Sokat vezetsz, és már fáj a derekad?

Akkor feltétlen olvasd el ezt a cikket!

Az autó komoly veszélyforrás a gerincsérves emberek számára. Ebben a videóban megmutatom, hogyan tudod kivédeni a "gerincsérvesítő" erőket a kocsiban.


az autó komoly veszélyforrás a gerincsérves emberek számára Az autózás statikus ülő helyzete igen rossz hatással van a porc-korongjainkra, hiszen az ember gerince eredetileg az egyenet-len talajon járó, fáról le, fára felmászó életmód-ra terveztetett.


Ha megnézed az álló ember gerincének ágyéki lordózisát (a homorulatot a derékon oldalról nézve) láthatod, hogy a két egymás felett álló ágyéki csigolyát (a mozgás-szegmentet) a lordózis úgy állítja be, hogy a porckorong útja a gerinccsatorna felé zárva van. Ennek köszönhetően álló helyzetben, vagy járáskor, azaz a természetes lordózis jelenlétekor egyáltalán nem hatnak olyan erők, melyek az ágyéki porckorongokat egy esetleges kiboltosulás /sérv irányába forszíroznák. (Ha ezt nem érted most, akkor nem olvastad el a sérv oka c. részt, kérlek ezt tedd meg!)

Ha döntően járnák, futnánk, jönnénk-mennénk –ahogy az őseink is tették nap mint nap-  jellemzően nem lennénk porckorongsérvesek, mint ahogy jellemzően elődeink sem voltak azok.


hogy áll az autóban ülő ember dereka Egy autóban ülő ember ágyéki gerincére azonban nem a természetes lordózis jelenléte jellemző. Nézd meg, hogy áll az autóban ülő ember dereka!  Ahol a porckorongot a helyén tartó homorulatnak kéne lennie, ott egy ellenirányú „púp” látható. (A lordózis kifóziba megy át)


A csigolyatestek elülső része kezd közeledni egymáshoz, ami azt eredményezi, hogy a porckrong nagy erővel komprimálódik a gerinccsatorna felé. (egy statikus ezt a fajta erőhatást külpontos nyomásnak hívná)
A porckorong alapvetően két részből áll. Egy külső, rostos gyűrűből (anulus fibrosus), és egy belső kocsonyás, szinte vízszerű magból (nucleus pulposus). Ha a gerinc tulajdonosa autózik, csigolyáinak az elülső része közeledik egymáshoz, így a köztük lévő porckorngban a belső kocsonyás mag, (nucleus) elkezd hátrafelé nyomódva nyomást gyakorolni a külső rostos gyűrűre.(annulus) ami pár hónap, év után engedni fog a nyomásnak, és bedomborodik a gerinccsatornába.

Ott megérintheti a gerincvelő burkát, tolhatja azt a szalagot, ami a csatornát elölről védi, vagy ha a sérv oldalra tendál - talán ez a gyakoribb - akkor elérheti az egyik lábba haladó idegköteget, az úgynevezett ideggyököt. Ebben az esetben az adott ideggyök által beidegzett területek fognak tüneteket adni, pl. zsibbadni fog a láb, vagy a tomportájék.

A sérv tehát azért jön létre, mert a csigolyák kóros erőhatást gyakorolnak a porckorongra. Ez a folyamat nem kivétel, ez szinte mindig, minden sérves embernél így történik. A porckorongjaink passzív részeink, melyek arra mozognak, amerre a csigolyatestek mozdítják őket. A csigolyatestek pedig arra mozognak, amerre a.) az izmaink mozgatják őket, b.) amerre a passzívan felvett testhelyzetünk irányítja őket. Autóban ülve a passzívan felvett testhelyzet hajlításba viszi az ágyéki gerincet, így hosszú időn át rendkívül terheli a porckorongokat.

Miért kényelmes akkor az autóülés, és egyáltalán: miért harcolnak az emberek a buszon az ülőhelyért, ha állni jobb?

Azért, mert ha leülsz, a gerinc passzív részei viselnek terhet. Ülve a porckorong, és a gerincet stabilizáló szalagok hordják a test súlyát, az izmok el tudnak lazulni. Így relaxált izmokkal Te bár pihensz, de a gerinc sérülékeny lágy részei szenvednek. Ha állsz, akkor az izmok viselik a terheket, így effektíve Te fáradsz el, hiszen nem a szalagjaidon, porckorongjaidon "lógsz".

Mi lesz a megoldás a kocsiban?

Ugyan az, mint az irodaszékben. Biztosítani kell a természetes ágyéki lordózisát, hogy a porckorong terhelése fiziológiás, azaz normális legyen.


Hogyan?

Az autóba nem kell az ék, és semmi más sem a medence alá. Egyrészt mert balesetveszélyes lenne, másrészt mert az autó háttámlája folyamatosan hozzáér a derékhoz. A felsőtest nem dől előre, így a képen látható egyszerű deréktámasz egy autóút során végig teljes hatékonysággal kifejtheti a hatását.

Deréktámaszt otthon is el lehet készíteni két vastag törülközőt összetekerve, meg lehet venni bármelyik gyógyászati segédeszköz boltban, és megrendelhető a Gerincbetegek boltjában is. Mindegyik jó megoldás lehet. Valamelyik választása –ha sokat vezetsz- nélkülözhetetlen.

Jó utat, és balesetmentes közlekedést! :)

Ui: Ha társasággal vagy, és "ciki" lenne a deréktámaszodat használnod, vagy ha nincs lehetőséged magaddal vinni a jól bevált eszközt (pl. ha vonaton, buszon, vagy repülőn utazol) akkor használhatsz alternatív megoldásokat is: Ha leveszed a pulóvered, és összetekered olyan formára, mint egy hengerpárna tökéletesen átvészelhetsz akár egy hosszabb utazást is anélkül, hogy a porckorongodat megterhelnéd. Így esetleg egy megmenthetsz egy nyaralást: az oda út nem fog hosszantartó fájdalmakat okozni.Szeretném megnézni, milyen autós deréktámaszok vannak a Gerincbetegek boltjában.Bene Máté Zoltán

Gyógyítsd meg a porckorongsérved - INGYEN!


Gyógyítsd meg a porckorongsérved


Iratkozz fel Bene Máté Zoltán "Gyógyítsd meg a porckorongsérved" c. ingyenes e-mail tanfolyamára, melyben megosztjuk Veled azokat az ismereteket, amiket egy sérves embernek mindenképp tudnia kell, ha a valódi gyógyulás útjára akar lépni!

A leckékben található ismereteket azonnal használhatod

  • gerinced állapotának javítására,
  • fájdalmaid csökkentésére,
  • az állapotod rosszabbodásának megelőzésére.

A leckék segítségével hatékonyabbá teheted a kezeléseket, melyeken épp részt veszel, és választ kaphatsz a porckorongsérvvel kapcsolatos összes kérdésedre!


Feliratkozás a hírlevélre:

Név:*


E-mail:*
Mindig szeretettel ajánlom gerincsérves ismerőseimnek a porckorong.hu tudásanyagát. Ilyen logikus és könnyen követhető anyagot ma nehéz találni "gerinces témában".

Pártos Csilla

Pártos Csilla
Előadóművész, Chili jóga alapító
porckorongsérv kezelés, gyógyítás


wg-starter