A gerinc anatómiája – rövid vázlat a porckorongsérv megértéséhez…

A porckorongsérv szabályainak megértéséhez muszáj nagy vonalakban  megismerni a gerinc alapegységének, a mozgásszegmentnek az anatómiáját.
Ez az, amiben a sérv kialakul, így ismerjük meg, hogy miből áll.

 

 

 

Ahhoz, hogy a porckorongsérv mibenlétét megértsd, a gerinc anatómiájából elsősorban a mozgásszegmentet kell megismerni.
A mozgásszegment két egymás felett álló csigolyából áll.

A csigolyatestek között található a szempontunkból legfontosabb rész, a porckorong, ennek feladata a gerinc szabad mozgásának biztosítása, és a kellő távolság megtartása a két csigolya között.
Nagyon izgalmas, és nem túl régóta felfedezett jelenség, hogy a porckorong külső rostos rétegének a kollagénrostjai hozzájárulnak a járásunk energiahatékony voltához is. Amikor lépünk, akkor a törzs egy picit ellentétes irányba csavarodik. Ez kvázi kihúzott gumiszerűen “felhúzza” , pontosabban kifeszíti a rostos annulusnak nevezett gyűrű kollagénrostjait, és azok visszacsapása segít abban, hogy ne annyira “izomból” kellejen megtennünk a következő lépést. Sok kolléga tanítja azt, hogy minél több ilyen “energiahatékonysági tényezőnk” működik, annál fiatalabb és mozgékonyabb a mozgásszervrendszerünk.



A porckorong és a csigolyatestek mögött húzódik a gerinccsatorna, melyben a sárgával jelölt gerincvelő húzódik, oldalt a csigolyalyukakon lépnek ki a gerincvelőből leágazó ideggyökök (szintén sárgák) melyek a szerveket és a végtagokat látják el érző, vagy mozgató idegekkel. Ezt a rendszert úgy kell felfogni, mint egy információs autópályát, ahol az agy a központ, a gerincsatornában húzódó gerincvelő a fő autópálya, és így tovább – egyre kisebb utakon-idegeneken a test minden egyes apró részéig.

Te láttad már, hogy

Megújult a Gyógyítsd meg az
ágyéki porckorongsérved oktatócsomag?

Ez A TELJES MEGOLDÁSRENDSZERÜNK ÁGYÉKI (DERÉKTÁJI) PORCKORONGSÉRVESEKNEK



A csigolyatestek mögött található a két csigolyát összekapcsoló csigolya közti ízület. (ennek van egy lágy, érzőidegekkel teli tokja, mellyel a későbbiekben még sok dolgunk lesz, fájdalma gyakran utánozza a sérves tüneteket. Ez a tok ezen képen nem látszik.)

Gyakorlatilag a sérv megértéséhez ez a legfontosabb, amit tudni kell a gerinc anatómiájáról.
Az informálódást érdemes a tudástárban a sérv leírásával, majd annak a megelőzéséről szóló írás elolvasásával folytatni!

11 Shares

“A gerinc anatómiája – rövid vázlat a porckorongsérv megértéséhez…” bejegyzéshez 2 hozzászólás

  1. Kedves Máté!
    Letöltöttem az ingyenes e book ot,részt vettem az ingyenes tanfolyamon,sok hasznos dolgot találtam benne.Megvásároltam a felfújható ék párnát,az is bevált.Most azt szeretném megtudni,hogy van e olyan könyved amiben gyakorlatok vannak,mivel nekem lumbális részen,az LV IV-es csigolyánál kiboltosulás van,jobb oldali túlsúllyal.Az LV II-es,és LV III-asnál körkörös discus van.Az ingyenes e-book on csak két gyakorlat van,és szeretnék több gyakorlatot is megtanulni.Tudsz nekem ebben segíteni??
    Üdvözlettel

    Válasz
    • Kedves Kovács Gáborné!

      Köszönöm az érdeklődést! Az ebook pont ilyen. A nyaki gerincre egy, az ágyéki gerincre problémától függően két gyakorlatsor található benne.

      Üdvözlettel:
      máté

      Válasz

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .