Mit kell tudni egy csontkovács kezeléséről?

 

Valószínűleg Te is hallottál legendákat csodatevő csontkovácsokról, akik állítólag egy mozdulattal “tesznek helyre” porckorongsérveket.

Ha valakinek komoly fájdalmai vannak, és pár eredménytelenül megfutott kör után úgy érzi, hogy a hagyományos kórházi kezelés nem nyújt számára hathatós segítséget, akkor hajlamos minden követ megmozgatni, és mindent kipróbálni, hogy enyhítse a fájdalmát. Amikor esetleg műtét is kilátásba kerül, akkor ez a tendencia a legtöbb embernél tovább fokozódik. Volt páciensem, aki a hét minden napján másfajta kezelésre járt.

A csontkovácsok külön “kasztot” képviselnek azon terapeuták közül, akik gerincsérvvel foglalkoznak. Sokan esküsznek rájuk, sokan félnek tőlük, egy biztos: Magyarországon legenda épült köréjük. Nézzük meg tehát, mit is csinál valójában egy csontkovács a porckorongsérvvel: csodát tesz, vagy masszív veszélyt jelent?

 

A “csontkovácsolás” hatásmechanizmusa.

Először ismételjük át egy kicsit a gerinc természetes degenerálódási folyamatát. Ahogy a porckorong állandó túlterhelésnek van kitéve, úgy veszít a nedvességtartalmából, és lapul le folyamatosan. Ha valakinek porckorongsérve alakult ki, akkor feltételezhetjük, hogy a gerince korábban igen tekintélyes terhelésnek volt kitéve, tehát a sérv mellett ez a porckorong lelapulás (degeneráció, dehidratáció) is minden bizonnyal jelen van. Ha a porckorong „lelapul”, akkor az egymástól kicsit távolabb lévő ízületi felszínek közelebb kerülnek egymáshoz, és itt jön a probléma.


Az egymás felett álló két csigolya egymáshoz csatlakozó ízületi felszíneinek van egy nagyon érzékeny, érzőidegekkel tele lévő tokja, ami akkor „feszes”, amikor a porckorong viseli a terhet, tehát a két csigolya relatíve távol áll egymástól.

Ha a porckorong lelapult, akkor ez a tok szakszóval insufficienssé – sokkal érhetőbben „lötyögőssé” – válik:

 • Járáskor, hosszú álláskor irritálhatják az ízületi felszínek,
 •  és egy rossz mozdulatkor – tipikusan előrehajlásból felegyenesedéskor- a bolyhai becsípődhetnek az ízfelszínek közé, ami nagyon súlyos fájdalommal jár.
 • Ilyenkor ez a tok be is gyulladhat, ami tartósítja az igen heves fájdalmat. (Mellesleg ez jelenség kísértetiesen utánozhatja a porckorongsérv tüneteit.)

Sok sérves embernek így nem is maga a sérve, hanem a fent említett ízületi tok érintettség okozza a fájdalmát.

Ekkor jön a képbe a csontkovács. A csontkovács csavaró manipulációs technikái a csigolya közti ízületben egy – dugóhúzó szerű – húzó hatásként jelentkeznek. Ezek a technikák átmenetileg eltávolítják az ízfelszíneket, így a tok lehetőséget kap a “kifeszülésre”, a “becsípődött” rész a „kiszabadulásra”. A jellegzetes roppanó hang is ekkor keletkezik.

Ez természetesen egy igen jó, és hasznos dolog is lehet. Szerencsés esetben azonnali fájdalomcsökkenést eredményezhet, mert megtörik a kóros reflexkör: a védekező izomzat ellazul, a keringés javul… Ha a fenti folyamat zajlik le a csontkovácskezelés közben, akkor a terapeuta rendelőjébe görnyedten és fájdalmak közepette bebotorkáló páciens egyenesen és mosolyogva fog kijönni. A tokbecsípődés kiszabadult, a fájdalom enyhült. Innen származnak a legendák: ” a csontkovács egy mozdulattal helyre tette a sérvemet”.

Sajnos a teljes kép azonban ennél jóval összetettebb: 

Magára a porckorongra a csontkovács kezelése egyáltalán nem. ill. csak közvetve és kis mértékben hat jótékonyan,
inkább a fent említett tok rendellenes helyzetét képes – jó esetben – megszüntetni.
( szubluxáció oldás) Ha a beteg a csontkovács kezelésen kívül nem kap valamilyen oki szintű terápiát – olyat, ami kifejezetten a porckorongjára vagy még inkább az azt stabilizáló izomfűző működésére hat –  ergo ha a páciens nem iktatja ki a probléma valódi okát – azt, ami a degenerációt/lelapulást okozza – akkor legkésőbb pár nap múlva ugyanúgy fog állni a mozgásszegment mint a csontkovács kezelése előtt, és jó eséllyel a fájdalmak is hamarosan visszatérnek.

Ez még nem a legnagyobb baj:

A csavaró mozgások sokszor veszélyesek lehetnek a sérült porckorongra nézve. Miközben a tok „fellélegzik”, csavaráskor a porckorongra erős nyíró erők hatnak, ami súlyos sérülést okozhat a porckorong hátsó, érzékeny részén. Egy felületes ismeretekkel rendelkező csontkovács – és sajnos hétvégi tanfolyamokon tanult csontkovács Magyarországon rengeteg van – nagyon sokat tud ártani egy hirtelen, nagy erejű rotációs mozgással, ami akár a porckorong sérült rostos gyűrűjének kiszakadásával is járhat.

Nagyon fontos tehát, hogy csak képzett, orvosi, vagy gyógytornász végzettséggel rendelkező szakemberhez menjünk. 

Manipulációs – kiropogtatós- kezelést ma a hatályos jogszabály szerint csak olyan ember végezhet, aki elvégezte valamelyik orvosi egyetem kétéves posztgraduális manuálterápiás képzését. Sajnos ilyen ember nem sok van az országban, viszont olyan csontkovács, aki fennhangon hirdeti a csodatetteit, de közben a gerinc alapvető anatómiájával sincs tisztában, rengeteg. Ők elég komoly veszélyforrások, hiszen a manipulációs technikákat megtanulni nem bonyolult – viszont abból felkészülni, hogy milyen betegség mivel jár, milyen kezelést, és milyen odafigyelni valókat igényel évek tapasztalatát igényli, amit csak tapasztalt kollégák felügyelete mellett, betegekkel végzett éles munkában lehet megtanulni. Ezt kórházi gyakorlatnak hívják, ami az orvos és gyógytornászképzés velejárója.

Semmiképp se engedd, hogy elcsavarják a fejed!

A klasszikus fej elcsavarásával járó manipuláció nem mindig veszélyes: csak 10.000-ből egy ember kap miatta csigolyaverőér szakadás következtében stroke-ot.  A morbid viccet félretéve: nagyon nézd meg, kinek adod a kezébe a nyakad!

A 40 éves kor alatti agyér katasztrófa egyik leggyakoribb oka a nyaki gerinc manipulációs kezelése.  Egy 34 éves playboy modell, Katie May – egy 10 éves kislány anyukája –  például egy enyhe derékfájásba halt bele. A kiroraktora manipulálta a nyakát, aminek egy csigolya verőér szakadás, és halálos stroke lett a következménye. Egy nyaki porckorongsérven nem feltétlen javít ez a manőver, a lehetséges kockázatokról és mellékhatásokról pedig sok laikus csontkovácsnak erősen meg kellene kérdeznie az anatómiával és az ízületek biomechanikájával alaposan tisztában lévő, komoly gyakorlattal rendelkező orvos vagy gyógytornász végzettségű manuálterapeuta “kollégáit”!  Ők pontosan tudják, hogy több országban betiltották már ezt a mozdulatot a potenciális kockázat miatt.

A jó „csontkovács” kiválasztásához néhány jó tanács:

– A legfontosabb: a legbiztonságosabb, ha gyógytornász vagy orvos végzettségű manuálterapeutát keresel! Ők kiemelkedően sok gyakorlatot, kezelést, felügyelet mellett végzet terápiát kellett, hogy végezzenek a jogosítványuk megszerzése előtt. ÁNTSZ engedéllyel, szakmai felügyelettel rendelkeznek, kötelező továbbképzések kellenek a diplomájuk megőrzéséhez, míg egy csontkovácsot ma kb. a kutya nem ellenőriz. Sokan a frissítő masszázs szakmakód alatt működnek, amit végzettség nélkül is ki lehet váltani.

/ Kérlek egy dolgot gondolj végig: ha van egy modern, csupa elektronikával teli autód, már azt sem szívesen viszed el valakihez, akinek nincsenek meg a márkaspecifikus alapjai… A gerincedet viszont a kezébe adod valakinek, aki hétvégés képzéseken végzett, mert azt hiszed, hogy tud valamit, amit a “márkaszerviz” dolgozói nem? Öreg hiba. A betegség valahol egy módosult tudatállapot, amikor elhiszünk furcsaságokat.

Maguk a manipulációs műfogások egész könnyen megtanulható technikák. Ebben a műfajban nem maga a “roppantás” a bonyolult, sokkal inkább ahhoz nehéz érteni, hogy mikor melyiket nem szabad végezni… Ezt a tudást viszont csak hosszú idő, és tapasztalt kollégák felügyelete mellett végzett alapos kórházi gyakorlat adja meg… Ez fontos, hogy meglegyen /

– Ne mondja azt, hogy menj vissza hozzá hétről hétre!

Jó esetben egy (!) csontkovács kezelés elegendő kell, hogy legyen. A terapeuta kioldja a blokkot, és utána már a lelapult porckorong regenerálásával, vagy a stabilizáló izmok mintájának rehabilitásával érdemes foglalkozni. Ha a csontkovács újra és újra kiropogtat, akkor megvan az esélye, hogy a tok-szalag rendszer kilazul a sok „ropogtatástól” és instabilabbá válik a mozgásszement, ami komoly hiba. Ha a csontkovács túl sokszor rendel vissza, és mindig ugyanazt a “roppantást” erőlteti, akkor benne van a pakliban, hogy a pénztárcádra utazik, esetleg jó szándékú dilettáns. Azonban ha gyógytornásszal együtt rendel, akihez a kezelése után irányít, vagy a manipulációs kezelés után gyakorlatokat mutat, akkor valószínűleg nem jársz rossz helyen.

– Ne ropogtasson végig mindent!

Ahogy a jó asztalos is kétszer mér és egyszer vág, egy jó manuálterapeuta is rengeteget vizsgál, de csak keveset “roppant”. El kell döntenie, hol és milyen jellegű a blokk, a „becsípődés” majd azt kell megoldania. Aki ész nélkül ropogtat végig, mindig ugyanazt a protokollt végzi el, ráadásul minden előzetes vizsgálat nélkül teszi ezt, szinte kizárt, hogy pontosan tudja, mit csinál.

-NE!!! Csavarjon és rántson nagy erővel a sérvvel ellentétes irányba!

Ez a sérv kiszakadásával járhat. Rémregényeket tudnék mesélni, hogy az ADT-s pácienseinknek milyen abszurd dolgokat mondtak korábban magukat csontkovácsnak nevező, hétvégi tanfolyamon végzett, de meggyőző előadásmóddal rendelkező emberek. ( pl. nem baj, ha a csavarás után már a lába is zsibbad a, arra megy ki a derékból fájdalom…) Mindenképp képzett manuálterapeutát keress, ha a csontkovács kezelés szimpatikus számodra. Ők tisztában vannak az ízület kinematikájával, és elkerülik a kockázatosabb manővereket.

– NE mondja, hogy “letörögeti a meszet a csigolyákról”, és hogy “helyre teszi a porckorongot”.

Nagy baj lenne, ha az ízületi felszínekről valaki le tudná törni a meszet. Szerencsére ezt még az a “csodacsontkovács” sem tudja megcsinálni, aki ennek tudja be a roppanó hangot, miközben manipulál.
( ő még oktat is )

Láttam olyat is, aki a bőrön keresztül próbálta visszatuszkolni a kiboltosult porckorongot. (mit sem törődve az útjába álló csontos csigolyanyúlvánnyal, szalagrendszerrel, csigolyaívvel, gerincvelővel, stb…:) )Sajnos csontkovács téren nagyon sok kétes hozzáértésű „szakember” van az országban. A beteg emberek kétségbeesett próbálkozásait nagyon sok csaló, vagy akár jó szándékú, de szándéka ellenére sokat ártani tudó ember használja ki. Legyünk különösen óvatosak a szakember választásakor.

-Ne higgy a szomszédodnak!

Amikor az ismerősöd azt mondja, hogy a laikus csontkovács helyre tette a sérvét, akkor tudd,  hogy porckorongsérv tüneteinek megfelelő fájdalmakat sok minden okozhat. Pusztán azért, mert valakinek egy magát csontkovácsnak nevező ember elmulasztotta a fájdalmait, nem jelenti azt, hogy neked – mint igazi porckorongsérves embernek – is megfelelő lesz az a terapeuta. Sose higgy legendáknak, mert azt könnyű gyártani, tapasztalatot és valódi mély tudást már nehezebb. Manuálterapeutákat Magyarországon a Semmelweis Egyetem képez egy kétéves posztgraduális képzésen. Ők kizárólag gyógytornászok és orvosok, megfelelő háttérismeretekkel az anatómiát és patológiát illetően.

Mi legyen a folytatás a “csontkovács” után?

Ha megvan a blokk, és egy profi manuálterapeuta kioldotta azt, akkor rá kell menni a blokkolódás okának a megszüntetésére. Ennek eszköze sok minden lehet: gyógytorna, autodekompressziós terápia, NMPT, vagy akár valamilyen ügyesen kialakított sporttevékenység.

 

“Mit kell tudni egy csontkovács kezeléséről?” bejegyzéshez 21 hozzászólás

 1. Köszönöm segitségét, most már van némi rálátásom a problémám eredöjére. Esetemben  mint a szakmai mint a marketing része  eredményes. Következik a személyes találkozó. Üdv: Körmöczi Mihály

 2. Köszönöm a tájékoztatást, engem is épp egy "csodakovács"-hoz próbált irányítani egy ismerősöm, aki őt maradéktalanul meggyógyította, így már évek óta tünetmentes. Kérdeztem tőle, hogy biztos sérve volt-e, nem csak egy lumbágót rakott helyre a csontkovács.
   Állítása szerint igen. Kezdtem hinni neki, hiszen a hozzám hasonló helyzetben lévők sem tudnak mást tenni, mint hinni valakinek, aki meggyőzően képes állítani egy-egy kezelés sikerét.
   E levél elolvasása után már tudom, hogy nem megyek, bár a szikrányi kis remény elvesztése nem jó érzés.
  Az utolsó sorban az "ŐT" szóra kattintva nálam 404-es hibakód jelenik meg. Megadná az elérhetőséget más módon?

  Köszönettel: Vajda Tamás

 3. Nagyon szépen köszönöm a tájékoztatót.
  Ha esetleg megtudná adni a videón látható csontkovács nevét és címét.
  Mégegyszer nagyon szépen köszönöm, sokat segített rajtam.
  Tisztelettel Ágh Tibor Géza

  • Kedves Ágh Tibor Géza!

   Ezen a fórumon nem szeretném terjeszteni Misi elérhetőségét, mert
   a szakmai elképzeléseink alapvetően nem egyeznek viszont a kisfilm végén megtalálja a telefonszámát.

   Üdvözlettel:
   máté

 4. Örültem az információknak, és kicsit igazolva láttam saját megérzéseimet. Instabil és fájdalmas gerinccel sosem tudtam igazán elképzelni, hogy pár mozdulattal meg lehet oldani a problémát. Sőt inkább azt gondoltam, hogy ettől tartózkodnom kell. Csak a kötöttség lazítása, az izmok folyamatos erősítése, óvatos melegítés és bevált gyulladáscsökkentő kenőcs használatával tudom karbantartani a gerincemet. Minden tanácsával egyetértettem. Köszönöm.

 5. Köszönöm a tájékoztatást.Engem is érdekel a manuálterapeuta elérhetősége.
  Köszönöm: Borbély Anikó

 6. Nekem haszalt a csontkovacs kezeles,ezelott masfel-ket eve.Addig tartott a fajdalommentesseg(8honap),amig leugrottam egy 3 meter mely godorbe,es akkor ujra kezdodott a fajdalom,es kis ido mulva,egy rossz mozdulat,es a bal labam lezsibadt 2 honapra,de mondjuk azota jol vagyok,igaz ulni nem tudok sokaig derektamasz nelkul.Most nem tudom merjek vagy ne merjek vissza menni .Az 100%,hogy porckorong servem van.

  • Kedves Lóránt!

   Ha sérve van, akkor egy laikus csontkovács hatalmas kockázatot jelent. Viszont egy olyan manuálterapeuta, aki az orvosi posztgraduális képzését végezte el – hivatalosan ma Magyaroroszágon csak Ők csontkovácsolhatnának- jó alternatíva lehet. Ők rengeteget vizsgálnak a “ropogtatás” előtt, óriási tapasztalatuk és tudásuk van arra nézve, hogy mit merre milyen formán kell “kiroppantani”, és pontosan tudják, mint nem szabad csinálni. Őket bátran merem ajánlani.

 7. Nagyon tetszik a cikk! Sajnos nagyon sokan nevezik magukat csontkovácsnak és a munkásságuk eredménye további sérülés. Nehezen tudom megértetni a betegeimmel, vendégeimmel, hogy ne menjenek olyan "csontkovácshoz" akiről nem tudnak semmit. Nincs referenciájuk, szakmai előképzettségük, csak nagy önbizalmuk.
  Annyit szeretnék megjegyezni, hogy sérv esetén én egyáltalán nem végzek rotációs manipulációt!
  Jó egészséget kívánok!
  Szabó Zoltán
  gyógymasszőr,  reflexológus

 8. Kedves Máté! A lelapult porckorong oki terápiája a fenti cikk értelmében más kell, hogy legyen, mint a porckorong sérvé? Elnézést, ha rosszul értelmeztem az írást, talán a lelapulás az első, és ebből jön/jöhet létre a sérv. Nálam ez azért aktuális kérdés, mert a tavaly májusi első sérvem óta (ami nagyon szépen visszahúzódott) egyre többször van "becsípődés" és ezáltal begyulladás, amit egy rövidebb Voltaren-kúra ugyan helyrehoz, de azért ez így messze van az optimálistól. Ráadásul ezek a becsípődések akár teljesen átlagos, normális mozdulatok esetén is jelentkezhetnek kisebb-nagyobb fájdalommal. Előre is köszönöm a választ.

 9. Tisztelt Máté!
  Állítólag az atlaszom van elmozdulva. Ezt négy hónapig tartó "kálváriám" után a reumatológus  által beutalt gyógyfürdőben a gyógytornász vette észre. Egy balesetben "ostorcsapás" érte a nyakam. (Ez régebben történt). Erős szédülésem van, mely nyakforgatásra fokozódik,  ájulásszerű rosszulléteim vannak. Közérzetem nagyon rossz, sokat kell pihennem napközben, gyengébb vagyok. Nyaki MR leletem van. Segítségét kérem kihez fordulhatnék bizalommal.
  Válaszát előre is köszönöm! 
  E-mail címemre küldött anyagait nagyon köszönöm!
   

  • Tisztelt Boldizsár Mihályné!

   Egy olyan manuálterapeutához lenne érdemes elmenni, aki tényleg ért ehhez a kérdéshez – sajnos kevés olyen van, aki nem csak állítja vagy hiszi ezt magáról.
   A hozzáértő manuálterapeuták elvégezték a SOTE kétéves posztgraduális képzését, és vagy gyógytornászok, vagy orovosok. Mással nem érdemes piszkáltatni a nyakát, Ők viszont jó eséllyel tudnak segíteni.

   ÜDvözlettel:
   máté

 10. Kaposváron van-e valamilyen lehetőség ily módon gyógyulni, vagy ez csak a Budapesten lakók privilégiuma?

  • Szia Búzakalász!

   Nem tudom, hogy Csontkovács Misit, vagy a Gerincszervizt kérdezed-e. Sajnos Gerincszerviz csak Pesten van, de nagy előnye, hogy csak egyszer kell eljönni, így legtöbbször kisebb macera, mint rendszeresen eljárni valahová a környéken.

   Csontkovácsot rengeteg helyen lehet találni, szinte biztos, hogy Kaposváron is!

   ÜDvözlettel:
   máté

 11. Köszönöm ezt az informatív cikket!
  Az lenne a kérdésem, hogy van-e értelme csontkovácshoz fordulni, ha nincs becsípődésem, egyszerűen külső nyomásra fáj a gerincem bizonyos pontja (gerinccsigolyák közti rész). Mozgásban nem akadályoz, önmagától nem fáj, viszont hamarabb elfárad a gerincem mondjuk takarítás közben. 
   
  Előre is köszönöm!

  • Kedves Piroska!

   Nem leszek túl diplomatikus: szerintem csontkovácshoz sosem érdemes menni, egy okból: mert a legtöbben jó szándékú dilettánsok, akik hétvégi tanfolyamokon tanulnak egy jobb/kevésbé jó kiropogtatási sorozatot, amit csinálnak végig mindenkin függetlenül attól mi a baja.

   Ha manuális gyógymódot keres, akkor manuálterapeutát érdemes keresni, aki elvégezte az orvosi két éves posztgraduális képzését. Ők vagy gyógytornászok vagy orvosok, pontosan tudják, mivel segítenek, mivel ártanak, minek mi a hatása, és hogy milyen betegség esetén mit tilos és mit érdemes csinálni.

   Erre a problémára talán a gerinctréning lehet az egyik legjobb megoldás. Megerősíti az izmokat, javítja a helyi anyagcserét, és gyorsan tudja javítani a tüneteket.

   Üdvözlettel:
   máté

 12. Szia Máté!
  Van olyan budapesti manuálterapeuta, akit Te jó szívvel tudsz ajánlani? Ha igen, kérlek, add meg az elérhetőségeit. Előre is köszönöm és üdv,
  Bíró László

 13. Tisztelt Máté!
  Szörfölés közben találtam egy budapesti manuálterapeutának web oldalát:Ő az említett 2éves sulit végezte,és mégis úgy hírdeti,hogy biztos több kezelésre van szükség ilyenkor.Akkor Ő is a pénztárcámra utazik.Megjegyzem,nem olcso a kezelése.
  üdv,Józsi

  • Tisztelt Józsi!

   Azt azért elképzelhetőnek tartom, hogy több kezelésre legyen szükség az ilyen manuális eljárásoknál ha például a szakember az izmok manuális nyújtását tartja fontosnak, de az biztos, hogy a “jöjjön vissza hetente háromszor” már végletes. Azt is tudni kell, hogy a manuálterápia mindenképp csak célzott mozgásterápiával együtt lesz hatékony. Az viszont örvendetes, hogy az illető azt a bizonyos kétéves képzést végezte el. Ebben az esetben szakmailag biztos jó helyen jár.

   Üdv:
   máté

 14. Szia Máté!
  Van olyan budapesti manuálterapeuta, akit Te jó szívvel tudsz ajánlani? Ha igen, kérlek, add meg az elérhetőségeit. Előre is köszönöm és üdv,
  Bíró László

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.