Egy sérves ember története az első derékfájástól a második porckorongsérv műtétig.

 

“Már nem emlékszem pontosan mikor kezdődött. Az első derékfájásaim talán már érettségi táján jelentkeztek, de akkor még nem volt komoly. Emlékszem, az első „igazi” fájdalmat a gerincemből nem sokkal a diplomamunkám leadása előtt éreztem. Unokabátyámnak segítettem költözni, és egy szekrény emelése után nem tudtam felállni. Borzalmasan rossz érzés volt. Egy hétig csak feküdni tudtam, féltem ez fogja meghiúsitani az államvizsgámat. Akkor voltam orvosnál is, aki nem sokat foglalkozott velem. Izomlazítóval kellett kennem, és beutalt 10 alkalom fizikóterápiára.

Kis elektródákat kaptam a derekamra. Azt hiszem az ötödik után már nem mentem el. Ráment az egész napom, és valahogy nem éreztem, hogy értelme lenne az egésznek. Meg aztán szépen javult a dolog, és egy idő után elfelejtettem az egészet. Aztán úgy emlékszem két évig nem volt semmi. Persze fájdogált a derekam mindig, de azzal szinte együtt éltem, fel sem tűnt akkoriban. 28 éves koromban kezdett el jobban fájni. Emlékszem egy egyiptomi nyaralásra, amikor le kellett feküdnöm, mert nem bírtam ülni a buszbani. Igen, kb 7 évvel ezelőtt lett rosszabb a dolog. Akkor kezdett el zsibbadni a combom és a fenekem, aztán hamarosan jött a lábam zsibbadása is.

Ezzel megint voltam orvosnál. Egy röntgent csinált, és kenőcsöt írt fel szintén. Ma már tudom, hogy a röntgenen sok mindent nem lehet látni a lényeges dolgokból, de akkor még azt sem tudtam, mi az az MRI. Az orvos flegma hozzáállása megnyugtatott egy kicsit. Gondoltam akkor nem lehet bajom. Ezután kezdett rémessé válni a helyzet. Éjszakai fájdalmak, a zsibbadás fájdalommá vált, és gyakran nem tudtam aludni a fájdalomtól. Folyamatosan szedtem a fájdalomcsillapítót, ami teljesen kikészítette a gyomromat. Akkor tisztességesen végigjártam a fizikót, kaptam ultrahangot, elektroterápiát, és egy ismerősön keresztül intéztem egy MR felvételt, ami megállapította, hogy LV-SI discus herniám, azaz porckorongsérvem van.

Mint kiderült ez már egy súlyos állapot, a lábam fájdalma a gerincemből kilépő idegek nyomása miatt alakult ki. Itt kicsit megijedtem, és mivel nem segítettek se a gyógyszerek, se a masszázs, elkezdtem a természetgyógyászat terén körülnézni. Felsorolni is nehéz lenne, mit próbáltam ki. A reikitől a thai masszázsig, a kiropraktikától a csontkovácsig mindenhol voltam. Volt, amitől ideig-óráig jobban lettem, volt ami határozottan rontott a helyzetemen. Mivel dolgozni már egyáltalán nem tudtam, úgy döntöttem bevállalom a műtétet. Az operáció maga nem volt vészes, inkább a rákészülés. A tudat, hogy egy ember fog farigcsálni a gerincvelőmtől pár miliméterre nagyon sokkoló volt. A műtét szerencsére jól sikerült, bár utána begyulladt a gerincem, de egy hónap alatt antibiotikumokkal ezt megoldották. A fájdalom nagy része elmúlt, a lábujjam viszont azóta is zsibbad.

Alapvetően nagyon örülök, hogy megcsinálták. Utána érdekes mód sokáig a másik oldalon fájt a derekam, néha ez most is visszajön. Két évig semmi gondom nem volt, lassan el is felejtettem, hogy van hátam, amikor újra kezdődtek a fájdalmaim. Hogy ugyanaz, mint akkor, vagy kicsit más, őszintén megmondva, nem tudom eldönteni, de nagyon zavar, hogy úgy érzem, ennek már sosem lesz vége. Még egy műtét lesz szükséges? És utána??? Majd jön a harmadik? Hogyan tovább?

 

Péter

 

Te láttad már, hogy

Megújult a Gyógyítsd meg az
ágyéki porckorongsérved oktatócsomag?

Ez A TELJES MEGOLDÁSRENDSZERÜNK ÁGYÉKI (DERÉKTÁJI) PORCKORONGSÉRVESEKNEK

Máté megjegyzése:

Péter sztorija sajnos nagyon tipikus. Ehhez hasonló utat jár be Magyarországon a legtöbb porckorongsérves ember. Jellemző, hogy a prevenció és korai felismerés késik, Jellemző, hogy az első kezelések csak a tüneteket kezelik, és csak a helyzet drámaivá válása után kezd komolyan érdeklődni a megoldások felől a páciens… Ennek a tipikus útnak valamelyik pontján szoktunk belenyúlni a történetbe az autodekompressziós kollégákkal. Minél előbb, annál jobb a betegnek, és annál könnyebb mindkettőnknek.

 

Amit Péter esetében másképp kellett volna / lehetne csinálni:

Az első találkozási ponton, az első becsípődésnél, meg kellett volna ismertetni a Pétert a megelőzés szabályaival. Ha egy derék már fiatalon is „becsípődős” az azt jelenti, hogy a gerincet stabilizáló izomfűző működése már súlyos zavarokat szenvedett – ez sajnos már 15 éveseknél is gyakran megfigyelhető – így a porckorngok súlyos túlterhelésnek vannak kitéve, ami előbb-utóbb nagyobb bajhoz vezet. Ha Péter tudta volna, hogy mit kell elkerülnie, és mire kell figyelnie, akkor valószínűleg elérhető lett volna, hogy ne csökkenjen tovább a porckorongjainak magassága/víztartalma, ill. az, hogy ne domborodjon ki a gerinccsatorna felé.

Talán ennyivel, és egy pár perces korrekciós mozgásanyaggal megállítható lett volna Péter útja a lejtőn. Megértem, hogy nincs idő minden beteggel fél órát beszélgetni, de hogy miért nem lehet a rendeléseken egy tájékozatót adni a betegeknek a VALÓBAN fontos információkról, azt sosem tudtam megérteni…. A helyes ergonómia betartása nélkül nehéz gyógyulás, és a minden bizonnyal a kezelések sem fognak megfelelően működni, ha a testen belül a porckorongot tehermentesítő fűző nem működik megfelelően.

Visszatérve a sztorira:

Amikor az első gyöki tünetet érezte a levél írója, azonnal el kellett volna kezdeni egy porckorong centralizációra, és a porckorong tehermentesítésére szolgáló fűző helyreállítását ható korrekciós mozgásprogramot. Véleményem szerint puszta időhúzás a kizárólag tüneti szinten ható kezelésekkel „fárasztani”, és vezetni egyre nagyobb reménytelenségbe a beteget.

A csontkovácsokat szerencse, hogy megúszta nagyobb gond nélkül, a természetgyógyászati módszerek is inkább kiegészítő terápiaként hatásosak, mert az OKBA a porckorongba úgy tudom Magyarországon alig pár terápiás forma nyúl bele. Sokkal jobb lett volna, ha Péter rögtön az autodekompressziós kezelést kezdi el, ami tudomány modern modelljeire épít.

Egy gerincsérvműtét után fokozottan rizikós nem ismerni, és nem betartani a megelőzés pontos szabályait. (Nem értem, miért nem ez az első, amit elmondanak a porckorongprobléma gyanús embereknek.???)

Amit jelenleg az autodekompressziós rendelőkben tennénk Péterrel:

Mindenek előtt töviről hegyire megismertetnénk Vele azokat a szabályokat, melyeket az ő állapotában mindenképp be kell tartania. Kikérdeznénk, hogyan áll egy átlagos napja, milyen testhelyzetekben tölti az idejét, milyen széken dolgozik, és addig korrigálnánk ezeket a helyzeteket, amíg teljesen porckorongbaráttá nem válnak. (ergonómia)

Ezt nélkülözhetetlennek tarom, hiszen ha a hétköznapok újra és újra visszatérő hatásai lerontja a terápiák eredményeit – már ha a felületi terápiák hatnak egyáltalán- akkor képtelenség a gyógyulást elindítani.

Utána kitesztelnénk, merre kell haladni a gerincével, és nagyon szorgalmasan betartott, napi egyszer gyakorolt autodekompressziós kezelésnek vetnénk alá. Ezzel a korrekciós mozgásprogrammal talán még műtét után is el lehet érni a javulást Nála, bár műtét után sajnos mindig nehezebb elérni a sikert, mert a porckorngsérv műtétek annak a kötőszövetes lemeznek ( fascia thoracolumbalis) az átvágásával kezdődnek, melyen sok stratégiailag alapvető fontosságú stabilizátor izom ered és tapad, így egy több centis hegszövet nagyon megnehezíti az idegrendszer számára az amúgy is gyengítetten működő fűző megfelelő működtetését és rehabilitációját. Ez az amiért – ha Péterhez hasonló úton jársz – érdemes mielőbb közbelépni – oki szinten, a problémára hatva, lényeglátóan.

 

 

6 Shares

“Egy sérves ember története az első derékfájástól a második porckorongsérv műtétig.” bejegyzéshez 25 hozzászólás

 1. Tisztelt Bene Máté Zoltán!
  Körülbelül 2éve kezdődött a gerincfájdalom.Az orvos fizikóterápiát és masszázst javasolt.Nemsokat segített.
  Most megint felerősödtek a fájdalmak!   Rtg:THS-L-S gerinc felvétel: -Az alsó háti csigolyák zárólemezein Schmorl hernia,a csigolya közti rések beszűkültek.A peremszéleken csőrképződés de a prox harmadban is látható osteophyta.
  Az L  V peremszélén meszes felrakódás.
  Megállapított Diagnózisok:
  – Spondylósis .k.m.n.
  – Intervertebrális discus rendellenesség k.m.n.
  – Schmorl-csomók
  Kérdésem hogy a fizikóterápián kívül létezik-e megoldás,és nemcsak tüneti kezelés?
  Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel gyula69

  • Tisztelt Gyula69!

   Naná!!!!!!
   A Scmorl csomók egy korábbi Scheuermann betegség gyanúját vetik fel – persze nem biztos, hogy ilyen volt. A porckorongjai víztartalma csökkent, vlsz. az emiatt kialakuló kisízületi irritáció okozza a tüneteket.
   ( a porckorong lelapul – a csigolyák ezáltal közelebb kerülnek egymáshoz – ettől könnyen irritálódik a csigolyák közti ízület tokja – ezt megelőzendő befeszül az izomzat – ez fájdalmat okoz)

   Itt a fizikó és a masszázs kutyafüle. Hosszú távon semmit nem old meg, sem a porckorongja nem lesz jobban tőle, sem az izomzat nem fog tudni jobban tartani, sem semmi érdemi eredmény…

   A megoldás:
   – gyógytorna egy JÓ gyógytornásszal.
   – konditerem lehúzás gyakorlata
   – a Bene-féle autodekompressziós anyagunk.
   – gravitációs állvány + hátizomerősítés

   + erős odafigyelés a helyes ülésre. Ennek a szabályait részletesen megtalálja itt a porckorong.hu-n.
   Javaslom a youtube csatornánkon – gerincszerviz- az összefoglaló videót megnézni! Abban megtalálja az elveket!

   Tisztelettel:
   máté

 2. Tisztelt Bene Máté Zoltán!
  Fájdalmas problémámra szeretnék javaslatot,tanácsot kérni.
  Több mint fél éve műtöttek 4-5.csigolyánál porckorong sérvre/.Sajnos nem volt tudomásom
  egyéb módszerről/ Fájalmaim azóta sem szűnnek,a combtőtől a lábfejig kiterjedőek.
  Bízom benne van olyan gyógyító mód,ami segítene a fájdalom enyhítésére.
  Köszönettel  várom szives válaszát: Deákné

  • Tisztelt Deákné!

   Sok ilyen mód van, viszont ha a tünetek nem múltak el a műtét után, akkor az orvosát keresse fel, Ő fog tudni segíteni, hogy merre induljon. ( legtöbbször ez egy céltudatos gyógytorna)
   Addig is tartson be mindent, amit a porckorong.hu tudástárában és az email tanfolyamon talál.

   Üdvözlettel:
   máté

 3. Tisztelt Bene Máté Zoltán!
  Anyukámat lassan 1éve küldözgetik orvosról orvosra.Hónapról hónapra csak gyengül és fogy.Lassan 50 kilóra lefogyott.Akkora fájdalmai vannak deréktájt és deréktól lefele,hogy minden nap elpityereg.Egész éjjel nem tud aludni,amint vízszintes helyzetbe helyezi magát,előtörnek még jobban a fájdalmai.Már ott tartunk,hogy mankóval járogat és én húzom fel a székről.
  Lumbagos panasszal kezelték már.Hasi,nyaki UH ill. mellkasi rtg-en nem találtak semmit.Az L-S gerincen enyhe S alakú scoliosis látszik.A csigolyák struktúrája ép, az L.4-5 ív rés mérsékelten beszűkült.Magas a vérsüllyedése,nagy gyulladás van a szervezetében.
  1 év alatt csak ennyit tudtak kideríteni.Elment masszőrhöz is,persze az sem segített.Fájdalomcsillapítókat szedi,1-2 óráig el van velük,de ennyi.
  Az a kérdésem,hogy létezik-e olyan megoldás,amivel tudnék neki segíteni.Nem tudom már tehetetlenül nézni.
  Válaszát és segítségét előre is köszönöm!
  Cseresnyés Szilvia

  • Kedves Szilvia!

   Egy percig nem kell tűrni ezt!
   Vigye el az Édesanyját egy rendes reumatológushoz,aki alaposan kivizsgálja, és eldönti miről is van szó tulajdonképpen. Ő ír fel fájdalomcsillapítókat, és kitalálja, hogy merre érdemes indulni. A megoldás vlsz. egy fiatal és lelkes gyógytornász lehet, aki segít javítani a helyzeten. Amíg pontos diagnózis nincs, addig sajnos távolból biztonsággal nehéz megválaszolni egy ilyen kérdést, mert a csontritkulástól a sérven át bármi okozhat hasonló tüneteket. Dr.Megyaszai Márta reumatológust érdemes meglátogatni. Bár csak egyszer beszéltem Vele telefonon, annyira szimpatikusnak és elszántnak tűnt, hogy szerintem Ő nagyon jó kiindulási alap lehet egy ilyen komplex probléma megoldásában!

   Tisztelettel:
   máté

 4. Kedves Bene Máté! Köszönöm a tanfolyamon elküldött anyagot, sok jó tanácsot találtam benne. Én is a gerincbetegek táborába tartozom, ezért is kerestem információt ( és szerencsére találtam is az Ön lapján) erről a betegségről. Nagyon régóta küzdök derékfájással, de ezt az örök problémát csontkováccsal oldottam meg. Kb. 3 hete történt egy  számomra ijesztő dolog. A vonatról léptem le, amikor egy pillanat leforgása alatt nem éreztem a megszokott lépést,  helyette térdre estem kimaradt a földre lépés érzete. Mindkét kezemmel sikerült kitámasztanom és utána felállnom. A dologhoz hozzátartozik, hogy lakás felújításon voltunk túl és kb. már 1 hete fájt a derekam. Ülni alig tudtam a kiegyenesedés is alig ment. Azóta sem tökéletes a bal lábam,  fáj és húz, az ülés is nehézkes. Olvastam a honlapján a csontkovácsolásról is. Meggyőző volt az indoklása így most nem merek elmenni egy kis ropogtatásra sem. Szeretném kérni a véleményét a tünetekről! Üdvözlettel.: Mácsainé Erzsébet

  • Kedves Mácsainé Érzsébet!

   A tünetei egy erős gyöki nyomást mutatnak. Ezzel tényleg ne csontkovácshoz, hanem orvoshoz menjen, ha lehet mihamarabb, hogy el tudják kezdeni a szükséges kezelést! Addig is érdemes elolvasni itt a tudástárat még egyszer, hogy mire figyeljen addig is!

   Tisztelettel:
   m.

 5. Kedvees Máté!Két éve állapitottak meg nálam porckorongproblémát.az MRI a következőket állapitott meg: Spondilarthrosis et discophatia lumbális ,Protrusio disci L.II ET L.III.min. grad,Protrusio disci L.IV.paramed et foraminalis I.d.min . grad.Szeretném kérdezni hogy a gyogytonán kivül mit javasol. Jártam különböző kezelésekre de egyik sem használt igazán.Ön szerint ez már gerinssérv?   Üdvözlettel  Kovács Gáborné   

  • Kedves Kovács Gáborné!

   Értelmezés kérdése, hogy mi a gerincsérv. A lelete szerint az Öné nem az, “csak” a sérv kistestvére: kiboltosulás. Szerintem minden sérv, ami porckorong, a gerinccsatornába boltosul, és tünetet okoz. A gyógytorna akkor nem szokott segíteni, ha rossz terápiás irányt választanak. Ilyen esetekben, amikor a porckorong vizet vesztett, lelapult a kiboltosulások mellett, a hagyományos “izomösszehúzós” hátizomerősítős torna nem mindig vezet eredményre. Elvből nem szeretem a Gerincszervizt ajánlani ezen a blogon, de ilyenkor mi szoktunk a megoldás lenni.

   Üdvözlettel:
   m.

 6. Kedves Máté!
  Két héten át egyre jobban zsibbadt a bal lábam és miután erősödtek a fájdalmaim illetve ülni már szinte alig tudtam, elküldtek MR vizsgálatra, mely a következő eredményt mutatta: Az L.V. discus lapos, belőle centralis, bal felé terjedő széles alapú hernia 6 mm-re domborodik a gerincűrbe, a bal gyököt és a durazsákot komprimálva. A többi discus és a gerincűr tágassága normális. A conus az L2 csigolya magasságában látható.
  Már ötödik hete fekszem, kaptam izomlazító és gyulladáscsökkentő gyógyszereket. A második héten csináltunk egy szteroidos kúrát is, majd kaptam pár fizioterápiás kezelést. A kezdeti erős fájdalmaim enyhültek, vannak jobb és rosszabb napjaim. A zsibbadás sem olyan intenzív, mint kezdetekkor volt, most inkább a derekamban érzek fájdalmat. Állni, járni maximum fél órát tudok és ülni sajnos szinte egyáltalán nem.
  Két gerincspecialistával is konzultáltam, mindketten műtétet javasoltak tekintettel a hosszú ámde eredménytelen gyógyulási időszakra való tekintettel. Mivel a sérv már hosszú ideje nyomja az idegeket, fennálhat a bénulás veszélye.
  Szeretném kérni a véleményét a műtéttel kapcsolatban. Én eddig teljes mértékben elzárkóztam ennek lehetősége elől, inkább néhány alternatív gyógymódot próbáltam ki (akupunktúra, krainoszakrális terápia), mivel gyógytornára a fájdalmaim miatt eddig nem járhattam. Reméltem, hogy elkerülhetem a műtétet. De látván ezt a nagyon csekély javulást, illetve tartva az esetleges bénulás veszélyétől már-már hajlanék a műtétre, mert úgy érzem nincs más megoldás.
  Ön szerint fel lehet épülni ilyen mértékű sérv esetén is műtét nélkül? Ha igen kb. mennyi idő alatt tudnék ismét normális életet élni és újra dolgozni járni? (Számítógépes ülő munkát végzek.)
  Köszönettel
  Krisztina

  • Kedves Krisztina!

   Sajnálom a helyzetét.
   Ma már ritkán mondják azonnal a sebészek azt, hogy egy sérvet műteni kell, sokkal gyakoribb, hogy konzervatív – műtét nélküli – terápiát dobnak fel első opcióként, így minden bizonnyal a sérve komolyabb, és műtét egy eredményes alternatíva lehet.

   A véleményemet a feltett kérdésről nagyon nehezen tudnám diplomatikusan megfogalmazni, így inkább írom nyersen, de kérem mindenképp szubjektív véleményként kezelje, ami nem feltétlen biztos, hogy az Ön esetére is áll:

   Az, hogy egy nagyobb sérv nem javult kranioszakrális terápiára azt nem csodálom. Á kranio egy szép lágy dolog, de ilyen helyzetben inkább a gyógyult sérv utáni asszimmetriák utókezelésének érdemes választani. Hogy a sérvet centralizálni tudná, azt kötve hiszem. A fizioterápiáról pár éve csináltak egy kísérletet, ahol a placébó erősen rávert a hatékonyságára…Ami tényleg hatékony, az enyhítette is a tüneteit: a gyulladáscsökkentő koktél. Az, hogy erre a dereka felé indult el a fájdalom, elég biztató jel lehet, de nem akarom áltatni: ki tudja mekkora a sérve és mennyire mozdítható.

   Visszatérve a kezeléseire: tekintve a kezelések irányát, nem csoda, hogy nem javult a helyzetet: semmi nem hatott magára a sérvre, nem az idegről “lehúzását” kezdte el, hanem olyan dolgokat, melyek nem a probléma gyökeréhez nyúlnak.

   A véleményem az, hogy a súlyos sérveket mihamarabb el kell kezdeni józan, tényleg a sérvre ható kezelésekkel, és nem időhúzással kezelni. Ilyen módon nagyon sok nagy sérv is gyönyörűen meggyógyul – persze sajnos néhánynál már nem lehet elkerülni a műtétet-. Elvi kérdés, hogy nem ajánlom soha itt a blogon a Gerincszervizt, de ha az orvosai úgy látják, hogy nem sos a műtét, akkor egy kört lehet érdemes lenne még futni nálunk.

   Tisztelettel és jobbulást kívánva:
   máté

 7. Kedves Bene Máté!

  17 éves vagyok, nagyon fáj már 4-5 hónapja a derekam a Lumbalis I-II. csigolyáknál. Nem alszom éjszakánként csak 1-2 órákat vagy annyit sem. A lábaim folyamatosan zsibbadnak. Először csak a bal részen fájt de most már mind a két oldalon. Azt kell tudni, hogy én sportolok heti 8 edzésen vettem részt, de 1 hónapja gyógytornákon és mindennapos úszásokon veszek részt. Egyiktől sem lett jobb. El kellett mennem iskola orvoshoz aki érvételre és kétirányú röntgenre küldött. Neurológusnál is voltam aki igazából nem mondott semmit. Bejelentettek MR-re és azt várom hogy hívjanak.
  A röntgenen ezt állapították meg: A lordosis és az intervertebális rések megtartottak. TH XII, L I. csigolyák zárólemezein Schmorl-csomók látszanak. Azt szeretném meg tudni hogy mit tehetnék a fájdalom csillapítása érdekében(ha a fájdalomcsillapítók nem használnak). Van mód ennek a kezelésére? És, hogy örökölhettem-e ezta betegséget valamelyik családtagomtól? Apukám Scheuermann- kórban szenved és rajta sem segítettek.
  Válaszát köszönöm!
  Üdvözlettel: Szabó Vanda.

  • Kedves Szabó Vanda!

   Köszönöm a bizalmát! A lelete nem tűnik vészesnek szerencsére. A Schmorl csomócskák utalnak a Scheuermann-ra, de ez a legritkább esetben jelent bajt: ha nem vette észre Önön a tesitanár vagy az iskolaorvos, hogy kicsit púposabb a háta, mint az átlagnak, és a lordózisa is megvan, akkor ha örökölte is, nem jelent problémát.

   Mi a sport? Ez sokat segíthet annak eldöntésére, hogy merre érdemes indulni.
   A fájdalmát ez nem indokolja. Érdemes megvárni az MRI-t, és utána pontosabban fogok tudni segíteni.

   ÜDvözlettel:
   m.

 8. Kedves Máté!
  Augusztus 22.-én voltam Nálad a Gerincszervizben és ezen a napom aludtam először nyugodtan hosszú idő után, mert megmutattad az utat , amin ha végig megyek karácsonyra helyrejövök.Azóta minden nap megcsinálom a megbeszélt gyakorlatsort, nehéz nap után este is.
  Szépen javulok!!! a bal lábujjaimból kiment a zsibbadás, a jobb oldal még reggel olyan mintha izomláz lenne a fenekembe, de remélem ez is elmúlik , mindent megteszek érte.
  Ékpárna itthon, s a munkahelyen már megszokták a gyerekek is, hogy ezt mindig magammal viszem.Bár látom , hogy afféle csodabogárnak néznek, de cseppet sem érdekel:)
  Csak köszönni tudom minden nap , hogy rátaláltam erre az oldalra!!!!
  Van egy kis gondom és erre kérnék tanácsot . 10 napja reggeli tüsszentéskor begörcsölt a hátam és azóta is fáj , a jobb oldalam , a bordáim a kezemet ha mozdítom, egyszóval nagyon elkeserít, hogy mi lett velem?
  A tornát megcsinálom , de nehézséget okoz a felsőtestemnek, már borogattam , pihentettem nem akar javulni, nem szeretnék gyógyszert , orvost , mit tegyek hogy elmúljon a fájdalom.
  Tisztelettel Várom Válaszodat!Emília

 9. Tisztelt Bene Máté
  " lehet ide kell írnom?"
  2012 10 29-én  elkészült az MRI vizsgálatom. Szeretném önnel megosztani.
  Lelet: Alumbalis lordosis megtartott.
  A csigolyatestek alakja, magassága és jelintenzitása megtartott.
  Az L5 discus magassága normális, víztartalma csökkent,rajta egy median ,8mm átmérőjű extrusio látható,amely az S1 szelvény mögött kb.25mm-t lefelé és jobbra terjed.Az eredő jobb S2 gyököt diszlokálja és komprimálja.
  A többi discus szabályos.
  A canalis spinalis normális tagságu.Aconus és a cauda ép.

  Szeretném öntől megkérdezni hogy mik a teendők.Vajon meg kell műteni vagy helyrehozható tornával.
  A reumatalogus egy idegsebészt ajánlott hogy keressek meg de ö csak jövőhetén pénteken tud fogadni.
  Ám előtte szeretném megtudni ön szerint mit kellene ezzel csinálni.
  Előre köszönöm a válaszát.

  Tisztelettel :   Poppné Marika.

 10. Kedves Máté!
  Október 3-án, majd 18-án voltam a Gerincszervízbe. Én vagyok a BKV sofőr, aki műtét előtt állt. Igen most már csak múlt idő, mert azóta rendszeresen végzem a gyakorlatokat és holnaptól már dolgozom. Szerencsére lassan kell visszatérnem a szokásos napi teendőkhöz, de már nincs zsibbadás, nincsenek fájdalmak! 
  Van azonban egy kérdésem: van-e olyan gyakorlat, amit munka közben is tudnék végezni, állva esetleg ülve?
  Köszönettel: Kovács József

  • Kedves József!

   Királyság!!!:)
   A kedvenceim, amikor egy nagy kiszakadt műtétre kiírt sérves sztori így végződik…:)
   Sajnos ülve sokat nem tud tenni az ember. Jól meg kell támasztani hátulról a derekat, rendesen kitömni a homorulatot, hogy ne legyen oka újra kialakulni a sérvnek.

   Két kanyar között lehet olyat csinálni, hogy ha már nincsenek utasok a buszon, akkor egy kapaszkodóba fent bele kell kapaszkodni, behajlítani a térdet, és a feneket leengedni, hogy megnyúljon a derék. Ez egy jó frissítés a porckorongnak, de itt összességében ez ülés jó kialakítása a legfontosabb.

   Még egy dolog: most a fájdalmak elmúlása után a legfontosabb, hogy ne hagyd abba a gyakorlást!!!!!

   Üdv:
   máté

 11. Kedves Máté!
  Van egy kiszakadt sérvem, ami az S1-es gyököt nyomja. MR-en vélemény: "Degeneratív eltérések, főleg az L-S átmenetben. Polydiscopathia lumbalis. Hernia disci L5-S1".
  3 hónapja nem aludtam át egy éjszakát sem, mert a bal lábam és a derekam nagyon fáj. Napközben fel-alá járkálok amikor csak tehetem, így tudom csökkenteni a fájdalmat. 2 hónapja le van zsibbadva a bal lábam külső fele és a lábfejem, de még mozgatni tudom. Mckenzie tornától, masszázstól, nyújtó gyakorlattól csak jobban fáj. 31 éves vagyok.
  Azt mondták műteni kell. Tényleg nincs más út? Ha műtét, akkor hagyományos vagy mikrosebészeti (minimál invazív) módszer?
  Válaszát előre is köszönöm!
  Üdvözlettel: Tímea

 12. Kedves Máté!
  Eloszor is szeretnek koszonetet mondani azert a sok hasznos tanácsert amelyekrol itt olvashattam! Nagyon jo erzes volt, hogy itt minden kerdesemre (a teljesen hetkoznapi tevekenysegekkel kapcsolatban, pl: mit-hogyan erdemes csinalni…) valaszt kaptam. Amire csak lehetosegem volt rogton az elejetol elkezdtem alkalmazni. Tornagyakorlatok, odafigyelek a tartasomra, sot minden mozdulatomra, hogy ne terheljem a derekamat feleslegesen es ules kozben kitamasztom a derekam itthon es utazaskor is. 
  Nalam 1 eve kezdodott az egesz egy neha-neha megjeleno kisebb fajdalommal a derekamban vagy a terdeim, bokaim kornyeken. Kozben fokozatosan rosszabbodott mig vegul oda jutottam kb 3 honapja, hogy 2 percnel tovabb nem tudtam egy helyben ulni, allni es fekudni sem. Nagyon eros, gorcsos fajdalom volt a derekamban, zsibbadassal egybekotve ami lesugarzott egesz a bokamig, mindket labamba. Ennek kovetkezteben az, hogy akar 2-3 lepcsofokon felmenjek, setaljak fel oranal tobbet teljesen lehetetlenne valt. Kifarasztott, ugy ereztem mintha tobb mazsas sulyok lennenek a labaimhoz kotve es ezeket kell huznom magam utan. Ejszakankent nem aludtam hiszen nem volt olyan pozicio amiben nem fajt volna valamim.  Az elmult honapokban ezekkel egyutt mentem el dolgozni ahol tobbnyire vegig kellett allnom a 8-9 orat. Egy kavezorol van szo tehat ott nem volt mas lehetosegem, kulonosen ha nagy volt a forgalom. Kint elek Londonban 8 honapja es itt kezdetben sajnos nem tudtam hova is tudnek fordulni segitsegert. Hogy hazamenjek kezelesekre szinten nem volt kivitelezheto. Igy telt az ido felettem es az allapotom nem valtozott. Szinte minden nap sirassal vegzodott a munka annyira nem birtam elviselni ezeket az erzeseket. 
  1 honaja sikerult itt elmennem egy kinai orvoshoz, Akkupunktura es masszazs kezelesekre jarok oda, ami nagyon draga de mivel a termeszetes megoldasok hive vagyok ugy gondoltam meger annyit. 7 kezelesen vagyok tul es annyi tortent, hogy napkozben kevesbe erzem a fajdalmat, viszont a jarkalas, allas. ules es fekves ugyanugy nehezemre esik. A munkahelyemet elveszitettem 3 hete mivel nem tudtam tartani az iramot mar. Azota itthon vagyok tobbnyire, tornazok, setalok neha egyet a parkba es fekszem. Es teljes mertekben most mar el vagyok keseredve. Szeretnek ujra dolgozni, elvezni a mozgas szabadsagat. Erezni, hogy hasznos vagyok es van ertelme annak amit csinalok. Nem tudom hogyan tovabb. Es talan meg annyit, hogy 26 eves vagyok tehat nem gondolom, hogy errol kene szoljon az ember eletenek (¨elvileg˝) legszebb idoszaka. Nagyon bizom benne, hogy lehet meg orvosolni a helyzetet es visszakaphatom az eletem!
  Nem tudom, hogy valoban nalam porckorong problemarol van e szo vagy valami mas de minden otletet szivesen varok Ontol, ami kicsit is segit konnyebbe tenni a mindennapjaimat!
  Elore is koszonom es varom a valaszat!
  Udvozlettel: Karolina

  • Kedves Karolina!

   Köszönöm a visszajelzést!
   Az élete nem kell, hogy erről szóljon, bár pár dolgot be kell tartani innentől.
   Első körben a tudástár teljes végigolvasását javaslom. Onnan mindent be kellene tartani.
   Utána töltse le a porckorong.hu főoldalán lévő ajánlóból az ingyenes füzetet. A végén található két gyakorlat, azokat kezdje el végezni, majd amikor ezzel végzett, próbálja ki, hogy mi történik, ha hason fekvésből kézzel feltolja magát egy lazán homorított helyzetbe. Ha ez EGYÉRTELMŰEN JÓL ESIK, akkor a füzetben található gyakorlatok után csináljon ebből 50-et. (szigorúan csak akkor, ha jól esik!!!!)

   Egyébként Angliában legendásan drága, és rossz az egészségügyi ellátás. Ha haza tudna jönni egy rendes kivizsgálásra, az lenne a legszerencsésebb.

   Üdvözlettel:
   máté

 13. Kedves Máté!
  Derékfájással és lábba sugárzó fájdalommal mentem orvoshoz. Az MRI eredménye: "Discopathia jelei, főleg az L4-5 szintben, apró előboltosulással, érdemi compressio nélkül. Kezdődő kisizületi artrosis jelei." Az orvos javallata "ágyéki gerinc stabilizáló torna". Azt szeretném kérdezni, ha egy ilyen lelettel felkeresek egy Mckenzie terapeutát, ő mindebből képes a megfelelő gyakorlatokat megadni? Egyik bejegyzésével elbizonytalanított, miszerint ilyen esetekben nem biztos hogy a feszítő-izomerősítő gerinctorna a megfelelő. Ezt tudják a Mckenzie-gyógytornászok is? Amit nem értek, hogy miként fog megszűnni a lábba sugárzó fájdalmam gerinctornával? Azt olvastam ugyanis, hogy a kiboltosulás, ha nem is nyomja, de irritálhatja az ideget – gondolom nálam is erről lehet szó. Ezt viszont hogy szünteti meg a gyógytorna? Remélem érthető voltam, ha egy kicsit komplikált is…:-))
  Köszönettel várom válaszát: Varsics Sándor

  • Kedves Sándor!

   Egyáltalán nem komplikált.:)
   Több módon lehet megoldani a gyöki nyomás megszüntetését:
   – 1. ha hagyjuk – magyarul nem fokozzuk a nyomást rossz üléssel/terheléssel, akkor gyakran nem is kell gyógytorna, ez magától megszűnik, mert a sérvesedett porckorong darabnak lényegesen rosszabb az anyagcseréje, mint az amúgy is rossz anyagcseréjű porckorongnak, így “össze tud menni” a sérv.
   ( a gond az, hogy a jelen életmód ezt ritkán támogatja meg)
   – 2. a hagyományos gyógytornától véleményem szerint sehogy.
   – 3. a McKenzie-s gyógytorna jó esetben helyre tudja “tuszkolni” a csigolyák hátsó részének a szisztematikus homorítással történő összenyomkodásával.
   – 4. mi pedig úgy állunk hozzá, hogy helyre húzzuk a csigolyák spéci beállítása után azok távolításával.
   ( discopathia jelenléte esetén ezt látom messze a legjobb megoldásnak, hiszen így egyszerre csökken a porckorongban a nyomás, történik a centralizáció, és hozzá a saját izmok “erre tanításával” stabilitást is felépül egy menetben.)
   Ha a McKenzie-s gyógytornász érti a dolgát, akkor a centralizálás után stabilizáló izmokat is fog erősíteni, így ez szintén egy jó megoldás lehet.

   Üdvözlettel:
   m.

 14. Kedves Máté
  Mi a véleményed a walkmaxx cipőről, néhányszor felvettem,de nem éreztem semmi lényeges
  hatást, lehet ,ez is egy reklámkampány de lehet. hogy keveset hordtam ,érdekelne a véleményed,.
                                      üdv: László

  • Kedves László!

   Ha ez a walkmaxx cipő hasonló, mint az MBT, akkor egy jó dolog lehet. Az MBT – szerű cipők szerintem nem csak azért jók, mert gördülnek, hanem mert minimális az alátámasztási felület, így kénytelen az ember rendesebben tartani magát bennük. / próbáld ki: görnyedj össze, majd állj onnan lábujjhegyre: vagy felveszel egy jobb tartást, vagy hasra esel/ . Ilyen formán ezek a cipők egy jobb tartást tudnak biztosítani, ami sosem árt. Egyedül a nagyobb S1 sérves embereknek okozhat problémát, mert ott a test a sérvet védendő kiegyengeti a derék homorulatát, amit a cipő ‘vissza akar csinálni’, amiből néha konfliktus származik, ezért cipővásárlás előtt pár perc próbát javaslok. Összefoglalva: ha nem érzel lényeges hatást, az teljesen jó, akkor használd nyugodtan!

   Üdv:
   m.

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.