Nyaralni porckorongsérvvel?

 

Talán megfigyelted, hogy lusta ember ritkán lesz gerincsérves…A porckorongsérv a produktív, tevékeny ember betegsége.

  • Ők azok az emberek, akik produktívak, és keveset pihennek.
  • Általában túlfeszített életet élnek, több dologgal foglalkoznak egyszerre,
  • Hajlamosak túlvállalni, és mint ilyenek, viszonylag ritkán lazítanak.

(Ha igen, akkor is általában csinálnak valamit.)

Ezért könnyen előfordulhat, hogy ha a sérves ember elmegy nyaralni, akkor még rosszabb helyzetben jön haza, mint ahogy elindult.  Persze lehet gerincbarát módon is nyaralni!

Hogy mire érdemes figyelni, abban nyújt segítséget az alábbi videó: 

Ha tetszett, ne felejtsd el lájkolni, hogy minél többen láthassák!

Út közben gőzerővel dolgozunk a Nyaki sérveseknek készülő oktatócsomagon!

Itt láthatsz egy kis ízelítőt:

Te láttad már, hogy

Megújult a Gyógyítsd meg az
ágyéki porckorongsérved oktatócsomag?

Ez A TELJES MEGOLDÁSRENDSZERÜNK ÁGYÉKI (DERÉKTÁJI) PORCKORONGSÉRVESEKNEK

0 Shares

“Nyaralni porckorongsérvvel?” bejegyzéshez 26 hozzászólás

  1. Szia Zoltán!!
    Köszönöm a videót az utazásról,nagyon jók a tanácsok.,csak én forgolódom össze vissza ,úgy alszom mindig ,de azért ki fogom próbálni a törölköző berakást,meg utazáskor is.Üdv:Gabi

    • Szia Gabi!

      Igen, sajnos ez tényleg nehezíti az ügyet.
      Ilyenkor érdemes a domináns alvó pózodhoz igazítani a törülközőt, aztán reménykedni abban, hogy a többi pozíciót alvás közben annyira kényelmetlennek fogja találni a tested, hogy gyorsan visszafordulsz. 🙂

      Üdv:
      m.

  2. Üdvözlet! Érdekes a videó! A sárkányrepülőzéshez máris kedvet kaptam… 😉 Kérdésem, hogy mi a helyzet a puha matraccal? Puha / túl kemény üléssel (autó, szék stb)?
    Üdv: Sceleton

    • Üdv,

      A sárkányrepülőzés drámai…Nálam hirtelen felindulás, meg egy kuponvilágos akció hozta a lendületet, de 700m magasan videózni úgy, hogy a pilóta elengedte azt a szárnyizét egy ilyen kávédaráló jellegű cuccban…Hát…Őszintén nem sokat láttam Budapestből, mert inkább a kapaszkodásra koncentráltam…

      A puha matrac korrekciója sérv esetén oldalt fekve ugyanez, hason még nagyobb párna a has alá, háton egy kis henger a derék alá.
      A túl puha szék megoldása kb. ugyanaz, amit a múltkori foteles videó tartalmaz: http://www.youtube.com/watch?v=cx2xc0Jj6Hw&feature=plcp A keménység szék esetében alapvetően nem probléma. Ott “csak” be kell tartani a tudástárban leírtakat.

      Üdv:
      m.

  3. Nagyon szépen köszönöm ezt a sok,hasznos és jó tanácsot.Megprobálom be is tartani.

  4. Mindig várok valami új információt és ime itt van . Köszi szépen. Többet segítesz mint a kezelőorvosom. Havasiné Kati.

  5. Nagyon szépen köszönöm a jó tanácsokat.Igyekszem mindent betartani. Most mégsem tudom eldönteni mit tehetnék. Családi kirándulást terveztünk jó sok múzeum és egyéb néznivalók beiktatásával,csakhogy az én derekam úgy el kezdett fájni, hogy nem tudom el merjek e indulni.

    • Kedves Anna!

      Ilyenkor mindig érdemes kikérni az Önt ismerő orvos tanácsát.A saját derekam esetében azt nézném meg, hogy “mit szeret”. Ha ülésre rosszabb, de állni-járni nem vész, és szinte még jól is esik,akkor lehet, hogy útiképes a derék. Ha állni-járni fáj, és egyértelműen kívánja a lepihenést, akkor sajnos lehet érdemesebb lemondani a kirándulásról.

      Üdv:
      m.

  6. Köszi a gyors választ. Sajnos az állni-járni fáj verzió van most. Csak az a baj, hogy a fájdalomcsillapítóktól már a gyomrom fáj. Lehet hogy tényleg le kell mondanom, nagy bánatomra.Köszönöm mégegyszer.

  7. Kedves Bene Máté Zoltán!
     Szeretnék tanácsot kérni Öntő hogy mi a teendő akkor ha nincs semmilyen megoldás a gerinc betegségre.A Párom 56 éves, tavaly november óta , szinte mindenhol megfordultunk ahol azt reméltük, hogy segíteni tudnak rajta a fájdalmai miatt.: Akkupunktúra,. csontkovács,gerincambulancia,idegsebészet és még sorolhatnám.. Mindenhol azt mondták hogy olyan rossz állapotban van a gerince hogy nem műthető,(ellaposodott, kiszáradt ,deformált porckorongok , több helyen sérv…egyszóval nem tudnak vele mit kezdeni. Renszeres kezelések úszások gyógytorna , de a fájdalom maradt, görnyedve sántikálva tud csak járni kb 50métert.Sem állni, sem ülni sem feküdni, mert nem találja a megfelelő pózt még alvás közben sem.Fáj a bal csípője is már és a térdét sem tudja már kinyújtani. Ujabban már a lábfeje is fáj. El vagyunk keseredve,. fájdalomcsillapítókon él, az is vagy segít vagy nem..Ujabban már az öngyilkosság gondolata foglalkoztatja..Nem szeretném el veszíteni Őt : Miben tudna Ön segíten, hogy legalább a fájdalma szünjön?? Ha így megy tovább hamarosan tolókocsiba kerül.
    Nagyon várom a válaszát!!
    Üdvözlettel : Maya

    • Kedves Maya!

      Őszinte leszek: pontosan fogalmam nincs, hogy miben tudnék segíteni, inkább a tapasztalatomat írom le ilyen ügyben, és csak titkon remélem, hogy senki nem olvassa, akinél már jártak.

      Sajnos úgy vettem észre, hogy ma az országban a sérveket és a degeneratív gerincbetegségeket borzalmasan kezelik. A legtöbb terápiás forma csak és kizárólag a tünetekkel foglalkozik. ( fizikó, masszázs, fájdalomcsillapító, stb…) Ennek értelemszerűen nem lehet komoly és tartós hatása. A másik oldal – ami csodálatos lehetne – pl. a gyógytorna – pedig gyakran rosszul van gyakorolva. (Ma ha elmegy egy sérves ember a gyógytornára, a legtöbbször mezei hátizom erősítéseket fog csinálni, amit most egy kicsit gondoljunk végig: a porckorongja a párjának – és a legtöbb sortársának – lelapult, és hátul kidomborodott. Ha hason fekvésből elkezdi pl. emelgetni a lábát, akkor pont a lelapulás miatt fájó ízfelszínek közti tokot gyötri össze, vagy a sérvet nyomja még jobban. Igy válik fájdalmassá az amúgy oki szintű kezelés.)

      Amiben én tudok segíteni, az az, hogy egy értelmes irányt mutatok, amit otthon egyedül tud végezni. Amivel nem bántja sem a sérült képleteket, és nem is a felszínt kapargatja vele az időt húzva. Hogy ez a párja esetében mire elég, hogy nincs-e túl azon a szinten, ahonnan már nem lehet komoly eredményt elérni, azt sajnos nem tudom megmondani,de a tapasztalatom az, hogy gyakran hosszas egyéb helyen történő “időhúzás” után gyors javulást mutatnak az emberek a Gerincszervizben.

      Amit az Ön leveléből ki tudok olvasni:
      – Jól látom, hogy november óta van ez a borzalmas állapot. Ha egy súlyosan beteg gerinc nem túl rég óta fáj – tudom a párjának ez hosszú idő, de relatíve nem az- akkor ált. van esély valamilyen javulásra, hiszen a sérv sokáig nő, mire elkezd tüneteket okozni. Ahhoz, hogy a tünetek javuljanak, elég a november előtti szinte “visszacentralizálni” a kiboltosulást.

      – Pszichés tényező: minden bizonnyal az sem véletlen, hogy nem a párja írt, hanem Ön. A gerincbetegségekben MINDIG nagyon erősen jelen vannak a pszichés tényezők. Ha az ember olyan élethelyzetbe kerül, amiből nehéz a kiút, akkor gyakran megerősödnek a tünetei. Ha november óta ilyen a helyzet, de előtte élhető volt az állapot, ill.ha valaki nem a megoldást keresi, hanem a menekülést, ott gyakran ilyen tényező is van a képletben. Ennek is mindenképp utána kéne járni a javulás érdekében.

      – Amit kezdjen el csinálni: a porckorong.hu kezdőoldalán van egy letölthető kis füzet. Annak a végén van két gyakorlat, azokat kezdje el csinálni. Az elsőt változatlanul, a másodikat úgy, hogy a lába lent van a földön. Mindkettőnél legyen teljesen laza a dereka, és érezze úgy, hogy a nyújtással úgy megnyújtsa a derekát, mint amikor valaki egy harmonikát széthúz. Ezt csinálja két óránként. Ha van rá két héten belül javulás, akkor érdemes eljönnie a párjának a rendelésre.

      – Az alvó pozíció megtalálásához pont ebben a videóban talál ötleteket a “szálloda” résznél.

      Jobbulást kívánva:
      m.

  8. Nagyon várom a nyaki porckorongsérvvel foglalkozó videókat! Köszönöm! Üdv,Rita

  9. A nyaki porckorongsérves videót türelmetlenül várom, nekem is az van a VI-VII. csigolyánál. Most kezelések után vagyok,  viszonylag jó állapotban, elviselhető fájdalommal. De bizonyos mozdulatoknál a karom állandóan zsibbad, ez nem akar múlni. Bízom benne, hogy lesz még jobb is. Köszönöm a tanácsokat, sokat kipróbáltam. Üdvözlettel és további jó munkát kívánok: Kriszti

    • Szia Kriszti!

      Kis megszakításokkal, de ezerrel készül a nyakas oktatóanyag. Remélem szeretni fogjátok. Szokás szerint azzal a hozzáállással csinálom, hogy a lehető leghasználhatóbb és leglogikusabb legyen.

      Üdv:
      m.

  10. Tisztelt Bene Úr!
    Az úszásról mi a véleménye főként a hátúszást értem alatta?

  11. 20 éve okosan próbálok élni a gerincsérvvel,részben magam józan eszével, részben újabban mások,csontkovács, masszázs, főleg napi torna + Máté tanácsai alapján kiegészítve. 
    Barátnőm mellett kell állnom, férje hirtelen halála mindkettőnket megrázott. Persze hogy (stressz) másnap új típusú fájdalom hasított alsó gerincembe, anélkül,hogy megmozdultam volna, és semmi hagyományos póz, háttámasz,öv, torna, nyújtás, relax nem segít. A legrosszabb éjjeli alváskor és reggel. Új helyen zsibbad a lábam. Hiába javul nappal, ha óvatosan járkálok, főleg négykézláb…. mindig újra előjön,most már valami mozdulatra.
    Orvosokban nem is bízom,de mind nyaral is. Az időre bízzam, vagy erősködjek valahol,hogy diagnosztizálják az új helyet?
    előre is köszönöm
    Anna

    • Kedves Anna!

      Részvétem a barátnője férje miatt!
      Ha új helyen zsibbad, akkor én az erősködésre szavaznék!
      Keressen mihamarabb egy orvost, aki diagnosztizálni tudja, mi ez!

      Üdv:
      m.

  12. Kedves Bene Máté Zoltán!
    Fél éve kínlódom porckorongsérvvel, mely problémával egy jónevű gerincklinikára mentem. Az MRI után az orvos (és én is) úgy döntött, hogy mivel jól reagálok az ott végzett gyógytornára, és "annyira" súlyos problémákat (vizelettartási gondok, bénulás, stb)nem okoz a kiboltosulás, maradjunk a gyógytornánál. Fél éve járok oda, heti egy alkalommal. A fájdalom lecsökkent annyira, hogy élni tudom az életem, de még nem az igazi. Viszont a tornásznő minden egyes alkalommal erősített a gyakorlatokon, melyeket minden nap kell végeznem, és kb 45 percig tartanak. Hát a végén már cirkuszba illő gyakorlatokat kellett végeznem, ráadásul viszonyalg gyorsan, megállás nélkül. Szerintem ez egy kicsit sok. A gerincem mentén nincsenek nagy méretű izmok, ilyen terhelést adni nekik minden nap! Volt olyan nap, amikor fájdalommentesen ébredtem, de a torna után alig bírtam mozogni a fájdalomtól. Azóta csökkentettem a gyakorlatok számát. MI a véleménye?
    Üdv:
    Attila

    • Tisztelt Attila,

      Őszinte leszek: fogalmam sincs jó-e, amit csinál. Attól függ, milyenek a gyakorlatok.

      A gerincszerviz dekompressziós “játéka” is kb. napi fél órát elvesz, szl. a 45 percen én nem akadok fenn annyira.
      Ha extornász volt a kolléganő, még a cirkuszi akrobatikát is el tudom fogadni, mert végső soron össze lehet rakni olyan elemekből is értékes gyakorlatanyagot.

      Amivel nekem a gondom van, az két dolog:
      1. a torna utáni fájdalom. Izomláz még ok lenne,de fájdalom semmilyen körülmények között nem lehet torna közben- alatt- után.
      2. az, hogy fél év alatt nem gyógyult meg. Ez mondjuk ilyen tempó mellett azért nincs rendben.
      DE ez csak feltételezés. A korrekt válasz a nem tudom…

      Üdv:
      m.

  13. Kedves Máté! Még így az utazásos élethelyzethez visszakanyarodva, problémás gerincűeknek Ön mit ajánlj, mibe érdemes pakolni / hány kg? Bőrönd, hátizsák, vagy  esetleg egy serpa? 😉 
    Köszönettel és üdvözlettel: Sceleton

    • Kedves Sceleton!

      🙂
      A serpa a főnyeremény…:)

      Nehéz kérdés, mert embere és sérve válogatja, mi a jó megoldás.
      – Én egyértelműen a turista hátizsák híve vagyok . Az, aki “él” a sérvével, azaz dolgozik, jön-megy, ott a legjobb megoldás lehet. Akár komolyabb súlyt is el lehet vinni egy hátizsákban, hiszen közel tengely irányú a terhelés.
      – A második jó ötlet a gurulós bőrönd, bár azt megemelni és pakolgatni nehezebb, mint egy nagy turista hátizsákot, hiszen csak a fogón van rajta fogás, így többet kell vele hajolni, ami már nem egy jó dolog.

      Üdv:
      m.

  14. Megnéztem a nyaralással kapcsolatos videót. Két hét múlva utazom Görögországba busszal biztos viszek magammal deréktámaszt. A szállodai alvással tett javaslatok nagyon jók és ki fogom próbálni! Köszönettel Gorzó Laci

    • Szia Laci!

      Rég jártál itt!:)
      Jó utat és jó nyaralást!

      m.

  15. Kedves Máté!
    Rendkívül sokat segített nekem fizikailag és érzelmileg is a sok jótanács, igyekszem őket beépíteni! 🙂
    Egy ideje viszont a jobb forgó tájékánál egy pontban fájdalmat érzek, ha csípőre teszem a kezem, akkor a nagyujjam kb. ott van. Ez lehet-e a porckorongsérv  tünete, vagy máshol keressem az okot? (pl. tornánál, futásnál – csak erdei talajon futok- rossz mozdulat. A gerincferdülésem kompenzálása esetleg egy kikopott csípő…? 
    Köszönettel: Anita

    • Kedves Anita!

      Egy ilyen fájdalomnak rengeteg oka lehet. Elmozdult keresztcsont, lelapult porckorong, kiboltosulás, egy ideg irritációja a piriformis izomnál, és a sérv köveztkezménye is lehet ( talán ez a legvalószínűbb) Szerencsére a kikopott csípő ritkák okoz ilyesmi fájdalmat. Érdemes mielőbb orvoshoz fordulni, aki tud adni egy korrekt diagnózist, hogy mi ez pontosan.

      Üdvözlettel:
      m

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.