A súlyos kiszakadt porckorongsérv gyógyulása – műtét nélkül /Péter esete/

 

A kiszakadt porckorogsérves páciensek igen gyakran keserednek el, hiszen valószínűleg ők kapják a legtöbb negatív üzenetet a betegkarrierjük során. A “csúnya” MRI leleten éktelenkedő “óriási” kiboltosulás, a nagy fájdalom, a porckorongsérves betegfórumokon található negatív üzenetek pont ellentétben állnak a tudomány álláspontjával:

 • a kiszakadt sérvek 96%-a akkor is felszívódásnak indul, ha semmit (!!!) nem csinálunk vele.
 • a 46%-a akkor is magától meggyógyul, ha a beteg semmiféle (!!!) terápiát nem kap.

Péter esete tökéletes példa arra, hogy mi történhet akkor, ha az ember nem hagyja magát befolyásolni a negatív üzenetektől, hanem keres egy olyan szakembert ( ADT)  aki lelkesen, őt partnerként kezelve, célorientáltan kezd neki a gyógyitás KÖZÖS folyamatának!

Tanulságos sztori, érdemes végignézni!

18 Shares

“A súlyos kiszakadt porckorongsérv gyógyulása – műtét nélkül /Péter esete/” bejegyzéshez 2 hozzászólás

 1. Kedves Porckorong.hu

  Jelenleg még új vagyok a témában, az oldalon, mivel keresem a lehetőségeimet. 32 éves, irodai munkát végző férfi vagyok. Az én helyzetemben most állapítottak meg kiszakadt porckorongsérvet L5-S1 helyen (maga a fájdalom fennáll már kb. 2-3 hónapja). A probléma hozza magával a velejárókat, mint lábzsibbadás, fájdalom comb és fenék tájékra fókuszálva, stb.
  Szóba jött a műtét lehetősége, de most első körben a fizikoterápiát, McKenzie-tornát próbáljuk meg/folytatjuk.
  A korábbi állapothoz képest már a fájdalom elviselhetőbb, jobban is alszom, próbálom elhagyni a gyógyszert is. Most jelenleg heti 3-4 alkalommal masszázsra illetve elektromos kezelésre járok, majd folytatjuk a tornát.

  Ezek miatt szeretnék Tőletek segítséget, tanácsot kérni, hogy hogyan kezdjem, mit csináljak, hogy javuljon a helyzetem (amennyiben lehetséges).
  Egyelőre nem tudom elgondolni, hogy mi történik, mi lesz azzal a kiszakadt résszel a gerinc környékén, amennyiben nem műtéti eljárást választok.

  Segítségeteket előre is köszönöm.

  Válasz
  • Kedves Zoltán!

   Az első amit tegyél, hogy nyugodj meg és kövesd az orvosod utasításait!

   A kiszakad sérvek nagy többsége minden terápia nélkül is megoldja magát – a kiszakadt rész a gerinccsatornában áramló folyadék segítségével a vénás keringésbe kerül – konyhanyelvesebben fogalmazva szép lassan kipisiled.
   Ez természetesen nem mindig történik meg, de a tapasztalat azt mutatja, hogy igen igen gyakran.

   Az tudni kell, hogy nem mindig az MRI képen látható elváltozás okozza a tüneteket – ezért ezt még egy látványra “meggyőzőbb” MRI kép
   mellett is nagyon ki kell vizsgálni, hogy mi a tünet oka – de ezen szerencsére úgy olvasom, hogy már túl vagytok. Ha a kiszakadt sérv okozza a problémát, akkor a fájdalom csillapodása egyértelműen jó jel.

   Ami a pácienseket fejben zavarni szokta, az a “mi lesz a kiszakadás miatt kissé “lelapult” porckorong helyén” kérdés.

   Szerencésre ez a történet ennél sokkal összetettebb: nem szükséges gyári állapotú porckorongokkal rendelkeznünk ahhoz, hogy
   a gerincünk teljesen jól ellása a funkcióját. Az izomfűző sokkal több terhet visel, így ha ez jól működik, akkor akár egy rosszabb állapotú porckorong is képes jól ellátni a feladatát.

   Úgyhogy a lényeg: amíg nincs műtéti indikáció ( bepisilés stb…- ez extrém ritka ) addig szuper a fizikós irány – bár azt gondolom, hogy ilyenkor az idő és a természet a legerősebb tényező.
   Ha ez esetleg nem működik, a műtét mindig ott van, mint megoldás, így érdemes megadni az időt a javulásra és bízni az orvosodban és a gerinced öngyógyító folyamatában – ami meglehetősen jól szokott működni.

   Mielőbbi jobbulást kívánva:
   m.

   Válasz

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .