Jön a strandszezon: hogyan hasizmozhatnak a porckorongsérves Hölgyek?

16 Shares

Jön a strandszezon, és a porckorongsérves hölgyek is szeretnének edzeni, és jól kinézni…Egyre több ilyen kérdés érkezik:


Néhány napja MRI vizsgálaton derült ki, hogy a lumbális IV-V. csigolyámnál porckorongsérv alakult ki. Ez közepesen erős derék- és jobb lábba sugárzó fájdalommal jár. Kérdésem, hogy milyen hasizom gyakorlatokat végezhetek és használhatom-e az Ab-isolator nevű gépemet anélkül, hogy tovább romlana a helyzet. Sajnos kb. 8-10 kg súlyfeleslegem van.

Nézzük át, hogyan edzheti egy sérves ember a hasizmait!

Sok sportoló porckorongsérves embernek jelent problémát, hogy az első tanács, amit kap az, hogy azonnal hagyja abba az edzéseket, amiket végez. Szerencsére ez a tanács a legtöbbször nem csak teljesen alaptalan, hanem többet árt, mint használ.

Régebben  az volt a “hivatalos” elképzelés, hogy a mozgás leginkább árthat a gerincsérves embereknek, így a páciensnek inkább pihenni, feküdni érdemes. Szerencsére ezt a káros, és elavult nézetet a modern kutatások már erősen cáfolják. 1987 óta tudjuk, hogy a fizikai aktivitás hiánya nemcsak valószínű, hogy tovább rontja a sérves tüneteket, hanem  egyéb, következményes panaszokhoz vezet, melyek nem csak a gerincet, hanem az érintett ember teljes életét érintik. ( Dr.Charles Waddel 1987, )

Mozogni tehát jó, még akkor is, ha valakinek porckorongsérve van.

porckorongsérv jógaAzonban nem mindegy, hogy hogyan! Ez a bejegyzés most nem az általános mozgásokról szól, hanem speciálisan arról, ami a nyár közeledtével a porckorongsérves Hölgyek   többségét kifejezetten érdekli: hogyan lehet hasizmot erősíteni úgy, hogy a sérvnek ez ne legyen rossz…Sőt…

1. A legfontosabb pont tisztában lenni vele, hogy a sérvet a csigolyatestek elülső részének a közeledése okozza, és provokálja.
(olvasd el a porckorong.hu -n a tudástárban gerincsérv oka c. részt).


EZÉRT EL KELL KERÜLNI MINDEN OLYAN MOZDULATOT, AHOL A GERINC ELŐRE HAJLIK, ÉS ÖSSZENYOMÓDIK.


Hogyan NE?


Nézzünk meg pár hibás gyakorlatot, amit a tipikus tornavideókon lehet látni:

1. Teljes felülések:

Az ilyen jellegű teljes felülés kész katasztrófa egy gerincsérves embernek.

Ahogy a képen látható nő felül, pont a csigolyáinak az elülső részét nyomja össze, ezzel fokozva a sérvét növelő erőhatásokat. Teljesen rossz megoldás, ráadásul ezt a felülést csak a lapocka alsó csücskéig vezeti a “hasizom”, utána egy psoas nevű izom bekapcsolódásától tűnik nehezebbnek a történet, mint a sima hasprés, tehát még csak nem is túl hatékony…A hatékonysága megegyezik egy sima kisfelülésével.

Tovább lehet rontani ezt a gyakorlatot azzal, ha oldalra is kifordulunk közben. Ilyenkor nemcsak hátrafelé, a gerincsatorna felé nyomjuk tovább a sérvet, hanem megcsavarjuk a porckorongot, mint egy citromot, így jó eséllyel az oldalt kilépő ideggyököt is megcélozzuk vele.

Hogy miért csináltatnak velünk ilyen gyakorlatokat az edzők, és miért csináltattak ilyeneket anno a tesitanárok?

Hát ez egy igen jó kérdés!

Ez ellen a jelenség ellen küzdünk a porckorong.hu szakmai testvérén, a gerinc.hu-n, ami fitness insrtuktork, edzők, jógaoktatók, és gerincterápiás szakemberek számára kínál hasznos információkat.

2. A hát és láb a levegőben jellegű gyakorlatok:

Ezek a gyakorlatok akkor lennének jók a sérves embereknek, ha pont úgy csinálnánk meg őket, mint ez a nő a képen! Ha a mély hátizmok nagyon erősek, akkor képesek kihomorítva, vagy legalább is egyenesen tartani az ágyéki gerincet, így védeni a porckorongsérvet. Azonban a gerincsérves embereknél általában valamennyire gyengült a mély hátizmok rendszere, így az ilyen gyakorlatokat kicsit görbe derékkal csinálnák, ami megint hatalmas plusz tehet, egy küldpontos nyomás – kompresszió kombinációt okoz a porckorongon. Kár lenne. Még rosszabb a helyzet, ha egy csavarást is beleillesztünk az ilyen gyakorlatokba. Kész porckorongsérvgyár…

Hogyan IGEN:


Minden olyan hasizom összehúzódás/kontrakció előnyös Neked is, és a sérvednek is, ami nem okozza a csigolyatestek elülső részének a közeledését, azaz nem hajlítja be az ágyéki gerinced. Számolatlan ilyen fajta hasizomgyakorlat létezik, az egészen könnyűtől az élsportolók számára is brutálisan nehézig, így egy vérszadista edző sem kell, hogy zavarba jöjjön, mert sérvbarát módon is jól meg lehet kínozni a vendégeket. Ezek közül a gyakorlatok közül csemegézünk most:

1. Hasprés:

A lapocka alsó csücskéig végzett hasprések minden verziója szuper gyakorlat! Bár a modern kutatások egyre jobban látják, hogy csupán városi legenda az erős hasizom – stabil gerinc –  javuló tartás illúzió, de a lelkünknek egy kocka vagy lapos has mindig jót tesz, így örömteli, hogy konkrétan minden verziója végezhető.  A lábad lehet a földön, lehet a levegőben hajlítva, és lehet felfelé nyújtva is ha ez nem okoz fájdalmat. Némi kellemetlenség érzésed lehet a végrehajtás közben, de ezt zömmel az okozza, hogy a derekad nem nyomod le a földre, és ezáltal a homorítással fokozod a kompressziót a csigolya közötti ízületi felszíneken. Ez nagy gondot nem okoz, de minek a fájdalom: a derék mindig legyen a földön. ( Ez a sérvnek azért nem lesz rossz, mert pont párhuzamos helyzetbe hozza a csigolyák zárólemezét, tehát a sérvnek ez egy optimális neutrális helyzet.)

A hasprést nyugodtan végezheted az oldalsó hasizmok edzésére is. A bal térd- jobb könyök és fordítva közelítése jó megoldás lehet, ha vigyázol, hogy a derekad a földön maradjon!

Ha kezdő vagy, a lábad legyen a földön. Ha erősebb már a hasad, akkor nyugodtan emeld fel, de ekkor is vigyázz rá, hogy a derekad a földön maradjon.

Ha a hasad elég erős hozzá, akkor a lábad kinyújtásával tudod ezt még mindig sérvbarát módon végezni:

Pocak és gerincsérv ellen:

Az, hogy a hasad mekkorának látszik, azaz, hogy – leszámítva persze most a rárakódó “testzsírszázalékot” – mekkora a pocakod, azt a három hasizomtípus közül (a két ferde és az egyenes és a haránt) gyakorlatilag szinte kizárólag a haránt szabja meg. Ezt az izmot fura mód a hasi légzés, a gerinc tengely irányú nyújtása, a nevetés, a hasbehúzás , és az egyenetlen talajon járás, a cipekedés és hasonlók tartják karban a legjobban, de a rossz hír, hogy ha már kialakult egy gerincsérved, akkor jó eséllyel ez az izmod nehezen aktiválható. Hogy miért, az egy hosszú és bonyolult történet, ebbe most ne menjünk bele. A lényeg az, hogy ez az izom lenne az, ami az ágyéki csigolyákon tapadó kötőszövetes lemezzel együtt egy fűzőként leveszi a terhet a porckorongjaidról, tehermentesítve azokat. Mire egy sérv kialakul, az izmok működése – még élsportolóknál is – olyan szintű zavart szenved, hogy ennek a fűzőnek a működése sem működik jól, ami egy ördögi körhöz vezet:

  • nincs izomfűző, ami levenné a terhet a porckorongról
  • ezért a porckorong még több terhet kap, még jobbal lelapul, sérvesedik, és az azt védő automatikus reflexek tovább rontják a fűző működését.

Így most a korrektség jegyében vegyük úgy, hogy a további haránt hasizom erősítő gyakorlatokat egészséges embereknek, preventív jelleggel szánom  – a sérvesek sajnos más izmokkal, máshogy fogják végezni őket, még akkor is, ha “technikailag” jól néz ki a dolog.

Haránt hasizom erősítésre nagyon jó lehet a fekvőtámasz helyzet kitartása is, főleg, ha egy picit bele is nyújtózol, pl. elképzeled, hogy a fejtetőd és a sarkad távolodik.
Ez amellett, hogy a hasad minden izmát átdolgozza, a karodnak, a mellkasodnak és a fenekednek is előnyös! Vedd fel a pózt, és maradj benne ameddig tudsz!
(Persze a medencéd ne lógjon úgy, mint ennek a katonának a képen, hanem tartsd a derekad egyenesen, de ne úgy, hogy megfeszítsed a hasad, hanem úgy, hogy nyújtózkodsz a helyzetben.)

 

Hasonlóan jó transversus aktiválások az oldalsó fekvőtámaszok, plankek, oldalt fekvésben a kar fejtető feletti összefűzése után a kezek, a zárt lábak és a törzs emelése – tudom instabil, de pont ez a lényeg- és vicces mód a jóga lefelé néző kutya póza és nyújtózkodó gyakorlatai. Megelőző jelleggel ezek sokat tehetnek a fűzőrendszer megőrzése érdekében, de sajnos ma kevesebb embernek működik ez jól, mint rosszul, ami jelentkezik a gerincsérves panaszok rohamos terjedésében is. Ha ezt a mintát is rendbe akarod tenni, akkor érdemes egy NMPT instruktort keresni, mert ők a szoftverhibák frissítésével is foglalkoznak, és vissza tudják állítani a helyes izommegfeszülési sorrendet, és az optimális működést.

Jó edzést!

🙂

Folyt. köv!

16 Shares
Kérdésed vagy véleményed van? Kattints ide és írd meg kommentben!

A megjegyzésedet írd a dobozba!

16 Shares
Share16
Pin