Visszetekintés az új porckorong.hu kilövése előtt…

Kedves Porckorong látogatók!

 Lassan 8 éve, hogy elindult a porckorong.hu. Akkor csak egy ötlet volt, mert a rendelésem tapasztalatai alapján nyilvánvaló volt, hogy a gerincbetegek közül sokan csak azért maradnak gerincbetegek, mert:

 • nem tudják, hogy mi okozza a sérvet – ill., hogy ezek a tényezők hogyan kerülhetők el?
 • nem tudják, hogyan érdemes hozzáállni ehhez a problémához – a lehető legaktívabban!
 • nem tudják, hogy sok gyakori kezelési forma csak a probléma tüneteit, következményeit kezeli – így nem épp a tartós megoldás irányába vezet…

Ezeket a hiányosságot nehezen tudtam elfogadni, anno ezért indultunk el. Azt viszont sosem hittem volna, hogy ennyi ember lesz kíváncsi egy egyetemisták által leprogramozott, egyszerű oldalra.

 

A látogatók kérdései folyamatosan szülték a témákat, így készült el az ingyenes emailtanfolyam – közel 40.000 olvasó – a kis kézikamerával felvett, amatőr oktatóvideóink – több, mint 2 millió néző – és a megrendelhető tananyagok – közel 10.000 vásárló. Mivel “ezer” pozitív visszajelzés érkezett ezek hasznosságáról, a nyolc év alatt szinte minden kérdést feldolgoztunk, ami egy sérves embert érdekelhet, de maga az oldal szinte semmit nem változott.

kötelező szakmacsoportos képzés Vaszary Kolos Kórház

A civil életben sem adok a felesleges külsőségekre, ezért a porckorong.hu dizájntalanul káoszos külsejét valószínűleg sosem változtattam volna meg.

Egyrészt mindig volt sokkal lényegesebb feladat…

 • A 8 év alatt közben közel 1000 sportoktatót képeztem ki a preventív óratartásra – mert ők még akkor találkoznak a beteg mozgásrendszerével, amikor még(!) nem beteg – ezért ha értenek hozzá, és ha meglátják, amit meg kell látni, akkor a megelőzés legerősebb szereplői lehetnek.
 • Több ezer ember vett részt az előadásainkon – ezek rengeteg szakemberre is hatottak.
 • Több, mint 10.000 ember vett részt a nyári két hónapos gerinckihívásunkban……és ez csak pár dolog a sok közül, ami a kissé ódivatú külsejű porckorong.hu-nak volt köszönhető…


Másrészt – ciki nem ciki bevallom – hogy valahol büszke is voltam rá, hogy nincs szükségünk csilli – villi dizájnelemekre.

 

Aztán a tudomány felrobbant:

A gerincre vonatkozó tudományos kutatások az utóbbi időben irtózatos tempóban gyorsultak fel, de a tudásunk robbanásszerű fejlődése sajnos mégsem forgatta fel annyira a gerince műtét nélküli terápiáinak kényelmesen régi koncepcióit, mint illett volna.

Te láttad már, hogy

Megújult a Gyógyítsd meg az
ágyéki porckorongsérved oktatócsomag?

Ez A TELJES MEGOLDÁSRENDSZERÜNK ÁGYÉKI (DERÉKTÁJI) PORCKORONGSÉRVESEKNEK

Annak ellenére, hogy ma már egészen mást gondolunk a gerinc alapvető tulajdonságairól, működéséről, és gyógyulás minimumfeltételeiről mint pár évtizeddel ezelőtt, a terápiás módszereink döntő többsége – leszámítva pár valóban modern manuálterápiás eljárást –  az új ismeretekhez egyáltalán nem alkalmazkodott:

 • Hiába tudjuk már, hogy a sérves és szegmentális instabilitásos tünetekért nem a porckorong állapota a leginkább felelős ( Brinkjinkji 2016) – ma mégis erre a területre fókuszál a legtöbb kezelés…
 • Hiába tudjuk, hogy van egy izomcsoport, ami szinte minden(!) sérves és szegmentálisan instabil gerincbetegnél elhal, magától nem tud újraépülni ( Hides 2006) , de a hiánya lehetetlenné teszi a gerinc tartósan helyes működését – mégis ritkán kezeljük izoláltan ezt a területet. Annak ellenére, hogy a tudomány mai állása szerint kb. kötelezően kéne foglalkoznunk ezzel, a legtöbb MRI leleten még megemlítve sincs ez a terület.
 • Hiába tudjuk, hogy a hátizmoknak nincsen kiemelt szerepe a gerinc stabilitásában (Gracovetsky 1987) és a sérves tünetek jellegében, mégis sokszor ezek erősítésével találkozhatsz gerinc stabilizáció és sérvkezelés címszó alatt – aztán csodálkozunk, amikor ennek hatására megfájdul a hátul található kisízületi sor, vagy az elmúlt tünet kiújul két év múlva..

A legnagyobb probléma, hogy a tudomány elképesztő meglátásait nemhogy a kezelésben nem használjuk annyira, mint kellene, de a tudomány-terápia közti kb. 40 éves fáziskésésnek köszönhetően még a szakemberek oktatási az anyagában sem mindig fordulnak elő.

 

 • Ezért fordul elő, hogy bár sokszor elmúlik a lokális tünet – de a probléma kiújul két év múlva máshol, vagy jut el az ember az alapértelmezetten elkerülhető gerincműtétig.
 • Ezért fordul elő, hogy egy betegnek 5 szakember 5 féle dolgot és terápiás javaslatot ad – és okoz komoly dilemmát, hogy ez után azt sem tudja, kinek higgyen és merre induljon…
 • Ezért fordul elő, hogy nincs annyira átütő és gyors eredmény, mint amit a tudomány ma már lehetővé tenne…

PEDIG LEHET EZT MÁSKÉPP CSINÁLNI:


Ezért kezdtem el kollégákat kiképezni a tudomány új modelljeire épülő autodekompressziós terápiára.
A kizárólag gyógytornász-fizoterapeuta és orvos alapvégzettségű kollégáim 26-an állnak a degeneratív gerincbetegek rendelkezésére, és óriási eredményekkel vetették bele magukat a munkába. Régi célom vált ezzel valóra, mert így már többen járunk azonos úton. Amire különösen büszke vagyok, hogy a szakmán belül egy olyan ADT közösség jött létre, ahol a szokásos széthúzás helyett egy állandó támogató, egymást maximálisan segítő légkör uralkodik.

Ebben jó dolgozni.

Miután ez a feladat sikeresen lezárult – a kollégák sikersztori gyűjteménye napról napra bővül – eljött az idő, hogy ezeket az vadiúj ismereteket még jobban beledolgozzuk a porckorong.hu oktatóanyagaiba. Rájöttem, hogy 8 év után szinte minden anyagunkat újra kell írni és forgatni, ezért úgy döntöttem, hogy ha már ez a nyári az anyagok megújításáról szól, akkor egyben akár már széppé is tehetjük az oldalt. 🙂

DE NEM CSAK SZÉP LESZ, HANEM ÁTÜTŐEN MODERN TARTALOMMAL TELIK MEG:

 

 • A régi ingyenes emailes tanfolyamból egy rövidebb és lényeglátóbb videótanfolyam lett, mely továbbra is a porckorong.hu-s érthető és hasznos stílusban tartalmazza a fenti ismereteket.
 • Külön lesz egy ingyenes videótanfolyam a nyaki gerincproblémásoknak is.

  Eddig ők sajnos nagyon el voltak hanyagolva, így egy sor anyag lesz elérhető számukra is.

Ez a két ingyenes képzés úgy gondolom, hogy kb. minden “kezdő” és haladóbb degeneratív gerincbetegnek látnia kell, mert rengeteg dolgot elmond arról, hogyan lehet a lehető leggyorsabban kijönni a problémából.

 

 • A rendelhető ebook megszűnik, és helyette egy videó alapú, tematikus oktatócsomag lesz elérhető, mely mindent megmutat a sérveseknek, ami a gyógyulás felgyorsításához szükséges lehet.
 • Minden online formában lesz elérhető, hogy megoldódjon a külföldi kézbesítés és a sok postai macera.
 • Hamarosan pedig új oktatóanyagok érkeznek a megelőzés és a kiújulások elkerülésére és sportolók számára is. (NMPT)

Végül de nem utolsósorban egy köszönet:

Az új oldalon nagyon sokan dolgoztak: jogász, grafikus, marketinges, programozó, edző, autodekompressziós kollégák, akik zsinórban szállították az “unokák” sikersztorijait, operatőr, rendező, stb.. Köszönet a munkájukért, és természetesen köszönet a porckorong.hu olvasóinak és nézőinek a több éves figyelemért!

Igyekszünk még több alapot és okot adni rá! 🙂

Szeretettel várunk Titeket az új porckorong.hu-n pár nap múlva!

Üdvözlettel:
Bene Máté Zoltán

8 Shares

“Visszetekintés az új porckorong.hu kilövése előtt…” bejegyzéshez 2 hozzászólás

 1. Üdvözlöm Máté ! Segítséget szeretnék kérni Öntől . Megkaptam a nyaki röntgen eredményemet,és szeretném tudni mit jelent ! A nyaki lordosis csökkent. A csigolyatestek és a discusok norm.magasak . A peremeken spondylphytak vannak. Nyaki borda nem látható . Mennyire súlyos az állapotom ? Mit kellene tennem a javítása érdekében ? Lehetséges -e a bizonytalanság érzet emiatt járás közben ? Illetve,van-e video ami segíthet a problémámon ? Nagyon köszönöm válaszát !

  Válasz
  • Kedves Péter!

   Köszönöm a bizalmat! Sajnos ez a rtg. nem túl informatív. Annyit jelent, hogy a nyaki gerinc görbülete csökkent. Ez egy tartáshiba, ami ma szinte mindenkit érint, aki ülő munkát végez, vagy töltött valaha hosszabb időt székben. A spondylophita kis mészképződést jelent, ami szintén szinte mindenkinek van 25 felett. Ez a lelet ennyit árul el, de még lenne információra szükség, hogy tudni lehessen, hogy merre érdemes elindulni. Egy nyaki problémák megelőzésére szóló általános oktatóanyagunk – ingyenes lesz – pár héten belül elkészül, de tünet és probléma esetén egy témával foglalkozó szakember megkeresését javaslom, aki tud személyre szabott tanácsot és instrukciókat adni.
   Üdvözlettel:
   m.

   Válasz

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .