Kollégák – gerincsérv kezelés

Az autodekompressziós kollégák elérhetőségét a lap alján, városonkénti beosztásban találja meg.

Tartalomjegyzék

A kezelés anyagi vonzata:

A Gerincszervizben általában háromnegyed és 1 óra közti időt töltünk a pácienssel. A komplex kezelés egy alapos állapotfelméréssel, (tüneteinek, életmódjából fakadó jellemző testhelyzeteinek megbeszélésével) majd néhány ún. funkcionális teszt elvégzésével kezdődik. Ezen információk, és a hozott dokumentációja segítségével pontos képet kapunk a problémájáról.

A terápia első lépésben megmutatjuk Önnek, hogyan tudja megváltoztatni mindennapi életének azon pontjait, melyek a sérvét okozhatták, majd második lépésként kiteszteljük és összeállítjuk Önnek azt a korrekciós mozgásprogramot, melytől sérves tüneteinek enyhülését várjuk. Fontos pont, hogy a sérv általában “csak” egy kísérőjelensége annak a szegmentális instabilitásnak, amit a páciens már rég hordoz a testében, így az autodekompressziós sorozat lényegi eleme ennek a stabilitásnak a visszaállítása is.

A korrekciós sorozat betanítása után minden kérdését megbeszéljük – ez egy nagyon fontos lépése a tudatos gyógyulásnak – majd a korrekciós mozgásprogramjáról egy leírást készítünk Önnek, hogy otthon a legpontosabban tudja felidézni a mozdulatokat.

Egy ilyen vizit költsége: 15.000-24 900 Ft,
A második találkozás ára (legtöbbször egyetlen ilyen alkalom szükséges): 5000-9 500 Ft.
(kollégánként változó) 

Ha úgy döntött, kipróbálja a fenti módszert, szeretettel várjuk Önt.

Amire mindenképp szükségünk van a kezelés előtt:

▪ Egy orvosi diagnózisra a gerincéről.

(Enélkül nem tudjuk vállalni a kezelését. Legjobban egy MRI felvételnek örülünk, akár CD-n, akár fényképen. Ha rendelkezésre áll, kérjük semmiképp se hagyja otthon! A kezelést természetesen nem az MRI felvételre, hanem a tüneteire építjük, mert a kép és a tünetek nem feltétlen fedik egymást és még oki összefüggés sem mindig van a kettő között – Brinkjinkji 2016- , de fontos információ lehet a fotó, ezért ha rendelkezésre áll, akkor kérjük hozza el. )

▪ Kérjük, ha lehetséges, ne vegyen be fájdalomcsillapítót a találkozásunk előtt!

A korrekciós mozgásprogram kiteszteléséhez pontosan tudnunk kell, esetlegesen mely mozgásirányok és mozgások provokálják, és melyek enyhítik a tüneteit.

▪ Egy kényelmes ruhára, amiben szabadon tud mozogni.

Ez lehet egy melegítő, póló rövidnadrág, vagy bármilyen olyan ruha, ami nem gátolja a szabad mozgásban. Ha az utcai ruhája ezen kritériumoknak megfelel, akkor akár abban is megtanulhatja a korrekciós gyakorlatait.

 

Mielőtt terápiás formát választ… egy figyelmeztetés!

Nem könnyű ma egy porckorongsérves embernek kiválasztani merre induljon a problémájával. Nehéz megtalálni, hogy kitől fogja megkapni pont azt, amire szüksége van, ki ért kellően a betegségéhez, kiben bízhat. Hiszen a dolognak komoly tétje van…

Hadd könnyítsük meg a dolgát!
Részletesen elmondjuk, az autodekompressziós módszer miből áll, miben más, mint a többi porckorongsérv kezelés, és kinek lehet hasznos.
Talán megtapasztalta már, hogy rengeteg kezelési forma áll rendelkezésre a gerincbetegek számára. A gond az, hogy a tudomány 1987 óta akkorát fejlődött a gerinc stabilitásának, a tünetek okainak és eredetének, a gerinc működésének az ismeretét illetően, ami még a kollégáink számára is meglepő. A műtét nélküli mozgásterápiás eljárások többsége – köztük a legmodernebb is- a hetvenes évek elejéről származik. Nem állítom, hogy ezek rosszak, hiszen tapasztalati úton kétezer éve is nagyon jó mozgásrendszerek alakultak ki, de az egyértelmű, hogy nem követik azokat az új ismereteket, melyen csak az utóbbi időben állnak rendelkezésre. Az autodekompressziós módszer viszont ilyen. Azokra a tényekre épít, melyeket a tudomány nemrég ismer, ezáltal egy híd a modern tudás, és a terápia között. Pontosan tudjuk, hogy nem a sérv, hanem az azt kialakító mozgásminta a betegség lényege, pontosan tudjuk, hogy kizárólag a tüneteket kezelve ez sosem fog helyre állni, és pontosan tudjuk, hogy nehéz úgy meggyógyulni, ha az ember nem tudja, hogy mit miért csinál, mik az esélyei, és nem feltétlen bízik a módszerben, amit igénybe vesz. Mi rászánjuk az időt a páciensre, partnerként kezeljük  -hiszen az ő gerincéről van szó – egy brutálisan lényeglátó korrekciós sorozatot adunk, mely a legmodernebb tudományos modellt követi – multifidus, transversus aktiváció, porckorong dekompresszió, mozgásminta korrekció. Próbáljuk mindezt úgy tenni, hogy a páciensnek a lehető legkevesebb idejét vegye el a napjából.

A Gerincszerviz a porckorongsérves emberek kezelésére szakosodott mozgásterápiás rendelőnk, ahol pácienseink nap mint nap – köztük ismert sportolók, diplomaták is – nyerik vissza a fájdalommentes, szabad mozgás lehetőségét.

Mi az a három különbség, amiben teljesen másképp kezeljük a porckorongsérves pácienseinket?

 

Így működik a legtöbb porckorongsérv kezelés ma:

A Gerincszerviz kezelés pedig így:

 

Egy kicsit bővebben kifejtve:

 

1. „Futószalagmunka” helyett az ok feltérképezése, és kiiktatása:

A legtöbb ember -erről mit sem sejtve- nap mint nap szisztematikusan rombolja gerincének egészségét. Szinte minden gerincsérves ember életében jelen van az jól meghatározható mechanikai tényező, ami a sérvét hosszabb-rövidebb idő alatt kialakította, és rontja talán jelenleg is.

Elvünk, hogy a porckorongsérvből eredő fájdalmak csak akkor múlhatnak el, ha már a tényleges kezelés megkezdése előtt kiiktatjuk a baj oki tényezőjét. Nálunk mielőtt kezelni kezdünk, egy alapos problémafeltárás előzi meg a munkát. Hiszen ha a betegség OKA az egyenletben marad, akkor a tünetek jó eséllyel menetrendszerűen kiújulnak.

Ha csak a sérv tüneteit kezelnénk, szép átmeneti eredményeket talán elérhetnénk, de az autodekompressziós módszer másról szól!

Ha mindenek előtt kiiktatjuk a páciens életéből a sérv mechanikai OKÁT, akkor az esélyünk a gyógyulásra drámai mértékben nő meg, sőt: a Gerincszervizen kívül igénybe vett kezelések is sokkal hatékonyabbá válhatnak!

Az ok kiiktatásának eszköze egy pár perces beszélgetés a beteg napi rutinjáról, hobbijairól, életmódjáról, majd egy rövid “képzés”, amiben megmutatjuk, hogyan tud úgy élni, vezetni, sportolni, dolgozni, aludni, hogy miután távozik a rendelőből, már ne rontson tovább a sérve állapotán.

2. Korrekciós mozgásanyagunk az auto dekompresszió elvét alkalmazva magára a kiboltosult porckorongra, és a sérv-idegyök kompressziós viszonyait meghatározó, legtöbbször kikapcsolt stabilizálófűző működésére hat, így OKI szinten tanítjuk meg pácienseinket a problémájuk önkezelésére. A rossz tartás, a természetellenes ülés sajnos sokszor a test egyéb részein ( szalagok, izmok, kötőszövetek, inak) is nyomot hagy. Ezek zsugorodása, elváltozása szintén komoly túlterhelést gyakorolhat a sérült porckorongra. Ezeket úgy nevezzük, hogy a sérv “testen belüli okai”. Ezek kiiktatása, korrigálása is szerves részét képezi a korrekciós mozgássorunknak. Ennek a célja, hogy a javulás után a tünet ne újuljon ki, a test maga ne “termelje ki újra” a sérülést. Ezzel tudjuk elejét venni a sajnos nagyon gyakori kiújulásoknak is.

miért más ez így:

Egy fájdalomcsillapító fizioterápia, egy izomtónust csökkentő masszázs, egy csontokat eltávolító manuális kezelés tényleg kellemesen enyhülést hozhat, hiszen oldja az izomfeszültséget, vagy csökkenti a fájdalmat, de magágra a kiboltosult porckorongra, és a csigolyák helyzetét meghatározó ideg-izom mintákra ritkán vannak lényegi hatással.

A autodekompressziós módszer korrekciós gyakorlatai magát a sérült porckorongot célozzák meg, annak a kiboltosulását igyekszik csökkenteni, így terápiánkkal oki szinten nyúlunk hozzá a problémához. A modern kutatás szerint azonban ennél is fontosabb a csigolyák helyzetét, a gerinc görbületrendszerét meghatározó fűzőrendszer reaktiválása. Ez a kombináció érthető okból jóval nagyobb esélyt ad a fájdalmak TARTÓS enyhülésére, mint egy tüneti kezelés.

(Tény, hogy könnyebb egy kellemes masszázst, vagy fizikót végigfeküdni, jóval kellemesebb, mint sok szabályt betartani, és nap-nap után végiggyűrni a meglehetősen fárasztó és unlamas korrekciós mozgásprogramot, de hosszú távon…)

Szerencsére a tudomány az elmúlt 20 évben elkezdte sokkal pontosabban látni a gerinc működésének, viselkedésének a hogyanjait, és rengeteget adott hozzá ahhoz, hogy hatékonyan tudjuk kezelni. Sajnos a terápiás formák többsége akkor alakult ki, amikor ezek az ismeretek még nem voltak elérhetők. Mi mindezt felhasználva kezelünk, így egy nagyon pontos, és modern terápiát adnak az autodekompressziós kollégák a pácienseknek.

3. A Gerincszervizben Önre bízzuk a nehezét:

Tisztában vagyunk vele, hogy esélyünk nincs meggyógyítani az Ön porckorongsérvét az Ön közreműködése nélkül. A mi feladatunk rájönni, hogy mi jelenti az életében azt pár tényezőt – egy rossz irodaszék, egy állandóan ismételt sportmozgás, vagy több tényező összessége- melyek kialakították a sérvét, ill. annak testen belüli okait. (ergoterápia) Ezen tényezőnek a kiiktatása után a második feladatunk kitesztelni, és megtanítani Önnek azt a korrekciós mozgássort, mellyel a kialakult sérvét elkezdheti centralizálni, az érintett szegmentet stabilizálni, és a testen belüli statikai okokat/fenntartó tényezőket korrigálni. Más szóval mi elsősorban tanítunk…

A terápia lefolytatása viszont már az Ön feladata!

Ami azt jelenti, hogy súlyosabb esetben akár napi szinten többször is végig kell majd csinálnia a korrekciós mozgásprogramját…

Az autodekompressziós kezelés sajnos nem tud gyors csodát ígérni, ami hosszú idő alatt romlott el, az nehezen elképzelhető, hogy pillanatok alatt gyógyul, viszont kitartó munkával pácienseink általában meglepő eredményeket érnek el.

 

Kiket várunk a Gerincszervizben?

 

A Gerincszerviz autodekompressziós terápiája tényleg nem mindenkinek megfelelő, mert egy bizonyos hozzáállást, és némi kitartást feltételez:

Azokat a porckorongsérves és gerincbeteg embereket várjuk, akik:

▪ Hajlandók, és képesek is betartani azokat az egyszerű életmódi szabályokat, melyekkel megelőzhető a sérv további romlása. (Ezekről a hasznos szabályokról sokat olvashat a Gyógyítsd meg a porckorongsérved e-mail programon.)

▪ Akik maguk akarják a kezükbe venni a betegségüket, és hajlandók pár hétig-hónapig nap-nap után végrehajtani a saját korrekciós mozgásprogramjukat..

Akik elfogadják, hogy a kollégák nem gyorsan “teszik helyre” a gerincét, hanem egy önálló programot adnak, mellyel hatékonyan fel tudja építeni a gerince stabilitását. Ez viszont idő és energiaigényes folyamat. Sokszor akár több hétig kell végeznie az autodekompressziós mozgássort. Erre számítania kell, ha a kollégáinkhoz fordul. ( azonban a hitünk – és a tudomány eredményei-  szerint másképp egy valódi gyógyulás nehezen elképzelhető)

Különösen hasznos lehet a Gerincszerviz módszere Önnek:

▪ Porckorongsérve van.

▪ Gyakran “csípődik be” a dereka, vagy nyaka.

▪ Műtötték már porckorongsérvvel.

▪ Sérves tünetei újra és újra kiújulnak.

▪ Fáj a dereka, és ülő munkát végez.

▪ Zúg a füle,szédül, fejfájós, fáj háta/nyaka, de ennek a vizsgálatok nem találták meg az okát.

▪ Szeretné tudni, mi okozta a betegségét, és az életében úgy alakítani ezt a tényezőt, hogy többé ne rontsa a sérve állapotát.

▪ Szeretne végre egy olyan terápiás formát és rendelőt választani, ahol problémája specialistáitól egy olyan kezelést kap, mely a betegsége gyökeréhez nyúl, a legújabb tudományos modellekre épül, és nem pusztán a tüneteket karcolgatja.

A Gerincszerviz előnyei:

1. Nem kell szabadságot kivennie, munkából hiányoznia, hiszen csak párszor kell eljönnie hozzánk:

Ellentétben sok “kollégánkkal”, mi nem szeretjük, ha visszajáró betegeink vannak. Szeretünk gyorsan, eredményesek és hatékonyak lenni – majd sosem látni Önt többet – vagy legalább is nem a gerince miatt…
ADT terapeutaként a célunk, hogy pácienseink a lehető legrövidebb idő alatt, a lehető legkevesebb találkozással érjenek el eredményt, ezért egy olyan korrekciós mozgásanyagot állítunk össze a számukra, mellyel otthon, a szabadidejükben kezelhetik magukat. Ezzel a megoldással -ellentétben a sok tüneti kezeléssel- önállóan indíthatja el a gyógyulási folyamatot.

Sokszor felmerült már a kérdés, hogy ez nem rossz-e a rendelőknek?

Nem.:)
Sajnos attól nem kell félnünk, hogy nem lesz több páciensünk. A 2000 után született generáció olyan szinten rossz alapokkal rendelkezik, hogy sajnos egy óriási gerincbeteg áradatra kell hamarosan számítanunk. Egy-egy betegünk szájreklámja nyomán viszont általában sérves emberek sora jelenik meg a porckorong.hu rendelőiben, így “üzletileg” is az “működik” számunkra, ha pácienseink minél hamarabb gyógyultan távoznak… és jó hírünket viszik.

 

2. Hatékonyság:

Természetesen nálunk sem gyógyul meg mindenki, sőt, volt már olyan páciens, akin egyáltalán nem tudtunk segíteni, ellenben a legtöbb hozzánk forduló porckorongsérves ember panaszai kitartó gyakorlással javulásnak indulnak.

Ennek oka véleményem szerint az autodekompressziós terápia modern fizioterápiás szemlélete, a személyre szabott, intelligens korrekciós irányok választása, és az a beszélgetés, melyben megtanítjuk a pácienst úgy dolgozni, élni, sportolni, hogy ne rombolja tovább öntudatlanul a gerince és porckorongjai állapotát. Nem mellékes az sem, hogy a kollégáink kizárólag gyógytornász-fizioterapeuták és orvosok. Mindkét terület anatómia, biomechanika, ortopédia, reumatológia, fizioterápia képzése kiemelkedő a világban, de a hitem szerint gyakran még ez a hátértudás is inkább csak az elégséges szintet súrolja, ha az ember nem képzi magát, és fut a tudomány fejlődése után. Ennél kevesebbel azt gondolom, hogy komolyabb probléma esetén nem érdemes beérni, mert egy kedves dilettáns bármilyen jó szándékú, egyszerűen nem rendelkezik azokkal az ismeretekkel, mely egy komolyabb probléma kezeléséhez szükséges lehet, és könnyen eshet a hályogkovács vagányságának, vagy a túlzott óvatoskodásnak a hibájába.

3. Nálunk nem kerül “futószalagra”:

Nálunk a rendelőben egyszerre csak egy páciens van jelen, és bőven van időnk megbeszélni a kérdéseit. Minden páciensünkkel külön foglalkozunk, és egyénre szabott programot készítünk.
Tudjuk, hogy hatékonyan gyógyítani csak így – partnerként működve lehet / érdemes.

 

4. Önállóan, szabad időbeosztásban kezelheti magát:

Miután kiteszteltük a korrekciós mozgásprogramját, ezt megtanítjuk/lerajzoljuk önnek, majd otthon a saját időbeosztásának megfelelően szabadon gyakorolhatja a programot. Az, hogy a nap folyamán mikor végzi a korrekciós mozgásprogramját, Önön múlik. Akár reggel munka előtt, akár este munka után végezheti a gyakorlatokat. Arra viszont számítania kell, hogy a gyakorlatok bár egyszerűek, a korrekciós program  időigényes és néha elég fárasztó is lehet.

5. Az elérhető legmodernebb mozgásterápiát kapja:

1987-től a tudomány szinte átírta azt, amit a sérvek okairól, a gerinc funkcióiról tudunk. Sajnos a legtöbb mozgásterápiás rendszer a 40-es, 70-es évekből származik. Abból az időből, amikor például még nem tudtuk, hogy mi a gerinc görbületeinek a fő szerepe, ill. hogy nincs egyértelmű összefüggés egy sérv métere és a tünetek között ( pl. ezért műtenek meg sok olyan sérves embert, akinek nem is a sérve okozza a tüneteinek a fő részét, vagy kezelik pl. McKenzie tornával azt, akinek nem a sérve, hanem a stabilitási zavara okozza a problémát okozva ezzel további kellemetlenségeket ). Az ADT kollégák állandó továbbképzéseken vesznek részt. A legújabb kutatás, melyek az eredményeit felhasználja a rendszerünk, 2016-os, így egy modern, új, és céltudatos terápiát kap a ma már kicsit kőkorszakinak látszó megoldások helyett.

 

Ha úgy döntött, kipróbálja a fenti módszert, szeretettel várjuk Önt. Ha jelenleg már vannak tünetei, akkor érdemesebb mihamarabb bejelentkeznie. Hívja a kollégákat az alábbi telefonszámokon:
 

 

Autodekompressziós terapeuták elérhetősége:


Budapest:

Bene Máté Zoltán
Vezető Autodekompressziós terapeuta
www.porckorong.hu
A rendelés átmenetileg zárva tart.


 

Budapest:

Bitter Laura (gyógytornász – fizioterapeuta)
1095. Bp. Dandár u.3.
36 20 430 0803

Budapest XVIII.kerület és vonzáskörzete: 

Donáthné Forgács Boglárka gyógytornász –fizioterapeuta
Munkahely: Boglárka Gyógytorna Bt. magánrendelő
Címe: 1188 Budapest, Oszkó utca 26.
Elérhetőség: www.vitamintorna.hu
email: info@vitamintorna.hu
Telefon: +36-30-973-0027


XV.kerület és vonzáskörzete: 

Ipacs Krisztina:
gyógytornász-fizioterapeuta

+36 30 3257885
ipacskriszti@gmail.com
A kolléganő háziápolásban dolgozik, az ADT terápiát a páciens otthonában is nyújtja a XV.kerület vonzáskörzetében.

Rendelő:

GABA Medical Center
1158 Budapest Apolló utca 61.
bejelentkezés telefonon.


Horváth Andrea
gyógytornász – fizioterapeuta, ADT terpeuta

06 20 269 53 80
XIII . kerulet Beke ter kornyeke
I. Kerulet Batthyanyi ter

Gödöllő és környéke:

Földi Gyula
gyógytornász-fizioterapeuta, ADT és minősített McKenzie terapeuta
gerinctorna@gmail.com
A rendelő címe: 2112 Veresegyház, Könyves Kálmán utca 5
(Pozsonyi István Egészség Centrum)
————————————————————————————————————————————————————————————————————————————-

Veszprém 1.:

 

Horváth Bianka:
gyógytornász-fizioterapeuta, okleveles fizioterapeuta (MSc)
20/572-8928
Veszprém – bejelentkezés 16 óra után.

Debrecen:

Mile Marianna
gyógytornász,okleveles táplálkozástudományi szakember M.Sc, ADT terapeuta
Debreceni Gyógytornaközpont
4032 Debrecen Lehel u.22.sz patika épületében
Bejelentkezés:06-20-4123-947

Szeged:

Rácz Réka gyógytornász fizioterapeuta, ADT terapeuta
vizililiomfitnesz.hu
napsugarasegeszseghaz.hu
+3630/475-4574

 


Tapolca:

Szi-Andor Judit
gyógytornász-fizioterapeuta,ADT terapeuta
06203780917

Kisbér:
Janó Anita
fizioterapeuta-gyógytornász,ADT terapeuta
06 30 328 65 42
gyogytornakisber@gmail.com

 


Győr és vonzáskörzete: 

Simon Noémi
fizioterapeuta-gyógytornász,ADT terapeuta
noemisimon0311@gmail.com
Tel.: 20/9911874

 

 


Győr:

Szabó Kinga
fizioterapeuta-gyógytornász,ADT terapeuta

Karolina Kórház Mosonmagyaróvár
06305497006
szabokinci@gmail.com
Kinga szlovák nyelven is beszél
A kolléganő elsősorban a beteg otthonában nyújtja a terápiát.


 

Esztergom:

Menner Anita,ADT terapeuta
fizioterapeuta-gyógytornász
06-30-484-1259
menneranita@gmail.com


Keszthely és Szombathely:

Orvos Julianna, gyógytornász-fizioterapeuta, ADT terapeuta
A kolléganő Magyarország területén a páciens otthonában kezel.
E-mail: orvos.julianna@gmail.com
Tel: 70/424-8682Bük és Kőszeg környéke – Ausztria:

Soós Dorottya, gyógytornász-fizioterapeuta, ADT terapeuta

Miskolc és környéke:

dr.Schwartz Edit
elérhetőség: 20/349-8586
facebook: Manuálterápia Miskolc
képesítések: ADT, mozgásszervi rehabilitációs szakorvos, manuálterapeuta
Rendelő:
3526.Miskolc, Blaskovics 3sz.
Rehab-Észak Kft. gyógyászati segédeszköz bolt


Sopron:

Szalai Tamás – gyógytornász-fizioterapeuta,ADT terapeuta
+36 30 3762895
tamas-szalai@freemail.hu
Munkahely:
Soproni Erzsébet Oktatókórház és Rehabilitációs Intézet
Mozgásszervi Rehabilitációs Osztály 9494 Balf, Fürdő sor 8.


Budapest, Eger és környéke:

Dr.Kolonics Gábor orvos, ADT terapeuta
tel: 06-20-3298350
email: egerinc.kolo@gmail.com

Helyszínek:
1. Budapest I. ker. 1015, Batthyány utca 4. ( Biolabor )
www.facebook.com/egerincbudapest/
2. Noszvaj 3325 Deák Ferenc utca 46. (Csendülő)
www.facebook.com/pg/egerinc/


Békéscsaba:

Verbai Éva és Carutasu Gabriella:
gyógytornász – fizioterapeuták
BMKK Dr Réthy Pál tagkórház Fizioterápia
( a kolléganők jelenleg betegállományban, de hamarosan újra aktívak)


Nyergesújfalu – Komárom-Esztergom megye:

Pálinkás Rita
fizioterapeuta-gyógytornász, manuálterapeuta,ADT terapeuta

Fejlesztő Kuckó (http://www.fejleszto-kucko.hu/)
2536 Nyergesújfalu (Komárom-Esztergom megye) Kossuth L. u 33.
A rendelő telefonszáma: 20/213-00-12,
Rita privát száma: 70/360-30-85.

 


 

Kalocsa: 

Molnár Anett
fizioterapeuta-gyógytornász,ADT terapeuta
6300, Kalocsa Széchenyi út 6.
( a rendelő címe)

 Mosonmagyaróvár:
Kovács Krisztina
gyógytornász-fizioterapeuta
+36209760708
Mosonmagyaróvár 9200 Kórház u. 34.
Munkahely: Karolina Kórház Rendelőintézet
9200 Régi vámház tér 2-4.
A kolléganő jelenleg a páciens otthonában nyújtja az ADT terápiát.


Amíg elmegy egy kollégához, a következő dolgok tudnak segítséget jelenteni: 

 • olvassa el a tudástárban az ülés szabályairól szóló részt! Ez alapvető fontosságú minden degeneratív gerincbetegség esetén bármilyen terápiás formát vesz is igénybe.
 • nézze meg itt a blogon az összes olyan részt, ami érintheti Önt ( sportok, problémás gerincszakaszról szóló videók, stb…)

FONTOS INFORMÁCIÓK:

Mielőtt telefonálna, kérem olvassa végig az alábbiakat:

-Sajnos sokan jelezték, hogy nehéz elérni az ADT kollégákat. Ez a fajta kezelés személyre szabott jellege miatt komoly odafordulást igényel, így a munka hatékonyságának megőrzése érdekében csak limitált számú pácienst tudunk fogadni. A jó eredmény közös érdek, így kérem a türelmüket az ügyben, hogy nem mindig érhető el a telefon.

Mielőtt bejelentkezne, kérem fontolja meg az alábbiakat:

-Mozgásterápiáról lévén szó, teljesen akut esetekkel nem foglalkozunk. Ez egyszerűbben fogalmazva azt jelenti, hogy ha valaki fekvőbeteg, vagy a munkáját már nem tudja ellátni a tünetei miatt, akkor a megoldást első körben nem az ADT, hanem az orvosi kezelés, a fájdalomcsillapítás és a  gyulladáscsökkentés jelenti. Hozzánk akkor érdemes fordulni, ha Ön alapvetően  munkaképes, vagy a „saját lábán el tud jönni hozzánk” de zavaró tünetei vannak, és szeretne tartósan és oki szinten megszabadulni tőlük. Szerencsére ezekben az esetben legtöbbször nem egy–két héten múlik a terápia sikere.

Kérem, hogy kizárólag degeneratív gerincbetegségek ügyében keressék az ADT-t, mi ebben tudunk segíteni. ( sérv, protrusio, degenerált / vízvesztett porckorongból / beszűkült ízületi résből származó tünetek, instabilitás.) Gyerekkori gerincferdüléssel, baleset utáni rehabilitációval nem foglalkozunk, ezekkel a kérdésekkel érdemesebb olyan kollégához fordulni, aki napi szinten hasonló a problémával foglalkozik.

– Fontos számunkra, hogy aki eljön hozzánk, az meg is gyógyuljon. Meggyőződésem, hogy ehhez elengedhetetlen, hogy sokszor hetekig – néha hónapig – tartó otthoni gyakorlásra, és ezen túl némi életmód változtatásra szánja rá magát az ember, ezért kérünk mindenkit, hogy saját maga, a saját elhatározásából jelentkezzen be! Sajnos amikor inkább a házastárs vagy családtag forszírozza, hogy a beteg megjelenjen nálunk, de ő maga nem elég elszánt vagy motivált ennek a vállalásához, az ritkán vezet a kívánt eredményre.

Meggyőződésem, hogy a fentiek figyelembevételével tudjuk a leghatékonyabb eredményeket elérni.

Köszönettel:
B.Máté
 

 

 

A facebook oldalunkon az olvasóink/ betegeink / tanítványaink írták:

« vissza a blog főoldaláraKedves Olvasó!

A porckorongos blogon a kommentelés szabályai megváltoztak!
A blogon úgynevezett kérdezős napok lesznek. Az új rendszer lényege, hogy előre meghirdetett időpontokban a megfelelő téma alatt teheted fel a porckorongos kérdéseidet. A kérdezős napok bevezetésének az oka, hogy rengeteg hasonló témájú kérdést kaptam, amelyekre egyesével válaszoltam, így a várakozási idő nagyon megnyúlt. Ezt az időt szeretném lecsökkenteni, hogy ha valami foglalkoztat, ne kelljen várnotok a válaszra. És mivel sok esteben ugyanazt kérdeztétek, a köztes időszakokban is sok információt gyűjthetsz abból is, is elolvasod a többiek által korábban feltett kérdéseket válaszolok. A nem szakmai jellegű témák "kávéház" jelleggel természetesen továbbra is nyitva lesznek, ahol szabadon folyhat az eszmecsere...
Élj a lehetőséggel bátran, az ingyenes email tanfolyam korábbi résztvevőinek jó előre szólok a porckorong-kérdezős napok időpontjairól.


163 hozzászólás “Kollégák – gerincsérv kezelés” bejegyzésre

 1. Molnár Martina szerint:

  Kedves Máté! Próbáltam telefonon keresztül bejelentkezni, de sajnos műszaki hiba miatt nem kapcsolható a szám. Kérem jelezze, hogy milyen egyéb módon lehetne még időpontot egyeztetni. Segítségét nagyon köszönöm! Üdv: Molnár Martina

 2. Zsófi Szigeti szerint:

  Kedves Máté! Próbáltam telefonon keresztül bejelentkezni, de sajnos műszaki hiba miatt nem kapcsolható a szám. Kérem jelezze, hogy milyen egyéb módon lehetne még időpontot egyeztetni. Segítségét nagyon köszönöm! Üdv: Molnár Martina

 3. Djurec Imre szerint:

  Kedves Mate (es csapata),

  13 eve van mar porckorongservem, gyakran sokaig tunetmentes, de neha viszont napokig alig tuduk jarni. Ezenkivul heti tobbszor teniszezem es versenyeken is indulok, amit nagyon nem szeretnek abbahagyni… sajnos ulomunkat vegzek a nap nagy reszeben.

  A konyvedet mar megvettem es el is kezdtem csinalni a korrekcios nyujtasokat. De mindenkeppen szeretnek legalabb 1x szemelyesen is elmenni a rendelesedre.

  Kulfoldon elek, ezert hetkoznapokon ezt nem tudom sajnos megoldani. Telefonon beszeltem tegnapelott a kolleganoddel, akivel abban maradtunk, h esetleg valamelyik hetfo reggel tudnatok fogadni. (Hetfo delelottonkent szoktam elrepulni)
  ABban maradtunk, h visszatelefonalok tegnap, de sem tegnap, sem ma nem elerheto a szamotok. Mikor tudnek egyeztetni Veletek?
  Elore is koszonom, es nagyon bizom benne, h a modszered segit a servemet visszaszoritani es lehetove teszi a magas szintu tenisz folytatasat.
  Udvozlettel:
  Djurec Imre

 4. Kalna Erika szerint:

  Kedves Máté!
  Lelkesen olvasom továbbra is az írásaidat.Már többször fordultam hozzád kérdéseimmel.L5-S1 csigolyák között lévő kiszakadt ,szép méretes porckorong sérvemre az OITI-ben,mind a Gerincambulancián a műtétet találták a megfelelő megoldásnak.A döntést elfogadtam, mivel tavasz óta az állapotom egyre romlott.(fájdalom,erősödő zsibbadás Achilles areflexia,okt. második felétől pedig nagyon nehezen elviselhető fájdalom)Tehát most várom ,hogy mikor hívnak be a műtétre.Viszont a kb. 2-3 hétig tartó erős fájdalmak,s 4 hónapja tartó zsibbadás után erőteljes javulást tapasztalok.Fájdalom semmi, zsibbadás nagyon ritkán,alig észrevehetően.Most tanácstalan vagyok. Nem tudom, mi történik.Lemondjam a műtétet? Ha ezt teszem lehet, hogy hamarosan újra rosszabbodik a helyzet, s a megoldásra újra hosszú ideig kell várnom?(már az altató orvosi vizsgálaton is túl vagyok).Kérlek, mondd el a véleményedet. 
  Válaszodat előre is nagyon köszönöm:Erika

  • Kedves Erika!

   Ez egy tipikusan olyan kérdés, amiben én kivételesen nem szeretnék állást foglalni.
   Az orvosoddal kell megbeszélni, esetleg megkérni, hogy világosítson fel, hogy melyik esetben mi várható.
   A kiszakadt sérvekről azt érdemes tudni, hogy borzasztó rossz állapotba tudják sodorni az embert, de igen igen gyakran felszívódnak…:)
   (Téged idézlek: “Fájdalom semmi, zsibbadás nagyon ritkán,alig észrevehetően”)

   Üdvözlettel:
   m.

 5. Marietta szerint:

  Kedves Máté
  Nagyon tetszik az oldal rengeteg hasznos információt lehet itt találni. Nagyon szupi a porckorong tanfolyam is. Mi külföldről jöttünk 3 hétre többek között, hogy férjem a hátproblémájával meglátogassa a gerincszervizt. Sajnos nem telefonáltunk időpontért megérkezésünk utáni első pillanatban, így nem tudtunk bekerülni. Így jártunk. Tovább is követjük a honlapot és mindig találunk valami új információt. 
  További sok sikert kívánunk

 6. Batonai Dániel szerint:

  Szia Máté !
  Én is gyakorlom a McKenzie egyik fajta változatát, nekem csak anno annyi bajom volt ezzel az akkor új dologgal, mindenkinek ugyanazt tanították be, valószínű ezt tudták alapból is, pedig azt mindenkinek a betegségére kellene szabni, és napi 2-3 óránként csináltattak tízet, közben pihenés. Ez az út akkor rossz volt, mert egy komplex kezelés aminek Te is híve vagy és személyre szabott, annak egy része lehet, de önállóan, kizárólagosan nem érdemes nála leragadni. Akkor ez volt, bízom benne ma már részévé vált a kezeléseknek és egyre többen is tudják alkalmaztatni. Akkor egy fajta, tulajdonképpen a kobra póz magasított változata ment, de amiket találtam ezzel kapcsolatosan főleg külföldi szaklapokban, hát nem csak abból áll. Amikor most a klinikán voltam, aki ezt tanulta éppen gyesen van, így a gyógytornász ezzel nem is foglalkozott, mert rendelet van rá, erre ki kell képeztetni magát. Csupán csak ezért jegyeztem meg, sokan erre építették fel a  teljes terápiát, de az a helyes ahogy mondod is, a kezelés sokrétű és betegségre, testalkatra szabott. Ezért is a legjobb ha a szakember látja is az embert, a leletét, és így dönt kezelésében. Erre épül fel tulajdonképpen a rendelési lehetőséged is, aki ezt kitudja használni bizony éljen is vele.  Üdv Dániel

  • Szia Dániel!

   Igen! A McKenzie gyógytorna egy nagyon alapos, kifinomult rendszer, amit szerencsére egyre többen használnak. De sajnos nem mindenki jól. Hadd meséljek el egy rémregényt: van egy idősebb kolléganő, aki évtizedek óta minden sérves embernek egy spéci-saját fejlesztésű- légzéssel összekötött “kobrát” tanít meg. MINDENKINEK. A Hölgynek jó híre van, mert sok sérv – ami nem túl nagy, nem áll rossz helyen, nem társul porckorong vízvesztésből származó lelapulással- igen jól reagál erre. A többinek az állapotát borzalmasan le szokta rontani. Ha nagy a sérv, akkor a homorítással kvázi “rányom” ezzel fokozza a gyöki nyomást. Ha kisízületi irritáció áll fenn, akkor ezzel fokozza a nyomást és ezzel a gyulladást. Agyrém, hogy évtizedek alatt nem jött rá, hogy ezt nem kéne forszírozni, szegény betegek meg – hiába fáj – hisznek neki. Nagyon jó, hogy sok olyan szakember van, aki profin érti a dolgát, és nagyon jó, hogy van internet, mert így gyorsabban terjed a híre annak, hogy ki hol milyen minőségű és eredményességű kezelésre számíthat. Üdv:m

 7. Batonai Dániel szerint:

  Szia Máté !
  Ennyi tapasztalat és munka amit fektettél tudásodba, én ha az "illetékes okosok" közé tartoznák, ezt a tudást egyetemen a fizioterápia magasabb képzési szintjén oktattatnám, mert amit most végeznek régi elavult és nevetséges javarészt. Mivel oktató klinikán feküdtem három hétig neurológián, kezelt tanuló is, kifaggattam miket tanulnak, mondtam neki ez így nem szakma, csak segédmunka. Biztos a segédlet amiből tanulnak régebbi, nem veszik figyelembe a világban e tekintetben mi történik. Sok helyen a gerincbetegség kezelésében leragadtak a divatossá vált McKenzie tornánál, aztán a közbenső több órát meg ágynyugalommal töltik. Ez egy mai magyar terápia átlaga. A balneoterápia is nem egyéni a legtöbb esetben, csoportos foglalkozás, ami nem is elegendő ideig tart, mindenki csinálja ugyanazt bármi baja is van. Volt benne részem régebben, a nyaki porckorongsérves is azt kapta mint az ágyéki. Darab darab…
  Sok sikert a további munkádhoz Máté, aki megtapasztalja mit ér el segítségeddel, az tovább is adja a lehetőséget, és elmondja hova fordulhat ha érdemben akar tenni magáért valamit…Üdv Dániel

 8. Detti szerint:

  Nagyon köszönöm a szuper gyors választ és a hozzáértő tanácsaidat! Bízom a javulásban.
  További jó munkát! Üdv:
  D.

 9. Detti szerint:

  Kedves Máté!
  A tanácsodat szeretném kérni. Röviden az előzményekről. 39 éves vagyok, 16 éve küzdök ismétlődő, intenzitásában és lefolyásában különböző derékfájdalmakkal. 2005-ben az MR. a L.III., L.I.V.-es korongoknál porckorongkopást és az L.V.nél kisebb sérvet mutatott. Fizikoterápiával és Mckenzie tornával szinten tudtam tartani, viszonylag rövid idő alatt elmúltak az erősebb fájdalmak, és azóta is csak 1-2 napra, max. 1 hétre jöttek elő a tünetek. Két héttel ezelőtt időjárás változás, stressz és egy rossz mozdulat következtében – előtte már 3 napja fájdalommal – megint előjött az éles fájdalom, ami már nem csak a derék tájékán, hanem a csípőcsontom irányába a bal lábszáramig végigfutott. Ezzel együtt a lábszáram külső oldalát és a lábfejem felső részét nem érzem. Lábujjhegyre tudok állni, de a bal lábammal sarokra nem. Egyből elmentem persze idegsebészhez, ma lett kész az újabb MR. A következő adatokkal:
  A lumbalis lordosis és a sacrum dőlése fokozott. A csigolyák magassága megtartott…Az alsó három lumbalis discus dehydrált. Az L-S rés szűkebb. A rés mentén a csigolyákban Modic degeneratio látható. Az L.V. csigolya mögött bal oldalon 17 mm hosszú, 10 mm széles, szabálytalan alakú képlet látható, mely kiszakadt discus herniának felel meg. Vlszeg az L.V.-S.I. discusból szakadt ki. Az L.III.-IV., az L.IV.-V. discuson mérsékelt körkörös protrusio látható. 
  Az orvos műtétet javasol, de nem feltétlenül azonnalit. Természetesen én is szeretném elkerülni, csak a legvégső, nagyon súlyos esetben venném számításba. Szeretném a véleményedet megkérdezni, hogy bár nem adtam teljes körű leírást, de látsz rá esélyt, hogy elkerülhetem a műtétet? Az e-book leckéit, a tudástárat  tanulmányozom, csinálom a két nyújtógyakorlatot, a Mckenzie-t, és másfél hete járok Seragem-masszázsra is, aminek a huzamosabb használatával már azt mondják sokan kerültek el súlyos esetben is műtétet. Sokat enyhült a fájdalom, de a zsibbadás-érzéstelenség azóta is tart. 🙁  , ami jobban aggaszt.
  Szívesen elmegyek konzultációra a Gerincszervízbe, nagyon bízom benne, hogy kitartó munkával és odafigyeléssel még az én esetemben is lehet tenni valamit.
  Előre is köszönöm, ha megtisztelsz válaszoddal és javaslataiddal.
  Üdvözlettel: Detti

  • Kedves Detti!

   Egy régi karate mesterem mondogatta állandóan, hogy “esély az mindig van”:)
   A Te esetben remélhetőleg egész jók is lehetnek ezek az esélyek.

   Az elmúlt három évben alaposan odacsaphattál az S1-es porckorongodnak. Mivel nagy a keresztcsontod dőlésszöge, ha leülsz Rád sokkal erősebben hat a sérvesítő erő, mert kijjebbről húzod magad alá ezt a csontot, így a legalsó porckorong nagyon nagy terhet kénytelen elviselni.

   Ha mázlid van, akkor felszívódik ez a kiszakadt porckorong darab – ez igen gyakori szerencsére – és akkor egy teljesen egészséges életet élhetsz: a többi problémát, és ennek a szerencsétlen S1-es porckorongnak a lelapulását fel kell javítani, és teljesen rendbe jöhetsz, sportolhatsz, ergo tökéletesen rendeződhet a helyzet. DE sajnos az is lehet, hogy nem oldódik meg a kérdés.

   Ez most nem első sorban a terápián múlik, hanem a “szerencsén” vagy az “égieken”, hogy mit akar csinálni ott az a kiszakad rész. Ha mázlink van, akkor felszívódik. Ebben az esetben szokott lenni 3-4 nagyon rossz, gyulladt hete az embernek, majd ahogy a kiszakad darab köde oszlani kezd, rohamos javulásnak indul, végül magától megszűnnek az ebből származó tünetei.

   Ha ez bekövetkezik, és elindul a javulás, akkor nagyon jók az esélyek. Ha nem indul el egy hónapon belül, akkor az izomgyengülés miatt a műtétre szavaznék, de ezt természetesen az orvosod és Te kompetenciád eldönteni, hogyan legyen. Egy tipp: “gyúrni kell” a sarokra állásra, mert sokszor előfordul, hogy az ideg már érintetlen, de út közben az izmok annyira elgyengülnek a használatok kívüliségtől, hogy ezért nem mozog a láb : este az ágyban mozgasd a kiesett irányba a fáradásig, szedj sok B vitamint/millgammát.

   ÜDv:
   m.

 10. Reznaki Éva szerint:

   
  Kedves Máté!
  Április óta intenzíven astangázom. Ez heti minimum 5×1,5 őrát jelent. Nagyon élvezem, az életem meghatározó elemévé vált. Egy hete a következő diagnózist állították fel: LIV baloldali extraforaminalis discus hernia. A tüneteim már több mint egy hónapja megvannak. Nyomozni kezdtem, így jutottam el az oldaladra. Megvettem a könyvedet és azonnal nekiestem a gyakorlatoknak. Bejelentkeztem hozzád, de csak november 13-ára kaptam idópontot. Árthatok magamnak, ha addig is végigcsinálom a sort naponta kétszer? Mire figyeljek? Mennyire kell erőből csinálni a nyújtásokat? A vállam felfelé mozduljon a nyakamhoz képest nyújtózás közben? Alkartámaszban és négykézláb homorítson a derekam vagy billentsem lefelé  a csípőm? Nagyon várom a válaszod.
  Üdvözlettel:
  Rezneki Éva

  • Kedves Éva,

   Hú, sajnálom ezt az Ashtanga kérdést.
   Ma eddig Te vagy 3. Ashtanga jógás, aki porckorong problémával jelentkezik az oldalon.
   Sajnos az egyes sorozat nagyon erősen terheli ezeket, így nem a leggerincbarátabb mozgásforma.
   Majd ha jössz, megbeszéljük, hogy hogyan tudod csinálni, hogy kevésbé legyen zúzós a dolog.

   Hogy a károgás helyett valami konstruktívat is írjak:
   Könyv: A gyakorlatok 90%-át egyelőre tedd félre, és a következőket csináld:
   1. alap 5x
   2. négykézlábas felváltva 2×10 min. 45mp.ig egy kitartást, úgy, hogy a lábad a képpel ellentétben ne a levegőben legyen, hanem a földön. A derék legyen full egyenes – azaz billentsd a csípőt- teljesen laza, és próbáld nagyon erősen elhúzni konkrétan a csigolyák hátsó részét. ( kb. Jógikusan – belégzés tart, kilégzés enged)
   3. megint alap 5x
   4. alkartámaszos 2×10 30mp/ ismétlés és a láb 2 cm- magasan legyen a föld felett. A derekat a medence billentésével tartsd teljesen egyenesen, és ebben a helyzetben nyújtsd. Ezt így elég nehéz összehozni, de ilyen ashtangás múlttal menni fog. 🙂

   Az elől a kérdés elől, hogy áthat-e, ha addig csinálod az ashtangás sorozatot – nagyon nehéz lenne diplomatikussá átfogalmazni azt, hogy “simán” – így hadd hajoljak el, és mondjam inkább azt, hogy ha nem fáj, akkor óvatosan…

   Jobbulást addig is:
   máté

 11. InSe szerint:

  Kedves Mate!
  Köszönöm, kiprobaltam, de innen sem megy – itt be sem tölti az oldalt.(a leirt elsö probalkozasomnal kiirta a 404 errort). Mindezt mozillaval probaltam.
  A googlechrome-mal is hibat jelez az oldalon – de vegül ott betöltötte, ugyhogy köszönöm a segitseget!!
  Üdv.Inse

 12. InSe szerint:

  Kedves Mate!
  Megtettem az alabbiak szerint a barati ajanlast, hogy cserebe megkaphassam a 40 oldalas könyvet – de sajnos nem jelenithetö meg. Szeretnem mindenkeppen megkapni, akar mailcimemre is.
  Köszönettel, InSe

  Cserébe ingyen letöltheted a 40 oldalas Miért nem múltak eddig a porckorongsérves tüneteid c. Ebookot, ami megmutatja, mit érdemes tenned, hogy a sérved javulásnak indulhasson!
  A Te neved:
  (hogy ismerősöd tudja, hogy Te ajánlottad neki a Porckorong.hu-t)

  • Kedves InSe!

   A probléma oka, hogy valószínűleg nem a főoldalról próbáltad.(Sajnos számomra érthetetlen okból csak onnan működik.)
   Kérlek próbáld meg onnan – írj be egy fiktív email címet, vagy akár az enyémet – és onnan biztosan menni fog.

   ÜDv:
   máté

 13. Aliz szerint:

  Kedves Mate,
   
  Eloszor is szeretnem megkosoznni a konyvet, masodszor a benne talalhato jo otleteket.
  2.5 hete vagyok itthon meg csak orovos altal megallapitott agyeki servvel, MRIn meg nem voltam, gyogyszeres kezelesen mar tul vagyok.
  Vegzem a konyvben talalt gyakorlatokat, sajnos a kobra poz nem csak kellemetlen erzessel jar, hanem fajdalommal.
  Egyebkent mar tudok jarni es ulni is, sulyt emelni meg nem, de gondolom fo a kitartas es igyekszem nem elcsuggedni, mert rengeteg olvasas utan lattam, hogy van itt aki sokkal rosszabb helyzetben van, mint ahogy en erzem magam.
  Mivel sokat vetek es ulok munka utan  is a netet bujva mar valoszinuleg tudom, hogy hol rintottam el.
  Ami viszont jobban aggaszt, hogy eleg nehez zsakokat kell emelnem es nem tduom, hogy egyaltalan lesz-e eselyem visszamenni dolgozni…
  Sajnos kulfoldon elek ez az erdekelne, hogy az ek parnat el tudjatok-e a kulfoldi cimemre is kuldeni vagy tudunk-e ennek egy alternativ eljutasi lehetoseget talalni?
   
  Koszonettel:
   
  Aliz
   

  • Kedves Aliz!

   Sajnos az emelgetés sosem barátja a gerincsérvnek. Úgy kell majd csinálni, hogy erősen homorított gerinccel emeled meg a zsákokat. Ha ezt jó technikával csinálod, akkor a méregfoga kihúzható a dolognak. Ha fáj a kobra, az sajnos nagyfokú gyöki nyomásra utalhat. Vészes esetben csináld azt, hogy az alap nyújtással kezdesz, folytatod a négykézlábas ellentétes-kéz lábbal úgy, hogy a lábad a földön nyújtod, majd még egy alap, és utána az alkaros szintén lent nyújtott lábbal, és végük a hason fekvő egy párnával a hasad alatt. Ezt kéne naponta kétszer lenyomni, ezek a leghatékonyabbak a Te esetedben. Utána szegment instabil sorozatot csináld egy hónapig, majd csak utána kezd el a sérvest. Sajna párnát külföldre egyelőre nem tudunk küldeni, de nem ez a lényeg, hanem az, hogy oldd meg, hogy a derekad homorú legyen minden ülő helyzetben.

   Ha tudok segíteni, írj nyugodtan!
   máté

 14. andrea lukacs szerint:

  Kedves Mate!En egy evvel ezelott jartam onnel Lukacs Andrea vagyok es agyeki gericservem van,egy ideje fajdogal a nyakam es kellemetlen fejfajasom is van aggodom hogy nyaki gerincservem van csinaltattam CT-t de ott csak koppast mutatott ki,az on konyvebol kezdtem el vegezni a gyakorlatokat de nem tudom hogy mit sportolhatnek lehet hasizom gyakorlatokat vegezni?es tancolni?Koszonettel Andrea!

  • Kedves Andrea!

   A könyves gyakorlatok mellett a jóga összes olyan gyakorlat jó lehet, ahogy – béna megfogalmazás – de a mellkas nyílik. ( kobra, bölcső, teve, minden, ahol a felkar kirotál) Nyugodtan táncoljon és gyúrjon hasra, semmi gondot nem fog okozni, de a legfontosabb betartani a könyv ülésre és a korrekciós gyakorlatokra vonatkozó tanácsait.

   ÜDv:
   m.

 15. Németh Ádám szerint:

  Kedves Máté!
  12-én délután jártam nálatok, és elfelejtettelek kérdezni a gravitációs állványokról. Nem tudom, hogy emlékszel-e az esetemre, vagy az MRI felvételemre. Te azt mondtad, amit az orvos is, hogy valószínűleg kifakadt a sérvem az utolsó ágyéki csigolya alatt. Ilyen esetben érdemes-, illetve szabad-e a gravitációs állványokkal próbálkozni?

 16. Nagy Erzsébet szerint:

  Kedves Máté!
   
  Meg szeretném kérdezni, hogy milyen az az ék, amit az egyik betegnek
  javasolt és, ha ezt az éket használom, akkor merre felé keskenyedjen?
  Még azt is megkérdezném, hogy mikor jelenik meg a nyaki porckorongosokra vonatkozó kiadványa?
  Hol vannak Önök helyileg, ha be szeretnék jelentkezni egy konzultációra?
  Válaszát előre is köszönöm: Nagy Erzsébet

  • Kedves Erzsébet!

   1. az ék felfújható, és lefelé lejt. ( ha az ember ül, akkor a térd felé esik a lapos oldala, a fenék felé a magas)
   2. október végére fog csúszni a nyakas anyag megjelenése.
   3. Bp. V. ker

   Üdvözlettel:
   máté

 17. kedves Máté! nem tudtam letölteni az ajánlásom után az ebookot.nem tudom lehet,hogy én csináltam vmit rosszul.

  • KEdves Kovács Gáborné!

   Szerintem mindent jól csináltál, az oldalban van egy kis hiba. Sajnos csak a főoldalról működik a füzet letöltése. Ott kéne megpróbálni még egyszer, ott működni fog.

   Üdv:
   m.

 18. Sibalin Ivett szerint:

  Kedves Máté!Elküldeném az MRI leletemet és szeretném kérdezni tudtok e segíteni rajtam.(mindenre hajlandó vagyok hogy elkerüljem a műtétet)A nyaki csigolyák magassága megtartott,a gerinc ive kissé kiegyenesedett.A C:V és C.VI rések kissé beszűkűltek,a porckorongok a C.V túlsúlyával nagyobbrészt jobb oldalon medio-lateralisan a résekből kitüremkednek.a c.vporckorong 4mm szélességben boltosul ki, a gerincvelőt a sagittalis metszeteken kissé megnyomja.a gyöki kilépések szabadok.A kisizületekben érdemi kóros nem ábrázolódott.A tüneteim nyak fájás és jobb oldali fejfájás.Válaszodat megköszönném .Tisztelettel Ivett

 19. Nardai Dániel szerint:

  Tisztelt Bede Máté!
   
  Szeretnék személyesen találkozni Önnel, de mivel vidéken lakom ezért előbb így szeretnék "konzultálni". 5 éve húzódó derékfájás után, rosszabodó tünetek mellett egy "becsípődésen" túl ami után lábzsibbadás, sugárzó fájdalom jelentkezett, kijártam egy mr vizsgálatot. Aminek ez lett az eredménye:
  "A lubalis lordosis megtarott. A csigolyatestek magasság, jelmenete épp. A IV. porckorong jelintenzitása csökken, mely dehydratio következménye. A IV. résnek megfelelően széles alapú centralis helyzetű körkörös protrusio ábrázolódott, mely a liqurteret szűkíti, a caudán enyhe benyomatot okoz. A conus normális magasságban végződik, jelmenet ép. A sacrum lefutása megtartott. "
  Több kérdésem lenne:
  1. tulajdonképpen gerincsérvem van vagy nincs, ha nincs mi a bajom?
  2. panaszaim 2 hónap után javulnak, szünnek, de nem tökéletes, a zsibbadás néha visszatér.
  3. feliratkoztam a hírlevélre, az ott írtakat megfogadtam, de szerintem ez tökéletes is lehetne, ha kapnék segítséget.
  4. Ülő munka, rossz tartás, karate :-)! Az okokat is tudom .-)
  Mit javasol? Hogyan tovább?
  Köszönettel
   

  • Tisztelt Nardai Dániel!

   1. a lelet szerint nincs gerincsérve “csak” kiboltosulása, de nyugodtan tekinse magát sérvesnek, mert a protrusio kb. ugyanaz: porckorong kiboltosulás, csak kicsiben. Viszont van, akinél a “kicsi” súlyos tüneteket okoz, és van, akinél a nagy sem okoz semmit. Én hajlamos vagyok mindent sérvnek tekinteni, ami kiboltosulás, és tünetet okoz. A tünetei lehetnek ennek a kiboltosulásnak a következményei, de lehetnek a lelapulás miatt – ez is simán utáznozhat sérves tüneteket, de tud még ilyet csinálni a keresztcsont elmozdulása, bizonyos izmok reflexes befeszülése a porckorong lelapulása miatt, szl. a kérdése nem egyszerű.
   Sajnos innen nem tudom megmondani, mi lehet a gond, gyanítom a kiboltosulás és a lelapulás következményei együtt okozhatják a tüneteket.

   2. a sérves tünetek mindig változnak. Időjárás, stressz szint, kialudtság mértéke, és egy sor egyéb tényező…

   3. -4 : szuper! mindent be kell az email tanfolyamból tartani. A karatén ki kell hagyni az olyan nyújtsokat és felüléseket, minden más mehet.
   A továbbiakban: gyógytorna, esetleg EGY TÉNYLEG HOZZÁÉRTŐ manuálterapeuta.

   Üdvözlettel:
   m.

 20. A. Tamás szerint:

  Szia Máté!
  Köszönöm,megpróbálom így is.
  Tamás

 21. A. Tamás szerint:

  Szia Máté!
  Előző válaszodat köszönöm(augusztus 22).
  A hengerpárnát megfeleztem(a réginek 14 cm volt az átmérője tömör
  szivacsból,az újé kb 8 és törülköző).A gerincpadon viszont legutóbb iszonyúan megfájdult a derekam,leszállva alig tudtam kiegyenesedni.(Hason feküdtem,párnával,a maximális átfordulás a vízszinteshez képest 60-70 fok lehetett.)Ilyet éreztem már korábban,hanyatt fekve.Mi lehet a baj?
  "Kedvenc" gyakorlataim:hanyatt fekve nyújtózkodás azonos oldali kézzel-
  lábbal,csere,ellentétes kéz-láb,egyszerre két kéz,két láb.
  Hanyatt fekve,két láb talpon,két kéz fej fölött a talajon,majd egyik térd
  felhúzva,két kézzel átkulcsolva,vissza,másik térd…
  Hanyatt,lábak talpon,összezárva,térdek az egyik,fej a másik irányba fordul(ezzel az utóbbi időben óvatosabb vagyok).
  Hanyatt fekve egyik láb talpon,másik nyújtva,körzés kifelé,befelé a nyújtott lábbal,majd csere.
  Hason fekve nyújtott végtagok,ellentétes kéz-láb egyszerre emel.
  Négykézláb hát domborít-homorít.
  Négykézláb helyzetből sarokra ül,kezekkel előre nyújtózik.
  Lehet,hogy kicsit pongyola a megfogalmazás,jobban nem sikerült.:)
  Köszönettel:
  Tamás

  • Kedves Tamás!

   Ha még így is be tudott szúrni, akkor még mindig a kisízületi tokot “gyűri be”. Próbálj még nagyobb párnát, és visszafelé állj meg vízszintesben két percre.
   Ha ez sem segít, akkor egy időre hanyagolni kell az állványt.

   Üdv:
   m.

 22. Kutas Péter szerint:

  Kedves Máté!
  35 éves vagyok kb.2 éve kényszerültem ülő munkára azóta kezdett be-be szúrogatni a derekam.Később sajnos egyre sűrűbben és hosszabb ideig tartottak a fájások!Mindaddig amíg az utolsónál már mozdulni sem bírtam és nem múlt a fájdalom napokig!!Orvoshoz fordultam azonnal persze és sajnos engem is porckorong sérvvel. diagnosztizáltak!Az MR eredményem a következő lett:
  A lumbalis lordosis íve kiegyenesedett.Az L III.-IV.közti discus kezdődő degeneratioja,kismértékű bal oldali paramedialis jellegű előboltosulással.Az L IV:-V.közti discus kezdődő deneneratio jelei és közepes mértékű medialis jellegű előboltosulással,gyöki compressio nélkül.Az L V.-SI.közti rés kissé beszűkült,discus bal oldali paramedialis jellegű,23 mm széles alapú,6 mm mély, caudalis és cranialis irányba is terjedő herniája látható.A bal oldali S.1. gyök kompressziójával(eredésnél komprimmálja) és érinti a jobb oldali S.1.gyököt is,de compressiót nem okoz.
  Természetesen műtétet ajánlottak az idegsebészeten,de én nagyon műtét ellenes vagyok!Nem tétlenkedtem addig se, amíg eljutottam az MR-ig.Addig talpmasszázzsal és egy ismerős gyógytornásszal gerinctorna gyakorlatokat végeztünk és lógtam is naponta!A tüneteim csökkentek természetesen!A felfújható ülőpárnát ajánlották még azt használom a munkahelyen!De ugyanúgy görbe derékkal ülök rajta,mint előtte!Sajnos napi két órát kell vonatozzak a munkába így szinte napi 10 órát ülök minimum majdnem szinte mozdulatlanul! 
  Tanácsát szeretném kérni hogy jó úton haladok-e a gyógyulás felé és mit ajánlana mit tegyek?Az akupunktúráról mi a véleménye?A pisilás is kisebb sugárba megy,de az már régebb óta!Lehet emiatt? 
  Köszönöm előre is a segítségét!
  Üdvözlettel: Péter

  • Kedves Péter!

   köszönöm a bizalmát, azt pedig különösen, hogy a nevét vállalva tette fel a kérdést.

   35 éves vagyok kb.2 éve kényszerültem ülő munkára azóta kezdett be-be szúrogatni a derekam.

   Ez intő jel kell, hogy legyen a többiek számára is! A legtöbbször ezek a kisízületi irritációk a sérv előjelei.

   A lumbalis lordosis íve kiegyenesedett.Az L III.-IV.közti discus kezdődő degeneratioja,kismértékű bal oldali paramedialis jellegű előboltosulással.Az L IV:-V.közti discus kezdődő deneneratio jelei és közepes mértékű medialis jellegű előboltosulással,gyöki compressio nélkül.Az L V.-SI.közti rés kissé beszűkült,discus bal oldali paramedialis jellegű,23 mm széles alapú,6 mm mély, caudalis és cranialis irányba is terjedő herniája látható.A bal oldali S.1. gyök kompressziójával(eredésnél komprimmálja) és érinti a jobb oldali S.1.gyököt is,de compressiót nem okoz.

   Ez elég nagy sérvnek számít. Az, hogy széles nem feltétlen probléma, mert csökkenti a kiszakadás veszélyét. Engem inkább a 6 mm zavar, bár – most csak hangosan gondolkodom- az sem biztos, hogy dráma. Az a tapasztalatom, hogy a sokáig csendes, de amúgy nagy sérvek gyógyhajlama jó. Egy sérvnek sokáig lehet nőnie tünetmentesen, anélkül, hogy bármi gondot okozna, így vlsz. ha tavaly megMRezték volna, akkor kb. ugynez látszott volna a képen – csak épp akkor sok gondja még nem volt. Ez az az állapot, amit műtét nélkül meg lehet célozni.

   Természetesen műtétet ajánlottak az idegsebészeten,de én nagyon műtét ellenes vagyok!Nem tétlenkedtem addig se, amíg eljutottam az MR-ig.Addig talpmasszázzsal és egy ismerős gyógytornásszal gerinctorna gyakorlatokat végeztünk és lógtam is naponta!A tüneteim csökkentek természetesen!A felfújható ülőpárnát ajánlották még azt használom a munkahelyen!De ugyanúgy görbe derékkal ülök rajta,mint előtte!Sajnos napi két órát kell vonatozzak a munkába így szinte napi 10 órát ülök minimum majdnem szinte mozdulatlanul!

   A gyógytorna hibátlan, lógni is nagyon jó, hason fekve kéne egy nagy párnával a has alatt. A talpmasszázsról még nem hallottam egy betegtől sem – pedig mindig kikérdezem őket, hogy hol jártak- hogy tartós eredményt adott volna, de ártani semmiképp nem árthat, így miért ne.

   A henger alakú henger alakú ülőpárna véleményem szerint sérv megelőzésre alig más, mint ipari hulladék ( ha ezt az ilyet is áruló webshopos partnerem véletlen olvasná, akkor ezúton kérek elnézést a nyers fogalmazásért 🙂 ) erre a célra az ék a célravezető, ami bár most nem biztos, hogy vállalható, de a sérve megoldása után mindenképp át kellene szoknia rá.

   Tanácsát szeretném kérni hogy jó úton haladok-e a gyógyulás felé és mit ajánlana mit tegyek?Az akupunktúráról mi a véleménye?A pisilás is kisebb sugárba megy,de az már régebb óta!Lehet emiatt?

   Szerintem nagyon jó úton halad! Az akupunktúra jó szakember kezétől nagyon jó dolog szokott lenni. A vizelet kérdéssel feltétlen keresse meg az orvosát. Elvileg az S1 sérvre nem jellemző, hogy ilyet okoz, és nem is tűnik úgy, hogy a sérvétől lenne, de ebben a kérdésben az orvosa véleménye az egyetlen mérvadó dolog.

   Üdvözlettel:
   máté

 23. Földesi Ágota szerint:

  Kedves Máté,
  március végén állapítottak meg (hatalmas) sérvet nálam, azóta a konzervatív kezelésben részesülök, egyéni gyógytorna hetente, naponta rendszeresen tornázok otthon, úszom, stb…Az orvosi kontroll után a doki is is a gyógytorna folytatását javasolja.
  A teljes oldalt szerintem töviről hegyire többször is végigolvastam már, véleményedre lennék kíváncsi a ma divatos speed fitnessel kapcsolatosan. Mivel a deréktáji izmaim gyengék, azt erősítjük a tornásszal, de ha szakemberek, ahogy Te is a speddfitnesst jó kiegészítőnek mondjátok, akkor felvenném azt is az edzések közé (a gyógytornászom véleményét még nem tudom :).
  előre is köszi ágota

  • Keedves Ágota!

   Köszi, hogy vállalod a neved a blogon!
   A speed fitness önmagában elvileg nem rossz a gerincnek egyáltalán, de túlzottan nem is javít a helyzeten, mert nem azt a fajta tudatos izom-ideg kontrollt alakítja ki, amit a gerinced tudatos mozgatásával lehet kialakítani. Ha az alakformálás a cél, akkor viszont szerintem simán mehet a dolog! 🙂 Egy pont fontos, ami örök szabály: ne olyan gyakorlatokat csináljatok,ahol előre hajolsz.

   Üdv:
   m.

   ( amúgy erről a speed fintessről még tavaly csináltam egy spontán kisvideót, de olyan szinten béna vagyok mindenhez, ami technika, hogy a telefonomból nem tudom kivarázsolni a file-t, úgyhogy ez később fog felkerülni:( )

 24. Urbán Ágnes szerint:

  Kedves Máté!
  Édesanyámnak évek óta fáj a "dereka".
  Nagyon kínlódik vele, volt röntgenen (kezeléseket kapott és injekció kúrát de a fájdalma nem csökkent) ami alapján műtétet javasoltak.
   
  Leírnám a diagnózist, kérem válaszoljon, hogy Ön szerint a műtét elkerülhető-e vagy tényleg csak az segít!?
  Elsimult lordosis.
  Az L-S rés gyakorlatilag nem vehető ki és az L-V és S-I között kb. 1 cm-es elcsúszás van,
  Az L-II-IV-ig a rések egyenletesen szűkebbek.
  Mérs. fokú spondylosis.
   
  Válaszát előre is köszönöm:
  Urbán Ágnes

  • Kedves Urbán Ágnes!

   Abban a kérdésben, hogy műtét-nem műtét nem az én kompetenciám tanácsot adni, viszont Édesanyja esete elég egyértelmű ebből a szempontból:itt mindenképp célszerűbb a műtétet választani.

   A legtöbb spodylolisthesises csúszás megúszható műtét nélkül, viszont ha ilyen súlyos degenerációval társul, akkor kár lenne tovább húzni-halasztani a dolgot. A műtét gyors és hatékony megoldása ennek a problémának, szerintem mindenképp jobban járnak vele.

   Jobbulást kívánok az Anyukájának!

   Tisztelettel:
   máté

 25. A. Tamás szerint:

  Kedves Máté!
  Egy éve  zsibbad a bal lábam térd alatt.Az MR szerint: az L.IV.-V. rés szintjében a középvonalban és attól balra terjedve,a rés szintje alá nyúló,nagyobb discus hernia van.A hernia kitölti részlegesen a lateralis recessust,a durazsákot komprimálja,dorsal felédiszlokálja.A hernia mellett az eredő gyök nem ismerhető fel.Kisebb,körkörös discuselőboltosulás az L.III.-IV. porckorongon is megfigyelhető.A középvonalban van minimális benyomat a durazsákon,gyöki érintettség nem igazolható.Az utolsó lumbális porckorong a középvonalban boltosul mérsékelten elő.Érinti,talán kissé benyomja a durazsákot,de gyöki érintettség itt sincs.A lumbalis porckorongok talán a II. kivételével dehidratáltak.Főként a III. laposabb is.Kisebb zárólemez egyenetlenség szinte mindegyik rés szintjében van és itt egy-egy apró Schmorl-hernia is megfigyelhető.Spondylarthrosis szintén kimutatható.
  Tavaly ősszel kezdtem járni az idegsebészet gyógytornájára,sajnos nem hozott javulást. Tavasszal vízi tornával,masszázzsal folytattam,az eredmény hasonló.Miután megtaláltam oldaladat,(nagyon jónak tartom)végigolvastam,feliratkoztam az e-mailekre.Van gravitációs padom,használtam naponta 2x,hason,párnával,végeztem mellette az általam ismert nyújtásokat,hengerpárnát tettem ülés közben a derekam mögé.Egy hét-tíz nap múlva abbahagytam,mert a lábzsibbadás érezhetően erősödött.
  Mit tanácsolsz? 48 éves vagyok,elég aktív életet élek,sok mozgással.A
  műtétet pedig szeretném elkerülni…
  Segítségedet köszönöm:
  A.Tamás

  • Szia Tamás!

   A gravitációs állványt folytasd, párnákat viszont kicsinyítsd le úgy, hogy ne csináljanak akkora homorulatokat ülés közben.
   A gond az lehet, hogy a sérved a korongszint alá “fittyed”, így a túlzott homorítás nem centralizálja a porckorong sérvesedett részét, hanem a csigolyák hátsó részének a közelítésével a nyomást kezdi el fokozni a sérvben, és ezzel a gyökön is. Ezt sajnos Nálad egyelőre ki kell iktatni. Ez lesz a fő oka a problémának.
   A nyújtás alatt ha megírod mit értesz pontosan, akkor ott is lehet tudunk segíteni a helyzeten.

   ÜDv:
   m.

 26. Janó Gábor szerint:

  Tisztelt Máté!
  Először is szeretném önnek megköszönni a biztató szavakat, és a segítség felajánlását. Sajnos azóta nagyon sokat romlott az állapotom,és ez azt mutatja nincs mese, műtét.Találtam egy nagyon jó szakorvost az Amerikai úton,és ő elvállalta a műtétet.Nem akartam ,de be kell látnom ez máshogy nem fog javulni. Az előző levelem óta nem tudok, csak a mosdóba kimenni.Hát sajnos így alakult,de ha a műtéten túl vagyok ,keresni fogom önt,a gyógykezelés miatt. Ezúton is köszönöm önnek a segítséget.
  Tisztelettel:Janó Gábor

 27. Dani Eva szerint:

  Udvozletem kedves Zoltan!
  Megkaptam az email-en kuldott leckeket es probalom  alkalmazni is oket.Mit mondjak ,nagyon jok.Szeretnem megrendelni a konyvet is,en nagyvaradi vagyok es  van egy cimem Mezopeterden(kozel a hatarhoz) ahova megrendelhetnem ha lehetseges lenne futarszolgalattal elkuldeni termeszetesen azonnali fizetesssel az atvevesnel.Ez a megoldas  szamomra nem lenne olyan korulmenyes mint a banki atutalas.
  Elore is koszonom a valaszt
  tisztelettel
  Eva

  • Kedves Éva!

   Köszönöm a bizalmat és a visszajelzést! A könyv egy elektronikus könyv – ebook – emailben küldjük ki, így az országhatárok nem jelentenek problémát.
   A számlát is bárhová el tudjuk küldeni a világban. A banki átutalás a swift kód megadásával szintén nem jelent nagy macerát.

   Tisztelettel:
   máté

 28. András szerint:

  Kedves Máté,
  Ha az irodai székem hintamechanikáját beállítom a maximumra (= a támla kb 45 fokot zár be a földdel, mikor hátradőlök), magyarán félig feszek, félig ülök a székben. Gondolom ekkor a szék (támlája) leveszi a fejem és felsőtestem terhének egy nagy részét a gerincoszlop ágyéki részéről, és így a kompresszió nagy része is megszűnik. Ez elegendő tehermentesítés ahhoz hogy ne alakuljon ki ágyéki gerincsérv, ha hosszútávon így ülök?
  Köszönöm válaszod.
  András

  • Kedves András!

   Egész jó megoldás, ha csak az ágyéki gerincről van szó. ( persze ebben az esetben sem árt betekerni egy törülközőt a derekad mögé, hogy a korrekt lordózis ki legyen írva, mert a szék derékrészének a kialakításától is függ, hogy merre állnak a csigolyáid ebben a pozícióban.) A problémát ebben a helyzetben sokkal inkább a nyaki szakasz jelenti.

   Ha az az ember lennél, aki munkaidőben alszik egy jót – azaz a fejed is neki lenne támasztva a támlának – akkor azt mondanám miden ok, viszont valószínű ez nem így van, hanem monitort nézel. Ebben az esetben a nyaki szakasz szinte biztos, hogy erősen megtörik. Ha ragaszkodsz ehhez a pozícióhoz, akkor Neked a billentyűztetet az öledbe, a monitort pedig nagyon magasra – kb. szemmagasság- érdemes tenni.
   Hangsúlyozom, hogy ezek a tényezők csak Rád, ill. a Te ülőhelyzetedre vonatkoznak, a többiekre nem!!!!

   Üdv:
   m

 29. Sipos Gábor szerint:

  Tisztelt Bene Máté!

  Olvastam az üléssel kapcsolatos tanácsait az email tanfolyamban.
  Az volna a kérdésem, hogy az alábbi székről mi a véleménye?
  http://www.varierfurniture.com/Collections/Human-instruments/Thatsit-balans-R/
  Ez jó megoldás lehet meglévő ágyéki gerincsérv esetén, vagy inkább fix széket ajánl ékpárnával?
   
  Köszönettel
   
  Gábor

  • Tisztelt Gábor

   Profinak tűnik ez a szék.
   (Úgy látom a Stokke alapszékének a koppantása, ami szintén egy profi megoldás.)

   Ezek jók lehetnek.
   Viszont itt szeretném felhívni a figyelmet, hogy rengeteg pofátlanul drága ergonomikusnak mondott szék semmit nem ér!
   Az a fontos, hogy Ti legyetek tisztában azzal, hogy mi kell a gerincnek ülés közben: lordotikus derék – amihez vagy deréktámasztás, vagy lejtős ülőlap kell – és akkor tudtok jól választani.

   Üdv:
   m.

 30. Janó Gábor szerint:

  Tisztelt Bene Máté!
  Egy nagyon fontos kérdésben kérném az ön segítségét.Sajnos ez év január óta fájt és fájt a gerincem ,majd azt éreztem,hogy már a jobb lábam is a fájt.Reumatologushoz fordultam aki fél évig,fájdalomcsillapítókkal kezelt. Fájdalom nem múlt ezért kértem MR vizsgálatot melynek eredménye,:Lumb. gerinc MR vizsgálat hatalmas kiszakadt jobb oldali lumbosacralis discus herniát igazolt.Neurológiailag alumb. gerinc mozgások beszükültek,feszes paravertebrális lumbalis izomzat. Laseque jobb oldalon 40 foknál poz. jobb oldalon S1 ellátási területen tact.és alg. hipaetshesia,paresise nincs, veg. rendezett.  Műtét javasolt. A kérdésem az lenne ,tudna-e ön rajtam segíteni,vagy műtétet javasol. Kérem segítsen döntést hozni. Várom válaszát .Köszönettel :Janó Gábor

  • Tisztelt Janó Gábor!

   Jelezte a kolléganőm, hogy írt, így gyorsan ránéztem a blogra.
   Elnézést a késésért!

   Első ránézésre kemény amit ír, a második ránézés már egy kicsit biztatóbb!
   Rögtön elnézését is kérném, de ebben a kérdésben fekete-fehér, igen-nem választ nem fogok tudni adni.
   (Túlmutat a kompetenciámon ebben a kérdésben tanácsot adni, ezt az orvosával kellene megbeszélnie.)

   ehelyett pár ténnyel és eddig tapasztalt dologgal tudnám segíteni a döntését:

   1. SOS műtétre akkor van szükség, ha vizelettartási probléma, bénulás, vagy enyhíthetetlen és tolerálhatatlan fájdalom van jelen.
   Ezek közül ha jól olvasom, egyik sincs jelen, így rohanni a döntéssel talán nem kell.

   2. A kiszakadt sérv nem jelent minden esetben műtét nélkül menthetetlen sztorit. Gyakran a kiszakadt rész felszívódik, és egy “kicsi”, már kezelhető sérv marad jelen.

   3. ha régóta nem javul, akkor eléggé csökken az esély a dolog műtét nélküli rendezésére.

   4. a 3. pont ellenpontja: nagyon sok helyen tünetileg, vagy rosszul kezelik a sérvet, ami csökkenti az érvényét a 3. pontnak.

   Ha a családtagom gerincéről lenne szó, akkor a következőt javasolnám:
   – keresse meg Dr. Erbszt Andrást aki nem műtét párti gerincsebész, és kérdezze meg Tőle, hogy Ő hogyan látja a kérdést.
   Ha azt mondja, hogy műtét, akkor rábólintanék erre a megoldásra. Ha azt, hogy nem feltétlen szükséges a műtét,
   akkor szeretettel várom a Gerincszervizben és nekiesünk a kérdésnek.

   – ha Dr. Erbszt András a nyár miatt nem érhető el, akkor lehet érdemes egyszer találkoznunk, és három hetet adni a programunknak.
   Ha a három hét alatt elkezdi látni a fényt az alagút végén akkor van esély a műtét nélküli megoldásra, na nem, akkor a műtét az egyértelmű megoldás.

   – tudom fura lehet ezen az oldalon ezt olvasni, de a “hatalmas” sérvek abban az esetben, ha évek óta fájnak már, gyakrabban szerencsésebb ha műtéttel oldódnak meg. (műtét nélkül nagyon hosszan kell vívni velük, és később is vigyázni rájuk)

   – azok a “hatalmas” sérvek, melyek “csak” pár hónapja fájnak, ált. egész jó műtét nélküli és tartós gyógyhajlamot mutatnak.

   Remélem mihamarabb kijön ebből a helyzetből:
   Tisztelettel:
   m.

 31. Nagyné Marika szerint:

  Kedves Máté!

  Kérdésem a gerincnyújtó padhoz kapcsolódik.
  Tizenéve van gerincsérvem, a legutóbbi (egy hetes) CT leletem a következő: kissé laposabb, széles alappal mérsékelten dorsal felé domborodó LV korong enyhe durazsák benyomatot okoz, éppen eléri mindkét S1-es gyök kezdeti szakaszát. LV-S1 foramen mindkét oldalon kissé szűkebb. Vélemény: mérsékelt fokú kopás, hernia disc.LV kompressziós hatása csekély.
  Jelenleg fekszem, jegelek és 800 mg gyulladáscsökkentőt szedek naponta. 5 nap alatt elértem, hogy  fel tudok öltözni, le tudok zuhanyozni és ennyi. Most már el tudom különíten, hogy hol fáj, mert egy hete nem igazán tudtam megmondani ha kérdezték, csak azt mondtam, mindenhol. Kérdésem a nyújtópaddal kapcsolatban, hogy el tudom-e kezdeni ebben az állapotban, hiszen nem tudom biztosan, hogy gyulladás fenn áll-e még, és azt olvastam, hogy gyulladt állapotban nem lehet használni. Ill. azt szeretném még tudni, hogy kiszakadhat-e a sérv a nyújtástól? Természetesen csak segítséggel, óvatosan, lassan, kis ideig és kis fokban kezdeném el.
  Köszönettel: Nagyné Marika
   

  • Kedves Nagyné Marika!

   Nagyon ritka, hogy bármi gondot okozna a gravitációs állvány. ( a bokának inkább árthat, mint a gerincnek)
   Ha ki akarja védeni a minimális kockázatot, akkor érdemes hason lógni, két nagyobb párnával a medence alatt, hogy kicsit hajlításba kerüljön a csípője.
   Ezzel a trükkel eltávolítja a csigolyák hátsó részét, így akár még sérv, akár a kisízület gyulladása mellett is veszélytelen lehet a lógás, hiszen ebben a formációban már nem kerülhet nyomás/irritáció alá egyik képlet sem, de a kompresszió csökken.

   Van egy másik nagyon jó tanácsadó: rosszabb állapotban a fájdalom viszonylag megbízhatóan jelez.
   Ha bármi fáj, vagy kellemetlen, esetleg később fájdalmat okoz, az rossz. Ezeket a dolgokat ki kell hagyni.

   Tisztelettel:
   m.

   / T. Konkurencia: tudom nagyon lelkesen figyelitek az oldalt! Ez a hason lógás egy olyan porckorongos ötlet, amit érdemes lenne átvennetek, mert nagyon nem használjátok szegment instabil embereknél, pedig kéne. Üdv: m./

 32. Mezős Hédi szerint:

  Kedves Máté!
  Egy hónapja jártam Önnél  nyaki gerincsérvemmel. A kapott, hason végzendő feladatok gyakorlása viszont  a vállaim merevsége miatt  igen nehezen megy.
  Az is problémát jelent,  hogy mivel a vállamat nem tudom  megfelelően hátrafeszíteni, helyette  akaratlanul is a nyakamat  feszítem.
  Szeretnék inkább álló vagy ülő testhelyzetben végezhető gyakorlatot, mert akkor a tokásítással sokkal jobban tudnám rögzíteni a nyakam helyzetét.
  Üdvözlettel: Mezős Hédi

  • Kedves Hédi!

   Értem!
   Csinálja akkor ezt:
   Ülve csinálja meg a “tokásítást”, erősen kihomorított gerinccel lógassa le a kezét közvetlenül a csípője mellett és kezdje el nyújtott könyökkel hátrafelé tekerni a hüvelykujját. Ezt tartsa kb. 8-10 mp. -ig, feszítse erősen, majd lazítson.
   Igy vállalható lesz a dolog.

   A lényeg: a kéz pont a csípő mellett legyen, és maradjon végig, ne menjen se hátra , se ki oldalra.
   A könyök végig nyújtva. A lapocka a hátratekerés végén nagyon erősen zár!!!!

   Üdv:
   m.

 33. Juhász Tibor szerint:

  Tisztelt Bene Úr!
  Sportolok (futok, focizok) Öt hónapja éreztem először, hogy fáj mindkét lábam között a lovaglóizom. Vizsgálatok sokasága után az idegsebész révén eljutottam egy gerinc Mr vizsgálatra ahol megállapították, hogy V. porckorongon egy sérv van., majd később gerinc ct vizsgálaton derült ki, hogy magasságyéki sérvem nincs, de a IV korongszintben bal oldalon a protrusió a kilépő gyököt eléri. Igesebészem azonnal eltiltott a további focizástól, futástól amit én roppant mód rosszúl élek meg hiszen kiskorom óta rúgom a bőrt. Megitélése szerint van rá mód, hogy ha nem is profi szinten, de azért heti két-három alkalommal focizzak vagy fussak még valaha vagy valóban ilyen komoly a dolog és el kell felejtenem a labdarúgást és a futást.
  Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel: Juhász Tibor 

  • Tisztelt Juhász Tibor!

   Semmilyen körülmények között nem szeretnék vitába szállni senkivel, így általánosságban írok:
   A futás betonon botrányosan rossz a teljes mozgásszervrendszernek, mert mindig ugyanazt a terhelést adja. A legtöbb sérves emberek kicsit asszimmetrikussá válik a medencéje is – kvázi rossz lesz a “futómű beállítása” – így még inkább terheli a térdet és a csípőízületet is!

   DE!

   ( és ez a lényeg)

   Ha egyenetlen talajon fut, az kifejezetten hasznos. A göröngyökhöz alkalmazkodia kell a gerincének-lábának így szépen erősíti a stabilizátor izmokat. Teljesen jó módszer lehet. Mivel futáskor a gerinc tengely irányból terhel, ez a porckorongnak nem vészes teher, még sérv esetében sem. Személy szerint azt csinálnám ha a saját gerincemről lenne szó, hogy megvárnám, amíg a zsibbadás elmúlik, és akkor már mennék is ki terepre futni. ( most nem mondtam igazat: ha magamról lenne szó, akkor is mennék, ha már csak kicsit zsibbad, és a futás nem ront rajta, de ezt mégiscsak politikailag inkorrekt lenne tanácsolni:) )

   A foci sem más kérdés: ott is rossz a beton, a parkett és a tornatermek linóleum borzalmai, de ha rá tudja venni a csapatot, hogy menjenek ki valamilyen füves terepre, akkor nyert ügye van: onnantól, hogy a fájdalom elmúlt még jót is tehet a sok irányváltás, hiszen pont azokat az izmokat húzza meg, melyek kellenek nekünk a stabilitáshoz.

   Üdv:
   m.

 34. 20 éves, 2 nagy sérves szerint:

  Kedves Máté!
  3-án voltam Önnél, azóta csinálom a megadott gyakorlatokat, de reggelente jobban fáj a lábam. Ez mitől lehet?
  Annál a gyakorlatnál, ahol ki kell nyújtani a kart, elhagyhatom a szék haszálatát? Jobb érzés szék nélkül.
  Valamint a hanyattfekvős feladatnál lehet-e homorítani?
  Köszönettel

  • Kedves Adél!

   Köszönöm a kódszavakat, így könnyebb a beazonosítás! Emlékszem, Ön az, aki rekordfiatalon “gyártott” két nagyon nagy sérvet.
   Ha reggelente jobban fáj, amúgy meg kicsit jobb, akkor az alvó pozícióján kell igazítani:
   – ha hason alszik, akkor egy négybe hajtott nagyobb törülköző kell a has alá.
   – ha háton, akkor
   a.) ha puha a matrac, akkor egy kis törülköző a derék alá.
   b.) ha kemény, akkor egy puha párna a térdek alá
   – ha oldalt, akkor egy hurkába tekert törülköző a derék alá.
   ( erről lesz egy jelenet a legújabb kisvideóban, a szállodában alvásnál. Adélnek pont úgy kell korrigálnia, mint a lánynak a videón)

   Szék: ha még vannak ilyen kósza erősödő fájdalmak, akkor egyelőre szerintem ne hagyja el, hanem cserélje kicsit alacsonyabbra, és játssza azt, hogy egyre kisebb súlyt tesz a kezére. A dolog semmiképp se menjen a derék “nyitásának” a rovására.

   Hanyattfekvős gyakorlat: nyugodtan. Csinálja úgy, ahogy a dereka szereti. ( viszont tudnia kell, hogy minél lejjebb van a derék, annál jobban hat a nagyobb – s1-es sérvére)

   Üdvözlettel:
   m.

 35. Kedves Bene Máté!
  Junius 25-én vettem meg a könyvet, amiből megtanultam a gyakorlatokat és azóta végzem, igyekszem napi rendszerességgel, vagyis, naponta egyszer, ha van rá módom kétszer is elvégzem. A párnák megvételére még nem volt módom, de azóta a gk. ülésére a derekam mögé, és minden székre, ha ülök párnát helyezek. Nem is reméltem ezt a változást amit tapasztalok!  Azt mondhatom, hogy igazán sokat segített a mindennapok megélésében. Most az a célom, hogy elhagytam a fájdalomcsillapítokat és megpróbálom azok nélkül, végezve a gyakorlatokat élni. A problémám összetett, mert a sérv mellett van egy csipő kopásom is, de műttetni azt sem szeretném. Gondoltam személyesen felkeresem Önt a Gerincszervízben  hátha  tud további segítséget nyújtani?  A dilemmám az, hogy tud-e nekem Ön ebben is ilyen hatékonyan segíteni, avagy ez már nem az Ön asztala? Viszont eddig ahány Orthopaedhez fordultam, mindenki műteni akar, alternatív és hathatós segítséget ( mint ez a gerinctorna) senki nem tud adni! Elnézést, ha hosszú voltam. Hálás köszönettel várom válaszát  Mátrai Miklósné

  • Kedves Mátrai Miklósné!

   Köszönöm a visszajelzést, és egy percig nem volt hosszú!

   Örülök a javulásnak! Főleg azért, mert most erősen frontos idő volt, ami a rosszabb állapotú sérveseknek mindig nehezebb időszak.
   Ilyenkor javulást mutatni külön jó dolog.

   A kiegészítőket nem is kell beszerezni!
   Ha meg tudja őket csinálni otthon, az gyakran sokkal jobb, mert személyre tudja szabni, hogy mekkora henger kell a derék mögé – ez bármilyen összetekert pléd lehet – vagy attól függően, hogy mekkora lordózist igényel az autóban a dereka, annyi törülközőt tekerhet oda.
   Teljesen jó megoldás egy így.

   Sajnos elég erősen gerincspecialista vagyok, csípőízületi kopásban rengeteg sokkal jobb szakember van nálam. Érdemes egy olyan gyógytornászt felkeresni, aki ortopédián dolgozik, ők ebben nagyon jók! Emellett érdemes a természetgyógyászat eszközeit is igénybe venni.

   Még egy tanács: nagyon sok térd és csípő ízületi probléma valós oka a medence asszimmetriája.
   A tendencia a következő:
   az ember gerince elkezd sérvesedni. Ilyenkor a test automatikusan kicsit eltekeredik, hogy “eltartsa” a kiboltosulát a gyöktől. Az izmok felvesznek egy feszülést, a medence kicsit elfordul, az egyik láb látszólag egy kicsit ezáltal hosszabbá válik, így megváltozik a térd és a csípő terhelése. ( kb. mint egy rosszul beállított futóművel rendelkező autó) aztán a forgó részek elkezdenek kopni.

   Irtózatosan nehéz munka visszaállítani egy ilyen asszimmetriát – hiába mondja nagy hanggal egy-két csontkovács, hogy “helyretszi” ez nem így működik: az új helyzethez szokott izomzat, az idegrendszer a szalagok átírása óriási tudatosságot igényel. Mégis érdemes lenne ezzel próbálkozni:
   Egy tükör előtt nézze meg, melyik válla van lejjebb-feljebb, melyik medencefél van előrébb-hátrébb, és “löjje be” a szimmetriát. Ebben akár családtag segítségét is igénybe lehet venni. Próbálja tudatosítani a középállásokat, és tanuljon meg újra a szimmetriában élni.

   Ez az a tényező, amire a “csípősök” figyelmét nem szokták felhívni, pedig alapvetően fontos, így ezt fontosnak láttam leírni.
   A korrekt csípőtornában és a porcvédő szerekben a kollégák viszont sokkal többet tudnak mondani, így érdemes őket keresni!

   Ha bármiben tudok segíteni, írjon!
   Tisztelettel:
   m.

 36. Kovács Lajosné szerint:

  Kedves Máté!
  Köszönöm és igyeszünk! további szép napot!

 37. Anita Picur szerint:

  Kedves Máté! Most regisztráltam a kissasszurke@citromail.hu-n. Anita vagyok 33éves,úgy néz ki 4hónapja van a gerincemmel probléma,olyan, mintha sérv lenne, de nem az 2 csigolya be van szűkülve, el van meszesedve, és nyomja az ideget! Mit tudnál Nekem tanácsolni? a fizión tul vagyok,a térd uh is,a gerinc ctn is!!! Nagyon fáj a térdem és a derekam, el kezdtem a gyógytornát itt a nteten, de azt mondtad, nem ajánlod.http://www.youtube.com/watch?v=YL0qwW9QxHs     A következő lépés az idegsebészet, ha nem kell műteni,akkor a súlyfürdő, és fürdőkezelés jön….Mit tanácsolnál? Mit tehetnék?  Köszönöm a segítséged!

  • Kedves Anita Picur!

   Én ilyet mondtam volna, hogy a gyógytornát nem ajánlom??? Kizárt dolog! Jelenleg a hivatalos verzió szerint a degeneratív gerincbetegségek leginkább működő terápiás formája a GYT. Mindenkinek minden körülmények között ajánlom!

   Amit javaslok:
   1. töltsd le a porckorong.hu kezdőlapjáról az ingyenes füzetet. Ott a “sérves fájdalom sérv nélkül” fejezet a problémád leírása. Ebből megérted, mi is ez, és mitől van.
   2. olvasd végig a tudástárat a gerinckímélet szabályaiért.
   3. ha az idegsebész azt mondja, hogy nem kell műteni – vlsz. ezt fogja mondani- akkor keress egy profi gyógytornászt, és kövesd, amit mond.

   ÜDv:
   m.

 38. Schulczné Pacher Márta szerint:

  Kedves Máté!
  Köszönöm a választ. Inkább a fájdalom okára lettem volna kíváncsi, hogy Ön szerint a csigolyák ezen állapota okozhat-e ilyen elviselhetetlen fájdalmakat a fül mögötti és előtti részen és a torna segíthet-e. Egy dolgot nem említettem, hogy a bal fülemet 1996-ban otosclerosis miatt műtötték, utána öt évig minden rendben volt, azután kezdett el a fülem zúgni és a fájdalmak folyamatosan jelentkeztek. Igazából sem a fájdalomnak, sem a zúgásnak a pontos okát nem tudják az orvosok. A zúgás lehet, hogy az otosclerosis miatt van, de a fájdalmak?
  Érdemes lenne nekem az email-es tanfolyamra jelentkezni, tudnám-e egyedül hatékonyan csinálni?
  Tisztelettel várom válaszát:
  Schulczné Pacher Márta

  • Kedves Schulczné Pacher Márta!

   Az emailes tanfolyamra szerintem mindenkinek érdemes jelentkeznie. Ingyen van, és nagyon hasznos tanácsokat ad. Sajnos a nyaki szakaszt kevésbé érinti, mint az ágyékit, de akinek “fent” gondja van, annak érdemes odafigyelni “lent” is, mert az okok azonosak.

   Üdvözlettel:
   m.

 39. Kovács Lajosné szerint:

  Kedves Máté !
  Úgy 2-3 hete voltunk önnél férjemmek . Elkezdre az ön által megmutatott gyakorlatokat . Csinálja szorgalmasan, igaz nem tud még mindig annyit csinálni amennyit megbeszéltünk. Viszont nagyon el kezdett fájni a dereka. Úgy érzi szétszakad. Tudom, hogy kezdetben jobban fájhat,lehet izomláz , is de szerintem már a nagy fájdalomnak el kellett volna múlnia. Kérem a véleményét mit csináljunk!
  Szép napot kívánok Kovács Lajosné

  • Kedves Kovács Lajosné!

   Remélem azóta elmúlt a dolog. Egy biztos: a gyakorlatok miatt kizárt, hogy ez az érzés jöhet.
   Amire figyeljenek:
   1. sose homorodjon a derék
   2. sose legyen feszes-“izommegfeszített” a nyújtás közben
   3. kicsit vegyenek vissza az erőből, de a kitartások idejét tartsák.
   4. nagyon figyeljenek a laza-könnyed-erőltetés mentes mozdulatokra.

   Érdemes végignézni, hogy mi más hatások érték a Párja derekát a torna mellett, mert ilyen fokozódás nem lehet a mozdulatoktól.
   Ami szóba jöhet: akkoriban bitang nagy frontok jöttek-mentek, sokan lettek rosszabbul miatta. Pszichés terhelés-krónikus stressz, egyéb gyógytorna v. csontkovács kezelés, új matrac stb..

   Összefoglalva: tanácsolom a sorozat további gyakorlását-megszokását!

   ÜDvözlettel:
   m.

   Csinálják kitartóan, és

 40. Schulczné Pacher Márta szerint:

  Tisztelt Máté!
  Van egy kétirányú nyaki gerinc röntgen felvételem: A nyaki lordosis kiegyenesedett. A C. III-V. csigolyák közötti rés beszűkült. A C. VI-VII. közötti rés is szűkebb. A peremeken elől jelentősebb, hátul mérs. meszesedés látható.
  Panaszaim: 11 éve tartó állandó, rettenetes bal oldali fülzúgás és 7-8 éve fennálló, főleg fül mögötti és előtti, tarkótájéki állandó fájdalom.
  Szeretném a véleményét kérni, hogyan ítéli meg, a panaszok és a leleten leírtak között van-e összefüggés? Lehet valamit tenni, hogy a panaszaim legalább enyhüljenek?
  Köszönettel: Schulczné Pacher Márta

  • Kedves Schulczné Pacher MÁrta!

   Ha egyéb okát nem találták, akkor könnyen lehet. Hivatalos verzió szerint nincs összefüggés a nyaki csigolyák közti ízületi tok, és az egyensúlyszerv működése között, azonban az amerikai kiropraktorok évtizedek óta írják a tanulmányaikban, hogy a nyaki csigolyák közti kisízülei tok irritációkor ” bezavarhat” az egyensúlyszerv működésébe, ezzel szédülést és fülzúgást okozva.
   HA (!!!) a probléma nyaki gerinc eredetű, akkor egy jó manuálterapeuta, plusz egy erős tartásjavítás szép lassan meg tudja oldani a tüneteket. Sajnos a lassant nem véletlen hangsúlyoztam: pl. a C4 es kisízület habituális tartásának megváltoztatásához ( magyarul ahhoz, hogy az ember tartósan rendesen tartsa a nyakát) nagyon nagyfokú tartás javulás szükséges, ami hosszú hónapok kitartó munkája. ( torna)

   ÜDvözlettel:
   máté

 41. Cser Attila szerint:

  Szép napot!
  Comb zsibbadással voltam nálad,a tornát megcsináltam el is múlt.viszont a napokba nagyon erős derék fájdalmam lett és nagy láb ujjaim zsibbadnak.néha az egész láb.mit tanácsolsz?

  • Szép napot!

   Értem! A legtöbb embernél a hasonló visszaesést a következő okozza: gyöki tünet – ijedtség – sok próbálkozás – Gerincszerviz – borzalmasan unalmas és időigényes gyakorlatsor – elmúlik… Az ember örül, és úgy hagyja abba a gyakorlatsort, ahogy kell.

   Ezzel egy probléma van: a sérv már akkor is tünetmentes, ha épp nem érinti a gyököt, de attól még ott van, és csak arra vár, hogy jöjjön a következő:
   a.) nagy terhelés ( ez lehet egy nap ülés egy rossz széken)
   b.) pszichés tehet ( a fokozódi mélyhátizom tónus miatt)
   c.) frontátvonulás ( a változó nyomásviszonyok miatt)
   d) a fentiek tetszőletes kombinációja.

   Ha az ember csak addig gyakorol, amíg elmúlik, akkor a kiújulás szinte törvényszerű. A tanácsom – már ha Rád is vonatkozik a fenti – akkor a következő:
   – vedd elő a régi gyakorlatsort, csináld ezerrel
   – ha újra elmúlt, akkor csináld még kétszer annyi ideig, mint amennyi idő alatt mától az elmúlásig
   – utána tartsd be az ülés szabályait
   – és pluszban erősíts erősen hátizmot az elmúlás után.

   Ez ebben a formában tartós eredményt szokott adni:)

   Kitartást!
   m.

 42. Agócs Klára szerint:

  Kedves Bene Máté!

  Tanácsát szeretném kérni.
  Június 10-én voltam Önnél a nyaki gerincsérvemmel. Megkaptam a gyakorlatokat, amik javulásomat szolgálják. Szorgalmatosan végzem is őket.
  Betartom az üléssel kapcsolatos tanácsokat is.
  Ennek ellenére / vagy ettől- ezt nem tudom -felerősödött a fájdalom a nyakamnál és most már az egész lapockám bizsereg.
  Kérdés: ez normális, vagy valamit rosszul csinálok, vagy abba kell hagynom?

  Válaszát várom.
  üdvözlettel: Agócs Klára

  • Kedves Agócs Klára!

   A lapocka táji fájdalomról el kell dönteni, hogy “izmos” fájdalom-e – az belefér, vagy “idegi – kisugárzós” mert az nagyon nem.
   A dekompressziós gyakorlatok szerencsére a megbeszélt módon végrehajtva valószínűtlen, hogy nem egyértelműen a javulását szolgálják, és még rosszul végrehajtva sem ártanak, ettől függetlenül van pár hibalehetőség, amit jobb, ha végignézünk:

   Ha valaki hibásan csinálja a “nyaknyújtást”, általában három típushiba egyikét véti:

   1. Ráfeszítés a nyaka hátsó részére a mozdulat közben:

   A hiba:
   Amikor felemeli a kezét a nyaknyújtáshoz, észrevétlenül előre mozdul a fej.
   Előre tolt fejtartásban a gyakorlat nem tud hatni, de “húzigáljuk” a hátsó gerincszalagot, ami ennek nem örül. ( ártani ez nem árt, de kellemetlen érzéseket okozhat)
   A következőket mindenképp ellenőrizze le:
   – laza tokásítás megvan-e,
   – a fej lufiszerűen “repül-e” felfelé,
   – teljesen laza-e a nyak hátsó része.

   Ha nem biztos az ülőben, akkor a fekvőnél sokkal könnyebb “belőni” a helyes irányokat.

   Hiba 2:
   nincs rendesen zárva a lapocka, vagy az ember húzáskor a szék támlájának dől :
   ez megint a fej előre helyeződését okozza. Ilyenkor a dekompresszió nem tud működni, de a tokok vongálva lesznek.

   Ezt mindenképp ellenőrizze le:
   – hozzáért-e a háta a szék hátlapjához? ha igen, akkor csússzon előrébb.
   – kellően zárt-e a lapockák alsó csücske? ha nem, ezt laza mozdulattal pótolja

   Hiba 3: ( ez a legfontosabb odafigyelni valóT)
   A fej hátrafelé döntése nyújtás közben.
   Ez elég tipikus hiba. Eleinte az ember úgy érzi, hogy “nyúlik” a nyaka hátsó része, ha hátraveti a fejét. Ez sajnos megint a kisízületek kellemetlen érzését okozza. A megoldás nagyon egyszerű: amikor húz, akkor tokásítson. ( inkább legyen picit leszegve az áll, minthogy a fej hátra dőljön)

   Összefoglalva az eddigieket:
   – véletlenül se döntse hátra a fejét nyújtáskor, tokásítson, a nyak hátul legyen laza +ne karból/izomból, hanem lágyan, kicsit “meditatívan”, az izmok ellazítását kihasználva nyújtson.
   Igy csak jó lehet a mozdulat!

   Az erősítő gyakorlatokat azt javaslom hagyja ki, amíg megoldódik ez a helyzet.
   Az ülő dekompressziós gyakorlatnál is erősödnek egy kicsit a hátizmok, várjuk meg a helyzet rendeződését.
   Az ülés szabályait tartsa továbbra is, az elengedhetetlen.

   Azt kell tudnia, hogy ebben a formában kizárólag jó irányba vezeti a nyakát, így kárt, problémát kizárt, hogy okozhat.
   Érdemes még számításba venni, hogy terhelte-e bárhogy a nyakát statikus helyzettel, új típusú fizikai igénybevétellel, volt-e korábban fronthatásra rosszabbodás, vagy csinált-e bármit, ami a rosszabbodást okozhatta.

   Ha nem, akkor az erősítő gyakorlatokat hagyja ki. ( ami hason fekve történt) Itt előfordulhat, hogy még kicsit megfeszíti a nyakát. Ezt a lehetőséget iktassuk ki.

   Várom a beszámolót, hogy hogyan alakul a helyzet!
   Üdvözlettel:
   m.

 43. Szőnye Zsolr szerint:

  Érdeklődni szeretnék, hogy lehet letőlteni a Miért nem múltak eddig a porckorongsérves tüneteid c. Ebookot .
  Sajnos a felkinált oldal 404 es hibát jelez.
  Nagyon tetszett a email-es tanfolyam sok mindent tudtam de azért elég bizonyosságot és meggyőződést adott a további javulás elősegítéséhez.
  Gondolkodom hogy a módszert tovább adom. Esetleg van arra mód hogy  Önök képzést nyújtanának? 

  • KEdves Szőnye Zsolt!

   A főoldalról működik a letöltés, a többin sajnos most hibás. Onnan próbálja meg, és akkor sikerülni fog.
   Betegeknek egyszer már volt képzés, kollégáknak egyelőre nincs még, de tervezem, hogy abba is bele kellene fogni, mert szükség nagyon lenne rá.

   Tisztelettel:
   m.

 44. Kiss János szerint:

   
  Kedves Bene Máté Zoltán!
  Kétkedő, nyugdíjas ember vagyok, így csak most vállalkozom arra, hogy a Gerincszerviz e-mail-es leveleinek hatásáról írjak.
  Az elmúlt év novemberében jelentkeztek nálam a gerinctáji fájdalmak, amivel természetesen először háziorvosomat kerestem meg. A fájdalmak ülés közeli állapotban jelentkeztek, így a szokásos napi tornámat – fekvőtámasz, páros lábemelés, felülés – is abba kellett hagynom, mert főleg a lábemelési és felülési gyakorlatoknál éreztem jelentős fájdalmat, és nem szerettem volna rontani a helyzetemen. Háziorvosom megfázásra gyanakodott, de hiába próbáltam jobban vigyázni magamra, a fájdalom nem csökkent, sőt már kisugárzott a bal térdhajlatomba és az alsó lábszáramba is. A fájdalom napi egy szem Algopyrin bevételével elviselhető volt.
  Aggodalmamat fokozta, hogy korábban a bal térdhajlatomban mélyvénás trombózisom volt – ezért jelenleg is gumiharisnyát hordok – és ennek kiújulásától tartottam.
  Ismételt jelentkezésemre a háziorvostól kaptam beutalót a reumatológiára és mellé Contramal tablettákat, amitől agyilag „szétestem”. Ezt nem engedhettem meg magamnak, mert így még a normális gondolkodástól, autóvezetéstől is elestem. Maradt az Algopyrin.
  Januárra kaptam időpontot a reumatológiára, ahol a fizikoterápiás kezelés és a gyógytorna mellett Mydeton és Panadol gyógyszereket kaptam. A kezelés segített elviselni a fájdalmat, de az sosem szűnt meg.
  Mivel a rendszeres gyógytorna segített a fájdalom csillapításában, azt otthon rendszeresen folytattam.
  A kezelések végeztével kellett visszamennem ellenőrzésre. Újabb kezelést, gyógytornát és masszázst, valamint Milgammát és Contramal cseppeket kaptam. A kezelés tovább csökkentette – átmenetileg – a fájdalmakat, de meg nem szüntette. Ismételt ellenőrzésen MR vizsgálatra kaptam beutalót, amelyre áprilisra kaptam időpontot. Az eredmény:
  „Lumbalis gerinc MR vizsgálat 3T Philips készüléken (szagittális T2 TSE, T1 TSE, STIR TSE, axiális T2 TSE).
  Megtartott ágyéki lordosis, a csigolyatestek magassági átmérői megtartottak, a zárólemezek épek, az alsó lumbális csigolyatestekben disret degenerativ jelek.
  Az L IV-V nivóban a részlegesen dehidrált discuson bal oldali LV gyöktasakot nyomó 7 mm-es hernia van.
  A többi discus szintekben eredő és kilépő gyökök szabadok.”
  Amikor a reumatológus ezt meglátta, az első reakciója az volt, hogy ezzel a lelettel keressek meg egy idegsebészt. Aztán mégis meggondolta magát és egy Neodolpass infúzió kúrát javasolt.
  Ijedtségemben kezdtem el az interneten a gerincsérv és az infúzió hatása után kutatni. Mivel azt találtam, hogy az infúzió kúra elsősorban a fájdalom csillapítására szolgál, és a Contramal-hoz hasonló mellékhatásai vannak, úgy döntöttem, hogy amíg a fájdalmaimat az Algopyrinnel és a Contramal cseppekkel kordában tudom tartani, addig „agybontó” gyógyszert nem szedek.
  Az interneten történt kutakodásom eredményeként találtam rá a Gerincszerviz honlapjára és rögtön bejelentkeztem az „levelező kezelésre”. Az első levelekből megértettem, hogy mi okozhatta a sérvet és hogyan lehet a fájdalom ellen tenni. Azonnal megvásároltam az ék alakú párnát és az autóba a háttámaszt.
  A levelekből azt olvastam ki, hogy olyan mozgásokat – gyakorlatokat – nem szabad végezni, ami fájdalmas, illetve a csigolyák hátsó nyílását növeli. Ezért az utolsó levélig – remélve, hogy kapok a tornára vonatkozó instrukciókat is – felfüggesztettem a tanult gerinctornát is. Annak egyes gyakorlatai – pl. háton fekve a térdek és a fej közelítése, térdelve a hát domborítása – ugyanis fájdalmat keltettek.
  Az Önöktől kapott biztató szavak, a tájékoztatás logikus felépítése bizalmat ébresztett bennem. Nem mellékesen a párna használatával elért testtartás megszüntette az eddigi fájdalmakat. Ezért úgy döntöttem, hogy nem keresem fel az idegsebészt, viszont a háziorvost tájékoztatnom kellett az MR eredményéről. Ő azt javasolta, hogy mindenképpen konzultáljak a sebésszel, és utána el lehet dönteni, hogy vállalom-e a műtétet. Ez előtt állok.
  Most érkeztem el abba az állapotba, hogy kialakításuk miatt szinte nem tudom használni a lakásban lévő foteleket, kanapékat, de az ékpárna használatához jó szolgálatot tesz a kemény, háttámlás szék. Igaz, hogy a deréktáji gerincem érzékenyebb lett, de ha figyelek a helyes tartásra, a régi fájdalom eltűnik.
  Az elmúlt héten sokat kellett autóban utaznom. Szerencsére ezt már a felfújható háttámasz használatával tehettem meg. Be kell állítani a helyes levegőmennyiséget, hogy a párna ott támasszon, ahol kell, de e nélkül nehéz lett volna elviselni a napi 2-300 km-t.
  Sajnos nem kaptam elég információt ahhoz, hogy a szokásos napi tornámat végezhetem-e, vagy a tanult gerinctorna alkalmazása segít-e a gyógyulásban. Reménykedem abban, hogy az alkalmazott segédeszközök és testtartás nem rontja az állapotomat és nem sietteti a műtétet. (Esetleg meg is gyógyulhatok?)
   
  Kedves Bene Máté Zoltán!
  Még egyszer köszönet a biztató szavakért, és reménykedem, hogy technikájával panaszmentessé válhatok!
  Tisztelettel:
  János

  • Tisztelt János!

   Köszönöm a beszámolót és a visszajelzést!
   (A szkeptikus emberek visszajelzéseinek és jelenlétének a honlapon különösen örülök! Nap mint nap látom, hogy mennyire nagyon sok megvezethető ember van, aki lelkesedik mindenféle MLM csodaszerért és látszatkezelésére,aztán a siker meg a sokadik próbálkozás ellenére is elmarad… Nekünk a Gerincszervizben a tudatos és az elszánt emberek a célcsoportunk, akik belátják, hogy csoda nincs, a probléma pedig ésszerű, oki szintű munkával oldható csak meg.

   A kérdéseire a válasz:

   A fekvőtámaszt úgy végezze, hogy a derekát hasizomból kiegyenesítve tartja. Ez így egyben a hasat is, és a kart is erősíti, el elkerüli a becsípődések kockázatát, ami Önnél amúgy úgy tűnik, szerencsére nem jelentős.
   A lábemelés ELVILEG nem rossz, de sajnos gyakran az ember feneke is megemelkedik, ebben a formában ez káros. Helyett a haspréseket javaslom. Erről bővebben olvashat a ” hogyan hasizmozhatnak a porckorongsérves Hölgyek” blogbejegyzésben, és természetesen nem csak hölgyekre vonatkoznak a leírtak.

   A porckorong.hu kezdőoldalán van egy ingyenesen letölthető füzet, abban talál két gyakorlatot, őket érdemes lenne végezni pluszban a tornája végén.

   Tisztelettel:
   bene máté

 45. F.A. szerint:

  Kedves Máté!
  Azt szeretném megkérdezni, hogy az Önök módszere és gyógytornája segíthet-e egy L5 porckorongsérves betegen(lábba sugárzó fájdalom, jelenleg hagyományos kezelések(fizikoterápia stb.) amennyiben erős gerincferdülés is súlyosbítja a helyzetet. Mi a tapasztalat a gerincferdüléses betegek kezelésével? Köszönettel. A.

  • Tisztelt A.

   Bízom benne, hogy igen!
   Magával a scoliosissal mi nem foglalkozunk, arra ott van pl. a Scolinea gyógyközpont, akiket bár nem ismerek, de sok jót hallottam Róluk, viszont a scoliosis önmagában nem befolyásolja a dekompresszió hatását, így ugyanolyan hatékony lehet, mint rendesen.

   tisztelettel:
   m.

 46. Horváth Ágnes szerint:

  Elnézést, fontosnak érzem hozzátenni, helytelenül fogalmaztam az imént, az utolsó mondat múltban értelmezendő, mert a hónapok óta fennálló fájdalomtól már nem tudok szaladni… 🙁

 47. Horváth Ágnes szerint:

  Kedves Bene Máté!
  32 évesen alsó porckorong nagymértékű kopása miatt kialakult porckorongsérvet diagnosztizáltak. Kérdésem az lenne, h. a kopás miatti sérvproblémán is tudnak segíteni módszerükkel? Átolvastam mindent , amit honlapjukon, illetve az e-bookban találtam, a sérv kialakulásának okairól. Azt szűrtem le belőle, hogy nekem nem az ott felsoroltakból ered a problémám. Nem végzek ülő munkát, nem görnyedek íróasztalnál , nem vezetek naphosszat, és nem sportolok görnyedt háttal… Mozgásszegénynek sem mondhatnám mindennapjaim, hiszen két kicsi gyermekem után szaladgálok egész nap az udvaron 🙂 Köszönöm előre is tanácsát. Végzett munkája iránti tisztelettel: Horváth Ágnes

  • Kedves Horváth Ágnes!

   Ilyen fiatalon…
   Elnézést, hogy megkérdőjelezem, de nem feltétlen értek egyet ezzel a “kopás miatt kialakuló porckorongsérvvel”. A kopás a porckorong esetében azt jelenti, hogy vizet veszít, és lelapul. A rostjai rigidebbé válnak, és természetesen mint ilyen könnyebben is sérvesedik. Viszont sosem maga a kopás az egyetlen oka a sérvnek, hanem sokkal inkább közös tőről fakad a kettő: egy lazább kötőszövetrendszer, egy azonos terhelés, ami lehet egyoldalú sport, emelgetés, stb…
   Természetesen a dekompresszió ezen a problémán is tud segíteni, sőt, bizonyos mértékben a “kopáson” magán is, de előre látszik, hogy emellett Önnél egy erős izomerősítésre is szükség lesz, amire egyre jobban nem a gyógytornát, hanem egy konditermi gyakorlatsort látok célszerűnek, amit hamarosan fel fogok tenni ide a blogra.

   Tisztelettel:
   máté

 48. Bodroginé Kunkli Katalin szerint:

  Kedves Máté!
  Mégegyszer köszönöm szíves válaszát, most 66 éves Édesanyámnak, Nagy Katalinnak szeretnék segíteni. Őt 1992-ben műtötték gerincsérvvel. Az alábbiakban leírom az 1 évvel ezelőtt készült MR vizsgálatának eredményét:
  T1, T1 súlyozott és STIR sagittalis síkú felvételeket készítettünk  a Th.XI-től a  sacrumig. T2 súlyozott axialis felvételeket készítettünk az L.III-IV., L.IV-V. és L.V-S.I. intervertebralis résekről.
  A gerinc íve diszharmónikus, a lordosis csaknem teljesen kiegyenesedett. A csigolyatestek magassága megtartott, a peremszélek megnyúltak, helyenként osteophytosisssal. L.V-S.I. rés egymás felé tekintő zárólemezeinek környezetében zsíros degenerációra jellemző jeleltérés látható. A discusok jelintensitása a T2 súlyozott felvételeken csökkent. Az L.IV. korongon jobb paramedialis hernia figyelhető meg.
  Vélemény: spondylosis, polydiscopathia. Hernia disci L.IV. l.d.
  Az Édesanyámnak nagyon fáj a jobb lába deréktól lefelé a hátsó részén, valamint zsibbad is  a lábfejével együtt. Sajnos a fájdalomcsillapítók sem segítenek. Fizikoterápiás kezeléseket kapott mindenfélét, de utána még jobban fáj most neki mint azelőtt. Szeretnénk az Ön véleményét és segítségét kérni, mit tud tenni azért, hogy elmúljon,  csökkenjen a fájdalma, az Ön könyvéből meg tudná-e tanulni azokat a gyakorlatokat, amelyek segíthetnek rajta?Ő Pesttől nem messze élő, vidéki kisnyugdíjas,  tehát a könyvből is tudna magán segíteni, vagy mindenképpen csak a személyes konzultáció segíthet rajta? Addig is mit tanácsol neki, hogy enyhüljön fájdalma?
  Szíves válaszát várva, köszönettel.
  Bodroginé Kunkli Katalin/ Nagy Katalin nevében

  • Kedves Kunkli Katalin!

   Először azt javaslom, hogy töltse le a porckorong.hu főoldalán lévő ajánlóból az ingyenes füzetet, azt olvassák el, és a végén lévő két gyakorlatot csináltassa az Édesanyjával.
   Az alkartámaszos nyújtózást úgy, hogy lent van a lába a földön – a füzetben a levegőben van, de ezzel ne foglalkozzanak – és a jobb lábbal mindig erősebben csinálja egy kicsit.

   A következő legyen a sorred:
   1. alap nyújtózás ( ha Édesanyja karja nincs könnyedén a földön, tegyenek a csukló alá egy párnát)
   2. alkartámaszos nyújtózás 2X8 db. a jobb lábbal kicsit erősebben, 30 mp/nyújtás

   Majd 1. és 2. még egyszer. Ez így nem kevés időbe kerül, de csinálják kitartóan. Ha ez egy kicsit is segít, akkor teljesen jó megoldás az ebook. Lehet érdemes kinyomtatni Neki a gyakorlati részt, az a tapasztalatom, hogy az érettebb korosztály könnyebben követi, mint a számítógép képernyőjéről.

   Tisztelettel:
   máté

 49. kovács mária szerint:

  tisztelt Bene Máté!
  04.06-án küldtem Önnek egy e-mailt amiben elküldtem a leleteimet,melyre azóta sem kaptam választ.
  Megtenné hogy utánanéz?
  köszönöm

  • Tisztelt Kovács Mária!

   Köszönöm a türelmét!
   Kerestem név, email és dátum alapján is, de sajnos nem találtam meg. (Naponta nagyon sok emailt kapok, akkor pont külföldön voltam, a hazaérkezés után pedig gyors tűzoltás volt, így lehet véletlen kitöröltem.) Kérem küldje el újra! Ha van rá mód, egyébként érdemes ide írni a kérdéseket, mert itt biztosan megmarad, és a blogra jóval hamarabb válaszolok, mint a mailekre.

   Tisztelettel:
   bene máté

 50. Borbély László szerint:

  Tisztelt  Bene Máté Zoltán  !
   
  Figyelmesen elolvastam minden levelét.
  Az ott leírtakat szigorúan betartom ( ékpárna és kocsiban deréktámasz használata).
  Aztán a küldött nyújtógyakorlatot is gyakorolom  a talprahúz hanyatt és a kéz a test vonallában megghosszabbítva nyújtózunk egy percig.
  Ezt egy alkalomaal 5-ször csinálom .
  Nagyon jó érzést kölcsönöz.
  Aztán kaptam egy Ön által ajánlott  nyújtózási feladatot egy ismerősömtől az abból áll,hogy négykézláb  könyéken támaszkodok és lábbal hátrafelé nyújtózunk  a sarok irányításával  ebből oldalanként 6-7 -szer nyújtok 20 másodpercig.
  Úszok mostmár rendszeresen heti 3-4 szer  33-40 hosszt  az uszodában .
  Kérem küldjön még valamilyen nyújtó gyakorlatokat ami jótékonyan hat az árgyéki sérvemre ami kicsit  balról helyezkedik a gerincjáratban  8 mm  mélyen.
  És még azt szeretném kérdezni  ,hogy a fekhelyem alváskor milyen  és hogy legyen? 
  A  porckorong.hu   oldala egy  hasznos és célravezető  oldal sok ilyen kellene prevenció gyanánt is  a magyar betegtársadalom gyógyítására.
  Előre köszönöm a tájékoztatását és minden jót kívánok Önnek és  munkatársainak!

  Tisztelettel:Borbély László

 51. András szerint:

  Kedves Máté,
  Szinte mindenhol azt olvasom, hogy derékfájás és porckorong problémák esetén célszerű oldalon fekve, magzat pozícióban aludni. Viszont magzatpózba kuporodva a hát és derék domború lesz, pont úgy mikor az ember előrehajol, ami pedig a porckorong betegség malmára hajtja a vizet. Kérlek cáfold meg az elméletemet, ha tévedek.
  Köszönöm válaszod.
  András

  • Kedves András!

   Köszönöm ezt a kérdést, pont ezen a héten merült fel a rendelőben is!

   Itt ( kivételesen 🙂 )- nem adnak rossz tanácsot az írások! Amikor ülve görnyedsz, akkor nem elsősorban a csigolyák elülső részének a közeledése rontja a porckorong állapotát, hanem az, hogy ebben a pozícióban a fej és a felsőtest súlya erre a természetellenes csigolyahelyzetre ránehezedik, így jön létre a sérvesítő erő. Ha magzat pózban fekszel, akkor igaz, hogy a csigolyák elülső része közelebb áll egymáshoz, viszont nincs kompresszió, így a porckorongok szintjén béke van. Amitől egész jó ez a pozíció, hogy a csigolyák hátsó részén lévő kisízület kinyílik, amitől meg tud könnyebbülni a sérült terület. Szl. ez ebben a formában nem tévedés. Ha az oldalt fekvés rosszat tesz a sérves embernek, az ált. a túl kemény, v. túl puha matrac miatt van. Ilyenkor a csigolyák nem egy vonalban állnak, ami viszont már oldalirányban összenyomhatja a sérves részt, vagy tovább erőltetheti a porckorongot a rossz irányba. Ennek a helyzetnek a rendezésére hamarosan felteszek egy kisvideót!

   Üdv:
   m.

 52. Rasz Ervin szerint:

  elnézést a téves Attila megszólításért, fejből írtam a vonaton, és csak később másoltam ide be, nem szerettem volna tiszteletlen lenni.
  Ervin

 53. Rasz Ervin szerint:

   
  Kedves Bene Máté Attila,
   
  Ervin vagyok Sopronból. Tegnap felhívtam a diszpécser hölgyet, szerettem volna bejelentkezni egy nagyszervízre, de a hölgy azt mondta, hogy nincs a méretemben raktáron megfelelő gerinc…J
  Igazából nincs MR felvételem, ezért azt kérte, hogy egyeztessek Önnel, hogy érdemes-e felmennem Bpestre így is, ezért röviden leírom az előéletem, hogy tudjon igent mondani J
  A nincs vesztenivalóm kategóriában indulok és szeretnék a sikersztori kategóriában végezni J Tavaly májusban egy puha matracos éjszaka után maradt bent a fájás a derekamban. Előtte néhányszor már kifázott, de pár nap alatt el szokott múlni, illetve sokat fájt a hasam, ami alhasra is kisugárzott. Voltam szakrovosnál, aki mindig elmondta, hogy semmi bajom, max egy gyulladás…most már tudom, hogy ezek előjelek voltak…Decemberben aztán úgy döntöttem, hogy mivel már a napi 8 órás ülés is fájdalmas volt, elmegyek orvoshoz, hátha jelez valamit a spazmus…ez Magyarországon úgy kezdődik, hogy várólista, ezért magánrendelésre mentem.  Gyorsan elhatalmasodott a fájás, mire bekerültem Sopron-Balfra fizioterápiára, már húztam az egyik lábam…
  Fizioterápia előtt egy orvos ismerős „Dr Barna Rezső” aki kiváló ember és szakember (20 évet dolgozott fizioterápiás orvosként) próbált akupunktúrával segíteni, és lidokain illetve kálciuminyekcióval próbáltuk kivenni az izomgörcsöt, vagy javítani az anyagcserét, de nem sikerült.
  A fizioterápia sem segített, pedig 3 hét alatt volt minden az ultrahangtól a vizitornáig…azt mondták, nem baj, ha most nem jó, majd 3 héttel utána jobb lesz, az orvos rá is írta a zárójelentésre, hogy az állapotom kielégítő (ez biztos azt jelenti, hogy saját lábamon el tudok menni J)…mondtam, hogy semmi sem javult kéne egy MR, de azt mondta, hogy értsem meg, nem írhat ki akárkinek MR-t…
  Most biztos azt gondolja, hogy akkor nincs nagy bajom…valóban tudok tudok járni, de erősen húzom a bal lábamat, éjszaka gyakran fáj forduláskor a derekam, és nem tudok ülni a munkahelyen, akármennyire is korrigálom az ülésemet, hajolni már egy éve nem hajoltam, zokni felvétele is izgalmas reggelente , 32 évesen 75%-ban munkaképtelen vagyok J….jelenleg egy röntgenfelvételem van, várom április 11-et a neurológiai beutalómmal, onnan gondolom még egy hónap az MR felvétel…
  Az életmódom gerincgyilkos…egyetem után bent maradtam doktorálni, 8-10 órákat ültem asztal mellett, majd otthon ugyanez csak nem munka miatt. Feláldoztam 10 évet a tudomány oltárán, no meg a gerincemet J  Pár éve elkezdetem méhészkedni, ami munkacsúcsok miatt valószínűleg egyoldalúan terhelt (pl. egy hétig napi 5-6 órát ugyanazt kell csinálni, majd kaptárakat emelgetni)….tovább gyilkolva a gerincemet…
  és itt vagyok most…lassan kimerül az endorfinrendszerem a sok fájdalom miatt. A munkámat az egyetemen nem tudom igazán jól csinálni a fájdalom miatt. Nem tudok külföldi utakat vállalni stb…
  Nem tudok továbblépni…a magyar egészségügy nem segített a problémámon (futószalag, még meg sem néztek igazán)…próbálok egy könyv alapján tornázni (naponta egyszer), de azt sem tudom pontosan mi a bajom…és nem tudok továbblépni…amíg össze nem esek, úgy látszik az egészségügy számára nem vagyok "beteg"…
  Köszönettel: Ervin

  • Kedves Ervin!

   Dráma… (Ezerszer hallottam már ennek a sztorinak valamilyen változatát, de mindig ideges leszek tőle… )
   Az lenne a kérésem, hogy a RTG eredményét másolja be, és küldje el az info@porckorong.hu-ra, és megnézem mit lehet tenni.
   A sikersztorit nem tudom garantálni, de hátha ki tudunk találni valamit, ami elindítja előre a helyzetet.

   Üdv:
   m.

 54. Oravecz Veronika szerint:

  Kedves Bene Máté Zoltán!
   
  Szeretném megtudni, hogy az ajánlott könyvben a nyaki gerincsérvre vonatkozó ismeretek is megtalálhatók? Ugyanis itt a neten jelentkeztem a tanfolyamra, de folyamatosan csak a háti gerinccel kapcsolatos leveleket kaptam.
   
  Tiszteletel: 
  Veronika

  • Kedves Veronika!

   Igen, sajnos az oldalon kicsit el vannak hanyagolva a nyaki sérvesek a derekasokhoz képest, de az email tanfolyam ergonómiai kérdései szóról szóra a nyaki sérvesekre is vonatkozik!
   További anyagokat a blog “katonalány kiegyenesedett lordózisa” és “nyaki gerinc kérdések és válaszok rovatban” találhat róla.
   A könyv természetesen részletesen tartalmazza a nyaki gerincsérv javítására szolgáló elméletet és gyakorlatokat.

   Pont a “nyakasok” kompenzálására belekezdtem egy új “projectbe”, de erről még nem szeretnék beszélni, hogy micsoda.

   Üdv:
   m.

 55. Erdei Péter szerint:

  Köszi, megpróbálom amit lehet.
  Amúgy örök hála azért az egy év kínlódásért. Nagyon megérte.
  Péter

 56. Erdei Péter szerint:

  Szia Máté!
  5 évvel ezelőtt jártam hozzád kezelésre, a gerincem azóta is jól végzi dolgát:). Most nagymamámról lenne szó, aki 84 éves és az elmúlt 1 évben látványosan romlik a helyzete. Isiászt állapítottak meg nála. Sajnos az idősek már mindentől félnek, így elég nehéz meggyőzni, hogy talán még van mód állapotának javulására. Egyik barátom csontkovács, ő azt mondta, szerinte tudna javítani a helyzeten egy finom kezelés. Kíváncsi lennék a véleményedre, szerinted van- e értelme, és ha igen, milyen irányba indulni az öreglánnyal:)?
  Üdv,
  Erdei Péter

  • Szia Péter!

   Szegény Nagyid! Ha sokat ül fotelban, vegyél Neki egy hengerpárnát, ha széken, akkor éket. A Nagyik sokat ülnek, ezt fontos, hogy jól tegyék. Aztán jó lenne intézni egy MRI-t, és ha sérve nincs – ezt kötve hiszem- akkor mehet a csontkovácshoz, bár jobb lenne egy masszázs-gyógytorna kombó ( hs sérve van, akkor a csontkovács nem túl veszélytelen megoldás) Ha a csontritkulásos csigolyatörés ki van zárva, és komoly csontritkulása nincsen, akkor tudsz Neki segíteni, ha a hátára fekteted, kb. 30-40 cm.-re felemeled a lábát, és elkezded húzni.
   Az sem ártana, ha kinyomtatnád Neki az emailtanfolyam anyagát, és elolvastatnád Vele! Abból sokat tudna profitálni, hogy tudatos legyen mit csinál és mit nem! Neked evidencia, de Neki lehet sok újdonságot adna!

   Üdv:
   m.

 57. Rasz Ervin szerint:

  Kedves Máté,
  Én csak egyet szeretnék, reggel felhúzni a zoknimat…:)
  Tisztelettel kérdezném, hogy akkor is érdemes felmennem, ha nincs MR felvételem. Neurológiára még kb. 1 hónapot kell várnom, és ha jól saccolom, akkor még 3 hónap a várólista a felvételig…
  Voltam orvosnál, csináltam fizioterápiát is, de semmi változás. Az orvos szerint nincs bajom…:)
  Üdv:Ervin

  • Kedves Ervin!

   Elmesélek egy sztorit, abból kiderül miért látom nagyon fontosnak, hogy egy korrekt képalkotó diagnózissal induljunk. Van egy pszichiáter ismerősöm, aki mesélt egy betegéről, aki hosszú hónapokig járt természetgyógyászokhoz és pszichológushoz a fejfájásával. Csináltak pszichoterápiát, gyógyító beszélgetést, analitikus mittudoménmit, amikor a pszichiáterrel összefutottak egy buliban, A pszichiáter intézett neki egy koponya CT-t, ami rövid úton kiderítette, hogy agydaganata van…

   Na befejezem a károgást, mondom a lényeget:

   Persze, hogy lehet jönni MRI nélkül, akkor többet tesztelünk, és biztonsági játékot játszunk. Kicsit lassabb – nem is mindig az- a folyamat, de a jelenlegi helyzetnél remélem mindenképp hatékonyabb, és a saját felelősségedre megy a dolog.
   (aminek semmi jelentősége nincs, mert MINDIG elkerüljük azt, ami gondot okozhat)

   Üdv:
   m.

 58. Zoli szerint:

  Tisztelt Máté!
  Nekem két porckorong sérvem,és egy kiszáradt sérvem,legalább is én így hívom.Rengeteget tanultam Tőled,és teljesen átalakitottam az életem a betegségemre.
  Ülőpárna,deréktámasz,és a Te könyved,szinte csodákat hozott–KÖSZÖNÖM
  A fájdalmaim jócskán lecsökkentek,gyógyszert és a kenőcsöket már elhagytam,és csak a jó megérdemelt nyújtózás maradt
  Amit érzek  még az valószínűleg a beszáradt porckorongom,ezért egy nyújtópad beruházását tervezem,hogy fokozzam a dekompressziót
  Az én előzményeim:
  7 év judó, napi 2 órás vezetés,munkahelyen épitőanyagokat is pakolgatunk 30 kg -s zsák, 20 kg csempe, 50 kg.os ajtók meg ilyesmi,
  Mégegyszer köszönöm és jó munkát
   
   

  • Tisztelt Zoli!

   Nagyon szépen köszönöm a visszajelzést!
   🙂
   Arra figyelj, hogy ha meglesz az állvány, akkor se hagyd abba a gyakorlatokat, mert segíteni igen, de helyettesíteni nem tudja őket!
   További sok sikert!
   m.

 59. Csaba (a katona) szerint:

  Tisztelt Máté!
  Sajnálattal közlöm, hogy sajnos rontanom kellett azt a bizonyos sérv műtét statisztikát. A tüneteim nem enyhültek sőt, az operáció előtti utolsó héten sajnos már menni alig tudtam. Így nem volt más választásom. Bele mentem a műtétbe. Ma két hete, hogy megoperáltak. Gondolom itt még nem ér véget a történet!? Folyamatosan figyelem az oldalt és mindent megteszek a megelőzés és az "egészségem" érdekében.
  Tisztelettel: Csaba.

  • Tisztelt Csaba!

   De sajnálom!!!! Persze nem csak azért, mert ezek szerint már nem mondhatom el, hogy Gerincszervizes nyaki sérvest még sosem műtöttek meg, hanem mert mindig nagy kudarcnak fogom fel, ha egy Gerincszervizes páciens a műtőasztalon köt ki. (pedig legtöbbször ez tökéletes megoldása a kérdésnek!)

   Jobbulást kívánok, hat héttel a műtét után elkezdve érdemes még két-három hónapig csinálni a közösen megbeszélt gyakorlatokat.
   A történet tényleg nem ért véget: a korrekt ergonómiára rettenetesen oda kell figyelni, de Csaba ezeket a szabályokat pontosan ismeri.
   Ha bármiben tudok segíteni – bár remélem Csabának erre már nem lesz szüksége – nyugodtan írjon!

   Tisztelettel:
   máté

 60. Benkó Attila szerint:

  TISZTELT MÁTÉ.
  PANASZAIM JOBB VÁLL FÁJDALOM VALAMIKOR ESETLEN ÉRZET A JOBB KARBAN, JOBB TALPON SAJGÁS BIZSERGŐ LÁBFEJ ÉS MINDEZ VALAMIKOR TELJESEN TÜNETMENTES.VOLTAM MR VIZSGÁLATON 2012 02 29.
  LELET:
  A NYAKI LORDOSIS ÍVE KIEGYENESEDET. A CSIGOLYATESTEK MAGASSÁGA MEGTERTOTT, A PEREMEK MEGNYÚLTAK, A C.V.-VI. CSIGOLYATESTEK PEREMEIN KIFEJEZETT SPONDYLOPHYTÁK VANNAK. ACSIGOLYATESTEKBEN LÉNYEGES SZERKEZETI ELTÉRÉS NEM LÁTHATÓ. A CSONTOS GERINCCSATORNA MEGFELELŐ TÁGASSÁGÚ. A GERINCVELŐ SZERKEZETE MEGTARTOTT.A   C.IV.  DISCUSON MÉRS. DIFFUS PROTRUSIO CSÖKKENT, RAJTA KIFEJEZETT DIFFUS PROTRUSIO MELLET JOBBOLDALON EGY SZÉLES ALAPÚ 6,5 mm VASTAGSÁGÚ, FOCALIS ELŐBOLTOSULÁS VAN, MELY A DURAZSÁKON BENYOMATOT OKOZ ÉS A SZÉLI RÉSZE A GERINCVELŐT IS ELÉRI, ANNAK KONTURJÁN KI BENYOMAT LÁTSZIK. A  C.VI. DISCUSON DIFFUS PROTRUSIO MELLET  EGY 5 mm-ES SZÉLES ALAPÚ, A JOBBOLDALI PARAMEDIALIS RÉGIÓT IS ÉRINTŐ, FOCALIS ELŐBOLTOSULÁS VAN, MELY A DURAZSÁKOT COMPRIMÁLJA.
  VÉLEMÉNY:
  SPONDYLOSIS C. PROTRUSIO DISCI C.IV. PROTRUSIO ET HERNIA DISCI  C.V-VI.
  SAJNOS BÉKÉSCSABÁN LAKOM, DE HA KELL INDULOK, UGYANIS ELSZERETNÉM KERÜLNI A MŰTÉTET,MITÉVŐ LEGYEK.
  TISZTELETTEL: BENKÓ ATTILA

  • Tisztelt Attila!

   Ez a helyzet sajnos nem egy szolid kiindulási alap. A nyaki szakaszon nagy sérvnek számítanak a 6,5mm és a 5mm-es sérvek.
   Ha a fájdalmai nem túl rég – pár hónapon belül – kezdődtek, akkor van jó esély a műtét elkerülésére.
   Ha nem szeretne felutazni pestre, akkor egy NAGYON JÓ McKenzie-s gyógytornászt keressen, és kérje meg, hogy a MANUÁLIS ( fejletépős) nyaknyújtást alkalmazza Önön, ha a Gerincszervizt választja, akkor hozzon magával valakit, akinek a korrekciós program mellett meg tudunk tanítani egy nagyon egyszerű manuális technikát, amivel gyorsítani tudja a javulást. ( napi 5-10 percre ennek az embernek rendelkezésre kéne állnia)

   Üdvözlettel:
   máté

 61. Ferenc szerint:

  Tisztelt Bene Úr!
  Segítségét és tanácsát szeretném kérni, hogy előboltosult csigolyával és már visszahúzódott gerincsérvvel lehet-e mágnesfékes evezőpadot rendszeresen használni? A tünetek diagnosztizáltak, de körültekintő életmóddal sikerült kissé kordában tartani a problémát, most viszont szeretném megerősíteni a hátamat valamilyen otthon végezhető sporttevékenységgel. Úgy olvastam, hogy az evezőgép kiemelkedően mozgatja át az egész izomzatot, de legfőképp a hátizmokat. Ön javasolja a használatát?
  Továbbá érdeklődnék, hogy a webshopot mikor lehet elérni, mert korábban néztem ülőpárnát, viszont most már nem látom.
  Köszönettel: Ferenc

  • Tisztelt Ferenc!

   Határozottan NEM!!!!!!!!!
   A mágnesfékes evezőpadon előre hajoló pozíció az L5-S1 sérv egyik leghatékonyabb “gyára”.
   Tény, hogy nagyon erősíti a hátizmokat, de annyira terheli és sérvesíti a porckorongot, hogy inkább azokat kéne tornáztatni rajta, akik tervezték…

   Helyette azt a gépet javaslom, aminek a mellkast neki kell támasztani, és úgy végezni az evezés mozdulatát. Na az korrekt, akárcsak a lehúzás, ami szintén nagyon jó!

   Üdv:
   m.

   ui: elvileg a webshop működik. Sztem átmeneti gond lehetett.

 62. Nagy Imréné szerint:

  Tisztelt Máté.
  Voltam mr vizsgálaton. A lumbalis lordisis íve megtartott. A csigolyatestek magassága és szerkezete megfelelő.A csontos gerinccsatorna tágassága normális. Az L.V. discuson jobb oldalon parasagittalisan 3,5mm-es hernia látható, az  eredő S.1. gyököt kissé comprimálja. A további lumbalis discusok alakja megtartott..Megszeretném kérdezni ,hogy ez mit is jelent és mit lehet vele kezdeni? Köszönettel : Ibolya

  • Tisztelt Ibolya!

   A lumbalis lordisis íve megtartott.

   A dereka íve pont olyan, amilyennek lennie kell. ( ez a legtöbbször arra utal, hogy nincs nagy sérve az embernek)

   A csigolyatestek magassága és szerkezete megfelelő.

   Ez az, ami: a csigolyák csontozatilag rendben vannak.

   A csontos gerinccsatorna tágassága normális.

   Ez szintén korrekt: gyári állapotra utal…:)

   Az L.V. discuson jobb oldalon parasagittalisan 3,5mm-es hernia látható, az eredő S.1. gyököt kissé comprimálja.

   Na ez lenne jobb, ha nem lenne itt: az L5-ör porckorongod jobbra kiboltosul, és nyomja az ott kilépő ideget.
   Hogy ezt mit jelent, nehéz megmondani. A “semmittől” a “kemény tünetekig” teljesen változó, hogy egy ilyen porckorong kiboltosulás mit tud okozni, ehhez kellettek volna a tüneteid is.
   Első olvasatra nem tűnik horrornak, már csak azért sem , mert

   A további lumbalis discusok alakja megtartott..

   ami azt jelenti, hogy mindenhol máshol rendben van a derekad.

   Amit érdemes tenni vele: rongyosra olvasni a tudástárat a porckorong.hu-n és az email tanfolyamon, és mindent betartani amit ott találsz, majd keresni egy McKenzie-gyógytornászt, esetleg eljönni a Gerincszervizbe, vagy megnézni a könyvem, és kitartóan és rendszeresen elkezdeni gyakorolni belőle a sérves sorozatot.

   Üdvözlettel:
   máté

 63. ATTILA szerint:

  Tisztelt Máté.
  Csak azért irok hogy azok akik kételkednek és nem tudják eldönteni hogy hívják-e a megadott számotokat vagy sem: személyes tapasztalatként irom le hogy január 1-e óta csinálom minden egyes nap a megadott gyakorlatsort(ha van időm ami nagyon ritka akkor napi 2 szer is) és rengeteget javult a gerincem.gyakran olyan szintüre tud javulni hogy a gerincem-derekam teljesen a régi.
  köszönöm a segitséget!!! 
  További jó munkát!!
  üdv

 64. Baráth Krisztina szerint:

  Tisztelt Máté!
  Szerdára már bejelentkeztem önhöz. Egy gerinctornász olyan tornagyorlatokat írt fel nekem, amit naponta ötször kell megcsinálnom.
  A harmadik alkalom után a másik kezem is zsibbadni kezdett.
  Abbahagyjam és várjak szerdáig, vagy folytassam a gyakorlatokat?
  Várom gyors válaszát, tisztelettel: Baráth Krisztina

  • Tisztelt Krisztina!

   Ha lát bármilyen összefüggést a gyakorlatok és az új zsibbadás között, akkor mindenképp várjon szerdáig!!!

   Gerincsérv esetén az a gyakorlat, ami fájdalmat okoz, az rossz, ami zsibbadást, az nagyon rossz. Hallgatni kell a test jelzéseire, mindig mindent jobban tud, mint a bármelyik gerinctornász.
   ( persze csak addig, amig gyököt érint a sérv, utána már nem feltétlen)

   Tisztelettel:
   m.

 65. Banga Angelika szerint:

  Szia Máté! 
  Fiatal korom ellenére, a dokik és a tőlem jobban hozzá értő emberek a tüneteim alapján nyaki gerincsérvet feltételeznek nálam, de konkrétumokat viszont nem mondanak, míg nincs MR vizsgálat, amelyre csak áprilisban fog sor kerülni, addig is a tüneteimet próbálják "enyhíteni" különböző fájdalom csillapítókkal és fiziko terápiás  módszerekkel, melyek tartós eredményt nem nagyon produkáltak.
  Ön véleményét szeretném kérni hogy, addig mit tegyek, hogy a váll- nyaki és lapocka tájéki fájdalmam és bal kari zsibbadásaim ne okozzanak gondod, és a szédelgések is elkerülhetőbbek legyenek , mert iskolában nem valami kellemes ….
  Előre is köszönöm Angelika
  A

  • Kedves Angelika!

   Az első legfontosabb dolog nyaki sérv esetén – és iskolás korban- egy igen magas és masszív ékpárna. Ezzel jelentősen csökken üléskor az a nyomás, ami ott a sérvesedett porckorong alatt és felett közeledve a fokozza a gyöki nyomást. A másik fontos pont, hogy otthon a monitora NE (!!!!!) legyen szemmagasságban, hanem egy kicsit lejjebb, és a teteje dőljön hátrafelé. Ha tud erre figyelni, álláskor-üléskor a lapockáját egy finom váll-hátra körzéssel húzza hátra ( az a tipikus karót nyelt tartás) így szintén visszaírja kicsit a nyaki lordózist, ami megint enyhíti a nyomást a sérült porckorongon. Ami igazán jó lenne – természetesen a Gerincszerviz gyakorlatokon kívül- ha egy McKenzie-s gyógytornász “meg tudná húzni a nyakát”. Ez nagyon sokat szokott gyorsítani a gyógyulási folyamaton.

   Üdvözlettel:
   m.

 66. Erika szerint:

  Kedves Zoltán !     Nemrég jöttem haza 11 napos kórházi kezelésről, ahol már olyan állapotba kerültem, hogy egyre kevesebb fájdalmam van. A L.IV. szintben állapítottak meg sérvet.Ez már 15 éve mindig visszatérő prblémám. Most volt a legpokolibb fájdalmam , a bal lábamba ideggyöki fájdalom is volt, s néha van. Érzem s tudom a gyógytorna pozitív hatását, de szeretném ha tanácsot adnál, hogy megéri-e megvenni s használni otthon a gravitációs padot. Okozhatok -e vele állapotromlást magamnak. Mindent megpróbálok, hogy dolgozni tudjak. VÁlaszát köszönöm.

  • Kedves Erika!
   Elvileg megéri, de tudni kell, hogy egy jól eltalált gyógytorna SOKKAL többet ér! Szívem szerint azt mondanám, hogy inkább gyere el hozzám, és a bár a kapott gyakorlatsor GARANTÁLOM, hogy kellemetlenebb, fárasztóbb, monotonabb, időrablóbb és szörnyűbb lesz, mint napi pár percet lógni a szeren, de biztos, hogy hatékonyabb és tartósabb eredményt ad. Az állványt akkor éri meg megvenni, ha ismeri magát annyira, hogy biztos benne, hogy a korrekciós programot nem végzi, és anyagilag nem túl megterhelő. Jó eszköz, de a mozgásprogram többet tud. Ha a gép mellett dönt, akkor olyat vegyen, amin hason is tud lógni, két-három párnával a hasa alatt. (az l4-es sérv így jobban megcélozható)

   Üdvözlettel:
   m.

 67. Attila szerint:

  Kedves Máté!
  Olvasgatva a honlapot egyre erőteljesebb bennem a gyanú, hogy vélhetően nyaki gerincsérv okozza a problémáimat. 1-2 hónapos rendszerességgel 4-5 napig tartó visszatérő fájdalom jelentkezik a nyakamban, hátamban. Ilyenkor alig birom a fejemet mozdítani, teljesen "beáll" a nyakam. Újabban a fájdalom már kisugárzik a karomba, kezembe is. Eddig masszázzsal próbáltam enyhíteni a dolgon, bízva abban, hogy idővel megszűnik a probléma, de éppen ellenkezőleg, egyre gyakrabban, egyre erősebb fájdalom jelentkezik. Mivel 32 éves vagyok és rendszeresen sportolok, nem gondolom azt, hogy bele kellene nyugodjak a jelenlegi helyzetbe.
  A kérdésem a következő lenne: mivel még nem jártam orvosnál a problémámmal, érdekelne a fentebb említett "Gerincszervíz ortopéd partnerének" az elérhetősége, a bejelentkezéshez szükséges vizsgálatok (Pl.: MRI) elvégzése miatt.
  Válaszát előre is köszönöm!
  Üdvözlettel: Attila

  • Kedves Attila!

   Út közben az együttműködés megszűnt, csak az oldal még nem került frissítésre, így bármilyen hozott diagnózis megfelelő lehet.
   Amit ír, sajnos tényleg erősen nyaki gerincsérvnek tűnik, így jó lenne, ha mihamarabb tudna jönni.
   A Budai Egészségközpontban magánúton villámgyorsan csinálnak MRI-t. (Egy komoly szépséghibája van a dolognak, hogy elég borsos áron ( kb. 25E Ft.))
   Egyébként a fenti tünetekkel MRI nélkül is jöhet, csak akkor biztonsági játékot kell játszanunk, amivel szerintem jelen esetben még mindig inkább időben leszünk, mint végigvárva a procedúrát.

   Üdvözlettel:
   máté

   Üdv:
   m

 68. Tisztelt Attila!

  A gravitációs állvány a következő esetekben okozhat fájdalmat:
  1. háton fekszel, kiíródik a lordózis, a csigolyák hátsó része közeledik egymáshoz, a védekező izomfeszültség fokozódik: a lógás ellenére a kompresszió nő – eredmény: fájdalom… ( erre érdemes odigyelni, mert sok nagytudású gravitációs állvánnyal gyógyító dilettánsnak erről a jelenségről fogalma sincs…Örök szabály: ami fáj, az sérv esetén TILOS!!!)
  2. hason felszel: ott még lordotikusabb lesz a derekad. Teljesen rossz az eredmény ilyenkor.

  A megoldás: tegyél 3-4 párnát a hasad alá hason fekvéskor. Ez eltávolítja a csigolyatestek hátsó részét, így nagy sérv esetén is csökken a gyökön a kompresszió lógás közben. Amikor jössz ki a lógásból, vízszintesen állj meg egy kicsit, és onnan szép lassan gyere vissza.

  Amúgy ilyen esetekben HATVÁNYOZOTTAN hasznosabb a dekompressziós gyakorlatokat végezni, mint az állványt erőltetni! Jó dolog az, de ráér később!
   

 69. ATTILA szerint:

  Tisztelt Máté!
  dec 28.án vtam hozzád.azota csinálom  a tornát minden egyes nap.javult sokat.illetve bizonyos időintervallumonként visszaesek, majd javulok- visszaesek-javulok.
  időközben készitettem 1 gravitációs állványt. azonban ahogy ráfeküttem 2 szer 6 percre . másnap rettenetesen megerősödött a fájdalmam.
  kérdésem az lenne hogy létezne olyan hogy nekem ez nem használ hanem árt?? a fekvést probáltam hason,és hanyatt is.hason fekve alig birtam leszálnni rola mert nagyon nagyon fájt abban a pillanatban ahogy leszáltam a padrol.
  légyszi irj valami tanácsot ennek az orvosolására.
  köszönöm előre is a válaszodat.
  üdv.

 70. Bernadett szerint:

  Kedves Máté,
  Szeretném a segítségedet kérni. A nagymamámnál (77 éves) a következőket diagnosztizálták: spondylosis lumbalis, gonarthrosis, coxarthrosis. A legutóbbi röntgen diagnozis: cont.reg.lumb.non.rec.
  Júniusban a nagymamám, úgy lerobbant, hogy több,mint 1 hónapba telt, mire újra lábra tudott állni (injekciókkal).Azóta járókerettel közlekedik, amikor tud. Legutóbb (kb. 1 hónapja) mikor ismét nem tudott felállni és fekvő helyzetben is fájdalmai voltak, az orvos szteroid gyulladácsökkentő injekciókat adott (solo medrol). A 10 injekció után két hétig jobban volt, a járókerettel tudott mozogni.Két hét után újra nem bírt lábra állni.Az injekció mellett non-szteroid gyulladásgyökkentőre és fájdalomcsillapítókra is szüksége van.
  Tünetei: a fájdalom mellett, a lábában zsibbadást érez, hol a jobb, hol a bal lábban. A gerinc alsó részén égést, az ó szavaival élve, mintha parázs lenne a dereka alatt érzése van, ami sokszor egészen a nyakáig terjed, az egész hátát érintve. Emellett belenyilal itt-ott.
  Szeretném a segítségedet kérni, hogy mit tehetnék, hogy segítsek neki?
  Tudsz e neki segíteni, illetve mit javasolnál?
  Sajnos csak a fenti röntgen lelet áll rendelkezésünkre.
  Amennyiben esetleg tudsz segíteni, de őt most nem tudom Bp.-re vinni, érdekelne, hogy a könyvedben szereplő útmutatást, gyakorlatokat ilyen idős ember tudja e csinálni?
  Előre is köszönöm segítségedet!
  Üdvözlettel: Bernadett

  • Kedves Bernadatt!

   A fenti rtg lelet sajnos gyakorlatilag semmire nem elég. Amit írsz tüneteket is nagyon nehezen maghatározható, hogy mi lehet az eredendő probléma.
   Én a helyedben elvinném egy lelkiismeretes orvoshoz, aki pontosan meghatározza, hogy mi ez, majd a pontos diagnózis ismeretében érdemes elkezdeni a kezelést.

   Ilyen fájdalmakat sajnos egy sor degeneratív ( porckorongsérv, porckorong vízvesztés-lelapulás, ízületi tok irritáció miatt befeszülő izmok, stb…) és reumatikus betegség okozhat.

   Amit most rögtön tudsz tenni veszély és kockázat nélkül
   :
   1. valamilyen lóbalzsam szerű krémmel először finoman, majd kicsit alaposabban átmasszírozhatod a hátát. Ezt csinálhatod akár sokáig is.
   ( bármi a gerincben a gond, az reflexes izomvédekezést okoz a hátizmokban, ami már önmagában is erős fájdalmat jelenthet.)
   2. A következőt érdemes kipróbálni: fektesd le a hátára, emeld fel mindkét lábát kb. 30-40 cm-re a talaj fölé, és finoman, majd egyre erősebben kezd el húzni, majd tartsd a húzást kb. 2 percig.
   ( amit írsz, elsősorban a kisízületi tok becsípődésének tűnik…ezzel a húzással gyakorlatilag nyitott ízületi helyzetbe hozod a “parázs” környéki kisízületet, és eltávolítod a felszíneket. Ezzel adsz egy esélyt az irritáció megszűnésének.

   Üdvözlettel:
   máté

 71. ATTILA szerint:

  Tisztelt Máté.
   
  Szeretnék eljutni önökhöz mindenképpen.azonban nekem csak röntgen és ct eredmény  tudok Ön elé tárni:
  orvosok által meghatározott diagnózis:L.IV.korongon mérsékelt, egyenletes protrusio látszik,amely a durán enyhe benyomatot képez.Lumbosacralisan mérsékelt,körkörö protrusio látható,amely a durát lényegesen nem komprimálja.sérv nem igazolódott
  ezekre tudnak nekem kiutat találni? erre lenne megfelelő gyakorlat vagy megoldaná 1 gravitációs állvány is?mert nemszeretném hogy súlyosabb legyen mert megvannak a fájdalmaim.Sportolni imádok és nagyon nehezen birom a semmittevést.
  Előre is köszönöm szépen a válaszát.
  Tisztelettel!!

  • Tisztelt Attila!

   Önmagában a CT/MRI/RTG eredmény a pontos tüneteivel való összevetése nélkül jóval kevesebbet mond, viszont ez a lelet első körben még így sem tűnik vészesnek.
   Erre semmiképp sem a semmittevés a megoldás, és ezen a szinten még kell, hogy legyen megoldás. Ha a sport nem olyan, ami direktben rontja a gerinc állapotát, akkor szerintem az is hamar újrakezdhető lehet. Nem elsősorban a gravitációs állványt javaslom, hanem egy találkozót. A gyakorlatsorral az Ön esetében szerintem tovább lehet jutni.

   Tisztelettel:
   máté

 72. Bata Györgyi szerint:

  Kedves Máté!
  Október 23-án már írtam egyszer, de valamiért nem jött válasz, sőt pár nap múlva az általam írottak eltűntek az oldalról. Ennek biztos technikai okai lehettek, de most újra megpróbálom.
  Szeptember 20-án voltam Nálad, azóta csinálom a megbeszélt tornát napi kétszer húsz percben, sőt igyekszem, ha tudok, több időt is szánni rá, mivel nyaki és ágyéki sérvem is van, sőt csontkinövés és meszesedés a nyakamban még pluszban.(51 éves vagyok). Szeretnék beszámolni arról, hogy tényleg nagyon sokat segítenek a gyakorlatok, a lábzsibbadásom majdnem teljesen elmúlt, kerti vagy házimunka miatti derékfájást is le tudom kezelni pár perc tornával, és ez nagyszerű. 🙂  Ami sajnos még mindig gondot okoz, az a nyaki résznél fennálló problémák miatti tüneteim. Ha esetleg emlékszel, beszéltünk róla, hogy ez pánikbetegség-szerű tüneteket is okozhat, ez még mindig megvan, nagyon sokszor zsibbad az arcom, szám széle. Ez nagyon kellemetlen és ijesztő tud lenni, de nagyon bízom a tornában, hogy ezen is segíteni fog.
  Amit most kérdeznék: az itthoni torna folytatása mellett  szeretnék heti egy-két alkalommal eljárni gerinctornára, vagy esetleg jógára. Úgy emlékeszem, erre Nálad is van lehetőség. Ebben szeretnék tanácsot kérni, valamint abban is, hogy fittball-labdán milyen mozgásokat lenne érdemes végezni az én problémámmal. Gondolkodom a gravitációs állványon is, de arra még spórolnom kell sajnos. Még egy kérdés: reumatológus ha javasolja a súlyfürdőt, vagy ultrahangos kezelést, fizikoterápiát,  azt érdemes-e elfogadni, vagy esetleg ártalmas is lehet?
  Nagyon várom válaszodat, és köszönöm az eddigi jó tanácsokat is!
  Üdvözlettel: Bata Györgyi

 73. Tornyos Éva szerint:

  Kedves Máté!
  Meg tudnád mondani, hogy a linkben bemutatott irodai széket érdemes megvenni? Sajnos egész nap ülő munkát végzek és a lumbális szakaszon jelentkeztek a problémák nálam. 
  http://www.youtube.com/watch?v=e5-15aaCKzw
  Előre is köszönöm:
  Éva

 74. Csomor Eva szerint:

  Kedves Máté!
  Erdélyben élek, de szeretnék eljutni Önhöz minél hamarább ha lehetséges. Műtve voltam gerincsérvvel, s az utóbbi időben jelentkeznek azok a problémák melyek műtét előtt voltak. Szeretném ha választ adna minél hamarább.
  Üdvözlettel, Éva

  • Kedves Éva!

   Ilyen esetben tényleg érdemes mihamarabb elkezdeni a gyakorlást. A műtét utáni kiújulás a legritkább esetben azért fordul elő, mert a műtét “rossz”, hanem azért, mert a műtött ember visszatér a korábbi életmódjához-terheléseihez, illetve elvétve az is előfordul, hogy pont a túl nagy kímélet ront a műtét által korábban megjavított helyzeten. Időpontos sajnos csak telefonon tudok adni, kérem hívjon a (20)3873874-es számon! Üdvözlettel: máté

 75. Judith szerint:

  Tisztelt Máté!
  Azt szeretnem kerdezni, idopont miatt mennyivel elore kell telefonalni, egyeztetni, vagyis korulbelul mennyi a varakozasi ido? Mivel messzirol jonnek, es korulbelul december elejen tudnek valamikor.

  Udv, Judith

 76. Baranyi Ildikó szerint:

  Kedves Máté,
  Csak jövő hét vasárnap lesz mr vizsgálatom, jelenleg röntgen leletem van, amin persze nem látszik a lényeg. Így van értelme felkeresni Önt, vagy várjuk meg az mr-t? Továbbá járok (már kétszer voltam) manuál terápián, az ugyan az, mint a csontkovács? Mert ha igen, akkor többet nem megyek. Mert bizony végeztek rotáló mozdulatot.
  Köszönöm szépen
  Üdvözlettel
  Baranyi Ildikó

  • Kedves Ildikó!

   Köszönöm a bizalmat. Érdemes telefonálni most, hogy az MR utánra mihamarabb tudjak időpontot adni.
   A manuálterápia egy nagyon jó, és mély tudást fedő tudomány, de sajnos sok párnapos tanfolyamot végzett jó szándékú, ámde teljesen dilettáns csontkovács nevezi magát manuálterapeutának.
   Őket kerülni érdemes.

   Jobbulást az MR-ig is!
   Üdvözlettel:
   máté

 77. Árpád szerint:

  Tisztelt Máté!
  Egy nagy emelést követően kiszakadt gerincsérvet diagnosztizáltak nálam. Az MR vizsgálat kimutatta hogy igen nagy, descendalo, kiszakadt jobb oldali L.V. discus hernia látható. A balesetnek 2 hete azóta zsibbad és fáj a jobb lábam, de járni tudok és a derekam sem fáj. Az orvos azt mondta hogy mindenképpen műtét javasolt mert a fájdalom és a zsibbadás nem fog elmúlni.
  Az lenne a kérdésem hogy van e esélyem hogy megússzam a műtétet, vagy ilyen esetben más már nem használhat?
  Válaszát előre is köszönöm!
  Üdvözlettel!
  B.Árpád

  • Tisztelt Árpád!

   Az orvosa biztos nem véletlen javasolta azt, amit. Látta az MR-t, látta a sérvet és a kiszakadt porckorongdarabot… Érdemes hallgatni a véleményére annak ellenére is, hogy van rá példa, hogy egy ilyen műtét nélkül is elmúlik.Sajnos sosem lehet előre tudni, hogy közéjük fogsz-e tartozni. Műtétre mindenképpen akkor van szükség, ha vizelettartási zavar, bénulás, vagy egyéb úton nem mulasztható, tolerálhatatlan fájdalom van jelen. Amíg ez nincs, addig elvileg lehet próbálkozni.

   Üdv:
   máté

 78. Szabó Ildikó szerint:

  Kedves Máté!
  Köszönöm a gyors választ!Próbálgatom a gyakorlatot,mellette hétfőtől megyek  3 hét gy ógytornára és más kezelésekre.Még azt szeretném kérdezni,hogy a babzsákfotelről mi a véleménye?Lehet-e káros(főképp a gyerekeimre gondolok,megelőzés ként)Olvasgatva  rájöttem,hogy a rossz tartásom jelentősen hozzájárult a sérvemhez(előretolt fej) és sajnos a kisebbik gyerekemnek ugyanolyan rossz  a tartása mint nekem.Ő 8 éves,hogy tudnánk ezt korrigálni?Meg lehet változtatni ezt az" örökölt" tartáshibát?
  Nagyon köszönöm! Ildikó

 79. Szabó Ildikó szerint:

  Kedves Máté!
  Szeptember 14-i kérdésem "Rendszer moderációra várakozik".Ismételjem meg a levelemet,valami probléma lehet vele?Az az igazság,hogy tényleg segítséget reméltem Öntől.
  Ildikó

  • Kedves Ildikó!

   Elnézését kérem a késésért.
   Látom a levelét! Az a gond, hogy a napi rohanás mellett rengeteg levelet és kérdést kapok, sajnos néha rohammunkában esetleg telefonról kell válaszolnom, így előfordul, hogy egy-egy levél elkerüli a figyelmem. Ha ránéz a topicra, ahol feltette, hamarosan megjelenik a válasz.

   Üdvözlettel:
   m.

 80. Judith szerint:

  Tisztelt Bene Mate Zoltan
  Erdeklodi szeretnek, maximum hany honapos MRI CD-vel lehet menni a Gerincszervizbe kivizsgalasra, es tornagyakorlat osszeallitasra? 3 honapos MRI mar tul regi?
   

  Probaltam hivni a fent megadott telefonszamot is, de a hivott szamon elofizeto nem kapcsolhato.
   
   
  Tisztelettel, Judith

  • Tisztelt Judith!

   A három hónapos MRI teljesen jó!
   Sajnos sokan jelezték, hogy a bejelentkezős telefonszám ritkán elérhető. Ez nem véletlen: a betegekkel való első telefonbeszélgetést mindenképp magamnak akartam megtartani.
   Viszont ha dolgozom, akkor egy idő után kikapcsolom. Ilyenkor ha küld egy SMS-t azzal a szöveggel, hogy “bejelentkezés” akkor hamarosan visszahívom.

   Tisztelettel:
   máté

 81. Szabó Ildikó szerint:

  Kedves Máté!
  Kb 1 éve derült ki,hogy nyaki gerinc sérvem van azV-VI és a VI-VII csigolya között.Akkor az ideggyógyász azt mondta,találjak ki velemi tornát rá…mivel mostnában sokat fáj a hátam és zsibbad a kezem,gondoltam elmegyek reumatológiára hogy adjanak tanácsot,mégis milyen torna tenne jót.Itt kiderült,hogy nem a sérvtől zsibbad és fáj a kezem,hanem ideggyulladás lehet,elküldtek vizsgálatra,addig semmilyen kezelést nem adnak,amíg nincs eredmény.De(magyar eü) 3 hét múlva kaptam időpontot a vizsgálatra.Kérdezném,hogy addig is milyen tornát tudna nekem ajánlani,hogy javuljon az állapotom?38 éves vagyok 3 gyerekkel és nagyon sok mindenben korlátoz a fájdalom,sokszor már kedvem sincs nekiállni semminek mert tudom,hogy mi lesz a következménye.A nyakam mellett a derekem is sajnos elég sűrűn "beáll",ilyenkor napokig alig tudok menni,bár ott enyhe gerinferdülésen kívül szerencsére nem találtak semmit.
  Köszönöm a válaszát!
  Ildikó

  • Kedves Ildikó!

   Ideggyulladás magától nem alakulhat ki. Ha a nyakában sérv van, azzal mindenképp foglalkozni kell, és foglalkozni kell azzal a tartással is, ami a sérvét kialakította.
   Első körben jó lenne a McKenzie torna “asztalfiók betolós gyakorlatát” végeznie:

   Itt egy link erről:

   http://www.youtube.com/watch?v=QqP8zR9hrvg

   Viszont pár dolgot mindenképp tartson be! Mint a legtöbb helyen, itt sem csinálják úgy ezt a gyakorlatot, ahogy érne is valamit: a fejet CSAK hátrafelé tolja, előre nem szabad, és ne sokszor ismételve, hanem egyszer sokáig – akár percekig- kitartva, folyamatosan tolva a fejet hátrafelé. A nyak hátsó része laza kell hogy legyen, és a fejét NEM!!!! döntheti hátrafelé.

   Ez a porckorongnak és azon keresztül az érintett ideggyöknek jó.

   A későbbiekben pedig a rotátor köpeny és a lapockazáró izmok erősítése illetve a helyes ülés szabályainak a betartása, majd napi szinten a jó tartás megőrzése válik nagyon fontossá.
   Erre egy egyszerű gyakorlatot írtam Zsoltnak a “nyakas kérdések” topicban.

   Üdvözlettel:
   máté

   ui: légyszi a nyakas kérdéseket a nyakas, a derekasakat a derekas részben tegyétek fel később! Igy átláthatóbbá válik ez a gerincblog.
   köszi szépen: m.

 82. Bata Györgyi szerint:

   
    aaaaaaT frTTiszTitttTt TTff  bbff
   
   TiszteltlkdTf
  Tisztelt Bene Máté!
  51 éves vagyok, nyár elején kezdődtek a panaszaim: szédülés, zsibbadás a végtagjaimban, és valami egészen furcsa, feszítő érzet a lábaimban, és ez egyre fokozódott. Megjártam a neurológiát, ortopédiát, végül MR vizsgálattal kiderült, hogy több helyen is porckorongsérv látható a nyaki és a lumbális részen is. Nekem műtétet nem javasoltak, annyit mondtak, keressek fel egy gyógytornászt, de nekem ez valahogy kevés… Nagyon örülök hogy megtaláltam ezt az oldalt, már az elmúlt fél órában is sokat tanultam belőle. Jelentkeztem az e-mail tanfolyamra, és minél előbb szeretném felkeresni a rendelését is. Most csak annyit kérdeznék: mennyire gyakori ez, hogy egyszerre több sérv, nyaknál, deréknál is? Gondolom, ez nem könnyíti meg a kezelést. Ülőmunkát végzek sok éve,számítógép előtt, emellett a kerti munkát is szívesen csinálom, igaz, időnként biztos túlhajszoltam magam. Eddig nagyon jól bírtam a "gyűrődést", és még sokáig bírni kellene – mint mindannyiunknak.
  Válaszát és segítségét előre is köszönöm.
  Üdvözlettel: Bata Györgyi   EE
   

  • Kedves Bata Györgyi!

   Köszönöm szépen a visszajelzést! Elvileg a nyaki és az ágyéki gerinc sérvnek nincs köze egymáshoz, gyakorlatilag azonban nagyon is sok van: a közös okok.
   A nyaki kiegyenesedett lordózist – ami a nyaki sérv legfőbb oka – leginkább a tartós ülés korrigálatlan helyzetben, a monitor vagy képernyő bámulása okozza. Az ágyéki gerinc sérvesedését szintén az ülés okozza. A derékfájós sérveseinken rendszeresen látom a kiegyenesedett nyaki lordózist, a nyaki sérvers betegek pedig igen igen gyakran panaszkodnak becsípődésekre, fájdalmakra a deréktáji szakaszon.
   A megoldás az, hogy bármelyik szakasszal is van gond, mindenképp oda kell figyelni a másikra, és mindenképp korrigálni kell az ülő helyzeteket. A kezelést sokban nem nehezíti a több szakaszon jelen lévő sérv, ettől függetlenül a betegeknél jobban szeretem csak az egyiket kezelni egyszerre, mert az érdemi – izomegyensúlyt is korrigáló – terápia igen időigényes. Ha valakinek a napi kb. 20 percét elvevő mozgássor mellett egy másik 20 percet is fel kéne áldoznia, akkor hamarabb hagyja abba…

   Üdvözlettel:
   bm.

 83. Viktória szerint:

  Tisztelt Máté!
  Köszönöm a részletes választ!
  Nagyon tetszik a honlapjuk mellesleg, külön örülök, hogy foglalkoznak a jóga hatásaival is, szerintem nagyon fontos lenne, hogy minél több jógázó és jógaoktató foglalkozzon ezzel a témával (sajnos én is megtapasztaltam már, hogy a jógának lehetnek negatív hatásai is a gerincre.)
   
   

 84. Viktória szerint:

  Tisztelt Bene Máté!

  Szeretnék érdeklődni a felnőtt ék alakú ülőpárna méretéről, anyagáról és származási helyéről.
  Előre is köszönöm a választ.

  • Tisztelt Viktória!

   Temészetesen! Sajnos a webshop épp átalakítás alatt van, így vannak hiányosságok!
   A párna 33x33x8 cm-s, Kínából származik, tüskés felszínű gumi-műanyag.
   A termék gyógyászati segédeszköznek minősül, így egészségpénztáron keresztül 100%-ban, adómentesen elszámolható.

   Üdv:
   m

 85. Meszaros Agoston szerint:

  Tisztelt Bene Mate!
  Elnezest az ekezetek hianyaert,Erdelybol,Kezdivasarhelyrol irok Onnek.
  Tegnap elvegzett CT vizsgalat vilagosan  kimutatta,hogy a hatgerincem also szakaszan az 5.es 4.csigolyam kozt kozepes meretu porckorongservem van.A diagnozist ertekelo orvos szerint azonnali muteti beavatkozasra van szukseg.A mai nap folyaman megkerestem egy hiresebb brassoi idegsebeszt aki alaposabban ertekelte allapotomat es nem surgette az azonnali mutetet,bar azt mondta elobb utobb elkerulhetetlen lesz.Felirt nehany gyogyszert es pihenest javasolt.Ha nem jovok rendbe muteni kell,megjegyzessel elbocsatott.
  Tuneteim:nem birok allni es gugolas nelkul menni hosszabb ideig.Ezenkivul neha bal labamban zsibbadast erzek illetve eros szoritast idonkent a labszaramban.
  Figyelembe veve a komoly tavolsagot is ,erdemesnek iteli-e elutaznom onokhoz,hogy egyutt megprobaljuk?Lat-e komoly eselyt arra,hogy rendbejohetek meg mutet nelkul,hajlando-e segiteni ilyen korulmenyek kozott?
  Varom megtisztelo valaszat,tisztelettel
  Meszaros Agoston

  • Tisztelt Mészáros Ágoston!

   Köszönöm a bizalmát!
   Elvi kérdés, hogy itt senkit nem beszélek rá a Gerincszervizre, de muszáj azt mondanom, hogy pontosan ezzel a helyzettel foglalkozunk. Kézdivásárhelyről ide eljönni az Ön állapotában tényleg kockázatos vállalkozás, de ha megoldható, mindenképp érdemes felkeresnie, mert a betegeink többsége pont azzal jön, amit a brassói Doktor Úr mondott Önnek… Az Ön helyében azt tenném, hogy ott helyben keressen egy jó gyógytornászt, ha lehet McKenzie módszerben jártas kollégát, és ha jobban lesz annyira, hogy vállalni tudja az utat, akkor érdemes elindulnia.

   Üdvözlettel:
   bene máté

 86. Csizmadia Tiborné szerint:

  Tisztelt Bene Máté Zoltán
  2010. decemberében műtöttek kiszakadt porckorong sérvvel.Azóta jobban vagyok,de a bal lábam azóta is zsibbad.Idén júniusban egy újabb MR kimutatta,hogy valószínű a hegesedés nyomja az ideget,és attól zsibbad a lábam folyamatosan.Mezítláb szinte nem tudok menni annyira rossz érzés.Ezt a zsibbadást meg lehet valamivel szüntetni.Ülő munkát végzek.
  Köszönettel Csizmadia Tiborné

 87. Tósokiné Katona Julianna szerint:

  Tisztelt cím!
  A megadott 20-387-3874 telefonon nem tudok bejelentkezni, időpontot kérni egy kezelésre, állapot felmérésre.
  Dolgozom, tehát 18 óra vagy későbbi időpont jó számomra.
  Van MRI leletem, CD-m is.
  Kérem, adjanak időpontot.
  Üdvözlettel: Tósokiné Juli
   

  • Tisztelt Tósokiné Juli!

   Sokan mondják, hogy nehéz elérni azt a számot…
   Online sajnos nem tudok időpontot adni, csak telefonon egyeztetve, de ha továbbra is sikertelen a próbálkozás, akkor kérem hagyjon sms-ben egy üzenetet, és visszahívom!

   üdvözlettel:
   Bene Máté

 88. Kelemen Judit szerint:

  Kedves Máté!
  Édesanyám miatt keresem. Súlyos porckorong sérvet diagnosztizáltak nála és természetesen "ha nem műtjük meg lebénul".  Aktívan mozgással foglalkozó emberként minden sérülésemnél a mozgás helyes folytatása és sosem a gyógyszerek vagy egyéb felírt módszerek segítettek. Most azonban tanácstalan vagyok. Anyukám Rheumatoid Arthritis-es, 2005-ben kivették a csipőprotézisét azóta "lengő csipő"-vel él. Csontritkulása van, túlsúlyos. A helyzet nem könnyű, de nagyon szeretném ha nem kerülne műtétre sor. Mit javasol? Van e esélye rá, hogy ilyen állapotban is segítsen rajta az ön által kidolgozott módszer? Nagyon várom válaszát! Minden jót! 

 89. Bene Máté szerint:

  Kedves Tamás!

  Privátban ment az üzenet.

  Üdvözlettel:
  Máté

 90. Rosta Tamás szerint:

  Tisztelt cím!
  Rosta Tamás vagyok. E hónap elején diagnosztizáltak nálam egy kezdődő porckorong sérvet.Szeretném önöket felkeresni,de külföldön dolgozom és csak a hétvégéket töltöm itthon. Amennyiben volna mód egy hétvégi találkozásra, kérem jelezzék.
  Köszönettel: Rosta Tamás
  Tapolca, 2011.07.31.

Bejegyzések (RSS) és Hozzászólások (RSS).

Bene Máté Zoltán

Gyógyítsd meg a porckorongsérved - INGYEN!


Gyógyítsd meg a porckorongsérved


Iratkozz fel Bene Máté Zoltán "Gyógyítsd meg a porckorongsérved" c. ingyenes e-mail tanfolyamára, melyben megosztjuk Veled azokat az ismereteket, amiket egy sérves embernek mindenképp tudnia kell, ha a valódi gyógyulás útjára akar lépni!

A leckékben található ismereteket azonnal használhatod

 • gerinced állapotának javítására,
 • fájdalmaid csökkentésére,
 • az állapotod rosszabbodásának megelőzésére.

A leckék segítségükkel hatékonyabbá teheted a kezeléseket, melyeken épp részt veszel, és választ kaphatsz a porckorongsérvvel kapcsolatos összes kérdésedre!


Feliratkozás a hírlevélre:

Név:*


E-mail:*

Adatkezelési Tájékoztató

porckorongsérv kezelés, gyógyítás


wg-starter