Gerincsérv torna – videó: a megelőzés gyakorlatai…

Gerincsérv megelőzésében, a porckorongsérv kiújulásának az elkerülésében a következő gerinctorna gyakorlatok segítségül szolgálhatnak. Próbáld ki őket! 🙂

 

Fontos tudnivalók:

 • A porckorongsérv megelőző gyakorlatok kizárólag preventív célokat szolgálnak, így egészséges embereknek, ill. gyógyult gerincsérves embereknek valók.
 • Gyakorlásuk hasznos lehet minden korosztály számára.
 • Végrehajtásukhoz nincs szükség segédeszközökre, csak egy nagyobb könyvre.
 • Egy gerinctorna sem ér sokat, ha nem társul hozzá az ülés szabályainak a betartása. Erről az előző bejegyzésben lévő videóban, ill. a porckorong.hu tudástárában és az ingyenes email tanfolyamon olvashatsz.

28 Shares

“Gerincsérv torna – videó: a megelőzés gyakorlatai…” bejegyzéshez 47 hozzászólás

 1. Kedves Zoltan!
  Nekem derekservem van(12mm) es ha ezeket a megelozo gyakorlatokat vegzem kimondottan jol esik es nem erzem megterhelonek.Szabad vegeznem oket?
  Elore is koszonom
  Udvozlettel Eva

  Válasz
  • Kedves Éva!

   Ha nem okoz fájdalmat, akkor EZEKET igen. Azért hangsúlyozom ki, hogy ezeket, mert a porckorongban nincs túl sok érző ideg, így sokat lehet ártani neki minden gond nélkül. Az előre hajló gyakorlatok, az erős rotációk olyanok, amik rejtve tudnak gondokat okozni. A kobra is veszélyes lehet komolyabb sérv esetén, de ha fájni nem fáj és nem okoz lábba sugárzó fájdalmat, akkor kifejezetten terápiás hatása is lehet.

   Üdv:
   máté

   Válasz
 2. Kedves Zoli!
  Nekem az utóbbi hónapokban a bal combom külső része egyre gyakrabban zsibbadt, ezért utánanéztem a neten, hogy mi okozhatja, és megtaláltam a porckorong.hu  oldalt. Azóta jár a hírlevél, "rendesen" ülök a számítógép előtt, gerincnyújtó gyakorlatokat végzek reggelente az ágyból kikelés előtt (és ma reggeltől már az újonnan megjelent videó gyakorlatait is) és úgy érzem, hogy javulás állt be! Két héttel ezelőtt már éjjel sem tudtam aludni, mert mindig azon aggódtam, hogy mikor zsibbad megint el a combom… Köszönöm és továbbra is megszívlelem a tanácsaidat!
  Fantasztikus a mai világban, hogy valaki ennyire önzetlenül elkötelezett híve legyen a mások iránti jobbító szándéknak! További sok sikert, erőt és egészséget a munkádhoz és a mindennapokban!
  Feri, Szegedről

  Válasz
  • Kedves Feri!

   Köszönöm! Mindig örülök, ha ilyen sikereket olvasok, de azért zsibbadó lábbal érdemes elmenni egy kivizsgálásra is – bár a nagyján reméljük már túl vagy…:)

   Üdvözlettel:
   máté

   Válasz
 3. Bocs, most láttam, hogy inkább a Máté nevet használod, elnézést kérek… 🙂
  (ezt a hozzászólásomat a moderáció során légyszíves töröld :-))

  Válasz
 4. Kedves Máté! Nagyon köszönöm ezt az összeállítást is. Sajnos nekem már 1987-ben kiszakadt gerincsérvem volt, amit meg is kellett műteni. Hála az Úrnak, hogy több kiszakadás nem történt. Most már várjuk a megrendelt e-könyvet. Üdvözlettel: Rózsika

  Válasz
  • Kedves Rózsika!

   Köszönöm a bizalmat! Remélem tetszeni fog a könyv. Ha bármi kérdés adódna az anyaggal kapcsolatban, írjon arra az email címre, amiről a könyv érkezik!

   Üdvözlettel:
   máté

   Válasz
 5. Kedves Máté!
  Az egyik 34 éves nő ismerősömmel 2013.01.17-én történt az alábbi eset. Megkért, hogy írjak a nevében. Előzmények: hónapok óta tartó, de egyre gyorsabban erősödő, alsó deréktáji fájdalmai voltak (ülőhelyzetben, vagy cipő felvételnél lehajlásnál, vagy egy kisebb bevásárló táskát húzva)
  Olyan erős fájdalmai lettek az utcán, hogy 10 cm-t sem tudott előre menni. Ekkor a kórházban az MRI vizsgálat az L4-L5 L5-S1 porckorongok kitüremkedését mutatta ki. A gyógyszeres kezelés mellett a sérült területből kisugározva, fekvő állapotban is a bal combtő bal felőli részén gyakran belefájdul az alapfájdalom felett.
  Álló helyzetben a sérült terület nagyon fáj, amikor a bal lábára lépne, ezért a jobb lábra próbálja a súlyt helyezni, hogy a fájdalmat csökkentse.
  Kérdés: Ha megveszi az e-könyvet, akkor megtalálja-e benne a jelen állapotában végezendő gyakorlatot, hogy a kitüremkedés visszamenjen. Személyes tanácsokat kaphat-e emailben?
  Szíves válaszod és tanácsod mihamarabb várom.
  Köszönettel és üdvözlettel:
  Varga Istvánné Rózsika

  Válasz
  • Kedves Rózsika!

   Neki ebben az állpotban nem elsősorban az ebookot ajánlom, hanem azt, hogy csinálja végig a rendes kórházban kiírt terápiát: fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő, gyógytorna stb…
   Ha még utána úgy érzi, hogy még támogatásra szorul, akkor javaslom az ebookot.

   Üdvözlettel:
   máté

   Válasz
 6. Kedves  Bene Máté Zoltán! Nagyon köszönöm a lehetőséget, hogy küldöd
  számomra a leckéket! Ajánlottak egy ceragem ágyat, hogy jót tesz nekem.
  A 3-as és 4-es csigolyámnál van még meg nem mütendő sérv. Feküdtem, tornáztam, balneoterápiára jártam, korábban csontkovácsnál is voltam, a
  közelmultban akupunkturát vettem igénybe. Tornázom, próbálom az ülőmunkámat  a legkevesebb fájdalom okozása mellett elvégezni. Fájdalom-
  csillapitókat nem akarok szedni. A sérvem a lábamba nem sugárzik, idősza-
  konként  hasi fájdalmam van,- utánajártam,  a leleteim negativak-, orvosi vélemény szerint a derekamból sugárzik ki.Vegyek-e Ceragem ágyat? Mi a
  szakmai vélemény evvel kapcsolatban? Nem ismerem ezt az eszközt.
  Döntésem, hogy a  TE segitségeddel nem lesz itt mütét, megteszek ennek érdekében mindent! Aktiv, fitt  három unokás mami akarok maradni
  sérvvel együtt is!
  Köszönöm a segitségedet!                                   Ampliné Ili

  Válasz
  • Kedves Ampli Ferencné Ili!

   Ez az eszköz kellemes, ellazítja és felmelegíti a gerinc melletti hátizmokat, picit megnyújtja a gerincet, szl. kellemes készülék. De alapvetően izomkontrollt – stabilitást nem épít, tartást nem javít, “úgy” mozgatni nem mozgat meg. Én biztos nem költenék rá, és biztos nem építeném erre a gerincsérvem kezelését, de le semmiképp sem beszélnélek róla, mert jónak kétségkívül jó.

   Amire inkább biztatnálak: túrázás az unokákkal, úszás, a porckorong.hu tudástárának töviről-hegyire átolvasása az ülés szabályai miatt. Ezekkel szerintem többre lehet jutni, de hangsúlyozom, a Ceragem jópofa dolog, és jó kiegészítő lehet, csak nem szabad olyat várni tőle, amit nem ad meg.

   Üdv:
   máté

   Válasz
 7. Magunkért tesszük, nagyon fontos és hasznos, ha még ajánlhatok valamit, akkor az a rendszeres úszás, különösen háton, ami ugyan baromi uncsi, de szenzációs!! Jó egészséget és köszönet a segítő ajánlatért, szándékért.

  Válasz
 8. Kedves Máté!
  Köszönöm az express válaszodat,  teljesen egyetértek Veled!  A Ceragem ágyat barátok,
  baráti költségen ajánlották, mert közülük többeknek bevált. Miután elküldtem az előbbi
  levelem, jöttem rá, hogy elfelejtettelek megkérdezni a denevérpadról, mint segédeszköz-
  ről!  Az akupunkturán próbáltam ki, ezt is jószivvel ajánlották. Kellhet-e esetleg ez?
  Közben elővettem az MR-es papirt, amit nem magyaráztak el még nekem ugy, hogy értsem is. Kérlek  szépen itéljed Te meg, hogy a levelek alapján kellőképpen tudjak segiteni magamon. A leckéidből és a videókból értettem meg jelenleg azt, hogy mi történt velem a mult nyáron. Valóban igaz, hogy  akkor foglalkozunk magunkkal kellőképpen amikor már baj van. Amig nem történt meg a "krizishelyzet" addig  nem tettem semmit az előjelek alapján sem.  Te felnyitottad a szemem! Családtagjaim  és Barátaim iránt már most felelősebb vagyok. Felhivom a figyelmüket a Porckorong.hu-ra,veszek nekik ékpárnát …figyelek rájuk.  Köszönöm ezt is Neked! A felnőtt gyerekeim és kisunokáim  "gerinctudatosabban" élnek, nőnek fel ezután, mint  ahogy én éltem eddig.
  MR-emen:L.III.-L.IV.csigolyák között a discus dorsalis konturján  bal oldali foraminalis helyzetben a kilépő gyököt elérő kiboltosulás látszik.Az L.IV.-L.V. csigolyák között a discus dorsalis konturján centrálisan a durazsákon és a distalisabb gyökeredéseken compressiot okozó kiboltosulás van. Az S.I.és S.II.segmentumokban 5-10 mm nagyságu gyök cysta látszik. Remélem , nem okoztam számodra gondot avval, hogy ezeket  az adatokat ideirtam, ha mégis, kérlek hagyjad figyelmen kivül!
  Nagyon köszönök Neked mindent!
                                                                                      Hálás szivvel:  Ampliné Ili
   
   

  Válasz
 9. Kedves Zoli !
  Nagyon szépen köszönöm ! Kipróbáltam ,nagyon klassz !
  Jól érzem magam a torna után !
  Sok szeretettel üdvözöl : Nagy Imréné Ildikó .

  Válasz
 10. Kedves Máté!
  Köszönöm a lehetőséget, hogy küldöd nekem is a leckéket. Hiába jógázom és gerinctornázom régóta, Tőled tudtam meg, hogy bizony sok-jónak hitt -gyakorlattal ártottam is magamnak rendesen.
  Amíg nem tudlak személyesen is megkeresni–szeretném megkérdezni, hogy van-e Nálad végzett gerincterápiás jógaoktató Debrecenben????
  Következő kérdésem, hogy a nyaki sérves-hátfájós könyved mikorra várható, ill. ez már benne van a mostani Ebook-ban??
  Utolsó kérdésem pedig, hogy közepes csontritkulással lehet-e ugyanúgy jógázni, ill. Kiromed g.nyújtó padot használni–ha az jól esik.

  Várom szeretettel szakértői válaszod; és további szakmai sikereket kívánok!
  Üdvözlettel: Eta

  Válasz
  • Kedves Eta!

   Köszönöm!:)
   Az ebookban is kompletten benne vannak a nyakas tudnivalók, de a film csak január végére készül el.
   Debreceni oktatót így hirtelen nem tudok, de utána fogok nézni, hogy ki jött onnan.
   A csontritkulásos kérdésről mindenképp az orvosodat kellene megkérdezni.
   Szerintem lehet – csak nagyfokú csontritkulásnál jelentenek gondot a túlzott rotációk és a hason fekvő pózok- de ezt az orvosod mondja meg. Viszont a további romlás megelőzésében a jóga nagyon jó lehet. Az összes harcos póz nagyon jól terheli a combnyakat, ami segíti a csonttömeg megőrzését, és sok csigolyákat terhelő-erősítő gyakorlatot tartalmaz. Addig is érdemes sokat lenni szabad levegőn, és enni rengeteg zöld színűt. A gerincnyújtó padról szintén a reumatológusodat kérdezd meg. Ebben a csontritkulásos kérdésben az Ő szava a döntő.

   ÜDv:
   m.

   Válasz
 11. Igen, nagyon jók ezek a gyakorlatok, de 2012. 08. 27-én megműtöttek porckorongsérvvel és naponta végzek gerinctorna gyakorlatokat,amit elsajátítottam a rehabokon, Gondolom ezeket is végezhetem minden nap. Köszönettel Fehérné Marcsi

  Válasz
  • Kedves Fehérné Marcsi!

   Igen, a rehabon elsajátított gyakorlatok mellett érdemes végezni őket.

   Üdvözlettel:
   m.

   Válasz
 12. Kedves Máté! Megtaláltam a denevérpadról szóló filmet, köszönöm az információt!
  Ampliné Ili

  Válasz
 13. Mindenkit biztatok ezekre, mert nekem kiszakadt sérvem van fájdalmas nagyon.És a torna nagyon sokat segitett!!!

  Válasz
 14. Kedves Máté!
  Az újonnan küldött torna nyaki gerincsérveseknek is ajánlott?
  Sokan javasolják az úszást, kérlek írd meg a kiemelt fejjel való mellúszás fokozhatja-e a már meglévő elváltozásokat?
  Várjuk a megígért nyaki gerinces anyagot.
  Köszönettel:  Vera

  Válasz
 15. Kedves Máté Megint én vagyok5 hónapja, hogy műtöttek kiszakadt porckorongsérvvel és még mindig zsibbad a jobb fenekem. Erre nem tudna valamit ajánlani, vagy meddig várjak még, lehet, hogy nem is fog elmúlni a zsibbadás.
  Köszönettel és nagyon-nagy Tisztelettel Marcsi

  Válasz
 16. Kedves Máté!
  Nemrégiben kiderült, hogy nem porckorong sérvem van, hanem synovialis cysta nyomta az ideggyököt. McKenzie gyakorlatokat végezve múltak el a gyöki panaszaim.
  Most a műtét elmaradt!
  A L.gerinc MRI-n viszont L.IV-LV Ifokú deg. spondylolisthesis látható. ami miatt fixálás lehetőségének elvégzése merült fel a jövőben. Ebben az esetben, Te milyen gyakorlatokat javasolsz, ill. mit nem szabad??
  Válaszodat nagyon köszönöm!!
  Üdv: Andrea

  Válasz
  • Kedves Andrea!

   Nehéz kérdés.
   Látom, hogy SOTE, így hadd legyek kicsit konkrétabb:

   1.Ami mindenképp kellene:
   – a lordózisodat "csökkenteni"
   – a multifidus és rotatores rostokat úgy megerősíteni, hogy közben a kérdéses szegmentben ne rotálj túl sokat.
   – tengely irányban nyújtani a gerincet, hogy listhesis miatti degenerációt és sérvesedést megelőzzük/a lehetséges mértékben korrigáljuk, ill. az izomzatot "tréningezzük" az ilyen jellegű stabilitás kialakításának a képességére.

   2. Amit ne:
   – erős rotáció
   – homorítás –

   3. Konkrét gyakorlatok:

   – Alap nyújtás ebből a torna videóból – jó a csúszásnak is és az "alatta" lévő degeneratív folyamatoknak is.
   – A videóból a gerincbarát hasizom is nagyon jó ide.
   – Jóga lefelé néző kutya póz erős nyújtózással – de erősen hajlított térddel.
   – Az ajánlóból letölthető kis füzetből az alkartámaszos nyújtás – a Te esetedben a lábbal a földön nyújtózva hátra.
   – Bármilyen olyan mély hátizom erősítő gyakorlat, ami nem jár homorítással.
   – Talpra húzott lábbal fekvés fal mellett, a lábak és a fal között ladba. A lábakat belenyomni a labdába – a fal persze nem engedi. (ez így izometriás multifidus – rotatores tréning rotáció nélkül. )

   Üdvözlettel:
   m.

   Válasz
 17. Kedves Máté! Nagyon örülök, hogy ennyi emberen tudsz segíteni a tanácsaiddal és a tornagyakorlataiddal. Én 2012 Augusztus óta tűröm a fájdalmakat, Zsibbad a bal lábam időnként meg fáj. Az MRI a következő véleményezést irta.
  Kiegyenesedett lumbalis lordosis.
  Scoliosis et discopathia lumbalis.
  Protrusio disci L.IV.-V,. L.V.-S.I.
  Canalis spinalis szűkület L.IV.-V,. L.V.-S.I.
  Mérsékelt fokú kisizületi arthrosisl.
  Kérdésem, hogy ezeket a gyakorlatokat én is végezhetem ?
  Előre is köszönöm válaszod. Csellár Zsuzsanna

  Válasz
  • KEdves Csellár Zsuzsa!
   Korrekt leszek: nem tudom. Ez a torna alapvetően a prevencióra szolgál. A Te diagnózisoddal lehet, hogy könnyedén gyakorolható mindegyik, de az is lehet hogy a homorítást és a hátizom erősítést nem szabad végezni. Ez a tüneteidtől, a kiboltosulások jellegéől függ, amit így távolból nem lehet eldönteni. Javaslom az orvosodat megkérdezni erről a kérdésről.
   Elnézést, hogy nem adtam fekete-fehér, igen-nem választ, de úgy gondolom jobb ez, mint valami tévedés.
   Üdv:
   m.

   Válasz
 18. Kedves Máté ! Köszönöm a választ az email-re, amit még novemberben küldtem. Azóta már korházban kis voltam, de a fájások megmaradtak. Dolgozni is csak állva tudok, az ülést kihagyom. Az MRI vizsgálat kimutatta -Hemangioma 8mm L2-, scolioza, polidiscopație (kopás, aszthiszem) T4, T5, T7, T8, L3, L4, L5 STD. I. Az orvos szerint a fájások csak az úszással és fájdalom csillapítóval oldható meg. Mit tehetek még, a gyakorlatokat amit küldtél én is végezhetem a fájdalmaimmal együtt ? Üdv: Major Anikó

  Válasz
 19. Ezuton szeretném megköszönni a sok segitséget amit az email tanfolyamon kaptam!!
  Nagy lombàris sérvem màr jàràsképtelenségre kényszeritett. Az infiltràcio utàn a rendszeres gyakorlatok, az uszàs, a denevér-àgy hasznàlata teljes javulàst és a mütét elkerülését tették lehetövé.Külön becsülésre mélto a tudàs ingyenes, demokratikus megosztàsa¨Mégegyszer nagyon köszönöm, mindenkinek ajànlom!

  Válasz
 20. Kedves Máté!
  2012. október végén MRI vizsgálaton az alábbiakat diagnosztizálták: Protrusio L.IV.-V., L.V.-S.I., plusz háti kyphosis. Elkezdtem gerincjógázni, gyógytornászhoz járni, maszíroztatni, meleg vizes fürdőt venni… na így neki esni nem kellett volna. December elején egy reggel összerogytam lehajlás közben. Óriási fájdalmak közepette, gyakorlatilag mozdulatlanságban eltöltött egy hét után kerestem a neten megoldást. Megtaláltam a porckorong.hu-t,  leltöltöttem az e-bookot, gyakorlok napi szinten (azokat a gyakorlatokat, amelyek fájdalmat okoznak kihagyom, pl. kobra), akkupunktúrát is igénybe vettem, közben a robust pad is megérkezett január elejétől azon is csüngök, használom az ékpárnát, az autóban a szép kék szivacsot :-), sokkal jobban vagyok, dolgozni is tudok végre. EZÚTON IS KÖSZÖNÖM!
  Viszont még van fájdalom a derekamban: hol gyulladás érzés, hol élesebb szúró fájdalom, illetve a padról leszállva ezek a fájdalmak jóval erősebbek, gyakorlatilag le kell feküdnöm utána. Olyan mintha nem lenne annyi tartásom, mint előtte.
  A kérdések:
  Használjam e a padot (háton fekve nincsenek ekkora tünetbeli különbségek)?
  Tekintve, hogy a diagnózis felállítását követően jelentkezett olyan erős tünet, ami miatt 2 hétig nem tudtam dolgozni, valószínüleg most már más a helyzet az említett gerincszakaszon, jól gondolom-e, hogy érdemes volna még egy vizsgálatot elvégezni, hogy pontosan lehessen tudni azt?
  Az e-bookban lévő gyakorlatok egy részét még a mai napig nem tudom használni (mert a végzése közben fájdalmat érzek), kb. 1 hónapja gyakorlok. Ez így rendben van, hogy még mindig nem tudok egyes gyakorlatokat abszolút elvégezni, vagy csak fél oldalra? Így azt az oldalt, ahol most fáj (1 hónapja pont a másik oldal volt) nem nagyon tudom dolgoztatni. Kérdezem ezt azért, mert eddig szépen fokozatosan javult az állapotom, de az elmúlt egy két hétben hol jobb, hol rosszabb.
  Előre is köszönettel a választ, segítséget!
  Üdv:
  Balázs

  Válasz
  • Kedves Balázs!

   Hú de kár, hogy nem privátban írtál, a könyveseknek tudják a magán emailcímem, azt rendszeresen nézem.
   Megy a válasz az emailedre!

   Üdv:
   m.

   Válasz
 21.  Kedves Máté  !  ez van a gerincemmel 3 műtét után most akarnak 4x vágni! Kérlek segíts!A lumbalis lordosis kiegyenesedett.A csigolyák peremszélei megnyultak.S I csigolya mélyen ülA porckorongok dehydráltak. A XII-es korongdorsalis prorusiója közepes foku.Az L I korongon centralisan kb 3-4mm-es széles alapu, dura compressiotokozó előboltosulás van.Az L II korong körkörös protruiója kifejezettA kisérő osteophytaval a jobb forament szűkíti Az operált L IIkorong elkeskenyedett. A jobb laterális recessusbana gyök körül kp mennyiségü hegszövetés 3-4 mm-es recidic protrusió van.A foramen kifejezetten szük. A laminectomia helyének megfelelően jobb oldali hátsó iv is szükíti a spinális csatornát. Az L IV centralis protrusiója mérsékelt Az L V korongonértékelhető előboltosulás nincs A 3. műtét 2012 08.02-án volt azóta bottal tudok biztonságosan közlekedni, de még igy is sokszor el esek . A műtét után a fájdalom alig szünt és mostmár megint ugy fáj mint előtte. Most egy 4. műtét egy olyan fixatiós van kilátásba helyezve amitől félek és nem merek visszamenni a professzor úrhoz! Kérném mondj már véleményt vagy tanácsot! KöszU.I. Ezek a jobb oldalról szólnak de még annyit had tegyek hozzá a bal térdem mostmár állandóan fáj valamint a bal lábfejem mejd le fagy. Egy főorvos úr azt mondta ,hogy ez a gerincről fáj! Hiába mondtam hogy nekem jobb oldalt van a gond!

  Válasz
  • Kedves László!

   Sajnálom ezt a helyzetet. A gerinced sajnos tényleg nagyon rossz állapotban van. Mindenképp javaslom a professzor felkeresését, esetleg azt, hogy beszélj egy másik orvossal is, ha a bizalom megingott valamiért. Dr.Erbszt András meglátogatását javaslom, Ő nem műtét párti, Vele érdemes lehet megbeszélni, hogy van-e más lehetőség.

   ÜDvözlettel:
   máté

   Válasz
 22. Kedves Bene Máté!
  2012.nov.20.-i röntgen leletemen ez áll: Kiegyenesedett majdnem kyphotikus nyak.
  Az V. és a VI. discus laposabb, körülöttük durva peremszéli meszesedések vannak.
  Nyaki borda nincs. Normális mésztartalom.
  Szeretném megkérdezni: okozhat ez nálam állandó fejzúgást?
                                                                            Tisztelettel: Koczó Irén

  Válasz
  • Kedves Irén!

   Igen. Ha kiegyenesedik a nyaki gerinc görbülete, az eleve okozhat ilyet, ha a porckorong lelapulásával társul, az szintén növeli annak az esélyét, hogy fülzúgás, szédülés, fejfájás alakuljon ki tőle.

   Üdvözlettel:
   máté

   Válasz
 23. Sziasztok!
  2012.márciusában ért engem villámcsapásszerűen egy jobb lábat érintő ischiász, mely miatt két hétig önellátásra képtelen lettem. Belgyógyász orvosként kollégáimtól minden segítséget azonnal megkaptam, MRI, infúziós gyógyszeres kezelés, gerinc melletti injectio, de érdemben ezek nem tudtak változtatni a helyzetemen. Én akkor fordultam az internet felé és találtam rá Máté oldalára. Azóta korrekciós párnákkal élek, nem mondom , hogy napi, de heti többszöri gerinctornával otthon és visszatérhettem előző komolyabban megterhelő sportjaimhoz is(aerobic, kenu,úszás, kerékpár).Szeretném elmondani az oldal készítőinek, hogy akkoriban az egyetlen dolog, amelyet hiányoltam, hogy konkrét gyakorlatokat nem mutattatok a lényeget valóban megértő és elkötelezett betegeknek, pedig az igazi segítséghez ez nélkülözhetetlen. Ezért az azóta megtörtént tartalom bővítéshez gratulálok.
  Másrészt mindenképpen elismerést érdemel az a szakmai körökben ritka közérthetőség a betegoktatás terén, amellyel a benneteket olvasókhoz fordultok , hiszen oki kezelés csak a gerincsérves ember elkötelezettségének elérésével érhető el. Köszönettel az eddigi hasznos munkátokért: Dr Havasi Anett

  Válasz
 24. Tisztelt Bene Máté. Nekem olyan problémám van,hogy a fejtartásom miatt ami sajnos előre lóg és a vállammal is ugyanez a helyzet ülő de főleg fekvő helyzetben egy rövid idő után felmegy s vérnyomásom és a pulzusom is és a felső csigolyáknál komoly fájdalom jelentkezik.A háziorvosom felírt vérnyomáscsökkentőt ,görcsoldót és gyulladáscsökkentőt is
  de a helyzet egyre rosszabodik.Most tudtam röntgenvizsálatra időpontot kérni.Mit tehetek mert a háziorvos azt mondta pánikroham.De én biztos vagyok a dolgomban ,hogy ez a rossz tartásom miatt lehet.Válaszát előre is megköszönöm!

  Válasz
 25. Kedves Máté,
  Ülőmunkát végzek, több mint napi 8 órát ülök számítógép előtt. Rájöttem nagyon helytelen testtartásban. A hét elejen derékfájásom jelentkezett, fájos, zsibbadó érzés társult hozzá hétvégére és sugárzik le a bal lábamba. Nem tudok állni és éjszaka fájdalomra ébredek, amikor fordulni szeretnék az ágyban. Gyulladáscsökkentőt ajánlottak a gyógyszertárban, amivel a fájdalom valamelyest szünt. Vajon ez becsipődést vagy már esetleg gerincsérvet is jelent? Mit tehetek a gyógyulás érdekében a ülés-testtartáson kívül? Milyen irodai szék ajánlott? Bármit megteszek, csak megelőzzem a problémát.
  Tisztelettel,
  Eta

  Válasz
  • Kedves Etelka!

   Keressek egy jó orvost, és kérjen pontos diagnózist!
   Lábba sugárzó fájdalmat bármi okozhat a “piti” becsípődéstől a komolyabb sérvekig, így ennek utána kell nézni.
   Addig nézzen meg minden blogbejegyzést és videót itt a porckorongon, abból alaposan ki fog képződni, hogy mire kell figyelni a jövőben,
   hogy ne legyen nagy baj sosem.

   Tisztelettel:
   Máté

   Válasz
 26. Kedves Máté!
  Köszönöm, hogy hozzáférhetővé tettétek számomra is ezt a videót.
  Ritkaság ma, hogy semmit sem kértetek érte!!!
  Ebben a pénz orientált világban de kevés már az ilyen jóindulat!

  Válasz
 27. Tisztelt Bene Máté!
  Milyen ágymatrac egészséges a gerincnek, a kemény vagy a puhább memórihabos, rugós stb..?
  Üdv
  Tamás

  Válasz
  • Kedves Tamás!

   A kérdés eldöntése egyszerűbb, mint a legtöbb hasonlóé: ami kényelmes, amin jól alszol és pihenten ébredsz. Fekve nincs kompressziós terhelés a gerincen, így az alkatod és az adott probléma döntse el, hogy milyen a jó matrac, amiről a Te érzeted sokkal objektívebben árulkodik, mint bármilyen sales-es “szakértő” tanácsa. Üdv: m.

   Válasz

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .