Jóga és porckorongsérv – lehet e jógázni gerincsérvvel, és ha igen akkor hogyan?

porckorong-jógaA múlt héten négy olyan ember járt az autodekompressziós rendelőmben, akik aktívan és rendszeresen jógáztak, majd egyik napról a másikra súlyos sérves tüneteik alakultak ki. Mint az MRI-n kiderült, határozottan nagy porckorongsérvet növesztettek az  évek során. Több olvasónkban felmerült a kérdés, hasznos-e a jóga, lehet-e sérvesen jógázni – sokan ajánlanak ilyesmit –  jelenthet-e segítséget a jóga a porckorongsérv megelőzésében. Ebben a bejegyzésben ezekre a kérdésekre nézzük át a választ.

Mielőtt nekikezdenék a kérdés kifejtésébe, a  korrektség jegyében el kell mondanom, hogy én is tartottam gerincterápiás jógaórákat, és szívügyem továbbképzéseket tartani  jógaoktatóknak a gerinc témakörében. Ez a bejegyzés az ő “továbbképzésük” is, de direkt úgy írtam meg, hogy minden olvasó számára hasznos legyen, aki jógázik!

Ez után a kitérő után Lássuk a lényeget:

A jóga annak idején Indiában alakult ki, ahol kevésbé voltak jellemzők a székek. Aki járt Indiában, még ma is megtapasztalhatta, hogy a tipikus indiai vagy törökülésben, vagy egy tipikus két láb közé beguggoló pózban ül. (lsd. ábra)

Mindkét ülésmód jellegzetessége, hogy kellően egyenletesen terheli a porckorongokat, így a nem modernizált indiai ember gerince nagyjából az ülő helyzetben is egyensúlyban van, ellentétben a mi tipikus széken ülő, görnyedő helyzetünkkel.

Dr.Vig Béla professzor úr leírja a könyvében, hogy a jóga azok között a brahmanák között alakult ki, akik tanítottak és írtak, illetve vallásos tevékenységet végeztek.

Ők fizikai aktivitást nem igazán folytattak, és a szellemi tevékenységüket egy idő után zavara a testük elgyengülése, megbetegedése.

Ismerős?

Mi is így vagyunk vele, csak mi az internet előtt, és az irodában “meditálunk”, de a lényeg ugyanaz: a mozgáshiány betegséget, tünetet okoz.

A jógi ennek a problémának a megoldására fejleszetett ki pár száz év alatt egy tökéletes “mozgásterápiás” formát, és mivel nem voltak olyan szintű anatómiai ismeretei, mint nekünk manapság, a logikája nem vihette félre úgy, mint sok mai terapeutát, így empirikus – önmegfigyelő módon egy tényleg csodálatos és komplex rendszer tudott kialakulni.

Te láttad már, hogy

Megújult a Gyógyítsd meg az
ágyéki porckorongsérved oktatócsomag?

Ez A TELJES MEGOLDÁSRENDSZERÜNK ÁGYÉKI (DERÉKTÁJI) PORCKORONGSÉRVESEKNEK

Innentől összpontosítsunk a kérdés tárgyára, a gerincre!

A jóga gyakorlatai a gerincet  csavarja, hajlítja előre, oldalra, és hátra, tehát egyensúlyban minden irányba mozdítja azt.  Kimozgatják a csigolya közti ízületeket, és lazítják a medence és a vállöv körüli zsugorodni hajlamos izmokat, ami csodálatos. A mozgástartományok széles területét bejáró pózok segítik az anyagcserét, a keringést, a miofasciális rugalmasság megőrzését.

DE!!!!!!
(és ez egy hatalmas DE, ez fogja megmagyarázni, miért van egyre több jógázó páciensünk.)

A jóga átgondolatlan gyakorlása mégis könnyen lehet káros is a porckorongjainkra!

Mi nem Indiában élünk, hanem egész nap székeken ülünk. Azzal, hogy a napunk nagy részét ülve töltjük, a görnyedés miatt a csigolyáink elülső részeit tartjuk közelebb egymáshoz. Ez a helyzet folyamatosan feszíti kifelé a porckorongjainkat a sérves irányba, a gerinccsatorna felé.

Sajnos ma egy olyan ember, aki legalább 12 évet iskolába járt ( 8 általános és 4 év középiskola) már látens porckorongsérvesnek tekinthető!
( szerk 2017.: Brinkjinkji 2016-os kutatása szerint a tünetmentes (!!!) emberek többségének a gerincében MRI-vel kimutatható degeneratív elváltozások, sérvek találhatók, ergo a legtöbbünk jó úton jár a sérves tünetek felé akkor is, ha erről nem tud. ) A gerinc mögötti szalagok az iskolai évek miatt többé kevésbé túlnyúlnak, a porckorongok magassága az üléskor megnövekedő fej súlya miatti túlterhelés következtében lecsökkent, és szinte biztos, hogy a porckorong rostos hátsó rétege gyengült. Akiről most írok, az legyen mondjuk Ő:

Ha őt látod egy jógaórán, akkor azt mondod, egy egészségtől kicsattanó , helyes fiatal nő épp tesz az egészségéért, igaz?

A tiszta kép érdekében tudni kell, hogy Ő harminc évesen, tizenhat év iskola, és hét év folyamatos irodai munka után már elég tisztességes porckorong degenerációval, lazább gerincszalagokkal, illetve valamennyire meggyengült porckorong rostrendszerrel rendelkezik.

Egy átlagos jógaórán nagyjából egyforma arányban fog gyakorolni előre, hátra, oldalra hajló, és rotációs gyakorlatokat.

Ettől nagyon jól fogja érezni magát a jóga után!

Ellazulnak és kellemesen megerősödnek az izmai. A gerincének a stabilitása ettől határozottan javulni kezd. Elviszi a barátnőit is, akik szintén jól érzik magukat. Kellemes lesz végezniük az előre hajló, és csavaró gyakorlatokat, hiszen ez finoman kifeszíti a porckorong lelapulása miatt irritált ízületi tokokat, és egy kellemes közérzetet fognak kapni a jógától. Ha rendszeresen gyakorolnak, akkor a rotátor köpeny és a lapockazáró izomcsoportjai is megerősödnek,  és ennek a tartás javító hatásától ritkábban fog fájni a nyaka, esetleg elmúlnak a hátközépi, és lapockatáji enyhe fájdalmai, enyhülnek a már néha jelentkező migrénes tünetei… Ezek nagyon erős, és élvezetes jótékony hatások, nem véletlen  szeretjük annyira a jógát.

DE!

Sajnos az ágyéki gerincben  – derékban lévő – porckorongjai, melyek  már eleve gyengültek voltak, amikor jógára érkezett,  gyakorlás közben igen nagy terhelésnek vannak kitéve. A jógaoktatók többsége az egyensúlyra törekszik, ezért azonos arányban gyakoroltatja a pózokat előre és hátra, és természetesen csavartatja is a gerincet, hiszen az indiai mesterek ezt így tanítják…

Csak épp mi széken ülünk egész nap, és nem törökülésben!

A jóga azáltal, hogy végigmegy az ízületek teljes mozgástartományán, igen drasztikusan is “hozzá tud nyúlni” a porckorongokhoz. Ha a gerincet az oktató  azonos arányban gyakoroltatja előre és hátra, akkor ezáltal mintegy felerősíti a hétköznapok ülő helyzeteitől kialakult porckorong-károsodást, úgy, hogy a tanítvány ebből mit sem érez, csak akkor, amikor már baj van…

Természetesen a póz egyéb struktúrákra gyakorolt jótékony hatása megmarad, az izom ellazul, a kis feszültségcsomók feloldódnak, az ízületi tok irritációja megszűnik, ami jó, és részben korrigálja a fenti hibát, de a porckorong sajnos :

a.) érzőidegek hiányában nem érez (!!!!)
b.) a leggyengébb láncszeme a gerincnek.c. a sérülése idővel magával hozz a többi struktúra sérülését.

Ha tudna szólni, akkor azt mondaná, köszönöm, egy nagyon jó, de nem pontosan így kérem…Sajnos a porckorong azonban csak akkor szól, amikor már sérvesedett, és egy másik képletet érint. ( szalag, dura, kilépő ideggyök)

porckorongsérv jógaA képen látható jógás – ülő munkát végző lány két év nagyon kellemes jóga után ehetséges, hogy egy nap fel fog hívni, és azt fogja mondani, amit a jógás betegeim többsége:

“egy hónapja kezdődött minden tünetem, előtte sokat jógáztam, és semmi bajom nem volt. még a korábbi derékfájásom is elmúlt, most viszont az MRI egy nagy sérvet mutat… Nem is értem, én vigyáztam a gerincemre…A jógák is olyan jól estek…”

Persze, mert a porckorongban nincsenek érző idegek, a porckorong túlterheléséről már csak akkor kapunk fájdalom képében információt, ha az hozzáér valamihez. ( a mögötte lévő szalaghoz, vagy a gyökhöz)

A jóga tehát nem automatikusan a gerincbetegségeket és a sérvet gyógyító csodaszer, sőt, rosszul gyakorolva  a porckorong szintjén sokat árthat is. Sajnos az oktatók többsége a nyilvánvalóan legjobb szándékuk ellenére sincs tisztában azzal, hogy mit kellene csinálni egy sérves emberrel, vagy éppen hogyan lehetne megelőzni a sérv kialakulását. ( lsd. cikk eleje: mindenki látens sérvesnek tekinthető, így ezt figyelembe kell venni a gyakorlatok kiválasztásánál) 

Amíg például egy világszerte elterjedt jógarendszer alkotója azt tanítja, hogy a sérvet csavarásokkal és előre hajlásokkal lehet gyógyítani – minden porckorong hírlevél olvasó tudja, hogy ez mennyire meredek tévedés – addig a tanítványainak – a mi oktatóinknak – nincs sok esélye és lehetősége valóban hiteles  forrásból megtanulni, mit szabad egy sérves emberrel tenni. Negyven fokra felfűtött teremben lendületből felülni és kétszer ráhúzni a mozdulatot egy homorító póz végzése után konkrétan képes szisztematikusan elszaggatni a porckorong külső annulusrostjai közül párat, és ezzel észrevétlenül, de nagyban hozzájárulni az idő előtti degeneratív folyamatok kialakulásához.

Pedig a jóga nagyon “gerinchasznos” is lehet, pont azért, mert nagyon erősen “nyúl hozzá” a porckorongokhoz és a gerinc struktúráihoz. 

Mégpedig akkor, ha adaptálnánk a mai és nyugati körülményekre. Igy a mozgás részét felhasználhatnánk egy olyan letisztult és hatékony mozgásterápiás eszközként, ami pont azokat a káros hatásokat ellensúlyozza/kompenzálja melyek a hétköznapokban, esetleg a sportmozgásaink során érnek.

Ebben a formában a jóga briliáns megoldás és preventív vagy terápiás módszer is lehet!

A feltétele annyi, hogy az oktató maximálisan értsen ahhoz, hogy a gerinc ill. a porckorong számára mi az, ami a ma emberének is megfelelő.

Nézzük, hogyan érdemes jógázni, hogy a porckorongra gyakorolt jótékony hatásait a legjobban élvezhessük:

a.) Jóga egészséges – tünetmentes- emberek számára:

1. Ha ülő munkát  végzel, akkor az előre hajló pózaid aránya legyen jelentősen kisebb, mint a tengely irányban nyújtózó ( harcosok, lefelé néző kutya, álló nyújtózások)  és homorító/kobra típusú gyakorlatoké!

– Az előre hajlás mindenképp jól esik, és maximálisan szükséges irány is, hiszen ki kell lazítani a hátizmokat, és biztosítani a gerinc stabilitásában főszereplő kötőszövetes lemez, a fascia thoracolumbalis folyamatos átmozgatását, nyújtását. Ez a kötőszövetes derékmerevítő öv, ami hatalmas szerepet tölt be a gerinc stabilitásában, így a kimozgatása alapvető fontosságú. Az előre hajlás továbbá távolítja az ízfelszíneket, ami kellemes megkönnyebbüléssel jár, ezért súlyos hiba lenni kihagyni ezt az irány. Viszont tudni kell, hogy ennek az iránynak a túlzott (!!!)  forszírozása jelentősen terheli a porckorongokat, ezért az arányokkal, az erőkarokkal és a terhelés mértékével mindenképp számolni kell.

( ha érdekel ennek a miértje, utánaolvashatsz a porckorong.hu tudástárában) Kérdéses esetekben ezeket a gyakorlatokat helyettesítsd nyújtózkodásokkal, ahol a gerincet tengely irányban nyújtod.

Az előre hajlások  arányának csökkentésével a jóga káros vonatkozásainak a nagy részét már meg is szüntetted, de ezt a változtatást mindenképp érdemes megtenned, ha ülve töltöd a napjaid nagy részét.

Azt is érdemes tudni, hogy amikor a haljítást – flexiót – egyetlen szegmente ( csigolyapárra) koncentrálod, és limitálod a medence kitérésének a lehetőségét, az az egyik legdurvább hatású flexiós tevékenység. Ilyen akkor történik, amikor előre hajolsz, majd belehomorítasz a mozdulatba. A gerinced homorít, de a legalsó L5-S1 szegment hajlításba és erős kompresszióba kerül. Ez kiemelkedő sérv irányba ható terhelés a legalsó discuson. Azokat a jógasorozatokat, ami ilyen mozdulatokkal van tele, kerülni javaslom nem csak a gerincproblémás pácienseimnek, hanem azoknak is, akik el akarják kerülni a gerincproblémákat. Viszont pl. egy mardzsari – cicahát/kutyahát -vagy egy babapóz gyakorlásakor viszont semmiféle teher vagy jelentős külpontos nyomás nem alakul ki a csigolyák között,  így ezek mindenképp barátságos mozdulatok. 

 

b.) Hanyagold a túl erős csavarásokat:

A csavarás azért esik olyan jól, mert az ágyéki gerinc ízületi felszínei úgy állnak, hogy ha tekered a gerinced, akkor az egy erős belső nyújtózkodásként jelentkezik, ami kellemesen kifeszíti a szalagokat, és megnyújtja az ízületi tokot.  De tudnod kell, hogy közben erős feszültséget gerjeszt a porckorong azon részén, amit az egész napos ülés is terhel. Ez rövid távon, ellengyakorlatok mellett teljesen rendben van, de semmiképp se vidd túlzásba!

Amit mindenképp:

Homorítások, kobra típusú gyakorlatok:

Ezek a gyakorlatok az olyan egészséges, ámde látens sérves emberek gyógyítója lehet, mint a pár képpel feljebb látható fiatal nő.

A csigolyatestek hátsó részének összenyomásával a jóga pont azt a hatást éri el, mint a McKenzie torna jellemző homorító mozdulatai: a kiboltosító erőt kompenzálja, a porckorongot centralizálja.

A jóga ellenben tovább megy: megfeszíti az izmokat a homorított két csigolya közti terület felett, ezzel meg is erősíti, stabilizálja a sérült – vagy látens sérült- szegmentet!

Ebben a jelentősége a jógának hatalmas lehet, hiszen a stabilitás nem annyira erő, mint inkább kontroll kérdése, és ezt a koncentrációval végrehajtott kifinomult jógagyakorlatok sokkal jobban képesek megtenni, mint a a gyógytornás “emeld fel az ellentétes kezed lábad” típusú megfelelői!

Jóga tünetekkel rendelkező porckorongsérveseknek:

Legyél körültekintő a jógával és az oktatóválasztás során is! Nagyon erősen nyúl hozzá a porckorongokhoz a jóga gyakorlatrendszere, és nagyon kevés oktatónak van olyan szintű tudása, hogy felelősen be merjen vállalni egy gerincsérves embert egy csoportórán, vagy egyéni foglalkozáson.

Ha nagy szerelmed a jóga, és sérvesen is gyakorolni szeretnéd, akkor a következőkre figyelj:

1. Ha sérved van, és a homorítás lábba, fartájékba sugárzó fájdalmat okoz, akkor sajnos a jóga egyelőre nem tud segíteni Neked, mert izolált stabilizáló mozdulatokra és centralizációra, gyógytornász (ADT) szakemberre van szükséged.

2. A nagy erőkarral végzett előre hajoló testhelyzeteket teljesen hagyd ki! Helyett cicahát-kutyahát mozdulattal és kisbabapózzal, esetleg hajlított térdű lefelé néző kutya pózzal nyújts.

3. Sose csavarj a sérveddel, zsibbadós lábaddal ellentétes irányba! ( ha a bal lábad zsibbad, ne rotálj jobbra!)

4. Ha jól esnek a kora típusú gyakorlatok, csináld őket bátran!!!

5. Ha egyedül nem mersz nekiállni a gyakorlásnak, keresd meg valamelyik általam képzett oktató óráját! Porckorong.hu kompatibilis jógaórákat tartanak,  és gyakorlatias ismeretekkel rendelkeznek a gerincprevenció témakörében.

6. HA BÁRMI FÁJ , azt hagyd ki!

A fájdalom gerinc téren MINDIG egy szövet károsodásának a jele! Ha bármi lábba sugárzó fájdalmat, zsibbadást, diszkomfort érzést okoz, akkor ne csináld, és kerüld el azt az oktatót, aki fájdalmas mozdulatok végrehajtására biztat.

Végül egy fontos pont:

A jóga egy kivételes eszköz lehet a gerincproblémák prevenciójában, de az oktatónak – hasonlóan az összes sportszakemberhez – nagyon felkészültnek kell lennie abban, hogy milyen hatások érik a mai ember gerincét, és ezt a jóga hogyan tudja befolyásolni. Ha ezzel tisztában van, akkor az egyik leghatékonyabb eszköz lehet a kóros mozgásminták korrekciójára – ami a megelőzés egyik legfontosabb lépése.

Szerk.2013:
Annyi megkeresés érkezett, hogy a csináltam egy ingyenes oktatóanyagot jógaoktató kollégák számára.
Itt az oktatók ingyenesen megtanulhatják a legfontosabb ismereteket a témában:
http://jogaterapia.hu/

Szerk 2015:
Edzők számára írtam egy 90 oldalas ingyenes anyagot, amiben nagyon részletesen írok a témáról, ill. a gerincstabilitásának új felfedezéseiről és ezek edzésbe illesztésének lehetőségeiről.
http://gerinc.hu/

2K Shares

“Jóga és porckorongsérv – lehet e jógázni gerincsérvvel, és ha igen akkor hogyan?” bejegyzéshez 57 hozzászólás

 1. Kedves Máté,

  ennek a cikknek nagyon örültem! fantasztikus!
  Várom a tanfolyami végzettek listáját!

  Zsuzsa

  Válasz
 2. Kedves Máté,

  Tapasztalati alapon is megerősíthetem azt, amit írtál, hogy a klasszikus jóga ronthat az állapoton, én voltam az a jógás, aki napi másfél óra ászanázás ellenére szörnyű nyaki fájdalmakkal ment hozzád, és az általad javasolt egyszerű gyakorlat néhány hét alatt maradandóan helyre tette a csigolyákat. 🙂 (És igen, bár nekem nem volt porckorongsérvem, csak elcsúsztak a csigolyák, de a csavaró gyakorlatok késszúrásszerű fájdalmat okoztak…)

  Szomorúan olvastam a múltkori internetes eszmecserédet, ahol is a másik fél tisztázatlan forrásból származó féligazságok, vagy éppen egyértelmű tárgyi tévedések sulykolásával próbált téged és az olvasókat meggyőzni arról, hogy milyen csodás dolog a gerinccsavarás porckorongproblémák esetén… Mindenesetre gratulálok, hogy meg tudtad őrizni az udvariasságodat és a hidegvéredet.

  Egyébként az általad elmondottakat már klasszikus jógairányzatok is felismerték, vannak olyan tradíciók, ahol egyszerű, gyógytorna-jellegű gyakorlatsorok hónapokon át tartó gyakoroltatásával készítik elő a hagyományos ászanákat.

  Ha már jóga, szerintem másokat is érdekelhet, hogy mi a véleményed gyógytornászként a napüdvözlet és a khatu pranam gyakorlatsorokról? Mikor és milyen formában segíthetnek, és mikor kell kerülni őket?

  További sok sikert kívánok a munkádhoz!

  Tamás

  Válasz
 3. Kedves Máté,

  engem is érdekelne, hogy mi a véleményed a napüdvözletről és az 5 tibeti gyakorlatról!

  Köszönettel:
  Zsuzsa

  Válasz
  • Kedves Zsuzsa és Tamás!

   A napüdvözlet gyakorlatsor preventív jelleggel nagyon jó! Gyakorlatilag végigmegy a gerincet körülvevő izmokon, a zsugorodni hajlamos izmokat nyújtja, a túlnyúlni hajlamos izmokat erősíti, a porckorongokat átmozgatja.

   Ha már valakinek van egy ágyéki sérve, akkor ha az nem túl súlyos, még akkor is gyakorolható, hiszen az ember egyik pózban sem tölt túl sok időt! Ebben az esetben gyógylást nem szabad várni tőle, de átmozgatásnak kimozgatásnak tökéletes, és ez most természetesen csak “gerinces” nézőpontból!

   Én onnan tiltanám le az embereket erről a két sorozatról – khatu pranam és napüdvözlet- amikor bármelyik mozdulata vagy póza rosszul esik, vagy fáj!

   Az öt tibeti :
   1. a forgás teljes mértékben indifferens a gerincre nézve, úgyhogy maximálisan gyakorolható.
   2. a hasprés is jó lehet. Itt arra kell figyelni, hogy azt a hibát ne kövesse el a gyakorló, hogy a láb emelésekor lendületből a keresztcsontot is kicsit elemeli a földről, mert az már porckorongterhelő, de ezt könnyű betartani. A láb leengedésekor a degeneratív porckorongproblémáktól szenvedők dereka kicsit megfájdulhat, ha a derék elemelkedik a talajról a kezdetben gyengébb hasizmok miatt, de ez max. 20 p. után elmúlik, úgyhogy ez is gyakorolható!
   3.-4. mindkettő homorítás: semmi gond vele sem a sérveseknek, sem a szegmentinstabilaknak.
   5. A lefelé és felfelé néző kutya szerű pózok váltogatása is teljesen jó, ha a gyakorló képes egyenes derékkal csinálni a lefelé néző kutyát. Ha nem, akkor ezt egy kicsit hajlított térdel kell csinálni, és akkor a derék ki tud egyenesedni, így teljesen veszélytelenné válik a dolog!

   A napüdvözletek és az 5 tibeti is teljesen hasznos gyakorlatsorok! Ezekből is látszik, hogy a jóga mennyire jól összerakott mozgásrendszer! 🙂

   Válasz
 4. Szia Máté,

  végre valaki nyíltan is szót emelt a magukat gerincspecialistának hirdető, a funkcionális anatómiát és a biomechanikát, pláne a gerinc patológiáját (betegségeit) még hírből sem ismerő jógaoktatók ellen!
  Ismersz, én is a fentiek szellemében igyekszem a dinamikus jógaóráimat tartani, és néha ellátogatok másokhoz, hogy tanuljak, fejlődjek. Sajnos legtöbbször csak az elrettentő példa tanulságával távozok.
  A legdurvább az volt, mikor a gerincjóga foglalkozáson az oktató a copfomnál fogva húzta hátra a fejemet harcos 1-es pózban, anélkül, hogy megkérdezte volna, hogy mégis miújság a nyaki gerincszakaszommal, végezhetek-e álló helyzetben ilyen erős extenziót…
  Nagy felelősség jógaórát tartani, hiszen ahogy számtalanszor ismétled a cikkben, nagyon erősen nyúl a gerinchez, a porckorongokhoz. Megfelelő felkészültség nélkül egyenesen veszélyesnek gondolom.
  Remélem sokan olvassák és mielőbb utánajárnak, hol találnak felkészült jógaoktatót.
  Azt amúgy tapasztalatból tudom, mivel hozzám is járnak gerincproblémás vendégek, hogy nehéz egy csoportfoglalkozáson külön figyelni rájuk minden egyes gyakorlatnál, de egy valamirevaló oktató megbeszéli előre a vendéggel, hogy mire ügyeljen és közben is emlékeztetni kell rá, többször is 🙂
  Tudod, minél többet tanulok a gerincről (csak hogy mások is értsék: gyógytornásznak tanulok a Semmelweis Egyetemen), annál inkább érzem, hogy mennyire topon kell lenni, mennyi mindenre kell figyelni. Nem elég elolvasni pár cikket az Ezotériában meg az interneten, nap mint nap foglalkozni kell vele, újabb és újabb (elismert) szakirodalmakat olvasni, a régieket is újra elővenni és számtalanszor végignézni újra és újra az anatómiáját, a mozgástanát. Komolyan, néha iszonyúan megijeszt a vele járó felelősség!
  Aki meg csak éppen látott meg hallott már ilyet, széles mellkassal tolja az észt a nagy nyilvánosság előtt, rendezvényeken miegymás. Pedig minden mondata sántít… persze a laikus tömeg tátott szájjal hallgatja, mert tud 2 latin szót…

  Nagyon támogatom a munkádat továbbra is és nagy tisztelője vagyok a tudásodnak, bízom benne, hogy sok emberhez eljut :))

  Sok sikert a továbbiakban is, szeretettel:
  Almásy Csilla
  gerincedző, dinamikus jóga oktató, gyógytornász hallgató

  Válasz
 5. Máté, köszönöm a választ.

  Más:
  Csilla és Máté írása egy nagyon fontos problémát is felvet: sajnos ma Magyarországon a jógaoktatás hivatalosan egy teljesen szabályozatlan terület. Tipikus példa, amikor jógaoktató képzés keretében elvégeztetnek az emberrel egy rekreációs sportoktatói képzést is – ezzel gyakorlatilag elismerve, hogy a tevékenységük a sporttörvény hatálya alá tartozik – ugyanakkor az órákon résztvevőktől már nem kérnek sportorvosi alkalmassági szakvéleményt az oktatók, a jógaórákról kiállított számlájukon pedig „egyéb közérzetjavító szolgáltatás” megnevezést szerepeltet a stúdió. 🙂 Ez az igazi fából vaskarika…

  Ma Magyarországon gyakorlatilag semmi akadálya nincs annak, hogy aki le tud utánozni néhány jóga gyakorlatsort, és ezek után felismeri önnön nagyságát, elkezdjen pénzért szervezett jógafoglalkozásokat tartani, vagy akár – miért is ne? – diagnosztizált porckorongsérves betegekkel foglalkozni. Lassan már tényleg ott tartunk, hogy kis hazánk a tízmillió futballszakértő után a tízmillió gyógytornász országa lett, úgyhogy Csilla és Máté nyugodtan sutba dobhatják majd a diplomájukat. 🙂 És ismétlem: jogilag ez ellen szinte lehetetlen fellépni!

  A kérdés, hogy fel kell-e lépni egyáltalán ez ellen a jelenség ellen, hiszen egy demokráciában az embernek alapvető joga hülyének lenni, és homályos eredetű, igazolatlan tudásra hivatkozó „szaktekintélyek” óráira járni. Magyarországon nagyon jól működik a goebbelsi propagandamódszer is: nem az a lényeg, hogy korrekt legyen az, amit mondanak, hanem minél nagyobb nyilvánosság előtt, és minél gyakrabban mondják. Ha meg esetleg egy valódi szakember udvariasan és jóindulatúan felhívja a figyelmet arra, hogy a publikációi alapján a témához kb. annyit ért az illető, mint pingvin a sivatagi hadviseléshez, akkor még mindig el lehet intézni a dolgot annyival, hogy „nem ért egyet” a helyesbítéssel, és továbbra is tromfolja a tudományoskodó okosságait. (Öröm az ürömben, hogy ezek az önjelölt szaktekintélyek futószalagon szállítják majd Mátéhoz és Csillához a jövendő pácienseket, valamiből nektek is élni kell. 🙂 )

  Máté, leszögezem, hogy nem akarok senki konkrét személyt vagy szervezetet támadni, a konkrét példákkal egy általános jelenségre akartam felhívni a figyelmet. Ha ennek ellenére úgy érzed, hogy sértő lehet másokra, elnézést kérek, és várom a moderációt.

  A kérdés tehát adott: fel kell-e lépni a jelenség ellen, és ha igen, milyen eszközökkel?

  Válasz
 6. Kedves Máté!

  Köszönöm a válaszokat a jógagyakorlatokat illetően! nagyon hasznosak és nagyon örülök a jógás cikkednek.

  Köszönettel: Zsuzsa

  Válasz
 7. Zsuzsa:

  Köszönöm!

  Csilla:

  Attól függetlenül, hogy maradéktalanul egyet értek Veled, muszáj hozzátennem, hogy a Gerincjóga irányzat vezetője mindig kiemeli, hogy prevencióval foglalkozik, ami teljesen korrekt hozzáállás! :p /

  Tamás:

  Köszönöm a visszajelzést!

  Azt hiszem Csilla kicsit véresszájú hozzászólása után a Tiéd moderációja már teljesen felesleges…:)

  Nehéz kérdéseket feszegetsz ezzel a szabályozással. Az a gond, hogy a jóga még a legkevesebb. A jógaoktatók mindegyike jó szándékú, és segíteni akaró ember, de sajnos sokszor alapjaiban téves információkra építenek.

  Példa: Sok oktató oktat Iyengar jógát. B.K.S. Iyengar a nagy kék színű könyvében – amit minden oktató forgat – olyan ajánlásokat tesz a sérv kezelésére, hogy a hajam az égek áll. Hiába akar jót a hazai oktató, ha nem ért a témához, akkor nyilván követi a “mesterét”, még ha az égbekiáltóan nagy butaságokat is terjeszt…

  Vagy pl. ott a Bikram jóga, a maga kötött gyakorlatanyagával. Az oktató ha jól tudom nem térhet el tőle, pedig igencsak lenne hol… Amikor kipróbáltam, az ismerős bikram oktató lánynak azzal humorizáltam, hogy “Hadd hagyjak Nálatok egy névjegyet, mert konkrétan páciensgyár vagytok!”. A melegben ellazulnak az izmok, és többek közt az állásból felemelt lábra ráhajlással – nem tud a medence előre billenve védeni az ágyéki gerincet- szinte észrevétlenül lehet olyan terhet gyakorolni a legsérülékenyebb porckorongokra, amit nem is értek miért tartott hasznosnak Bikram, amikor összeállította ezt a sorozatot…

  A rekreációs és egyéb sportoktató képzések pedig gerinces szempontból drámai színvonalúak!

  Azzal, hogy a jógaoktatást valamilyen rekreációs vagy sportoktatói végzettséghez kötik, alapvetően megoldotta volna azt a kérdést, hogy itt-ott jó szándékú kóklerek tarthatnak órát. Azonban ha látnád, mi van egy ilyen sportoktatói anyagban, ledöbbennél! A gerincről két kemény oldal szól, ami csak az anatómiát ismerteti. Ennél a középiskolai biológiai anyag sokkal komolyabb. Arról, hogy hogyan kell megvédeni a gerincet, vigyázni rá, javítani az állapotát, sajnos az edzőknek ezért nincs túl sok fogalma.

  Aki önszorgalomból utánajár, az pedig szintén laikusok, vagy rossz forrásból tanult “guruk” internetes cucciba fut bele. A hiteles forrás lenne a titok, ami viszont sok nincs az országban. Hiszen az oktatók szeretnek tanulni, és rettentő jól “veszik az adást”! Amikor képzést tartok Nekik, gyakran megdöbbenek, hogy milyen gyorsan képesek elsajátítani azt, amit tudni érdemes a porckorongok és a gerinc javítása érdekében.

  Példa: volt egy karateedzőm, aki lelkesen végezte el a TF edzőképzőjét. Utána pulzusmérő órával a kezünkön edzettünk, de tudományosság ide vagy oda, edzés elején egymás hátán ülve nyújtottunk széles terpeszből előrehajlásban hosszú éveken át. Annak ellenére, hogy a karate egy egészséges mozgás, ma az egykori csapat tagjai közül a legtöbben sérvesek, szegmentinstabilak, derékfájósok ennek köszönhetően. /Az egyikük szerepel fotóként a könyvemben, mint elrettentő példa, holott zömmel 20-as, 30-as emberekről beszélünk/ Ha ez az edző – és hangsúlyozom egy nagyon jó szándékú ember- azt tanulta volna a TF-en, hogy hogyan lehet úgy nyújtani, hogy ne tegye tönkre az tanítványait, ma nem itt tartanánk… A forrásban a hiba. Amíg a “szakma” nem tud lényeglátó lenni, és felesleges dolgokra fókuszál, addig nincs esély, hogy a hatékony prevenció érvényesülhet.

  Példa az oktatóképzés színvonaláról:

  Egy jóga napon voltam két ismerősömmel, és az egyikük ékpárnát akart venni az egyik ilyeneket forgalmazó cég kiállítótól. Ez a pasi, aki amúgy edzőket tanít (!!!) szisztematikusan lebeszélte a csajszit a párnáról, arra hivatkozva, hogy fokozott a lordózisa. / a gerincshopon részletesen leírom ez miért a bullshit kategória…/ Gyakorlatilag egy olyan ember, aki a magyar sportoktatók egy részét tanítja, nem érti, hogyan működik az ágyéki gerinc… Na ez az, ami több mint baj.

  Na mindegy, csak azt akartam mondani, hogy a jóga még a legkevesebb! Egy két edző, az önjelölt természetgyógyász, olyan orvosok, akik a lábba sugárzó fájdalmú embereket lumbágó diagnózissal pihenésre ítéli érdemi terápia nélkül, azok a fitness instruktorok, akik gerincromboló gyakorlatokra buzdítják a tanítványaikat. Tenni ellenük sajnos semmit nem lehet.

  Az embereknek kell kellően okosnak lenni, hogy kiválassza azokat az embereket, akikben meg lehet bízni. Ez azonban – ahogy Csilla említette- nem könnyű, hiszen az önjelölt próféták nagyon nagyon meggyőzően tudják előadni a “tudásukat”… Szerintem még az időt is kár rájuk vesztegetni, viszont felelősségünk az értelmes információkat eljuttatni akihez csak lehet!

  Tervezek a jógások képzése után egy hasonló képzést fitness instruktoroknak és edzőknek, ami kőkeményen beléjük fogja verni a lényeget, és a fontos dolgokat. De sajna ez még idő, mire a napi feladatok mellett összejön …:(

  Válasz
 8. Máté,

  köszi a választ. Én is attól tartottam, hogy az egyetlen megoldás a testkultúra terén is felhívni az emberek figyelmét a “tudatos fogyasztás” fontosságára. 🙂

  Ezt a lordózis dolgot jó, hogy felhoztad, ugyanis ez rám is áll. Javasoltad nekem is az ék alakú párnát, egy ideig használtam ,de elég kényelmetlen volt (nyak, válltájéki izommerevség, sajgás is jelentkezett). Aztán én is olvastam a párna tájékoztatóján, hogy ilyen esetben nem használható, és azt gondoltam hogy ez okozza a kényelmetlen érzéseket, így kezdtem elbliccelni a használatát. De előveszem újra akkor, és próbálom kikísérletezni, hogy hogy lehetne megszüntetni ezeket a kellemetlen velejárókat. 🙂

  Megköszönném, ha írnál a fokozott lordózisról is pár dolgot. Egyáltalán kezdjük ott, mi a normális lordózis, mert millió dolgot olvastam már erről. Pl. ha falhoz simul háttal az ember, akkor kb. egy tenyérnyi helynek kell maradnia az alsó gerincszakasz és a fal között. Ez korrekt szerinted?
  Ami engem nagyon érint, az az, hogy hozzájárulhat-e a fokozott lordózis a nyaki fájdalmakhoz? Laikusként én valószínűnek tartom, hiszen ha a medence tartása rossz, akkor borul az egész gerinc egyensúlya tudtommal.
  Milyen gyakorlatokat javasolsz a fokozott lordózis korrigálására? (Feltéve, hogy nem a horpaszizom megrövidülése, hanem izomgyengeség okozza). Na erre aztán millió lehetőséget olvastam/hallottam: hasizom, hátizom erősítése, Pilates, mélyizomtorna. Mindegyiket csináltam hónapokig, de egyik sem igazán vált be nekem. Még leginkább az egyszerű lábemelések azok, amiket úgy érzek, hogy használnak, persze nem tudom, hogy ezek mennyire jelentenek hosszabb távon oki szintű megoldást.
  Valami tuti módszer esetleg? 🙂

  Válasz
 9. Még valami a Bikram jóga gyakorlatsorról: úgy tudom, Bikram ezt a saját (sport)sérüléseinek a helyrehozására állította össze, ebből a szempontból akár még korrekt is lehet, hiszen valószínűleg nála komoly sportolóként nem volt szempont a napi 12 óra monitor előtt görnyedés hatásainak az ellensúlyozása. 🙂 Persze ezt a gyakorlatsort a nyugati világban változatlanul, ultimate módszerként tömegeknek oktatni finoman szólva is szűklátókörűségre vall. 🙂 Ugyanez elmondható szerintem az astanga vinyásza gyakorlatsorról is, amit ugyan eredetileg makkegészséges indiai kamaszoknak oktattak, nyugaton meg elhízott irodista felnőttek próbálnak fogyni a segítségével…

  Válasz
 10. Kedves Máté,

  a Gerincjóga rendszer vezetőjeként hívták fel a figyelmemet erre a párbeszédre… 🙂

  Először is nagy örömmel olvastam a cikket, maximálisan egyetértek a leírtakkal. Abban reménykedem, hogy a jógaoktatók közül egyre többen veszik komolyan a prevenciót, így fokozatosan javulni fog a helyzet.

  A kedves hölgy kritikai megjegyzésére pedig hadd hozzak fel néhány dolgot a védelmünkre: mint Máté is írta, a Gerincjóga preventív jellegű csoportos mozgásterápia. A kezdő szintű képzésen mindössze egy viszonylag kötött átmozgató gyakorlatsort tanítunk és néhány erősítő, illetve nyújtó gyakorlatot – diagnosztizálni vagy terápiás kezelést összeállítani kifejezetten tiltott Gerincjóga oktató számára.

  Nagyon csodálkozom azon a tapasztalatán, miszerint hősi pózban a Gerincjóga oktató a copfjánál fogva húzta hátrafelé. Gerincjógán egyáltalán nem használjuk a hősi pózokat, ilyen javítás pedig még haladó hatha jógán sem nagyon fordulhat elő… Ha ez valóban így történt volna, akkor mélyen elnézést kérek az oktató nevében. Örülnék, ha megírná nekem, hol és kivel történt az eset, szívesen utánajárnék.

  Válasz
 11. Kedves Máté:)
  sokat tanultam tőled és összeállt bennem rengeteg dolog a tanfolyamod után. Várom a folytatást . A Gergőék gerincjóga képzése valóban arról szól amit ő leírt és azt az oktatóknak illene betartaniuk.Az viszont már emberi tényező,hogy betartják e a tanultakat, vagy sem. Sajnos nem állhat ott mindenki mellett . Az oktatóképzésen kiemelt szerepet kapott, hogy mi nem gyógyítunk, nem diagnosztizálunk. Az alap gerincjóga gyakorlatsort ha valaki betartja és helyesen végezteti el, nem fog senkinek további sérülést okozni. Kifejezetten fel volt hívva a figyelmünk arra, hogy ettől eltérni nem lehet és dolgozzunk együtt egy képzett gyógytornásszal,azaz ha olyan valaki keres meg bennünket akinek kialakult problémája van pl egy gerincsérv azt küldjük át a gyógytornászhoz és konzultáljunk vele, hogy mely gyakorlatokat végezheti, ha mégis szeretne jógára járni. Biztos emlékszel , a saját párommal is hozzád mentünk első körben, eszem ágába nem jutott őt jógáztatni, pedig akkor már a te tanfolyamodat is elvégeztem:) És veled beszéltük meg mit lehet és mit nem.:)
  További jó munkát és várom a tanfolyamok folytatását:) tudod én szeretem az anatómiát:)
  M

  Válasz
 12. Szia Gergő!

  Örülök, hogy itt vagy és bízom benne, a többiekhez hasonlóan sok dolgot fogsz hozzátenni a topichoz!
  Szerintem a nem kifejezetten gerincre fókuszáló jógaoktatók is nagyon nyitottak nyitottak erre a témára, így komoly felelősség kiképezni őket a valóban hasznos dolgokra. 🙂

  Kellemes ünnepeket Nektek!

  Válasz
 13. Márti:

  Ezt a jógás bejegyzést – érthető okból- régóta tervezem. Alapvetően a löketet egy Gergő által is ismert porckorongsérv jógaterápiájáról szóló blog adta, aminek a nagy részétől égnek állt a hajam.

  A teljesség kedvéért nézzétek meg Gauranga reakcióját a bejegyzésre:

  Gauranga bejegyzése

  🙂

  Válasz
 14. Ami az illető oktató válaszát illeti: elég sajnálatos, de ez a „válasz” bejegyzés nekem inkább tűnik egy sértődött ember egotripjének, mint valódi szakmai párbeszédnek. Tele van csúsztatott érveléstechnikával is: egyrészt Máté írása helyett inkább Máté személyét támadja, ráadásul „árnyékboxol” az illető, nem a porckorongon leírt szakmai állásfoglalással vitázik, hanem saját magával, azokkal a gondolatokkal, amelyeket benne kivált ez a cikk. Ezt csak úgy zárójelben.

  Bevallom őszintén, nem igazán ismerem az adott tanár munkásságát, ezért próbáltam a neten utánanézni: sajnos a stúdió honlapján nem igazán domborítja ki, hogy milyen releváns végzettségekkel (pl. gyógytornász) rendelkezik – vagy legalább rendelkezik-e jógaoktatói képesítéssel? Milyen forrásokból veszi a gerincről szerzett ismereteit? Ahogy már elhangzott: nagyon fontos a források hitelessége (már csak a jóga szútrák alapján is 🙂 ) Azt is kijelenti, hogy egy jógaoktatónak gyógytornászi szintű ismeretekkel kell rendelkeznie a gerinc betegségeiről, holott ő maga – ahogy Mátéval folytatott beszélgetéséből is kiderül – még az egészséges gerinc működésével sincs teljesen tisztában, ld. az ágyéki gerincszakasz mozgásáról írott dolgait.

  Szóval én azt mondanám, hogy suszter maradjon a kaptafánál, és ahogy Máté sem foglalkozik az nlcafén asztrológiai és ajurvéda tanácsadással, az illető oktató se foglalkozzon a beteg gerinc terápiájával, illetve az erről való edukációval. 🙂

  Happy Xmas, the war is over. 🙂

  Válasz
 15. Elolvastam Gauranga blogját, és ismét csodálattal tölt el, milyen mennyiséget képes írni – viszont sajnos elég kusza az írás logikája ahhoz, hogy érdemben hozzá lehessen szólni, azon felül, hogy “ez így ebben a formában nem állja meg a helyét”… 🙂

  Nagyon röviden hadd térjek vissza még utoljára Csilla bejegyzésére a Gerincjógáról: az egyik legjobb oktatónk, Gyöngyvér írt nekem, hogy nála történhetett az eset, viszont nem kezdő Gerincjógán, hanem Hatha Jóga Flow-n, és valóban szokta a haj finom hátrahúzásával mutatni az irányt, amerre a fejet kellene húzni, ha túlságosan előre esik. Azt kell, hogy mondjam, ez így teljesen korrekt, egy haladóbb foglalkozáson belefér szokatlanabb javítási módszer is, és Gyöngyvér elég tapasztalt ahhoz, hogy megfelelően alkalmazza. Attól tartok, Csilla kissé eltúlozta a dolgot, az indulatait viszont nem értem.

  Örülök, hogy sikerült tisztázni az esetet, bár valószínűleg számomra nagyobb jelentősége volt, mint számotokra.

  Válasz
 16. Gergő,

  az írása alapján Csillának nem is önmagában ezzel a javítással volt problémája szerintem, hanem azzal, hogy az igazítás előtt nem kérdezte meg tőle az oktató, hogy van-e olyan probléma a nyaki gerincével, ami miatt Csilla szándékosan nem hajtja jobban hátra a fejét. Mert pl. lehetett volna az is az ok, hogy Csillának a további hátrahajlítás már fájdalmat okoz, ezért nem tudja teljesen felvenni az oktató által helyesnek tartott pozíciót.

  Válasz
 17. Kedves Máté!

  Szeretném megköszönni ezt a blogbejegyzést, ami nem csak önmagában volt hasznos, hanem a fenti eszmecsere is nagyon tanulságos volt számomra, köszi a hozzászólóknak is!
  A leghasznosabb viszont az általad tartott képzés volt, amin volt szerencsém részt venni. Minden nap és minden órámon hasznosítom az ott tanultakat, a saját gyakorlásomban és oktatás közben is.
  Továbbra is ajánlani fogom a képzéseidet és a blogodat mindenkinek, nem csak oktatóknak.
  Köszönöm szépen, BÚÉK és namaszte,
  Varga Judit

  Válasz
 18. Kedves Máté,
  úgy látom eléggé belenyúltál egy darázsfészekbe ezen témával…VÉGRE! Igenis nagyon fontos lenne, hogy minél több jógaoktató ismerje meg azt a módszert, amit mi is tanultunk nálad, és így valóban egészségmegőrzésre, és annak javítására oktathatna a jóga óráin. Sajnos nem mindenki látja be, hogy az emberek 90% -a veszélyeztetett a mai életmód miatt a porckorongsérv kialakulásában. Ezért nagyon fontos, hogy egy-egy órát hogyan és milyen gyakorlatokkal építünk fel. Hiszen az átlag emberke heti 1x-2x jön el jógára, mellette görnyed egész nap vagy a számítógép előtt vagy az autóban ülve! Köszönettel tartozom, hogy általad a jóga más perspektívában tűnt fel előttem, és igazán segíthetek a hozzánk forduló embereken. Sajnos vidéken elég rossz a helyzet, az oktatók zöme szűk látókörű és örüljünk egyáltalán, ha elvégzett valamit is ahhoz, hogy emberekkel foglalkozzon. Mi azért visszük lobogóját Veszprémben az általad tanított prevenciós Gerincjógának, és sokan MR vizsgálattal igazoltan tudtak javítani gerincsérvük állapotán néhány hónapon belül! Reméljük, hamarosan kialakul egy országos oktatói hálózat! További sok sikert a munkádhoz! Kellemes ünnepeket!

  Válasz
 19. Judit:

  Köszönöm szépen!
  Neked és családodnak is boldog új évet kívánok!

  Móni:

  Köszönöm a biztatást és a véleményt!

  Hát igen, darázsfészek…
  Egy dolgot sajnálok csak ezzel a topickal kapcsolatban : ez a bejegyzés pont úgy, mint a többi egy építő és hasznos dolog, viszont kizárólag a jógaoktatók/jógázók szűk körének szól… Azonban az, hogy itt kialakult egy vita, látogatottabbá tette, mint az összes többit, ahol mindenki számára hasznos értékadás folyik nem tetszik.
  Na mindegy…

  Két dologban meg kell jegyeznem, hogy nem értek egyet:

  -Minden jógaoktató, akit személyesen ismerek, eszméletlen pozitív, nyitott és segítőkész ember. Ha szűklátókörűséget kéne ráhúzni valakire, sokkal inkább a fitness területén néznék szét, ahol itt ott gerinc szempontból (is) nagyon durván félreinformált emberek tartanak elég káros edzéseket és órákat.

  -Kérlek ne keverd a dolgokat: a Gerincjóga Német Gergő kötött rendszere. Amit tanítok a tanfolyamokon Nektek, az teljesen más megközelítés! Ez egy “szoftver”, egy gondolkodásmód, ami bármelyik jógastílus alatt futtatható az Ashtangától a Sivanandáig, és lehetővé válik általa a gerincbarát jógaórák tartása a ma embere számára.

  Én is nagyon örülnék, ha országos oktatói hálózatot létre lehetne hozni, de ismered a maximalizmusomat! Ahhoz, hogy a porckorong.hu és a Gerincszerviz nevét adjam valamihez, azt egy olyan véresen kőkemény oktatáshoz és vizsgához kötném, amit szerintem kevesen vállalnának be! :):):) Bár érdemes lenne, az tény!

  Nektek is sok sikert és kellemes ünnepeket!
  m

  Válasz
 20. Sziasztok!

  Örülök, hogy ráakadtam erre az igazán hasznos párbeszédre. Jómagam fitneszedző-képzést végeztem, emellett Gergő Gerincjóga-oktató képzésén is részt vettem, ezt követően Máté gerincterápiás továbbképzését is elvégeztem. Jelenleg személyi edzőnek készülök.

  Jógázni szerencsére olyan stúdiókban és olyan oktatók instruálása mellett szoktam, akiknek a végzettsége a honlap információi alapján egyértelműen kiderül, így én még nem kerültem olyan szituációba, hogy később fájdalmat, vagy sérülést okozott volna az óra, ráadásul az általam megtanultak a gyakorlás során is segítségemre vannak: ha az oktató bármi olyat mondana, ami előzetes ismereteimnek ellentmond, valószínűleg összetekerném a jógamatracom és kimennék az óráról.

  A fitnesz tekintetében: egyetértek a leírtakkal, vagyis azzal, hogy a képzés tartalmára vonatkozó jelenlegi jogszabályok miatt botrány, ami az ALAP fitnesz instruktori képzésben megy. A preventív személet csak hellyel-közzel kerül elő, s a vizsgán is nyakatekert, főleg a versenysportra vonatkozó kérdéseknek kell megfelelni (taktikai, versenyszervezési ismeretek, utánpótlás-nevelés stb.) ahelyett, hogy a tényleges fitnesztermi munkára készítene fel.

  DE! Nagyon kérek mindenkit, a személyi edzést, funkcionális tréninget, stb. ne keverjük ide, mert ott tapasztalataim szerint igenis kiemelkedő szakmai színvonalú képzés folyik, a tanárok tájékozottak a legfrissebb nemzetközi szakirodalmat illetően, és kiemelt szerepet kap a prevenció, valamint a szakági minőség- és felelősségbiztosítás kérdése is (amely kettő pl. a jóga területén még a legtöbb klubban ismeretlen terület).

  Apropó, egyúttal Tamást is meg szeretném nyugtatni: azért nem volt indokolt Csillától megkérdezni az órán, a javítás során, hogy van-e problémája a gerince nyaki szakaszával, mert – az említett jógastúdió gyakorlatát ismerve – még a legeslegelső óra előtt, a regisztráció során nyilatkoznia kellett arról, hogy van-e valamilyen egészségügyi problémája.

  BÚÉK,
  Üdvözlettel,
  Cs. Nagy Ágnes

  Válasz
 21. Szia Máté.
  nem azért írtam, mert ” rosszat” mondtál:):) csak végig olvasva az addigi hozzászólásokat, hozzáfűztem a saját tapasztalataimat:) valahol olvastam, hogy lesz folytatása a tanfolyamodnak, de már meg nem mondom hol:) szóval ha lesz, akkor várom az értesítést 🙂
  M

  Válasz
 22. Kedves Tamás! (dec. 26)

  A haj hátrhúzásával nem a fej hátrhajtását akarta elérni a Gyöngyvér, éppen ellenkezőleg, azt szerette volna megmutatni, hogyan kellene helyesen tartani a fejet. Csillának – mint a legtöbb kezdő gyakorló is – hajlamos a fejet előretolni az álló pózokban. Ez ugyanolyan feszültséget hoz létre a nyaki porckorongokban, mint a fej hátrahjtása, ezért éppen azok számára fontos a kiigízítás, akiknek itt van problémájuk. Személy szerint jobban szeretem az állat finoman tolni hátrafelé, amíg a fej egy vonalba nem kerül a törzzsel, de a cél ugyanaz.

  Gergő

  Válasz
 23. Ha valaki szereti a horrorisztikus dolgokat, csak szólok, hogy Máté munkásságának fő kritikusa újra alkot. 18+ jelzés a médiatörvény jegyében. 😀

  “hónapok óta fájdogál a dereka, és amikor elkezd kicsit jógázni, akkor kiújul. Összeállítottunk neki egy gerinckímélő és -regeneráló gyakorlatsort, és megtanítottam, mit hogyan csináljon, mert valószínúleg a hiperkötött vállaival és csípőjével és a túlzott mértékű gerinc-hajlataival nem helyesen végezte a gyakorlatokat. Egy-két hónap múlva kiderül.”

  Gyógytorna megy itten, kérem szépen, a legjobb fajtából. 😀

  Bár én nem vagyok szakember, de jógagyakorlóként azt mondom, hogy szerintem ilyen esetben a “valószínűsítés” helyett nem ártana TUDNI (diagnosztizálni esetleg), hogy mi okozza ténylegesen a “fájdogálást”, ami jógázásra kiújul, mert ez akár lehet egy későbbiekben súlyossá váló probléma is, amit ebben a szakaszban még könnyen meg lehetne fogni. Nem ártana továbbá, ha a regeneráló gyakorlatsor összeállítója azt is TUDNÁ, hogy ennek a gyakorlatsornak rövid és hosszú távon milyen hatásai várhatóak, mert ez a „majd kiderül” nem tűnik számomra felelős hozzáállásnak.
  Ilyen esetben nem sok teret kéne engedni szerintem a kísérletezgetésnek, de hát mindenki ahogy érzi, meg hát minden oktató eldöntheti, hogy felvállalja-e adott esetben a (büntető)jogi következményeket… 🙁

  Válasz
 24. Persze lehet, hogy metafizikai értelemben igen, csak én vagyok az avatatlan és másik létsíkon próbálkoztam…

  Válasz
 25. Mindenesetre aggasztó, de igazán nem tudom, hogyan lehetne segíteni ezen az állapoton, ami a jóga világában ha nem is általános, de azért gyakori… ha a képzések színvonala és szakmaisága javul, talán ez változik.

  Viszont Mátétól kérdezném, hogy a széken-ülés miatt kifotizálódó deréktáji szakasz gyengülése milyen viszonyban van a túlzott deréktáji lordózissal? Mit javasolnál, ők hogyan álljanak hozzá az előre- és hátrahajlásokhoz?

  Válasz
 26. Udv,

  koszonom szepen az ertekes hozzaszolasokat. meg kulfoldon vagyok elegge darabos a nethez tudok csak juni, elvben kedd este mar otthon leszek, es mindenre reagalok!

  udv,
  m

  Válasz
 27. Gergő:

  “Viszont Mátétól kérdezném, hogy a széken-ülés miatt kifotizálódó deréktáji szakasz gyengülése milyen viszonyban van a túlzott deréktáji lordózissal? Mit javasolnál, ők hogyan álljanak hozzá az előre- és hátrahajlásokhoz?”

  Nem egyszerű ebből kihámozni, hogy mit is akarsz kérdezni. !:)

  A blogon kínosan odafigyelek rá, hogy minden hozzászólásom mindenki számára könnyen követhető legyen, ezért először hadd fordítsam le a többiek számára a problémát:

  Egész nap egy széken ülve az ember hamarosan görnyedni kezd…
  A fej nagyon nehéz -5-7kg.- és görnyedéskor ez a súly már nem a gerinc tengelyében – fentről- hanem elölről nehezedik a derék alkatrészeire, többek között porckorongjaira, és a fej súlyát a hátizmok nagyobb munkája kell, hogy megtartsa.

  Első körben azt kell megnézni, hogy mi az, aminek a gyengüléséről beszélünk.

  1. A gerincet stabilizáló hátizmok eredése és tapadása a görnyedő helyzet miatt egy irodában dolgozó embernél egész nap távol áll egymástól.

  Bár a mély hátizmok genetikailag zsugorodni hajlamos izmoknak számítanak, sokkal inkább azt kell nézni, hogy mire használjuk őket.
  ( régi mondás gyógytornászok és testépítők körében: elsősorban a funkció határozza meg a struktúrát …(magyarul, amire használod, előbb utóbb olyan lesz.:))

  A mély hátizmok a sok görnyedés miatt – az fent említett kifotikus helyzet miatt- erősen gyengülni fognak egy napi szinten sokat ülő embernél.

  2. A fej előre görnyedéskor előre helyezett helyzete miatt megnő a derékben lévő porckorongokra háruló nyomás – mintha bevásárláskor a súlyt nem magad mellett vinnéd, hanem előre kitartva- a porckorongok víztartalma csökken.

  3. A görnyedés miatt a gerincet hátulról stabilizáló szalagrendszer megnyúlik.

  A következmény: lelapult porckorongok + emiatt közelebb került ízületi felszínek + gyengül stabilizátor izmok + túlnyúlt szalagrendszer = szegmentinstabilitás.

  A jógázó dereka ebben a képletben eleinte akkor fog fájni, ha áll, ha jár, ha a Corában a bevásárlókocsit tolja. ( ilyenkor állnak közelebb az ízfelszínei)

  Nekik nagyon jól fog esni a sok előre hajlás és a sok rotáció…
  DE NEM FELTÉTLEN TESZ JÓT!!!! Persze ezen a szinten még nem is feltétlen tesz rosszat ez az irány.

  Ezeknek az embereknek gyakran fokozott a lordózisa – a homorulat a derékban.

  A hivatalos verzió szerint a következő okokból:

  1. az ülés, mint életmód miatt gyengül a has és farizmok rendszere.
  2. zsugorodik a mély hátizmok rendszere
  ( ez ha logikusan belegondolsz, önmagában is nonszensz, hiszen ha az ember ül, akkor…nem a szokásos zsugorodásról, hanem túlnyúlással egyidőben jelentkező csomósodásról beszélünk)

  Azonban az új kutatások végre alátámasztják a józan észt, és azt a tényt, amit akkor látunk, amikor a kockahasú és kőfenekű, de bőven fokozott lordózisú aerobicversenyzők produkálják a fenti tüneteket. Őket enyhén szólva sem lehet gyenge hassal és fenékkel vádolni, mégis könnyen lehetnek szegmentinstabilak, és erősen lordotikus derekúak.

  A fokozott lordózis oka legtöbbször alkati, ami nem igényel kezelést.

  ( ha ezt olvassa egy hagyományos iskolán felnőtt ember, akkor tudom, most furán néz) A tapasztalat és a legújabb vizsgálatok eredményei azonban azt mutatják, hogy a derékfájdalom szinte sosem a normálisnál ( amúgy mi is a normális????) nagyobb lordózis, hanem a porckorong lelapulása miatt közelebb került ízfelszínek tokra gyakorolt irritációja okozza. Erős lordózissal az ember még gond nélkül eléldegélne, ha járna az egyenetlen talajon a mezőn. A gond sokkal inkább a porckorong degeneráció, a vele járó instabilitással.

  Visszatérve a kérdésre:

  Jógában gondolkodva ezek az emberek nagyon szeretnek majd előre hajolni, hiszen ez távolítja az irritált ízfelszíneket, és lazán kinyújtja az egész nap kapaszodó, de mégis túlnyúló mély hátizmokat…
  DE NEM FELTÉTLEN TESZ JÓT NEKIK!

  A homorítások lehet fájdalmat okoznak – ezt ők minél súlyosabb a helyzet, annál kevésbé szeretik- Ha ez így van, és fájdalom van jelen a homorításra, akkor egy percig nem erőltetném ezt az irányt.

  Ha még nem provokál tünetet, akkor mindenképp végezni kell, hiszen nyújtjk vele a psoast – horpaszizmot- ami a fokozott lordózis egyik valódi oka, és megelőzöm a szinte mindig ott bújkáló járulékos problémát: a porckorong kiboltosulását, nem mellesleg erősíti a gyengülő mély hátizmokat.

  Ami viszont ezeknek az embereknek sokkal lényegesebb előre és hátrahajlásnál, az a dekompresszió, amivel teletűzném a jóga gyakorlatok közti átmeneteket, de hogy ezt miért és hogyan, az kicsit már bővebb ügy, ezt a tanfolyamok első napjának a végén részletezem az oktatóknak.

  Remélem ez volt a kérdés…:)
  Ha nem,akkor elnézést…:P

  Válasz
 28. Kedves Mindenki!

  Meglepve látom, hogy “Csilla” már botrányhőssé vált ezen a blogon 🙁
  A kérdéses copfnál fogva fejhátrahúzás valóban egy jóga flow órán történt, elnézést a pontatlan fogalmazásért! Nem az óra volt gerincjóga, hanem a stúdió volt gerincjóga stúdió.
  Nem gondolnám magam kezdő jógázónak, ugyan évtizedes jógás múlt nincs mögöttem, de azt hiszem, a mozgásrendszerünk alapos ismerete már kellő biztonságot ad nekem, hogy eldöntsem, mit tartok helyesnek és mit nem. A nyaki gerincszakasz sérülékenysége és az azt érintő lehetséges problémák akkor sem indokolják, hogy szó nélkül hátrahajlítsák valakinek a nyakát… Még ha alá is írunk valamit az óra előtt, nem feltétlenül tudja mindenki, hogy milyen betegsége vagy rendellenessége van, amit kihozhat egy rossz mozdulat.
  Persze, az az oktató, aki ezek létezéséről nem tud, az nem is tart tőle…

  Én továbbra is tartom magam ahhoz, hogy csak arról mondok véleményt, amit magam is kipróbáltam. Ezért megköszönném, ha rólam is az mondana véleményt, aki járt az óráimon vagy valamelyik képzésemen!

  Örömteli mozgást és jógázást mindekinek!
  Csilla

  Válasz
 29. Kedves Máté és mindenki más!

  Érdekes dolgok merültek fel itt.

  Nem régóta jógázok. Sajnos (vagy szerencsére) még nem jutottam oda, hogy belekezdjek a jógaoktatóiba, ami kb két éve tervbe van véve. Bevallom a család volt fontosabb, hiszen az ember nem szívesen dob ki ennyi pénzt az ablakon. Most elkezdtem belemerülni, utánajárni és érdekes dolgokba futottam.

  Elvárják az 1-2 éves gyakorlatot. Kérdés: hol és milyen színvonalú háttérrel? Akárhogy nézem, irányzatonként, oktatónként központonként is nagyon nagy a különbség.
  Eleve belegondoltam, h komolyan 1 éves képzés? 4 év volt a gyógytornász fősuli (ugye?) és azért az is csak egy alap volt; hogy gondolják, hogy 1 év alatt egy többévszázados hagyomány- és mozgásrendszernek oly mértékű lényegét átadhatják (ahol utoljára olvastam hétvégenként 3 órában!!!), hogy az tényleg jó legyen.. Sajnálom, de nem kicsit veszi el a kedvem, mert sajnos nekem ez inkább nyerészkedést takar, semmint a filozófia, életmód és egy egyébként nagyon jó mozgásrendszer továbbadását és terjesztését.

  Pedig amit eddig tapasztaltam a jógából, imádom. Első baba utáni összezakkant önmagamból az kezdett kihozni, most hathetes a második és sürgősen elkezdtem megint az alapokat.

  Csilla, tudom, megdolgoztál érte, de a negatív gondolataimmal lehet most pályázok a címedre. :o)

  Máté! Nagyon tetszik, hogy ebbe belefolytál és jó látni, hogy jól csinálod.
  Gratula!
  Andi

  Válasz
  • Szia Andi!

   Gratula a második utánpótláshoz!:)

   Köszönöm a leveled, teljesen egyet értek Veled!
   Sajnos én is úgy látom, hogy a képzések többsége a nyerészkedésről szól.
   Gombamódra szaporodnak a stúdiók és az oktatóképzések, a “marketingbullshit” mindenhol más, egy viszont közös: a borsos árak.

   Amikor egy ismerősöm megkérdezte, kit ajánlanék, akkor kb. széttártam a kezem, és azt mondtam fogalmam nincs. Ismétlem azonban, hogy annyira nem vagyok benne ebben a világban, hiszen nem vagyok “profi”jóga oktató – hogy Gauranga is értse:P nem ebből élek- Nekem ez mindig is egy egészséges mozgás és kikapcsolódási módszer volt semmi több. Jelenleg már csak egy órát tartok, az is inkább csak egy barátoknak és régi pácienseknek szóló sehol meg nem reklámozott csapat. Két dologra viszont szerénység nélkül full büszke vagyok ezzel kapcsolatban:
   1. tíz évvel ezelőtti szinten megragadt ára az órámnak, ami ezzel rég vlsz. a legolcsóbb Budapesten,
   2. több köztünk a gerincbeteg és porckorongsérves ember, mint az egészséges, mégis mindenki kellemesen “kikészül”…Ez azért jó, mert így a gerincbeteg emberek is megkapják a nekik járó sport jellegű fárasztóan kikapcsoló mozgást.

   Remélem Te is megtalálod a Neked hasznos oktatóképzést, bár tudom nem lesz könnyű dolgod. Azt tudnám javasolni, hogy menj el a képzéseket tartó emberek óráira, ismerd meg őket, és a személyük, hozáállásuk alapján dönts. Vlsz. így lehet a legkevésbé mellényúlni.

   Az, hogy lehet-e pár év alatt megtanulni jógázni, azzal nekem nincs gondom. A mozgás része a jógának – már ha nem a felesleges részletkérdésekre koncentrálunk, hanem a jótékony hatásokra – akkor nem bonyolult. Hogy a filozófia mennyire kell a mai világban, az már nem ennek a blognak a témája – bár ki tudja…elég offtopicok lettünk, lehet ezt is kitárgyalhatjuk itt…:):):):)

   Válasz
 30. Sziasztok!

  A téma rendkívül aktuális. Köszönöm nektek a részletes elemzéseket. Én jógarajongó vagyok, és egy általam színvnalasnak ítélt jógaközponthoz is közöm van.
  Úgy gondolom, hogy a mi jógaoktatóink a Monsoonban is rendkívül odafigyelő és alapos emberek. Azonban felvetődik bennem, hogy szükség lenne egy ebben a témában szélesebbkörű oktatói tájékoztatás, illetve vita elindítása.
  Aki ilyen mélységben ismeri a témát, mint ti, annak valahogy el kell juttatni ezeket a kérdőjeleket az oktatókhoz, mert így valóban nem fogja elérni a célját maga a jóga, amire pedig elengedhetetlen szüksége van a nyugati társadalmaknak.
  Én első körben egy gyakorlatias, rövid, de hatékony okatatói informácós napot/félnapot képzelek el, ahol mondjuk a szalon oktatóit összegyűjtjük, és a téma szakértői (pl.Máté) átadják/megvitatják a kérdést az illető szalon dolgozóival. Egy valamire való szalon biztos ki tudja fizetni a félnapos költséget , így terjedhet a minőség.
  Én a magam részéről teljes bizonytalanságba kerültem a cikkeitektől, (Iyengar követő vagyok) , pedig terveimben szerepelt egy saját szalon nyitása a közeljövőben, de konkrétan elgondolkodtam, hogy miképpen tartható a helyes irány, a minőség és a felelősség.

  Szóval a téma nagyon aktuális, köszönöm.
  J
  ó munkát.
  Oplasznik Péter

  Válasz
 31. Szia Péter!

  Köszönöm szépen a biztatást!
  Abszolút egyet értek Veled: a jóga nagy jótétemény egy mozgás ellen beoltott életet élő ülő munkát végző ember gerincének (is) – ha hozzáértő oktatók csinálják…

  A jógaoktatók mindegyikét rettentő jó szándékú és pozitív emberek ismertem meg, így a szándékkal valószínűleg sosincs hiba.
  Az általuk jelenleg elérhető képzések színvonala viszont gerinc téren gyakran megkérdőjelezhető, ami téves vagy irreleváns információk elterjedéséhez vezet, ennek viszont a tanítványok isszák meg a levét, így a képzés ötletével teljesen egyet értek!

  (Elvből nem reklámozok semmit ezen a blogon, de itt nem tudok elhajolni az elől, hogy megemlítsem, hogy a “Gerincbetegségek jógaterápiája” tanfolyamot pont ezért hoztam létre. A fél nap azért sajna nagyon kevés lenne, de a két nap alatt – most hadd ne szerénykedjek :)- véleményem szerint az elérhető leggyakorlatiasabb, porckorongsérvesekkel és gerincproblémás emberekkel végzett napi munka tapasztalatára épülő tanfolyama. Ezt minden olyan jógaoktatónak nagyon nagyon ajánlom elvégzésére, aki gerincproblémás emberekkel találkozhat. )

  A saját szalonodról:

  Ha a hozzászólásaink el tudtak bizonytalanítani, az a hozzáállásod hihetetlen korrektségéről tanúskodik… Sok sikert kívánok hozzá!

  m.

  Válasz
 32. Kedves Máté!
  Örülök neki, hogy rátaláltam a blogodra és az oldaladra, sok hasznos információt tudtam meg belőle.
  Azt szeretném megkérdezni tőled, hogy mi a véleményed a Pilates módszerről? Ennek is lehetnek “hátulütői” mint a jógának?
  Üdvözlettel:
  Gergő

  Válasz
 33. Több éve (kb. 6) jógázom, és pár éve pilatest is megismertem (nem vagyok oktató, -még nem érzem felkészültnek magam oktató képzésre, nagyon nagy felelősség másokkal foglalkozni. Minél több dolognak nézek utána, mindig megdöbbent, hogy még mi mindent nem tudok…).
  Nem tudom, hogy Gergő kapott-e választ a pilates kérdésére, én nem látok rá kommentet. Eddigi legjobb tudásom szerint próbálok reagálni.

  A klasszikus pilates veszélyes lehet, de van már újabb változata is, aminél a modern anatómiai ismereteket alapul veszik, és gyógytornászok és orvosok közreműködésével fejlesztették tovább.

  Klasszikus pilatesnek mondható a peak pilates (bár eredetihez tudtommal, van némi változtatás ebben is), de nem árt vele vigyázni, szerintem legalább is. Megjegyzem, hogy hazánkban megbízható peak pilates oktatóképzést amúgy egy nagyon képzett és tünemény hölgy vezeti. Őt Simonfi Áginak hívják. Ő biztos odafigyel a gerincre, helyes tartásra, ha kell tudtommal gyógytornászhoz is irányítja a hozzá fordulókat.

  Ám vannak olyan pilates “diplomák” is a piacon, amik gyorstalpalósak, kapnak oklevelet, max. elegendő tudást már nem. Ahogy a jóga oktatók között is hatalmas különbségek vannak, ugyanúgy a pilates-ben is. Szerintem akik a Simonfi Áginál végeznek, azok megbízható oktatók, rendesen felkészültek, a klasszikus irányzat ide-oda, de őt tudom ajánlani, aki ebben az irányzatban érdekelt. De, …

  A Simonfi Áginak számos DVD-je megjelent, de sajnos (szerintem) haladó szinten is… Így kellő tudás és felkészülés hiányában, sérülés lehet a vége, ha valaki otthon tornázik rá, -véleményem szerint. A kezdő DVD-je talán elvégezhetőek bárki által, -csak kérdés, azoknak a gakorlatoknak lesz-e látható, érezhető eredménye.

  A Pilatesnek modernebb ágai közül már bátrabban lehet válogatni, hiszen ők eleve a gyógytornászok által radikálisabban továbbfejlesztett változatot tanulták, tehát ha csapnivaló lenne netán egy oktató össztudása, nem annyira veszélyes gyakorlatokat oktatnak… Ebben az irányzatban is vannak csapnivaló és kiváló oktatók. Modernebb ága a pilatesnek pl. a levédett Stott Pilates.

  Van még egy másik Ági is, de sajnos nem tudom ő melyik irányzatot képviseli, de őt is a szakma csúcsának tartják, őt Dallos Áginak hívják. Állítólag neki is jelent meg több DVD-je, de nem ismerem az övét konkrétan. Talán érdemes lehet utánanézni neki is.

  Egyébként Stott Pilates kezdő DVD is kapható a piacon (külföldi, de magyar szinkronnal). Azt kíváncsiságból beszerzem majd magamnak, állítólag ez is jó.

  Ahogy a jógának számtalan ága van, és kiváló mesterek és csapnivaló oktatók, ezek a pilates oktatókra is elmondhatóak. Az egész rövid, alig pár hétvégés képzésen részt vevők ugyanúgy megtalálhatóak a pilates oktatók között, mint a komoly tudással rendelkezők.

  Nekem több pilates gyakorlat nem volt jó a hátamnak (kezdetektől fogva. Nagyon nem esett jól… A kezdő gyakolattal nem volt bajom, de az meg gyenge nekem).
  Az utóbbi időben a szokásos jóga mellett is elkezdtem némi fájdalmat érezni (derék tájon, hátam közepén gerinc mentén, és nyaki résznél is…), – remélem nem porckorong sérv kapujába kerültem az eddigi egészséges gerincre törekedés közben.
  Örülök, hogy rátaláltam erre az oldalra… Remélem időben… A rehabilitációt máris elkezdem, -és azt hiszem fényévekkel távolabb kerültem, hogy valaha is jóga és/vagy pilates oktató lehessek (hátprolémával orvosi alkalmasságit sem feltétlen kapnám meg -legalábbis mostanság nem-, valamint saját magamat sem szeretném tönkre tenni…).

  Egyébként a porckorongsérv mellett érdemes arra is odafigyelni, hogy az egyes gyakorlatok ne okozzanak a hölgyeknél intim tüneteket (ehhez pl. Kriston Adnrea könyveit tudom figyelembe ajánlani). Nem csak intim torna könyve van, hanem tesreform is, – ami arról szól, hogy “kívül formál, belül óv”, a modern fitnesz káros gyakorlatait próbálja kiküszöbölni, ám azt nem tudom, hogy ő a porckorongokra ügyel-e…

  Szóval, én 6 év jóga, néhány év pilates, és jógát megelőzően legalább 8 év fitnesz-gimnasztika gyakorlati ismerettel nem mertem ezidáig még oktatói képzésre jelentkezni. Mert úgy érzem, nem tudok eleget ahhoz, hogy másokkal foglalkozni merjek. A fitt ipar, nem feltétlen támogatja az egészéget is hosszútávon…. Pedig az lenne a lényeg. ehylett viszont divat irányzatok, divat edzők…
  Én átlagemberként úgy tűnik, tönkre vágtam saját hátam, gerincem a helytelen gyakolratok miatt (amúgy ülő foglalkozásom van eredetiben, pont ezért mozogtam, hogy egészéges maradjak, aztán megszerettem, életem részévé vált a mozgás). Azzal, hogy oktató nem vagyok, legalább megnyugtat a tudat, hogy mások gerincét, hátát nem vágtam tönkre, a nem létező oktatói tevékenységemmel… Bár ez halovány vigasz…
  Bárcsak előbb tudtam volna mindazt, ami ezen a honlapon fellelhető…

  Ha túl bő lére eresztettem mondandóm, elnézést kérek, valahogy ezek kijöttek….

  Válasz
 34. Kedves Máté!
  Én nagyon el vagyok keseredve, de sajnos teljesen igazad van. 12 évig jógáztam mint hobbi jógás, ami egy rendszeres aktív, mozgásban gazdag életmódot jelentett nekem. Aztán jöttek a klasszikus nagy teherrel való cipekedésből fakadó derékbántalmak. Nem a jóga miatt alakultak ki bennem ezek az elváltozások, hanem a nagy terhek és talán az életkori sajátosságok eggyüttese okozta ezeket a problémákat. De jógázni ezek után már nem tudtam, pedig nagyon szerettem és mind a mai napig érdeklődve követem a jógaéletben történő eseményeket.
  Sajnos teljesen igazad van abban hogy a jóga mint mozgásrendszer elég bátran és vakmerően nyúl hozzá az emberi testhez. De pozitívuma hogy rengeteg gyakorlatot kidolgozott az évszázadok folyamán, amikből lehet meríteni és ötleteket szerezni. De az teljesen igaz hogy nem a mai kor emberére lett konfekcionálva. De a jóga egy teljesen képlékeny és alkalmazkodni tudó mozgásrendszer, hiszen ezért állta ki az évszázadok próbáját. És ez már teljesen a mai kor jóga oktatóinak a feladata hogy korunk kihívásainak és feladatainak eleget tegyenek. Mint például a gerincbetegségek. Abban pedig teljesen igazad van hogy a fejétől bűzlik a hal. Mert Iyengar valóban egy nagy volumenű jógi és hatalmas az anyag amit letett az asztalra, de a porckorong rendelenneségekhez való hozzá állása hogy úgy mondjam eléggé "nyakatekert".
  Én nagyon örülök hogy rátaláltam a blogodra mert rengeteg hasznos és értékes információt találtam. A jóga oktatóknak pedig csak azt tudom tanácsolni hogy a "hajtépés" és az üzleti érdekek védése helyett nézzenek szembe a problémával és találjanak rá megoldást. Amihez ez a blog és az általad kínált "szoftver" egy nagyon nagyszerű dolog szerintem.

  Válasz
 35. Nagyon hasznos ez a bejegyzés, kötelezővé kéne tenni az össze jóga oktató számára. Én is eddig csak olyan jóga órán voltam, ahol nem vették figyelembe, hogy mi nem Indiában, hanem Európában vagyunk. Szerintem mind a jóga, és a pilates is némileg  túlságosan hozzányúl a porckorongokhoz. egy magyar OKJ, és néhány hétvégés nemzetközi jóga és vagy pilates oktatói papír, "diploma"- ha-ha-ha, szerintem nem elégséges ahhoz, hogy az edzők akár akaratukon kívül ne vágják tönkre vendégeik porckorongjait. Úgy ártanak, hogy azt hiszik, jót tesznek. Veszélyes. Én a jóga (és pilates) oktatást szívem szerint gyóygtornász diplomához kötném. Szerintem a gyógytornász diplomával nem rendelkező sportoktatókat és sportedzőket csak aerobik, és bizonyos gépes fitnesz termi órákat tudnak biztonsággal tartani. Mert tudásuk nem több, mint hogyan óvják a térdet, nyakat, alapvető gerinc ismeretük van, ami összegészében bakfity. Régebben jógáztam, abbahagytam. Régebben pilateseztem, egy év után elkezdett fájni a derekam. Találtam olyan stúdiót már -ahol csak olyanokat alkalmaznak, akiknek a pilates paparjuk mellé van gyógytornász diplomájuk is. Olyan oktatók mellett, nem jönnek ki problémák, és képesek segíteni is. 
  Mindenki nézze meg kinek az órájára megy, mert jóga (és pilates) oktatókból Dunát lehet rekeszteni, de akik valóban értenek a porckorongokhoz, gerinchez, azokat lasszóval kell keresni. Oktatóból rengeteg van, de derekunk, gerincünk, csak egy van!

  Válasz
 36. "Amíg egy Iyengar nevű világhíres jógarendszer alkotó azt tanítja, hogy a sérvet csavarásokkal és előre hajlásokkal lehet gyógyítani"
  Erre még reagálnék, mert vicces. Vicces az, hogy egy középiskolai végzettséggel sem rendelkező ember megmondóembert játszik, és tudja, mivel lehet a gerincsérvet gyógyatnai. Némely jógás hasraesik Iyengartól, pedig Iyengarnak tudtommal még befejezett középiskolája sincs! Hát bizza Iyengar jógára  a gerincét az, akinek két anyja van… Bocs, ha erős voltam 🙂

  Válasz
 37. Kedves Máté! Látom, a mai, 14:21-es hozzászólásom még moderációra vár. Talám nem is kellene megjelentetni. Kicsit túl lőttem a célon, elrgadott a hév, ám ez a véleményem. De nem feltétlen ide való. Bocsánat.

  Válasz
 38. Megpróbálom összefoglalni tengernyi gondolatom egyetlen hozzászólásban.
  Nagyon hasznos ez  a blogbejegyzés, kötelezővé kéne tenni az összes jóga oktatónak. Szívem szerint a jóga (és pilates) oktatást gyógytornász diplomához kötném. Nagyon erősen hatnak a porckorongokra, és a sima OKJ edzők szerintem biztonsággal csak fitnesztermi gépes, és mezei aerobik órákat tudnak, nem elégséges az anatómia ismeretük ahhoz, hogy a porckorongokra erősen ható mozgásokat oktassanak.
  Iyengar szavaira, már csak azért sem kell adni, hogy szerinte mi tesz jót a porckorongoknak, mert tudomásom szerint a mi fogalmainknak megfelelően, még középiskolai végzettsége sincs. Hát, honnét is tudná, hogy mi tesz jót a porckorongsérveseknek…?
  Így mi értelme van az Iyengar jóga oktató papíroknak-jó pénzért? És az Iyengar jógaszövetség honlapján, mit ér a figyelmeztetés, hogy jogvédett a név használata: "csak az jogosult használatára jógaoktatással kapcsolatban, aki végzett, okleveles Iyengar jóga oktató"  Hmm…
  Iyengar kétségkívül tudja mi  a tradícionális jóga, saját módszere van, de nem érthet a porckorongsérv terápiához érdemi iskolai végzettség nélkül…
  A jógával a nyugati világ  bohóckodik,  aminek az eredeti jógához köze már nem sok. Vannak élelmes indiai emberek, akik ráéreznek, hogy hazájukban ebből nem gazdagodnak meg, de tudják, hogy a nyugati világ kajálja az egzotikus, keleti mestert, és ügyesen ellavíroznak nyugaton. No de ki meri feltenni a kérdést, "mester, mutassa az iskolai papírjait, valójában mit tanult, kicsoda Ön, mi a szakterülete".
  Szerintem aki teheti, az a gerince egészségét, terápiáját, gyógytornászokra, ne önjelölt indiai jóga terapeutákra és az ő követőik módszerére bízza.

  Válasz
 39. Komment káosz van már… De hozzátennék a témához: Iyengar saját maga írja le a  _A jóga fája_ című könyvében, a magyar kiadás 47-ik oldalán, annak alján, vége felé (Filosz kiadó, 2009, halvány sárga színű borítójú könyv):

  "Ostoba tanuló voltam. Az iskolában még az alapkövetelményeket sem tudtam teljesíteni. Még középiskolai végzettségem sincs. A műveltségem nulla. De e műveletlenségből, a jóga elvezetett a legkülönfélébb emberekhez, és elvezetett a világ felfedezéséhez.Személyes kapcsolataim során tanultam meg angolul."

  Válasz
 40. Jó napot kívánok!
  Szeretnék érdeklődni, hogy miért hatékonyabb, ha fejjel lefelé lógok egy denevérpadon, mintha mondjuk egy sima gyűrűn, vagy nyújtón kézzel kapaszkodva lógok és nyújtom magam?
  Azért kérdezem,mert nyilván egyszerűbb megoldani a "sima" nyújtást, mint beruházni egy gerincpadra.

  És ha hatásosabb is, de mondjuk nem tudok megvenni egy ilyen készüléket: a "nomál" lógás egyébként segíthet-e valamit, vagy ne is pazaroljam rá az időt?
  köszönön
  eszter

  Válasz
  • KEdves Lisztes Eszter!

   Bár nagyon nem a jógás topicba, sokkal inkább a gravitációs állványosba illene a kérdés, de ebből a jógaoktatók is tudnak tanulni, így kivételesen hadd maradjon itt ez a téma:

   – Ha fejjel lefelé lóg, akkor az izmai teljesen ellazulhatnak a dereka körül, ami sokkal erősebb nyomáscsökkenést jelent a porckorongon.
   – Ha a kezével kapaszkodik, akkor annak érdekében, hogy a felkarcsontja ne szakadjon ki a váll vápájából, egy sor izmát kénytelen megfeszíteni. Ez a feszültség részben a derékra is ráterjed, ami erősen limitálja a húzóerőt. Arról nem is beszélve, hogy a két láb súlya kevésbé jelentős, mint a amikor a teljes felsőtest és a fej húz lefelé.

   Persze a grav. állványoknak is vannak gyenge pontjai, és lehetne még annál is sokkal jobb megoldásokat kitalálni, de annyi “konkurens” olvassa a porckorongot – ezúton is üdvözlet nekik:P – hogy ennek a módjait majd akkor írnám le, amikor valakivel elkészítettük a kütyüt.

   Addig is: mindenképp lógjon bárhol ha tud, mert egy kis dekompresszió is jobb, mint a semmi. Ha lóg, tudatosan törekedjen a derék ellazítására.

   Ha pedig mégis grav. állványt venne, akkor a legolcsóbbat érdemes választani, mert a sok bizniszmen ajánlásával ellentétben mindegyik pont ugyanazt tudja, full mindegy, hogy elektromos, mechanikus vagy szuperszonikus: a lógás mindehol pont ugyanaz…:)

   Üdvözlettel:
   m.

   Válasz
 41. Milyen kar, hogy csak most latom ezt a cikket, amikor mar 6 honapja eros fajdalmakat okoz a porckorongservem… Akar en is lehetnek a cikkben szereplo lany. 8+4+4 ev az iskolapadban, utana 9 ev irodai munka. Persze mellett hosszu evekig lelkesen jogaztam (parhuzamosan tobb iranyzatot is gyakoroltam), mert az milyen jol esik, es egeszseges…

  Válasz
 42. Kedves Máté!
  Sportedző és jógaoktató vagyok, érdekelne a módszered, amiről már igazán sok jót hallottam. Légyszi írd meg, mikor lesz legközelebb tanfolyam, mennyi idő és mennyibe kerül!
  Azért annyit hozzátennék a többiek bejegyzéseihez, hogy sok jó és hozzáértő jógaoktató is van ám, és hogy a Tudást több helyről, több úton is meg lehet szerezni (pl. befelé figyelés, élettapasztalat, nagy tudású emberek a környezetünkben, könyvek, képzések, stb…).
  Köszönöm szépen előre is a tájékoztatást, minden jót kívánok!
  Üdv:
  Gergó Veronika

  Válasz
 43. Kedves Máté!
  Nem tudom aktív-e még a fórum, de szeretném a segítségedet kérni!
  43 éves vagyok, ülő munkát végzek. Hosszú ideje folyamatosan (kisebb intenzitással), de fájt a hátam, nyakam). 1,5 éve elkezdtem jógázni. Eleinte gerinc, majd később bikram jógára jártam/járok. Folyamatosan építettem fel az ászanákat. Még mindig nem tudok mindent megcsinálni, de nem is ez a célom. Elmúlt a hátfájásom, energikusabb lettem. Ez idő alatt 15 kg súlyfeleslegtől is megszabadultam.
  Kb. 1 hónapja enyhén fáj a derekam. Sokszor inkább merev, mint fájó, de vannak a jógán olyan ászanák, amik eddig mentek és most a derekam nem engedi (fájdalom v. merevség miatt).
  Az oktatóm azt mondta, hogy az előre hajlításokat csak vízszintesig végezzem még akkor is, ha aznap éppen menne. Kövessem ezt addig, amíg normál esetben a derekam már legalább 1 hónapja panaszmentes és aztán is csak óvatosan.
  Véleményed szerint jól járunk el? Ártani nem akarok magamnak, de ha lehet imádott mozgásformámat sem hagynám el. Sajnos azt nagyon nehéz ellenőrizni, hogy az adott oktató mennyire ért a szakmájához.
  Előre is köszönöm a véleményt!
  Szép napot!

  Válasz
  • Kedves Lívia!

   Köszönöm a bizalmat!
   Szerintem ezzel a korlátozással a jó szándék ellenére sem jártok jól el. A legtöbb esetben vízszintesen megtartani magad sokkal nagyobb terhelés egy csigolya közti porckorongnak, mintha lazán előre hajolnál. A Bikram sorozatból a gyors felüléseket és az álló fej térd tartást érdemes kihagyni a többi póz egész rendben van – meglévő problémákat “megpszikálhatnak” de kárt nem valószínű, hogy okoznak. Érdemes egy korrekt kivizsgálást végezni, akkor kiderül, hogy pontosan mi a gondja a gerincednek, és onnantól pontosan célozható a gyakorlásod, abbahagyni egészen biztos, hogy nem szükséges, csak hozzá kell írni a jógádat ahhoz a problémához, amid van. Ehhez érdemes megkeresni egy ebben profi oktatót, aki elmondja Neked, hogy mit kell kihagynod – többet csinálnod – módosítva végezned, és onnantól bárhol bárkinél gyakorolhatsz, Te fogod tudni kontrollálni a gerinced. Azt látatlanban el lehet mondani, hogy 80%-ban biztos semmin nem kell változtatni azon, amit csinálsz, de a pontos dg. nagyon kell ahhoz, hogy tudni lehessen, hogy mik ezek a mozdulatok.
   Üdvözlettel:
   m.

   Válasz
   • Az említett két gyakorlatot nem csinálom az elmúlt időszakban!
    Köszönöm, mindenképpen végére járok a problémának!

    Válasz
 44. Kedves Máté!

  Örülök, hogy rátaláltam erre az oldalra, mivel szeretnék jógázni a 10 éves lányommal, akinek nagyon nem vagyok megelégedve a tartásával és a gerincével (fent domború, lent a derekánál pedig homorú). Mi külföldön élünk, elvittem a házi orvoshoz, megmutattam neki, de ő azt mondta, hogy minden rendben (sajnos nyelvi korlátok miatt nem tudtam neki igazán elmondani, hogy szerintem mi is a gond). Azt olvastam, hogy a jóga jó ezen problémákra. Mivel nem értek a hozzá, ezért a kérdésem többek között az lenne, hogy a hatha jóga megfelelő lenne-e neki, nekünk (sajnos nekem biztosan vannak gerinc problémáim, mint derék magasságban, mint fentebb, talán lapocka magasságában), a másik, hogy mire figyeljek oda és úgy egyébként minden tanácsot szívesen fogadok, hiszen bizonyára lesznek olyan dolgok melyeket nem fogok érteni, viszont nagyon fontosnak tartom, hogy gyermekem gerince egészséges legyen.

  Köszönöm válaszát, válaszod!

  Bernadett

  Válasz
  • Kedves Bernadett!

   Nagyon jó lesz neki a jóga. Itt van egy poszt a blogon a jógázás szabályairól, ha azt betartjátok, akkor hasznos lesz a gyerkőcnek.
   Ami még fontos: sok egyenetlen talajon járás, és a helyes ülés beállítása.
   Ezekről mind találtok itt információkat.

   Üdvözlettel:
   Máté

   Válasz
   • Köszönöm válaszod, átolvasom az általad említett szabályokat. ? ha merülnek fel közben kérdések, akkor megkereslek még!

    Válasz
 45. Üdvözlöm Kedves Máté!
  Kérdezni szeretném, hogy aki kétszer gerinc műtött, sérvek miatt és a nyaki, háti , derék szakaszokon mindenhol 1-2 cm cysta, illetve hát középen két cm nagyságú haemangiómája van annak lehet e jógázni? Előre is köszönöm a választ Julianna

  Válasz
  • Kedves Julianna!

   Erről az Téged kezelő orvost / gyógytornászt kell megkérdezni. Az általános válasz az igen,de felelősen erről csak a Téged ismerő orvos fog tudni nyilatkozni.

   Üdv:
   m.

   Válasz
 46. Szia Máté!

  Hiánypótló írásodért köszönet! Mire figyeljenek a nyaki porckorongsérvesek, ha jógáznak?
  Szép napot!

  Válasz
  • Szia Kriszta!

   Ez egy kicsit bonyolultabb kérdés, de hamarosan erről is írok.

   Üdvözlettel:
   Máté

   Válasz

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .