Beszélgetés az autodekompresszió működéséről, és a gerincsérv kiújulásának a megelőzéséről…

Talán az eddigi legjobb porckorongos interjú, ahol alaposan mesélek az autodekompresszió lényegéről, a gerincsérv kialakulásának “szoftveres” hátteréről, és arról, hogy a porckorongsérv miért “csak” a részjelensége egy nagyobb, komolyabb problémának.


A Somogy tévé meghívására egy hosszabb beszélgetésben vettünk részt Palancsa Lászlóval, aki az autodekompresszió működési elveiről, porckorongsérv kezelésben betöltött szerepéről kérdezett. Szó volt a gerincproblémák kiújulásának okairól, a megelőzésről (NMPT), pár gerincsérvet érintő tudományos kutatásról és a porckorongsérv körüli gyakori tévhitről. Minden érintettnek érdemes megnézni – mert lehetséges, hogy nem is akkora sorscsapás, és talán nem is annyira veszélyes egy gerincsérv, mint azt a legtöbben hiszik.

Foglalkoztunk a műtét nélküli kezelés lehetőségeivel is:

Fontos, hogy a kezelés nem elég, hogy “csak” a gerincsérvet érintse, mert a testben rengeteg olyan minta található, ami máshol, más területeken is gondokat okozhat. Ezeket is érdemes kihúzni az egyenletből.

Végül egy köszönet a kaposvári kollégáimnak:

Az interjúért köszönet Horváth József és Fekete Gyöngyi NMPT instruktoroknak, akik elérhetők Kaposváron az Aponyi magánklinikán!
Mindnekinek ajánlom az egyéni óráikat, akik ki akarják iktatni a testükből a degenerációkat okozó kóros mintákat. ( telefonszámukat és elérhetőségüket megtaláljátok a “kollégák” menüpontban.

 

 

Te láttad már, hogy

Megújult a Gyógyítsd meg az
ágyéki porckorongsérved oktatócsomag?

Ez A TELJES MEGOLDÁSRENDSZERÜNK ÁGYÉKI (DERÉKTÁJI) PORCKORONGSÉRVESEKNEK

 

 

 

 

 

 

Az autodekompressziós kezelésről itt tudhatsz meg többet:

Rólam és a porckorong.hu-ról

648 Shares

“Beszélgetés az autodekompresszió működéséről, és a gerincsérv kiújulásának a megelőzéséről…” bejegyzéshez 27 hozzászólás

 1. Kedves Máté!
  Nagyon hasznos tanácsokat adott megint! Tökéletesen igaza van, hosszú éveken át önkormányzatnál köztisztviselőként dolgoztam, a nap túlnyomó részét ülőmunkával. De jó lett volna, ha pár évvel ezelőtt tudtuk volna, hogyan figyeljünk testtartásunkra! Elkerülhettem volna a sérv kialakulását!
  További nagyon sok sikert kívánok munkájához!
  Üdvözlettel: Faragó Mária

  Válasz
  • Kedves Mária!

   Köszönöm!:)
   Azt gondolom, hogy ezen a téren sosincs későn, max. hosszabb és nehezebb az út.
   Üdvözlettel:
   Máté

   Válasz
 2. Hasznos és érdekes interjú volt, a szakmai szemlélet váltás, úgy gondolom elindult.
  A régi szemléletű orvosokkal még küzdünk egy edeig, de a betegek visszajelzései azt mutatják, hogy ez a helyes út.
  További sok sikert kívánok.
  Bakonyi Gabriella

  Válasz
  • Kedves Gabriella!
   Kolléga? Köszönöm a visszajelzést és Neked is további jó munkát és sok gyógyuló beteget kívánok!
   üdvözlettel:
   m.

   Válasz
 3. Kedves Máté!
  A 13. kerületben lakom, látom a kerületi autodekompesszúrás hölgy elérhetőségét.
  Van gerincsérvem, tavasszal voltam 3 hét nappali kórházban. Azóta elég jól elvoltam, megrendeltem a gyógyítsd meg a gerincsérved online anyagot. Ebből itthon végzek gyakorlatokat és járok az SZTK-ba is gyógytornára. Most újból nagyon fáj, még nincs kisületi gyulladásom mint tavasszal, akkor 2,5 hónapomba került ,táppénzen voltam.
  Akkor le is írtam hol van a sérv Neked. Mit javasolsz, menjek a kerületi általatok kiképzett hölgyhöz, vagy van-e olyan kolléga Budapesten aki ehhez még a MCenzi tornát is tudja? Köszönettel: Juhász Joli

  Válasz
  • Kedves Joli!

   Köszönöm a bizalmat! Én több okból inkább az autodekompressziót javaslom. Ha mindenképp a McKenzie-s vonalat követed, akkor Földi Gyula kollégánkat javaslom, aki a magyarországi McKenzie egyik kiemelkedő alakja is. Üdvözlettel: máté

   Válasz
   • Kedves Máté!
    Köszönöm a válaszod! 🙂
    Nagyon hasznos a 4 videó amiket kaptam, hálásan köszönöm!
    Sajnos előző levelem óta rosszabbodott az állapotom, újból begyulladtak a kisízületeim. Mentővel bevittek a Honvéd Kórházba a munkahelyemről. Kaptam injekciót és gyógyszereket. Én itthon csak tornáztam autodekompesszúrás gyakorlatokat. Kérdésem tehetem-e ,vagy most pihenjek? Most ebben az állapotomban ( csak az erős gyógyszerrel tudok aludni.:-( ) felkereshetem-e, vagy csak ha lehúzódik a gyulladás, a 13.kerülethez tartozó kolléganődet, hogy megnézzen és egyéni gyakorlatokat mutasson? Köszönöm előre is válaszod! Kívánok minden jót!
    ( A hagyományos orvosi kezelésekről, ellátásokról megvan a véleményem nekem is, sajnos.)
    Jó hogy vagy, vagytok nekünk, mert enélkül a lehetőség nélkül amit Ti adtok nekünk, én nagyon kilátástalannak látnám a helyzetem.
    Jó lenne ha jövőre újból lenne gerinces nap mint most decemberben!
    Üdvözöllek:

    Juhász Joli

    Válasz
    • Kedves Joli!

     Sajnálom a helyzetet és köszönöm!
     Emlékszem a nevedre, régóta tart ez a dolog Nálad. Érdemes megkeresni a kolléganőt, de érdemes azon is elgondolkodni, hogy
     miért nem igazán halad előre a dolog. Lehet vannak más tényezők is, amiket a mozgásterápia mellett számba kéne venni, ami miatt nem alakul a gerinces stabilitása. ( túlféltés miatt kimaradó mozgástartományok, stressz, stb…) Ha javult a helyzet, érdemes megkeresni a nyári kihívás feladatait, és végigmenni a folyamaton. Egy korrekt terápia után / mellett az annyira komplexen nézi a dolgot, hogy azt végigcsinálva nehéz nem előre lépni.
     Remélem mielőbb javul a helyzet!
     Üdvözlettel:
     m.

     Válasz
 4. Kedves Máté, naponta gyakorlom,a”Gyógyítsd meg a porckorongsérved – autodekompresszióval! ” c. oktatóanyagot! Azt érzem, hogy amiről beszélsz kezdem érezni (a “fűző érzése”). A bal vállamban keletkezett fájdalom miatt rendeltem meg a csomagot, ám a gyakorlás során még a váll nem tökéletes, de minden alkalommal érzem az összefüggést a S1 L 5 közötti műtéti hegesedés területén, és a nyaki szakaszon is. Folytatom és nagyon várom, hogy a vállam is rendbe jöjjön. Köszönöm hatékony munkádat.

  Válasz
  • Kedves Rozália!

   Köszönöm a rendelést! A “fűző” visszakapcsolása biztosan jót tesz az L5-S1-nek, és az “összefüggéseken” keresztül egyértelműen segít a vállnak is, ha a tested egyensúlya közeledik a helyeshez, de ez a program azért tudnod kell, hogy nem a vállra fókuszál. A tagsági oldalon találsz egy videót, ahol Annamari mutatja az előre helyzett fejtartás korrekcióját. Azt próbáld csinálni mellette, ill. a “fascia-tensegrity c. videónk” végén található vállemelést kellene még végezned sokat. Ha ez nem segít, akkor érdemes egy NMPT trénert vagy autodekompressziós kollégát keresni.

   Köszönettel:
   Máté

   Válasz
 5. Szia Máté! 35 éves vagyok és tavaj októberben bénulás miatt műtőtek. Bár a lábam újból működőtt de fertőzést kaptam az operáció alatt. 9 hónapokba telt hogy megint vissza álljak a mindennapi életbe de a fájdalmaim úgyanúgy megvannak hol jobb hol nem annak ellenére hogy heti 5 napot tornázom… a jelenlegi orvosom szerint több szegmentum instabilitás miatt fúziót javasolt! Szerinted helyre lehet hozni vagy kell a műtét? Köszönettel:Anita

  Válasz
  • Szia Anita!

   Sajnálom a helyzetet. Szívesen segítenék, de sajnos ebben a kérdésben nem kompetenciám segíteni, ezt az orvosodnak és Neked kell megbeszélnetek.
   Remélem sikerül megtalálni a legideálisabb megoldást.

   Üdvözlettel és jobbulást kívánva:
   Máté

   Válasz
 6. Szia Máté
  5 éve futok terepen erős szintekkel és lefelé pár hete fáj a térdem. Gyanakszom a porcra szúró fájdalom a térd alatti részen. Szinte csak futás közben fáj most kicsit pihentetem nem futok anyit olyan hosszút de abba nem akarom hagyni. Pár hete szedni kezdtem glükozamin kiegészítőt napi 2 kapszulát tudom nem végleges megoldás ezért is kérem a segítséget, hogy erre is van e speciális módszeretek. Dicséretes amit csinálsz gratulálok jó munkát. Köszönettel: István

  Válasz
  • Szia István!

   Köszönöm a bizalmat és a visszajelezést, sajnos ilyen konkrét térd ügyben jobb, ha keresel egy specialistát, aki ezzel foglalkozik. Olyan szinten, ahogy érteni illik ehhez mi is értünk hozzá, de ez nem ugyanaz, mint amikor valaki olyan néz meg, aki napi szinten “ezer” térdet lát és már az ajtóból tudja, hogy mi a gond. ( mi a gerinccel vagyunk így, és sokszor látjuk, hogy mit szül, amikor nem hasonló figuráknál fordulnak meg betegek, ezért hajolok el a téma elől ennyire) Köszi szépen a megértést és jobbulást a térdedhez!
   Üdvözlettel:
   m.

   Üdvözlettel:
   Máté

   Válasz
 7. Szia Máté! Elnézésedet kérem a zavarásért! Hagytam üzenetet a rögzitödre. A kiújult gerinc sérvem kisugároz a bal lábamba,görcsöl a bokától a farcsontig. Nagyon fájdalmas. Most átment a derekamba is. Voltam nálad kb 4 5 éve rendbe jöttem hála neked.Szeretnék hozzád elmenni még karácsony elött mivel nagy fájdalmaim vannak . Jó lenne, ha megnéznél, de sajnos nincs meg a telefonos elérhetőséged, Hogyan tudnék kapcsolatban lépni veled , sürgős lenne! Még meg van a rajzod a két nyújtásról a deák térnél voltam nálad.köszönettel Erzsike Csillag Béláné

  Válasz
  • Szia Erzsike!

   Hú, csak most látom az üzenetet! Elnézést a fáziskésésért! Remélem azóta megoldódott a dolog.
   Én most sajnos nem kezelek, mert 110%-ban az oktatásra tettem a hangsúlyt, de a kollégáim vér profik,mint ugyanazt csinálják, amit én is tennék, úgyhogy fordulj hozzájuk bátran ha még nem oldódott meg a dolog.

   Üdvözlettel:
   m.

   Válasz
 8. Kedves Máté!

  Nagyon örülök, hogy rátaláltam Önre és a módszerére. Még csak tegnap ajánlották a honlapját, de már sokat olvastam és “videóztam” a témában.

  Szerettem volna bejelentkezni a Gerincszervizbe, de a megadott telefonszámot (többszöri próbálkozás ellenére) nem veszi fel senki. Tudna ebben segíteni?

  Továbbá kérdezném, hogy a honlapján feltüntetett kollégáik bármelyikéhez bejelentkezhetek ADT-re? Gondolok itt elsősorban a kalocsai és szegedi kolléganőkre (mivel keceli vagyok).

  Kérdem mindezt azért, mert évek óta küzdök nyaki- és hátfájdalmakkal, de csak pár napja kerültem olyan állapotba, hogy már elviselhetetlen fájdalmaim vannak, és a bal karomba is kisugárzik, ami eddig nem volt. Egy 2009-es MR felvétel szerint 2 db. nyaki sérvem is van, de eddig csak masszőrhöz jártam, kerestem a megoldást a problémámra. Úgy tűnik most megtaláltam. Láttam a gyakorlatokat, de önállóan nem merek belekezdeni, mivel írta, hogy minden mozdulatot pontosan kell végezni, mert itt a milliméterek is számítanak. Ezért keresnék egy ADT-s kollégát (a lakóhelyemhez közel), aki precízen megmutatná nekem a gyakorlatokat.

  Gondolom naponta több ezer levelet kap, mégis abban reménykedem, hogy hamarosan kapok választ, mivel nagyon szenvedek a fájdalmak miatt.

  Köszönettel és tisztelettel: Béres Hajnal

  Válasz
  • Kedves Hajnal!

   Köszönöm a bizalmat! Nyaki sérvben elég erős az ADT, mert kicsik a porckorongok, tágas a gerinccsatorna, így elég nagy a “játéktér”.
   Bármelyik kollégához forduljon nyugodtan, profik, lelkesek és mind elszántan meg akarják gyógyítani a nyakát.

   Üdvözlettel:
   máté

   Válasz
 9. Kedves Máté!
  Valamikor rég már levelwztem önnel, kb.nyolc éve talán, és most úgy érzem, muszáj újra önhöz fordulnom. 2009-ben egy MRI vizsgálat során derült ki, hogy nagyjából öt nyaki gerincsérvem van, lebénult a jobb kezemen a két utolsó újjam, és eròs fájdalmam volt a nyakamban, a hátam jobb oldalán és az egész karomban. Azt mondták,semmi se ment meg a műtéttől. Aztán Bp.en Varga Péter Pál azt mondta, nem kell azt elkapkodni, jöjjenek konzervativ gyógymódok, masszázs, torna….minden nap jött a gyógytornász, lassan visszakaptam a karom és a nyakam,hátam…írtam önnek is, megvettem a könyvét….aztán eltelt nyolc év, és tavaly tavasszal volt egy hatalmas zuhanásom a betonra, a jobb oldalamra, ott éreztem, hogy ez nagyon nem tett jót a nyakamnak. A sürgòsségin azt mondták, tényleg nem, és hogy ilyen csúnya gerincet még nem láttak, műtét lesz ebbòl…jött az MRI, amire a beküldő idegsebész azt mondta, gondolkodjon el a műtéten, de előtte javasolt nyaki akasztást, amit aztán a reum.főorvos nem javasolt, merthogy veszélyes. Infúziókat kaptam, fizikót,de nem lett jobb. Menjek vissza az idegseb.re. Még nem mentem, félek,szeretném tudni, hogy ön mit gondolna erről, tudom, hogy ha valaki,akkor ön ért hozzá. Ha kell,elküldöm a leleteket, vagy elmegyek önhöz vizsgálatra, konzultációra, bármire, csak muszáj tudnom, tényleg nincs már más lehetőségem, mint a műtét.
  Köszönöm a türelmét és várom a válaszát.
  Tisztelettel: Dr.Major Gyöngyi

  Válasz
  • Kedves Gyöngyi!

   Jajjjjjj!!! Itt nagyon ritkán néztem az üzeneteket, de ha megvan a könyv, akkor a a rendeléskor kapott a címre kell írni, azt sokkal inkább nézem!
   Remélem jobban van azóta, ha aktuális még a dolog, akkor írjon arra a címre egy mailt, és felvesszük a kapcsolatot!

   Üdvözlettel:
   m.

   Válasz
 10. Elnézést kérek, hogy ismét zavarok, de miután látom,hogy az utolsó válasz dec.6.-án történt, szeretném megkérdezni, hogy elképzelhető, hogy csak hetek múlva kapok választ, esetleg lehet e telefonon idòpontot kérni ?
  Köszönettel: Dr.Major Gyöngyi

  Válasz
 11. Szia Mate!
  Megvettem az ADT-programot…
  Sajnos par nap turelmes gyakorlatozas utan hirtelen kicsit tultoltam a multifidus gyakorlatot, ezert most olyan tuneteim is vannak, ami eddig nem volt (jobb labam is combtol talpig bizsereg-faj-zsibbad…[ez eddig csak a bal labamban volt], plusz a derekamban erzem ezeket a kis izmokat, mint egy forro izomlaz-fajdalom). Javasolj lecci valamit, hogy jobban legyek. Koszonom elore is!

  Válasz
  • Szia Emese!

   Szerencsére azzal nehéz nagy gondot okozni.
   Irj légyszi privátban a rendeléskor kapott emailcímre, lesz pár kérdésem, és ott küldöm a választ.

   Üdvözlettel:
   máté

   Válasz
  • Már épp írni akartam, hogy nem tudom csak a vezetéknevet, mert Te regisztráltál vele, de most látom, hogy van erre is opció itt 🙂
   Foly. köv. akkor privátban.
   Üdv:
   m.

   Válasz
 12. Kedves Máté, a történet klasszik: ülőmunka, 3 gerincsérv, ilyenkor szokásos kanossza, és miután az utolsó csontkovácsosdi mélyebbre taszított, mint ahonnan elindultam, jobban elmélyültem itt az oldal tartalmában, amit egy éve valamiért csak érintőlegesen tudomásul vettem. 30-35 éve viszonylag rendszeresen sportolok, lényegében azóta súlyra-alakra unalmasan ugyanúgy nézek ki ötvenpár kilóval, ennek ellenére (vagy talán részben ezért is) azok a fránya porckorongok kikandikálnak, előre sugárzó combtőfájdalom, stb. Megrendelném a csomagot, de még maradt bennem egy kérdés, amire itt nem találtam választ. Világos a fűzős dolog, és hogy ez szoftveresen megy, fel is építeném szívesen, de egy csontkovács azt mondta, hogy nehéz dolgom lesz a gyógyulással, mert túl erősek a hátizmaim, és azok most ebben a helyzetben tartják a gerincet. Szerintem a csípőm is jól elferdült, egyik lábam hason fekve pár centivel hosszabb. Bocsánat, mégis hosszú lett, de a lényeg: van esélyem ezt az erős, de ferde tartószerkezetet renoválni?
  Nagyon köszönöm előre is: Móni

  Válasz
  • Kedves Móni!

   Ne hallgass a csontkovácsra!:)
   Javítani mindig van esély, ezért érdemes inkább keresni egy ADT terapeutát, ő nem fog ilyen furcsaságokat mondani… 🙂

   Üdvözlettel:
   Máté

   Válasz

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .