Interjú Vida Szilvia – autodekompressziós gyógytornász-fizioterapeutával

Szilvi elmeséli, hogy mit kezdene, ha holnap kihúznák a számait a lottón, hogy miért ADT-zik, hogy mit írna egy óriásplakátra a veszprémi gerincproblémások számára, ill. azt is, hogy miért lesznek az emberek gerincbetegek…

Miért lesznek az emberek gerincbetegek?

A gerincbetegségek kialakulásának több oka is lehet.

Nyilván elsőként az ülő munkát a mozgásszegény életmódot kell említeni, ez a vezető ok. Ezt kiegészítjük a különböző „okos készülékek” mértéktelen használatával a helytelen táplálkozással, elhízással, és fűszerezzük az egyre nagyobb elvárások miatti stressz jelenlétével. A stressz, a lelki problémák állandó izomfeszüléseket okoznak, amelyek az egyébként is rossz testtartásunkat tovább rontják, ami miatt egyre több szövet válik érintetté, kialakulnak az izomfájdalmak, elkezdődnek a degenerációs folyamatok. Ördögi kör, nehéz megtörni, de mindenképp kifizetődő az életmódváltás.

 

Döntő az is, hogy gyermekkorban sportoltunk-e? Kialakult-e bennünk a rendszeres mozgás igénye? Megtapasztaltuk-e milyen hatalmas érzés sportban elfáradni, hogy a testedzés kitűnő megoldása a stressz levezetésének? Ha megtapasztaltuk, akkor nagyobb esélyünk van arra, hogy felnőttként, amikor több területen is helyt kell állnunk, akkor is tudjuk úgy szervezni a napjainkat, hogy a rendszeres mozgás természetes része legyen életünknek. Csontjaink, csigolyáink a kor előrehaladtával egy természetes öregedési folyamaton mennek keresztül. Viszont az izomzatunk, ha megfelelően karban van tartva, nincsenek berövidüléseink, asszimmetriáink, nagy terhet tudnak levenni a csigolyákról.

A természetes öregedési folyamatok nem feltétlenül okoznak tüneteket. Tehát sok múlik azon, meddig segítenek az erős, rugalmas, stabil izmaink. Aki nem sportol, nem tréningezi testének fontos erőátviteli rendszerét, annak az asszimetriák miatt felgyorsult degenerációs folyamatok korán hoznak kellemetlen fájdalmas tüneteket. Tehát a „karban tartás” nem csak esztétikai okokból fontos és bölcs dolog!

Edzősködsz is. Milyen sportokban, és hogyan segít a fizioterápiás végzettséged az edzői munkában?

A fizioterápia mellett a fitness területén is dolgozom. Szabadidős sportként tartok alakformáló, step aerobik, spinracing, preventív gerinc tréning és stretching edzéseket.  A fizioterapeuta végzettségem és így a szemléletem ezt a vonalat is meghatározza. Elsődleges szempont a biztonságos, egészséges mértékű terhelés. A cél a különböző degeneratív gerinc betegségek megelőzése a harmonikus, szimmetrikus izomzat fejlesztése és a kardiális állóképesség javítása. Szép, komplex célkitűzés, de az eredménye is látható. Ez a munka már több mint 20 éve zajlik és az egyre bővülő vendégkör, az edzések telítettsége nagyon jó visszajelzés a munkámra.

Ha egy órásplakátot tehetnél ki a Veszprémben a Kossuth utcára, amit minden leendő gerincbeteg láthat, mi lenne ráírva?

„Minden út az első lépéssel kezdődik.”
Ezen az úton segítek, mutatom a helyes irányt.

Egy óriásplakát nem tartalmazhat túl sok információt, de biztosan szerepelne rajta:

Ülő életmód= Gerinc betegség, Fájdalom, szomorúság.

Gyógyszerek= Rövid eredmény, zsákutca!!

ADT terápia= Oki kezelés, tartós eredmény!!

Rendszeres mozgás= Boldogság, fittség.

 

Mit változtatott a munkádon az autodekompressziós terápiába való belépés?

 

Az ADT egy nagyon komplex, hatékony, korszerű oki terápia, amivel nagyon sok betegemnek tudtam már segíteni.
A kezelés elején a rendelkezésre álló diagnosztikus eredmények megbeszélése után minden esetben feltérképezzük a probléma okát. Mi vezetett a betegséghez? Min kell változtatni, hogy a tünetek ne  alakuljanak ki megint? Egy személyre szabott gyakorlatsort tanítunk a betegnek, aki megtanulja azt is, hogy ezt miért és hogyan kell rendszeresen végeznie, hogy csökkenjenek a tünetei, erősödjenek a stabilizálásért felelős, gyenge izmai.

A legfontosabb mégis talán az, hogy a páciens úgy megy haza, hogy választ kapott a kérdéseire. Tudja, mit kell tennie, hogy az állapota javuljon és ez az eredmény meg is maradjon! Ez ma még ritkaságszámba megy.

A kontrollkezelésen leellenőrizzük a gyakorlatokat, megbeszéljük az idő közben felmerült kérdéseket.  Megnézzük pl., hogy milyen sportot végezzen a későbbiekben. Mik azok a gyakorlatok, amiket ne gyakoroljon, melyek azok, amik fontos, hogy bent legyenek az edzésprogramjában. Tehát ezt a komplexitást adja nekem az ADT. Nagyon szeretek ezzel az eredményes terápiával dolgozni.

 

Ha most, ahogy befejeznénk az interjút bemondaná a rádió, hogy kihúzták mind az öt lottószámodat, akkor mi lenne az első dolog amit tennél, és mit csinálnál a következő egy évben?

 

Az életemen semmit nem változtatnék. Szerencsés vagyok, mert nagyon szeretem a munkámat. Meg tudom fogalmazni azt is, hogy a hobbim a hivatásom. Tehát szerintem dolgoznék tovább, csak a minőségi feltételeket javítanám. Manapság már egyre korszerűbb eszközök, lehetőségek állnak rendelkezésünkre, amivel a komfortfokozatunkat tudjuk növelni. Biztos, hogy sokat utaznék, pihennék, sportolnék. De mint mondtam ez most is része az életemnek.

 

Milyen tanácsot adnál a jövőben belépő ADT terapeutáknak az induláshoz?

Az első tanácsom, hogy aktívan vessék bele magukat az ADT-s kollégák csoportjában folyó szakmai közösség munkájába. Az első kurzuson végzett kollégák a mai napig egy jól működő, egymást szakmailag segítő csapatként dolgoznak. Meg tudjuk beszélni a gondolatainkat, segíteni, inspirálni tudjuk egymást. A terápia egy nagyon használható, korszerű és eredményes kezelési mód. Szeretni fogják, mert minden nap van pozitív visszajelzés, amit megtapasztalni hatalmas érzés. Ezt a gyógytornászok nagyon jól ismerik.

A legutóbbi gerincsérves betegem egy velem korú férfi páciens volt, aki mikor hozzám került, elég masszív fájdalmakkal érkezett. Látszólag jó izomzattal rendelkezett, hisz rendszeresen járt edzőterembe. Ülő munkája miatt viszont kialakult a protrúziója. Pár héttel a találkozásunk után viszont olyan hálával és lelkesedéssel hívott fel, ami fantasztikus. Nincsenek panaszai, tud dolgozni, kezd visszatérni a sportba. Találkoztunk még, hogy megbeszéljük, milyen gyakorlatot hagyjon ki a teremben, mi legyen bent mindig az edzésben. Elismerés és maximális köszönet volt a kézfogásában.. Kezdjetek el minél előbb dolgozni, hisz nagyon nagy szükség van ránk.

 

Hogyan motiválod a súlyosabb állapotú betegeidet?

 

A motiváció minden betegnél borzasztóan fontos, hisz Ő épp akkor van egy ismeretlen, nagyon kellemetlen, fájdalmas szituációban, amit még nem tapasztalt eddig, tele bizonytalansággal, sok kérdéssel. Addig pörgött az élete, tette a dolgát, különösebb testi tünetei nem voltak, majd hirtelen jött ez az új állapot. Teljesen érthető ez a bizonytalanság.

A motiváció szerintem ott kezdődik, hogy a beteg megérti a miérteket. Miért alakult ki ez az állapot? Mit tehetünk azért, hogy csökkenjen a fájdalom? Mit tegyen azért, hogy a betegség okát megszüntesse? Hogy kerülheti el a visszaromlásokat? A kérdésekre adott válaszok nagy lendületet, motivációt jelentenek.

Mint említettem edzőként is dolgozom, ahol Gerinc tréning- csoportos edzéseket is vezetek. Sok esetben fordult már elő, hogy az ADT-vel kezelt pácienseim a tünetek megszűnte után csatlakoztak ehhez a csoporthoz és rendszeresen részt vesznek az edzéseken. Ez egy követendő példa. Ott vannak közöttünk. Nagyon sok erőt tud adni mindenkinek.

 

 

 

Mi volt az elmúlt fél évben az az 5000 Ft-nál olcsóbb dolog, amit a legjobban hatott rád, a legjobban kikapcsolt, vagy amire azt mondod, hogy nagyon megérte?

 

Hát ide több mindent fel tudnék sorolni. 🙂 Az első, ami eszembe jut, az az Apple Music előfizetésem. Zseniális alkalmazás. Nagyon szeretem a zenét, dolgozom is vele. Fontos nekem, hogy jó minőségű, változatos zenei repertoárral tudjak dolgozni. A szabadidőmben is folyamatosan szól a zene. Sokszor úgy főzök, hogy fülhallgató a fejemen és szól a zene. A kedvenceim közben nagyon jó ízek jönnek elő. 🙂 Ez az alkalmazás maximálisan biztosítja ezt. Pillanatok alatt érek el olyan stílust, amihez kedvem, hangulatom van. Nagyon szeretem.

 

Mit csinálhatna jobban egy átlagos gerincbeteg?

 

Azon túl, hogy eljár különféle mozgáskezelésre, megfelelően karban tartja izomzatát, fontos, hogy vizsgálja meg a munkája során rá kényszerített testpozíciót. Milyen széken ül, hol van a monitor, fel áll-e a hosszú ülésből, ha sokat kell vezetnie, milyen pozícióban teszi ezt? Egy oldalú terhelést ad-e a testének? Szerepel-e az életében a pihenés, relaxáció? Rendszeresen tartózkodik-e friss levegőn? Vissza tudja-e tölteni a lemerült elemeket? Minden csak elhatározás kérdése. Arra lesz időnk, amit fontosnak tartunk.

 

És egy átlagos hobbisportoló?

 

Hát ez egy érdekes témakör. Manapság nagyon sok divatos sporttal találkozhatunk. Zseniálisabbnál zseniálisabbal. Viszont nem mindegy, hogy milyen fizikális állapotban vagyunk. Ne vágjunk bele vakon a „divatos edzéstípusoknak” csak mert jó markenting van mögöttük. Sok esetben látom, hogy a túl magasra állított léc, súlyos sérüléseket okoz. Ha csoportos edzések mellett döntünk, keressünk olyan edzőt, akinek a szakmai tudása, személyisége tud bennünket hosszú távon motiválni. Tartsuk szem előtt a fokozatosság elvét. Türelmesen tanuljuk meg az új mozgásformát, ismerjük meg a gyakorlatok helyes kivitelezését. Majd a terhelést fokozatosan növeljük.

Ha egyedül szeretünk edzeni és edzőterem mellett döntünk, mindenképp keressünk egy személyi edzőt, aki megtanítja nekünk melyik géppel, hogy kell helyesen elvégezni a kívánt gyakorlatot, hogy a későbbiekben elkerüljük a sérüléseket. Ez egy kicsit több anyagi ráfordítást jelent az elején, de bölcs gondolat. Ha véletlenül sérülést szenvedünk, ne halogassuk a kezelését. Forduljunk szakemberhez, hogy gyorsan rövidre zárjuk a történetet.

 

 

Végül volt-e fogadalmad 2018-ra?

🙂 Nem szoktam Újévi fogadalmat tenni.

Bár idén tettem. A Spinracing termünkben tradicionális a december 31-én zajló évzáró edzés. Itt az egyik kolléganőm mondatott a résztvevőkkel egy Újévi fogadalmat. Én is bent ültem az edzésen, így rám is vonatkozott a fogadalom tétel. A szövegben ez állt: ….”fogadom, hogy a 2018-as évben lustaságból és kényelemből nem mondok le egyetlen edzést sem, erőmhöz mérten maximális lendülettel és jó kedvvel veszek részt az edzéseken…”.

Nem tehetek mást, köt a fogadalom! 🙂

Szilvi elérhetősége:
Veszprém
Tel: 70/424-0006

 

 

384 Shares

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .