Szegmentális instabilitás 1. – “nincs porckorongsérvem, de mégis pont úgy fáj – ráadásul senki nem hiszi el… Miért?”

“Már kislánykoromban is gyakran fájt a derekam. Az iskolai ünnepélyeken le kellett ülnöm, állni mindig is nehéz volt.  Pár éve rendszeresen becsípődik a derekam, ilyenkor pár napig nem tudok egyáltalán mozogni. A derekam iszonyatosan tud fájni, bemerevedik, elfárad. Néha a reggeleim is szörnyűek, be kell mozgatni. Torna közben jobban fájt, főleg amikor homorítani kellett, ezért azt egy idő után abbahagytam. A helyzet egyre rosszabb. Biztos voltam benne, hogy sérvem van, de amikor elkészült az MRI, nem volt rajta semmi, csak egy kiegyeneseett lordózis. Konkrétan elzavartak a rendelőből, és finoman éreztették velem, hogy hipochonder vagyok…

 

Ismerős a fenti történet?

 • Ha nincs gerincsérved, de mégis pont úgy fáj, mintha lenne, akkor ez a cikk rólad szól. Megtudhatod belőle, hogy vélhetően honnan származnak a rejtélyes tüneteid?
 • Érdekes lehet számodra, ha gyakran vannak “lumbágós becsípődéseid” vagy fáj, ha sokat kell állni, járni.
 • És persze olvasd el akkor is, ha porckorongsérved van, mert akinek sérve van, arra is közel  100%-ban vonatkoznak a cikkben elhangzottak!
lordózis
a helyes lordózis

Hogy megértsük a problémát, picit nézzük át, hogyan működik az egészséges gerinc:


 • Az ember dereka természetes állapotban homorú. Ezt a homorulatot lordózisnak nevezzük, és ha ez a görbület fennáll, akkor a csigolyák között elhelyezkedő, és azokat egymástól távolt tartó porckorongok természetes terhelést kapnak.
 • A porckorongokra jellemző, hogy némiképp szivacsként is működnek: ha terhelést kapnak, akkor elkezdenek vizet veszíteni, míg alváskor – jellemzően vízszintesben elhelyezkedve – vizet és tápanyagot szívnak magukba.
 • Ha úgy élnénk, mint egy rendes ősember – természetes körülmények között, és sokat járnánk egyenetlen talajon – akkor az előbb említett lordózis nevű homorulat végig meglenne a derekunban, így a porckorongjaink nappal veszítenének némi vizet, és éjjel újratöltenének.
 • Ez a tendencia az, amiben a porckorongok jól érzik magukat, és sok bajuk nem történik késő idős korunkig.


A probléma az, hogy mi már nem így élünk.

Hat évesen leülünk az iskolában, és onnantól napi sok órát ülve töltünk. Később jön az iroda, az autó, a sorozatok, a nagyon fontos kiskutyás/macskás videók a facebookon – és észrevétlenül az ülés válik a legjellemzőbb test és élethelyzetünkké.

görnyedés
görnyedés

Az az ülés, ami nekünk nagyon kényelmes, de a porckorongok lassú halálát jelenti.

Azt, hogy az ülés hogyan okoz sérvet, azt már minden porckorong.hu-s nagyon alaposan ismeri. ( ha nemm az óriási hiba, ebben az esetben villámgyorsan regisztrálj az ingyenes videótanfolyamra, vagy olvasd el a sérv kialakulásáról szóló bejegyzést a tudástárban!)

Te láttad már, hogy

Megújult a Gyógyítsd meg az
ágyéki porckorongsérved oktatócsomag?

Ez A TELJES MEGOLDÁSRENDSZERÜNK ÁGYÉKI (DERÉKTÁJI) PORCKORONGSÉRVESEKNEK

Most ismerjük meg egy picit más mechanizmusát az ülés káros hatásainak:

 • Ha ülünk, ezt jellemzően nem “cövekegyenesen” tesszük, hanem általában a képen látható módon, pofátlanul összegörnyedve.
 • Ez jó nekünk, mert az állással és az aktív tevékenységekkel ellentétben az izmainknak nem kell dolgoznia, viszont rossz a gerinc lágyrészeinek – pl. porckorongok – , mert azok veszik át a terhelést az izomzatról. Konkrétan lógunk a gerincet stabilizáló szalagjainkon, és a lényegesen előre került fej pedig olyan terhelést gyakorol egész nap a legalsó S1-es porckorongra, mintha egy 15 kilós súlyt nyújtott kézzel előre kitartanánk.( a fej 7 kg,  a felsőtest súlya szintén jelentős, ezt kell felszorozni az erőkar hosszával, ami nem kevés – ezt küldjük rá a legalsó porckorongjainkra…)
 • Ez a plusszsúly nehezedik görnyedéskor a porckorongra, ami mint már tudjuk ha pluszterhelést kap, akkor elkezd magából vizet kitolni.
porckorongdegeneráció
porckorongterhelés

 

Az évek során folyamatosan vizet veszítve a porckorong szép lassan elkezd lelapulni, ami a gerinc túlbiztosítottsága miatt egy jó ideig – gyakran húsz – harminc évig – konkrétan semmi gondot nem okoz. Aztán persze a rossz cselekedeteink szép lassan elkezdik elnyerni méltó büntetésüket, és elkezdenek jönni a menetrendszerű tünetek.


Nézzük meg,hogyan:

 • A csigolyák hátul egy pici ízülettel találkoznak egymással   – ezt amúgy tényleg kisízületnek nevezik.:)
 • Ha a porckorong víztartalma megfelelő, és kellően magas, akkor ezek az ízfelszínek kellő távolságban vannak egymástól, mert a porckorong távtartóként működik.
 • Ha a porckorong lelapul, akkor az ízületi felszínek elkezdenek “összecsúszni”, ami már komoly gondokat okoz.

 

Ezek a  gondok a következők:

 

1. Irritáció:

Az ízületi felsíneit egy kis tok borítja be. Távol áll tőlem bármiféle túlmisztikfikált latin hókuszpókusz felesleges használata ezen az oldalon, de ennek a toknak jegyezzük meg a nevét, mert ő fontos lesz nekünk: ő a capsula vagy capsula articularis, az ízületi tokja.

Jellemző rá, hogy egy érzékeny kis hártya, tele van érzőidegekkel, és ha bármi piszkálja, akkor rettenetesen tud fájni.

A könnyebb érthetőség kedvéért készítettem egy sematikus ábrát, ami jól ábrázolja a lelapuló porckorong ízületre gyakorolt hatásait:

 • Ha az ember áll vagy jár, akkor homorú a dereka. Az ízületi felszínek hátul helyezkednek el, pechünkre homorúan tartott derék esetén – azaz állás és járás közben – emiatt közelebb egymáshoz.
 • Ha a porckorong nem tartja kellően távol az ízületi felszíneket, akkor a hártya irritáció alá kerül, és jó eséllyel fájni fog.
  ( Mivel két kb. csont “bizergál” egy érzékeny hártyát, súlyosabb becsípődés esetén konkrétan nem picit. Talán ez az érzés tekinthető a legkellemetlenebb degeneratív gerincfájdalomnak. Ha viszont az irrtáció kisebb, akkor megáll egy tompa “fáradtságérzés” szintjén. )
 • Ilyenkor kell leülnie a kislánynak az iskolai ünnepélyen, vagy ilyenkor érzed azt, hogy leszakad a derekad a Tescoban, amikor tolod a bevásárló kocsit. (minél több a cucc a kocsiban, annál nehezebb tolni, annál homorúbb lesz a derekad, és annál nagyobb lesz az irritáció) Néha ilyenkor az ember azt érzi, hogy le kell hajolnia. Ezzel kinyitod a felszíneket, kicsit kiszabadítod a tokot, és oldódik egy időre a fájdalom.

Ha a porckorong vastag, és kellően eltartja az ízületi felszíneket, akkor a tok nehezen csípődhet be, és nem kerül irritáció alá sem. Ez az ember probléma nélkül fog álldogálni vagy járni, hiszen semmi nem bántja az érzékeny tokot. 
( lásd fenti ábrák)

feszesízületitok

lelapultporckorong
Lelapult, vízvesztett porckorong – közel álló ízfelszínek

 

Ha a porckorong a sok túlterhelés miatt – sok ülés –  kicsit laposabb, akkor az eredeti magasság átfogására tervezett ízületi tok egyszerű szóval  elég lazává, nyeklős-nyaklóssá válik –   erre a hivatalos szakszó az insufficiens, de a nyeklős-nyaklós szerintem jóval kifejezőbb 🙂 – és egy rossz mozdulatkor könnyen be is csípődhet.

 

 

 

 

2. Becsípődések/ lumbágók: 

 

instabilszegment

Ez a rettentő súlyosnak látszó lumbágó vagy téves szóval idegbecsípődés, amikor az ember vécére is négykézláb megy, de azt is csak akkor, ha muszáj – és minden mozdulat fájdalmat okoz. Szerencsére ez nem olyan veszélyes dolog, mint amilyennek tűnik, de nagyon határozottan mutatja, hogy a gerinc épp a tönkremenetel útján van. Ilyenkor már szinte bűn nem tenni valamit a megelőzés érdekében, mert egy sérv innen már csak pár lépés. ( ergo nem lesz elég a gyulladáscsökkentő – fájdalomcsillapító koktél, mert a tünetek elmúlhatnak tőle, de a jelenség marad – és magától ritkán javul )

3.Izommerevség:

A test reflexesen akadályozni akarja a kisízületek irritációját, ezért öntudatlan izomfeszítéssel akadályozza az ízület mikromozgásait. Emiatt érzi sok porckorong sérült ember a jellegzetes “téglaérzést” a derekában. Az izom dolga a folyamatos megfeszülés és ellazulás, azonban ha az ízületet védendő folyamatosan feszül, akkor kóros anyagcseretermékeket halmoz fel – magyarul izomlázas lesz – becsomósodik, és önmagában fájni fog. Az is előfordulhat, hogy a túlfeszülése miatt a nem erre kiképzést kapott szomszéd izmok is bekapcsolódnak, akik még gyorsabban fogják megutálni a nekik nem való folyamatos túltónust. Ez az izomvédekezés / fájdalom a fenti problémakör jellemző velejárója.

4. A diagnosztika:

A fenti tünetek elég egyértelműen utalnak a helyzet – a szegmentális instabilitás fennállására. Tökéletesen vizsgálhatók úgynevezett funkcionális tesztekkel is, amikor a vizsgáló provokálja a tünetet.  ELVBEN a képalkotó eljárásokkal is nagyon meg lehet mutatni a gondot, de ez azért már döcögősebb terület.

 

lgerincrtg

 • RTG felvételen úgy fog látszani, hogy az alsó csigolyák látványosan közelebb állnak egymáshoz, mint kéne.
 • MRI-n vagy CT-n tisztán látszik, hogy a legalsó, pl. S1-es porckorong nem magasabb, mint a többi – pedig annak illene lennie…

A gond az, hogy mivel a legtöbben a gerincsérv kizárására készítik a CT/MRI felvételt, nagy örömmel konstatáljuk, hogy porckorongsérv nincs, és innentől legyintünk a problémára: nincs nagy baj. Persze a kérdés felmerül: de akkor miért fáj? Hát ezért. 🙂

A másik potenciális gond, hogy gyakran előfordul, hogy az MRI sérvet ( is ) mutat, amit ha az ember elkezd a szegment instabilitás figyelembe vétele nélkül – tévesen – kizárólag a sérvre célzott mozgásterápiával kezelni, akkor néha rosszabbul lesz, mint előtte.

Nem véletlen: a sérv nagyon gyakran teljesen tünetmentes, a fenti problémakörre pedig kevésbé koncentrál az ember. Ha a tünetmentes sérvet kezdjük el kezelni mondjuk az arra legtöbbször egész megfelelő homorító vagy hátizomerősítő gyakorlatokkal, akkor azt érjük el, hogy még jobban “összeverjük” a kisízület felszíneit, ezzel még tovább “nyírjuk” a tokot, ami menetrendszerűen lesz ettől rosszabbul.

Kizárólag haladóknak:

Vicces mód igazából nem is annyira számít, hogy mit látunk a képalkotó eljásás képén, mert új tanulmányok és kutatások gyönyörűen mutatják, hogy teljesen tünetmentes emberek is elég masszív porckorong lelapulásokkal tudnak élni. Hogy akkor mitől fáj valakinek és mitől nem ugyanannál a RTG képnél? Most nem akarom összezavarni a kedves olvasókat a gerincet tehermentesítő lágyrészeinket érintő kísérletek eredményeinek részletezésével, így erről a következő rész fog szólni.

 

Hipochonder gerincbeteg vagy?

hipochondria és porckorongsérvÉrdekesség, hogy a szegmentinstabilitás tüneteit bizonyos esetekben jelentősen ronthatja a stressz, ami miatt könnyen lehet pszichés eredetű gerincbetegségnek tartani/titulálni. A helyzet az, hogy bár nyilván minden betegségben fontos tényezőt jelentenek a lelkiek, itt a legritkább esetben múlik pusztán a lelkieken a történet. A gerinc mögött húzódó mély hátizmok a legősibb izmaink, és krónikus vagy erős stresszre ők fokozzák elsőként a tónusukat. Ha összehúzódnak , akkor még közelebb húzzák a kisízületi felszíneket,  nő a kompresszió, és máris jelentkeznek /  erősödnek a tünetek.

Ez okból köt ki például sok nyaki gerinces szegmentinstabil ember az antidepresszánsoknál – amik vicces mód néha tényleg sokat segítenek.

Hogy mi a tartós megoldás a kérdésre?

Szerencsére ez nem olyan bonyolult, de sajnos Magyarországon még nem működik túl jól az oki szintű kezelés. A gerinc stabilitásának a működését csak egy 87-es kutatás ismerte fel. Addig konkrétan a sötétben tapogatóztunk a szegmentális instabilitás kezelésében, és sajnos a ma használt terápiás eljárások jóval ez idő előttről származnak. Addig erősíteni akartuk a hátizmokat – hiába teljesen logikus, hogy ez csak még jobban összehúzza a kérdéses ízületi felszíneket – és mellette egy sor fájdalomcsillapító és izomlazító módszert használtunk, ami nyilván nem oki szinten kezelte a kérdést.

Arra a kérdésre, hogy hogyan lehet megelőzni és megoldani szegmentális instabilitás problémakörét, mik ezeknek a nehézségei, ennek a sorozatnak a hamarosan következő részében fogok részletes választ adni.

Addig is ajánlom mindenki figyelmébe a ” Gyógyítsd meg a porckorongsérved – autodekompresszióval -c. oktatóanyagom, ami a szegmentális instabilitás ma még kicsit káoszosan kezelt kérdésére is ad egy logikus, és erős választ – az autodekompresszió módszerét, ami arra való, hogy a fent ismertetett folyamatot fordítsa vissza.  

 

535 Shares

“Szegmentális instabilitás 1. – “nincs porckorongsérvem, de mégis pont úgy fáj – ráadásul senki nem hiszi el… Miért?”” bejegyzéshez 39 hozzászólás

 1. Azt szeretném mondani, hogy nekem a porckorongsérvem mellett még kopásom is van a csípőízületi kopásom is van. Emiatt bicegek is, mert már annyira “kopott”, hogy a járás már ilyen nem könnyű.
  A kopásom nem hiszem, hogy lehet már segíteni, de orvosi rendelésre szedem a Condrosulfot.
  A porckorongsérvemet viszont – Máténak köszönet! – edzem, gyógyítgatom, hogy legalább azzal ne legyen sok/nagy bajom.
  Hát csak ennyit szerettem volna megosztani veletek!
  Ja, és még azt, hogy mióta figyelek arra, hogyan üljek, álljak, mozduljak, feküdjek…stb, azóta JOBB!! Köszönöm!

  üdvözlettel: Lola

  Válasz
 2. Kedves Máté!

  Tornával kapcsolatosan szeretnék kérdezni pár dolgot Tőled;

  – derékfájással az otthon végzett guggolás(súly nélkül, vagy 1-1 kg-os súlyzóval) is ugyanolyan rossz, mint a konditermi guggolás nagyobb súlyokkal?
  – aerobik/torna alkalmával mire kell figyelni?

  Nagyon nehezen vettem rá magamat kb fél évet a mozgásra, elmentem konditerembe és most fáj a derekam. Ct és rtg szerencsére nem mutatott ki semmit. Szerencsére nem kell gyógyszereket szednem, de utálom, hogy minden nap fáj. Szeretnék valamit mozogni, de nem akarom továbbrontani a helyzetet.
  Tanácsaidat előre is nagyon köszönöm!
  Gabi

  Válasz
 3. Kedves Gabi!

  A guggolás sehogy sem gerincbarát gyakorlat, mert ahogy süllyedsz lefelé, úgy fog a keresztcsontod egyre jobban magad alá tekeredni – szakszóval flexióba jön az L5-S1 ízület – ami sajnos erősen tudja sérvesíteni a legalsó porckorongot.

  Konditeremben/aeribic órán a legtöbb dolog kifejezetten hasznos lehet egy gerincproblémás ember számára is. A konkrétan Rád vonatkozó dolgokról kérdezd meg orvosod/gyógytornászod, általánosságban pedig ezek a videók mondanak el mindent erről a témáról:

  https://www.youtube.com/watch?v=fBHsZ3e0zMQ

  https://www.youtube.com/watch?v=XhICVNbJiNk

  Üdvözlettel:
  máté

  Válasz
  • Kedves Máté!

   Köszönöm gyors válaszod! Örülök, hogy megtaláltam ezt az oldalt.

   Sok mindenben magamra ismerek a honlapon, sajnos eléggé el is vagyok keseredve, összezavarodtam a sok-sok honlap olvasása közben. Nem tudom eldönteni, hogy a sportolás milyen formáját csináljam, hogy végre jobban legyen a derekam. Anno lehet, hogy a 3 hónapnyi konditerem(guggolások, merevlábas felhúzások, stb) okozhatják ezt? Szívesen mennék ismét konditerembe, csak nem szeretnék rontani az állapotomon.
   Megnéztem az általad belinkelt videókat. Itt főként felsőtest edzése a téma, a láb és a (nőknél sokszor problémás) fenékgyakorlatokról kevesebb szó esett. (a tárogatón kívül). Ezekre van olyan hatásos gyakorlat, ami gerinckímélő?

   Segítségedet ezúton is köszönöm!
   Gabi

   Válasz
   • Kedves Gabi!

    Hosszú távon nem egészséges sport egészségügyi témájú oldalakat olvasni…:)
    Első körben azt javaslom, hogy menj el, és vizsgáltasd ki, hogy mitől fáj a derekad. Ha megvan a pontos diagnózis, akkor egy gyógytornász fog tudni segíteni egész pontosan abban, hogy a Te gondodra mi az a mozdulat, ami végezhető, ami jót tesz és ami árt.

    Ami általánosságban igaz:
    – amit soha: guggolás, merevlábas felhúzás,
    – amit simán: kitörés, hason fekve gépen combhajlítás, ülő comb nyit-zár gépek, vádligép törülközővel a derék mögött.
    – ami nagyon jót tesz: kutyapisilős gyakorlatok,álló “lábhátratologatós” fenékgép,

    Üdvözlettel:
    máté

    Válasz
    • Kedves Maté!
     Guggolas közben becsapődött a derekam. Sportoló vagyok, fitness ág ezért sok a kondi térni edzés. A guggolàst esetleg valamilyen formában lehet végezni? ( Smith keretben vagy esetleg Hack gépen? Illetve a labtoló mennyie káros a gerincre? Derek tájon kiboltosulásom van illetve meszesedés is.
     Elegeztem egy nmpt mini tanfolyamot amit itthon elvégzek heti rendszerességgel.
     Köszönöm a válaszát

     Válasz
     • Kedves Adri,

      Köszönöm a bizalmát! Lehetne a kérdésére jól hangzó általános válaszokat adni, de ennél ez a kérdés sokkal komplexebb. Az, hogy a guggolás milyen hatással van az ember gerincére, rengeteg tényezőtől függ – a legfontosabbak egyike az, hogy a csípőízülete hol helyezkedik el a medencéjén, és mennyire mély az ízület vápája. Kis általánosítással elmondhatjuk, hogy minél inkább oldalt és minél mélyebb, annál inkább tudni fog csípőből guggolni – és annál kevésbé terheli meg pl. a porckorongjait. Ezt változtatni – mivel alkati adottság – nem igazán lehet, viszont még akkor is nagyon jól lehet valakire szabni a guggolást, ha az alkat nem annyira guggolás kompatibilis. Erre a fitness világban gyakori városi legendák ellenére nem annyira a keretek és gépek, hanem a gyakorlatok Önre szabása, a sarok emelése, a súly felvételének magassága, esetleg – ha nagyon nagyokká nőnek a súlyok és nem kompatibilis az alkat – akkor a gyakorlat megváltoztatása a megoldás. A lábtoló a legbiztonságosabb ezek közül, de összefoglalva azt javaslom, hogy ha nagy szerelem a guggolás, akkor egyszer nézesse meg a mozgását valakivel, aki tényleg ér ahhoz, hogy mi történik az ízületekben ( sokan mondják ezt, de szerintem elég kevesen vannak ilyen szakemberek ) és nézzék meg, hogy hol kerül terhelés alá a kérdéses csigolyapár, és egyszerűen alakítsanak ki pár olyan gyakorlatot, ami ezt békén hagyja.
      üdvözlettel:
      Máté

 4. Egy teljesen más témában, de nekem fontos kérdés: miért jelenik meg ilyen magyartalanul az, amit én – szerintem jól – leírtam? S nem csak ez, hanem általában: nagyon sok magyartalan, helytelen megfogalmazás jelenik meg, s nem hiszem, hogy így írunk mind, valami más baj lehet… De mi??

  köszönettel. :Sz.-Lola

  Válasz
 5. Kedves Máté!

  Nagyon várom a folytatást,(szegmentált instabilitásban) a leirtak alapján nekem is ez lehet, 2 hónapja járok gyógytornára szinte semmi eredménnyel,szerintem helyesen diagnosztizálták a mély izmok legyengülését – kiváncsi volnék a véleményedre és tanácsaidra.

  üdv: B.László

  Válasz
  • Kedves László!

   Köszönöm, amint lesz egy kis idő, jönni fog!
   Sajnos a kisízület irritációja szinte mindig magával hoz egy védekező izomfeszültséget, a folyamatosan feszülő izom pedig a romló anyagcsere miatt szép lassan egyszerre válik görcsössé, de gyengévé is. Ez egy nehezen megoldható probléma, de szerencsére nem lehetetlen. Hamarosan folyatom a bejegyzést, és írom a megoldást.

   Üdv:
   m.

   Válasz
   • Kedves Máté!

    Nagyon örülök a válaszodnak teljesen ezaz a panaszcsomag, a gyógytornán
    a legnagyobb igyekezettel szeretnék erősiteni a gerinc körüli izmokat,
    egyelőre nem sok eredménnyel a zsibbadás a lábgyengeség az izomfeszülés továbbra is fennáll,kiváncsi vagyok a Te módszeredre.

    üdv B.László

    Válasz
 6. Kedves Máté!

  Nagyon szeretek mozogni, ezért elég sokat sportolok, futok és fegyenc edzést végzek. A derekam már régóta fájt, próbáltam gyógyítgatni magamat gerinc tornával (hason fekvő helyzetből homorítani hátra). Az okát nem tudom, de valami miatt jobban el kezdett fájni a derekam, lehajolni is nehezen bírtam. Azzal tetéztem a bajt, hogy a futás előtt idő hiányában nem melegítettem be. Ennek következménye az lett, hogy a bal lábam hátsó részénél végig zsibbadni kezdett és a bal vádlim gyenge lett. Vagyis S1 szindróma. A derekammal azóta kétszer voltam csontkovácsnál és sokkal jobb lett. A lábamból a zsibbadás kezd elmúlni, a vádlim vmit javult, de a régi erő nem jött vissza még. Érdekelne, hogy a vádlim meg fog-e gyógyulni, mit javasolsz, mit csináljak gyógyulásom érdekében. Reumatológushoz aug.29-én megyek. Előre is köszönöm segítségedet.

  Válasz
  • Kedves Zsolt!

   Nem akarom szépíteni a véleményem: ha gyöki tüneted van, ne csontkovácshoz – vagy bármilyen hétvégi tanfolyamon végzett terapeutához – hanem orvoshoz menj!!!!!! Az orvos meg fog vizsgálni, felállít egy PONTOS DIAGNÓZIST, és ennek megfelelően fogja kiírni az adekvát terápiát. ( Ég és föld a különbség, hiszen a probléma pontos ismerete nélkül ropogtatni elég rosszul hangzó dolog.) 29-ig szerencsére már nincs sok idő, drukkolok, hogy a kezelések hatására a legjobban alakuljanak a dolgok. ( a statisztikák azt mutatják, hogy erre szerencsére nagyon jó esélyed van 🙂 )

   Üdvözlettel:
   máté

   Válasz
   • Kedves Máté!
    Nem akarok negatív lenni, de “Zsolti” hozzászóló reumatológushoz megy… nem magánorvoshoz. Ahova nekem kellett menni, ott jobb esetben elintézik a hagyományos szokásos gyógytorna-fizikoterápia-masszázs 10 alkalommal, de mivel nem foglalkoznak azzal, hogy a betegnek elmondják, hogy mi is a konkrét probléma – sajnos nagyon reális eset az, hogy ők sem jutnak el a felismerésig vagy annyira nem érdekli őket a dolog, hogy a beteg nem tud meg semmit a saját állapotáról -, az ember eljut odáig, hogy bárhova elmenne, ahol emberszámba veszik és partnerként kommunikálnak vele. Ezért szeretjük a honlapodat 🙂 és várjuk a további írásokat ebben a témában, mert szerintem sokan vagyunk olyanok, akik “még csak” ezzel a fent leírt problémával küzdünk, és szeretnénk, hogy egy hozzáértő ember megmondja, hogy pontosan mit tehetünk, hogy normálisan élhessük az életünket. Én például beszereztem a denevérpadot és szerintem jó, csak most azt nem tudom, hogy mi jobb: háton vagy hason lógni?

    Válasz
 7. Kedves Máté!

  Szeretnék részt venni a tanfolyamon, de én Munkácson élek. Ez a tanfolyam csak egy napos? Mikor kezdődne…hogyan működik ez?

  Válaszodat előre is köszönöm!

  üdvözlettel: Sz.Lola

  Válasz
  • Kedves Lola!

   A tanfolyam egy ingyenes email tanfolyam. Ha regisztrálsz itt oldalt, akkor két – három naponta kimegy egy lecke az email címedre különböző témákban ( mi a sérv oka, hogyan ülj, sportolj, emelj, stb…hogy ne árts magadnak). Mint ilyen a világ bármely pontjáról elvégezhető.

   Üdvözlettel:
   máté

   Válasz
 8. Kedves Máté !

  Tavaly decemberben kezdődtek a problémáim éppen Mikuláskor.
  Reggelre úgy elkezdet fájni a derekam, hogy felkelni is alig tudtam, majd a fájdalom sugárzott egészen a jobb bokámig. Először nem tudtam mire vélni, d sajnos a háziorvos sem, ezért a felírt fajdalom csillapítás nem használt egy héten keresztül, majd vissza mentem és írt fel erősebbet, de akkor már éreztem, hogy a jobb lábfejem és lábujjaim zsibbadnak.
  Mire eljutottam egy reumatológus szakorvoshoz azt közölte, hogy éppen a gerinc műtét határán táncolok, akkora már a láb ujjaimat alig tudtam mozgatni. Injekció a gerincbe majd közölte, hogy még azon a napon be kell feküdnöm az osztályára és ott fognak kezelni. kezeltek is napi többszöri torna, kezelések és infúzió hatására szépen vissza jött az erő a lábfejembe és a fájdalmam is nagyrészt elmúlt.
  Amikor eljöttem viszont észre vettem, hogy néha kissé zsibbadozik a másik lábfejem is, ezt jelezem is nekik, de szűkszavúan csak azt mondták, hogy ez bizony a kezelések mellékhatása lehet.
  Itthon is elkezdtem csinálni a kórházban megtanult tornámat, de nézegetem a netet is, így jutottam el hozzátok. Az E-book-ban látottakat figyelmesen végig olvastam többször is és elkezdtem csinálni.
  Mit veszíthetek?! Semmit. tekintve, hogy egész életemben sportoltam, így számomra nem volt nagy feladat a napi torna elvégzése. Az általatok tanultakat csinálom reggel és lefekvés előtt este, amikor hazajövök du. lenyomom a mcenzie-t és ha időm engedi akkor a denevérpadon függeszkedik 10-20 percet, ezt megcsinálom minden nap kivétel nélkül.
  A derekam már nem fáj egyáltalán, nincs kínzó lesugárzó fájdalmam sem, viszont ha rosszul fekszem éjszaka vagy belefeledkezem az ülésbe akkor érzem, hogy nem jó valami, de a tornával egy kettőre ki tudom javítani szerencsére. Egyetlen problémám maradt mégpedig az, hogy ezek ellenére enyhén, de néha zsibbadozik a bal lábfejem vagy akár a jobb is. Ha változtatok a testhelyzetemen akkor elmúlik.
  Kicseréltem az ágybetétem is keményre természetesen, mert előtte hónapokig a földön aludtam, üléshez így most is ékpárnát használok, és a kocsiban is van derékpárnám meg egy hengerpárnát viszek magammal szinte mindenhová. Csináltattam még tavasszal Ct vizsgálatot is amin az van, hogy (már) gerinsérvem nincs csak kismértékű előboltosulás látható az S1-L5 és L5-L4 között, de idegi érintettség nem mutatható ki.
  Pedig én úgy érzem, hogy ezek ellenére még mindig zsibbad a lábfejem néha, mit tehetnék még ennek a megszüntetése érdekében?

  Válasz
  • Kedves Béla!

   Első körben menj vissza az orvoshoz, és alaposan vizsgáltasd ki, hogy mitől fáj a másik lábfejed, mert ez nem csak porckorongsérv miatt fordulhat elő, hanem ezer más okból is, így mindenképp ez legyen az első lépés. Ha a gerincproblémád következménye a dolog, annak megint sok oka lehet. Lehetséges, hogy a kiboltosult porckorong már nem érinti a kilépő ideggyököt, de ilyen gyöki tünetre hasonlító problémát tud még kiváltani a csigolyákat összekötő kisízület, a keresztcsont csípőcsonti ízület, és még pár hasonló dolog. Úgy néz ki, Te nagyon korrektül teszed, amit kell, így ilyen esetekben azt szoktam javasolni, hogy nézd meg, hogy egy átlagos napod hogyan néz ki. Azt tudni kell, hogy a korrigálatlan szék gyors tempóban tönkre tudja tenni a gerincet, de sajnos a korrigált sem az ideális terhelés a porckorongoknak. Néha az ember életében annyira túlsúlyban a van a gerinc természetellenes terhelése a természeteshez képest – járás egyenetlen talajon – hogy már a keringés romlása, az izmok természetellenes használata, a természetes mozgás hiánya is gondot okoz. Ilyenkor szokott nagy segítség lenni, ha az ember kiszakít a napjából egy órát, és nem valami mesterséges mozgásra, hanem a természetben sétára szánja. Mindenképp vizsgáltasd meg, hogy mi okozza ezt, de ez az elsőre viccesnek tűnő tanács megdöbbentően sokat szokott javítani a célegyenesben a helyzeten, hiszen ha az ember elkezdi azt adni a gerincének, amire való, akkor az nagyon gyors tempóban szokott elkezdeni úgy viselkedni, ahogy illik neki. Sajnos ezt “mesterséges” mozgásokkal / az ülés korrekciójával közelíteni tudjuk, de elérni sosem úgy, mint az eredeti…

   Üdvözlettel:
   máté

   Válasz
 9. Kedves Máté!
  Sokszor említette a “lehúzást”, hogy jó a nyaki fájdalomra, valamint az ágyéki gondokra. Lehet-e kapni olyan szerkezetet, amit itthon tudok használni.Olyasmire gondolok, amit a plafonra lehet rögzíteni.A 46 kilómmal biztosan megmosolyognának egy konditerembe.Én is a nem sérvesek közé tartozom ,színes a kép, ami a gerincemet illeti,de nincs gyöki érintettség. A meckenzis/
  gyógytornásszal nem voltak jók a
  tapasztalataim.Néhány másodperces “tokásítás” után
  mindig
  hátrabillentette a fejem,a falat kapartam a fájdalomtól.Azt mondta ezzel a billentéssel centralizáljuk a magot. Amikor pedig egy beléglégzéssel feltoltam
  agam kobrába, rám szólt,hogy kilégzéssel toljam fel magam.Na ekkor lett elegem.
  Jógára járok.Heti egyszer, de itthon napi egy órát is csinálom..Azokat az ászanákat kihagyom, melyekre felhívtad a figyelmet.A jógát ötvözöm a könyvében leírt vyamorlatokkal. A derekam szinte tünetmes.A nyakam nehezebben adja meg magát,azt az enyhe szkifózist még nem simerült kivarázsolnom.Nem tudom igaz-e, azt
  ondta a meckenzis gyógytornász,hogy elöfordul, hogy a nyaki fájdalmat nem a nyam,hanem a vállöv okozza, a nyaki gond (ami

  egyébként nem kéne,hogy fájjon) csak elrejti ezt.

  Válasz
  • Kedves Brigitta!

   Köszönöm a visszajelzést! A lehúzást elsősorban ágyéki gerincproblémák megelőzésére szoktam javasolni. Preventív jelleggel jó lehet nyaki gerinc gubancok ellen is, mert erősíti a hátnak azon izmait, melyek a helyes tartásért felelősek, ami pedig nyak helyes pozíciójának a kulcsa. Ettől függetlenül így online nem merném nyaki gerinc problémás embereknek ajánlani, mert ha már kialakult sérv, vagy bármilyen degeneratív nyaki gond, akkor nagyon pontosan kell tartani a fejet, hogy ne okozzon további gondot a dolog, így ebben a kérdésben a gyógytornászod megkeresését javaslom, aki meg tudja mutatni, hogy kell ezt csinálni. Otthon tipikusan valamilyen erősebb gumiszalagot vennék, ezt akasztanám be valamibe magasan – ajtófélfa??? – és azt húznám le. Ezzel könnyebb is jól eltalálni a helyes irányt, mint egy rúddal, aminek a fej mindig útban van valahogy.

   A nyak és a váll ilyen jellegű kopásos problémái kb. MINDIG összefüggenek. Erről ebben a videóban tudhatsz meg többet:
   https://porckorong.hu/blog/nyaki-gerincserv-gyogyitasa-megelozese-megoldasa

   üdvözlettel:
   m.

   Válasz
 10. Elnézést kérek,lemaradt a levelem vége,valahogy elszállt a szöveg.Nagyon köszönöm azt a sok segítséget, amit Öntöl kaptam.
  Üdv.: LKB

  Válasz
 11. Kedves Máté!

  Gratulálok a vándordíj elnyeréséhez! Köszönjük a sok-sok hasznos tanácsot.
  Szeretném megkérdezni Tőled, hogy a GYM form AB GENERÁTOR mennyire gerinc barát? Leginkább csak a kezdő 1-2 fokozatot használom. Mellette jógázom, de attól nem fogy a hasam.

  Előre is köszönöm a választ.
  Üdvözlettel: Margó

  Válasz
 12. 1. Azért a guggolás nem teljesen ördögtől való dolog. Sok előkészítéssel, a hát megerősítése után, fokozatosan el lehet kezdeni. Egészen az egy lábas guggolásig. A Fegyencedzés c. könyvben ez remekül le van vezetve. A könyv mese része nem érdekes.
  2. Az erőkar-dolog pedig feigyelmen kívül hagyja lumbaris fascia létezését…méghozzá demagóg módon. (Gerinc Update)
  Ha csupán erőkarok lennének, egy ember 50 kg felemelésekor eltörné a gerinccsigolyáját.

  Válasz
 13. Kedves Máté!
  Már többször elolvastam a könyvét,de még mindig van valami,amit nem értek.Ezt:megtanítani az izmot,hogy távol tartsa egymástól a csigolyákat.Elsöre nagyon logikusnak tünik. De mi van akkor,ha a porckorong lapos? Pl.polydiscopatia esetén? Mert ugye ilyenkor a porckorong már nem segít a távtartásban.Talán már nen müködik szivacsként (?)Az izom képes-e a porckorong segítsége nélkül tartani a távot pl.a nyaki izom,ami nem olyan jelentös,mint az ágyéki? Vagy egy életre szól a kisizületek torlódasa a lapos porckorongok miatt?
  Azért remélem,hogy van meoldás.
  Üdv.: LKB

  Válasz
  • Kedves Katalin!

   A kérdése nagyon logikus, de nagyon könnyű rá a válasz, amit a könnyebb átadhatóság kedvéért picit le fogok egyszerűsíteni: ahogy a porckorong degenerálódik, úgy “felejti el” az izomzat azt a munkát, ahogy a gerincet stabilan kell tartani. Talán már vett fel derékfájósoknak készített, vagy konditerembe járóknak készített derékövet/fűzőt, és tapasztalta, hogy amíg az fent van, addig mennyire stabil érzés tud lenni az ember dereka. Egy ilyen fűző sajnos csak részben tudja szimulálni azt az izommunkát, ami a csigolyákat stabilan tartja, de kb. hasonló hatásról van szó.

   A törzsét övezi egy belső fűző, amit több más mellett az elöl vízszintesen húzódó haránt hasizom, a hátán húzódó egy nagy kötőszövetes lemez, pár hátizom, a rekesz, a farizmok alkotnak.

   Amikor a gyakorlatokat végzi, pont úgy dolgoztatja ezeket, ahogy a stabilitáshoz kell. Ettől rendhagyó a dolog, és ezért szeretem, ha az ebook olvasók a szakmai kérdéseket inkább a megrendeléskor kapott email címen teszik fel.

   A lényeg:
   – ha megerősödnek a has és far izmai, azok egy picit “maga alá fordítják” a keresztcsontot, ezzel máris nyer pár félmilimétert az L5-S1 között.
   – ha megtanulja behúzni a “nagy fűzőt” a testén belül az elöl és hátul húzódó izmokkal – kötőszövetekkel, akkor nőni fog a hasűri nyomás, ami elölről megint csak rátol a csigolyasorra, aminek következtében megint a kisízületi sor fog távolabb kerülni.

   Van még pár tényező, ami ezt a “megtanítást” segíti, de a lényeg ez.

   Remélem sikerült eloszlatni a bizonytalanságokat!
   Üdvözlettel:
   máté

   Válasz
 14. Kedves Máté!

  Nagyon köszönöm az infót. Remélem a nyaki izomra is igaz.

  Üdv.: LKB

  Válasz
  • Kedves Lukács Katalin Brigitta!

   Ott is igaz, de ott picit másképp. A nyak nem csak a “nyakizomtól” áll jól, hanem a helyes tartástól. A nyaki gerinc picit úgy működik, mint egy ostor vége: úgy mozog és úgy áll, ahogy az előtte lévő gerincszakaszok működnek. A nyak két fő esetben áll rosszul: ha a mögötte lévő szalag és izomrendszer zsugorodott. Ebben az esetben sajnos nem tud beállni a rendes pozícióba, hiszen bármilyen szép lejjebb a tartásunk, a zsugorodott szalagrendszer nem engedi a jó pozíció felvételét. Ebben az esetben fordul elő az, hogy valaki elkezdi erősíteni a tartásért felelős izmait, és rosszabbul lesz: hiszen a jó tartás “Vinné a nyaki gerincet” csak épp a szalagok ezt nem engedik, és ettől csak a nő a kompresszió.

   A másik eset, amikor a nyak nyújtható, de a tartás ramaty. Ilyenkor annak a rendezése kb. 100%-ban megoldja a kérdés. A könyvben megtalálja a gyakorlatokat a zsugorodott képletek nyújtására, és a tartás helyreállítására is.

   Üdvözlettel:
   máté

   Válasz
 15. Kedves Màté!
  Szegment instabilitàsom van ès hipermobilitàs szindròmàm . Szoktam lògni denevèrpadon -van itthon- ùgy èrzem jòt tesz. Nem gond ez mègis ìgy hogy hipermobil vagyok? Hason lògok pàrnàval.
  Koszonom Edit

  Válasz
  • Kedves Edit!

   Hason párnával gondot nem okoz, a teste sem hazudik, nyugodtan hallgasson rá, de azt tudni kell, hogy tartósan megoldani sem fogja a pad a problémát,
   csak átmeneti segítséget ad. Egy korrekt mozgásterápia a probléma tartós megoldása, ami a stabilizátor fűzőt kapcsolja újra be. ( súlyos esetben ADT, utána NMPT)

   Üdvözlettel:
   Máté

   Válasz
 16. Kedves Máté,
  Már attól jobban érzem magam hogy olvasom a sok hasznos információkat amit a témába megosztasz olvasóiddal. A tüneteim alapján majdnem egyértelmű hogy szegmentális instabilitásom van ezért bizalommal fordulok hozzád.
  44 éves nő vagyok, 15 éve szellemi munkát végzek, napi 8-9 órát ülök a számítogép elött, a stresz része a munkámnak. Egyébként a munkámat szeretem. Legalább 20 éve rendszeresen gyakorolok valamilyen csoportos mozgásformát. Kezdetben aerobic, majd jött hozzá a spinning ez mellett kb hetente egyszer jógázom. Mindez eletem részévé vált, és soha eszembe nem jutott hogy valaha is gerincproblémáim lesznek, hiszem teszek ellene. Négy hónappal ezelőtt, probaképpen egy TRX edzésre bejelentkeztem, ott sikerült lesérülnöm. A forgo/keresztcsont / hátso farizom környékén éreztem egy nagy reccsenést, ettől azt gondoltam hogy valami lágyrész, izom sérült. Kezdetben a bal lábamat nehéz volt megemelni járás közben, bal farizom fájt rettenetesen mely fájdalom kisugárzott hátul a bal lábam hátsó részbe is. Apro pici önkéntelen sarokból induló mozdulatok, hacsak sarkam vagy lábujam hozzáért valamihez máris szúró fájdalom futott végig a lábamba. Előre hajlásnál, vagy hanyatt fekve lábemelésnél húzodik nagyon a láb hátsó része és fáj rettenetesen. Az ülést csak folyamatos fájdalomcsillapító szedése mellett tudom elviselni. Most úgy érzem hogy a fájdalom felhúzódott a derekamra. Az orvoshoz való bejelentkezést, látogatást nem mesélem, vicc az egész egészségügyi ellátásunk. Sebészetre, reumatologián, neurologián voltan mire kaptam egy beutalót MRI vizsgálatra. Mivel nem gondoltam hogy a problémám ennyire tartós lesz, addig is türelmesen kivártam a előjegyzéseket. MRI-t novemberi időpontot már nem vártam meg, inkább a költségtérítésesre mentem.. Gondoltam naivan hogy a lelettel a kezembe gyorsan visszamegyek a neurologushoz, ő majd látni fogja mi a bajom és egy csapásra megoldódik minden. Újra a régi leszek.
  Reumatológus annyit mondott hogy örüljek neki, nincs sérvem. A lelet alapján nincs nagy baj, írt ki fizikoterápiát illetve mágnes ágyat. Arra a kérdésre, hogy hogyan tovább, doktornő rázta a vállát. Legyek türelmes, idővel el fog múlni a fájdalom. Kértem, hogy segítsen megérteni mitől, vannak fájdalmaim, erre az volt a válasz, hogy attól, ami le van írva a leletbe. Neurológiára még nem jutottam el, Julius 30-ára kaptam időpontot de nem várok túl sokat a találkozástól.
  Eddig voltam manuál terapeutánál, masszőrnél, csontkovácsnál, három alkalom után, miután nem tapasztaltam jótékony hatását feladtam. A múlt hónapig próbáltam nem tudomást venni a fájdalomra és rutinszerűen élni a napjaimat, ugyanúgy eljártam edzésekre, de csak egyre jobban fájt, ezért gondoltam megpróbálom a pihentetést. Lelkileg nagyon elfáradtam a tehetetlenségbe, és fizikailag is megvisel. Hiányzik a rendszeres testedzés. Otthon már csak Callanetics gyakorlatokat csinálok, ( egy rövid gyakorlatsort naponta, reggelente végzek hosszú ideje + 1.5 perc plankkel indítom a napot) de olvasva az ön bejegyzéseit attól félek, ezek a gyakorlatok sem tesznek jót az állapotomnak. Van benne sok előrehajlás nyújtás előre, oldalra és ugyebár mindenből 100-as ismétlést kell csinálni. Lehet, hogy nem is olyan hasznos, mint amiről meg voltam győződve? Egy kicsit össze vagyok zavarodva, mert azt sem tudom mi a jó és mi a rossz. Azt gondoltam, amit teszek az értem van és jó, semmit sem viszek túlzásba, pont annyi amennyi kell. Heti két három edzés, mindenből egy kicsi és csak ami jól esik. Sokan nem tesznek semmit az egészségük megtartása érdekébe. Lelkiismeretes, jó oktatókhoz járok.
  A lelet jelentését most értettem meg, miután a bejegyéseket, okfejtéseket olvastam,hiszen az orvos nem magyarázott el semmit. Már most köszönettel tartozom amiért ilyen egyszerűen tisztán érthetően ír le minden ok-okozati összefüggést. Röviden a feltárt probléma, kisizületi posteophyták, synovitis ábrázolodnak, valamint ligamentum flavum megvastagodásai, latero-laterális irányba szűkitik a spinális canalist. A Hosszanti paralumbális izomzat volumen csökkenése és a rövid interspinális izmok nagyfoku volumen csökkentése.
  Most már tudom mi a gond és szeretnék meggyógyulni mihamarabb, okulni a történtekből.
  Online tanfolyam harmadik részénél tartok, megrendeltem az online e-bookot.
  Kérem a tanácsát, tud-e támogatni ezen az úton. Felkeresném önt, vagy egy ön által ajánlott szakembert, aki ténylegesen tud segíteni. Anyagi részét tekintve, nem tartozom a vagyonos emberek közé, de természetesen az egészség nem mérhető pénzbe, és tisztelem az önök tudását és segíteni akarását.
  Üdvözlettel,

  Bátai Mária

  Válasz
 17. Üdv! K. Zsolt vagyok 40 éves már voltam mutve servel l4-5.Harom év után újra bal labba sugárzó óriási fájdalom! Aztán MR és ki derült kiszakadt porckorongserv L5 s1 az orvos újra műtétet javasolt amibe nem mentem bele!! Kezdtem keresgélni a netten és rá találtam egy ADT terapeutara (Bene Máté módszer) aki nagyon sokat segített! Négy servem van derék szakaszon és semmi fájdalom!!! Ami hosszú évek óta jelen volt most megszunt!! Jó tanács szülőknek!! Ha a gyerek panaszkodik hogy fáj a dereka vegyétek komolyan, én mikor mondtam gyermekkoromban kinevettek és ez lett az eredménye!!

  Válasz
  • Kedves Zsolt!

   Gratulálok és köszönöm a megosztást! ( az ilyenek sokat tudnak segíteni az épp elkeseredetten infót gyűjtő gyógyulni vágyóknak )
   Kinél voltál?
   Üdvözlettel:
   m.

   Válasz
 18. Kedves Máté!

  Nekem az L4 és L5 ágyéki csigolyák közti sérvem van. Igazából nem maga a sérv, hanem az ezáltal fellépő gerinc csatorna szűkülete okoz problémát, ugyanis a derekam jobb oldala fáj, különösen akkor, ha sokat állok, vagy futni próbálok. Az ADT a csatorna szűkületén is tud segíteni?

  Köszönettel, Gergő.

  Válasz
  • Kedves Gergő!

   Elnézést a nagyon fáziskéső válaszért! Ha a sérv okozza a csatorna szűkületét, akkor megfelelő célszerszám – ha a sérv gyógyul, akkor a csatornában nő a tér.

   Üdvözlettel:
   m.

   Válasz
 19. Kedves Máté!
  Rengeteg hasznos információhoz jutottam általad a gerincproblémáim megértéséhez, amit köszönök.
  Cipőhasználatban kérnék most tanácsot, felszolgálóként dolgozom, pár éve vagyok túl egy nyaki sérven most pedig az ágyéki szakaszon jelentkeztek sérves tünetek. Vannak esetleg márkák amiket ajánlasz, vagy a talp kiképzése számít, esetleg szóba jöhetnek a gömbölyű talpú cipők?
  Előre is köszönöm
  Tibi

  Válasz
  • Kedves Tibi,

   Márkát sajnos nem, mert agyonhype-olt méregdrága ortopédnek mondott cipők közül is vannak rém rosszak, és olcsó kínai “vacakok” között is zseniálisak, úgyhogy ennél kicsit nehezebb lesz összerakni a cipőválasztást. Ami ( szinte ) biztos:
   – legyen hajlítható a talpa
   – ha nem egyenetlen a talaj ( az étteremben nem lesz 🙂 ) akkor picit támassza meg a harántboltozatot ( ez az, ami a kisujjadat és a nagylábujjat íveli át )
   – legyen könnyű
   – és baromi kényelmes ( ez a legfontosabb )

   Minden más egyéni paraméter, amit TALÁN a kényelem segít eldönteni. A gördülő talp jó lehet, de ha egész nap állni kell, akkor pár óránként váltogatnám egy olyan cipővel, aminek
   rendes a talpa, és megfelel a fenti paramétereknek.

   Üdvözlettel:
   m.

   Válasz
 20. Kedves Máté! Szeretném megkérdezni, hogy ebben a blog-ban “Szegmentális instabilitás 1.” említed, hogy írni fogsz még erről egy következő részben, de sajnos ezt (bár végig néztem az utána írt összes blogot, de nem találom a következő részt. Tudnál ebben segíteni? Szívesen olvasnék még erről, mert ez a problémám és még sehol nem találtam ilyen “halandó ember” számára is érthető leírást erről a témáról.

  Válasz

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .