Az autodekompressziós szemlélet – egy ADT szemével…

AZ ADT-SZEMLÉLET
…egy ADT szemével

Molnár Anett bejegyzése

Amikor a 2017-es januári derekas-napra megvettem a jegyemet, álmomban sem gondoltam volna, hogy alig egy év múlva a kollégáimmal együtt Bene Máté oldalán képviselhetem az autodekompressziós terápia módszerét.

Néhány hónapja követtem mindössze Máté munkásságát, mikor részt vettem a 2017-es januári derekas napon. Kíváncsi voltam, hogy mit tudhat az a kolléga, akinek emberek ezrei követik videóit és olvassák bejegyzéseit. Aki manapság ekkora tömegeket képes megmozgatni anélkül, hogy „elől-hátul” doktor lenne, vagy bármilyen csodaszert akarna ráerőszakolni az emberekre, lássuk be, az több mint gyanús…

Soha nem találkoztam Mátéval személyesen azelőtt, de ahogy a színpadra kilépett, már mintha régi ismerős lenne. Épp olyan higgadtnak és kiegyensúlyozottnak tűnt élőben is, mint a videókon. Neki valahogy már a megjelenése is olyan mértékű nyugalmat sugároz, amellyel képes egy egész termet lecsendesíteni, anélkül, hogy egy szót is szólna.

És a tény, hogy még a szeme is mosolyog, csak még barátságosabbá és megközelíthetőbbé teszi. Ritkán látunk ma már egészségügyi szakembert így mosolyogni. Azt gondoltam akkor, lehet nem is sejti, mekkora válságban van a magyar egészségügy…

Az előadás alatt Máté érthetően elmagyaráz mindent. Levezeti, hogyan romlik el a gerincünk, hogyan száll el az izomfűzővel együtt a lordosisunk, hogyan zsírosodnak el a multifidusaink. De ami a legfontosabb, minden bonyolítás nélkül árulja el, hogyan lehet ezeket a hibákat kijavítani. Kulcsot ad a résztvevők kezébe és arra biztatja őket, hogy vállaljanak felelősséget a saját gyógyulásukban. Akkoriban szokatlan volt, hogy latin szavakkal dobálózik egy laikus közönségnek tartott előadáson,

de ma már tudom, hogy ez a közönség rég nem nevezhető laikusnak.

Azóta beláttam, hogy az évek alatt a rajta található információáradatnak köszönhetően a porckorong.hu a legintelligensebb követőtábort gyűjtötte maga köré. Ahogy a honlapon, Máté az előadáson is ködösítés nélkül, nyíltan osztja meg az információkat, egyértelműen válaszolja meg a kérdéseket. S bár több órásra nyúlik az előadás, végig le tudja kötni a hallgatóság figyelmét. Nem meglepő módon egyszer sem kerül elő az okostelefon, és nem csak azért mert már rég tudjuk róla, hogy egy sérvgyár 🙂

 


Máténak nem titkolt célja, hogy a lehető legtöbb gerincbeteget levegye az egészségügy túlzsúfolt futószalagrendszeréről.

 

Hatalmas lehetőséget kaptunk azzal, amikor 2017 márciusában 24 kollégámmal elsőkként csatlakozhattunk ehhez a küldetéshez.

 

Ugyanakkor azt is felismerte, hogy ehhez előbb nekünk terapeutáknak kell eltávolodnunk ettől a futószalagtól, megtéve ezzel az első lépést. Hiszen mi is az egészségügy rendszerében  szocializálódtunk, kezdetben az oktatási intézményekben, később a kórházakban alkalmazkodtunk a körülményekhez…

Emlékszem, amikor hallgatókként megkezdtük a klinikai gyakorlatunkat a vezetőnk külön felhívta a figyelmünket, hogy ne tegezzünk egy beteget sem, még akkor sem ha fiatal. Akkor ez természetes volt, tudtuk hogy munkánkban a távolságtartás és az objektivitás elengedhetetlen, és éppen ez teszi ma annyira személytelenné a betegellátást, mintha az ember a betegség mögött nem is létezne.

Ezt csak tetézi az egészségügyi dolgozók folyamatos küzdelme az időhiánnyal, és mivel képtelenség végighallgatni egy beteget, így arra sincs időnk, hogy megtaláljuk a probléma igazi gyökerét. Annak érdekében, hogy változtatni tudjunk gyakorlatunkon ADT képzésünkön központi szerepet kapott a gondolkodásmód.

Máté kifejezetten kérte, hogy első találkozáskor szánjunk több időt a betegeinkre, hogy már első alkalommal lehetőségünk legyen egy átfogóbb konzultációra, ezáltal pedig egy hatékonyabb kezelési terv összeállítására. Fontos, hogy próbáljuk megérteni a betegek igazi problémáját, építsük le például a kiszakadt sérvvel vagy a hajolással kapcsolatos félelmeiket.

 

Hiszen ha feloldjuk betegeink félelmeit és ezzel növeljük bizalmukat,
akkor a gyógyulás is gyorsabb lesz.

Máté volt az első olyan oktatóm, akinek jegyzetében a szakmai tananyag mellett nemcsak megjelent, de központi szerepet kapott a betegkommunikáció. Az első oktató, aki bátran ki mert lépni szakmai szerepköréből, hogy egyszerű emberként állhasson ki a betegközpontú gyógyítás mellett.

 

Rávilágított minket, hogy elsősorban emberek vagyunk, és csak másodsorban szakértők. Ami persze nem azt jelenti, hogy elhanyagoljuk szaktudásunkat, hiszen szó sincs arról, hogy a szakértelem szemben áll az emberséges ellátással. A kettő kéz a kézben jár. Akkoriban a segédanyagát olvasva arra gondoltam, hogy ez az első jegyzetem, aminek lelke is van…

 

 

Az ADT csapattá érik:

Máté a továbbképzésünk után sem engedte el a kezünket. Az általa létrehozott online felületen keresztül továbbra is támogat és ösztönöz bennünket annak érdekében, hogy minél jobb szakemberekké válhassunk. A negyedévente megtartott ADT találkozókon pedig személyesen is elmesélhetjük tapasztalatainkat, és kollégáinkkal közösen dolgozhatunk azon, hogy munkánk még hatékonyabbá válhasson. Ezek a találkozók egyaránt hasznosak a csapatszellem építésében, egymás bátorításában, ezáltal egy pozitív támogató légkör megteremtésében, ami hozzájárul a szakmai fejlődéshez és a módszer hatékonyságának növeléséhez egyaránt.

 

 

Az, hogy Máté a kezdetektől partnerként tekintett ránk a közös munkában, lehetővé tette, hogy mi is partneri viszonyba kerüljünk betegeinkkel. Az általa teremtett bizalom nemcsak nekünk terapeutáknak segíti elő pozitív hozzáállásunkat és teljesítménybeli eredményeinket, de ezt a szellemiséget betegeinknek továbbadva rájövünk, hogy már rég nem a betegért dolgozunk, hanem a beteggel.

A kollégák tanácsokat adnak - egyeztetés kezdés előtt

 

Felismerjük, hogy megerősödő önbizalmukon keresztül számos problémájukat egyedül is képesek megoldani. Ez pedig azért éri meg nekünk, mert ha nő a betegeink elégedettsége és jobban betartják a kezelési tervet, munkánk is hatékonyabb lesz, és végül mi is elégedettebbé válhatunk.

A betegektől érkező számos pozitív visszacsatolásnak köszönhetem azt is, hogy amikor Máté felajánlotta, hogy 5 kollégámmal együtt segítőként részt vehetünk a 2017-es decemberi gerinces-nap egyikén,

gondolkodás nélkül igent mondtam.

mate-background-tablet

Azt nem állítom, hogy aznap egyáltalán nem izgultunkés zöldfülűként egyedül talán nekem volt erre igazán okom, hiszen Gyula már öreg róka a szakmában, Edit pedig főorvos lévén szintén nagy tapasztalattal rendelkezik, – de Máté mint mindig most is maximális támogatásáról biztosított minket. Előadását hallgatva, az általa közvetített nyugalomnak és kiegyensúlyozottságnak köszönhetően pedig végképp elszállt belőlem minden feszültség.

 

Az előadáson bemutatásra kerül a már jól ismert „kulcs a zárba” és a „kutyapisilős” gyakorlat, emellett megtudjuk, milyen technikákkal javíthatjuk tovább testtartásunkat, és hogyan tarthatjuk meg az eddig elért eredményeket. Megismerkedünk egy pici, de annál fontosabb izommal, az obturatorral, valamint beavatnak minket a Tensegrity modell működésének rejtelmeibe. Az előadás szüneteiben nem meglepő módon Máté mágnesként vonzza maga köré a hallgatóságot.

Aztán néhány perc múlva, már mi is azon kapjuk magunkat,
hogy kiselőadást tartunk a minket körülvevő embereknek.

 

 

Előkerül a gerinc-makett, amivel szemléltetjük a sérv kialakulásának, kiszakadásának folyamatát. Végül szembeállítjuk a műtétet és a mozgásterápiát, amiből az ADT-t hozzuk ki győztesen. Ezalatt rengeteg jó kérdés és visszajelzés érkezik, ami ismét bebizonyítja, hogy a hallgatóság képes befogadni ezt a nagyméretű információáradatot, és maximálisan nyitott arra, hogy beépítse mindennapjaiba az új ismereteket. S bár a gerinces-nap későre nyúlik, mégis feltöltődve és elégedetten távozunk, nézők és terapeuták egyaránt.

Amikor 2017 márciusában az ADT képzést megkezdtük, bár kollégáimmal akkoriban még ismeretlenek voltunk egymásnak, egyvalami közös volt bennünk. Mindannyian egy nagyon fontos elemet hiányoltunk a szakmából, a gerincsérv oki szintű terápiájának lehetőségét.

S bár nem vártuk, a képzéstől sokkal többet kaptunk. Esélyt arra, hogy emberséget vigyünk a gyógyításba.  ADT-NMPT csapatunk ma már egész Magyarországot behálózza. Orvosok és gyógytornászok közösen azon dolgozunk, hogy a gerincbetegek gyógyítását egyre hatékonyabbá tegyük…

 

Köszönöm, hogy Veletek tarthatok!

 

A szemlélet megértésében és a cikk megírásában egyaránt hatalmas segítséget nyújtott Dr. Robin Youngson Együttérző gyógyítás c. műve. Ajánlom ezt a könyvet minden szakembernek és betegnek, hogy egyre jobban megértsük egymást…

Anett elérhetősége:

Kalocsa: 6300, Széchenyi út 6.
Szekszárd: 7100, Ybl Miklós u. 3. (Spirit Egészség Centrum)
Kecskemét: Ananda Jógastúdió – Hoffman János u. 4.
+3630 5771565
kalocsaimozgasterapia@gmail.com

657 Shares

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .