MIKOR, HA NEM MOST? Porckorong.hu kihívás – 2017 nyár…

Régóta zavar egy dolog, amit kezelni szerettem volna a pácienseimnél. Képzeld el a következő helyzetet:

  • Valaki pár tíz év alatt kialakít magának egy gerincsérvet.
  • Egyértelműen a sérv okozza az aktuális tüneteit, de mellette egy sor olyan tényező van az életében – alváshiány, rossz mozgásminták, sok ülés miatt kialakult ízületi diszbalanszok, krónikus stressz, internetfüggőség, d-vitamin hiány,  stb, stb…- ami szinte lehetetlenné teszi a tartós és végleges gyógyulását.
  • Egy értelmes terápia az esetek döntő többségében el tudja mulasztani a sérves tüneteket, de a teljes áttörést – azt a fajta gyógyulást, amikor már nem kell arra számítani, hogy a tünetek elmúlása után egy másik területen kiújulnak a problémák, vagy azért itt-ott amott mindig fájdogál valami – csak egy teljes, és az alapokat is érintő életmódváltás tud elhozni…
  • Ráadásul egy ilyen radikális életmódváltást az ember életébe beiktatni már egy nagyon kemény elhatározást igénylő dolog, ezért a legtöbben az ilyesmit “majd holnap” kezdik el…

Pedig mindannyian tudjuk, hogy valamikor be kéne vállalni egy ilyet…

Mikor, ha nem most?

Régóta terveztem, hogy a motiváltabb betegeim számára a terápia mellé adok egy könnyen követhető, gerincfókuszú életmódprogramot is, amit tüneteik elmúlta után végig tudnak csinálni. Ez fókuszba veszi, és napi rutinba teszi azokat a tevékenységeket, melyek nélkül a mozgásszervrendszer nem igazán tud egészségesen működni –  szerencsére az összes ilyesmi teljesen ingyen van, “csak”, csinálni kell – és leépíti azt a sok felesleges tevékenységet, amire sok időt szánunk, és nemcsak teljesen haszontalanok, de még jelentősen károsak is…

Egy baj van: ezeket végigcsinálni, beépíteni és leépíteni nagyon nehéz, hiszen sokszor évtizedek alatt beégett szokásokról van szó…
Munka, család, stb. mellett még nehezebb..

De ha együtt csináljuk? 

 


Egy szomszédos jógastúdióban láttam, hogy egy “harminc napos kihívás” nevű program mennyire rá tudta venni az embereket, hogy egy hónapon keresztül minden egyes nap – ha esik, ha fúj – lemenjenek, és végigcsináljanak egy keményebb mozgássort. A közösség ereje látványosan megsokszorozta az elhatározás erejét, így ez a példa adta az ötletet, hogy egyrészt ne csak a betegeknek adjak egy ilyen életmódprogramot, hanem a porckorong.hu facebook oldalán mindenkinek szóljon a dolog, aki egészségesen szeretne élni.

Nem állunk meg harminc napnál!

Az egészséges gerinchez picit több idő kell, ezért nyáron egy gerincet alapjaiban ÁTALAKíTÓ kihívásba kezdjünk, ami így a közösség erejével mindenkinek segíthet óriásit javítani a közérzetén! A dolog teljesen INGYENES, és maximális támogatást nyújtunk hozzá, az egyetlen dolgod, hogy ÁLLJ BELE, és csináld végig!

Te láttad már, hogy

Megújult a Gyógyítsd meg az
ágyéki porckorongsérved oktatócsomag?

Ez A TELJES MEGOLDÁSRENDSZERÜNK ÁGYÉKI (DERÉKTÁJI) PORCKORONGSÉRVESEKNEK

Találkozunk a fb-on június 1-én!

Reggel 6-kor posztolom a kihívás első feladatát!

Miről lesz szó:

  • 2 hónapon át, minden 3. napon egy új feladatot kapsz amit – már ha a bevállalod a kihívást – el kell végezned, és ha kész, a feladat alá annyit kommentelned, hogy “pipa”
  • A feladatok a világ bármely pontján, bárki számára, bármilyen eszköz nélkül végrehajthatók lesznek, és rengeteget segítenek abban, hogy kialakíts egy egészséges életstílust.
  • Ha Te is belevágsz, akkor előre elárulom, hogy EGYÁLTALÁN nem lesz KÖNNYŰ dolgod, mert csupa új dolgot kell majd beiktatnod az életedbe, de a porckorong.hu facebook oldalán egy elszánt közösség kezd összejönni, így folyamatosan tudjuk egymást motiválni, hogy végig is CSINÁLD…

Nem lehet ez a kihívás dolog káros az én állapotomban?

A kihívás nem terápia, hanem prevenció! Kinek káros, ha végre rendesen kialussza magát, relaxál, eleget iszik, időt tölt a barátaival, szán magára egy kis időt, leteszi végre azt a %!+” facebookot, stb… Tudom fura, de tudományos kutatások sora mutatja, hogy a tünetekért ezek a tényezők is legalább annyira felelősek, mint maga a strukturális elváltozás. Elsősorban ilyesmikkel fogunk a kihívásban  foglalkozni, így a dolog meglehetősen biztonságos, ráadásul nem csak a gerincnek lesz hasznos…

Egyszer – egyszer persze preventív és tartásjavító gyakorlatokat is  küldök majd, ezeket úgy válogattam össze, hogy szintén  extrém széles spektrumon biztonságosak legyenek, de ezekről bármilyen bizonytalanság esetén természetesen kérdezd meg az orvosod, gyógytornászod véleményét, mert őket a saját felelősségedre kell elvégezned.

2017 Június 1-én csütörtökön reggel 6-kor indulunk az első feladattal, amit rögtön aznap el kell végezned!

( a poszt kint marad, kivételesen nem kell ilyen korán kelned…de lesz még olyan a két hónap alatt, hogy igen…)

Na?
BEVÁLLALOD? 😉

Ha igen, akkor figyeld a porckorongos posztokat a fb oldalunkon ( porckorong.hu – gerincsérv gyógyítás műtét nélkül ) és hamarosan ott jelentkezem a részletekkel…

0 Shares

“MIKOR, HA NEM MOST? Porckorong.hu kihívás – 2017 nyár…” bejegyzéshez 122 hozzászólás

  1. Már nagyon várom a kihívást, és bízom benne, hogy teljesíteni fogom a tervet!

    Köszönettel
    N.I.

    Válasz
    • KEdves Irén!

      Preventív jelleggel a legjobb végigcsinálni a kihívást. Ha még nincs nagy gond, sokat tud segíteni abban, hogy ne is legyen.

      Üdv:
      m.

      Válasz
  2. Beleálltam…VOLNA…de sajnos nem jön létre majd mert nincs facebook tagságom:((((((((Így nem fogom látni a feladatokat. Kár, hogy más lehetőség nincs azoknak akik nem tagjai a “nagy” face-nek

    Válasz
    • Van a bejegyzésben egy ” A kihívás szabályai” grafika. Erre az esetre az első pont második fele érvényes. 😉

      Válasz
      • 🙂 Nem felejtem el a szabályt..megcsinálom. szék és cipő nélkül..Hol lehet a facebookon kívül a feladatokat majd látni?

        Válasz
        • Minden tiszteletem a fb-nélküliségedé – lesz is majd egy erről szóló feladat azoknak, akik másképp állnak ehhez, mint Te – sajnos máshol egyelőre nem terveztem kiírni a feladatokat, csak ha véget ért a dolog, de kolléga / gyerek / pár biztos kölcsönadja majd az övét a feladatok megnézése erejéig…

          Válasz
          • Köszönöm szépen addig is! Sok sikert és hajrá az indulóknak, jussanak is célba!:)

          • Akkor Téged elveszítünk? Legyen akkor az, hogy a feladatokat itt a poszt alatt mindig kiírom ide is.
            Deal? 🙂

  3. Csatlakozom! …kérdésem, hogy a háromnaponkénti feladatokat a köztes napokon is el kel/lehet végezni? (kérdezem úgy, hogy fogalmam sincs milyen “megpróbáltatás” előtt állunk 🙂 )

    Válasz
  4. Csatlakozom! kérdésem, hogy a háromnaponkénti feladatokat a köztes időben is el kell/lehet végezni? (kérdezem úgy, hogy fogalmam sincs milyen “megpróbáltatás” áll előttünk 🙂 )

    Válasz
    • Jobb Nektek, hogy még nem tudjátok…;)
      Lesznek “állandó feladatok” amit a kiírás után minden nap meg kell csinálni, és egyszeresek, amit csak egyszer, bármikor a három nap alatt.
      üdv:
      m.

      Válasz
  5. Jó reggelt; nekem csak csontritkulásom van, ami a mérések szerint
    rosszabb a gerincemen mint máshol.
    Csináljam a gyakorlatokat?
    Köszönettel:
    Holló Erzsébet

    Válasz
    • Kedves Erzsébet!
      mindenképp érdemes csinálni! Egy csontritkulásos embernek még fontosabb napon, egyenetlen talajon lenni, aludni, mozogni, egészségesen élni.
      Egyedül a gyakorlatokkal kapcsolatban – de nem ezen lesz a fókusz – kérdezd majd meg az orvosod/gyógytornászod!

      Üdvözlettel:
      Máté

      Válasz
  6. Csatlakozom annak a reményében ha jobban tudok járni, porckorong sérven van és
    a jobb csípőmmel biccentek.

    Válasz
  7. Hálás vagyok a lehetőségért.Teljes mértékben hiszek egy ilyen folyamat eredményességében.Tisztelet és köszönet a kitalálóknak.

    Válasz
  8. Nagyon örülök a lehetőségnek.Tisztelet és köszönet a kitalálóknak.
    Én csak azt szeretném kérdezni,hogy milyen időzónában érti a reggel 6 órát. Ugyan is én Ausztráliában élek.
    Köszönettel.
    Liz

    Válasz
    • Kedves Erzsébet!

      Itteni idő szerint. Hirtelen nem is tudom, hogy ott előrébb vagy hátrébb jártok-e. A lényeg, hogy a poszt megvár, és az első feladat folyamatos lesz…:)

      Üdvözlettel:
      Máté

      Válasz
  9. Kedves Máté! Én most járok dr. Erbszt Andráshoz infúzióra, amivel megpróbálja a porckorong sérv okozta gyulladást csökkenteni és azt mondta, hogy amíg kapom a kezeléseket, csak feküdni szabad. Akkor mi legyen a gyakorlatokkal? Köszönöm a válaszodat 🙂

    Válasz
    • Kedves Ildikó!
      A gyakorlatokat-mozgásokat akkor kezd el, amikor Erbszt doktor javasolja, a többi feladatot viszont simán csinálhatod, mert a legtöbbet akár fekve, és csukott szemmel is lehet majd végezni – a kihívásban elsősorban testi jellegű dolgok lesznek..

      Üdv.:
      m.

      Válasz
  10. Ôt nyaki gerincsérv ” birtokában” megpróbálom….biztos klassz dolog ez kedves Máté….régi ismeròsök vagyunk.

    Válasz
  11. Véletlenül itt kötöttem ki,akkor kezdjük.
    Mert véletlenek nincsenek ,de nyaki sérv az van

    Válasz
  12. Két éve derült ki , hogy porckorong sérvem van. Előtte rendszeresen sportoltam. Ahogy a gyulladás megszünt ( 5 nap infúzió ), újra mozogni kezdtem. Gyógytorna, jóga, pilates, gerinc torna..
    Az elmúlt két év alatt néhányszor előfordult, hogy a csoportos edzés után újra éreztem a fájdalmakat. Most már nagyon vigyázok minden mozdulatnál, hogy szabályos legyen és csak annyira csináljam, amennyire a testem engedi.
    ÉN MINDENKÉPP BELEVÁGOK! MINDEN ÉRDEKEL? AMI SEGÍTSÉG! KÖSZÖNÖM

    Válasz
  13. Engem 8 hete műtöttek kiszakadt gerincsérvvel! Mindenképpen belevágok! 🙂 az újabb műtét elkerülése végett!!!!

    Válasz
  14. Kedves Máté , 3 napos mozgásos táborba megyek juni 2.hetében , nem tudom lehet
    -e e majd netezni ?, de akkor kapom itthonról majd az instrukciót, üdv Kné.lili

    Válasz
  15. Kedves Máté, 3 napra mozgásos táborba megyek juni 2. hetében, ha nincs ott net. ? akkor itthonról kapom majd a f.a.ot, de megy a pipa , remélem, köszönöm !

    Válasz
  16. Köszönöm a lehetőséget, szeretném végigcsinálni! 🙂
    Mindjárt megszületik a második kis unokám, most különösen fontos,h, egész-ség-
    ben segítsem a családot.
    Meg amúgy is fontos: magamért! 🙂

    Válasz
    • Ez attól függ. A mozdulatokat-gyakorlatokat ( nem lesz sok ilyen, és azok is nagyon biztonságosak) kérdezd meg orvosodtól/gyógytornászodtól, minden más nagyon kellemes lesz.

      Válasz
  17. A holisztikus szemléletű kihívás 2017 biztos nagyon szuper lesz, Téged ismerve és tőled már sokat tanulva sokat fog segíteni ez a gerincátmozgató tréning mindazoknak, akik ezt végigcsinálják. Mi Natural Egészség Centrum – Kaposvár csapata belevágunk, és buzdítunk mindenkit, hogy áljon bele és csinálja.

    Válasz
    • A döntő többségét igen. A mozgásos gyakorlatok bevállalása
      – ebből lesz kevesebb – mindig az orvos/gyógytornász véleményén múljon.

      Válasz
    • Természetesen el ,és szeretettel várunk,de nem a tornán lesz a fókusz elsősorban.

      Válasz
  18. Akik nem fb-függők ès ennek megfelelően ott nem èrik el a kihìvàsokat, azok itt is megtalàljàk az ezzel kapcsolatos infókat?

    Válasz
  19. Az aktív sportos élet ellenére, nem régen tudtam meg, hogy a nyaki gerincsérv
    mellé most már ágyéki gerincsérvvel és boka porckopással is “gazdagodtam”.
    3 hónapos járás képtelenség után áprilisban infúzióval, és 10 napos kórházi
    kezeléssel állítottak talpra.
    Azóta minden nap gyógytornázom, de még mindig nem tudok eleget gyalogolni.
    Köszönöm a lehetőséget, mindenképp részt veszek benne, és hiszem, hogy a
    gyógytorna mellett ez is hozzásegít majd a régi aktív élethez.
    49 évesen még szeretnék sokat kirándulni, és ha lehet ismét sportolni
    (pilates, jóga, bicikli, labdajátékok) is.

    Válasz
  20. Nagyon köszönöm a lehetőséget.
    Pont június elsején utazom egy gyógyfűrdőbe, ahol nem lesz számítógép elérhetőségem.
    A kérdésem, hogy elkezdhetem e egy héttel később?

    Válasz
  21. Hálásan köszönöm és izgalommal várom a lehetőséget! Eddig is Máté odaadó munkájának és szakértelmének köszönhetem, hogy minimálisra tudtam a fájdalmat csökkenteni, nem kellett operálni és temérdek gyógyszernek nevezett vegyszert magamba tölteni.

    Válasz
  22. Én is megpróbálom.Egy kérdésem lenne,akkor a facebookon holnap egész nap elérhető a tréning és a további utasítások,vagy feltétlenül 6 kor kellene mindezt elvégezni?

    Válasz
  23. Szuper, köszönöm a lehetőséget!Holnap reggel várom az első feladatot.
    Nagyszerű, hogy ennyi segítséget kapunk Tőled!Köszönjük!
    Kalina Erika

    Válasz
  24. Köszönöm a lehetőséget. Csatlakozom, ez az utolsó szalmaszálam, a gyógyulásom összes reménye ebben van.

    Válasz
  25. Kedves Máté. Én biztos bele vágok. Még csupán a tábor emlékéért is. Nagyon jó ötlet.

    Válasz
  26. Kedves Máté. Csatlakozom. Nem lesz olyan mint Toscanaban de biztos jó lesz és semmi sem könnyü az életben. Üdv. Erzsike és Anti

    Válasz
    • Kedves Judit!
      A porckorong.hű facebook oldalára kerülnek ki a feladatok,ott,a feladat alá várjuk a pipat.
      üdvözlettel:m.

      Válasz
  27. Csatlakoznék…
    A Facebooktalanok nevében kérem szépen az ígéretedet 🙂
    ” Legyen akkor az, hogy a feladatokat itt a poszt alatt mindig kiírom ide is.
    Deal? ?”

    Ha csak nem látok a szememtől, de itt van valahol, akkor bocs!
    Köszönöm!

    Válasz
    • A facebooktalanok kedvéért bármit,hiszen ők képviselik az érett kisebbséget.itt van pár kommenttel lejjebb.egyelőre telefonról,de hamarosan megoldom,h.jobban latszodjanak a feladatok.

      Válasz
  28. Kedves Máté!

    Ígérted a facebooktalanok számára, hogy itt is látható lesz a program.
    Szívesen csatlakoznék…
    Ha csak én vagyok vaksi, mert itt van valahol, bocsánat!
    Jó gerinceskedést Mindannyiunknak!
    É.

    Válasz
    • Kedves Éva!

      Pár perce egy külön bejegyzésbe bemásoltam a feladatokat, és mostantól ide is kiteszem őket, hogy a fb-mentes különítmény se maradjon ki belőle!

      Üdvözlettel:
      máté

      Válasz
  29. Lenne egy kérdésem az első kihivásal kapcsolatban: gond lenne az ha az „egyenetlen talaj” nem vizszintes? (mert én egy dombra mászok 15 percig, aztán majd lefele rola).
    Köszi szépen!

    Válasz
    • Kedves Oscar!

      Nem feltétlenül. Lehet hegynek fel, völgynek le menni.

      Üdvözlettel:
      m.

      Válasz
  30. Kedves Máté,
    Az első nap kihivása megjelent de ma nem találtam semmit fb oldalon! Hogyan találhatok ra?

    Válasz
    • Kedves Imola!

      Pedig ott van az, csak minden 3. napon kerül ki új feladat.

      Üdvözlettel:
      Máté

      Válasz
  31. Kedves Máté! Nagyon szépen köszönöm a lehetőséget. Épp ma voltam gerinc CT-n, amely alapján az idegsebész megállapította, hogy az ágyéki gerincem kiboltosult, ezáltal fáj a derekam és ez kisugárzik a bal lábamba egészen a nagy lábujjamig. Nagyon sokat görcsöl és néha úgy elgyengül, hogy nem tudok ráállni, illetve nem tudom arrébb tenni. Még nem javasolt műtétet, egyenlőre állandó fizikóterápiát javasolt, ha nem javulna az állapotom, akkor egy röngtgen alatti gerincbe injekciót kapok, s ha ez sem használ, utána jön szóba a műtét. Elmagyarázta, hogy ez milyen nagy műtét lenne. Hát ezt a műtétet, és ha lehetséges a gerincbe injekciót is szeretném elkerülni. Tehát elterveztem, beállok a sorba és végig csinálom a gyakorlatokat. Az első gyakorlat, amit minden nap kell végezni kedvemre való. 🙂 Nyáron szinte naponta kint vagyunk a szőlőben, és ott ezt a gyakorlatot nagyon jól végre tudom hajtani. Mégegyszer köszönet, hogy ilyen lehetőséget kapunk itt az interneten. Üdv. Ircsi

    Válasz
    • Kedves Ircsi!

      Örülünk Neked és sok kitartást hozzá! A műtét elkerülésében sokat tudnak segíteni az autodekompressziós kollégáim is.

      Üdvözlettel:
      m.

      Válasz
  32. Csatlakozni jobb később, mint soha! Szerencsém, hogy a két első “kihívás” alapból részét képezi mindennapjaimnak. ✅✅✅✅✅✅✅ eddig OK, veletek együtt könnyebb lesz? és a párom is velem csinálja?

    Válasz
  33. Nagy lelkesedessel kezdtem bele a 60 napos programba es egyelore nagyon jol megy es erzem hogy nagyon jot tesz.
    Fiatal koromban nagyon szerettem az atletikat, ezert megkerdeznem ha a lassu futas (jogging)elfogadhato az elso feladatnal vagy fontos a gyaloglas.
    Koszonom

    Válasz
    • Kedves András!

      Szuper futás újrakezése! Annyi van, hogy sajnos a járás picit más mintát használ, ezért ez elengedhetetlen, de könnyen össze tudod kötni a kettőt, ha a joggingos részek között gyalogolsz egy kicsit.

      Üdv:
      m.

      Válasz
  34. Kedves Máté!

    Sajnos csak most olvastam ezt a remek kezdeményezést.
    Már tornáztam a videód alapján ( jelenleg jobban vagyok,
    persze így el is hanyagoltam egy kicsit a tornát)
    Szívesen csatlakoznék ,én is fb-talan vagyok és itt sehol nem
    találom a gyakorlatokat.Többször is nekifutottam a keresgélésnek
    de nem találom. Tudnál egy picit segíteni.
    Előre is köszönöm. Etelka

    Válasz

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .