Gyógyítsd meg a porckorongsérved - INGYEN!
Iratkozz fel Bene Máté Zoltán "Gyógyítsd meg a porckorongsérved" c. ingyenes e-mail tanfolyamára, melyben megosztjuk Veled azokat az ismereteket, amiket egy sérves embernek mindenképp tudnia kell, ha a valódi gyógyulás útjára akar lépni!

A leckékben található ismereteket azonnal használhatod

● gerinced állapotának javítására,

● fájdalmaid csökkentésére,

● az állapotod rosszabbodásának megelőzésére.

A leckék segítségükkel hatékonyabbá teheted a kezeléseket, melyeken épp részt veszel, és választ kaphatsz a porckorongsérvvel kapcsolatos összes kérdésedre!

Feliratkozás a hírlevélre:


Név:*
E-mail:*


Mitől alakul ki a porckorongsérv?
 Tudod már pontosan mitől alakult ki a porckorongsérved? Ha még nem, akkor sajnos szinte esélytelen hogy ki tudsz gyógyulni belőle!

Bene Máté Zoltán cikke.

Sajnos a legtöbb porckorongsérves embertől miután felírták a szokásos fájdalomcsillapítókat és kezeléseket elköszönnek, de nem világosítják fel Őket arról, hogy mi okozta a sérvüket, ezáltal a fájdalmaikat. Igy a beteg miután a kezelésről hazament, pontosan ugyanazt az életet éli tovább, ami a sérvét kitermelte, ily módon nyilvánvaló, hogy nem jöhet létre oki szintű, és teljes gyógyulás.

Ebből a cikkből megtudhatod, mi okozza a porckorongsérvet, a következőkből pedig, hogy mi az a pár fontos tudnivaló, amit mindenképp szem előtt kell tartanod, hogy elindulhass a fájdalommentességhez vezető úton.


Mindenek előtt nézzük át dióhéjban, hogyan működik egy egészséges gerinc:


Ha oldalról nézel egy egészséges gerinccel rendelkező álló emberre, láthatod, hogy a gerince három görbületet alkot: A derék kicsit homorú ( ezt ágyéki lordózisnak nevezzük) a hát kicsit púpos, a nyaki szakasz pedig szintén kicsit homorú.(nyaki lordózis) Ezek az egészséges görbületek biztosítják a gerinc alkotóelemeinek, többek közt a porckorongoknak az egészséges (fiziológiás) terhelését.(ide még kell egy kép a gerinc oldalirányú görbületeiről)
Most menjünk be két csigolya közé:
Két egymás felett lévő csigolya teste között helyezkedik el a lágy felépítésű porckorong (discus), mögöttük található a gerinccsatorna (canalis spinalis) amiben a gerincvelő fut, oldalt egy lyukon, a gerinccsatornán (canais intervertebralis) lépnek ki a gerincvelőből leágazó ideggyökök, amiből a lábakhoz vezető idegek kötegei lépnek ki.

A porckorongsérv:

A porckorongsérv az az állapot, amikor a porckorong hátsó része kiboltosul a gerinccsatorna felé.

Ha megfigyeled a lordózis (természetes homorulat) állapotában lévő gerincet, láthatod, hogy az egymás felett álló két csigolyának a hátsó része kicsit közelebb áll egymáshoz, mint az elülső, így a porckorongok szinte be vannak zárva a csigolyák közé.


Ebben a helyzetben a sérvesedés esélye a nullával egyenlő. Ebben a felállásban nem hatnak olyan erők a porckorongra, melyek azt a gerinccsatorna felé tolnák. Egy álló, járó ember dereka homorú, (lordotikus állapotában van) így a derékban lévő (továbbiakban ágyéki) porckorongjai védett helyzetben vannak, nem hatnak rájuk sérveset okozó erők. Ha az ember egész nap egyenetlen talajon járna, jönne-menne, tenne-venne, valószínűleg nem lenne túl sok baja a porckorongjaival, ahogy a régmúltban sem tudunk ennek a betegségnek a gyakori előfordulásáról.Mitől alakul ki ma mégis olyan sok embernél a porckorongok sérvesedése?Manapság a legtöbbünk ülő munkát végez, ami a napunknak legalább nyolc óráját kitölti. Ha épp nem dolgozunk, akkor iskolában ülünk, autót vezetünk, ülünk a metrón, internetezünk, tévét nézünk, vagy bármi mást csinálunk. Csak egy közös pontja van ezen tevékenségeknek: mindet ülve tesszük… Aki mégsem ülő munkát végez, az pedig előre hajolva tevékenykedik.Üléskor, vagy előre hajláskor az ágyéki lordózis, ami a porckorongokat védi, egy ellentétes görbületbe fordul át, a csigolyatesteknek pedig az elülső része kezd közeledni egymáshoz. Ez a tendencia elkezdi a porckorongokat hátrafelé, a gerinccsatorna felé tolni.

A porckorong felépítését tekintve két részből áll: egy külső rostos rétegből ( annulus fibrosus) és egy belső, szinte teljesen víztartalmú magból (nucleus pulposus). Ez a vízszerű mag előredőléskor folyamatosan hátrafelé, a gerinccsatorna felé feszíti a rostos réteget, aminek az egy jó ideig, akár évekig, évtizedekig ellenáll. Majd a lágy szövet egyszer csak engedni kezd, majd elkezd kidomborodni a gerinccsatorna felé. Mivel a porckorong érzőideg ellátottsága gyér, a tünetek csak akkor kezdenek jelentkezni, amikor a kidomborodó porckorong rész valamit érinteni kezd.

Ha most épp a számítógéped előtt ülve olvasod ezt a cikket, akkor tudnod kell, hogy a csigolyáid elülső része közelebb van egymáshoz, mint a hátsó, ez a felállás pedig épp a gerinccsatornád felé nyomja az ágyéki porckorongjaidat. Ha éveken át ebben a helyzetben fogod olvasni a porcorong.hu -t, és a Gerincszervíz blogját, akkor szinte biztosan porckorong problémákra számíthatsz.Mit érdemes megjegyezni ebből a cikkből:A porckorongsérv egy mechanikai, vagy statikai eredetű betegség. A sérvet a csigolyák elülső részének közeledésekor fennálló tartós statikus erőhatás okozza, aminek leggyakoribb oka manapság az ülés. A rendszer normális körülmények, normális használat esetén kiegyenlítené magát, tehát ha lehajolsz bekötni a cipőd, az sok gondot nem fog okozni egy egészséges porckorongnak, azonban egy évekig korrigálatlan székben dolgozó ember igen jó eséllyel számíthat a sérve jelentkezésére.

Egy ülő munkát végző porckorongsérves ember pedig korrigálatlan székben dolgozva jó eséllyel számíthat arra, hogy a betegsége -bármilyen kezelés kap is- nem múlik el nyomtalanul (hiszen a kiváltó fizikai ok, a porckorongot hátratoló erő jelen maradt)

Sok ülő munkát végző ember érzi, hogy az ülés nem tesz jót a háta számára, sokan közülük kompenzálásként sportolni kezdenek. A konditeremben guggolás, teljes testtel végzett felülések, biciklizés közben azonban szintén olyan helyzetbe hozza a gerincét, ahol a csigolyatestek elülső része közeledik egymáshoz, ergo a folyamat tovább gyűrűzik.


Mi a megoldás?


Olvasd el a többi cikket is!


Többet akarok megtudni arról, mit érdemes kezdenem a porckorongsérvemmel! Feliratkozom a gyógyítsd meg a porckorongsérved ingyenes emailprogramjára! (link)


Lehet, hogy ha egy hónapja olvassa el ezt a könyvet, akkor már jobban lenne?

Már elérhető Bene Máté Zoltán könyve, melyből megtudhatja, miért nem gyógyulnak a sérvek, és mit kell másképp tennie, hogy elnidulhasson a gyógyulás útján!

Kattintson IDE a bővebb információért!

Ha Ön is úgy látja, hogy végül minden porckorongsérves ember a műtőasztalon köt ki, akkor lehet, hogy még nem hallott rólunk:Gerincszervíz


(A képre kattintva bővebb infót kaphat arról, hogy mit csinálunk másképp a Gerincszervízben.)A Gerincszervíz új kiegészítő szolgáltatása: terápiás masszázs kizárólag porckorongsérveseknek!