Nyílt levél a pácienseim előző terapeutáihoz.

Az alábbi levelet Sarah Haag, egy számos szakmai díjjal kitüntetett amerikai kolléganőnk írta azoknak a korábbi terapeutáknak, akik mindenféle tevékenységről letiltották a betegét. Nem tudok valamivel jobban azonosulni, mint ennek a levélnek a tartalmával, és a gerincre vonatkozó modern kutatás is egyértelműen bizonyítja, hogy a kolléganőnek 110%-ban van igaza.

Nekünk autodekompressziós gyógytornászoknak és orvosoknak is rengeteg VOLT súlyos sérves páciensünk tért vissza az élsportba, a konditerembe, a trial versenypályára vagy tért vissza az elveszettnek hitt hobbijához. Természetesen nem mindig és mindenkinek sikerülhet ez, de sosem lehet előre tudni, hogy ki ugrik nagyot, és nagyon gyakran értek már minket meglepetések…

Többször szín tiszta butaság egy sérv miatt feladni célokat, sokszor nem szabad kritikátlanul elhinni mindent mindenkinek, és néha jó a saját érzésekre is hallgatni. ( Aki tényleg meg akar gyógyítani, annak ritkán az a célja, hogy megijesszen, az már sokkal inkább, hogy mielőbb el/megszabadulj tőle, a saját lábadra állj és jól érezd magad.  Nagyon nem mindegy… )

Az eredeti cikk angol nyelven itt olvasható:
http://entropy-physio.com/blog/an-open-letter-to-my-patients-previous-therapists

És ime  Sarah levele:


Épp egy korábbi pácienseddel, egy fiatalemberrel vagyok, aki a medencéje környékén érez fájdalmat.

Sokszor tapasztalom, hogy a pácienseink korábban mást hallottak, mint amit javaslunk nekik, és néha a tanácsok amiket kaptak, nem egészen pontosak.

Az előzetes vizsgálat közben a páciens megosztotta a korábbi terápiás tapasztalatait, ahol rövid távú javulást, a sziptómák enyhe változását tapasztalta, amit a javulás jelének tekintett. Ez nagyon boldoggá tett, mint mindig, amikor egy korábbi kezelés pozitív változást okozott.

Aztán beszéltünk arról, hogy milyen célokat tűztek ki a terápiában.

Azon túl, hogy a fájdalom csillapodjon, a páciens szeretett volna futni, CrossFit edzésre járni, egyetemre menni és motorozni is.
Számomra ezek a célok csodálatosan hangoztak, és tökéletesen elérhetőnek tűntek.

Aztán összeszorult a szívem, amikor ezt látva meglepetten és erősen kétkedéssel nézett rám.

Korábban azt mondák neki, hogy ne menjen egyetemre, hanem maradjon közel az otthonához. Adja el a motorját, és használja fel a pénzt valami olyasmire, ami nem rontja az állapotát. Felejtse el a CrossFitet, mert túl intenzív, ezért fokozni fogja a fájdalmát.

Nem sűrűn teszem érzelmi kérdéssé az ilyesmit, de ez a hozzáállás elfogadhatatlan számomra.

Fizioterapeutaként az egyetlen feladatunk, hogy segítsük az embereket abban, hogy azt tehessék, amit csinálni akarnak.

Minden nap azért megyünk dolgozni, hogy hozzájáruljunk ahhoz, hogy az emberek meg tudják tenni a lehetetlent:

 • újra járni egy gerincsérülés után,
 • visszatérni a munkába egy agyvérzést követően,
 • ismét függetlenné válni egy katasztrofális egészségügyi vagy traumás esemény után.

Ha nem hiszel az emberek ellenállóképességében és erejében, ha nem hiszel abban, hogy jobban tudnak lenni, akkor könyörgöm, miért pont ebben a szakmában dolgozol?

Előttem egy fiatalember ül, egy tisztázatlan diagnózissal. Csak fáj neki. És egy kolléga a szakmámból azt mondta neki, hogy adja fel. Legyen óvatos. Hagyjon abba mindent, ami talán fokozza a fájdalmát.

Az ilyen jellegű megjegyzések a hivatásunk abszolút ellenpontjai.

Megértem a segítő szándékot, ahogy az igényt is arra, hogy megvédjük az embereket a további fájdalomtól. De a fájdalom nem így működik. A fájdalom egy szubjekív tapasztalat. Pontosan tudjuk, hogy azokat a dolgokat végezni, melyek boldoggá tesznek, segítenek a tünetek enyhülésében. És te ellopod ezeket ettől az embertől – megijeszted a betegeket azoktól a dolgoktól, melyektől jobban lehetnének. (Vagy legalább jobban érezhetnék magukat.)

Szeretném felhívni a figyelmed, hogy azok az emberek, akik nem mennek vissza hozzád, nem lettek mindig jobban.
Néha egyszerűen elmennek máshoz, mert többet akarnak a „ne fájjon” szintjénél – ők inkább normálisan szeretnének élni.

Én egyáltalán nem vagyok biztos abban, hogy tudok segíteni ennek az embernek a felépülésében – azt viszont garantálni tudom, hogy a tőlem telhető leginkább eloszlatom a betegeim alaptalan félelmeit, hogy mielőbb visszatérhessenek azokhoz dolgokhoz, amiket szeretnek.

Előre is köszönöm, hogy a jövőben te is megpróbálod abbahagyni az emberek ijesztgetését.
Sarah.

198 Shares

“Nyílt levél a pácienseim előző terapeutáihoz.” bejegyzéshez 48 hozzászólás

 1. Hát igen… nekem is mondták, hogy hagyjak abba mindent, többet ne emeljek 20 kg -nál nehezebbet, ne fussak stb… Kiszakadt L5-S1 em volt, ami pont amiatt gyógyult lassan (műtét nélkül), mert nem mozogtam, túlféltettem magam… Amikor másfél év után ezt meguntam, elhagytam minden gyógyszert és elkezdtem fokozatosan mozogni. Ma már vígan felemelem az 55 kg -os barátnőm, 5 – 6 km-t tudok futni, biciklizek, strandolok, és súlyzókkal is edzek. Persze ésszel.

  Válasz
  • Gratulálok, és köszönöm, hogy elmesélted, mert az ilyesmi sokaknak adhat hitet. Amit írsz, az “ésszel” fontos jelszó ezen a téren, de az ember kitapasztalja, hogy mit bír és mit nem. Üdv: m.

   Válasz
 2. Kedves Mate!
  Tehat azt mondja.
  Mindent csinaljuk amitt eddig is.
  Sport?
  Imadom
  Minden kardios gepet szerettek.
  Minden szulyzos hasizom gepet szinten.
  De egy eve csak henyelek nezegetem .Neha elmegyek bohockodom ugymond
  Es ezt utalom.
  Nem tudom mitt szabad mitt nem mar nem foglalkozom velle.
  Valahogy ugy erzem ha nem mozgom akkor faj.
  Ha mozgom ugy is faj.
  De jobb a kozerzetem ha mozgom .
  Es amikor csak tudom csinalom.
  En igy dontottem.
  Nem megyek orvoshoz minek faj faj
  Elmulik egyszer minden.
  Mind kett terdem recseg ropog nem erdekel…A gerincem szinten nagyon faj nem erdekel.
  Bele farad az ember ugy hogy elem az eletem az en receptem szerint.
  Biztos nem jo sott tudom hogy nem .
  De nem fogom engedni hogy terdprotezisom legyen amig mozogni tudok.
  Hatt enyi koszi hogy elolvasta
  Szep napot

  Válasz
  • Kedves Mariann!

   Köszönöm hogy megosztottad!
   Szerintem jól csinálja, hogy mozog, de lehet érdemes lenne keresni egy
   olyan terapeutát, akik segít ezeknek a fájdalmaknak az elmulasztásában.
   Vannak orvos kollégáink, akik szívesen megnézik…Jobb nem fájva mozogni, mint
   fájva. Tudom nem mindig megoldható ez, de ha egy esély van rá, egy próbát megér…

   Üdvözlettel:
   máté

   Válasz
 3. Kedves Máté!
  Engem is ijesztgetnek a műtéttel, a lebénulás lehetőségével, de én bízom a módszerben amit megtanultam, igaz lassú a folyamat néha elbizonytalanodom, 3 nyaki sérvem van ami eléggé nyomja a gerincvelőmet kezem nehezen mozog de remélem van reményem, a munkahelyemen 12 órát kell ülni erről mi a véleménye kedves Máté?Hosszú távon működhet ez vagy inkább nézzek másik pl 8órás munkát?
  Üdv:Tünde

  Válasz
  • Kedves Tünde!

   Ilyen esetben a kezelőorvosod véleményét kell kikérni, és vele egyeztetni, hogy kell-e műtét, vagy nem.
   Ha azt javasolja, hogy igen, akkor természetesen azonnal rá kell hallgatni, ha nem tartja a műtétet sürgősnek, akkor
   általában hasznos és hatékony segítség a gyógytorna. Az ülés korrekciója, a helyes ergonómia beállítása egy nagyon fontos pont.
   Nehéz kérdés ez az ülés téma, mert jót sosem tesz, de lehet minimalizálni a terhelést, amit okoz.

   üdv és jobbulást:
   m.

   Válasz
   • Kedves Máté!
    Köszönöm hogy válaszolt, azt mondta az idegsebész meg lehet próbálni az alternatív terápiát, sokat javultam azóta(4 hónap) de nem kevés munka van benne de még mindig messze vagyok a betegség előtti állapotomtól, csinálom a betanult autodekompressziós tornát, csak lassú a javulás, és aggódom hogy ez normális-e?Vagy ez ilyen súlyosabb esetben így szokott?Üdv:Tünde

    Válasz
   • Kedves Máté még lemaradt, hogy úgy érzem a nyaki sérv miatt a vállam nagyon be van állva azóta mivel sokáig nem mozgattam, és emiatt nem tudom emelni a karom erre mit tanácsol?Köszönöm

    Válasz
 4. Üdvözlet mindenkinek!

  Hàrom hònapig feküdtem a padlòn. Szò szerint. Gyògyulàsom lassù volt ès az elejèn fàjdalmas. Kèt èv utàn szűntek meg a fàjdalmaim. Az elejèn operàlni akartak, mondtàk kicsi az esèly, hogy jobb legyen. Előtte sportoltam rendszeresen 190 cm 95 kilòsan.
  Most 4 èvvel kèsőbb tümetmentes vagyok, de a gerintorna tovàbbra is folyamatos. Azt soha nem szabad elfelejteni, hogy a gerincsèrv utàn a szabàlyok betartàsa fontos-nem betarthatatlan!

  Kitartàs, jò doki, jò gyògytornàsz ès pici szerencse kell.

  Sok szerencsèt mindenkinek! Ès nagyon jò egèszsèget.

  Kiss Attila

  Válasz
  • Kedves Attila!

   Szuper, köszönöm, hogy megosztottad a történeted, és gratulálok a munkádhoz!

   Üdvözlettel:
   Máté

   Válasz
 5. Ez pontosan így van, nagyon is egyetértek. 2015- tol gerincfájdalmaim vannak a gerincsebész nyaki gerincsérvet állapított meg, és elkezdodott a kálváriám. Minden sporttól eltiltottak, mindenki csak ilyestgetett, állandóan a mutétet akarták rám kényszeríteni, mindenki csak kriplit csinált belolem, senki nem mutatta meg hogy mit hogyan, Mátétól sokat tanultam, azóta már tudom hogyan kell rendesen ésszel edzeni a fitnesszben, hogy mik azok a gerincgyilkos gyakorlatok, amik tonkre teszik a porcorongokat foleg a lumbális részeken, hogy hogyan kell normálisan menni, és stb….azóta megtaláltam a saját utamat, orulok, hogy a józan eszemre halgattam, 3 évembe tellett, de megérte.

  Válasz
  • Kedves Anna!
   Köszönöm a visszajelzést! Mindig óvatos dolog nyaki gerincproblémával edzeni, de szerencsére nem megoldhatatlan.
   Gratulálok az eredményhez és a kitartó munkához!
   Üdvözlettel:
   Máté

   Válasz
 6. Kedves Mindenki!
  Engem az ágyéki gerincsérvemmel műteni akart egy híres gerincsebész, és azt mondta, hogy azonnal hagyjam abba az aikidot, nem szabad esnem, pedig ott egyfolytában esünk. Azt is mondta, hogy a műtét után ugyanúgy, ugyanazt az ülőmunkát folytathatom, amit eddig. Arról szó sem esett, hogy éppen ez okozta a sérvet. Egy vizit 15000Ft volt. A gyógytornászom (hála neki) mondta, nézzem Bene Mátét a YouTube-on. Hamar rákerestem, aztán megvettem a DVD-t és 3 honap után tünetmentes lettem. Ülő munkát végzek – térdeplős széken, napi 30 km-t biciklizek fájdalom nélkül és heti kétszer aikidozom, költöztetem a barátaimat, ha kell. Megtanultam derék-barát módra élni, ami egyáltalán nem nehéz. Sőt! Minden tekintetben sokkal egészségesebben élek. Igy vált áldássá a gerincsérvem. Ennek már közel két éve! Szerintem én egy sikersztori vagyok 😊!
  Nagyon köszönöm neked ezt, Máté!

  Válasz
  • Kedves István!

   Szuper! Nagyon az vagy, és köszönöm a visszajelzést! Az ilyenekből nyerünk új energiát a káoszos hétköznapokban.
   Természetesen senkit nem biztatunk arra, hogy ne vegye figyelembe az orvosainak a tanácsát, de ahogy több autószerelő többet lát, úgy egy gerincsérv esetén még inkább
   célszerű azt a dokit megtalálni, akinek a véleményével az ember azonosulni tud. Gratulálok és további jó edzést, és egészséget! m.

   Válasz
 7. Kedves Máté!

  Derékfájdalommal fordultam a reumatológushoz, mert 1 éven keresztül nem tudtam vele mit kezdeni.
  Gyógymasszőrként, gyakorló jógázóként már magamra voltam dühös, hogy nem tudok lassan fájdalom nélkül élni.
  A reumatológus azt mondta, annak ellenére, hogy igen alaposan kivizsgált (L5-SI között szűkület, SI 6mm elcsúszott, 42 éves koromra megtudtam, hogy két oldalú csípőficamom van, annak ellenére, hogy kisgyermek koromban ezt többször is kizárták) -, hogy hagyjak fel minden eddigi munkámmal és kíméljem magamat.
  Rájöttem, hogy váltanom kell, de nem a munkám és a hobbim, hanem egy másik jógatanár, valamint alternatív gyógymódok (kiropraktika) bevetésével a doktornő által felírt gyógytorna-gyógyfürdő-tens kezelés mellett.
  Mára már tünet mentes vagyok, és bizony a tartásommal volt a probléma.
  Tényleg lehet fájdalom nélkül élni és nem feladni az álmainkat, céljainkat, csak meg kell találni a nekünk megfelelő terápiát és SZAKEMBERT!!!! Mindenkinek jó egészséget és fájdalommentes napokat!

  Válasz
  • Kedves Mónika!
   Köszönöm, hogy leírtad! Mindenki számára tanulságos vélemény!
   Üdvözlettel:
   máté

   Válasz
 8. Ágyéki gerincsérvem van és edzőterembe járok! Nem azért, mert felelőtlen lennék, hanem mert törődöm a “betegségemmel”, magammal! 5 évvel ezelőtt kezdődtek a problémáim, amikor is egy napon minden előjel nélkül akkora fájdalom hasított a derekamba, hogy nem tudtam mozogni! Ez így is maradt kb. egy hónapig. Ezután orvosok, gyógyszerek, injekciók, de semmi változás! Amikor javult a helyzet, kijöttem angliába. Itt is megtörtént, hogy úgy becsípődött a derakam, hogy 2 hétig ismét mozdulatlanság! Itt sem voltam kisegítve az orvosokkal! Elküldtek fizioterápiára, ami annyiból állt, hogy 2 hetente meg kellett jelennem a kórházban, ahol minden alkalommal mutattak valamilyen tornagyakorlatot, hogy csináljam azt és jó lesz! Nem lett jó! Sőt! Rosszabb lett! Közben a tanácsokat megfogadva kíméltem magam! Semmi fölösleges mozgás, sok pihenés! Az eredménye kilókban is látható volt! Amikor egy kirándulás képeit visszanézve szembesültem vele, elkezdtem kutatni a neten, hogy vajon mennyire igaz az, amit addig hallottam, hogy innentől kezdve, ha nem akarok műtétet, akor az életemet így kell éljem! Így találtam rá Máté videóira a youtubeon! Először is megértettem, hogy pontosan mi is ez, hogyan alakult ki, milyen hibákat követtem el. Aztán elkezdtem kijavítani az addigi hibáimat. Pl. hogy nem mozogtam! Visszatértem a kondi terembe, ahol kb. 2 hónap alatt kitapasztaltam, hogy mik azok a gyakorlatok, amiket kerülni kell, melyek azok, amik közömbösek a derekamra és végül, hogy melyek vannak rá jótékony hatással! Már több, mint egy éve, hogy visszatértem az edzőterembe a vasak közé, és lássatok csodát, javul a derekam! Nem mondom, hogy már tökéletes, de a terem előtti időhöz viszonyítva mérföldekkel jobb! Tönkre sem egy év alatt tettem, így a gyógyulását sem várom egyik napról a másikra! De az, hogy az elmúlt egy évben már képes voltam egy 25 km-es hegyi túrát gond nélkül végig csinálni, szerintem hihetetlen jó eredmény a mindennapos fájdalom és rettegéshez képest, amiben előtte éltem! Az ezzel járó depresszióról meg inkább nem is beszélek! De a lényeg, amit az egészből ki akartam hozni, hogy MOZOGJATOK! Elkeseredni, belebetegedni a tudatba, hogy nem élhetsz teljes életet, nem járható út! Meg kell találni, hogy mi az amivel javíthatsz a helyzeteden!
  Máténak meg köszönet a videókért! Tényleg nagyon hasznosak és sokat segítenek!

  Válasz
  • Lajos!
   Gratulálok! A példád annyira jó mindenkinek! Betartottad a szabályokat, de bíztál a testedben, és elkezdted csinálni, ami jól esett!
   Köszönöm a visszajelzést mindenki nevében!

   Üdvözlettel:
   Máté

   Válasz
  • Sziasztok!

   Azért “szúrom” be ide Lajos írása után a soraim, mert megerősíteni szeretném a kiemelt MOZOGJATOK felszólítását, inspirációját! Fiatalon karatés kondícióval emeltem rosszul, amikor a derekam “szétcsúszott”. Addig nem ismert szinte mozdulatlanság következett 1 hétre. Gyorsan regenerálódtam de attól kezdve minden évben többször fájdalmas volt a mozgás és 1-2 hét fekvés pihenés is összejött. Nagyon sokat tanultam a testemről közben, mi jó, mi nem. Mind gondolkodásban, mind tettekben. A kezdeti sérülés után kb. 20 évvel később újra elmentem karatézni, igaz félve, hogyan fogom bírni. Első alkalommal nagyon elfáradt a derekam, de utána minden alkalommal egyre kevésbé. Éppen 50 éves lettem. Jelenleg már nem gond fej magasságába emelnem a lábam, amit korábban vízszintesig nem tudtam. És szinte nincs bennem félelem, hogy mit és mennyire mozoghatok, csak az emléke, hogy volt ilyen is. A lényeg: MOZOGNI valamit. Kinek mi a kedvence. Figyelni a testünket, hogyan is működik, mert mindenkié más, nincs azonos recept, csak hasonlók. Figyelni kell az étkezésre is, mert a “ropogós” ízületek jelezhetnek táplálkozási rossz szokást /pl. lerakódást az ízületekbe…/. És ésszel mindent, mértékkel, odafigyeléssel, az időt rászánni… a sietség ellenség…stb. Gratulálok a sikerekhez, hogy nem adjátok fel, mert a gyógyulás mindenkinek saját kezében van, nem szabad másra várni, hogy meggyógyítson. A legjobb gyógyítók azok, akik magukon megtanulták, hogyan csinálják és azt másoknak is át tudják adni, mint itt Máté is, nagyon profi szintre fejlesztve. Nem lehet eléggé megköszönni, amit teszel Máté a “mozgáskorlátozottakért”. Jó egészséget kívánok mindenkinek! 🙂

   Válasz
 9. Nekem a hati gerinccsigolyak fajnak ha megnyomom, es ha lehajlok is rettenetesen faj. Nincs gyoki nyomas allitolag. De ejjel nappal faj, mintha az osszes ideg gerincvelő fajna ey ég. Es fazom is. Nagyon szenvedek.

  Válasz
  • Kedves Edit!
   Ilyen specifikus kérdésekben a neten keresztül sajnos nem tudok segíteni.Kérem keress egy reumatológus szakembert, aki pontos diagnózist tud adni a
   problémádra, utána már könnyebb tanácsot adni.
   Üdvözlettel és jobbulás kívánva: máté

   Válasz
 10. Draga Mate! Koszi a gyors valaszt. Reumatologian voltam. A kezelesek semmit s segitettek. Sulyfurdo masszazs gerinctorna magnesagy interferecia tappancsok egy sem. Most deneveragyra kaptam 15 kezelest. Most 6 utan nem erzek javulast. Tavaly Adt csinaltam, Schwartz Edit dr nővel. Itt Miskolcon. A dereki nem faj, ott is van kis serv. Nyakon is van az is csak akkor ha a hatam, egyutt. A nyakam csak akkor. A haton kicsi kifozis van a hatosnal kis serv. Az faj ilyen rettenetesen? Nem tudom.

  Válasz
 11. Tavaly volt hati nyaki derek mr ct . A reumatologus nem tudott mit kezdeni velem irt kslciumot d vutymint. Nincs csontritkulasom se. Izotopos is jo volt. Labir nem mutat gyulladast, bar az mr azt irja h gyulladas utani allapot. Schwartz drnő szerint steril gyulladas is letezik. Holnap megyej neurologiara. Voltam mar pszichologian is de normalis vagyok. Az ADT- t csinalom itthon. Ahogy irtam a nyakam se faj. Csak ha elkezd fajni es egni a hatam. Tanacstalan vagyok nagyon. Koszi a valaszod drága vagy.

  Válasz
 12. Kedves Máté! Én évek óta nyaki porckorongsérvvel küzdök..hol rosszabb hol jobb..viszont mind 2 vállizületem is romokban sajnos és korábban fallabdáztam is amit imádtam de utána fájt a nyakam, fájt a vállam. Mostabában gondolkoztam h.szívesen mnnék ujra falladbázni! Nem tudom mit tegyek!? Ha rendszeresen járnék enyhülnek a fájdalmak vagy inkább kezdjek más fajta mozgást!? Köszönöm! Üdv: Rita

  Válasz
  • Kedves Rita!
   Sajnos itt a fallabda nem biztos, hogy az első jó választás. A nyaki sérv és a vállízület túlterhelése elválaszthatatlan egymástól, mert mindkettőt ugyanaz a statikai
   túlterhelés okozza. ( ez hozza sérvet, rotátor köpeny, biceps és supraspinatus ín sérüléseket) Javítsd ki előbb mindkettőt, és utána lehet biztonsággal fallabdázni. Erre az NMPT vállas – nyakas sorozatai tudnak jó segítséget nyújtani. Ezzel felszabadítod a rendszert, és utána lehet terhelni. Üdv: m.

   Válasz
 13. Mennyire ismerős! Volt motorversenyzői múlttal,majd csak motorozás a nagyvilágban hobbyból ágyéki porckorongsérvvel, igenis segített sok mindenen. És mi történt azután,hogy abba hagytam a sportot? Mindenhol fáj, pedig matracot cseréltem,anatómiai párnán alszom,ja és fájdalomcsillapítós tapaszon élek most. Készülök MR vizsgálatra feltérképezzem hogy is áll az ágyéki része gerincemnek…Aztán teszek ellene,mert fájdalommal élni nem jó.. Egy motoros hölgy. Eliz

  Válasz
  • Mennyire vagány ez a motoros hölgy jelige !:)
   A “tevést” nyugodtan kezdd el az MRI előtt. ( ha érdekel a miértje, nézd meg Földi Gyula kollégánk videóját az MR-ről. )

   Üdvözlettel és balesetmentes közelekedést kívánva:
   m.

   Válasz
 14. Kedves Máté!
  Elég régóta nézem videóit. Ahol én élek ide is kellene egy ilyen ember, mint Ön. Sajnos a tapasztalatom, az, hogy hiába jó nevű egy orvos, valahol megrekedtek és még mindig ott tartanak, hogy fekvés, nem mozgás.
  Szeretném megkérni, hogy a porkorong sérv mellett térjen ki a Spondylolisthesis témájára is.
  Nekem sajnos “minden van”
  CIII/IV, CVI/CVII centralis herniatio, CV-VI protrusio,
  L. III,IV, V, hernia valamint L.V-SI között 7 mm-es csúszást, ívszakadással igazoltak.
  Ezek ellenére szeretnék aktív életet élni, amennyire lehet élek is 😀 Csak nehéz olyan szakembert találni, aki el is vállal 🙁 Jelenleg gyógytornára járok (pilates jellegű), de ez a mozgás nem az én stílusom, de muszáj, és úgy veszem észre bizony sokat használ.
  Spondylolisthesis ről, sajnos csak angol oldalakon, videókból tudok tájékozódni és úgy veszem észre, hogy az orvosok sem tudnak érdemben beszélni róla, legalábbis akik engem kezeltek. Ezért szívesen venném az ilyen jellegű videóit is.
  Félve írom le, mert egy jó nevű térddokinak amikor mondtam hogy én kettlebellezek, kiakadt és megkérdezte: MI maga cirkuszi majom,? Nem, de imádom nő létemre ezt a sportot, amit sajnos évek óta nem gyakorolhatok, mert egyedül nem merem felvállalni, és nincs olyan személyi edző városunkban aki elvállalna. de, ugyan ez igaz a TRX-re vagy akár a jógára. A sérv még nem akadály, de ahogy meghallják, hogy csigolyacsúszás… 🙁 Ezért kérném, hogy térjen ki erre a témára is. Bocsánat, lehet nem ide való, de láttam sok embernek válaszolt előttem.

  Üdvözlettel: Horváth Ilona, (50 éves)

  Válasz
 15. 20 hetes kismama vagyok, másfél éve van gerincsérvem (L4 és 5). Múlt héten felkerestem egy autodekompressziós terapeutát Debrecenben. Ő 3 gyakorlatot javasolt számomra: négykézláb asszimetrikus nyújtózást, a jógahídra épülő és a “lexikonos” gyakorlatot. Ezek már ilyen rövid idő után is javulást hoztak, a fájdalmaim elviselhetőbbek lettek. 🙂 Ezúton is köszönöm! A kérdésem az lenne, hogy a nyújtó ill. a jógahidas gyakorlat nem árthatnak a babának? Volt már a praxisodban kismama? Ha igen, milyen más gyakorlatokat javasoltál neki? Előre is köszönöm a választ. Üdv. Magdi

  Válasz
  • Kedves Magdi!

   Ezt a kérdést érdemes a Téged kezelő ADT-vel kell megvitatni. Természetesen sok volt, de én férfiként mégsem szívesen foglalkozom kismamákkal, mert míg minden más degenerációban lehet saját tapasztalatom – sokban sajnos/szerencsére van is 🙂 – addig a kismama dolog egy egészen más világ. Mariann nagyon jó, MSC-t végzett szakember, gyerkőcökkel, sok személyes tapasztalattal, így én azt gondolom, hogy amit mondd, azt nyugodtan komolyan veheted – és meggyőződésem, hogy a kismamás témákban erősebb, mint én vagyok.

   Üdvözlettel és a legjobbakat az utánpótláshoz!:)
   m.

   Válasz
 16. Kedves Máté
  2017 novenberében az L5-ös nél kiszakadt gerincsérvet állapítottak meg műtétet javasoltak,azt modták kerüljem a hajolást,emelést és ne végezzek fizikai munkát.Gondolkodási időt adtak és nem műtettem meg magam.Inkáb felkerestem Kalocsán Anettet aki mutatott néhány autodekompressziós gyakorlatot amit minden nap végzek.Eljutottam odáig,hogy a bal lábba sugárzó fájdalom és a jobb lábfej zsibbadása megszünt.Minden nap dolgozgatok egy kicsit de amikor elfárad a derekam a lábujjaim zsibognak.A kérdésem az lenne mennyi idő még a további javulás?Igaz az L4-NÉL is sérvet állapítottak meg ami szintén a bal oldalon ériti az ideggyököt.

  Válasz
  • Kedves Róbert!

   Jól járt Anettel, maximálisan bízhat benne. A kiszakadt sérv legtöbbször felszívódik ami nagyfokú tünetenyhüléssel járhat, viszont az az instabilitás ami miatt kiakalult nem gyorsan oldódik meg. Teljeskörű kezelés kell az ADT tornával kezdve az egyenetlen talajon járáson át a megfelelő mennyiségű alváson keresztül a tartáshibák rendezéséig. Ezekkel egészítse ki az ADT-t, ezek tudják a legjobb eséllyel gyorsítani az eredményt. Pontos időtartamot sajnos senkin nem tud jósolni.

   Üdvözlettel:
   máté

   Válasz
 17. Hahh, nekem is lenne mit mondanom ex-doktoraimnak, több évtizedre visszamenőleg… Némelyikükre rá kellett volna borítanom azt asztalt, csak sajna túl jól nevelt és tekintélytisztelő voltam!… Azt a gyógyszer mennyiséget, fizikoterápiát, műtétet, kencefencét, tornából felmentést, injekciót, amit kipróbáltak rajtam… – csoda, hogy túléltem! Aztán saját kézbe vettem a dolgokat! 😉 

  Válasz
  • Nagyon ritkán írok bárhova kommentet, de ide pár mondatot szívesen.
   Én elsősorban ezeket tanultam meg az elmúlt hetekben Mátétól:
   – a mozgást érdemes mindig magunkra szabni (pl. jóga)
   – a mozgástartomány-növelés célzottan hasznos; “csakúgyból”, mert látványosabb, káros lehet és fölösleges
   – a lényeg, hogy ÉLVEZZE az ember, amit csinál! (ez egyébként lelki szempontból is sokat jelent, nagyban támogatja a motivációt, hozzáállást). Mikor ez tudatosult, hirtelen, “érdekes módon” azonnal rájöttem, mi az a mozgásforma, amit lelkesen csinálok rendszeresen is (egyfajta saját “fejlesztésű” szabad tánc).

   Megvásároltam mind a nyaki, mind az ágyéki porckorong tréninget, és nagyon tetszik, hogy valóban sallangok nélkül, egyszerű(nek tűnő) gyakorlatokkal segít korrigálni sok év alatt “kifejlesztett” hibás mintákat.
   Kimondottan ne-csináljon-semmit hozzáállásba én nem futottam bele, túlzott óvatosságra intésbe igen. Nem feltétlenül a legjobb a kímélés – az “ésszel végezd” rendben van.
   Mióta tájékozódni kezdtem Máté videóiból és írásaiból, már egyáltalán nem érzem szükségét orvoshoz menni (pár éve voltam, és ott valószínűsítették, hogy a nyakam lehet ludas), helyette NMPT instruktort kerestem meg. És állítólagos csontkovácshoz sem járok többet!
   Elfogadtam, hogy a javuláshoz is idő kell, ahogy a probléma sem napok alatt alakult ki.
   Ha időnként lefelé kanyarodna a lelkesedésem, 1-2 anyag újranézésével / -olvasásával feltuningolom. 🙂

   És ami nekem a legfontosabb: a tutit leginkább a SAJÁT TESTEM fogja megmondani! Érdemes az ADT gyakorlatokon felül végzett mozgásfajtákkal kísérletezni, próbálgatni (ésszel!), és ha hallgatok a testérzeteimre, nagyot nem foghatok mellé!

   Hálás köszönet a sok segítségért és motivációért!

   Válasz
   • Kedves Katalin!

    Nagyon köszönöm a kommentet és a visszajelzést!
    Az orvoslátogatás kerülésén kívül – ez mindenkinek első körben javaslom – nagyon köszönöm a biztatást a többiek számára is!
    Amit írsz, szerintem példaértékü lehet mindenkinek, aki mozogni szeretne!

    Üdvözlettel:
    m.

    Válasz
 18. Szia Anikó vagyok 38 éves.Tavaly november körül egy lehajolásnál szúró fájdalmat éreztem a gerincem közepén.Nem csináltam ügyet belőle.Vettem be izomlazítót és fájdalomcsillapítót.El voltam igy kb.1 hónapig.Aztán éreztem hogy ha megpihenek vagy ha kiszálok az autóból elkapja a görcs a lábamat.Január közepén már nem bírtam a szűnni nem akaró fájdalmat.Elmentem sürgösségire és kórházba utaltak.12 napon keresztül infúziók gyógyszerek és injekciók hada várt rám.Eredménytelenül.Az MRI vizsgálat kimutatta az extra nagy gerincsérvet.Az orvosom mondta hogy ez operáció de míg én járni tudok és össze nem csinálom magam addig nem műtenek meg.Jövő héten egy specialistához megyek Újvárba.Én nem szeretném megvárni míg magatehetetlen leszek.6évig futottam ami nagyon hiányzik és van 3 gyermekem.Leülni normálisan kinyújtott lábakkal nem tudok.Lehajolni csak a térdemig vagyok képes.Nagyon szeretnék továbbra is futni sportolni csak nem merek és már lassan mindentől félek hogy elég csak egy rossz mozdulat.Kérlek segíts mi legyen az első lépés.Köszönöm.Anikó Szlovákiából

  Válasz
 19. Kedves Máté! Eltelt már pár év, mióta fenn voltam nálad Pesten. Akkoriban sírva másztam le négykézláb az ágyról ha ki kellett mennem. Amióta az általad mutatott tornát végzem, sokkal jobb az állapotom. De… Sokáig nem így volt. A torna mellett komplett életmódot kellett váltanom, munkahelyet is, ami nem volt egyszerű. Viszont eljutottam oda, hogy 30-40 km-es túrákat nyomok a bükk – hegységben, úszok, teniszezek, röplabdázok. Szóval műtét nélkül is sok kitartással javítható az állapot. Fizioterápiás Kezelésekre egyaránt járok, a szintentartás miatt és mert jól esik. 🙂 Annak idején azt felelted nekem arra a kérdésemre, hogy mikor találkozunk megint, hogy, akkor akarsz felőlem hallani, ha azt írom hogy köszönöm szépen, meggyógyultam. Igaz hogy nem lettem meg 100%, de azért köszönöm szépen, meggyógyultam. Ami maradt az még belefér! Ha bármikor lehet hozzád csatlakozni munkában, hogy tudjak segíteni a sorstársaimnak, állok elébe. Baráti üdvözlettel : Schneider István.

  Válasz
 20. Kislányom 15 éves, porckorong-kitülemkedése van, időközönként alig tud menni úgy begyullad vagy becsipődik..? Napi szinten csináljuk a téged képviselő gyógytornász által megadott feladatokat, mégis előjönnek a problémák. Nem egyértelmű a gyógytornásznak sem a lányom problémája, mert a fellépő fájdalom nem mindig a vártnak megfelelően reagál a gyógy-feladatokra. 15 évesen így nagyon nehéz, lányom is szeretne mozogni, sőt néha annak is örülne ha visszatérő panaszok nélkül tudna élni.Mi a véleményed Máté, van erre lehetőség, tud valaki olyan terápiát ami hosszú távon tünetmentessé tehetné ezt az állapotot. Az a nagy probléma, hogy többnyire nem tudja az ember, hogy kihez forduljon… Erika

  Válasz
  • Kedves Erika!

   Megoldás hiszek benne, hogy közel mindenre van, viszont nem értem, hogy ha ilyesmit keresel, akkor miért nem neki vagy nekem írsz, és mi a pontos célod a leveleddel. Kérlek ezt tisztázd!
   Üdvözlettel és jobbulást kívánok a kislánynak!

   Máté

   Válasz
 21. Szia Köszönöm a tanfolyamot amit küldtél.Sokat segített Arra gondoltam vennem kéne egy denevér padot Gerincsérvem van és fájnak a lábaim.Ez a gerincfelvétel A lumbalis lordosis szabályos.A praesacralis rés jelentősen beszűkűlt. Az 5.porckorongban keskeny vaacum fenomen látható. Az 1.5.csigolya 3mm-rel dorsal felé csúszott. A csigolyák peremszélein osteophyta látható Kezelésre jártam de nem ért semmit Most sokat tornázom . Már fogynom is sikerült 6 kg-ot Fizikai munkás vagyok a Bosch-ba dolgozom és a fájdalomtól majdnem sírva járok haza Nem szeretnék munkahelyet váltani A fejembe vettem a Te segítségeddel hogy meg fogok gyógyulni Kérlek írd meg a pad jó ötlet -e KÖSZÖNETTEL Zsuzsa

  Válasz
  • Kedves Zsuzsa!

   Valamilyen szinten segítség, de a passzív utak sosem tudják azt, amit az aktívak.
   A leírás alapján inkább az autodekompressziós gyakorlataink megtanulását javaslom, hogy az az L5-ös csigolya újra el tudjon indulni a neki megillető korrekt helyzet felé.

   Üdvözlettel és jobbulás kívánva:
   m.

   Válasz
 22. Kedves Máté!

  Lassan egy éve kezdődtek a zsibbadásos tünetek, a bal csuklóm kezdett enyhén zsibbadni esténként. Elmentem a házi orvoshoz, aki megvizsgált, megnyomogatott és talált egy fájó pontot a mellkasomon. Bordaközi ideggyulladást diagnosztizált, felírt egy gyulladáscsökkentő gyógyszert és kenőcsöt. A kúra leteltével elmúltak a tüneteim. Néhány hónap elteltével újra megismétlődött az eset. Ugyanaz a diagnózis, ugyanaz a kúra, ugyanúgy elmúltak a tünetek. Az idén májusban már nem „gyógyított meg” a szokásos kezelés. A zsibbadásos tünetek nem múltak el, hanem napszaktól, testhelyzettől függetlenül bármikor tudott zsibbadni, bármelyik végtagom, a vállamtól a talpam közepéig, külön-külön és együtt is. Ekkor a háziorvos elküldött a reumatológiára. Készültek röntgen felvételek, vérkép, ami mindere kiterjed (pajzsmirigy és tumormarker is). Sehol semmilyen eltérés. A reumatológus azzal küldött el a neurológiára, hogy nem lát más problémát , talán csak hogy túl egyenes a nyakam, és Ő nem ismer ilyen reumatológiai betegséget, ami ezeket a tüneteket okozza, hogy minden hol tudok zsibbadni. A neurológus megvizsgált, elküldött ENG vizsgálatra. Minden érték normális, nem talált okot, ami a zsibbadást okozza, szerinte valami kívülről irritálhatja az ideget és visszaküldött a reumatológiára. A reumatológus más „ötlete” nem lévén, beutalót adott MR vizsgálatra.
  Az MR vizsgálat eredménye szerint:
  “Nyaki gerinc MR: C.lordosis jelzett mértékű kyphosisiba fordult át. A corpusok magassága és a zárólemezek megtartottak, a peremszéleken kóros nem mutatkozik. A discusok magassága és a jeladás megtartott, peremszéleket meghaladó discus előboltosulás nem mutatkozik. A csontos canalis spinalis normális tágasságú, a myelon vastagsága és jeladása megtartott. A craniocervialis átmenet stabil.
  Lumbalis gerinc MR: A lumbalis lordosis megtartott. A corpusok magassága és a zárólemezek szabályosak. A peremszéleken kóros nem mutatkozik. Az L.V. discus minimális degeneratív jelvesztést mutat a T2 súlyozott méréseken, bal oldalon csatornában jelzett mértékű széles alapú előboltosulás látszik, gyöki compressio nem mutatkozik. Egyebütt a discusok magassága és jeladása megtartott. A foramenek valamint a kilépő gyökök mindenütt szabadok. A csontos canalis spinalis normális tágasságú, a cornus medullaris az L.I. csigolya szintjében ábrázolódik. A kisizűletek szabályosak.
  Vélemény: Minimális tartási rendellenesség a C. gerincen. Discus hernia, illetve gyöki compressio nem azonosítható.
  Protrusio disci L.V. I.s. , gyöki compressio azonban nem mutatkozik.”

  Nem nyugodtam meg, mert a zsibbadás folyamatosan jelentkezett. A reumatológushoz már nem mentem vissza, hiszen az MR volt az utolsó ötlete.
  Ekkor mentem el egy maunálterapeutához, aki orvos végzettségű és a saját sérve okán ismerkedett meg a manuálterápiával. Az első kezelésen az mondta idegbecsípődés okozhatja a zsibbadást a nyakamban, a mi a sok éves ülő munka eredménye. Kezelés után úgy engedett el, hogyha mégis jelentkeznének a tünetek, menjek vissza hozzá. Megnyugodtam és reménykedtem, hogy a kezelés után elfelejthetem az álmatlan éjszakákat a „rejtélyes” problémám miatt. Azonban a zsibbadás nem múlt el a kezelés után, amit az előírt otthoni tornával is kiegészítettem. Visszamentem hozzá, minden alkalommal újabb tünettel egészült ki a zsibbadás. A harmadik alkalommal mikor már az enyhe derékfájás is jelentkezett és enyhe szédelgést is éreztem, azt mondta, hogy lehetséges hogy mégis van sérvem, bár nem látszik az MR-en. A kezelés után a szédüléses érzés elmúlt. Egy-két napja azonban visszatért a tompaság, enyhe fejfájás és a tarkómon érzett nyomás kíséretében, valamit a derékfájás is. Fekvő helyzetben, jobb oldalra fordított fejjel a szédülés is, ájulásérzéssel együtt jelentkezett alkalomszerűen. Ez lelkileg is megvisel, mert minden újabb tünet megjelenése megijeszt, és úgy érzem nem tudok semmit tenni, hogy enyhítsem ezeket. Napi szinten sétálok, végzem az előírt tornákat és viszonylag rendszeresen kerékpározok. Nem tudom, hogy jó úton járok-e a manuálterápiás kezeléssel, hiszen úgy tűnik, hogy inkább rosszabb lesz, mint jobb. Legyek türelmes, hiszen a sok éves ülőmunka romboló hatását, időbe tart helyrehozni, vagy induljak el más irányba?

  Előre is köszönöm: Etelka

  Válasz
  • Kedves Etelka!

   Köszönöm a bizalmát, de sajnos túlmutat a kompetenciámon ebben a kérdésben tanácsot adni.
   Hasonló esetben biztosan megkeresnék egy másik neurológust – azt gondolom, hogy kicsi az esélye, hogy egy több területre kiterjedő zsibbadást egy ilyen “tiszta” MRI kép mellett egyedül nyaki gerinc probléma okozna.
   Egy pontos diagnózisra lenne szükség, első körben addig lenne érdemes menni, amíg aki ok ki nem derül, és akkor lehet elindulni a megoldás felé. Remélem mielőbb sikerül megtalálni a tünetei okát, és mielőbbi jobbulást kívánok!
   Üdvözlettel:
   Máté

   Válasz

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .