Pár infó a hátfájásról:

Ha érdekel a hátfájás és a hátfájás önkezelése, akkor célszerű végigolvasni a porckorong.hu tudástár menüpontját. Ott vannak leírva a legszükségesebb infók a hátfájás és a porckorong sérvek elkerüléséről.

Nézzük mit lehet tenni, ha azon kapod magad, hogy fáj a hátad:


– A gerincpanaszok nagyon gyakoriak és az esetek többségében egyszerű okkal kezdődnek  ( pl. a sok rossz pozícióban eltöltött ülés). Ülő munka során elengedhetetlen a gerinc számára megfelelő pozíció kialakítása.

–  Erről a porckorong.hu -n a tudástárban a porckorongsérv oka és megelőzése fejezetekben olvashatsz részletesen.

–  A degeneratív elváltozások (az ízületek kopása, a csigolyatestek és a porckorongok „elhasználódása”) a korral járó természetes folyamatok, ugyanúgy, mint ahogy a haj megőszül. Nem okoznak fájdalmat… Azonban ha túlterhelés miatt alakulnak ki ezek a változások, könnyedén lehetnek fájdalmak forrásai.

–  A porckorongsérv nem feltétlen okoz hátfájdalmakat, csak az esetek kis százalékában jelentkeznek panaszok. Maga a porckorong nem fáj.

–  A fizikai tünetek vizsgálatának sokkal nagyobb a jelentősége, mint a képalkotó vizsgálati módszerek (rtg, MRI) használatának.


– Nemrég járt nálam egy negyvenes férfi, akinek sosem(!) fájt a dereka, az MRI felvételén viszont három nagyobb porckorongsérv, gerinccsatorna szűkület, és részleges csigolyaív szakadás volt látható. Sok emberen viszont, aki komoly fájdalmakról számol be, semmi nem látszik a felvételein. – A képalkotó eljárások eredményeinek értékelése ezért csak a testi tünetek figyelembevételével fogadható el.

Te láttad már, hogy

Megújult a Gyógyítsd meg az
ágyéki porckorongsérved oktatócsomag?

Ez A TELJES MEGOLDÁSRENDSZERÜNK ÁGYÉKI (DERÉKTÁJI) PORCKORONGSÉRVESEKNEK

  • Azoknál a pácienseknél, akiknél panaszokat okoz a porckorongsérv, igen jó (!) a gyógyulási tendencia. Csak az esetek 5%-ban szükséges a műtéti megoldás. Nálunk például az elmúlt 3 év nagyon súlyos porckorongsérves tünetektől szenvedő páciensei közül csak 4-et kellett megműteni.


    A kímélés, pihentetés, vagy a hosszan tartó ágynyugalom régen gyakori terápiás eljárások voltak, de mint a legtöbb régi elképzelésről gerinc téren, erről is kiderült, hogy ezek a módszerek kizárólag a fájdalmak elhúzódásához, az alap probléma súlyosbodásához járulnak hozzá. A lehető leghamarabb vissza kell térni a természetes aktivitáshoz, kiiktatva természetesen a korábbi betegség okát, annak ellenére, hogy egyes terapeuták még mindig az ágynyugalmat javasolják!

  Az akut gerincfájdalom nagyon fájdalmas is lehet, ami a pácienst igen gyorsan a mindennapi aktivitásának csökkentésére kényszeríti. Ebben az esetben sajnos muszáj az ágynyugalom, de ez ne tartson tovább, mint 2-3 nap.

  Akit porckorongsérvvel műtöttek, annak nem azért újul ki a sérve, mert a műtét rosszul sikerült, hanem mert nem tud bizonyos szabályokat, melyeket betartva el lehet kerülni a sérv kiújulását. Ezeket a szabályokat a porckorong.hu tudástárának a “miért újul ki műtét után” c. részében olvashatod el!

  

  1 Shares

  “Pár infó a hátfájásról:” bejegyzéshez 9 hozzászólás

  1. Kedves Látogatók!

   Engem két éve műtöttek porckorongsérvvel 35 éves vagyok, óvónő. Nyaki gerinc szakaszom is nagyon-nagyon gyatra. Mindezek után találkoztam Bene Mátéval, akivel ha hamarabb találkozom ma már teljesen biztos vagyok benne, nemhogy műtét nem lett volna, de másképp alakult volna az életem az elmúlt két évben. Lehet, hogy sokan úgy érzik elfogult vagyok és kissé drámai, de nekem Ő volt a fény az éjszakában. A felépülésemben minden tekintetben, őszintén szólva neki köszönhetek mindent. Nem csak fizikálisan, lelkileg is nagyon sokat segített az a pozitív kisugárzás a gyógyító, segítő és igencsak megértő személyisége, ami hozzásegített hogy egyáltalán kimásszak a gödörből, ahova kerültem. Bármikor kérdezhettem és nem voltam könnyű páciens, nagyon nem. Le a kalappal a türelme előtt, mert nálam nemcsak a kiváló és sokoldalú szakmai felkészültségére volt szüksége, hanem valami olyasmire ami kevés embernek adatik meg és ők az igazi gyógyítók, empátia, ráérzés arra milyen a legjobb magatartás a “beteggel” kapcsolatban azaz lelki segítő, pszichológusi dipl.nélkül. Hiszen a gyógyulás és a további életminőség alapja az, ahogy az ember feldolgozza az őt ért negatív eseményeket összeomlik vagy még ha össze is omlott összeszedi magát és amikor a legnehezebb akkor is pozitívan néz a jövőbe, de ez mit sem érne, ha nem volna olyan ember, aki segítené és elmagyarázná neki miért történt? mit kell tennie, hogy ez ne ismétlődjön újból…sőt erőt ad ahhoz, amit még saját maga sem gondolna, hogy majd meg tud tenni a jövőben. Nagyszerű Ember! Most épp a nyakamra felírt tornagyakorlatsort csinálom naponta, mert persze a szteroid és egyéb gyógyszereknél mindig többet ér mozgásban tartani magunkat, még akkor is ha fáj egy ideig, hiszen a mozgással, persze ha tényleg nem műtéthelyzet van, csakis az életet visszük a testünkbe, megindulnak az anyagcserefolyamatok és ez értendő a gerincünkre is, aminek jó működését hajlamosak vagyunk természetesnek venni, csak akkor vesszük észre hogy ott is történik valami, ha valami rossz történik. Ezért ajánlom mindenkinek, hogy ha nincs is még panasza keresse, látogassa az oldalt vegye fel a kapcsolatot és megtanulhatja, hogy kerülheti el azt amin én és rajtam kivül sajnos sokan keresztülmentek. Kata Budapestről

   Válasz
  2. Tisztelt doktor úr!

   Érdeklődve olvasom írásaikat. Sajnos, mint oly sokan, én is egész nap ülőmunkát végzek, egyedül egy szobában.

   A kérdésem az lenne, hogy amennyiben egy félig meddig kitört háttámlájú széken ülök vagy inkább félig-meddig fekszek, kényelmesen, az jót tesz-e a gerincemnek?

   Van lehetőségem ezen felül, "főnöki" székben is kényelmesen hanyatt dőlve ücsörögni.
   Ez egészséges?
   Sportolásként, időszakosan, hetente háromszor járok úszni, csak és kizárólag mell úszással, vízből kitartott fejjel. Ez egészséges?
   Sajnos, január óta mintha melegséget éreznék a nyaki csigolyáim  környékén….
   Ha sokat állok, a gerincemtől balra, lapocka tájékán mintha valami zsibbadna…..
   Történt még egy különleges eset az életemben. Konditeremben, egy enyhe gyakorlat közben, pattant valami a hátamban a bal lapockám környékén…..

   Azonnal el is múlt. Pár nap múlva viszont ülés közben úgy éreztem, mintha egy kicsit zsibbadna….. Pár hét alatt elmúlt magától.
   Mostanság viszont ha hosszasan állok, mintha ugyanott elkezdene zsibbadni a hátam.
   Sajnos, kénytelen leszek orvoshoz fordulni.
   Válaszát előre is köszönöm: András

   Válasz
   • Kedves András!

    A doktor úr megszólítás nem fedi a valóságot, nem vagyok orvos, hanem fizioterapeuta. 🙂
    – a fekvő-ülő helyzet sajnos nagyon nem jó…Garantáltan hajlításba hozza az ágyéki gerincet, így sérvesít…
    – a főnöki székekben egy hengerpárnával a derék mögött egész korrektül “el lehet feküdni” – a henger szépen kiírja a helyes görbületet -a lordózist- ami már védi a porckorongokat, és még a nyaki gerincet is egy korrekt helyzetbe irányítja.
    – mellúszás kitartott fejjel: az ágyéki és háti gerincnek kiválló, a nyaki gerincnek rossz….ha a nyakával nincs különösebb gondja, akkor ennek ellenére is “megéri”, ha van, akkor érdemes átszokni egy más úszásnemre.
    – melegség a nyaki csigolyák környékén: ez meg is válaszolja az előző kérdést…ez a fokozott izomaktivitás jele, az előre helyzetett fejtartásra utal, ami a nyaki és hátizomban jelentkező problémák előjele.
    – zsibbadó hát, pattanó hang: a konditermi pattanó hang nem vészes, egy ízület “ugrása”, egy izomrost szakadása adhat hangot, ami nem nagy probléma. A hát zsibbadása legtöbbször a rossz tartás, előre helyezett fejtartás következménye, ami egy sor nyaki gerincbetegség előjele. Jóga, gyógytorna lehet a megoldás erre a kérdésre!

    Üdvözlettel:
    máté

    Válasz
   • Kedves Lászlóné Pötyi Klein!

    Ezt az egyszerű, ámde annál fontosabb kérdést érdekes mód még senki nem tette fel.
    A válasz egyértelmű: NEM! Egyáltalán nem kell minden gerincsérv esetén műtét, sőt!!! A legtöbb sérv esetén ez fel sem merül. 94-ben Seattle-ben egy orvosi konferencián hangzott el az az adat, hogy rendes műtét nélküli terápiával csak 400-ból 1(!) ismétlem EGY gerincbeteg embert kelleme megműteni. A porckorong.hu gyakorlatilag arról szól, hogy hogyan lehet ezt okosan, tudatosan, megfelelően csinálni.

    Üdvözlettel:
    máté

    Válasz
  3. Kedves Máté!
   Most találtam ide, és bátorkodom én is kérdezni. 35 éves vagyok, 11 éves korom óta gerincferdüléssel küszködök (S-scoliosis), nagyon sokat fáj a hátam középen, sokszor úgy érzem leszakad, ilyenkor egy kicsit le kell feküdnöm keményre, de az a baj, hogy egyre inkább eláll a földtől a derekam, tehát nem egyenesedik ki a hátam, roppant nagyon fáj! Észrevettem, hogy egy év alatt rengeteget romlott a tartásom, a nyakamnál és a hátam közepe görbe, a derekamnál egyre nagyobb a görbület (ami inkább már gödör) befele, és a magasságom is csökkent. Elmentem ortopédiára, ott az orvos ezt hallva, szó szerint kiröhögött, mert azt mondta, "na az már nagyon súlyos lenne, ha magának 4 centit csökkent a magassága." Pedig ennyit. Elküldött röntgenre, ahol szemből(!) leröntgeneztek, majd a leletre ráírták, hogy semmilyen elváltozás nem látható. Szerintem ha egy görbe botot is szemből nézünk, az egyenesnek tűnik, de oldalról látjuk, hogy az bizony görbe. Nem akarom bizonygatni, hogy márpedig nekem bajom van! De az idő teltével alig tudom a hétköznapi teendőimet folyamatosan ellátni, egy mosogatás, főzés, vagy a gyerekek leckéjében segítés elviselhetetlen kínokat okoz. A nyakam is egyre jobban fáj (mintha törne le előrefele), sokszor elalszom, éjszaka zsibbad a jobb kezem végig… Milyen orvoshoz forduljak? Hogy állítsam meg ezt a látványosan romló gerincproblémát, amit nemcsak én, hanem a környezetem is aggódva lát? 
   Nagyon köszönöm előre is megtisztelő és sokat segítő válaszát!
   üdvözlettel: Zsuzsa

   Válasz
   • Kedves Zsuzsa!

    Szerencsére a leírás alapján nekem sem tűnik annyira vészesnek a történet. Valószínűleg a gondot tényleg nem a scoliosis(gerincferdülés), hanem egy attól függetlenül jelen lévő rossz tartás okozza. A problémát elsősorban egy jó jógaoktató, egy profi gyógytornász, vagy egy ügyesen összeállított erősítő program tudja megoldani.

    Tisztelettel:
    máté

    Válasz
  4. Kedves Máté!

   Régóta figyelemmel követem munkásságod, sajnálatos módon az okai miatt nem vagyok boldog. Azonban elmondhatom, hogy sokat segítettek a tőled kapott információk.
   Idén töltöm a 49 évet. 195 cm magas vagyok, ehhez 105 kg társul. Nagyon hamar, még 13 évesen 190 centi fölé nyúltam és bár sportoltam mindig, hamar derékfájós lettem, az izomzatom nem tudta követni a változást… Ma diagnosztizált nyaki és lumbális sérvekkel “rendelkezem”, ezeket megtanultam kezelni az évek során; évek óta ellentétes irányú nyújtással, “roppantással” indítom a napot, melyet egy neves kiropraktőrtől lestem el.
   Mostanában új probléma ütötte fel a fejét, mely jellemzően reggel, “hidegen” jelentkezik. A hátam közepe csípődik be, a bal, vagy a jobb lapocka alatt, a gerincemtől néhány centire. Amikor érzem a bajt, bármilyen mozgás csak fokozza a fájdalmat, mely a tüdő felé sugárzik. Ilyenkor a levegővétel is nehéz.
   Sajnos sokat vezetek, ha az ügyfélnél kiszállok az autóból, szervizesként változatos fizikai munkát végzek.
   A fájdalom gyógyszeres csillapításán kívül mit tehetek? Tapasztalat, hogy néhány nap alatt normalizálódik a helyzet, de erre a gerincszakaszra nem ismerek semmilyen praktikát, amivel tehermentesíthetném…

   Köszönöm válaszod:

   Péter

   Válasz
   • Kedves Péter!

    Köszönöm a bizalmat! Miért van olyan érzésem, hogy pontosan tudod a választ? 🙂 A reggeli kiroppantás kellemes dolog, de érdemi módon nem igazán nyúl bele a mozgásrendszered működésébe, a gerinc tehermentesítsére pedig csak a fizioterápiás városi legendákban létezik praktika. A megoldás teljesen más: használni kell a szövetet és dolgoztatni az alkatrészeid helyzetét meghatározó izomműködéseket befolyásoló idegrendszert, hogy sose “jöjjön ki a gyakorlatból”. Ilyenkor a testedben “mindenki” adaptálódik az adott terheléshez – ami azért jó, mert ez az, ami működésben tartja őket. Ha az ember napi szinten, laza izomzattal kb. 60 percet egyenetlen talajon jár – jobb esetben jár – akkor a szövet megkapja azokat az ingereket, melyek abba az irányba “etetik” ami a változatos terhelés elviselésére való. Ha kocsiban ülsz, majd egyoldalú, jellemzően statikus terheléssel “eteted” őket, akkor kisebb eséllyel fogja kialakítani és megőrizni azt a képességét, hogy változatos terheléseket tartósan elviseljen. Ez az egyik oldal – ero mozogni kell – járni sokat, esetleg ha bírod, akkor futni – ez hasonló igénybevétel, mint a járás. A másik az, hogy az ilyen jellegű “becsípődések” bármennyire annak érződnek, szinte sosem azok. Az izomzat feszülését, az ízületi tok irritációját egy sor egyéb faktor meghatározza: szorongás, alvásmennyiség, hormonális állapot-feszkó szint, az idegrendszer “fáradtsága” és még egy sor minden.Ezekre mind lehet hatni – természetben mozgással, a kék fény kikalcsolásával, baráti kapcsolatok fenntartásával, stb…stb…( Tudom, amikor az ember reggel azt érzi, hogy megint becsípődött a háta, akkor az ilyet olvasva csípőből fog hülyének nézni, mert a szubjektív tapasztalás egés más – de a modern kutatás hidd el, hogy tökéletesen igazol. 🙂 ) Amikor érzed a bajt, akkor elsősorban a laza mozgás tud segíteni hamarabb kihozni belőle – csak találd meg, hogy mivel nem provokálod nagyon a tünetet – de oki szinten a fentiek elkezdésével / menedzselésével tudod elérni, hogy visszaszoruljon a “becsípődési” hajlam. ( zűrős esetben egy tényleg profi gyógytornász az elején tud segíteni elindulni, de a fentieknek meggyőződésem, hogy sokkal nagyobb a szerepe. )
    Üdv.: m.

    Válasz

  Szólj hozzá!

  Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .