A nyaki gerincsérv tünetei – a nyaki porckorongsérv és ami együtt jár vele.

Ebben a részben azt tudhatod meg, milyen tipikus tüneteket ad a nyaki porckorongsérv, és milyen problémák járhatnak együtt vele.

 

  • Az ágyéki gerincsérvhez hasonlóan a nyaki porckorongsérv sem egy-két nap alatt alakul ki. Az az egy emlékezetes rossz mozdulat, amit a nyaki gerincsérv kialakulásáért hibáztatni szoktak a betegek, általában már csak egy utolsó csepp a pohárban.
  • A nyaki sérveket legtöbbször megelőzi a hát, a lapocka jellegzetesen kellemetlen izomfájdalma. Szintén tipikus előjelei a nyaki porckorong sérvesedésének a nyak elalvásai, becsípődései.Ezek a problémák azt jelzik, hogy a porckorong súlyos túlterhelésnek van kitéve, aminek hosszú távon egyenes következménye a sérv.
  • A típusos tünet a nyakfájás, a fej mozgatásának a nehézsége egy vagy több irányban. Gyakran a fodrásznál okoz gondot a fej hátra döntése fejmosáskor.
  • A betegség súlyosbodásával a porckorong által érintett idegek lefutása mentén zsibbadások, fájdalmak, és izomgyengülések jelennek meg.
  • Gyakori a karba, vállba, ujjakba sugárzó fájdalom, mely szintén az ideg nyomása miatt alakul ki. Ezeknek az érzéseknek a lefutási irányából könnyen kikövetkeztethető, melyik az érintett porckorong.

 

 

Járulékos problémák:

Váll és könyökízületi panaszok, mellkaskimeneti szindrómák (TOS) :

Bár nem a sérv közvetlen tünete, de gyakori terápiás tapasztalatunk volt, hogy a nyaki sérves emberek előzetesen sokszor tapasztalnak meg vállízületi vagy könyökízületi panaszokat ( imphidgement szindróma, teniszkönyök, stb.) A tudomány ma már pontosan ismeri ezek okát is: a nyaki sérv okaként szolgáló előre helyezett fej tartás a testen meghatározott vonalakon vezető úgynevezett miofasciális ( izom-kötőszövetes) vonalak lefutási irányát megváltoztatja, így az inak / izmok mások kapnak kompressziókat, nyíróerőket, terheléseket, így könnyebben sérülnek. Kicsit olyan jelenség ez, mint egy rossz futóműbeállítás az autónál: az ok azonos, de több alkatrész kap túlterhelést. A tünetet az fogja adni, amelyik előbb “adja meg magát”.

Fülzúgás, szédülés:

Szintén nem a nyaki sérv közvetlen tünete, de a nyaki sérvvel okaként szolgáló, vele együtt járó előre helyezett fejtartás néha okoz fülzúgást és szédülést. Ezek szintén megelőzhetik, vagy az azonos ok miatt együtt járhatnak a nyaki sérvvel.

Gyógyítsd meg mielőbb!

 

 

 

Te láttad már, hogy

Megújult a Gyógyítsd meg az
ágyéki porckorongsérved oktatócsomag?

Ez A TELJES MEGOLDÁSRENDSZERÜNK ÁGYÉKI (DERÉKTÁJI) PORCKORONGSÉRVESEKNEK

Tudj meg a témáról többet:

 

Vagy keresd meg az autodekompressziós kollégákat! ( gerincszerviz menüpont) 

Gerincszervizes tapasztalatunk szerint a nyaki sérvek igen jó gyógyhajlamot mutatnak. Mivel a nyaki gerinc széles mozgástartománnyal rendelkezik, de a porckorongok mérete relatíve kicsi, könnyen tudunk rájuk jótékony hatást gyakorolni.   Ha többet akarsz megtudni a témáról, iratkozz fel az ingyenes „Gyógyítsd meg a porckorongsérved!” email tanfolyamra! 

23 Shares

“A nyaki gerincsérv tünetei – a nyaki porckorongsérv és ami együtt jár vele.” bejegyzéshez 61 hozzászólás

  1. Kedves Zoltán ! 
    Következő kérdésem lenne. Nyakam, vállam évek óta fáj nem nagyon foglalkoztam vele, de az utóbbi időben már mindkét karom elzsibbadt többször és a nyakam hátam különösen fájt. Elküldött a körzeti orvosom nyak gerinc röntgenre és a következő látható a papíromon :" A lordosis C. III.-V . magasságában csökkent. A porcrések , csigolyatestek , zárólemezek tartottak . Nyaki borda nincs . " 
    Most ez pontosan , hogy nyaki lordosis csökkent ez mit jelent ? mert, ha ki van egyenesedve azt hallottam, hogy elég nagy baj. Csak nekem is vannak már most kellemetlen tüneteim. Mit javasol gyógymód, helyreállítás gyanánt? Gerinctorna, éjszakai gyógypárna illetve Schanz gallér viselése javítana a helyzetemen? Köszönöm szépen, várom válaszát! Üdv. Márti (31)

    Válasz
    • Kedves Márti!

      Ajaj…
      Két karba sugárzó fájdalom esetén a RTG elég kevés…(A lelet pusztán annyit mutat, amit ránézésre is meg lehet látni valakinek a nyakán.)
      A lordózis az az ív, amit a nyaki gerinc ideális esetben oldalról nézve fel kell, hogy vegyen. Ha megvan, akkor a porckorongokra, izületekre természetes terhelés hárul, a fej súlyát viselő izmoknak pedig nem kell nagyot feszülnie.

      Ha az ember sokat ül, sokat van rossz tartásban, akkor az izomegyensúlya felborul, púposabban tartja a hátát, a felkarja berotál, a feje előre helyeződik.
      Ez a tartás egy idő után rögzül, tartóssá válik az előre helyezett fej tartás az, ami legtöbbször egyenlő a kiegyenesedett lordózissal.

      Ennek a következmény a rossz statikai helyzet, a nyaki gerinc alkatrészeinek a túlterhelése, aminek egyenes következménye lehet a sérv, kopás, stb…

      A RTG-je sokat ennél többet nem árul el, a tünetei annál inkább: a hátfájás az elöl hordott fej miatt túlműködő izmok miatt szokott jelentkezni, a karzsibbadás akár az ideggyök érintettségét is jelezheti, aminek érdemes utána menni.

      1 potenciális megoldássor:
      1. iratkozzon fel az email tanfolyamra, és minden korrekciót tartson be.
      2. a gerinctona jó lehet, de előtte nem árt egy reumatológust keresnie, aki pontosan diagnosztizálja a problémát.
      3. a párnák többsége vacak. Ha nem kerül túl sokba, ki lehet próbálni, hogy kényelmes-e, de a legtöbbször jó, ha keres egy olyan párnát, amit a nyaka szeret.
      4. Schanz gallér: nem tudom, attól függ, mi a probléma. Ezt a reumatológusától kérdezze majd meg, akit mindenképp keressen fel!!!

      Üdvözlettel:
      m.

      Válasz
  2. Kedves Máté ! 
    Megvolt az MRI . Eredmény :  STIR, T1 és T2súllyozott saggitalis, valamint T2 súlyozott coronalis és axinális síkú képeket készítettünk . 
    A gerincen jelentős oldalirányú görbület nem jött létre. C.III-IV szintben kyphoticus görbület alakult ki, alatta a C.VI csigolyáig a lordosis húrszerűen kiegyenesedett, a ventralis liquortér jelentősen beszűkült. A csigolyákon mérsékelt fokú spondylosys jelei látszanak.  C V.-VI. szintben centralis- jobb parasagittális , a szűk viszonyok mellett a gerincvelő felszínét elérő , de azt nem kompromitáló hernia alakult ki. 
    Enyhe discophatias jellegű előboltosulás C.VI-VIi szintben is megfigyelhető. 
    A gerincvelő látható szakaszának dimensioi , jelviszonyai szabályosak. 
    A craniocervicalis átmenetben csontdestructio , instabilitás jele mutatkozott , a liquor passage szabad . 
    Vélemény: kényszertartás. Mérsékelt degeneratív eltérések , polydiscopathia. 
    Hernia disci C.V-VI centr. dom . l.d. 
     
    Kíváncsi v agyok a véleményére. Köszönöm! Márti

    Válasz
  3. 2012. május 21. hétfő – 20:43
    Kedves Máté.
    Szeretném ha segítene nekem,mert már nagyon elvagyok keseredve.Mindenféle vizsgálaton részt vettem,de állapotom nem javul.
    A panaszaim a következők.Négy hónapja tartó erős szédülés,nyaki fájdalom,jobb fülemben feszítő érzés,mely erős nyilalló fájdalommal is jár.
    Leírom a leleteim végeredményét:
    Fül-orr-gége:Ép dh-k.Tág szabad orrjáratok.Nyakon kóros nem tapintható.Spontán nystgamus nincs.
    Audiológia:Teljes hallás.
    Tymp:mko.A-tip.görbe.Jobb oldalon stapp reflex nem váltható ki.Bal oldalon norm szinten aktív.
    Koponya CT:Mk basali ganglionok med.oldalán szimmetrikus meszesedések láthatók.
    Koponya MR:A jobb oldali vertebralis igen gracilis.
    Bal oldali domináns vertebralis.
    Nyaki rtg. Kigyenesedett nyaki lord.3-4 csigolya meszesedése.
    Szeretném tudni hogy ezzel a lelettel lehetnek e ezek a tünetek.
    Jártam már nyaki uh kezelésre masszázsra de nem használt semmit.
    Kaptam mindrnféle izomlazítót de semmi javulás.
    Kérem segítsen,hogy mit lehetne csinálni,hogy javuljon az állapotom.
    Köszönettel Varga Szilvia.

    Válasz
    • Kedves Varga Szilvia!

      Hú de feladja a leckét…Ezt így távolból minden, csak nem könnyű…
      Ha a nyaki gerince okozza a tüneteket – ez könnyen lehetséges, de nem biztos- akkor a problémát a következő okozza: ki van egyenesedve a nyak görbülete,és ahogyan előre néz, ez az egyenes nyaki gerinc egy ponton megtörik, ami “összenyomja” hátul a kisizületi felszíneket. ki tuja miért, de a kisízület tokja valahogy kommunikál az egyensúlyszervvel – amerikai kiropraktorok kutatták ezt sokat, a nyugati orvostudomány ezt még nem ismeri el 110%-ig- és szédülést, fülzúgást okoz.

      Sok ilyen beteg pszichiátrián köt ki, mert nem jönnek rá a gond okára, és egy idő után rásütik, hogy zizi…pedig nem…

      A megoldást a tartás rendezése jelenti: legtöbbször ha a felkart kiforgatjuk, a lapockák alsó csücskét zárjuk, és a tartást tartósan jobbá tesszük, akkor a lordózis íve kicsit feljavul, és a tünetek szűnnek. Sajnos azonban az kemény és hosszadalmas munka, nem két napos terv.

      Persze közben ezerrel tartani kell az ékpárnázást, és a monitor lejjebb engedését!

      Tisztelettel:
      m.

      Válasz
  4. Kedves Doktor Úr!
    Megtenné, hogy válaszol az előző kérdésemre? Lehet, hogy nem jó helyre írtam, és nem látja?
    Teljesen kétségbe vagyok esve, mert nem tudom, hogy mennyire súlyos a bajom, és hogy feleslegesen fekszem -e kés alá (jövőhéten lesz a műtét).
    Vannak szakemberek, akik elbagatelizálják a dologt, és azt mondják, hogy műtét nélkül is ki lehet gyógyítani a kiszakadt sérvemet. De az idegsebész orvosom, és Pesten a Gerincklinikán az ortopéd orvos is azt mondja, hogy elkerülhetetlen a műtét, a csontkovácsokat kerüljem el messze.  
    Kérem, hogy ha egy mód van rá, akkor válszoljon.
     
    Köszönettel:
    Kaló Gabriella

    Válasz
    • Kedves Gabriella!

      Először is egy kis pontosítás: nem vagyok orvos, hanem fizioterapeuta, így a doktor úr távol áll! 🙂

      Sajnos ebben nehéz segíteni: a kiszakadt sérv is sokszor műtét nélkül gyógyul, viszont neves gerincpecialisták sosem mondják azt, hogy műteni kell, ha nincs ennek alapos oka. Tanácsot nem, maximum egy véleményt tudok mondani: ha a saját nyakamról lenne szó, akkor a következőt csinálnám:
      1. megkérdezném az orvosomat, hogy SOS- dolog-e a műtét, van-e bármilyen komolyabb kockázata annak, ha egy kicsit késik a dolog.Ha azt mondja van, akkor megműtettném magam. Ha azt, hogy megnézném, hogy a műtét nem SOS, akkor kipróbálnék valamilyen konzervatív terápiát, pl. nyaki McKenzie-t egy valóban jó gyógytronásznál, vagy épp a mi dekompressziós programunkat. Kockáztatni kár, de ha az orvos nem látja SOS-nek a műtétet, akkor kapkondni is felesleges, mert a nyak azért gyakran produkál szuper gyógyulásokat.

      Tisztelettel:
      máté

      Válasz
  5. Kedves Máté,
     
    nyaki gerinc problémám van. Másfél évvel ezelőtti felvétel szerint még nem sérv, azonban a napi életet jelentősen nehezítő tünetek, egyre gyakoribb nagy fájdalmak jelentkeznek. Gyógytornára járok két hónapja, és elvileg egyelőre csak a gerinc alsó szakaszát erősítjük, hogy legyen mi tartsa a felső szakaszt és leállítottak a jógát is. Ékpárnát használok. A panaszok azonban fokozódnak. Feliratkoztam az e-mail tanfolyamra. Azt szeretném kérdezni, hogy a megvásárolható könyv bővebben foglalkozik a nyaki problémákkal,mint a a tanfolyam anyaga.  Gyakorlatok is szerepelnek a könyvben? Előre is köszönöm válaszát. Tisztelettel:
    Bányai Edit

    Válasz
    • Kedves Edit!

      Utálok savazni bármit is, de erősen szkeptikus vagyok azzal a gyógytornával kapcsolatban, ami egy kezdődő nyaki sérv esetén a gerinc alsó szakaszával foglalkozik. Az ékpárna szuper, a monitort lejjebb kell engedni, kicsit a tetejét hátradönteni, enyhén “tokásítva” nézni. Az email tanfolyam sajnos inkább derekasokra fókuszál, viszont a könyv korrektül leírja, mit kell tenni, mit kell csinálni ilyenkor. Készül egy kifejezetten nyaki sérveseknek szóló film is, ami sajnos azonban csak szeptemberben fog megjelenni.

      Tisztelettel:
      máté

      Válasz
  6. Kedves Máté!
    Kérem segítsen nekem! Borzasztó fájdalmaim vannak, amik a nyakamból erednek és a bal vállamba illetve bal karomba sugároznak ki, illetve a bal kulcscsontom is rettentően fáj. A következő státuszt kaptam a reumatológustól: Felére beszűkült nyakmozgások, vállak kimozgathatók, mérsékelten crepitálnak. Mk oldali trapesius spasmus. Csigolyák végig ütögetésre érzékenyek. Fokozott háti kyphosis, fokozott lumbalis lordosis, paravertebralis spasmus.
    Diagnózis: a váll adhaesiv capsulitise.
    A fájdalmaim az időjárás változékonyságától függenek és erősödnek, ha elkezd fájni, akkor a fájdalomcsillapítás hatástalan.
    Kérdésem: mitől vannak a fájdalmaim és mi lenne a megoldás arra, hogy eltűnjenek? Több mint egy éve szenvedek.
    Köszönettel, Hauck Cecília

    Válasz
    • Tisztelt Hauck Cecília!

      Tudnia kell, hogy én “csak” gerinccel foglalkozom, vállal nem, így mindenképp kérjen mástól is tájékoztatást, mert biztosan jobban értenek hozzá, mint én.

      A következőt kell tudnia:
      – A hivatalos verzió szerint ennek az “adheziv kapszulitisz”-nek az oka ismeretlen, viszont legtöbbször van egy igen konkrét ok. A váll két csontból áll. A lapocka vápájából és a felkarcsontból. Ez a két csont alkotja a vállízületet. A felkarcsont fején – ami a vápába fekszik – van két gumó. Eredeti állapotban két ín, az úgynevezett “supraspinatus” és a “bicepsz hosszú fej” ín pont a két gumó között húzódik. Ha rohangálnák egész nap a mezőn, akkor az így is lenne.

      Viszont mi egész nap magunk előtt matatunk, ettől a felkarunk feje állandóan kicsit beforogva van tartva. A tartásunk így rögzül, és lassan a felkarcsont feje betekeredik. – görnyedt tartás. Ilyenkor a két csontos gumó pont ráfordul a két érzékeny ínra, és ha az ember sokat terheli a karját ( pl. festő és a feje felett matat, sokat dolgozik a karjával, kondizni jár, stb…) akkor az szép lassan begyullad. Ez vezet lassan ehhez a gyulladásos problémához, ami akár odáig is vezethet, hogy az ember oldalra nem bírja felemelni a karját.

      HA EZ A GOND, akkor egy orvosi gyulladáscsökkentés, és egy gyógytornászi tartáskorrekció tud lenni a megoldás. Nem gyors menet, és nem is túl kellemes, de a helyzet megoldható.

      Egy dologra figyeljen: ez a fajta vállízületi probléma MINDIG együtt jár a fej előre helyezett tartásával, ami a nyaki gerincet is veszélyezteti!
      Ezért érdemes elolvasni a porckorong összes ergonómiai tippjét!

      Tisztelettel:
      máté

      Válasz
  7. Kedves Máté!
    Én nyaki porckorongsérvvel zavarnálak. 3 is van, ebből 1 kiszakadt, és van nyaki lordosisom. Csupa finom dolog. 1,5 éve állapították meg, azóta rendszeresen (betartva) tornáztatom. Sajnos a mostani MRI nem mutatott javulást, de talán mondhatjuk, hogy komolyabb romlást sem. A kérdésem a sporthoz kötődik. 12 éve goju-ryu karatézom (ütések, rugások), amióta porckorongsérvem van odafigyelek, hogy mit, hogyan csináljak. Valamint szeretk futni, de ezt nem olyan gyakorisággal végzem. A kérdésem az lenne, hogy véleményed szerint mire figyeljek még oda, mit csináljak máshogy, hogy ne legyen baj, vagy ne kelljen abbahagyni. Ezt nem szívesen tenném, de az egészség az első. Az orvosom támogadta az edzést, ha tudom kerülni a hirtelen nyaki mozdulatokat. Eddig igyekeztem odafigyelni, úgy érzem sikeresen. Viszont a kéz-láb mozgást nehezen lassítom le. Remélem az nem olyan nagy gond. Mi lenne ezek alapján a véleményed a mozgást illetően.
    Válaszodat előre is köszönöm!
    Tisztelettel és köszönettel:
    Jutka

    Válasz
    • Kedves Jutka!

      Tudom: Sanchin kata, és Seiunchin…:)
      Amire maximálisan figyelj oda: bármit csinálsz, a nyakad hátsó részét kicsit tartsd nyújtva, és az álladat közben kicsit told be, úgy, mintha egész halványan tokásítanál. Ha ezt tartod, akkor a mozdulatok lelassítása nem annyira fontos. (12 év után már gondolom úgyis erősen jelen van a “ju” oldal, így annyira nem nagy trauma a nyaknak az erőösszpontosítás a mozdulat végén.)

      Nem akarok bizalmatlan lenni, de a nyaki lordózisod jelenlétében ilyen sérvek mellett nem hiszek.

      Az MRI ilyenkor gyakran “átver” pusztán azért, mert a gépben a hátadon fekszel, a fejedet leteszed, az pedig egy “látszatlordózist” rajzol. Szerintem simán elöl hordod a fejed, ezt mindenképp korrigáld, edzés közben – de a hétköznapi járás közben is – folyamatosan törekedj a lapockáid alsó csücskének a közel tartására, a felkar kirotálására.

      Ezek betartása mellett a karate nem veszélyes.
      (Ha néha-néha földharc kerülne elő, az elől érdemes udvariasan elhajolni. De az szerencsére más “műfaj”)

      Tisztelettel:
      máté

      Válasz
  8. Kedves Máté!
    Köszönöm szépen a választ! Igen-igen 1.5 éve figyelek már erre a tokásításra :o), ami sokat segített a tartásomon, még az edzőm is észrevette a változást, hogy stabilabb lett az állásom. A földharc nálunk nagyon ritka, de még a randorynál is megtiltom, hogy a fejemre támadjanak. Első az egészség!
    Tisztelettel:
    Jutka

    Válasz
  9. Kedves Máté!
    Nagyon köszönöm a választ, felismerni véltem benne a problémámat. Viszont egy kérdést még feltennék: ön szerint , érdemes lenne  MR vizsgálatot kérnem? Mivel elég költséges a vizsgálat, az orvosok többsége nem rendeli el…
    Az email tanfolyamra már feliratkoztam, és nagyon köszönöm a segítségét.
    Tisztelettel:
    Hauck Cecília

    Válasz
  10. Kedves Máté!

    Kérném a segítségét az alábbiakban: Pár hónapja elfeküdtem a nyakam, borzasztóan elkezdett fájni a tarkóm és onnan egy erős intenzív feszítő érzést éreztem a fülemben illetve a fejemben. Elmentem masszírozásra és pár hét elteltével jobban lettem. Kb.1 hónapja egy rossz mozdulat révén ismét megjelentek a fenti tüneteim, de ezenkívül erős hányingerrel és a nyomó erős érzés a fülemben és a fejemben a mai napig megvan. Fül-orr-gégészeten is voltam, aminek negatív lett az eredménye. Aztán elmentem MR-i vizsgálatra idézem:"A nyaki csigolyák magassága megtartott, a gerinc íve kiegyenesedett, a rések nem szűkebbek. A C. V. porckorong a résből körkörösen kissé kidomborodik, érdemi sérvesedés azonban nem látható, a gerinccsatorna tágassága szabályos, a gerincvelő nem komprimált. A gyöki kilépések szabadok. A kisízületekben érdemi kóros eltérés nincs. Vélemény: Protrusio disci C.V.. Kialakult sérvesedés nem ábrázolódott."
    Azt szeretném megkérdezni a fentiek ismeretében, hogy milyen tornagyakorlatokat javasol nekem, mert azt olvastam az oldalán, hogy a jóga nem tanácsos, vagy csak bizonyos gyakorlatait szabad csak végezni.
    Előre is nagyon köszönöm válaszát!
    Üdvözlettel: Andrea

    Válasz
    • Kedves Andrea!

      Nyugodtan jógázzon ezzel, nyaki szakaszon jógával nehezebb ártani.
      MInden jó, ami a tartását javítja, ami a felkarját kifelé tekeri.
      ( különösen jó: hegy-lefelé néző kutya, olyan kobrák, melyek nem zavarják a nyakát, szék, sáska, stb..)

      ÜDvözlettel:
      m.

      Válasz
  11. Kedves Máté !
    Már 4 éve tartó folyamatos (minden nap) szédülés , ájulásérzés , fülcsengés , étvágytalanság , hányinger , hányás , kezek-lábak gyengesége ,  iszonyat fejfájások , látásproblémáim vannak !
    Mindenféle kivizsgáláson voltam már ! Neuorológia , otto-neurologia , endokrinologia , gasztroenterologia , kardiologia , koponya MRI …… , mindenhol szinte negativ eredményt kaptam , ahol meg találtak kis eltérést , arra azt mondták , hogy nem okozhat ilyen panaszokat ! Álltalánosságba véve mindenhol azt kaptam , hogy ezek pszichés problémák !
    Márciusban elmentem nyaki gerinc MRI vizsgálatra , ahol a következő diagnózist kaptam : A nyaki lordosis kiegyenesedett , ami a felső szakaszon enyhe kyphosisba megy át . A porckoronghok víztartalma csökkent , melynek köv. mérs. lelapultak . A C.IV/V. résnek megfelelően bal oldalon foraminalisan , az V. csigolya hátsó-felső sarkán lévő csontos felrakódás , amely az itt kilépő gyököt eléri és elképzelhető , hogy nyakhelyzettől függően időnként compressiot okozhat . Hasonló eltérés látható , csak kisebb mértékben a bal oldalon , a C.V./VI. résnek megfelelően :
    Ezzel elmentem reumatologushoz , és eggyértelműen kijelentette , hogy a fent leírtak nem okozhatnak ilyen panaszokat ! De írt fel Meloxan nevű tablettát .
    Mostmár tényleg nem tudom hová is forduljak , de így 29 évesen elég borzasztó , hogy a rosszullétek miatt , már a napi teendőimet sem tudom elvégezni , és így haladva , már tényleg lesznek pszichés problémáim . Remélem ön tud valamit javasolni ! Válaszát előre is köszönöm !
    Üdv: Ildikó

    Válasz
    • Kedves Ildikó!

      Nem fog örülni a válaszomnak, és minden bizonnyal nem fogja maradéktalanul elfogadni azt, de korrektség jegyében hadd ne szépítsem a véleményemet:

      Egyrészt a gerince SIMÁN okozhatja a fenti panaszok nagy részét, hiszen a C4-es tok például hathat az egyensúlyszervre.
      ( hamarosan beidézem a tanulmányt, ami ezt amerikában találóan bizonyította) A kifózisba forduló nyaki szakasz okozhat fejfájásokat, hátfájsáokat, még fogfájást is…

      DE!

      A személyes tapasztalatom az, hogy azoknál a páciensek, akik hasonlóan sokrétű tünetekkel, hasonló kálvária után fordulnak hozzám, általában tényleg nem csak strukturális eredetű problémáról van szó.

      Az egyik kedvenc, és lebilincselően izgalmas tanárnőm, Dr. Valló Ágnes hihetetlen izgalmas interjúkat csinált súlyos – korábban sokféle módon kezelt- betegekkel, akiket meggyógyított: pusztán a lelki oldal feltérképezésével.
      Szerintem a lordózisa visszaírása mellett olvassa el a könyvét! (úgy tudom boltban már nem lehet kapni, de antikváriumokban és könyvtárakban elérhető.)

      Tudom amikor az ember komoly fájdalmakat él át, akkor amikor ezt a ” lelki eredetű” reakciót látja, akkor szíve szerint felordítana, hogy micsoda marhaság, és milyen idióta, aki nem látja be, hogy miről van szó, de mégis érdemes ebbe az irányba elmenni, hiszen egy testi-lelki eredetű gubanc sokkal komolyabb, mint egy “mezei” sérv, vagy degeneratív probléma.

      Személy szerint nem hiszek a betegségek pusztán tesi v. pusztán lelki okaiban, minden bizonnyal Önnél is mindkét oldalról kéne elindulni:

      A testi oldal területén kompetens vagyok, itt a következőket javaslom:
      1. egy profi gyógytornásszal javítsa ki ezt a kifózisba fordult görbületet, javítsa ki a tartását,
      2. tartson be mindent a helyes ülés szabályaival kapcsolatban.
      3. mindig figyeljen oda a lapockái alsó csücskének a zárására.

      A lelki oldalba én nem szívesen megyek bele, mert abban jó szándékú dilettáns vagyok, így csak két olyan dolgot javasolnék, ami segíthet:

      1. rövid távon – kvázi tüneti terápiaként – valamilyen aktív pörgős sport.
      Ha az ember krónikus stresszben él – ez lehet egy főnök vagy egy társ- akkor a nyak mögötti izmok tónusa lesz az első, ami fokozódik. Ez azonnal fokozza a kiegyenesedett lordózis okozta tüneteket. A sport “megoldja” ezeket az izmokat, ami sokat segíthet.

      2. hosszú távok rá kell jönni, mi a lelki ok, és könyörtelenül meg kell oldani azt.
      Ez nagyon kihívásos meló, de hosszú távon – a lordózis visszarajzolása mellett- csodát tehet!
      🙂

      Üdvözlettel, és elnézést kérve a szépítetlenül őszinte válaszért:
      m.

      Válasz
  12. Kedves Máté!
    Jelentkeztem múltkor porckorongsérvem miatt!Most azok a tünetek nagyon jól csökkennek csak a zsibbadás ami kellemetlen amit a bal combomban érzek.Ami most nagyon kellemetlen és nem tudom hova tenni ezt az érzést,ha bal oldalamra hajtom a fejem és pár percig úgy hagyom,akkor tüskézést érzek a bal arcom orr szem alatti ,nyak az állkapocs  alatti részben és a fül mögötti koponyacsont, a bal váll , és a bal lapockán .Nem fáj csak érzem és idegesítő! Ez  mitől lehet? Mit tegyek? Előre is köszönöm.
    Üdv: Rózsa

    Válasz
    • Kedves Máté!
      Tudom, 60 évesen már sok tünetem természetes (bár sportos vagyok), de még évekig dolgozni kényszerülök, nem mindegy az életminőség.
      A gerinc alsó szakaszának és a nyaki gerincemnek a deformitása sok éve ismert, és teszek is a tünetek erősödése ellen, figyelve évek óta az ön ajánlásait. Ám 2 kérdésem lenne:
      – a közepes mértékű csontritkulásom miatt nem veszélyes-e a mozgások fokozása, konkrétan néptáncolok, ami sok zökkenéssel, próbák utáni gerincfájdalommal, de annál több örömmel jár, ill.
      – a reumatológus által fölírt, egész évben szedendő Calcium és D3-vitamin ér-e valamit
      Köszönöm válaszát: Csilla

      Válasz
      • Kedves Rózsa!

        Köszönöm a bizalmat!
        1. Közepes méretű csontritkulás esetén általában a legveszélyesebb dolog a potenciális egyensúlyvesztés és/vagy törés miatti félelem miatt abbahagyni a mozgást és a terhelést, mert ez garantált csontvesztéssel jár.
        Mindenképp az Önt ismerő orvos véleményét kérdezze az egyéni paraméterekről, de a néptánc – ha az orvosa azt mondja, hogy vállalható – a legjobb dolgok egyike lehet a csontritkulás karbantartására. ( + súlyzózni érdemes)

        2. Nem az én területem ez – az orvosa javaslatára mindenképp hallgatnék – de amit tudok a témáról, aszerint nagyon is!!!! Olvassa el Dr. Michael Hollick A D vitamin csodája c. könyvét. A prof. a D vitamin egyik legnagyobb kutatója,
        meglehetősen meggyőzően ír a D vitamin hatásairól – nem csak az OP esetén. Emellett javaslom sokat lenni a napon, és zöld színű ételek fogyasztását.

        Üdvözlettel:
        m.

        Válasz
  13. Kedves Máté ! szeretném a segitségét vagy véleményét kérni nyakigerinc sérvem van ráadásul nem egy szörnyen érzem magam de szerencsére nem mindig olyan szörnyü azt tapasztalom ,hogy az idöjárás változás is befolyásolja. Szeretném tudni milyen kezelések vannak e probléma enyhitésére gyogyitására voltam többször fizikon masszörnél csontkovácsnál volt amelyik kis javulást hozott de kevés várom válaszát Üdvözlettel V Teréz

    Válasz
    • Kedves Teréz!

      A probléma érdemi megoldását szerintem egy valóban jó McKeznzie-s gyógytornász, a Gerincszerviz, vagy a hamarosan megjelenő nyaki sérv oktatócsomagunk tudja adni. A csontkovács, a fizikó és a masszőr tüneti kezelések, a fájdalmat kellemesen tudják enyhíteni, de tartós javulást nem lehet várni ezektől a kezelésektől.
      Üdvözlettel:
      máté

      Válasz
  14.  
    Kedves Máté,
    Rengeteg orvos, vizsgálat, és szenvedés után ma voltam nyaki MRI vizsgálaton. Már 1 éve szédülök, 2 hónapja fülcsengésem van, kezeim remegnek, edzeni alig tudok (17 éve elég komolyan veszem az edzőtermi fitnesz edzéseimet- heti 6-6 alkalom). A nyakamat jobbra elfordítani nagyon fájdalmas. Mindenféle vizsgálat után (nyaki röntgen, nyaki UH, neurológia, reumatológia, labor, otoneurológia, stb) a pszichiátrián kötöttem ki, mondván, hogy pszichés a problémám. Hiába mondtam, hogy fáj a nyakam-derekam, nem figyelt senki.Viszont most gyakorlatilag temetem magamat az MR után; a leletem: A nyaki lordosis kiegyenesedett. A csigolyatestek magassága megtartott, a C IV.-VII segmentumban a peremszélek megnyúltak. Ebben a régióban kisizületi arthrósis jelei, mely mellett a csontos foramenek, csonots canalis szűkített. A discusok dehidratáltak. A C IV-V. discuson kis medialis protrusio van, mely érdem compressiót nem okoz. A C V-VI. discuson a körkörös protrusio mellett bal foraminalis hernia is megfigyelhető. A C VI-VII discus körkörösen lelapult, mindkét forament kissé szűkíti. A myelon homogén szerkezetű.  Szóval ennyi, sajnálom a hosszú leírást; ott a vizsgálaton semmit nem mondtak; iszonyatosan meg vagyok ijedve. egy korábbi MR vizsgálaton az L.V. discuson körkörös protrusio látható, mely kissé komprimálja a durazsákot. Mindig is rettegtem a betegségektől/testi bajoktól, és most a legrosszabb rémálmom válik valóra. Mit tehetek? Hová forduljak? Válaszodat nagyon megköszönném; Üdvözlettel, Ági, egy 38 éves fitnesz-őrült 

    Válasz
    • Kedves Ágnes!

      Köszönöm a bizalmad!
      Sajnos csak félig vagyok kompetens ebben a témában segíteni – csak félig tűnik gerinc ügynek a dolog- így a következőket vedd úgy, mint egy jó szándékú dilettáns véleményét. Amit írni fogok, biztos vagyok benne, hogy erősen nem lesz szimpatikus számodra, de a korrektség jegyében essünk neki:

      Nagyon az a figura vagyok, akit általában felbosszant, amikor azt látom, hogy valaki megint tehetetlenül járja/járta végig a “zúg a fülem – agydaganat kizárva, fülészeti gond kizárva, minden létező cucc kizárva – oké akkor pszichiátria ” sorozatot értelmes kezelés helyett.. Rengeteg ilyen ember gyógyult meg a Gerincszervizben pár hónap otthoni dekompresszió-tartáskorrekció után.

      DE!!!!

      De van egy másik nyaki sérves “típus” akinek a jellemző tulajdonságait szintén jól meg lehet határozni.
      Kérlek nézd meg, ezek közül hány pont lehet igaz Rád:

      1. általában fiatalabb ember
      2. erősen testtudatos, gyakran sportoló
      3. komoly, nehezen reagáló tünetei vannak, amit az MR-en MINDIG kiegyenesedett lordózis is kísér.
      4. erős hajlama van a hipochondriára, fél a betegségektől, gyakran keres rá különböző fórumokon betegségek tüneteire.
      5. rengeteg terápiát kipróbál
      6. Van legalább egy “kategóriába nem illő tünete”
      7. nő esetén gyakori az erős konfliktus az anyával

      Ha legalább a 4. akkor megnyugodhatsz: a dolog felturbózója vlsz. tényleg a lelki eredet.

      Pár dolgot tudnod kell:
      1. az, hogy az MRI-den mi áll, nem annyira érdekes.
      Egy brutális MR-rel is lehet az ember vígan tünetmentes, míg egy kristálytisztával is élhet át brutális fájdalmakat. Ezen sok minden nem múlik, így a “temetem magam” állapotot érdemes mindenek előtt megváltoztatni!!!!! Hadd biztassalak azzal, amire a Reumatológia professzorunk anno erősen felhívta a figyelmünket, hogy ne tegyük: az én nyaki MR-em biztos vagyok benne, hogy rosszabb lenne, mint amit leírsz, pedig azzal spec. semmi bajom…
      Szóval a rémálom és a temetkezési vállalkozó erősen korai ügyek. 🙂

      (Ha ez az én nyakam lenne – az enyém is kb.hasonló kaliber- akkor villámgyorsan visszamennék csinálni valami pörgős sportot, mert az sokat tud segíteni.)

      2. A betegségtől rettegés a mozgásszervrendszerben betegséget okoz: a krónikus stressz első körben a nyak mögötti izmokat húzza össze. Ez már természetesen könnyedén fokozhatja a kisízületben a lordózis gubanca miatt amúgy is nagyobb kompressziót, ami persze már hozza is a szédülés/fülzúgás további és fokozottabb jelentkezését.

      (Egy barátom – Ő is pont egy 38 éves fitness oktató nő – egy akkora sérvvel, és olyan kiegyenesedett lordózissal, ami az MR-en nézve ” kész katasztófának” tűnt, viszont sárkányhajózik, bulizni jár a fejét dobálva, utazik, sportol, aerobicot oktat)

      3. Ez Rád szinte biztosan nem vonatkozik, de sokan olvassák azt a blogot, így hadd említsem meg az a paramétert, ami szintén jelen szokott lenni: gyakran jelentkezik ilyen jellegű tünet akkor, amikor az ember egy élethelyzetéből egy másikba kell(ene) átlépnie, ami viszont nagyon nagy, és bizonytalan változást jelentene az életben. ( új munkahely keresése, stb…) Kvázi ilyenkor a stressz miatti izomtónusfokozódás okozza a gondokat. ( betegségbe menekülés)

      És akkor most tartsunk a lényegre:

      1. mindenek előtt old meg a fizikai részét a dolognak – ez a könnyebb:

      a.)alakítsd vissza a lordózisod – hátizomerősítés, lehúzás mellkas elé, evezés megtámasztott mellkassal, gumiszalagos rotátor köpeny és lapockazáró erősítések, persze szigorúan hosszú nyak hátsó résszel és kicsit tokásítva.
      b.) centralizáld azt a sérvet: McKenzie, a mi anyagunk, McKenzie-s nyaknyújtó manuálterápia, stb…
      c.) sport sport sport!!!!

      2.közben tedd le a parát:
      itt azt a kérdést érdemes feltenni, hogy “kell-e ez nekem?”
      Ha az ember parázik, és retteg a betegségtől, akkor beteg lesz.
      Tedd le ezt a rossz szokást!
      Ez a játék – ezt tapasztalatból tudom- dominánsan FEJBEN DŐL EL! Te most ezzel a “rettegéssel” úgy döntesz, hogy beteg vagy és az is leszel.
      A gond az, hogy ez az életedet is megmérgezi: erre gondolsz, ezzel fekszel, ezzel kelsz…Pedig annyi más dolog van, amivel foglalkozni lehet.
      Ott van a fintesses havernőm: ő úgy döntött nem beteg…Pedig az MR lelet alapján akár durva tünetei lehetnének…DE NINCSENEK! Döntés…

      3. Ha van bármi, amiben a 3. pontban találva érzed magad, akkor azt is lépd/old meg.

      A tapasztalatom szerint egy ilyen testi-lelki komplex gond sajnos csak lassan orvosolható, mert a gondolkodási szokásokat átírni emberfeletti meló, a korábbi szokások pedig nagyon tartják magukat.

      -Az első és legfontosabb lépésnek egy ERŐS ÉS VÉGLEGES DÖNTÉSt látok, hogy ezt a – bocs a megfogalmazásért- sz@rt leteszi magáról az ember.
      -Találj egy szakembert pl. egy lelkiismeretes orvost, egy McKenzies gyógytornászt, járj el Almási Csilla gerincóráira, stb…
      -Le kell regisztálni minden fórumról és blogról, soha többet nem nézni bele ilyen témájú írásokba. El kell engedni ezt a témát!
      -A szaki tanácsainak megfelelően vissza kell menni a fitnesshez.
      -És persze napi szinten – de nem parából, hanem önző élvezetből- korrigálni kell a lordózist, a sérvet és ami eddig összejött a nyakadban!

      Üdvözlettel és sok sikert kívánva ehhez a munkához:
      m.

      Válasz
  15.  
    Kedves Máté,
    Nagyon szépen köszönöm a válaszodat; szinte megijesztettél azzal, hogy mennyi olyan dolgot leírtál, ami nálam abszolút fennáll, de nem írtam róla (éppen válok, sok munka, amit ráadásul már nem szeretek, anyukám elutasító, vádaskodó magatartása, aggódás a jövő miatt, stb.) Eddig csak az a napi 1-1,5 óra "tartott" életben, amit az edzőteremben töltöttem, ott ki tudtam kapcsolni, de a bajaim most ebben is gátolnak …igazad van abban, hogy a "csomagot le kell  rakni", és nem a bajokra fókuszálni, de ez egy ilyen típusú embernek mint nekem, emberfelettien nehéz; mindenesetre megpróbálom. Sajnos az is fokozza a feszültséget, hogy mindenki aki rám néz, legyint egyet, hogy "neked biztos nincs semmi bajod; nézz magadra, tök izmos és egészséges vagy; mi bajod lehet?" Köszönöm Neked az őszinte válaszodat; gyógytornára járok, de ott leginkább a derekammal foglalkoztunk ezidáig; jövő héten megyek legközelebb és akkor a nyakamat fogjuk elkezdni rendbe rakni. Még egy kérdés: a súlyzós edzéseket szerinted is abba kell hagynom? Nagy szenvedély ez nálam, nehéz lenne. A pörgős sport alatt mit értesz? A TRX vagy spinning annak számít? Üdvözlettel, az örökké aggódó Ági
     

    Válasz
    • Szia Ági!

      A súlyzós edzés szerintem nem gond, egy a lényeg, hogy mindig kicsit betolt állal, hosszú nyak hátsó résszel csináld.
      A spinning sem derék sem nyak szempontjából nem a Te ideális sportod, a TRX viszont szuper.

      Amúgy nagyon nehéz meló megjavítani egy ilyen problémát, sok kitartás kívánok hozzá!
      ( amíg másnak “csak” egy mezei sérvet kell megoldania, addig Neked rendezni az életed egy sor bástyáját – ez sokkal keményebb ügy.
      Ahhoz nem semmi erő kell, hogy a figyelmed átvidd a “nyakadról” az életed kérdéseire, és ott végiglépkedd, amit kell)

      Sok sikert a munkához!
      Üdv:
      m.

      Válasz
  16. Kedves Máté!
    Van-e Önöknek kapcsolatuk olyan szakorvossal/rendelővel, ahol egy Ct vagy MRI vizsgálatot is el tudnának végezni? Már másodszor jártam a székesfehérvári szakrendelőben egyre erősebb nyaki fájdalmaim miatt, mely az oldalát böngészve sztem nyakcsigolya sérv lehet. /Minden tünet stimmel, a sugárzó fájdalom, stb, és az ok is egyértelmű, az évek óta tartó ülőmunka./ Itt azonban a röntgen felvételnél komolyabb vizsgálatra még kérésre sem küldik el az embert, az persze semmit nem mutatott ki. Az orvos fájdalomcsillapítót írt fel, amit nem szándékozom szedni, mert nem a tüneteket akarom elnyomni. A weboldalukon olvasottak bíztatóan hangzanak, szívesen kipróbálnám, ha lenne egy normális vizsgálati eredmény a kezemben.
    Köszönöm a választ!

    Válasz
    • Kedves Szilvia!

      Kivételesen elég lesz a röntgen – ha az kiegyenesedett lordózist mutat, de semmi más gubancot, akkor nincs akadálya a program elkezdésének. (A nyaki szakaszon a program sokkal inkább a tünetekre, mint az MR képre épül, így el tudunk indulni RTG alapján is) Nekünk sajnos nincs kapcsolatunk MRI laborral, de ha betelefonál a Budai Gerincgyógyászati Központba, ott csinálnak maszek MRI-t nagyon hamar.

      Üdvözlettel:
      m.

      Válasz
  17. Tisztelt Bene Máté Zoltán!

    Már voltam Önnél, felírt egy gyakorlatsort, amit azóta is végzek.
    Kb. fél éve bizonyos mozdulatoknál, helyzetekben fáj a jobb vállam, karom, néha a könyököm, alkarom is.
    A nyaki gerinc MR vizsgálat leletében ez szerepel:
    A  C.7 / D.1.  résben a discuson mediálisan 2 mm-es protrusio látható, mely a durazsákot nem éri el.
    Hernia a vizsgált régióban nem különül el.

    A kérdésem: Lehetséges-e, hogy az MR vizsgálat – mivel fekvő helyzetben végzik – a valóságosnál jobb képet mutat, és álló helyzetben jobban kinyomódik a porckorong, nyomva az ideget?

    Köszönöm: Nagy Lajos

    Válasz
    • Tisztelt Nagy Lajos!

      Ez valószínűtlen. A tartás maga a nyaki gerinc esetén szinte mindig jobban néz ki az MR-en, mint élőben, hiszen a hátán fekszik, így a kiegyenesedett lordózis látszólag “visszakunkorodik”, de a sérv pont ugyanúgy néz ki, mint rendesen.

      Üdvözlettel:
      máté

      Válasz
  18. Érdeklodni szeretnék, hogy a nyaki gerincsérveseknek szolo film elkészult-e.Ha igen hol lehet megnézni, koszonom.

    Válasz
    • Kedves Erzsébet!
      Ezerrel dolgozunk rajta. Most forgattunk végig még egy napot, még egy kell, és onnantól már csak a vágás, hozzá a füzet, a borító.
      Remélem karácsonyra már kapható lesz. 🙂
      Üdvözlettel:
      máté

      Válasz
  19. Kedves Máté!
    2012 júliusában, volt egy porckorong műtétem, utána a fájdalom csökkent, de nem múlt el.(a műtét indokolt volt)részt vettem egy rehabilitációs tréningen, infúzió, fiziko, gyógytorna, 3 hétig.Tüneteim csökkentek, de csak egy ideig.Majd fokozatosan gyengülök azóta is.Jelenleg borzalmas nehezemre esik a napi feladatok ellátása, sokszor felállni nem tudok egyedül.Hátam, derekam, nyakam borzalmasan tud fájni, főleg időjárás változásra.Sétálni tudok, de csak max 15-20 percet, utána le kell feküdnöm, mert egyszerűen nem bírom megtartani magam.Orvosom a rehabilitáció után elküldött egy MR vizsgálatra, melynek ez az eredménye:
    Nyaki gerinc:
    A gerinc íve diszharmónikus, a lordosis kyphosisba megy át, mely a C.V.-VI.segmentumban a legkifejezettebb.A csigolyatestek magassága megtartott a peremszélek helyenként megnyúltak.
    A discusok dehidraltáltak.
    A C.III.-VI.discuson jobb foramenalis hernia látható, mely mérsékelt compressiót okoz.
    A C:V-VI.discuson jobb oldalon nagy mediolateralis hernia látható, mely a durát és a myelont is komprimálja.
    A C.VI.-VII.discuson enyhén laposabb, érdemi compressiót nem okoz
    A myelon homogén szerkezetű.
    Háti MR:
    A kyphosis kiegyenesedett.A csigolyatestek magassága megtartott, a peremszélek helyenként megnyúltak.Csontos canalis szűkület nincs.
    A T.VII.-VIII.discus víztartalma csökkent, a többi discus víztartalma szabályos.
    A T.VII.-VIII.discuson medialis hernia látható, mely minimalis myelon  compressiót okoz.
    A T.V.-VI.discuson kis medialis hernia van, mely érdemi compressiót nem okoz.
    A myelon homogén szerkezetű.
    A kérdésem az, hogy mi ez ? Mit lehet tenni, ezekkel?
     
    Válaszát előre is köszönöm.

    Válasz
    • Kedves Kata!

      Nem egyértelmű számomra, hogy hol volt a műtéte? /Feltételezem az ágyéki szakaszon, de kérem javítson ki, ha esetleg tévedek!/
      A nyaki gerincében van egy kisebb kiboltosulása (C3-C4) , és egy nagyobb. A háti szakasz korrektnek tűnik.
      A gondokat vlsz. mégsem ez okozhatja, hanem a rossz tartása. Keressen egy jó gyógytornászt, aki kijavítja ezeket a hibákat, és akkor sokat fog javulni a helyzet.
      Az első lépés a felkarját kitekerő izmok megerősítése lenne, ezzel tudja a nyakáról és a hátizmairól levenni azt a plusz terhelést, ami most a gondokat okozhatja.

      Tisztelettel:
      máté

      Válasz
  20. Kedves Máté
    Már írtam önnek valamikor a tavasszal, de akkor az L-5 ös ből eredő lábfájás, zsibbadás miatt. Most viszont az ez évtől egyre fokozódo fej, nyak, hát,illetve erős halánték tájéki fájdalmaim miatt. Hogy rövid tudjak lenni az a legegyszerűbb, ha azt írom, hogy a " katonalány" panaszai szinte rám illenek. Már vagy kéthónapja szünni nem akaró halánték fájdalom  amely kisugárzik a felső fogsor felé néha, illetve a fül felé feszítő érzés, a nyakam felé, a tarkómnál vissza vissza térő feszülés, vagy merevség mintha páncél lenne ott, de csak a jobb oldalamon vannak ezek a problémák, illetve még egy erős fájdalom szintén a jobb oldali lapockámban egy ponton és ha ott egy ponton nyomva tartom a tkkor kicsit megkönnyebbülés.  A fülemben állandó sercegés stb Viszont az én nyaki röntgen leletem szerint megtartott C lordozis. Kissé fokozott th. kyphosis. A Th, gerincen nagyívű mérs.jobbra konvex torsios hajlat. Nyaki borda nincs- A corpusok magassága megtartott. A peremszélek helyenként kissé megnyultak. A Th.porcrések a felső szakaszon mérs. szűkebbek. A körzeti orv. annyit mondott hogy idegzsába és írja folyamatosan a mydetont és a meloxant.Egyre rosszabb az állapotom és azt vettem észre, hogy a vérnyomásom, ami mindig jó volt eddig, kiugrott, magas. Orvosomat megkerestem és írt fel vérnyomáscsökkentőt. Reumatulógushoz is visszamentem írt fel 3 ampulla gyulladáscsökkentőt és fájdalomcsillapítót a nyakamba adta. Nem használt.
    Már fogászati panoráma röntgent és egy koponya Ct-t is csináltattam(fül-orr-gégeszeten. mivel ez évben már 3-szor volt orrmelléküreg gyulladás szerű.Az eredmények a panaszokat nem indokolják, gyulladás, góc nincs.
    Persze változások, történések vannak az életemben és 2011 decemberben volt egy nyaki becsipődésem ( egyszerüen nem tudtam megmozditani a fejem) amelyet a dokik szerint a stressz okozott. Kérem Máté válaszolna nekem, mi a véleménye a fentiek alapján.Valamint egy időpontot is szeretnék kérni, hogy az Ön segítségével előrébb juthassak a problémámmal, illetve reménykedem a megoldásban.
    Köszönettel: T.Mária

    Válasz
    • Kedves T.Mária!

      Néha a lordózis megtartása mellett is létrejöhet a porckorongon legendásan “katonalány” szindrómaként emlegetett kisízületi gubanc. Szerencsétlen körülmények között a lelapult porckorong így is hozza a kisízületek közeledését. Nem ritkán pedig egyszerűen nem mond igazat a lelet: amikor valaki lefekszik az MRI készülékben, akkor a kiegyenesedett, és általában egy ponton zsanér szerűen megtörő lordózisa a hanyatt fekvés miatt “visszakunkorodik”, így lényegesen kisebbnek látszik az egyenesedés, mint élőben, ahol a fej állva már rettentően előre helyezett. A nyaki becsípődés, a tünetei, a tünetek stressz függése mint erre az eredetre utal. Ebben a kérdésben sosem szabad elhanyagolni a pszichés tényezők megoldását is. Valamilyen krónikus stressz jelenléte ( munkahelyi gondok, párkapcsolati válság, stb) mindig társul a kérdéshez. Ilyenkor összehúzódnak az izmok, és a kompresszió tovább nő az ízületben.

      Időpontot este 6 és 8 óra között a 20 3873874-es számon tud egyeztetni, de készüljön fel, hogy a rendelésen egy “térképet” fog kapni az útról, amit egyedül kell végig járnia: porckorong korrekció, tartásjavítás, ergonómia. Számítson rá, hogy ez nem lesz egy villám gyors folyamat, ez a probléma mindig a tartás teljes átírása után javul.

      Üdvözlettel:
      máté

      Válasz
  21. Kedves Máté!
    Számítógép előtt dolgozom napi 8 órában. Néhány hete "beállt" a nyakam. A háziorvosom javaslatára elmentem masszőrhöz, aki szerint az egyik nyaki csigolyám elmozdulhatott és forduljak csontkovácshoz. Jelenleg vállba, felkarba és lapckába sugárzó fájdalmam van jobb oldalon. Kérdésem, hogy ortopédiai vagy reumatológia szakrendelésre menjek vizsgálatra? Köszönettel: Nóra

    Válasz
    • Kedves Nóra!

      Jajjjjjj! Ezek az “elmozdult csigolya- csontkovács” szintű jó tanácsok okozzák, hogy az ember későn jut érdemi kezeléshez. 🙁
      Nem valószínű, hogy “elmozdult csigolyája” lenne, az már sokkal inkább, hogy nyaki porckorongsérve.
      Ennek a rendezésére semmiképp sem csontkovács a megoldás, hanem reumatológus, aztán az ülő helyzetének a korrekciója, majd egy célzott gyógytorna mielőbb a sérv centralizálására ( helyre húzás) és a tartás rendezésére, ami a sérvet okozta. (már ha az van – ezt majd a reumatológián megmondják)

      Üdvözlettel:
      máté

      Válasz
  22. Kedves Máté,
    szeretném megkérdezni, hogy elegendő-e ez egy bejelentkezéshez:
    Kb. egy hónapja egy szerencsétlen mozdulat tette fel az i-re a pontot: a fejemet lefelé nyomtam kézzel, a fejemet meg fel (rosszullét miatt) és ebből iszonyú nyaki és hátfájdalom lett a bal oldalamon. Épp mire ez elmúlt volna (kb. 1,5 hét) egy edzésen vettem észre, hogy teljesen erőtlen a bal karom, nem tudom emelni. Fájás, zsibbadás nincs.
    Az eü. annyit tett értem, hogy három hét múlva lett egy rtg-leletem (kiegyenesedett nyaki gerinc), kaptam egy MR-beutalót, ami kb. fél év múlvára hipp-hopp meglesz, illetve beutaltak gyógytornára. Mivel ez utóbbi illegalitásba vonult (ők azt mondják itt meg itt van, én meg azt, hogy nincs ott), valószínűleg maszek gyógytornász lesz a dologból.
    Manuálterápia és akupunktúra után ma már meg tudtam emelni kitartott karral egy nagy bögre teát – kb. 10 mp-ig, utána önkéntelenül is váll felhúz és kar lees. De ez nagy javulás ahhoz képest, ami volt.
    Ékpárnán ülök (nem tudom, hogy jól-e egyébként), monitor alacsonyan, tokásítást, karkicsavarás-lapockaközelítést csinálom, igyekszem figyelni a testtartásomra. Viszont nem tudom, hogy az eddigi gerincgyakorlatokat csinálhatom-e…
    (Egyébként kiphozis, scoliozis, scheuermann – mind van nekem a gerincemen.)
    Mindezt megelőzően október 1-től idegi hallásvesztéssel kezeltek, gondolom, összefügghet. Belső fül MR-em van, de nem hiszem, hogy azt díjaznád….
    Kérdezném tehát, hogy:
    1. elég ez egy személyes találkozáshoz?
    2. folytathatom az X-co edzéseket vagy felejtős? (hot iront már meg sem kérdezem…)
    Válaszodat előre is nagyon köszönöm
    Bea

    Válasz
    • Kedves Bea!

      Elég! Amit leírsz, mind egyirányban és totálisan a nyaki sérv irányába mutatnak.
      A hot iron spec. a nyakadat nem bántja – a derekad más kérdés:) – az X-co-t sajnos nem ismerem, ennek utána fogok nézni.
      Ha tudsz, gyere, mert fél baromi hosszú idő az MR-ig.

      Üdv:
      m.

      Válasz
        • Kedves Bea!

          Első ránézésre elég drasztikusnak tűnhet, de ha ez ennyiben megáll – és nincsenek benne előre hajlások, ill. előre hajlással kombinált rotációk- egy konszolidáltabb ágyéki sérvvel még akár hasznos is lehet. (de legalább is nem tűnik horrornak)
          A nyakat mindenképp úgy tartsd közben, hogy tokásítasz, mert ott nyíróbbnak tűnik a dolog.
          Az a gondom ezekkel, hogy igazán hiteles tanácsot ebben a kérdésben csak akkor tudnék adni, ha kipróbálnám őket, de ahhoz rá kéne venni magam, hogy elmenjek egy ‘fenékriszálósan túlcsajos’ órára, amire még gyűjteni kell az ihletet…:-/

          Válasz
  23. Kedves Máté!
    Véletlenül találtam az oldaladra. November eleje óta, szédüléssel küzdök, előtte volt pár szédülés aminek nem tulajdonítottam figyelmet. Ez a szédülés úgy jött, hogy forgott velem a világ, hányingerem lett, gyomrom fájt, szinte ájulás szerűen, akkor kezdődött el nagyon fájni a nyakam. Kivizsgálások következtek kardiológia, vérvétel, nyaki ultrahang, fül-orr gégészet ami nem hozott eredményt. Közbe a szédülés átment egyensúly vesztésbe ha egy helyben állok, menet közben szédülés. Dolgozni is segítséggel jártam. Idén jan.2-án rosszul lettem, ügyeletet kellett hívni, kiderült magas lett a vérnyomásom, volt hogy mentő vitt be a sürgősségire. A vérnyomásom azóta gyógyszerektől beállt. Most ott tartok, hogy tegnap kerültem be reumatológushoz, aki elküldött nyaki röntgenre. Az eredmény a következő lett: Az élettani nyaki lordosis kiegyenesedett. A IV-V. csigolyák közti rés kissé szűkebb. A peremszélek megnyúltak. A processus uncinatusok kihegyezettek. Ezt szeretném ha eltudnád nekem érhető módon magyarázni és, hogy ezek okozhatták-e a panaszaim. Az orvos elküldött, nyaki masszázsra, ami jövőhéten kezdődik, majd márciustól uh-ra. Fognak-e ezek használni? Vagy tudsz-e javasolni más módszert. Neurológus elküldött fej MR vizsgálatra, ami 30 án lesz esedékes. Elnézést, hogy ilyen hosszúra nyúlt írásom, de rövidebben nem tudtam. Előre is köszönöm ha válaszolsz Anita

    Válasz
    • Kedves Anita!

      Ezt nézd végig:
      https://porckorong.hu/blog/fulzugas-szedules-fejfajas-egyensulyproblemak-nyaki-gerinces-eredete/

      A leleteden az van, ami kb. minden második tünetmentes ember nyaki gerinc rtg-jén lenne: kiegyenesedett görbület – ez simán okozhat szédülést, fülzúgást ha épp ilyen az alkatod, hajlamod, és több króniukus stressz van az életedben. Az egyik porckorongos kicsit laposabb – kb. mindenkinek az – az látszik, hogy egy ízületet jobban terhelsz, mint a többit. Ez akár okozhatja a tüneteket is. A masszázs kellemes lesz, átmenetileg segíthet, ha hiszel benne, akkor az uh-is, de a megoldást a végleges megoldást az ív visszaállítása fogja elhozni. Ebben egy autodekompressziós terapeuta fog tudni segíteni.
      Jobbulást kívánva: m

      Válasz
  24. Kedves Máté! Nagyon köszönöm a válaszod! A videót végig nézve, a stressz nálam eléggé jelen van. Fülzúgást nem szoktam tapasztalni. Végig csinálom a kezelést, megvárom az MR eredményét. Mivel én Székesfehérvári vagyok néztem itt egy manuálterápiás orvost, lehet őt megkeresem, vagy ahogy ajánlottad az autokompressziós terepatuát, csak az a baj, hogy legközelebb hozzánk Veszprémben van. Hú, már nagyon jó lenne, ha vége lenne ennek a három hónapja tartó szédülésemnek és orvostól-orvosig járkálásnak! Még egyszer köszönöm: Anita

    Válasz
  25. Kedves Máté!
    Reumatologiára mentem visszatérő nyaki és gerinc, illetve izületi problémákkal. Történt egy nyaki gerinc röntgen, aminek eredménye polydiscopathia cerv., diszharmónikus nyaki görbület. Két éve szédülök, ezeket a panaszokat okozhatja ez a diagnózis? Van rá gyógymód? Köszönöm!

    Válasz
    • Kedves Tünde!

      Köszönöm a bizalmát! Ezt az Önt vizsgáló orvos fogja tudni megmondani. Elvben okozhatja, de lehet más oka is a szédülésnek mert ilyen RTG lelete nagyon sok tünetmentes embernek is lehet, ezért további funkcionális tesztek elvégzése javasolt. ( ezek nem annyira a nyakának a “képét” hanem a működését vizsgálják ) Jó eséllyel az orvos ezek alapján fogja tudni megmondani, hogy merre érdemes indulni a megoldás felé, ami az esetek döntő többségében elérhető.
      Üdvözlettel és mielőbbi jobbulást kívánva:
      Máté

      Válasz
  26. Kedves Máté!Az utóbbi 4 hétben,fülbe,szembe,orrba,szájpadlásba,nyelvbe ,garatba,és felső karba sugárzó fájdalmak és zsibbadások kínoznak.Ezen kivűl néha nyomást érzek tarkótájon és homloknál is.Volt már olyan is ,hogy lezsibbadt az arcom,hol egyik oldalon,hol a másik oldalon .Az utóbbi napokban mindehhez társult az ál környékének és mind két fülkagylónak a zsibbadása.
    Neurológusnál jártam,aki koponya CT-re küldött és kizárta az agyi eredetet.Szemészeten,orr-fü-gégén jártam, minden negatív.
    Kb.8 éve ágyéki gerncsérvet diagnosztizáltak nálam az 5-ös csigolyánál.Lábam is szokott zsibbadni és legújabban jobb oldalon a bordáimnál is fájni kezdett.Néha mind a két combomba is zsibbadások vannak.Este sokszor nem tudok elaludni különböző görcsös fájdalmak miatt.Nyakamról még nem készült semmilyen felvétel,tehát nem lehet tudni,hogy ott mi van.Kérdésem,hogy az ADT tud e segíteni ezeken a tüneteken?Köszönettel várom válaszodat!
    Babi

    Válasz
    • Kedves Babi!

      Köszönöm a bizalmat! Ezeket a tüneteket számos ok okozhatja, így előbb mindenképp érdemes megnézni, hogy milyen eredetűek.
      Egy reumatológus orvos felkeresését javaslom, aki meg fogja tudni mondani, hogy mi a pontos oka a tüneteinek.
      Ha kiderül, hogy van közük a nyaki gerinc tartáshibáihoz, akkor hozzáadhat egy komplex megoldáshoz az ADT.
      Mielőbbi jobbulást kívánva:
      máté

      Válasz
  27. Kedves Máté!
    Hajnali kisujj és gyűrűsújj zsibbadásra ébredek, ami az ujjak folytatásában azaz a tenyérre is kiterjed. És azon részén érdekes érzés mintha gyengébb lenne napközben , de csak időszakosan .
    Néha libabőr érzés is átfut a vegtagjaimon rövid időre.
    (Nagyon stresszes munkat végzek, sokat idegeskedem.)
    Érdemes felkeresnem ortopéd orvost?
    De ahogy utánnaolvastam okozhatja nyaki meszesedés is .A nyakam csak mozdításra húzódik.
    Köszonom ha valaszol
    Tike

    Válasz
    • Kedves Eszter!

      Köszönöm a bizalmat! Természetesen kisugárzó fájdalmak esetén mindenképp fel kell keresni egy reumatológust.
      Ezer dolog okozhatja, így a pontos diagnózisért és a megfelelő megoldás megtalálásáért ez alapvető fontosságú.
      Üdvözlettel és jobbulást kívánva:
      máté

      Válasz
  28. Tisztelt Bene Máté!
    Sok problémám van a nyakammal(nyaki sérv, 2 előboltosulás, meszesedés), de most két kérdésem lenne:
    1. Mit jelent az, hogy ahol a sérv van, a “myelon enyhén modellált”? Ez visszafordítható még?
    2. Max. 7 mm-es ciszták vannak az MRI tanúbizonysága szerint a C. IV-V. szintben és a C. VII. -TH. I. részben mindkét oldalon. Ez is a meszesedéstől van?
    Sokszor éles fájdalom nyilall a nyakamba, máskor az állandó fájdalom kísérője a fejfájás. Járok reumatológushoz, ő azt mondta, mindez a meszesedéstől van, és ezzel már együtt kell élni. (Ő GUNA terápiával, akupunktúrával és neurálterápiával próbál segíteni. )
    Reggelente tornázom is.Nyáron jártam fizioterápiára, Mcenzie gyakorlatokat is mutattak.Néhányat most is végzek közülük. Ékpárnán ülök itthon a gép előtt, de valamit nagyon rosszul csinálhatok, mert a tavaly februári MRI-hez képest most decemberre romlott a helyzet. (Akkor a 2 kiboltosulás még nem volt.)
    Előre is nagyon köszönöm a választ!
    Üdvözlettel: H.

    Válasz
    • Tisztelt Hajnalka!

      Köszönöm a bizalmát!
      1. azt, hogy a kiboltosulás kicsit érinti a gerincvelőt. Ez ilyesztőnek hangzik, de ha a dolog fokozatosan alakul ki – a legtöb sérv ilyen – akkor ez csak hosszú idő és komolyabb nyomás után okoz gondot, és
      természetesen a sérv javításával a dolog általában javítható. –
      2. A ciszták különböző helyen lehetnek, akár tüneteket is okozhatnak, de lehetnek teljesen probléma nélküli tényezők is, így ebben ennyi információból sajnos nem tudok tanácsot adni.

      Az ilyen jellegű nyakfájásokra a tudomány mai állása szerint a célzott mozgásterápia talán a legcélzottabb megoldás.
      Egy olyan terápiás mozgásformát lenne jó megtanulni, ami a szokásává teszi a nyak helyes tartását, így az ébren töltött órái
      során egy korrekciós helyzetet tudna felvenni. Az MRI lelet egy érdekes dolog ilyen szempontból, mert ha egy azonos napon két különböző testhelyzetben befekszik ugyanabb a gépbe, akkor
      teljesen más képet fog adni, így nagyon nehéz az MRI alapján eldönteni, hogy javult-e vagy romlott-e az állapota. Érdemes a tünetet figyelni, az sokszor biztosabb pont.

      üdvözlettel és mielőbbi jobbulást kívánva: máté

      Válasz
  29. Kedves Máté!

    27 éves vagyok, és kb 2 hónapja a “semmiből” jelentkezett egy igen durva nyaktáji fájdalom, ami azóta javult ugyan, de elmúlni nem múlt el, folyamatos nyomást/fájdalmat érzek a nyaki csigolyarészeknél.
    Voltam röntgenen, ahol megállapították, hogy a “nyaki lordosis majdnem ki van egyenesedve”. A tartásom nagyon rossz, ezt tudom valószínűleg ez okozta a bajt, erre azóta próbálok figyelni és a kisimult lordosishoz illő tornát végezni (törölköző a nyak közepére rakni, kicsit meghúzni, majd a fej lassú bólógatása – ezt találtam a neten)

    A tartás problémámat valószínűleg tetézte az, hogy több mint egy éve minden nap késő estig tanulok, ráadásul a tananyaghoz számológépet kell használjak. Van bármilyen ötleted arra, hogy hogy tudnám a gerinc szempontjából egészségesen csinálni ezt, mivel a számológép használatához és a számoláshoz egyszerűen muszáj kicsit görnyednem. Igazából ez lenne a főkérdésem.

    Pénteken megyek reumatológiára, ahol remélem tud valamilyen speciálisabb gyógytornát ajánlani a doki, mint az általános youtube csatornák, felhívtam egyébként a porckorong.hu oldalán található egyik ADT terapeutát, de ő addig nem foglalkozik velem ameddig nincs egy MRI leletem.

    Köszi a választ és a munkádat:
    Ádám

    Válasz
    • Kedves Ádám!

      Köszönöm a bizalmat! A kisimult lordózis sajnos “csak” a RTG-n kisimult, amikor a gépet nézed, akkor ez a kiegyenesedett ív – hogy ne lefelé nézz – egy ponton megtörik, és ott erősen közelíti és terleli a csigolyák közti
      kisízületet. Ott könnyen kialakul a tok becsípődése, irritációja esetleg a porckorong túlterhelése. Ami fontos: az ilyen netes “terápiákat” általában érdemes elfelejteni, és mielőbb egy valós szakembert keresni. Az ADT meglátogatása az MRI után
      nagyon jó ötlet, ő fog tudni mutatni olyan mozdulatokat ami Rád szabva a lehető leggyorsabban segít visszaírni az ívet. Az ülésedről: úgy csináld, hogy a nyakad hátul legyen mindig “hosszú” és laza. Erről csináltam egy videót, elő fogom keresni, mert lehet ez így nem elég konkrét. Drukkolok, hogy mielőbb megoldd a helyzetet!

      üdvözlettel:
      m.

      Válasz
  30. Kedves Máté!

    Lapocka, váll és hónaalj körüli erős fájdalmak miatt készűlt egy nyaki MR vizsgálat 2020.03.05-én. Szeretném a véleményedet kérni, hogy mennyire rossz az eredmény, mert eléggé félek. A gerinc íve diszharmónikus, a kiegyenesedett lordosis a C.VI-VII. segmentumba megtörik. A C.V.-VI. segmentumba blokk csigolya képződés. A többi csigolya magassága megtartott, a peremeken osteophyták vannak. A C.VI.-VII. segmentumban a csontos canalis jelzetten szűkebb. A discusok víztartalma csökkent. A C.VI.-VII. discuson jobb oldalon nagy kiszakadt foraminalis hernia van, mely jobb oldalon a myelont, ill. a kilépő gyököt komprimálja, a jobb forament szűkíti. A többi discuson érdemi protrusio, hernia jele nincs. A myelon szerkezete homogén . Kezdődő kisízületi arthrosis jelei.
    Azóta a jobb karom zsibbadása mindennapos, hol elmúlik hol előjön, vagy bizonyos mozdulatoknál is szoktam érezni a bizsergést, zsibbadást és a jobb lapocka körüli is szoktam érezni fájdalmat. Alvásnál azt vettem észre, ha jobb kezemet vállamat hátrateszem, takarót felhúzom akkor is elkezd fájni a lapocka tájékon. Az orvos MeloxEP tablettát és Sirdalud tablettát írt fel. Mivel most a koronavírus miatt, nem lehet sehova menni online gyógytornázom. Véleményed szerint mit csináljak vagy mindenképpen kell majd műtét? Dolgozni lehet-e így vagy mikortól lehet?
    Válaszodat előre is köszönöm!

    Tisztelettel és köszönettel
    Móni

    Válasz
    • Kedves Móni!
      Köszönöm a bizalmat! Amennyire ezt neten keresztül tudni lehet, úgy tűnik, hogy a tüneteid abszolút az MRI által leírt sérved képét fedik.
      Ebben az esetben mindenképp szükséges egy szakorvos megkeresése, az ő kompetenciája eldönteni, hogy van-e szükség műtétre. ( a soraidból úgy látom, ezt nem tartotta SOS-nek)
      Nekem az a tapasztalatom – ami teljesen egy irányba néz a kutatással – hogy ha egy kiszakadt sérv nem okoz olyan tüneteket, melyek miatt sürgős műtét lenne szükség, akkor a gerincsatornában áramló folyadék
      segítségével az meglepően gyakran felszívódhat, ami megoldhatja a probléma akut részét. Tenni leginkább az idő teszi ilyenkor a dolgát, támogatni nagyjából úgy – a gyógyszerekkel – tudod, amit most épp csinálsz.
      Az, hogy tudsz tünetmentes helyzeteket, pozíciókat felvenni, számomra biztató mert azt mutatja, hogy az ideg és a sérv nem 0-24-ben irritálja egymást. Ha a kisugárzó tünetek elkezdenének javuló tendenciát mutatni, az lenne a legjobb jel és irány.
      A munka elkezdéséről szintén az orvosod kompetenciája nyilatkozni. Akkor, ha a munkapozició ( asztal, szék ) olyan helyzet felvételét jelenti, ami jelenleg fokozza a tünetet, az egyelőre nagyon nem lenne szerencsés.
      Még egy fontos dolog: ha a tüneteid elmúltak, mindenképp kezdj el a nyakad tartásán dolgozni, mert jó eséllyel komoly szerepe volt a mostani sérv kialakulásában, és ez hosszú távon a többi “alkatrésznek” sem tesz jót!
      Mielőbbi jobbulást kívánva: máté

      Válasz
  31. Kedves Máté!
    49 éves vagyok, alapból migrénes. Egy jó pár hónapja fedeztem fel, hogy elég sok fejfájást egy csomó vagy csomók okoznak. Amikor a jobb oldalon, legfőképp a halántékomnál fáj a fejem, akkor a nyakamon hátul jobb oldalt, a koponya csont alatt úgy 1 cm-rel egy görcs vagy csomó tapintható, ami fájdalmas is. Ilyenkor nehezemre esik jobbra balra fordítani a fejem. Szokott olyan is lenni, hogy előbb jelentkezik ez a csomó és fájdalom, ami utána kisugároz a csuklyás izmomba és fel a tarkómon a halántékomig. De mindig csak a jobb oldalon. Időnként elmegyek masszőrhöz, akkor jó szokott lenni, pár napig, de utána mindig visszatér. Ahogy megfigyeltem ez a csomó szinte mindig ott van, de amikor pici és nehezen kitapintható, akkor nem okoz gondot. Amikor megnagyobbodik, akkor fáj és okozza a többi tünetet. Egyébként nem zsibbad sehol, nem szédülök, nincs hányingerem, semmi más. Csak ez a csomó fájdalom, a fejfájás és hogy nem tudom forgatni a fejem. Illetve tudom, csak fáj hátul ez a valami. Orvosnál még nem voltam vele. A masszőröm mindig azt mondja, hogy aggódom a jövő miatt és a stressz csinálja ezt.
    Tud esetleg valami okosságot erre mondani így látatlanban?
    Nagyon köszönöm előre is!
    Üdvözlettel: Zsuzsi

    Válasz
    • Kedves Zsuzsi!

      Köszönöm a bizalmat! Az első, amit mondani tudok, hogy mindenképp vizsgáltasd ki, hogy mitől van a migrén – ez az egyetlen jó lépés és helyes tanács ilyenkor.
      A csomóval kapcsolatban nem lennék ennyire biztos abban, hogy ez oki tényező. A tartáshibák és a stressz tudnak – TALÁN – mialgiás csomókat okozni, bár a kutatás nézőpontja egylőre még nagyon nem egységes ebben a kérdésben.
      Ha az ilyen jellegű izomcsomókat rendszteresen kezelő manuálterapeutákat vakteszteljük, akkor kiderül, hogy borzalmasan szubjektíven értelmezik / találják meg ezeket, így könnyen lehetséges – nézd el a szkepticizmusomat – hogy amikor tüneted van,
      akkor Te is nagyobbnak érzed azt a “csomót”, ami amúgy mindig ott van, és még az is lehet, hogy nem is okoz sok problémát. / ilyen mialgiás csomói és tartáshibái pont annyi tünetmentes embernek vannak, mint tünetesnek, így még kell pár dolog egy fájdalom kialakulásához) Vizsgáltasd meg mitől van ez a migrén, az pontosabb és biztosabb megoldás, “izomcsomótlanításra’ pedig az aktív mozgás gyakorlása, rendes alvás, és a laza tartás szokássá tétele tud hasznos lenni.
      Még az is lehet, hogy ez a fejfájáson és az izomcsomón is segíteni tud.

      Üdvözlettel:
      Máté

      Válasz

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .