Kérdések a McKenzie módszerről:

R.McKenzie

Dél Amerikába élek, így jelenleg a hozzátok nem jutok el. Fizikoterápiát és húzókezelést kaptam az L5-ös porckorongsérvemre, de nem ezek nem segítettek sokat. Az itteni orvosom Mckenzie tornát javasol. Azt szeretném kérdezni, mi a véleményetek erről az eljárásról! Érdemes vele próbálkozni, vagy csak időfecsérlés ez is?

Köszönettel:
Marika

Mostanában több, a fentihez hasonló kérdést is kaptam, így gondoltam itt, a porckorong.hu blogján is érdemes a McKenzie módszerről pár szót ejteni.

Ime:

A McKenzie módszerről:

A McKenzie módszer a kitalálójáról, Robin McKenzieről kapta a nevét.Ezt hatvanas évek végén kifejlesztett terápiás eljárást egy ausztrál gyógytornász fejlesztette megfigyelésekre alapulú, empirikus úton. A legenda szerint McKenzie fizikoterápiával kezelt porckorongsérves betegeket, és az egyik betegét véletlenül – egy feleségével folytatott hosszas telefonbeszélgetés figyelem elterelő hatásának köszönhetően – deréktól felfelé megemelt ágyban felejtette – hason fekve.

page_header_repex2

Az akkori nézet szerint ennek igen rosszat kellett volna tennie a gyöki tünetekkel rendelkező betegnek, akinek azonban a homorított (extenziós) fektetésnek köszönhetően javulásnak indultak a kisugárzó fájdalmai. McKenzie rájött, hogy amíg pl. egy ülő helyzet a csigolyatestek elülső részének a közelítéséve hátra, a gerinccsatorna felé tolja,  sérvesíti a porckorongot, addig csigolyatestek hátsó részének közelítésével pont fordítva hatva korrigálni tudja a kiboltosult porckorongok helyzetét.  Erre a felfedezésére egy ma már világszerte ismert és elismert módszert épített, mellyel komoly javulást tud elélni sok gerincsérves betegeknél.

Ezt a rendszer azért tartom jóval hatékonyabbnak, mint sok gerinc fizioterápiás eljárást, mert a technikái kifejezetten a sérült porckorongot célozzák meg, és a McKenzie-s terapeuta ergonómiai szabályok betartására is felhívja a beteg figyelmét. Ebben a kombinációban a legtöbb esetben igen hasznos lehet.

Bár mi autodekompressziós terapeuták egy egészen más vonalon gondolkodunk – szerintünk az extenziók előtt érdemes a porckorong dekompressziójára törekedünk, ezzel mindegy „előkészíteni a terepet” a McKeznie-szerű extenziós korrekcióknak-  sok esetben szívesen ajánljuk porckorong problémás emberek számára. Egyetlen dolgot fontos: a McKenzi a hatvanas évek végén alakult ki, a tudomány viszont 87 óta ismeri a gerinc stabilitásának alapszabályait, így a módszer minden érdeme és haladó jellege ellenére sem épít erre, ezért kizárólag a sérv korrekciójában tud kiemelkedően hatékony lenni. Ez okból mindenképp kiegészítő kezelésre, stabilizációs technikákra és gyakorlatokra van szükség az alkalmazása mellett.

Te láttad már, hogy

Megújult a Gyógyítsd meg az
ágyéki porckorongsérved oktatócsomag?

Ez A TELJES MEGOLDÁSRENDSZERÜNK ÁGYÉKI (DERÉKTÁJI) PORCKORONGSÉRVESEKNEK

Vannak esetek – igaz ritkán –  amikor hátrányos lehet a nem szakértő alkalmazása a módszernek.
Mi a betegeinknek midig bátran javasolni szoktuk a McKenzie igénybevételét – kollégáink egy rész végzett McKenzie terapeuta is –  de két potenciális problémalehetőségre ilyenkor fel szoktuk hívni a figyelmüket:

1. Ha derékfájást okoznak a homorítások:

Amennyiben valakinek nem sérv, hanem szegmentális instabilitás okozza a derékfájását – erről a videótanfolyamban tájékozódhatsz –  a McKenzie módszer homorításai tüneteket okozhatnak. A homorításkor közelednek az ízületi felszínek, ami fájdalmat, izomvédekezést, ezzel kellemetlen derékfájást, vagy a reflexesen fokozódó izomvédekezés miatt kompresszió fokozódásból származó tünetromlás jöhet elő. Ebben az esetben a homorítás nem a legmegfelelőbb út a probléma kezelésére.

2. Ha a lábba sugárzó fájdalom fokozódik:

Ebben az esetben a sérv túl nagyon ,vagy túl rossz helyen van, és a homorítás nem centralizálja ( értsd. kb. helyre tuszkolja) a kiboltosult porckorongdarbot, hanem a csigolyaszélek még rá is szorítanak a sérvre, ami irritálva fokozni fogja a tüneteket. Ilyenkor a dolog egyértelműen kihagyandó, kerülendő.

Ezt a két hibát viszont egy szakértő McKenzie-s mindenképp elkerüli, ezért ezt a haladó gerincsérv kezelési módszert bátran ajánljuk minden olyan sérves embernek, aki mozgással akar javítani a helyzetén! Nagy előnye a módszernek, hogy önkezelésre is megtanítja a betegeket, így azok nem válnak terapeuta függővé, ami a mi elvünk is.

0 Shares

“Kérdések a McKenzie módszerről:” bejegyzéshez 18 hozzászólás

 1. Köszönöm szépen Máté !
  Kerültük Marika kérdésével egymást !
  Tehát kifejezetten ilyen terapeutát kell keresni !
  Szia: Tünde

  Válasz
 2. Kedves Máté!

  Szintén gerincsérves beteg vagyok, tipikusan az aki ha hamarabb olvassa az oldalt és figyelt volta az intő jelekre, lehet, hogy nem tart itt! A kérdésem, a magyaroszágon bevizsgált és forgalmazási engedéllyel kapható jádeköves masszázságy valójában használ-e vagy szemfényvesztés? (Tisztában vagyok vele, hogy minden jó készülék ártalmas lehet, ha rosszul használjuk) Fiaim 17 és 15 évesek, rendszeresen és versenyszerüen kajakoznak. Gyakran panaszkodnak hátfájásra, és ilyenkor mint tüneti kezelést szívesen fekszenekbe este egy lazító programra. Nem szeretnék ártani gyermekeimnek, a helytelen hasizimerősítést már elmegyeraáztam nekik, de ebben a kérdésben szaktanácsára kíváncsi lennék. Köszönettel: Kovács Nóra (41)

  Válasz
 3. Kedves Nóra,

  Érdekes véletlen, pont az elmúlt napokban próbáltam ki egy ilyen ágyat!
  Természetesen a fiaidnak semmi gondja nem lehet tőle! Sőt…

  Kellemesen kilazítja a hátizmaikat, ami mindig jó…

  Azonban tudnod kell, hogy ha egy 15 és 17 éves fiú hátfájásról panaszkodik, az régen rossz, és az ágy oki szinten nem tud segíteni azon a problémán, ami ezt okozza!

  Felelőtlen tippelgetés is lehetne itt a blog keretén belül megbeszélni ezt, de mivel említetted, hogy kajakosok, van egy elképzelésem:

  A kajak olyan mozgásforma, ami valamivel jobban erősíti a vállöv elülső izmait. Ezek zsugorodni hajlamos izmok, így viszonylag hamar kialakul egy tipikus “kajakos tartáshiba”: a felkarcsont egy kicsit befelé fordul, a fej pedig előre helyeződik.

  Ez ebben a korban nem súlyos probléma, pusztán egy tartáshiba. Onnan lehet felismerni, hogy ha a fiaidra oldalról ránézel, akkor a válluk kicsit előre van csapva, és a fül vonala enyhén előrébb kerül, mint a vállcsúcs…

  (hamarosan csatolok egy képet)

  Ebben a statikai helyzetben azok az izmok, melyek a fej előre néző helyzetét kellene, hogy biztosítsák, a fej előre helyezettsége miatt nagyobb munkát kell, hogy kifejtsenek, ami a fájdalom oka az izmok végén. Többek közt a lapockák között, a lapocka felső-belső csücskénél, és a trapéz alsó rostjainak az aljánál, a hát között…

  Az iskolában töltött ülés hasonló pozíció, mint a kajakban felvett helyzet: ezzel tetézi a problémát.

  A megoldás:

  A tartás kijavítása:

  – a váll elülső szalagjainak-izmainak a nyújtása. (erre akár a youtube-on találtok pár gyakorlatot, igyekszem belinkelni majd őket)

  – a felkarcsont és a vállöv helyes tartásáért felelős izmok (rotátor köpeny, lapockazáró izmok) erősítése.

  – az ülő helyzet ergonómiájának a kijavítása, ékpárnával.

  Ez – ha tényleg a fent leírt tartáshiba a probléma- meg is oldja kérdéses helyzetet.:)

  Válasz
 4. Kedves Máté!
  Nagyon örülök hogy megtaláltam az oldaladat,sok hasznos dolgot olvastam itt.
  5 éve vagyok "lumbágós" de az idény nyáron porckorong sérvem lett / L5-SI /.Két hónapot voltam kórházban ,megúsztam a műtétet,itthon vagyok,tornázom,úszom,jobb mint nyár elején.A jobb lábamban sugárzott ki a fájdalom amitől nem tudtam csinálni semmit.Sem  aludni sem járni sem ülni.Mivel már jobban vagyok,és kiengedtek a kórházból is,újra dolgozom.Szállodában dolgozom sokat kell hajolni /amire odafigyelek hogy guggolás legyen belőle/ de érzem a gerincemet.Fontolgatom a munkahelyváltást,de mit? Mi az a megfelelő 8 órai munka amit nekünk lehet végezni,hogy ne azon járjon az agyam ,hogy melyik mozdulatnál kezdődik újra ez az egész rémálom?Irodai munka?Vagy olyan ahol egész nap állni kell?Melyik a legideálisabb?32 éves vagyok,messze még a nyugdíj.
  Válaszod előre is köszönöm.
  Ui: Mi a véleményed a lelki teher cipelésről ami a gerincproblémához vezet?Hiszel benne?
   

  Válasz
  • Kedves Ágnes!

   Nehéz kérdés, melyik a legjobb munka a gerinc számára. Ezen még nem gondolkodtam. Talán a preventív gerinctréner…:) ( bár amilyen színvonalon ma Őket képzik, lehet az sem annyira)
   A lelki terhekről: abszolút! Maximálisan hiszek benne, hogy a degeneratív gerincbetegségek mechanikai eredetűek. A fizikai világ hatása a testre elvitathatatlan, ez abból is látható, hogy zömmel az ülő munka, a monitor miatt megtört görbületek helyén alakulnak ki leginkább a problémák. De az, hogy ezek hol és milyen súlyosságnál okoznak gondot, már valószínűleg elsősorban a lelkieken múlik. Érdekes dolog ez: sok gerincbeteg – akár sérves- ember egyáltalán nem mutat tünetet, sok alig sérült gerinc nagyon fáj. a stressz, a lelki tehet fokozza a mély hátizmok tónusát, megváltoztatja a homonális egyensúlyt, ami azonnal fokozza a kompressziót a sérült szegmenten, és azonnal csökkenti a fájdalomküszöböt. Az eredmény : nagyobb fájdalom, súlyosabb tünetek.

   Üdv:
   m.

   Válasz
 5. Tisztelt Cím!
  Nagyon örülök,hogy rátaláltam erre az oldalra.Sok mindenben segített,amire eddig kerestem a választ.Kb 1 hónapja kezdődtek a derékfájdalmaim,majd másfél héttel ezelőtt kezdődött a kisugárzás a bal lábamba,előszőr csak a felső comb,majd egyre lejjebb az alsó végtag és a bokámba,párosítva a zsibadással..Jártam reumatológusnál,előszőr azt mondták lumbagom van.Kaptam rá gyógyszereket,de 1 hét alatt nem múltak a fájdalmak ezért felkerestem 1 idegsebészt,aki elküldött MRI-re és megállapította a porckorongsérvet.Elküldött gyógyornára,miszerint kicsi a sérv csak olyan ideget nyom ami ezt váltja ki nálam.A gyógytornász tanácsára alkalmazom a McKenzie gyakorlatot.Ez a 2. napom.A derekam és a felső combom nem fáj,csak az alsó végtagban érzem a zsibbadást.Azt szeretném kérdezni,hogy ez normális?Attól tartok,hogy nem akar visszahúzódni a fájdalom,nagyon félek 1 esetleges műtéttől.
  Válaszát Előre is köszönöm….

  Válasz
  • Tisztelt Rony!

   Ne aggódjon! Ha az MRI szerint a sérv kicsi, akkor nincs oka aggodalomra. A kicsi sérvek amúgy mozgásterápia szempontból ált. “rosszabbak”: egy ronda nagy sérves erős degeneráció mellett midig könnyebb “megmozdítani”, mint egy kicsit, ami másnak esetleg tünetet sem okoz. A sors fintora. Kitartást a McKenzie-hez, reméljük hamarosan javulni fog a helyzet.

   Üdv:
   m.

   Válasz
 6. Kedves Máté!

  Sikerült kilogikáznom, hogy ahhoz, h hozzászólásom el is jusson a célszemélyhez, előbb be kell regisztrálnom…..:-)

  A McKenzie módszert én 1 éve ismerem és alkalmazom, bár az utóbbi 2 hónapban, mivel még mindig fájdalmat okozott, inkább a kemény talajon fekvést kombináltam egy kis nyújtózkodással.
  2011. október 27-én az alábbi ct eredményt kaptam:
  Az L.IV. porckorong magassága megtartott, szintjében protrusio, discus hernia nem látható. Az L.V. porckorong mérsékelten lelapult, medio-lateralisan bal oldalon a korong körülírtan mérsékelten protrudalt, a durazsákot diszkréten comprimálja.
  Ekkor kaptam az első körös fiziko terápiás kezeléseket, és többek között tanítottak meg a McKenzie módszerre. Borzasztóan hittem benne, és "fanatikusan" alkalmaztam is a gyakorlatokat. Szerettem volna minél hamarabb visszatérni a normális kerékvágásba…
  2012 áprilisában ismét felerősödtek a panaszaim, újabb fiziko terápiás kezelések jöttek…
  Szeptember elején konkrétan levert a lábamról a fájdalom.. Másfél hete jóformán fekszem, ülni nagyon fájdalmas ( most is egy ún. gimnasztikai labdán ülve írom a hozzászólásom ) egyedül a séta és az állás elviselhető.
  A tegnapi, újabb,  ct eredménye:
  Az L.IV. korong a csigolyaperemet meghaladva körkörösen minimálisan előboltosul, a durazsákon benyomatot nem okoz. Az L.4. gyökök foraminalis szakasza szabad. Az L.V. korongon medialisan 13 mm széles alapon 4 mm-re előboltosuló protrusio látható, mely a durazsákon diszkrét benyomatot okoz. Az L.5. gyökök foraminalis szakasza szabad. a protrusio az S1. gyökök kezdeti szakaszát eléri, de rajtuk compressiot, dislocatiot nem okoz.

  Folytassam a fájdalom ellenére is a McKenzie gyakorlatokat, vagy várjam meg, míg az e-mailes tanfolyam elérkezik az ígért 2  gerincgyakorlat leírásához?

  Krisztina

  Válasz
  • Kedves Krisztina!

   Ha fáj a homorítás, akkor SEMMILYEN KÖRÜLMÉNYEK KÖZÖTT NE ERŐLTESSE!

   Ilyenkor két dolog szokott lenni:
   1 – ha derékfájást okoz: a porckorong lelapult – emiatt közelebb kerültek a csigolyákat összekötő kisízületek – a homorításkor ezeket gyötri össze. Ha ezt így bírja, akkor szerencsére ritkán árt vele magának nagyot, de az is ritka, hogy így sokat használ a dolog.

   2 – ha lábba sugárzó fájdalmat okoz a homorítás erőltetése, akkor az szokott történni, hogy a sérv túl nagy, vagy kellemetlen helyen van, és a homorításkor közeledő csigolya hátsó szélek gyakorlatilag felfokozzák a nyomást a kiboltosult porckorong darabban, ami így még jobban nyomja a gyököt.

   Ha jól esik a homorítás, ha akkor viszont kifejezetten szuper megoldás. Ilyenkor ez kifejezetten kellemes érzés csinálni ezt a gyakorlatot, és gyorsan oldja a fájdalmat.

   A két homorításra “rávezető”gyakorlatot el tudja lesni a porckorong.hu főoldalán lévő ajánlóból letölthető kis füzetből is. ( sajnos valamiért csak a főoldalról működik)

   Üdvözlettel:
   máté

   Válasz
 7. Kedves Máté!
  Köszönöm szépen a gyors választ, megtaláltam  letölthető e-bookot. Belevetem magam az olvasásába.. Kicsit "csaltam" és megnéztem a 2 gyakorlatot. Mit javasol, milyen gyakran alkalmazzam? A 2 óránkénti ismétlés nem lesz megerőltető?
  Üdv, Krisztina

  Válasz
 8. Kedves Máté!

  Ismét tartozom egy köszönettel az 5letért… Végigolvastam az e-bookot, tanulmányoztam a gyakorlatokat, majd el is végeztem azokat. A lábbal történő "munkavégzés" egy kicsit fájdalmasabb a feszülő, hátsó lábizomzatom miatt, de mindent a cél érdekében!..:-)
  Kezdem kiismerni a honlapot, ha lesz válaszra váró kérdésem, igyekszem megkeresni az aktuális témakört.
  Üdvözlettel: Krisztina
  u.i.: Engedje meg, hogy így ismeretlenül bár, de szeretettel köszöntsem neve napja alkalmából!

  Válasz
  • Kedves Krisztina!
   köszönöm!:)
   A gyakorlatokat naponta háromszor lenne jó csinálni. Ezek szép lassan “utat nyitnak” a McKenzie-nek is. KÉt hetente érdemes rátesztelni a McKenzie-re, és ha nem okoz semmi gondot, akkor az ezek után végezni.

   Üdv:
   m.

   Válasz
 9. Üdvözlöm!
  2018 nyarán derült ki, hogy gyerekként átestem egy Scheuermann betegségen, ami miatt mostanra (47) a hátam közepén ék alakúak a csigolyáim, napi szintű problémát okozva. Szinte biztos, hogy ez is közrejátszott 20-as éveimtől a folyamatos derék problémáimban (az ülő életmód mellett), ami végül 39 éves koromra egy, majd néhány év múlva még egy porckorongsérvhez vezetett. Bizonytalan vagyok, hogy az Ön módszerét alkalmazhatom-e anélkül, hogy a háti csigolyáimmal közben rosszat tennék. Szeretnék Önnel vagy egy Ön által ajánlott szakemberrel erről konzultálni. Van erre lehetőség? (Természetesen nem ingyen.) További kérdésem, hogy 8 éves kisfiamnál szintén megjelent a Scheuermann, és már deréktáji problémája is volt (egyelőre azt rendbe hozták), és neki is keresek hozzáértő szakembert megelőzés céljából.
  Köszönöm, ha megtisztel válaszával.
  Gál Andrea

  Válasz
  • Tisztelt Gál Andrea!

   Köszönöm a bizalmát! A Scheuermann sajnos tényleg terheli a derekat: kiegyenesíti a gerinc ágyéki görbületét, ami így fokozott terhelést, és sajnos erősebb hajlamot jelent az ágyéki és a nyaki gerinc degeneratív problémáira. Az ADT egyébként tökéletesen Scheuermann kompatibilis. ( Az ék alakú háti csigolyáit ne féltse ennyire, ők masszív szerkezetek, a problémát a Sch. inkább a statika változása miatt a nyakban, a derékban és a mozgásrendszer többi “kopóalkatrészén” okozhatja. A gyerkőcnek a gyerekek kóros gerincgörbületeinek a korrigálására való Schroth módszerben járatos gyógytornász megkeresését javaslom. Arra a problémára amíg a gyermek növésben van ez a megfelelő célszerszám.
   Üdvözlettel: m.

   Válasz
 10. Üdvözlöm!
  1 hónapja voltam MRI-n és az L.V.discuson medialisan a gerinccsatornába 8mm mélyen beterjedő,mindkét leszálló gyököt komprimáló előboltosulás van.
  A jobb lábam zsibbad a sarkam és a belső combom.3 hete tornázok Molnár Anett gyógytornász állított össze nekem gyakorlatokat.A fájdalmam kibírható nem szedek rá gyógyszereket már.Szeretném megkérdezni van esélyem a műtét elkerülésére?Még nem voltam neurológusnál.Nem szeretném a műtétet!Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel:Gabriella (39)

  Válasz
  • Kedves Vicsik Gáborné!

   Most szívem szerint reflexből azt válaszolnám, hogy ha Molnár Anett segít Önnek, akkor igen jó esélye van erre, de a korrekt és megfontolt válasz az, hogy beszéljen a neurológussal,
   aki ha más tünet nincs, akkor valószínűleg értékelni fogja a javuló tendenciát, és jó eséllyel biztatni fogja a további mozgásterápiára. SOS műtétre szerencsére csak vizelet v. széklettartási zavar, bénulás vagy csillapíthatatlan és viselhetetlen
   fájdalom esetén van szükség. Ilyesmiről úgy tűnik szó nincs, így egy célzott mozgásterápia nagyon jó alternatíva a megoldás felé vezető úton, Anett pedig nagyon elszánt szakember, így ha van mód a műtét elkerülésére,
   akkor nagyon jó helyen jár nála.

   Tisztelettel:
   m.

   Válasz

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .