Gerinc Nap 2019 – 1000 résztvevő – 2 hét alatt elkapkodott jegyek – maratoni szervezés – egy sor új nézőpont…( Gerinc Nap 2019 – a szervezői oldal )

Szervezőként a Gerinc Nappal kapcsolatban második gondolatként az ugrik be, hogy borzalmas munka előkészíteni egy 1000 fős rendezvényt… 🙂 🙂

Aztán persze mindig gyorsan elrepül az év, elhalványul az összes komolytalan fogadalom és nehézség emléke, és elkezd piszkálni az érzés:

“nagyon át kéne adni az embereknek azokat az ismereteket, amiket az elmúlt év konklúziójaként megtanultunk.”

És elkezdjük újra – okulva az előző tapasztalatokból – szerezve egy csomó újat 🙂

 

Általában úgy indul el a következő Gerinc Nap szervezése, hogy elkezd “feszíteni” egy fontos fő üzenet – aztán erre “felfűzzük” az egész nap anyagát…

Idén ez az üzenet a kollégáimmal folytatott sok tapasztalatcsere,
és a rengeteg külföldi tanulmányút után szinte kényszerítő erővel jelentkezett:

 

Gerincnap 2019 - a porckorong.hu rendezvénye
Gerincnap 2019 – a porckorong.hu rendezvénye

 

Te láttad már, hogy

Megújult a Gyógyítsd meg az
ágyéki porckorongsérved oktatócsomag?

Ez A TELJES MEGOLDÁSRENDSZERÜNK ÁGYÉKI (DERÉKTÁJI) PORCKORONGSÉRVESEKNEK

Bár a gerinckezelés színterén még borzalmasan sok az idejétmúlt vagy tudományos alapok helyett egyes emberek tapasztalataira épülő eljárás – így bőven van mivel foglalkozni a mozgásterápia területén is – mégis elkerülhetetlenül ki és el akartam mondani azt, amit a fájdalomtudomány már jó ideje próbál berángatni a “gerinces területre” – bármennyire is szeretne az elhajolni előle:

 

A gerinc nap közönsége - a szünetekben zajlanak a konzultációk az ADT terapeutákkal.
A gerinc nap közönsége – a szünetekben zajlanak a konzultációk az NMPT instruktorokkal

 

A gerincfájdalomnak egyáltalán nem biztos, hogy ( csak ) a gerinced az oka…

 

– Akkor sem, ha ezt nagyon sok minden látszik alátámasztani (pl. MRI lelet, degenerációk, vélemények )
– és egyáltalán nem biztos, hogy meg tudod oldani a problémát, ha szorosan véve a gerinceden tartjuk a fókuszt.

 

Az ADT előadás - a gerincsérv megelőzéséről
Az ADT előadás – a gerincsérv megelőzéséről

 

Rengeteg fájdalomkutató, rengeteg kutatás és számos rendszerezett áttekintő tanulmány kezd egy irányba nézve rámutatni, hogy egész más tényezők is beleszólnak a gerincfájdalom mértékébe, a gyógyulás tempójába és esélyeibe mint a gerinc maga.

 

Gerinc Nap - a gerinckonferencia 2019-ben
Gerinc Nap – a gerinckonferencia 2019-ben

 

Erről – és a krónikus fájdalmak elkerülésről – szólt az utolsó előadásom, ami remélem el tudott indítani a résztvevőkben egy erős önvizsgálatot.

 

gerincsérv - pszichés faktorok szerepe előadás
gerincsérv – pszichés faktorok szerepe előadás

 

A Gerinc Nap előadásai:

Mivel a folyamat kora gyermekkorban indul, nagyon örültem Csíki Mariann érzelmekkel teli előadásának.
Mariann elsőre úgy tűnhetett, hogy nem elsősorban arról beszél, hogy egy anya hogyan tudja elkerülni a gyermekek gerincbetegségét…

Elsőre…:)

Csiki Mariann - a Gyermekeink Mogzásáért Egyesület elnökének előadása
Csiki Mariann – a Gyermekeink Mogzásáért Egyesület elnökének előadása

 

Hogy Mariann miért csak érintette a bébikomp elfelejtését és a gyerekszékek kiválasztásának módjait, hogy hogyan jöhet gerincfájdalom témaköréhez a gyermek megérintése, hordozása, szoptatása és a szülők gyerekhez való hozzáállása, az a végére vált nyilvánvalóvá a résztvevők számára. Fontosabb infók a felnőttkori gerincfájdalom kérdésében is, mint eddig bármikor hittük…

 

 

Kolonics Doktor a hétköznapi élet gyakorlati és praktikus dolgait tanította meg a résztvevőknek.
Az ADT-s csapattalálkozókon mi már megszoktuk, hogy Gábor jellegzetes humora lehetővé teszi kényesebb témák zökkenőmentesebb megvitatását is…. Most is beszélt olyan dolgokról, melyeket a legtöbben nem mernének direktben megkérdezni a mozgásszervi rendeléseken – pedig sokan nagyon kíváncsiak rá.

NMPT instruktorok - a jó hangulat és a tudatos edzés garantált
NMPT instruktorok – a jó hangulat és a tudatos edzés garantált

Az orvos-ADT többször említette a Gerinc Nap előtt, hogy úgy készült az előadására, mint egy profi boxoló:
fegyelmezetten, számolva az idővel, rákészülve az “ellenfél” – a gerincprobléma – tipikus támadásmódjaira.

Ennek a precizitásnak köszönhető, hogy a Gerinc Nap óta a jelen lévők pontosan tudják, hogy akár flexió intoleránsak
– Kolonics doktor természetesen ezt is lefordította emberi nyelvre – előre hajolni fáj – akár extenzió intoleráns a gerincük – hátra hajolni kellemetlen – egyik sem ok arra, hogy ne élvezzék az életet…

 

A Gerinc Nap szervezése maga is nagyon tanulságos volt:

 

Nagyon motiváló volt számunkra, hogy a hónapokkal előre meghirdetett rendezvényre pillanatok alatt elkelt az összes jegy, azonban idén a csapatunknak sokkal több nehézsége adódott a szervezéssel, mint bármikor korábban.

Spinal day 2019 - Gerincnap 2019
Spinal day 2019 – Gerincnap 2019

– a rendezvény helyszínének egészen furcsa reakcióitól
– az új informatikai rendszer beüzemelésén át.
– a lényegesen több résztvevő admisztrációján keresztül
– a saját magasabb elvárásainkig kb. minden nehezítette az életünket…

 

Menet közben rengeteg emberi hibánkba, és az egymással való kommunikációnk számos gyengeségébe ütköztünk bele, ami lehetőséget adott, hogy rádöbbenjünk, hol reagálunk és viselkedünk valamilyen régi berögzült hülyeségünk mentén. Egy ilyen rendezvény szervezése közben a csapatmunka tökéletes lehetőség ezeket felismerni és finomítani. Ez most annyira erősen működött, hogy beszéltük, hogy már csak ezért is jó lenne csinálni még egy Gerinc Napot. ( az előző másfél éve volt )

A Gerinc Nap kiállítói – és amit nem hozhattak el hozzánk:

Bonyolultabbá vált a kiállítói kérdés is. Miután bejelentettem, hogy kizárólag olyan cégeket keresünk, akik hasznos dolgokat kínálnak a gerincproblémás embereknek, egy sor “kamuterapeuta” és cég keresett meg.

 •  Elektromos készülék, ami „oki szintű mozgásterápiának” nevezi magát csak mert random felületes izmokat “rántgat” meg.
  (miért is?)
 • Mágikus henger és csodakütyü kereskedők sora…
  ( mutassatok légyszi egy tanulmányt, ami szerint ennek van bármi tartós haszna…)
 • Végzettséggel nem rendelkező csontkovács, aki mindent (is ) gyógyít a saját maga által kitalált ropogtatással…
  ( vajon mennyi hasznos dolgot tudna csinálni a páciens, amíg nálad kockáztatja az egészségét??? )
 • Soha nem látott „kínai és svájci professzorok” megtalálhatatlan kutatásaira épülő varázsketyerék…
  (miért pont a nem létező svájci és kínai professzorok ennyire népszerűek a csodakütyük salesesei között? )
 • és hasonló szörnyűségek özöne talált meg az elmúlt hónapokban…

Gerinc Nap 2019 – amit a résztvevők láttak belőle:

A Szeptember 14 előtti éjszaka egyikünk sem aludt túl sokat, mert még az utolsó pillanatban is rengeteg dolgot hozzá akartunk tenni a Gerinc Naphoz. Bár már most látjuk, hogy nagyon sok mindent fejleszthetünk, azt hiszem megérte a közel fél éves előkészítő munka, ami mind abba az irányba vezetett, hogy végül kitehessük a rendezvény indexét:

“a gyógyulásodhoz való úton kis mértékben – főleg a tapasztalatunkkal – tudunk segíteni. Ha szükséges, át tudunk vezetni az elakadáspontokon – DE A MUNKA LEGNAGYOBB RÉSZE A TIÉD…
Aminek akkor lesz meg az eredménye, ha nem hitekre és véleményekre, hanem a modern tudomány eredményeire építve haladsz az úton. 

 

Ezúton köszönöm a résztvevőknek, a szervezőknek, a szakmai csapatnak, a segítőknek és a kiállítóknak a Gerinc Naphoz adott energiájukat.

 

 

658 Shares

“Gerinc Nap 2019 – 1000 résztvevő – 2 hét alatt elkapkodott jegyek – maratoni szervezés – egy sor új nézőpont…( Gerinc Nap 2019 – a szervezői oldal )” bejegyzéshez 7 hozzászólás

 1. Nagyon-nagyon gratulálok Máténak és csapatának! Nagyszerűen előkészített és tökéletesen lebonyolított Gerinc Napon vehettem részt! A másfél évvel ezelőttin is ott voltam és mivel nagyon jónak, értékesnek találtam, erre is “beneveztem”, amit nem bántam meg. Örülök, hogy itt lehettem ezen a napon is, mert nagyon hasznos volt. Nekem ez a csapat segített (Kolonics doktort külön kiemelve, akinek személyesen is sokat köszönhetek), hogy teljesen fájdalommentes lett a gerincem. További eredményes munkát kívánok Nektek!

  Válasz
 2. Soltész Andrea vagyok. Ott voltam Máté első tanfolyamain, amikor még a gerincbetegségek miértjeire kerestük a választ, és a jóga ászanákat butítottuk le, hogy minden mozgásában korlátozott, utcáról beeső embert is úgy tudjunk hazaengedni, hogy tudja, min kell változtatnia, és van a tarsolyában 3-4 gyakorlat, amit velünk együtt betanult és otthon gyakorol. Ez kb 12 éve volt. A Mátétól átvett közérthető és szakmailag megalapozott magyarázatok valamint gyakorlatok sok 10.000 embert segítettek hozzá, hogy félelem nélkül, saját erőből váljanak tünetmentessé. Ami engem illet, amit anno megértettem és megtanultam, a mai napig “szajkózom” a pácienseimnek.  Hiszem, hogy ha megértik, hogyan kerültek a jelenlegi fájdalmas helyzetükbe, és megmutatom az ebből kivezető utat, akkor nincs az az ember, aki rögvest igent ne mondana arra a kérdésemre, hogy hajlandó – e beletenni a saját munkáját (60%) a terápiájába. Bene Máté és munkatársai hihetetlenül fontos tudást adtak át nekünk ezen a Gerinces napon is. Mert bizony haladni kell a korral folyamatosan. Külön köszönöm dr Kolonics Gábornak, hogy elvállalta, hogy a konzulens orvosom lesz, így már van kivel megbeszélnem a nehezebb eseteket is. Az NMPT-s szakembereknek is köszönöm, hogy rámutattak néhány tartáshibámra, és ajánlottak rá gyakorlatokat. Vettem egy ‘s más hasznos dolgot a családnak és bemutató eszközöket a munkámhoz. A következő hasonló lehetőségig teszem a dolgom, és hálával gondolok mindenkire, aki hozzájárult ennek a napnak a sikeréhez. 🙏😘

  Válasz
 3. Gratulálok én is nektek!
  Épp ma fejeztem be a jógaoktatóknak szóló gerincterápiás online minikurzust. Az a kérdés maradt bennem, hogy milyen irányelveitek vannak a túl nagy hátrahajlítás megállapítására?
  A saját, és a haladó tanítványaim gyakorlásában óvatosan, a testi érzetekre figyelve, fokozatosan de keressük pl. kobra pózban a fej megérintését a lábujjakkal.
  Mi a véleményetek és tapasztalatotok, hogyan hasznos a hátrahajlítás, hogyan káros?
  Köszönöm:
  Benedek

  Válasz
 4. Tisztelt Porckorong Team,

  Egy egyhetes korhazi vizsgälat eredmenye: minden rendben… Szivinfarktus, Agyverzes..kizarva! tovabbi kivizsgalas Orthoped szakorvos felkeresese. Elsö konzultacio az orvosnal, senki sem gondolt Nyakigerinc problemara?!… Nehany gyakorlat, vizsgalat mint ” Faszienstherapia” elsö kezelese csökkentette hetek ota tarto szedülesemet, fülzugasomat. Mivel nem Magyarorszagon elek, fontos szamomra, hogy anyanyelven meg jobban megertsem a gyogyulas folyamatat. Ekkor döntöttem el, hogy rakeresek a neten. Igy talaltam Önökre. Kerdesem az lenne mikor lesz a következö Gerinc Nap 2020-ban. Remelem meg jo eselyem van a jelentkezesre. Addig is köszönöm a videokat, tanacsokat. Tisztelettel Hock Anna

  Válasz
  • Tisztelt Hock Anna!

   Köszönjök a bizalmát és gratulálunk a gyors eredményhez!
   A gerincnappal kapcsolatban ha ismét lesz, jó előre jelezni fogjuk, és szeretettel várjuk!

   Tisztelettel:
   m.

   Válasz

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .