Sajtó

Üdvözöllek a Porckorong.hu Sajtószobájában!


Itt megtalálod a korábbi híreinket és sajtóanyagaink egy részét. Amennyiben média kérdésben további információra lenne szükséged, vagy fel szeretnéd venni velünk a kapcsolatot, az alábbi elérhetőségen örömmel válaszolunk minden kérdésedre!

Fontos:  gerinccel kapcsolatos tanácsadás/válaszadás ezen emailcímen nem működik - ha ilyen kérdésed van, akkor a kollégák menüpontban érdemes megkeresni a hozzád legközelebb eső kollégánkat, ilyen ügyben őket tudod keresni.   


Email: porckorong.pr@gmail.com


Korábbi sajtómegjelenéseink

A fizioterapeuta elárulta, milyen módon lehet tartós megoldást találni a gerincsérvre

Fem3

Saját magunkat csapjuk be sokszor, amikor fájdalomról van szó

fem3cafe-derekfajas-bene-mate

Rádióműsor Az NMPT-ről és az ADT-ről 

Székesfehérvár, Ligeti Cintia ( ADT) Sándor Tünde ( NMPT) 

Amit a lumbágóról tudni kell...

Fem 3 reggeli 

Elkerülhető a gerincműtét?  

Fanny magazin 

Rosszul éltek? Gerincsérv lehet belőle!

A túlterheltség, az alváshiány és a krónikus stressz komoly gerincpanaszokat okozhat. A pszichés feszültség jelentős hatással van a mozgásrendszerre és az izmok tónusára; ha valaki nem képes kezelni egy tartósan fennálló élethelyzetet – például egy rossz párkapcsolatot – akkor a testben kialakított biomechanikai változások jelentős tényezők lehetnek a különböző mozgásszervi fájdalmak, idővel degenerációk kialakulásában – állítja Bene Máté gerincspecialista, fizioterapeuta.


Ha egy lelki trauma tartósan fennáll, a test egy evolúciós minta szerint reagál: a nyak és a vállizmok megfeszülnek, a medence előre helyeződik, a gerinc egészségét nyújtó élettani görbületek elsimulnak. A fejlődésünk során különböző élethelyzetekben (például menekülés vagy harc során) ezt a reakciót folyamatosan kioltottuk, azonban a modern környezet erre már ritkábban ad lehetőséget. Sokszor a feszültségeink forrása tartósan jelen van az életünkben – iskola, főnök, diszfunkcionális kapcsolat, stb. – így az izmok fokozott tónusa, valamint a gerinc helytelen tartása állandósul, ami később konkrét forrásai lehetnek mozgásszervi tüneteinknek.

Gerincsérv rossz kapcsolatból?

Színes Ász

Párkapcsolati és munkahelyi problémák a gerincsérv hátterében?

A túlterheltség, az alváshiány és a krónikus stressz komoly gerincpanaszokat okozhat. A pszichés feszültség jelentős hatással van a mozgásrendszerre és az izmok tónusára; ha valaki nem képes kezelni egy tartósan fennálló élethelyzetet – például egy rossz párkapcsolatot – akkor a testben kialakított biomechanikai változások jelentős tényezők lehetnek a különböző mozgásszervi fájdalmak, idővel degenerációk kialakulásában – állítja Bene Máté gerincspecialista fizioterapeuta.

Ha egy lelki trauma tartósan fennáll, a test egy evolúciós minta szerint reagál: a nyak és a vállizmok megfeszülnek, a medence előre helyeződik, a gerinc egészségét biztosító élettani görbületek elsimulnak. A fejlődésünk során különböző élethelyzetekben (például menekülés vagy harc során) ezt a reakciót folyamatosan kioltottuk, azonban a modern környezet erre már ritkábban ad lehetőséget. Sokszor a feszültségeink forrása tartósan jelen van az életünkben – iskola, főnök, diszfunkcionális kapcsolat, stb. - így az izmok fokozott tónusa, valamint a gerinc helytelen tartása állandósul, ami később konkrét forrásai lehetnek mozgásszervi tüneteinknek.

„Nem csak az olyan egyszerű tényezők csökkentik jelentősen a krónikus stresszt, ezzel együtt pedig a tüneteket, mint például az alvás vagy a sportolás, de a pszichés faktorok szerepe is óriási a gyógyulásban. Fontos a megfelelő „megküzdési stratégia", azaz a stressz-feldolgozás képességének kialakítása. Ilyenkor nem csak tüzet oltunk, hanem megoldjuk a probléma okát is" – tette hozzá Bene Máté gerincspecialista fizioterapeuta.

A gerinc szempontjából elhanyagolható, hogy egy pszichés feszültséget okozó tényező, vagy egy helytelenül beállított munkahelyi szék terheli túl a gerincet, a rendszer helyreállítását mindenképp fizikai gyakorlatokkal célszerű kezdeni. A gerincspecialista szakértő kiemelte, hogy megoldást jelenthet az autodekompressziós terápia, ahol a terapeuták minden korrekciós mozdulat okáról és értelméről pontosan, érthetően tájékoztatják a betegeket, amely már önmagában nagyban javítja a terápia hatékonyságát.

patikamagazin.hu

Öngyógyítás a netről: többet árt, mint használ

Bene Máté - Napi Ász - öngyógyítás a netről

Színes Ász

Komoly veszélyei vannak a netes öngyógyításnak

Az interneten, azon belül is a betegfórumokon terjedő történetek, az öndiagnosztizálás, majd az öngyógyítás sokszor súlyos veszélyeket rejthetnek magukban - hívja fel a figyelmet Bene Máté gerincspecialista fizioterapeuta.


Az internetes fórumokon gyakran előforduló rutinosabb betegek, valamint jó szándékú segítők a legtöbb esetben teljes meggyőződéssel és határozottsággal "diagnosztizálnak", aminek sokszor felesleges ijesztgetés és pánikkeltés az eredménye. Különösen igaz ez az olyan szakterületekre, amelyek a fejlődésük miatt folyamatos újratanulást igényelnek, és amelyeknél viszonylag ritka a mindenkire igaz, egyértelműen meghatározható kórkép. Ilyen többek között a gerincterápia és az egyre gyakrabban előforduló gerincsérv is, hiszen nincs két egyforma eset, nincs két egyforma tünetegyüttes, és ebből kifolyólag két egyforma megoldás sem.


"Meglepő mértékű kárt tud okozni, ha döntően pánikoló, vagy akár jó szándékú, de alapvetően csak saját tapasztalatai alapján tanácsokat adó emberek szűrt véleményeit, riogatásait olvassa a beteg. Egyre közismertebb és elfogadottabb a téma népszerű kutatója, Prof. P.O. Sullivan állítása, amely szerint a gerincbetegségek mielőbbi gyógyulásához az egyik legfontosabb a gyógyulásba vetett bizalom. Pont ezt akadályozzák meg a fórumokon olvasott negatív kommentek" - mondta Bene Máté gerincspecialista fizioterapeuta.


A civilizációs gerincproblémák kérdésében ugyanazt a tünetet számos különféle probléma okozhatja, amire egyáltalán nem biztos, hogy a szomszéd bevált tippjei jelentik a megoldást. A szubjektív tapasztalat felszínessége sok esetben sokkal nagyobb bajt szül, mint az a probléma, amelyre eredetileg a megoldást keresi a beteg. A szakértő hozzátette, hogy minden esetben ajánlott a szakemberek felkeresése és az online oldalakon olvasott információk, jó tanácsok szkeptikus kezelése.

hazipatika.com

Öngyógyítás a netről – többet árt, mint használ?

Ajánlatos szakembereket felkeresni, és az online-on olvasott információkat, jó tanácsokat szkeptikusan kezelni.


Az Interneten, azon belül is a betegfórumokon terjedő történetek, az öndiagnosztizálás, majd az öngyógyítás sokszor súlyos veszélyeket rejthetnek magukban – hívja fel a figyelmet Bene Máté gerincspecialista fizioterapeuta. Különösen igaz ez azokra a területekre, amelyek összetettségük miatt sok esetben még a több évtizede a témával foglalkozó szakembereknek is kihívást jelentenek.


Az internetes fórumokon gyakran előforduló rutinosabb betegek, valamint jó szándékú segítők a legtöbb esetben teljes meggyőződéssel és határozottsággal „diagnosztizálnak”, amelynek sokszor felesleges ijesztgetés és pánikkeltés az eredménye.


Különösen igaz ez az olyan szakterületekre, amelyek a fejlődésük miatt folyamatos újratanulást igényelnek, s amelyeknél viszonylag ritka a mindenkire igaz, egyértelműen meghatározható kórkép. Ilyen többek között a gerincterápia és az egyre gyakrabban előforduló gerincsérv is, hiszen nincs két egyforma eset, nincs két egyforma tünetegyüttes és ebből kifolyólag két egyforma megoldás sem.


„Meglepő mértékű kárt tud okozni, ha döntően pánikoló, vagy akár jó szándékú, de alapvetően csak saját tapasztalatai alapján tanácsokat adó emberek szűrt véleményeit, riogatásait olvassa a beteg. Egyre közismertebb és elfogadottabb a téma népszerű kutatója, prof. P.O. Sullivan állítása, amely szerint a gerincbetegségek mielőbbi gyógyulásához az egyik legfontosabb a gyógyulásba vetett bizalom. Pont ezt akadályozzák meg a fórumokon olvasott negatív kommentek” – mondta Bene Máté gerincspecialista fizioterapeuta.
A civilizációs gerincproblémák kérdésében ugyanazt a tünetet számos különféle probléma okozhatja, amire egyáltalán nem biztos, hogy a szomszéd bevált tippjei jelentik a megoldást. A szubjektív tapasztalat felszínessége sok esetben sokkal nagyobb bajt szül, mint az a probléma, amelyre eredetileg a megoldást keresi a beteg.
A szakértő hozzátette, hogy minden esetben ajánlott a szakemberek felkeresése és az online oldalakon olvasott információk, jó tanácsok szkeptikus kezelése.

weborvos.hu

Elkerülhető a gerincműtét?

Fanny magazin

A fizioterapeuta elárulta, milyen módon lehet tartós megoldást találni a gerincsérvre

Fem3

Nem jól használjuk a gerincünket!

DIGI Sport

Nyaki porckorongsérv kezelése

Fem3

Lumbágó és a stressz

Fem3 Café - Lumbágó - Bene Mátá