Kis csaták után 2017-ben elindulunk megnyerni a gerincsérv elleni háborút…:)

1601218_704046272979260_1063322677_nKedves porckorongosok! Biztos észrevettétek, hogy 2016-ban a rendelő zárva tartott. A dolog nem véletlen. Ezt az évet két komolyabb újítás kidolgozásával töltöttem,  melyek terveim szerint nagy lépést fognak jelenteni a degeneratív gerincproblémák elleni harcban.

Ezeket szeretném ismertetni, a bejegyzés végén pedig egy kis segítséget szeretnék kérni a kapuban álló egyik új rendszerem elnevezéséhez…

Miért muszáj lépnünk?

levélRengetegen gratulálnak, hogy a porckorong.hu milyen sikereket ért el. Tény, hogy nagyon sok embernek segített a számos információ ami itt megtalálható. Napi szinten kapok sok sikersztoriról beszámoló levelet, amiket már nem csak betegek, hanem kollégák, edzők, terapeuták küldenek, és tény, hogy mindig kellemes őket olvasni. Az év elejéig szintén sok embert láttam el a rendelésemen, akik döntő többségének a modern fizioterápiás elvek használata miatt sikerült elkerülnie a műtéteket, és megszüntetniük a tüneteiket. Mégis egy ideje úgy érzem, hogy pont a lényeget nem sikerült megoldanunk, és a porckorong.hu eredeti célja – miszerint megoldja a porckorongsérv kérdését –  háttérbe szorult, és egy ideje inkább szélmalomharcot vívunk a mai életmód gerincbetegeket futószalagon gyártó hatásai ellen.

Manapság az autóülésektől kezdve az ilyen – olyan székben folytatott facebookzombulásig az életstílusunk szinte gyártja a gerincsérves ill. degeneratív gerincproblémás betegeket. Egyre fiatalabb, egyre rosszabb állapotú emberek találhatók mindenhol, és a helyzet a neten felnövő generációk miatt ugrásszerűen romlani fog.

A gond, amiért azt érzem, hogy egy helyben toporgunk, alapvetően két dolog:

 1. A tudomány az elmúlt húsz évben teljesen a feje tetejére állította azt, amit a gerincről tudunk és tanultunk.Kiderült, hogy egész más dolgokon múlik az, hogy valaki érez-e tünetet, mint hittük, és egész más dolgok fontosak a gerinc stabilitásához, egészséges működéséhez, mint amit anno tanultunk róla. Erről írtam pár cikket, de itt most nem szeretnék a szakmai részletekbe belemenni. A lényeg az, hogy ha valaki gerincbeteg lesz, az a mozgásterápiás eljárás amit kapni fog, a terapeuta legjobb szándéka ellenére jó eséllyel NEM ezekre a modern tudományos modellekre fog épülni. Sokkal inkább azokra, melyek még nem látták ennyire tisztán a gerincet, ezért olyan dolgokra teszik a fókuszt, ami kevésbé célirányos. ( sérv mérete, pozíciója, izmok ereje, stb… – kiderült, ezek mind kevésbé számítanak)Ez persze nem mindig baj, hiszen a terápiás módszerek általában empirikusan kialakulva megelőzik a tudományt, megfigyelésekre alapozva épülnek fel, és a tudomány általában később vizsgálja a hatásmechanizmusukat, majd módosít egy picit a technikájukon.

  Mégis azt gondolom, hogy jobb, ha a fizioterápiás eljárásainkat naprakész, és betonpontos alapok jellemzik. Ezért dolgoztam ki a saját rendszerem, az autodekompressziós terápiát, ami a betegekkel való kommunikációtól a gerinc stabilitásának kialakításáig egészen konkrétan a legnaprakészebb tudományos eredményekre, és a gerincet érintő legújabb tudományos modellekre alapul.

Hogy mit ér egy ilyen alap, arról az eredmények beszélnek, viszont mivel annyian akarták igénybe venni ezt a fajta kezelést, egyedül már képtelenség volt ellátni ezt munkát, így bezártam a rendelőt, és az utóbbi időszakot azzal töltöttem, hogy kidolgoztam egy képzési anyagot, ami gyógytornász- fizioterapeuta kollégákat tanít meg az autodekompressziós rendszer használatára.

Ez a terápiás módszert tavasszal kezdem el oktatni kollégáknak.

1016268_704047079645846_1358379824_nAz anyag elkészült, jelenleg már a végleges tankönyv összeállításán dolgozom. Elképzeléseim szerint a az autodekompressziós kezelés elterjedése ugrásszerű javulást fog eredményezni a már kialakult degeneratív gerincproblémák kezelésében, mert a rendszer nagyítószerű lényeglátással foglalkozik azzal, amivel a konkrétan legújabb tudományos modellek szerint foglalkozni kell egy rossz minta szerint működő, sérült, sérves gerincen. A célom az, hogy két éven belül az ország minden pontján elérhető legyen autodekompressziós terápiát végző gyógytornász kolléga, öt éven belül pedig világszerte elérhető legyen a rendszer. Igy megoldódik a rendelő “elérhetetlensége” is, hiszen már nem csak egyedül fogom vinni ezt a vonalat, hanem mindenhol lesznek kollégák.

A fentieket elsősorban jelezni szerettem volna, a kérdésem / kérésem a következő, számomra súlyosabb kérdésre, a még ki nem alakult “betegekre” vonatkozik:

2. Az idővel leépülő mozgásminták korrekciója  – a prevenció legerősebb lehetőségeként:

A minket érintő degeneratív gerincbetegségek kialakulása általában egy nagyon hosszú út, ahol a tünet megjelenése már „csak” a pont az „i”-n.

Tényleg nagyon röviden egy kis szakma:

instabilszegmentA lelapuló porckorong miatt először a csigolyákat összekötő kisízületi felszínek kerülnek közelebb, ettől elkezd rosszul „fogni” a stabilizáló szalagkészülék, ezt az a mikroinstabilitást idegrendszer folyamatos izomösszehúzódásokkal kompenzálja ki. Talán megfigyelted már, hogy nem tudod egyszerre megfeszíteni a bicepszed és a tricepszed. Ezt egy reflex intézi így, ezért amikor egy izom folyamatosan feszül – mint a gerincet a szalagok helyett rögzíteni kénytelen izomcsoportok –  akkor az ellenpár reflexesen kikapcsol. Igy idővel egy több rost “kergül meg” , és az úgynevezett helyes mozgásmintáink hamar felborulnak. ( Ezek azok a minták, melyek szerint az idegrendszer „gyárilag” használja az izmainkat, és ami a legideálisabb ízületi terheléssel jár.) A helyes mozgásminta fő jellemzője, hogy a megfelelő módon és sorrendben használt izomzat terheli legkevésbé az ízületeket, porckorongokat. A felborulásáról nem tudunk, eleinte nem érezzük, feltétlen reflexek irányítják az egész folyamatot. Viszont ha rossz mozgásmintákkal élünk, akkor előbb-utóbb eljön az emiatt túlterhelt „alkatrészek” kopása is. Sajnos ma erre az esély nagyon magas.

Ha helyesek a mozgásmintáink – ez ma már iskolás gyerekeknél is ritka – akkor egy sport gyakorlása teljesen egészséges, viszont minél több rossz mozgásminta fut a testünkben, annál inkább válik a természetes mozgás is károssá, és eljuthatunk oda, hogy a sport már konkrétan gyorsítani fogja a degenerációk kialakulását.

Egy felkészült szakember már évekkel a tünet kialakulása előtt látni tudja a leendő betegen a mozgásminták felborulását, és egy esetleges degeneratív betegség kialakulásának egyre növekvő esélyét.

StellaIlyenkor a még ki nem alakult betegség – sérv, degeneráció, stb…-  a helyes mozgásminták korrekciójával még azelőtt megoldható, hogy a gond egyáltalán megmutatná magát. Ebben régóta óriási lehetőséget látok. Mivel az életmódunkból fakadóan a mozgásszervrendszerünk rengeteget kap, időről időre mindenkinek kellene egy mozgásminta tisztítás, amivel elkerülhetővé válna egy sor, ma tipikus degeneráció.

Persze illúzióim sincsenek: természetesen amíg nincs tünete, addig senki nem foglalkozik terápiás és preventív jellegű mozgással. A másik gond, hogy a sport önmagában nem javítja ki a helytelen mozgásmintákat, hanem legtöbbször csak használja a rosszakat, ezzel a sok jótékony hatása mellett pont nem korrigálja a testben a reflexek által tárolt hibákat.

Pedig nagyon jó lenne, ha egy hobbisport, egy munka után végzett fitness, vagy jógaóra közben az ember ezt is megkapná, és ezzel két legyet egy csapásra leütve korrigálná a testében hordott veszélyforrásokat is.

Ezért az elmúlt időszakban kidolgoztam egy prevenciós mozgásformát, ami persze „alibiből” alakot is formál, de közben a következőket tudja:

 • Egy kellemes, könnyű súlyzós gyakorlatsor közben LETITJA a rossz mintákat fenntartó reflexeket, és lehetőséget ad a helyes, gyermekkorban kialakult minták újrahuzalozására.
 • Visszaállítja az izmok természetes együttműködésének láncolatát, ezzel megállítja azt a nagyon jellemző folyamatot, hogy a gerinc egyik szakaszának gondja távolhatásként más gerincszakaszon vagy ízületben okoz gondot.
 • Egy könnyű jógára hasonlító gyakorlatsor közben kijavítja a lágyrészek zsugorodásait, melyek automatikusan okoznak statikai és ezzel mintahibákat.
 • Automatikusa aktiválja a helyes mozgásláncokat, így segít a modern életmód ártó hatásai mellett is megőrizni az emberi mozgásunkat.
 • Mivel a rossz mozgásmintákban a fő hunyó egy idő után már nem a mozgás, hanem inkább az idegrendszer, a mozgáson keresztül a szoftver frissítését is ellátja a korrekciós program.
 • Ráadásul tartalmaz pár olyan alapvető kulcselemet és elvet, amit tudomásom szerint ma semmilyen gerincprevenciós eljárás, pedig a legkézenfekvőbb – de erről majd később…:)

Ez a rendszer nem betegeknek való, hanem leendő és volt betegeknek, ettől tud nagyon erős prevenciós hatást adni. Nekik viszont kötelezővé tenném, hogy ne is legyenek (újra) azok.  Tavasztól ezt a rendszert érdeklődé edzőknek, jógaoktatóknak, fitness instruktoroknak fogom tanítani – mert ők azok, akik még a betegség kialakulása előtt találkoznak és megmozgatják az embereket. A rendszer nevét a nevük után fogod tudni olvasni, és akkor biztos lehetsz benne, hogy jó helyen jársz. 

Egyetlen gondom van ezzel:

Bár a képzés és az anyag szinte teljesen készen van, még nem sikerült kitalálnom a nevét.

Abban kérném a segítségeteket, hogy mondjatok névötleteket. Ami nekem fontos, és szeretném, hogy a név kifejezze:

 • nem egy újabb fitness rendszer, hanem egy mikroszkopikus precizitású mozgásminta korrekció, ami nagyon konkrétan védi meg a gerincet és az ízületeket attól, hogy a saját védekező reflexeivel radar alatt tönkretegye magát.
 • aki az itt végzett oktató óráján vesz részt, az egészen biztosan gerincbarát edzést kap.
 • Az edző a saját óráját tartja, ami bármi lehet, de közben garantáltan semmit nem csinál, ami a porckorongellenes, és az óra végén egy blokkban mindig megcsinálja a korrekciós programunkat, aminek a neve…………………………
  (Ezért kéne rövidnek lenni, esetleg betűszónak, amit az órája után írhat.)

Hamarosan jelentkezem a képzésekkel, és hamarosan teszek fel az új rendszerből otthon végezhető gyakorlatokat a porckorong.hu youtube csatornájára!

Viszlát hamarosan!
m.

 

Bene Máté

Gerincspecialista fizioterapeuta, az autodekompressziós gerincterápia (ADT) kidolgozója. A porckorong.hu alapítója, aki a saját módszerével gyógyult meg a nyaki porckorongsérvéből.

Kérdésed vagy véleményed van? Kattints ide és írd meg kommentben!
Lantos Attila - 2016-12-10 Válaszolok

Üdvözlöm!
Azt szeretném kérdezni,hogy gravitációs állvány használata mellett a könyvben szereplő két gyakorlatsor melyik gyakorlatait érdemes végezni?

  Bene Máté Zoltán - 2016-12-11 Válaszolok

  Kedves Attila!

  Kérem a rendeléskor használt emailcímre írja meg a pontos tüneteit és csatolja be a diagnózisát, és ezek birtokában szívesen írok személyre szabott, részletes választ.
  Üdvözlettel:
  Máté

Fejer Erzsebet - 2016-12-10 Válaszolok

Szeretnem a nev lehet peldaul: gerincbarat kepzo, gerincmozgas tanfolyam , porckorong iskola. Tisztelettel , Erzsebet

Rabb Ferenc - 2016-12-12 Válaszolok

Névjavaslat: Porco-GO vagy így: PorcoGo
Ha már ismert a márka, elég a gerincbarát jelöléshez a PG rövidítés.

Pápai Bernadett - 2016-12-12 Válaszolok

Kedves Máté!
Véleményét/segítségét szeretném kérni kezdetleges gerinc sérv illetve derékfájással ( amit cikkei és a könyve alapján szegmentinstabilitásnak gondolok).
Sajnálattal olvastam hogy a rendelőjét bezárta, szerettem volna egy konzultációra eljutni önhöz mivel már 2 éve küzdök ezzel a fájdalommal napi szinten és eddig semmilyen kezelés,orvos,fizio/kineto terápia nem segített.Nagyon tanácstalan vagyok, az ön által kialakított személyre szabott mozgás program lett volna az utolsó reményem.
Üdvözlettel:
Bernadett

Iván Tünde - 2016-12-13 Válaszolok

A név javaslataim:ha ez sulyzós edzés és külföldre is terjeszkedne.

Backbone & Disc Building,
(Gerinc és Porckorong építés/ GE-PO Building

Gabi - 2016-12-21 Válaszolok

Kedves Máté,
Alig várom, hogy megjelenjen a módszered külföldön is. Idén májusban diagnosztizáltak DDD-vel derék tájon. Azóta keresek megfelelő gyógytornát. Felírtakoztam a hírleveledre, remélem az abban található információk majd segítenek.
A névre sajnos nincs ötletem, de jó lenne valami olyan, amit angol nyelvterületen is használni lehet.
Üdvözlettel,
Gabi (Miamiból)

A megjegyzésedet írd a dobozba!