek és a porckorongok „elhasználódása”) a korral járó természetes folyamatok, ugyanúgy, mint ahogy a haj megőszül. Nem okoznak fájdalmat… Azonban ha túlterhelés miatt alakulnak ki ezek a változások, könnyedén lehetnek fájdalmak forrásai.

–  A porckorongsérv nem feltétlen okoz hátfájdalmakat, csak az esetek kis százalékában jelentkeznek panaszok. Maga a porckorong nem fáj.

–  A fizikai tünetek vizsgálatának sokkal nagyobb a jelentősége, mint a képalkotó vizsgálati módszerek (rtg, MRI) használatának.


– Nemrég járt nálam egy negyvenes férfi, akinek sosem(!) fájt a dereka, az MRI felvételén viszont három nagyobb porckorongsérv, gerinccsatorna szűkület, és részleges csigolyaív szakadás volt látható. Sok emberen viszont, aki komoly fájdalmakról számol be, semmi nem látszik a felvételein. – A képalkotó eljárások eredményeinek értékelése ezért csak a testi tünetek figyelembevételével fogadható el.

  • Azoknál a pácienseknél, akiknél panaszokat okoz a porckorongsérv, igen jó (!) a gyógyulási tendencia. Csak az esetek 5%-ban szükséges a műtéti megoldás. Nálunk például az elmúlt 3 év nagyon súlyos porckorongsérves tünetektől szenvedő páciensei közül csak 4-et kellett megműteni.


    A kímélés, pihentetés, vagy a hosszan tartó ágynyugalom régen gyakori terápiás eljárások voltak, de mint a legtöbb régi elképzelésről gerinc téren, erről is kiderült, hogy ezek a módszerek kizárólag a fájdalmak elhúzódásához, az alap probléma súlyosbodásához járulnak hozzá. A lehető leghamarabb vissza kell térni a természetes aktivitáshoz, kiiktatva természetesen a korábbi betegség okát, annak ellenére, hogy egyes terapeuták még mindig az ágynyugalmat javasolják!

  Az akut gerincfájdalom nagyon fájdalmas is lehet, ami a pácienst igen gyorsan a mindennapi aktivitásának csökkentésére kényszeríti. Ebben az esetben sajnos muszáj az ágynyugalom, de ez ne tartson tovább, mint 2-3 nap.

  Akit porckorongsérvvel műtöttek, annak nem azért újul ki a sérve, mert a műtét rosszul sikerült, hanem mert nem tud bizonyos szabályokat, melyeket betartva el lehet kerülni a sérv kiújulását. Ezeket a szabályokat a porckorong.hu tudástárának a “miért újul ki műtét után” c. részében olvashatod el!

  

  1 Shares
  Kérdésed vagy véleményed van? Kattints ide és írd meg kommentben!

  A megjegyzésedet írd a dobozba!

  1 Shares
  Share1
  Pin