Mért fáj a kismama dereka, és mitől lesz sok nő porckorongsérves röviddel a terhesség után?

Alapvetően három részre érdemes bontani a kismamák derékfájásának a kérdését:

  1. Első körben megnézzük a kismamák derékfájásának két fő okát a terhesség alatt,
  2. Majd megbeszéljük, hogy mitől lesz porckorongsérves sok kisgyermekes nő, és hogyan lehet elkerülni ezeket a gerincsérveket?

A terhességi derékfájások:

 

10 kismamából közel 10-nek van hátfájása, amiből kb. öt okoz komolyabban zavaró problémát és átlagban az egyiküket kényszeríti a mindennapi tevékenységének a feladására. Nézzük meg, hogy legtöbbször mitől alakul ez ki, és mit lehet tenni ellene?

 

Sok képzésem szogenje volt a mondás, miszerint “nagy baj, ha az ember akkor kezd el kutat ásni, amikor már megszomjazott”. A várandós idő alatt jelentkező derékproblémák egy jelentős részét nem maga a terhesség, hanem a baba fogantatása előtti évek “gerinckáros” életmódja készíti elő. Ilyenkor a terhesség legtöbbször csak „előpiszkálja” azt, ami idővel a baba nélkül is jött volna. Tipikusan ilyen a kismamák szegmentális instabilitásának a jellemző rosszabbodása, ami az egyik fő derékfájás ok a várandósság alatt:

 

1. A csigolya közti “kisízületi” fájdalom:

Egy pillanatra nézd meg ezt a sematikus ábrát!

 

Te láttad már, hogy

Megújult a Gyógyítsd meg az
ágyéki porckorongsérved oktatócsomag?

Ez A TELJES MEGOLDÁSRENDSZERÜNK ÁGYÉKI (DERÉKTÁJI) PORCKORONGSÉRVESEKNEK

 

 

 

 

 

 

  • A legalsó csigolyákat egy szó szerint is kicsi ízület köti össze, aminek kisízület a neve. ( ez a képen a két fülecske bal és jobb oldalon )
  • Ez az ízület többek közt a számunkra most lényeges egymás felett álló csigolyák ízületi felszíneiből, az őket burkoló rendkívül érzékeny hártyából – az ízületi tokból – és a csigolyákat egymástól távol tartó porckorongból áll.
  • Az ülő munka tartós túlterhelésének a következtében a két csigolya “távtartására” való porckorong vizet veszít és lelapul.
  • Ilyenkor a két ízületi felszín következményesen közelebb kerülhet egymáshoz.

Ez a jelenség akár hosszú évekig sem okoz gondot, mert a test hozzáidomul a rendszerhibához. Az idegrendszer megtanulja úgy feszíteni a gerinc körüli izmokat, hogy még így is eltartsa egymástól a két felszínt. Ezek a kompenzációs mechanizmusok általában ügyesen elműködnek…

 

Egészen addig, amíg az ember terhes lesz…

Ahogy az utánpótlás súlya nő, úgy a kismama súlypontja is egyre előrébb helyeződik. Ez a felállás hirtelen változtatja meg a korábbi jól kikompenzált balanszot, és amíg a problémát alaphelyzetben – még lelapult porckorong esetén is –  nagyon jól tehermentesíteni tudja egy jól működő stabilizáló izomfűző, addig a baba növekedésével ennek a fűzőnek a működése már nem lesz egyszerű… Más irányból érkezik a terhelés, amit az idegrendszernek le kellene követni a fűző megfelelő aktiválása érdekében, de sokszor a halmozottan nehéz helyzet – eleve laposabb porckorong, eleve hordozott kompenzációs izomműködések, relaxil hormon hatása, változó súlypont, pszichés feszültség – miatt ez nem sikerül.

Ilyenkor a két kisízületi felszín az első ábrán látható módon valamivel közelebb csúszik, és irritálni kezdi a tok egyik kis bolyház, ezzel fokozva a kisízületi fájdalom esélyét…

A kisízületi fájdalom tünetei:

  • Fáj járáskor 
  • Főleg fáj egy helyben álláskor,
  • Kicsit olyan érzés, mintha a leguggolás és a cicahát megkönnyebbülést okozna.
  • Hajlamos lehetsz erre a típusú “fájásra” akkor, ha már a terhesség előtt is nehezedre esett egy helyben állni,
    ha “ropogós” volt a derekad – ez is a lelapult porckorongra és  kompenzáló izomműködésre utal.

Persze nem kötelező ennek a fájdalomnak kialakulnia, akkor sem, ha a fentiekben magadra ismersz a terhesség előtti állapotodra.
Néha az is előfordul, hogy egy derékfájós nők tünetei elmúlnak a várandósság alatt, mert lehetséges, hogy pont a súlypont áthelyeződés oldj meg átmenetileg a kérdés. ( ilyenkor a szülés utáni periódus lehet érzékenyebb )

A fenti kérdéskörre a legcélszerűbb megoldás a várandósság előtti felkészülés: 

– eljárni egy NMPT instruktorhoz pl. tökéletes módszer a gerincet stabilizáló fűző újraaktiválására, ill. a porckorongok regenerálására, ill. a rájuk gyakorolt terhelés minimalizálására a tartás javításával. Ezt jobb legalább egy évvel, de legalább is mielőbb a terhesség előtt elkezdeni.

2. A keresztcsont-csípőcsonti ízület ( SI ) fájdalma:

 

A medencénket a csípőcsont és az abba masszívan beleékelt keresztcsont alkotja. Ezt a nagyon stabilan ízesülő két csontot a legerősebb szalagjaink rögzítik egymáshoz. Viszont a babának a szüléskor át kell bújnia csontos medence szűk ki és bemenetén, ezért a terhesség során egy relaxil nevű hormon kicsit meglazítja ezeket az erős összeköttetést jelentő szalagokat. Ezzel önmagában még nem is lenne semmi gond…

Viszont ahogy a második trimeszterre egyre nehezebb lesz a baba és egyre több a magzatvíz, a terhes nő súlypontja előre helyeződik, és elkezdi „megtekerni” ezt az ízesülést, ami a szalagokban szokatlan feszültséget, az ízületben pedig erősebb feszítést hoz létre.

 

Sajnos ez a jelenség is tud fájni, jellemzően a medence és a keresztcsont környékén.

Az ilyen keresztcsont-csípőcsonti fájdalom legjellemzőbb tünetei:

  • Éles, szúrás – szerű fájdalom az alsó hátban, főleg emeléskor, cipeléskor
  • Olyan érzés, mintha az ember lába kimenne alóla, és képtelenség a tovább indulásra a medence pozícióváltása nélkül.
  • Túl hosszan azonos testhelyzetben maradni nyomó fájdalmat okoz a medence környékén.
  • Problémás lehet a lépcsőn járás, az autóból ki be szállás, fordulás az ágyban,  és az egyenetlen talajon járás, és a futás.
  • Az SI ízület problémái főleg a második trimeszterben jelentkeznek.
  • Tipikusan az egyik testfélre koncentrálódnak, és a nap előre haladtával a tünetek fokozódnak

 

Erre a problémára teljes és oki szintű megoldás a terhesség alatt véleményem szerint nem igazán van, hiszen a baba súlya és a hormonhatás miatt mindenképp feszülni fognak valamennyire a szalagok, viszont ezt a problémás SI ízületet átmozgató kismamajóga, vagy egy tényleg hozzáértő manuálterapeuta kezelése jelentősen oldhatja.

/ megj: kevés tényleg mély háttérrel rendelkező manuálterapeuta van, ezért terhesen főleg ne reszkírozz egy kétes beavatkozást jelentő kezelést, így mindenképp olyan szakembert keress, aki orvos vagy gyógytorász is. Erről a csontkovácsos bejegyzésben részletesen olvashatsz./

Természetesen ebben a problémakörben is nagyon hasznos a gerinc előzetes felkészítése.
Egy NMPT instruktor órája pl. erősen aktiválja a keresztcsont – csípőcsonti ízületet támogató izmok működését, ami segíthet a tünetek elkerülésében.

A második, és a porckorong.hu szempontjából tartósan súlyosabbnak tűnő problémakör viszont akkor kezdődik el, amikor a baba már megszületett.

A kismama gerincére  új feladatok hárulnak, melyek többsége – ha átgondolatlanul érik – komoly károkat okozhatnak.
Ezek kivédése érdekében nézzük át ezt a kérdést is!

3. A kismama gerincsérve:

 

A legsúlyosabb gerincproblémákat legtöbbször egyébként nem a terhesség, még csak nem is szülés jelenti, hanem az a periódus, amikor a gyerek még kicsi, és nem „önjáró”.

Az okok egyszerűek:

A csigolyákat porckorongok kötik össze, melyek a természetben járó ember alapvetően  homorú derekú testhelyzettel járó terhelésének az elviselésére alakultak ki. Hátul – mivel ide a természetben ritkán esett kemény terhelés- a porckorong kissé vékonyabb, gyengébb, a rostrendszere sérülékenyebb.

 

 

Amikor egy kislány hét évesen iskolába kezd  járni, jellemzően onnantól napi szinten görnyed. Ha megnézed az alábbi ábrát,  ebben a pozícióban a csigolyáinak pont az elülső részét nyomja össze. Ez a külpontos nyomás tartós fennállásakor a porckorong hátsó részét nyomja folyamatosan hátra az mögötte kilépő idegek, ill. a gerinccsatorna felé. A porckorong persze strapabíró alkatrészünk, ráadásul nincs is benne sok érzőideg, így elég sokáig tudjuk nyírni minden fájdalom nélkül.

Amikor egy nő munkába áll, legtöbbször újra ül, ahol szintén hasonló terhelésnek vannak kitéve a porckorongjai. Mire eljut a terhességéig, a porckorongjai már alaposan “elő vannak készítve” egy sérvre. Magának a terhességnek nincs sok köze egy porckorongsérvhez, viszont annak, amit az anyák a gyermekük megszületése után csinálnak, annak annál inkább.

 

Nézzük meg, mit csinál a baba megszületése után egy kismama:

 

  • napi 225-ször felemeli, majd leteszi a gyereket: 

– Ez pont ugyanazzal a porckorong terheléssel jár, mint az ülő munka.  Csak épp a szöveteket fellazító relaxil hormon hatása alatt, lentről a kiságyból emelve – azaz  nagy erőkarral, a derékra gyakorolva a terhelést, ami egy 8-10 kilós gyerekért 1 métert behajolni az S1-es porckorongra nézve közel 100 kiló terhelést jelent emelésenként. 

 

 

  • szoptat: előre hajolva. A terhelés szintén jelentős.
  • pelenkáz: lehajolva: a porckorong kitoló – sérvesítő terhelés továbbra is fokozódik.
  •  fürdet: szintén előre hajolva, a csigolyák elülső részével „tuszkolva” a gerinccsatornába – azaz a sérv felé a porckorongokat.

A nők tapasztalatom szerint sokkal jobban bírják a fájdalmat, főleg, amikor egy baba is a képben van –  talán ezért szoktak csak a gyerek 2. életévében jelentkezni a súlyosabb sérves tünetekkel a porckorong.hu ADT-s kollégáinál.
A történetük megdöbbentően azonos: iskola, ülő munka, esetleg még hajolgatós sport ( pl. spinning) utána pedig a baba körüli teendők  – mindez döntően egyedül, amíg az apuka dolgozik.

Természetesen a legjobb megoldás csírájában elkerülni a problémát:

1. Még a terhesség előtt kerüljön minden „babaellátó cucc” magasra:

A gyereknek teljesen mindegy, hogy milyen magasan van a pelenkázó, a mama gerincének viszont nagyon nem az.
Meg kell kéri az apukát / jó fej rokont, hogy gyártson alá egy megfelelő méretű fadobozt, vagy bármit, ami mellmagasságba hozza ezt az bútordarabot. Ha naponta X-szer le kell hajolni a 80 cm magasan lévő szabványborzalomhoz,  az óriási pluszterhet jelent a porckorong számára.  Mindenképp szerencsésebb ezt megspórolni. Az apukák is jobban járnak ha az anya nem robban le és esik ki a munkából, így bőven megéri azt az egy óra ráfordítást, amit az ehhez szükséges barkácsolás jelent.

2. El kell felejteni a rendszeres kiságyba behajlást, és a gyerek mélyről kiemelését.

Olyan kiságy kell, aminek van nyitható ajtaja, az anyuka be tud lépni a babához, és magához közel tartva tudja felemelni.

Tudni kell, hogy a gyereket magunkhoz ölelve vinni teljesen gerincbarát dolog. Mivel a közel fogott baba közel tengely irányú terhelésnek tekinthető, így már sok gondot nem tud okozni, hiszen a porckorongjaink 1,5 millió éve ennek az elviselésére kapják a kiképzésüket.

 

3. A szoptatáshoz hengerpárnát érdemes a derék mögé tenni.
Ha a derék homorúbb, sokkal kisebb a porckorongra ható teher.

 

4. Ha a baba elaludt, végezz NMPT gyakorlatokat:

Találsz instruktorokat a porckorong.hu kollégák menüpontjában. Az NMPT instruktorok nem betegekkel foglalkozó fehér köpenyes terapeuták, inkább vagány edzők és jógaoktatók. Ők nem kezelnek betegségeket, hanem úgy mozgatnak meg, hogy a gerinced automatikusan visszataláljon a helyes működési mintájához, hogy kiküszöböld a régi rossz terhelés hatásait – ezzel időben el tudd kerülni a komolyabb problémákat. Érdemes elmenni egy-két órára, megtanulni a Rád szabott gyakorlatokat, és otthon pár percben elvégezni őket. Indirekt úton nagyon sokat segít a hasizmok és gátizmok működésének visszanyerésében is.

5. Császár után mielőbb NMPT: 

Császármetszéskor a vágás azon a fűzőn belül történik, ami a csigolyák helyes elhelyezkedését biztosítja. Mivel az eljárás során a sebész a has kötőszövetes rétegei közül néhányat összevarr, ennek a fűzőnek a működése valamivel nehezebbé válik. Ha volt sérves vagy kisízületi probléma korábban, akkor a varrat megint nehezítheti az idegrendszernek a fűző helyes működtetését és a már jól bejáratott kompenzációs mechanizmusokat. Császármetszés után a kismamák esetében vállalható leghamarabb időn belül ajánlott az NMPT elkezdése, hogy mielőbb regenerálódhasson a csigolyák stabilizációjának ez a része is.

Összefoglalva:

Egy terhesség előtt jól  tartott derék meghálálja a törődést, és az utánpótlás megszületése után is sokkal jobban tolerálja a számára terhelőbb dolgokat. Ha a gerincsérv fő okát kiiktatjuk – rossz minták kiiktatása, pl. NMPT – vel,  akkor sokkal könnyebben visel bármiféle terhelést, ezért a legfontosabb lépés talán ez.

A másik fontos pont a helyes ülőhelyzet beállítása is, hiszen ha nem alapozod meg a porckorong sérülését a terhesség előtti két-három-négy évtizedben, akkor valószínűleg a baba körüli teendők sem okoznak majd akkora problémát.

Ennek a tudnivalóiról a porckorong.hu ingyenes videótanfolyamából tudhatsz meg nagyon sok fontos információt.

Ha még nem tetted, itt jobbra fent fel tudsz iratkozni.
( az elvem: csak hasznos és használható tudás, semmi okoskodás)

Ha pedig fellép valamilyen fájdalom, érdemes egy jól képzett gyógytornászhoz és orvoshoz fordulni – őket a porckorong.hu / kezelések / ADT terapeuták fül alatt találsz.

 

Bene Máté

 

 


1K Shares

“Mért fáj a kismama dereka, és mitől lesz sok nő porckorongsérves röviddel a terhesség után?” bejegyzéshez 7 hozzászólás

  1. Kedves Máté!
    Megrendeltem és tanulmányoztam az e-bookot, hálás köszönet érte!!! Nagyon hasznos és jól összeállított anyag! Kár, hogy nem találtam rá előbb 🙁 Csak ajánlani tudom mindenkinek! Az e-mail tanfolyamra is regisztráltam, de sajnos még nem kaptam anyagot. Már azt is nagyon várom!
    Nagyon nagy szükségem lenne a segítségére!
    A problémám a következő: Az ágyéki szakaszon a gerincproblémáim tavaly októberben kezdődtek. Azóta 2 hónap kihagyás után gyakorlailag folyamatosan fáj, a jobb lábamba is kisugárzó éles fájdalommal. AZ MR szerint az ágyéki IV.-V. csigolya közötti porckorongsérv okozza, amiből egy rész már ki is szakadt. 35 éves vagyok, tavaly májusban szültem. A kisfiam még szopzik és szeretém is szoptatni, ameddig igényli. Ő olyan baba, aki sokat van karban-van csípőhordozóm, ezzel is próbálom csökkenteni a cipelés okozta terhet. 2 orvosnál jártam eddig. Az egyik azonnal műteni akart, a másik azt mondta, próbálkozhatok konzervatív módszerekkel, de szerinte úgyis műtét lenne a megoldás. A szoptatás miatt gyógyszert nem igazán tudok szedni, de anélkül nem mindig bírom 🙁 Azért igyekszem minimális mennyiséget beszedni (naponta 2 Rubophen 500mg vagy 2 Apranax 500 mg). Napközben még csak elviselhető a helyzet, de éjszaka pokolian tud fájni, óránként fel kell kelnem:-(
    Kérem, adjon nekem tanácsot, mit tehetnék, hogy jobb legyen! A műtétet szeretném elkerülni, ha csak lehet, hisz' még csak 35 éves vagyok, és a szopit sem szeretném megvonni a kisfiamtól.
    Az e-bookban található gyakorlatokat naponta 2-3 alkalommal végigcsinálom, már 2 hete, de néha úgy érzem, utána még jobban fáj 🙁
    Szerettem volna bejelentkezni Önhöz egy konzultációra, de a hölgy, akivel beszéltem, mondta, hogy most hosszabb szabadságra megy.
    Önben van már minden reményem! Szeretném hinni, hogy nem csak műtéti úton lehet ezt a problémát kezelni!
     
    Elnézést, hogy ilyen hosszúra sikerült a levél!
     
    Válaszát előre is hálásan köszönöm és bízom benne, hogy sikerül majd személyesen is felkeresnem Önt!
     
    Üdvözlettel,
     
    Renáta

    Válasz
    • Kedves Renáta!

      Köszönöm a bizalmat!
      A könyvvásárlóknak szeretek inkább privátban részletesen válaszolni.
      Emailben megy a válasz hamarosan!

      Üdv:
      máté

      ui:
      aki a könyvet megrendeli, annak leáll az email sorozat, mert Ők az anyagból mindent tudnak, ami az emailekben van, így nem akarunk zavarni az újabb levelekkel.
      Ha ennek ellenére kapni szeretné őket, akkor regisztrálni kell újra, és ismét elindulnak a leckék.

      Válasz
  2. Kedves Máté! A fenti cikked olvasva most már értem, hogy a terhesség alatt és után mikor miért fájt ott, ahol fájt.
    Azt írtad, hogy “Olyan kiságy kell, aminek van nyitható ajtaja, az anyuka be tud lépni a babához, és magához közel tartva tudja felemelni.” Tudnál abban segíteni, hogy ez hogyan néz ki. Olyan sok kiságy van fent a neten, de eddig nyitható ajtajú ágyat még nem találtam.
    Válaszod előre is köszönöm.

    Üdvözlettel:

    Mónika

    Válasz
    • Kedves Mónika!

      Köszönöm a bizamat! Sajnos azt a cikket naivan – feltételezve, hogy a gyártól odafigyelmek a friss anyukákra – úgy írtam, hogy nem néztem meg, hogy létezik-e ilyen kiságy. Sajnos én sem találtam, így
      valamilyen házilagos megoldást javaslok egy ügyben.
      elnézést kérek a téves információért!
      üdvözlettel:
      Máté

      Válasz
      • Van ilyen kiságy, ebben szerencsére egészen biztos vagyok, de nem emlékszem sajnos, melyik webáruházban láttam. Egyébként a Szent János kórház traumáján is ilyen ágyak voltak. Ott a kiságy egyik hosszanti oldala nem lehajtható, ellenben lecsúsztatható volt.

        Válasz
  3. Van ilyen kiságy, ebben szerencsére egészen biztos vagyok, de nem emlékszem sajnos, melyik webáruházban láttam. Egyébként a Szent János kórház traumáján is ilyen ágyak voltak. Ott a kiságy egyik hosszanti oldala nem lehajtható, ellenben lecsúsztatható volt.

    Válasz

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .