Sport gerincsérvvel – videó!

Sok sérves embert csípőből letiltanak a mozgásról és a sportról, amint kiderül, hogy mi a probléma. Ez a lépés azonban sokszor jóval többet árt, mint használ.

Ebben a kisvideóban azt foglalom össze, mit szabad egy ágyéki gerincsérves embernek mozognia anélkül, hogy bármi következménytől kellene tartania.

Amit a sportokkal kapcsolatban porckorongsérves emberként még érdemes még szem előtt tartani:

 • Minden rossz, ami fáj! Ha bármilyen mozgás fájdalmat okoz, azt el kell kerülni.

  A fájdalom mindig egy szövetkárosodás jele, amit semmiképp sem akarunk direktben provokálni. Ezen megfontolásból
  érdemes erős fenntartással kezelni azokat a terapeutákat, akik azt mondják, hogy “nem baj ha fáj, attól lesz jobb…”

 • A porckorong maga nem tartalmaz sok érzőideget, ezért tudunk neki nagyon sokat ártani, amíg egészségesek vagyunk. Hiszen nem érezzük, hogy jót, vagy rosszat teszünk-e neki. Azonban ha ideget, durát, vagy a hátsó gerincszalagot érinti a kiboltosulás, akkor igen jó eséllyel fájni fog, ha valami rosszat csinálsz. Igy a fájdalom első körben jó irányjelző: ha fáj, biztos, hogy rossz. Ha nem fáj, akkor valószínűleg jó az irány…
 • Bene Máté

  Gerincspecialista fizioterapeuta, az autodekompressziós gerincterápia (ADT) kidolgozója. A porckorong.hu alapítója, aki a saját módszerével gyógyult meg a nyaki porckorongsérvéből.

  Kérdésed vagy véleményed van? Kattints ide és írd meg kommentben!
  Kovács Gáspárné, Monika - 2011-07-11 Válaszolok

  Kedves Máté! Most jöttem haza a biciklizésből! Nekem nagyon jól esik-és ráadásul “nagy szerelmem” is. Azt már korábban jeleztem, hogy idegsebész /Veres Róbert Dr/ megállapítása szerint, nálam az igazi problémát a gerinccsatorna szűkülete jelenti, ezt viszont nem műtik /legalább is még most nem!/. Fájdalmaim vannak, főleg időjárás változáskor,/eső, szél, vihar előtt/.
  Mi a véleménye? Esetleg chiropractőr /Dr Rédly Monika/ tudna e segíteni problémámon. Várom megtisztelő válaszát! Nagyon köszönöm videó küldeményét, ja és a nyújtó gyakorlatait szorgalmasan /a lehetőségekhez képest/csinálom, Üdvözlettel: Monika /Balatonfüredről/

  Kedves Mónika!

  Ha a kerékpár nagy szerelem, akkor tényleg nem érdemes abbahagyni, de azt tudni kell, hogy jót nem tesz. A bringázás után mindenképp érdemes kompenzálásként elvégezni a nyújtó sorozatot.
  Dr. Rédly Mónikát nem ismerem, de amit a neten láttam Róla, az nagyon szimpatikus. Sajnos a gerinccsatorna szűkületet manuálisan a kiropraxis sem tudja megszüntetni, de sok egyéb tünetet igen, ami gerinc eredetű! Lehet érdemes kipróbálni.

  Tisztelettel:
  m.

  Cseh Péter - 2011-07-11 Válaszolok

  Köszönöm!
  Nagyon hasznos tanácsok, alkalmazni fogom.

  Peti

  Gabriella - 2011-07-11 Válaszolok

  A fit-ball, mint gimnasztikai eszköz, ok. Mi van, ha fit-ball aerobikot csinálok?

  Kedves Gabriella!

  A fitball nagyon jó eszköz, a gyakorlatanyagának a nagy része hasznos. Azonban itt is igaz az, ami a legtöbb sportnál jelen van: nem maga az eszköz, hanem a gyakorlatanyag és az edző tudása határozza meg, hogy mennyire lesz az óra gerincbarát vagy pont az ellentéte. Szerencsére a fitball trénerek többsége erősen gerinctudatos, így valószínűleg jó helyen jársz. A labda dinamikus mozgása eleve nagyon jó a porckorong anyagcseréjének és ülőalkalmatosságnak sem utolsó.

  Tisztelettel:
  m.

  Nagy Anna - 2011-07-11 Válaszolok

  Tisztelt Bene Máté Zoltán!. Leirnám röviden a panaszomat ha az ideje engedi legyen szives válaszoljon.Figyelmesen olvasgatom az oldalaidat, amig a nyakam meg a gerincemet tudom tartani.Én nem tudom egyenlöre hogy a nyakamnál van e sérv. Mert még orvoshoz nem tudtam eljutni várom a beutalot ithon.Szeretném ha van egy kis idöd végigolvasnád, amiket irtam neked, hogy neked ezek a tüneteid voltak mikor még nem tudtad hogy sérved van?És ha lenne idöd válaszolnál nekem mert nagyon elvagyok keseredve. Én vagyok 38 éves nö. Énekem 14 éves korom óta fály a gerincem.5 évvel ezelött zsibbadt a bal kezem és a bal lábam, de oly anyira hogy az orvos 2 hónapon keresztül kijárt hozzám inyekciozni. Az idegsebész elküldött MRI re ott azt állapititták meg hogy nyaki iveskorong elmozdulásom van és az egész gerincem kopott, csörösödés, és szükületek vannak.Ez az inyekció hatására a zsibbadás megszünt de a fájdalom maradt. Most én kint élek Svédországba egy éve. Nekem megint a bal kezem le a kisujjamba és a tenyerembe 6 hete zsibbad .Meg a vállam is fáj.De ez a zsibbadás egyfojtába van napal is éjjel meg annyira huzza össze a görcs, nem birok aludni.A nyakamnál mintha késsel szurkálnák anyira fáj. Meg rámjön hirtelen olyan hányinger, és hirtelen megszédülök de ez nincs mindig. Tartok atol még leirni sem merem hogy kialakulhatott egy nyaki sérv?Tudom hogy igy látatlanbol nehéz itélkezni, de mégis mi az ön a te véleményed ?Én itt elmentem az orvoshoz ö meg kért beutalot ugynevezett arbetsterapeut – hoz.Te szerinted nem idegsebészetre vagy neurologiára kellene mennem ?Nem a gerinctöl lehetnek ezek a tüneteim? Folytatom, voltam az arbetsterapeutnál, ez nem orvos az orvoshoz amig nem jut be az ember segit tanácsot ad. És ö adot nekem valamiféle kesztyüt. Azt mondta hogy, a jelek alagut syndrómára utalnak,az a csukló, könyök, vagy a nyaknál.Idegszálletapadásra gondol. Én vissza mentem a körzeti orvoshoz, kérni beutalót hogy nézze meg valaki a gerincemet végre. Azt mondta menjek haza majd levélbe értesitenek hogy mikor és hol tud fogadni egy orvos.Hát ennyi lenne Máté én várom ithon a beutalot nagy fájdalmakal és gyógyszer nélkül és a te válaszod. Tisztelettel Anna.

  Gergely Veronika - 2011-07-11 Válaszolok

  Nagyon szépen köszönöm a jó tanácsokat.A férjemnek vannak problémái.

  Verespey Gábor - 2011-07-11 Válaszolok

  Szervusz Kedves Máté!

  Nagyon szépen köszönöm a videót és a tájékoztatót amit küldtél. Szerintem nagyon hasznos sok gerinc és nyaki sérves betegnek ez a kis videó tájékoztató.
  Én egy hónapja használom a Katona Zoltán: Zsírégetés Harcosai rendszerét persze csak mértékkel és folyamatos terheléssel napi fél óra az edzés idő és eddig csak jót tudok róla mondani. Én úgy érzem hogy azóta csökkentek a gerinc fájdalmaim csak az újaim zsibbadása nem akar megszűnni, de NEM ADOM FEL! Folytatom az általad készült torna gyakorlatokat is. Az ékpárnát is állandóan használom.
  Kérdésem:hogy jónak tartod-e a Katona Zoltán rendszerét?
  Mellékhatásként NÉGY kg-tól is sikerült megszabadulnom.
  Köszönöm hogy elolvastad és várom válaszod!
  Üdv:Gabi

  Aradi József - 2011-07-11 Válaszolok

  Kedves Máté!
  Nekem még nincs porckorong sérvem, de volt “lumbágom isijásszal”… (Bocsánat, ha rosszul írom) Mivel aktívan sportolok (heti 2x játszom teremben, de ha időm engedi bármilyen aktív mozgást szívesen végzek), viszont pedagógusként dolgozom elég sokszor fáj a gerincem alsó, derék táji része! Ezért a tanácsait Én is szívesen fogadom, főleg az üléstartás terén! Amit viszont Én szeretnék hozzáfűzni, hogy nekem fájdalom esetén sokat segített a felülés: lábamat térd alatt feltettem a kanapéra és ahhoz egyenes háttal próbálok felülni, úgy hogy nyújtott karral megérintem a bokámat! Jó ez vagy inkább hagynom kellene?
  Leveleit és tanácsait köszönöm! Igyekszem megfogadni!
  További sikeres munkát!
  Aradi József

  Tisztelt Aradi József!

  A felülés tényleg jó lehet, de kizárólag akkor, ha a lapocka alsó csücskéig – hasprés jelleggel- történik. Ha annál magasabbra ül fel, az erősen terheli a porckorongokat. ( Amúgy ezzel a hasprés jellegű felüléssel lábtartástól függően nagyon keményen át lehet dolgozni a hasizmokat, így a sérveseknek sem kell lemondani a kockás hasról)

  Az ülés szabályait itt tudja átnézni:

  https://porckorong.hu/gerincserv-gyogyitasa/#megelozni

  Tisztelettel:
  Bene Máté

  ottinger istván - 2011-07-11 Válaszolok

  Köszönöm a jó tanácsokat ismét meg fogadom.
  Ágyéki 4,5-ös csigolyám sérves miótta volt az email tanfolyamod oda figyelek tartásomra,gerinc támasz autóban,ék párna az iroda székben.
  Eddig az uszást mertem csak csinálni de most ujra akarom a kajakozást kezdeni remélem nem lesz ez nagyteher a gerincemnek??
  A kerékpározásnál én azt alkalmazom napi szinten, ezel járok dolgozni hogy a csipőmet leejtve,hátamat homorítva tartom amenyire lehet előre dőlve és igy nem okoz gondot nekem.
  Még egyszer szeretném meg köszöni a sok segítséget.

  Kedves István!

  Köszönöm a visszajelzést!
  Sajnos a kajakot nem ismerem annyira. Ha meg tudod támasztani benne a derekad úgy, hogy ugyanúgy kirajzolódjon a rendes ágyéki görbület, mint pl. az autóban amikor ott a deréktámasz a hátad mögött, akkor elvileg nincs probléma a kajakkal. (Ezt hamarosan tesztelni fogom, mert “vér ciki”, hogy ebben csak tippelgetni tudok, és írok ismét!)

  Üdvözlettel:
  m.

  Nagy Tamásné - 2011-07-11 Válaszolok

  Köszönöm a tippeket nem mertem eddig sportolni de már bátran újra nekifogok a kerékpározásnak és a kézilabdának!

  Kohán László - 2011-07-11 Válaszolok

  Tisztelt Bene Máté Zoltán úr!
  Nagyon szépen köszönöm az elhangzott javaslatokat. Sokat segített a döntésben, hogy milyen mozgást végezzek és mire figylejek.
  Üdvözlettel:
  Kohán László

  Tóth Zoltán - 2011-07-12 Válaszolok

  Szia Máté!

  Zoli vagyok a mozgás hálózatáról. Képzeld el amikor edzek nyakból nyomás, fekve bicepsz, húzódzkodás, áthúzás. Tudod felvettem ahogy edzek s mondtad, hogy jól edzek. Viszont edzés után bizsereg megint a bal s már a jobb lábam is. Mondtad nekem a csigolyák háromszög formában lapulnak össze, s ezért ki kell egyenesíteni s úgy dekompresszió-azaz széthúzni. Hát bevallom kicsit vissza fogtam a tornát. Megint elkezdem napi 45 percet s reggel lógással kezdem majd tornával.
  A kérdésem, hogy edzés után lóghatok illetve mit javasolsz?
  Egyébként lassan tényleg megyek vissza hozzád mert kíváncsi vagyok az új Mr felvételre!

  Ui: Kösz a kommentet a hálózaton! Tök jó a videó, amit feltettél az oldaladra, megnéztem!
  Szóval elmegyek Mr-re s kérek időpontot addig is örülnék a válaszodnak.
  Bár szerintem elhanyagoltam mostanában kicsit a tornát, s minden nap nem elég a 15 perc hanem 45 perc kell+lógás!??

  Baráti Űdv:

  Zoli

  Gorzó László - 2011-07-12 Válaszolok

  Köszönöm videón kapott hasznos tanácsokat. Reggelente 15-20 percen keresztül végzem a nyújtó gyakorlatokat, vezetésnél használom a deréktámaszt ill. magam készítette ékpárnát is. Túlzás nélkül állítom a fájdalmaim enyhültek.
  Köszönettel Gorzó Laci

  Gorzó László - 2011-07-12 Válaszolok

  Ja igen és a társastáncot sem hagytam abba, igaz a partneremet nem emelgetem de a sérvet sem attól kaptam mert addig sem emelgettem.
  G. Laci

  Belanka Zsolt - 2011-07-14 Válaszolok

  Tisztelt Bene Úr!

  Elolvastam porckorong.hu oldalon található összes információt. Sok hasznosat megtudtam belőle. Azonban számos kérdés maradt előttem. Aktívan sportolok (futás, foci, kondi). Ön azt mondta, hogy porckorongsérvvel kerüljünk minden olyan mozgást, ami előrefelé dőlés. Az lenne a kérdésem, hogy egy sport előtti bemelegítést, hogyan lehet megoldani helyesen, úgy hogy azzal ne ártsak magamnak? Gyerek korom óta úgy melegíttetünk be minden sport előtt, hogy törzskörzés minden irányba jó mélyen, aztán lábhoz hajolgatás sokszor és így tovább. Mit javasol ezek helyett? Ebben legyen szíves segítségemre és szerintem sokak segítségére lenni. Köszönöm.

  Üdvözlettel: Zsolt

   Bene Máté Zoltán - 2011-07-14 Válaszolok

   Kedves Zsolt!

   Rettentő jó kérdés! Ezért jó ez a blog! Evidens kérdéseket tesznek fel az emberek, amiket mégis elfelejtek csípőből beleírni a bejegyzésekbe!

   Az előre hajlások mint bemelegítés, – amit most rengeteg edző erőltet- gerinces szempontból a világ butasága. Ma számolni kell azzal, hogy akár gyerek – iskola- akár felnőtt -munkahely ülés vagy hajlongás- mindenképp túlterheltek az ember porckorongjai, és mint ilyen, ezzel számolni kell a sport oktatásakor is.

   Ha úgy melegítteti be az edző egy sportolót, hogy előre hajoltatja, az hosszú távon nagy baj. Sajnos mégis rengeteg sportoló van kitéve ennek, és nagyon sok fiatal edz – hiába hiszi azt, hogy szakértő kezekben van- az ilyen téren hibásan tanító oktatók miatt rosszul.

   Na de lássuk a siránkozás helyett a megoldást:

   – Az előre hajlás helyett például jó lehet, ha négykézláb állásból beteszi a két keze közé a lábát, és előre tolja a térdét. Ez a csípő hajlító és feszítő izmait is nyújtja ellentétben az előre hajlításokkal terpeszből, ami csak a hátsó izmokra hat. Innen lehet nyújtózni felfelé, az a gerinc ízületeit is átmozgatja. (Igy a gerinc semennyire nem terhel, mégis jobb a “bemelegítő” és nyújtó értéke.)

   Egy sor egyéb nem túlzottan előre hajlító bemelegítő gyakorlatot ki lehet találni. A jóga pl. tele van olyan pózokkal, ami használható ilyen célra. Érdemes ott szétnézni. Lehet erről csinálni kell egy külön bejegyzést.

  Varga Barbara - 2011-07-27 Válaszolok

  Kedves Máté!
  Évek óta érzek villámcsapás-szerű fájdalmat hol a bal, hol a jobb lábamban, de életminőséget rontó, állandó – szerencsére nem kibírhatatlan – fájdalmaim 1-2 hete vannak. CT-én a LV és SI között bal oldalon paramedialisan discus hernia látható, mely komprimálja az S1 gyököt. 
  Mckenzie tornára és fizikoterápiára járok (utóbbit legszívesebben abbahagynám, mert javulást nem tapasztalok csak fájdalmakat az erős masszázs következtében…). Fontolgatom, hogy bejelentkezek a Gerincszervíbe. Csak a távolság okoz problémát.
  Nagy szerelmem a biciklizés. Kerékpárral járok munkába tavasztól-télig, nyaranta kerékpártúrákat szervezek, ha bármilyen lelki problémám van az tölt fel, ha tekerhetek egyet az erdőben. Nem tudnék enélkül élni.
  Mióta ez a stabil fájdalmam megjelent, nem ültem kerékpáron. Nagyon hiányzik, van úgy, hogy azt álmodom biciklizek 🙂
  Mit gondol, mikor ülhetek újra kerékpárra? 
  Üdvözlettel: Barbara

  Drahota Albertné - 2011-08-26 Válaszolok

  Tisztelt Bene úr! 2005-ben derült ki,hogy gerinc sérveim vannak.Most 34-évesen ott tartok ,hogy azt veszem észre,hogy semmilyen hajolással való munkát nem bírok ,mert utánna gondot okoz még a fürdés is ,mert olyan erős a fájdalom.A munkám miatt fél napot biciklizéssel töltök de már délután érzem a fájdalmat és este felé már lekell feküdnöm különben állni is alig bírok.Ha nem csinálok semmit akkor nagyon jó,de ha egy kis házi munkát végzek már jön is a fájdalom csak   sajnos nem tehetem meg ,hogy egésznap feküdjek,vajon meddig bírja még a gerincem????????????,

  Kóborangyal - 2011-09-26 Válaszolok

  Kedves Máté!
  Végignézetem a sporttal kapcsolatos videót (is). Nagyon sok jó tanácsot kaptam, de…
  Nekem olyan munkám (hivatásom ) van, ahol muszáj futni (3200 m.) és muszáj felülést végezni. A videóból kiderül,hogy a futás nem káros, de a felülés az árthat. A hasprés nálunk "kevés".  Van valami jó tanácsa, hogy hogyan csináljam kár okozása nélkül?
  Nekem szerencsére még kezdeti stádiumban van a porckorong sérvem (MR vizsgálaton voltam) gyöki érintettség nélkül. 
  Ülő munkát végzek, ezért mihamarabb beszerzek egy ékpárnát. Már a videók megtekintése óta figyelek arra hogyan ülök.
  Utolsó kérdés:
  A zumba (tánc, torna) árt, vagy folytathatom?
  Köszönettel: J

   Bene Máté Zoltán - 2011-09-26 Válaszolok

   Kedves J!

   Ha jól sejtem rendőr, vagy katona vagy…Ők kérdezik ezt mindig a Gerincszervizben.:)
   A futással a sérvednek sok gondja nem lesz – egyenetlen talajon kezdő sérvvel ez egy egész korrekt sport. Ha pedig félévente meg kell csinálnod X felülést a felmérésekkor, az nagyon keveset számít az egész napos üléshez képest…Emiatt ne aggódj! Felkészülni bőven fel tudsz a legszadistább hasprésekkel – pl. háton fekvés, leszorít a derék, mindkét láb a levegőben a talaj felett 10 cm-vel, és innen hasprések. Ha ilyenekkel készülsz fel, az még jó is a gerincednek, és BŐVEN lesz elég erős a hasad a felülésekhez, ami fél évente egyszer tényleg nem veszélyes dolog.

   Zumba: ok. 🙂

   Üdv:
   máté

  Kóborangyal - 2011-09-26 Válaszolok

  Köszönöm a gyors választ !!
  A második variáció igaz:) Megnyugtató amit írtál, így nem kell félnem, hogy egészségügyileg alkalmatlan leszek. Még csak 45 éves vagyok, sok van még a nyugdíjig 🙂 🙂
  Már ma elkezdem (most) a hasprést!!! .. de mennyit? 4×10 kezdetnek?

  Bene Máté Zoltán - 2011-09-26 Válaszolok

  🙂
  Ez nem a gerinceden múlik!
  🙂

   

  Nacsa Éva - 2011-10-07 Válaszolok

  Kedves Máté!
  Most állapítottak meg nálam porckorong sérvet./derék/Eddig aktívan sportoltam,kondi,jóga,zumba,spinning,taposó gép.
  Legjobban a jógát hiányolom,de ott sok az ülés,ill. előre nyújtás.A gyertyáról,éktartásról nem is beszélve./A nyaki csigolyákkal is gond van./
  Őszintén szólva most eléggé be vagyok rezelve minden mozgástól,ill. kicsit elkeseredve.
  Egy hónapja nem mozgok,jelenleg,míg tartanak a vizsgálatok.Nagyon hiányzik..Mi az amivel egyáltalán nem árthatok?
  Köszönettel várom a választ:
  Éva

   Bene Máté Zoltán - 2011-10-10 Válaszolok

   Kedves Éva!

   Elég tág témát feszeget a kérdésed. Javaslom olvasd végig a tudástárat és az email tanfolyamot, abból rengeteg mident megtudhatsz a sérves témáról. Ami nehezen tud ártani, az az úszás és a túra.
   A konditerem legtöbb gyakorlata vállalható – persze van pár, ami sérvgyilkos, de azokat szintén megtalálod a tudástárban, hamarosan egy videót is csinálok róla. – a jógát friss sérvesként tényleg nem ajánlom, esetleg csak a nálam végzett oktatóknál. Ők tudják, mit szabad és mit nem. Rendezőelv: ne hajoljon a derekad és ne tekerd mozgás közben a sérvvel ellentétes irányba. Minden más mehet, ami nem fáj. Ami fáj, az biztos rossz!!!!

   Üdv:
   m

  ATTILA - 2011-12-08 Válaszolok

  Tisztelt Úram!
  nekem az orvosok véleménye szerint kialakuloban illetve kialakulhat a porckorongsérvem.
  gyurásnál sérült meg. A kérdésem pedig hogy ha nagyon-nagyon ÓVATOSAN  és odafigyelve edzek a továbbiakban akkor folytathatom – e az edzésemet.Terméeszetesen csak is a jelenlegi fájdalom elmultát követően gondoltam hogy idővel elkezdenénk edzeni maximális figyelemmel!
  Előre is köszönöm szépen a válaszát.
  Tisztelettel: ATTILA

   Bene Máté Zoltán - 2011-12-08 Válaszolok

   Kedves Attila!

   A gyúrás akár nagyon jó is lehet a sérv ellen, de nem gerinc szemlélettel edzve pillanatok alatt tönkre lehet tenni vele az embernek a hátát.
   Ezer éve tervezek egy kisfilmet a helyes edzésről, ebben pontosan benne lesz, hogy hogyan érdemes, már csak egy termet kell keresni hozzá.
   Addig is : majdnem mindent szabad csinálni a teremben, amit felejtsen el:
   -guggolás súllyal nyakban
   -a hasprés gép ( bocásnat, ennek nem tudom,mi a neve, de szerintem tudja,melyikre gondolok)
   -evezés görbe derékkal.

   Tudom ez így most még elég sovány válasz, de a kisfilm részletesen megmutat mindent.
   Üdvözlettel:
   m

  Szilárd - 2012-01-13 Válaszolok

  Kedves Máté!

  Két csigolya közti rés beszűkülést állapítottak meg nálam, majdnem a felére van szűkülve a rés a többihez képest. Véleménye szerint én is edzhetek konditeremben? Nincsenek akut fájdalmaim. Edzések után kétszer 3 percig gravitációs padon nyújtom a gerincem.
  Másik kérdésem az lenne, hogy a videóban látható evező gyakorlat mennyire ajánlott gerinc betegeknek?
  http://www.youtube.com/watch?v=KR8onsa5jFQ&feature=related

  Üdvözlettel:
  Szilárd

   Bene Máté Zoltán - 2012-01-24 Válaszolok

   Kedves Szilárd!

   Te vagy az, aki minden további nélkül edzhet konditeremben – már ha betartja a szabályokat- és még jót is fog tenni Neki, hiszen a stabilizátor izmok erősödése javítják a helyzetet.
   ( persze ez egy kétesélyes dolog, mert ha rosszul edz az ember, akkor rombol, és sajnos az edzők többsége ehhez – elmondása ellenére- nem ért!)
   Igy alaposan érdemes kiképezni magad a gerincproblémás edzésből, és magadra hallgatni.
   Hamarosan erről csinálok egy videót, ott elérhető lesz minden trükk.

   A bemutatott gyakorlat profi, és ebben a formában teljesen jót fog tenni Neked!
   ( ez a fűrészelés is egy olyan dolog, amit sok gyúrós csinál botrányosan rosszul, kiemelkedő derékkal, de így ez teljesen gerincbarát és hasznos dolog)

   Üdv:
   m

  Szilárd - 2012-01-25 Válaszolok

  Kedves Máté!
  Köszönöm a gyors és kielégítő választ!
  A tenisszel mi a helyzet? Mikor derékfájdalmammal felkerestem egy reumatológust(2-3 napig alig tudtam felegyenesedni) a röntgen után azt mondta, hogy semmiképp ne folytassam a teniszt, és a konditermi edzést, szerinte a tenisztől alakult ki a beszűkülés.(Több, mint 10 éve teniszezek hobbiszerűen) Erről mi a véleményed?

  Vali - 2012-03-22 Válaszolok

  Kedves Máté,
   
  a bikram jóga 26 ászanája közül melyiket ajánlod abban az esetben, ha baloldalon a derekamba kisugárzó fájdalmam van.  6 hónapja járok rendszeresen erre a jógára (pontosabban a chili jógára- de ez majdnem ugyanazokat a testtartásokat követi, kivéve hogy infralámpák adják a meleget a teremben)
  észleltem, hogy a háromszögállás baloldalra nem megy, és a hátrahajlások sem.
  köszönöm.

   Bene Máté Zoltán - 2012-03-22 Válaszolok

   Kedves Vali!

   Kicsit kevés így az információ! Az, hogy “a háromszög balra nem megy,és rosszul esik hátra hajolni” jelenthet egy sor dolgot, és annak az ellentétét is. Kellene még egy rakat infó, ami kitisztítja a képet.
   Nem tudom orvosnál voltál-e. Ha nem, akkor inkább menj el, kérj egy korrekt diagnózist, és akkor fogok tudni segíteni abban, hogy mit érdemes és mit nem.

   Üdv:
   m.

  Kubli Béla - 2012-03-22 Válaszolok

  Kedves Máté!

  Nálam most állapították meg azt a fránya betegséget (porckorongsérv), a doktor Úrtól elfelejtettem megkérdezni: hogy mivel elég intenzíven sportolok (lovaglás, box, futás) és ezeket szeretném folytatni -persze ha nem megy az egészségem kárára- lehet-é  folytatnom ezeket?
  Válaszát előre köszönöm!

   Bene Máté Zoltán - 2012-03-23 Válaszolok

   Kedves Béla!

   Nem tudom…A box maga teljesen ok. A kis rotációk rendben vannak, maga a küzdelem nem gerincellenes, az ütések és a zsákolás teljesen korrekt. Viszont háttal medicin labdát felülve dobálni elég nagy gond. Szl.ésszel kell csinálni, a káros bemelegítő gyakorlatokat kihagyva. A futás egyenetlen talajon jó lehet, a lovaglást annyira nem ismerem, de ha nem díjugratásról van szó, szerintem azzal sem lehet nagy gond, hiszen szép lordotikus derékkal ül a lovon. Egy dolog fontos: bármi fáj, azt ki kell hagyni!

   Üdv:
   m.

  Ottó - 2012-03-23 Válaszolok

  Tisztelt Bene Máté Zoltán!
  Sajnos gerincsérvem van nekem is, a vizsgálatok alapján kiszakadt állapotban. 2010-ben már a műtétre vártam, mert már járni is alig tudtam. Azonban kaptam egy csúnya epehólyag gyulladást, amivel nem mentem rögtön orvoshoz, így végül műtét és 11 napi kórház lett a vége. Viszont azóta nyoma sincs a gerincsérvem okozta fájdalmaknak,a műtét is elmaradt, azóta is tünet mentes vagyok. Lehetséges az, hogy meggyógyultam? Vagy visszatérhet a rossz állapotom? Elkezdtem futni is, okozhat ez problémát? Elég nagy a súlyom 120 kg., igaz 2 méter magas vagyok. Előre is köszönöm a válaszát: Ottó.

   Bene Máté Zoltán - 2012-03-23 Válaszolok

   Tisztelt Ottó!

   Ön a pozitív példa!
   🙂
   Kiszakad sérvvel megúszta a műtétet, és azóta tünete sincs. Szuper!!!!
   Ezért szomorkodom mindig, amikor azt a furcsaságot olvasom, hogy a kiszakadt sérvnek MINDIG és CSAK a műtét lehet a megoldása.

   Ami Ottóval történt:

   – a porckorong külső része kiszakad, a belső trutyi ( csak, hogy a blogot vérkritikus szemmel, de önálló gondolatok hiányában azért lelkesen olvasó-lopkodó szakmabeliek is értsék: a rupturált anuluson keresztül a nucleus pulposus 😛 ) egy része kiáramlik a gerinccsatornába, ahol gyakran baromi fájdalmas gyulladást okoz. (Ez volt az a periódus, amikor járni sem tudott, hiszen ha áll, akkor a csigolyák hátsó része közeledve rátol a kiboltosult porckorongdarabra, ami még jobban nyomja a gyulladt/ödémás gyököt) Aztán a véletlenek szerencsés/szerencsétlen összjátékának köszönhetően fekvésre kényszerült – ez kell a kiszakadt sérv kezdeti gyógyításához – így kapott időt a “trutyi” a felszívódásra, és a külső rostos rész szépen begyógyult.

   Ez a mázlista önjáró megoldása a kiszakadt sérvnek. 🙂
   Sajnos nem mindig működőképes megoldás, van, hogy a műtét elengedhetetlen, de ha így megoldódott a kérdés, akkor nem kell nagyobb eséllyel számítani a sérv kiújulására, mintha megműtötték volna.

   DE!
   Egy ilyen spontán gyógyuló kiszakadt sérv esetén MINDIG marad egy protrusio ( kis kiboltosulás) vagy sérv a sérülés helyén, amire vigyázni kell. Félni nem kell tőle, mert sok gondot nem okoz, de terhelni ezt a gerincet nem érdemes. Futni teljesen jó vele – nem betonon vagy egyenletes talajon, hanem földön vagy füvön- és a blogban ill. a tudástárban leírt elvek szerint bátran lehet sportolni. Sokkal inkább az ülés, az iroda az autó és a számítógép lehet a gond, arról érdemes lenne mindent elolvasnod a tudástárban!

   Üdv:
   m.

  Kubli Béla - 2012-03-23 Válaszolok

  Kedves Máté!
   
  újra visszaadta az életkedvemet:)
  Aki sportol az tudja, hogy mit is jelent a sport abba hagyása annak aki azt rendszeresen csinálja, ez megnyugtató amit mond. DE  a legfontosabb sztem az utolsó mondata volt, ez mindenre érvényes.
  Egy kérdésem azért lenne mit ért a: "káros bemelegítő gyakorlatokat kihagyva" alatt, ha nincs bemelegítés akkor az izmok is merevek és a sérülés veszély fenn áll.
  Ami a lovaglást illeti nem szoktam ugratni, csak hobbiszintem tereplovaglás, abból viszont ami belefér, de ott nem merev a derék mert szinte csípőből lovagolom a lovat, vagyis a ló mozgásával együtt mozog a derekam.
  Annyi még az állapotomhoz, hogy a lábamba sugárzik néha a fájdalom amikor ülök és utána felállok.
   
  Várom Tisztelt válaszát!
   
  Üdvözlettel:
  Kubli Béla

   Bene Máté Zoltán - 2012-03-25 Válaszolok

   Kedves Béla!

   A boxnál muszáj bemelegíteni, de mindenképp be kell tartani a bemelegítő és erősítő gyakorlatoknál az oldalon leírt és a videókon elmondott elveket.
   A lovaglással itt nem lesz gond, a lábba sugárzó fájdalom ha “csak” ülésből felálláskor van, akkor gyorsan neki kéne esni ennek a problémának, és megoldani mielőtt tovább fajul.
   A legfontosabb pont a helyes ergonómia betartása, amiről bőven talál a tudástárban anyagokat. ( ülni székben, autóban, bárhol)

   Üdv:
   m.

  Kubli Béla - 2012-03-25 Válaszolok

  Kedves Máté
  Köszönöm válaszát!
  Mit kell tennem az "ülésből-felállásra fájdalom" elmulasztására?
   
  Üdvözlettel:
   
  K.B.
   

  Tápai Attila - 2012-03-26 Válaszolok

  Kedves Máté.
  Először is gratulálok az oldalhoz. Nagyon remek, és sok segítséget és megnyugtatást jelent mondhatom azt nekünk gerinc betegeknek.  
  Az én problémám: 32 évesen kaptam egy "nagy kiszakadt jobb oldali S1 gerincsérvet". Öt hónapja élünk együtt 🙂
  Két hét fekvés után két adag szteroid segített talpra állni. Műteni nem engedtem inkább vállaltam a kockázatait (vizelés). Gyógytornát kezdtem. Négy hónap alatt újra elsajátítottam a lábúj hegyen járást és szinte alig van tünetem. A lábba sugárzó fájdalmaim is szinte megszűntek. Csak reggel érzem… Sok ülés esetén hangyajárást illetve néha talpam fáradtabb. Természetesen a frontokat érzem de már azt is ritkábban.
  Vár még rám egy MR, de úgy érzem jó hírekkel… 
  Kérdésem az lenne, hogy az én szerelmem a síelés. Esetleg vissza térhetek e ehhez a sportághoz? Az én állapotom meg engedi e ezt a mozgást? (Természetesen normál síelésre és nem extrém módra gondolok…
  Tisztelettel.: T Attila

   Bene Máté Zoltán - 2012-03-28 Válaszolok

   Kedves Attila!

   Igen…:)

   Üdv:
   m.

   ui:

   alapvetően nem szeretem a visszajáró pácienseket, mert azt jelzik, valami nem sikerült jól…egyetlen ilyenem van, egy úriember, aki a síelésbe és a biciklizésbe szerelmes, emellett van a nyaki és az ágyéki szakaszán is pár elég komoly sérve… Nyár közepe felé mindig eljön, mert tönkreteszi magát a biciklizéssel, télen viszont sosem látom, és mindig azt mondja, hogy a síelés teljesen helyre teszi. 🙂

   A sí miatt nem kell aggódni: homorú a derék, centralizálódik a sérv, miközben a stabilizátorok keményen dolgoznak.
   Teljesen korrekt mozgásforma.

   Üdv:
   m.

  Tápai Attila - 2012-03-28 Válaszolok

  Köszönöm a válaszod Máté! 🙂
  Majd írnék a blogba, hogy mi a szitu májusban 😉 Hátha egy új tapasztalat lehet bárkinek akinek van egy kiszakadt sérve…

  Tápai Attila - 2012-04-01 Válaszolok

  Kedves Máté,
  Esetleg az evezés azaz kajakozással mi a helyzet? Jönnek a nyári sportok 🙂 
  T Attila

   Bene Máté Zoltán - 2012-04-01 Válaszolok

   Kedves Attila!

   Ebben a kérdésben nem merek válaszolni, mert – vér ciki- de még csak gumikajakban kajakoztam, ami nem ugyanaz. ( az teljesen jó volt, mert szépen megtámaszotta a derekat) de amilyen hamar csak lehet kipróbálok egyet, és beszálmolok… Amúgy ahhoz, hogy a Dunán kajakozzak kell valamilyen engedély, vagy csak kibérel az ember egy kajakot vmelyik csónakházban, és már mehet is? Előre is köszi a választ!

   máté

  Tápai Attila - 2012-04-06 Válaszolok

  Szia Máté,
  Én szegedi vagyok :). Nálunk a Tiszán lehet bérelni kajakot. Csak azt kérdezik tudsz e úszni. 🙂 Arról sajna nekem sincs infóm, hogy a Dunán hogy működik. De lehet hasonlóan.
  Végül is egyenes háttal ül benn e az ember… Némi forgó mozgás van benne, de nem kell kicsavarodni… 
  Van egy pár ilyen link pl: http://www.vidraportal.hu/index.php?modul=kenu_berles

  Szomorú tini - 2012-04-17 Válaszolok

  Kedves Máté!
  Én írtam h baloldai sérvem van, de a jobb combom zsibbad fáj…visszamentem az idegsebészhez és szerencsére nem a sérvtől, hanem valami felszini ideggyulladásszerü.. 😀 már jól vagyok… na de az lenne a kérdésem, hogy a Norbi Duci tréning  3. videójára tornázhatok-e ? Ma csináltam nem fájt sehol, hajolgatást kihagytam… csak félek h meghuzom vagy valami ha hashoz kell emelni a lábam .. rosszat tesz neki ?  persze végig figyeltem a helyes testtartásra…fogyózom, ezért kéne valami sport, mert régen igy 5 kgt fogytam 2 hét alatt, de így sport nélkül (csak séta..) csak 2-t ..Előre is köszi.

   

  Knaliret - 2012-06-20 Válaszolok

  Sziasztok!
  Én is kíváncsian várom, hogy a kajakozással mi a helyzet! 🙂

   Bene Máté Zoltán - 2012-06-20 Válaszolok

   Szia Knaliret!

   Érkezett erről a témáról pár hónapja egy kérdés, de akkor sajnos nem tudtam érdemben válaszolni, mert sosem kajakoztam még. Ezért ki kellett próbálnom…:)

   Most meg néha azért késik a válasz, mert munka után tegnap pl. kajakozni voltam…:):):):)
   Ha jó az ülőhelyzet a hajóban, akkor hatalmas királyság.:)
   (Csináltunk róla egy kisvideót is. Amint megkapom a haveromtól az anyagot, már teszem is fel!)

   Üdv,
   m.

  Rebi - 2012-09-06 Válaszolok

  Kedves Máté!
  Azt szeretném kérdezni, hogy gerincsérvvel lehet-e görkorcsolyázni, nekem 3 van, ebből  L3-as, 0.5 mm-el nyomódik a gerinccsatornába! 2 napot koriztam, és erős izomláz lett a derekamba, remélem nem ártok neki, mert nagyom szeretek korizni!
  Válaszát előre is köszönöm!

  Sarolta - 2012-10-03 Válaszolok

  Kedves Máté!
  Pár éve porckorongsérvem van az L4-ben. Szeretnék idén síelni, de nem tudom mennyire lehet káros számomra?? Egyéb sport megy, mint korcsolya, lépcsőzés, túrázás.
  Előre is köszönöm válaszod.
  Sarolta

   Bene Máté Zoltán - 2012-10-10 Válaszolok

   Kedves Sarolta!

   Szerintem csináld bátran. A visszajáró páciensek nem a kedvenceim, mert az azt jelenti, hogy valami rosszul sikerül, de van egy kedves idős úriember, aki régi betegem. Ő fanatikus bringás és síelő, mellesleg három nagy sérve van. Amikor síszezon van, akkor sosincs semmi baja. ( homorú derékkal rotáló mozgások = jó porckorong helyzet + erősödő stabilizátor izomzat) aztán nyáron tönkre vágja magát a dobogókői megmozdulásaival a biciklin… Szl. a síelés teljesen belefér.

   Üdv:
   m.

  A megjegyzésedet írd a dobozba!