ÚJ VIDEÓ: Porckorongsérvesek gyakori tévhitei – káros tévedések a gerincsérv körül

A videó a gerincérvesek leggyakoribb téveszméiről szól, melyeket sajnos elvétve még pár old-school terapeuta is osztanak. Ezeket oszlatjuk el ebben a porckorong.hu videóban. Ha csak bizonyos részletek érdekelnek:
– 0:00 miért nem egy mozdulat okozza a porckorongsérvet, és hogy lehet, hogy a fő probléma nem ott van, ahol a sérv?
– 2:23 – miért nem a “tutiság” egy MRI felvétel, és miért nem lehet kizárólag az MRI-re gerincterápiát építeni?
– 5:09 – miért rombol a sok ijesztgetés és flegma üzenet, amit a gerincbeteg ember kap.
– 7:29- miért nagyon (!) nem jó pihenni, aztán abbahagyni a sportot gerincsérv vagy gerincprobléma esetén?
– 9:58 – miért nem(!!!) kell “ezzel a sérvvel már együtt élnie” és miért szerencsésebb, ha önjelölt gyógyítók helyett inkább orvoshoz és gyógytornászhoz fordulsz?
Bővebb infó gerincbetegeknek:
www.porckorong.hu

25 Shares

“ÚJ VIDEÓ: Porckorongsérvesek gyakori tévhitei – káros tévedések a gerincsérv körül” bejegyzéshez 29 hozzászólás

  1. Kedves Mate! Nyaki(6 csigolya)és derék(1 csigolya) szerveket állapították még nálam. 34 éves vagyok. Szeretnek meggyógyulni. Van egy 4 éves lányom és egy 10 éves fiam. Tudnál nekem segíteni? Koszonom!

    Válasz
    • Kedves Izabella!

      köszönöm a bizalmat! A sérvek döntő többsége műtét nélkül is meggyógyítható. Érdemes minden hasznos infót elolvasni / megnézni itt, majd keresni egy szakembert aki a témával foglalkozik – pl. autodekompressziós gyógytornászt v. orvost. Ők fognak tudni pontos és személyre szabott tanácsokkal segíteni.
      Üdvözlettel:
      máté

      Válasz
  2. Kedves Máté! Az alsó két csigolyámnál van két centralis protrusio ami a durazsákon enyhe benyomatot okoz. Március óta fáj a derekem és a bal lábam . 26 éves vagyok nagyon szeretnék már olyan lenni mint ezek előtt ( azóta nyújtó gyakorlatokat és mckenzi tornát csinálom) Tudnál nekem tanácsolni még valamit?

    Válasz
    • Kedves Dia!

      Egy autodekompressziós terapeuta megkeresése, majd után egy-két privát NMPT órán megtanulni, hogy mit kell tenni szerintem a titok.
      Emellett nézd végig, hogy milyen feladatok voltak a nyári kihívásunkban, és kezdd el csinálni a folyamatot. Ha komolyan veszed a kérdést, akkor ez a kombó nagyon durva eredményeket adhat, csak végigcsinálni nem egy könnyű történet.

      Üdvözlettel:
      Máté

      Válasz
  3. Szia Máté!
    Tanácsodat szeretném kérni.10X17x20 mmes kiszakadt sérvem van az LV-SI résben ami elég nagy bal láb fájdalmat és lábfej zsibbadást okozott.Ischiászos infúzióra a tünetek szépen csökkentek,mára /2 hét telt el/a lábszáram feszül csak és enyhe zsibbadás maradt vissza.Idegsebésszel beszéltem,a műtétet nem javasolta véleménye szerint a sérv fel fog szívódni.Pár hét múlva javasolja a gyógytornát és úszást.Abban szeretném kérni a tanácsodat,hogy mit javasolsz, az általad kifejlesztett módszer megfelelő lenne e számomra.Elsősorban az instabilitást és a további sérvesedést szeretném elkerülni.A munkám sajnos székhez köt,de beszereztem egy farokcsontnál kivágott ékpárnát.Válaszodat előre is köszönöm!

    Válasz
    • Szia Tímea!

      Amit írsz, a kiszakadt sérv felszívósásának a folyamatára utal. Egyértelműen az autodekompressziót majd utána az NMPT-t ajánlom. A szegmentális instabilitás kezelésére ezeket tartom ma a leghatékonyabb eszközöknek. Ha volt egy kiszakadt sérved, akkor biztos akadnak még hibás minták itt-ott a testedben az ülő munka miatt. Ezek sokat fognak tudni segíteni, hogy többet ilyen ne alakuljon ki.

      Üdvözlettel:
      máté

      Válasz
  4. Kedves Máté!

    Köszönöm szépen a gyors választ!Szeretném
    megkérdezni,hogy meddig szünetel a rendelésed?

    Válasz
  5. Szia Máté!
    2017.11.28.-án írtam itt Neked,kiszakadt nagy LV-SI sérvem miatt.Azóta voltam ADT terápián Boginál ,naponta végzem az előírt tornát,a nyújtásokat naponta többször is.Eltelt 4 hónap a diagnózis óta ,a lábszár fájdalmam elmúlt viszont a talpél és az utolsó két kis lábujj zsibbadás megmaradt sajnos.Életvitelemben nem zavar dolgozok,sokat sétálok,kirándulok csak nagyon aggaszt hogy ez miért nem múlik.Van esetleg valami ötleted mit lehetne ezzel kezdeni?Érdekelne még az NMPT is csak nem nagyon értem ez mit takar.Ez is esetleg egy betanulható mozgássor?

    Válasz
    • Szia Tímea!

      Örülök a javulásnak! Erről az orvosodat kell megkérdezni, sajnos az érintett ideg regenerálódása a sérv gyógyulása után is időbe telhet.
      Az NMPT egy mozgásminta korrekciós gyakorlatsor, nagyon hasznos sérvek után a kiújulások megelőzésére.
      Üdvözlettel:
      m.

      Válasz
  6. Szia Mate,

    Pontosan 3 eve kuzdok gerincfajdalommal, gyakorlatilag szuro fajdalmat erzek a gerincemben szinte minden mozgastol ,naponta vagy 100-szor. Voltam idegsebesznel, csinaltattam MR felvetelt, es ott azt tanacsoltak ,sportoljak mert nincs szukseg mutetre.Szedtem gylladas csokkentot,viszont semmi nem hasznalt. Probaltam kinetoterapiat,viszont az elso nap utann begyuladt ,alig tudtam jarni.Most akkupunkturas kezelesre jarok… Sajnos senki nem vilagositott fel ,mit kell tennem a gyogyulasomert,erzem mozgasra lenne szuksegem,viszont ,nem merek,mivel fajdalmasak bizonyos mozdulatok…az elorehajlas meg felelemmel tolt el…mar az autobol valo kiszalastol is parazok! Erdelyben lakom,eleg Nehez lenne eljussak hozzad,ezert megkerlek segits ki nehany informacioval.
    * Kezdjek el kinetozni / mozogni a lehetosegekhez merten?-Ha igen akkor mit? es hogyan?
    * Mi az oka amiert a gerinc nyujtaskor szuro fajdalmat erzek? erzem amikor tavoldik nagyon szur?-Erre mit tudnal tanacsolni? Ezt meg tapasztaltad mas betegeknel is?

    Orulnek ha tudnal valaszolni, mivel konkret infot nem kaptam senkitol,…

    Koszonom szepen,

    Sarkany Janos

    Válasz
    • Szia János!

      A problémád elég gyakori. A megoldásának két iránya lehetséges, netről lehetetlen megmondani, hogy melyik az, ami Rád igaz.
      Dr.Stuart McGill professzor azt mondja, hogy az ilyen jellegű fájdalmat fel nem fedezésének a leggyakoribb oka, hogy nem vizsgáltunk eléggé – nem az MRI-t kell nézni, mert az nagyon téves képet fest a derékfájások okáról – hanem Téged tesztelni rengeteget. Rájönni, hogy milyen képlet okozza a “szúrást”, ezt milyen mozdulatok- tényezők provokálják, majd megtanítani úgy mozogni, hogy ezt elkerüld.
      Az egyik lehetséges ok, hogy van valamilyen egymáshoz képest jobban/többet mozgó csigolya a gerincedben, amit bizonyos mozgás provokál. Mivel úgyis beszúr napi sokszor, és az MRI látja, hogy komoly gubanc nincs bent, a helyedben első körben elkezdeném tesztelni, hogy mire szúr be és hogy milyen manőverekkel lehet ezt elkerülni. ( belégzés az adott mozdulat előtt, kicsi izommegfeszítés valahol a mozdulat előtt, stb…) Ez persze nem a végleges megoldás, de arra nagyon jó, hogy felszabadítson. Ha az ember ezt elkezdi csinálni, meglepő szabadságot tud kialakítani magának. Természetesen emellé kell egy – a nagyon precíz tesztekre épülő mozgásterápia egy valóban profi szakembertől, aki ezt képes megfelelő szinten nyújtani, hogy maga a “szúrás” forrása is javulhasson.

      A másik vonal ami az ilyen tüneteket magyarázza az inkább pszichés. Erről sokat beszélek itt:
      https://porckorong.hu/blog/porckorongserv-es-szomatizacio-amikor-a-tunet-nem-a-gerincedbol-hanem-az-agyadbol-erkezik/

      A két faktor gyakran összemosódik, hiszen ha nem múlik a tünet, akkor az ember joggal lesz óvatosabb, majd alakít ki félelmeket.
      Nézd meg ezt is, és a két dolog kezelésének a kombinálásával szerintem jó eredményt lehet elérni. ( ezt azért mondom ilyen magabiztosan, mert az
      MRI-d “nyugodt” képet mutat.

      Mielőbbi jobbulást kívánva:
      m.

      Válasz
  7. Kedves Máté!

    Kb. 8 hónapja szenvedek hátfájástól, ágyéki és háti gerinc tájon egyaránt. Gyakran “elalszom” a nyakam, ami utána napokig gondot okoz. Egy idő után a tünetek fokozódtak, végtag gyengeséget (kar-láb), zsibbadást, fejnyomást és tompa fejfájást éreztem kb. 2 hónapig. Ezen időszak alatt több orvost is megjártam, diagnosztizáltak már depressziósnak, lyme kórosnak meg ki tudja még minek. A hátfájást kezdetben a teniszezésből adódó fájdalomnak tudták be a dokik, mígnem az egyik csináltatott egy háti és ágyéki gerinc MR-t. Ennek eredménye elég lehangoló:
    T IV.-V. discuson bal mediolateralis hernia található, mely a myelont kissé modellálja.
    T. V.-VII. discuson medialis hernia látható, mely jobb túlsúllyal a myelont kissé nyomja.
    T. VII.-VIII. discuson jobb mediolateralis hernia van, mely enyhe myelon compressiot okoz.
    T. VIII-IX. discuson bal mediolateralis hernia látható, mely a myelont mérsékelten nyomja.
    T. IX-X discuson medialis hernia található, mely enyhe myelon kompressziót okoz.
    T. XI-XII. discuson jobb mediolateralis hernia van, amely a kilépő gyököt eléri.
    Ágyéki szakasz:
    A gerinc íve kiegyenesedett, az L.V. csigolya retropositioban van.
    L.IV.-V. discuson széles alapú medialis hernia látható, mely a durát és a kilépő gyököket komprimálja.
    L.V.- S.I discuson medialis hernia látható, mely a durát és a kilépő gyököket szintén komprimálja. A többi discuson protrusio, hernia jele nincs.
    A conus a T.XII-L.I magasságában van.

    Hát ezt még leírni is rossz volt… A “diagnózishoz képest” jól vagyok, tudok járni és sport közben sem fáj a hátam annyira, mint amennyire ez a leletemből várható lenne. Csak azok a reggelek ne lennének, amikor be kell járatni a gerincemet…
    Szerinted helyre hozható még ez a gerinc?
    Azóta meghallgattam a 4 részes online tanfolyamodat, ahol rengeteg mindent tudtam meg a gerincemről és elhatároztam, hogy mindent megteszek a gerincem “gyógyítása” érdekében. Ezeket a sorokat már egy ék párnán ülve (eléggé fura még de kitartok..) írom és egy ADT terapeutát is fel szeretnék keresni, minél hamarabb.
    Amiben bizonytalan vagyok az a sport, nevezetesen a tenisz kérdése… Folytathatom a gyógytorna mellett? Nem ártok vele még jobban a gerincemnek? Az orvosok szerint el kéne felejtenem, itt az oldalon viszont azt javaslod, hogy sportoljunk mert ezzel csak segíteni tudjuk a javulást. Szeretném ha így lenne, csak nem tudom, hogy a tenisz az a sport-e, ami segít ebben?

    Válaszodat és a sok hasznos információt itt az oldalon előre is köszönöm,
    Balázs

    Válasz
    • Kedves Balázs!

      Köszönöm a bizalmat és a visszajelezést!
      Amit első körben javaslok: a leleted alapján azért nem érdemes ennyire “temetni magad”.

      “Hát ezt még leírni is rossz volt… A “diagnózishoz képest” jól vagyok, tudok járni és sport közben sem fáj a hátam annyira, mint amennyire ez a leletemből várható lenne.”

      Biztos vagyok benne, hogy nagyon sok teljesen tünetmentes ember MRI felvétele rosszabb is lenne, mint a Tiéd.
      Az ilyesmi csak a tüneteiddel alaposan összevetve értelmezhető, ami egy messzire vezető dolog, mert még az is előfordulhat, hogy a leleten lévő sok ilyesztő dolgok közül alig néhánynak van bármi köze a tüneteidhez.

      Az ilyen egyéni kérdésekben, mint “tenisz-nem tenisz” természetesen mindig a Téged ismerő, megvizsgáló orvos
      véleményére érdemes hallgatani, hiszen egy személyes vizsgálat lényegesen többet ad, mint bármilyen internetes, a nagy átlagokra vonatkozó hangos gondolkodás.

      Szerintem keress egy sportpárti orvost aki megvizsgálja, hogy mi okozza a tüneted pontosan, azt milyen erők befolyásolják, és beszéld meg vele, hogy lehet-e, ill. ha igen, akkor mennyi idő után lehet a teniszt újra
      “gátlástalanul” gyakorolni. Vannak gerincek, melyek alkatukból adódóan meglehetősen jól viselik az ilyen jellegű rotációs terhelést, míg sajnos olyan alkat is létezik, ami ezt kevésbé tolerálja.

      Az nagyon radikális vélemény, hogy a sport csak segíteni tudja a gyógyulást, mert ha pont egy olyan terhelést gyakorolsz, ami irritálja/tovább terheli azt a szövetet, aminek pont időre lenne szüksége a gyógyuláshoz,
      akkor valóban hátráltató tényező lehet, de igaz lehet az ellenkezője is. Ez rengeteg tényező befolyásolja, és sajnos csak alapos vizsgálat után, a sportod és a Te problémád pontos biomechanikai összevetése után lehet
      biztonsággal megtenni. Egy ilyen vizsgálat után az ADT nagyon jó ötlet, a reggeli “bemozgatásigény” javításának egy tökéletes eszköze lehet.

      Azt, hogy helyrehozható-e természetesen még a legenyhébb eseten sem lehet megjósolni, mert túl sok tényező befolyásolja ezt a kérdést, de
      számos bíztató jelet mutatsz: az, hogy “csak” 8 hónapja ad tünetet, hogy a “bemozgatás” után jobb lesz, hogy sportolni tudsz vele mind mind jó jel.

      A depresszió diagnózisát – ha tényleg van alapja – mindenképp érdemes komolyan venni, mert bármilyen meglepő, sokszor sokkal komolyabban összefügg a gerinces tünetekkel, mint az a sok “szörnyűségnek” tűnő latin szó, amit az MRI kapcsán leírtál. Ezt – ha van – mindenképp kezeld a gerinced szövetei mellett, mert az, hogy az MRI-den mi van, nulla mértékben teszi jósolhatóvá, hogy lesz-e a következő három évben gerinces tüneted, de a depresszió jelenléte – bármilyen meglepő – szinte garantálja.

      Kitartást kívánok a gyógyulásodhoz.
      Sportpárti orvosként Dr. Erbszt Andrást érdemes megkeresni, és ha mozgásterápiát keresel, akkor az ADt-s kollégák szeretettel várnak!

      Üdvözlettel:
      Máté

      Válasz
  8. Hello Máté.

    42 éves férfi vagyok. Nm csak ülő munkát végzek foglalkozásomból adódóan változatos a munkavégzésem, bár sokat állok és megyek. 38 évesen kiszakadt az L 1-2 porckorongom. Műtét nélkül megúsztam. Csináltam gerincnyújtó gyakorlatokat és nm is voltam táppénzen visszaáltam dolgozni 2 3 hét alatt. Néha voltak kínzó fájdalmaim, de aztán jobb lett. Most 2 hete szenvedek egy rossz mozdulat után nm tudok felegyenesedni. 1 hete fekszem kaptam gyulladás csökkentőt és izom lazítót, de nm javul. Nm tudok állni, menni pár perc után őrült fájdalmaim vannak a faramban. Először ha ültem vagy feküdtem nm fájt csak álláskor. Most nyújtani sem bírok mert fájdalmat okoz. Mit tegyek? Mi ez? Sérv az L5 nél vagy piriformis szindróma?

    Üdv. E. Jenő

    Válasz
    • Kedves Jenő!

      Sajnálom a helyzetet és mielőbbi jobbulást kívánok! Szívesen segítenék, de azt, hogy ez mi lehet ez, egy Téged alaposan megvizsgáló reumatológus orvos fogja tudni megmondani.
      Erős fájdalom esetén érdemes újra felkeresni a reumatológust szakorvost! A hasonló degeneratív gerincproblémák statisztikáit nézve az ilyen jellegű fájdalmak szerencsére legtöbböször rossz
      esetben is pár hét alatt el szoktak múlni – bármi is a dolog oka, viszont az orvosi segítség sokkal könnyebben átvészelhetővé teszi ezt a periódust. Ha az akut állapot elmúlt, akkor – látszik, hogy
      a gerinced karabantartást igényel – érdemes lesz felkeresni egy gyógytornász kollégát, hogy egy célzott mozgásprogrammal a lehető legnagyobb eséllyel előzzétek meg a hasonló eseteket.

      Jobbulás és kitartást kívánva:
      m.

      Válasz
  9. Kedves Máté! Egyik reggel arra ébredtem, hogy görcsbe rándult a bal lábfejem és felette 10 cm- ig! Alig akart visszaállni a szorításból. Ezek után a lábfejet bokából csak kicsit csapódva tudtam emelni néhány napig a nagy lábujjamat pipába visszaemelni és a sakam egy kis részét nem érzékelem! 10 nap telt el. A bokám már jobb lett! Hozzájött a combomon térd és lábszár enyhe fájdalom de az is enyhült, még a lábfej zsibbad és fáj terhelésre. MR csináltak, sérvet mutat és müteni javasoltak, lehet bízni alternatív kezelésben? Lehet erre segítség? Az orvos az érzéskiesés miatt javasolja a műtétet!

    Válasz
    • Kedves Edit!

      Mindenkinek azt szoktam javasolni, hogy mindenképp érdemes az őt ismerő orvos véleményére hallgatni. ( ha az orvosban nincs meg a teljes bizalom, akkor pedig mielőbb egy másodvéleményt kérni ) Az abszolút műtéti indikációk – amikor nem választás a műtét – a bénulás, vizelet és széklettartási zavar és a
      csillapíthatatlan és tolerálhatatlan fájdalom, az izomerő javulása pedig általában egy elég erős jó jel szokott lenni. ) Ha nem bízik az orvosában, akkor érdemes megkeresni Dr.Erbszt Andrást, róla tudom, hogy nem rögtön műt, hanem előbb mindenképp konzervatív utat választ.
      Mielőbbi jobbulást kívánva: m.

      Válasz
  10. Kedves Máté!
    Nálam 1,5 évvel ezelőtt mutatta meg magát a probléma egy idegbecsípődés formájában. Röntgen szerint lapos hát, elsimult ívű lumbalis lordisis, és LV – S1 kissé szűkebb discurész volt. Reumatológus szerint ezzel semmi nem kell csinálni mert ez normális 30 éves korban. Amikor a tornára kérdeztem rossz néven vette, hogy okoskodok.
    Nyáron bal lábba nagyon enyhe fájdalmat éreztem, főleg esténként. Azt hittem hogy a fizikai munkával biztos megerőltettem magam. Viszont 1 hónapja jelentkezett erős jobb lábba sugárzó fájdalom, amit amit 1 héttel később már a farokcsontból sugárzó fájdalom követett és gyakorlatilag csak álló helyzet volt elviselhető. Kaptam 4 Hydrocortisont és 1 Depo medrol injekciót. Javult az állapotom de szerintem a ülőmunka felhagyását követően, hajolni viszont hajolni továbbra sem tudok. Most már tudok ülni kisebb fájdalommal és állni is és nincs farokcsonti fájdalmam. Nálam is műtétet szorgalmazzák mert MRI szerint : “L.V./S.I. discus centralis és bal paramedián 22x 8x 13 mm nagyságú, mindkét oldali gyököt kissé comprimáló és a jobb oldalit dislocáló herniatioja látható”
    Viszont ahhoz képest nem vagyok nagyon rosszul, néha erősebben néha meg szinte alig fáj a lábam. Csak ez az állapot már fenn áll 3 hete.

    Éjszakák a legnehezebbel, mert fekvő helyzetben mindig erős lábba surgárzó fájdalom jelentkezik. Ami van, hogy elmúlik ha mozdulatlan vagyok egész este, de reggelre újra jelentkezik. 1 hete elkezdtem csinálni az ADT tornát, nagy reményekkel.
    Ekkora nagyságú kiboltosulás esetén lehetne torna mellett gravitációs padot használni esténként? Hátha lesz végre egy nyugodt éjszakám.
    Mi a véleménye, mivel tudnék hozzájárulni a kevésbé fájdalmas éjszakákhoz?
    Előre köszönöm válaszát!

    Válasz
  11. Kedves Máté! Segítséget szeretnék kérni! Zsibbad a bal karom és a két ujjam, valamint fáj a nyakam is. Mri vizsgálat is volt, (eredmény csak 3 nap múlva). Addig is szeretnék segítséget kérni tőled, kihez forduljak?

    Válasz
    • Kedves Áncsán Mihányné!

      Elnézést a kicsit késő válaszért – lehet azóta tárgyalan már a dolog. Ilyenkor az út: egy olyan reumatológus, aki modern szellemiségű, Önre szánja az időt, bármit meg lehet tőle kérdezni és Ön maximálisan megbízik a véleményében. Innentől a folyatás könnyű, mert ő fog adni javaslatokat a folyatásra. Azt gondolom, hogy a kulcs ennek az orovosnak a megtalálása. Akit érdemes elkerülni, azok az agyonhájpolt önjelölt netgyógyítók – viszonylak keveset tudnak ártani, de rengeteg felesleges tiszteletkörre vehetik rá. Jó eséllyel a reumatológus gyógytornát fog javasolni, így addig is érdemes utánakeresni gerinc témában jártas, felkészült kollégának. A probléma amúgy számos faktorból áll – korántsem csak abból, amit az MRI-n látni, így az orvos meglátogatásáig amit tenni tud: javítani az alvása mennyiségén és minőségén ( rengeteget számít), elkezdeni egy erős stresszmenedzsmentet ( nyaki gerinces problémák esetén néha önmagában elég lehet a tünetek javításához) ill. ha fájdalommentes, akkor nagy sétákat tenni egyenetlen talajon ( végtelen hatása van a gerincre és az idegrendszerre is, így szintén erősen belenyúlhat a fájdalomélménybe) mielőbbi jobbulást kívánva: m.

      Válasz
  12. Kedves Máté!

    Mindössze 24 éves vagyok, az MRI felvételemen látszik, hogy nagyon egyenes a hátam, illetve vékonyak, gyengék a porckorongjaim.

    L4-L5 porckorongsérvem van, rövidebb ideig zsibbadt már a jobb lábfejem, de elmúlt (egyelőre). illetve bal lábba végig nyilalt fájdalom. Mindennap fájdalommal küszködöm, félek a bénulástól, lemondásokról. Mit tegyek?

    Válasz
  13. Kedves Máté.

    Szeretném ajánlását kérni, hogy mihez kezdjek a nyakam bal oldalán a kulcscsontom mögé( váll elejéhez érkező kiálló szalaggal vagy izom szállal, ami a kulcscsont mögött vizesedést is okoz.
    Fél éve nem jutok egyröl a kettőre. Minden orvosnál voltam és semmi konkrétum.
    Talán lapockatartónak hívják, ennyit sikerült kinyomozni(
    Nyaki és deréktéji kiboltosulások vannak mindenfelé, amivel mindenképp szeretnék folalkozni, de e miatt nem merek semmihez kezdeni.
    Persze 24 órában érzem a nyak váll felkar területet(
    ..és a fülemben lüktet a szívhang(

    Lenne esetleg ajánlás aki a nyak körüli szalagokat is konkrétan ismeri?
    Reumatológián is azt mondták nem az ő területük, de a vállspecialistáé sem…mintha itt légüres tér lenne(((

    Válaszát elöre is köszönöm.
    Andi

    Válasz
    • Kedves Andi!

      Köszönöm a bizalmát! Minden orvos és gyógytornász a pályafutásának legelső félévében / évében nagyon alaposan megismeri
      a nyaki gerinc és a vállöv – vállízület szalagrendszerét is izmait, és egy meglehetősen kemény vizsgán ezt a tudást számon
      is kérik tőlük, így ha egy-egy akár felejtene is ebből, “mindegyik” kizárt, hogy ne ismerné kellő alapossággal ezek lefutását / tulajdonságait.
      Ha egy szakember “nem talál semmit” a tünet mögött akkor előfordulhat, hogy téved vagy más területen van a “megoldás”, de az “összes” úgy gondolom kis eséllyel fog.
      Ha sok orvos sem talált strukturális okot egy tünet vagy fájdalom mögött, akkor a valódi és érdemi megoldás érdekében érdemes a szenzitizáció, szomatizáció jelensége felé fordulni. Ebben egy kifejezetten ilyesmivel foglalkozó neurológus vagy pszichiáter szokott tudni segíteni.
      Mielőbbi jobbulást kívánva:
      Máté

      Válasz
      • Jó napot hete operáltak gerincsérvel l4 és l5 között kiszakadt sérvem volt szinte alig tudt menni a jobb lábam szinte leakart szakadni mutet utan megszűnt minden fájdalmam 4 hét után elkezdett újból fájni a jobb lábam ez ilyenkor természetes vagy újból probléma áll fent köszönöm a válaszát

        Válasz
  14. Jó napot hete operáltak gerincsérvel l4 és l5 között kiszakadt sérvem volt szinte alig tudt menni a jobb lábam szinte leakart szakadni mutet utan megszűnt minden fájdalmam 4 hét után elkezdett újból fájni a jobb lábam ez ilyenkor természetes vagy újból probléma áll fent köszönöm a válaszát

    Válasz
    • Kedves Norbert!
      Köszönöm a bizalmat! Kérem mindenképp az Ön műtő orvost vagy a műtétre beutaló orvosát keresse meg, és kérjen véleményt!
      Ennyi informáciból sajnos lehetetlen ezt megmondani – lehet természetes és teljesnen oké is, de lehet probléma is amire érdemes
      kezelést kapni, így rá kellene kérdezni az Önt pontosan ismerő orvostól.
      Üdvözlettel és jobbulást kívánva:
      Máté

      Válasz

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .