Gravitációs állvány oktatóvideó – tényleg jó?

Végre elkészült a gravitációs állványról szóló oktatóvideónk! 🙂

Ha érdekel a függesztő állvány, mindenképp nézd meg, mert sokat segíthet abban:

 • 1.Kell-e Neked denevérpad egyáltalán?
 • 2.Hogyan tudod a gerincnyújtást még hatékonyabban csinálni?
 • 3.Mire jó a gravitációs pad és mire nem?
 • 4.Jó-e nyaki sérvre?
 • 5. Hogy veszélyes lesz-e számodra a gerincnyújtás használata.

 


Pár dolog, amit a gravitációs állványról ritkán mondanak el:
( ha kevés az időd, akkor a végén a 10 szabályt olvasd csak el)

 

Annak érdekében, hogy a denevérpad működési elvét megértsük, először nézzük át a gerincbetegségek kialakulásának a folyamatát.

Az elmúlt huszonöt évben a porckorong terhelésből származó, úgynevezett degeneratív gerincbetegségek előfordulási aránya a világ összes fejlett országában megsokszorozódott. A gerincsérvek, kopások és meszesedések egyre fiatalabb korban, kultúrától és földrésztől függetlenül egyre gyakrabban jelennek meg, ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy Te is ezt a tájékoztatót olvasod.

Régen gyalog vagy lovon jártunk, fizikai munkát végeztünk, egyenetlen talajon jártunk. A gerincünk ezeknek a természetes terheléseknek az elviselésére hivatott. Ma azonban az időnk nagy részét ülve töltjük. Ülünk az irodában, az autóban, a buszon, a tévé előtt, a reggelinél…Egy átlag ember ma több, mint 11 órát tölt ülve. Ha pedig nem ülünk, akkor magunk előtt, többnyire előre hajolva teszünk valamit. ( pl. mosogatás, fogmosás, stb…)

Üléskor a csigolyáid elülső része folyamatosan közelebb kerül egymáshoz. Ez természetesen egy rövid távú ülésnél – pl. egy mozi, vagy horgászatkor a tóparton- nem jelent problémát, viszont ha hónapokon, éveken át ebben a helyzetben tölti valaki az idejét, akkor a porckorongjai maradandó károsodást szenvednek.

Ülő munka végeztével az elől közeledő csigolyatestek elkezdik hátrafelé nyomi a porckorong annulus fibrosusnak nevezett rostos szövetét, ami az évek alatt kidomborodik hátra, a gerinccsatorna felé: ez a porckorongsérv! Tekintetbe véve, hogy a hétköznapi életünk során mennyi időt töltünk ülve, talán nem csoda, hogy ma már gyakran az igen fiatal korosztályt is érinti ez a probléma.

Te láttad már, hogy

Megújult a Gyógyítsd meg az
ágyéki porckorongsérved oktatócsomag?

Ez A TELJES MEGOLDÁSRENDSZERÜNK ÁGYÉKI (DERÉKTÁJI) PORCKORONGSÉRVESEKNEK

Az ülés másik tipikus jellegzetessége, hogy görnyedés közben a fejünk lényegesen előrébb helyezkedik el, mint a gerinc. Ideális esetben a fej a gerinc tengelyében kellene terhelnie a porckorongokat, így elöl tartva viszont a nagyobb erőkar miatt olyan terhelést jelent a gerincünk számára mintha egy nehéz szatyrot nem magunk mellett lógatva, hanem oldalra magunk mellé kitartva vinnénk haza a Tesco-ból. Óriási túlterhelés. A porckorongjaink úgy viselkednek, mint egy szivacs. Ha nagy rajtuk a terhelés, akkor vizet veszítenek, lelapulnak, latin eredetű szóval degenerálódnak.

Ha csináltatsz egy röntgent, a leleted ezt a folyamatot úgy fogja leírni, hogy degenerált porkcorong, vagy szűkült ízületi rés, ugyanis ha a porckorong vizet veszít, és lelapul, akkor közelebb kerülnek a csigolyák, ami az ízületi felszínek közelebb kerülésével jár. Ez melegágya a kopásoknak, meszesedéseknek, és a kisízület lágy tokjának az irritációjának.  Ha a porckorong lapos, akkor már nem távtartó, közelebb állnak a csigolyáid, akkor a köztük lévő kis fülszerű ízületek elkezdenek összeérni,

Ez akkor okoz tompa, de annál kellemetlenebb fájdalmat, ha sétálsz, de még inkább akkor, ha sokat állsz egy helyben. A két ízületi fülecskét egy lágy – és annál érzékenyebb –  tok irritációja miatt érzed, hogy le kell guggolnod, ülnöd egy hosszabb állás után. Ennek a jelenségnek az oka végső soron a porckorong lelapulása: a tartós ülés miatt – pl. irodai munka- hosszú ideig nagy nyomást kénytelen elviselni, a nagy nyomás miatt vizet veszít, lelapul, a csigolyák összecsúsznak, és ezért irritálják a tokot.

Mindkét problémakör, a gerincsérv és az ízületi tok irritációja, – szegment instabilitás – is
a porckorong fokozott terheléséből származik.

Ezt a fokozott terhelést oldja fel lógás közben a gravitációs állvány, mely egy negatív nyomást gerjeszt a porckorong belsejében, ezzel ellensúlyozva az egész napos rájuk háruló káros erőhatásokat.

Egy svéd orvos S.A. Nachemson megmérte a porckorongok belső nyomását, és arra jutott, hogy a fekvésen kívül az minden(!) testhelyzetben az vizet veszít. Természetes körülmények között nap közben állnánk, járnánk, majd amikor besötétedik visszavonulnánk, és éjszaka „újratöltenénk” a porckorongjainkat.

Mivel ma már kevesebbet alszunk, és a diszkrét terhelést jelentő állás helyett a komoly túlnyomás jelentő ülést választjuk, a gerincünk sokkal hamarabb szenvedi el a degeneratív változásokat, mint ősember elődeinknek. A porckorongjaink degenerációja sajnos a modern civilizációban elkerülhetetlennek tűnik.

A denevérpad ezt a kóros tendenciát ellensúlyozza, és segíthet a porckorong
egészséges állapotához 
való visszatérésben:

• Csökkenti a nyomást teremt a porckorong belsejében…

• Ettől elindul vízbeáramlás, a porckorong magassága megnő…

• Elhúzódnak az ízfelszínek – ettől csökken az ízületi tok irritáció esélye…

• A porckorong belső nyomásának a csökkenése részben  “beszippantja” a sérvesedett porckorong darabot…

Ezen jótékony hatásainál fogva ez az eszköz ideális segítség lehet számodra akkor is ha már van gerincbetegséged, de akkor is, ha csak el akarod kerülni annak kialakulását illetve kiújulását!

Amit az állvány nem tud: 

Sajnos a gravitációs állvány a fenti jó tulajdonságai ellenére sem csodaszer, egyáltalán nem jó minden sérv esetén, és bizonyos gerincproblémák csak speciális korrekciókkal kezelhetők vele, mely szakember figyelmét igényli. De nem ez a fő gond vele, hanem az, hogy a lógás egy passzív út. Amikor valaki elmegy egy csonkovácshoz, ott gyors tempóban rántják szét a két csigolya közti ízülete, ami gyors megkönnyebbülést eredményezhet. Pár nap múlva azonban a szegment visszaáll az eredeti állapotába, hiszen hacsak nem egy akut sérülés miatt alakult ki a kisízület blokkja, akkor sem az izomtónus, sem a tartás változását nem várhatjuk egy ilyen kezeléstől. Ez a gond az állvánnyal is: elmondhatjuk, hogy amit az ember elér lógás közben, azt hamarosan elveszíti akkor, amikor kikerül a készülékből. Igy a használata erős gyógytornával, speciális fitness gyakorlatokkal együtt érdemes végezni.

A gravitációs állvány veszélyei:

 

Abban az esetben, ha az ember egészsége nem kifogástalan, a lógás elkezdése előtt pár dologra eleinte nagyon oda kell figyelni. ( tapasztalatom szerint sokan nagyon lazán veszik a kockázatok kérdését, melyek többségében nem is “gerincesek”.) 

 

Lógáskor nő a nyomás a szemben, így glaukóma vagy bármilyen retinaprobléma esetén, ill. olyan szembetegségeknél, ahol a szemnyomás fokozódása gond lehet – pl. nagyon erős rövidlátás- kizárt dolog a használata. Akinek a belső fülével vannak problémái, ott is muszáj lenne a használat előtt beszélni a kezelőorvossal. 

Fejjel lefelé lógva egy perc magasságban általában csökken a pulzus, de nő a vérnyomás. Ha magas vérnyomása, szívbetegsége van valakinek, akkor szintén egyeztetni érdemes a kezelőorvossal a használat előtt, és semmiképp sem elkezdeni a lógást enélkül.

 

Gerincproblémák esetén a szokásos háton fekvő lógás csigolya ív szakadásnál – spondylolysthesis- veszélyes lehet, nagyobb sérveknél fokozhatja a tüneteket, egyes tok irritációknál a kisízületek állása miatt szintén provokálhatja a tüneteket. Ezek viszont mind elkerülhetők a videóban bemutatott porckorong.hu-s végrehajtással.  

 

A porckorong.hu gravitációs állvány tízparancsolata: 

 1. Az állványt reggel rövidebb, este hosszabb ideig használd.
 2. Ha este lógsz a denevérpaddal, utána rossz helyzetben már ne ülj. Ha van rá mód, a lógás után feküdj le.
 3. Ha valaki ülő munkát végez, akkor célszerű a lógást a munka utánra, és nem a munka előtti időszakra időzíteni.
 4. A lógás időtartamát inkább az határozza meg, hogy a bokád és a fejed/szemed hogyan bírja a fordított testhelyzeteket.
 5. A porckorong.hu gravitációs pad szabálya sérv esetére: inkább kevésszer lógj sokáig. ( pl. 1 x 10perc)
 6. A porckorong.hu gravitációs állvány szabálya degeneráció/vízvesztés esetére: egy perceket lógj sokszor, pár másodperces vízszintben pihenéssel. ( pl. 10×1 perc)
 7. A porckorong.hu biztonsági és hatékonysági szabálya: ha nagy a sérved, vagy erős az izületi érintettség, akkor lógj hason, párnával a hasad alatt. ( lsd. videó fent)
 8. Minél veszélyesebb az eseted ,annál nagyobb legyen a párna ( spondylolisthesis esetén csak hason párnával!!!!)
 9. Sose alkalmazd a gravitációs padot önmagában, mert csak az izmok megfelelő felkészítésével lesz igazán hatékony.
 10. Használat előtt kérd ki a kezelőorvosod tanácsát: zöldhályog, magas vérnyomás, korábbi agyi történések esetén kerüld a használatát.Ha pedig nem akarsz állványt venni, akkor érdemes megnézned az ebookomat, amiben olyan gyakorlatsort találsz, ahol a saját izmaid feltanításával  végzel dekompressziót, így nem csak a fenti jótékony hatásokat éred el, hanem rögtön egy erős aktív stabilitást is kiépítesz, azaz nem csak centralizálod a sérves, és javítod a porckorong víztartalmát, hanem közben az eredményt is tartósítod.

Bene Máté Zoltán írása

47 Shares

“Gravitációs állvány oktatóvideó – tényleg jó?” bejegyzéshez 23 hozzászólás

 1. mivel nekem nem felel meg a fejlógatás.., (magas vérnyomás- az agy vértultengése).. csináltam egy hasonló lógó rudat ami a filmen is van.., de úgy hogy nem teljes testhosszban lógok , hanem kinyőjtott hassal -előre.., és pici karemeléssel felfelé -nyújtom a behajlított és kinyújtott gerincemet.., a hosszú hátizom erősítésére. Ezzel a bicepszeket is és a deltoideuszokat is erősen igénybe veszem -..de a próba után , határozottan jobban érzem gerincem helyzetét.., lényeg hogy nagyon lassan kell visszaereszkedni.(talpra).., utánna pedig lehet ismételni ameddig a vállak kibirják …, kérnék egy választ – hogy ez jó e ?

  • Tisztelt Sándor!

   Ha a leírás alapján jól képzelem el a helyzetet, akkor szerintem jó lehet.

   Üdv:
   m.

 2. A gravitációs állványt tényleg jónak tartom, hiszen az egész napi rossz testtartás ellen dolgozik, a porckorongok nyújtása révén.
  Engem egyébként emlékeztet a vízben akasztásos gyógymódra, ahol különbőző nagyságú súlyokkal próbálják széthúzni a porckorongokat.
  Mi a lényeges különbség a kétféle gyógymód között?

  • Lényegi különbség szerintem nem lehet sok a praktikus különbségeken kívül: a súlyfürdőben kellemesen meleg a víz, ami az izomvédekezést még jobban oldhatja, míg az állványhoz nem kell beutaló és víz. Egyébként a súlyfürdő egy hazai jellegzetesség, és elég empirikusan használták sokáig. Úgy tudom azt, hogy súlyfürdő közben mi történik pontosan és mi mennyit mozdul mihez képest, azt pont a Budapesti Műszaki Egyetem mérnökei vizsgálták először.

 3. Tisztelt Zoltán! Köszönöm a küldeményt, nagyon megörültem neki, sok jó tanácsal szolgált. A gépet már régen megvettem csak nemtudtam hogyan kell használni.Valójában nem én használom hanem a fijam akinek 42-évesen sok problémája van a gerincsérvével. Személyessen engem érdekelne, hogy idősebb korban is szabad használni? Szeretném ha erről is irna. Köszönöm a tanácsait.

 4. Lényegi különbség szerintem nem lehet sok a praktikus különbségeken kívül: a súlyfürdőben kellemesen meleg a víz, ami az izomvédekezést még jobban oldhatja, míg az állványhoz nem kell beutaló és víz. Egyébként a súlyfürdő egy hazai jellegzetesség, és elég empirikusan használták sokáig. Úgy tudom azt, hogy súlyfürdő közben mi történik pontosan és mi mennyit mozdul mihez képest, azt pont a Budapesti Műszaki Egyetem mérnökei végezték el.

 5. Kedves Dudás János!

  Köszönöm! Annyira fontos a kérdése, hogy a választ bemásolom a cikkbe is!

  Alapvetően nem korfüggő a lógás használata, de negyven felett pár dologra eleinte nagyon oda kell figyelni. ( tapasztalatom szerint sokan nagyon lazán veszik a kockázatok kérdését, melyek többségében nem gerincesek)

  Lógáskor nő a nyomás a szemben, így glaukóma vagy bármilyen retinaprobléma esetén, ill. olyan szembetegségeknél, ahol a szemnyomás fokozódása gond lehet – pl. nagyon erős rövidlátás- kizárt dolog a használata. Akinek a belső fülével vannak problémái, ott is muszáj lenne a használat előtt beszélni a kezelőorvossal.
  Fejjel lefelé lógva egy perc magasságban általában csökken a pulzus, de nő a vérnyomás. Ha magas vérnyomása, szívbetegsége van valakinek, akkor szintén egyeztetni érdemes a kezelőorvossal a használat előtt, és semmiképp sem elkezdeni a lógást enélkül.

  Gerincproblémák esetén a szokásos háton fekvő lógás csigolya ív szakadásnál – spondylolysthesis- veszélyes lehet, nagyobb sérveknél fokozhatja a tüneteket, egyes tok irritációknál a kisízületek állása miatt szintén provokálhatja a tüneteket. Ezek viszont mind elkerülhetők a videóban bemutatott porckorong.hu-s végrehajtással.

  Üdvözlettel:
  máté

 6. Nagyon , nagy érdeklődéssél olvasom a cikkeit.Sok jó tanácsot kaptam már öntől.Használom az ékpárnát, a hengerpárnát .A lányom is járt önnél,és igen elégedett.Nekem egy kérésem lenne szeretnék a nyomtatott könyv birtokába jutni, megvásárolni.A férjemnek is gerincsérve van, már 40 éve eddig jól kezelte , mostanában már egyre több problémája van, Az internetet nem használja, de a könyvet szivesen forgatja, ezért szeretnék a köny nyotatott formájához jutni.Köszönettel Mester Ödönné

  • Tisztelt Mester Ödönné! Köszönöm szépen a visszajelzést, és üdvözlöm a lányát! Sajnos egyelőre nem tudok jó hírrel szolgálni: a könyv nyomtatott formában csak tavaly karácsonykor volt elérhető, de már minden példány elfogyott. Elég kellemetlen helyzet ez. Hamarosan lesznek videón elérhető anyagaink, esetleg azokat tudom majd ajánlani a férjének. Tisztelettel: máté

 7. Kedves Máté!

  Beszereztem én is egy gravitációs állványt, sajnos sok gondom van a derekammal és a lábammal a gerincsérvem miatt! Eddig csak háton fekve próbáltam, de miután megnéztem a kis videót, kipróbáltam hason is, csak az volt a baj hogy nagyon feszült a derekam, miután leszálltam róla (kb. 3perc) nem tudtam kiegyenesedni, derékszögbe hajolva kellett bejönnöm, majd tornáztam kicsit, nyújtottam ezután tudtam felegyenesedni, de szörnyű volt, eddig háton lógva nem tapasztaltam ilyet! Ez mitől lehetett?
  Üdvözlettel: Rebi

  • Kedves Rebi!
   Ha lógás közben feszül a derekad, akkor biztosan nem stimmel valami. Ilyenkor legtöbbször az a gond, hogy a kisízületek állása miatt feszülni kezd az ízület tokja. Te lehet pont a kivétel leszel, aki erősíti a szabályt, és a háton fekvő lógás a megfelelőbb. Ha mégis próbálkoznál a hason lógással, akkor nagyobb/több párnát érdemes használni. Igy változik a kisízületek által bezárt szög, ami valószínűleg megoldja a kérdést. Ami fontos: ha már lógás közben feszü a derekadl, akkor biztos nem jó a helyzet, ilyenkor mielőbb ki kell jönni, és változtatni a csípő szögén egy más méretű párnával.
   Üdvözlettel: máté

 8. Kedves Máté!
  Nagyon tetszett az ismertető, de már nagyon várom az állvány-hatásról szóló cikket is, ami bemutatja hogyan lehet gerincnyújtó pad nélkül is elérni a kívánt hatást. Mikor várhatjuk az erről szóló cikket és/vagy videó anyagot?
  Üdvözlettel: Gabriella

  • Kedves Gabriella!

   Köszönöm! Elnézést, pár napot késik az anyag, mert elég rossz képeket sikerült csinálni.
   Még pár nap, és érkezik!

   Üdv:
   máté

 9. Kedves Máté! A vápás megoldás hogy néz ki, és hol kapható? A neten csak a racsnis, hengeres megoldással látok fotókat. A vápásnál térd környéken történik a rögzítés? 

  • Kedves Mismis!

   Neeem! Sajnos ott is a boka van megfogatva. Ilyen a Robust pl, ellentétben a Kettler megoldásával.

   Üdv:
   m.

 10. "2. Állvány-hatás ingyen:
  Hétvégére fent lesz a blogon az is, hogy hogyan lehet otthon, egy családtag segítségével elérni az állvány hatását, vagy akár többet is! Ha érdekel, nézz majd fel oda is. "
   
  Ez mikor kerül fel? érdekelne!
  Köszi

  • Kedves Peti!

   Elnézést kérek, a dolog kicsit késik, mert a fotó bénán adta vissza azt, hogy mit kellene csinálni.
   Ehhez viszont kell egy modell, és valaki, aki fotóz. De hamarosan – pár nap múlva- jön az anyag!

   ÜDvözlettel:
   máté

 11. Kedves Máté !
  Nyaki gerincsérv esetén milyen nyújtást lehet alkalmazni ? 
  Ildikó

  • Kedves Ildikó!

   Léteznek nyaknyújtó kütyük, de azokkal több okból sem vagyok kibékülve.
   Szerintem itt a saját erővel történő, azaz a tornával, saját erővel végzett huzatásos gyakorlatok a leghatékonyabbak.

   Üdvözlettel:
   máté

 12. Köszi a választ. Megnéztem a Robustot, és azt írják, hogy a dőlésszöget nem lehet állítani. A többi márkánál is kézi erővel törénik a megfelelő dőlésszögben való rögzítés?

 13. Tisztelt B. Zoltán!
  Én is kipróbáltam a grav. állványt, de nem mertem folytatni,mert magas a vérnyomásom és fejembe szállt a vér nagyon.
  az ajtótok közé egy rudat szereltem fel amin lógaszkodni tudok, úgy érzem jó, de, hogy árthatok-e vele azt nem tudom.
  sajnos szociális járadékon vagyok , különben szívesen vásárolnék
  a tanácsoknak örülök, köszönöm szépen , mert a hivatalos egészségügyben nem kapok
  Üdvözlettel : József

  • Tisztelt Kaszdorf József!

   Köszönöm szépen a visszajelzést!
   Szerintem jó a lógaszkodás, és ártani sem tud!
   A gravitációs állvány megvásárlása egyáltalán nem szükséges, napokon belül fent lesz, hogy hogyan lehet ingyen egy családtaggal elérni ugyanazt a hatást.

   Üdvözlettel:
   máté

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.