Rólunk

Miben ad Önnek mást a porckorong.hu?

 

Amikor egyetemista voltam, egy sportbaleset ért, aminek következtében igen súlyos porckorongsérvem alakult ki. A fejemet alig tudtam mozdítani, a tricepszem mérete a felére zsugorodott, és már a karom felemelése is nehezemre esett. Ekkor negyedéves fizitoeraputa voltam, és az orvosok azt mondták, hogy ezt a problémát jó eséllyel csak műtét fogja megoldani…

Számomra elfogadhatatlan volt, hogy már a diplomám kézhez vétele előtt megműtsék a gerincem!

Nem nyugodtam bele, és mivel már ismertem az orvosi terminológiát és az összes – oki szinten gyakorlatilag eredménytelen – fizioterápiás módszert, inkább beültem az akkor Szentkirályi utcai orvosi könyvtárba, és elhatároztam, hogy inkább megoldom egyedül ezt a problémát, és megtalálom rá a megoldást. Három hét múlva megszűnt a tüneteim 90%-a, gyakorlatilag szabadon tudtam mozgatni a gerincemet. Négy hónappal később már jógázni jártam, egy év múlva pedig jógaoktató lettem.

Később a SOTE Fizioterápia Tanszékének elvégzése után létrehoztam egy olyan módszert, mely a porckorongsérves emberek céltudatos, a sérv VALÓDI OKAINAK gyógyítására szolgál.

Az elmúlt évtizedben több, mint ezer súlyos gerincsérves embernek segítettem meggyógyulni, akik újra és újra egy nagyon tipikus történetet meséltek el. A kezdő derékfájós panaszait első körben “lumbágóvá degradálják”, így a beteg reumatológushoz már a felerősödött tünetekkel jut el. Ott első lépésben a legtöbbször a “mérsékelten hatékony” fizioterápia utalják, majd a tüneti szintű fájdalomcsillapítókat kapja. A porckorongsérves ember hiába tesz meg mindent, egyre rosszabb állapotba kerül, végül az idegsebész műtétet javasol… Általában ezen a ponton szoktunk találkozni. Sajnos ma ez a gerincsérves emberek tipikus útja, pedig ha valaki a “futószalagkezelések” helyett időben elmondaná Nekik mit is kell tenniük, mire kell figyelniük akkor nem lenne olyan nehéz megoldani ezt a betegséget…Sajnos erre azonban az eü. ellátórendszer súlyos túlterheltsége miatt nincs mód.
Eltökélt célom, hogy mindenkivel megosszam azokat a ritkán összeszegett, és emberi nyelven elmondott tudnivalókat, melyek nélkül véleményem szerint nem lehet tartós sikert elérni porckorongsérv esetén. Szeretném, hogy itt a porckorong.hu -n mindenki egy olyan tudás birtokába tudjon jutni, amivel már ma el tud indulni a gerincsérv megoldásának útján!

Érdemes feliratkozni az ingyenes emailtanfolyamra, megnézni a tematikus videókat a blogon, és végigolvasni a tudástár cikkeit.

Iratkozzon fel most itt balra az ingyenes tanfolyamunkra, melyből már több, mint tízezer porckorongsérves társa tanulta meg, mit érdemes tennie és elkerülnie, hogy a  porckorongsérve gyógyulásnak indulhasson!

További információkat a tudástár menüpontra kattintva olvashat.
Bene Máté Zoltán
vezető fizioterapeuta

Egy régi rádióinterjúm:

A porckorong.hu az első olyan weboldal, mely az elektronikus Gyógyítsd meg a porckorongsérved programon keresztül megosztja azokat a gyógyuláshoz nélkülözhetetlen tudnivalókat a gerincsérves emberekkel, melyekhez máshol ilyen érthető és praktikus formában eddig nem férhettek hozzá.

Tapasztalataink szerint egy gerincsérves ember nagyon sok téves, vagy részinformációval rendelkezik betegségével kapcsolatban, viszont a gyógyulás szempontjából igazán fontos információkat legritkább esetben jutnak hozzá. Ez sajnos később sok komoly gondnak a forrása lehet.

A helyes ergonómia kialakítása, és egy oki szintű terápiás forma választása nélkül véleményünk szerint szinte esélytelen a porckorongsérv tartós javulását elérni, ezért oldalunkkal és a bloggal elkötelezett célunk mindenkivel megosztani azokat a tudnivalókat, melyek birtokában kis odafigyeléssel meg tudja előzni a porckorongsérv kialakulását/kiújulását.

Ha az oldalon olvasható információkkal akár csak egyetlen hátfájós ember el tudja kerülni a sérve kialakulását, akár csak egy műtött ember el tudja kerülni a kiújulást, meg tudja gyorsítani az ergonómiai szabályaink segítségével a gyógyulását, akkor már nem dolgoztunk hiába.

Ha még nem iratkoztál fel az ingyenes Gyógyítsd meg a porckorongsérved programra, gyorsan pótold itt balra!

Bene Máté Zoltán:

 

Máté porckorongsérv specialista fizioterapeuta, gerinc témájú továbbképzések állandó előadója. Pragmatikus gerinckezelési módszere megdöbbentő hatékonysággal szokta megoldani a porckorong-sérves, szegmentinstabil, és kisízületi szindrómás emberek fájdalmát.

Egykori súlyos porckorongsérves betegként Máté célja, hogy a legtöbb ember hozzájusson ahhoz a pár fontos, de nem eléggé hangoztatott információhoz, melyek segítségével a porckorongsérv kialakulása/kiújulása megelőzhető, terápiája felgyorsítható.

Máté küldetése megszüntetni a porckorongsérv konzervatív terápiájában uralkodó hiányosságokat, és eljuttatni a porckorongsérves emberekhez azt a tudást, mellyel meggyógyíthatják magukat.

Ennek az elkötelezett célnak a jelenlegi státusza:

▪ Több száz olyan gyógyult porckorongsérves ember, aki sok mindent kipróbált már, de végül a Gerincszervizben találta meg a megoldást.

▪ Preventív szemlélettel továbbképzett fitness instruktorok, jogaoktatók sora,

▪ Egy jelenleg is gőzerővel kezelő mozgásszervi rendelő, mely a Bene-féle dekompressziós önterápiára tanítja a sérves embereket,

▪ Több, mint húszezer email tanfolyam feliratkozó, akik már tudják mit kell elkerülni, és tenni. ( Te feliratkoztál már? Ha nem, gyorsan pótolhatod itt balra!

 • Több, mint Egymillióhétszázezer néző a porckorongos youtube csatornán. ( megnézted már a videóinkat? Ha nem, akkor menj a blogra!)

▪ Elkészült a “Gyógyítsd meg a porckorongsérved!” c.könyv és tananyag, mely minden infót megmutat, ami egy sérves ember számára a gyógyulás szempontjából érdekes lehet.

A Gerincszerviz:

Büszke vagyok rá, hogy egy olyan mozgásszervi rendelő vagyunk, ahol a cél a hozzánk forduló leggyorsabb, leghatékonyabb meggyógyítása. A Porckorong.hu rendelőjének, a Gerincszerviznek a feladata, hogy OKI szintű terápiát, ezzel enyhülést biztosítson minden porckorongsérves ember számára. A „gyógyítsunk a probléma gyökerénél” elv alapján minden hozzá fordulónak segítünk abban, hogy:

 

▪ Meggyógyítsa a sérvét és meg tudja előzni az újabb sérvek kialakulását a testén belül kialakult statika okok kiiktatásával.

▪ Javítani tudja jelen sérve állapotát.

▪ Mindent megtudjon, amit tudnia kell arról, hogyan ne ártson a sérvének, ill. megtanulja azt a korrekciós mozgásprogramot, mellyel saját magán tud segíteni.

A Gerincszervizben az elmúlt három évben logikus szabályaink segítségével rengeteg porckorongsérves embert „szedtünk le a műtőasztalról”. A legnagyobb örömöt máig a pácienseink látványos javulása okozza számunkra.

A közös munka menetrendszerűen elérkező pillanata, amikor a rengeteg „futószalag porckorongsérv” kezelés után a pácienseink izgatottan kérdezik: „Máshol miért nem mondták el ezt nekem?”

(A “Gyógyítsd meg a porckorongsérved” c. könyvben ugyanezeket az információkat szeretném átadni mindenkinek.)  Bővebben a Gerincszerviz kezelési módszeréről : …itt…

 

 

 

 

 

« vissza a blog főoldaláraKedves Olvasó!

A porckorongos blogon a kommentelés szabályai megváltoztak!
A blogon úgynevezett kérdezős napok lesznek. Az új rendszer lényege, hogy előre meghirdetett időpontokban a megfelelő téma alatt teheted fel a porckorongos kérdéseidet. A kérdezős napok bevezetésének az oka, hogy rengeteg hasonló témájú kérdést kaptam, amelyekre egyesével válaszoltam, így a várakozási idő nagyon megnyúlt. Ezt az időt szeretném lecsökkenteni, hogy ha valami foglalkoztat, ne kelljen várnotok a válaszra. És mivel sok esteben ugyanazt kérdeztétek, a köztes időszakokban is sok információt gyűjthetsz abból is, is elolvasod a többiek által korábban feltett kérdéseket válaszolok. A nem szakmai jellegű témák "kávéház" jelleggel természetesen továbbra is nyitva lesznek, ahol szabadon folyhat az eszmecsere...
Élj a lehetőséggel bátran, az ingyenes email tanfolyam korábbi résztvevőinek jó előre szólok a porckorong-kérdezős napok időpontjairól.


149 hozzászólás “Rólunk” bejegyzésre

 1. Bodnár Rebeka szerint:

  Kedves Máté!

  Csinálom rendszeresen a gyógytornát, nagyobb fájdalmam nincs, csak kezdek félni, mert az eddigi jobb lábam fájdalma (bal oldali sérv) megvan, és kb 3 napja arra ébredtem, hogy villámcsapás szerű éles fájdalom volt a bal lábfejembe, ahogy elmúlik 10mp körüli, ott marad egy kellemetlen érzés, és azóta már előjött vagy 3-szor! Jelenleg kicsi vándorló zsibbadás szerű érzés is jött a lábszáram elülső részén! Mitől lehet ez, mióta van sérvem (bár ilyen hosszan nem tornáztam, mindig félbehagytam, de ha most hagyom félbe mindig megfájdul, rosszabb lesz) sose volt ilyenfajta kellemetlen érzés a bal lábamba! Valamint állandó izomlázszerű, húzó kellemetlen érzés van a derekamba! Folytassam így a tornát, el fog múlni a kellemetlenség a bal lábamba vagy rosszabb lesz ha folytatom?
  Válaszát előre is köszönöm!!!
  Szép napot!

 2. László szerint:

  Kedves Máté!
  Elvégeztem az internetes tanfolyamodat, nagyan  hasznos  a derékfályásom tanácsaid hatására nagyon sokat jault, de az én igazi problémám évek óta a nyakfájás, éjszaka sokszor nagyon erős fájdalomra ébredek. Röntgenezték csigolyakopást állapitottak meg, fádalom esetén xylox-t szedek ez enyhiti a fájdalmat.
  Mi a véleményed milyen  gyógymód felé induljak?
   
                                                                   köszönettel:László

  • Kedves László!

   Köszönöm a visszajelzést!
   Nyaki terápia lépései:
   1. mindenek előtt -az amúgy sajnos tényleg inkább derekasokra fókuszáló – email tanfolyam ergonómiai szabályainak maradéktalan betartása.
   2. tartásjavítás – ezzel a nyaki sérv/degeneráció testen belüli okának megoldása.
   3. biztos ami biztos alapon – a RTG-n nem látszanak a porckorongok – egy kis porckorong “helyrehúzás”-centralizáció. Erre egy McKenzie-s gyógytornász megkeresését látom jó ötletnek.

   Üdvözlettel:
   máté

 3. Szilágyi Erika szerint:

  Kedves Máté!
  Elolvastam az ingyenes leveleit, megvettem a könyvét és igyekeztem mindent betartani, van denevér padom is amit rendszeresen használok de sajnos nem sikerül meggyógyulnom. Azt érzem, hogy nincs helyén a jobb lábam. Elég fura érzés, de határozottam érzem, hogy nem a helyén van és sajnos – valószínűleg ez a probléma forrása – már tüneteket is okoz egy ideje nem csak a fájdalmat. Tüneti kezelésekre járok hisz ezt írják fel a rendelőben és jó pár hónapja táppénzen vagyok de én MEGGYÓGYULNI AKAROK! Segítsen nekem kérem csontkovácsot találni Pécsett vagy a környéken mert érzem, hogy helyre kell tenni a csigolyáim. 3 gyereket szültem és sajnos a jobb csípőmön cipeltem évekig őket, azóta elő-elő jön ez a probléma de kb 15 éve volt utoljára rendes csontkovácsom aki időnként helyre rakta. Azóta nincs és a bajok egyre súlyosabbak. Segítségét előre is köszönöm, nagyon sürgős lenne mert a NET-en nem találok senkit. Mintha nem is léteznének.
  Szilágyi Erika

  • Kedves Erika!

   Sajnos Pécsett nem ismerek csontkovácsot – egyet ismertem, de őt semmilyen körülmények között nem ajánlanám – Sajnos Pécshez legközelebb Szegeden és Pesten tudnék szakembert javasolni, de gondolom azzal nincs előrébb a dolog. Jobbulást kívánok! m.

 4. Tóth Anita szerint:

  Tisztelt Bene úr!
  Február körül jártunk Önnél édesanyámmal, nyaki porckorongsérve és ágyéki gerincsérve is van. A nyakit már műtötték, az ágyékit pedig sajnos a torna ellenére sem sikerült megmenteni a műtéttől. (Bár a kitűzött gyakorlatot soha nem sikerült megcsinálnia, mert fájdalmai voltak) A műtét 6 hete volt, de még mindig iszonyatos fájdalmai vannak. A sebészünk azt mondta, hogy nem lát a CT-n semmi okot erre a fájdalomra, és MRI-t kért, de oda csak január 21-re kaptunk időpontot. Ha átküldeném a leleteit, megtené, hogy megnézi, hátha tud valamit javasolni, mert ez így egy elviselhetetlen állapot.
  Köszönettel: Tóth Anita

 5. Erika Iglódi szerint:

  Kedves Máté!
  Az éjjel böngészve találtam rá az oldalára, mert fájdalmak gyötörtek, nem tudtam aludni és azon gondolkoztam, h sürgősen kell, h találjak vmi megoldást, a kiujult porckorongsérvemre, persze, h ez a régi e vagy új azt nem tudom , 2008-ban már diagnosztizáltak egy porckorongsérvet:"Az L.V-S.I.discus laposabb, szerkezete T2 súlyozásnál jelszegény, szintjében jobb lateralis túlsúllyal , max.kb 7mm -es vastagságú discus hernia ábrázolódott mely jobbról nyomja a durazsákot, valamint a jobb oldali eredő S. I gyököt és kilépő L.V. gyök kezdeti szakaszát..Persze műtétet javasoltak, de műtét ellenes vagyok, ezért Mckenzie módszerrel,és gondolkodásom változtatásával , vissza küldtem oda ahonnan jött az agyból:)És most ismét üllni abszolút nem tudok, a jobb lábam ,és a fenekemnél jobb oldalon görcsös fájdalom jelentkezik.És reggel, mintha az egész medencém kővé dermedne, több óra kúszás az ágyban, mire a falba felkapaszkodva felállok,és úgy , h két hete ismét elkezdtem a MCkenzit, de semmit sem ér..:(Mert mióta tornázom , felerősödtek a fájdalmak..Arra gondolok, h tuti be van gyulladva,és erre a tornász által még jobban bedurran..de ez csak az Én gondolat menetem..Kérdés létezik, h gyulladás áll fenn?!A véleményére és a tanácsára lennék kíváncsi…
  Köszönettel..
  Erika.

  • Kedves Erika!

   Mi már leveleztünk privátban…:)
   Folyt. köv. ott!

   ÜDv:
   m.

  • Bene Máté szerint:

   Kedves Erika!

   A gond az lehetett, hogy az első körben nem oldotta meg teljesen a sérvet: egy tünetnemtes sérv is lehet nagyon nagy, de ha nem ér ideget, akkor fájni nem feltétlen fáj. Valószínűleg az "előző körben" egy picit visszahúzta(centralizálta) de nem oldotta meg teljesen.

   Az, hogy a McKenzie-re rosszabb, az vagy nagy sérvet mutat, ami jelentősen túlnyúlik a csigolyatestek szélén, vagy hátul a kisízület gyulladása okozhatja. Forduljon mielőbb orvoshoz, közben töltse le a porckorong.hu kezdőoldaláról az ingyenes füzetet, ott az ALAP gyakorlatot végezze. Nem szeretem itt a blogon a Gerincszervizt javasolni, de lehet most érdemes bejelentkezni, mert az ilyen esetekben sokat tudunk segíteni.

   Üdvözlettel:
   máté

 6. Bodnár Rebeka szerint:

  Kedves Máté!
  Írtam már többször a tanácsát kérve, ismét ezért írok! Tegnap voltam MRI-n, és elég elkeserítő az eredmény, bár a tavalyi sem volt sokkal jobb!
  " A lumbalis lordosis megtartott, a sacrum dőlésszöge fokozott. Scoliosis nem látható. A csigolyatestek magassága és jelintenzitása szabályos. L. III.-L.V disusok közepesen dehidráltak, centrálisan vacuum fenoménre suspect vonalas jelmentes területeket tartalmaznak. L.III. porckorong bal oldalon széles alappal 7mm-rel domborodik a gerinccsatornába. Az elváltozás a durazsákot deformálja, comprimálja a beszűkített lateralis recessusban bal oldali L4 gyöki compressiót okoz. L.IV és L.V. porckorongokon centrálisan 3 mm.es protrusiók vannak, melyek durabenyomatokat okoznak. A többi discus szabályos. Intrathecalisan ép viszonyok látahtók."
  Szörnyű ez az eredmény, mi a véleménye? Ezen már csak a műtét segíthet? Amit nem értek, hogy bal oldali sérveim vannak, és a jobb oldalam fáj, derekam, lábam! Régebben nem fájt a derekam, csak a lábam meg a hasam, most kezdte el olyan fél éve.
  Mit csináljak? A mcenzit csináltam, sokat javít is, de 2-3 nap után rosszabb! Jelenleg az Ön e-bookjában lévő tornát csinálom!

  Tegnap voltam orvosnál aki az eredmény és az állandó fájdalom /derék, láb) alapján műtétet javasolta, nagyon el szeretném kerülni, de már 3 éve fenn áll ez a problémám és már nem bírok ezzel élni! Gondoltam rá, hogy

  • Zsófia Hőgye szerint:

   hahó!!!torna!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • Bene Máté szerint:

   Kedves Rebeka!

   Ha nem fogadja el az orvosa javaslatát, akkor javaslom keresse meg Dr.Erbszt Andrást! Ő első körben nem a műtétben gondolkodik, így tőle is érdemes lenne egy véleményt kérni.

   A lelet önmagában kevés ahhoz, hogy az ember eldöntse, hogy " szörnyű-e", vagy sem, mert ugyanaz az MRI eredmény van akinél tünetmentes állapotot, van akinél borzalmas fájdalmakat okoz. Az, hogy a másik oldal okozza a fájdalmat, számomra biztató jel: gyakran a sérv ellenoldalán kialakuló izomvédekezés okoz ízületi kompressziót, ami jóval kisebb gond, mintha a sérv okozna lábba sugárzó fájdalmakat.

   Ha a könyv megrendelésekor kapott email címre küld egy "kiegészítés" tárgyú emailt, akkor szívesen az Ön leletére szabom a gyakorlatsort, annak érdekében, hogy mielőbb eredményt érhessen el!
   Üdvözlettel:
   máté

  • Bodnár Rebeka szerint:

   Kedves Máté!

   Nem nagyon értem az utolsó mondatod, milyen e-mail címre küldjek mit! Igaz bal oldali a sérvem, de sugárzik a bal lábamba! Gondoltam, hogy elmegyek Önhöz de ahhoz először javulnom kell mert 250 km-re lakom!

  • Bodnár Rebeka szerint:

   Elnézést az értelmetelnkedésért,akkor rendeljem meg a könyvet? ( javítom bal láb helyett jobb)

  • Bene Máté szerint:

   OK! 🙂 Már értem! A könyv megrendelését itt elvből nem szoktam javasolni. Az előző hozzászólásból értettem úgy – tévesen- , hogy már megvan, ezért javasoltam a kiegészítéseket. Ha még nincs, akkor a főoldalon található ajánlóból letölthető ingyenes füzet végén található két gyakorlat rendszeres végzését javaslom, utána azzal a McKenzie-vel, amit eddig is gyakoroltál! Üdv:m

 7. Paizs Tamás szerint:

  kedves Máté!
  azt szeretném megkérdezni, hogy az ék párna amit ajánlanak itt, az milyen anyagból van?
  köszönettel
  tamás
   

  • Kedves Tamás!

   Összepréselt szivacstörmelékből készül, aminek most sajnos nem jut eszembe a hivatalos neve.
   Jó kemény anyag, és kellően strapabíró, de egyben kényelmes is. 🙂

   Üdvözlettel:
   máté

 8. Vivien Bolf szerint:

  Kedves Máté.
  Szeretném megkérdezni hogy mi a véleménye a ceragem ágyról.
  Válaszát várom. Köszönettel Vivien.

  • Bene Máté szerint:

   Kedves Vivien!

   Teljesen jó dolog! Kellemesen ellazítja a sérv miatt reflexesen befeszült izmokat. Emellett át is melegíti a környéket, ami megint csak javítja az izmok rossz anyagcseréjét. Érdemes kipróbálni! Egy dolgot azonban nem szabad tőle várni: teljes gyógyulást, hiszen csak az egyik következményre, a fokozódó izomtónusra hat. Arra viszont szuperül!

   Nagyok kevés sérves embernek fájdalmat okozhat, ha a sérv pont úgy helyezkedik el, hogy a görgő végéggurulásakor a csigolyák elmozdulása miatt fokozódik a nyomás az idegen, de ezt ott-akkor azonnal érzi az ember. Ilyenkor abba kell hagyni a kezelést, de ez nagyon ritka szerencsére. ( egy gyorsteszt ennek a kivédésére: aki hason fekve "kobrába" tudja nyomni magát, annak a Ceragem biztos jót fog tenni)
   Üdvözlettel:
   m.

  • Vivien Bolf szerint:

   Kedves Máté.(:

   Köszönöm a válaszát.(:
   Nekünk is van ilyen ágyunk amit anya nagyon szeret, és ugye őt sérvvel műtötték és hát elég sok rosszat hallót erről az ágyról…
   Mégegyszer köszönöm.(:

   Vivi.(:

 9. Demeter Orsolya szerint:

  Kedves Bene Úr!
   
  Gerincproblémám miatt fordulok Önhöz. Kb másfél évvel ezelőtt erős derékfájdalomra ébredtem, háziorvoshoz fordulva szteroid injekcóra a fájdalom megszűnt. Egy fél év múlva viszont már az Idegsebészeten kötöttem ki, ahol is MR vizsgálat megállapította hogy a L4-L5 csigolyák között kiszakadt sérvem van:-(
  A munkahelyemen azóta ékpárnát használok,( Öntől rendeltem )  rendszeresen tornázok, persze csak ami megengedett.
  Kérdésem az, hogy kiszakadt gerincsérv esetében mennyi esély van a műtét elkerülésére, mit tudok tenni, hogy panaszmentessé váljak? Egyáltalán ebben az esetben a műtéten kívül van más megoldás? Akupunktúrás kezeléssel kiiktattuk a fájdalmat így közel 10 hónapig teljesen tünetmentes voltam, de most kb egy hete újra fáj minden mozdulat. Felvettem egy újabb kezelést, amire javulás tapasztalható illetve Shiatzu masszázzsal is próbálkozom kiegészítés képpen. ( Ön szerint érdemes ezzel próbálkozni? Várható végleges  javasulás?  )
  Fiatal vagyok, akár még egy baba vállalása is szóba jöhet, és szeretném tudni, hogy ebből a betegségből vagy inkább állapotból van- e lehetőség meggyógyulni? Szeretnék újra fájdalom nélkül élni.
  Lelet eredmény:
  Az L. V-ös csigolya néhány mm-el ventralisabban áll. A Th.XII porckorongon jobb oldalon medio-ventralisan kis protrsuio van. Az utolsó két ágyéki porckorong dehydratált. L.IV szintben jobb oldalon paramedialisan protrusio van. Lumbo sacralisan bal oldalon medio-lateralisan felfelé dislocalódott hernia látszik. Szabályos kisizületek, Intrathecalisan kórós signal nincs.
  Válaszával sokat segítene, mert sajnos az orvosok nem túl bőbeszédűek , a válasz általában  "ha további panaszaim vannak forduljak újra idegsebészhez. "
   
  Köszönöm előre is,
   
  Üdvözlettel
  Demeter Orsolya

  • Kedves Demeter Orsolya!

   A gyógyító munka nagyját Ön már megoldotta…:)
   Egy jó nagy sérve lehetett, ami szerencsére kiszakadt, és a kiszakadt “trutymó” felszívódott a gerincsatornájából. Ez kicsit olyan, mintha megműtötte volna magát. Ami megmaradt, azok kisebb kiboltosulások, és a porckorongjainak a lelapulása. Innen egyszerű az út a gyógyuláshoz: a porckorong víztartalmát kell regenerálni, centralizálni a kis kiboltosulásokat – amik amúgy szerintem nem okoznak gondot Önnek- és jól megerősíteni a hátát, hogy az izmai meg tudják tartani az eredményt.

   Utálom magamat javasolni itt, de erre a problémára szerintem az autodekomresszió a legjobb módszer: mivel le vannak lapulva a porckorongjai, a csigolyák közötti kis ízületek “összeérnek” ez irritálhatja, csípheti be időről időre az ízület érzékeny tokját.

   Ha a porckorongjait kicsit “felvizezzük” , és az izmainak egy spéci munkával megtanítjuk, hogy hogyan tudják megtartani az eredményt, akkor jó esélye lehet a teljes és tartós tünetmentesség eléréséhez. Ezzel a gerinccel egy baba vállalását sem látom problémás dolognak.

   Ha jön, egyetlen egyszer kell jönnie, megtanítom amit tennie kell, onnantól bele kell feccölnie fél évet a gerincébe, oda kell még figyelni arra, ami itt a tudástárban le van írva, és ha kellően elszánt, akkor szerintem jók az esélyei.

   Üdvözlettel:
   máté

 10. Kalocsai Tamásné Bogi szerint:

  Kedves Máté!
  Remélem tudsz nekem is segíteni. 3 hónapja bal lábba sugárzó derék táji fájdalmaim vannak, amik sajnos most is tartanak. Íme az "extrém" állású gerincem leírása CT lelet alapján: L.IV.6 mm listhesis jobb oldali foraminalis discus herniával. Bal oldali L. V.discus hernia. A fenti csigolyák közti porckorong a listhesisnek megfelelő pseudobulgingot mutat. L. V-S.I. csigolyák közti rés kissé laposabb , a fedőlemezek régiója discogen sclerosist mutat. Balra convex scoliosis.
  Az  ortopédus bénulással fenyeget , az idegsebész operálni akar .Én pedig fájdalom nélkül szeretnék élni. Sok féle terápiát kipróbáltam már, jelenleg a shiacu masszázzsal próbálkozom , de ez a 7. alkalommal sem hozta meg a várt hatást. Véleményed szerint a módszered az elmozdult csigolyára is hatásos , és ezzel együtt elkerülhető lehet-e a sérv műtét? Valamint szükséges-e MRI felvétel az első konzultációdhoz ? Addig is milyen mozgás formát javasolsz?
  Válaszodat előre is köszönöm!
  Kalocsainé Bogi
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   

  • Kedves Bogi!

   Hogy a csúszás talaján kialakult sérv az amúgy csodálatos shiatsu masszázsra semmit nem reagál, azt nem csodálom…Ide konkrétabb terápia kell!
   Gyógyulást, sőt javulást sem tudok ígérni, de ha valami el tudja érni ezt, az a módszerem! ( egy kedves jógaoktató Hölgy pont egy ilyenben szenvedett, és teljesen meggyógyult, most órákat tart ezzel a gonddal – hasonló cipőben járó embereknek is. Ő Hegedüs Edina – senki más jógáját nem ajánlom csúszás esetén, Őt igen)
   Egy próbát megér a módszerem, bár az orvosi utasítást mindenképp tartsa be!
   Mozgás: derék lenyomós pilates később…most gyógytorna.

   Üdvözlettel:
   máté

 11. Burján Andrea szerint:

  Kedves Máté!
  Íme a 13-i MR lelet, melytől nem lettem boldogabb, még ha csak sejtem is, hogy semmi jó nincs benne.
  A lumbális lordosis íve fokozott. A csigolyatestek magassága, szerkezete megtartott, a peremeken spondylosis ábrázolódik. LV/SI discus laposabb, dehydrált, rajta bal oldali durát dislocáló 8 mm-es széles alapú mediolaterális hernia látható, mely a bal neuroforamen kezdeti szakaszát szűkíti. Az intervertebralis discusok magassága, szerkezete megtartott. A conus a LI csigolya alsó szegmenséig ér, jelmenete szabályos. LIV/LV discus  magasságában kisizületi arthrosis és a degeneratív eltérések mérsékelt canalis spinalis stenosis okoznak. A sacroiliacalis izületek megkíméltek.
  Vélemény: LV/SI hernia. Secunder canalis spinalis stenosis. Spondyloarthrosis.
  Az idegsebész nem érem el egyelőre, így nem tudom engedne-e e mellett valamiféle terápiát, mégis kérdésem, hogy mi a fene is az egyre több bajom, és tudtok-e kezeléseitekkel segíteni rajtam? Persze a fájdalom az elmúlt 5 hétben nem csökkent, sőt, csak erősebb fájdalomcsillapítót kaptam, ami még így is kevés…
  Válaszodat előre is köszönöm:
  Burján Andrea

 12. Falcsik Zita szerint:

  Tisztelt Bene Máté Zoltán!
  Azt szeretném megtudni, hogy ágyéki porckorongsérvvel tilos-e a Kangoo és a TRX?
  Válaszát előre köszönöm!

  • Tisztelt Falcsik Zita!

   DEHOGY TILOS!!!!!!
   A TRX-ben van egy csomó jó gyakorlat – tény hogy van egy sor rossz is, ezeket el kell kerülni – a Kangoo-nál legyen puha a testsúlynak megfelelő -puha cipőtalp.

   Üdvözlettel:
   máté

   ui: egy kérés: az ilyen kérdéseket a blog átláthatóságának megőrzése érdekében pls. legközelebb az egyik sportos rovatba tedd fel!
   köszi!!!!

 13. Katona Margit szerint:

  Tisztelt Bene úr,
  54 éves vagyok, ulo munkát végzek. Júniustól eros fájdalmaim vannak a derekamban, a lábamban, az ágyékomban eros szúró fájalmat érzek, és a jobb combom érzéketlen. Kiderult, hogy nyaki és deréki porckorongsérvem van, ami tobb csigolyát is érint, valamint eros majdem 80% csontritkulásom és a jobb medencecsontom el van csúszva. Szedek fájdalomcsillapítót és járok rehabilitációra, ami enyhiti a fájadalmat. Szeretném megkérdezi, hogy a konyvében lévo gyakorlatok segitenének-e az állapotomon. Szeretném elkerulni a mutétet. Mindent megteszek érte.
  Koszonom Gita

 14. Szabóné T Ágnes Petra szerint:

  Kedves Máté!
  Nagyon jó ez az oldal!! Gratulálok hozzá!!! Mindig örülök a hasznos jó tanácsoknak amit kapni szoktam Tőled! További szép napot!

 15. Dr.Major Gyöngyi szerint:

  Kedves Máté!
  Nagyon szépen köszönöm a gyors és korrekt választ!
  További szép napot,jó munkát:Gyöngyi

 16. Katona Margit szerint:

  Tisztelt Bene úr,
  54 éves vagyok, ulo munkát végzek. Júniustól eros fájdalmaim vannak a derekamban, a lábamban, az ágyékomban eros szúró fájalmat érzek, és a jobb combom érzéketlen. Kiderult, hogy nyaki és deréki porckorongsérvem van, ami tobb csigolyát is érint, valamint eros majdem 80% csontritkulásom és a jobb medencecsontom el van csúszva. Szedek fájdalomcsillapítót és járok rehabilitációra, ami enyhiti a fájadalmat. Szeretném megkérdezi, hogy a konyvében lévo gyakorlatok segitenének-e az állapotomon. Szeretném elkerulni a mutétet. Mindent megteszek érte.
  Koszonom                                                                                                             Gita

  • Tisztelt Margit!

   Köszönöm a bizalmát!
   A könyv sokat tud segíteni ebben a kérdésben, de addig is két tanácsot hadd adjak:
   – bár nagyon népeszű dolog a csontkovácsolás, erős csontritkulással véletlenül se ezzel a módszerrel próbálja az elmonzdult keresztcsontját kezelni. Sajnos ezen a téren sok az önjelölt próféta, aki ilyenkor tud a legtöbbet ártani.
   – egyen a csontritkulás “szokásos” kezelése mellett rengeteg ZÖLD színű NYERS ételt! Ez nagyon sokat tud segíteni. A gyakorlataink a sérvének sokat tudnak segíteni, a csontritkulás terápiájaként viszont annyira nem hatékonyak, így mindenképp egészítse ki őket gyógytornász által vezetett súlyzós gyakorlatokkal. ( a csontok erősítétére az az alkalmas – ez amúgy otthon is elkezdheti ásványvizes palackokkal gyakorolva)

   ÜDvözlettel:
   máté

 17. Dr.Major Gyöngyi szerint:

  Kedves Máté!
  Atlasprofilax! mi erről a véleményed?
  Elvégeztem a tanfolyamodat,elolvstam a könyvedet,nagyon jónak tartom.Nyaki gerincsérvem van,5db.régóta készülök Neked erről írni,és hozzád is eljutni.Most viszont hallottam egy előadást egy orvostól aki a fent említett Atlassal foglalkozik.Eddiog még soha senki,egy orvosom sem beszélt róla,Te sem.Valóban ennyire fontos?Valóban helyre lehet tenni és veszélytelen?Érdemes elmenni,vagy csak a pénzről szól a dolog,ahogy tegnap a belgyógyász orvosom gondolta-mondta? Kérlek válaszolj és hamarosan/ha végre elmehetek szabira,írni fogok!/
  Tisztelettel és üdvözlettel:Gyöngyi

  • Kedves Dr.Major Gyöngyi!

   Még nem próbáltam ki azt az Atlasprofilaxot, így a módszerről nem szívesen írnék, inkább az atlas helyzetének jelentőségéről:

   – tényleg fontos, hogy jó helyen legyen, de az elmozdulása/blokkolódása a legtöbbször csak következménye a monitor néző testhelyzetnek: előre helyezett fej tartás + nyak hátratörése a fej előre emelésével a képernyőre bámulás közben.

   Ha ezt helyre pakolják az biztos jó dolog. Ha csak az Atlas-axis-koponya tengelyt birizgálják, akkor nem hiszem, hogy veszélyes lehet, mert ott nincs sok sérülékeny képlet.

   A szkepticizmusom onnan származik, hogy emögött a tengely mögött húzódik 4 tipikusan zsugorodni hajlamos ún. suboccipitális izom, aminek a működési zavarát egy mozdulattal nem lehet korrigálni. ( ez kb. olyan lenne, mintha azt mondanánk egy merev srácnak, hogy megnyomunk a csípőjén egy pontot, és azonnal fog tudni spárgázni)

   Ilyen téren a jógát érzem a legerősebb fegyvernek egy ügyes manuálterápiával ötvözve. Biztosan jó dolog lehet ez, de a szubejtív és ismétlem nem tapasztalatra épülő véleményem szerint kizártnak tartom, hogy tartós eredményt tudna produkálni.

   ÜDvölzettel:
   m.

 18. InSe szerint:

  Kedves Mate!
  Par honapja a computeres munkatol beallt a nyakam – jobbra nem tudtam forditani. Masszazs, fizikoterapia, gyogyfürdö segitett egy kicsit, de nem lett tökeletes. Csontkovacs elkezdett helyrepakolgatni, igy a javulas jelentös lett. Aztan 11 orat autoban ülve vezettem, s masnapra ottmaradt az autozugas zaja a fülemben. Negyednap ismet a 11 oras vezetes. Fülzugas megmaradt az ut faradalmainak kipihenese utan is, melle van egy enyhe szedüles es neha szivtajeki szuras-féle is. Alacsony vernyomasu vagyok alapbol, de sosem volt problemam, viszont nyar ota a masodik ertek a 80-90-röl lement 50-60-ra. Az elmult 3 evböl masfelet napi 8 oraban computer elött töltöttem (ettöl allt be a nyakam), az elött viszont az eletem mozgassal, kerekparozassal tarkitott volt.
  Milyen megoldast javasolnal a problemara, leginkabb a fülemben levö zaj megszüntetesere?
  Segitseged elöre is nagyon köszönöm!
  Üdv. Inci

  • Kedves Inci!

   Több lépcsőben javasolt a megoldás:
   1. keressen egy orvost,mert a fülzúgás nem mindig gerinc eredetű
   2. egy valóban jó manuálterapeutával nézesse meg a nyakát. A nyaki csigolya közti ízületi blokk kioldása gyors segítség lehet a fájdalmon. ( egy tanács: olyan manuálterapeutát keressen, ki az orvosi kétéves továbbképzését végezte el, mert ellentétben a sok magát annak nevező jó szándékú dilettánssal, Ők értenek is hozzá, ill. ami még fontosabb, tudják, mit nem szabad csinálni.)
   3. keressen egy valóban jó gyógytornászt, aki a rossz tartásának a kijavításával megszünteti azt az ízületi helyzetet, ami a probléma oka.

   Üdvözlettel:
   bene máté

 19. Burján Andrea szerint:

  Kedves Máté!
  Két éve műtötték L5/SI csigolyáimnál lévő hernia discust – az orvos elmondása szerint rá volt meszesedve az idegre, úgy kellett "lekapargatni" róla. Nagyjából rendbe jöttem, csak a hidegfrontokat éreztem. Most viszont 3 hete visszajött ugyanaz a lesugárzó fájdalom – még nem akkora, mint a műtét előtt, de kizárólag mászkálni tudtam, ülni, feküdni nem – persze éjjel sem. Most gyulladáscsökkentőt és fájdalomcsillapítót szedek, minimálisan javul, de iszonyat lassan. MR—re 13-án megyek, így még nem tudom mi is van ott pontosan., de el vagyok keseredve, mert: kb. 15 éve Callanetics tornázom hetente min. 2-szer, így túlsúlyom ellenére az izmaim meglehetősen erősek; dinamikus párnán ülök a munkahelyemen, de önkéntelenül is ékpárnaként használom; nem emelek, nem csavargatom a törzsem, naponta minimum 50 percet sétálok/gyaloglok,; nem járok autóval és itthon nem ülök a gép előtt a tv-t többnyire fekve nézem, mert az ülést kerülöm amennyire lehet. Na de akkor meg miért kezdődött elölről ez az egész? Feliratkoztam az email-os tanfolyamra az imént, de félek, hogy én már tényleg minden kiolvastam a témában… Még annyit, hogy spoha életemben nem tudtam a hátamon aludni, most viszont nem tudok másként, viszont így a reggeli felkelés nyilalló fájdalommal jár végig a lábamban…. Nem értem…. Mit csinálok rosszul?
  Üdvözlettel:Andrea

  • Kedves Andrea!

   Sajnálom ezt a helyzetet, de azt kell mondanom, hogy érdemes megvárni a 13-át, mert az MRI birtokában sokkal pontosabban fogjuk látni, hogy mi a helyzet.

   Jobbulást kívánva:
   máté

 20. Személyi Kálmán szerint:

  Kedves Máté!

  Jógaoktató vagyok és nagyon sokat tanultam tőled, ha a tanfolyamodra nem is sikerült eljutnom.

  Egyik tanítványomnak a gerincében kisizületi artrózisa van. Te tudod-e ezt is gyógyítani? Erre az esetre is érvényesek az általános szabályok, vagy speciális gyakorlatokat igényel?
  Üdv!
   
  Kálmán
  Nem tudom, az előző elment-e.

  • Kedves Kálmán!

   Annyira ismerős a neved…Biztos találkoztunk már valahol.
   (Talán jógafesztivál ???)

   A tanítványod kisízületi kopását nem tudom gyógyítani, de szerencsére nem vlsz. is kell, mert ez önmagában nagyon ritkán okoz fájdalmat – még a halaknak is ilyen a gerince egy idő után.

   A fájdalmat legtöbbször az okozza, ami egyben az artrózis oka is:
   – lelapult a porckorong, már nem tartja rendesen távol a csigolyákat, így “összecsuszatolódik” a két kisízületi felszín. Ennek a kisízületnek a beburkoló tokja ezáltal “tötyilötyivé” ( hogy a beszélgetésünket árgus szemmel figyelő “konkurencia” is értse: isufficiensé 😛 )válik, amit “összegyűr” a két felszín. Legtöbbször ez okozza a fájdalmakat, csak a képalkotó eljárásokon a kopás látszik….

   A cél a porckorong víztartalmának a javítása, és a környéki izmok megtanítása a csigolyák ideálisabb helyzetben tartására : rengeteg a gerincet tengely irányban nyújtó gyakorlattal:
   – lefelé néző kutya póz,
   – harcos pózok
   – tadasana
   – stb…

   Üdvözlettel:
   máté

 21. B. Györgyi szerint:

  Kedves Máté!
  Egy rövid kérdésem lenne Hozzád? Mi a véleményed a Denevérpadról? Ez a segédeszköz kifejezetten gerincsérv kezelésére kifejlesztett eszköz. Kíváncsi lennék véleményedre.
   
  Üdvözlettel:
  B. Györgyi

 22. Bordás László szerint:

  Kedves Máté!
  A lábba sugárzó derékfájásom 3 hónappal ezelőtt kezdődött el,ami miatt reumatológushoz fordultam Lidocain-diprophos injekciót kaptam aminek hatására a tüneteim teljesen megszűntek,egy hónapig tünetmentesen dolgoztam abban a hitben hogy meggyógyultam,de kb az egy hónap után a tüneteim egyre erősödve tértek vissza.Az újra visszatérő lábba sugárzó fájdalom most már egy hónapja tart. Ezalatt az egy hónap alatt  tájékozódtam a gyógyítás lehetőségeiről,így az ön által ajánlott gravitációs pad pozitív hatásairól és vásároltam egy ilyen padot amit már három hete használok napi rendszerességgel reggel-este tíz percet.10-én megvolt az MR-vizsgálat .11-én az esti gravitációs függeszkedés után a fájdalmaim nagymértékben szűntek,az MR-vizsgálat eredményét ma kaptam meg ami a következő:A lumbalis lordosis megtartott. Az L IV-V. discus mérsékelten dehidrált.Az L.V. discuson jobb oldalon laterálisan látszik.a jobb oldali elülső recessust kitöltő hernia,melynek 8-mm-es caudal felé hajló részlete a porckorongnál mérsékelten jeldúsabb,kiszakadt discus részletre utal.Az L IV. discuson a középvonalban látszik egy kis körülírt 1-2 mm-es előboltosulás .A többi discus ép.A canalis spinalis normál tágasságú.
  Hernia disci L V. l. d. Kiszakadt discus hernia.
  A telefonban azt az információt adta az aszisztens hogy a műtétet biztosan nem tudom elkerülni de pontos diagnózist majd a doktornőtől kapok jövő hét hétfőn.Tisztelt doktor úr! Kérem hogy értékelje számomra ön is hogy valóban elkerülhetetlen a műtét,annak tudatában hogy fájdalmaim jelöntősen csökkentek.Válaszát előre is köszönöm,Tisztelettel:László

  • Kedves Bordás László!

   Első körben pontosítanék: nem orvos vagyok, hanem fizioterapeuta.
   Sajnos nem az én kompetenciám eldönteni, hogy szükséges-e a műtét, de azt elég keménynek látom, hogy az asszisztens üzengeti ezt meg a telefonban.
   A kiszakadt sérvek néha nagyon nagyot tudnak javulni, akár maguktól is. (Amikor a kiszakadt porckorongdarab felszívódik, akkor a tünetek erős javulásnak indulnak.) A tünetek nagyfokú javulása nagyon jó jel. A műtét három esetben sos fontos: ha vizeletproblémája van, ha tarthatatlan és kezelésre nem javuló fájdalmai vannak, ill. ha bénul. Ezektől úgy olvasom szerencsére távol és egyre távolabb áll, így az orvosa a tünetek javulását látva vlsz. nem fogja az sos. műtétet javasolni.

   Tisztelettel:
   máté

   Szerk: elfelejtettem írni, hogy ha megoldható, próbálja ki a hason lógást egy nagyobb párnával a hasa alatt. Az Ön esetében ez így még hatékonyabb lehet.

 23. Sibalin ivett szerint:

  Kedves Máté!Szeretném kérdezni hogy mennyi időre tudnak isőpontot adni(mármint mennyi a várakozási idő)?Köszönöm Sibalin Ivett

 24. Kaunn szerint:

  Tisztelt Bene Máté Zoltán! Szeretném megkérdezni, hogy az Ön által propagált kezelési technikák csupán a gerincsérvvel kapcsolatos problémákra terjednek ki, vagy alkalmasak pl. a diszkopátia (porckorong degenerálódás) okozta fájdalmak kezelésére is, és ha igen, milyen mértékben? Nálam ugyanis a degenerált porckorong gyakori nagyobb megterhelései visznek közel a protrúzió, ill. a gerincsérves tünetek kialakulásához, és ezen köztes állapotok okoznak tartós, majdnem állandóan fennálló problémát.
  Válaszát tisztelettel köszönöm.

  • Tisztelt Kaunn!

   Alkalmasak porckorong degeneráció kezelésére is, meglehetősen jó hatékonysággal.
   A javulás általában lassabb, mert itt gyakorlatilag a két kisízületi felszínt kell tartósan “távolabb pakolnunk” ami sosem megy villámtempóban, de az eredmények nagyon meggyőzőek. Az eljárás elvi hátteréről és hogyanjáról részletesebben itt nem szeretnék írni.

   Üdvözlettel:
   m.

 25. Sibalin ivett szerint:

  Szia Máté!Szeretném elküldeni neked az MRI leletemet és kérdezném tudsz -e segíteni nekem?    A nyaki csigolyák magassága megtartott a gerinc íve kissé kiegyenesedett. A C.V és C.VI.rések kissé beszükültek a porckorongok a C.V túlsúlyával nagyobbrészt jobb oldalon a medio -laterálisan a résekből kitüremkednek.A C.V porckorong 4mm szélességben boltosul ki a gerincvelőt a sagittalis metszeteken kissé megnyomja.A gyöki kilépések szabadok.         Tüneteim:nyakfájás és jobb oldali fejfájás(hála istennek nem mindennap de elég gyakran)A műtétet szeretném elkerülni::::Segitségedet előre is köszönöm..Tisztelettel:Horvátné Sibalin Ivett

 26. Zsuzsi szerint:

  Szép napot kívánok! 🙂
  Elég ritka típusú sérvem van a Th. X-esen..erről itt nem olvastam sajnos..tud-e segíteni abban, hogyan tudnám megerősíteni a hátamat….nekem jók-e a konditermi háterősítők, úgy vettem észre ezek a monoton mozgásformák jobbak nekem. Ezen kívül sokat gyalogolok emelkedőn a futógépen..mi a véleménye?
  Válaszát előre is köszönöm, tisztelettel: Zsuzsi

 27. Galambos Róbert szerint:

  Kedves Máté!
   
  Én jártam magánál kb. egy hónapja végeztem is a gyakorlatokat de már majdnem egy hete nemtudom végezni mert annyira fáj az izom a jobb oldalamon lent a bordámnál. Leginkább annál a gyakorlatnál amikor a hátamon fekszek és nyújtószkodnom kell a kissújjammal kezdve. Ezért abba hagytam kb. 6 napja már nem fáj annyira de ismét próbálkoztam csinálni és annál a gykorlatnál nagyon fáj. Nemtudom mi lehet vele gondolom meghúztam az izmot. Hát ezért gondoltam hogy írok magának mert nemtudom mitévő legyek, mert így nem tudom végezni a gyakorlatokat és így nem gyógyul a hátam. 

  • Kedves Róbert!

   Sajnos – mint a sportoknál is – ritkán, de előfordul, hogy az ember egy erős nyújtózásnál meghúzza magát. Ha ez nem derékban, vagy onnan lefelé okoz fájdalmat, akkor nincs nagy zűr. Meg kell várni, amíg elmúlik, lóbalzsammal, feketenadálytő balzsammal érdemes kenegetni – ezt patikában lehet kapni – és addig nem érdemes forszírozni a mozgást, amíg teljesen meg nem szűnik. Ne aggódjon, egy hónap gyakorlás után ez a kis kihagyás nem jelent problémát a fejlődésben, viszont addig a helyes ülés – munka szabályait hatványozottan tartani kell.

   Tisztelettel:
   m.

 28. Anita Picur szerint:

  Kedves Máté! Anita vagyok 33éves,úgy néz ki 4hónapja van a gerincemmel probléma,olyan, mintha sérv lenne, (kiboltosult)de nem az 2 csigolya be van szűkülve, el van meszesedve, és nyomja az ideget! Mit tudnál Nekem tanácsolni? a fizión tul vagyok,a térd uh is,a gerinc ctn is!!! Nagyon fáj a térdem és a derekam, el kezdtem a gyógytornát itt a nteten, de azt mondtad, nem ajánlod.http://www.youtube.com/watch?v=YL0qwW9QxHs   Most az idegsebészet következik, ha azt mondja nem kell műteni, akkor súlyfürdő, és fürdőkezelés 15alkalom a reumatólogus szerint. Te mit javasolsz?????Köszönöm a segítséged!

 29. Bérdiné Gábor Anita szerint:

  Kedves Máté!
  Tanácsát szeretném kérni. Ágyéki IV. csigolyánál van az MR. lelet szerint kiszakadt sérvem, mely komprimálja a durazsákot és a leszálló eredő gyököt. Az ágyéki részem nagyon érzékeny, mozgás közben, guggolás, térdelés alatt fáj, háton fekvésből oldalra forduláskor fáj, ülésből felálláskor, autóból való kiszállást szó szerint meg kell terveznem. Mióta ennyit térdelek, a térdem is kezd fájni. Korábban is tudtam már a sérvemről, 3 éve csak zsibbadt a lábam, ez javult csontkovács után, most kb. 3 hónapja vádli összehúzódással kezdődött a problémám. Kérdezném, hogy erre milyen terápiát javasol? Denevérpad? Hajolni szinte alig tudok, mert húzódik a térdem mögött, és bök az ágyéki kilépő pontnál. Fájdalomcsillapítóval enyhébbek a tünetem, de nem szeretnék ezzel élni öröké.  Válaszát előre is köszönöm! Anita 

  • KEdves Anita!

   A következőket javaslom:
   1. elmenni orvoshoz.
   2. rongyosra olvasni a porckorong.hu tudástárát és az ingyenes tanfolyamot
   3. Egy nagyon profi gerinces gyógytornász, vagy magunkat.

   Ha gravitációs állványban gondolkodik, akkor hason fekve két párnával a medencéje alatt lógjon!

   ÜDvözlettel:
   máté

 30. Nagy Miklós szerint:

  Kedves Máté!
  Április végén voltam nálad. A gyakorlataidnak köszönhetően sokat javult az állapotom. Volna egy kérdésem. Feírtad nekem, hogy minél nagyobb kiszerelésben szedjek Kollagént (C vitaminnal). Találtam a DM-ben a BioCo cégtől Kollagén Tripla 30db-os kiegészítőt. Ez mennyire jó?Mindenhol azt olvasom, hogy a kollagén a bőrre van jó hatással és a porcokra Glukózban gazdag kiegészítőket ajánlanak. Hogy van ez?
  Üdvözlettel,
  Miklós

  • Kedves Miklós!

   Igen, a kollagént a bőrnél sztárolják túl, vlsz. azért, mert ezzel a marketinggel a Hölgyeknek mindent el lehet adni…:)

   A glükozamin egy jóval drágább szer, mint a kollagén, sajnos én már nagyon pesszimista vagyok ilyen téren: szerintem sérv esetén emiatt nagyobb a “népszerűsége”, de hatékonysága már elég kérdéses:

   http://www.medicalonline.hu/gyogyitas/cikk/hatastalan_a_kondroitin_es_a_glukozamin
   http://hirposta.hu/cikk/2284112/Hatastalan_a_glukozamin___egy_elemzes_/

   A kollagén viszont egy speciális fehérje molekula, ami a porckorong egyik fő alkatrésze, és ami magához tudja kötni a vizet, ezzel a porckorong elasztikusságát növelni, a degeneratív hajlamait pedig csökkenteni tudja. A páromnak is azt vettem, amit írsz, szerintem teljesen jó lehet.

   Persze Nálad – mint mindenkinél- a mozgássor a lényeg, ez a kiegészítő csak pár százalék pluszt jelenthet…

   (Aztán ha nem annyira hatékony, hát maximum vesztünk pár ráncot! 🙂 )
   Üdvözlettel:
   máté

 31. Tóth Gabriella szerint:

  Kedves Máté!
  Megjöttek az ékpárnák! Kérdésem az, hogy kell-e levegőt pumpálni bele? Nem találtam erről a csomagban leírást.
  Válaszát előre is köszönöm!
  Szép napot kívánok!
  T. Gabi

 32. Galambos Róbert szerint:

  Kedves Máté!
  Szeretnék rendelni ékpárnát és autós deréktámaszt, meg lehet ezt oldani kulfoldrol Szlovákiából?
  A segítségét elore is koszonom!
  Üdvözlettel: Róbert

 33. Tóth Gabriella szerint:

  Kedves Máté!
  A kezdő pilatest csinálhatom? 
  Válaszát előre is köszönöm!
  Üdvözlettel: T. Gabi

 34. Kovács Imréné szerint:

  Szia Máté ! Lenne egy fontos kérdésem nem tudom hogy mit tegyek műtesem vagy nem az ismét kiszakadt 5éve műtött gerincsérvem. Előzmények 5éve nagy fájdalommal bal láb bénulással nem tudtam már lábra állni sem mire kiderült kifakadt 7mm-es sérv a L.V és még egy sérv 5mm-es a L.IV.csigolyánál azonnali műtét , de csak a kiszakadtat tudták helyrehozni utána gyógytornák fél év elteltével tünetmentes .Aztán eltelt öt év és most 2 hónapja erős lábba, ülőídegbe kisugárzó fájdalom talp zsibbadás meg ami ilyenkor lenni szokott pár nap pihenés után jobb volt csak a hajlás cipekedés okozott problémát . Aztán 2 hét elteltével ismét előjöttek a tünetek már szűnni nem akaró fájdalommal ami nem reagált reflex talmaszázsra , injekciókúrára, infuziós kezelésre sem. Mivel nem használt semmi csináltattunk egy MR-it ami a következő:A gerinc íve diszharmonikus,a lumbalis lordosis ive csökkent . A csigolya test magassága megtartott, peremszélek megnyúltak, helyenként osteophytosissal.L.V-S.I.egymás felé tekintő zárólemezeinek zsíros degeneratiora jellemző jeleltérés figyelhető meg.A discusok jelintensitása  aT2 súlyozott felvételeken csökkent .A L.IV.discuson bal medioratealis és részben foraminalis protrusio látható. Az  L.V korongon bal mediolateralis , a rés szintje alá terjedő hernis figyelhető meg , mely mellet egy kb. 5x3mm nagyságú, a discussal azonos jeladású különálló képlet is megfigyelhető, mely hernialisálodott  discusrészlet lehet. A korongon lévő előboltosulás a bal oldali S.I eredését eléri . Hernia discia L.V.I.s.,vs. kiszakadt  fregmentálodott.  Az Mr- eredménnyel fájdalmakkal másfél hete felkerestünk  egy orvost aki azt monta két megoldás van kikaparos vagy fixálos műtét mivel 36 éves vagyok még nem szeretnék fémlapokkal élni így a másik műtét mellet döntöttem meg is csináltuk a műtéthez szükséges vizsgálatokat és 14 .én menénnk altatóorvoshoz ,de most 4-5 napja joformán tünet mentes vagyok ahoz képest hogy nem tudtam talpon lenni 1-2 óránál többet és fekve még a csipömet sem tudtam megemelni, most meg 8 órán keresztül dolgoztam és a gerinc torna egyes elemeit is tudom csinálni ami 3 napja szintén nem ment.Bocsánat a hosszú levélélt ,de talán így teljes és könnyebb véleményt írnod .Kérném  véleményed hogy műttesem vagy lehetséges hogy végleg helyrejött vagy ez csak 1-2 hét és lehet ujra rosszabb ? Előre is köszönöm válaszod ! Üdvözlettel: Kovács Imréné

  • Tisztelt Kovács Imréné!

   Köszönöm a bizalmát és a kérdését! A korrektség jegyében valamit itt az elején tisztáznunk kell: hogy műtét vagy nem műtét, azt Önnek és az orvosának kell eldöntenie, én ebben nem tudok segíteni!
   Egy érdekes sztorit mesélnék helyette el. Volt egy külföldi páciensem, aki egy súlyos nyaki sérvvel érkezett – műtét v. nem műtét volt ott is a kérdés – majd kapott két hét gondolkodási időt, ami alatt meg is oldódott a kérdés: a nyaki fájdalmai elmúltak. Viszont ki volt írva neki egy MRI, amit a derekáról csináltatott meg, ami sosem fájt… A lelet még az Önénél is borzalmasabb volt: csigolya ívszakadás, súlyos sérvek több irányba, erős degenerációk…

   A lényeg, hogy ennek az úriembernek SOSEM fájd a dereka, annak ellenére, hogy lelehet egy b kategóriás horrorfilmbe illő volt.

   Ami ebből érdekes: sosem az a fontos, hogy mi van a leleten, hanem az, ahogy az ember érzi magát. Ha rokonom kérdezné ezt, vagy a saját gerincemmel lenne ez a helyzet, akkor amíg tényleg jól érzem magam, addig eszembe nem jutna a szike, viszont ez szigorúan csak egy szubjektív vélemény, ami nem biztos, hogy jó, hiszen lehet, hogy pont a stabilizációs műtéttől lesz jó egy életre, és műtét nélkül azért elő-előjönnének a tünetek néha.

   Tudom nem tudtam segíteni, de ez az a kérdés, ami elől a korrektség jegyében mindig el fogok hajolni, hiszen sajnos itt nincs fekete vagy fehér.

   Üdvözlettel:
   m.

 35. Tóth Gabriella szerint:

  Kedves Máté!
  Köszönöm válaszát! 
  További munkájához jó egészséget kívánok!
  Üdvözlettel: T. Gabi

 36. Tóth Gabriella szerint:

  Kedves Máté!
  Kérem ne haragudjon a türelmetlenségemért!
  Remélem a párja jól van és nem sérült meg. 
  Közben visszamentem az ideggyógyászhoz, aki azt mondta, hogy mivel javultam, nem operál meg. Én persze nem mondtam neki, hogy nem is engedtem volna. Most már napközben tünetmentes vagyok, csak éjjel ébredek fel időnként. Esténként nyújtok és megrendeltem az ékpárnákat.
  Még egyszer kérem, bocsássa meg a türelmetlenségemet! A párjának jobbulást kívánok (remélem nincs szüksége rá) és további jó munkát Önnek!
  Üdv: T. Gabi

  • Kedves Gabriella!

   Ugyan!!!! Nem Ön türelmetlen,én hagytam ki most aránytalanul sok időt!
   A válasza nagyon jó jel!!! A nappali tünetmentesség is nagyon jó dolog! Amíg az orvosát nem kérdezte meg, nem akartam mit írni erről, de a kiszakadt sérv bár nagyon csúnyán hangzik, néha sokkal szerencsésebb, mint a nem az: kb. olyan, mintha megműtötte volna saját magát. Ha a kiszakadt rész felszívódik, a porckorong rostos külső rétege pedig begyógyul, akkor akár tökéletesen is meggyógyulhat a dolog. Arra nagyon figyeljen, hogy hogyan alszik: háton kisebb párnával, oldalt pont akkorával, amilyen széles a válla. Hason pedig ha lehet ne aludjon, mert a fej tekerése most még nem jó!

   Üdvözlettel:
   m.

 37. Tóth Gabriella szerint:

  Kedves Máté!
  Nem tudom mit rontottam el, de már kétszer is írtam, de még egyszer sem kaptam választ. A levelemnél ez a mondat olvasható: "A hozzászólás rendszer-moderációra várakozik." Ez a május 29-ei bejegyzésemnél látható. De írtam már egyszer május elején is.
  Mit csináltam rosszul?
  Válaszát előre is köszönöm!
  Üdvözlettel: Tóth Gabi

  • Kedves Gabriella!

   Valószínűleg mindent jól csinált, én nem voltam gépközelben azóta. Május 29…De rég volt.
   Azóta a párom karambolozott, a vétkes sofőr pedig persze, hogy egy kamukötvényt írt a baleseti bejelentőre, mert nem hívott rendőrt…Tartottam egy képzést, amire rengeteget kellett készülni, dolgoztam, volt egy előadás. Összefolynak a napok, néha pedig a blog közelébe sem kerülök. Elnézést a késésért, már nézem is, mi volt a kérdése!

   Üdvözlettel:
   m.

 38. Galambos Róbert szerint:

  Kedves Máté!
  Szeretnék rendelni ékpárnát és autós deréktámaszt, de nem tudom ez hogy mukodik ha kulfoldrol, Szlovákiából vagyok. Ha tud segíteni kérem írjon! Elore is koszonom!
  Tisztelettel:
  Róbert

 39. szigeti gábor szerint:

  Tisztelt Bene Máté!
  Nagyon köszönöm gyors válaszát.Még egy apró kérdésem lenne önhöz..
  Miért kell 6 hónap a felépüléshez?Tudtommal a microdiscectomias eljárásnál nem vágják át a hátizmokat.Nem igazán értem ,hogy a sebgyógyuláson túl,miért kell ennyire kímélnem a gerincemet.Megköszönném,ha írna pár szót ennek a menetéről!

  Tisztelettel Szigeti Gábor

 40. szigeti gábor szerint:

  Tisztelt Bene Máté!
  06.04-én megműtenek az amerikai úton.Fiatal orvosom van.Nagyon normálisan állt a dolgokhoz .Mindent átbeszéltünk,mindent elmagyarázott.Én teljesen műtét ellenes voltam és ő sem akart mindenáron rábeszélni.Sajnos a leleteim és az állapotom alapján közösen úgy döntöttük,hogy megcsináljuk mégis.Nagyon nagy sérvem,legalább 1 centit lelóg és nyomja amit csak nyomni lehet.
  Kérdésére válaszolva nem ültem nem erőltettem.Ékpárnát,deréktámaszt, mindent bevetettem,hogy elkerüljem a műtétet.Egyetlen hibám ,amit elkövettem az edzésmániám.Ez ügyben is lennének kérdéseim.
  A súlyzós edzést teljesen feladtam 2 hónapja.Átnyergeltem a saját testsúllyal végzett tornára(fegyencedzés).Vannak tippjeim,hogy a hat alapgyakorlatból melyik nem tett jót,de szeretném,ha megerősítene a jövőre is gondolva.
  1.Fekvőtámasz
  2.Húzódzkodás
  3.Híd
  4.Fekvőtámasz kézállásból
  5.Lábemelés függeszkedve(szerintem ez az egyik)
  6.Egylábas guggolás(ez a fő bűnös)
  Köszönöm szíves válaszát
  Maradok tisztelettel:Szigeti Gábor

  • Tisztelt Szigeti Gábor!

   110%-os megerősítés!
   A fekvő, a híd,a kézenállós fekvő és a húzódzkodás teljesen rendben van, a lábemelés függeszkedve egy sérves gerincnek nem jó, mert az emelés végén a keresztcsont az L5ös legalsó csigolya alá billen, így rátol egy kicsit a porckorongra. Az egylábas guggolás a sima guggolással együtt dráma…Minden súly az S1-re nehezedik. Ha letelt a műtét után a 6 hónap, akkor írjon, és megbeszéljük, hogy a lábát hogyan tudja probléma nélkül erősíteni!

   Tisztelettel:
   bene máté

 41. szigeti gábor szerint:

  Kedves Máté!
  41 éves férfi vagyok.Fiatal korom óta küzdök a gerincsérvemmel.
   Idén januárban valami nagyon rosszat csinálhattam,mert kiszakadt a sérvem.Szokásos tünetek:lábzsibbadás,fájdalom,érzékelés kiesés,stb.
  Ismerős révén márciusban Rómában végeztek rajtam egy felnyitás nélküli műtétet.Megrendeltem öntől a porckorongsérv gyakorlatokat.Végeztem is becsülettel plusz gravitációs állványt is vettem.Az állapotom rohamosan javult.2 hónapja szinte tünetmentes voltam.
  3 napja  a semmiből megint visszatértek a tünetek,ha lehet még durvábban.Iszonyú fájdalmaim vannak.Azonnal csináltattam egy MRI-t.
  Engedelmével bemásolom a szakvéleményt: Az LIV/V magasságban jelenleg is jelentős nagyságú kiszakadt hernia látható jobb oldalon paracetralisan,mely caudalisan terjed és jelentős kompressziót okoz a durazsákon és itt a gyökön.Összehasonlítva a februári képanyaggal a radiológiai megjelenésben lényeges különbség nincs.Az LV/SI magasságban centrálisan körülírt protrusio látható,mely hátrafelé eléri mindkét S1 gyökeresedést.Csigolyatestek magassága,szerkezete megtartott. Egyebekben átlagos tágasságú canalis spinalis.
  Mindenképpen szeretném elkerülni a műtétet.Sajnos egyre inkább úgy tűnik,hogy ez nem lehetséges.Mai nap folyamán kell találkoznom egy idegsebésszel.Ő biztosan műtétet fog javasolni.
  Szeretném kikérni az ön véleményét illetve a segítségét kérni,ha ez lehetséges.
  Maradok tisztelettel:  Szigeti Gábor

  • Tisztelt Szigeti Sándor!

   Nem hangzik jól ez a lelet. Mitől jöhetett ez vissza? Terhelte? Ült a műtét után??

   Beszéljen a neurológussal, addig is a könyv anyagából a következőt végezze:

   – alap nyújtózás
   – négykézláb nyújtózás ellentétes kézzel-lábbal viszont ezt úgy végezze, hogy a földön van a lába és a dereka egyenes. 2×10
   – megint egy alap
   – alkartámaszos nyújtás a láb szintén a könyves verzióval ellentétben legyen a földön.2×10
   – megint egy alap

   + amiről azt érzi, hogy kellemes. A többi nem kell, és mindent hagyjon ki, ami fájdalmat provokál.

   A neurológus nem biztos, hogy rögtön műteni akarja majd.
   Írja meg, hogy mit mondott!

   Üdvözlettel:
   bene máté

 42. Galambos Róbert szerint:

  Kedves Bene Máté!
   
  Lenne még kérdésem. Van nekem itthon ez a mágneses teret generáló készulék, hogy azzal ártok e a láb zsibbadásomnak ha használom. ÉS nagyon szeretem a focit gondolom amíg nem lesz nálam javulás abba kell hagynom.
  Koszonettel:
  Róbert

  • Kedves Galambos Róbert!

   A mágneses terápia ártani szerencsére nem nagyon tud a porckorongos tüneteknek. (sajnos a kutató-fizikus barátom és a tapasztalatom szerint javítani sem tud sokat, de ártani biztosan nem árt, így mindenképp érdemes használni) Jó lenne, ha le tudná írni a diagnózisát, mert ilyen két lábba sugárzó fájdalmat sok minden okozhat, így könnyebben tudok tanácsot adni, ha pontosan látjuk, miről van szó. Addig sajnos nem tudom, hogy a foci mennyire lehet vállalható.

   Tisztelettel:
   m

 43. Galambos Róbert szerint:

  Bocsánat kétszer kuldtem el!

 44. Galambos Róbert szerint:

  Kedves Bene Máté!
  Én Szlovákiából vagyok, de nagyon szeretnék magával találkozni remélem meg lehet oldani. Elsosorban a konyvérol érdeklodnék amit Magyarországi konyvesboltokban meg e lehet kapni vagy csak rendelni Internetrol, mert ez akkor az én számomra kicsit bonyolult. Én zsibbadást érzek a két lábamba már legalább 2 éve, de az orvosok csak gyógyszeres kezeléssel meg masszázsal próbálkoztak és semmi eredmény. Próbálkoztam már mindennel gerinctornával az Iternetrol de rosszabb lett. Aztán rátaláltam a porckorong.hu-ra és magában látom az utolsó esélyemet. Szeretném ha ossze tudnánk hozni nekem egy torna programot. kérem válaszoljon vissza elore is koszonom.

 45. Galambos Róbert szerint:

  Én Szlovákiából vagyok, de nagyon szeretnék magával találkozni remélem meg lehet oldani. Elsosorban a konyvérol érdeklodnék amit Magyarországi konyvesboltokban meg e lehet kapni vagy csak rendelni Internetrol, mert ez akkor az én számomra kicsit bonyolult. Én zsibbadást érzek a két lábamba már legalább 2 éve, de az orvosok csak gyógyszeres kezeléssel meg masszázsal próbálkoztak és semmi eredmény. Próbálkoztam már mindennel gerinctornával az Iternetrol de rosszabb lett. Aztán rátaláltam a porckorong.hu-ra és magában látom az utolsó esélyemet. Szeretném ha ossze tudnánk hozni nekem egy torna programot. kérem válaszoljon vissza elore is koszonom.

  • Kedves Róbert!

   Köszönöm a bizalmát! A lábba sugárzó fájdalom sajnos sosem múlik masszázstól és fájdalomcsillapítóktól, hiszen a sérvet magát egyik sem kezeli.
   A könyv egy elektronikus könyv, fizikai könyv formában csak karácsonykor volt kapható, most ebook formában, emailben tudjuk kiküldeni, így a határok nem jelentenek akadályt. Első körben az oldalon található tanácsok információk végigolvasását, kipróbálását javaslom, és ha azokat meggyőzőnek találja, akkor érdemes beszélni időpontról, vagy a könyv megrendeléséről.

   tisztelettel:
   máté

 46. Molnár Imre szerint:

  Kedves Máté!
   
  Tudomásom szerint kiszakadt porckorongsérvem van, melyet március 28-án este a heti focin sikerült begyűjtenem. Már előtte is fájt a derekam, évente 2x, 3x kisebb, elviselhetőbb mértékben, de aznap este nagyon „beállt”. Jelenleg 7 hét telt el, s a fájdalmaim enyhültek, így van remény a műtét elkerülésére.
   
  Azért fordulok Önhöz, mert a kiszakadt porckorongsérv esetén az orvosom szerint nem mindent szabad ugyanúgy csinálni, mint ha nem szakad ki, s ez sok kérdést vet fel bennem. Természetesen keresem a hatékony, de biztonságos gyógymódot.
   
  Hagy kezdjem az MR lelet tartalmával: 
  „A lordosis íve kiegyenesedett, a sacrum dőlésszöge fokozottabb. A discusok számottevően nem laposabbak, de az L2-3, L4-5 és az L5-S1 szintekben T2 súlyozásnál jelszegény szerkezetűek.
  Az L4-5 discus kis mértékben körkörös előboltosul, érdemi kompressziót nem okoz.
  Az L5-S1 szintben 6 mm-es max. vastagságú, bal lateralis túlsúlyú rupturalt és kb. 8 mm caudal felé dislocalódott hernia ábrázolódik, mely kompromálja a bal oldali eredő S1 gyököt, az itt már vékonyabb durazsákot csak érinti.
  A conus medullaris az L1 magasságban végződik, eltérést nem mutat.”
   
  Gyógyszeres kezelésem most már látom, hogy szokásos volt: nem szteroid, majd szteroid (savcsökkentővel), izomlazító, fájdalomcsillapító…
  Jelenleg gyógytornára járok, fizikoterápiára illetve gyógymasszőrhöz. Ezen a hétvégén elhagytam a gyógyszereket is. Mivel nagy fájdalmaim vannak, főleg a bal farrészben illetve bal bokában, keresem a megfelelő folytatását a kezelésemnek, s szeretném megérteni, hogy mi történik bennem.
   
  A kiszakadás be fog-e gyógyulni? Ha igen, mennyi idő alatt? Ez alatt lehet-e denevérpadot használni?
   
  A leszakadt darabot, ha jól tudom, a falósejtek megpróbálják eltüntetni. Lehet-e valahogy ezt segíteni gyógyszerrel, étrenddel, bármivel? Mennyi ideig tarthat ez a „felszívódási” folyamat? Ha nem sikerül, akkor betokozódik?
   
  Gerincnyújtó pad segít-e? Párszor kipróbáltam (45 fok, 8 perc), de bizonytalan vagyok a biztonságot illetően. Kiszakadt porckorongsérvnek nem árt esetleg, hiszen az alapvetően a fellépő vákuumra épít? Fennáll-e a továbbszakadás veszélye „lógás” közben?
   
  Az üléssel problémáim vannak, fáj, alig bírok felállni belőle. Vettem egy ékpárnát, de egyelőre kényelmesebb a térdeplőszéken ülni. Egyáltalán szabad-e ülni már, s mennyit?
   
  Az úszással is próbálkoztam, de másnapra rosszabb lett. Fájt a derekam, így abbahagytam. Mikortól ajánlja a folytatását?
   
  Előre is köszönöm válaszát,  
   
  Üdvözlettel, Molnár Imre

  • Tisztelt Molnár Imre!

   Nagyon tetszik a hozzáállása! Érteni akarja a problémát. Szerintem igazán hatékonyan gyógyulni csak a megértés birtokában lehet.
   Nézzük sorra a kérdéseit:

   1. kemény menet lesz elmulasztani ez a sérvet, mert nem kicsi. Jó rég növesztheti, ezért nagyon fontos lesz a gyógyulás után maximálisan korrigálni az ülő helyzeteit.

   2. A kiszakad rész hegesedéssel gyógyul, kb. úgy, mintha megműtötték volna. Hogy pontosan mennyi idő, az változó, legrosszabb esetben is hat hét alatt ennek le kell zajlania, de legtöbbször sokkal hamarabb. (Ennek a lezajlása után a gyulladásos tünetek is enyhülni szoktak. )

   3. Gravitációs pad:
   Hát…én is bizonytalan vagyok. Valószínűleg jól érzi, hogy nem stimmel valami.
   A tapasztalatom az, hogy akik gravitációs állványt árulnak a legkevésbé sem értenek hozzá, így keményebb esetekben ritkán adnak használható tanácsokat. A hegesedésen túl van, így nyugodtan használhatja. Viszont ha az úszás nem esett jól, akkor ne háton lógjon rajta. Ha a keresztcsont dőlésszöge fokozott, és a lordózis kiegyenesesett, akkor – főleg egy ilyen lefelé konyuló sérv esetén – lehet hiba lenne háton fekve lógni. Ebben az esetben a háton lógáskor is közeledik az L5-S1 hátsó széle, és sok javulást ettől nem várhatunk. Problémákat se nagy eséllyel, de jobb elkerülni a kicsit is, és hatékonyabbá tenni az egészet: hassal álljon bele a készülékbe, és tegyen két masszív párnát a hasa alá, hogy kb. 15 fok legyen a hajlítás a csípőben. Ettől az L5-s1 hátsó része elhúzdóik, és sokkal biztonságosabb és hatékonyabb lesz a dolog.

   4. Táplálkozás: Ha a testének az általános kondíciója jó, azzal tus segíteni. Vitaminok, b-vitamin, kollagén-c vitamin kombó, milgamma + éjfél előtti alvás.

   5. Ülni még nem jó. Ha van rá mód, kerülni kell. Időlimitet nem tudok mondani, minél kevesebb, annál jobb. Hogy milyen helyzetben, jelen esetben azt kell figyelni, hogy a dereka hogyan érzi jól magát, és alkalmazkodni kell hozzá. Sajnos most még az ék korai lesz. A túlhomorítás nagyon korai. Amúgy a javulás egyik jele lesz, ha már az éket is szeretni fogja.

   6. Egyelőre nem ajánlom az úszás folytatását. Tapasztalja ki, milyen mozgások esnek jól, és azokat gyakorolja. kb.egy hónap múlva érdemes rápróbálni az úszásra újra.

   Ha bármiben tudok segíteni, írjon, és megbeszéljük!

   Tisztelettel:
   m.

 47. Ági szerint:

  Kedves Máté!
  Szeretnék eljutni hozzád, mert az utóbbi időben többször merevedett meg a nyakam és egy picit összetettebb problémáim is vannak. Nincs tudomásom róla, hogy sérveim lennének, szeretném megkérdezni, hogy ebben az esetben is szükséges MRI vizsgálat? A hátam jelen pillanatban nem fáj, de szülés közben (20 éve) a farokcsontom eltört és 1 csigolyám elmozdult. Ezek miatt régebben több fájdalmam is volt, mára már megszoktam. Összefügghet-e a keresztcsonti és a nyaki fájdalom?
  Köszönettel:
  Ági

  • Kedves Ági!

   A keresztcsont környéki probléma elvileg hathat a nyakra, de gyakorlatilag nem valószínű, hogy szoros összefüggés lenne a kettő közt, százszor inkább az egyéb túlterhelés lehet az ok.
   MRI nélkül az egész konkrét esetektől eltekintve nehéz tudomást szerezni arról, hogy az embernek sérve van, ettől függetlenül szerintem működik MR nélkül is a dolog, mert a nyaknál a felvétel jóval kevésbé fontos, mint a deréknál. A

   Üdv:
   m.

 48. Gyöngyi szerint:

  Kedves Máté!
  Kismama vagyok, akinek fáj a háta szoptatás, fia cipelése miatt is. Nem tartom magam "még" betegnek, "csak" megelőzni szeretnék. Nem tudom, hogy ezt a módszert tudod e így is ajánlani nekem. Kell e így is orvosi kivizsgálás előtte? Hány alkalommal kellene részt vennem a tanfolyamon a gerincszervízben? Mi a különbség a kiropraktika és manuálterápia és a te módszered között?
  Köszönettel:
  Gyöngyi

  • Kedves Gyöngyi!

   Köszönöm a bizalmat!
   Megelőzni szerintem elég az az anyag, amit itt az oldalon találsz, eljönni talán nem muszáj.
   ( Hamarosan csinálok egy kisvideót kifejezetten kismamáknak. Arról mire kell figyelni, hogyan érdemes felkészülni a szülés utáni teendőkre, hogy ne okozzon problémát az anyukák gerincének)

   Hány alkalom szükséges:

   Aki eljön a Gerincszervizbe, annak a legtöbbször – főleg ha nem túl súlyos a helyzet – egyetlen egyszer kell csak eljönni.
   (Az az elvem, hogy sérv esetén minél értelmesebb a terapeuta és minél eltökéltebb a “beteg” annál kevesebb alkalomra van szükség.)
   A Gerincszervizbe alapvetően a felelősségtudó embereket várom, azokat, akik hajlandók belátni, hogy nekik maguknak kell tenni a problémájuk megoldása érdekében, és pontosan tudják, hogy a fájdalomcsillapító, az izomlazító és az egyéb tüneti kezelések alig jelentenek többet, mint homokba dugni a fejüket…

   Ezt két lépésben kell tenniük:

   1. az okok kiiktatásával. ( rossz ülőhelyzet, rossz sport, mozgásszegény életmód)
   2. a jelen probléma – legtöbbször a sérv- korrekciójával.
   A rendelésen ezt a két dolgot vesszük át: röviden megbeszéljük az ergonómiai kérdéseket – bár erre legtöbbször nincs is szükség, mert a betegek ezt elolvassák itt az oldalon- aztán egy saját sérvre szabott korrekciós mozgássort kap a páciens, amivel otthon neki tud állni a sérv centralizálásának.

   A különbséget a manuáterápia és a “Bene-módszer” között leginkább a megközelítés:

   1. a manuálterápia ízületi blokkban gondolkodik, annak a megoldását tekinti célnak, az autodekompresszió a porckorong centralizálására, és az izomfűző sérvet-tokot “békén hagyó” jellegű megerősítésére törekszik.

   2. a manuálterápiát manuálterapeuta végzi, az autodekompressziót Te csinálod.

   3. A manuáterápia előnye, hogy kellemes, finom masszázs előzi meg ,ideiglenesen megkönnyebbülsz tőle, hátránya, hogy nem a sérvkezelés célszerszáma.
   A dekompresszió hátránya több dolog: fárasztó, unalmas, napi kb. fél órádat könyörtelenül elviszi, és még csak nem is villámgyorsan hoz eredményt, viszont mindezért legtöbbször kárpótol a két nagy előnye, hogy a sérv műtét nélküli gyógyításának céltudatos eszköze, és tartós hatás ad. 🙂

   Üdvözlettel:
   m

 49. Mary szerint:

  Kedves Máté!

  Nem terveztem többször írni, de valami kényszerít. :)))

  Hogy türelmetlen "vagy" ? Hogy az emberek- betegek  türelmetlenek? Hogy visszaélnek az oldaladon talált hasznos információkkal?Igazad van. Ezekről mi jutott eszembe?

  Az, hogy az emberek elvárják az orvosoktól, másoktól, hogy türelmesek legyenek velük., arra viszont nem gondolnak, hogy az orvos is EMBER, és ugyanúgy van" joga" ezt elvárni. Tudom az emberek hogy gondolkodnak, hisz együtt élünk. Viszont mióta lányom az orvosira jár, már másként nézek az orvosokra, tudom min mentek és mennek keresztül, látom, hogy sokszor saját egészségüket teszik kockára azért, hogy majd egyszer gyógyíthassanak, teljesüljön álmuk, hogy életeket menthessenek. Ezt csak az tudja, aki benne van, higgyék el!! Értünk teszik ezt, hétköznapi emberekért. Tudom, az orvosok sem egyformák, ugyanúgy mint "mi "sem. De aki olyan lelkiismeretesen, profin, és elszántan segít rajtunk, mint például Máté is, a minimum, hogy tiszteljük őt, megbecsüljük és toleránsak vagyunk vele. Tegyünk azért, hogy érezze "megéri" jó orvosnak lennie !

  Ha nem látunk a dolgok mögé, még azt hihetjük, ez neki milyen egyszerű, könnyen megy, félvállról veszi ………….. Hát nem. Azért is írtam eme pár sort, hogy leromboljam az előítéleteket az olvasókban, és rávilágítsak kicsit az "EMBERRE ", láttassam kicsit az én szememmel……………………… Biztos vagyok benne, hogy többen vannak azok, akik egyetértenek velem, hálásak és pozitívak :))))

  Ne csak a rosszat vegyük észre a világban, hanem a jót is :)))))

  Mindenkinek jó egészséget kívánok! Doktor úrnak pedig kitartást, sikereket és humort a nehézségek leküzdéséhez. :)))

  Tisztelettel: Mary 🙂


 50. Mary szerint:

  Kedves Máté!
  Én véletlen, bár ajánlás útján kerültem az oldalra, de amint olvasgatom csak csodálkozom. Csodálkozom, hogy miért nem tud már erről az oldalról mindenki? Miért nem terjednek el a jó dolgok olyan gyorsan, mint a rosszak? Vajon hogy győzi ezt egyedü..?? Az oldal kiváló, én ajánlottam minden ismerősömnek, még annak is akinek nincs gerincproblémája.
   Úgy gondolom, mindenkinek ezt kellene tennie, hisz annyi mindenféle felesleges e-mail-okat kapunk, amelyeket valakik továbbküldenek……….. Az ilyen jó dolgokat kellene minden ismerősünknek elküldeni, hisz nem tudjuk kinek lehet rá szüksége! Kinek van olyan ismerőse, aki egy felesleges műtét előtt áll!
  Bízom abban, hogy aki ide belép, megteszi ezt, és így többen leszünk az egészségesek táborában és a segítőkészek táborában is ! :))))
  Szép napot kívánok mindenkinek !

  • Kedves Mary!

   Köszönöm szépen, remélem egyre gyorsabban fog terjedni a porckorong.:)
   Egyedül csinálni tényleg nehéz.
   Egyszerre vinni a rendelést, a blogot, írni az anyagokat, csinálni a párnákat, és a kisvideókat – a hétvége most ezzel telt 🙂 – és a képzéseket gyakran 20 órás munkanapokat eredményez, de a folyamatos sikerélmények és az ilyen visszajelzések miatt még mindig úgy látom érdemes…:)
   (Az energia fogyását csak azon látom, hogy egyre kevésbe vagyok türelmes, amikor valaki háborog, hogy nem kapott időben választ, vagy amikor látom, hogy arcátlanul lopják a tartalmamat itt-ott…:) )

   Sok sikert Neked is – mert nyilván nem véletlen találtál ide!
   m.

 51. andi szerint:

  Köszönöm a választ. Sajnos még így sem sikerült, 404-es hiba, nem található a válasz a kattintásra.
  Talán máskor.
  üdv: andi

 52. andi szerint:

  Tisztelt Bene Úr!
  Ajánlottam a honlapot testvéremnek,aki szintén gerincproblémákkal küzd.Kérdezném,hogy a felajánlott ingyenesen letölthető "Viszlát porckorongsérv" című könyvet hol tudom letölteni? Az ingyenes tanfolyamra már beíratkoztam,két leckét meg is kaptam, köszönöm.
  üdvözlettel:L.Andi

 53. Tóth Anita szerint:

  Tisztelt Bene Úr!
  Lenne néhány kérdésem Önhöz. Édesanyám fontolgatja, hogy ellátogat Önhöz, de mi vidékiek vagyunk. Érdeklődnék, hogy átlagban hány kezelés szokott kelleni (neki sajnos több sérve is van a nyaki és az ágyéki szakaszban is, ha esetleg meg tudná nézni elküldeném a leleteket), és amennyiben több kezelés szükséges az egymást követő napokon szokott-e zajlani, vagy pedig el kell telnie köztük időnek. Előre is köszönöm válaszát!
  Tisztelettel: Tóth Anita

  • Tisztelt Tóth Anita!

   Legtöbbször egy kezelés elég,csak az igen rossz esetekben van szükség később egy-két hónap múlva egy kontrollra.
   Egy ilyen alkalom alapvetően nem kezelést jelent, hanem egy beszélgetést és állapotfelmérést, ami kirajzolja, mi okozza/okozta a gondot, majd egy olyan korrekciós gyakorlatsor betanítása, amivel otthon szabadidőben lehet kezelni a problémát, és centralizálni a sérveket.

   Üdvözlettel:
   máté

 54. Meiszner Éva szerint:

  Tisztelt Bene Úr!
  Szeretnék bejelentkezni a gerincszervízbe, de azt olvastam az oldalon, hogy kell egy előzetes orvosi diagnózis, amit úgy is beszerezhetek, ha elmegyek az Önök ortopéd partneréhez. Szeretném megkérdezni, hogy oda hogy kell bejelentkezni és hol van.
  Köszönettel:
  Éva

 55. Dr Frankó Géza szerint:

  "Gyógyítsd meg a porckorongsérved" c. ingyenes e-mailtanfolyam első részét köszönettel megkaptam. Sajnos műszaki probléma miatt nem sikerült kinyomtatni a 4. és 5. oldalt. Erre már az e-mail kitörlése után jöttem rá… Tehát kérném szépen még egyszer elküldeni szíveskedjék.
  Tisztelettel: Dr Frankó Géza

 56. Tóth Anna szerint:

  Kedves Máté!
  REndben, akkor hétfőn keressük, csak ne felejtsük el a pontos címet is tisztázni… 🙂
  Tisztelettel
  Tóth Anna

 57. Tóth Anna szerint:

  Tisztelt Bene Máté!
  Rokonommal szerettünk volna bejelentkezni a Gerincszervízbe, este 18-20 között, de nem vette fel senki a telefont… Különben itt lakunk a szomszédban, és a 112-es kapucsengőn a BMM van. Az ugyanaz, vagy egy másik cég? Hol lehet akkor Önöket megtalálni?
  Köszönettel
  Tóth Anna

  • Kedves Tóth Anna!

   Igen, az egy “másik cég”. Elköltöztem a Budafokiról, csak sajnos az oldal még nem lett módosítva. Ezt hamarosan pótoljuk, csak mindig elfelejtődik a rohanásban…
   Előzetes bejelentkezés után az V. kerületbe kellene jönni, a Bazilikánál van a rendelés.

   Köszönöm, hogy a megadott intervallumban hívott! Néha sajnos előfordul, hogy akkor sem tudjuk felvenni, de ha egy órával később, vagy másnap csörög, akkor biztos el tud érni!

   Tisztelettel:
   máté

 58. Virág Lóránd szerint:

  Tisztelt Máté!

   
  Az én kérdésem a könyv vásárlással kapcsolatos.
  Szeretném megvásárolni azt, de sajnos nem tudom a megadott bankszámla számra utalni a pénzt, mert nem magyarországi vagyok, Erdélyben élek. 
  Hálás lennék, ha esetleg egy IBAN számot tudna küldeni, a számla tulajdonos nevét, címét, valamint a bank nevét és címét. Ezúton el tudnám küldeni a megrendelési összeget.
  Szükségét érzem a könyv beszerzésének, mert már fél éve vannak fájdalmaim, azonos tünetekkel a porckorongsérvéhez.
   
  Előre is köszönöm szépen, 
   
  Mély tisztelettel,
   
  Virág Lóránd.

 59. Tóth Anita szerint:

  Tisztelt Bene Úr! Köszönöm válaszát. Az övet a következő helyen találtam meg, és aki ajánlotta valószínűleg ő is itt akadt rá.
  http://www.topshop.hu/hophysio_belt_dekompresszios_ov-232985-p.html
  Én személy szerint nem bízom az ilyen ajánlatokban, azért lettem volna kíváncsi az Ön véleményére. Üdvözlettel: Tóth Anita

 60. Tóth Anita szerint:

  Tisztelt Bene Úr!
  Édesanyámnak évek óta nyaki gerincsérve van, és nemrégiben kiderült, hogy a deréktáji csigolyákban is kialakult. A nyaki sérv a karjára sugárzik, a deréktáji pedig a lábára. több orvos is javasolta a balneoterápiát de anyukám nagyon fél tőle, mert cukorbeteg és a vérnyomása sem a legjobb. Mi a véleménye erről a fajta kezellésről? Illetve most egyik ismerősünk ajánlott egy Hophysio dekompressziós öv elnevezésű segédeszközt, de nem nekem nem volt túl meggyőző. Erről van esetleg valamilyen tapasztalata? Előre is köszönöm válaszát!

  • Tisztelt Tóth Anita!

   Ha édesanyja tart a meleg víztől, akkor nem érdemes erőltetnie. Amitől az ember fél, az legtöbbször csak rossz hatást kelt, annyi előnye pedig nincs, hogy ezt érdemes legyen kockáztatni.
   Ezt a dekompessziós övet nem ismerem, de ezek általában igen jók szoktak lenni. Azt nézzék meg, hogy tényleg képes-e távolítani a csigolyákat. Ha igen, akkor nyert ügyünk van velük.
   (ez esetben érdekelne, hogy hol lehet beszerezni)

   Üdvözlettel:
   m

 61. Baráth Krisztina szerint:

  Tisztelt Máté!
  Köszönöm a gyors válaszát, de szeretnék még valamit megtudni!
  Tud-e segíteni ha nyaki gerincsérvem és egyéb gerincsérvem is van, és a bejelentkezéstől számítva mennyi idő múlva kaphatok időpontot?
  Várom mielöbbi válaszát, tisztelettel: Baráth Krisztina

  • Tisztelt Krisztina!

   Igy, hogy az a kérdés, hogy lehet-e hullahoppozni, és nem az, hogy milyen helyzetben kell feküdni, hogy ne fájjon, csendben ki merem mondani, hogy igen. 🙂
   A bejelentkezéstől számítva változó, hogy mennyi idő után lesz időpont, az attól függ, hogy mikor megfelelő. Ha a népszerű időpontokban – munkaidő előtt és után- akkor elég soká, ha jók a napközi időpontok is, akkor egész hamar.

   Üdvözlettel:
   m

 62. Baráth Krisztina szerint:

  Tisztelt Máté!
  Szabad-e hulahoppozni és konditermi lépcsőgépet használni sérvvel?
  Tisztelettel: Baráth Krisztina, Budapest

  • Tisztelt Baráth Krisztina!

   Sérve válogatja…Ha nem fáj sem akkor, amikor csinálja, sem utána reggel, akkor kifejezetten jót tehetnek, ha igen, akkor hanyagolni kell őket.
   ( Kínában a hullahoppkarikát kifejezetten gerincterápiás célra ajánlják egyes modern chi kung tanárok)
   Egy próbát megér!

   Tisztelettel:
   m.

 63. Csaba. szerint:

   
  Tisztelt Máté!
  Múltév december tizedike környékén a garázskapunk nyitása közben elestem. Sajnos a fejemet érte a legnagyobb ütés. Mivel az arcomon lévő zúzódásokat leszámítva semmilyen fájdalmat nem éreztem úgy gondoltam, hogy talán ennyivel meg is úsztam a dolgot. Sajnos a balesetet követő második napon elkezdtek zsibbadni az ujjaim. Szám szerint mindkét oldalon, a 3, 4, 5 ujjaimról van szó. További tüneteim is jelentkeztek. Eleinte csak a bal lábamat öntötte el melegség, aztán derék és has környéken lett érzékenyebb a bőröm, például egy szimpla zuhanyozás, a vízzel való érintkezés okoz fájdalmat.  Pár nap után orvoshoz fordultam. Az orvos a tüneteim alapján egyből röntgenre és reumatológiára utalt. A röntgen negatív lett, a reumatológus sem talált semmi rendkívülit. Így tovább utalt a neurológiára. A neurológus a vizsgálat után egy elsőbbségi MR vizsgálatra utalt. Az MR kimutatta, hogy a négyes, ötös csigolyám porckorongjainál kompresszió van, de szó sincs átszakadásról. A neurológia után az idegsebészet következett. Az idegsebész mindenképpen meg akar műteni, ráadásul egy drasztikus megoldást vázolt miszerint, az eltávolított korongok helyét a csípőcsontomból kivágott darabbal pótolná. Kaptam gondolkozási időt, de úgy gondolom, hogy 35 évesen nem szeretnék egy ekkora műtétbe belefolyni. Gondolom, hogy tanácsot tudjon adni, szeretné látni az MR felvételeket? Nem tudom, lenne e rá mód, hogy eljuttassam önnek?
  Tisztelettel: Városi Csaba. Balatonalmádi.

 64. Szomorú Tini szerint:

  Tisztelt Bene Máté Zoltán!
   
  17 éves vagyok. Körülbelül fél éve állapítottak meg BALoldali ágyéki gerinc sérvet, ami nem sugárzott sehova, ezért csak MCkenzie tornára jártam, javult is, de most kb 2 hónapja kezdett el zsibbadni a JOBB combom hasonfekve, hátonfekve és oldal néha néha de csak oldalt jó. Mitől lehet? Először csak éjszaka elzsibbadt és kiment ha mozgattam, de mostanában napközbe is bizsereg éjjel elzsibbad + ég szúr 🙁 Menjek vissza korházba műtetni?  Nem bírom már 🙁 Távolság miatt az Ön terápiája sajnos lehetetlen.

  • Kedves Szomorú Tini!

   Ezer oka lehet egy ilyen fájdalomnak, a legtöbb – és remélem az Öné is ilyen – nem túl veszélyes. Azt javaslom mindenek előtt menjen el egy alapos orvosi vizsgálatra a környékén, és derítsék ki pontosan mi ez. ( ez tudom néha nem olyan könnyű, mint amilyennek jó esetben lennie kéne, de kitartást) Az ok lehet a keresztcsont csípőcsonti ízület – pont ilyen gondokat okozhat, de nem túl súlyos- , egy kisebb sérv – szinte sosem kell műteni, egy ízületi tok irritáció, vagy a kilépő piriformis ideg nyomása- ami megint csak nem súlyos. A bizonytalanság mindig ijesztő, ezért kell mihamarabb visszamenni a kórházba, ahol a McKenzie-s gyógytornász minden bizonnyal ezen a problémán is fog tudni segíteni. Ettől függetlenül persze olvassa alaposan végig a porckorong.hu tudástárát, és mindent tartson be a leírtakból. Ez legtöbbször önmagában is sokat segít!

   Tisztelettel:
   máté

 65. kyphosis szerint:

  üdvözlök minden betegtársamat, !
  T MÁTÉ!
   2011 -es év elején mely 3 hónap után gyógyult, a/ j o öregujj zsibbadás megmaradt/…..de nem fájt semmi,
  az iszonyatos fájdalmak,  mely L IV-V kiszakadt discushernia zsibbadással ,j o lábgyengeséggel,    újra jelentkezett okt -közepén,,ugyan ott! amikor rám ijesztett a rheuma dr hogy már műteni kell mert lebénulok!
  mire megműtöttek,dec 14-én,2 hónap telt el, addigra megszünt az intenziv fájdalom,meg a  zsibbadás, viszont,a sántitás, a lábgyengeség nem. most,6. napos műtötten,itthon fekszek, várom hátha jobb lesz mert, .műtét után,ugyanúgy sántitok, olyan nehéz a combtőből a talpamig a jobb lábam mint a sár,és a jobb bokámtól a lábujjamig zsibbadt vagyok,ami műtét előtt nem is volt. szóval rosszabb lett mint volt. elkeseredett vagyok,már megint a gyógytornával jönnek  amit ők is tudnak semmit sem ér, kár az időt feccőlni vele!NAGYON MEGBÁNTAM HOGY BELEMENTEM AZ OPERÁCIÓBA!

  • Kedves Kyphosis!

   Megértem az érzéseit, de hat nappal a műtét után még szinte természetes, hogy szokatlan érzései vannak! A gyógytorna abban az esetben nem ér semmit , ha olyan kolléga végzi, aki nem igazán használja a józan eszét az iskolában tanultak mellett, vagy nem elég lelkiismeretes, esetleg akkor nem, ha a rehabilitációt csoportban végzik, és ,mindenki ugyanazt csinálja. Jelen esetben pont a gyógytorna tud segíteni megoldani a kérdését, de nagyon fontos, hogy egy gerinc téren nagyon tapasztalt, képzett és lelkes kollégát keressen meg!

   Üdvözlettel:
   máté

 66. Katalin szerint:

  Kedves Máté,
  én nem kaptam választ.
  Áldott karácsonyt kívánok,
  Katalin

 67. Tina szerint:

  Kedves Máté!
  Köszönöm,hogy ilyen gyorsan válaszoltál!
  A kiropraktőr,akinél én voltam,az amerikai orvosi egyetemen tanult 3 évig.Ezek szerint ez sem biztosíték 🙁
  Nem ülőmunkát végzek.Vendéglátással foglalkozom,állok egész nap 14 órán keresztül.Régebben sokat cipeltem rekeszeket,söröshordót stb.,de 4 éve ilyen szempontból már kímélem magam.
  Február 8-án megyek újra MR vizsgálatra.Az lenne a kérdésem,hogy megvárjam az MR-t és utána menjek hozzád vagy friss MR nélkül is (a régi 2007-es)tudsz segíteni?
  Köszönettel:Tina

  • Kedves Tina!

   A “recsegtetős” kezeléseknél sosincs 110%-os biztosíték. Nekem jó a régi is, a tendenciák látszanak rajta, nem szükséges új. Viszont egy gondom van. Januárban egy hosszabb tanulmányútra megyek, így lehet célszerűbb lesz már az új birtokában. A kollégának a bejelentkezésnél szólj, hogy Tina vagy a blogról, és akkor korábbi időpontot ad!

   Üdv:
   m

 68. Katalin szerint:

  Kedves Máté,


  nagyon tetszik a hozzáállása a gerinc-beteg emberekhez, és nagyon tetszik, hogy az az elgondolása, hogy az okokat kell megszüntetni, és nem csak tüneti kezelést alkalmazni.

  Szeretnék tanácsot kérni Öntől. Sajnos elbizonytalanodtam a saját állapotommal kapcsolatban, mert nekem nem porckorong-sérvem van, hanem az alábbi dolgokat írták a leletembe. Ha jól értem ez is egyfajta sérv, csak nem éppen a porckorongé. Az lenne a kérdésem, hogy Ön szerint ez gyógyítható lenne hagyományos kezeléssel? Vagy ha műtétet javasolnak a "kedves egészségügyesek", akkor fogadjam el?


  A leletem szerint:

  A lumbális lordósis íve megtartott. A csigolyatestek magassága megtartott, a peremszéleken kifejezett spondylotikus felrakódások láthatók és a csigolyatestekben foltokban zsíros degeneráció jelei figyelhetők meg. Az alsó háti és felső lumbális csigolyák zárólemezein Schmorl herniák láthatók. Az intervertebrális discusok magassága és víztartalma is csökkent. Körkörös protrusio látható az L IV-V magasságában. Az alsó lumbális szakaszon kifejezett spondylarthrosis jelei és ligamentum flavum megvastagodás jelei láthatók.
  Következményes canalis spinális szűkület látható az L IV-V magasságában, ahol az átmérő 8 mm. A conus az L II csigolya magasságáig ér, jelmenete szabályos.
  Vélemény: Előrehaladott spondylosis, spondylarthrosis és polidiscopathia jelei. Másodlagos canalis spinalis szűkület. Discus hernia nem iqazolódott.

  Előre is köszönöm válaszát,
  Katalin

 69. Tina szerint:

  Kedves Máté!
  2007 óta vannak problémáim a derekammal.Kétszer voltam MR vizsgálaton.Az elsőnél megállapították,hogy kiszakadt gerincsérvem van.A 2.lelete:Az  L III.és IV. rések változatlanul enyhén szűkebbek,területükön a discusok dehydratáltak,körkörös protrusiót mutatnak.Az L III. résben a bal oldali túlsúlyú,medialis discus hernia mérete inkább nagyobb,mint korábban,a durazsák és a caudarostok comprimaltak.A foramenek lényegesen nem szűkítettek,a kilépő gyökök nem comprimaltak.Vélemény:L IV. résben a bal oldali túlsúlyú discus hernia megfigyelhető,kifejezett durazsák compressiot okoz.
  Akkor egyből műteni akartak.Közben ajánlottak egy orvost,aki fájdalomcsillapítással foglalkozik.Kaptam egy célzott idegblokádot,a fájdalmaim azonnal megszűntek.4 évig szinte nem is fájt a derekam.Nemrég azonban egy rossz mozdulat miatt újra felerősödtek a fájdalmaim.Megint kaptam idegblokádot,amitől  jobb lett,de nem volt az igazi.Ajánlották,hogy menjek el kiropraktőrhöz.Elmentem.Hát nem kellet volna!A kezelés után 15 perccel már menni is alig tudtam.Olyan fájdalmaim voltak,hogy semmilyen fájdalomcsillapítóra nem reagáltam.A kiropraktőr azt mondta,hogy nem érti mi a baj,ő a sérvemhez nem nyúlt,csak a medencémen igazított,mert az egyik lábam rövidebb volt és ezt korrigálta.Újra egy idegblokád,ami egy picit megint enyhítette a fájdalmat.Aztán egy 12 napos Rheosolon "kúra" .Most már sokkal jobb,de nem az igazi.Fekve és ülve már jó,de ha elindulok,akkor még mindig fáj,zsibbad,félodalasan és sántítva megyek.A röntgen leletem friss:Lumbalis gerinc egyenes állású,lordosisa  csökkent.Az L IV-V csigolyák közötti rés szűkebb,zárólemezek scleroticusak,oldalsó peremek kis fokban megnyúltak.A bal sacroiliacalis rés alsó része szűkebb,itt az ízfelszínek egyenetlenek és scleroticusak.
  Szeretném megkérni,hogy "fordítsa le" nekem a fent leírtakat és kérdezném,hogy ezek alapján,érdemes-e elmennem Önhöz,tudhat-e rajtam segíteni?
  Várom válaszát!
  Köszönettel:Tina

  • Kedves Tina!

   Ön már sajnos tudja, de a többiek kedvéért: KIZÁRÓLAG!!!!!! olyan manuálterapeutához szabad elmenni, aki az orvosi két éves posztgraduális képzésén végzett!
   Ő vagy orvos, vagy gyógytornász lesz, és ért is ahhoz, amit csinál. Valódi kiropraktőröket pedig az amerikai orvosi egyetemeken képeznek, ilyen ha jól tudom kettő van az országban.

   Ennek ellenére rengetek kókler, vagy jó szándékú dilettáns nevezi magát hamisan manuálterapeutának vagy kiropraktőrnek, és olyan rombolásokat tudnak csinálni, hogy botrány! Az ilyeneket persze nem szabályozza semmilyen hivatal… Elnézést a kirohanásért, de nagyon bosszant az ilyen figurák eszetlen tevékenysége.

   RTG lelet:

   Lumbalis gerinc egyenes állású,lordosisa csökkent.

   Ez a sérv következménye! Amikor egy porckorong sérvesedik, akkor a derék homorulata, az ún. lordózis az útjában áll. Hogy a görbület miatt hátul közelebb álló csigolyák ne fokozzák a nyomást a kiboltosulásban, az kiegyenesedik. A test önvédelme…

   Az L IV-V csigolyák közötti rés szűkebb,zárólemezek scleroticusak,oldalsó peremek kis fokban megnyúltak.

   Túlterheli a porckorongját – ülő munka????- az vizet veszít és lelapul. A környék anyagcseréje romlik, és a csigolyán kis meszes felrakódások vannak.Az utóbbi kettő nem vész, az első több problémát okozhat, pl. becsípődéseket.

   A bal sacroiliacalis rés alsó része szűkebb,itt az ízfelszínek egyenetlenek és scleroticusak.

   A keresztcsont csípőcsonti ízület alsó része szűkebb, az ízfelszín kicsit kopott.

   A kérdésére válaszolva:
   a lelet alapján nagyon úgy tűnik, lenne értelme találkoznunk egyszer, és egy jó féléves programot össze tudnánk állítani, amivel folyamatosan javíthat az állapotán.

   Üdv:
   m

 70. Klára szerint:

  Kedves Máté,
  sajnos meg kellett operálni, mert a bénulás fokozódott. Nagyon köszönöm viszont a manuálterapeuta ötletét, mert valóban kiváló!!
  Azt szeretném még kérdezni, hogy ezt ékpárnát személyesen is meg lehet vásárolni, vagy csak online?
  Üdvözlettel:
  Klára

  • Kedves Klára!

   Sajnálom! Sok sikert kívánok a rehabilitációhoz! A webshopban hamarosan alapvető változások lesznek, így egyelőre azt mondom, hogy csak online, de hamarosan ez változni fog.

   Üdvözlettel:
   máté

 71. Micsinai Györgyi szerint:

  Nagyon hálás vagyok az e-mail tanfolyamért, valóban sokat segített.
  Kérdésem lenne Bene Úrhoz, mégpedig a következő: megrendeltem a gerinc ülőpárnát, és azt szeretném tudni,milyen magasságúra kell felfújni??? Köszönöm

 72. Mary szerint:

  Kedves Máté!
  Nagyon jó ez az oldal!!  Gratulálok hozzá!!!
  Azt szeretném kérdezni, hogy szakértőként kérdésekre válaszolni, vagy egy-két cikket írni lenne-e kedve, vagy ideje egy weboldalon, ahol akár több ezer embert elérhet ???  Elsősorban ők sofőrök.
  Itt írok, mert nem találtam elérhetőséget. Várom válaszát!
  Üdvözlettel: Mary

  • Kedves Mary!

   Köszönöm a megkeresést!
   A nehezen megtalálható elérhetőség nem teljesen véletlen. A szakértői státuszt nem hiszem, hogy most vállalni tudom, de nagyon szívesen írok cikket, hogy hogyan érdemes vezetni, hogy ne okozzon gondot. Erről van mit sajnos…

   Üdvözlettel:
   máté

 73. Nagy Zsuzsa szerint:

  Kedves Máté!
  Nagyon hasznos ez a weblap, sokat tanultam az email tanfolyam anyagából. Sajnos zömében a az ágyéki gerincre fókuszál. Mikor olvashatunk többet a nyaki gerincre vonatkozó tanácsairól?
  Üdv: Zsuzsa

  • Kedves Zsuzsa!

   Köszönöm a visszajelzést, a kérdés jogos!
   Folyamatosan egyre több lesz a nyaki gerinces anyag, és terveim szerint hamarosan utoléri a mennyisége a “derekas’ infóknak.
   Egyelőre a “katonalány kiegyenesedett lordózisa” c. topicban tudsz olvasni erről.

   Üdv: bene máté

 74. Kókai Károly szerint:

  ajánlottam egyik ismerősömnek a porckorong.hu-t, de nem tudom letölteni az érte járó ajándékot, mert hibaüzenet jelenik meg.

  • Kedves Kókai Károly!

   Kicsit bonyolult a letöltés az oldalon. Ha elküldi az ajánlást, akkor a képernyő felugrik a kezdőlap tetejére. Ha innen visszamegy alulra az ajánlóhoz, akkor ott megtalálja a letöltési linket.
   Ha esetleg így sem sikerülne, akkor kérem írjon egy mailt az info@porckorong.hu -ra, és megoldjuk a kérdést!

   Üdvözlettel:
   bene máté

 75. Klára szerint:

  Kedves Máté!
  Voltam a neurológusnál. Nem sok ötlete volt. Sajnos. Elküldött újabb MR-re(ez jó) hogy megnézzük jelenleg mi a helyzet, mert a bal lábam is "romlott".
  Szomorúan veszem tudomásul, hogy idáig egyik orvos sem vizsgálja meg a kérdéses gerincszakaszt, ahol a fájdalmat érzem, s ahol történt a guggolás folyamán a sérülés. Ezért aztán nem is konstatálják a a lumbális szakasz  intstabilitását, amit egy gyógytornász már megállapított. Nem lehet, hogy a probléma mégiscsak innen származik? És éppen ezért atipikus az érzészavar hiánya, mert nem "valódi" a bénulás, hanem az ideg valahogy becsípődve maradt, s ezért van az, hogy begyullad, ha többet megyek, vagy ülök?
  Köszönöm, ha együtt gondolkozik velem: Már bejelentkeztem , s már kaptam is időpontot a manuálterapeautától, csak sajnos 3 hét múlva. Kedves doktor úr, nem lenne valamilyen újabb innovatív ötlete, hogy addig mit kezdjek ezzel az egésszel?
  Előre is nagyon, nagyon köszönöm!
  Üdv.
  Klára

 76. Klára szerint:

  Kedves Máté!
  Idemásolom az MR teljes szöveges értékelését.
  Sagittalis és axialis síkban T1 és T2, coronalis síkban T1 súlyozott felvételeket készíttettünk'
  A vizsgálat a Th 12alsó harmad  magasságtól az S3 magasságig értékelhető.
  A lordosis íve csökkent,a Sacrum dőlésszöge normális.A peremek kissé megnyúltak.
  A discusok T2 súlyozásrrál enyhén  jelszegényebbek, a Th 12-L1, L5-S1 discusok enyhén laposabbak is'
  A Thl2-Ll egymás ielé tekintő  zárólemezeken apró
  Schrnorl-herniák vannak, mellettük keskeny sávban degeneratív
  je|zavarfigyelhető meg. Ebben a szintben széles alapú, centralis enyhén bal túlsúlyú, max' 6 mm-es vastagságú hernia
  ábrázolódik, mely comprirnálja a durazsákot, dislocalja és comprimálja az itt elhelyezkedő conus rnedullarist'
  A többi szintben herniá' protrusio nem ábrázolódott'

  Vélemény: Induló degeneratív eltérések',status post Morbus Scheuermann jelei, Herniqa disci Th12-Ll mely mérsékelt fokú conus compressiót és dislocatiót okoz"
   
  Szerdán találkozom egy újabb neurológussal. Utána beszámolok majd. Mi a véleménye előzetesen, vajon segíthet még az ön módszere? Megúszhatom operáció nélkül?
  Üdv.
  Klára

 77. Klára szerint:

  Kedves Máté!
  Éppen két hónapja egy erőteljes széles guggolásba belerugózva éles fájdalmat éreztem a jobb fenekemen. Felállva mindkét lábamon lefutott a fájdalom a lábfejemig. Kiegyenesedni nem tudtam 3 hétig. Akkor kicsit nagyobb távolságot szerettem volna megtenni,kimerészkedtem az utcára, s leesett a jobb lábfejem. Azóta dobom a lábam, s így lépek. Megállapították,(MR) hogy gerincsérvem van, de olyan helyen, ami nem indokolja a jobb oldali parézist."Induló degeneratív eltérések, status post Morbus Scheuermann jelei, Herniqa disci Th12-Ll mely mérsékelt fokú conus compressiót és dislocatiót okoz" Elküldtek neurológushoz is, aki szintén atipikusnak minősítette a jobb lábfej parézist, a gerincműtétet nem javasolta, hanem a hagyományos kezelés mellett foglalt állást.
  Sajnos a panaszaim nem múltak el, abban a magasságban, ahol a sérülés történt úgy érzem ideggyulladás alakult ki. Próbálom hűteni,jegelem, valamint non steroid gyulladásgátlókat szedek, de a gyulladás továbbra is fennáll, s amikor jobban fellángol akkor egyértelműen a lábfejem kezd újra rosszabbul mozogni mindkét oldalon. Felmerült az ülőideggygulladás lehetősége is. Nem tudom mitévő legyek, folytassam tovább az öngyógyítást, vagy menjek neurológushoz, vagy Ön is tudna segíteni egy háti sérvesen is?
  Válaszát előre is köszönöm!

  • Kedves Klára!

   Érdekes amit ír, és tényleg nem tipikus. A peroneus izom parézise tényleg nagyon nem hangzik jól. MIndenképp mutassa meg egy neurológusnak ezt a problémát!
   Az Th12-L1 sérv merre néz? (Centrális??? Jobbra???)
   Amit mindenképp javaslok:
   1. mihamarabb nézesse meg neurológussal, aki el tudja dönteni, hogy mi okozza ezt a fura tünetet.
   2. egy biztonságos gravitációs állványon lógni hason fekve két-három párnával a hasa alatt mindenképp jót tehet. ( veszélye nincs, a dekompresszió ebben a helyzetben jó a sérvnek, jó a gyökkilépésnek, ha blokkolódás okozza, azon is tud javítani.)
   3. A peroneus izomzatot valamilyen áramformával amíg kideül mi okozza ezt, érdemes karban tartani / ha tud szerezni egy TENS készüléket, az tökéletes erre a célra. A google-n nézze meg, hol ered és hol tapad a m.peroneus izom, és erre tegye rá az elektromos tappancsokat/ , hogy a jelen állapot ne okozzon tartós izomgyengülést.
   4. Egy TÉNYLEG PROFI (!!!!!) manuálterapeutával is jó lenne megnézetni ezt a kérdést, mert lehet, hogy blokkolódás okozza ( egy ilyen kollégát ismerek: Erős Ágnes http://www.maual-terapia.hu)

   Kérem számoljon be, hogy hogyan sikerült megoldania ezt a kérdést, mert tényleg nem mindennapi!

   Üdvözlettel:
   máté

 78. Pintyő szerint:

  Azt hiszem másfél éve kellett volna rátalálnom erre az oldalra, akkor talán elkerülhettem volna a gerincsérvem kiszakadását, és kétszeres műtétét.
  10 évig jártam kezelésekre, fizikoterápiára , gerinctornára, majd tavaly nyáron megműtöttek 2 hét szörnyű szenvedés után. Ezen már változtatni nem tudok, de szeretném tudni, milyen lehetőségeim vannak a műtét után, mert igazából, nem vagyok jó, zsibbadás, fájdalom, gyengeség hűséges maradt hozzám .Köszönettel Fődiné

  • Kedves Fődiné!

   Szomorú, hogy sokan későn találnak rá…Az első derékfájáskor kéne mindenkinek elmondani azt, ami itt a tudástárban és az emailtanfolyamon van, akkor el lehetne kerülni a sok felesleges szenvedést, de úgy látszik ez senkinek nem érdeke… Na de koncentráljunk a lényegre: a műtét után sajnos nehezebb kezelni ezeket a fájdalmakat, de maximálisan lehetséges! Az izmok megerősíthetők, az érintetlen porckorongok tovább centralizálhatók, a fájdalom is nagyon sok irányból érkezhet: a rossz izomegyensúly miatti túlfeszülés, tartáshibák, stb… A gyengeség szintén kezelhető, jó esetben a zsibbadás is. Első körben a tudástárban leírt ülőhelyzet korrekciókat kellene elvégezni, majd valamilyen célzott mozgásprogramot elkezdeni. Ha más nem áll rendelkezésre, akkor akár az úszás, vagy az egyenetlen talajon túrázás is opció lehet!

   Üdvözlettel:
   m

 79. Péter szerint:

  Kedves Máté!
  Egy pár hónapja fáj, olykor csak fájdogál a gerincem környékén a hátam. Ám se nem lent sem pedig a nyaki részen, hanem körülbelül közép tájt. (nem vagyok túl hajlékony, de pont ott ahol még épp kényelmesen hátrahajtott kézzel meg tudom tapintani a gerincemet)
  Olyan érzés mintha a gerincem egyik oldalán egy izom fájna, amolyan szúró érzéssel, néha a gerinctől picit távolabb is (ugyanannak az izom távolabbi részének tűnik) ám mélyebben, (mintha a bordám belső felén érezném)
  Ami érdekes, hogy ha ebben a magasságban a gerincemet tapintom a két csigolyám (vagy legalábbis az a része amit tapintani tudunk, mert kidomborodik) távolabb van egymástól mint az összes többi, ám ezt már évek óta tapintom, és eddig senki nem mondta hogy baj lenne, valamint gondot sem okozott.
  Lehet összefüggésben ez a kettő?
  Esetleg porc sérv gyanús?

  • Kedves Péter!

   Távolról nagy felelőtlenség bármire azt mondani, hogy akár porckorongsérv gyanús, akár nem, de ez nem tűnik annak. A legvalószínűbb két ok lehet:
   1. ülő munka során kialakult előre helyezett fejtartás, ami a trapéz izom alsó rostjait túlterheli. Ez okozhat abban a magasságban fájdalmat.
   2. csigolya közti ízületi blokk ott, ahol érzi a nagyobb távolságot. Ebben az esetben egy valóban jól képzett manuálterapeuta + gyógytorna kombináció tud segíteni.

   Üdvözlettel:
   máté

 80. Bene Máté szerint:

  Tisztelt Ádám!

  A telefon él, de sajnos tény, hogy kicsit nehézkesen elérhető….Ezt a számot nem adtam ki a kezemből, mert szeretem a hozzám fordulókkal személyesen megbeszélni mit fogunk csinálni, viszont amikor dolgozom, gyakran ki van kapcsolva. Ha nagyon nem sikerülne elérnie, akkor kérem küldjön egy sms-t amiben jelzi a bejelentkezési szándék, és visszahívom. Megértését köszönöm! m.

 81. Bene Máté szerint:

  Kedves Anna!

  A lépcsőzéssel nyaki sérv esetén semmi gond nincsen, ágyéki gerincsérv esetén sem valószínű, hogy gondot okoz. A legjobb az egyenetlen talajon való séta, a túrázás, bár tudom erről a hétköznapi közlekedésben szó nincs…
  A rollerről nincs túl jó véleményem ha gerincről van szó. Ha magas lenne a kormány, és egyenes derékkal lehetne rajta állni, akkor tökéletes eszköz lenne, de mivel meg van rajta dőlve a felsőtest, nem túl jó egy sérves gerincnek. Akkor már inkább a bringa, egy kicsit előre döntött nyereggel, és magasan álló kormánnyal.

  Üdvözlettel:
  m.

 82. Ádám szerint:

  Tisztelt Bene úr! 
   
  A telefonszám nem él, hogyan tudom önöket elérni ??

  • Tisztelt Fenyes Úr!

   A telefonszám él, de amikor dolgozom, akkor nem veszem fel, vagy ki van kapcsolva.
   Ha nagyon nem sikerül elérni, akkor hagyjon egy smst a nevével és telefonszámával, és mihamarabb visszahívom! Köszönöm a megértését!
   bm.

 83. Monostori Béla szerint:

  T. Bene Úr!
  Nekem a jelnleg megállapított adatok alapján nyaki porckoronksérvem lehet.
  Eddig csak röntgen készült.
  MRI-re kaptam időpontot,(elmentem, nem sikerült) nem  tudok feküdni hanyatt (max.pár másodperc)
  Az eddigi e-mailen jött utasítások nagy része ágyéki porckorongra szól.
  Egy árva hangot nem hallok a nyaki porcosokról.
  Azt, hogy csak ágyéksérvesekkel foglalkoznak, miért nem közlik az elején????????????????????????
  Már egy hónapja próbálkozom különféle orvosokkal  és terápiákkal, de olyan javulást nem tudok elérni, amit Önök ígérnek.
  Még egyszer szeretném jelezni, hogy az Önök oldala ágyéksérvre vonatkozik, és nem ad útmutatást a gerincen kialakuló egyéb pl.nyaki
  dolgokra.
  Én belementem   ebbe a dologba, de nem értem, miért nem mondják meg az elején, hogy ez ágyékosokra vonatkozik. a többi beteg ebből ki van zárva.
  A porckorong.hu weboldal nem ad egyértelmű
   

  • Tisztelt Monostori Úr!

   Köszönöm a visszajelzést! (Nagyon szeretem az ilyen jellegű kritikákat, mert ebből tudom, merre menjünk tovább! )
   Az oldal sajnos egyelőre tényleg ágyéki gerinc túlsúlyú, de folyamatosan bővül, így hamarosan a nyakasok is bővebb tájékoztatást fognak találni.
   Ha mélyebben átböngészi az oldalt, azért most is talál információt a nyaki gerincről is: a blog “katonalány kiegyenesedett lordózisa” bejegyzésben nagyon sok kérdés és válasz van a nyaki gerinc témaköréről. Egyelőre ezt javaslom átolvasni. Az ágyéki sérvre vonatkozó életmódi szabályok az ülés ergonómiája pedig betűre megegyeznek a nyaki sérv esetén is használandókkal, hiszen ahogy az ágyéki gerinc görbülete áll, az meghatározza a nyaki helyzetét is. A hamarosan végrehajtandó bővítésig türelmét kérem!
   Nyaki gerincről a legtöbbet jelenleg ezekben a részekben tudhat meg:
   http://porckorong.hu/blog/porckorongserv-tunetei#nyaki
   http://porckorong.hu/blog/katonalany-kiegyenesedett-lordozisa

 84. Hecht Anna szerint:

  Nagyon hasznosak az oldal tanácsai, igazán hálás vagyok érte. Sajnálom, hogy bicajozni nem ajánlott –de mi a  helyzet a rollerral? Azzal is  tudnék közlekedni, bár a táskát nem viszi el, ha sok a könyv. Gyalogolni szerencsére nagyon szeretek — na és a lépcsőzés?
  előre is kösz a  választ. Anna