Hogyan ne ölesd meg magad a csontkovács kezelésen…

Egy csontkovács kezelés meglehetősen veszélyes is lehet. Hogy a legjobbat hozhasd ki a dologból, először átnézzük, hogy mit csinál egy csontkovács, majd megbeszéljük, hogy mi az, amit – már ha mindenképp ragaszkodsz ehhez az irányhoz –  semmiképp ne engedj meg neki ha nem gyógytornász vagy orvos alapvégzettséggel rendelkezik…

A csontkovácsolás hatásmechanizmusa:

 

A csigolyák egy kis ízülettel találkoznak egymással, melyet egy érzékeny ízületi tok burkol. Ha a csigolyákat összekötő porckorong sérvesedett vagy lelapult, akkor a csigolyapárt stabilan tartó szalagok kicsit “lötyögősebbé” válnak. Ilyenkor a stabilizáló izmok egy része túlfeszüléssel kezd el besegíteni a csigolyasor stabilitásának megtartásába, de ez a reflexes önvédelmi mechanizmus azonban egy sor problémát vetít elő:

 • Ha egy izom a szokásos „feszít-dolgozik + lazít – újratölt” ritmikus munkája helyett tartósan megfeszül, akkor benne keringési zavar, majd ebből adódó fájdalom keletkezhet.
 • Az izmaink úgy vannak “kötve”, hogy ha egy ízület egyik oldalán feszül egy izom, akkor a vele szemben működő szomszédja kikapcsol, hogy az adott ízület mozgásai probléma nélkül létrejöhessenek. Ezért van az, hogy nem tudsz egyszerre bicepsre és tricepsre maximálisan feszíteni. ( próbáld ki 🙂 )
 • Így ha egy izom folyamatosan feszül, az ellenpárja túl fog nyúlni és meg fog gyengülni. Ez hosszú távon – a gerinc esetén ez akár pár óra lehet – az általuk mozgatott ízület egyensúlyvesztését és működési zavarait – és ezzel további rossz érzéseket és túlterheléseket okozva.

A “varázslat”, amikor “helyreroppan a csigolya”:

 

Az emberek gyakran gondolják, hogy a laikus csontkovács tud valami  “csodatechnikát”, amit a hivatalos eü. szakemberei nem ismernek.

Misztikumot látnak a ropogtatásban, és azt hiszik, hogy a csontrakó valamit a helyére tesz, ami onnan elmozdult. Titkokat sejtenek, még akkor is, ha a szaki sosem tanult túl sok anatómiát és patológiát, hanem pl. bőrdíszművesből képezte át magát gyógyítóvá.

Sajnos a betegség nem csak egy fájdalmas tapasztalat, hanem a fájdalom miatt sokszor egy módosult tudatállapot is, ezért fordulhat elő, hogy míg egy “bőrdíszműves” autószerelőre a páciens sosem bízná rá az autóját, a gerincét viszont – egy kis extra reményért cserébe – kezébe adja az újdonsült “szakembernek”.

A valóság azonban az, hogy a legendák mögött ritkán áll megbízható tudás, még kevesebb misztikum:  a csontkovács “ropogtatós” műfogásai meglepően egyszerűek, és némi érzékkel egész gyorsan megtanulhatók.

A nehézség jellemzően nem a “roppantás” módszerének az elsajátításában, hanem a mögötte álló tudás megszerzésében van: hogy mit, miért, mikor, és főképp mikor nem szabad manipulálni – ropogtatni. A hiányosságok sajnos a legtöbbször ezen a terület vannak.

 

A roppanás miértjére adott  “helyrekerül a csigolya” jellegű csontkovács magyarázat természetesen egyszerű félremagyarázás.
A csigolya roppanásakor az ízületi folyadékban légbuborékok helyezkednek át – így a csigolya pont annyira kerül a helyére, mint a
befőttes üveg kupakja, amikor kinyitod. ( a hang oka ugyanaz 🙂 )

A csontkovács a jellegzetes roppantásaival – ideális esetben – a közelebb csúszott csigolyákat egy műfogással egyszerűen eltávolítja, elmozdítja egymástól. Ezzel egy pillanatra megtöri az összecsúszott csigolyapár – irritált kisízületi tok – ettől befeszülő izmok – ettől még nehezebben eltávolodó csigolyák, – stb… kellemetlen ördögi körét.

A helyet és teret adó „roppantás” hatására így kioldódhat az izmok feszültsége, és a túlfeszülő izom ellenpárja is újra játékba állhat.

 

Ez a “reflexkörtörés” az oka annak, hogy olyan kellemes megkönnyebbülést ad a kiropogtatás.

Ez egy kellemes dolog, ami kisebb problémák esetén át tud lendíteni a holtpontokon, és tapasztalt szakember esetén meg tud oldani egyes ízületi tok becsípődéseket is. Az viszont az ügyes “misztikumkeltés” ellenére abszolút nem igaz, hogy a csontkovács egy ilyen mozdulattal bármit is a helyére rakna, helyére kerülne akár csigolya, vagy akár a porckorongsérv.

A téves legenda, miszerint a “szakember” egy mozdulattal tett helyre gerincsérveket általában annak köszönhető, hogy rengeteg – akár az MR-en is nagynak látszó – sérv egyszerűen tünetmentes. Ilyenkor a látszat ellenére nem a sérv, hanem a fent említett ízületi irritáció a tünetek fő oka, ami néha annyira hasonlít a sérves tünetekre, hogy ezt még sokszor a komoly eü. végzettséggel rendelkező emberek is nehezen különítik el egymástól.

Ha a roppantásra a tünet tartósan elmúlik, akkor jó eséllyel nem a sérv fájt
még akkor sem, ha a páciens ezt gondolta.

A csontkovács technikája tehát egy pillanatra széthúzza a problémás csigolyapárt, ami jó esetben elég ahhoz, hogy a kóros reflexkör megtörjön.

Ez a masszázshoz hasonlóan egyes esetekben igen hasznos és kellemes segítség lehet, de természetesen sem az egész napi görnyedésből származó zsugorodott lágyrészek nyújtását, sem a porckorong centralizálását és a gerincet stabilizáló fűzőt irányító idegrendszer szofverfrissítését (NMPT) nem helyettesíti – pedig ez fontos a tartós, hatékony és a szegment minden “alkatrészét” magába foglaló gyógyuláshoz.

 

De kanyarodjunk a cikk eredeti címéhez:
hogyan ne ölesd meg magad a kezelésen! 🙂

 

Szeretném felhívni a figyelmet a laikus csonkovácsolás veszélyeire!
Ma az országban sajnos nagyon sok a hétvégi tanfolyamon végzett csontkovács, akik alapvetően más szakmákból “képezték át” magukat, így meglehetősen hiányosak a betegségeket illető ismereteik.

Sokszor egy fix protokollt csinálnak végig teljesen függetlenül attól, hogy mi a beteg problémája.
Ez az esetek 80%-ában persze így is segítség lehet, hiszen a gerincproblémák tényleg elég sztereotipikusak is lehetnek.

Az viszont peches eset,  ha pont a te problémád tartozik a 20%-ba, ahol nagyobb óvatosságra, vagy alaposabb háttértudásra lenne szükség. Alapvetően a csontkovács kezelés egészséges gerincen ritkán veszélyes,
három dolog viszont van, amit magamon biztosan nem engednék meg bárkinek, mert akár maradandó kárt is okozhatnak.

1. Jobb, ha nem hagyod, hogy túl könnyen elcsavarják a fejed…;)
(kb. 10.000-ből egy nyakmanipuláció bénulást okoz… )

 

A csigolyák között fut felfelé egy kis alagútban a csigolyaverőér, ami az agy vérellátásáért felelős. Hozzá nem értő, vagy túlbuzgóan roppanásfetisiszta szaki vad erővel manipuláló kezében, de még egyszerűen peches esetben is néha megrepedhet a nyak eltekerésekor, ami stroke-ot, ezzel bénulást vagy halált okoz.

Nemrég ez okból halt meg egy ismert, 34 éves Playboy modell egy amerikai kiropraktor kezelése után, aki könnyű nyakfájással fordult az amúgy kiváló, és szakmailag felkészült szakemberhez.  Az eset véletlen volt, az őt kezelő kiropraktor nem követett el hibát – ez a mellékhatás sajnos még óvatos és képzett szakember kezei között is előfordulhat. Kanadai neurológusok szerint a 45 év alatti stroke-osok 20%-a az ott igen népszerű, az itthoni csontkovácsolás fogásaihoz hasonló technikákat alkalmazó kiropraktikai kezelések miatt lesz páciens. A korrektség jegyében hozzá kell tennem, hogy a kiropraktorok kutatásai szerint viszont csak egy a millióhoz az esélye egy ilyen eredetű stroke kialakulásának.)

Ettől független ha barátaim kérdeznek csontkovács kérdésben, én mindig azt szoktam mondani nekik, hogy gyógytornász vagy orvos manuálterapeutát keressenek, mert ők jóval nagyobb eséllyel fogják tudni, hogy mivel meddig lehet elmenni, a fejük elcsavarását pedig hagyják meg az udvarlóknak, mert túl sok van az “ár – tartós előny” mérlegen az ár oldalon és túl kevés az előnyén.

 

2. A térd rotációját:

A térdízület hirtelen elcsavarása nagyon rizikós dolog. A térd egész egyszerűen nem a nagyfokú rotáció elviselésére való, így a csavarásakor könnyen berepedhetnek vagy elszakadhatnak az ízület kis porcsarlói, melyek tartós károsodást jelentenek. Anno a harcművészeti tanulmányaim során többször előfordult, hogy a keresztbe tett lábú ellenfélnek a bokája feszítésével lehetett gyorsan és hatékonyan térdízületi kárt okozni – ilyenkor gyorsan lekopogtuk a dolgot, nehogy baj legyen –  de néhány laikus csontkovács érthetetlen okból mégis használja kb. ugyanezt a mozdulatot valamilyen vélt terápiás hatást feltételezve. Csak épp gyorsan és váratlanul. Ezért mindenképp azt javaslom, hogy a térdedet kizárólag az ízület biomechanikáját jól ismerő gyógytornász vagy orvos szakember csavargassa – már ha akar ilyet csinálni.

Hadd meséljek el egy sztorit: 10 éve Pécsett egy kollégámmal kíváncsiságból mentünk el egy ott gyakorló csontkovács tanfolyamára, aki egy OKJ-s masszőr képzettség mögé bújva gyakorolta a szakmáját.  Elmondott pár fals infót a porckorongsérvről – nem meséltük el pontosan, hogy mivel foglalkozunk – majd azzal kezdte a képzést, hogy mindenképp legyen szakmai felelősségbiztosításunk. A fix protokolljában szerepelt a hason fekvő beteg térdének behajlítása, majd a lábfej hirtelen megrántgatása balra és jobba. ( ez a térdízület nagy erőkarral történő nagyfokú rotálását jelenti, ami a meniscusszakadások egyik jellemző oka.) Ő már nem él, de a térdízület működését nem kellően ismerő társai sokan működnek az országban. Több meniscus szakadás fordult elő ennek a mozdulatnak a következtében, mely futók karrierjét, emberek egészségét veszélyezteti. 

A korábbi harcművészeti tapasztalatimhoz visszakanyarodva hasonló esetekre megoldásként azt javaslom, hogy ha a lábfejedet abból a célból fogja meg a bárki – legyen az csontkovács vagy bármilyen egyéb támadó 🙂  –  hogy egy hirtelen mozdulattal elcsavarja azt, akkor a még mielőtt megteszi, a másik lábad gyors orra célzott mozdulatával tegyél valamit az ügy meghiúsulása érdekében.  Lehet pont ezzel mented meg a mensicusodat. 😉

 

3. A derék értelmetlen mértékű, hirtelen, nagy erővel végzett csavarását:
– bár itt “csak” egy kiszakadt sérv a rizikó:

Egy manuális kezelésben profi gyógytornász vagy orvos először leteszteli, hogy melyik csigolyapárt akarja manipulálni, majd oldalt fektet a kezelőágyon, picit elteker, felhúzza a “felső” lábad, ezzel kitámasztja az egyik csigolyád, és egy nagyon rövid, de határozott mozdulattal manipulálja ( roppantja ki ) KIZÁRÓLAG azt az egy adott ízületet, amelyikben az irritáció miatti alulmozgás található.

Tényleges mozdulat szinte alig jön létre a derekadban, így ilyen formában kezelve esélytelen a porckorongjaidnak bármilyen kárt okozni.
Egy lelkiismeretes, és a porckorongsérv tulajdonságaival tisztában lévő szakember azért teszi ezt ilyen precizitással, mert pontosan ismeri a csigolya közti ízület elmozdulásainak mibenlétét, az ízület biomechanikáját és úgynevezett artro és osteokinematikáját. Tudja, hogy az oldalt hátra kiboltosuló porkcorongsérv esetén a csigolyatestek durva ellenirányú eltekerésével pont a sérv helyén fokozódna a nyomás, hiszen a porckorong belső magja (nucleus) rotációkor pont az ellenirányba, a gerinccsatorna felé mozdul el. A finom manipulációval feloldja a sérv mögötti ízület összecsúszásából származó kóros reflexeket, ezzel megkönnyebbülést ad a problémának, ami könnyebbé teszi az egyéb oki szintű kezelést, de véletlenül sem árt a porckorongnak.

A legtöbb jó szándékú dilettánsnak viszont – tisztelet a kivételnek – fogalma nincs arról, hogy a csavaráskor nem „a sérv kerül a helyére”, viszont kellő meggyőzőerővel kinyilatkoztatja, hogy “helyére teszi a csigolyát, és elmulasztja a sérvet”, majd a vállat és az ellenoldali csípőt lenyomva “izomból megtekeri” a páciensét.

Hadd ne fussak udvariassági köröket:

Kellően dilettánsnak kell lenni ahhoz, hogy durva erővel, előzetes vizsgálatok nélkül, ilyen barbár módon essen neki valaki egy érzékeny szegmentnek, ezzel erősen kockáztatva a sérv gyógyulásának az esélyét vagy egy esetleges rosszabbodást / kiszakadást.
(Sajnos sok ilyenre sok példa volt már az országban, de külföldről is gyakran érkeznek páciensek az ottani hangzatos nevű manipulációkkal dogozó szakberek kezelésének hatásait kezelendő.)

Nagyon fontos tehát, hogy ha manuális kezelést veszünk igénybe, akkor megfelelő képzettségű, tapasztalatú, és hozzáértésű terapeutát válasszunk.

Ilyen téren én kizárólag valamilyen hivatalos irányzatot képviselő posztgraduális képzésén részt vett gyógytornász vagy orvos manuálterapeutát javaslok. ( Barvitcsenko, Lewitt, Gibbons, Mulligan, Myers, stb…)   Ők egy hosszú gyakorlati képzésen vesznek részt a fizioterapeuta v. orvos alapszakmájuk megszerzése után, így mire a vizsgájukat megszerzik, komoly tapasztalatokra és rutinra tesznek szert.

ui:

Fontosnak tartom kihangsúlyozni, hogy bár erőteljes segítség lehet, de az aktív, saját testtel, saját idegrendszerrel vezérelt mozgásminta korrekciót a manuális terápia nem tudja helyettesíteni, csak segíteni. Degeneratív gerincbetegségek esetén ilyen a célra az ADT kezelést javaslom elsődlegesen választandó lehetőségnek, mert egyszerre hat a sérült porckorongra és a sérvet kialakító rossz mintát is korrigálja –  kizárólag gyógytornászok és orvosok végzik, ráadásul még biztonságos is. 

9K Shares

“Hogyan ne ölesd meg magad a csontkovács kezelésen…” bejegyzéshez 16 hozzászólás

 1. Üdvözlöm!
  Egy doktornő ismerősömnek autóbaleset következtében megsérült a gerince. Az alsó egyik porcból levált egy darab. Pesten feltöltötték neki, de a műtét óta rosszabb állapotban van. Egy duzzanat keletkezett a gerincen, erősebb a fájdalma mint korábban. Kérdésem, hogy tornával javítható e az állapota, vagy tudna javasolni valamit? Köszönettel: Dolmány István

  Válasz
 2. Szia Máté !
  Csigoja elcsiszással ls egy másfél miliméteres sérvem van 5-6 os csigojánál.Gyogytornára járok több mint egy honapja.Fő panaszom az hogy nagyon erősem szédülök.Hogy tudnék még hamarabb és esetleg gyorsabban javulni.
  Köszönöm segitséged elöre is szép napot
  Üdvözlettel:Ferenci Zoltán

  Válasz
 3. Nyaki porckorong sérvem van (egy magánorvos alkalmazottja), az orvos javaslatára Yumeiho masszőr kezelésében volt olyan mozdulat amitől ebben a cikkben óva int. Kérdésem, hogy benne bízhatok-e?

  Válasz
 4. Szia!

  Jó olvasni a soraidat! Nekem olyan kérdésem volna, hogy engem scoliosissal műtöttek 2000-ben, szakaszos merevítéssel. Ilyen esetben engedett-e a szakértő-hozzáértő csontkovácsolás nyaki szakaszon, ami nem érintett a merevített területtel?

  Válasz
  • Szia Gergő!

   Köszönöm!:)
   Ha mindenképp ezt az irányt preferálod, akkor gyógytornász- manuálterapeutát keress. Ők profik.
   Pálinkás Rita pl. Eszergom közelében…

   Üdvözlettel:
   m.

   Válasz
 5. Szervusz.
  Lelapuló nyaki csigolyák,sérv közeli állapot. Mi a teendőm? Lumbális területen 4 csigolya lelapulva, 2 össze csuszva és elferdülve. Itt is sérv közeli állapot.A bal combbanm a huszárizom csomóban bekeményedve, zsibbad éles fájdalom. Tuti megőrülök. Hová menjek, mit csináljak? Izomlazitót kaptam és fájdalomcsillapitót ill. gyógytorna.

  Válasz
  • Szia Ildikó!

   Ha súlyos a tünet, akkor autodekompressziós gyógytornászhoz vagy orvoshoz, aki segít kijönni az akut állapotból
   Ha “csak” elvagy vele, dolgozol, “jössz- mész” akkor egy NMPT instruktor óráira járj el. Ő segít rendezni a mozgásszervrendszered állapotát.
   ( az érzésem az, hogy az elsővel kéne kezdeni, és a másodikkal folytatni)

   ÜDvözlettel:
   Máté

   Válasz
 6. Kedves Máté!
  Többször is elolvastam a cikkedet, s sajnos volt szerncsém kb 10 éve – akkor még tudatlanul – egy csontkovácshoz elkeverednem! Az egy órás kierőszakolt lelki kielemzésén kívül sajnos pont azokból szemezgetett, amiket te itt leírtál! A mázlim – a nyakamnál az volt -, hogy megvédtem a nyakamat s nem tudta hirtelen eltekerni! A derekamnál viszont nem volt sajnos ilyen szerencsém. Azóta is ropog – napi szinten – s nem túl kellemes ez munka közben. 🙁 Az ő mázlija az, hogy nem okozott nekem sérvet, ám 10 éve tartó derék ropogást igen!!! Nagyon sokszor tapasztalom a következő tünetet: a farkcsontom felett akar helyére ugrani – érzésre egy kis “ízület”, amit sikerül is, csak meglehetősen fáj, amíg ez nem sikerül.

  Tudsz nekem javasolni esetleg valamit, hogy mit tehetnék a derekammal?

  Köszönöm előre is a segítséget!

  Válasz
  • Kedves Krisztián!

   Igen, el kell kerülni a jó szándékú dilettánsokat, mert a jó szándék ellenére sokszor rossz irányba vezetik a rendszert.
   Egy NMPT instroktort lenne érdemes megkeresned, és jó “agresszív” módon nekimenni a rossz mozgásmintákak a testedben, a stabilizáló izomzat és a gerincgörbületek
   helyreállítása meg szokta szüntetni ezeket az “ugrálós- fájós” érzéseket.

   Üdvözlettel:
   Máté

   Válasz
 7. Tisztelt Ismeretlen! – nekem a 3-és 6. nyaki csigolyám tropa – így mondta az orvos akit és tisztelek- a vállam mind a kettő rettenetesen fáj így 3 hónaponként kapok szteroid injekciót. Mindenki -ismerőseim- azt mondják, hogy az nem jó. Igen, de a fájdalom amit érzek azt hála Istennek sokan nem érzik. Mit javasol? – állítólag a gyógyszer rosszabb, mert minden nap ha beszedem idővel csontritkulást okoz és mindig többet igényelnék belőle. Nagyon ízületes a csuklóm, az ujjaim. A vállammal volta MR-en és erős kopásom van. Tehát 68 évesen ez a gondom. azért szívesen veszem ha van egy két jó tanácsa köszönettel Katalin

  Válasz
  • Tisztelt Katalin!

   Hosszú távon nyilván jobb nem a gyógyszerre, hanem a rendszer helyreállítására törekedni. Erre a célra általam kiképzett NMPT instruktor óráinak a megkeresését javaslom. Azok a gyakorlatok segítenek eltávolodni a “tropaságot” okozó testhelyzettől, ami sokat segíthet a tartós javulás elérésében – és még a csontszerkezetet is erősítik a mozdulatok. 🙂

   Üdvözlettel:
   Máté

   Válasz
 8. Szia Máté! Kíváncsian várom a meghirdetett közös programot! Viszont volna egy kérdésem a denevérpaddal kapcsolatban. Sérvem van tizenöt éve, a csigolyáim nincsenek elmozdulva. Az utóbbi években torna és a denevérpad segítségével elfogadható az állapotom, de mivel költséges az alkalmankénti kezelés,tervezem egy ( szerk: itt állt a márka és típus) gerinc nyújtópad vásárlását. Megkérdezném mi a véleményed a gerinc nyújtópadról? Szia

  Válasz
  • Szia Judit!

   Azt, hogy minden szempontból jobban összefügg a fájdalmakkal az, hogy a gerinces stabilizáló lágyrészek
   hogyan és milyen sorrendben működnek, ezért a célzott és modern alapokra épülő mozgásterápiára szánt időt sokkal hatékonyabb megoldásnak tartom.
   Kiegészítésnek bizonyos szempontból talán hasznos lehet, de a fentiek elkerülhetetlenek.

   Üdv:
   m

   Válasz
 9. Kedves Máté
  49 éves vagyok és a nyakamban 4 sérv van.
  Az orvosok szerint még nem kell műteni, de ha kell
  akkor mind a 4 porckorongot kiveszik és helyette
  műanyagot raknának be. Az lenne a kérdésem tud-e arról, hogy akinek 4-et műtöttek annak mennyire mozog a nyaka? Vagy esetleg az olvasók közül tudna-e valaki segíteni?
  Üdv: Béla

  Válasz
  • Kedves Béla!

   Igen, láttunk sok ilyet, de amíg nem kell műteni, addig 100%-ban inkább gondolkodnék kizárólag ennek a “nyaknak” a teljes megjavításában, mint
   a műtéti megoldásban. ( mozog, civilek számára sokszor észrevehetetlenül is, de… )

   Üdv:
   m.

   Válasz
 10. Mielőtt belekötne bárki is a cikkbe a hitelességével kapcsolatban – amire maximálisan nincs oka! – jelezném, hogy a címben elírták a “csontkovács” szót, a T betű kimaradt belőle. 🙂 Kérem, pótolják, nehogy valakinek egy ilyen apróság vegye el a bizalmát az amúgy kifogásolhatatlan tartalmával kapcsolatban.

  Válasz

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .