Kérdések a gerinc “ropogásáról”.

Ha csavarodok, vagy hitelen lehajolok, éles, ropogó hangot ad a gerincem! Mi lehet ennek az oka, ill. bajt jelent-e? Sérvműtétem volt, azóta sokkal jobban ropogok!

Ehhez hasonló kérdésből is sokat kaptam, úgyhogy jöjjön a ropogás rövid leírása:

1.Ha a ropogás egy erős cuppanó/kattanó hang, miközben csavarod a gerinced:

Csavaráskor a csigolya közti ízületi felszíneket nagy erővel távolítod egymástól.  A zárt ízületi tokon belül -ami magába foglalja a csontok végeit, a rajtuk lévő ízfelszineket /porcokat/, és némi ízületi nedvet- negatív nyomás van. Mikor csavarva ropogtatsz, akkor  “széthúzod” a két ízfelszínt egymástól. A nyomásviszonyok megváltoznak, ami hanggal jár! Ez olyan mint amikor a nedves üveglapot “feltéped” az asztallapról. Hangot ad.

Az ilyen fajta ropogás szinte természetes, aggódni nem kell miatta.

 • Természetesen a ropogással kapcsolatban nem szabad elhinni egyes hétvégi tanfolyamokon  felnőtt jó szándékú gyógyítók nagyban hangoztatott véleményét: nem töredezik le sem a mész az ízfelszínekről, és az sem igaz, hogy ilyenkor mozdul a helyére a csigolya. 🙂 Ez a hang tisztán az ízületi tokon belüli helyzetváltozást jelzi.

A gyakori ropogtatás annyiból lehet káros, hogy az ízületet körülvevő stabilizáló szalagok egy idő (ill. sok ropogtatás) után a kilazulhatnak, aminek következtében az ízület veszít a stabilitásából.

Erre a fenti “típusú” ropogásra jellemző, hogy ha egyszer “kiroppant” akkor jó ideig nem ropog…
Ez a fajta ropogás teljesen rendben van így, azaz fiziológiás!

Baj akkor van, ha újra és újra megroppan a gerinced ugyanarra a mozdulatra.

Ez azt jelezheti, hogy a porckorong degenerálódott, vesztett a vastagságából, így a csigolya közti ízfelszínek “csúsznak” egymáson mozgás közben.

Te láttad már, hogy

Megújult a Gyógyítsd meg az
ágyéki porckorongsérved oktatócsomag?

Ez A TELJES MEGOLDÁSRENDSZERÜNK ÁGYÉKI (DERÉKTÁJI) PORCKORONGSÉRVESEKNEK

Ez a jelenség a csigolya közti ízületi kopások egyik legbiztosabb előjele!

Az sem bíztató jel, ha a gerinced akkor “könnyebbül meg” ha kiroppatod, és viszonylag hamar igényed van az újabb kiroppantásra, hogy megint kilazuljon a derekad. Ilyenkor nagyon jót tud tenni pár dekompressziós gyakorlat!

Ezeknek a kóros ropogásoknak a megelőzéséről a porckorong.hu tudástárának csontkovács kezelésről szóló cikkében tudhatsz meg többet!

3 Shares

“Kérdések a gerinc “ropogásáról”.” bejegyzéshez 54 hozzászólás

 1. Tisztelt Máté! Érdeklődni szeretnék mi a véleményed az alcsony frekvenciás mágnesterápiáskészülékekről PL Bemer stb
  Köszönöm Attila

  Válasz
 2. Kedves Attila!

  Nagyon nem szeretek negatívan írni olyan terápiás eszközökről, melyeket sokan alkalmaznak, és amikben sokan hisznek, de a porckorongsérv kérdésében a legtöbb jó, amit mondani tudok a mágnesterápiás készülékekről, hogy ártani biztosan nem fognak egy sérves embernek…Esetleg még azt, hogy minden bizonnyal semmilyen mellékhatásuk sem lesz…

  Pár évig dolgoztam egy gerincklinikán, ahol volt egy ilyen készülék. Rengeteg beteg vette igénybe, de nem tűnt úgy, hogy porckorongsérves emberek esetében meggyőző eredményeket tudott volna produkálni.

  Ez persze egy szubjektív vélemény, ha valaki mást tapasztalt ezekkel az alacsony frekvenciás gépekkel, kérem ossza meg velünk!

  Válasz
 3. sziasztok!en a fotel karjan szoktam magam kiropogtatni,de jol esik.Ez normalis?Amugy meg az ujjaim meg a labujkam is szokott ropogni…A labujkamat tobbszor is szoktam 1 nap..Nem lesz majd idovel problema ? …koszi elore is…

  Válasz
  • Kedves Timi!

   A napi egy “kiropogtatás” a fotel karján nem vészes. Ilyenkor elhúzod az ízfelszíneket, ezzel kicsit kilazítod az ízületeket a csigolyáid között. ( Ha jól esik, akkor hadd szóljon :))
   A lényeg, hogy túlzásokba ne ess, mert akkor kicsit meglazul a tok-szalag rendszer, és egyre gyakrabban kell majd ropogtatnod, ami viszont nagyon nem cél.

   ÜDv:
   m.

   Válasz
 4. Kedves Attila!
  Nekem nem kattog,hanem néha  "nyikorog" a nyakam.Ha pl több ideig nézek egy helyre,és megmozditom ,akkor enyhe súrlódást érzek benne.Mostanában van hogy egyetemen napi 12órát kell ülni és szinte csak előre illetve lefele nézek aznap. Csupán 19éves vagyok ,szóval remélem nem kóros,csak a véleményét szeretném kérni hogy megnyugodjak,hogy ez normális( vagy esetleg forduljak-e orvoshoz) Köszönettel
  Renáta

  Válasz
  • Kedves Renáta!

   A “nyikorgás” sosem jó! Azt jelenti, hogy az ízületi felszínek “csúsznak” egymáson…Ha nincs más gondod, akkor ne orvoshoz menj, hanem valamilyen mozgásterápiát válassz. Almássi Csilla gerinctréningjét vagy dinamikus jógáját keresd, vagy valamilyen erős gerincprogramra nevezz be , ahol a hátat vlsz. kicsit görnyedt állását korrigálják. ( legtöbbször ez okozza a fej előre helyeződését, ami a nyaki gerinc porckorongjainak vízvesztését, ami az ízfelszínek közeledését) Nézz szét a sérv megelőzéséről szóló tudástár menüpontokban, ott találsz ergonómiai tippeket is az elkerüléssel-javítással kapcsolatban.

   Üdv:
   m

   Válasz
 5. Kedves Attila

  Megfogadtam a tanácsát, elkezdtem nyaki gerinc,illetve tartásjavitó tornázni,a nyikorgás szinte elmúlt, viszont az izmok feszültsége nem igazán változott,és idő közben a nyakam közepe táján kisebb mozgásokra nyilalást érzek. Azóta jártam egy ortopédus szakorvosnál,aki meg sem vizsgált,és úgy mondta hogy nincs itt semmi komoly.. Ma pedig reumatológusnál is jártam,aki beutalót adott röntgenre az alábbi lelettel:
   
  "A nyaki lordosis kiegyenesedett,a kb szakaszon kis ventralis szöglettörés látható.A csig.testek átlagos nagyságúak, a porcrések megtartottak. Nyaki borda nem látható."

  Az elmúlt hetekben sokat olvastam a témával és a ,nyaki lordosis kiegyenesedésével kapcsolatban,és ijesztően vettem észre hogy a sérv kialakulásában is közrejátszhat a nem egyenletes terhelés miatt. Azt szeretném Öntől kérdezni hogy mennyire lehet a gerincnek ezt a kóros állását korrigálni, vagy esetleg a helyes testtartás kialakításával és rendszeres gyógytornával megelőzni a komolyabb problémákat,és hogy a fentebb említett nyilalást mi okozhatja?
  Válaszát előre is nagyon köszönöm.
  Tisztelettel:Renáta

  Válasz
  • Tisztelt Renáta!

   Az, hogy az előre helyezett fej tartás (FHP) mennyire javítható ki, több tényezőtől függ:
   1. mióta áll fent (1 év, 10 év, 35 év)
   2. milyen izomzsugorodások vannak “felette”.
   3. mennyire tud odafigyelni, mennyire eltökélt
   4. a vállöv-vállízület elülső szalagjai mennyire nyújthatók.

   ha még nem rögzült deformitásról van szó – azat tudatosan ki tudja javítani a lapocka hátra le húzásával- akkor nagyon jól javítható.

   Tesztelheti úgy is, hogy háton fekszik, és tapra húzza a lábát. Ha ebben a helyzetben a nyaka és a föld között el tudja érni, hogy ne legyen rés, akkor nyert…
   Ha nem, annál nehezebb a javítás, minél nagyobb ez az alagút.

   Nyilallás: ez legtöbbször az ízületi tok becsípődése, irritációja

   Üdvözlettel:
   m

   Válasz
 6. Jézusom most veszem észre hogy leAttiláztam többször is nem tudom miért az maradt meg bennem,ne haragudjon. Szóval Kedves Máté,és nem kb szakaszon hanem kp szakaszon . 😀

  Válasz
  • 🙂
   Nem ügy…Valamiért Bencének szoktak megjegyezni még sokat…
   Ez legyen a legnagyobb problémánk…:)

   Válasz
 7. Hello nekem is hasonló problémáim vannak : könnyen ropognak az ujjaim, lábujjaim, hátgerincem is. Még 17 éves vagyok már szedtem többféle vitaminokot de a ropogás mégsem csillapul. Sokszor nagyon jol esik ha megropogtatom a pl. a hátam. Mi lehet a gond és mivel lehet kezelni? 

  Válasz
  • Szia Krisztián!

   A következők jelentik a megoldást:
   1. elég alvás, főleg éjfél előtt.
   2. az ujjadat ne ropogtasd, max. napi 2szer/ujj. Az még nem árt.
   3. hát: rengeteget nyújtózkodj, esetleg kezdj el konditerembe járni, és csinálj sok lehúzást és álló gyakorlatokat.

   Üdv:
   m.

   Válasz
 8. Ct vizsgálatot végeztek, a diagnózis: gerincsérv.
  Meg akarnak operálni, de én még futnék egypár kört szívesen, még nem adom meg magam!
  Megrendelem a könyvet, de a postaköltség iránt is szeretnék érdeklődni.
  Köszönettel: K. Kornél

  Válasz
 9. Még valamit szeretnék kérdezni. Egy gerincsérv operáció előtt nem kellene MR vizsgálatot is készíteni?
  Ezt egy olyan ember kérdezi, aki életében soha nem volt táppénzen, de már közel 40 éve fizeti a tb-t…

  Válasz
 10. Kedves Máté!Az oldalad címe a porckorong.hu és legfőképp a sérvvel kapcsolatos tanácsokat,írsz le én az után érdeklődnék,hogy nekem nincs sérvem,de iszonyú fájdalmam van a nyaki háti részen polidyscopathia igazolodott,minden honnan,elutasítottak,azzal.hogy nem lehet vele mit kezdeni,így kell élnem,szeretném a tanácsodat kérni hogy ez valóban így van e köszönettel

  Válasz
  • Kedves Mónika!

   Röhelyes, hozzá nem értő, lelkiismeretlen és komolytalan és ostoba vélemény az, hogy ezzel nem lehet mit kezdeni.
   A nyaki polidiscopatia egy rossz tartás, egy megbomlott izomegyenesúly következménye. A helyzet már akkor sokat képes javulni, ha ezt az ember rendezi, hiszen akkor sok teher kerül le a kisízületekről, a túlműködő izmokról. Azt nem tudom, hogy az adott esetben meddig lehet eljutni, de abban biztos vagyok, hogy aki azt mondja Neked, hogy ezzel egyáltalán nem lehet mit kezdeni, annak ugyanúgy egy hatékony terápiára lenne szüksége, mint a nyakadnak, csak épp egy más területen…:P

   Üdvözlettel:
   m.

   Válasz
 11. Kedves Máté!Köszönöm a válaszod és most,egy kicsit megnyugodtam,talán van remény de sajnos évek óta fáj a háti nyaki résznél semmi gyógyszer nem használ,(ellenük vagyok)mind a nyakam mind a háti résznél hangos ropogások kattogások hallhatók,szerinted milyen mozgásforma javasolt???Valaha elmúlik a fájdalom??,én már csak annak örülnék ha egy kicsit is tudnám enyhíteni a fájdalmat!!!!Köszönettel Mónika

  Válasz
 12. Üdv.
  Nekem kicsivel több mint 1 éve volt hát csigolya törésem azaz 5 db és 10 csavar volt bennem.Ebben az évben júliusban szedték ki mindet és azóta ha hajolok,emelek akár csak kihúzom magamat ropog nemcsak 1 helyen.Ez normális ? Valamikor elfog múlni ez a ropogás?
  Köszönöm!

  Válasz
  • Kedves Soproni!

   Sajnos a csavarok és a törés átmenetileg rontja a gerinc mozgékonyságát, ami megváltoztatja az azt stabilizáló izmok működését.
   Ilyenkor az ízületek picit másképp kezdenek el működni, és nagyobb teher hárulhat rájuk. Ha minden oké a gerincével, akkor járjon rengeteget egyenetlen talajon,
   keressen egy NMPT instruktort, figyeljen a tartására, sportoljon, mozogjon, aludjon sokat. A test teljes kötőszöveti rendszere két évente megújítja önmagát, így ezek a tevékenységek a “ropogásmentes” stabil gerinc titkai.

   Üdvözlettel:
   Máté

   Válasz
 13. Kedves Máté! 10 éves kislányom szinte minden reggel, de a nap bármelyik szakában jobbra- balra csavarodással ropogtatja a gerincét, szinte csigolyáról-csigolyára. Ön szerint ez normális? Várom válaszát, üdv: Varga Gabriella

  Válasz
  • Kedves Gabriella!

   A gyerekek extrém ügyességgel találják meg azt a tevékenységet, amivel idegesíteni / ijesztgetni tudják a szüleiket. Ha gyermek tartása rendben van, ha nincs tünete / panasza, akkor engedjék el a témát, és akkor gyorsabban hagyja abba. 🙂 Járjon sokat egyenetlen talajon, az iskolaorvos úgyis évente szűri a tartását/ gerincét, így ha más gond nincs, akkor saját gyerek esetén elnézően mosolyognék a jelenségen.

   Üdv: máté

   Válasz
 14. Kedves Máté!
  26 éves vagyok és körülbelül fél éve fájdogál a gerincem mellett egy ponton. Ha hajolok, illetve ha hozzá ér valamihez. Nem elviselhetetlen de zavaró. Sajnos ülő munkát végzek és eddig nem igazán mozogtam sokat. Jártam maszíroztatni, csontkovácsnál de nem használt semmi. Jógára küldtek, amit most el is kezdtem… Az órán egy lábemelő gyakorlat közben észrevettem, hogy a gerincem hangosan ropog a gyakorlat alatt folyamatosan. Mi lehet a probléma? A jógának köszönhetően ez idővel elmúlhat?
  Előre is köszönöm!
  Anikó

  Válasz
 15. Üdv!
  Az lenne a kérdésem hogy mi lehet a gondom?
  Sokszor amikor levegőt veszek és ugye ilyenkor megemelkedik a hátam a levegővételnél, kattan egyet nem is tudom igazán a hátam vagy a gerincem.
  Mit kezdjek ezzel a problémával? és mi lehet a baj?

  Válasz
  • Kedves Gergő!

   Remélem komolyabb gond sosem lesz a gerinceddel. 🙂
   Ilyenkor a távolítás miatt a csigolyákat összekötő kisízületek a távolodáskor roppannak, mint az ujjad, amikor picit meghúzód.
   Legtöbbször ártalmatlan dolog. Aludd ki magad rendszeresen, csinálj egy tartásjavító tornát – az NMPT az egyik legjobb erre – és a dolog jó eséllyel el fog múlni.

   Üdvözlettel:
   Máté

   Válasz
  • Kedves Gergő! Ez legyen a legnagyobb problémád. A tüdő telítődése kiemeli a csigolya közti kisízületet, amiben ilyenkor a kis léghólyagok helyezkedése pont olyan roppanó hangot ad, mint amikor az ujjaidat feszegeted.
   Ha nincs tüneted/fájdalmad/egyéb problémád, akkor szerintem ne foglalkozz vele.

   Üdvözlettel:
   máté

   Válasz
 16. Szia Mátè .
  Azt szeretném megkérdezni,hogy 10 èves gyermekem sokat roppogtat ,kèz ,gerinc ,tèrd ,lábfej.kb napi 3-6 alkalommal . Köszönöm szèpen.

  Válasz
  • Szia!

   Ha egészséges, nincs tünete, sokat mászkál/játszik egyenetlen talajon, és a tartása is jó, akkor ez legyen a legnagyobb gondja az életben.
   Más szóval: “hadd szóljon”…:)

   Üdvözlettel:
   m.

   Válasz
 17. A nyakcsigolyám alsó részén, a gerinccsigolya “találkozásánál ” van egy púp, ami miatt már gondot okoz a fejem hátra hajlítása, de főleg az egyenesen tartása. A probléma már régóta fennáll, nem tudom, lehet-e még rajta segíteni (68 éves vagyok, igaz, elég “rugalmas”). Köszönöm válaszát!

  Válasz
  • Kedves Ilona!

   Az NMPT pont erre való. ( sajnos a púp nem annyira púp, hanem az utolsó “jó” helyen álló csigolya. A többi helyeződik előre, és egy kis zsír rakódik fel oda, ezért tűnik “púpnak”.
   Mielőbb érdemes keresni egy instruktort, mert ez a “Púp” az egész test rossz statikájának a jele, ami sajnos sok ízületben okoz túlterhelést.

   Üdvözlettel:
   m.

   Válasz
 18. Tisztelt Máté!

  8 éve küzdök gerincsérvvel, és folyamatos gerinctornára járással sikerült visszatornázni 3 sérvből kettőt. Pár éve kezdődött az a jelenség, hogy már nem a lábam hanem a derekam fáj, amely mint megtudtam a gyógyulás jele. Sajnos ez a derék fájdalom elég erős, amelyet én is egy roppantással el tudom intézni ( ha összejön). Ezt hasra felvés után a jobb láb bal lábra való keresztezésével, és egy nagyon óvatos kézzel történő felsőtest „kinyomással” érem el, amelynek eredményeképpen egy nagy pattanást érzek a keresztcsontom környékén, de NEM abban az izületben ahol a sérv(ek) vannak, hanem sokkal lejjebb. Ekkor megszűnik azonnal a derékfájdalom, és jobb láb zsibbadás is. Ha nem jön össze és nem roppan ki akkor elég nagy szenvedés következik de ezt inkább nem részletezem. Nem tudom mi tévő legyek, és sajnos mostanában elég sokszor kell roppantanom és egyre többször nem jön össze.

  Köszönöm előre is a segítséget!

  András

  Válasz
  • Tisztelt András!

   Van egy jó és egy rossz hírem, kezdem a jóval: igen jó eséllyel nem a sérve fáj, vagy ha igen is, az vlsz. nem túl súlyos – mert egy ilyet nem igazán tudna egy laza roppantással elmulasztani.
   ( ebből a szempontból mindegy, mint mutat az MRI, mert sok MRI-n látható akár nagyobb sérv is full problémamentes)
   Az Ön által írtak legtöbbször egy ízületi instabilitás nevű jelenségre utalnak: rossz a stabilizáló izomzat működése, ezért túlterhel az ízület, ez izomvédekezést vált ki – ami további kompressziót – ördögi kör….

   A ropogtatással – mint egy tapasztalt “öncsontkovács” elhúzza a csontokat egymástól, ez megtöri a reflexkört, ami kicsit old az izomzat túltónusán is, ilyenkor kis időre csökken az idegi érintettség is…
   De csak kis időre…

   Az a baj a “ropival”, hogy egy kis időre mozdítja meg a csontokat a problémás ízületben, de “semmi nem tartja ott” őket,
   ezért csak igen átmeneti a hatása.

   Sajnos ahogy idővel az instabilitás romlik, úgy fog egyre kevésbé kiropogni az adott ízület, így az átmeneti javulást is egyre nehezebb lesz elérni vele.
   Sokkal célszerűbb lenne elmennie egy célzott stabilizációs programra, ami tartósan is segít tehermentesíteni a kérdéses ízületet – az NMPT pl. ilyen. Ez az irány tudja adni a tartós
   megoldást, mert ilyenkor az idegrendszer tanulja meg felstabilizálni az izmok segítségével az ízületet, és nem csak a levegőben tartósan lógó megoldás ad egy kis átmeneti megkönnyebbülést.

   Jobbulást és korrekt stabilizációs mozgásprogramot kívánva:
   m.

   Válasz
   • Kedves Máté!

    Köszönöm a gyors korrekt választ. Gyógytornászommal egyeztetni fogok, hogy nézze meg mit „tud” az NMPT ahhoz képest, mint amit csinálunk heti 2X1 órában. Ami igazán elszomorít, hogy tényleg becsülettel járok ezekre a magánórákra, ahol már otthagytam egy kisebb vagyont (spinalis széken ülök, vastag talpú cipőt hordok stb…) és vannak nagyon jó periódusok is, de sajnos vannak rosszabbak is annak ellenére, hogy mindent megtesz azért a gyógytornászom, hogy jobban legyek végre. De hiszem, hogy van egy hiányzó mozdulatsor vagy valami amit nem találok lassan 8 éve, ami helyrehoz. Egy gyors utolsó kérdés: „a kérdéses izület alatt” alatt mit ért? Azt amely megroppan? Köszönöm még egyszer a gyors választ!
    András

    Válasz
 19. Kedves Máté Két éve küzdök bal alsó borda alatti izomgörcsel, egy hosszabb autós utazás során jött elő. Napi 4 órás uléstöl borzalmasan görcsöl a bordám alatt az izom és a hasfal izom is a csípő míg. Igazából még az utazás előtti hetekben nagyon fájt a hátam a két lapockám közötti részén sok álmatlan éjszakam volt e miatt de aztán elmúlt és jött a borda fájdalom. Érdekes meg hogy tusszenteskor ugyan ezen a háti szakaszon nagyot recsen valami és mindha áramutes futna végig a nyakamon és a két karomon. Két év alatt jártam már mindenhol csak Nőgyogyásznál nem ugyan is Pasi vagyok. Sajnos senki nem találja az okát izom lazítók hatástalanok, nyaki fellógatas fürdőben hatástalan. Csak akkor csillapodik ha tusszentek és recsen egyet, pár napig sokkal jobb. Mint tanácsol merre induljak tovább? Válaszát előre is köszönöm. Gyula (38)

  Válasz
  • Kedves Gyula!

   Amit ír, az egész pontosan az egyik csigolya közti ízület helytelen állására utal. Ilyenkor “megkergül” a reflexív, ami az adott csigolyapár között fut, és görcsbe húzhatja az általa ellátott izmot. A trüsszentés ügyes tüneti terápia, mert ilyenkor a mellkasi nyomás változásával “eltolja” két csigolyát, ami így kiköti a kóros reflexkört. Ez persze jó esetben is csak pár napig marad így, hiszen a tartása és a testének a helyzete nem változik. Sajnos a gyors megoldás nem igazi megoldás erre: meg kell változtatni a tartást, kijavítani a vlsz. erősen előre helyezett fejtartást és az jó eséllyel tartósan is oldani fogja a hibát. Jóga, NMPT, aktív célzott tartásjavító mozgás – bizonyos esetekben pedig erőgyakorlatok tud lenni a megoldás erre. Azt még figyelje meg, hogy alvásra hogy reagál. Ha kipihenve jobb, akkor az is sokat segít, hogy a torna gyorsabban hasson.

   Üdvözlettel:
   Máté

   Válasz
 20. Kedves Máté!

  Minden reggel úgy ébredek, hogy a hátam felső része enyhén fáj és felkelés után kb 10 percig ha előre hátra mozgatom a hátamat akkor érzem hogy ropog. 30 éves vagyok. Könyvelőirodában dolgozom egy éve, kb 2-3 hónapja kezdődtek a tünetek. Sokat ülök egy olyan széken aminek nincs háttámlája ezért mindig próbálok egyenesen ülni de a munkám miatt mégis görnyednem kell a munkahelyemen.

  Ez már a sérv előjele lenne?

  Válaszát előre is köszönöm.

  Üdvözlettel: Gergő

  Válasz
  • Kedves Gergő!

   Nem.:)
   Szerencsére önmagában ez csak annak a jele, hogy általában rosszul tartja magát.
   Kezdjen el NMPT-zni, ilyenkor ez az adekvát lépés. Ha sokszor feláll, mozog, sétál, csökkenti a munkával járó feszültséget és
   odafigyel az alvásra, akkor az ilyesmi radikális tempóban tud javulni.

   Üdvözlettel:
   Máté

   Válasz
 21. Kedves Máté!
  Egy lehajlásnál roppanást hallottam a gerincemből és aztán nem bírtam állva maradni a fájdalomtól. A fájdalom deréktájon van. Alváskor a megfordulás a legfájdalmasabb, de járni is nehéz. Ilyenkor mit javasol? Kell ezzel orvoshoz menni vagy majd elmúlik? Mi a megfelelő kezelés?
  Válaszát előre is köszönöm.

  Válasz
 22. Kedves Máté!
  52 éves vagyok,testnevelő tanár.Mindig voltak olyan időszakok,amikor a derekammal voltak gondok. Most egy kicsit megijedtem…egy ideje úgy ropog a gerincem -főleg- ágyéki tájékán,mint a puskaropogás. Csigolyáról csigolyára,nagyon ijesztő,fájdalommal jár ,megkeseríti a mindennapjaimat.Voltam már többször orvosnál,van némi meszesedés,de sokkal többet nem találtak. Merre induljak? Csontkovács? Gyulladáscsökkentő?
  Tisztelettel: Andrea

  Válasz
 23. Az normális ha egy nap többször pl.:3-szor ropogtatom magam? Van olyan idő mikor egy idő ülés vagy fekvés után ha levegőt veszek a 2 oldalamnál szúrni kezd egy ideig, ijenkor ha kiropogtatom magam akkor ezek után nem fáj annyira. Ez így normális még? Köszönöm előre a választ.

  Válasz
 24. Kedves Màtè!

  Gyerekeimmel jàtszàs közben vettem èszre ha vizszintesen gyorsabban mozgatom a vàllam akkor a gerincem furcsa surlòdò hangot ad. Elèg kötött az izomzatom, a több èves szoptatàs ès gyerekcipelès sem tett jòt. Kiegyenesedett nyakam van, bàr a fentieket olvasva (nagyon örültem ennek a hozzàszòlàsnak) mèg nem kóros mert eltudom èrni làbfelhuzàs mellett, hogy a nyakam vizszintesen a földhöz èrjen. Enyhe hàti gerincferdülèsem is van.Kèrdès, hogy mi ez a surlòdò hang veszèlyes-e? Köszönöm Szèpen?
  Judit

  Válasz
 25. Helló Máté!
  Nekem a hátam közepénél van egy kiboltosulás, és egy súly volt a kezemben, azzal fordultam oldalra, így keletkezett a toratikus részen a gond.
  A mckenzie segítségével helyre tudtam rakni, de időről időre visszacsúszott picit a csigolya, érezhetően kijjebb és beljebb jőve attól függően, hogy épp milyen állapotban volt. Vagy a helyén, vagy kijjebb.
  Keményebb talajon feküdve néha helyére ment.
  Aztán elkezdett felfele egyre több csigolya roppanni, egészen a nyakamig, és most olyan, hogy minden alkalommal, amikor kicsit görnyedek pár percig, akkor utána sorban visszaropog, amikor hátra húzom a vállaimat.
  Ezért inkább nagyon ügyelek a váll és a nyak tartására, mert ezek után ropogva tudom csak helyre tenni a hátam.
  Ha földre fekszem, akkor is végigropog.
  Lehet, hogy elkéne a nyújtópad?
  Régen sokáig nagyon statikus volt a hátam, nyakam, ez viszont már túl mobilnak tűnik.
  A porckorongok kissé lapultak amúgy is a hátam tetejében, gondolom a sok tálcázástól, amit két évig csináltam pincérként, sokszor 13-14 kilókat vittem lendületesen 60-70 métereket.
  Azt olvastam egy helyen, hogy toratikus részen nincs ilyen gond, hát én egy orvosi ló vagyok.
  Vajon a helyes tartás és (a toratikus részen a sok borda miatt igen nehézkes) nyújtás előbb-utóbb javíthat valamit?
  Vajon a szalagok is megnyúltak, vagy a porckorongok is túl laposak?
  Sok kérdés a fejemben.

  Találkoztál ilyennel?

  Olyan, mintha enyhén végigsimulna a gerincem ropogás kíséretében, ahogy lefekszem keményebb felületen.
  Elakarok kerülni olyan dolgokat, amik rontanak a helyzeten.
  Amikor gumilabdán bordán egyensúlyozva csinálok nyaki gyakorlatot, egy idő után feszülve enyhén fáj a hátam azon a részen, ahol a hasi oldalon meg van támasztva.

  A gerincgyógyászati központban nem nagyon tudott mondani senki semmit erre.
  El szeretném kerülni, hogy nagyon meglazuljon a középhátam, vagy egyéb dolgokat.

  Előre is köszi a tanácsot.

  Szép napot, kedves Máté!

  Válasz
  • Kedves Bandi!

   Köszönöm a bizalmat! Igen, rengeteg hasonló esettel találkoztam. Biztos vagy benne, hogy a Gerincgyógyászati központban nem TUDTAK erre mit mondani, vagy inkább nem tetszett Neked az, amit mondtak?
   Amit tudni érdemes: a csigolyák nem mászkálnak el a helyükről csak úgy, ehhez a testünk és a gerincünk túl robosztus. ( helyretenni ugyanezért nem lehet őket, így amit érzel, az egy szubjektív érzet, ami az izomtónusoddal, vagy bármi mással áll kapcsolatban)
   A túl mobil vagy túl statikus hát kifejezések a mozgásterápia határmezsgyéjének tudományosan vagy objektíven értelmezhetetlen szlengjei, amivel szintén nehéz mit kezdeni – a háti szakaszod működését sajnos / szerencsére nem fogod tudni alapjaiban megváltozatatni tornagyakorlatokkal, így a mozgástól nem hiszem, hogy tartanod kellene.

   Ami fontos: ha az embert éri egy múló sérülés, ami után elkezdi magát monitorozni, majd egy idő után már szinte a ‘gerincében él’, az legtöbbször nem elsősorban gerincprobléma, hanem sokszor egy szomatizáció nevű jelenség része. Természetesen interneten keresztül nem tudom és élőben sem kompetenciám eldönteni, hogy ilyesmiről van-e az esetedben szó, de ha alaposan megvizsgáltak, és pár korodnak megfelelő kisebb elvátozáson kívül nem találtak semmi komolyat a gerincbedben – én ilyen téren megbíznék a Gerincgyógyászati Központ orvosaiban – akkor érdemes lassan nem a csigolyák “pattogását és ropogását” figyelni, hanem kiszállni a gerincedből, és újra elkezdeni a rendszerben bízva “élni”, vagy rájönni, hogy mi az, amit meg kellene oldani a gerincre való folyamatos figyelés helyett. Ez általában borzalmasan nehéz feladat, a gerinc dolgai pedig jó “terelések” a valós megoldandókkal való foglalkozás helyett.

   Mielőbbi megoldást kívánva:
   Máté

   Válasz
   • Jó estét.
    Én már kisebb korom óta ropogtatom a hátam. De még soha sem fájt. Mindig jó érzés volt, megkönnyebbültem tőle.
    Most már viszont elkezdett fájni. Azt hittem csak azért mert túlságosan megtekertem. De mostanra már a csigolyámnál is elkezdett fájni. Nem tudok ellene mit tenni.
    Orvoshoz még nem fordultam. Félek hogy mit mondana.
    Így tanácsot kérnek öntől.

    Előre is köszönöm a tanácsát.
    További szép estét.

    Válasz
    • KEdves Panna,

     Köszönöm a bizalmat és elnézést a késő válaszért!
     Az idevágó kutatás egyértelműen mutatja, hogy az ‘önropogtatás”
     NEM tud ártani az ízületeinkek. ( a városi legendákkal ellentétben sem. )

     Üdvözlettel:
     m.

     Válasz
 26. Jó estét.
  Én már kisebb korom óta ropogtatom a hátam. De még soha sem fájt. Mindig jó érzés volt, megkönnyebbültem tőle.
  Most már viszont elkezdett fájni. Azt hittem csak azért mert túlságosan megtekertem. De mostanra már a csigolyámnál is elkezdett fájni. Nem tudok ellene mit tenni. Gerincferdülésem is van, azzal is mindig fáj a hátam.
  Orvoshoz még nem fordultam. Félek hogy mit mondana.
  Így tanácsot kérnek öntől.

  Előre is köszönöm a tanácsát.
  További szép estét.

  Válasz
  • Tisztelt Panna!

   Köszönöm a bizalmat. A kutatás szerint a saját erővel végzett ropogtatást szerencsére tartósan is elég jól bírják a gerincek,
   ígyy a tanácsom egyértelműen az, hogy az aggodalom ellenére menjen orvoshoz. Ő fogja tudni hitelesen megmondani, hogy hogy lehet megoldani a hátfájását.

   Mielőbbi jobbulást kívánva:
   Máté

   Válasz
 27. Tisztelt Máté!

  22 éves, aktív erő sportot űző fiatal vagyok, akinek sajnos megjelentek az első gerinc problémái. Az első aggodalmat egy enyhe derékfájás és egy hirtelen (edzés és terheléstől mentes) lehajolás után jelentkező tompa lábfej zsibbadás adta. Nem várakoztattam meg a dolgot és szerencsére a reumatológus megnyugtatott a negatív röntgen után ,hogy nincs sérv , viszont a zárójelentés nem világos számomra. “Lordosis íve csökkent” megértése a célom ezzel a kis levéllel , illetve a legfőbb szabályok megismerése amivel elkerülhetem a romlást/felgyogyíthatom a gerincem. Diéta, gerincet kímélő edzés, úszás amikkel eddig próbálok javítani a helyzeten.

  Köszönettel,
  Patrik

  Válasz
  • Tisztelt Patrik!

   Elnézést kérek a csúszó válaszért, valamiért nem mutatta a felület a levelét. Remélem már nem aktuális a dolog, de válaszolok úgy, mint ha tegnap írta volna:

   Nem hoz könnyű helyetbe a levele, mert egy ideje azon gondoldkodom, hogy mit írjak válaszként. A kiegyenesedett lordózissal van a legkönnyebb dolgom, mert ma szerintem az emberek döntő többségét jellemzi ez a jelenség, önmagában nem jelez bajt – ha mechanikus példát kellene hozni, ahhoz hasonlítanám, amikor az autó futóműve nincs jól beállítva. Innentől jön a neheze: az Ön által írt gerincet kímélő edzés a gerincet ideális mértékben TERHELŐ edzés, ami viszont nem lép át egy kritikus határértéket. Ez a határérték viszont ésszel emelve – növelve a súlyt kb. a csillagos égig nőhet.
   Erről mesélek itt:
   https://www.youtube.com/watch?v=E6zSHr9CFYc
   szerintem ezt érdemes egyszer megnézni – mert röviden ez a téma kb. kifejthetetlen.
   A rtg-vel nekem az a bajom, hogy nem látszanak rajta a porckorongok, de a reumatológus pár funkcionális teszttel MR vagy CT nélkül is könnyedén meg tudja állapítani, hogy van-e olyan sérve, ami gondot okoz. Alapvetően hasonló korban / hasonló helyzetben nem aggódnék nagyon, folytatnám az edzést, de megtanulnám a “szabályokat”. Ha komolyan gondolja a erősportot – ez amúgy simán tud jó is lenni a gerincnek – akkor érdemes rongyosra olvasni az itt található edzésre vonatkozó cikkeket / videókat, és ezek birtokában szerintem felkészültebben tud hozzállni a gerincpreventív edzéshez, mint az emberek 99%-a.
   A lordózisról itt talál infót:
   https://www.youtube.com/watch?v=te1OlolLoH8&t=1s

   Üdvözlettel:
   m.

   Válasz
 28. Kedves Máté: Én egy 13 éves srác vagyok és már 1 éve ropog a gerincem. Ez baj vagy gátol majd valamiben vagy nem kell tőle félnem??

  Válasz
  • Kedves Dániel!

   Köszönm a bizalmát! Önnek még van esélye, hogy előítéletektől független, hiteles információkra építkezve alakítsa véleményét, így ha
   tanul angolul, kérem keressen rá az idevágó kutatási eredményekre – azokban mindent megtalál a témáról. ( azért tartom ezt fontosnak, mi “szakértők” elképszető áltudományos marhaságokat tudunk néha a hiteinkre és szubjektív tapasztalatainkra építkezve mondani, de egy metaanalízis ( ez sok kutatást összefoglaló kutatás ) már ritkábban vezeti meg az embert. Ha van kedve, próbálja ki!

   Ha nincs kedve hozzá:
   – a ropogás semmiben nem fogja gátolni,és zéró mértékben kell tőle félnie.
   – az antilopok pl. azért ropogtatják a térdüket, hogy a dominanciájukat fejezzék ki.
   – vannak alkatilag ropogósabb és kevésbé ropogós gerincek – nem függ össze patológiával az ilyesmi
   – a kopottabb ízületekkel rendelkez idősebb emberek ujjai pl. kevésbé ropognak mert kevesebb az ízületeikben a folyadék.
   ( Az ebben lévő buborékok helyezhedése adja a roppanó hangot. )
   – nem lazulnak ki tőle az ízületi tokok és szalagok. ( ezek a leggyakoribb városi legendák )

   Üdvözlettel és sok sikert kívánva:
   Máté

   Válasz
 29. Kedves Máté!

  5 hónapja volt egy kiszakadt L2-L3-as foraminális gerincsérvem (ADT-vel gyógyultam, pedig részlegesen bénult volt a bal combom). NMPT-re készülök, de addig is ADT. Tünetmentes vagyok már, hála Istennek – és a gyógytornának!
  Viszont kb egy hónapja vettem észre, hogy minden alkalommal, amikor ülésből felállok (székről, de akár egy pár perc után is) újra és újra finoman “átropog” a gerincem mellett bal oldalon. Deréknál vagy inkább picivel feljebb. Ott tartok, hogy inkább kevesebbet iszom, hogy ne kelljen wcre se mennem…???
  Illetve pl torna közben, nyújtott lábemeléskor (fekvő helyzetben) visszaengedéskor konkrétan kattan egyet – hallani is lehet.
  Nem fáj, de nagyon aggaszt, leginkább a kimenetel miatt hosszútávon.
  Nem tudom mi számít fiatalnak manapság, de 38 vagyok és nem szeretnék “lerobbanni”. A sérves témát is nehezen viseltem…

  Köszönöm előre is,
  csilla

  Válasz
  • Kedves Csilla!

   Nagyon köszönöm a bizalmat és gratulálok az eredményhez!
   A válaszom jó eséllyel nem fog tetszeni Önnek, de ugyanilyen jó eséllyel a probléma gyökerét célozza meg:

   Ha az Önt ismerő orvosa / gyógytornásza is egyet ért velem, akkor a következő “ropogáskor” mindenképp a szakmánk rendkívül
   szofisztikált elvét érdemes szem előtt tartani:

   “Le kell sz@rni a hangokat!”
   / százszor inkább, minthogy visszafogja a bármilyen tevékenységét miattuk. /

   A levelének az egyik lényegi pontja:
   “Tünetmentes vagyok”

   Kicsit bővebben erről a kérdésről – és ami a probléma oka lehet:

   Én is jártam ebben a cipőben, így pontosan tudom, mennyire félelmetes tud lenni egy hirtelen jött tünet, az izomgyengülés, egy MRI felvétel képe, a kiszakadt sérv körüli egyéb kontextus és ellentmondó infók tömege – így érthető, ha az ember utána figyeli magát, és minden apróságot fenyegetőnek tud látni. ( az idegrendszerünk arra való, hogy megvédjen minket a potenciális szövetkárosodásoktól, így az ilyesmi után erősen kiélesedik mindenre ami szokatlannak tűnik a gerinc körül.)

   Az sem segíti a helyzetet, hogy a ropogásról (is) végtelen mennyiségű ostobaságot lehet olvasni az internet ilyen-olyan zugaiból – ez a két tendencia így nem a mi hibánk, ha néha összeér valahol.

   DE!!!

   ZÉRÓ (!!!!) kutatás mutatja, hogy ez ilyen esetekben bármi rosszat jelentene.
   ( az, hogy semmi rosszat, azt annál több. )

   A roppanáskor az ízületben kis gázbuorékok durrannak ki, ami általéban egyet jelent : van folyadék az ízületeiben.
   A gyógyulás után ennek a mennyisége néha változik – innen a ropi.

   / kis érdekesség: az antilopok pl. a dominanciájuk fitogtatásaképp ropogtatják az ízületeiket. /
   Az idős vagy reumás emberek pl. kevesebbet ropognak mint korábban, mert kevesebb az ízületeikben az a folyadék, amiben ez a hang ki tud alakulni.

   Ne csináljon magával olyasmit, hogy nem iszik, és idegeskedik felesleges értelmetlen dolgokon, mert paradox mód ez A (!) hibátlan útja az élet / mozgás beszűkítésének – és ez az egyik legrosszabb dolog, amit egy gerinccel általában tenni lehet!

   …..
   Hogy miért sanszos, hogy egy nagyon rossz irányba vezető út első lépése az ilyen jellegű tendencia, arról érdemes megnézni ezt:
   https://porckorong.hu/blog/porckorongserv-es-szomatizacio-amikor-a-tunet-nem-a-gerincedbol-hanem-az-agyadbol-erkezik/
   …..

   és ha nem megy egyedül – sokszor nem megy, és ez nem a mi hibánk – akkor mindenképp és MIELŐBB segítséget kérni annak érdekében, hogy az az ember az önmonitorozásból ki tudjon szállni! Ebben már nem mi, hanem egy egészségpszichológus segítsége jelenthet sokat!

   A “hardveres” munka nehezén túl van – a “szerkezetet” már döntően megjavította – most jön az a rész, amikor megtanulja elhinni, hogy a szerkezet stapabíró.
   Ezért a tanácsom: Ön nagyon fiatal, úgyhogy “hadd szóljon”! 🙂
   Ha meg ropog, akkor életbe lép az “alapelv”, amivel kezdtem…:)

   A tapasztalatom az, hogy egy ilyen menet után ( komolyabb sérves tünetek ) valaki
   a.) vagy – az ésszerű dolgokat persze betartva – “belelazul a gerincébe”,
   b.) vagy a túlzott védelem miatti természetellenes önfeszítésekkel itt-ott előbb-utóbb megfájdítja magát – amivel elindíthat egy ördögi kört: az ember a kis fájdalmaktól megijed, befeszül, ez tovább érzékenyíti az idegrendszerét, és ezen az úton bármeddig el lehet jutni.)

   Érdemes elkerülni ezt, és vagy elengedni egyedül a tendenciát, vagy ha ez nem megy – és azt veszi észre, hogy az élete középpontjában még mindig a gerince áll – akkor MIELŐBB kérni egy pszichológus segítségét!

   Mielőbbi totális és felhőtlen belelazulást kívánva:
   máté

   Válasz
 30. Kedves Máté! 17 és elég sok mindenropog napi szinten (nyakam, derekem, hátam), és nem olyan rég óta amikor csak a a jobb lábamra teszem a testsúlyomat, és kb 1 perc múlva felengedem akkor nagyon fáj a derekam jobb oldala és mozgatom a lábam akkor ropog. Szerencsére elmúlik a fájdalom egy olyan 1-2 perc alatt. Ez mi lehet és valamilyen tornát tud ajánlani esetleg?

  Válasz

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .