Porckorong.hu 2016 – hogyan és merre tovább…

spineEbben a bejegyzésben a 2016-os célokat szeretném vázolni.

zefa-8900000005100[1]Kezdetektől a fő célom, hogy az emberek ne legyenek gerincsérvesek, pontosabban ma már az, hogy egyáltalán ne legyen degeneratív gerincbajuk. ( degeneratívnak azokat a problémákat hívjuk, ahol nem pl. összetöröd magad, hanem kopik/meszesedik/sérvesedik, vagy a túl ill. téves használtból adódóan fáj. )  Szerencsére a porckorongsérv nem „vastagbélrák”, sem az okában, sem a terápiás lehetőségek terén nincs benne túl sok rejtély, és bár a gerinc bonyolult, de teljesen logikusan működő rendszer, annál is logikusabb szabályokkal és összefüggésekkel, így úgy gondolom, hogy ha megismerjük és figyelembe vesszük ezeket a szabályokat, akkor a prevencióra tökéletes, a legtöbb esetben pedig a hatékony terápiára is igen jó esélyünk van. Viszont ehhez maximálisan TUDNI kell azt, amit a legtöbb beteggé váló ember nem tudott, vagy nem akart figyelembe venni.

1601218_704046272979260_1063322677_nA porckorong.hu ötlete akkor merült fel, amikor megtapasztaltam, hogy sem a kórházi munkahelyemen, sem egy gerincbetegekkel foglalkozó magánrendelő fizioterapeutájaként nem tudom a kezelések ideje alatt átadni a pácienseimnek azt, amivel úgy éreztem, hogy haza kellene menniük ahhoz, hogy tényleg teljes és tartós gyógyulást érhessenek el. Ha valaki nem tudja, hogy hogyan kell ülni, mindig rombolni fogja a gerincét, teljesen mindegy, milyen a terápia. Ha nem tudja, hogy a konditeremben mivel „csapja szét magát”, akkor is. Ha a jógaoktatója még mindig azt gondolja, hogy ami jól esik az jót is tesz, és emellett nem TUDJA, hogy mivel árt, akkor is… Igy az oldalon szisztematikusan végigmentem minden gerincfontos témán, és bár emiatt eleinte sokan mondtak rólam csúnyákat – pl. milyen alapon kérdőjelezem meg, amit a guru kétezer éve mondott –  de a dolog egyértelműen hatott: ma már több ezer jógaoktató tudja, hogy milyen pózok okoznak a kellemes érzések alá rejtve gerincsérvet, minden edző meg tudja nézni, hogy a teremben milyen mozdulatokat érdemes egy ülő munkát végző vendég esetén elkerülni, és minden irodai dolgozó megtanulhatja, hogyan kell gerincbarát módon ülni. Ez úgy gondolom nagyon kellett, és a munka ezen részével elégedett vagyok.

Ezen a vonalon a további tervek 2016-ra:

Valamikor majd újra kell csinálni az egész weboldalt, hogy átláthatóbb és követhetőbb legyen, de biztosan nem ezzel fogom kezdeni, mert akit érdekel a téma, az a blogon most is megtalálja, amit keres.  Ebben az évben tájékoztatás vonalon az új célok a még fel nem dolgozott témák bemutatása, és legfőképp azoknak az embereknek a felkészítése a még lényeglátóbb gerincprevencióra, akik hamarabb találkoznak a „beteggel”, mint ahogy az megbetegedne, és eszközük is van „meggyógyítani” a „még nem beteg beteget”: edzők, jógaoktatók, tesitanárok, pedagógusok. Számomra ez a 2016-os év legnagyobb projectje.

Rendelés kérdés:

Viszont van egy dolog, ami az utóbbi két évben vállalhatatlanul nyomasztóvá vált számomra, így bár ezt nem terveztem, de kénytelen vagyok kezelni a helyzetet:

kötelező szakmacsoportos képzés Vaszary Kolos Kórház
Amikor megcsináltam a porckorong.hu-t, azt hittem, hogy pár száz, maximum pár ezer ember megnézi majd, és akkor már egy picit jobb lesz a gerincsérvesek helyzete, nekem pedig valamivel több páciensem lesz. Az oldal azonban erősen túlnőtt rajtam, mostanra elképesztő módon vált látogatottá, aminek az az egyik következménye, hogy rengeteg gerincproblémás ember szeretne bejelentkezni a porckorong.hu rendelésre. Nagyon szeretnék mindenkinek segíteni, így vállalhatatlanul nyomasztó számomra az az állapot, hogy sok segítségért forduló embert nem tudok ellátni. Azonban a kezelés az egyénre szabott volta miatt időigényes, lelkileg sem könnyű feladat, így “futószalag” jelleggel képtelenség végezni. Hogy megoldjam ezt a helyzetet, úgy döntöttem, hogy mihamarabb kollégákat fogok kiképezni erre a munkára, hogy többen, több helyen tudjuk végezni pontosan ugyanezt a szemléletű terápiát. A tananyag kialakítása folyamatban van, a szakmai részen kívül tartalmazni fogja a gondolkodásmódtól a páciensekkel való kommunikációig bezárólag a teljes repertoárt. Hamarosan elindul a képzés – nem tudom mennyire lesz érdeklődés iránta, de ha pár ember elvégzi, már javulni fog a jelenlegi helyzet. Addig az lenne a kérésem, hogy minden kedves látogató tartsa tiszteletben, hogy csak az oldalon megadott telefonszámon, és csak a szabad időpontok erejéig lehet bejelentkezni. Kivételt senkivel nem szeretnék tenni, mert ha bárkit előre vennénk, akkor azzal szúrnánk ki, aki kivárja a megadott telefonos lehetőséget. Úgy gondolom amíg nem leszünk többen, talán ez a legfairebb megoldás.  Köszönöm a megértést!

Végül mindenkinek köszönöm a figyelmet, és Nagyon Boldog, Tünetmentes, Egyenetlen Talajon Sokat Járós Új Évet Kívánok!

Bene Máté

Gerincspecialista fizioterapeuta, az autodekompressziós gerincterápia (ADT) kidolgozója. A porckorong.hu alapítója, aki a saját módszerével gyógyult meg a nyaki porckorongsérvéből.

Kérdésed vagy véleményed van? Kattints ide és írd meg kommentben!

A megjegyzésedet írd a dobozba!