Kérdések a McKenzie módszerről:

0 Shares

R.McKenzie

Dél Amerikába élek, így jelenleg a hozzátok nem jutok el. Fizikoterápiát és húzókezelést kaptam az L5-ös porckorongsérvemre, de nem ezek nem segítettek sokat. Az itteni orvosom Mckenzie tornát javasol. Azt szeretném kérdezni, mi a véleményetek erről az eljárásról! Érdemes vele próbálkozni, vagy csak időfecsérlés ez is?

Köszönettel:
Marika

Mostanában több, a fentihez hasonló kérdést is kaptam, így gondoltam itt, a porckorong.hu blogján is érdemes a McKenzie módszerről pár szót ejteni.

Ime:

A McKenzie módszerről:

A McKenzie módszer a kitalálójáról, Robin McKenzieről kapta a nevét.Ezt hatvanas évek végén kifejlesztett terápiás eljárást egy ausztrál gyógytornász fejlesztette megfigyelésekre alapulú, empirikus úton. A legenda szerint McKenzie fizikoterápiával kezelt porckorongsérves betegeket, és az egyik betegét véletlenül – egy feleségével folytatott hosszas telefonbeszélgetés figyelem elterelő hatásának köszönhetően – deréktól felfelé megemelt ágyban felejtette – hason fekve.

page_header_repex2

Az akkori nézet szerint ennek igen rosszat kellett volna tennie a gyöki tünetekkel rendelkező betegnek, akinek azonban a homorított (extenziós) fektetésnek köszönhetően javulásnak indultak a kisugárzó fájdalmai. McKenzie rájött, hogy amíg pl. egy ülő helyzet a csigolyatestek elülső részének a közelítéséve hátra, a gerinccsatorna felé tolja,  sérvesíti a porckorongot, addig csigolyatestek hátsó részének közelítésével pont fordítva hatva korrigálni tudja a kiboltosult porckorongok helyzetét.  Erre a felfedezésére egy ma már világszerte ismert és elismert módszert épített, mellyel komoly javulást tud elélni sok gerincsérves betegeknél.

Ezt a rendszer azért tartom jóval hatékonyabbnak, mint sok gerinc fizioterápiás eljárást, mert a technikái kifejezetten a sérült porckorongot célozzák meg, és a McKenzie-s terapeuta ergonómiai szabályok betartására is felhívja a beteg figyelmét. Ebben a kombinációban a legtöbb esetben igen hasznos lehet.

Bár mi autodekompressziós terapeuták egy egészen más vonalon gondolkodunk – szerintünk az extenziók előtt érdemes a porckorong dekompressziójára törekedünk, ezzel mindegy „előkészíteni a terepet” a McKeznie-szerű extenziós korrekcióknak-  sok esetben szívesen ajánljuk porckorong problémás emberek számára. Egyetlen dolgot fontos: a McKenzi a hatvanas évek végén alakult ki, a tudomány viszont 87 óta ismeri a gerinc stabilitásának alapszabályait, így a módszer minden érdeme és haladó jellege ellenére sem épít erre, ezért kizárólag a sérv korrekciójában tud kiemelkedően hatékony lenni. Ez okból mindenképp kiegészítő kezelésre, stabilizációs technikákra és gyakorlatokra van szükség az alkalmazása mellett.

Vannak esetek – igaz ritkán –  amikor hátrányos lehet a nem szakértő alkalmazása a módszernek.
Mi a betegeinknek midig bátran javasolni szoktuk a McKenzie igénybevételét – kollégáink egy rész végzett McKenzie terapeuta is –  de két potenciális problémalehetőségre ilyenkor fel szoktuk hívni a figyelmüket:

1. Ha derékfájást okoznak a homorítások:

Amennyiben valakinek nem sérv, hanem szegmentális instabilitás okozza a derékfájását – erről a videótanfolyamban tájékozódhatsz –  a McKenzie módszer homorításai tüneteket okozhatnak. A homorításkor közelednek az ízületi felszínek, ami fájdalmat, izomvédekezést, ezzel kellemetlen derékfájást, vagy a reflexesen fokozódó izomvédekezés miatt kompresszió fokozódásból származó tünetromlás jöhet elő. Ebben az esetben a homorítás nem a legmegfelelőbb út a probléma kezelésére.

2. Ha a lábba sugárzó fájdalom fokozódik:

Ebben az esetben a sérv túl nagyon ,vagy túl rossz helyen van, és a homorítás nem centralizálja ( értsd. kb. helyre tuszkolja) a kiboltosult porckorongdarbot, hanem a csigolyaszélek még rá is szorítanak a sérvre, ami irritálva fokozni fogja a tüneteket. Ilyenkor a dolog egyértelműen kihagyandó, kerülendő.

Ezt a két hibát viszont egy szakértő McKenzie-s mindenképp elkerüli, ezért ezt a haladó gerincsérv kezelési módszert bátran ajánljuk minden olyan sérves embernek, aki mozgással akar javítani a helyzetén! Nagy előnye a módszernek, hogy önkezelésre is megtanítja a betegeket, így azok nem válnak terapeuta függővé, ami a mi elvünk is.

0 Shares
Kérdésed vagy véleményed van? Kattints ide és írd meg kommentben!

A megjegyzésedet írd a dobozba!

0 Shares
Share
Pin